Domácí nanuky s ovocem jsou bez éček, barviv a alergenů

Domácí nanuky s ovocem jsou bez éček, barviv a alergenů

Zmrzlina – bez ní by to v létě zkrátka nešlo. Milují ji děti i dospělí a je třeba ji mít neustále po ruce. Pokud chcete mít pod kontrolou, co jíte, pak je výroba domácí zmrzliny sázkou na jistotu. A věřte, že budete překvapeni, jak snadné to je. 

My jsme si doma oblíbili domácí nanuky. Jsou vůbec nejjednodušší. Vyrábíme je mimo jiné z plodů naší zahrady. A co je zajímavé – jeden domácí nanuk vyjde na 2-4 korun.

Pří výrobě nanuků se neobejdete bez formy na nanuky. Pokud jste čtyřčlenná rodina, věřte, že užijete i dvě sady. Po skvělých domácích nanukách bude totiž sháňka dennodenně.

A jaké jsou naše nejoblíbenější recepty? Je jich snad sto. A protože má každý mlsný jazýček jiné chutě, vybrali jsme pro vás od slaďoučké tučné čokoládové až po lehkou ovocnou mangovou chuť. Těšíte se?

Domácí nanuky s ovocem jsou bez éček, barviv a alergenů

Luxusní čokoládová

Zapomeňte na diety. Tahle zmrzlina je výhradně pro milovníky pořádně vydatné sladké čokoládové chuti. Co budete potřebovat:

Kondenzované mléko dobře promíchejte společně se zakysanou smetanou. Nalijte do připravených formiček a zamrazte. Těsně před podáváním rozpusťte čokoládové pecky s trochou kokosového tuku a nanuky polijte touto čokoládovou polevou.  Posypejte griliášem nebo jiným cukrářským zdobením.  Děti potěšíte třeba těmito krásnými hvězdičkami.

Domácí nanuky s ovocem jsou bez éček, barviv a alergenů

Mangový sorbet

Toužíte po lehké osvěžující chuti? Mangový sorbet vás dostane.  Na přípravu budete potřebovat:

  • 1 ks velmi zralého manga „ready to eat“
  • cukr dle chuti
  • 1 polévkovou lžíci citronové šťávy

Suroviny důkladně rozmixujte a dejte zmrazit. Tento sorbet se nehodí na nanuky. Nejlepší je, když se nechá při pokojové teplotě chvíli „povolit“ a podává se jako dezert v kopečkách.

Amareto pro dospělé a Šmoula pro děti? Proč ne!

Sto lidí, sto chutí. Na méně obvyklé chutě jsme specialisti. S ochucovacími pastami si i doma můžete vyrobit nejrůznější zmrzliny. Máte-li děti, bude vás asi zajímat především šmoulová.  My jsme si oblíbili hořké mandle a pistáciovou.  A výroba? Jednodušší už to být nemůže. Potřebovat budete:

  • 10 g ochucovací pasty dle chuti
  • 100 g smetany ke šlehání nebo jiný mléčný základ (plnotučné mléko, jogurt nebo mix tvarohu a smetany v poměru 1:1)

Ingredience smíchejte a dejte zamrazit. Tím celá práce končí a vás už čeká jen sladké osvěžení 😉

A jedna poznámka na závěr: při domácí výrobě domácí zmrzliny se stává, že vlivem pomalého mražení vznikají uprostřed pochoutky ledové střípky. Zvyšte tedy výkon mrazáku na maximum. Případně dejte před nanuky přednost výrobě zmrzliny „ve vaničce“ a zmrzlinu v průběhu mražení každých 15-20 minut důkladně promíchejte vidličkou.

Zmrzlina nejen pro alergiky

Patříte mezi milovníky zmrzliny? Rozhodně nejste sami! Spotřeba sladkých mražených produktů činí v ČR zhruba 5 litrů na osobu a rok (do této sumy jsou započítány jak klasické zmrzliny, tak i nanuky či rodinná balení nanukových dortů). Zdá se vám to hodně? Vězte, že např.

proti USA jsme „žabaři“. Tamější spotřeba je skoro pětinásobná! Spojené státy nás ale předčí nejen konzumací, nýbrž i velmi širokou a pestrou nabídkou zmrzlin určených lidem s potravinovým omezením. Pozitivní zpráva je, že se tyto výrobky pomalu, ale jistě, objevují i na českém trhu.

Zmrzliny – složení a alergeny

Kvalitní zmrzlina je mražený mléčný výrobek připravený ze směsi smetany či mléka, cukru, vajec a přísad dodávajících typickou chuť, barvu a vůni, kterými bývají ovoce (ideálně čerstvé), čokoláda, vanilka atd.

Ne však vždy, co dnes nese název „zmrzlina, nanuk“, tyto suroviny obsahuje. Namísto smetany používají někteří výrobci levnější rostlinné tuky (např. kokosový) a požadované senzorické vlastnosti dodávají syntetickými dochucovadly a barvivy.

Těmto produktům se doporučujeme vyhnout obloukem, ať máte či nemáte potravinové omezení.

Alergenem může být samozřejmě každá z výše uvedených složek, ale z hlediska četnosti výskytu a nebezpečnosti patří mezi 14 hlavních, jejichž povinné označování ukládá zákon a mohou se vyskytovat v těchto mražených výrobcích, mléko, arašídy, suché skořápkové plody, sója, vejce a lepek.

U balených výrobků musí být alergeny vždy jasně a zřetelně uvedeny na obalu, např. zvýrazněné tučným písmem ve složení výrobku. Seznam alergenů musí mít k dispozici i každý prodejce točené či kopečkové zmrzliny, ideálně viditelně umístěný.

Druhy zmrzlin a mražených krémů

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozděluje mražené krémy a zmrzliny na základě jejich složení do několika skupin. Pro naše účely si dovolíme zjednodušení.

První skupinu tvoří mléčné a smetanové zmrzliny a nanuky, které se liší obsahem tuku. Druhou pak vodové zmrzliny, ovocné zmrzliny a sorbety, mezi kterými je rozdíl v podílu ovocné složky.

Které z nich mohou či naopak nesmějí konzumovat potravinoví alergici?

Zmrzliny pro „bezlepkáře“

Ač bychom lepek primárně ve složení zmrzlin a nanuků neočekávali, bohužel někdy bývá součástí receptur – je využíváno jeho zahušťovacích schopností. Tyto produkty jsou pak samozřejmě při bezlepkové dietě nevhodné.

V některých výrobcích není lepek cíleně obsažen, ale hrozí zde např. riziko možné kontaminace při výrobě, a proto je produkt označen sloganem „může obsahovat stopy lepku“, což řada bezlepkářů neřeší, ale některým jedincům i toto minimální množství může způsobit zdravotní potíže. Jak jste na tom vy, zjistíte opatrným vyzkoušením.

Ideální jsou zcela bezlepkové výrobky, často označené přeškrtnutým klasem na obale. Jedná se např. o řadu nanuků značky Prima či Algida nebo zmrzlina Grycan (dostupná např. v Globusu nebo vlastních zmrzlinových barech v Praze a Ostravě). Bezlepková je také asi nejrozšířenější a jedna z nejchutnějších točených zmrzlin – Česká zmrzlina z Opočna.

Problémem byly až donedávna u točených zmrzlin „lepkové“ kornoutky obsahující pšenici. Dnes je však již běžné, že na požádání (a malý příplatek) vám zmrzlinu natočí do plastového kelímku. „Osvícení“ prodejci (např. Síť zmrzlinových stánků ICY SMILE) nabízejí i kornoutky bezlepkové, ovšem pak je samozřejmě nutné počítat s poněkud vyšší konečnou cenou za zmrzlinu.

Budete mít zájem:  DTest: Chemie v menstruačních vložkách?

 Domácí nanuky s ovocem jsou bez éček, barviv a alergenůNabídka bezlepkových smetanových zmrzlin a sorbetů je dnes již široká

Zmrzliny vhodné pro alergiky na bílkovinu kravského mléka (ABKM)

Alergikům na BKM jsou bohužel zapovězené všechny klasické smetanové a mléčné zmrzliny a nanuky. Ze skupiny ovocných se pak na „černou listinu“ dostává i většina výrobků s polevou, neboť obsahují mléčnou složku – často sušené mléko či syrovátku.

Které mražené sladké pochoutky tedy lidem s ABKM zbývají ke konzumaci? Z běžného sortimentu jsou to vodové točené zmrzliny, ovocné dřeně či sorbety. A pak samozřejmě veganské zmrzliny, např.

výrobky značky Valsoia (sójové zmrzliny, které jsou k dostání např. v Globusu), zmrzliny Coconut Bliss, jejichž základem je kokosové mléko či RAW zmrzliny.

Bohužel tento sortiment není zase až tak rozšířený a dostupný.

Domácí nanuky s ovocem jsou bez éček, barviv a alergenůSójová zmrzlina

Bezlaktózové zmrzliny

Bezlaktózové výrobky jsou určeny lidem, jejichž tělo nedokáže zpracovat laktózu, mléčný cukr, která je proto z klasických mléčných výrobků odstraňována. Takto upravené mléčné výrobky, včetně mražených produktů, jsou k dostání v řadě super a hypermarketů či v prodejnách se zdravou výživou. Nejčastěji jsou označené jako „minus L, lactose free“ apod.

Kromě bezlaktózových výrobků jsou pro lidi s intolerancí laktózy vhodné i ovocné zmrzliny a nanuky či sorbety. A samozřejmě i produkty veganské.

Domácí nanuky s ovocem jsou bez éček, barviv a alergenůBezlaktózová zmrzlina

Závěr

I přesto, že nemůžete konzumovat mléko a jeho složky, příp. nesnesete lepek, nejsou pro vás osvěžující mražené pochoutky tabu. Jen je třeba více přemýšlet a číst etikety, příp. se zajímat i o alternativní možnosti, např. veganské zmrzliny, o jejich existenci jste možná doteď neměli ani zdání.

A abychom nezapomněli, pro milovníky domácí kuchyně máme dobrou zprávu – vyrobit si kvalitní zmrzlinu bez zbytečných „éček“ a samozřejmě bez alergenů zvládnete sami! Stejně tak jako my, pro inspiraci uvádíme recept na domácí jahodové nanuky.

Domácí nanuky: 5 nejlepších receptů pro letní osvěžení

Milují ji děti i dospělí. Bez zmrzliny by to snad ani nebylo to pravé léto. A nejlepší je ta domácí, bez přidaných barviv, spousty cukru a dalších éček, u které víte, co přesně obsahuje. Abyste si na ní pochutnali, nemusíte ani vlastnit zmrzlinovač. Na ty nejlepší nanuky je totiž třeba jen pár ingrediencí, mixér a nanukové formičky, které seženete všude.

Při výrobě domácí zmrzliny se fantazii meze nekladou. Použít můžete v podstatě jakýkoliv druh ovoce, a to jak zahradní, tak i tropické, ale i mléčné výrobky, jako je tvaroh, jogurt, mascarpone a podobně, nebo třeba rostlinná mléka.

Šmrnc nanukům dodají také čerstvé bylinky, jako je levandule, meduňka, máta a další. Dospělí se zase nebojte doladit zmrzlinu kapkou Prosecca, sektu nebo oblíbeného likéru. Připravit můžete i nanuky ve stylu populárních letních koktejlů. Pro inspiraci pro vás máme pár tipů z časopisu F.O.O.D.

, celý recept najdete po kliknutí na zvýrazněný název .

Borůvkovo-jogurtové nanuky

Kombinace osvěžujícího jogurtu a sladkokyselých lesních borůvek chutná přímo božsky. Kromě uvedených ingrediencí už budete potřebovat jen med na doslazení. Příprava je snadná. Borůvky jen svarte do měkka s trochou vody a medu, rozmixujte a prolisujte přes sítko.

Smetanový jogurt, nejlepší je hustý řecký, vyšlehejte s trochou vanilkového jogurtu nebe pribináčkem a pár kapkami medu. Do formiček rozdělte borůvkovou směs, na ni opatrně navrstvěte směs jogurtovou.

 Borůvkovo-jogurtové nanuky nechte v mrazničce ztuhnout nejlépe do druhého dne.

Melounové nanuky

I když je meloun zelenina, jeho sladká šťavnatá dužina vás v horkých letních dnech skvěle osvěží. A co teprve když ji proměníte ve zmrzlinu. Kromě červené dužiny vodního melounu ale použijte ještě tu výrazně oranžovou z melounu Cantaloupe.

Říká se mu cukrový meloun, je příjemně sladký a poměrně dost aromatický, chutí připomíná tak trochu ananas.

Obě melounová dužiny nakrájejte na kostky, rozmixujte, podle chuti směs dolaďte medem a čerstvou citronovou šťávou a melounová nanuky nechtu zmrznout.

Jablečné nanuky s ostružinami

Úžasně osvěžující a přitom naprosto jednoduché jsou nanuky z jablečného moštu, ochucené trochou čerstvě vymačkané citronové šťávy, a šťavnatých ostružin.

Část jich rozmixujte s moštem, jablečnou směs nalijte do formiček, přidejte zbytek plodů překrájených na půlky nebo menší kousky a jablečné nanuky s ostružinami dejte alespoň na dvě až tři hodiny do mrazáku.

Pokud máte k dispozici letní jablíčka, oloupejte je, nastrouhejte a svařte na pyré, které pak použijte místo moštu.

Kokosové nanuky s malinami

Voňavé sladké maliny k létu patří, ať už jsou natrhané na zahrádce, nasbírané v lese nebo přinesené ze supermarketu. A i když vás to možná překvapí, dokonale ladí s chutí exotického kokosu.

Přesvědčte se o tom při konzumaci kokosového nanuku s malinami.

Na jeho přípravu budete potřebovat kokosový krém a kokosové mléko, čerstvé maliny, trochu jogurtu a Kkapku medu na doslazení.

Rebarborové nanuky

Lidé ji buď milují, nebo nenávidí. Řapíky rebarbory se nejčastěji používají při přípravě koláčů, kompotů, džemů, přidat ji ale můžete třeba i pod maso.

Její příjemně nakyslá chuť ale přímo vybízí k tomu, abyste z ní udělali zmrzlinu. Na rebarborové nanuky budete kromě této zeleniny potřebovat ještě jogurt, med a citronovou šťávu na dochucení.

Nakonec můžete nanuky před vložením do mrazáku ještě posypat plátky mandlí nebo cereálními lupínky .

Více sladkých receptů pro vaše léto najdete v srpnovém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit ho můžete elektronicky nebo v tištěné podobě PŘÍMO do schránky ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová

9 receptů na zdravé domácí zmrzliny a nanuky

Základem výroby domácích zmrzlin jsou dobře zralé banány, které dodají přírodní cukr vázaný ve vláknině, a tak zmrzlinu zpravidla nemusíte doslazovat.

Pokud chcete vyrobit ovocnou zmrzlinu z drobných bobulí, které mají přírodního cukru velmi málo, nebo jsou dokonce spíše nakyslé (například borůvky, rybíz, ostružiny), do zmrzliny kápněte několik kapek stévie.

Další skvělou ingrediencí jsou ořechy, nejčastěji kešu, které dobře zná veganská kuchyně. Rozmixované kešu ořechy dodají zmrzlině na krémové a jemné chuti. Výborný je i banán s vlašskými ořechy a připravit si můžeme také nefalšovanou pistáciovou zmrzlinu.

Nakonec na rozmixování použijeme nějakou alternativu mléka, kondenzovaného mléka a smetany. Mezi nejoblíbenější v současné době patří mandlové mléko a hypoalergenní mléko kokosové. Kokosové mléko obsahuje zdraví prospěšné rostlinné tuky, podporuje funkci mozku a nervové soustavy a s přehledem nahradí smetanu.

Budete mít zájem:  Hlavní změny vyplývající pro pacienty z reformy zdravotnictví v roce 2021

1. Banánová zmrzlina

Suroviny na 2 porce: 2 větší oloupané, nakrájené a zamražené banány ¾ šálku oblíbeného mléka (kokosové, mandlové, sójové…) 1 lžička vanilky (mletého prášku, nebo přírodní esence) případně ¼ šálku vlašských ořechů

skořice, muškátový oříšek

Lehce rozmrzlé banány, vanilku, půl šálku mléka a případně ořechy vložíme do mixéru a za vysokých otáček mixujeme. Pokud je směs ještě příliš hustá, použijeme další mléko do požadované hustoty.

Po servírování do misek posypeme skořicí, nebo mletým muškátovým oříškem. Pro další chuťové variace můžeme přidat mražené bobulové ovoce, lžičku kakaového prášku, nebo polévkovou lžíci arašídového másla.

2. Borůvková zmrzlina

  • Suroviny: 2 předem zamrazené loupané a krájené banány 100 gramů předem namočených kešu ořechů 100 mililitrů mléka (kokosové, mandlové) 300 gramů mražených borůvek
  • stévie

Mražené banány a borůvky necháme lehce povolit. Namočené kešu slijeme a spolu s rostlinným mlékem mixujeme. Přidáme zmražený banán a borůvky, vše rozmixujeme dohladka. Dosladíme stévií a podáváme.

Stejně postupujeme při výrobě jahodové, malinové nebo ostružinové zmrzliny.

3. Pistáciová zmrzlina

  1. Suroviny: 50 gramů loupaných nesolených lehce pražených pistácií 75 gramů předem namočených kešu ořechů 1 zmražený oloupaný banán 1 zmražené oloupané avokádo
  2. asi 100 mililitrů mandlového (kokosového) mléka

Nejprve v mixéru nasekáme pistácie, přidáme kešu ořechy a postupně přidáváme mléko. Mezitím si necháme lehce povolit zmražený banán a avokádo a vše mixujeme do krémové pasty.

Pokud směs příliš povolí, nebo je moc tekutá, necháme ještě trochu zamrazit. Kdo chce sladší verzi, může přidat několik kapek stévie.

4. Kokosovo-mangový sorbet

  • Suroviny: 3 šálky na kostičky pokrájeného mraženého manga ¼ – ½ šálku kokosového mléka ¼ – ½ šálku ananasového, nebo pomerančového džusu (čerstvé šťávy)
  • lžička kokosového oleje

Lehce povolené mražené kostičky manga dáme do mixéru a postupně přidáváme kokosové mléko a džus tak, aby tekutina dovolila kostkám se v mixéru hýbat a rozmělnit, ale ne příliš, abychom nedostali tekutinu. Pokud je směs příliš tekutá, necháme chvíli zamrazit.

5. Kokosovo-kakaová zmrzlina

  1. Suroviny: 1 šálek předem namočených kešu ořechů 1 šálek kokosového mléka 1 šálek strouhaného kokosu 2 lžíce javorového sirupu případně několik kapek stévie podle chuti 3 lžíce kakaa
  2. 1 lžíce vanilkového extraktu
  3. Všechny suroviny rozmixujeme v mixéru a směs dáme zamrazit.

6. Čokoládová zmrzlina s banánem

  • Suroviny: 2 zralé zamražené banány 1/3 hrnku kakaa 2 lžíce mandlového, nebo arašídového másla (nebo 50 gramů předem namočených kešu ořechů) rostlinné mléko (kokosové, mandlové)
  • případně stévie

Mírně povolené zmrzlé banány rozmixujeme spolu s kakaem a ořechovým máslem na hladký krém. Podle potřeby přidáme oblíbené rostlinné mléko a případně dosladíme.

7. Zmrzlina Piňa Colada

  1. Suroviny: zamražený ananas nakrájený na kostičky zamražené krájené banány (na celý ananas 3 až 4 banány) 400 mililitrů kokosového mléka dle chuti limetková šťáva javorový sirup
  2. stévie, rum

Mírně povolené zmrzlé ovoce dáme do mixéru a spolu s kokosovým mlékem rozmixujeme dohladka. Podle chuti dosladíme trochou javorového sirupu, nebo stévie, ochutíme trochou rumu a limetkovou šťávou.

8. Malinové nanuky

  • Suroviny na 6 nanuků: 4 šálky propláchnutých malin 5 – 7 lžic stévie 1/3 šálku vody 1 lžička velmi jemně pokrájené limetkové kůry
  • 1 lžíce limetkové šťávy

Všechny ingredience rozmixujeme dohladka v mixéru. Směs můžeme protáhnout přes jemné síto, abychom se zbavili semínek. Naplníme do formiček na nanuky a zamrazíme přes noc.

9. Domácí nanuky Magnum

  1. Suroviny na krém: 1 šálek kešu ořechů namočených předem alespoň 4 hodiny 300 mililitrů kokosového mléka 3 lžíce světlého kokosového nektaru 1 vanilkový lusk
  2. špetka soli
  3. Na karamel: 2 čajové lžičky mandlového másla hrst datlí ½ čajové lžičky kokosového nektaru 1 lžíce kokosového oleje špetka vanilky
  4. špetka soli
  5. Na čokoládovou polevu: 5 lžic tekutého kokosového oleje 5 lžic tekutého kakaového másla 5 lžic kakaa
  6. 1 lžíce světlého kokosového nektaru

Mixujeme suroviny na krém, až směs získá smetanovou konzistenci. Pokud je krém moc hustý, přidáme trochu kokosového mléka. Nalijeme do formy, přidáme dřívko a necháme zamrazit alespoň tři hodiny. Kdo má rád čokoládové nanuky, může do směsi přidat kakaový prášek.

Na karamel rozmixujeme rozpuštěný kokosový olej s datlemi, nektarem, vanilkou a solí. Měli bychom získat konzistenci podobnou karamelu.

Čokoládovou polevu vyrobíme z rozpuštěného kokosového oleje, kakaového másla, kakaa a nektaru.

Zamražené nanuky namočíme do čokolády, která ztuhne téměř okamžitě. Pak přichází na řadu karamelová vrstva. Dáme po jedné lžíci karamelu na každou stranu nanuku a vrátíme do mrazáku alespoň na deset minut.

Na závěr ještě jednou namočíme do čokoládové polevy, dozdobíme nasekanými mandlemi nebo kokosem a dáme zmrazit, než čokoláda ztuhne.

Jak na domácí nanuky?

V obchodech nalezneme nespočet nanuků – od jogurtových, smetanových až po ovocné nebo sytě barevné nanuky, o jejichž složení bychom mohli polemizovat.

Pokud vám ale nevadí,  že strávíte v kuchyni pár minut navíc, pak si bezkonkurenční nanuky vyrobíte doma.

Za zlomek peněz, bez zbytečných éček, a především s plným vědomím toho, co nanuk obsahuje! Takové letní osvěžení pak můžete bez výčitek dávkovat dětem i sobě ve velkém. 

Bez formiček to (ne)půjde

Při tvoření domácích nanuků vám pomocnou ruku podají formičky. Buď dáte přednost svislým, nebo vodorovným tvořítkům. Zatímco u svislých formiček se nemusíte bát, že tekutá směs před zmrznutím vyteče, vodorovná tvořítka je třeba položit do mrazáku opatrně a dbát na to, aby stála na rovném povrchu.

Na druhou stranu se vodorovné formičky poměrně snadno vymývají. Samozřejmě lze nanuky připravit i bez formiček. Toto počínání sice vyžaduje více kreativity, ale výsledek rozhodně stojí za to. Tvořítka můžete nahradit například vymytými kelímky od jogurtů, do kterých nalijete směs, a následně zapíchnete silnou špejli.

Budete mít zájem:  Indická dětská cirhóza – co je to a jaké má příčiny?

Domácím nanukům se nic nevyrovná. Jejich příprava je snadná, vyhrát si můžete s chuťovými i barevnými kombinacemi, a co…

Celý článek

Stejný základ, rozdílná invence

Máte formičky na nanuky? Skvělé, teď už přichází zábavnější část, tedy samotná příprava nanuků. Ta je poměrně jednoduchá. V první řadě si rozmyslete, zda nanuk bude čistě ovocný, nebo smetanový (tvarohový, jogurtový, s podmáslím…). 

U první možnosti postačí, když vámi zvolené ovoce rozmixujete na pyré a následně nalijete do formiček.

Je jenom na vás, jestli připravíte nanuky z jednoho druhu ovoce či zkombinujete více druhů.

Skvělou volbou jsou například nanuky s mangem a jahodami, jablečný nanuk s hroznovým vínem nebo nanuky s melounem a kiwi.

Při rozhodování, zda použít cukr či vytvořit dětem (i sobě) nanuky čistě přírodní, zvažte, jak sladké máte ovoce. Pokud je hodně zralé nebo je samo o sobě schopno dodat nanukům přirozeně  nasládlou chuť a příjemně krémovou texturu (typickým příkladem je banán), můžete zkusit cukr vynechat.

Ale počítejte s tím, že mražení potlačuje chuť, takže i dřeň, která se vám mohla zdát při pokojové teplotě výrazně sladká, bude jazyk zastudena vnímat jako chuťově méně intenzivní. Cukr se také ve směsi stará o to, aby se v nanuku nevytvořilo tolik ledových krystalů.

Nanuky mražené bez cukru tak budou tvrdší a více ledové.

Chutné nanuky mohou obsahovat i kombinaci mléčného výrobku a ovoce. Takový tvarohový nanuk s jahodami rozzáří oči malým i velkým gurmánům. Mnozí nedají dopustit na borůvkové nanuky s podmáslím a kuchařským majstrštykem jsou malinové nanuky v bílé čokoládě

V druhé části rozhovoru vás autorka kuchařky Zmrzliny, redaktorka Apetitu Katka Kočičková seznámí s typy zmrzlin…

Celý článek

Pouze pro dospělé

Zahradní párty, letní oslava narozenin nebo posezení s přáteli si občas říká o něco ostřejšího.

Co takhle připravit nanuky, ve kterých se skrývá kapka alkoholu? Milovníky tvrdého alkoholu jistě osloví nanuky s ibiškem, malinami a vodkou.

Zajímavou chuť slibují také nanuky s okurkou, tequilou a zázvorem nebo nanuky se sangrií. Dámy jistě potěší malinový nanuk s proseccem či aperol nanuk

Při přípravě domácích nanuků se kreativitě meze nekladou. Kombinujte různé druhy ovoce, experimentujte s mléčnými výrobky, a především si přípravu i samotnou konzumaci domácích nanuků užívejte. Jedná se totiž o dezert, který zvládne i začátečník!

Patříte mezi milovníky zmrzliny? Pak by vás mohla zaujmout kniha Zmrzliny z edice Apetit.

Poctivá zmrzlina z kvalitních surovin je absolutním hitem posledních let. Jak ji připravit doma? Redaktorka časopisu…

Zobrazit knihu

5 receptů na zdravé nanuky z čerstvého ovoce | Žena.cz

Letní mlsání nemusí přinášet zbytečná kila navíc. Vyzkoušejte pět receptů na domácí a zdravé nanuky, které nadchnou celou rodinu.

Proč mít výčitky kvůli linii, když jde použít čerstvé a sladké ovoce, které dokonale podráždí chuťové pohárky. Příprava domácích nanuků bez „éček“ a chemie je velmi jednoduchá.

Meruňkové potěšení

Meruňky jsou pro tělo velmi prospěšné. Nezapomínejte na ně.

Budete potřebovat:

  • 3 čerstvé meruňky
  • 2 čerstvé broskve
  • 2 šálky rostlinného mléka
  • 3 lžíce javorového sirupu

Doporučujeme: Recept na zmrzlinu bez zmrzlinovače

POSTUP:

Všechny suroviny pořádně rozmixujte, vložte do nanukových forem a nechte přes noc zamrazit. Před vyndáním obal lehce zahřejte v ruce, nanuk tak vyndáte mnohem snáz.

Mražený ovocný jogurt

Osvěžující jogurtový dezert si zamilujete.

Budete potřebovat:

  • 1 malé mango
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 2 kelímky bílého jogurtu
  • 4 lžičky jahodové šťávy nebo dřeně
  • 1 sáček vanilkového cukru

POSTUP:

Mango oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Rozmixujte ho s citronovou šťávou, polovinou vanilkového cukru a lžící jogurtu. Formy na nanuky naplňte směsí jen do poloviny a nechte zamrazit. Zbytek jogurtu smíchejte s vanilkovým cukrem.

Foto: Thinkstock

Mangovou vrstvu polijte jahodovým sirupem či dření, přidejte jogurt a nechte zamrazit další čtyři hodiny. Pokud jogurtová část bude málo sladká, můžete ji příště přisladit troškou medu. Mango lze nahradit jakýmkoliv ovocem.

Rybízové nanuky s kokosovým mlékem

Nečekaně lahodná chuť s kyselejším ovocem, které potřebuje přisladit.

Budete potřebovat:

  • 200 ml kokosového mléka
  • 60 g arašídového másla
  • 50 g medu nebo javorového sirupu
  • 200 g červeného rybízu

POSTUP:

Polovinu rybízu rozmixujte s ostatními ingrediencemi do hladkého krému. Do směsi přimíchejte celé ovoce a nalijte do připravených nanukových formiček. Nechte minimálně 4 hodiny zmrznout.

Domácí nanuk Míša

Kvalitní suroviny, s kterými vyčarujete dokonalou pochoutku.

Budete potřebovat:

  • 1 tvaroh
  • 1 zakysanou smetanu
  • 2 lžíce medu
  • 1 vanilkový cukr
  • hořkou čokoládu

POSTUP:

Všechny ingredience ušlehejte, přidejte cukr a citronovou šťávu a ještě chvíli míchejte. Hořkou čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni. Nechte ji roztéct po celé ploše nanukové formy a dejte na 15 minut zamrazit. Následně nalijte tvarohovou směs a dejte na 5 hodin do mrazáku.

Borůvky na klacku

Milujeme tento čas, kdy jsou zahrádky plné čerstvého ovoce. V těchto dnech už dozrávají i borůvky. Pojďme si z nich něco vyčarovat.

Foto: Thinkstock

Budete potřebovat:

  • 250 g mascarpone
  • 130 g borůvek
  • 1 citron
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžičku citronové esence

Náš tip: Borůvky léčí angínu i močový měchýř. Čerstvé i zavařené

POSTUP:

Borůvky rozmixujte s medem. Přidejte šťávu z jednoho citronu, mascarpone a esenci. Dobře vše promíchejte a dejte do formiček na nanuky. Ideálně nechte zamrazit do druhého dne.

Máte další recepty na domácí zdravé nanuky? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • 10 jídel, která jíme špatně. Je čas na nápravu
  • Nebezpečné vůně. Jak se přírodně zbavit pachu na WC
  • Sušická bestie: Nesnesla pláč dětí, tak je vraždila

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Rozváží zdarma jídlo samoživitelkám i seniorům: Jsem Ježíškem každý den, říká Vránová | Video: Daniela Drtinová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *