Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie

Alternativy mléka, vajec, másla, smetan a další náhražek při ABKM

Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie

Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie

Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie

Výroba rostlinného mléka

Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie

Alsan bio – náhražka za máslo. Složení:

Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ

ČESKÉ GHÍČKO – ALTERNATIVA PRO BEZMLÉČNOU DIETU, TESTOVÁNO V LABORATOŘI

Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie

České Ghíčko

Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie

Žádné jiné Ghí nedoporučuji. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit pouze tento produkt pro ABKM, domácí výrobu ani jiná dostupná Ghí syn netoleroval.

České Ghíčko – přepuštěný máselný tuk v různých variacích – natural, bio, ochucené, koko ghí, kozí Ghí…, více o Českém Ghíčku a jeho výrobě zde: http://ceskeghicko.cz/

KOKOSOVÉ KRÉMY

Hodí se do asijské a exotické kuchyni, kde slouží jako náhrada za mléko, máslo a jiné tuky. Zmírňuje též palčivost pokrmů. Jsou výborné i do nejrůznějších cukrovinek, krémů, dezertů, zmrzlin, apod.

Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie

Bio organický kokosový krém v nejvyšší kvalitě. Dostupný na německém e-shopu https://www.drgoerg.com/catalogsearch/result?q=kokosmus

Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie

Jedna z dalších možností kokosového krému, dostupný v Čr, kvalitou však nesrovanatelný s předchozím.

Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie

Další z možností kokosových krémů, který je dostupný v Čr, bohužel již zahuštěn.

Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie

Rostlinné jogurty

Mandlový Nejogurt – Bílý

Nejogurt je první český rostlinný jogurt vyrobený z mandlového mléka – Nemléka. Neobsahuje žádnou laktózu, sóju, lepek ani cukr, zato je plný zdraví prospěšných živých jogurtových kultur. A protože je v něm doopravdy hodně mandlí, má hustou, krémovou chuť.

Neochucený mandlový Nejogurt je skvělý ke snídani s ovocem a granolou, nebo na slano jako tzaziki. Není sladký, má krémovou chuť a je nakyslý tak akorát. Bez cukru, lepku, laktózy, sóji a všech dalších zbytečných látek, zahuštěný pouze špetkou tapioky.

  • Informace o produktu:
    – bez laktózy, sóji, lepku, cukru
  • – vegan (neobsahuje živočišné látky)
  • Objem: 375 g
    Skladování: skladujte v teplotě do 4 °C

Složení: mandlový nápoj (filtrovaná voda, mandle 20 %, datle), tapiokový škrob, živé jogurtové kultury (S. thermophilus, L. acidophilus).

Výživové údaje na 100 ml výrobku: energie: 499 kJ/121 kcal • tuky: 10,6 g • z toho nasycené mastné kyseliny: 0,8 g • sacharidy: 2 g • z toho cukry: 1 g • bílkoviny: 4,4 g • sůl:

Diskuse: Nutella je nezávadná, uklidňuje výrobce. Italové bojkotují palmový tuk

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie Na trhu není jediný rostlinný tuk, ve kterém by nebyl palmový olej. A to je Evropa zaplavena levným řepkovým olejem. Jaká je tedy cena palmového oleje?
Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie Rozhodně vyjde zdravěji palmový tuk než před lety tolika používané ztužené tuky. Tolik k původním kvalitním recepturám. Výrobci to ale neradi připouštějí co za sajrajty vyráběli a nabízeli.
Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie
Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie Zase jeden chytrák, který neví o tom vůbec nic a jen plká.
Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie Nutella je marketingově postavena jako kvalitní ořiškočokoládová pomazánka, avšak oříšků má kolem 15% a kakaa kolem 7%, zbytek převážně cukr a ztužený olej. Existují i pomazánky (Samba), které mají 30-50% oříšků a 10-15% kakaa, cena zhruba dvojnásobná, ale jak chuťově, tak zdravotně jsou někde jinde..
Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie Problémem je nejen palmáč v potravinách a kosmetice, ale hlavně ekologický v JVA. Všichni se dokola divíme, co s námi dělá „počasí“ a málokdo si uvědomí, že odlesnění pralesů ovlivňuje proudění vzduchu a vody, ovlivňuje ekologii nejen v dané oblasti, ale celé zeměkoule. Ale to je vlastně pro spoustu lidí „prkotina“. Vlastně každý z nás – obyvatel planety – by se měl snažit chovat v první řadě ekologicky a pak teprve ekonomicky. Vč. nadměrného používání palmového oleje.
Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie Tak v první řadě nejezdit autem. Až potom nejíst palmový olej. A kdo to dodrží?
Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie Ani není tak dávno doba, kdy se na sáčcích Bohemia Chips hlásilo „Smaženo výhradně na nejkvalitnějším palmovém oleji.“ Velkým písmem na přední straně sáčku. Hysterie a manipulace je sviňa…
Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie Však už smaží výhradně na slunečnicovém.
Cože?Slunečnicový degraduje už při nějakých 115-120 °C, smažit na něm je poukázka na pěkné zdravotní problémy.
V pořadu Jídlo s.r.o. na streamu říkali, že pro potravinářský průmysl byl vyšlechtěn nový typ slunečnicového oleje, který má vyšší teplotní odolnost.
Právě. A přitom je slunečnicový na smažení snad nejhorší možnost… Ale ona ta hysterie okolo palmového zase poleví.
A co takhle si připustit, je to vlastně fuk. Že když sníte jednu ročně, tak celkem buřt, jestli je tam palmáč nebo jiný tuk. Že holt prostě nemůžu z mnoha a mnoha důvodů jíst jednu týdně.
Ano a a kvůli Nutele firma přestěhovala ohroženou faunu do nových a lepších domovů
Palmový olej v potravinářství rozhodně není problém z pohledu orangutánů. Většina palmového oleje se pálí v kamnech a spaluje v autech (a ano, vozí se i do Evropy a lijeme si ho do nádrží).
Koukám, že jste se nepodíval na ten graf u článku. Z něj je patrný pravý opak vašeho tvrzení. Nejvíce palmového oleje se opravdu používá v potravinářství.
A vy jste se nepodíval na jeho legendu 😉 Je tam napsáno v EU. V Indonézii a okolí se palmáč používá téměř výhradně jako palivo a to ve velkém, protože je levný.
V Indonésií lejou do nádrží leccos, olej z friťáku, a pod. Co má být?
Já jen psal, že se celosvětově většina palmového oleje spálí. Takže potravinářství není ten hlavní problém.
http://zpravy.idnes.cz/odlesnovani-a-devastace-destnych-pralesu-v-indonesii-p0x-/zahranicni.aspx?c=A140630_173503_zahranicni_ert
Za to nemůže nutela, ale použití v biopalivech. Zatímco objem využití pro potravinářské účely se příliš nezvětšuje, tak biopaliva rostou velkou rychlostí. http://ekonomika.idnes.cz/palmovy-olej-indonesie-biopaliva-dqn-/eko_euro.aspx?c=A160404_204555_eko_euro_kha
Článek se ale týká rafinace a údajně nezdravých glycidyl esterů mastných kyselin a potažmo 3-MCPD a ty podle dostupných informací vznikají nejvíc právě v palmovém oleji. Prostě si nevyberete, stále se jedná o průmyslové zpracování a tam je vždycky na místě obezřetnost. V něčem je palmový lepší v něčem zas ne, to samé můžeme říct o jiném oleji nebo složce.
Pardon, reagoval jsem na pana Vodičku 🙂
Koukám, že jsme na tom podobně :)… To ano, článek je trochu o něčem jiném, ale já jsem reagoval na nejoblíbenější reakce v diskuzi, které ve velkém démonizují palmový olej, ačkoliv prakticky neexistuje zdravější náhrada. A k tomu 3-MCPD, zrovna v Nutelle nevěřím, že se máme čeho obávat. Pokud nepoužívají rafinovaný olej, jak tvrdí výrobce, tak je bojkot nonsense.
Nemáte pravdu. Zkuste najít nějaký jiný tuk, který není potřeba ztužovat, aby byl při pokojové teplotě tuhý. Můžete použít ještě kokosový tuk, který nemá žádnou výhodu, jen je dražší. A pak ještě možná tak kakaové máslo – cena cca 1kč za 1g.
Do pr… Člověk chce přidat reakci do vlákna a pak tohle. Už by měli to nelogické rozhraní předělat.
Ne, používá se proto, že se nemusí ztužovat, aby byl při pokojové teplotě tuhý. To žádný jiný tuk neumí. A průmyslově ztužený tuk je nezdravý, protože při ztužování vznikají transmastné kyseliny. Proto je palmový olej zdravější, protože je neobsahuje. V minulosti cukrovinky obsahovaly ztužené tuky a palmový tuk je postupně nahradil, což byl ze zdravotního hlediska rozhodně krok správným směrem.
Přesně toto jsem psal a když jsem byl v polovině, tak koukám, že vy tam máte úplně to samé.Ano 100% souhlas. Výrobci byli dotlačeni k tomu, aby používali palmový olej a neztužovali klasické, což je nezdravé.90% lidí se nechá strhnout kravinama a vůbec je nazajímá pravda.
Budete mít zájem:  Letní pleťové masky na pokožku – vyrobte si je a prospějte své kráse
90% lidí by si mělo ve škole zopakovat chemii
http://ekonomika.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A170112_170235_eko-zahranicni_fih&vlakno=82656447
Jak je v poslední době už normou, článek je tradičně povrchní a odfláklý, médiím jde asi hlavně o to chrlit stále nové a nové články.Nechci dělat chytrého, všechno jsem si vyčetl z netu, ale dává to smysl:V článku je hloupě a bez souvislostí něco o zahřívání tuků a že je to údajně běžné u mnoha potravin. To je zkrátka rafinace olejů, která se používá ne údajně, ale zcela běžně u průmyslově zpracovávaných potravin s přidanými tuky.Poměrně nedávno se v přepálených ve smažených potravinách zjistily velmi nezdravé akrylamidy. V tomto ohledu není palmový olej nejhorší, mnohem horší je např. slunečnicový. I řepkový je vhodnější na smažení. Osobně používám olivový nebo rýžový. Jde hlavně o teplelnou stabilitu, kdy třeba slunečnicový jí má poměrně nízkou (řepkový 240 stupňů).Dále se u palmového oleje uvádí oproti jiným vyšší podíl nasycených mastných kyselin. Ale horší jsou až ty trans-mastné, které právě vznikají až při dalších průmyslových úpravách.Článek se ovšem týká 3-MPCD, kterých má naopak podle všeho palmový olej víc než ostatní a vzniká právě tou rafinací. Takže si nevyberete.

  • Nepíšu to jako obhajobu toho či onoho, zajímají mě fakta.
  • Je třeba si zkrátka uvědomit, že tyhle potraviny prostě nejsou přirozená strava a podle vlastního rozumu se zařídit 🙂
  • Další věc je ekologické hledisko, ale to je zase na další sáhodlouhou debatu.
Palmy mají velkou výnosnost – pokud chcete nahradit palmový olej řepkovým, musíte osadit až 3x větší plochu.Problém palmového oleje není ani tak ekologický (vzhledem k poptávce se vždycky bude nějaká olejnina pěstovat), jako politicky-sociální. Palmy v jihovýchodní Asii pěstují zahraniční firmy na pronajaté půdě, čili ji nezáleží na tom, že ji úplně zplundrují a otráví přírodu a obyvatelstvo. Ve chvíli kdy je půda nepoužitelná, přesunou se prostě o pár km dál.
a i to už dovozci a výrobci řeší, platí víc za olej těm, co neplundrují…..
A co tak ten tuk vypustit, nebo alespoň zmenšit jeho množství? V podstatě ve zmiňované Nuttele nenajde skoro nic zdravého.
No a, že tam není nic zdravého? Zdravější verze oříškových pomazánek jsou běžně k dostání, ale popularity Nutelly žádná z nich nedosahuje, proč asi? No protože samozřejmě lidem chutná nejvíce právě Nutella a je naprosto jedno, že je nezdravá. To složení prostě lidem chutná.Sám se o stravu velice zajímám, konzumuji proti drtivé většině populace mnohem zdravější stravu a přesto si Nutellu na rozdíl od konkurenčních výrobků občas rád dám. Jsem zastánce toho, že je lepší si dát občas něco nezdravého v menším množství, než se krmit „fitness verzí“ toho samého (uspokojení se mi z toho stejně nedostane). Vždy se směji když někdo propaguje nějakou svou zdravou verzi dortíku, pomazánky, cukroví, čehokoliv, ale když si člověk pozorně přečte ten vylepšený recept, tak zjistí, že buď je to vylepšení v řádu pár procent (tak proč se kvůli tomu šidit na chuti), nebo jde již o něco úplně jiného, co původní produkt již nepřipomíná krom názvu ničím.
„popularity Nutelly žádná z nich nedosahuje, proč asi?“ – že by reklama? Před třiceti lety tady Nutellu skoro nikdo neznal a kupovali jsme Nugetu z n.p. Čokoládovny Praha-Modřany, skutečně oříškovo-čokoládovou…
Nevím jak před 30 lety, možná nebyla k dostání, ale již před 20 lety byla Nutella u nás doma svátkem, protože byla extrémně drahá. Jedl jsem tak levnější náhražku „Veverku“ z Polska, ale Nutella byla o třídu jinde.
Před 30 lety v ČSSR opravdu nebyla Nutella k dostání, leda v Tuzexu
podravka lino mléčná je ze sušeného mléka mnohem lepší než nutela 🙂 akorád nejde moc sehnat
Tehdy se do ní cpaly částečně ztužené rostlinné tuky s mnohem horšími zdravotními následky, ale tehdy se to tak neřešilo. Kolem palmového oleje prostě vypukla hysterie.
Kácíme pralesy, drancuje půdu řepkou a kukuřicí, snižujeme emise za hranice možností, abychom mohli jezdit ,,ekologicky“…Tomu říkám logika.
Lež je dnes standardem. Nutella není žádný nový výrobek a silně pochybuji, že se v 60. letech minulého století do ní používal palmový olej.
Proč ne? Palmový olej se neobjevil před 10 lety.
Ne, používá se už tisíce let, ale teď se bavíme o levné průmyslové výrobě. Uvádí se, že v roce 1985 měly palmové plantáže jen 1 500 km čtverečních, teď už asi stonásobek. Tuk do Nutelly tak nejspíš původně obstarávaly lískové oříšky.
U nutelly je to podobny jak u cigaret, kdo si chce dat, tak at si da. Nic zdravyho na tom neni, clovek to k zivotu nepotrebuje, ale holt to nekomu chutna.
Nejvíc mě děsí ta Bionafta! (její růst v přiloženém grafu)Ale už jsem viděl na jedné čerpací stanici protiúder: „Čerpáme naftu bez biosložek!“ a vedle vyjmenování výhod ve smyslu že se neničí motor atd.
Bohužel ta nafta je nařízena zákonem aby měla bio složky. Jediná sít kde se dá oupit je myslím eurooil jelokož prodává naftu ze státních hmotných rezerv kde je nafta kuli trvanlivosti bez bio složek…
Prémiová paliva bývají bez toho sajrajtu.
Pri tom sa od nepamäti umývate palmovým mydlom . Kto sa trochu pamätá , trak v Bratislave bola firma Palma / ešte aj je , len s tými mydlami je to slabšie/ a vyrábala mydlo pre celú ČSR ! Prečo asi sa tak volala ?
Aby to znělo exoticky. Ale třeba značka Palmolive původně obsahovala jako hlavní složky palmový a olivový olej, díky nimž dostala svůj název. Teď aby se kvůli této hysterii přejmenovala třeba na Sunolive nebo Rapeolive.

Vyhledávání „sojova slehacka“ (6)

  • Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemieSoyatoo Sójová šlehačka 300 ml
  • Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemieŠlehačka z rostlinných neztužených tuků, s obsahem sojových bílkovin, tepelně zpracována UHT, balena moderní technologií v aseptickém prostředí do obalu tetra pak, s dlouhou záruční lhůtou. Výrobek neobsahuje lepek, laktózu a ztužené tuky, je tedy vhodný pro bezlepkovou dietu, pro vegetariány a vegany.
    Použití: jako náhrada za živočišnou smetanu, zejména v cukrářské výrobě na zákusky, poháry, vařený pařížský krém, na výrobu šlehaných ochucených krémů a zmrzlin.
    Doporučuje se šlehat při teplotě výrobku 5°C až 8°C. Po otevření tetra paku uchovávat v lednici a spotřebovat do 3-4 dnů.
    Složení: Voda, rostlinný neztužený tuk (jádropalmový 24%), cukr, izolované sojové bílkoviny, stabilizátor: sorbitolový sirup E420ii, emulgátory: E472e, E433, E472b, karagenan E407, sůl, aroma, barvivo: betakaroten E160a.
    ZBOŽÍ ZASÍLÁME POUZE NA ZODPOVĚDNOST ZÁKAZNÍKA – JEDNÁ SE O ZBOŽÍ, PODLÉHAJÍCÍ TEPLOTNÍM ŠOKŮM KTERÉ MÁ I PŘI PEČLIVÉM BALENÍ ZÁSILKY TENDENCI SE KAZIT NEBO PRASKAT.42 Kčv MONACO int. s.r.o.Do obchoduCooperlat sojová šlehačka Crema Soia slazená 500 ml
  • Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemieVelmi chutná a postupným výrobním procesem vybroušená sójová náhrada šlehačky bez laktózy a bez lepku vhodná nejen pro vegany, ale je také alternativou kravské smetany bez cholesterolu pro Vaše zdraví.
    Obsahuje 11 % rostlinného tuku a je rostlinnou alternativou mléčné smetany – šlehačky.Ozdobte si svůj dort, zákusky, horké nápoje nebo vaše oblíbené dezerty a ovoce touto netradiční šlehačkou, se kterou nebudete mít výčitky, když si dáte o kousek sladkého navíc. Nezapomeňte na jahody se šlehačkou 🙂
    Přednosti a výhody: bez lepku
    bez laktózy
    bez živočišných surovin
    dlouhá trvanlivost i bez chemie Zemědělská produkce: Německo. SoyatooSložení: sójový nápoj 74% (voda, sójové boby, rýžový škrob, rýžová mouka), kokosový tuk 5%, palmový tuk 5%, sirup z cukrové řepy, maltodextrin z kukuřičného škrobu, regulátor kyselosti: kyselina vinná, zahušťovadlo: exktrakt z mořských řas, mořská sůl, vanilkový extrakt. Hnací plyn oxid dusný.Alergeny: obsahuje sójuKalorická hodnota/energie (na 100g): 643 kJ/155 kcal. Tuky: 11 g z toho nasycené mastné kyseliny: 9,8 g, Sacharidy: 12,3 g, Bílkoviny: 1,6 g.Návod k přípravě: K přímému použití.Skladování: Výrobek je pod tlakem. Nevystavujte slunci a teplotám nad 50°C. Neotvírejte násilím, nevhazujte do ohně. Po otevření spotřebujte v krátkém čase. Neskladujte v lednici ani po otevření, viz informace na obalu.Legislativní zařazení: Sójový výrobek79 Kčv Pro zdraví a radostDo obchoduŠlehačka sojová sprej 250 g Soyatoo
  • Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemieSójová šlehačka ke šlehání 300 g Soyatoo
  • Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemieSójová alternativa šlehačky je neuvěřitelně chutná a má lehkou, nadýchanou konzistenci. Pomůže Vám ozdobit dezerty, dorty, vykouzlíte s ní i šlehané pěny. Čistě rostlinná alternativa bez cholesterolu, bez laktózy a jen s 10 % tuku. K použití jako klasická šlehačka – na zjemnění omáček nebo ozdobu dezertů. Studený krém šlehejte 2 minuty na nejvyšší rychlost ve vysoké nádobě. Před použitím protřepejte. Složení SÓJOVÝ nápoj (75% – pitná voda, SÓJOVÉ boby), kokosový tuk (5 %), palmový tuk (5 %), invertní cukrový sirup, emulgátor: mono- a diglyceridy mastných kyselin (rostlinných.), zahušťovadla: celulóza a alginát sodný, regulátory kyselosti: fosforečnan draselný a citronan monosodný, jedlá sůl, aroma (rostlinné.). Výživové údaje na 100 ml: ENERGIE:571 kJ/136 kcal, TUKY: 10 g, Z TOHO NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY: 10 g, SACHARIDY: 10 g, Z TOHO CUKRY: 8,5 g, BÍLKOVINY: 0,8 g, SŮL: 0,11 g. Minimální trvanlivost do: viz vrchní strana obalu. Skladujte v chladu a suchu, po otevření v ledničce a rychle spotřebujte. Do obchoduSoyatoo Sójová alternativa šlehačky
  • Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemieSójová alternativa šlehačky ve spreji, která je neuvěřitelně chutná a má lehkou, nadýchanou konzistenci. Vhodná na dezerty, dorty, šlehané pěny a zmrzlinové poháry. Použijte jako klasickou šlehačku. Čistě rostlinná, bez cholesterolu, bez laktózy a jen s 12 % tuku.
    Nádoba je pod tlakem. Nevystavujte teplotám nad 50°C a chraňte před slunečním zářením. Neotvírejte násilím, nevhazujte do ohně. Z technických důvodů v nádobě zůstane malé množství šlehačky. Složení SÓJOVÝ nápoj (74 % – pitná voda, SÓJOVÉ boby), kokosový tuk (5 %), palmový tuk (5 %), sirup z cukrové řepy, kukuřičný maltodextrin, regulátor kyselosti: kyselina vinná, zahušťovadlo: extrakt z mořských řas, mořská sůl, přírodní vanilkové aroma, hnací plyn: oxid dusný. Výživové údaje na 100 ml: ENERGIE: 625 kJ/150 kcal, TUKY: 11 g, Z TOHO NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY: 11 g, SACHARIDY: 12 g, Z TOHO CUKRY: 10 g, BÍLKOVINY: 1,3 g, SŮL: 0,11 g.Nádoba je pod tlakem. Nevystavujte teplotě nad 50°C. Před použitím nechte cca 15 min při pokojové teplotě. Po použití vymyjte trysku vodou a osušte. Minimální trvanlivost viz dno obalu. Po otevření skladujte v ledničce a rychle spotřebujte. Do obchoduSoyatoo Sójová alternativa šlehačky ve spreji
Budete mít zájem:  Alergie Na Kravské Mléko Miminko?

Šlehačka ve spreji? Často bez mléka, v Česku stačí voda, palmový olej a chemie

Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie Zdroj: Profimedia.cz

Některé šlehačky ve spreji na českém trhu nejsou vyrobeny ani z odstředěného mléka. Pouze z vody a palmového tuku. Na smetanu můžete u těchto výrobků často zapomenout úplně. Smutné zjištění vyplývá z průzkumu organizace dTest.

Nelichotivé výsledky vyšly ze srovnání šlehaček ve spreji na českém trhu, které provedla organizace dTest.

U 25 výrobků zahrnutých do testu s kvalita diametrálně lišila, některé z nich nebyly vyrobeny ze smetany, ale pouze z mléka, což byla ještě ta lepší varianta.

Jindy šlo jen o vodu doplněnou palmojádrovým tukem. Problém je v tom, že neexistuje závazné pravidlo, co se smí jako šlehačka prodávat.

„Ačkoli se sprejové šlehačky kvalitou velice liší, na první pohled mezi nimi není žádný rozdíl. A spoléhat se nelze ani na to, že vyšší ceně bude odpovídat vyšší kvalita,“ okomentovala výsledky testu šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Některé výrobky obsahují smetanu a cukr, které by běžný spotřebitel očekával. Jiné mají jako základní složku odstředěné mléko, nebo obsahují pouze vodu.

Voda a rostlinný tuk

To je případ výrobku Kapucín Šlehačka. „Nejenže v ní nenajdete žádnou smetanu, v jejím složení nenarazíte ani na mléko.

Potřebnou tučnost zde zajišťuje palmový tuk, který je navíc ztužený, což je v případě tohoto přirozeně tuhého tuku obtížně pochopitelné.

Za vodu s tukem a plejádou potravinářské chemie jsme přitom zaplatili třetí nejvyšší cenu mezi 25 srovnávanými výrobky,“ kriticky hodnotí tento výrobek Hoffmanová. Výrobek o hmotnosti 250 gramů přišel na 50 korun.

Další vodové výrobky byly coop/Ranko Šlehačka s rostlinným tukem, Chanty Party, Lina či Globus/korrekt Sprejová šlehačka rostlinná. Vítězem je naopak Debic Dairy Cream without Sugar, která by se mohla považovat za kvalitní náhradu běžné smetany ke šlehání. Jako jediná z testovaných výrobků neobsahuje přidaný cukr.

Podíl tuku výrobkům z odstředěného mléka rovněž zajišťuje palmojádrový tuk, často jsou přibarvené karoteny. Při nákupu je třeba detailně prostudovat složení, radí dTest. Nejdůležitější je první položka.

„Jestliže to je voda, uvažujete o koupi výrobku, který nemá se skutečnou šlehačkou téměř nic společného.

Pokud je na prvním místě mléko, zvažte, jestli je skutečně o tolik levnější než výrobek, který má na prvním místě smetanu. Rostlinné tuky nemají v opravdové šlehačce co pohledávat.

V případě, že máte rádi sladkou šlehačku, vybírejte raději tu s cukrem, než s glukózo-fruktózovým sirupem,“ radí milovníkům „šlehačky“ ve spreji Hoffmannová.

Dále čtěte:

Český potravinový zmar: nejlevnější točeňák, zelí i rybí prsty kupujte u sousedů

Salámy a párky jsou nejčastěji šizeným zbožím v Česku. Nevyhovuje až pětina

Políčeno na filtry pevných částic: měření emisí v Česku zpřísní, za hranicemi hrozí vysoké pokuty

Němci nechápou, proč řešit „potravinový rasismus“. Lidé mají různé chutě a umí snad číst, ne?

Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie

Šlehačky ve spreji? Nejen smetana, ale i voda a palmový tuk, varuje dTest

Ostražitost se při nákupu těchto výrobků rozhodně vyplatí. „Neexistuje totiž žádné závazné pravidlo pro to, co se smí jako šlehačka prodávat.

Ačkoli se sprejové šlehačky svou kvalitou velice liší, na první pohled mezi nimi není žádný rozdíl.

A spoléhat se nelze ani na to, že vyšší ceně bude odpovídat vyšší kvalita,“ konstatuje šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest Hana Hoffmannová. 

Přečíst článek ›

Základ některých šlehaček ve spreji tvoří smetana s cukrem, stejně jako v případě domácí šlehačky. Ovšem s tím rozdílem, že příprava šlehačky doma se obvykle obejde bez přídatných látek. Jiné sprejové šlehačky jsou postaveny v lepším případě na odstředěném mléce, v tom horším na vodě. A palmojádrovém tuku.

Bez smetany, zato s palmovým tukem

Příkladem může být Kapucín Šlehačka. „Nejenže v ní nenajdete žádnou smetanu, v jejím složení nenarazíte ani na mléko.

Potřebnou tučnost zde zajišťuje palmový tuk, který je navíc ztužený, což je v případě tohoto přirozeně tuhého tuku obtížně pochopitelné.

Za vodu s tukem a plejádou potravinářské chemie jsme přitom zaplatili třetí nejvyšší cenu mezi 25 srovnávanými výrobky,“ upozorňuje Hoffmannová.

Podobně na tom byly i další „vodové“ spreje, byť za ně utratíte o poznání méně: coop/Ranko Šlehačka s rostlinným tukem, Chanty Party, Lina či Globus/korrekt Sprejová šlehačka rostlinná. Ačkoli by se mohlo zdát, že sprejové šlehačky bez smetany a mléka jsou vhodné pro alergiky, není tomu tak – obsahují totiž mléčnou bílkovinu.

Přečíst článek ›

Budete mít zájem:  Jan Šibík: Relax od focení? To snad ani nejde

Doporučení z pohledu kvality a výživy by podle časopisu dTest zasloužila pouze jediná ze srovnávaných šlehaček – Debic Dairy Cream without Sugar. Její cena je nejvyšší, má však nejčistší složení. Vedle takřka 100procentního obsahu smetany v ní najdeme už jen přídatné látky k udržení konzistence. Jako jediná se také obešla bez přidaného cukru.

Šlehačky z odstředěného mléka

Někde mezi smetanovými šlehačkami a těmi vodovými stojí výrobky z odstředěného mléka. Mléčný podíl se u nich pohyboval mezi 57 a 68 procenty. V porovnání se smetanovými jsou sladší – obsahují víc cukru, tučnost v nich zajišťuje stejně jako u vodových palmojádrový tuk a jsou přibarvené karoteny. Je do nich také zapotřebí víc aditiv než do smetanových.

Někdo může spatřovat pozitivum nesmetanových výrobků v jejich mnohdy nižší ceně, která je zhruba na dvou třetinách „opravdových“ šlehaček. Smetanový výrobek Albert Quality za 26,90 korun však teorii, že kvalitnější produkt musí být zákonitě i výrazně dražší, popírá. Zvlášť s přihlédnutím k Dorlay Topping z mléka a rostlinných tuků, který se prodává za 45 korun.

Při výběru sprejové šlehačky, která by se co nejvíce přiblížila té domácí, nezbývá než důkladně prostudovat složení. „Pokud se vám nechce číst celou etiketu, zaměřte se na první položku ve složení.

Jestliže je jí voda, uvažujete o koupi výrobku, který nemá se skutečnou šlehačkou téměř nic společného.

Pokud je na prvním místě mléko, zvažte, jestli je skutečně o tolik levnější než výrobek, který má na prvním místě smetanu,“ uzavírá Hoffmannová.

Přečíst článek ›

Voda, palmový tuk, cukr a hromada éček… Šlehačky ve spreji dopadly v testu neslavně

Odborníci z časopisu dTest tentokrát testovali šlehačky, a to jak smetany ke šlehání, tak šlehačky ve spreji. Z kterých výrobků získáme opravdovou tuhou šlehačku?

Jádrem testu 22 smetan ke šlehání tentokrát nebyly chemické analýzy. Odborníci sledovali hlavně to, jak rychle se podaří šlehačku vytvořit, o kolik nabyde objem původní tekutiny a jaká je její stabilita (tj. jak dlouho si šlehačka drží svůj tvar).

Kromě těchto tří atributů hodnotili testovatelé její chuť a vůni a měřili i obsah tuku. Zjištěnou hodnotu pak porovnávali s tou, která je uvedená na obalu.

Jaký je rozdíl mezi trvanlivou a čerstvou smetanou?

Trvanlivé smetany mají životnost prodlouženou vysokým ohřevem. Čerstvé smetany jsou sice také tepelně ošetřené, ale za nižších teplot. Nevydrží proto tak dlouho a je nutné skladovat je v chladu.

Našlehané šlehačky

„Největší rozdíly byly v kvalitě našlehání. Některé z testovaných výrobků jsme našlehali až o 150 %, jiné o 50 % nebo 30 %. V jednom případě se nepodařilo smetanu našlehat vůbec,“ uvádí Olga Šlesingerová, redaktorka časopisu dTest. Při šlehání hraje významnou roli teplota, smetana by měla být správně vychlazená. 

Důležitá je také technika šlehání a čas, který práci věnujeme. Přešlehaná smetana se srazí, nedošlehaná naopak teče. V laboratorních podmínkách při testu byly ovšem tyto faktory pro všechny testované výrobky stejné. Z testu ale vyplynulo, že rozdíly v době trvání šlehání jsou relativně velké.

Výsledky testu

S nejlepším hodnocením z testu vyšlo pět smetan ke šlehání, a to smetana K Classic smetana ke šlehání z Kauflandu, Smetana čerstvá 33 % z Lidlu, Olma Smetana ke šlehání, Tesco Smetana ke šlehání 33 % a Coop Smetana ke šlehání. Všechny spadají do kategorie čerstvých.

Šlehačky ve spreji

Šlehačky ve spreji ze srovnání s klasickými smetanami ke šlehání vždy vyjdou hůř. I mezi nimi jsou ale propastné rozdíly. „Zaprvé je velmi těžké na českém trhu najít šlehačku, která není oslazená. My jsme sehnali jenom jednu,“ konstatuje redaktorka časopisu dTest.

„Pokud nebudeme číst na šlehačkách ve spreji etiketu a budeme vybírat pouze podle toho, jak výrobek vypadá, tak máme velkou šanci, že sáhneme po něčem, co bude voda, palmový tuk a hromada éček, které je drží pohromadě spolu s cukrem nebo glukózofruktózovým sirupem.“ Olga Šlesingerová, redaktorka časopisu dTest

„A z těch slazených výrobků jen určitá část obsahuje smetanu. Zbytek se dělí na výrobky, které jsou postavené na vodě, a na ty postavené na odstředěném mléku. V obou dvou typech je tučnost, kterou přirozeně smetana dodává, suplována rostlinnými tuky, nejčastěji palmovým nebo někdy také kokosovým.“

Test šlehaček ve spreji. Některé jsou jen z vody a tuku, ukazuje porovnání

Spotřebitelský časopis dTest porovnal 25 výrobků na trhu a zjistil velké rozdíly jak v ceně, tak ve složení.

Praha – Voda s tukem – i to může být v českých obchodech k dostání jako šlehačka ve spreji. Aktuální výsledky spotřebitelského časopisu dTest ukázaly, že šlehačka nemusí být vždy vyrobena ze smetany, dokonce ani z mléka. V Česku totiž podle dTestu neexistuje žádné závazné pravidlo pro to, co se smí jako šlehačka prodávat.

Časopis porovnal celkem 25 výrobků na českém trhu. „Ačkoli se sprejové šlehačky svou kvalitou velice liší, na první pohled mezi nimi není žádný rozdíl. A spoléhat se nelze ani na to, že vyšší ceně bude odpovídat vyšší kvalita,“ říká šéfredaktorka časopisu Hana Hoffmannová.

Kvalitnější šlehačky tvoří v základu smetana s cukrem – podobně jako u těch domácích – pouze se neobejdou bez některých přidaných látek. Střední cestou jsou pak výrobky postavené na odstředěném mléce.

Mléčný podíl se u zkoumaných šlehaček pohyboval mezi 57 a 68 procenty. „V porovnání se smetanovými jsou sladší – obsahují víc cukru, tučnost v nich zajišťuje stejně jako u vodových palmojádrový tuk a jsou přibarvené karoteny.

Je do nich také zapotřebí víc aditiv než do smetanových,“ ukazují výsledky porovnání.

Základ u některých výrobků ale tvoří pouze voda a palmojádrový tuk, potvrzuje test. Právě mezi takové „vodové“ šlehačky se podle zjištění dTestu zařadil výrobek Kapucín Šlehačka, jehož cena byla mezi srovnávanými výrobky třetí nejvyšší.

„Nejenže v ní nenajdete žádnou smetanu, v jejím složení nenarazíte ani na mléko. Potřebnou tučnost zde zajišťuje palmový tuk, který je navíc ztužený, což je v případě tohoto přirozeně tuhého tuku obtížně pochopitelné,“ dodává Hoffmannová.

Podobně na tom se složením byly také spreje coop/Ranko Šlehačka s rostlinným tukem, Chanty Party, Lina nebo Globus/korrekt Sprejová šlehačka rostlinná, které se ale řadí mezi ty levnější.

V porovnání naopak obstála šlehačka Debic Dairy Cream without Sugar, která byla podle časopisu sice nejdražší, zato s nejčistším složením. „Vedle takřka 100procentního obsahu smetany v ní najdeme už jen přídatné látky k udržení konzistence. Jako jediná se také obešla bez přidaného cukru,“ uvádí zpráva dTestu.

Při výběru sprejové šlehačky, která se má co nejvíce přiblížit té domácí, by zákazníci měli tradičně věnovat pozornost etiketám. „Pokud se vám nechce číst celou etiketu, zaměřte se na první položku ve složení.

Jestliže je jí voda, uvažujete o koupi výrobku, který nemá se skutečnou šlehačkou téměř nic společného. Pokud je na prvním místě mléko, zvažte, jestli je skutečně o tolik levnější než výrobek, který má na prvním místě smetanu,“ vysvětluje Hoffmannová.

V případě sladkých šlehaček pak doporučuje preferovat ty s cukrem před glukózo-fruktózovým sirupem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector