Jak zbavit čerstvou zeleninu virů?

24.02.2020

Jak normalizovat naše tělesné i duševní funkce, podpořit vitalitu a posílit obranyschopnost zimou oslabeného organismu před viry? Cíleným posilováním imunitního systému!

Jak zbavit čerstvou zeleninu virů?

Proč se každoročně opakují virové infekce? Jak se můžeme bránit proti útokům virů? Jak se postarat o zvýšení odolnosti organismu? Co posílí naši ochranu? Čím můžeme ovlivnit naši imunitu? To jsou otázky, které se nám v mysli nejčastěji vynořují s příchodem chřipkového období.

Náš imunitní systém není pohotový stále stejně. Na jeho funkci má vliv střídání ročních období – kritická je zejména zima, kdy imunitu často oslabují chlad a krátké dny s nedostatkem slunce.

A tak s přicházejícím jarem jeho kondice často pokulhává. Mysleme proto včas na prevenci.

Jak normalizovat naše tělesné i duševní funkce, podpořit vitalitu a posílit obranyschopnost zimou oslabeného organismu před viry? Cíleným posilováním imunitního systému!

Hýbejme se a doplňujme si vitamíny

Dopřejme si procházky za každého počasí, Pěstujme turistiku, sportujme. Rozhýbejme si tedy naše ochablé tělo a zároveň našemu organismu dodejme pohonné výživné látky, které jsou v rámci metabolických pochodů nezbytné pro výrobu energie a jsou základem silné imunity.

Naše strava by měla být lehká a pestrá, s dostatkem ovoce i zeleniny, a také prvních jarních bylin.

Vypomoci si můžeme i nejrůznějšími doplňky stravy z přírodních zdrojů, patřícími do skupiny antioxidantů, které zmírňují působení volných kyslíkových radikálů – jde zejména o vitamíny D3, C, A, minerály železo, zinek a selen a spolu s nimi koenzym Q10, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, jakož i výtažky ženšenu, česneku, echinacey a léčivých hub.

Podle posledních klinických studií pravidelný příjem antioxidačních látek zvyšuje odolnost organizmu vůči nástrahám virů až o 40%! Vytvářejí jakousi obrannou linii organismu a imunitní systém právě díky nim dokáže po střetu s viry okamžitě zareagovat!

Pokrýt denní dávku výživných látek s antioxidačním účinkem pomohou například i kanadské přírodní vitamíny Jamieson, které lze označit doslova za triumf vlastního firemního výzkumu a vývoje. Společnost Jamieson je totiž jedním z mála celosvětových výrobců přírodních vitamínů s vlastním výzkumem.

Ve srovnání s většinou konkurenčních výrobců, kteří spoléhají na externí pracovníky výzkumu a vývoje, produkty Jamieson jsou jedinečně navrženy, vyrobeny a kontrolovány interními výzkumnými pracovníky ve farmaceutických laboratořích, které jsou nedílnou součástí společnosti. Vyrábějí se z přírodních surovin, které neobsahují žádné cukry ani konzervační látky.

Pro organismus jsou vhodnější, tělo je umí lépe zpracovat jako syntetické vitamíny.

Sluneční vitamín D3 – cholekalciferol. Zatímco donedávna byla potřeba příjmu tohoto vitaminu – hormonu spojována pouze se zdravím kostí a zubů, dnes se ukázalo, že zasahuje do mnoha základních pochodů v organismu.

Nové vědecké poznatky upozorňují na souvislost mezi nedostatkem vitamínu D3 a celou řadou civilizačních onemocnění. Bez jeho podpory je imunitní systém neaktivní a poskytuje jen malou nebo žádnou ochranu před napadením mikroorganismy.

S vitamínem D3 v krevním řečišti se T buňky, nejdůležitější článek imunitního systému „ozbrojí“ a začnou vyhledávat vetřelce, jejichž zničí a z těla vyloučí. Imunitní reakce vyžaduje tedy přítomnost vitamínu D3! Deficit vitamínu D3 v našem organismu dokáže výtečně doplnit optimální přírodní vitamín D3.

Vyrábí se speciální technologií z čistého „slunečního“ lanolinu získaného z vlny ovcí chovaných na slunečních pastvinách Nového Zélandu.

Ostražitý vitamín C. Vitamín C patří mezi nejznámější stimulátory imunity. Podílí se na tvorbě kolagenu – základního proteinu nacházejícího se ve všech pojivových tkáních. Posiluje jejich pevnost a celistvost, díky čemuž zabraňuje rozšiřování infekcí v těle.

Bdělost vitamínu C nad imunitou je výsledkem dlouhodobého vytváření komplexních mechanismů, proto je důležitý jeho systematický příjem. Jeho jedinečným zdrojem je přírodní vitamín C s postupným uvolňováním. Speciální tablety s prodlouženým účinkem dodávají organismu vitamín C postupně v průběhu 10 až 12 hodin.

Tato forma je zároveň zárukou vyšší využitelnosti účinné látky. Hladina vitamínu C díky řízenému uvolňování nikdy nepřesáhne práh vylučování.

Prozíravý vitamín A. Přestože se v souvislosti s obranou organismu zmiňuje nejčastěji vitamín C, stejně nezanedbatelným vitamínem dohlížejícím na imunitu, je vitamín A. Jeho strategickým úkolem je udržovat v dobré kondici sliznice.

Je tak doslova nepostradatelný při obraně proti chorobám, jejichž původci vnikají do těla sliznicemi.

V kombinaci s vitamínem D3 v přípravku A + D3 Premium díky své znásobené antioxidační aktivitě při včasném preventivním užívání podporuje přirozenou odolnost organismu, je účinnou pomocí při jeho ochraně před kyslíkovými radikály.

Posilující železo. Železo je klíčovou složkou krevního barviva hemoglobinu a odpovídá za vázání kyslíku, který červené krvinky dopravují do tkání. Pokud při tomto procesu nastane porucha – dojde ke snížení počtu červených krvinek a hemoglobinu, do našich orgánů se dostane méně kyslíku a zároveň se v nich hromadí velké množství oxidu uhličitého.

A právě jeho zvýšená hladina v organismu má na svědomí typické příznaky slabosti, únavy a snížené výkonnosti. Železo zároveň podporuje fagocytózu – pohlcování a zničení choroboplodných zárodků bílým krvinkami – neurofily a makrofágy. Doporučuje se proto u lidí zvlášť náchylných na chřipku a nachlazení.

Jelikož někteří pacienti preparáty železa hůře snášejí – objevuje se u nich zácpa nebo průjem, tlaky v oblasti žaludku či kovová pachuť v ústech, je vhodné sáhnout po speciálních přípravcích s postupným uvolňováním do organismu. Takovým přípravkem je Železo s postupným uvolňováním.

Díky jedinečnému složení tablet ve formě mikrokapslí umožňuje tělu doplňovat železo postupně během 10 až 12 hodin. Jeho výhodou je tedy průběžné vstřebávání, což znásobuje jeho účinnost.

Superrychlý zinek. Zinek stimuluje obranyschopnost organismu, urychluje růst imunitních buněk a zároveň brzdí dělení rinovirů způsobujících rýmu. Posiluje tedy tělo v boji proti virům, a také zmírňuje a zkracuje průběh symptomů spojených s rýmou a nachlazením. Lékaři doporučují příjem zinku ve formě cucavých tablet, kdy dochází k přímému působení účinné látky na sliznici.

Mocný selen. Výzkumy potvrdily, že selen posiluje imunitu podporou tvorby protilátek. V buňkách působí tak, že se včlení do bílkovin v podobě aminokyseliny zvané selenocystein. Postará se tím o vznik selenoproteinů, které zpomalují množení chřipkových virů.

Mimořádnou moc selenu dokázali klinické zkoušky – při zvýšeném množství selenoproteinů v buňkách se viry množily desetkrát pomaleji než v buňkách, ke kterým selen přidán nebyl.

Optimální je selen získáván z pivovarských kvasnic, který se snadněji vstřebává a nezatěžuje trávicí trakt.

Účinný životabudič koenzym Q10. Je nepostradatelný pro bioenergetickou podporu životně důležitých funkcí, pomáhá opět nabít životní baterie každého člověka.

Patří mu klíčová úloha při produkci energie a její regulaci v organismu a zároveň slouží jako silný antioxidant v mitochondriích a lipidových membránách. Tyto rozsáhlé buněčné struktury napomáhá chránit před volnými radikály.

Díky antioxidačním vlastnostem celkově snižuje oxidační stres, je proto nezbytné udržovat jeho optimální hladinu.

Protizánětlivé omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Velmi důležitým faktorem zvyšujícím funkčnost imunity, je příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Jejich okamžité využití umožňuje čistý krilový olej získaný z hlubinných planktonních korýšů (Omega-3 COMPLETE PURE Krill Oil).

Fosfolipidová forma omega-3 mastných kyselin, která je maximálně biologicky dostupná, zabezpečuje dopravu EPA a DHA mastných kyselin přímo do buněk! Čistý olej z korýšů je také zdrojem silného antioxidantu astaxantin.

Ten je ve srovnání s antioxidanty v klasickém rybím oleji (například z lososa, sardinek, tresky) 50krát účinnější! Jedinečná kombinace těchto vysoce aktivních látek zajišťuje správné fungování biologických procesů v organismu a pomáhá tělo zbavit zánětů.

Vitalizující ženšen. Výtěžek z této byliny, jejíž kult prožívá již tisíciletí, významným způsobem podporuje tělesnou, jakož i duševní výkonnost a snižuje únavu i vyčerpanost.

Ženšen napomáhá urychlit psychickou i fyzickou regeneraci, má příznivý vliv na zvyšování obranyschopnosti organismu vůči infekcím a alergiím a také na snižování hladiny škodlivého LDL cholesterolu v krvi.

Pomáhá odbourat pocity přílišného vypětí, dýchací potíže a taktéž i svalové křeče po výrazné fyzické námaze.

Přírodní antibiotikum – česnek. Česneku se již staletí připisují antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky, které pomáhají zdolávat infekce, díky čemuž česnek v období chřipek a nachlazení pozitivně ovlivňuje léčbu onemocnění horních cest dýchacích a posiluje imunitu.

Podporuje také zdraví kardiovaskulárního systému, působí při snižování vysokého krevního tlaku, upravuje hladinu cholesterolu a zlepšuje metabolismus tuků a cukrů.

Přírodní výtažek z česneku Odourless Garlic speciálně upraven bez zápachu ve formě kapslí poskytuje všechny výhody a účinky čerstvého česneku bez nežádoucího charakteristického aromatu.

Povzbuzující echinacea. Echinacea díky svým antibakteriálním a antivirovým účinkům podporuje zdravé budování imunitního systému.

Stimulací tělesné imunity působí preventivně proti infekčním onemocněním, zejména horních cest dýchacích. Pomáhá zmírnit příznaky rýmy a chřipky, zkracuje průběh infekcí očí, uší a bolesti zapáleného hrdla.

Její včasné užívání v chřipkovém období může zabránit propuknutí nemoci.

Jedinečné houby. Vysoký účinek standardizovaných čistých extraktů hub (reishi, chaga, shitake, koralovec) a česneku v unikátním přírodním přípravku Jamieson Mushroom posiluje imunitu tou nejpřirozenější cestou.

Budete mít zájem:  Po Hřebenech Brd pěšky i na kole

Výtažky těchto přírodních látek se vyznačují antivirovými, antibakteriálními, jakož i antialergickými účinky. Povzbuzují přirozenou imunitní odpověď buněk a jejich podpůrný terapeutický účinek potvrdily mnohé klinické studie.

Zařaďme do své stravy probiotika!
V denní stravě pamatujme na kyselé mléko, jogurty s živými bakteriemi, kysané zelí nebo jinou fermentovanou zeleninu či kvalitní přírodní doplňky stravy s obsahem laktobacilů a bifidobakterií, které napomáhají správnému složení střevní mikrobiální flóry. Zlepšují funkci střevní slizniční bariéry – zabraňují přichytávání se patogenů na střevních stěnách, působí protizánětlivě a regulují tak imunitu správným směrem. Významné poslání při udržování a obnovování střevní mikroflóry má například přípravek Essentials Probiotic s obsahem 10 miliard živých bakterií 14 kmenů. Jeho součástí je i prebiotická vláknina inulin z kořene čekanky, která pozitivně ovlivňuje růst a množení prospěšných bakterií. Přípravek má příznivý účinek i při střevních poruchách spojených s antibiotickou léčbou.

– Kromě antioxidační podpory vyčerpaného organismu se vědomě snažme také zmírnit stres, kterému jsme denně vystaveni. K tomu napomůže dostatek spánku, vhodné relaxační metody, jako například jóga nebo autogenní trénink, a také aktivní, jakož i pasivní odpočinek.

– Zároveň dbejme o to, abychom náš vyčerpaný organismus neoslabovali některými zlozvyky, jako jsou kouření či konzumace alkoholu.

– Vpusťme do svého života svěží myšlení. Pozitivní myšlení není žádná magie, ale naše psychické naladění, které umožňuje komplexně využívat náš vnitřní potenciál, myšlenky, emoce a chování. Umožní nám šířit kolem sebe optimismus, rozdávat ho jiným. A to bude náš nejlepší příspěvek ke zvýšení imunity.

  • A co když už virus chřipky řádí?
  • Ovlivnime, co můžeme ovlivnit! Především v nejvyšší možné míře omezme možnost kontaktu s viry:
  • – zredukujme na minimum cestování v prostředcích hromadné dopravy, jakož i pobyt ve společnosti většího množství lidí
  • – možnost infikace eliminujme častějším větráním doma i na pracovišti
  • – zvlhčujme vzduch v interiéru – suchý vzduch totiž vysušuje sliznice dýchacího ústrojí a jsou tak citlivější na útok virů. Zvlhčování vzduchu v místnosti, ve které spíme, navíc posiluje spánek a zdravý noční odpočinek povzbuzuje obranné mechanismy organismu

 
 
Jak zbavit čerstvou zeleninu virů? Jak zbavit čerstvou zeleninu virů? Jak zbavit čerstvou zeleninu virů? Jak zbavit čerstvou zeleninu virů? Jak zbavit čerstvou zeleninu virů? Jak zbavit čerstvou zeleninu virů? Jak zbavit čerstvou zeleninu virů? Jak zbavit čerstvou zeleninu virů? Jak zbavit čerstvou zeleninu virů?

Může se koronavirus přenášet potravinami?

Jak zbavit čerstvou zeleninu virů?

14.5.2020 1379 0 Jana Petrová

Ochrana sebe a svých strávníků před rizikem nákazy koronaviru, to je nyní úkol číslo jedna ve školních jídelnách. Ve spojitosti se stravováním se nabízí otázka, zda se virus může přenášet potravinami. Přečtěte si vyjádření odborníků k této problematice, zbavte se nejistoty a buďte v obraze.

Dveře škol se opět otevřely, žáci a studenti zasedli do svých lavic a školní jídelny začaly znovu fungovat a vařit obědy pro své strávníky. Všichni přemýšlíme, jak se chránit před koronavirovou nákazou.

Při té příležitosti si ve spojitosti se stravováním jistě klademe i otázku, zda se koronavirus může přenášet potravinami a zda by tedy mohla příprava pokrmů znamenat nebezpečí pro zaměstnance školních jídelen a jejich strávníky.

V poslední době se k tomuto tématu objevilo hned několik dokumentů, některé z nich jsme pro vás vybrali.

Riziko přenosu nového typu koronaviru potravinami

Souhrn otázek a odpovědí k bezpečnosti potravin v době epidemie, který vydala Evropská komise, nás ujišťuje, že se dosud neprokázalo, že by potraviny představovaly ve vztahu k přenosu nového koronaviru riziko pro lidské zdraví.

Prozatím nebyl hlášen žádný přenos onemocnění prostřednictvím konzumace potravin a dle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin neexistuje důkaz, že by potraviny představovaly ve spojitosti s přenosem onemocnění riziko pro veřejné zdraví.

Hlavním způsobem, kterým se onemocnění přenáší, je z jedné osoby na druhou, a to zejména kapénkami z dýchacích cest.

Manipulace se zabalenými potravinami

Vedle obecné otázky rizika přenosu viru koronaviru potravinami je další oblastí, kterou se dokument zabývá, manipulace se zabalenými potravinami. Odpovídá na dotaz, jaké je riziko přenosu onemocnění COVID-19 z obalů potravin.

Dle nedávné studie sice virus dokáže v experimentálních podmínkách přežívat na různých materiálech až 24 hodin i několik dní, přenos infekce z obalů na člověka ale prozatím prokázán nebyl.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin přesto doporučuje, aby osoby manipulující s obaly výrobků a tedy i s obaly potravin dodržovaly správnou hygienickou praxi a též pravidelně a účinně si myly ruce.

Jak minimalizovat riziko přenosu viru

Jak se uvádí ve zmíněném dokumentu Evropské komise, přenos koronaviru potravinami nebyl však ani vyvrácen a teoreticky by tedy potraviny mohly způsobit nepřímou kontaminaci tím, že se jich nemocný člověk dotkne a virus se přenese dál. Z tohoto důvodu je tedy dle odborníků nutno dodržovat takové hygienické podmínky, které by zabránily kontaminaci potravin a pokrmů jakýmkoliv původcem onemocnění, tedy i onemocněním koronavirem.

U správné hygienické praxe má podstatný význam především čištění a případně dezinfekce zařízení a vybavení pro výrobu pokrmů (tedy nejenom kuchyňských povrchů, ale také chladicích zařízení), zamezení křížové kontaminace a také vysoká osobní hygiena pracovníků, vedle účinného mytí rukou také nošení rukavic, používání speciálních hygienických oděvů a bot, omezení fyzického kontaktu během přestávek v práci a důležitý i požadavek zůstat doma a nechodit do práce, pokud má pracovník příznaky onemocnění. Stejně tak je důležité omezit na minimum kontakt s lidmi z vnějšího prostředí, tedy například s dodavateli, či řidiči, od kterých je vhodné si udržovat odstup.

Na závěr se v dokumentu dozvídáme i rady, jak minimalizovat riziko přenosu viru z potravin v domácích podmínkách, které lze využít i při manipulaci s potravinami ve školní jídelně. Například doporučení, že před skladováním potravin je vhodné odstranit vnější obal potravin, je využitelné stejně doma, jako v provozu školní jídelny.

Jak účinně zbavit virů povrch zeleniny a ovoce

Na časté dotazy veřejnosti, jak účinně zbavit povrch zeleniny a ovoce virů, aniž by se snížila výživová hodnota, reaguje Státní zdravotní ústav na svých stránkách.

Jak je zde uvedeno, odborníci nezaznamenali v literatuře žádný dokázaný přenos nových koronavirů z povrchu syrového ovoce a zeleniny na člověka, nicméně přenos touto cestou vyvrácen nebyl.

Za jednoduchý a účinný postup, jak odstranit viry nového koronaviru a většinu bakterií, je považováno blanšírování. Aby byl proces bezpečný a nesnižovala se výživová hodnota blanšírovaných potravin, je potřeba dodržet určité podmínky.

Podle WHO je účinná teplota 70 °C a vyšší po dobu 1–2 minut. Detailněji se o postupu blanšírování dočtete na stránkách SZÚ, kde prezentují, jak v domácnostech nejlépe dekontaminovat ovoce a zeleninu, což v některých případech lze využít i ve školním stravování.

Důležité je i správné větrání a používání vzduchotechniky

Pro prevenci nákazy a bezpečnou činnost zaměstnanců ve školních jídelnách je přínosné i doporučení SZÚ, týkající se správného větrání a používání vzduchotechniky.

Odborníci radí zintenzívnit výměnu vzduchu například zvýšením výkonu vzduchotechniky, pokud to lze, více využívat i přirozeného okenního větrání, a využívat všechny možnosti podtlakového odvětrávání.

Naopak nepoužívat rotační výměníky tepla a recirkulační systémy, které nepřivádějí čerstvý vzduch, či čističky vzduchu bez hepa filtru.

Znovuotevření škol a školních jídelen vyvolává mnoho otázek a nejasností a to nejen ve spojení s manipulací s potravinami a přípravou pokrmů. Pokud si s něčím nevíte rady, nakoukněte do Aktualit, kde se snažíme shromažďovat podstatné informace týkající se problematiky koronaviru a provozu školních jídelen.

Mgr. Jana Petrová – redakce portálu Jídelny.cz

Zelenina

  • Před 7 hodinamiJe nejvyšší čas zasadit semínka lilku, jinak zvaného baklažán. Na zahradě či balkoně se bude vyjímat svou atraktivní tmavě fialovou barvou a oválným tvarem. Zejména vás ovšem potěší na talíři, kde vyniká v pokrmech vonících Středomořím.
  • Před 8 hodinamiVyhlásili jste válku nadbytečným kilům? V tomto nelehkém boji je třeba mít po ruce, respektive v žaludku, ty nejúčinnější zbraně. Jmenovitě se jedná o vejce, listovou zeleninu, hovězí maso a banány!
  • Před 16 hodinamiZdravé tělo je výhra v loterii a musíme se o něj pořádně starat. Chcete začít zdravě žít a stále hledáte vhodný impuls? Nebo jste zdravému životnímu stylu už propadli a toužíte vyzkoušet něco nového? Naordinujte si pravidelný jednodenní detox a uvidíte, jak se vaše tělo ozdraví, vyčistí od škodlivin a vyladí metabolismus. Podrobný plán očistného dne je tu pro vás.
  • Před 18 hodinamiExistuje nesčetně mnoho starodávných mýtů o magické síle zeleniny, kterou se nám rodiče snažili vštípit již jako dětem. Nicméně fakt, že konzumace mrkve, způsobí lepší vidění ve tmě, je spíše „science fiction“.
  • Před 19 hodinamiV zimě se většina z nás začne o imunitu zajímat a zjišťovat, jak ji podpořit. Jakmile ale přijde jaro, najednou to není třeba a imunita může jít stranou. Přitom je ale nezbytné starat se o ni po celý rok – a ne nutně jen doplňky stravy, ale především vhodnou a správnou výživou. Co je imunitní systém?
  • Před 21 hodinamiRádi byste zhubli, ale představa, že musíte zásadně změnit životní styl se vám nelíbí? Někdy naštěstí stačí začít maličkostmi – vyzkoušejte následující tři tipy a po měsíci možná zjistíte, že váha se skutečně pohnula směrem dolů.
  • Před 1 dnemPomocníkem, který se osvědčil generacím zahrádkářů při jarním předpěstování sazenic rané zeleniny, je pařeniště. Právě v brzkém jaru je správný čas pro jeho výstavbu. Kromě toho, že pařeniště pomáhá udržet teplo, jeho mikroklima rostlinám poskytuje odpovídající teplotu a vlhkost a chrání je před výkyvy počasí i před nájezdy slimáků a plzáků. Na jaře však neazpomeňte ani na skleník, který je před první výsadbou nutné pořádně vyčistit.
  • Před 1 dnemNa růžičkovou kapustu se nemůžete ani podívat a brokolici nedokážete pozřít už vůbec. Co za tím stojí a proč jsou pro vás sousta těchto druhů zeleniny tak hořká?
  • Před 1 dnemPokud chcete mít vaši zahradu plnou krásných barevných trvalek a letniček, je ten pravý čas na nákup semínek a začít s jejich předpěstováním. Trvalky a letničky se budou skvěle vyjímat na záhonech, ale také na terase či pergole.
  • Před 1 dnemNebavilo je okopávat záhony, tak vymysleli způsob, jak pěstovat domácí zeleninu bez nich. A ukázalo se, že v tom nejsou sami. Pěstitelské nádoby na terasu či balkon sklidily velký úspěch, a tak je zakladatelé projektu začali po pár inovacích prodávat. Díky umístění jednotlivých rostlin nad sebe šetří místo a zastanou i roli vermikompostéru.
  • Před 1 dnemMáte rádi večeře z jednoho hrnce? Kuře se zeleninou je ideální varianta. Všechno upečete v jedné nádobě, kterou pak stačí servírovat na stůl a každý si z ní vybere podle chuti.
  • Před 2 dnyCynara scolymus. To je botanický název pro jistý bodlák, se kterým by se měly přátelit všechny ženy světa. Co je to zač a jak souvisí s ňadry?
  • Před 2 dnyPro časnou sklizeň raných odrůd mrkve, obyčejně karotek, vyséváme co nejdříve. To znamená hned, jakmile jaro vytlačí zimu: Půda už se nemaže, hezky se s ní pracuje, vyzrála do nové sezony.
  • Před 2 dnyRomanesco je zelenina, která zaujme na první pohled. Jenže ve skutečnosti není pouze vizuálně zajímavá, ale zároveň i chutná a zdravá.
  • Před 2 dnyKdo rozhoduje o tom, jak kvalitní, čerstvé a chutné budeme mít potraviny v obchodech? Nebo třeba jakou uhlíkovou stopu zanechají některé produkty? Přece my! Jaká je poptávka, taková je nabídka. Pojďme začít více přemýšlet o tom, podle čeho vybíráme ovoce, zeleninu, pečivo, sýry, maso apod. Sledujme obaly, kde zjistíme např. původ nebo složení.
  • Před 3 dnyChcete si pojistit šance na spokojený důchod? Mějte co nejvíce přátel a pětkrát týdně jezte vlašské ořechy. Dále pověste klíče od auta na hřebík a přestaňte jíst polévky. Když se budete držet těchto rad, dobře to s vámi dopadne!
  • Před 3 dnyČerstvé ovoce a zelenina jsou výživné a chutné, ať už domácí nebo kupované. Rychle ale také podléhají zkáze.
  • Před 4 dnySprávná výživa se pozitivně projevuje nejen na naší imunitě a při funkci našeho srdce, ale také na naší kůži, pleti, vlasech a nehtech. Pokud tedy chceme vypadat zdravě, je nezbytné dodržovat správné zásady v našem jídelníčku!
  • Před 4 dnyChcete si vypěstovat vlastní plodiny na své zahradě a nechcete, aby vaše práce a péče přišla vniveč kvůli škůdcům? Existuje několik způsobů jak svůj záhon ochránit před nechtěnými škůdci.
  • Před 4 dnySkoro tři hektary půdy a až dva a půl tisíce kusů ovocných stromů, zeleniny a jiných jedlých rostlin, jejichž plody si může kdokoliv odnést. Takový je Food Forest, tedy potravinový les vznikající v americké Atlantě. Ve Spojených státech je největší svého druhu.
  • Před 4 dnyJedlý bob patří ve střední Evropě k hojně pěstovaným druhům zeleniny. Pozornosti se těší na farmářských trzích v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku.
  • Před 5 dnyVegety a jim podobná univerzální zeleninová dochucovadla jsou v české kuchyni oblíbeným způsobem, jak pokrmům jednoduše a rychle dodat tu „správnou“ chuť. Víte ale, co všechno si (kromě chuti) do jídla s kupovanou vegetou přidáváte?
  • Před 5 dnyEnergetická společnost United Energy plánuje na Mostecku stavbu velkokapacitních skleníků pro pěstování zeleniny. Využívaly by elektřinu a teplo díky přímému napojení na teplárnu.
  • Před 5 dnySalát jako pokrm je jídlo, které řada z nás vnímá jako nutné zlo, když chce zhubnout. A jiní ho dokonce vůbec nepovažují za plnohodnotný chod. Poradíme vám, jak to změnit – existuje totiž několik zásad, které když dodržíte, vykouzlíte i z obyčejné misky zeleniny dobrotu, kterou si zamilujete.
  • Před 5 dnyPlísně a rostlinné choroby u pěstovaných plodin jsou noční můrou všech zahrádkářů. Řešit je nemusíte pouze speciálními ochrannými prostředky ze zahradnictví. Pomohou i přírodní produkty, které vás nebudou stát téměř nic. Vyzkoušejte je a budete mile překvapeni.
  • Před 5 dnyLednice mívají ve spodní části přihrádky na ovoce a zeleninu, což nás svádí k tomu, abychom v nich uskladnili veškeré sklizené a zakoupené plody. Mnoho druhů zeleniny přitom v lednici ztrácí chuť nebo nepříznivě ovlivní jiné uskladněné potraviny. Na co si dát obzvlášť pozor.
  • Před 5 dnyLidové recepty, které se skládají jen z těch nejpřírodnějších materiálů, jsou zpravidla ty nejlepší. Platí to i v boji proti mandelince bramborové. Pokud ji najdete na zelenině, nemusí se zabydlet jej na bramborách, můžete se jí zbavit pomocí těch nejpřírodnějších a nejšetrnějších prostředků.
  • Před 6 dnySladký hrášek je pro jeho chuť oblíbený u dětí i dospělých. Při pěstování dobře snáší chlad, můžete ho tak vysévat velmi časně. Navíc se jedná o velmi jednoduchý druh zeleniny.
  • Před 6 dnyHubnutí je pro mnohé z nás nekonečným tématem. A nejen proto, že se často točíme v kruhu složeného z přísných diet a tvrdých tréninkových programů, hubnoucích úspěchů a opětovného přibírání. Jak se z tohoto začarovaného kolotoče vymanit?
  • Před 6 dnyTrendy zahrada je přesně to, co ke spokojenému životu potřebujete. Se stále trvající pandemií si lidé uvědomují důležitost zahrady kolem domu. Takové místo je pouze vaše, můžete se zde svobodně rozhodovat a pohybovat a navíc je to místo, které vám alespoň částečně vynahradí dny v přírodě.
  • Před 7 dnyVlastní zelenina či voňavé květiny? Letos si založte nový záhon a později se těšte ze své úrody! Že jste to ještě nikdy nedělali? Nevadí. Všechno je jednou poprvé – a navíc se nejedná o nic složitého. Posuďte sami…
  • Před 7 dnyPatří k nejzdravějším druhům zimní zeleniny a je super potravinou z domácích luhů a hájů. Najdete v ní velkou zásobu vitaminů a minerálních látek a báječně chutná – především v zimních chladných dnech. Seznamte se s červenou řepou.
  • Před 7 dnyKedlubny patří mezi oblíbenou zeleninu, obsahují mnoho vitaminů. Kedlubny patří na každou zahradu a sklízet je můžete brzy na jaře, společně s ředkvičkami.
  • Před 7 dnyCuketa patří mezi oblíbenou zeleninu, jejich využití v kuchyni je totiž opravdu široké. Navíc tato rostlina vůbec není složitá na pěstování, vyplatí se proto mít ji na zahradě.
  • Před 7 dnyJednoduchá otázka, složitější odpověď… Nejasnosti totiž panují už okolo pojmu prošlá potravina, kterou mnozí mylně považují za potravinu zkaženou.
  • Před 7 dnyMáte od podzimu hluboce zrytý, pohnojený a dobře připravený záhon? Pak vám za příznivého počasí vám nic nebrání už koncem února nebo začátkem března na něj vysévat zeleninu. Druhů zeleniny, vhodných pro brzký výsev, existuje hned několik – vybírat můžete z listové zeleniny, například špenát a kopr, z kořenové petržel či mrkev.
  • Před 7 dnyZačínáte s pěstováním zeleniny? Máte jen kousek půdy a nevíte, co vysít? Vybrali jsme pro vás pět druhů zeleniny, které by neměly chybět na žádné zeleninové zahradě. A řekneme vám proč.
  • Před 8 dnyUdělejte doma změny, které se dotknou zdraví celé vaší rodiny. Které triky vám pomohou přetáhnout na svoji stranu i ty nejzarytější malé odpůrce čehokoli zeleného?
  • Před 8 dnyVždycky, když se objeví v obchodech ředkvičky, je jasné, že jaro je tady. Obvykle po nich sáhneme nejenom z tohoto důvodu, ale i proto, že nás zkrátka přitahují svým atraktivním vzhledem. Už málokoho ale napadne, jak velká dávka zdraví prospěšných látek se v nich skrývá.
  • Před 8 dnyV březnu se začíná příroda pomalu probouzet, proto se vrhněte na první zahradnické práce. Pokud plánujete letos zasadit chutnou zeleninu, můžete začít už během tohoto měsíce.
  • Před 8 dnyZhubnout dá často pořádně zabrat. Pokud se chcete cítit dříve sytí a shazovat nadbytečné kilogramy mnohem snadněji, budete muset do svého jídelníčku zařadit potraviny bohaté na vlákninu.
  • Před 9 dnyProžít dlouhý a spokojený život je snem mnohých z nás. Moderní vědecké výzkumy dokazují, že každý člověk může do určité míry ovlivnit, kolika let se dožije. Tým vědců z Harvardské univerzity v nové studii zaměřené na výživu nabízí zaručený recept na dlouhý a kvalitní život. A zřejmě nikoho nepřekvapí, že klíčem je pravidelný přísun určitých druhů ovoce a zeleniny.
  • Před 9 dnyV supermarketech si lidé potraviny nakoupit mohou, farmářské trhy jsou však kvůli epidemickým opatřením zakázané. Bojuje proti tomu asociace trhovců. Žádá po vládě výjimky, jinak prý hrozí, že trhy definitivně zaniknou.
  • Před 9 dnyKaždodenní příděl ovoce a zeleniny je důležitý po celý život a s jeho zařazením do jídelníčku by se mělo začít již po ukončení kojení. Přesto není výjimkou dítě, které ovoce a zeleninu odmítá.
  • Před 9 dnyKalorická hustota je jednoduchá poučka vyjadřující poměr obsahu kalorií na 100 g stravy. Jak ji využít ve svůj prospěch a proč je schopná pomoci nejen s hubnutím?
  • Před 9 dnyPro majitele vytápěných skleníků zelinářská sezona už začala, my ostatní zatím můžeme předpěstovávat některé druhy zeleniny na okenním parapetu a krátit si čas sledováním předpovědi počasí. Již brzy ale budeme moci vysévat rané druhy zeleniny přímo na záhon. Přinášíme přehled, kdy co vysévat či vysazovat.
  • Před 10 dnyMeteorologické jaro, které nastává 1. března, brzy vystřídá to astronomické startující letos již 20.
  • Před 10 dnyJako většina italských jídel, i minestrone má dlouhý a poněkud spletitý rodokmen. V italské kuchyni je zástupkyní tzv. cucina povera neboli kuchyně chudých. Je levná, jednoduchá, vydatná a skvěle se v ní dají zužitkovat zbytky různých surovin a sezónní zelenina.
  • Před 10 dnyZima pomalu končí a první jarní paprsky se hlásí o slovo. Astronomické jaro začíná 20. března a podle biologického kalendáře začalo dokonce už o měsíc dříve 13. února.
  • Před 11 dnyCholesterol je jedním z faktorů, které výrazně ovlivňují lidské zdraví. V poslední době je stále častěji v měřítku lékařů, a to hlavně z důvodu špatného stravování lidí.
  • Před 12 dnyIdeální doba výsevu semínek pro předpěstování sazeniček je tady. Proto je důležité vyzkoušet také klíčivost semen. Určitě se totiž v domácnosti nejednoho zahrádkáře vyskytují třeba i několik let stará semena, u nichž není jasné, jakou kvalitu mají. Mimochodem semeno je živý organismus, který spí, je ve stavu klidu a čeká na vhodné podmínky, aby mohl vyklíčit, vyrůst a dát nám své plody. Chcete-li pozorovat celý ten zázrak od začátku, tak vám poradíme jak na to.
  • Před 12 dnyJaro je důležitým ročním obdobím pro zahrádkáře. Pokud toužíte po bohaté úrodě zeleniny, měli byste na ni připravit půdu.
  • Před 12 dnyPřepadnou vás občas chutě a máte pocit, že by vaše tělo potřebovalo něco pikantního, kyselého?
  • Před 13 dnyPotřebujeme ji do vývarů, do polévkových směsí, k dochucení salátů a jiných pokrmů i jako ozdobu příloh, chlebíčků či lahůdkových mís. Je zdravá.
  • Před 13 dnyJedná se o brokolici, která prokazatelně pomáhá regulovat množství cukru v krvi a tak bojovat i s cukrovkou druhého typu. Spousta malých dětí se brokolici vyhýbá jak čert kříži a jsou znechuceny už jen představou, že ji mají na talíři.
  • Před 13 dnyMáte zahradu? V tom případě jistě máte spoustu náčiní a nářadí, s pomocí kterého se o tento svůj kousek ráje staráte. Zahradničení se v posledních letech vrací do módy. Nejen, že jde o koníček, u kterého si odpočinete – odměnou vám bude místo hezké na pohled, případně i doma vypěstovaná zelenina nebo ovoce. Každý zahradník však potřebuje místo, kde si všechno své náčiní uskladní. Skvělým řešením je zahradní domek. Víte však, kde ho můžete postavit?
  • Před 13 dnyS příchodem března nám pomalu, ale jistě končí zima, a je tak potřeba se opět vrátit i k práci na zahradě. V březnu vás na zahradě čeká několik úkolů, které se jistě nevyplatí zanedbat.
  • Před 13 dnySazenice rajčat běžně můžete v květnu koupit v zahradnictvích. Doma si však můžete vypěstovat levnější, silnější, od odrůdy, jakou chcete, protože výběr odrůd v semenech bývá výrazně širší, než v sazenicích, a bez stresu, že už na vás v zahradnictví zbydou jen neduživé sazenice nevalné kvality.
  • Před 14 dnyV současné době se při pěstování ovoce a zeleniny bez chemie téměř neobejdeme. Postřiky zaručí jejich odolnost vůči škůdcům, svěží vzhled a delší čerstvost.
  • Před 14 dnyČas od času se začnou lidé přít, jestli je pěstování ovoce a zeleniny v domácích podmínkách výhodné, nebo jsou to spíše vyhozené peníze. Zkusili jsme se na problém podívat skrz u nás asi nejoblíbenější pěstovanou zeleninu – rajče.
Budete mít zájem:  Vitamíny Obsažené V Jablku?

Zelenina výrazně zdražuje. Může za to sucho i pandemie koronaviru

Sklizeň zeleniny již v minulých letech poškodila nepřízeň počasí. „Suché roky výrazně poškodily sklizeň v celé Evropě. Vysoká cena zeleniny se stává téměř standardem, což dlouhé roky nebylo,“ uvádí předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

Je to patrné i na vývoji cen zeleniny v obchodech. Například před dvěma lety stál kilogram rajčat necelých 45 korun, nyní se v obchodech prodává za zhruba 65 korun. Ještě větší nárůst je patrný u papriky, která stála okolo 57 korun a nyní nejlevnější paprika stojí téměř devadesát korun.

Zde svou roli sehrává právě koronavirová pandemie, která ztěžuje a prodražuje například kamionovou dopravu. „Aktuální dopady jsou na plodové zelenině jako rajčata, papriky, které se v tuto dobu dováží ze Španělska. Zde je nárůst ceny určitě někde kolem třiceti procent,” říká Hanka.

Výrazné zlevnění se přitom letos nedá čekat ani s příchodem sklizně v Česku. „Vzhledem ke stávajícímu suchu a napjaté situaci s pracovní silou se nedá čekat, že by pokles cen byl nějak zásadní,“ uvádí Hanka a doplňuje: „Rozhodně se cena zeleniny v letošním a pravděpodobně ani příštím roce nevrátí na úroveň, na kterou jsme byli zvyklí před třemi, pěti lety.“

Česká republika je ovšem závislá nejen na dovozu zeleniny, ale i ovoce. Ze Španělska se dováží broskve či jahody, z Itálie pak jablka, hrušky nebo například i meruňky.

„Otázkou je, jak se tam bude zvládat sklízet a jak bude fungovat doprava zboží přes hranice,“ uvádí Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky.

Právě Itálie a Španělsko jsou nejvíce koronavirem postižené evropské země.

Dlouhodobě ale ceny nemusí výrazně růst kvůli negativnímu dopadu boje s pandemií na tuzemskou ekonomiku. „Je třeba se připravit, že dojde ke  zmražení růstu mezd a zvýšení nejistoty. Domácnosti budou zvažovat útratu každé koruny,“ zdůrazňuje Ludvík. 

Budete mít zájem:  Trenérka plavání: Rodiče se chtějí dětí co nejdříve "zbavit"

Obě unie zároveň upozorňují na vysokou sazbu daně z přidané hodnoty ve výši patnáct procent, která se uplatňuje na ovoce a zeleninu,což se odráží pochopitelně na ceně. „U točeného piva se sníží od května DPH na deset procent. Je to trochu nelogické, že alkohol bude zatížen nižší daní než čerstvé ovoce a zelenina,“ podivuje se Ludvík.

Zdražování se ale zdaleka netýká jen Česka. Ve světě zdražují klíčové potraviny jako rýže či pšenice. Konkrétně rýže je nejdražší od roku 2011.

„Zemědělství je těžce zasaženo spíše načasováním karantén, než jejich délkou, kvůli striktním termínům výsadby a sklízení,“ uvedl Samarendu Mohanty, regionální ředitel peruánské neziskové organizace International Potato Center. Ta se zabývá výzkumem zabezpečení potravin. 

Ve sklizni rýže v Thajsku mohou přitom chybět zaměstnanci z Kambodže, kteří se v době karantény vrátili domů. Podobné problémy s nedostatkem sezonních pracovníků ostatně řeší zemědělci v Británii, Španělsku či Německu.

Nová sklizeň v Evropě bude podle Hanky na tom, zda se podaří zajistit  dostatek pracovních sil.

„Pokud kdekoliv v Evropě dojde k výpadku, tak nedostatek zeleniny, který trvá již dva roky, se ještě prohloubí,“ upozorňuje Hanka.

Situace je složitá i v případě vepřového. Loni táhla cenu masa poptávka z Číny. Navíc zásobování světového trhu se může ještě zhoršit kvůli tomu, že americká jatka zastavila výrobu, což nutí americké a kanadské farmáře k vybíjení svých chovů prasat, protože je nemají komu prodat. Jatka byla zavřena kvůli onemocnění koronavirem mezi zaměstnanci.

„Farmáři napříč zemí nebudou mít jednoduše komu své zvířata prodat ke zpracování. Miliony zvířat – kuřata, prasata a dobytek – budou zlikvidovány,“ prohlásil John Tyson, předseda představenstva Tyson Foods. Jde o největšího zpracovatele masa v USA. 

Podle Tysona jde o zásadní narušení dodavatelského řetězce v potravinách. Ostatně kvůli obavám, že bude nedostatek potravin v amerických obchodech, přijal americký prezident Donald Trump příkaz, že zpracovatelé masa mají zůstat v  provozu. Zařadil totiž potravinářské firmy mezi takzvanou kritickou infrastrukturu. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector