Domácí ice tea chce víc cukru než horký čaj

Domácí ice tea chce víc cukru než horký čaj

Domácí ice tea chce víc cukru než horký čaj
Domácí ice tea chce víc cukru než horký čaj

Domácí ice tea chce víc cukru než horký čaj

Ideální provozuschopná teplota pro mne během léta je 25 stupňů – a to nejlépe 25 stupňů na slunci a tím pádem 20 ve stínu. Předchozí dva týdny, kdy teploty v noci padali k 5 stupňům, ve vyšších oblastech pak dokonce pod bod mrazu – pro mě naprostý letní ráj, dlouhou dobu světlo, teplota při níž s nadšením vařím i fotím (ačkoliv teď zrovna to moc dobře nevyšlo, neboť jsme v práci rozjížděli nový projekt). 
Letní prázdniny ovšem se svými tropickými teplotami udeřily hned s prvním červencem a přes víkend a příští týden bude ještě hůř. Předpovědí hlásí až 38 (a teplota se měří ve stínu, tedy na slunci očekávám tak 45). A já bydlím v horním patře domu s rovnou asfaltovou střechou, velká okna ze všech stran – tzn ráno mi slunce smaží do ložnice a kuchyně a odpoledne do haly. Nejchladnější místností v létě je záchod, bohužel je to místnost, kde se člověk dvakrát moc zdržovat nechce.

Běžným ranním rituálem u rodičů doma vždycky byla konvice černého čaje Earl Grey nebo English Breakfast (prostě černý čaj s bergamotem u nás vede) s citronem a cukrem. A nejlépe ten od Ahmad tea. A v létě podávaný studený. 

Minulý rok jsem objevila Bubble tea – nejdřív jsem si někde koupila poměrně levnou variantu, a netušila jsem, jak se z toho mohl stát takový boom. Pak jsem ochutnala originál od Bubbleology a pochopila jsem. Tam totiž připravují z opravdového kvalitního čaje. Tenhle nápoj si sice dopřávám jen asi tak 4x do roka, o to větší důraz ale tím pádem kladu na kvalitu. A právě zde mi zachutnal i vychlazený jasmínový čaj. Pokud to někoho zajímá, tak mou oblíbenou příchutí je mléčná matcha se zeleným čajem bez cukru, a kumqat s černým čajem bez cukru, zato vždy s tapioka kuličkami.

Mimochodem, celý nápoj jsem se pokusila rekonstruovat doma, protože jsem na olomoucké objevila i velké tapioca kuličky, ale nebylo to ono, chutnaly prostě jako želé bez chuti – netušíte, v čem se tedy má tapioka vařit, aby získala tu nasládlou karamelovou chuť? V nějakém sirupu?

Každopádně, během posledních několika dní každé ráno začínám a každý večer končím tím, že uvařím dvě velké 1,5 l konvice čaje a připravím z něj základ na domácí ice tea. 

Co je důležité, (a apeluji na vás, abyste to nepodceňovali, zvlášť pokud chcete připravit ice tea ze zeleného čaje) je teplota vody, jíž budete zalévat čaj. Proto, pokud se vám nechce odměřovat, nebo nemáte konvici, která vám ohřeje vodu na určitou požadovanou teplotu, připravte ledový čaj pro začátek spíš z černého, bylinkového nebo třeba ovocného čaje.

Je tedy asi dobré zmínit, jaké teploty se hodí pro jaké nápoje:

  • černý čaj: 100
  • zelený čaj: 60-80, záleží na konkrétním druhu, čtěte návod 😉
  • bílý čaj: 80 – 90
  • vícenálevový čaj: 80 – 90
  • bylinkový čaj: 90
  • ovocný čaj: 90 -100 
  • rooibos, maté: 90 – 100
  • honeybush 80 – 90 

Kromě teploty je také důležité hlídat si dobu louhování čaje, ale mnohem horšího výsledku většinou dosáhnete vysokou teplotou. Použitím příliš vysoké teploty, nebo příliš dlouhého luhování (zvláště u zelených čajů) způsobíte vysoké uvonění taninů a tříslovin, které způsobují hořkou a svíravou chuť na jazyku, která váš uštědří pořádný šok. Nicméně někteří čajoví fajnšmekři tento stav vítají jako silně povzbuzující a zelený čaj zalitý vařící vodou nazývají „žiletka„. Pokud se vám omylem podaří připravit příliš hořký nebo svíravý čaj, pomoc je snadná – přidejte víc cukru. Nicméně smyslem přípravy ledového čaje doma je to, že nemusíte použít kvanta cukru k maskování chuti, takže se snažte přípravu čaje nepodcenit, a přidávat jen minimální množství cukru (nebo klidně žádný) tak, aby vám byla chuť čaje příjemná, lehká a osvěžující.

Ještě není od věci si říct, že čaj sice neobsahuje kofein jako káva, ale obsahuje jiný rostlinný alkaloid – tein – který má trochu mírnější povzbuzující účinky, nicméně má celkem silné diuretické účinky.

Pokud tedy nechcete veškerou tekutinu co do organismu dostanete, zase rychle vypudit, čaje střídejte (nejhůř na tom v tomto ohledu je černý čaj) s rooibosy, maté, ovocnými čaji či bylinkami (třeba máta nebo šalvěj jsou na léto jako stvořené).

Zpátky k ledovému čaji. Jakmile víte, jakou teplotu vody použít k zalití vybraného čaje, připravte si také dostatečně velkou zásobu ledu. Nejchutnější ledový čaj totiž získáte, pokud připravíte silný nálev a ten po vyluhování přelijete přes kostky ledu. Při postupném chládnutí tekutiny se chuť částečně vytratí, proto je lepší použít šokové chlazení.  
Vzhledem k tomu, že led se rozpustí a naředí tekutinu, je dobré použít aspoň o třetinu větší množství čaje, než obvykle používáte (typicky, já běžně používám 3 pytlíky čaje na jednu konev, ale při přípravě ledového čaje používám 4 sáčky, u sypaného jasmínového čaje ovšem spíš odhaduji).

Při přípravě tedy postupuji takto: do rychlovarné konvice dám vařit vodu.

Do konvice na čaj (o objemu 1,5l) vložím nebo nasypu dostatečné množství čaje, přidám 3 lžíce cukru (myslím tím polévkové, ale je důležité říct, že mám dost malé a ploché polévkové lžíce, na gramy to vychází asi na 30 – 35 g), a jakmile dosáhne voda v rychlovarné konvici požadované teploty, zaliju jí čaj (při přípravě zeleného čaje vodu uvařím, přeliju do prázdné nádoby a nechám zchládnout), promíchám – aby se rozpustil cukr – (a teprve pak přidám případně skrojky citronu nebo citronovou šťávu), nechám luhovat obvykle 3-5 minut (záleží na druhu čaje). Zatímco se čaj luhuje, do jiné nádoby si vyloupu ledové kostky, a čaj přes ně následně přeliju. Jakmile je vychlazený na pokojovou teplotu, přemístím láhev do lednice a nechám vychladit zcela. Podávám s ledem a citronem, případně i s mátou. 

Pokud máte pozvané hosty, nebo si prostě jen chcete udělat příjemnou chvilku s ledovým čajem, můžete kostky ledu, které budete dávat do finálně vychlazeného nápoje, ozdobit a obohatit o kvítky levandule/rozmarýnu/růže, lístky máty/bazalky/tymiánu, o kůru z citronu/pomeranče, nebo do nich zamrazit i ovoce jako maliny, ostružiny, borůvky, atd. atd.

Domácí ice tea chce víc cukru než horký čaj

Na cca 2 l černého ledového čaje: 

  • 4 sáčky kvalitního čaje Earl grey (já používám hlavně Ahmad tea)
  • 3 lžíce cukru (cca 30g)
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • aspoň 20 kostek ledu na šokové zchlazení
  • k podávání: další kostky ledu, plátky citronu, případně zdobené kostky ledu či ovoce dle vaší chuti (viz výše)

 1. V rychlovarné konvici dám vařit vodu (1,5l). Do konvice na čaj nachystám sáčky čaje a cukr. Vymačkám šťávu z půlky citronu (množství by mělo vyjít na  3 lžíce)

2. Jakmile voda vře, přeliju ji do konvice s čajem a promíchám, aby se všechen cukr rozpustil. Přidám citronovou šťávu a nechám luhovat 3-5 minut. Mezitím si do jiné nádoby (kterou snadno vložím do lednice – pokud tedy nepůjde do dvířek „na stojáka“ měla by mít uzavíratelná, nejlépe se mi osvědčily lahve patentní uzávěry – např. z IKEA) vyloupu kostky ledu. 

Domácí ice tea chce víc cukru než horký čaj

*Pochopitelně zrovna do té IKEA lahve kostky ledu nenacpete, má úzké hrdlo, to znamená že provedete ještě jeden mezikrok a vychladíte čaj v jiné nádobě a do uzaviratelné vzápětí čaj přelijete.

3. Vyluhovaný čaj přeliju přes sítko a trychtýř do připravené lahve s ledem a uložím do lednice. 

Domácí ice tea chce víc cukru než horký čaj
Kdo je vlastníkem této konvice, tak má výrazně usnadněnou práci při chlazení
Domácí ice tea chce víc cukru než horký čaj
Alternativní forma chlazení

4. Pořádně vychlazený čaj vyndám z lednice, doplním podle chuti dalším ledem, ovocem či bylinkami a podávám.

Domácí ice tea chce víc cukru než horký čaj
Domácí ice tea chce víc cukru než horký čaj

Mimochodem, pokud by někdo raději alkoholickou verzi nápoje – klasický americký Long Island ice tea nemá s ledovým čajem absolutně nic společného. Tento nebezpečně chutný a nebezpečně silný cloumák připravíte z 2 cl ginu, 2 cl vodky, 2 cl bílého rumu, 2 cl tequily, 2 cl Cointreau nebo triple secu, 2 cl cukrového nebo golden sirupu, šťávy z jednoho celého citronu, vše nalijete do shakeru, naplníte ledem, protřepete, a do sklenice, v níž budete drink podávat nasypete další led. Přes cedník nalijete do sklenice promíchanou směs a dolijete vychlazenou kolou, aby drink získal barvu čaje. Podle chuti možno doplnit plátky bio-citronu nebo jiného  bio-citrusu (v tomto případě na tom trvám, protože pesticidy z ne-bio citrusů se z jejich kůry v přítomnosti alkoholu extrahují do vašeho drinku velmi ochotně, a vy přeci nechcete pít rozpouštějící se pesticid, ale Long island ice tea ;-)).

 

Osvěžující ice tea z čaje, ale i z různého ovoce

Léto je časem servírování chlazených čajů. Takzvaný Ice tea lze připravit nejen ze zeleného nebo černého čaje, ale výborný je i z ovocných směsi.

Budete mít zájem:  Tomáš Čupr rozjíždí po Slevomatu nový projekt: Dáme jídlo?

Je libo klasika?

Chlazený čaj lze připravit klasicky: z čaje zeleného nebo černého s citronem a cukrem, ale také bylinek, s přídavkem čerstvého ovoce, šťávy nebo sirupu a pár kostek ledu.

Nejdřív sušinu nebo čerstvé bylinky spaříme menším množstvím vody než obvykle, po vylouhování doplníme ledem. Nápoj velmi rychle zchladne, barva i chuť se plně rozvine a zajistí dojem toho pravého „ice tea“.

Získáme opravdu velmi silný a osvěžující nápoj, který je možné doplnit přidáním kousků ovoce, máty, koření, různých ovocných šťáv a podobně.

Je to rychlé, jednoduché, zdravé a osvěžující.

Domácí ice tea chce víc cukru než horký čaj

Domácí ice tea z ovocných čajů

Ovocné směsi se stále častěji dostávají do hledáčku nejen českých spotřebitelů a jejich spotřeba roste rychleji než u čajů černých nebo zelených. Také z nich vyrobíme skvělý a zdravý ledový čaj.

Pro zalití potřebujeme 100 °C vodu. Nespornou výhodou je i to, že nemusíme hlídat dobu jejich louhování, jak u čaje černého, protože jejich nálev nehořkne. Ovocné čaje louhují někdy 5–8 minut a někdy i 8 –10 minut, podle výrobku.  Také pro byliny platí, že je pro něj nejlepší voda právě převařená, doba louhování pak bývá zpravidla 5-10 minut.

Hotový nálev necháme vychladnout, je možné jej pít bez jakýchkoli přísad, ale také ochutit cukrem, medem, sladidlem apod.

Ovocné čaje jsou ideální ke konzumaci za tepla i za studena, výborně se také hodí k výrobě míchaných nápojů v kombinaci s ovocnými šťávami nebo alkoholem. Kromě toho jej lze použít i jako nápoj k jídlu.

Ovocný čaj kdykoliv a komukoliv

Ovocné čaje lze pít bez omezení v každém věku – neobsahují tein, kofein ani žádné jiné povzbuzující látky. Vyrábějí se na čistě bázi a výživoví poradci je doporučuji i pro těhotné, seniory nebo pro malé děti.

Některé zdroje dokonce uvádějí, že nálevy ze sušeného ovoce zpomalují stárnutí, zvyšují obranyschopnost organismu. Dobře se po nich usíná, a proto si je můžeme dopřávat i večer. Ideálně hasí žízeň a příjemně osvěží.

Představují ideální základ pravidelného pitného režimu, protože neobsahují žádné kalorie ani přidaný cukr.

Jsou ideální náhradou za sycené nápoje nebo džusy, což můžeme po nějaké době poznat, když si stoupneme na váhu nebo navštívíme zubaře.

Proč ovocné směsi?

Sušené ovoce je zdrojem řady vitamínů skupiny B, provitamínu A a vitamínu C, který chrání náš organismus, působí antioxidačně a využívá se k prevenci infekčních onemocnění.

Zdraví prospěšnými složkami jsou antioxidační látky, zejména je mají přírodní barviva obsažena v tmavém nebo červeném ovoci, jako jsou právě aronie, borůvky, ostružiny, plody černého bezu, které působí ochranně na lidský organismus.

Základem ovocného čaje jsou sušené ovoce, byliny a koření. Průměrný obyvatel České republiky vypije podle spotřebitelských průzkumů až 500 šálků ročně.

Čtyřicet procent dotázaných českých spotřebitelů uvedlo, že preferuje ovocné čaje. Místa na bednách mezi top produkty v tomto segmentu si po dlouhá léta drží lesní plody.

Pro svoji chuť i vůní po lesních jahodách, borůvkách, malinách a ostružinách patří mezi nejoblíbenější ovocné čaje.

Domácí ice tea chce víc cukru než horký čaj

Co skrývají ovocné směsi?

Základem pro výrobu ovocných směsí jsou především plody nebo slupky z jablek, plody šípku, pomerančová a citronová kůra, květ ibišku, ale také plody aronie, černého rybízu, malin, borůvek, rakytníku, černého bezu nebo v poslední době stále více oblíbených třešní. Používají se ve formě mleté sušiny nebo jako ve vodě rozpustné extrakty.

Ibišek dává nálevu sytě červenou barvu a příjemně nakyslou chuť. Čaje bez použití ibišku mají méně výrazné barvy. Šípek obsahuje v přírodním stavu značné množství vitamínu C.

 Sušená pomerančová kůra dodává čaji jemně nahořklou citrusovou příchuť.
Jablko nijak neovlivňuje barvu hotového čaje, mírně jej oslazuje a kompenzuje tak kyselý účinek ibišku.

Jablečný čaj je bohatým zdrojem vitamínů a pomáhá odkyselovat organismus.

Sušená šťáva v čaji

Další možností jsou i sušené šťávy z ovoce, například z malin, jahod, rybízu nebo citrusových plodů, které se rovněž rozpouští po přelití horkou vodou. Jsou přírodní, s příjemnou chutí a vůní.  Zajímavými složkami jsou exotické druhy koření – zázvor, skořice, hřebíček, lékořice nebo anýz.

Moderní technologie umožnují přidávat do čajových směsi i sušený med.

Součástí ovocných čajů mohou být i prospěšné byliny, například list ostružiníku, maliníku, kopřivy, květ bezu, list jahodníku, máta peprná, meduňka lékařská, heřmánek pravý.

Bez převaření vody

Klidně experimentujte – připravte si yerba maté zalévané studenou vodou. Tento nápoj pochází z Paraguaye, skvěle hasí žízeň a je koktejlem prospěšných látek: antioxidantů, vitamínů, dokonce vlákniny.

Má velmi vysoký obsah kofeinu, ale není návykový. Je výborným pomocníkem v boji s únavou a stimuluje intelekt.

Yerba maté navíc zrychluje metabolismus, podporuje spalování tuku a brání jeho ukládání, snižuje chuť k jídlu a potřebu se přejídat.

Pro přípravu studeného Tereré se nejlépe hodí různě ochucené verze yerba maté, především s příchutí citrusových plodů, máty nebo směsi bylinek. Velice dobře poslouží výrobek balený do nálevových sáčků ve tvaru pyramid, které najdeme v balení kvalitnějších čajů. Ušetříte si tak práci a nemusíte mít speciální nádobu a slámku, přes kterou se tradiční jihoamerický nápoj srká.

Když si ledový čaj připravíte doma sami, ušetříte svou peněženku, zdraví i přírodu. S nákupem hotových nápojů v „petce“ musíte totiž počítat nejen s nezbytnými konzervanty a větším množstvím cukru, ale i tím, že přispíváte k prohlubování „doby plastové“.

Ledový čaj, nápoj pro mozek, štíhlou linii a proti stresu

Domácí ice tea chce víc cukru než horký čaj

Ice tea má špatnou pověst v důsledku obsahu velkého množství cukru, umělých aromat a látek pro dochucení. Pokud je však připravován tradičním způsobem z opravdových čajových listů, má tento letní drink rozhodně co nabídnout. V takovém případě je obrovským zdrojem antioxidantů a dalších cenných látek. Můžeme ho navíc využít při únavě k podpoře bdělosti a mozkové činnosti, pro naši imunitu nebo jako tlumič stresu. Výzkumy také potvrdily vysoký efekt při hubnutí a v prevenci mnoha onemocnění. Jako bonus nabízíme několik jedinečných receptů pro přípravku nápoje dle přání.

Čaj jako nápoj byl objeven zcela náhodně v roce 2737 před Kristem čínským dobyvatelem, kterému omylem padnul čajový list do horké vody.

Chuť nové tekutiny byla natolik zajímavá, že si brzo získala oblibu na několik tisíciletí. Navíc nebylo možné přehlédnout jeho příznivé účinky na organizmus.

Nápoj bohatý na přírodní flavonoidy a s nízkým obsahem kalorií nabízí dnes jedinečnou alternativu sladkým nápojům a ovocným džusům.

Ledové potěšení
Jednotlivé druhy čajů se liší obsahem antioxidantů, což se pochopitelně netýká komerčně balených nápojů prodávaných pod hlavičkou „ledový čaj“. Tyto instantní nápoje antioxidanty neobsahují, zato jsou plné cukru a chemických alternativ a s čajem jako takovým mají jen málo společného. Maximální chuť a přínos pro zdraví nabídnou jen čaje připravené doma.

Vyzkoušejte několik tipů pro lahodný nápoj domova:

  • Do vroucí vody vkládejte pouze černý čaj. Naopak zelený čaj se dává do vody několik stupňů před vřením.
  • Použijte minimálně 2 čajové sáčky na každé 3 hrnky (750 ml) vody.
  • Dáváte-li přednost čaji výraznější chuti a aroma, použijte raději další čajové sáčky a vyhněte se jejich delšímu namáčení ve vodě. Přehnaným louhováním čajových listů docílíte akorát nahořklé chuti nápoje.
  • Povlaku na sklenici a povrchu čaje předejdete, když ho necháte vystydnout při pokojové teplotě.

Pro zdravé srdce
Jsou-li konzumované pravidelně, pak oba, černý i zelený čaj, mají významný vliv na snížení rizika srdečních příhod a chorob. Snižují cholesterol, redukují hladinu triglyceridů a upravují krevní tlak.

V jedné ze studií japonští vědci zjistili, že dospělí, kteří pili víc než 5 šálků zeleného čaje denně, měli o 26 % nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, než ti, kteří pili méně než 1 hrnek denně.

Mimo to vědecká studie poukázala na nižší riziko infarktů o 21 % u lidí, kteří pili 3 a více hrnků černého nebo zeleného čaje denně.

Mozkobudič
Jeden z výzkumů prokázal, že pravidelný příjem polyfenolů v čaji, může zabránit snížení kognitivních funkcí a chrání buňky před poškozením, které následně vede k neurodegenerativním procesům.

Další studie prokázaly, že černý i zelený čaj mohou inhibovat enzym, který je úzce spojen s rozvojem Alzheimerovy choroby.

V této souvislosti je zelený čaj efektivnější, protože dokáže blokovat tento enzym na dobu jednoho týdne, zatímco černý čaj pouze na jeden den.

Příznivý účinek zeleného čaje na funkce mozku tím ale nekončí. Polyfenoly obsažené v zeleném čaji se ukazují jako významné také při Parkinsonově chorobě.

Studie provedená na zvířatech zjistila, že polyfenoly zeleného čaje inhibují Nitric oxide molekulu, která se podílí na smrti buněk dopaminových neuronů.

  Ztráta nebo snížení produkce dopaminu v buňkách mozku je přímo propojena s rozvojem Parkinsonovy nemoci.

Stres
Máte špatný den? Hrnek pravého Ice tea může zlepšit náladu. Je dávno známým faktem, že jedinci pravidelně konzumující čaj, lépe odolávají stresu a jsou schopni efektivnějšího rozhodování pod nátlakem. Úroveň stresu byla vyšší u lidí, kteří čajem opovrhují.

V jedné ze studií provedené londýnskou univerzitou dostali účastníci sérií velmi stresujících úkolů.

Zhruba 50 minut po vypracování úkolů jedinci, kteří pili 4 šálky černého čaje denně po dobu 6 týdnů, byli v mnohem větší pohodě a měli v krvi menší množství kortizolu (stresového hormonu) než ostatní, kteří čaj nepili.

Budete mít zájem:  Těhotenství není nemoc, jezte normálně

Zdravé bylinné čaje
Jsou jen chutné nebo doopravdy prospěšně? Odpověď poskytlo Ministerstvo zemědělství v USA, které testovalo oblíbené bylinkové čaje.  Výsledky byly ohromující, i když pro lidové léčitele rutinnou informací.

V laboratorní studii vykazoval mátový čaj silné antioxidační účinky, které stráží buňky onemocnění rakovinou, dále před mikroby a viry. Heřmánkový čaj má rovněž silné antibakteriální účinky a třeba roibos obsahuje antioxidanty chránící naše srdce.

O důvod víc, proč opravdu přehodnotit pití tradičních nápojů.

Pijte čaj a zhubněte
O významu čaje při procesu hubnutí se mluví hodně, ale málokde najdete přesnější data, jak vlastně čaj pomáhá štíhlé linii. Některé čaje jsou pro snižování váhy vhodnější díky obsahu látek, kterým se říká katechiny.

Japonští vědci přišli se zjištěním ovlivnění váhy u obézních osob, kteří pili čaje s různým obsahem katechinů. Účastníci, kteří konzumovali čaj s obsahem 583 mg katechinů – polyfenolové antioxidanty – po dobu 12 týdnů, zhubli průměrně více tělesného tuku, než skupina, která pila čaj s obsahem pouze 96 mg katechinů.

Testovaní, kteří pili čaj s vyšším podílem katechinů, vykazovali kromě toho i zlepšení výsledku cholesterolu v krvi a rovněž i úpravu krevního tlaku.

Zelený čaj obsahuje vyšší množství katechinu epigallokatechin-3-gallát (EGCG). Několik studií prokázalo souvislost mezi konzumací EGCG a spalováním kalorií a následně tělesného tuku.

Velmi slibným pomocníkem v boji proti tělesnému tuku je bílý čaj, protože obsahuje vyšší množství katechinu než zelený čaj.

V jisté německé studii zjistili, že bílý čaj může vést k omezení tvorby tukových buněk a současně povzbuzuje tukové buňky k rozkladu.

Recepty
Banánovo – jahodová ledová tříšť
Velmi chutná ledová tříšť poslouží jako výživná odpolední svačina. Extra porci antioxidantů ji přidáte, když připravíte základ z bílého čaje.

Příprava 1 porce:

1 hrnek vody (250 ml)
1 sáček zeleného nebo bílého čaje
½ hrnku (125 ml) jahod
½ banánu

Převařte vodu, sundejte z plotny a nechejte 5 minut odstát. Poté do vody ponořte čajový sáček a přikryjte na dobu zhruba 15 minut. Po vystydnutí čaje (při pokojové teplotě) můžete uložit do lednice. Přidejte do mixéru jahody, banán, studený čaj a kousek ledu, rozmixujte a podávejte.

Indiánský ostrý ledový čaj
Vyzkoušejte tento exotický indiánský čaj. Je vhodný i pro posezení s přáteli, překvapíte netradiční a výraznou chutí, která je ostře pronikavá a dokonale osvěžující. Příprava 4 porcí:

5 hrnků vody (1,5 litru)
4 sáčky černého čaje (např. Darjeeling)
1/3 hrnku medu (80 ml)
1 tyčinku skořice
2 kolečka nebo proužky zázvoru
2 hřebíčky
2 lusky kardamomu (rozdrtit)
¼ čajové lžičky anýzu
1 hrnek vody (250 ml)

Ve velkém hrnci převařte vodu, odstraňte z plotny a přidejte čajové sáčky, poté přikryjte a nechte je ponořené zhruba 4 minuty. Poté je odstraňte.

V jiném kastrolu přiveďte k varu ostatní ingredience, vařte asi 5 minut na mírném ohni. Přidejte ostrou směs do čaje a vyčkejte až vychladne při pokojové teplotě. Poté uložte do lednice zhruba na 2 hodiny. Před podáváním čajovou směs přefiltrujte přes sítko a podávejte.

Citrónovo-limetkový zelený ledový čaj
Citrón a limetka dodávají tomu čaji jedinečnou kyselou příchuť, která je neopakovatelně osvěžující.

6 hrnků vody (1,5 litru)
4 sáčky zeleného čaje
½ hrnku čerstvě vymačkané šťávy z citronu (125 ml)
¼ hrnku čerstvě vymačkané šťávy z limetky (60 ml)
kolečka citronu a limetky na ozdobu

Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Odstraňte z plotny a nechte 5 minut odstát, přidejte čajové sáčky, přikryjte a nechejte 15 minut. Poté sáčky odstraňte a nechejte chladnout při pokojové teplotě. Přelijte do skleněné nádoby, přidejte citronovou a limetkovou šťávu, dejte do lednice a podávejte ve sklenicích s ledem.

Klasický Ice tea
Dáte-li přednost osvědčené klasice, udělejte pro sebe a ratolesti malou změnu a nahraďte cukr medem. Tento antibakteriální včelí produkt je výborným zdrojem energie a navíc je plný vitaminů a minerálů.

6 hrnků vody (1,5 litru)
4 sáčky černého čaje
¼ hrnku medu (60 ml)
citronová kolečka na ozdobu

Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Odstraňte z plotny a nechte 5 minut odstát, přidejte čajové sáčky, přikryjte a nechejte 15 minut volně chladnout. Odstraňte sáčky, přidejte med a nechejte vystydnout při pokojové teplotě. Přelijte do skleněné nádoby, uložte do lednice a podávejte ve sklenicích s ledem. Můžete dochutit citronem.

Ledový mátový (peprmintový) čaj
Vždy osvěží! Kromě toho je velmi zdravý, působí blahodárně na zažívání a podporuje regeneraci. Společně s medem je zdrojem energie, zažene žízeň a povzbuzuje smysly.

6 hrnků (1,5 litru) vody
½ hrnku (125 ml) čerstvých nebo sušených mátových listů, případně 4 sáčky mátového čaje

¼ hrnku (60 ml) medu

Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Odstraňte z plotny, přidejte mátu nebo sáčky, přikryjte a nechejte 30 minut odstát. Odstraňte sáčky nebo mátu, přidejte med a nechejte chladnout při pokojové teplotě. Před podáváním přidejte led. Servírujte ve sklenicích, dozdobte čerstvým lístkem máty nebo kolečkem citronu.

Zdroj: redakce DZ a Alive 2011

1 Comment on Ledový čaj, nápoj pro mozek, štíhlou linii a proti stresu

Domácí ledový čaj: Bez zbytečného cukru a umělých aromat

V teplejších dnech je vítaným osvěžením a na domácí oslavě ho spotřebujete litry. Je lahodný, zažene žízeň a láhev vás vyjde na pár korun. Řeč je o ledovém čaji. Zapomeňte ale na ty z obchodu, které jsou plné cukru, umělých aromat, náhradních sladidel, barviv a konzervačních látek. Vyzkoušejte domácí variantu a jiný už chtít nebudete.

Ledový čaj je stále oblíbenější, a to nejen u nás, ale i po celém světě. Například v Řecku se spolu s Colou a pomerančovým džusem řadí mezi nejpopulárnější nealkoholické nápoje, v USA tvoří asi 85 % veškerého zkonzumovaného čaje, ve Vietnamu se často podává v kavárnách a restauracích zdarma, zatímco se zákazník rozhoduje, co si objedná.

Ice tea, jak se mu také u nás říká, lidem zkrátka chutná. Regály v obchodech se prohýbají pod tíhou plastových lahví a plechovek různých značek, nechybí na nápojovém lístku většiny podniků. Ten průmyslově vyráběný toho ale se skutečným čajem příliš společného nemá.

Dopřejte si proto raději domácí variantu, která je plná chuti, zdravých antioxidantů, ale i čerstvého ovoce a voňavých bylinek. Příprava je snadná a rychlá. A navíc se ho, na rozdíl od těch chemií nabitých kupovaných, nemusíte bát naservírovat ani dětem.

Ledový čaj za pár minut

Ať už dáváte přednost čaji černému, zelenému, ovocnému, bylinkovému, rooibosu, či třeba maté, osvěžující ledový nápoj můžete připravit z každého z nich. A na výběr máte hned ze dvou způsobů přípravy. Ta první, rychlejší varianta, zabere jen několik minut.

Hodí se pro přípravu ledového čaje z ovocných směsí, z většiny druhů černého čaje, bílého čaje, rooibosu a honeybushe. Spočívá v zalití libovolného čaje či směsi vroucí vodou, v případě zeleného čaje vodou o teplotě 80 °C.

Na litr vody použijte přibližně 15 g libovolného sypaného čaje, případně 3 nálevové sáčky kvalitního porcovaného čaje. Nechte louhovat 2–4 minuty podle návodu, čaj odstraňte, nálev ochuťte cukrem či medem a prudce zchlaďte větším množstvím ledu. Na půl litru nálevu použijte cca půl litru ledu.

Díky teplotnímu šoku se rozvine chuť čaje a nápoj získá onu intenzivní chuť, kterou všichni tolik milují.

Příprava pro náročné

Druhou, časově náročnější variantou, je takzvaná macerace. Hodí se především pro přípravu zelených čajů, použít ale můžete i další čaje a různé čajové směsi nebo sušené ibiškové květy. Čajové lístky se ve studené vodě rozvíjejí mnohem pomaleji a postupně, hotový výluh je jemnější, má lepší chuť a vynikne v něm skutečné aroma použitého čaje.

Na litr studené vody použijte přibližně 10–15 g libovolného sypaného čaje, případně 3 nálevové sáčky porcovaného čaje, a nechte ho louhovat v ledničce přes noc. Čaj podávejte vychlazený, s ledem a plátky citronu nebo jiného ovoce.

Pokud se vám bude zdát příliš slabý nebo naopak silný, pro příští přípravu upravte dobu louhování nebo množství použitého čaje.

Nebojte se experimentovat

Obrovskou výhodou domácích ledových čajů je, že si je můžete dochutit přesně podle svých představ. Nebojte se přidat jakékoliv ovoce nebo šťávu z něj.

Skvěle se hodí veškeré citrusy, broskve, meruňky, jablka, maliny, jahody, borůvky, ale i exotické plody, jako jsou ananas, voňavá mučenka nebo mango.

Dosladit výluh můžete kromě medu, stévie a různých sirupů (agávový, javorový, čekankový, datlový, …) také džusy. Hodně se používá jablečný, broskvový, jahodový nebo ananasový.

V ideálním případě sáhněte také po čerstvých bylinkách. Pár lístků aromatické máty, meduňky, tymiánu nebo květy mateřídoušky či levandule čaj nádherně ovoní. Fajnšmekři si pak do něj mohou přidat kapku oblíbeného alkoholu. Z čaje tak rázem vznikne osvěžující drink.

Podívejte se na recepty na originální domácí limonády, které z vás udělají skvělého hostitele >>>

Autor: Lenka Chvostová

Budete mít zájem:  Co udělat aby se nám doma lépe dýchalo?

TEST DNES: V ledovém čaji většinou pijete hlavně přeslazenou vodu

Je to údajně hotový elixír zdraví a mládí. Látky, které obsahuje zelený, černý, žlutý nebo bílý čaj, vám pomohou snižovat hladinu cholesterolu v krvi, bránit vzniku zubního kazu, upravit činnost štítné žlázy, povzbudit trávení, zklidnit mysl, posilovat paměť či koncentraci, a dokonce přibrzdit stárnutí.

Pokud se rozhodnete, že v rámci zdravé výživy nahradíte slazené limonády právě čajem, v létě ledovým, do něhož však nenasypete plnou cukřenku, uděláte radost svému tělu i praktickému lékaři.

Ideální je uvařit si takový nápoj doma. Můžete ovšem k ledovému čaji také zvolit zkratku přes samoobsluhu. Pak se však nabízí otázka, zda je průmyslově vyráběný ledový čaj stejně kvalitní a plný zdraví prospěšných látek. A jestli v něm spotřebitelé najdou alespoň otisk původní suroviny.

Aby MF DNES dokázala na tyto otázky odpovědět, nakoupila redakce dvanáct vzorků slazených černých a zelených čajů, jež jsou ochuceny citronem, případně limetkou či citronovou trávou, a nechala je prověřit v laboratoři Ústavu konzervace potravin Vysoké školy chemickotechnologické v Praze.

Zadání znělo: Kolik cukru nápoje obsahují? A kolik je v nich látek, díky nimž je čaj pro lidský organismus zajímavý, tedy především purinových alkaloidů kofeinu a theobrominu, polyfenolů nebo theaninu?

Smrt po 300 litrech čaje

Smrtelnou dávkou kofeinu je podle klinických studií zhruba 10 gramů alkaloidu, ovšem nebezpečné pro zdraví jsou už tři gramy. Jenže nebojte se, při pití jakéhokoliv ledového čaje z českého obchodu budete od takových porcí na světelné roky daleko.

Jen pro představu, aby se pro vás stal toxickým čaj s největším obsahem kofeinu (106 mg/l), tedy značka Freeway z řetězce Lidl, museli byste ho na posezení vypít 30 litrů (pomineme, že smrtelné by bylo už samotné množství tekutiny). A v případě Tesco Value Ice Tea, ve kterém je jen nepatrných 10 miligramů kofeinu na litr nápoje, by vás skolilo dokonce nepředstavitelných 300 litrů.

„Pití ledového čaje určitě není z hlediska obsahu kofeinu nebezpečné, naopak nápoj obsahuje v čajovém výtažku například lidskému zdraví prospěšné polyfenoly s antioxidačními účinky,“ zmiňuje lékařka Václava Kunová ze Společnosti pro výživu, čím nám mohou tyto látky prospět.

Kyseliny a regulátory kyselostiPřidávají se pro chuť a stabilizaci pH. Kyselina citronová a její soli zajišťují nejen kyselejší chuť, ale snižují pH, čímž napomáhají při konzervaci nápoje.AntioxidantyMají za úkol bránit oxidaci nápoje, při které se mění barva, chuť i vůně. Při výrobě nápojů se používá kyselina L-askorbová.KonzervantyPřídatné látky, které prodlužují trvanlivost nápojů a chrání je proti působení mikroorganismů. Některé čaje je neobsahují, jinde najdete sorban draselný a benzoan sodný.

Ačkoliv mohou za příznačnou plnou hořkost a svíravost čaje, zároveň mohou jako součást zdravé výživy pomáhat snižovat riziko vzniku civilizačních chorob.

Pokud byste chtěli v obchodě sáhnout po lahvi s nejvyšším obsahem polyfenolů, pak se držte zeleného čaje Freeway. I druhý zelený čaj v testu, Dobrá voda, obsahoval citelně víc theaninu, theobrominu, polyfenolů i kofeinu než konkurence.

„Nejlepší ledový čaj ale nemusí být nutně ten, který má nejvyšší obsah kofeinu. Pije se totiž ve větším množství a většina lidí by si asi neuvařila a nevypila 1,5 litru silného čaje.

Z výsledků je patrné, že většina výrobců považuje za optimální obsah čajového extraktu odpovídající od 40 do 50 mg kofeinu na litr nápoje,“ rekapituluje výsledky Aleš Rajchl, který měl laboratorní analýzy v Ústavu konzervace potravin na starosti.

Třicet kostek cukru v jedné lahvi

Pro lepší přehlednost jsme se rozhodli přepočítat obsah kofeinu na 200mililitrové šálky čaje. Protože průměrně bývá v takovém hrnečku 40 mg kofeinu, vyšlo nám, že v litru ledového čaje je obvykle rozředěn jen jeden jediný. To není zrovna mnoho.

Když už si ráno takový šálek připravíte, pravděpodobně si do něj nedáte víc než dvě kostky cukru. Výrobci ledových čajů vám ho ovšem osladí podstatně víc. Do litru naředěného čaje přidají zhruba patnáct až sedmnáct kostek cukru, to jsou více než tři kostky na hrnek. A například v nejsladším testovaném čaji značky Rauch je v 1,5litrové lahvi třicet kostek cukru.

„To je skutečně obrovské množství, které vůbec není potřeba, protože je to jen příjem prázdné energie,“ pohoršuje se doktorka Kunová nad náloží přidaných cukrů.

Většina čajů je přitom slazena sacharózou neboli „pravým“ cukrem, v některých se objevuje ve větší míře i glukóza (hroznový cukr) nebo fruktóza čili ovocný cukr. V poslední době se na etiketách nápojů či sladkostí objevují také „steviol–glykosidy“. To je sladidlo, které se získává z listů stévie sladké, jež má původ v severovýchodní Paraguayi.

„I když to mohou nepoučení spotřebitelé vnímat jako jisté ‚falšování‘, bral bych snahu výrobců snížit obsah cukru spíš jako pozitivní,“ komentuje docent Rajchl výrobní změnu, které odborníci říkají reformulace a obnáší postupné snižování cukrů, tuků a energie v potravinách a nápojích.

Sladidla ničí mikroflóru

Společnost Tesco šla při reformulaci ještě dál a ve svém ledovém čaji Tesco Value cukr vynechala úplně. Ačkoliv na první pohled spotřebitel z etikety absenci sacharózy nepozná, nápoj nechala osladit výhradně cyklamátem, aspartamem a acesulfamem K. Výsledná suma cukrů se rovná nule. Jenže s tím nakonec nejsou spokojeni ani lékaři, ani spotřebitelé.

„Tato náhradní sladidla ničí střevní mikroflóru. Pokud si dopřejete sklenici podobného nápoje jednou za čas, nic se neděje, ale ve velkém množství mají na trávení negativní vliv,“ varuje Václava Kunová, která radí hledat takový čaj, který neobsahuje cukr ani sladidla: „Přeslazený čaj nás nikdy neosvěží tolik jako čaj bez cukru nebo jen s jeho minimálním množstvím.“

Na to při ochutnávce ledových čajů upozorňovali také porotci. Velmi často si stěžovali na příliš úpornou sladkou chuť, která přebíjí všechny ostatní vjemy. „Prvních několik loků bylo chutných a svěžích, ale čaj mi velmi rychle naplnil žaludek. Vypít ho celou sklenici, bylo by mi pak hodně těžko,“ poznamenala při hodnocení jedna porotkyně.

Připravte si domácí ledový čaj! Zdravý a chutnější než z obchodu

Ledový čaj je možné připravit z jakékoli čajoviny, tedy použít můžete klasický černý čaj, ale o zelený, bylinný, rooibos, nebo maté. Záleží zkrátka na tom, který vám nejvíce chutná. Jak osvěžující nápoj připravit?

Nejdřív čaj spaříme jako obvykle, ale použijeme menší množství horké vody. Množství čaje na litr zalijeme jen čtvrtlitrem vroucí vody. Čaj pak po vylouhování nalijeme do kostek ledu. Tekutina velmi rychle zchladne, získá tzv. tepelný šok, čímž se správně rozvine chuť a pití získá speciální chuť »ledového čaje«.

Servírovat je nápoj možné zcela bez dochucení, ale ochucené verze jsou oblíbenější. Můžeme dochutit ovocnými či bylinnými sirupy či džusy. Také lze ledový čaj osladit, přidat čerstvé či kompotované ovoce nebo čerstvé bylinky. Hodně se používá máta a meduňka. Pro dospělé můžeme samozřejmě přidat i alkohol a z čaje se tak vznikne letní koktejl.

VIDEO: Jaké jedy jsou v dětských pitíčkách? Jsou plná cukru!

Pozor! Dětská pitíčka jsou plná cukru Adam Balažovič

Okurkový ledový

Budete potřebovat: 6 sáčků černého čaje typu Earl Grey, 2 lžíce třtinového cukru, 10 lístků čerstvé máty a pár snítek na ozdobu, 300 ml šťávy vymačkané z čerstvých pomerančů, 1 pomeranč, oloupaný a rozdělený na dílky, šťávu z 1 citronu, 1 salátovou okurku oloupanou a nakrájenou na kolečka, kolečka citronu či limetky na ozdobu, kostky ledu

Postup: Uvařte čaj z 1½ litru vody. Dokud je horký, vmíchejte do něj cukr a po deseti minutách přidejte i lístky máty. Zchlaďte.

Před servírováním přelijte čaj do džbánku, přidejte pomerančovou i citronovou šťávu, pomeranč, okurku i mátu na ozdobení. Zasypte kostkami ledu. Podle chuti můžete případně přidat kolečka citronu nebo limetky.

Malinový ledový

Budete potřebovat: 300 g krupicového cukru, 200 g čerstvých nebo mražených malin, 2 lžičky sypaného černého čaje, šťáva ze 3 – 4 citronů, led, lístky máty, plátky citronu a kostky ledu

Postup: Cukr a maliny smíchejte v ohnivzdorné misce, posaďte nad vodní lázeň, překryjte fólií a nechte pomalu vařit asi 2 hodiny, pak sceďte.

Zatím zalijte čajové lístky litrem horké vody a nechte vychladnout. Přes sítko vlijte do hotového malinového sirupu, přidejte citronovou šťávu, případně mátu a plátky citronu a dejte vychladit. Podávejte s kostkami ledu.

Rozmarýnový ledový 


Budete potřebovat: 6 sáčků čaje s příchutí bergamotu, snítku rozmarýnu, brusinkovou marmeládu

Postup: Uvařte čaj podle návodu, vložte do něj snítku rozmarýnu a prudce zchlaďte. Potom do každé ze sklenic dejte na dno lžičku brusinkové marmelády a zalijte vychlazenou tekutinou. Sklenky ozdobte snítkou rozmarýnu.

Zkuste osvěžující novinku v Costa Cofee! Zajděte si na osvěžující ledové čaje

Autor: Archiv firem

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector