Test kakaa: Důležité informace chybí

18.12.2015 | Každodenní snídaně i zaručený recept, jak rozmrznout po příchodu z procházky v zimní krajině. Kakaové nápoje jsou klasikou, kterou milují snad všechny děti. Ale víme, co jim vlastně v dobré víře servírujeme? Na složení běžně prodávaných instantních kakaových nápojů se podíval náš test.

Do testu jsme zařadili tucet instantních kakaových nápojů, běžně dostupných v tržní síti (v supermarketech a obchodě Marks&Spencer). Analýzy probíhaly na Ústavu konzervace potravin na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Zaměřily se především na obsah kakaa v nápojových směsích, autenticitu použitého kakaa a obsah těžkých kovů. Kromě chemických analýz proběhlo také senzorické hodnocení barvy, vůně, textury a chuti.

Cena nakoupených výrobků se pohybovala od 75 Kč za kilogram (Tesco Value) až po 464 Kč za kilogram (Marks&Spencer).

Někde je kakaa pomálu

Cenovým relacím také do značné míry odpovídá obsah kakaa, který je základní ukazatelem pro kvalitu kakaové směsi. U vítěze testu se obsah kakaa vyšplhal na 40 %, zatímco ve vzorku posledním je ho jen čtvrtina. Pozitivním zjištěním je, že žádný z výrobců spotřebitele nepodvádí a kakao všichni dávkují tak, jak deklarují na obalech.

Je tedy skutečně jen pouze na vás, pro jak kakaovou směs se při nákupu rozhodnete. Analýzy také prokázaly, že přítomný tuk odpovídá pravému kakaovému máslu. Teoreticky by se mohlo stát, že by výrobce kakao odtučnil, kakaové máslo použil k jiným účelům a ve směsi ho nahradil levnějším tukem rostlinným.

K tomu však u žádného testovaného výrobku nedošlo a všechny se ukázaly jako autentické.

Zaměřili jsme se také na obsah těžkých kovů (kadmia a olova), který ukazuje, jak kontaminovanou surovinu výrobci používají. Platí, že čím více kakaa směs obsahuje, tím vyšší bude obsah těžkých kovů. Ačkoli jejich hodnotu legislativa nijak neupravuje, je pozitivním zjištěním, že hodnoty jsou u všech testovaných výrobků nízké.

Cukr je hlavní složkou

Pokud je 10 až 40 % z výrobku kakao, co tedy tvoří zbytek? Naprostou většinu zabírá cukr. Obecně tedy platí rovnice: čím méně kakaa, tím více cukru.

Nejméně cukru (57 %) tedy najdeme v nejkakaovějším vzorku – Marks&Spencer, největší podíl (88 %) tvoří naopak u směsi nejméně kakaové – Tesco value.

Tento vzorek sice stojí jen 75 Kč za kilogram, ale musíme si uvědomit, že u něj platíme především za cukr, nikoli za kakao, neboť jejich poměr je 8,8:1.

Pro vaši představu uvádíme také množství cukru, které do sebe dostanete v jednom šálku. Toto množství nemusí zcela odpovídat absolutní hodnotě obsaženého cukru, neboť vychází z dávkování, které výrobce doporučuje na obale.

Nejvíce kostek cukru (pět a půl) se tak nachází v jednom hrníčku nápoje Tigo, ačkoli jeho absolutní obsah cukru není v žádném případě nejvyšší. Výrobce nám totiž doporučuje, abychom k přípravě jednoho šálku použili 30 gramů směsi, což je ze všech testovaných vzorků výrazně nejvíce.

Z výživového hlediska kakaové nápoje není možné považovat za vhodnou každodenní snídani, po které dítě čeká několik hodin sezení ve školní lavici, nýbrž jen za ozvláštnění jejich jídelníčku.

Jen pro pořádek, množství kostek cukru jsme vždy zaokrouhlili na poloviny a počítali jsme s kostkou cukru o hmotnosti 4 gramy.

Test kakaa: Důležité informace chybí

Jak je to s kofeinem?

Jednou ze základních složek kakaa jsou theobromin a kofein, takže vyšší obsah kakaa znamená také více kofeinu. Dosažené hodnoty nejsou u většiny výrobků nijak vysoké, neboť průměrný obsah kakaa se pohyboval jen kolem 20 %.

Nicméně je dobré mít na paměti, že i pro tyto látky existují doporučené limity, které by děti neměly překračovat. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) nabádá, že by denní příjem kofeinu neměl u dětí přesáhnout 3 mg na kilogram tělesné váhy.

V praxi to tedy znamená, že dítě vážící 20 kilo může dle těchto doporučení zkonzumovat až 60 mg kofeinu denně. Pokud si vezmeme výrobek s nejvyšším podílem kakaa, a tedy nejvyšším množstvím kofeinu (Marks&Spencer), v jednom hrníčku dítě přijme 21,6 mg kofeinu.

Pokud tedy dopřejete potomkovi jeden šálek denně, samozřejmě se nic neděje, při množství tří šálků však již doporučenou hodnotu překračujete. Kakao by tak s ohledem na kofein, ale především vysoký obsah cukru v žádném případě nemělo tvořit základ pitného režimu žádného dítěte. 

Děti vs. dospělí

O senzorické hodnocení se tentokrát postaraly dvě poroty – odborná, složená z expertů VŠCHT a také dětská, která sice není na hodnocení vyškolena, ale právě pro děti jsou tyto výrobky primárně určeny. Jak už je zmíněno výše, všechny směsi jsme připravovali podle návodu uvedeného na obale a zalévali je mlékem o teplotě 50 °C.

V hodnocení se obě části poroty značně lišily. Zatímco vítězem se pro dospělé stal nápoj Marks&Spencer, děti si za svého favorita zvolily Granko, které většina z nich pije a také ho řada podle chuti poznala. Nejvíce se hodnocení rozcházelo u nápoje Chocao – zatímco ho dospělí umístili na druhou příčku, u dětí si vysloužil až deváté místo.

Obecně oběma porotám nejvíce u testovaných vzorků nejvíce vadila „řídká“ kakaová chuť a naopak velmi silná sladkost. Samozřejmě je možné, že byste si doma dávkovali kakao jinak, podle komentářů poroty, které překážela málo kakaová chuť, pravděpodobně ve vyšším množství.

V takovém případě by váš cukrový příděl samozřejmě oproti námi stanoveným hodnotám ještě narostl.

  • Jak číst tabulky
  • Cena: uvádíme cenu, za kterou jsme výrobek zakoupili v běžné obchodní síti
  • Cena za 1 kg: pro srovnání uvádíme také cenu přepočítanou na 1 kilogram výrobku
  • Obsah kakaa: kakaový podíl naměřený na VŠCHT
  • Kostky cukru: Počet kostek v jednom šálku, pokud dodržíme doporučené dávkování – nemusí tedy zcela odpovídat absolutní hodnotě obsaženého cukru v balení, záleží na konkrétním doporučeném dávkování
  • Z laboratoře: souhrnné hodnocení vyplývající z chemických analýz a složení vzorků
  • Z degustace: souhrnné hodnocení vyplývající ze senzorického hodnocení odborné a dětské poroty
  • Známku testu tvoří: 45 % obsah kakaa, 30 % senzorické hodnocení, 10 % obsah těžkých kovů, 10 % složení, 5 % hodnocení obalů
  • Marks&SpencerDrinking chocolateZakoupeno: M&S
  • Prodávající: Marks&Spencer, vyr. v Německu
  • Test kakaa: Důležité informace chybíZnámka testu 1,7Cena:115,9 Kč/250 gCena za 1 kg:463,6 KčObsah kakaa:
  • 40 %
Budete mít zájem:  Prevence klíštěte (domácí repelenty) + jak ho bezpečně vytáhnout, když už klíště máte

Z laboratoře: Nápoj ve znovuuzavíratelnémobalu. Obal je poměrně přehledný, ale chybíinformace o výrobci. Neobsahuje žádnépřídatné látky. Výrazně nejvyšší obsah kakaaze všech, nejvyšší je tím pádem také obsahtheobrominu a kofeinu. Obsah cukru nejnižšíze všech (57 %). Průměrný obsah těžkých kovů.Jednoznačně nejdražší.

  1. Z degustace: Výrazně více chutnal nápoj
  2. AlnaturaTrink KakaoZakoupeno: dm drogerie
  3. Výrobce: neuvedeno (Alnatura, Německo)

dospělým – oceňovali zejména výrazně kakaovouchuť, vadila výrazná hořkost. Dětskou porotutento vzorek rozdělil – část si pochvalovala silnoukakaovou chuť, pro jiné byl nápoj příliš hořký,Známka za senzorické hodnocení 1,9.Test kakaa: Důležité informace chybí

  • Známka testu 2,4Cena:92,9 Kč/400 gCena za 1 kg:232,3 KčObsah kakaa:
  • 34 %

Z laboratoře: Méně praktický plastovýobal bez možnosti opětovného uzavření.V češtině zcela chybí informace o výrobcii distributorovi, jinak poměrně přehledné.Jako jediný obsahuje regulátor kyselosti.Druhý nejvyšší obsah kakaa, druhý nejnižšíobsah cukru (67,1 %). Mezi testovanýmiprůměrný obsah těžkých kovů.

  1. Z degustace: Nápoj mnohem lépe hodnotila
  2. OrionGrankoZakoupeno: Albert
  3. Výrobce: Nestlé

dospělá porota, ale ani tu příliš nepřesvědčil.Na povrchu se tvořila vrstvička tuku, textura jedrsnější. Chuť příliš hořká a kyselá, což dětemvadilo a daly vzorku nejhorší známku ze všech.Známka za senzorické hodnocení 3,2. Test kakaa: Důležité informace chybí

  • Známka testu 2,5Cena:49,9 Kč/225 KčCena za 1 kg:221,8 KčObsah kakaa:21 %
  • Z laboratoře: Klasické balení v sáčku
  • Z degustace: U dětí vítěz v senzorickém
  • NestléNesquikZakoupeno: Billa
  • Výrobce: Nestlé Maďarsko

a znovuuzavíratelné krabici. Nejpřehlednějšíobal ze všech, jen informace o výrobci nenízcela jasná. Obsahuje emulgátor a aroma,vylepšeno o přidané vitaminy. Obsah kakaaje průměrný. Obsah cukru poměrně vysoký(78 %). Mezi testovanými průměrný obsahtěžkých kovů.hodnocení – řada z nich podle chuti poznala,o který výrobek jde. U dospělé poroty až čtvrtýnejlepší – vadila zejména světlejší barva a méněintenzivní kakaová chuť. Známka za senzorickéhodnocení 2,2. Test kakaa: Důležité informace chybí

  1. Známka testu 2,5Cena:43,9 Kč/200 gCena za 1 kg:219,5 KčObsah kakaa:21 %
  2. Z laboratoře: Obal není znovuuzavíratelný,
  3. Z degustace: Dospělá i dětská část
  4. KávovinyDoušekZakoupeno: Billa

je méně přehledný – malépísmo, ve svárech prakticky nečitelné.Obsahuje emulgátor a aroma. Obohacenoo vitaminy a minerální látky. Průměrnýobsah kakaa, poměrně vysoký obsah cukru(74 %). Průměrný obsah těžkých kovů.poroty se na hodnocení v podstatě shodly- barva je příliš světlá, chuť při přípravěpodle návodu méně kakaová, mnohemvýraznější je chuť mléka a cukru. Známkaza senzorické hodnocení 2,3.

Výrobce: Kávoviny, a.s.

Test kakaa: Důležité informace chybí

  • Známka testu 2,6Cena:33,9 Kč/250 gCena za 1 kg:135,6 KčObsah kakaa:24 %
  • Z laboratoře: Prášek v sáčku a uzavíratelné
  • Z degustace: Nápoj mnohem více chutnal
  • Albert qualityKakaíčkoZakoupeno: Albert

papírové krabici. Obal je přehledný, ale zcelachybí informace o počtu porcí a není definovánobjem šálku či gramáž jedné porce. Obsahujeemulgátor i aroma, přidána vitaminová směs.Čtvrtý nejvyšší obsah kakaa, nižší obsah cukru(69 %) – na porci nejnižší. Obsah těžkých kovůpatří k nižším.dětem. Oceňovali, že je cítit skutečně kakao.Pro dospělé byla chuť nápoje příliš naředěnáa prázdná. Oběma porotám překážela netypická,nasládlá vůně a také lehká pachuť. Známkaza senzorické hodnocení 2,6.

Výrobce: pro AHOLD Kávoviny, a.s.

Test kakaa: Důležité informace chybí

  1. Známka testu 2,6Cena:31,9 Kč/250 gCena za 1 kg:127,6 KčObsah kakaa:25 %
  2. Z laboratoře: Nápoj v plastovém
  3. Z degustace: Přes vyšší obsah kakaa jeho
  4. hodnocení 3,1.
  5. ExcelsiorSchosana Quick
  6. Zakoupeno: Norma

neuzavíratelném sáčku. Menší písmoa nečitelné datum trvanlivosti. Obsahujeemulgátor i aroma, obohaceno o vitaminy.Třetí nejvyšší obsah kakaa, nižší obsah cukru(69 %) – na doporučenou porci nejnižší zevšech. Nejnižší obsah těžkých kovů mezitestovanými vzorky.chuť nebyla prakticky znatelná, nápoj byl velmiřídký, mdlý. U dospělé poroty nehorší známkaza intenzitu kakaové chuti. Někteří identifikovalinepříjemnou pachuť. Známka za senzorické Test kakaa: Důležité informace chybí

  • Známka testu 2,7Cena:74,9 Kč/800 gCena za 1 kg:93,6 KčObsah kakaa:
  • 18 %

Z laboratoře: Znovuuzavíratelný obal,praktický pro další uchovávání. Poměrněpřehledné informace, ale zcela chybíúdaje o správném skladování. Obsahujeemulgátor. Nízký obsah kakaa, poměrněvysoký obsah cukru (78,2 %). Obsahtěžkých kovů patří mezi testovanými vzorkyk těm vyšším.

  1. Z degustace: Obě části poroty se shodly, že
  2. ChocolaChocaoZakoupeno: Penny Market
  3. Výrobce: pro Penny Market, vyr. v Německu

jde o průměrný vzorek bez zásadních závad,ale také výraznějších kladů. Barva příliš světlá.Chuť je při naředění podle doporučenéhodávkování příliš řídká, málo výrazná a málokakaová. Známka za senzorické hodnocení 2,4.Test kakaa: Důležité informace chybí

  • Známka testu 2,7Cena:74,9 Kč/800 gCena za 1 kg:93,6 KčObsah kakaa:
  • 19 %

Z laboratoře: Plastová uzavíratelnánádoba, praktická pro další uchovávání.Chybí informace o výrobci, uveden pouzedistributor. Nedozvíme se ani počet porcí.Obsahuje emulgátor. Nižší obsah kakaa,obsah cukru je poměrně vysoký (78 %).Obsah těžkých kovů patří mezi testovanýmivzorky k nižším.

  1. Z degustace: Vzorek více chutnal dospělé
  2. Tescoinstantní kakaový nápojZakoupeno: Tesco
  3. Distributor: Tesco Stores, vyr. v Maďarsku
Budete mít zájem:  Hřebečská medovina: poklad z tatínkova sešitku

porotě – oceňovala vyváženou chuť, ve srovnánís jinými výraznou kakaovou příchuť. Dětemvadily trochu netypické tóny, ale oceňovaly, ženápoj není přehnaně sladký. Pro někoho až přílišhořké. Známka za senzorické hodnocení 2,3. Test kakaa: Důležité informace chybí

  • Známka testu 2,8Cena:54,9 Kč/500 gCena za 1 kg:109,8 KčObsah kakaa:19 %
  • Z laboratoře: Prášek v sáčku a uzavíratelné
  • Z degustace: Hodnocení oběma skupinami
  • Johny CacaoInstant drinkZakoupeno: Lidl
  • Distributor: Lidl Stiftung, Německo
  • Známka testu 2,9Cena:44,9 Kč/500 gCena za 1 kg:89,8 KčObsah kakaa:16 %
  • Z laboratoře: Nápoj v plastovém sáčku,
  • Z degustace: Výrobek výrazně lépe hodnotila
  • Caffelleria MokateTigoZakoupeno: Billa
  • Výrobce: Mokate, vyr. v Polsku
  • Známka testu 3,3Cena:29,9 Kč/150 gCena za 1 kg:199,3 KčObsah kakaa:12 %
  • Z laboratoře: Nápoj v plastovém sáčku se
  • Z degustace: Obě části poroty se na hodnocení
  • Tesco Valuecocoa drinkZakoupeno: Tesco
  • Distributor: Tesco Stores, vyr. v Maďarsku
  • Známka testu 3,6Cena:74,9 Kč/1000 gCena za 1 kg:74,9 KčObsah kakaa:10 %
  • Z laboratoře: Nepraktický plastový obal
  • Z degustace: Nápoj výrazně více chutnal

papírové krabici. Na obale chybí informaceo výrobci a počtu obsažených porcí, jinakobal patřil k nejlepším. Obsahuje emulgátora aroma, obohaceno o vitaminy. Nižšíobsah kakaa, vysoký obsah cukru (79 %).Obsah těžkých kovů patří mezi testovanýmivzorky k nižším.bylo velmi vyrovnané. Líbila se typická, kakaovábarva a příjemná vůně. Dětem i dospělýmnaopak vadila dominantní sladkost, která zcelapřebila kakaovou chuť. Známka za senzorickéhodnocení 2,6. který je opatřen znovuuzavíratelným páskem.Poměrně přehledný obal, ale zcela chybíinformace o výrobci. Obsahuje aromaa emulgátor, obohaceno o vitaminy. Třetínejnižší obsah kakaa, ale druhý nejvyšší obsahcukru (82 %). Mezi testovanými výrobky patříobsah těžkých kovů k těm vyšším.dětská porota – líbila se hlavně sytá barva.Obě poroty kritizovaly zbytečně sladkou chuť,která přehluší kakaovou složku, a také pachuťpo umělém sladidle (podle složení obsaženonení). Známka za senzorické hodnocení 2,6. znovuuzavíratelným páskem. Méně přehlednýobal, písmo malé a nekontrastní, chybí údajo počtu porcí. Obsahuje emulgátor a aroma,obohaceno o vitaminy. Druhý nejnižší obsahkakaa, průměrný obsah cukru (71,4 %), připřepočtu na porci nejvyšší ze všech. Průměrnýobsah těžkých kovů.vzorku v zásadě shodly. Pro dospělé druhánejhorší vůně, všem vadila málo výraznákakaová chuť a velmi intenzivní sladkost. Někteříidentifikovali netypickou, nepříjemnou pachuť.Známka za senzorické hodnocení 3,3. bez možnosti opětovného uzavření. Chybíinformace, kdo kakaový nápoj vyrobil, a takékolik balení obsahuje porcí. Obsahuje aromaa emulgátory. Nejnižší obsah kakaa, výrazněnejvyšší obsah cukru (88 %). Nejvyšší obsahtěžkých kovů. Nejlevnější výrobek.dětem, ale i pro ně byl příliš sladký, některýmvadila přidaná skořice. Pro dospělés přehledem nejhorší vzorek – méněpříjemná barva i vůně, v chuti zcela dominujesladkost, kakao se zcela ztrácí. Známkaza senzorické hodnocení 3,4.

dTest: Instantní kakaa obsahují v průměru 75 % cukru a jen 21 % kakaa

Na množství kakaa v instantním kakaovém nápoji se nevztahuje žádný předpis. Je tedy zcela na rozhodnutí výrobce, kolik této drahé suroviny do práškové směsi dá. Jeho množství ale musí uvést na obalu. Povinné informace byly uvedeny na všech výrobcích s výjimkou směsi Cola Cao Energy, která množství kakaa nedeklarovala.

„Testovali jsme 16 vzorků známých i řetězcových značek instantního kakaa. Nejméně kakaa jsme zjistili u nápoje Tesco Value Cocoa Drink (11,1 %), podobně na tom bylo i Caffeteria Mokate Tigo (11,6 %). Zejména na příkladu značky Tesco Value se ukázalo, že kde chybí kakao, tam se prosadí cukr,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Co do množství, byl hlavní surovinou všech testovaných kakaových nápojů cukr, jehož obsah tvořil minimálně 60 % hmotnosti směsi. Nejčastěji se množství cukru pohybovalo od 70 do 80 %. Nad 80% hranici cukru se dostaly značky Lidl/Monte Santos Johny Cacao a Tesco Value Cocoa Drink.

Jedna věc je, kolik cukru je v prášku a druhá, kolik prášku nasypete do hrnku s mlékem. „Výpočtem z nutričních hodnot a předepsaného dávkování jsme zjistili, kolik cukru dítě vypije v 200ml hrnku výsledného nápoje. Z tohoto pohledu vznikne nejcukernatější nápoj z výrobku Caffeteria Mokate Tigo.

V jednom hrnku vypije konzument 21,6 g rozpuštěného cukru, což je víc, než by zdravé pětileté dítě mělo přijmout za celý den,“ poznamenává Hana Hoffmannová.

Velkou část doporučeného denního množství cukru děti vypijí v hrnku nápojů značek Tesco Value Cocoa Drink (17,6 g), Tesco Instantní kakaový nápoj (15,8 g), Kaufland/K-Classic Schoko Drink (15,6 g) a Penny/Choco’la Chocao (15,6 g).

V těchto výpočtech bral dTest v úvahu pouze cukr vnesený instantním kakaem. Ve skutečnosti by dítě cukru vypilo ještě víc, protože samotné mléko by do 200ml sklenice přidalo dalších 9 gramů mléčného cukru.

Přeslazenost kakaových nápojů vstoupila do hodnocení ještě jednou při ochutnávce. I tam měly některé výrobky problémy s příliš sladkou chutí.

„Díky chemické analýze dvojčat výrobků Nestlé Nesquik jsme si mohli ověřit podezření na dvojí kvalitu. Ve výrobku určeném pro český trh bylo o trochu více kakaa než v tom určeném pro britský trh. Při senzorickém hodnocení (barva, vůně, chuť) dopadl lépe i přes horší složení britský výrobek,“ shrnuje Hana Hoffmannová.

K překvapení mnoha spotřebitelů obsahují instantní kakaové směsi i relativně dost soli. Pouze dostatečnou známku (čtyřku) si kvůli soli odnesla kakaa Cola Cao, Granko, Tesco Value a britský Nesquik. Obsah soli v nich překračoval deklarované množství a před nedostatečnou známkou je zachránila úředně stanovená tolerance.

Dobrou zprávou pro konzumenty instantního kakaa je, že v testu na přítomnost nežádoucích látek (minerální oleje nebo ochratoxin A), neměly testované výrobky problémy.

Budete mít zájem:  Fotogalerie: Nepohodlná židle jako lék na bolavá záda

Příjem cukru

Obyvatelé České republiky zkonzumují v průměru 26 kostek cukru, tedy zhruba 130 g.

Dospělým jedincům doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO) jako zdraví prospěšné snížení příjmu volných cukrů pod 5 % z celkového příjmu energie, tedy přibližně pod 25 gramů denně, což odpovídá pěti kostkám cukru. Pětileté děti by podle doporučení WHO měly snížit příjem přidaných cukrů na 21 gramů za den, což odpovídá čtyřem kostkám cukru.

Přehled testovaných instantních kakaí najdete v naší databázi testovaných výrobků. Kompletní výsledky testu přineslo dubnové vydání časopisu dTest.

Kontakty pro média:

Hana Hoffmannová, [email protected], tel.: +420 241 404 922 Kristýna Kuncová, [email protected], tel.: +420 604 556 874

dTest, o.p.s. je největší českou spotřebitelskou organizací, která v ČR působí již od roku 1992.

Je vydavatelem spotřebitelského časopisu dTest, na jehož stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a objektivních testů produktů, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými výrobky, informace o spotřebitelských právech a rady, jak tato práva účinně uplatňovat. dTest je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT) a evropské spotřebitelské organizace BEUC.

Poradenská linka časopisu dTest – 299 149 009 – je v provozu každý pracovní den od 9 do 17 hodin a spotřebitelé na ní mohou konzultovat s právními poradci časopisu dTest nejrůznější spotřebitelské problémy, a to za cenu běžného tarifu volání. Od spuštění v roce 2010 této možnosti využily již desetitisíce spotřebitelů a poradenská linka časopisu dTest se tak stala první a nejvyhledávanější cestou k řešení potíží, se kterými se zákazníci na trhu setkávají.

Na testy na koronavirus jsou fronty, připustil Prymula. Umožní je všem, ale za peníze

I když představitelé vlády tvrdí, že nic ohledně výskytu koronaviru nepodcenili, první dny ukázaly, že mnoho lidí se marně domáhá testování a ještě k tomu naráží na obsazené telefonní linky.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za tohoto stavu slibuje, že bude více možností, jak se testovat, více laboratoří i více čísel, kde lidé získají informace. Přesto není jasné, jestli to bude stačit.

Odborníci se shodují v tom, že pokud má Česko čelit co nejlépe nebezpečnému šíření koronaviru, je absolutně klíčové, aby bylo co nejvíce lidí testováno na přítomnost tohoto viru. Jenže informace z různých míst od chvíle, kdy se objevil 1. března první případ koronaviru v Česku, ukazují, že právě v testování stát citelně zaostává.

Prvním klíčovým problémem je to, že mnozí lidé se vůbec nedovolají na patřičné telefonní linky, aby mohli o testování požádat. Další překážkou pak je, že dosud bylo málo možností, jak o testování žádat.

A do třetice chybělo více laboratoří, které provádějí analýzu vzorků. Redakci on-line deníku Aktuálně.

cz se přihlásilo během celého týdne hned několik lidí, kteří upozorňovali, že na všechny tyto problémy narazili.

Například dvacetiletá Monika se chtěla nechat v úterý testovat, protože onemocněla virózou od podobně postižené spolužačky, která byla v kontaktu s člověkem, jenž se v minulých dnech vrátil z Itálie.

„Celé úterý jsem marně volala na linky pražské hygienické stanice i na linku Státního zdravotního ústavu,“ říká.

Úspěšná byla až ve středu, kdy se ale dozvěděla na hygienické stanici informaci, která ji hodně zaskočila.

„Řekli mi, že v současné době testují výhradně lidi, kteří se osobně vrátili z Itálie, a pro zbytek nemůžou vůbec nic udělat.

Zeptali se na můj zdravotní stav a poté mi doporučili, ať jdu za svou praktickou lékařkou, ale mám hlavně zamlčet, že jsem v nějakém rizikovém kontaktu s někým z Itálie,“ popsala svou zkušenost Monika, kterou redakce osobně zná.

Není zdaleka jediná, redakci se ozývají další lidé, kteří byli odmítnuti s tím, že chybí kapacity na další testování.

Když se redakce Hospodářských novin a Aktuálně.cz premiéra Andreje Babiše zeptala ve čtvrtek po poledni na tento problém po zasedání vlády, usmíval se a nedával najevo, že by byly nějaké problémy. „My máme dostatečnou testovací kapacitu.

Začínali jsme s jedním Státním zdravotním ústavem a postupně to rozšiřujeme, takže ty kapacity jsou.

Krajské hygienické stanice hned komunikují s nemocnicemi, takže já myslím, že to zvládáme a zatím není žádný problém,“ tvrdil Babiš a jakékoliv problémy odmítl i po opakovaném dotazu na testování.

„Testujeme včas, je to on-line, my stále trasujeme (zjišťují, s kým se nakažený potkal, pozn. red.) na rozdíl od ostatních zemí, které to už dávno vzdaly, a samozřejmě, kdyby to Itálie dělala, tak by se nestalo to, co se stalo. Takže u nás žádný problém není, kapacity jsou, mluvíme s výrobci ventilátorů, roušek,“ přešel Babiš od testování k jinému tématu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector