Iceland nabízel šizené rybí prsty

Iceland nabízel šizené rybí prsty

Pozitiva: Nejsou v nich žádné kosti a nejsou přesolené. Vyrobeny jsou z čerstvé rybí suroviny.

Negativa: Nejméně kvalitní jsou výrobky pro děti. Jsou nastavené moukou, škrobem a hrachovinou.

Chutné rybí maso, které se pod vidličkou rozpadá na pravidelné plátky, nebo podivná šedivá škrobová hmota, kde marně hledáte chuť ryby. Na obě varianty výrobků můžete narazit, když si koupíte rybí prsty.

A oba typy jsme měli i v testu, který prověřil 14 druhů smažených rybích výrobků.

Těch prvních, dobrých bylo naštěstí víc než těch druhých, špatných, přesto nás překvapilo, jak velké rozdíly mohou být v kvalitě rybích prstů.

A smutným zjištěním testu bylo, že úplně nejhorší jsou výrobky pro malé děti.

„Jsem zklamaný z výrobků z mletého rybího masa, ty neměly s rybou nic moc společného. A nejhorší byly dva produkty ve tvaru rybiček a dinosaurů pro děti. Svým dětem bych je nedal,“ řekl jeden z degustátorů, Daniel Jaroš z Vysoké školy hotelové v Praze. Stejný názor měli i všichni ostatní z desetičlenné poroty, která hodnotila vzorky chuťově.

Hrách místo ryby

Šlo o Vici Dinos a Iglo Veselé rybičky, které svým tvarem a zpracováním míří na nejmenší děti. Nejsou vyrobeny jako klasické rybí prsty z bloku lisovaného filé, ale z mletého rybího masa.

Na tom by nebylo samo o sobě nic špatného, problém je v dalších složkách, které se do mleté směsi přidávají, aby nahradily nedostatek masa: mouka, škroby, kypřicí látky, rýžová krupice nebo hrachová vláknina. Veselé rybičky navíc obsahují polyfosfáty, dinosauři zase pro děti absolutně nevhodné glutamáty.

Výrobci tím neporušují žádný předpis ani nepředkládají dětem zdraví škodlivé produkty, ale v atraktivním kabátku jim nabízejí méně kvalitní surovinu.

„Není to nekvalitní surovina, nenajdete tam žádný ocas nebo hlavu.

Je to mleté, ale z odřezků, které odpadnou při porcování 100% filetů,“ vysvětluje Peter Melo, jednatel společnosti Alfa-R Slovensko, která značku Iglo distribuuje v Česku.

„Výrobce se tím snaží dostat na cenu, která je dostupná široké veřejnosti. A další složky tam být musí, aby se ta mletá surovina laicky řečeno spojila dohromady.“

Kolik ryby je v rybích prstech?

Další překvapení přinesly výsledky analýz obsahu masa, které zpracoval Státní veterinární ústav v Praze.

Podíl rybího masa v jednotlivých produktech se velmi liší pohybuje se od 15 až po 67 procent. A co je horší, jen čtyři vzorky obsahovaly tolik masa, kolik avizovaly na obalech.

Smutným „rekordmanem“ v obsahu masa je Vici Fish fingers z Estonska, v němž laboratoř naměřila jen 15 procent masa, výrobce tedy nedodržel ani slibovaných 22 procent.

Už při pročítání složení (pokud se vůbec podaří rozluštit drobné písmo natištěné na průhledném sáčku) člověka napadne, že to asi nebude běžný rybí prst.

Na obale totiž stojí: „Mleté rybí maso a šprot (šprot není ryba? a je tam celý?), mouka, olej, hrachová vláknina a bílkovina, mleté maso z kalmara peruánského (není to žádná malinká chobotnička, ale obří hlavonožec, vážící 50 kilogramů a měřící dva metry), dextroza, kopr, česnek… a látka zvýrazňující chuť a vůni E621 (glutamát pro děti?).“

Firma se přes opakované žádosti Testu DNES ke svému výrobku do uzávěrky tohoto magazínu nevyjádřila.

Kupujte jen nemleté

Složení vůbec hodně napoví o tom, jak kvalitní budou prsty, a může být dobrým vodítkem výběru. Rybí prsty se totiž vyrábějí jak z mleté, tak nemleté suroviny (viz box vpravo).

Zatímco u rybích prstů z mletého masa je výčet složek mnohem delší a zahrnuje suroviny, které bychom ve smažené rybě nehledali, u těch z celistvých kusů filetů  najdete jen suroviny nutné pro přípravu povrchové krusty.

„Do těch se nedá skoro nic přidávat. V minulosti tu byly pokusy dodat tam vodu, jenže voda ve fritéze, to nejde dohromady, tak se od toho upustilo. Zato do mletých můžete přidávat škroby, polyfosfáty, zvýrazňovače chuti, barviva… škála je neomezená, můžete použít cokoliv, co povoluje evropská legislativa,“ říká Tomáš Potůček z Bidvestu.

Takže rada je jasná. Pokud kupujete rybí prsty, kupujte si ty z celých ryb. Jsou sice dražší, ale mnohem kvalitnější, chutnější a obejdou se bez různých náhražkových a přídatných látek.

Fosfáty a glutamáty

Pět vzorků – včetně těch nejlepších – obsahovalo polyfosfáty, které mohou zadržovat vodu v rybím mase a zvyšovat tím hmotnost. Používat se mohou, ale musí být uvedeny na obale, což se u dvou vzorků nestalo. Další dva vzorky obsahovaly zvýrazňovače chuti ve formě „éčka“ E621, glutamanu sodného.

Dobrou zprávou je, že surovina k výrobě prstů byla u všech vzorků čerstvá – prokázaly to analýzy histaminu.

Některé velmi chutnaly

Velké rozdíly se pochopitelně projevily i v chuti testovaných produktů. Porotci využili při hodnocení chuti celou škálu školních známek – od jedniček až po pětky. Většina výhrad směřovala hlavně k mletým vzorkům.

Nejvíce jim chutnal vzorek Tesco Branded Haddock fillets, který ale nepatří mezi rybí prsty, je to smažené rybí filé a je podstatně dražší než ostatní vzorky. Přesto jsme ho z testu úplně nevyřadili, ale hodnotíme ho zvlášť. Je dobrou ukázkou toho, že smažené rybí filé může být kvalitní a chutné.

Budete mít zájem:  Do každého sladkého kompotu patří sůl

Vítězem testu se stal Gran mare Filé z aljašské tresky Rybí prsty. Porotci ocenili i bezlepkové rybí prsty značky Schär, chutnaly jim ještě Frosta Golden fish a Ocean Trader.

„Byly tady výrobky, které bych nikomu nedoporučoval nakupovat, ale určitě i výborné kusy, které mi chutnaly a které bych si sám koupil domů,“ řekl po testu další z degustátorů Marek Sedlák ze sítě rybích restaurací Nordsee.

Jak drahé jsou prsty?

Velké rozdíly byly i v cenách výrobků, ty nejlevnější stály v přepočtu na kilo do sta korun, ty dražší až třikrát tolik.

Pravdivější srovnání ale poskytuje přepočet na ceny čistého rybího masa. Ukáže se, že ty nejlevnější jsou vlastně hodně drahé.

Pětasedmdesát korun za kilo rybích prstů Vici, které skončily na posledním místě, se nezdá moc, ale po přepočtu na obsah čistého rybího masa zjistíte, že kilo ryby vás přijde na 500 korun. Za takovou cenu si můžete pořídit čerstvého lososa.

Smažené ryby vůbec nejsou levné. „Překvapila mě cena výrobku, který vyhrál moji osobní soutěž (Tesco Haddock fillets). Když jsem zjistil, kolik stojí (180 korun za 500 gramů), výrazně to překračuje cenu čerstvé ryby,“ řekl po testu šéfkuchař Pavel Mencl.

Iceland nabízel šizené rybí prsty

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje.

Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji.

Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Iceland nabízel šizené rybí prstyIceland nabízel šizené rybí prsty

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Iceland nabízel šizené rybí prstyIceland nabízel šizené rybí prsty

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna.
Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Iceland nabízel šizené rybí prstyIceland nabízel šizené rybí prsty

Proteinová bomba na čtyři kousnutí.
Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Iceland nabízel šizené rybí prsty

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské.
Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.

Iceland prodával falšované rybí prsty

Iceland nabízel šizené rybí prsty Iceland nabízel šizené rybí prsty

Konkrétně jde o produkt Birds Eye – Křupavé rybí prsty – „Made with 100% fish fillet“ v balení 224 g a s datem trvanlivosti 07/2018. Hlavní problém je v nesplnění deklarovaného podílu rybího masa. Výrobce uvádí, že výrobek obsahuje 62 % rybího masa. Analýza provedená v laboratoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce však prokázala, že skutečný podíl rybího masa dosáhl pouhých 49 %. Informace na obalu výrobku tak uváděla zákazníky v omyl.

Málo masa i alergeny

To ale nebyl zdaleka jediný prohřešek tohoto výrobku prodávaného v síti prodejen Iceland. V laboratoři se ukázalo, že výrobek obsahuje alergenní látky, které nejsou uvedené na obalu. konkrétně jde o mléčné bílkoviny a hořčici. Alergikům tak konzumace mohla způsobit nemalé problémy.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakoupila výrobek v prodejně Iceland na adrese Leopoldova 16/2138. Řetězec Iceland však musí výrobek stáhnout ze všech svých prodejen. SZPI s obchodníkem zahájila správní řízení o uložení pokuty.

Společnost Iceland patří k menším maloobchodním prodejcům na českém trhu. Má však velké plány a expanduje. Provozuje již šest prodejen, z nichž pět se nachází v Praze a jedna v Říčanech. Iceland je původem britskou firmou, která si zakládá především na prodeji mražených potravin. V sortimentu ale najdete i další položky, například zeleninu a pečivo.

Stažený výrobek

  • Název: Birds Eye – Křupavé rybí prsty – „Made with 100% fish fillet“
  • Objem: 224 gramů
  • Datum minimální trvanlivosti: 07/2018
  • Šarže: 61-02 A L7010CL066
  • Prodávající: IGLU a.s., č.p. 408, 330 02 Dýšina, ČR.
  • Země původu: neuvedena
  • Veterinární ovál: DE HB 00145 EC

Iceland nabízel šizené rybí prsty

Kontrola odhalila šizené rybí prsty! Chybělo maso, mohly i ublížit

Na český trh se dostaly falšované rybí prsty. Obsahovaly méně masa, než měly, další složky v nich byly navíc. Odhalila to kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která nařídila rybí prsty stáhnout z prodeje.

Kontroloři našli v rybích prstech značky Birds Eye alergenní látky, které nebyly uvedeny na obalu. Tím mohl výrobce dokonce ohrozit život alergiků. Konkrétně šlo o mléčné bílkoviny a hořčici. Výrobek naopak obsahoval méně masa, než tvrdila etiketa, tvořilo necelou polovinu.

Budete mít zájem:  Do Kdy Plati Recept Na Leky?

„Výrobce na obalu uvedl: 'Složení: mleté rybí maso (62%)'. Analýza provedená v laboratoři ale potvrdila podíl rybího masa ve výrobku ve výši 49% a informace na obalu potraviny tak uváděla spotřebitele v omyl,“ vysvětlil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Zdroj: SZPI

2fotografie

Jde o rybí prsty šarže 61-02 A L7010CL066, které mají minimální trvanlivost do července 2018. Země původu není na obalu uvedena, jako prodávající je označena firma IGLU a.s., č.p. 408, 330 02 Dýšina, ČR.

Společnost Iceland Czech a.s., v jejíž prodejně inspektoři vzorky odebrali, teď musí výrobek stáhnout z prodeje. „SZPI zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty,“ doplnil Kopřiva.

Společnost Iceland Czech a.s. na to reaguje tímto vyjádřením:

Na výrobek byla použita omylem dolepovací etiketa s českým textem z jiného výrobku (vyřazeného ze sortimentu již koncem roku 2015), kdy navíc ještě neplatily zpřísněné požadavky legislativy na zvýrazňování alergenů, minimální velikost písma, uvádění nutričních hodnot atd.

– Samotný výrobek jsou kvalitní značkové rybí prsty (skupina IGLO) s certifikací MSC atd. Za kvalitu výrobku ručíme – bohužel procesní chybou agentura, která nám polepuje výrobky dovážené z UK dostala špatnou (starou) etiketu.

Nápravné kroky – od 19/4 jsme: 1) Správně označili celou zásobu identifikovaného výrobku novou etiketou, která na 100% splňuje požadavky legislativy a správně podává informace o složení výrobku 2) Udělali jsme audit všech značení dovážených výrobků, že mají správné a úplné texty vyžadované českou (evropskou) legislativou. 3) Procesu označení výrobků českými překlady (probíhá na externím skladě) je věnována zvýšená pozornost, abychom do budoucna podobné případy eliminovali.

Zákazníkům se tímto za chybu velmi omlouváme a rozhodně nevznikla úmyslným jednáním s cílem uvést spotřebitele v omyl.

epa TN.cz

Rybí prsty (dTest 12/2019)

Když v červnu 2019 Evropská komise zveřejnila výsledky průzkumu dvojí kvality evropských potravin, jedním z příkladů byly rybí prsty značky Iglo. Porovnáním etiket se ukázalo, že prsty nabízené v Česku, Maďarsku a na Slovensku obsahují 58 % rybího masa. Tytéž koupené v Německu a Nizozemsku slibovaly 65 %. Výrobce rozdíl vysvětlil speciálním požadavkem německých předpisů.

Prsty značky Iglo v našem testu nemohly chybět, a tak jsme je i my porovnali se zahraniční variantou. Jejich dvojče jsme však nekoupili v Německu, ale sáhli jsme po výrobku určeném pro britský trh. Anglickou variantu Birds Eye 8 Fish Fingers jsme koupili v české prodejně řetězce Iceland.

Už podle deklarovaných údajů bylo jasné, že se anglická a česká varianta liší. Stěžovat by si však mohli v Británii, jejich prsty totiž slibovaly 49 % masa, zatímco české 58 %. Změřené obsahy masa 47 %, respektive 57 % téměř přesně odpovídaly deklaracím. Odlišností se však našlo víc.

Složení britských prstů bylo mnohem pestřejší a narazili jsme v něm na kvasnicový extrakt i aroma. České zboží se bez podobných zlepšovadel obešlo. Z testu si prsty Birds Eye nakonec odnesly uspokojivou známku, značka Iglo skončila dobře.

Oba výrobky od sebe dělilo přesně deset procentních bodů.

Existenci rozdílné kvality rybích prstů jsme potvrdili. Zároveň se však potvrdil i závěr Evropské komise: rozdíly v kvalitě se neodehrávají pouze na ose východ-západ, ale najdeme je ve všech směrech. Také je těžko soudit, kdo má ty správné rybí prsty. Podle složení jsou lepší české. Na druhou stranu – když se před 60 lety rybí prsty poprvé objevily na trhu, nesly právě značku Birds Eye.

Na dvojí kvalitu rybích prstů jsme se také chtěli podívat optikou privátní řetězcové značky. Vytipovali jsme si Lidl, rybími prsty z jiných řetězců jsme se totiž už zabývali při nákupu nejlevnějších potravin před rokem a půl (dTest 4/2018).

Bohužel se nám nepodařilo sehnat zcela totožné výrobky. Z Německa jsme dovezli Lidl/Ocean Sea Bäckfisch Stäbchen. V české prodejně jsme prsty privátní značky nesehnali a museli jsme zvolit výrobek Sea Side 15 rybích prstů. Oboje však pocházely ze stejné francouzské továrny.

Porovnání opět dopadlo ve prospěch českého výrobku, dokonce skončil na prvním místě. Německý se s uspokojivou známkou usadil v druhé polovině tabulky. Důvodem byl především obsah masa.

Deklarovaný podíl ryb se v obou případech shodoval (55 %), ovšem v českém zboží laboratoř našla masa výrazně více, než v německém (62 % vs. 49 %).

Test byl publikován ve vydání 12/2019.

Rybí prsty

  • Iglo 15 Fish Fingers cena 99,9 Kč celkové hodnocení dobře 67 % obsah rybího masa 57 g/100 g senzorické hodnocení uspokojivě 55 % komentář zlatavá panáda, bílé nemleté maso; chuť i vůně dobrá, panáda křupavá, tvrdší, vespod místy mazlavá zjištěná přítomnost fosfátů [n] obal a deklarace dobře 63 % dodržení deklarovaného obsahu masa [-] deklarované použití zvýrazňovačů chuti [n] deklarované použití aroma [n] deklarované použití barvicích přísad [n] použitý druh ryby treska aljašská úprava rybího masa nemleté oblast odlovu FAO 61 a 67 obsah rybího masa deklarovaný 58 g/100g obsah rybího masa zjištěný 57 g/100g výrobce Frozen Fish International GmbH, Německo datum minimální trvanlivosti 1/2021
  • Birds Eye 8 Fish Fingers cena 39,9 Kč celkové hodnocení uspokojivě 57 % obsah masa uspokojivě 54 % obsah rybího masa 47 g/100 g senzorické hodnocení uspokojivě 47 % komentář bledá křupavá panáda v silné vrstvě, nemleté bílé maso; mdlá vůně, dobrá chuť masa, chutná výrazně po mouce akrylamid velmi dobře 83 % zjištěná přítomnost fosfátů [n] obal a deklarace uspokojivě 46 % dodržení deklarovaného obsahu masa [-] deklarované použití zvýrazňovačů chuti [a] deklarované použití aroma [a] deklarované použití barvicích přísad [n] použitý druh ryby treska aljašská úprava rybího masa nemleté obsah rybího masa deklarovaný 49 g/100g obsah rybího masa zjištěný 47 g/100g výrobce Frozen Fish International GmbH, Německo datum minimální trvanlivosti 10/2020
  • Sea Side 15 rybích prstů cena 49,9 Kč celkové hodnocení dobře 74 % obsah masa velmi dobře 83 % obsah rybího masa 62 g/100 g senzorické hodnocení uspokojivě 49 % komentář silná vrstva oranžové panády, bílá nemletá ryba; nevýrazná chuť a vůně, sušší ryba, panáda vespod mazlavá akrylamid velmi dobře 100 % zjištěná přítomnost fosfátů [n] obal a deklarace velmi dobře 86 % dodržení deklarovaného obsahu masa [++] deklarované použití zvýrazňovačů chuti [n] deklarované použití aroma [n] deklarované použití barvicích přísad [n] použitý druh ryby treska aljašská úprava rybího masa nemleté obsah rybího masa deklarovaný 55 g/100g obsah rybího masa zjištěný 62 g/100g výrobce Greenland Seafood Wilhelmshaven GmbH, Německo datum minimální trvanlivosti 3/11/2020
  • Lidl/Ocean Sea Bäckfisch Stäbchen cena 50,8 Kč celkové hodnocení uspokojivě 57 % obsah masa uspokojivě 58 % obsah rybího masa 49 g/100 g senzorické hodnocení dostatečně 33 % komentář silná vrstva bledé panády překrývá chuť masa, maso bílé, nemleté, mdlé chuti; obal svrchu tvrdý, vespod mazlavý akrylamid velmi dobře 100 % zjištěná přítomnost fosfátů [n] obal a deklarace uspokojivě 43 % dodržení deklarovaného obsahu masa [-] deklarované použití zvýrazňovačů chuti [a] deklarované použití aroma [a] deklarované použití barvicích přísad [n] použitý druh ryby treska aljašská úprava rybího masa nemleté obsah rybího masa deklarovaný 57 g/100g obsah rybího masa zjištěný 49 g/100g datum minimální trvanlivosti 1/9/2020
Budete mít zájem:  Když poznáte rozdíl mezi kašlem a plicní nemocí, zachráníte si život

Rybí prsty se nastavují škrobem a moukou, nejhorší jsou ty pro děti

Redakce v hypermarketech nakoupila 14 druhů rybích prstů. Výrobky analyzovala laboratoř Státního veterinárního ústavu v Praze a ochutnávali je i degustátoři.

Byl to test plný překvapení. V první řadě testující zarazilo, jak velké jsou rozdíly mezi cenami. Ty se pohybovaly od 53 do 360 korun za kilo výrobku. Druhé překvapení přišlo při hodnocení chuti. Výrobky se od sebe totiž velmi lišily.

Největším překvapením však bylo zjištění, že úplně nejhorší jsou výrobky pro děti. V testu byly dva, Veselé rybičky značky Iglo a Vici Dinos Rybí burgery v podobě rybiček nebo dinosaurů.

Druhé jmenované skončily mezi úplně nejhoršími testovanými výrobky.

Jednak proto, že měly špatnou chuť – nejsou totiž vyrobeny z celého bloku mražených filetů jako ostatní rybí prsty, ale z mletého rybího masa.

„To by samo o sobě tak nevadilo, ale zároveň obsahují velké množství různých složek, které bychom v rybích prstech nečekali. Jedná se o mouku, škrob, rýžovou krupici nebo hrachovou vlákninu,“ upozornila redaktorka Testu Hana Večerková. Laboratoř navíc v rybičkách zjistila fosfáty a v dinosaurech glutamáty (zvýrazňovače chuti), které jsou pro děti nevhodné.

Fosfáty se našly v pěti výrobcích, přičemž ve dvou nebyly označené na obalu. Navíc deset ze čtrnácti výrobků mělo nižší obsah masa, než bylo uvedeno na obale. „To může být považováno za klamání spotřebitele. Všechny tyto případy jsme předali Státní zemědělské a potravinářské inspekci k šetření,“ říká Večerková.

„Něco byla ryba v celku, některé výrobky byly nastavené rybím lepidlem nebo hmotou z mouky. Strojově oddělené maso poznáte od ryby vcelku podle barvy. Je daleko tmavší, někdy až do hněda. Sám pro sebe bych si vybral pět výrobků,“ shrnul svou zkušenost jeden z hodnotitelů Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda Praha a Babiččina zahrada v Průhonicích.

Kilo masa za 500 korun

Na posledním místě v testu skončily rybí prsty Smart Choice estonské značky Vici, které stojí 75 korun za kilo. Obsahovaly pouze 15 procent rybího masa, ačkoli na obale výrobce sliboval 22 procent.

Byla tam také řada náhražek jako hrachová bílkovina, hlavně ale obsahovaly glutamáty. „Když jsme přepočítali cenu výrobku na cenu masa, ukázalo se, že kilo rybího masa by stálo 500 korun.

Zdánlivě levná pořizovací cena je tak vlastně drahá,“ podotkla Večerková.

„Kdo si chce skutečně pochutnat na rybích prstech, neměl by sledovat nízkou pořizovací cenu, ale především číst složení výrobku,“ radí Večerková. Pokud výrobek obsahuje kromě rybího masa, strouhanky, oleje a vody i další složky, bude zřejmě méně kvalitní.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector