Jak poznat, že je cukroví správně upečené

Rozdíly mezi domácím cukrovím a tím z obchodu jsou opravdu značné. Kupované cukroví většinou obsahuje směsné tuky a nejrůznější náhražky, aby konečný produkt byl co nejlevnější.

Většina z nás si právě proto raději cukroví peče sama. Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší.

Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.

  • Než začneme péct…
  • Cukroví si vylepšíme…
  • Kdy které cukroví pečeme a plníme…
  • Uskladňujeme cukroví…
  • Při jakých teplotách pečeme…
  • TIP:
  • Vaříme u zákazníka nebo zajistíme stylové prostory restaurací našich mistrů.

•    Kakao, moučkový cukr i mouku před pečením prosejeme, aby bylo těsto vzdušnější. •    Než začneme tuk s moukou ručně zpracovávat, tuk nasekáme nožem na menší kousky. •    Připravené těsto by mělo být minimálně hodinu uleželé, nejlépe přes noc nebo déle. Bude se nám s těstem lépe pracovat a cukroví bude po upečení nadýchanější. •    Dáváme-li těsto přes noc do lednice, zabalíme ho do fólie. •    Při pečení ukrajujeme těsto po částech, aby těsto neřídlo, špatně by se s ním pracovalo. •    Nejvhodnější tuk k vymazání plechu je ztužený tuk (tolik se nepřipaluje) nebo také použití pečícího papíru. Vyložíme jím plech a použít jej můžeme na více dávek. •    Cukroví by mělo mít na jednom plechu přibližně stejnou velikost, aby se všechny kousky pekly stejně, rovnoměrně a najednou. •    Vždy pečeme v předem vyhřáté troubě, nikdy nevkládáme do studené trouby. Nejlepší je použít dva plechy. Když se jedna várka peče, chystáme druhou. •    Máme-li troubu horkovzdušnou, můžeme péci více plechů najednou. •    Cukroví bude křehčí, dáme-li místo celého vejce pouze žloutek. •    Je-li součástí těsta káva, předem ji trochu nahřejeme, zvýrazníme tím její vůni. •    Těsto s velkým množstvím kakaa by se nám mohlo drolit, proto používáme kakao kvalitní a co nejtmavší. •    Propláchnuté rozinky ve vroucí vodě a poté hned studené nám pěkně nabydou. Chuť vylepšíme, namočíme-li je předem do rumu. •    Výraznější chuť mandlí, lískových nebo vlašských ořechů docílíme tím, necháme-li je chvíli v teplé troubě nebo nahřejeme na pánvi. •    Do těsta ořechy meleme na jemno. Na ozdobu je nasekáme. To nám půjde lépe, promícháme-li je s moučkovým cukrem. •    Dáváme-li do těsta více namletých mandlí, o to méně dáme mouky. •    Křehkosti cukroví docílíme tím, že část mouky nahradíme škrobovou moučkou, nebo pudinkovým práškem. •    Perníčky, zázvorky, strojkové cukroví, pracny, vanilkové rohlíčky a další formičkové cukroví pečeme tři týdny předem. •    Linecké cukroví, laskonky, trubičky, žloutkové a bílkové cukroví pečeme dva týdny předem. •    Výroba nepečeného cukroví, plnění a zdobení toho upečeného necháváme na poslední týden. •    Aby se nám vůně nemísily, uchováváme každý druh zvlášť. •    Cukroví uskladňujeme, až po úplném vychladnutí. •    Použít můžeme plastové, plechové nebo polystyrenové krabice. Aby nám cukroví zvlhlo a změklo (rohlíčky, perníčky, linecké) jsou vhodné kartonové krabice vyložené papírovými ubrousky nebo hedvábným papírem. •    Na uskladnění kokosek se nejlépe hodí papírový sáček. •    To cukroví, které má zůstat křupavé, uložíme do uzavíratelné dózy na suché místo. •    Cukroví zdobené čokoládou by mělo zůstat na suchém chladném místě, nikoliv v mrazu. Čokoláda by popraskala a zešedla. •    Zamrazovat můžeme cukroví jen to, které není plněné krémy. •    Na kratší dobu můžeme zamrazovat i připravená těsta. •    Při teplotě 180°C pečeme cukroví linecké, rohlíčky a další ručně tvarované cukroví. •    U formičkového cukroví teplotu nastavíme na 180 – 190°C. •    Perníčky pečeme na 170°C. •    Žloutkové cukroví pečeme při 170°C, jakmile těsto vyskočí, ztlumíme na 60 – 80°C. •    Sněhové cukroví tzv. sušíme a to při teplotě 100 – 120°C. Teploty jsou orientační, každá trouba peče trochu jinak. Zdroj: Cukroví podle vyzkoušených receptů, Alena Doležalová Autor: Katka V. Gurmánská společnost Kuchaři do domu s.r.o. zajišťuje originální akce s oceněnými VIP kuchaři, zážitkový catering s kulinářskou show, fine food, 25 světových kuchyní, kompletní catering až do 2000 osob, gastronomické služby.

Provozujeme web a největší databázi KuchariDoDomu.cz ověřených osobních kuchařů z celé ČR, členů Národního týmu AKC ČR a mistrů světa 2018, lektorů vaření, osvědčených cateringových firem a luxusních restaurací.

K objednání na firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR. Sami si vyberete osobního kuchaře a nejlepší nabídku menu.                                                                                        Objednejte si DÁRKOVÉ POUKAZY – GURMÁNSKÉ ZÁŽITKY.  

Podělte se o své názory na tento článek.

Jak poznat, že je cukroví správně upečené Jak poznat, že je cukroví správně upečené Jak poznat, že je cukroví správně upečené Jak poznat, že je cukroví správně upečené Jak poznat, že je cukroví správně upečené

Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.

čtěte více… Jak poznat, že je cukroví správně upečené Jak poznat, že je cukroví správně upečené

K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.

čtěte více… Jak poznat, že je cukroví správně upečené Jak poznat, že je cukroví správně upečené Jak poznat, že je cukroví správně upečené Více z kategorie tipy-a-triky naleznete ZDE

Teploty v troubě při pečení (nejen) vánočního cukroví | ReceptyOnLine.cz – kuchařka, recepty a inspirace

ReceptyOnLine / Téma měsíce – archiv / Teploty v troubě při pečení (nejen) vánočního cukroví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vytisknout Odeslat emailem

Právě recepty na cukroví nebo například sladké pečivo bývají záludné v tom, že je při jejich výrobě potřeba dodržet přesné poměry ingrediencí, aby se dílo podařilo a na plechu z trouby na nás vykoukly voňavé pochutiny té nejlepší kvality a né nějaké zmetky či zapáchající černé škvarky. Často se v kuchařkách, ale i zde na internetu stává, že právě teplota trouby při pečení není vůbec uvedena.

Jak poznat, že je cukroví správně upečené

Musíme si uvědomit, že postupy psané v receptech jsou stejně důležité, jako samotné seznamy ingrediencí! Právě při pečení vánočního cukroví, ale i dezertových korpusů či sladkého, ale i slaného pečiva, zde hraje přesné dodržení postupu prim.

Způsob, jakým vypracujeme těsto, jeho případná doba odpočinutí, teplota v troubě a také správná délka pečení, to vše ve výsledku může pomoci ke skvělým výsledkům při pečení, nebo také k totálnímu propadáku, kdy výsledek vašeho snažení může skončit v koši a ne na stole strávníků.

Častá improvizace při pečení cukroví a dalších sladkých pochutin se může velice vymstít, proto radím, čtěte dobře postupy při pečení a dodržujte je! A se správnými gramážemi surovin zrovna při této kuchařské disciplíně si také moc nezahrávejte, často pár gramů navíc té či oné ingredience vám může totálně pohřbít celý výsledek snažení. Proto by přesná váha měla být ve vánoční kuchyni samozřejmostí, vlastně, nejen o vánočním čase, ale vždy, když se pustíte do pečení nějakých sladkých dobrot. Ale pojďme teď opět k hlavnímu tématu a teplotám v troubě.

Teploty trouby při pečení cukroví, moučníků a dezertů:

  • 50-100 °C (sušení) – nižší bílkové pečivo (laskonky), které se po upečení plní krémem či šlehačkou
  • 130-150 °C (pečení při nízké teplotě, spíše sušení) – sněhové pečivo s ořechy, placičky a hromádky, makaronky
  • 160-170 °C (pečení při nižší střední teplotě) – šlehaná (třená) tuková těsta a dorty ve vyšší vrstvě
  • 170-190 °C (pečení při střední teplotě) – pečivo kypřené kypřicím práškem, pečivo s medem, perník ve vyšší vrstvě
  • 190-210 °C (pečení při vyšší střední teplotě) – drobné vánoční cukroví, tvarované kynuté pečivo, koláče pečené ve formách, štoly, vánočky
  • 210-225 °C (pečení při vyšší teplotě) – piškotové rolády, pečivo z listového těsta, drobné pečivo s vyšším obsahem tuku
  • 225-250 °C (pečení při vyšší teplotě) – listové těsto v různých variantách, pečivo z pálené hmoty (odpalované těsto), záviny
  • 250-300 °C (vysoká teplota) – rychlé a prudké zapečení sněhových hmot na předpečeném moučníku apod.

Jedna poznámka závěrem …

Každá trouba peče jinak! Je rozdíl mezi troubou plynovou nebo elektrickou, také jejich výbava bývá často odlišná.

Jinak peče trouba klasická a jinak horkovzdušná … a proto zase nezbývá než poznamenat obligátní poznámku: “Praxe dělá mistra!”.

Přesto konec strašení! Nejlepší je upéci si v troubě zkušební várku, jen pár kousků a zjistit jak ideální čas pečení, tak tu správnou teplotu. Lepší je vyhodit jen pár kousků, než celý plech!

  • Mnoho zdaru při přípravě voňavého cukroví, dezertů nebo či pečiva a přeji plné trouby jen toho nejlepšího a nejpovedenějšího voňavého pokušení!
  • Další články k tématu:
  • Pečeme vánoční cukroví, Jak rychle odměřovat suroviny bez váhy,
  • Měříme na lžíce, Mouka, rady a tipy, Převody jednotek …
  • Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PředchozíTéma: Využíváme zbytků v kuchyni

Jak poznat, že je cukroví správně upečenéJak poznat, že je cukroví správně upečenéJak poznat, že je cukroví správně upečenéJak poznat, že je cukroví správně upečené

Během Velikonoc každý z nás dodržuje ve větší či menší míře nějaké zvyky, ať už je to koledování, malování kraslic, nebo třeba jen příprava jídel spjatých s tímto svátkem. A právě k velikonočním jídlům se skvěle hodí moravská a česká vína, která ze svátečního oběda nebo večeře vykouzlí ještě o něco příjemnější zážitek.

číst dále …

Každý rok si 22. března, na Světový den vody, připomínáme nepostradatelnost této životodárné tekutiny, bez níž se žádný živý organismus nedokáže obejít.

Tento den se tradičně pojí s řadou akcí, které upozorňují na potřebu udržitelného nakládání s vodními zdroji a zajištění její kvality a dostupnosti.

Letos si ho vzhledem k epidemiologické situaci můžeme připomenout pouze v bezpečí domova, ale stále s privilegiem, které ani zdaleka nemají všichni obyvatelé planety – sklenkou čerstvé kohoutkové vody, která podléhá přísným kontrolám podle platných norem.

číst dále …

Brzy jsou tu Velikonoce, se kterými se pojí pomlázky, koledování, řehtačky, barevná vajíčka… A také spousta skvělého jídla! Dáme vám tipy, jak si letos velikonoční svátky doslova vychutnat.

číst dále …

Je to skoro neuvěřitelné, ale jaro už je skoro tu! Možná máte začátek tohoto ročního období spojený s jakousi očistou, detoxikací po zimě. Něco na tom bude, nicméně nic se nesmí přehánět.

Proto na vás čekají následující recepty: špaldová palačinka s medvědím česnekem plněná květákem a žampiony, pečené kuřecí stehno s bílým chřestem a holandskou omáčkou, nepečený dort s tvarohem a broskvemi a přesnídávka s mrkví, jablkem a vločkami. Kromě výživového aspektu surovin a pokrmů je zajímavé sledovat jejich kvalitu, na kterou poukazují mj. značky kvality potravin, např.

Klasa, Regionální potravina, Bio apod. S tím také souvisí jejich původ. Ty z našeho nebo sousedního regionu bývají dodávány do obchodů během pár hodin od sklizně nebo výroby, což se projeví na jejich lahodné chuti.

Budete mít zájem:  Nachlazení Ledvin Domácí Léčba?

číst dále …

S ústupem zimy a s blížícím se jarem přichází vlna shazování teplých vrstev oblečení a oprašování jarních i letních kousků ze šatníků. Zkrátka, není pochyb o tom, že je jaro téměř tady i se vším, co nabízí.

A jako každý rok, mnohým z nás vyvstává otázka, co s kilogramy navíc, které jsme tu a tam nabrali během vánočního období i během práce na home office? Léto přijde brzy a bylo by skvělé letos konečně dodržet ono předsevzetí a být fit.

Jak toho ale docílit, navíc za doby, kdy je celý svět sužovaný pandemií?

číst dále …

Ovocná vína si v posledních letech získávají zaslouženou popularitu. Rozšiřují vinotéky milovníků dobrého pití a překvapují svou důvěrnou chutí ovoce, ze kterého se vyrábějí. Vychutnat si je můžete samotné, po panácích, v drincích i ve střiku. Obsahem alkoholu se rovnají konvenčním vínům, ale nabízí pestrou škálu chutí, ze které si vybere úplně každý.

číst dále …

Tipy na dokonalou bábovku: Hlavně neotvírat troubu!

Vše jste správně navážili, smíchali, a přesto vám upečená bábovka nejde vyklopit nebo se vám zdrcla? Víme, kde je problém! Pojďte s námi upéct dokonalou bábovku, kterou se nebudete stydět naservírovat. Generacemi ověřený recept nestačí. Pojďte s námi poznat tipy a triky, které vám pomohou upéct dokonalou bábovku.

Pozor na studené suroviny!

Suroviny, které budete potřebovat k přípravě bábovky, si vyndejte hodinu před přípravou těsta. S rozehřátým máslem se vám bude mnohem lépe pracovat a z vajec se vám podaří vyšlehat opravdu tuhý sníh.

Jak poznat, že je cukroví správně upečenéDokonale upečená bábovka netkví pouze ve smíchání potřebných surovin. Důležitý je i správný postup přípravy!Zdroj: www.bigstockphoto.com

Tip: Mouku vždy prosejte přes jemné sítko a promíchejte ji s kypřícím práškem. Pak bábovka krásně vyběhne.

Suroviny si rozdělte do dvou misek. Tekuté i sypké suroviny smíchejte nejdříve zvlášť. Dohromady je smíchejte až na závěr před finálním přidáním vaječného sněhu.

Bílkový sníh šlehejte vždy z čerstvých vajec a při rozklepávání vajec dbejte na to, aby se k bílku nedostal ani malinký kousek žloutku. Bílky snadněji ušleháte, když k nim přidáte i špetku soli a trochu vody. Nádobu, ve které budete šlehat vaječné bílky, mějte dokonale čistou a odmaštěnou.

Na vymazání a vysypání bábovkové formy si dejte záležet!

Na vymazání bábovkové formy je nejlepší použít stoprocentní tuk. Formu nikdy nevymazávejte máslem. Snadno se přichycuje a na okraji formy se pak připaluje. Tuk se snažte dostat do všech záhybů. Pomoci vám může klasická peroutka z peří nebo speciální spreje.

Formu můžete vysypat hrubou moukou, ale i jemným kokosem, strouhankou, krupičkou nebo najemno nastrouhanými oříšky.

Jak poznat, že je cukroví správně upečenéSprávně upečenou bábovku poznáte podle špejle, kterou zapíchnete do bábovky. Pokud je špejle po vyndání suchá, bábovka je hotová!Zdroj: www.bigstockphoto.com

Na vyklopení bábovky z formy nespěchejte! Po vyndání z trouby ji nechte vychladnout. Prudká změna teplot by mohla být příčinou jejího sražení.

Tip: Nejde vám bábovka po vyndání z trouby vyklepnout? Přiložte na formu utěrku namočenou ve studené vodě. Bábovka po chvíli sama vypadne.

Pozor na špatně nastavenou teplotu

Bábovku vkládejte vždy do předem vyhřáté trouby a pečte ji pozvolna. Pokud budete péct bábovku příliš rychle, bábovka praskne nebo se na povrchu spálí. Příliš pomalé pečení zase bábovku vysuší.

Při pečení bábovky nebuďte nedočkaví! Předčasné otevření trouby může mít za následek nerovnoměrné propečení a sražení. První otevření dvířek od trouby by nemělo být dříve než po 30 minutách pečení.

Pracny

  • Trezalka00014. 12. 2020 21:01:02 Recept není špatný, pracny jsou po upečení hezky měkké, takže nepotřebují nějak zvlášť dlouho odležet, jen teda pokud bych formičky nevymazala sádlem, horko těžko bych je vyklápěla.. A to se mi vždy všechny vyklápěly krásně, obzvlášt tatrankové pracny, které jsou v naší rodině nejoblíbenější jediné mínus, aspoň za mě (každý máme jinou chuť) dávám tomu kakau, kterého je tam opravdu zbytečně moc, stačilo by bohatě polovina, klidně i méně… Jsou takto až moc kakaové a to já úplně nemusím.. Věřím, že se u nás po nich taky zapráší nicméně příští rok se zase vrátím k těm našim tatrankovým Odpovědět
  • DenisaaF24. 11. 2020 12:28:54 Tento rok je dělám poprvé a musím je déle péct, aby se dali vyklopit, jinak při 7 minutách byly uvnitř ještě neupečené :(. A taky po upečení jsou strašně tvrdé, jako beton. Tak jsem zvědavá, jestli do to tří týdnů změkne, jinak letí do koše.A ještě jedna poznámka – při tolika surovinách je těsta až moc, zůstala mi polovina, kterou už péct nebudu tak přemýšlím, co s tím… Odpovědět
  • Renata L28. 12. 2019 22:15:17 Odpovědět
  • ivulinka(moderátorka)7. 12. 2019 14:08:20 Eja57: udělala těsto, které tu v komentářích doporučovala jistá neregistrovaná uživatelka a doplnila dalšími dvěmi surovinami, aby z toho měla těsto na rohlíčky. Já tyto pracny pekla přesně podle tohoto receptu /viz. foto/ a problém jsem neměla. Odpovědět
  • Eja57(moderátorka)7. 12. 2019 09:04:31 Ale ještě mi napadlo – kompaktní těsto z toho ani podle receptu nevytvoříš, kouli třeba…smícháš, propracuješ, drobí se to, no a prostě vtlačuješ do formiček na pracny…jsou fakt moc dobré… Odpovědět
  • Heleya6. 12. 2019 23:14:41 Odpovědět
  • Jana Elisabeth6. 12. 2019 17:16:55 Dnes jsem recept vyzkoušela a pracny jsou vynikající. Formičky jsem lehce vytřela papírem od sádla a šly krásně vyklápět. Děkuji za recept, přidávám do oblíbených!!!! Odpovědět
  • magdalena668. 12. 2018 15:18:44 Zatim nejlepsi co jsem kdy delala ! Odpovědět
  • Jana Elisabeth7. 12. 2018 14:02:52 Dnes jsem pekla a jsou vynikající!!!! Krásně se vyklopily z formiček bez vymazání. Přidávám do oblíbených!!!!! Děkuji za recept! Odpovědět
  • hosta18. 12. 2017 16:20:36 Zuzana: A do krabice můžeš přidat do ubrousku zabalenou půlku jablka Odpovědět
  • magdalenka18. 12. 2017 15:01:20 Zuzana: V bode č. 4 sa píše o troch týždňoch, ale určite už v nedeľu budú mäkšie. Daj do krabice a do chladu. Odpovědět
  • Zuzana(neregistrovaná)18. 12. 2017 14:43:47 Pracny jsme dělali včera podle receptu a jsou tvrdý, za jak dlouho změknou? Nebo budou pořád tvrdé děkuji moc Odpovědět
  • ivulinka(moderátorka)21. 12. 2016 15:29:22 Letos upečeno, jen z poloviční dávky. Kakaa je v receptu na nás docela dost, dala jsem místo 20 g jen 15 g a dosypala moukou. Letos jsem poprve vyzkoušela silikonové formičky, problém s vyklepáváním a vymazáváním mi tedy odpadl. A musí se nechat uležet.
    • Fotka a bod
    • Odpovědět
  • Bára(neregistrovaná)

    10. 12. 2016 19:09:26

    Milé Ženy, s politováním musím konstatovat, že ačkoliv jsem udělala vše dle receptu, pracny nešly vyklopit a chuťově opravdu nic moc.

    Obyčejně mám ozkoušený recept od mamky, bohužel nebyla doma, tak jsem zkusila osvědčené recepty z internetu.

    Za mě tedy bohužel Kdo by měl obdobnou zkušenost nabízím ozkoušený recept (už ho mám): 200g másla 2OOg mletých ořechů 200g hladké mouky 100g cuktu kakao dle chuti 1 celé vejce vanilka (vanilkový cukr). Formičky vymazat máslem!

    Jdou skvěle vyklepnout, skvělá chuť…

    Odpovědět

  • hosta

    10. 12. 2016 17:29:28

    U všech těst, která dělám do formiček, nahrazuju (podle své babičky) část másla sádlem (tak lžíci) a je po problému s vyklápěním.

    Odpovědět

Připravte se na Vánoce včas! Kdy co péct a jaké pomocníky vybrat?

Celý proces se také neobejde bez správných pomocníků, a proto vám přinášíme tipy, kdy ideálně s veškerou přípravou začít a co k tomuto sladkému kouzlení budete potřebovat. 

3 týdny do Vánoc 

Do svátků se může zdát ještě daleko, ale některé cukroví je potřeba začít připravovat již na začátku prosince. Jedná se tedy zejména o ty druhy, které je nutné na nějakou dobu uložit do chladu, aby před samotnou konzumací hezky změkly.

Pokud se navíc řadíte mezi milovníky vůně skořice, hřebíčku a muškátového oříšku, je nejvyšší čas zadělat těsto právě na perníčky. „Přípravu perníčků nepodceňujte a upečte je opravdu včas, abyste si o Štědrém dnu nevylámali zuby.

Tvar perníčků může být v podstatě jakýkoliv, výběr vykrajovátek je dnes skutečně široký – perníčkům sluší srdíčka, zvonky, kapři, stromky či panáčci. Nepodceňujte ale ani přípravu na zdobení. K tomu je nutné si pořídit zdobicí sáček s tenkou psací cukrářskou špičkou, abyste docílili opravdu precizních linek.

Před Vánoci se prodávají také speciální jednorázové sáčky na zdobení perníčků s již přidělanou tenkou špičkou. Abyste se vyhnuli ucpání jemné špičky, doporučujeme kromě klasické bílkové polevy tzv. královskou glazuru, někdy také nazývanou royal icing.

Ta je skvělá zejména na jemné závěrečné práce, ale i v poslední dobu stále modernější celoplošné barevné zdobení,“ doporučuje Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů. Královskou glazuru lze totiž snadno dobarvovat různými druhy gelových potravinářských barev a mimo zdobení perníčků ji navíc využijete třeba i na potahování sušenek, zákusků či cupcakes. 

Kromě perníčků se co nejdříve pusťte také do dalších českých stálic, a to do vanilkových rohlíčků nebo pracen.

Na křehké rohlíčkové těsto jsou nejlepší vyklápěcí formičky, které dokážou vytvořit cukroví jako podle šablonky.

Navíc díky formičkám můžete tvořit dva druhy této oblíbené sladkosti – pokud totiž formu naplníte jen z části, máte základ pro rohlíčky plněné či slepované. Stejně můžete postupovat i v případě pracen. 

2 týdny do Vánoc

Ideální čas začít péct linecké či připravit vosí hnízda (nebo také včelí úly). Ať už pečete linecké světlé či tmavé, těsto se snažte zpracovat co nejrychleji, aby se tuk nestihl rozpustit a vsáknout do mouky. Potom by se mohlo stát, že bude cukroví po upečení moc tvrdé.

Budete mít zájem:  Technika správného sedu – jak správně sedět nejen u pc?

K dalšímu tvoření pak přizvěte i děti, s vykrajovátky se hezky zabaví a strávíte tak společně hezké předvánoční odpoledne. I přestože jsou na rozdíl od lineckého vosí hnízda nepečený typ cukroví, je dobré si na ně také vyhradit čas alespoň čtrnáct dnů před Vánoci. „Na vosí hnízda je třeba pořídit speciální formičku, tvořit úly lze pak různými způsoby.

Jednou z variant je těsto do formy napěchovat a tu poté zaklapnout, čímž docílíme požadovaného tvaru. Další technika spočívá v  naplnění formičky těstem a jeho následném vyklápění, což by se dalo přirovnat v podstatě ke tvoření báboviček. Hotová hnízda mohou mít i různé dekory, například lze vytvořit obrázek včely,“ popisuje Michal Kubíček.

Na plnění hnízd krémem však nespěchejte a nechte jej až na týden před svátky. V opačném případě by se vám mohly tyto sladké dobroty zkazit. 

1 týden do Vánoc

Těsně před Vánoci už byste se do velkého pečení pouštět neměli a je tak lepší vsadit spíše na nepečené druhy nebo kousky, jako jsou marokánky či pusinky. Z nepečených vyzkoušejte třeba rumové kuličky či  variantu takzvaně „co dům dal“ a využijte zbytky těsta z předchozích várek cukroví.

Ty stačí rozmixovat, spojit oblíbeným krémem nebo salkem a nakonec obalit v kokosu či čokoládě. A pokud byste raději zdravější variantu, vsaďte na RAW cukroví z datlí a ořechů. Ingredience pouze umixujete a vyválíte jako klasické těsto.

K závěrečnému tvoření pak můžete ještě naposledy v tomto roce zužitkovat klasická vykrajovátka libovolných tvarů. 

Všechny pomocníky najdete na www.SvetCukraru.cz
 

Triky na zdobení vánočního cukroví: Z každého kousku uděláte originál

16. 12. 2020 | Doba čtení 5 minut

Vánoční cukroví už je ve většině domácností napečené a nastává etapa zdobení. Jak tuto fázi co nejlépe zvládnout, aby zdobení naše upečené výrobky skutečně korunovalo, nejen co se týče vzhledu, ale i chuti? Projděte si naše tipy, s kterými vám práce půjde skvěle od ruky.

Zdobení se můžete ujmout buď sami, nebo ho svěřit třeba dětem (samozřejmě v závislosti na jejich věku a chuti se zapojit). Děti většinou tyto kreativní činnosti baví, a když je v zápalu práce vyfotíte, máte hezký materiál třeba na péefko pro rodinu a přátele.

I u zdobení platí, že je důležité použít kvalitní suroviny, stejně jako při samotném pečení. Náhražky másla či čokolády třeba v polevě budou na chuti poznat. Vsaďte proto raději na kvalitu než kvantitu a do těsta i materiálu na zdobení dejte skutečně kvalitní suroviny, na výsledku se vám to vrátí.

Zdobení perníčků děti baví. Zdroj: viki2win / Shutterstock.com

Ke zdobení můžete používat vlastně jakékoliv pomůcky, pouze dbejte, aby byly výhradně na potravinářské účely. Vhodné jsou různé cukrářské zdobicí sáčky, vykrajovátka, nože, lžičky, špejle, párátka a jiná tvořítka.

Někdy lze polevy koupit už v tubách připravených k použití, případně rovnou v sáčcích s různými nástavci. Je to rychlé řešení, pokud nechcete nebo nemáte čas vyrábět polevy doma, pracuje se s nimi dobře a čistě.

Takové „fixky“ můžete bez obav svěřit i dětem, které to navíc bude hodně bavit!

A jaké jsou nejčastější způsoby zdobení? Samozřejmě slepování, a to jak zavařeninou (u oblíbeného lineckého), tak různými krémy či náplněmi (populární ořechy). Nic nezkazíte ani jemným poprášením hotových výrobků moučkovým cukrem či dozdobením takových výrobků polevou.

Zdobení perníčků děti baví. Zdroj: Grezova Olga / Shutterstock.com

Tradiční vánoční perníčky se zdobí polevami, které naplníte do zdobicího sáčku s vhodným nástavcem nebo můžete použít už zmiňované hotové polevy v tubách či sáčcích. Tyto polevy mohou být i barevné, ale doma se většinou vyrábí osvědčená bílková či citronová poleva nebo tmavá kakaová či čokoládová. Výsledné dílko je pak obrazem vaší trpělivosti a zručnosti.

Cukroví slepené marmeládou můžeme částečně namáčet v čokoládě. Zdroj: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Jiné druhy můžete do polev namáčet, ať už celé (například kuličky), či jejich část (například pařížské rohlíčky), můžete s nimi cukroví polévat (oblíbené išelky) nebo jen pocákat a vytvořit zajímavé efekty.

Polevy se dají koupit i v cukrárnách, které je speciálně před Vánoci prodávají již hotové v kelímcích, ty stačí většinou jen nahřát ve vodní lázni. Je to příjemný kompromis mezi standardní potravinářskou produkcí a domácí výrobou.

Polevy jsou většinou opravdu z kvalitních surovin a přitom hned připravené k použití.

Děti rády přizdobí cukroví třeba barevnými lentilkami. Zdroj: Nielskliim / Shutterstock.com

Tradičními ozdobami vánočního cukroví jsou lískové a vlašské ořechy a mandle, které můžete dávat na cukroví celé, půlené i sekané. Vždy je potřeba je přilepit k cukroví polevou nebo rozpuštěnou čokoládou, případně je vtisknout do polité plochy, pak nechte výsledek ztuhnout v lednici.

Oblíbené je zdobení cukroví strouhaným kokosem. Zdroj: Spela Pogacar / Shutterstock.com

Osvědčeným zdobením je také strouhaný kokos, který můžete použít jak v původní sněhové barvě, tak i barevný. Barevný kokos můžete koupit, případně si ho doma vyrobit za pomoci špetky potravinářského barviva, kterou rozpustíte v kávové lžičce vody.

Tuto barevnou směs nakapejte do mikrotenového sáčku, přisypejte zhruba třetinu sáčku kokosu a důkladně protřepejte. Ani kokos nebude držet na suchém cukroví, musí mu předcházet poleva. Zdobit můžete i pomocí kousků čokolády, případně strouhanou čokoládou, která se bude pěkně vyjímat na světlé polevě.

Můžete použít i sušené či kandované ovoce, nejlépe nakrájené na kousky.

Ke zdobení cukroví mžeme použít i ořechy s červenými jádry. Zdroj: Antonio Gravante / Shutterstock.com

Samozřejmě vše je ještě možné vyladit hotovými dekoracemi různých tvarů, jako jsou kuličky, srdíčka, vločky, sypání, často barevné, nebo dokonce metalické. Koupit se dá nepřeberné množství druhů a použít podle vlastní fantazie.

Všechny tyto ozdoby rovněž patří na polevy. Ale i při zdobení vánočního cukroví mějte na paměti, že méně bývá více, a cukroví se nemusí pod ozdobami úplně ztrácet. Vhodně zvoleným zdobením by mělo naopak vaše upečené dílko vyniknout.

Zdroj: xvanoce.cz

Pečení v troubě: 7 pravidel pro úspěšný vztah s vaší troubou

Pečení v troubě je zvláštní kuchařská kategorie bez ohledu na to, zda se připravuje slané nebo sladké jídlo. Pokud nemáte pevný vztah s vaší troubou, plný důvěry a vzájemného pochopení, hrozí domácí krize.

Máte někdy pocit, že si trouba (ta trouba!) dělá, co chce? Že si nejste jisti, které jídlo se peče dole, uprostřed nebo nahoře? Že nevíte, kdy horkovzduch ublíží a kdy pomůže? Že si nejste jistí, na co vlastně je dolní nebo horní hřání a kdy nelze jinak než zapnout gril?

Je úplně jedno, zda jste si pořídili vysněnou troubu s elektronikou a desítkami programů, nebo zda jste troubu zdědili po jejím předchozím majiteli. Pokud si s ní chcete rozumět a společně přežít v jedné domácnosti, aniž by se to zvrhlo na souboj kdo s koho, je důležité pokusit se o vzájemné pochopení.

Protože bych nerada, aby se můj článek zvrhnul na nudný slohový útvar zvaný popis, zkusila jsem ho trochu vykolejit směrem k románům pro ženy. Asi takhle.

1. fáze pečení v troubě: Seznámení s troubou

Když si chce slušná dívka s někým začít, nejdřív se s ním seznámí, to dá rozum. S dovolením nebudu rozebírat, co se děje při opačném sledu, a raději přejdu k příměru, že i slušná kuchařka se ze všeho nejdřív seznámí se svou troubou. A teď nemám opravdu na mysli výrobní číslo, model a rok výroby. Do občanky taky obvykle na prvním rande nenahlížíte.

Otázky, které by měly ze všeho nejdřív padnout, jsou tyto:

  1. Jakou energii trouba využívá? Je to jako s pohlavím, možnosti jsou dvě: elektřina nebo plyn.
  2. Pokud je trouba elektrická, má větrák pro horkovzušný oběh? Odpověď je opět dvojí – buď ano, nebo ne.
  3. Pokud má trouba horkovzdušný oběh, kde je umístěno topné těleso? Opět jsou jen dvě možnosti:
    • Topné těleso je před větrákem, takže větrák fouká horký vzduch podobně jako fén. Pokud není větrák zapnutý, trouba nepeče. Je to tedy čistě horkovzdušná trouba.
    • Topné spirály jsou umístěné nahoře a dole v troubě. Jedna je schovaná ve dnu, druhá je zřejmě vidět ve stropní části trouby. Větrák vzduch neohřívá, jen zajišťuje jeho cirkulaci uvnitř trouby. Trouba hřeje a peče, i když je větrák vypnutý.

Jakmile tohle víte, máte hned o něco víc jasno, kam váš vztah povede.

2. fáze pečení v troubě: Randění

Randění není nic jiného než objevování základních předností a nedostatků. Jinými slovy testování.

Stejně jako se někteří lidé chovají jinak, než mluví, tak i trouba může péct docela jinak, než tvrdí. U lidí i u pečicích trub je to spíše pravidlem než výjimkou.

Skutečná teplota uvnitř

První, v čem se trouba často rozchází se skutečností, je vnitřní teplota.

Když si na knoflíku nastavíte 150 stupňů, tak čekáte, že uvnitř těch 150 stupňů skutečně bude, protože to po vás chtěl autor receptu. Přiznávám, že i já mohu občas mít takové zvrácené požadavky.

Jenomže vaše trouba může klidně být mimo o 30 stupňů na obě strany a nezjistíte to, dokud si teplotu uvnitř nepřeměříte teploměrem.

Pravda je, že domácí trouby jsou mimo dost často.

Pro pečení v troubě se nejčastěji používá rozmezí 160-180 stupňů, které se nachází zhruba uprostřed teplotní stupnice a proto bývá nejspolehlivější. Ale jakmile chcete po troubě něco extrémnějšího, jako je pomalé pečení kolem 120 stupňů nebo razantní bleskové pečení při 220 stupních, můžou se dít věci, o kterých nemáte vůbec tušení.

Pravidlo číslo 1 pro pečení v troubě tedy zní:

Důvěřuj, ale prověřuj.

A prověřuj samostatným vnitřním teploměrem do trouby, který se dá pořídit v domácích potřebách za zhruba 200 korun, což se vrátí mnohonásobně v hodnotě zachráněných surovin.

A pak je tu ještě něco dalšího, co souvisí s teplotou.

Kolísání teploty v troubě

Teplota v troubě není stejná po celou dobu pečení. Ke změnám teploty při pečení v troubě dochází, i když neotvíráte dvířka a nezasahujete do vnitřních záležitostí.

Jakmile teplota v troubě klesne pod určitou mez, termostat dá pokyn k zapnutí topného tělesa. Topné těleso začne topit a bude hřát, dokud nebude dosaženo potřebné teploty. Pak ho termostat zase vypne a tak pořád dokola. Jenomže pokles teploty, než se zapne termostat, může klidně činit 20 stupňů, a následný teplotní vzestup zase snadno přestřelí cílenou teplotu.

Budete mít zájem:  Karcinom Plic Biologická Léčba?

Tyhle výkyvy jsou opět zjistitelné jen pomocí teploměru umístěného do trouby a pozorovaného přes skleněná dvířka. Důležité je vědět, že výkyvy jsou zpočátku pečení větší, ale jakmile se trouba pořádně vyhřeje, už je teplota stabilnější.

Pokud se chystáte péct něco důležitého, nedávejte to do trouby hned, jak kontrolka začne signalizovat, že je v troubě dost teplo. Vydržte ještě aspoň 10 minut a nechte troubu dál zahřívat na prázdno. Až pak otevřtete dvířka a zase je za jídlem zavřete, teplota se rychleji vrátí na cílenou hodnotu a nebude tolik lítat nahoru a dolů.

Pravidlo číslo 2 pro pečení v troubě proto zní:

Nespěchejte. Nejdřív ji pořádně rozpalte, než se pustíte do akce.

Horká místa

Když už jsem nakousla rozpalování a rozehřívání, musím zmínit i další důležitou skutečnost. Každá trouba má místa, kde se rozpálí víc než jinde. Kde je snadné zažehnout plamen. A to vede k nerovnoměrnému pečení.

Nejpatrnější je to při pečení světlého cukroví. Možná jste si všimli, že v některých místech na plechu máte cukroví víc upečené dozlatova než jinde. Je dobré o takových místech vědět a je dobré na ně brát ohled a přizpůsobit se jim.

Pokud máte chuť udělat si malý poznávací test, rozložte na nízký široký plech jeden krajíc levného světlého toustového chleba vedle druhého. Natěsno, v jedné vrstvě.

Alternativně můžete na plech nasypat stejnoměrnou vrstvu strouhanky nebo strouhaného kokosu. Vložte do trouby předehřáté na 200-220 stupňů a nechte péct, dokud povrch pečiva viditelně nezezlátne.

Po vytažení celého plechu z trouby snadno uvidíte, kde jsou tmavší a kde světlejší místa.

Pravidlo číslo 3 pro pečení v troubě zní:

Odpouštějte chyby, ale nezapomínejte na ně.

Každý má své chyby a každá trouba má svá slabá místa. Nedá se s nimi vůbec nic dělat, takže je dobré o nich aspoň vědět.

Pokud zjistíte, že trouba skutečně svoje erotogenní zóny má, jak se k nim postavíte? Jednoduše. V průběhu pečení, krátce za polovinou potřebné doby, vyjmete plech ven a otočíte ho přední stranou dozadu. Dopečete v nové poloze.

Pokud se přesto na některých místech začíná jídlo připalovat, pomůže letmé překrytí postiženého místa kouskem alobalu.

3. fáze pečení v troubě: Dlouhodobý vztah

Když dojdete k závěru, že jste se navzájem pochopili a poznali a že si v základních věcech rozumíte, je možné začít uvažovat o společném poklidném bydlení pod jednou střechou a věřit, že se spolu můžete pustit i do mnohem zajímavějších akcí.

Možná začnete chtít zkoušet nová nastavení a nové programy. Bez ohledu na všechny dostupné vychytávky a polohy vaší trouby, uspokojení u stolu vždy můžete dosáhnout i při použití toho nejzákladnějšího nastavení a nejobyčejnějšího pečení.

  • Základní nastavení trouby znamená teplo shora plus teplo zdola, vypnutý horkovzdušný větrák.
  • Pokud není v receptu uvedeno nic jiného než teplota, pak se myslí pečení při tomto základním nastavení.
  • Pravidlo číslo 4 pro pečení v troubě tedy zní:

Nikdo by si neměl vynucovat pozornost.

Ani vy, ani vaše trouba. Odolejte nesmyslným návrhům. Nenechte se pokaždé rozhodit všemi nabídkami, kterými se vám trouba podbízí, a všímejte si hlavně toho, kvůli čemu ji máte: aby vám dobrým jídlem přivodila slastný úsměv na tváři.

Elektrická vs. plynová vs. horkovzdušná trouba

Sice tvrdím, že základní nastavení trouby stačí, ale co když nemáte troubu elektrickou?

  • Plynové trouby mají často hořáky jen vespod. Pokud chcete dosáhnout lepšího působení tepla i shora, základem je pochopitelně dobře vyhřát troubu, aby do sebe trochu tepla naakumulovala, než jí svěříte jídlo. Když si na dno trouby pořídíte pečicí kámen, značně této akumulaci tepla pomůžete.
    Zhnědnutí jídla shora, odkud teplo nepůsobí, pak pomůžete tím, že nad jídlo zasunete prázdný plech, který jakoby sníží strop trouby a bude fungovat jako odrazka pro teplo.
  • Čistě horkovzdušné trouby taky mají s tímto požadavkem problém. Nehřejí totiž ani shora, ani zdola, ale skrz větrák. Pokud je horký vzduch z větráku jediný zdroj tepla v troubě, pak musíte upravit dobu pečení nebo teplotu. Nebo obojí. Takže co s tím?

Zákonitosti horkovzdušného oběhu

Udělám malou technickou odbočku a dovolím si malé vysvětlení procesu přenosu tepla.

Zkuste si na chvíli představit teplo jako drobné částice, které bombardují pečené jídlo, například jako antiperle dopadající na vepřovou pečeni ze všech stran. Je to dost ujetá představa, souhlasím, ale na vysvětlení je nejlepší.

Při nízké teplotě dopadá na maso jen málo částeček tepla a ohřívají ho tedy zvolna. Při vyšší teplotě dopadá částic tepla víc a maso se peče intenzivněji. Je to jako rozdíl mezi mrholením a pořádným letním slejvákem.

Pokud bych chtěla zesílit působení tepla na maso, co bych musela udělat? Buď můžu zvýšit množství částic, které dopadá na maso, a budu tedy házet antiperel (na svini) víc. Čili zvýším teplotu.

Anebo můžu nechat stávající malé množství antiperel, ale zvětším sílu, se kterou je na maso házím, takže dopad bude výraznější. A právě tuhle sílu házení ovlivňuje větrák.

Při vypnutém větráku dopadají částečky tepla na pečené jídlo mírněji, než když jim větrák dodá sílu.

To znamená, že i když je teplota stejná, při zapnutém větráku se peče jídlo mnohem rychleji a prudčeji, než když je větrák vypnutý.

  1. Pokud bych měla nějak vyčíslit rozdíl, horkovzduch se chová jako trouba vyhřátá o 20 stupňů víc a doba pečení se zkrátí zhruba o pětinu.
  2. Takže pokud nemůžete vypnout horkovzduch, bezpodmínečně upravte teplotu v receptu o 20 stupňů dolů.
  3. Pravidlo číslo 5 pro pečení v troubě zní:

Nechtějte ji změnit.

Raději počítejte s tím, že možná budete muset změnit teplotu uvedenou v receptu.

Horkovzduch vypadá jako skvělé řešení, které šetří čas a peníze, že? Jako výborný nápad, který by měla mít každá trouba. Ale nenechte se zmýlit, i tenhle pomocník má svou stinnou stránku.

Když si foukáte fénem mokré vlasy, co se stane? Vlasy se vysuší. Stejně tak rychle se vysuší povrch toho, co pečete. Takže pokud chcete šťavnaté maso, horkovzuch si odpusťe.

Oproti tomu u křupavých sušenek si logicky pomůžete.

Všimli jste si, že se všechno zatím točí kolem teploty? Nesouhlasící teplota mezi nastavením a vnitřkem trouby, horké a chladnější zóny v troubě, výkyvy teploty při rozehřívání a pečení, souvislost teploty s rychlostí cirkulujícího vzduchu. Nabízí se logicky otázka, jestli už je to z teplotních problémů všechno a můžeme si konečne oddychnout.

Není. Nemůžeme.

Kam umístit rošt

Teplota v troubě je totiž různá i v různých pozicích odshora dolů. Teplo, jak známo, stoupá vzhůru, takže na horní pozici roštu je vyšší teplota než na pozici spodní.

Má to dva praktické důsledky. Pokud chcete něco péct pomalu a zvolna, jako třeba dlouho pečené maso nebo velké kusy kynutých těst, lepší je využít nižších pozic v troubě.

Pokud naopak u něčeho usilujete o rychlejší upečení a větší zezlátnutí na povrchu, třeba u pečených brambor, pak jsou vhodnější horní pozice.

A pokud nevíte, prostředek je vždycky sázka na jistotu.

Pravidlo číslo 6 pro pečení v troubě tedy zní:

Mějte uznání a podporu.

Uznávejte a oceňujte každou pozici v troubě. Výčitkami ničeho nedosáhnete. Trouba si dál bude péct podle fyzikálních zákonů a vaše lamentace s tím nic neudělají.

Druhý praktický důsledek rozdílné teploty v různé výšce je ten, že pokud pečete najednou dva plechy, horní se upeče rychleji. Proto je třeba nejen v průběhu otáčet plechy kvůli horkým místům, ale taky prohodit horní plech s dolním.

4. fáze pečení v troubě: Hrozba rozchodu

Od lásky je to jen krůček k nenávisti. Když se nedaří, tak se prostě nedaří.

Chyby v kuchyni se při pečení stávají. Ne vždycky za ně může trouba. Pokud máte dobré kuchařské základy (viz můj článek o principech pečení) a pokud jste pochopili, jak budovat se svou troubou přátelský vztah, nebojte se hledat chyby v receptu a buďte připraveni v klidu čelit krizovým situacím. Často se totiž jedná o pouhé nedorozumění, nikoli o zlý úmysl.

Například si spousta lidí, kteří pouštějí své recepty do oběhu, nemusí uvědomit, že jejich trouba může mít skutečnou teplotu jinde, než si přečtou na knoflíku.

Stejně tak se může stát, že dostanete do rukou recept, který přišel na svět v čistě horkovzdušné troubě, ale nebyl upraven na použití v troubě klasické. Čili mu nebyla přepočtena teplota.

Takže když všechno ostatní selže, ale vy stále chcete se svým vysněným receptem žít, zkuste se zamyslet nad tím, zda by změna teploty nepomohla vyřešit toto nedorozumění.

Další vypjatou situaci vám může přinést volba materiálu, ze kterého je nádoba na pečení. Kovové nádoby, a zejména tmavé, vedou teplo rychle. Hlavně v plynové troubě se může stát, že vám spálí jídlo. V silikonových a skleněných formách zase nemusíte dosáhnout takové zlaté kůrky, jakou byste si představovali. Někdy je to výhodou, jindy na obtíž.

Pokud se přesto všechno jednoho dne dostanete do krize a budete mít chuť utéct nebo svou troubu připravit o čestné místo v kuchyni po vašem boku, vždycky je ještě možnost vyzkoušet nové, zatím nepoznané možnosti.

Například další volby na ovládacím knoflíku. Anebo pečení s párou. Pečení přímo na horkém pečicím kameni. Grilování a zapékání v troubě, kdy působí pouze teplo shora.

Takže se rozloučím s klasickou poučkou jako z manželské poradny.

Pravidlo číslo 7 pro pečení v troubě zní:

Umějte (se) překvapovat.

  • Drobná nečekaná překvapení dovedou udělat radost vždy a v jakékoli podobě.
  • Jo a prosím vás, lidé i trouby občas potřebují umýt, nezapomeňte na to.
  • Úvodní obrázek poskytnul Freepik

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector