Tip: Jak vybrat odšťavňovač

Klientská zóna

Vybíráte odšťavňovač a nevíte, jak se v nabídce vyznat? Přečtěte si následující informace, které Vám s výběrem pomůžou.

Typy odšťavňovačů

Existují dva typy odšťavňovačů:

  • rychlostní – vysokootáčkové
  • šnekové – nízkootáčkové

Šnekové se dále dělí na:

podle toho, jak je v nich uložený šnek.

Tip: Jak vybrat odšťavňovačRychlostní – vysokootáčkové odšťavňovače

Výhody vysokootáčkových odšťavňovačů jsou:

  • [+] nejnižší cena (i když existují i drahé modely)
  • [+] o něco menší pracnost při zpracování surovin (do větších a kvalitnějších modelů lze dávat větší kusy zeleniny a ovoce, není třeba je tak krájet)

Nevýhody:

  • [-] nižší výtěžnost (a tedy méně vysušený odpad)
  • [-] nezpracují řadu surovin, zejména zeleniny (zelenou listovou, atd.)
  • [-] výrazně nižší kvalita šťávy (vizuálně i chuťově)
  • [-] výrazně složitější čištění

Pro koho je tedy nejdůležitějším parametrem cena a nemůže si dovolit investovat o něco více peněz, ten volí vysokootáčkový model.

Šnekové odšťavňovače

Nízkootáčkové šnekové odšťavňovače mají nesporné výhody v kvalitě šťávy, výtěžnosti, či možnosti zpracovat více surovin. Podle způsobu uložení šneku v přístroji se rozdělují na horizontální a vertikální.

Vertikální vs. horizontální „šneky“

Hlavní rozdíly obou typů najdeme v řadě parametrů.

Vertikální „šneky“

  • [+] bývají o něco levnější, ty nejlevnější jsou na úrovni vysokootáčkových
  • [+] mají o něco menší pracnost při zpracování surovin Tip: Jak vybrat odšťavňovač
  • [+] velmi dobrá výtěžnost
  • [-] nezpracují některé suroviny (např. zelenou listovou zeleninu)
  • [-] suroviny s pevnou vlákninou je ucpou i v průběhu odšťavňování (např. řapíkatý celer, nebo i ananas)
  • [-] pracné čištění

Horizontální „šneky“

Jsou nejvýhodnější volbou:

  • [+] nejlepší výtěžnost
  • [+] zpracují veškeré suroviny (měkké, tvrdé, listovou zeleninu, …)
  • [+] s většinou lze připravit i zmrzliny
  • [+] zvládnou i vysokou zátěž (např. přípravu 1-2 litrů šťávy denně, je-li potřeba)
  • [+] velmi snadné a rychlé čištění, které ušetří spoustu času
  • [-] většinou nejvyšší cena

Přehledné srovnání

  • Následující tabulka Vám umožní srovnat jednotlivé typy přehledně, podle různých kategorií.
  • Pokud na obrázek kliknete pravým tlačítkem myši a vyberet volbu „Uložit odkaz jako“, můžete si tabulku stáhnout jako PDF soubor a vytisknout.
  • Tip: Jak vybrat odšťavňovač

Další alternativy odšťavňovačů

Je možné volit i třídu dražších přístrojů. Kvalitativně jsou srovnatelné s G21, mají možná hezčí design a možnost volit z většího množství barevných i tvarových variant. Některé dražší typy (v cenové hladině kolem 12 tisíc Kč a více) mají dlouhou záruku až 10 let (většinou však pouze na tělo přístroje), což je samozřejmě promítnuto ve vyšší ceně přístroje.

Poznámky k cenovým relacím

Obecně platí, že nejlevnější variantou bývá vysokootáčkový odšťavňovač, nejdražší je horizontální šnekový, a vertikální „šnek“ je cenově někde uprostřed.

Nicméně uvedená relace je samozřejmě závislá na řadě parametrů: renomé značky, kvalitě zpracování, poskytované záruce, atd. Můžete tedy klidně najít vysokootáčkový odšťavňovač, který bude dražší, než horizontální „šnek“. U každého modelu je tedy třeba projít konkrétní parametry a podle toho porovnávat.

Samozřejmě tak jako u nákupu kteréhokoliv jiného výrobku není nad osobní zkušenosti a doporučení někoho, komu můžete důvěřovat.

Víte, proč pít čerstvé zeleninové šťávy?

Klikněte na obrázek a pusťte si video!

Čerstvé šťávy jsou tím nejlepším způsobem, jak dodat organismu dostatek mikroživin, kterých je v dnešní stravě nedostatek. Účinky čerstvých šťáv jsou nesporné a doložené řadou studií. Jsou důležité jako prevence vzniku chronických a degenerativních onemocnění a nedílnou součástí skutečné léčby.

Osobní tip: G21 Gracioso Horizontal

Gracioso je vynikajícím kompromisem mezi kvalitou a přijatelnou cenou. Prověřená kvalita a spolehlivost podtržená 4letou zárukou na celý přístroj! Klikněte na obrázek a podívejte se na video.

Odšťavňovač je vhodný na: listovou zeleninu, kořenovou zeleninu, drobné plody, jablka, obilné trávy, rybíz, angrešt, bylinky, ovoce a další.

Obrovskou výhodou je jednoduché ovládání a snadná údržba. Složení a rozložení je otázkou několika vteřin. K mytí nepotřebujete žádný kartáček, stačí tekoucí voda. Přístroj umyjete za minutu!

Plnicí otvor s velkým průměrem 7,5 cm je uzpůsobený pro vkládání velkých kusů ovoce a zeleniny i pro odšťavňování podlouhlých surovin, například mrkve nebo řapíkatého celeru.

Tělo přístroje je z nerezu, šnek z tvrdé keramiky, další díly z kvalitního plastu bez použití škodlivých BPA plastů. Gracioso je krásný!

  1. Tip: Jak vybrat odšťavňovač
  2. Specifikace:
  3. Výkon: 200 W Otáčky: 70 ot./min Průměr otvoru pro vhazování: 7,5 cm (otvor při zavřené záklopce 4,5 cm) Rozměry: 42 x 40 x 22 cm Hmotnost: 5 kg Provedení: nerez
  4. neobsahuje škodlivé BPA plasty

Záruka 4 roky na celý přístroj!

Kvalitu výrobku dokládá i to, že výrobce poskytuje záruku 4 roky na celý přístroj. U konkurence se podobné rozšířené záruky vztahují většinou pouze na motor, u G21 Gracioso máte v záruce po dobu 4 let kompletní výrobek, tedy všechny jeho součásti!  

Bonusy ZDARMA!

K odšťavňovači vám poskytnu hodnotné bonusy:

Tip: Jak vybrat odšťavňovač

BONUS 1: ZDARMA 1 lahev G21 600ml na šťávu/smoothie v hodnotě 199 Kč

  • z kvalitního materiálu (tritan copolyester – zdravotně nezávadný plast)
  • neobsahuje škodlivé BPA
  • důmyslné uzavírání s pojistkou proti otevření
  • praktické poutko
  • odolná vůči teplotám -20ºC – 120ºC
  • barvu vám vybere Vesmír:-)

Tip: Jak vybrat odšťavňovač

BONUS 2: ZDARMA e-knihy v hodnotě 600 Kč (formát PDF)

  • e-kniha Desatero pro silnou imunitu (v hodnotě 250 Kč, formát PDF)
  • e-kniha Přirozená strava pro zdraví (v hodnotě 350 Kč, formát PDF)
  • knihy si můžete vytisknout a neomezeně používat

BONUS 3: poštovné ZDARMA

  • odšťavňovače jsou skladem, doručí je kurýrní služba DPD následující pracovní den po odeslání

Tip: Jak vybrat odšťavňovačZáruka vrácení peněz

Pokud do 14 dnů od odeslání objednávky dojdete k závěru, že zakoupený produkt pro vás není vhodný, nic se neděje. Bude-li nepoužitý, neporušený a v původním obalu, peníze Vám vrátím v plné výši.

Kdo je Tomáš Brouček

Poradce, mentor, kouč. Vystudoval jsem Matematicko fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Přes 20 let jsem pracoval v bankovním sektoru, postupně na vysokých manažerských pozicích.

  Od roku 2009 samostatně podnikám v oblasti zdraví a životního stylu. Můj přístup je komplexní, od stravy, přes faktory životního stylu až po psychosomatiku a prvky mentálního léčení.

Mé produkty a služby využily tisíce spokojených klientů.

Máte dotazy?

Napište mi na [email protected], odpovídám velmi rychle.

Jak vybrat odšťavňovač?

Vyberte si toho pravého pro svůj zdravější život
Tip: Jak vybrat odšťavňovač

Milujete ovocnou šťávu, ale džusy ze supermarketu vás už neuspokojují. V juice barech jste schopni nechat celou výplatu, jenže ranního freshe se jen tak vzdát nechcete. Pak je ideální čas pořídit si odšťavňovač – ve výsledku vám poděkuje i peněženka. Univerzálně dokonalý odšťavňovač neexistuje, ale vy si můžete najít toho pravého pro svůj životní styl a kuchyni.

Potřebuji odšťavňovač nebo smoothie maker?

Možná vy už máte jasno, ale spousta lidí tyto dva přístroje zaměňuje. Kde je mezi nimi vlastně rozdíl? Odšťavňovač ovoce i zeleninu lisuje a následně filtruje šťávu od dalších složek. Výsledkem je fresh, tedy čistá šťáva neboli džus, často s minimálním množstvím vlákniny. Kdežto smoothie maker ovoce i zeleninu mixuje včetně dužiny a tím vzniká výrazně hustá, až krémová tekutina s vlákninou.

Pokud plánujete používat spíše ovoce obsahující škrob (banány, mango, fíky, papája, avokádo a další), právě ty jsou ideální do smoothies.

Nejčastější typy

Pokud hledáte pravidelného parťáka na cestě za zdravím, pro začátek je dobré vědět, že existují dva základní typy odšťavňovačů:

Šnekové se podle umístění šneku dále dělí

Mezi šnekovými pak najdete i dvouhřídelové, speciální kategorií jsou mechanické odšťavňovače.

Na co se při výběru zaměřit

Výtěžnost

Jestliže chcete odšťavňovač používat často, sledujte výtěžnost, tedy množství šťávy, které z ovoce získáte. U levnějších přístrojů se šťáva může docela prodražit. Pokud totiž ze stejného množství ovoce vymačkáte jen 550 ml šťávy místo 800 ml, a to každý den, rozdíl vaše peněženka pocítí. Ve výsledku vám tak kvalitnější (a dražší) odšťavňovač ušetří peníze za množství kupovaného ovoce.

Výkon a spotřeba

Výkon má zásadní vliv na výtěžnost šťávy. Pokud chcete přístroj používat často a na tvrdší zeleninu a ovoce, pak se poohlédněte po výkonu vyšším než 800 W. Sáhněte také po motoru se dvěma rychlostmi, kdy právě tu vyšší budete u tvrdších kousků rádi využívat.

Odstředivé odšťavňovače mají poměrně rychlé otáčky, takže jejich výkon (cca 1200 W) je o dost vyšší než u šnekových (cca 250 W), ale z pohledu spotřeby energie to není tak důležité. „Odstředivky“ sice spotřebují více energie v kratším čase, ale šnekové běží mnohem déle, takže je ve finále doběhnou, a spotřeba je tak srovnatelná.

Budete mít zájem:  Cestování vám usnadní chytrý automobil

Podle výkonu se sice pozná kvalita motoru, ale nikdy neporovnávejte výkony odstředivých odšťavňovačů se šnekovými, vždy porovnávejte typově shodné.

Materiál a životnost

Vysoké otáčky kladou vysoké nároky na kvalitní zpracování ložisek a konstrukci motoru. Proto jsou „odstředivky“ náchylnější k opotřebení a jejich životnost je v průměru kratší. Neznamená to ale, že se vyrábějí z méně kvalitních materiálů.

Nejdůležitějším materiálem u odstředivých odšťavňovačů je ten použitý na síto. Má totiž přímý vliv na výtěžnost. Zaměřte se na filtry vyrobené z mikrosíťoviny s co největším množstvím otvorů. Naopak sítům z děrovaného plechu se raději vyhněte. 

Náročnost čištění a sestavování

Podívejte se i na náročnost sestavování a čištění, které je nutné po každé přípravě nápoje, zejména čištění síta u odstředivých odšťavňovačů nelze odbýt. Zkušení kuchaři rozhodně doporučují nezanedbávat ani milimetr přístroje. Zkvašené a zaschlé ovoce či zelenina se mohou stát až důvodem pro pořízení přístroje nového. 

Váha a rozměry

Vedle náročnosti sestavování rozhodují i hmotnost i rozměry přístroje, pokud jej chcete přenášet a skladovat mimo pracovní plochu v kuchyni. Rozhodněte se, zda jste ochotni sáhnout po kompromisu mezi menším, lehčím přístrojem a menší nádobou a častější přípravou domácího džusu. Trochu pozornosti věnujte i délce šňůry do zásuvky.

Bezpečnější manipulaci s přístrojem pak zajišťují protiskluzové nožičky a následnou práci s úklidem pracovní plochy může usnadnit systém typu Anti Drip, který zabraňuje nechtěnému vytékání šťávy.

Velikost nádoby na džus

Zvažte, jak velké množství šťávy budete připravovat. Pokud je zájemců více, například v práci, ohlížejte se po větší nádobě na šťávu. Délka nepřetržité práce se vám tak zároveň prodlouží, což je rozhodně plus. Pokud budete odšťavňovat hlavně pro sebe nebo pro svou malou rodinu, postačí menší nádoba. Výhodou pro uskladnění bude nádoba opatřená víkem.

Velikost nádoby na odpad

V tomto případě platí to samé, co u nádoby na džus. Čím větší, tím delší doba nepřetržité práce. Některé odšťavňovače mají nádobu zabudovanou, jiné ji mají mimo přístroj, což ulehčuje práci, avšak může dojít k nechtěnému vysypání.

Velikost plnicího otvoru

Na tomto parametru závisí náročnost i rychlost přípravy surovin pro odšťavňování. Čím větší vstupní otvor, tím méně se musíte starat o krájení a dělení. A také se u většího otvoru předpokládá vyšší výkon samotného stroje, ale není to pravidlo. 

Hlučnost

Pokud hledáte odšťavňovač do prostředí, kde například nemáte oddělenou kuchyňku nebo tam, kde nemůžete nebo nechcete často spouštět hlučnější spotřebič, nízké decibely pomohou. V tomto případě totiž tichý chod oceníte. Obecně tišší jsou šnekové, ale čísla sledujte vždy u vybraných výrobků či se na ně doptejte.

Odstředivé odšťavňovače

Hlučná, ale rychlá a levná pracovní síla na občasnou výpomoc

Tip: Jak vybrat odšťavňovač

Jejich obrovskou výhodou je rychlost přípravy. Otočné nože ovoce či zeleninu rychle nakrouhají a odstředivá síla materiál propasíruje skrze síto. Vhodné jsou pro běžné ovoce a zeleninu. Naopak nejsou vhodné pro bobuloviny a listovou zeleninu. 

Při odstřeďování vzniká více odpadu a šťáva je oproti šnekovým vodnatější sice s méně živinami, ale zato s větším obsahem vlákniny. Ta zpomaluje vstřebávání vitamínů, což je pro náš metabolismus výhodné. Na druhou stranu rychlé otáčky vytvářejí napěněnou čepici na hladině, která je příčinou rychlejší oxidace vitamínů v porovnání se šnekovými odšťavňovači. 

Výhody

  • cena
  • rychlá příprava nápoje
  • minimální příprava ovoce – nemusíte krájet na malé kousky
  • sestavení je snazší než u vertikálních šneků, ale těžší než u horizontálních

Nevýhody

  • vyšší hlučnost při provozu
  • nižší výtěžnost surovin – spotřebujete více ovoce
  • neporadí si zejména s listovou zeleninou, bobulovinami a lesními plody
  • náchylnější k opotřebení
  • déle se čistí, na velké síto je potřeba kartáček

Pokud si tedy chcete jen čas od času udělat rychle nějaký ten fresh z běžného ovoce či zeleniny, hluk vám příliš nevadí a nechce se vám utrácet tisíce, „odstředivka“ je přesně pro vás.

Shrnutí

Jablka, hrušky, citrusy a kořenovou zeleninu „odstředivka“ zvládne hravě a rychle, ale tím její seznam zpracovatelných surovin končí. S tropickým ovocem, listovou zeleninou, bobulovinami nebo lesními plody vám na rozdíl od „šneka“ nepomůže. Má však své výhody a mnoha lidem perfektně poslouží.

Šnekové odšťavňovače

Zodpovědní pomocníci zaměření na kvalitu. 

Tip: Jak vybrat odšťavňovač

Šnekové odšťavňovače jsou obecně dražší, jejich výtěžnost je až o 50 % vyšší než u odstředivých. Plody drtí rotujícími koly, které připomínají šnečí ulitu, jedním otvorem pak vytlačují šťávu a druhým vysušený odpad a vlákninu.

„Šnek“ si poradí se všemi druhy ovoce a zeleniny. Název zde platí nejen pro způsob získávání šťávy, ale i pro rychlost. Odšťavňování je pomalejší než u odstředivých, a výsledná šťáva má proto hustější konzistenci a obsahuje více živin a vitamínů.

Výhody

  • tichý provoz
  • vysoká výtěžnost, spotřebujete méně surovin
  • šťáva je hustější a bohatší na živiny
  • zvládnou vše – od listové zeleniny přes citrusy po bobule
  • většinou mají delší životnost i při častém využívání

Nevýhody

  • jsou dražší
  • jsou pomalejší
  • delší příprava surovin – ovoce i zeleninu je nutné krájet na malé kousky

Shrnutí

Šnekový odšťavňovač se hodí spíše pro přípravu menšího množství nápoje. Oceníte jej, pokud preferujete hustší šťávy vyrobené tišeji, a je tak skvělým pomocníkem domácí kuchyně. Navíc čištěním nestrávíte věčnost.

Vertikální nebo horizontální šnek?

Pokud jste došli k tomu, že je pro vás vhodnější šnekový odšťavňovač, čeká vás ještě jedno rozhodnutí – zda sáhnete po vertikálním, nebo horizontálním. Rozdíly mezi nimi už jsou daleko menší než mezi odstředivými a šnekovými.

Vertikální si snáze poradí se všemi plody, zatímco horizontální mívá problémy s peckovým ovocem a lesními plody. Na druhou stranu jej tvrdé suroviny rychleji zanesou, a není proto vhodný pro velké objemy a hůře se čistí.

U obou platí, že výtěžnost surovin je vysoká, u horizontálního však ještě o něco vyšší. Horizontální šnekový odšťavňovač je také nejjednodušší na skládání a čištění. Navíc dokáže pomoci se sorbetem a zmrzlinou, ale také si za něj trošku připlatíte.

Další typy odšťavňovačů

Tím ale výběr zdaleka nekončí. Kromě těch nejčastějších dvou typů odstředivých a jednoduchých šnekových tu jsou ještě dvouhřídelové šnekové a mechanické odšťavňovače.

Dvouhřídelové odšťavňovače

Tip: Jak vybrat odšťavňovač

Tento přístroj pracuje na bázi nízkých otáček dvou otočných šneků. Odšťavní veškeré ovoce a zeleninu bez ohledu na množství vlákniny. Příprava šťávy je sice časově náročnější, zato výtěžnost je skvělá a šťáva obsahuje maximum výživných látek. Pro někoho může být překážkou složitější čištění oproti odstředivému i jednoduchému šnekovému odšťavňovači.

Výhody

  • pro všechny druhy ovoce a zeleniny
  • kvalitní šťáva

Nevýhody

  • nízká rychlost
  • náročná údržba
  • vyšší cena

Mechanické odšťavňovače

Tip: Jak vybrat odšťavňovač

Pro získání šťávy budete muset zabrat vlastní silou, pomoci si můžete i elektřinou. Pokud však hledáte vyvážený poměr kvalitního nápoje a příznivé ceny, pak je to jasná volba. Získaná šťáva je díky vysokému množství vitamínů srovnatelná s těmi z nízkootáčkových odšťavňovacích lisů, jen jí bude objemově méně.

Výhody

  • kvalitní šťáva
  • nízká údržba
  • malé rozměry

Nevýhody

  • méně šťávy
  • potřeba vlastní síly

Kvůli rychlé oxidaci vitamínů si připravujte šťávu pro okamžitou spotřebu, získáte tak maximum výživných látek z každého kousku.

Jak vybírat odšťavňovač

Tip: Jak vybrat odšťavňovač

Na co se zaměřit při výběru odšťavňovače

Výběr odšťavňovače může být pro člověka, který v tomto oboru začíná, poněkud obtížný. Na trhu najdete přístroje v ceně od několika set korun až po desítky tisíc (pro komerční použití ).

Je však důležité si uvědomit, že koupě odšťavňovače představuje investici nejen finanční, ale také především investici do vašeho zdraví . Ztracené zdraví později nevrátí jakákoliv částka.

Naopak téměř nic vám nepomůže zlepšit své zdraví a životní styl tak, jako návyk přípravy a pití čerstvých ovocných a zeleninových šťav.

Často se nás ptáte: „Který odšťavňovač je nejlepší?”

Výběr odšťavňovače je jako výběr oblečení. Když jdete do bazénu vezmete si plavky, zatímco na lyže či do tanečních se oblečete úplně jinak. Volba přístroje je tedy spíše odpovědí na otázku „co od odšťavňovače očekávám a co s ním zamýšlím”. Důvodem jsou také různé vlastnosti odšťavňovaných surovin.

Budete mít zájem:  Dýně a její užitečné vlastnosti pro vaše zdraví + recepty

Měkké ovoce potřebuje jiný přístup než tvrdá zelenina či beztvaré zelené listy nebo citrusy s hořkou kůrou. Na trhu není „dokonalý” odšťavňovač, který zvládá všechno na jedničku. Zvažte proto pozorně své potřeby, než vyberete a zaplatíte.

Níže uvedené poznatky vycházejí z praktických zkušeností (uživatelů doma i v zahraničí) a snaží se co možná nejlépe napovědět.

Jaký je mezi odšťavňovači rozdíl? Nevyrábí snad všechny stejnou šťávu?

Ano i ne. Je několik faktorů, které je dobré zvážit. (Souhrn většiny parametrů a detailní srovnání najdete také v tabulce porovnání odšťavňovačů .)

  • Snadná obsluha a čištění – Pokud bude odšťavňování složitý proces, jednoduše to nebudete dělat. Nebo přinejmenším ne tak často, jak byste chtěli nebo měli. Potřebujete přístroj se snadnou obsluhou a čištěním, abyste si všechnu tu práci kvůli jedné sklenici čerstvé šťávy nerozmysleli dříve než s odšťavňováním začnete. Obvykle se přístroje skládají ze 4 až 7 částí. Je důležité, jak snadno je složíte dohromady a kolik kusů musíte čistit zvlášť. Pokud používáte myčku nádobí, vyplatí se pořídit si odšťavňovač vhodný pro tento způsob mytí.
  • Odolnost a trvanlivost – Dobré odšťavňovače mají dlouhou záruku. Dvouletá záruka, kterou musí dát ze zákona každý je dobrá, ale pětiletá či delší jistě o kvalitě napoví více. Mnoho levných odšťavňovačů (bez ohledu na bombastickou reklamu) má slabý motor. Musíte pak vše nakrájet na malé kousky, aby se přístroj nezavařil. Extrémem jsou produkty, které vám výrobce již v návodu nedoporučí ponechat v chodu déle než 1 minutu!!! Pokud chcete přístroj na několik týdnů, pak jděte za cenou. Nezapomeňte však, že levná hračka se vám svou krátkou životností ve finále pořádně prodraží. Jedním z prvních poznatků naší zábavné vědní disciplíny „Juicyologie” je prosté zjištění, že „špatný odšťavňovač vám nezlepší zdraví, ale připraví vás o nervy”.
  • Výtěžnost – Na tomto poli se většinou vyjasní, proč se za některé přístroje platí víc. Kvalitní odšťavňovač vám připraví ze stejného množství suroviny výrazně více šťávy – až o jednu čtvrtinu. (Snadno si pak spočítáte, že levná koupě se časem opět výrazně prodraží formou „drahého odpadu”. Z každé stokoruny vynaložené za kvalitní ovoce pak se špatným odšťavňovačem 25 Kč doslova a do písmene „vyhodíte”.)
  • Hlučnost – pokud si nechcete při odšťavňování připadat jako při startu tryskového letadla, vezměte v úvahu i tento parametr. Obecně lze říci, že až na výjimky s počtem otáček za minutu roste i hlučnost odšťavňovače. Někteří výrobci si ale i s tímto poradí a odšťavňovač s rychlostí Ferrari pak nemusí nutně znamenat nadměrnou hlučnost.

Způsoby extrakce čerstvých šťáv:

Odšťavňovače lze v podstatě rozdělit do tří kategorií: Odstředivkové (centrifugy), tlakové (princip šnekové šroubovice) a klasické lisy. Jde o to, jakým způsobem oddělí šťáv

u od vlákniny. 

Tip: Jak vybrat odšťavňovač

Odstředivkové odšťavňovače (L´Equip XLCatler JE4010, Catler JE4011 + řada komerčních modelů) nejprve ovoce či zeleninu „nastrouhají” na diskovém

struhadle a následně rozprostřou na jemné sítko. Odstředivá síla daná vysokými otáčkami separačního koše (3 až 15 tisíc otáček za minutu) se pak postará o to, aby se vaše sklenice naplnila lahodnou šťávou. Tato metoda je nejrychlejší a navíc se obvykle vyznačuje vyšší výtěžností (více šťávy ze stejného množství suroviny).

Na tomto principu pracuje většina odšťavňovačů na trhu. Výhodou je možnost odšťavňování téměř jakéhokoliv druhu ovoce (včetně loupaných citrusů!) i zeleniny s určitou rezervou u zelených listů a obilnin, na které jsou určeny jiné přístroje.

Odstředivé odšťavňovače mají problém ze zpracováním bobulovin a plodů s malými zrníčky jako jsou např. jahody.

Za nevýhodu bývá označována právě vysoká rychlost, která snižuje trvanlivost šťávy (rychleji oxiduje). Pokud však šťávu zkonzumujete v krátkém čase po jejím vyrobení (cca do 15 min), ztrácí tento argument opodstatnění. Vlivem vysokých otáček se také snižuje výtěžnost a dochází k určité ztrátě vitamínů a minerálů.

Rozmělňovací tlakové odšťavňovače pracují s nižšími až nízkými otáčkami rovněž ve dvou krocích. Nejprve surovinu rozmělní (rozdrtí nebo rozetřou) a následně protlačí uvolněnou šťávu přes Tip: Jak vybrat odšťavňovačjemné sítko. A právě tento druhý krok dělí tuto kategorii přístrojů do tří dalších podskupin. Homogenizéry (Champion) a „šnekové přístroje” s jednou (Omega 8006, Omega 8004, Oscar Neo…….) či dvěma (Green Star EliteAngel Juicer) hřídelemi. Homogenizér (středně rychlé otáčky) navíc většinou velmi efektivně zvládá i další užitečné operace jako je výroba ovocných pyré, oříškových pomazánek či výroba domácí zmrzliny apod. (výměnou odšťavňovacího sítka za „záslepku”). Tyto přístroje lze doporučit hlavně na tvrdou zeleninu.Odšťavňovače se šroubovitou hřídelí získávají šťávu z rozmělněných surovin jejich vylisováním pomocí jednoho šneku nebo mezi dvěma „ozubenými” válečky. Takto získaná šťáva obsahuje více vitamínů a minerálů a někdy také (chtěné či nechtěné) vlákniny. Tento typ odšťavňovačů umí navíc díky doplňkovému příslušenství vyrábět těstoviny a rovněž homogenizované potraviny. Tyto přístroje jsou vhodné na všechny suroviny – měkké ovoce, bobuloviny, tvrdou zeleninu, listovou zeleninu apod.

Posledním typem jsou skutečné ovocné a vinařské lisy (domácí i průmyslová zařízení), které se však pro běžné využití v kuchyni skutečně nehodí. Jsou vhodné pro výrobu velkého množství šťávy, případně se používají ve zdravotních institucích a sanatoriích, protože takto vylisovaná šťáva se jeví jako skutečně nejkvalitnější a neobsahuje téměř žádnou vlákninu.

Na trhu existuje několik lisů, které si lze pro použití v domácnosti představit. Zřejmě nejznámějším je legendární Norwalk (pojmenovaný po svém „vynálezci” Dr. Normanu Walkerovi).

Kvalita štávy je vykoupena vyšší pracností a náročností celého procesu, který často zahrnuje nutnost externího rozdrcení ovoce a zeleniny před jeho samotným vylisovaním, u přístrojů, které tuto funkci neobsahují.

Samostatnou kategorii tvoří citrusovače.

Manuální (Xlever Citrus Press, Pro Citrus Juicer) či elektrické (Catler CP 8010, CitriStar) a dle způsobu extrakce buď rotační anebo lisovací. Citrusové plody se do těchto zařízení vkládají většinou rozkrojené napůl a pomocí tlaku a rotace z nich vylisujeme šťávu. Nejznámější je klasický plastový kužel 

Tip: Jak vybrat odšťavňovač

s miskou na citronovou šťávu, který má doma zřejmě každý z nás. Na rozdíl od této pomůcky, obstarávají elektrické citrusovače rotační (a někdy v kombinaci i odstředivý) pohyb kužele za nás.

Kromě rozdělení na komerční a domácí (dle výkonnosti a odolnosti) se dělí na přístroje ruční (přítlak poloviny citrusového plodu zajišťuje ruka) a pákové (citrus přitláčíme víkem s opačným kuželem a pákou). Citrusové ruční lisy vyžadují v závislosti na konstrukci větší či menší vynaložení síly.

Pro komerční využití existují také plně automatické citrusovače, které však často „obohatí” vylisovanou šťávu štiplavým olejem z kůry citrusů. Kvalitě a druhům citrusové šťávy věnujeme samostatnou sekci.

Co se děje s vlákninou?

Kvalitní přístroje se dokáží za provozu vlákniny plynule zbavovat a umožňují tak prakticky kontinuální přípravu šťávy.

Vláknina se buď odstředivou silou shromažďuje do odpadní nádoby nebo opouští šnekovitý odšťavňovač jako „výlisek”.

Levná nebo málo kvalitní zařízení je naopak nutné pravidelně zastavovat a čistit, protože odšťavněné zbytky blokují přísun dalšího ovoce či zeleniny a výrazně snižují výtěžnost.

Jak na zelené šťávy?

Ideální je samozřejmě používat přístroje specializované na lisování šťávy z listové zeleniny, bylinek a obilné trávy, ale naštěstí si se zelenými šťávami dobře poradí i univerzální odšťavňovače se šroubovitou hřídelí (ruční i elektrické). Homogenizér Champion ani odstředivkové odšťavňovače nejsou pro tento účel příliš vhodné. 

Odšťavňovače – Test & Recenze | Nákupní rádce jak vybrat nejlepší odšťavňovač

Tip: Jak vybrat odšťavňovačNejlepší odšťavňovače – test & recenze. Nevíte jak vybrat nejlepší odš'tavňovač? Poradíme Vám!

Náš odborný pohled na rychlé versus pomalé odšťavňovače, cenu, výživu, klíčové vlastnosti a tipy na nákup.

Čerstvý džus je lahodný a výživný nápoj a skvělý začátek vašeho dne. S dobrým odšťavňovačem si můžete vychutnat svou oblíbenou kombinaci ovoce a zeleniny, a dokonce přidat bylinky a listovou zeleninu.

Kolik odšťavňovače stojí?

Rychlé odšťavňovače se mohou pohybovat v rozmezí od 1 400 Kč do 12 000 Kč, zatímco pomalé odšťavňovače najdete v rozmezí od 7 000 Kč do 17 000 Kč. Zjistili jsme však, že cena není vždy nejlepším ukazatelem výkonu. Některé z levnějších odšťavňovačů fungují stejně dobře jako modely vyšší třídy. Podívejte se na náš přehled testů, kde najdete překvapivě šťavnaté výsledky.

Budete mít zájem:  A jaká je barva vaší moči?

Vítězové testu v sekci nejlepší odšťavňovače 2021

Ušetří vám odšťavňovač peníze?

Koupě čerstvého džusu s sebou může vyjít na 80 Kč až 300 Kč. Denní konzumace džusu může být zdravější než každodenní pití kávy, ale rozhodně ne levnější. Pokud pijete čerstvý džus pravidelně, pak investováním do odšťavňovače můžete ušetřit spoustu peněz.

Některé modely však mohou být účinnější než jiné, takže budete chtít najít ten, který dokáže vytlačit každičkou uspořenou kapku z daného ovoce a zeleniny.

TOP 10 – Nejlepší odšťavňovače podle testu spotřebitelů 2021

Odstředivé (rychlé) odšťavňovače – výhody a nevýhody

Odšťavňují při vysokých rychlostech, aby došlo k rozmělnění ovoce a zeleniny a používají odstředivou sílu pro oddělení dužiny od šťávy. Jsou to nejběžnější, nejoblíbenější a cenově dostupné typy odšťavňovačů.

Výhody:

  • Rychlé.
  • Často mají široké plnící otvory, takže není potřeba ovoce tolik krájet.
  • Mohou mít prostor pro uschování kabelu.
  • Většina z nich má součásti vhodné na mytí v myčce.
  • Většina dokáže odšťavňovat listovou zeleninu a bylinky.
  • Většina má velké nádoby na šťávu i na odpad.

Nevýhody:

  • Mohou být hlučné.
  • Filtr se obtížně čistí, ale součástí příslušenství bývají čistící kartáčky.
  • Mohou být rozměrné, ale jsou k dispozici i menší varianty.
  • Některé části se točí při vysokých rychlostech, což má za následek značné vibrace. Může se stát, že se bude přístroj na kuchyňské lince posouvat.
  • Džus může být napěněný a po několika dnech v lednici nemusí tak dobře chutnat.

Odšťavňovače za studena (pomalé) – výhody a nevýhody

Neodstředivé, pomalé nebo žvýkací odšťavňovače mohou být šnekové (jednořadé), dvojité, horizontální nebo vertikální.

 Často se nazývají jako odšťavňovače za studena, ale toto je technický termín používaný k označení způsobu extrakce oleje z oliv při výrobě extra panenského olivového oleje, takže jim raději říkáme pomalé odšťavňovače.

 Tyto typy odšťavňovačů pomalu rozdrtí ovoce/zeleninu a poté šťávu a ovoce vedou dvěma různými žlaby ven.

Výhody:

  • Relativně tiché.
  • Mají menší části a snáze se čistí.
  • Dokáží odšťavnit i listovou zeleninu.
  • Záruka je obecně delší.
  • Vertikální typy zabírají méně místa na kuchyňské lince.
  • Některé modely lze použít pro mletí; mletí kávových zrn; výrobu uzenin, těstovin/nudlí, koření, ořechového másla, sójového mléka, dětské výživy a zmrzliny; a pro výrobu smoothie.
  • Někteří si myslí, že výsledná šťáva je chutnější a s menším množstvím pěny.

Nevýhody:

  • Drahé.
  • Většina z nich má několik částí, které by měly být vyčištěny ihned po použití, aby odšťavňovač nelepil nebo se neznečistil.
  • Většinou nemají žádné součásti vhodné na mytí v myčce.
  • Pomalé; odšťavňování může trvat v rozmezí 5 až 6 minut.
  • Horizontální typy mohou být rozměrné a zabírat cenný prostor na kuchyňské lince.
  • Bývají k dispozici ve specializovaných obchodech nebo online na e-shopech.
  • Mívají užší plnící otvory vyžadující ovoce a zeleninu rozřezané na malé kousky; a někdy je třeba je i zatlačit dovnitř.

4 nejlevnější a nejlepší odšťavňovače

1

Jak vybrat odšťavňovač pro zdravou výživu?

V minulosti jsme poslali vzorky mrkvové šťávy, pomerančové šťávy a zelené šťávy do laboratoře, která měla za úkol analyzovat minerály (vápník, železo, hořčík). Také jsme hned po odšťavnění měřili v laboratořích vitamín C.

Když jsme provedli tuto analýzu, výsledky naznačily, že obecně neexistuje žádný typ odšťavňovače, který by byl lepší nebo horší, takže tyto testy již neprovádíme.

Výsledky se mohou lišit v závislosti na faktorech, jako je například sezónnost.

Například při testování vápníku v zelené šťávě bylo množství, které získáte od našeho nejlepšího výrobce, 60 mg tedy pouhých šest procent z doporučeného denního příjmu 1000 mg (DDP) a jen o 15 mg více než je průměr.

Na druhé straně doporučená denní dávka vitamínu C je pro dospělého asi 45 mg. Pomerančový džus z většiny odšťavňovačů má asi třikrát tolik DDD ve sklenici (háček je ten, že ho budete muset pít ihned po odšťavnění, protože se jeho množství rychle snižuje).

Testování teploty v odšťavňovačích

Někteří výrobci pomalých odšťavňovačů tvrdí, že odstředivé odšťavňovače zahřívají šťávu během provozu, což způsobuje, že šťáva ztrácí živiny nebo vitamíny.

 Měřili jsme teplotu ovoce a zeleniny před a po odšťavnění a nedošlo k výraznému teplotnímu rozdílu (s výjimkou šťávy z Nutribulletu, který řadíme do kategorie mezi osobní mixéry).

 Vzestupy byly většinou do 1 °C pro pomalé i rychlé odšťavňovače.

Který odšťavňovač udržuje šťávu déle čerstvou?

Redaktorka ze zkušební kuchyně aharecenze.cz, hodnotila jablečnou šťávu v našem posledním kole testování po pěti minutách, 24 hodinách a 48 hodinách podle barvy, struktury, konzistence a chuti, aby zjistila, který typ odšťavňovače dokáže vyrobit šťávu chutnější i po pár dnech.

Pomalé odšťavňovače vytvářejí jemnou jablečnou šťávu s pěnou. Po 48 hodinách je šťáva docela chutná. Vůně je přijatelná, má příjemnou chuť a vzhledově je šťáva světle zelená a zakalená s trochou odloučení – pěna nahoře a sediment na dně.

Rychlé odšťavňovače si moc dobře nevedou: produkují jemnou, ale napěněnou šťávu a po 48 hodinách je cítit nepříjemný zápach. Chuť je v pořádku, ale ne tak sladká a je zde nepříjemná pachuť a zakalený jantarový vzhled. Nahoře je separace se silnou zoxidovanou pěnou a dole sedimentem.

Klíčové vlastnosti a tipy k nákupu

Složení

Váš odšťavňovač by měl mít co nejméně dílů, které se však dají lehce spojit i rozebrat. Díly by měly být snadno čistitelné a neměly by mít žádné rohy ani štěrbiny, které by zachytávaly potraviny a bakterie.

Velikost

Pokud vaše kuchyně není velká, budete chtít odšťavňovač, který zabere méně místa na vaší kuchyňské lince.

 Pokud zaplatíte spoustu peněz za model, který chcete mít na kuchyňské lince, kde jej budete moci často používat, a nakonec ho uložíte do skříně, pak je pravděpodobnější, že jej tam i necháte.

 Odšťavňovače mohou být těžké, vážit asi 4 až 10 kilogramů, takže je nechcete přemisťovat příliš často. Některé pomalé odšťavňovače vertikálního typu mají malou šířku a hloubku a zabírají tak méně místa než rychlé odšťavňovače.

Nádoba na dužinu

Musí být dostatečně velká, takže nemusíte stroj zastavovat, abyste ji vyprázdnili.

Plnící otvor

Velký otvor pro plnění odšťavňovače znamená, že kousky ovoce a zeleniny nemusí být moc malé. Nejlepší velikost otvoru je taková, která pojme průměrně velké jablko.

Čepel

Zajistěte, aby nebylo možné dosáhnout na čepel skrz plnící otvor, zejména pokud máte děti.

Nádoba na šťávu

Lepší je velká nádoba, která má objem alespoň 1000 ml, aby pojala šťávu z 1 kg ovoce a zeleniny. Nechcete přece vyprazdňovat nádobu zrovna uprostřed zpracovávání šťávy. Nádoba by měla mít pohodlnou rukojeť a dobrou výpust. Některé modely mají i oddělovače pěny nebo síta.

Pokud nádoba na šťávu není součástí daného modelu, zkontrolujte, zda je výpust umístěna tak, aby se k ní vešla nádoba požadované velikosti.

Příslušenství pro smoothie

Většina pomalých odšťavňovačů a některých rychlých odšťavňovačů je vybavena příslušenstvím pro smoothie, které je skvělé pro zpracování měkkých plodů, jako jsou banány, broskve, mango a bobule.

Čistící kartáče

Skvělé pro čištění kolem oblasti kotouče a filtrů, kde se zachycují vláknité části ovoce a zeleniny.

Úložný prostor pro kabel

Hodí se pro udržování vaší kuchyňské linky přehledné a uspořádané.

Ovládací spínač

Ujistěte se, že ovládací prvky jsou snadno dosažitelné.

Rychlosti (rychlé odšťavňovače)

Ideální jsou různé rychlosti. Vysoká rychlost je dobrá pro odšťavňování tvrdého ovoce/zeleniny a nízká rychlost pro měkké ovoce/zeleninu.

Reverzní funkce (pomalý odšťavňovač)

Funkce zpětného chodu je užitečná, pokud potřebujete odšťavňovač odblokovat.

Příslušenství odšťavňovačů

Některé ze stolních mixérů a kuchyňských robotů od značek jako jsou Tefal, Sencor a Tescoma, umožňují připojit speciální příslušenství.

To je někdy dodáváno již s mixerem/kuchyňským robotem nebo jej lze zakoupit samostatně.

Ačkoli to vylučuje nutnost nákupu specializovaného odšťavňovače, takové příslušenství může být trochu chabé na provoz i údržbu a nemusí být vhodné pro určité druhy ovoce a zeleniny.

Ohodnoťte prosím tento test:.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *