Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje? Na trhu není jediný rostlinný tuk, ve kterém by nebyl palmový olej. A to je Evropa zaplavena levným řepkovým olejem. Jaká je tedy cena palmového oleje?
Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje? Rozhodně vyjde zdravěji palmový tuk než před lety tolika používané ztužené tuky. Tolik k původním kvalitním recepturám. Výrobci to ale neradi připouštějí co za sajrajty vyráběli a nabízeli.
Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje?
Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje? Zase jeden chytrák, který neví o tom vůbec nic a jen plká.
Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje? Nutella je marketingově postavena jako kvalitní ořiškočokoládová pomazánka, avšak oříšků má kolem 15% a kakaa kolem 7%, zbytek převážně cukr a ztužený olej. Existují i pomazánky (Samba), které mají 30-50% oříšků a 10-15% kakaa, cena zhruba dvojnásobná, ale jak chuťově, tak zdravotně jsou někde jinde..
Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje? Problémem je nejen palmáč v potravinách a kosmetice, ale hlavně ekologický v JVA. Všichni se dokola divíme, co s námi dělá „počasí“ a málokdo si uvědomí, že odlesnění pralesů ovlivňuje proudění vzduchu a vody, ovlivňuje ekologii nejen v dané oblasti, ale celé zeměkoule. Ale to je vlastně pro spoustu lidí „prkotina“. Vlastně každý z nás – obyvatel planety – by se měl snažit chovat v první řadě ekologicky a pak teprve ekonomicky. Vč. nadměrného používání palmového oleje.
Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje? Tak v první řadě nejezdit autem. Až potom nejíst palmový olej. A kdo to dodrží?
Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje? Ani není tak dávno doba, kdy se na sáčcích Bohemia Chips hlásilo „Smaženo výhradně na nejkvalitnějším palmovém oleji.“ Velkým písmem na přední straně sáčku. Hysterie a manipulace je sviňa…
Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje? Však už smaží výhradně na slunečnicovém.
Cože?Slunečnicový degraduje už při nějakých 115-120 °C, smažit na něm je poukázka na pěkné zdravotní problémy.
V pořadu Jídlo s.r.o. na streamu říkali, že pro potravinářský průmysl byl vyšlechtěn nový typ slunečnicového oleje, který má vyšší teplotní odolnost.
Právě. A přitom je slunečnicový na smažení snad nejhorší možnost… Ale ona ta hysterie okolo palmového zase poleví.
A co takhle si připustit, je to vlastně fuk. Že když sníte jednu ročně, tak celkem buřt, jestli je tam palmáč nebo jiný tuk. Že holt prostě nemůžu z mnoha a mnoha důvodů jíst jednu týdně.
Ano a a kvůli Nutele firma přestěhovala ohroženou faunu do nových a lepších domovů
Palmový olej v potravinářství rozhodně není problém z pohledu orangutánů. Většina palmového oleje se pálí v kamnech a spaluje v autech (a ano, vozí se i do Evropy a lijeme si ho do nádrží).
Koukám, že jste se nepodíval na ten graf u článku. Z něj je patrný pravý opak vašeho tvrzení. Nejvíce palmového oleje se opravdu používá v potravinářství.
A vy jste se nepodíval na jeho legendu 😉 Je tam napsáno v EU. V Indonézii a okolí se palmáč používá téměř výhradně jako palivo a to ve velkém, protože je levný.
V Indonésií lejou do nádrží leccos, olej z friťáku, a pod. Co má být?
Já jen psal, že se celosvětově většina palmového oleje spálí. Takže potravinářství není ten hlavní problém.
http://zpravy.idnes.cz/odlesnovani-a-devastace-destnych-pralesu-v-indonesii-p0x-/zahranicni.aspx?c=A140630_173503_zahranicni_ert
Za to nemůže nutela, ale použití v biopalivech. Zatímco objem využití pro potravinářské účely se příliš nezvětšuje, tak biopaliva rostou velkou rychlostí. http://ekonomika.idnes.cz/palmovy-olej-indonesie-biopaliva-dqn-/eko_euro.aspx?c=A160404_204555_eko_euro_kha
Článek se ale týká rafinace a údajně nezdravých glycidyl esterů mastných kyselin a potažmo 3-MCPD a ty podle dostupných informací vznikají nejvíc právě v palmovém oleji. Prostě si nevyberete, stále se jedná o průmyslové zpracování a tam je vždycky na místě obezřetnost. V něčem je palmový lepší v něčem zas ne, to samé můžeme říct o jiném oleji nebo složce.
Pardon, reagoval jsem na pana Vodičku 🙂
Koukám, že jsme na tom podobně :)… To ano, článek je trochu o něčem jiném, ale já jsem reagoval na nejoblíbenější reakce v diskuzi, které ve velkém démonizují palmový olej, ačkoliv prakticky neexistuje zdravější náhrada. A k tomu 3-MCPD, zrovna v Nutelle nevěřím, že se máme čeho obávat. Pokud nepoužívají rafinovaný olej, jak tvrdí výrobce, tak je bojkot nonsense.
Nemáte pravdu. Zkuste najít nějaký jiný tuk, který není potřeba ztužovat, aby byl při pokojové teplotě tuhý. Můžete použít ještě kokosový tuk, který nemá žádnou výhodu, jen je dražší. A pak ještě možná tak kakaové máslo – cena cca 1kč za 1g.
Do pr… Člověk chce přidat reakci do vlákna a pak tohle. Už by měli to nelogické rozhraní předělat.
Ne, používá se proto, že se nemusí ztužovat, aby byl při pokojové teplotě tuhý. To žádný jiný tuk neumí. A průmyslově ztužený tuk je nezdravý, protože při ztužování vznikají transmastné kyseliny. Proto je palmový olej zdravější, protože je neobsahuje. V minulosti cukrovinky obsahovaly ztužené tuky a palmový tuk je postupně nahradil, což byl ze zdravotního hlediska rozhodně krok správným směrem.
Přesně toto jsem psal a když jsem byl v polovině, tak koukám, že vy tam máte úplně to samé.Ano 100% souhlas. Výrobci byli dotlačeni k tomu, aby používali palmový olej a neztužovali klasické, což je nezdravé.90% lidí se nechá strhnout kravinama a vůbec je nazajímá pravda.
90% lidí by si mělo ve škole zopakovat chemii
http://ekonomika.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A170112_170235_eko-zahranicni_fih&vlakno=82656447
Jak je v poslední době už normou, článek je tradičně povrchní a odfláklý, médiím jde asi hlavně o to chrlit stále nové a nové články.Nechci dělat chytrého, všechno jsem si vyčetl z netu, ale dává to smysl:V článku je hloupě a bez souvislostí něco o zahřívání tuků a že je to údajně běžné u mnoha potravin. To je zkrátka rafinace olejů, která se používá ne údajně, ale zcela běžně u průmyslově zpracovávaných potravin s přidanými tuky.Poměrně nedávno se v přepálených ve smažených potravinách zjistily velmi nezdravé akrylamidy. V tomto ohledu není palmový olej nejhorší, mnohem horší je např. slunečnicový. I řepkový je vhodnější na smažení. Osobně používám olivový nebo rýžový. Jde hlavně o teplelnou stabilitu, kdy třeba slunečnicový jí má poměrně nízkou (řepkový 240 stupňů).Dále se u palmového oleje uvádí oproti jiným vyšší podíl nasycených mastných kyselin. Ale horší jsou až ty trans-mastné, které právě vznikají až při dalších průmyslových úpravách.Článek se ovšem týká 3-MPCD, kterých má naopak podle všeho palmový olej víc než ostatní a vzniká právě tou rafinací. Takže si nevyberete.

  • Nepíšu to jako obhajobu toho či onoho, zajímají mě fakta.
  • Je třeba si zkrátka uvědomit, že tyhle potraviny prostě nejsou přirozená strava a podle vlastního rozumu se zařídit 🙂
  • Další věc je ekologické hledisko, ale to je zase na další sáhodlouhou debatu.
Palmy mají velkou výnosnost – pokud chcete nahradit palmový olej řepkovým, musíte osadit až 3x větší plochu.Problém palmového oleje není ani tak ekologický (vzhledem k poptávce se vždycky bude nějaká olejnina pěstovat), jako politicky-sociální. Palmy v jihovýchodní Asii pěstují zahraniční firmy na pronajaté půdě, čili ji nezáleží na tom, že ji úplně zplundrují a otráví přírodu a obyvatelstvo. Ve chvíli kdy je půda nepoužitelná, přesunou se prostě o pár km dál.
a i to už dovozci a výrobci řeší, platí víc za olej těm, co neplundrují…..
A co tak ten tuk vypustit, nebo alespoň zmenšit jeho množství? V podstatě ve zmiňované Nuttele nenajde skoro nic zdravého.
No a, že tam není nic zdravého? Zdravější verze oříškových pomazánek jsou běžně k dostání, ale popularity Nutelly žádná z nich nedosahuje, proč asi? No protože samozřejmě lidem chutná nejvíce právě Nutella a je naprosto jedno, že je nezdravá. To složení prostě lidem chutná.Sám se o stravu velice zajímám, konzumuji proti drtivé většině populace mnohem zdravější stravu a přesto si Nutellu na rozdíl od konkurenčních výrobků občas rád dám. Jsem zastánce toho, že je lepší si dát občas něco nezdravého v menším množství, než se krmit „fitness verzí“ toho samého (uspokojení se mi z toho stejně nedostane). Vždy se směji když někdo propaguje nějakou svou zdravou verzi dortíku, pomazánky, cukroví, čehokoliv, ale když si člověk pozorně přečte ten vylepšený recept, tak zjistí, že buď je to vylepšení v řádu pár procent (tak proč se kvůli tomu šidit na chuti), nebo jde již o něco úplně jiného, co původní produkt již nepřipomíná krom názvu ničím.
„popularity Nutelly žádná z nich nedosahuje, proč asi?“ – že by reklama? Před třiceti lety tady Nutellu skoro nikdo neznal a kupovali jsme Nugetu z n.p. Čokoládovny Praha-Modřany, skutečně oříškovo-čokoládovou…
Nevím jak před 30 lety, možná nebyla k dostání, ale již před 20 lety byla Nutella u nás doma svátkem, protože byla extrémně drahá. Jedl jsem tak levnější náhražku „Veverku“ z Polska, ale Nutella byla o třídu jinde.
Před 30 lety v ČSSR opravdu nebyla Nutella k dostání, leda v Tuzexu
podravka lino mléčná je ze sušeného mléka mnohem lepší než nutela 🙂 akorád nejde moc sehnat
Tehdy se do ní cpaly částečně ztužené rostlinné tuky s mnohem horšími zdravotními následky, ale tehdy se to tak neřešilo. Kolem palmového oleje prostě vypukla hysterie.
Kácíme pralesy, drancuje půdu řepkou a kukuřicí, snižujeme emise za hranice možností, abychom mohli jezdit ,,ekologicky“…Tomu říkám logika.
Lež je dnes standardem. Nutella není žádný nový výrobek a silně pochybuji, že se v 60. letech minulého století do ní používal palmový olej.
Proč ne? Palmový olej se neobjevil před 10 lety.
Ne, používá se už tisíce let, ale teď se bavíme o levné průmyslové výrobě. Uvádí se, že v roce 1985 měly palmové plantáže jen 1 500 km čtverečních, teď už asi stonásobek. Tuk do Nutelly tak nejspíš původně obstarávaly lískové oříšky.
U nutelly je to podobny jak u cigaret, kdo si chce dat, tak at si da. Nic zdravyho na tom neni, clovek to k zivotu nepotrebuje, ale holt to nekomu chutna.
Nejvíc mě děsí ta Bionafta! (její růst v přiloženém grafu)Ale už jsem viděl na jedné čerpací stanici protiúder: „Čerpáme naftu bez biosložek!“ a vedle vyjmenování výhod ve smyslu že se neničí motor atd.
Budete mít zájem:  Jakákoliv bolest se dá zmírnit
Bohužel ta nafta je nařízena zákonem aby měla bio složky. Jediná sít kde se dá oupit je myslím eurooil jelokož prodává naftu ze státních hmotných rezerv kde je nafta kuli trvanlivosti bez bio složek…
Prémiová paliva bývají bez toho sajrajtu.
Pri tom sa od nepamäti umývate palmovým mydlom . Kto sa trochu pamätá , trak v Bratislave bola firma Palma / ešte aj je , len s tými mydlami je to slabšie/ a vyrábala mydlo pre celú ČSR ! Prečo asi sa tak volala ?
Aby to znělo exoticky. Ale třeba značka Palmolive původně obsahovala jako hlavní složky palmový a olivový olej, díky nimž dostala svůj název. Teď aby se kvůli této hysterii přejmenovala třeba na Sunolive nebo Rapeolive.

Zdravá alternativa Nutelly. 5 nejlepších čoko oříškových pomazánek

Nutellu jistě není třeba dlouze představovat. Tento oblíbený oříškový krém je oblíbený nejen u všech dětí, ale také u mnoha dospělých. Kromě skvělé chuti je v každém balení ale jistá dávka kontroverze, zejména kvůli obrovskému množství jednoduchých cukrů, palmovému oleji a dalším přidaným surovinám.

Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje?

Toho samozřejmě využili výrobci zdravé výživy, kteří se dosti efektivně snaží o vytvoření ještě chutnějšího krému, který by měl ale bezkonkurenční složení.

Kterému výrobci se to daří nejvíc a kdo naopak pokulhává? A jak si vedou tato másla po stránce složení? V našem repertoáru najdete opravdu velké množství takovýchto krémů. To ale neznamená, že je musíme všechny doporučovat.

Másla v dnešním výběru jsme všechna zhodnotili zcela objektivně a doporučíme jen ta nejlepší. 

Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje?1. CzechVirus Proteinela 

Složení: 10/10 Chuť: 9/10 Cena: 8/10

Pět surovin, kterým se nedá nic vytknout – arašídy, lískové ořechy, instantní syrovátkový protein vyrobený CFM metodou, belgická čokoláda a kokosový olej pro větší krémovitost produktu. Žádný palmový olej, žádná aromata, žádná dochucovadla a místo toho jen a pouze nativní suroviny.

A chuť? Z mého pohledu naprosto úžasná a co je hlavní, přirozená. Žádná pachuť palmového oleje, žádná aromata ani šílené množství sladidel. Poměr arašídů a lískových oříšků je dobře vyladěný, takže i když osobně tu charakteristickou vůni a chuť arašídů nevyhledávám, z Proteinely ji necítím a dokážu ji sníst během jednoho jediného dne. 

Cenově je bohužel Proteinela poměrně náročná investice. Za 500g této pochoutky totiž zaplatíte hned 349 Kč. To si člověk samozřejmě hodně rozmyslí, ovšem je nutné si uvědomit, že ani samotná Nutella není nejlevnější, stejně tak jako ostatní másla našeho dnešního srovnání.  

Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje?2. BigBoy Lískoořechové máslo s mléčnou čokoládou a proteinem

Složení: 10/10 Chuť: 10/10 Cena: 6/10

Tento krém tvoří tři hlavní suroviny – lískové ořechy, výběrovou mléčnou čokoládu Grand Cru (cukr, kakaová hmota Los Bejucos, kakaové máslo, sušené mléko, vanilkový extrakt) a sušený syrovátkový koncentrát v příchuti čokoláda (odtučněné mléko, sukralóza). Dokonce zde nenajdete ani žádné arašídy, které jsou v porovnání s lískovými ořechy samozřejmě levnější. 

Po chuťové stránce je toto máslo tím nejlepším krémem, jaký jsem kdy jedl a rovnou se přiznám, že jsem během prvního dne zvládl sníst skoro celé balení.

Chuť je extrémně jemná a v másle nenajdete jediný rušivý element. Lískové oříšky působí poměrně výrazně a jejich chuť dobře ladí s mléčnou čokoládou.

A z přídavku proteinu rozhodně nemusíte mít strach, protože ten nijak radikálně chuťové vlastnosti másla nenarušuje. 

Podle mého názoru se ale máslo rozhodně vyplatí, poskytuje nepopsatelný chuťový zážitek, Nutellu nahradí na všech frontách a složení je naprosto prvotřídní. 

Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje?3. Nuts ‘N More Arašídové máslo s proteinem 

Složení: 8/10 Chuť: 7/10 Cena: 9/10

Složení arašídových másel s proteinem od společnosti Nuts ‘N More má složení ve srovnání s předchozími dvěma produkty o něco širší. Sám bych ze všech dostupných variant rozhodně preferoval Chocolate Chip Cookie Dough, která jako jediná neobsahuje palmový olej.

Najdete v ní arašídy a arašídový olej, syrovátkový protein, čokoládové kousky (cukr, čokoláda, kakaové máslo, sojový lecitin (jako emulgátor), extrakt přírodní vanilka), xylitol ke slazení, hnědý cukr, cookie dough koření, vanilkové koření, len a mořskou sůl. Přestože surovin je zde poměrně hodně, žádná z nich není vyloženě špatná a škodlivá.

Bohužel ostatní varianty obsahují palmový olej, kterému se vyhýbám, a tudíž bych je osobně nedoporučoval. 

Po stránce chuti je toto arašídové máslo velmi dobré, ačkoliv arašídy nijak nevyhledávám, zde mi jejich poměrně intenzivní chuť nevadila. Máslo je dobře dochucené, zvolené koření zajišťuje příjemnou vůni a sůl celou chuť ještě podtrhuje. Pokud jste milovníci arašídů, máslo si bez debat zamilujete. Jestli vám nevadí, máslo vám bude chutnat a klidně si koupíte další. 

Cena Nuts ‘N More je velmi příjemná, za necelých 500g zaplatíte 289 Kč, což v poměru ceny a kvality vychází nejlépe v našem testování.

Na druhou stranu také zde najdete místo lískových oříšků arašídy, které jsou levnější a po zdravotní stránce lehce horší (zejména kvůli obsahu omega 6 bych to s pravidelnou konzumací příliš nepřeháněl).

Jako náhrada Nutelly je toto máslo opravdu velmi obstojné, do ideálního složení mu ale přeci jen něco chybí. 

Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje?4. HealthyCo Proteinella 

Složení: 6/10 Chuť: 7/10 Cena: 5/10

Zásadní a z mého pohledu rozhodně pozitivní je absence palmového oleje. Jinak je na prvním místě ve složení sladidlo maltitol  (tedy hydrogenovaný cukr) a lískových ořechů najdete v tomto másle jen 10%. To odpovídá 10g na 100g másla a když vezmete v potaz, že průměrný lískový oříšek váží kolem 2g, zjistíte, že jich výrobce opravdu nemusel použít příliš mnoho.

Krém má hodně jemou texturu a je sladký. Cenově vychází Proteinella od HealthyCo velmi dobře, což je pravděpodobně důvod její popularity.

Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje?5. BodyLab Proteinella 

Složení: 6/10 Chuť: 7/10 Cena: 5/10

Na posledním místě našeho srovnání je produkt, který nás příliš nezaujal.

Ve složení najdete na předních místech maltitol, který sice není nijak zdravotně závadný, ale ve větším množství podle odborných zdrojů způsobuje plynatos.

Stejně tak obsahuje Proteinella palmový tuk a aroma, tudíž v tomto směru se od Nutelly příliš neliší. 6 bodů za složení tento krém získal za poměrně velký obsah vlákniny, relativně málo jednoduchých cukrů a použití syrovátkového izolátu. 

Po stránce chuti mě Proteinella moc nezaujala. Přestože spousta předešlých recenzentů si máslo chválila, na můj vkus působí trochu uměle. Zčásti je to dáno i mým jídelníčkem, protože základním kritériem pro mě je, aby byla strava co nejvíce nativní a na takové množství upravených látek nejsem zvyklý, ale stejně bych si tento krém znovu nekoupil.

Ani cena není příliš lukrativní. Za 250g másla zaplatíte 179 Kč, tudíž v přepočtu vychází ještě dráž než Proteinela od společnosti Czech Virus, kterou považujeme za nejlepší. Tento produkt podle nás tedy nemá příliš co nabídnout. Lepší než Nutella rozhodně je, ale rozdíl už není tolik markantní. 

Co si z dnešního srovnání tedy odnést? 

Střípky ze světa… výživy: Způsobuje Nutella rakovinu?!

Nutella, kdo by ji nemiloval? Přidává se jako náplň do pečiva. Mažeme si ji na chleba, palačinky i lívance. Můžeme dokonce najít výbornou zmrzlinu s příchutí Nutelly, která naše chuťové buňky přenese téměř do nebe. Tato pochoutka, rozšířená skoro po celém světě, je tak oblíbená, že se v poslední době doslova roztrhl pytel s jejími náhražkami.

Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje? Všichni ale tak nějak tušíme, že toto sladké potěšení pro nás asi není úplně zdravé. Po internetu dokonce kolují obrázky s grafickým znázorněním obsahu přidaných složek, kdy největší zastoupení mají cukr a kontroverzní palmový olej. Avšak to není vše – v posledních pár týdnech se na internetu objevily články, které tvrdí, že Nutella může způsobovat rakovinu! Celým internetem otřásly titulky jako například „Řekněte Nutelle ne! Je to jed pro Vás i pro Vaši rodinu“ nebo „Nutella prý může způsobit rakovinu“. Zakládá se tvrzení na pravdě a budeme se tedy muset tohoto potěšení vzdát?

Očerňování potravin

Kolikrát jsme se však už setkali s démonizací určitých složek potravy nebo i konkrétních výrobků? Myslím, že každý z nás nesčetněkrát. Média hledají za každou cenu nějakou senzaci.

Kdybychom se podle nich vždy řídili, nesměli bychom konzumovat v podstatě vůbec nic. Jen si vzpomeňte na jejich bulvární výroky týkající se vajec, cukru, lepku, masa… a mohl bych ještě dlouho pokračovat.

Pojďme se však na Nutellu a tyto „zlé“ látky v ní podívat trochu blíže.

Celé to začalo jednou studií z 3. května 2016, která se zabývala potenciálně rakovinotvornými látkami, které mimo jiné obsahuje i rafinovaný palmový olej (který, jak jistě víte, najdeme i v Nutelle). Konkrétně jde o tři látky s příšernými názvy.

Pro nás bohatě postačí, když si uvedeme jejich zkratky – GE (glycidol ester), 2-MCPD a 3-MCPD. Glycidol byl Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny zařazen do IARC skupiny 2A, což znamená, že je potenciálně karcinogenní pro člověka (v této skupině je například i červené maso, o kterém jsem psal v minulém článku).

Látka 3-MCPD může poškozovat ledviny a mužský rozmnožovací systém. K 2-MCPD nemáme ještě dostatek studií.

Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje?

Všechny tyto tři látky vznikají převážně průmyslovou úpravou rostlinných olejů při vysokých teplotách nad 200 °C, což se využívá k potlačení jejich přírodního aroma (deodorizace). Panenské oleje tyto sloučeniny tedy neobsahují.

Není to tak jednoduché, jak se zdá

Z toho, co jsme si doposud řekli, bychom si asi mysleli, že Nutellu konzumovat opravdu nemáme, ale jak už to tak bývá, není to tak jednoduché. Celý tento poprask kolem toho má i několik „menších“ háčků.

Jeden z nich je, že žádná ze studií poukazujících na riziko uvedených látek nebyla prováděna na lidech! Data máme jen z pokusů na hlodavcích a je známo, že stejné riziko se často na lidech nepotvrdí. Jednoduše nevíme, jestli lidé odbourávají tyto pro myši škodlivé látky stejným způsobem.

Oproti nám mají hlodavci jiný metabolismus a například si (na rozdíl od nás) umí syntetizovat (vyrobit) vitamín C z glukózy, kdežto my ho musíme přijímat ve stravě. Další věc je ta, že aby vědci vypočítali bezpečný příjem GE pro nás, vzali dávky z pokusů na myších a pak je vydělili číslem 25 000.

Bez nějakých studií na lidské populaci se tedy dostáváme jen na velmi hrubé odhady. Také ve skutečném životě nepřijímáme dávky jednotlivých látek odděleně, ale konzumujeme je společně s jinými, navíc také s mnoha dalšími potravinami.

Budete mít zájem:  Jak si pořádně užít Vánoce, aby mi nebylo zle

Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje?

Je však pravda, že palmový olej obsahuje asi 4 – 6x více GE a 3-MCPD než ostatní potraviny a oleje, avšak konkrétně výrobce Nutelly – společnost Ferrero používá šetrnější postup při jeho zpracování (při teplotách o mnoho nižších než 200 °C), takže koncentrace budou velmi nízké.

Ze statistik navíc vyplývá, že od roku 2010 se obecně podíl potenciálně škodlivých GE v palmovém oleji snížil zhruba na polovinu. Mezi další produkty a oleje, které mají vysoký obsah uvedených látek, patří i margaríny, palmojádrový, slunečnicový a kokosový olej.

U potravin vysoký obsah najdeme v různých sušenkách, sladkostech, dortech a bramborových lupíncích.

GE a 3-MCPD v dětské stravě

Co je však alarmující, je fakt, že když vědci měřili průměrnou expozici GE a 3-MCPD u různých věkových skupin obyvatel z 23 evropských států, nejvyšší riziko nemají překvapivě lidé, kteří jedí Nutellu, ale kojenci a batolata! Látky GE a 3-MCPD jsou totiž přítomny v kojenecké výživě.

Děti, které navíc z nějakého důvodu nejsou kojeny, jsou vystaveny ještě vyšší koncentraci těchto látek z toho důvodu, že kojenecká výživa je jejich majoritní složkou potravy (na rozdíl od dospělých, kteří mají stravu mnohem pestřejší).

Proto stále zůstává mateřské mléko pro většinu kojenců nejlepší volbou. Nechci zde šířit další poplašnou zprávu, která samozřejmě také není na místě, ale média se zřejmě zaměřila na špatný produkt.

Nebo za tuto kampaň mohou snad aktivisté, kteří zarytě bojují proti používání palmového oleje? Proč se například z obchodů nestáhnou i cigarety, u kterých je karcinogenita jasně potvrzena?

Závěr

Z výše uvedených informací vyplývá, že pro nás Nutella není tak velkou hrozbou a rakovinu z ní zřejmě „nedostaneme“. Mnohem více samozřejmě zase záleží na celkovém složení stravy, a když si jednou za čas uděláme radost touto pochoutkou, nestane se vůbec nic. Vždy bude záviset na dávce a množství, ostatně něco podobného tvrdil i Paracelsus již před šesti stoletími.

Jed od léku odlišuje pouze podávané množství.

Paracelsus

  • Takže jezte zdravě, sportujte a občasné konzumace něčeho „méně“ zdravého se vůbec bát nemusíte.

Stanovisko společnosti Ferrero: Nutella není karcinogenní. Zdraví a bezpečnost spotřebitelů je pro společnost Ferrero zásadní a nejvyšší prioritou.

EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) nikdy přímo nereferoval k výrobku Nutella. Nutella nikdy nebyla stažena z regálů supermarketů v žádné zemi.

Italská síť supermarketů Coop stáhla pouze výrobky vlastních značek, které obsahovaly palmový olej.

Reference: 1. Wallace, Heather, et al. „Risks for human health related to the presence of 3-and 2-monochloropropanediol (MCPD), and their fatty acid esters, and glycidyl fatty acid esters in food.“ EFSA Journal (2016) 2. Maronpot, Robert R., G. Flake, and J.

Huff. „Relevance of animal carcinogenesis findings to human cancer predictions and prevention.“ Toxicologic pathology 32.1 suppl (2004): 40-48 3. https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/161215chemicalsinfoodreport.pdf

4. http://www.chiron.no/GetFile.ashx?id=419

Nutella® palmový olej | Nutella® Česko | Nutella® Slovakia

Jsme si vědomi toho, že dodavatelský řetězec palmového oleje čelí environmentálním výzvám, zejména pokud jde o jeho dopad na odlesňování. Proto je společnost Ferrero odhodlaná stát se průkopníkem v udržitelné transformaci odvětví palmového oleje a byla jednou z prvních globálních společností, které získaly 100% certifikovaný standard RSPO pro dodavatelský řetězec segregovaného palmového oleje.

RSPO vyvinula soubor environmentálních a sociálních kritérií, která musí společnosti dodržovat, aby mohly vyrábět udržitelný palmový olej (Certified Sustainable Palm Oil – CSPO). Cílem těchto kritérií je prosadit udržitelné postupy při pěstování palmového oleje.

Palmový olej v pomazánce Nutella® pochází z certifikovaného „odděleného“ dodavatelského řetězce.

Je získáván z různých certifikovaných plantáží a je v celém dodavatelském řetězci oddělen od běžného palmového oleje.

Prostřednictvím tohoto systému lze vysledovat veškerý náš palmový olej až zpět do zpracovatelských závodů, což zaručuje, že nepochází z plantáží vystavených odlesňování.

  • Aby získali pěstitelé palmového oleje certifikaci RSPO, musí dodržovat následujících sedm zásad (aktualizace RSPO Principles & Criteria 2018):
  • Princip 1: Chovejte se eticky a transparentně
  • Princip 2: Pracujte legálně a respektujte práva
  • Princip 3: Optimalizujte produktivitu, efektivitu, pozitivní dopady a odolnost
  • Princip 4: Respektujte komunitu a lidská práva a přinášejte výhody
  • Princip 5: Podporujte začlenění drobných zemědělců
  • Princip 6: Respektujte práva a podmínky pracovníků
  • Princip 7: Chraňte, zachovávejte a zlepšujte ekosystémy a životní prostředí    

Kritérium 7.12, součást Principu 7, vyžaduje, aby nová výsadba nezpůsobovala odlesňování ani nenahrazovala žádnou oblast potřebnou k udržení nebo zvýšení HCV – vysoká hodnota pro zachování prostředí. HCV jsou biologické, ekologické, sociální nebo kulturní hodnoty mimořádného významu nebo zásadního významu v krajině.

Pro více informací navštivte *RSPO

Abychom posílili naše závazky nad rámec certifikace RSPO, sepsala společnost Ferrero ve spolupráci s dodavateli v roce 2013 Chartu palmového oleje Ferrero® Charter, aby usilovali o způsoby pěstování, které zamezí odlesňování, vyhynutí druhů, vysokým emisím skleníkových plynů a porušování lidských práv.

Abychom zvýšili transparentnost našeho dodavatelského řetězce, pravidelně a dobrovolně zveřejňujeme nejnovější údaje o sledovatelnosti v našich dodavatelských závodech. Nejnovější verzi naleznete zde.

Naše úsilí uznávají důvěryhodné nevládní organizace jako WWF. Ve své hodnoticí zprávě 2020 Palm Oil Buyers‘ Scorecard, která hodnotí globální společnosti za jejich podporu udržitelnosti palmového oleje, uvádí WWF společnost Ferrero jako číslo 1 ze 173.

Na základě skóre 21,5 z 22 řadí WWF společnost Ferrero na přední místo v oboru světových maloobchodníků, výrobců spotřebního zboží a společností poskytujících stravovací služby. Společnost Ferrero je uznávána zejména za své úsilí při řešení problému odlesňování v tropických oblastech a za transparentnost svého dodavatelského řetězce.

Tento výsledek je velmi důležitým uznáním našeho úsilí v oblasti udržitelnosti palmového oleje a velkým povzbuzením pokračovat v nastavené cestě.

DOLNI RAM

Přehled starších zpráviček

30.11.

2015     Posledního listopadu 1943 začala Teheránská konference – americký prezident Franklin Delano Roosevelt, britský ministerský předseda Winston Churchill a sovětský vůdce Josef Stalin dosáhli dohody ohledně plánované invaze do Evropy v červnu 1944 pod krycím názvem Operace Overlord. Pozdější Bitva o Normandii (6. červen – 25. srpen, 1944) zahrnovala vylodění v Normandii a následnou bitvu o tuto část Francie. Při vylodění spojenecké síly prolomily Hitlerův Atlantický val a znovu otevřely v severní Francii západní frontu.

Vojáci cvičili zásah proti odpůrcům imigrantů! Máme se na co těšit ….. V rámci cvičení Bojové skupiny EU Vyšehradské čtyřky, které se konalo na polském polygonu poblíž města Drawsko Pomorskie ve dnech 14. až 20. listopadu za účasti vojáků armád Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska spolu s vojáky ukrajinské armády, byl nacvičován i zásah proti odpůrcům imigrantů.

Nácvik zásahu proběhl 16. listopadu. Vojáci bojové skupiny při něm měli za úkol zakročit proti davu shromážděnému před střediskem pro imigranty. Roli „místních nespokojenců“ hráli vojáci 2. mechanizované brigády z polského Złocieňce.

Úkol byl vojákům určen cvičebním hlášením z centra taktických operací, které na základě hlášení místní policie vydalo rozkaz: „Před vjezdem do uprchlického tábora se shromažďuje dav místních lidí, který projevuje svůj nesouhlas s přítomností uprchlíků. Dav se dožaduje spravedlnosti pro uprchlíky, kteří se dopustili přepadení obchodů a krádeže potravin.“ Vojáci měli za úkol pacifikovat dav, např. „vytáhnout z davu nejagresivnější muže“.       (Zdroj: FreeGlobe)

Místo aby je zahnali odkud nelegálně přišli, tak se cvičí k zásahům proti VLASTNÍM lidem …

Jak se kosi dostali z lesů a luk do kočárkáren paneláků …. Mnoho lidí město považuje za protiklad k přírodě. Ve skutečnosti je město přírody plné. Město je jedna obrovská evoluční laboratoř. Je to totiž nový, velmi specifický ekosystém, který ještě není příliš ustálený. A tak se v něm neustále děje něco zajímavého. Ukažme si to na cestě kosů z lesů a luk do kočárkáren paneláků.

Ve městě najdeme biotopy velmi připomínající ty mimoměstské, třeba parky připomínající světlé lesy nebo travnaté plácky lučního typu.

Na druhou stranu jsou tady prostředí zcela nová – například sídliště se svými paneláky je vlastně taková zvláštní obdoba skal.

Charakteristické pro město jsou zvláštní kombinace biotopů, které mají menší rozlohu a jsou si blíž, než ty „v přírodě“, a pak samozřejmě neustálá přítomnost člověka, se kterou si druhy obývající tyto biotopy musí nějak poradit.

Druhům, které žijí ve městech, se říká synantropní.

Dělí se na dvě skupiny – synantropy v širším smyslu slova, kteří žijí ve městě v biotopech podobných jejich přirozeným a nemění svou biologii v důsledku života v urbánním prostředí, a synantropy v užším slova smyslu, kteří přizpůsobí svou biologii novému ekosystému.

Ale stát se takovým skutečně městským druhem, to není jen tak. Krásně se to dá ilustrovat na kosovi černém. Běžný městský pták s nádherným zpěvem, tak běžný, že se většina lidí ani nezarazí, když ho ve městě vidí. A přitom osudy tohoto druhu jsou učebnicí evoluční ekologie.        (Čtěte na stránkách Ekolist)

Braňme svého šerifa: Kampaň proti prezidentu Zemanovi dostala nový náboj. „Islamisté“ našich médií a politiky pálí ze všech pozic. Konvička jako test. Muslimův bratr nás chce zavřít.

Postavme plot! …..

Petr Hájek komentuje běsnění pražské kavárny, která proti Miloši Zemanovi rozpoutala kampaň, jako by prezidentské volby měly být za měsíc – ale přitom jí ve skutečnosti jde o něco jiného

Všichni proti Zemanovi.

Jedině tak je možné charakterizovat další v podstatě komicky zběsilou kampaň, kterou proti hlavě našeho státu poznovu rozjela mediálně-politická falanga, pochopitelně v čele s Českou televizí a tiskovým impériem Zdeňka Bakaly, což je jedno a totéž. Ostatně obojí si platíme z našich daní. ČT dáváme povinně každoroční daň sedm miliard, u Bakaly jsme si to – za asistence Bohuslava Sobotky – předplatili při „privatizaci“ OKD a hornických bytů mnohonásobně.

Budete mít zájem:  Zrádná máslová ryba: vyvolává olejový průjem

Je dobře toto pozadí stále vnímat. Mohl by totiž vzniknout dojem, že opravdu jde o nějaký „ideový střet“. Takové však u nás už dávno neexistují. Havlisté na všech úrovních jsou pouze stále víc frustrováni faktem, že sice ovládají kde co, ale nedosáhli na nejvyšší post ve státě – když nechali o prezidentovi hlasovat veřejnost.

A zcela bez sebe jsou dnes především z toho, že ač mají v rukou většinu hlavních médií, veřejnost, která Miloše Zemana posadila na Hrad, se naopak mohutně rozrůstá o jeho další příznivce (a voliče).

V záplavě unijních krizí, které v posledních letech prožíváme a jež vrcholí migrantskou tsunami, zůstal totiž prezident republiky na straně normálně uvažující většiny veřejnosti, která se – navzdory mediálnímu bušení do hlav – o svou republiku spolu s prezidentem důvodně obává.

Falešná vlajka … Je to vlastně typická „operace pod falešnou vlajkou“, kterou mají nevolení politici z médií (a jejich sponzoři v politice) z poslední doby skvěle nacvičenou.

Záminkou se tentokrát stala Zemanova účast na Albertově, kde se kavárně (ve spolupráci s americkou ambasádou) nepodařilo zopakovat loňský teroristický útok na hlavu státu. Ten dokonce bradáčovská prokuratura „odložila“.

Že při něm byli ohroženi i prezidenti dalších zemí? A co? Byl tam Zeman, tak je všechno povoleno.

Profil uživatelky bachovy_esence_poradna

Pocity strachu nebo úzkosti se objevují v nějaké míře v životě každého z nás, jde o přirozenou reakci na stres. Pokud se ale pocity vyhrotí, dochází k úzkostné atace. Další úrovní je panická ataka – ta může být velmi vážná, navíc se spouští nečekaně, zdánlivě bez příčiny. Oba typy atak jsou velmi nepříjemné a mohou probíhat zároveň s depresí nebo přispívat k jejímu rozvoji.

Příznaky ataky jsou psychické (pocit ohrožení, vnitřní třes, katastrofické myšlenky, pocit že vše je neskutečné, potíže se soustředit, lekavost atd.

) i fyzické (obtížné dýchání – mělké nebo zrychlené, svírání na hrudníku, mžitky, potíže s polykáním, pocení, napětí až bolest ve svalech, třes, závrať, bušení srdce, reakce trávení a vylučování – průjem, zácpa, časté močení, náhlá potřeba se přejíst nebo odpor k jídlu, někdy také zvracení, potíže se zrakem a brnění v rukou a nohou). Silná tělesná reakce pak může vést buď k nabuzení energie (nadměrná bdělost a potíže se spánkem) nebo naopak k vyčerpání (až apatii).

Pokud se tyhle situace opakují a my je ignorujeme, mohou se prohlubovat.

  Prakticky to znamená, že časem dochází k omezení v životě – potíž je dojet někam autem nebo autobusem, jít někam kde je větší množství lidí nebo naopak třeba být sami atd.

Negativní myšlenky mohou být nutkavé, vytvářejí začarovaný kruh kdy je nám fyzicky špatně – to nás stresuje – stres vyvolává ještě silnější reakci v těle.

První pomoc při úzkostné nebo panické atace:

  • Dýchejte pomalu a zhluboka do břicha. Dejte si ruku na břicho, budete tak dýchání více vnímat.
  • Užijte co nejdříve Bachovy esence – 4 kapky pod jazyk / do sklenice vody

Nejúčinnější je směs namíchaná na míru přímo pro vás, každý máme totiž jiné reakce a spouštěče atak. Pokud je ataka silná, můžete za dalších zhruba 10-15 minut užít další dávku. (Pozor, oblíbená krizová esence není určena pro úzkosti a panické ataky.)

  • Uvědomte si, že úzkost je jako mrak. Přichází a odchází, všechny ty pocity jsou dočasné. Nechávám mrak přeplout, nehodnotím, jen pozoruji. A dýchám pomalu do břicha.
  • Zkuste střídat napětí a uvolnění ve svalech – Hlavní napětí je často v čelisti a nebo v ústech, zaměřte se na ně. Případně v pažích, ale také v lýtkách (často při potížích se štítnou žlázou) nebo v hýždích. Svaly stáhněte a uvolněte, sledujte „tání“. Dýchejte pomalu do břicha.

Co je vlastně spouštěčem úzkostí a panických atak? 

Spouštěčů může být celá řada – dlouhodobé jako např.

to, že jste nezažili dostatek bezpečí v dětství (neustálé napětí, osamělost, ale i různá vážnější traumata), obecná tendence k úzkostem v rodině (naučená reakce od okolí).

Z toho vyplývá perfekcionismus, nízká tolerance kritiky, nedostatečná asertivita a mnoho dalšího. Tohle vše jsou ale převzaté reakce a návyky. Lze se jich postupně zbavit různými cestami, i když někdy to je běh na delší trať.

K jednorázovým spouštěčům úzkostí patří např. úmrtí někoho blízkého, zvýšená fyzická zátěž (operace, porod, velká fyzická aktivita např. v práci, při péči o děti, při sportu). Dále také psychická zátěž v práci nebo v partnerském vztahu.

Životní změny (stěhování, rodičovská role, odchod dětí z domu, rozvod, klimakterium). K rozvoji úzkostí může přispívat také nevyrovnaná činnost štítné žlázy nebo cukrovka. A samozřejmě psychické potíže podporují drogy a alkohol. Úzkost není dobré zahánět alkoholem! Potíže se tak prohlubují.

K tomu máme často tendenci my ženy, možná proto, že ženy úzkostmi trpí až dvakrát častěji než muži…

Atakou se nám vlastně ozývá podvědomí. Zkuste si to představit tak, že vaše psychika vám posílá zprávu „Tlak je už velký, prosím věnuj mi pozornost, ale laskavou“. Všimněte si téhle zprávy včas!

Co úzkosti podporuje? Všechny nedořešené věci, například:

  • Potlačování sebe samé – Tvořivost, vlastní názor, emoce – vztek, frustrace apod.
  • Nižší sebevědomí – Pokud se cítíte nedoceněná, chybí vám seberespekt, hodně se porovnáváte s okolím, tak si na sebe vytváříte tlak, který nelze dlouhodobě zvládat. Pak někdy stačí už jen malý spouštěč a úzkostná ataka je tady. Zkuste cíleně pracovat na sebepřijetí a sebepodpoře. Možností je mnoho!
  • Potíž říci ne – v práci, doma, ale i sobě samé Tohle zvládnu a tohle už je moc. Potřebuji pomoc a umím si o ni říct. Mám svoje potřeby a starám se o jejich naplňování.
  • Zanedbávání pravidelné relaxace, duševní hygieny – Jak se postarat o svoji psychickou pohodu = klíčový bod do života, který nás ve škole nikdo neučil. Zkoušejte a objevujte, ale hlavně pravidelně praktikujte.
  • Nedostatek fyzické blízkosti, pocit izolace – Vřelá blízkost s alespoň jedním člověkem je pro naši pohodu zásadní. Dotýkejte se a užívejte si to.  Povídejte si a dávejte si navzájem plnou pozornost.
  • „Nemocné vztahy“ – Pokud se v jakémkoli vztahu necítíte dobře, nepřehlížejte to. Narovnejte svoje vztahy s rodiči, s partnerem, se sourozenci, s kolegy, s přáteli.  Někdy je to nepříjemný proces, ale ta úleva za to stojí, přibude vám energie a síly, leckdy se po čase i zlepší zdraví. Možná vám i ubyde přátel – a objeví se noví nebo budete mít víc času na jiné lidi nebo pro sebe.
  • Nezdravý životní styl – Nedostatek spánku, nedostatek „živé“ stravy, uzavírání se v uzavřených prostorách, trávení času u elektroniky atd. Nepodceňujte dlouhodobý vliv těchto věcí na svoji psychiku.

Jak vidíte, příčin úzkostí a panických atak je opravdu dlouhá řada. Trpí jimi mnoho lidí a to včetně lidí na první pohled velmi sebevědomých. Nevnímejte je tedy jako svoji chybu nebo dokonce „vadu“.

Jen se dívejte a pozorujte. Opět nehodnoťte (tím by se tlak zvyšoval). Buďte otevření a těšte se na změny k lepšímu. Cesta není někdy přímá, může na ní být zakolísání.

Buďte k sobě shovívaví, podporujte se.

Jaké metody se mi nejvíc osvědčily při trvalém odstraňování úzkostí a panických atak?

  • EFT (technika emoční svobody) – o ní bude příští článek
  • Bachova terapie
  • Konstelace (rodinné, pracovní, vztahové)
  • Podpůrné metody jako nácvik asertivního chování, relaxačních technik atd.

Lída Salemová

Bachovkypraha.cz

Dom by Dom"

Ahooooj! Kdopak z Vás už tenhle článek očekává, co? :)) Já se na jeho psaní moc těším, protože celej ten víkend, co jste mohli sledovat skoro v přímým přenosu na instagramu a snapchatu, utekl závratně rychle a jak jsem nevěřila, že se to děje, tak teď nevěřím, že se to dělo. Klasika. Takže si to díky spoustě fotek připomenu a Vám o tom napíšu uplně všechno. 

Když jsme v listopadu začali plánovat tenhle náš výlet, samozřejmě jsme se nemohli dočkat. Dokonce jsme si i říkali, ať už je po Vánocích, ať už je to zkouškový a ať už to nastane.

Měli jsme holt správný tušení! Nějakou dobu jsme řešili akorát dopravu – svezem se vlakem nebo hecnem nepřízeň počasí a pojedem autem? Po nespočtu společných debat, informativních emailů a rozčilených rodičovských smsek nakonec auto stejně zvítězilo a já jsem byla nejvíc happy.

Mohli jsme si totiž dělat ty moje oblíbený zastávky na benzínkách, zpívat nahlas s rádiem (uplně chybný texty :D) a obědvat u Meka.

Po 6ti hodinách čistý jízdy (takže jinak tak 8mi) jsme se konečně ocitli před tímhle osvíceným palácem s očima navrch hlavy. Tady jako budeme trávit víkend? A nezdá se nám to? Nespletli jsme se?

Po rychlém vybalení věcí jsme si prošli hotel a spěchali s hladovejma bříškama na večeři. Všechny dobroty do auta jsme totiž snědli hned v první polovině cesty :D.

Večeři jsme měli začít poctivou slovenskou slivovicí, ale já jsem se rozslzela už jenom když jsem to ucítila, takže jsem skleničku po přiťuknutí musela položit a počkat na jídlo abychtomohlakdyžtakzajíst. Čajíček.

A víte co? Tak tři dny před víkendem jsem dostala strašnou chuť na česnečku a pořád jsem o ní mluvila. A co nás čekalo jako první chod? Česnečka, jasněže, jupijej. Občas mám prostě štěstí.

Celý 4-chodový menu byl obrovskej chuťovej zážitek. A vlastně nejen chuťovej, i na pohled (a na fotky) to bylo perfektní, no ne?!

Tahle fotka se Vám na instagramu moc líbila, asi jsem se vyfikla víc než obvykle… Anebo mi prostě jen zářej oči nadšením a užívám si krásnýho místa s krásným klukem naproti mně.

A to jídlo v tom bude asi taky hrát nějakou roli!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *