Opuncie je plod kaktusu. Pozor na trny

Opuncie je plod kaktusu. Pozor na trny  

Rostlina Opuncie mexická
Latinsky Opuntia ficus-indica
Další názvy – indiánské fíky – cactus pear, prickly pear – anglicky – nopal, tuna, higo – španělsky – fico d’India, fico – italsky – nopalli – aztécky
Chuť Chuť opuncie je sladká a poměrně exotická. Připomíná sladké hrušky.
Konzumace  Konzumuje se pouze dužnina, která je křehká a šťavnatá (semínka se mohou konzumovat také). Pokožka plodů je pokryta jemnými chloupky, které je nutné pečlivě před konzumací setřít suchým hadříkem (opuncie z obchodu již většinou chloupky nemají). Plod je možné rozkrojit na poloviny a vyjíst lžičkou, nebo opatrně oloupat a jíst jako banán (pro snažší loupání lze plod namočit na pár hodin do vody). V dužně jsou velká tvrdá semena. Při kozumaci velkého množství může dojít u některých osob k žaludečním potížím.

Opuncie je plod kaktusu. Pozor na trny

Plod roste na konci plochých oválných listů a skutečně se tvarem podobá fíku. Jsou tvrdé, váží 70 až 300 g. Velikost plodu je 5-10 cm Barva plodu přechází od zelené přes červenou až po žlutou.

Listy i plody mají na sobě trsy jemných a velice ostrých ostnů (v případě dotyku se zabodnou do kůže a velmi těžce se odstraňují – nejsnáze to jde pomocí vosku – nakapat rozehřátý a po stuhnutí odstranit i s ostny).

Opuncie mexická má dvě varianty:

  • Opuncia ficus-indica f. amyclaea je s trny 
  • Opuncia ficus-indica f. inermis je beztrnná

Existuje více než 200 druhů opuncií.

Využití

Opuncie je plod kaktusu. Pozor na trny

  • džusy
  • alkoholické nápoje
  • vařené k drůbeži a rybám, na omáčky, krémy, džemy
  • vyrábí se z něj tekuté sladidlo, přidává se do cukrovinek
  • 2) Nejmladší stonkové části se používají jako zelenina 3) Celé rostliny se odtrnují a používají se jako krmivo 4) Barvivo – z červce nopálového parazitujícího na stoncích vzníká barvivo karmín
  • 5) Farmaceutika (olej ze semen), kosmetické produkty, výroba papíru (ze stonků), zemědělství (meziplodina, agroslesní systémy, antierozní rostlina, ploty, větrolamy)

Prospěšné účinky na organismus

Opuncie obsahuje sloučeniny, které znesnadňují vstřebávání tuků do těla. Experti z Británie účinné látky z opuncie extrahovali a použili do koncentrátu (prodává se v tabletách Proactol). Klinické testy na univerzitách v Británii prokázaly, že se tyto organické sloučeniny z opuncie váží na tuky v potravě a znesnadňují jejich vstřebávání do těla.

Původ

Opuncie mexická pochází ze Střední Ameriky – z oblasti rozkládající se od Kanady po Ohňovou zemi. S cíleným pěstováním se začalo asi před 8000 až 9000 lety v centrálním Mexiku.

Výskyt

Po objevení Ameriky (v evropských pramenech pochází z roku 1515, kdy byla nalezena na Haiti) se opuncie rozšířily do Středozemí a dále do ostatních částí světa. V současnosti jsou nejvíce pěstované v Mexiku, Brazílii, Bolívii, USA, Itálii, severní a jižní Africe a v Indii.

obrázky k článku

související

Opuncie – Wikipedie

Opuncie Opuncie Vědecká klasifikace Říše

rostliny (Plantae) Podříše

cévnaté rostliny (Tracheobionta) Oddělení

krytosemenné (Magnoliophyta) Třída

vyšší dvouděložné (Rosopsida) Řád

hvozdíkotvaré (Caryophyllales) Čeleď

kaktusovité (Cactaceae) Rod

opuncie (Opuntia)Mill., 1754 Některá data mohou pocházet z datové položky.

Květ opuncie
Zrající opuncie

Opuncie (Opuntia), česky též nopál, je rod rostlin z čeledi kaktusovité (Cactaceae). Tyto rostliny jsou původem z oblasti rozkládající se od Kanady až po Ohňovou zemi.

S cíleným pěstováním se začalo asi před 8 000 až 9 000 lety v centrálním Mexiku. Nejdůležitějším druhem je opuncie mexická (Opuntia ficus-indica), která má 2 formy. O. ficus-indica f. amyclaea je s trny, f. inermis je beztrnná.

Po objevení Ameriky se opuncie rozšířily do Středozemí a dále do ostatních částí světa. V současnosti jsou nejvíce pěstované v Mexiku, Brazílii, Bolívii, USA, Itálii, severní a jižní Africe a v Indii.

V evropských pramenech pochází z roku 1515, kdy byla nalezena na Haiti.

Etymologie a místní názvy

Slovo Opuntia je odvozeno od antické vesnice v Řecku.

  • česky: „opuncie“
  • anglicky: „opuntia“ (cactus pear, prickly pear)
  • španělsky: „nopal“, „tuna“, „tuna de España“, „higo“
  • italsky: „fico d’India“, „fico“
  • portugalsky: „figo da India“, „tabaido“, „palma forrageira“
  • aztécky: „nopalli“

Užití

  • Ovoce – plod opuncie se konzumuje syrový, všelijak upravovaný; v podobě džusů; alkoholických nápojů; džemů (melcocha, queso de tuna, miel de tuna); přidává se do různých cukrovinek, do čajových směsí nebo se z něj vyrábí tekuté sladidlo.
  • Zelenina – nejnovější stonkové segmenty se používají dosti často i jako zelenina.
  • Píce – nejčastěji stonky z průřezů, nebo celé rostliny se odtrnovávají a používají jako objemné krmivo. V některých oblastech WANA (West Asia/North Africa) regionu nebo JAR (Jihoafrická republika) se dobytek pase in situ na beztrnných opunciích nebo předem spálených plamenometem.
  • Barvivo – karmín, neboli košenila – tedy červené barvivo, které vzniká především z červce nopálového (Dactylopius coccus), parazitujícího na stoncích.
  • Energie – bioplyn, etanol; ohřev z hoření – na toto využití probíhá řada studií, ale zatím se nikde více nevyužívá.
  • Zemědělství – využití v agronomii se týká hlavně zisku organického materiálu, využití jako meziplodiny, či v agrolesnických systémech (Santa Cruz, La Paz, Bolívie). Dále se využívají jako ploty, větrolamy a antierozní rostliny (Severní Afrika).
  • Mouka – ze sušené mleté opuncie se peče nopálový chleba, vhodný při dietách. [1]
  • Ostatní – olej ze semen; farmaceutika; kosmetické produkty; výroba papíru ze stonků; okrasná rostlina.

Taxonomie

Opuncie zahrnuje asi 300 druhů, původem z Ameriky. Čeleď kaktusovité (Cactaceae syn.

Opuntiaceae) z řádu hvozdíkotvaré (Caryophyllales) zahrnuje rod Opuntia s 11 podrody, z nichž Opuntia a Nopalea jsou ty nejdůležitější pro zemědělství. Z divokých opuncií jsou to např.: O. joconostle, O. lindheimeri, O.

streptacantha, O. tomentosa. Z pěstovaných jsou nejdůležitější: O. albicarpa, O. ficus-indica, O. robusta var. larreyi a Nopalea cochinellifera.

Anatomie a morfologie

Opuncie tvoří jednu podčeleď čeledi kaktusů. Charakteristické je pro ně vytváření těla složeného z mnoha na sebe navazujících článků, nejčastěji plochých. Tím se odlišuje od ostatních kaktusů, které mají těla kulovitá, válcovitá nebo sloupovitá s výrazným centrálním článkem.

Je to sukulentní rostlina s hustým kořenovým systémem. Nadzemní část je tvořena zdužnatělými články stonkového původu, na nichž jsou helikálně uspořádány jednotlivé areoly. V těch bývají větší trny a mnoho menších glochid se zpětnými háčky.

Budete mít zájem:  Dětem se musí zdravá jídla podsunout až pod nos

Z areol vyrůstají nové články nebo generativní orgány květy, plody. Mladé články se používají jako zelenina, či množitelský materiál. Květy jsou soliterní, středně velké, nejčastěji žluté nebo v odstínech červené až fialové. Modrá barva se u kaktusů nevyskytuje.

Plody jsou poměrně velké, obsahují početná plochá semena s tvrdou slupkou.

Pevné cévní svazky jsou obaleny zásobním pletivem, především na vodu. Pokožka je poměrně tuhá.

Fyziologie

Opuncie jsou CAM rostliny (Crassulacean Acid Metabolism) podobné C4 rostlinám.

Rozmnožování

Nejčastěji se opuncie množí vegetativně stonkovými segmenty (1–3 segmenty), řízkováním či explantátovými kulturami. Rozmnožování semeny není příliš časté, protože je obtížnější.

Zajímavosti

Pěstování opuncií má největší tradici v Mexiku, zde se nachází i nejvější biologická diversita tohoto taxonu. V centrálním Mexiku na plantážích okolo Ciudad de México byla v roce 1997 vyvinuta technologie pěstování v plastikových tunelech. Největším světovým producentem karmínu je Peru. Na počátku 20.

století americký botanik Luther Burbank vyšlechtil první beztrné opuncie. V Austrálii se opuncie po svém dovezení kriticky rozšířila a musel být dovezen přirozený hmyzí škůdce z Mexika. V Itálii, byla vyvinuta metoda „scozzolatura“ zvyšující výnosy ovoce.

V Izraeli se setkáváme s pokusy pěstovat opuncie v hydroponii.[zdroj?]

Rod Opuntia spp., jako píce je nejčastěji využíván v Mexiku, Indii, Brazílii, USA, Chile, Argentině, JAR a WANA regionu.

V České republice můžeme volně vysázené opuncie spatřit například v zářezu dálnice D11 u Mochova. Zde zřídili kaktusovou stráň členové kaktusářského klubu Čelákovice.

Přírodní zajímavost je dobře přístupná dvířky v oplocení dálnice vedle nadjezdu a v červnu potěší záplavou žlutých a červených květů.

[2] Opuncie jsou dokonce vysazeny nedaleko vyhlídky v Mohelenské hadcové stepi, kde dlouhodobě přežívají.

Opuncie v národní přírodní rezervaci Mohelenská hadcová step

Cactusnet

Cactusnet, je mezinárodní internetová síť založená v roce 1993 FAO (Food and Agriculture Organization) v Mexické Guadalajaře. Do projektu je zahrnuto přes 20 zemí, kde se pěstuje opuncie pro plody, či jako píce.

Odkazy

Literatura

  • Jirásek, J., Procházka, F: Rostliny známé neznámé, Albatros, Praha 1985 pojednávající o košenile
  • (en) – Mondragón-Jacobo, C., Pérez-González, S: Cactus (Opuntia spp.) as forage, FAO Plant Production and Protection Paper 169, Rome 2001 ISBN 92-5-104705-7
  • (en) – Barbera G., Inglese P., Pimienta-Barrios E: Agro-ecology, cultivation and uses of cactus pear. FAO Plant Production and Protection Paper, 132. Rome 1995. ISBN 92-5-103735-3.

Související články

  • kaktusovité
  • Luther Burbank

Externí odkazy

  • Obrázky, zvuky či videa k tématu opuncie na Wikimedia Commons
  • Slovníkové heslo opuncie ve Wikislovníku
  • Galerie druhů rodu Opuntia
  • www.fao.org.

Portály: Rostliny

Autoritní data: GND: 4172694-7

Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Opuncie&oldid=19627426“

Opuncie, kaktus, jenž krásně kvete a dává sladké, jedlé plody

Zdroj: Archiv ireceptar.cz

18. 07. 2015 | Doba čtení 4 minuty

Opuncie mají zajímavou stavbu, krásné, veliké, žluté či červené květy a jedlé a sladké plody. Můžete je sklízet i doma a připravit z nich třebas lahodný dezertní krém…

Opuncie mexická (Opuncia ficus indica) pocházejí ze suchých oblastí Mexika a tropické Střední Ameriky. Dorůstají výše jednoho až čtyř metrů, jejich spodní část po čase zdřevnatí. Odtud je do Evropy dovezli v 16. století Španělé. Odedávna patřily do jídelníčku Indiánů – proto se jim také říká indiánské fíky.

Opuncie Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Pěstování

Pěstování opuncií není příliš složité.

  • Půdu potřebují dokonale drenážovanou, spíše štěrkovitou. Jako všechny kaktusy snášejí dlouhá období sucha.
  • Vyžadují dostatek světla a tepla. V létě je bez obav můžeme vystavit přímému slunci.
  • V době kvetení a nasazování plodů je třeba zvýšit mírně zálivku.
  • Opuncie nejsou náročné na hnojení.

Existují také okrasné opuncie, které i u nás venku přezimují. Jejich plody jsou však malé a hustě pokryté svazečky tenkých ostnů, takže se k jídlu nehodí.

Množení

Opuncie lze snadno množit články, které z matečné rostliny odlomíme a řeznou plochu necháme dokonale zaschnout, až se vytvoří malé hrbolky, což jsou zárodky nových kořínků. Pak je zasadíme do dobře propustné zeminy. Opuncie můžeme vypěstovat i ze stratifikovaných semen. Je to však obtížnější způsob a jeho výsledek není zaručen.

opuncie obalená plody Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Zakořeněné kaktusy v létě přemístíme ven, na zimu je dáme do místnosti na světlé, ale chladnější místo a výrazně omezíme zálivku.

Pozor na trny

Ploché články stonku jsou porostlé skupinami bodlin. Pokud se jich třebas jen lehce dotkneme, nepříjemně se zabodnou do kůže a velmi těžce se odstraňují. POkud se tak stane, můžeme postižené místo potřít ještě tekutým voskem, počkat, až ztuhne a poté jej odloupnout (bodliny by se měly zachytit ve vosku).

Sladké chlupaté plody

Plody opuncií, které mívají obvykle hruškovitý tvar, vyrůstají na vrcholcích článků. Dužnina i chutí připomíná sladké hrušky. Mají hmotnost sedmdesát až tři sta gramů. Pozor na to, že konzumace velkého množství opuncií může u někoho způsobit žaludeční potíže.

  • Pokožku pak před konzumací oloupeme.
  • Plody se používají při přípravě různých ovocných salátů, nebo se jedí přímo čerstvé.

plody opuncie Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Krém z kaktusových plodů

Potřebujeme

  • 4 zralé plody opuncie
  • skleničku bílého vína
  • 4 žloutky
  • 4 polévkové lžíce cukru krupice
  • 30 g želatiny
  • šťávu z citronu nebo limety
  • 125 ml šlehačky na šlehání
  • 2 lžíce loupaných mandlí

Jak na to

  1. Kaktusové plody otřeme, zbavíme ostnitých chlupů a oloupeme, podélně rozkrojíme a dužninu vybereme lžičkou.
  2. Dužinu prolisujeme přes sítko a šťávu našleháme s vínem.
  3. Žloutky utřeme s cukrem na hladkou hmotu.
  4. Želatinu namočíme a rozpustíme, smícháme ji s kaktusovou směsí a připraveným žloutkovým krémem. Dochutíme citronovou šťávou a vložíme do chladničky.
  5. Občas směs promícháme metlou. Asi po hodině krém smícháme s našlehanou smetanou.
  6. Rozdělíme do ozdobných pohárů a povrch ozdobíme nasekanými oloupanými mandlemi.

Opuncie – kaktus, který se dá jíst

Opuncie je keř – “kaktusovina”, která se dá konzumovat, ale pouze některé její části. Nevěřili byste, kolik důležitých látek se v tomto kaktusu nachází. Opuncie je zdravotně velmi pozitivní a díky jejím účinkům si umíte zlepšit trávení, odvodnění organismu a zbavit tělo “špatného” tuku či škodlivých látek

Budete mít zájem:  „Pomalé jídlo“ v Pardubicích

Z opuncie se využívají výhonky jako zelenina, a zralé plody jako ovoce. Opuncie je tedy ovocná zelenina. Pokud si pořídíte opuncii, tak s ní zacházejte velmi opatrně, protože jako každý kaktus, má i opuncie ostré trny. Tento kaktus dorůstá přibližně do výšky 1,5 – 2,5 metru.

Opuncie pochází z Ameriky, dnes se pěstuje ve Střední a Jižní Americe. Opuncií vyhovuje teplé a sušší prostředí s písčitými půdami, jako každému kaktusu (sukulentu). Nezvládá mrazy a proto ji před zimou dostatečně chraňte.

Pokud ji míváte během teplého období na zahradě, tak na podzim ji už vemte domů “pod střechu”

  • Opuncie (lat. Opuntiia) – čeleď kaktusovitá
  • Co obsahuje opuncie – účinné látky
  • Voda, tuk, bílkoviny, sacharidy, vláknina, vápník, železo, fosfor, draslík, hořčík, selen, zinek, sodík, omega 3, omega 6 kyseliny, vitaminy A, B, C, betakaroten a kyselina listová
  • Účinky zdraví – opuncie
  • Podporuje imunitu
  • Chrání buňky před poškozením volnými radikály
  • Detoxikuje organismus
  • Podporuje trávení
  • Podporuje pravidelnou stolici
  • Odstraňuje plynatost a zácpu
  • Urychluje proces rozkládání tuků v těle
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění
  • Snižuje vysoký cholesterol a krevní tlak
  • Pročišťuje cévy
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi
  • Zamezuje kolísání glykemického indexu
  • Prevence proti Osteoporóze
  • Podporuje funkci jater
  • Zabezpečuje pevnější kosti a klouby
  • Podporuje pevné a lesklé vlasy
  • Odstraňuje stres z těla
  1. Nutriční hodnota – opuncie (100g)
  2. KJ–  163,8 Kcal– 39  Bílkoviny– 0,85 g  Sacharidy– 10,3 g
  3. Tuk –  0,65 g Vláknina – 4,15 g  Voda – 83 g
  4. Opuncie obsahuje minerály – 100 g
Železo 0,55 mg Zinek 0,2 mg
Vápník 61 mg Selen 0,9 ug
Hořčík 82 mg Omega 3 kyseliny 28 mg
Fosfor 27 mg Omega 6 kyseliny 199 mg
Draslík 236 mg Sodík 5,45 mg

Opuncie obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin A 49 IU Vitamin C 17 mg
Vitamin B2 0,15 mg Kyselina listová 9 ug
Vitamin B3 0,75 mg Betakaroten 30 ug
Vitamin B6 0,2 mg

Účinky hubnutí – opuncie

Čerstvé plody z opuncie jsou vhodným doplňkem při hubnutí. Obsahují vitamíny, minerály, vlákninu, sacharidy a díky těmto látkám je podpořeno fungování těla, vylučování, metabolismus a spalování podkožního tuku. Plody opuncie můžete konzumovat jako čerstvé ovoce přidáním do jogurtu, salátu, koktejlu, kaše, tvarohu a konzumujte ji 1 krát týdně po 70 – 100 g

Konzumace opuncie – plody

Plody opuncie jsou ty malé červené kuličky na vrchu pichlavých listů. Tyto plody na sobě zvyknou mávat chloupky nebo také ostny.

S jakoukoli částí opuncie zacházejte výhradně v rukavicích, abyste předešli nepříjemnému bodnutí trnem, který se těžko vybírá. Když se Vám podaří úspěšně získat plod, tak ho rozřízněte napůl a lžící vyberte vnitřek.

Tato dužina, čerstvé opucie, se používá ke konzumaci ihned, jak čerstvé ovoce. Můžete ji použít do ovocného salátu, džusu, jogurtu, kaší, tvarohu, koktejlu…

Pozor na opuncii je to pichlavá ale zdravá a chutná ovocná zelenina

3 exotické superpotraviny, na kterých si opravdu pochutnáte – prodetox.cz

Luštěniny, zelené potraviny, matcha tea, sušené plody goji, také třeba rakytník, schizandra, klíčky, ořechy, chia semínka, quinoa, rostlinné oleje, přírodní sladidla jako stévie, javorový sirup, vedle toho medicínské houby jako cordyceps, reishi nebo hlíva ústřičná, dokonce i kozí nebo kravské kolostrum, himalájská jedlá sůl nebo koření jako česnek, zázvor či skořice.

To vše se řadí mezi superpotraviny. Tento výčet není zdaleka úplný. Neustále přibývají další a další potraviny, kterým je díky jejich vysoké výživové hodnotě přiřazován přídomek super. Může jít o české i exotické superpotraviny původem z dalekých krajů.

V minulých článcích našeho seriálu o superpotravinách jsme vám představili některé z českých superpotravin, které rostou v našich lesích, na zahrádkách nebo si je můžete pořídit doslova za pár korun. V tomto článku se zaměříme na exotické plody.

Jde o lahůdky, které stojí za vyzkoušení i za tu poněkud vyšší cenu. Tyto exotické superpotraviny zpestří váš jídelníček, provoní ho a obohatí o nezvyklé chutě, a navíc mu dodají množství cenných látek. Dáte si?

TIP: Díky chia semínkům můžete i zhubnout. Doporučujeme dietní koktejly s chia semínky Chia Shake. Klikněte na obrázek a čtěte o účincích. 

Exotické superplody: #1 granátové jablko

Granátové jablko, také marhaník granátový je plodem menšího stromu s názvem granátovník. Pochází z Asie, ale dnes je k vidění i jako součást středomořské flóry. Léčivé účinky přitom nenesou jenom plody plné antioxidantů, ale také kůra a kořeny stromu.

Jde o subtropickou rostlinu, kterou lze však s dávkou péče pěstovat i v teplejších oblastech Česka.

Plody granátovníku – granátová jablíčka lze v současnosti bez větších potíží pořídit i v českých obchodech.

Granátové jablko s tím českým spojuje snad jen název. Má spíše šestiúhelníkový než kulatý tvar a tvrdou, nejedlou slupku nevzhledného dojmu. Pod ní se však nachází stovky zajímavých aromatických zrníček, obalených sladkokyselou dužinou karmínové barvy.

Proč právě granátové jablko?

Granátové jablíčko je bohatým zdrojem mnoha antioxidantů. I kvůli antioxidantům ho řadíme mezi exotické superpotraviny. V jeho složení najdeme vitamíny skupiny B, například kyselinu listovou, také vitamín C, vitamín E nebo vitamín K.

Vedle toho obsahuje minerální látky jako je měď, draslík, zinek, mangan, selen, sodík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Významný je i obsah esenciálních kyselin nebo taninů (tříslovin) s antibakteriálním, antivirovým a detoxikačním působením.

Díky svému složení je granátové jablíčko prospěšné pro mnoho systémů lidského těla.

  • Mj. pomáhá při žaludečních a střevních potížích.
  • Je užitečné proti překyselení organismu.
  • Působí jako prevence kardiovaskulárních chorob, stimuluje krevní oběh.
  • Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.
  • Podporuje tvorbu červených krvinek.
  • Stimuluje správnou funkci ledvin.
  • Má protizánětlivé vlastnosti, urychluje léčbu zánětů a působí i jako prevence.
  • Granátové jablko zlepšuje činnost imunitního systému.
  • Díky obsaženým antioxidantům také zpomaluje stárnutí buněk.

Superpotraviny jako granátové jablko jsou také krásnou ozdobou pokrmů

Co s granátovým jablíčkem?

Oloupejte ho, semínka vyloupejte z dužiny do misky a s pomocí lžičky snězte jen tak. Lahoda! Karmínová zrníčka můžete využít i jako ozdobu ovocných salátů, dezertů nebo smoothies, třeba toho z našeho receptu.

Budete mít zájem:  V mé nové biokuchařce se potkává tradiční medicína se selským rozumem, říká Hanka Zemanová

Náš recept: Exotické smoothie – vitamínová bomba

  • Ingredience
  • Vedle granátového jablíčka si připravte ananas, pomelo, pomeranč, mango a dle chuti 1 – 2 lžíce medu.
  • Příprava
  • Všechno ovoce oloupejte, u manga je třeba odkrájet dužinu od pecky. U granátového jablka je třeba vyloupat z dužiny jednotlivá semínka – ponechte je stranou v misce, využijete je až nakonec.
  • Vše vyjma granátového jablka nakrájejte na menší kousky a vložte do mixéru.
  • Ananas, pomelo, pomeranč a mango důkladně rozmixujte.
  • Můžete dosladit medem a případně pro osvěžení přidat i kostky ledu.
  • Rozmixováním ovoce získáte smoothie vláčné konzistence a úžasné exotické vůně, které je navíc plné vitamínů a dalších cenných látek.
  • Smoothie podávejte nejlépe v miskách, posypané zrníčky granátového jablka.

Exotické superplody: #2 physalis

Physalis zaujme na první pohled. Oranžové bobule zdobí otevřený kalich připomínající lampion. Proto poslouží jako úžasná jedlá dekorace nejrůznějších dezertů a nápojů (kalich se však nejí).

Proč physalis stojí za vyzkoušení?

Šťavnaté bobule mochyně mají zajímavou chuť, která se mění mezi lehce ovocnou a sladkokyselou, a pak zase zpět. Může připomínat citrusy, ananas nebo jahody, ve vůni je cítit náznak karamelu.

Tyto bobule jsou zajímavé nejenom navenek, ale i uvnitř. Obsahují asi 16 % kvalitních bílkovin, také vlákninu, vitamín A, některé vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín P (rutin), minerály jako draslík, železo nebo vápník. Kvůli cennému složení si physalis jistě zaslouží místo mezi exotickými superpotravinami.

  • Physalis je významným antioxidantem, který podporuje činnost imunitního systému.
  • Působí také jako diuretikum – pomáhá odvádět z organismu přebytečnou vodu, zlepšuje vylučování škodlivin.
  • Plody jsou prospěšné pro srdce a cévy, ledviny, močové cesty i trávicí trakt.
  • Díky obsahu betakarotenu pozitivně ovlivňuje zrak.
  • Příznivě působí i na nervový systém, pomáhá proti stresu.

Exotické superplody: #3 opuncie

Plody opuncie, o velikosti 5 – 10 cm, pocházejí z konců plochých kaktusových listů oválného tvaru. Nabývají mnoha barevných odstínů, od žluté přes oranžovou až po červenou a vínovou.

Pod slupkou se skrývá křehká dužina s velmi tvrdými semínky. Samotnou slupku pokrývají trnité chloupky v podobě tmavých teček, které mohou být velmi nepříjemné. Plody je proto před konzumací nutné opatrně oloupat.

Opuncie – nejenom při hubnutí

Opuncie nabízí chuť podobnou fíku či hrušce, a také výživné složení s rozpustnou vlákninou, pektinem, aminokyselinami, vitamíny A, B nebo minerály (vápník, hořčík, draslík, železo).

  • Pro své složení je opuncie doporučována pro správnou činnost imunitního nebo kardiovaskulárního systému.
  • Snižuje krevní tlak, reguluje hladinu cholesterolu a chrání cévy před zanášením.
  • Doporučuje se také při žaludečních potížích.

Vyzdvihuje se však především pro hubnutí, kdy zpestří obyčejně příliš obyčejný dietní jídelníček. Její výživné složení pomáhá proti únavě, navíc navozuje pocit sytosti. Dle vědců jsou v opuncii enzymy, vitamíny a další látky obsažené v takovém poměru, že snižují vstřebávání tuků ze stravy. A to se při hubnutí pochopitelně hodí.

Zajímají vás další superpotraviny pro hubnutí? Najdete je v našem dalším článku: 3 superpotraviny na hubnutí

SUPERPOTRAVINY – SEZNAMTE SE!

V našem seriálu o superpotravinách najdete celou řadu užitečných informací a praktických tipů. Nezapomínáme ani na české superpotraviny:

Přehled použitých zdrojů:

Kaktusy – opuncie

Odrůdy: O. microdasys nebo také zlatá opuncie nemá ostny ostré, ale drobné chomáčky tzv. glochidie, O. floccosa miluje celoroční pobyt venku na skalce. Patří mezi mrazuvzdorné.

Původ: Mexiko, Argentina, Peru, Bolívie

Charakteristika rostliny: Opuncie je známá nejvíce v Mexiku, kde roste již odnepaměti. Ostny této rostliny vzbuzují respekt, zároveň však dávali místním obyvatelům vodu v období sucha.

Některé druhy Opuncie ve své domovině rostou tak bujně, že se používají jako živé ploty. Oblíbená je rostlina také pro své lahodné plody, které dává a které dříve dokázaly zasytit místní hladové krky.

Tento kaktus netvoří koule ani sloupy, jako většina z nich. Opuncie tvoří něco jako „uši“. Typické jsou pro ně ploché části, které jsou spojeny články. Dokáží tak vytvořit různé a mnohdy i podivné tvary. Stonky mohou být však nejenom ploché, ale také válcovité. Mnoho opuncií má zajímavé trny, které najdeme i na plodech.

Tyto trny fungují něco jako háčky, které snadno při poranění proniknou do pokožky a dokáží velmi dlouho potrápit. Opuncie kvetou od jara do léta a jejich květy dokáží doslova uchvátit. Jsou veliké a v zářivých odstínech žluté a růžové. V bytových podmínkách je to však spíše vzácností.

Dorůstá poměrně velkých rozměrů a v takovém případě nebývá příliš dekorativní.

  • Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování.
  • Tvarovani: nevhodné
  • Trvanlivost: Při správné péči roste řadu let.

Požadavky na pěstování: Světlo: Miluje slunné stanoviště jako většina kaktusů. Za horkých letních dní je však třeba přistínění. Bez slunce se rostlině nedaří a pomalu hyne.

Teplota: Vhodná je běžná pokojová teplota. V zimě by měla být rostlina na suchém, chladném stanovišti. Teploty mezi 6 – 8 º C jsou ideální.

Voda: V létě zaléváme mírně a v zimě zálivku omezíme ještě více. Zaléváme tak, aby stonky nevadly.

Vlhkost: Rostlině suché ovzduší svědčí, nepotřebuje zvyšovat vzdušnou vlhkost.

Hnojení: Hnojíme zřídka speciálním hnojivem na kaktusy. Rostlina prospívá i bez hnojení.

  1. Množeni: Množíme semeny nebo stonkovými řízky, které než zasadíme do písku, necháme cca 14 dní zaschnout.
  2. Přesazování: Přesazujeme vždy na jaře pokud je to nezbytně nutné.
  3. Zemina: zemina pro kaktusy a sukulenty

Letnění: Letní pobyt venku rostlině svědčí. Ideální je větrem a deštěm chráněné stanoviště.

  • Čištění: Prach z rostliny můžeme odstraňovat pomocí drobného štětečku.
  • Problémy: Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny uhnívají.
  • Škůdci: Rostlina bývá napadána sviluškou (bílá pavučinka) nebo vlnatkou (bílé chomáče lepkavé hmoty).

Tip: Pozor na ostré trny, o které se můžete snadno poranit! Používejte proto ochranné rukavice. Trny jdou obvykle obtížně vyndat i za použití pinzety.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector