Slezina a její funkce – co jí prospívá a co slezině škodí?

Slezina a její funkce – co jí prospívá a co slezině škodí?29.03.2018Detail

Puškvorec obecný (Acorus calamus) je vytrvalá aromatická bylina, která se pro léčebné účely používala ji ve starověku (Indie, Egypt, Arábie, Čína). Pr…

Slezina (element země, plný orgán) je párovým orgánem žaludku a oba jsou zodpovědné za trávení a vstřebávání potravy.

Podle TČM slezinu podporují obiloviny jako pohanka, rýže, pšenice, oves, kroupy, dále luštěniny (fazole, soja, hrách), některé druhy koření (skořice, koriandr, zázvor), určitě všechna vařená, dušená a napařovaná jídla, tykvová zelenina a všechna jídla nautrální a nevýrazné chuti.

  • vařená celozrnná obilná strava (pšenice, oves, žito, rýže natural, jáhly)
  • nasládlá vařená či dušená zelenina (dýně, tykve, cukety)
  • teplé snídaně, zeleninové polévky a obilninové kaše

Naopak slezinu podle TČM oslabují syrová zelenina a ovoce, RAW strava, výrobky z bílé mouky a bílého cukru, smažená a fritovaná jídla, studené nápoje, veškeré sladké nápoje a zmrzlina. 

  • studená strava i pití oslabuje velice funkci sleziny
  • slezinu oslabuje velké množství přemírou bílého cukru, bílé mouky a mléčných výrobků

Doba činnosti sleziny a slinivky břišní dle TCM: 09.00 – 11.00, v 11 nastává výkonostní vrchol, tělo je schopno strávit sladkosti (ovoce a med). Funkci sleziny můžeme podpořit detoxikací organismu, zněmou jídelníčku, bylinkami, lymfatickými masážemi atd.

Bylinky a potraviny působící příznivě na činnost sleziny:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek či rostlin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z „odborné literatury“ (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • čekanka, čistí krev, játra, slezinu i ledviny
  • šalvěj lékařská, podporuje odhlenění organsmu a tak prospívá slezině (čaj, kloktání, ihalace)
  • podběl, tyminán a jitrocel, také odhleňují organismus
  • sklenice vody s jeblečným octem

Slezina a její funkce v těle:

  • je článkem imunitní obrany organizmu, dochází v ní k syntéze protilátek, slouží také jako krevní filtr, který se podílí na recyklaci železa (rezervoár krve)
  • čistí lymfu a odvádí toxíny z těla

Příznaky špatně fungující sleziny:

  • časté zahlenění (hleny dle TČM jsou projevem přílišné vlhkosti a horkosti, která se v těle nahromadila
  • časté bolesti v krku, chrapot a angína
  • potíže se štítnou žlázou, hormonálním systémem nebo žlázami s vnitřní sekrecí
  • vznik otoků a celulitidy (nefunkční lymfatický systém a přetížená slezina)

Potraviny, které škodí slezině?

  • bílá pšeničná mouka
  • bílý rafinovaný cukr
  • mléko
  • káva, cigarety, alkohol, tučná jídla, sladkosti

Slezina a žaludek- léčba, dieta, popis funkce, vhodná a nevhodná strava, projevy nemoci a očista

Zvedněte si náladu našimi vtipy. Slezina a její funkce – co jí prospívá a co slezině škodí?

Slezina je jedním z významných obranných míst těla. Oslabenou slezinu poznáme okamžitě na mandlích. Slezina reaguje při všech infekčních chorobách, nemocech krve a jater, při sebemenším rozladění organismu. Její správná funkce podporuje aktivitu a život. Slezina zachycuje unavené červené krvinky a je filtrem lymfy – zachycuje potravinářská barviva a chemii, zachycuje také naši zlobu a nešvary.Její stav ukazuje naši sympatii k lidem, přírodě, zvířatům, rostlinám. Pokud vše soudíme, hodnotíme, o vše se staráme a nad každým se rozčilujeme, poškodíme si tento měkký a citlivý orgán a nakonec, víte, jak často dochází k úrazům a nehodám s natržením sleziny, pak dojde k jejímu odstranění a protože nic není náhoda, půjde o krátké a velmi silné pročištění. Pokud je poškozená slezina, shromážděné negace musí být pročišťovány tělesným trápením a ztrátami. Nikdy nikoho nesuďte a nekritizujte, přistupujte k lidem se sympatiemi a pochopením.

Léčivá formulka sleziny

Mám se rád a nahlížím na vše kladně. Souhlasím se vším svým nynějším konáním. Nedělám nic proti sobě. Důvěřuji, že průběh života bude pro mne příznivý. Jsem v bezpečí. Všechno je v pořádku.

Slezina pouhým okem

Slezina je veliká asi jako lidská pěst, cca 11 x 8 cm. Její tvar se podobá kávovému zrnu, ale na rozdíl od něj má slezina fialovou barvu a není tak tvrdá.

Na povrchu ji kryje hladké vazivové pouzdro. Do sleziny v oblasti tzv. hilu vstupuje slezinná tepna a vystupuje slezinná žíla.

Uvnitř je slezina vyplněná červenou a bílou pulpou (pulpa je houbovitá dřeň).

Kde se nachází slezina

V lidském těle je slezina uložena pod levým žeberním obloukem, hluboko při páteři, těsně pod brániční klenbou. Za normálních okolností není hmatná. Zespoda se slezinou sousedí levé ohbí tlustého střeva, z pravé strany je slezině nejblíže slinivka břišní a žaludek. Zleva je slezina kryta žebry.

Jak a k čemu slouží slezina

Slezina je zodpovědná za kvalitu našeho imunitního systému, protože čistí lymfatický systém, odvádí z těla chemické látky a barviva, které jíme spolu s potravinami a podílí se na krvetvorbě tím, že odstraňuje z krve staré červené krvinky.

Slezina slouží pro červené krvinky jako „popelka“, třídí zdravé od poškozených. Poškozené krvinky se totiž nedokážou prodrat trámčinou červené pulpy, zachytí se v ní a zanikají. Pro lidský plod je slezina orgánem krvetvorby.

Podílí se na tvorbě a dozrávání některých druhů bílých krvinek a na tvorbě protilátek.

Když nefunguje slezina

Může být zdrojem bolestí v levém podžebří, kde je slezina uložena, a to tlakového charakteru, někdy však i píchavých či vystřelujících do levého ramene, pokud ve zvětšené slezině dojde k nedokrvení části tkáně nebo naopak k zakrvácení v důsledku křehkosti zbytnělého orgánu.

V levém podžebří trochu níže níže může bolet taky „kíla“ žaludku při každodeních, déletrvajících refluxech jídla do jícnu.

Někdy i výrazně zvětšená slezina nebolí, ale může způsobovat dechové obtíže, jak tlačí zespodu na bránici a omezuje prostor pro dýchající plíce, nebo je příčinou nespecifických břišních potíží, které můžeme označit jako „břišní dyskomfort“ – pocity plnosti v žaludku, nemožnost požití větší porce jídla, nevolnost, ale i krvácení z nosu atd. Výrazně zvětšená slezina pak může omezovat odtok žilní krve z oblasti břicha a způsobit nahromadění tekutiny v dutině břišní, tzv. ascites. Zvětšení jater nebývá tak výrazné, ale i ono může být zdrojem bolestí v pravém podžebří, kde jsou játra uložena. Slezina se zvětšuje také při městnání krve a některých chorobách krvetvorby, jako je např. leukemie, Hodgkinův lymfom, pravá polycytémie, a jater, např. při hepatitidě, infekční mononukleóze či jaterní cirhóze. Krvácení z nedostatku destiček může mít charakter krvácení do kůže v podobě malých červených teček, zvaných petechie, či větších prokrvácených skvrn, dále pak v podobě snadné nebo samovolné tvorby modřin (tzv. hematomů). Rovněž se objevuje slizniční krvácení v podobě krvácení z nosu, z dásní či např. přítomnosti krve v moči buď viditelné okem nebo zjistitelné mikroskopickým vyšetřením.

Onemocnění sleziny bývají doprovázena únavou

Jakákoliv nemoc, př. kandidóza, způsobuje poruchy funkce jednotlivých orgánových okruhů. Některé orgánové okruhy mohou být postiženy více, jiné méně. Při velkém postižení (tj. oslabení) určitého orgánového okruhu se u pacienta objevuje většina symptomů a potíží, které jsou pro oslabení tohoto orgánového okruhu typické, při malém oslabení se jich objevuje jen málo.

Čínská medicína

Představme si pentagram, energetickou růžici ( dřevo, oheň, země, kov a voda ). Každý element této růžice je reprezentován dvěma orgány. Jeden z nich je plný a druhý dutý.

Příklad: Dřevo je zastoupeno játry a žlučníkem, oheň zase srdcem a tenkým střevem a konečně země reprezentují slezina, slinivka a žaludek. Mezi těmito orgány panují vzájemné vztahy funkcí.

Tenké střevo dává energii pro žaludek- je pro žaludek matkou, která svého syna podporuje. Naproti tomu játra, a zejména žlučník, mají na žaludek negativní vliv.

Lékaři čínské medicíny vypracovali systém, pomocí kterého je možno stav oslabeného orgánového okruhu opět posílit, a tím zmírnit nebo odstranit potíže a symptomy spojené s jeho oslabením. V tomto článku se zaměříme na problémy objevující se při postižení orgánového okruhu žaludku a sleziny.

K tomuto orgánovému okruhu řadí čínská medicína kromě žaludku a sleziny ještě slinivku, dvanácterník a také veškeré svalstvo a krev. Smyslový orgán, který je s tímto orgánovým okruhem spojen, jsou ústa, reflektorem (tj.

částí těla, která odráží stav tohoto orgánového okruhu) jsou rty.

Zhoršená funkce okruhu sleziny a žaludku (projevy):

  • únava (je to proto, že slezina je zodpovědná za „výrobu“ energie z potravy)
  • snížená obranyschopnost organismu (zhoršení funkce imunitního systému)
  • problémy se zažíváním (nechutenství, průjmy, hubnutí, nadýmání)
  • poruchy krvetvorby, závratě, mžitky před očima, krvácení (z nosu, podlitiny)
  • těžké, bolící a studené končetiny, ubývání síly, ochablé svalstvo
  • žaludeční a dvanátníkové vředy zahlenění, vodnaté otoky

Ke zhoršení těchto symptomů dochází v chladném a vlhkém prostředí, a také po konzumaci studených potravin, sladkostí a syrového ovoce a zeleniny. Zhoršený stav se objevuje rovněž mezi 7 a 9 hodinou ranní pro žaludek a 9 a 11 hodinou dopolední pro slezinu.

K příznakům oslabení okruhu sleziny a žaludku patří také:

  • nažloutlá barva obličeje,
  • dále velká chuť na sladké nebo naopak odpor ke sladké chuti,
  • a rovněž přílišná hloubavost, zádumčivost a starostlivost.

Dietní Opatření

Zvláště nevhodné je přijímat potravu na večer!!! Jíst tedy minimálně 4-5hodin před spánkem.Jinak potrava stagnuje přes noc v žaludku, kde se ale stále uvolňují žaludeční kyseliny, zbytečně se naleptávají žaludeční sliznice. Tím, že všechny orgány mají klidový režim tedy i játra a žlučník, zanášejí se přijímáním potravy na večer i žlučovody.

Budete mít zájem:  Laktobacily A Alergie Na Mleko?

Omezit na podzim a v zimě spotřebu syrových potravin a šťáv. Dbát na dostatečný příjem kvalitativně dobrých bílkovin, při velkém oslabení okruhu sleziny a žaludku se alespoň zezačátku doporučuje dělená strava.

Také tabletky škodí okruhu žaludku a sleziny, ať už je to třeba kloubní výživa, nebo podobné syntetické léky nebo doplňky výživy…

Vhodné potravinyPro posílení okruhu sleziny:

  • Jáhly (proso) – při oslabení sleziny je tato obilovina velmi doporučována, je však potřeba ji správně připravit, jinak by byla těžko stravitelná.
  • Slzovka – nová superpotravina na odhlenění a posílení organismu
  • vařené ovoce – hrušky, jablka, švestky, hrozno, angrešt …

Další potraviny pro posílení okruhu sleziny:

  • Pohanka, rýže, jáhly, oves, brambory.
  • Podušené /pečené/ ovoce (nejlépe jablka, mango, banány, meruňky,  broskve, třešně, hrušky, švestky, maliny, jahody, hrozny). občas i čerstvé
  • Vařená nebo dušená zelenina –dýně, špenát, zelí, mrkev, petržel, kedlubny, celer, brokolice, řepa, květák, cukety, zelený salát, cibule, česnek.
  • Luštěniny, fazole, hrách
  • Jedlé kaštany – ohřáté nebo pečené. /hrstka denně vyzdraví bolestivou sleznu/

V omezeném množství

  • Maso drůbeží, jehněčí, hovězí a vepřové (obsahuje železo).

Pro krvetvorbu

  • Listová zelenina, červená řepa i listy z ní, maso, ryby, fazole Adzuki, řasy.

Pro odstranění vlhkosti z těla (otoky, zahlenění)

  • cibule, ředkvičky, česnek, křen, celer, petržel, kopr, houby, ječmen, kukuřice, makrela, sardinky, kuře, majoránka, citrony, vlašské ořechy, pistácie.

Potraviny, které se nedoporučují

  • rafinované cukry a tučné potraviny
  • syrové ovoce a zelenina v zimě a na podzim
  • mléčné výrobky ( okyselují a zatěžují Lymfatický systém, spůsobují hlen )
  • potraviny obsahující lepek ( zamezují vstřebávání vitamínů ve střevech )
  • pšenice
  • droždí
  • pivo
  • káva
  • studené nápoje
  • ovocné šťávy ( obzvlášť z rajčat a citrusů – okyselují organismus ).

Byliny a koření

  • Žen-šen – připisuje se mu obzvlášť léčivé působení na okruh sleziny.
  • Zahřívající koření – skořice, kurkuma, zázvor, kardamom, muškátový oříšek,.
  • Puškvorec – obnovuje trávicí pochody, posiluje žaludek a slezinu, zabvuje zahlenění střev

Důležitá poznámka na závěr

Lékař čínské medicíny doporučí pacientovi opatření na posílení sleziny nejen v případě oslabení přímo tohoto orgánového okruhu, ale také při špatné funkci orgánového okruhu žlučníku a jater. Je to proto, že při špatné funkci žlučníku a jater se zdravotní problémy šíří právě na okruh žaludku a sleziny, takže je potřeba z preventivních důvodů tento orgánový okruh včas posilovat, aby se rozšíření zamezilo.

Dechová cvičení

Nedávno jsme četl knihu Pranajáma – Technika dechu a tam se píše že slezinu lze posílit dechovými cvičeními. Cvičení vypadalo následovně – velmi pomalý nádech, potom rychlý výdech a na stejnou dobu výdechu zadržet dech a zase dokola.

Tím se krátkodobě zvýší koncentrace CO2 v krvi a slezina se tím dá rozpumpovat a dojde ke zvětšení obsahu červených krvinek v krvi. Tato technika se má provádět s minimálním odstupem 2-3h od jídla a může se dělat jak dlouho je libo. Dochází u ní také ke zlepšení nálady a uvolnění endorfinů do krve.

Je to mimořádně silná technika, která hravě předčí i akupunkturu. Zároveň masíruje i orgány dutiny břišní. Má se provádět v sedě a hluboký nádech se má provádět s nafouknutím břicha, tím se posílí i bránice a játra.

Lze ji také doplnit o mentální techniku nasávání světla přes hlavu ze slunce a při výdechu rozjasnění celého těla a záření i přes kůži ven. Více zde.

Pro výpis všech článků z kategorie klikněte zde.

Slezina z pohledu čínské medicíny

Toto je jeden z nejčtenějších článků v magazínu. Trochu jsem verzi z roku 2017 doplnila o své nové poznatky, terminologicky upravila a zde je nové znění. Rozhodně se tomuto tématu budu věnovat i nadále, protože pochopení principů trávení je zásadní pro zdraví.

Slezina a její funkce

Slezina je jedním z významných obranných míst těla a je důležitou součástí imunitního systému. Její oslabení okamžitě poznáme na mandlích, které jsou se slezinou propojeny lymfatickým systémem. Slezina je filtrem lymfy a zachycuje unavené červené krvinky. Zároveň také za tvorbu červených krvinek a krevních destiček odpovídá.

Takto popisujeme účinky sleziny jako orgánu.

Slezina v čínské medicíně

Tady začíná první nesrovnalost a možná trochu nepochopení celého systému.

Popisujeme-li funkci orgánů dle čínské medicíny, tak nepopisujeme jejich fyzickou podstatu, nicméně jakýsi okruh, za který odpovídá.

Terminologicky správně bychom měli používat výrazy jako element země, čchi země, zemitá čchi. Používání slova „SLEZINA“ může vést ke zmatečnosti a trochu i výsměchu z nepochopení.

Oslabená slezina tedy neznamená, že vám tento orgán nefunguje. Znamená to, že se to nějak projevuje na tělesné úrovni a znalostí principů celostní medicíny můžete řešit příčinu.

Orgány a okruhy, které spadají do elementu Země, mají řídit trávící proces. V základu tam paří „slezina“ a „žaludek„. Vnitřní energii Země mají ale také „játra„, „tenké střevo“ a „pericard„.

Země znamená centrum, břicho, látkovou výměnu, s jejíž pomocí zpracováváme vlivy z vnějšího světa. Čchi tohoto elementu je hodně o spočívání sami v sobě – „být sám sebou“.

Jakmile nad sebou začneme více přemýšlet, často to nastává v pubertě (co si o nás myslí druzí, nevypadáme náhodou komicky atd.), tak se element Země oslabuje. Najednou místo toho, aby nám z břicha vycházela intuice a pocit jistoty, vychází tam obavy, zádumčivost a nejistota.

S tím ruku v ruce jdou potíže s trávením, látkovou výměnou, alergiemi a postupem let i nezadržitelnými problémy s tělesnou váhou.

Břicho je místem, kde se vše zpracovává

Nemluvíme zde jen o potravě, ale o všem, co čteme, slyšíme, vidíme nebo cítíme – všechny tyto vjemy musíme nejprve „strávit“. Což vysvětluje, proč má vnitřní energii Země i „pericard“.

Zemská čchi napomáhá rozkládat potravu, a to jak tělesnou, tak duševní a část z ní přeměňovat na jemnou esenci, kterou v sobě absorbuje a dále distribuuje do celého těla a hlavně do KOVU „plic“. Tato esence jednak stále doplňuje a obnovuje krev, proto slezina odpovídá i za tvorbu krve (v tom se shoduje s popisem funkce s dnešní medicínou), a jednak představuje zdroj hybné životní síly.

Zemská čchi „sleziny“ představuje „postnatální základ“. Jednoduše řečeno, vytváří energii z toho, co přijímáme. Je-li střed v pořádku, tak to co nás živí, nás posiluje. Je-li však slabý, objevují se potíže. Místo, aby nás „potrava“ posilovala, začneme mít po ní potíže. Když čtete tyto řádky, nepřemýšlejte pouze nad jídlem.

Zemská čchi „sleziny“ je mocným tvůrcem naší energie.

Nevhodné jídlo, nepravidelné jídlo, jídlo ve spěchu, jídlo s odporem a hlavně duševní práce a neustálé přemýšlení a přemítání. Když je slabý „střed“, nejsme schopni snášet svůj život. Snadno se pak urážíme, neumíme odpouštět, celé hodiny hloubáme nad každou pronesenou větou a donekonečna přemítáme nad našimi obavami. Je pro nás problém se soustředit a něco se naučit je nadlidský výkon.

Podle čínské medicíny se tyto nadměrné myšlenky a hromadění blbostí v hlavě přenáší především na kvalitu čchi, a to tak, že se čchi zahušťuje a stagnuje. Tím se oslabí její funkce, v důsledku čehož se objeví poruchy trávení, nechutenství, nadýmání, anebo až závratě, zatmění před očima, bušení srdce apod.

V tomto případě je to však trochu zamotaný kruh. Pokud již je slezina oslabená, např. špatnou stravou (např. jogurt s banánem ráno), tak se nadměrné přemítání již objevuje jako patologie.

Princip yin prvku Země je označován jako „slezina“. Tím však není myšlen jednoduše ten zmíněný orgán, ale řada vzájemných vztahů a funkčních okruhů, jak již bylo výše zmíněno. Yin v sobě nese vlhko a chlad, což je naprosto v pořádku, pokud je to v rovnováze. Občas potřebujeme, aby se v těle objevilo vlhko a chlad, hlavně pokud je potřeba zpracovat něco, co je suché a horké. 

Pokud je však vlhka a chladu nad míru, což se stává, když je YIN prvku země v oslabení, tak není na místě jej přijímat nad míru. A zde jsme u mléka. Mléko není ve své podstatě nezdravé, jen v sobě nese vlhko a chlad. A „slezina“ fakt nesnáší vlhko a chlad. Toť trochu k vysvětlení, proč mléko oslabuje „slezinu“.

V přírodě najdeme látky, které pomáhají posílit funkci sleziny. Jedná se především o polysacharidy a flavonoidy, které najdeme v mnoha tradičních směsích i moderních doplňcích stravy. Uvést je zde nemohu, protože by se jednalo o zdravotní tvrzení a z případných kontrol bych pak měla oslabenou nejen slezinu. Zajímá-li vás to, napište mi do ePoradny.

Máte-li jakékoliv problémy spojené s čchi sleziny je dobré začít řešit dietní opatření. Hlavně nejíst večer. Slezina má ráda teplou a upravenou stravu.

Je tedy dobré (hlavně v období podzimu a zimy) omezit příjem syrových potravin a šťáv. Jídlo spíše duste nebo šetrně vařte. Důležité je dbát na dostatečný příjem kvalitních bílkovin. Nedoporučují se mléčné výrobky.

Omezte pivo, kávu, studené nápoje a ovocné šťávy hlavně z citrusů.

Budete mít zájem:  Sencha – jaké má tento japonský zelený čaj účinky na naše zdraví?

Oslabení jinového elementu země se může projevit následovně:

  • Bolesti v levém podžebří.
  • Snížená obranyschopnost organismu.
  • Dechové potíže.
  • Pocity plnosti žaludku, problémy se zažíváním (nechutenství nebo naopak hlodavý hlad, průjmy, hubnutí, nadýmání).
  • Pocit těžkých nohou.
  • Poruchy krvetvorby, hlavně v oblasti červených krvinek. Praskání žilek (kožní metličky).
  • Závratě, mžitky před očima, časté krvácení z nosu.
  • Tvorba podlitin a modřin z důvodu nedostatečné tvorby krevních destiček.
  • Onemocnění sleziny (i té skutečné) bývají doprovázena únavou (slezina je zodpovědná za „výrobu“ energie z potravy). Tato únava je často provázena mírnou depresí.
  • Nestrávená potrava ve stolici.
  • Tupá bolest hlavy na čele.
  • Pocit chladu, hlavně studené ruce a nohy.
  • Pokles dělohy či konečníku (hemoroidy).
  • Zvýšený chuť na sladké, hlavně jako doplňovač energie.

To je výčet toho nejzákladnějšího. Pro hlubší popis tu nemám dostatek místa a je nutné problémy posuzovat individuálně. Celá čínská medicína je o individuálním přístupu. Nikdy nebývá postižen pouze jeden orgán. V dnešní době, kdy se nestravujeme úplně nejlépe a neumíme zastavit hlavu, je slezina oslabená velmi často. Pak už nastává dominový efekt.

K elementu ZEMĚ a její čchi ja např. přiřazen dvanácterník, veškeré svalstvo a krev. Kondice ZEMĚ se projevuje na rtech (např. vyrážky na nich jsou příznakem akumulace horkosti v „středu“, modré rty poukazují na stagnaci a srážení se čchi i krve, suché rty jsou důsledkem vyčerpání krve země atd.).

Orgánové hodiny pro „slezinu“ jsou mezi 9 – 11 hodinou dopolední. V tomto období můžeme tedy sledovat zhoršení příznaků. Stejně tak mezi 21 – 23 hodinou, kdy je čchi „sleziny“ nejslabší.

Jakmile jsem pochopila princip fungování elementu ZEMĚ v těle, došlo mi, že tím bylo tak trochu myšleno to, co my dnes s velkou pompou objevujeme, a to MIKROBIOM.

Vždy když mi nějaká takováto souvislost docvakne a doplním další dílek do toho pomyslného puzzle, mám husí kůži 🙂 🙂 🙂 Studenti se mi smějí, že husí kůže je odraz nějakého vzrušení, ale já to tak cítím.

Je to prostě vzrůšo, když objevíte něco nového.

Zajímají-li vás tyto principy také, tak se vrhněte do studia. Třeba na SHANTI ACADEMY. Ale bacha na „slezinu“ 🙂

  • ZDROJ:
  • Klasická čínská medicína – základy teorie I, Vladimír ANDO, 8. české vydání 2010, nakladatelství Svítání, ISBN 978-80-86601-16-8
  • Čínská medicína pro každý den, Christine Li, 1. české vydání 2017, nakladatelství Jan Vašut, ISBN 978-80-7541-029-0
  • Studijní materiály (hlavně přednášky Anastacie White) a pracovní zkušenosti 🙂

Slezina – Wikipedie

Slezina

Slezina (v obrázku označena jako „spleen“)

Laparoskopický pohled na slezinu koně

Latinsky

splen, lien, bazo

Tepny

slezinná tepna

Žíly

slezinná žíla

Nervy

slezinný plexus

Lymfa

mezenchym, dorzální mesogastrium

MeSH

A10.549.700

Gray

1282

Slezina (latinsky: lien, řecky: σπλήνsplén) je orgán nacházející se u téměř všech savců. Má podobnou strukturu jako velká mízní uzlina a funguje zejména jako krevní filtr. Není k životu bezpodmínečně nutná a její odstranění (splenektomie, například při vnitřním krvácení) nemá ve většině případů pro člověka tragické následky. Histologicky je tvořena bílou a červenou pulpou. Bílou pulpu vytvářejí uzlíky lymfatické tkáně – Malpighiho tělíska, která jsou tvořena z malých B-lymfocytů. Červená pulpa se skládá z vaziva, které je vyplněno krevními cévami. Její hmotnost kolísá v rozmezí 50–250 g.

Funkce sleziny

Slezina má několik funkcí. Je článkem imunitní obrany organizmu. Dochází v ní k syntéze protilátek. Slouží také jako krevní filtr s velkým množstvím makrofágů. Ty pohlcují a destruují poškozené nebo zanikající erytrocyty, leukocyty, bakterie a další materiál. Podílí se na recyklaci železa.

Funguje jako rezervoár krve. Ve slezině se normálně objevuje krvetvorba ve fetálním období. Po vytvoření funkční kostní dřeně tvorba krvetvorných elementů ve slezině zaniká a objevuje se teprve, když je v organizmu krvetvorných elementů málo. Větší slezina je spojena s lepší schopností se potápět.

[1]

Patologie sleziny

  • myeloidní metaplazie
  • splenomegalie
  • hepatosplenomegalie
  • hypoplazie sleziny, aplazie sleziny
  • accesorní slezina
  • bloudivá slezina
  • nádory sleziny
    • primární – hemangiom, lymfangiom, hemangiosarcom, lymfangiosarcom
    • sekundární – Hodgkinova nemoc

Uložení sleziny

Slezina je uložena intraperitoneálně v levé klenbě brániční (rg. hypochondriaca sinistra), v rozmezí 9. až 11. žebra, kopíruje průběh 10. žebra, hluboko při páteři. Zespoda je levé ohbí tlustého střeva, zprava pak slinivka břišní a žaludek. Za fyziologického stavu není hmatná. Poklepem na levém boku je patrné ztemnění v axilární čáře v rozmezí 9. až 11. žebra.

Vyšetření sleziny

U zdravých lidí by slezina neměla přesáhnout levý žeberní oblouk. Tím pádem není při pohmatu břicha prokazatelná. Onemocnění, která jsou přímo spojena se zvětšením sleziny, je celá řada. Při zvětšení sleziny je ji možno již hmatem rozpoznat přes břišní stěnu.

Pohmatové vyšetření se provádí následovně: pacient je na zádech a lékař začne vyšetření ve spodní části břicha. Následně pokračuje do prostoru levého horního kvadrantu. Slezina se při dýchání pohybuje, proto je pacient lékařem vyzván k nádechu. Zvětšenou slezinu je lékař tedy schopen prsty rozeznat.

Další možností je RTG vyšetření a ultrazvuk.

Reference

  1. ↑ https://phys.org/news/2018-04-genetic-humans.html – Genetic adaptations to diving discovered in humans for the first time

Externí odkazy

  • Obrázky, zvuky či videa k tématu slezina na Wikimedia Commons
  • Slovníkové heslo slezina ve Wikislovníku
Tento článek je příliš stručný nebo postrádá důležité informace.Pomozte Wikipedii tím, že jej vhodně rozšíříte. Nevkládejte však bez oprávnění cizí texty.
Autoritní data

  • PSH: 648
  • BNE: XX533502
  • BNF: cb11964946v (data)
  • GND: 4039388-4
  • LCCN: sh85126812
  • MA: 2780931953
  • NDL: 00563303
  • TA98: A13.2.01.001

Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Slezina&oldid=20477150“

Ledviny, játra a slezina: Tři zásadní orgány pro čištění organizmu. Co jim škodí nejvíce?

Začněme ledvinami. Tento párový orgán o velikosti pouhé lidské pěsti filtruje a očišťuje krev, jež ledvinami stále proudí, a to v množství 1,2 litru za minutu.

Hlavní díl práce přitom odvádějí ledvinná klubíčka, glomeruly, které zadržují v krvi bílkovinu a propouštějí vodu, minerály a odpadové produkty látkové výměny. Fungují jako filtry: dovnitř vchází krev, ven vychází moč.

 Mnoho lidí se ke svým ledvinám chová mírně řečeno macešsky, což dokládá i statistika – chronickými problémy s ledvinami trpí každý desátý obyvatel naší planety.

Například v souvislosti s civilizačními nemocemi bývají nejvíce skloňovány srdeční infarkt či mozková mrtvice, nesmíme ale zapomínat také na poškození cév a tím i ledvin, jejichž funkce jsou na bohatém cévním zásobení zcela závislé.

Když se totiž drobné cévky v ledvinách začnou zužovat a krev do ledvin nemůže proudit, snižuje se filtrace krve. Tím je vlastně ledvina, hlavní čistička tělesných odpadů, postupně vyřazena z provozu a zplodiny metabolismu se začnou v těle hromadit.

Dochází tak k postupnému snižování funkce ledvin. „V Česku žije odhadem 1 milion lidí s onemocněním ledvin a přibližně 10 tisíc lidí, kteří potřebují náhradu funkce ledvin.

Z nich asi 1/3 má transplantovanou ledvinu a 2/3 podstupují dialýzu,“ uvádí primář hemodialyzačního střediska NephroCare v Praze-Krči MUDr. Petr Táborský.

V březnu si připomínáme Světový den ledvin. Jakou „oslavu“ bychom mohli při té příležitosti připravit těm svým? „Z čistě odborného hlediska žádná jarní či jiná, nárazová očista není možná.

Příroda má obecně ze všeho nejraději dlouhodobě vyrovnané hodnoty, rovnovážný stav s minimálními výkyvy. Toho lze dosáhnout pouze pravidelností, dodržováním rozumné diety a dostatečného příjmu tekutin,“ říká primář Táborský.

Funkční kapacita našich orgánů se podle jeho slov vyvinula v závislosti na potřebách našich předků.

„Pračlověk měl maso, jen když něco ulovil, mléčné výrobky neznal vůbec. Sůl byla opravdu nad zlato a její spotřeba ve srovnání s dneškem minimální. Dnes je maso volně dostupné v chladicích boxech supermarketů a většina hotových potravin je přesolená.

Jestliže dnes mají ledviny vyloučit odpadní látky vzniklé z 200 gramů bílkovin každý den a k tomu ještě 20 gramů kuchyňské soli, je to, jako bychom nějaký stroj nutili trvale pracovat na 150 procent plánovaného výkonu a pak se divili, že začíná vynechávat,“ vysvětluje lékař.

Dalším zlozvykem je nedostatečný příjem tekutin: „To je, jako bychom ten stroj ještě navíc zapomínali namazat,“ dodává specialista.

„Ledvinám nejvíc pomůže, budeme-li udržovat denní příjem bílkovin v gramech v závislosti na hodnotě naší tělesné hmotnosti v kilogramech; vážím-li 70 kilogramů, neměl bych jíst více než 70 gramů bílkovin za den. Příjem soli by neměl překročit 8 gramů za den.

Tady je třeba si říci, že toto není žádná léčebná dieta, ale pouze doporučení týkající se zdravé výživy, tedy jak by se měl zdravý člověk stravovat, aby mu ledviny vydržely co nejdéle funkční.

 Když k tomu přidáme udržení ideální tělesné hmotnosti a příjem tekutin kolem 2,5 litru každý den, je to asi vše, co naše ledviny potřebují,“ říká primář Táborský. Celý problém je podle jeho slov v kvantitě, nikoli v kvalitě.

Budete mít zájem:  Ergoterapie není „jen“ léčba prací

„Většina lidí by ráda slyšela, že mají vynechat třeba brambory nebo uzené maso a tím je všechno vyřešené. V tom to ale není. Jíst můžeme principiálně všechno, ale ve většině případů v podstatně menším množství, než jsme zvyklí. Problémem může být odhad množství.

Většina lidí řekne: ‚Já si nic na talíři nepřisoluji, tak co mám dělat?‘ Problém soli však není v přisolování hotového pokrmu (tím přijímáme sotva 15 % z veškeré soli), ale konzumace velkého množství průmyslově zpracovaných (= přesolených) potravin.

V dietě jde vlastně o jeden jediný krok – snížíme-li množství bílkovin na polovinu, snížíme na polovinu i příjem soli. Nejvíce jsou solené právě bílkovinné potraviny, mléčné a masové výrobky, sýry, salámy, paštiky, saláty a tak dále.

 Spousta soli je i v různých dochucovadlech, instantních směsích, omáčkách či kořeních,“ vyjmenovává lékař.

Ledvinám škodí i nedostatek spánku

Podle studie, kterou nedávno provedli vědci z bostonské Brigham and Women’s Hospital, může nedostatek spánku rapidně urychlit poškození ledvin. Tým pod vedením doktora Ciarana McMullana shromáždil údaje od více než 4200 žen.

Po dobu 11 let byly sledovány jejich spánkové zvyky a nejméně dvakrát za tuto dobu jim byly měřeny funkce ledvin. Ženy, které v průběhu trvání studie spaly pět a méně hodin, měly o 65 % vyšší riziko poškození ledvin oproti ženám, jež v noci naspaly sedm a více hodin.

„Výsledky výzkumu nás velmi znepokojily, neboť doba spánku se v posledních dvaceti letech všeobecně velmi snížila, v průměru na 6,5 hodiny,“ říká dr. McMullan.

 Vědci zatím nepotvrdili, zda delší doba spánku zaručuje lepší zdraví ledvin a zvrátí proces jejich poškození; pro potvrzení jsou potřeba další sledování a výzkumy.

Největším orgánem nacházejícím se v dutině břišní jsou játra. Jsou centrálním orgánem látkové výměny a oplývají úžasnou schopností regenerace. Jsou klíčová pro konečnou fázi trávení potravy a její látkové a energetické přeměny.

V játrech probíhá syntéza důležitých bílkovin a faktorů srážení krve, vznikají zde hormony důležité pro vodní a minerální hospodářství. Játra jsou velice důležitým detoxikačním orgánem. Jejich základními jednotkami jsou buňky zvané hepatocyty.

 Ty, zjednodušeně řečeno, přeměňují jeden typ molekul na jiný, čímž regulují energetickou rovnováhu. Mimo jiné udržují hladinu glukózy na vyrovnané linii – „zaměstnávají“ desítky enzymů, které se alternativně „zapínají“ či „vypínají“ v závislosti na stoupající a klesající hladině glukózy v krvi.

V játrech se také rozkládá velké množství mastných kyselin, jež jsou ve formě acetoacetátu vyplaveny do krve, odkud přecházejí do tkání.

„Mezi nejčastější onemocnění jater patří virové záněty (hepatitidy). Zánět je akutní (hepatitida typu A) nebo, v případě hepatitidy typu B či C, přechází do chronicity – virus se v jaterních buňkách množí a tyto buňky jsou imunitním systémem ničeny.

Není-li příčina chronického poškození jater včas odhalena a léčena, rozvíjí se cirhóza. Méně často lze onemocnět autoimunitně podmíněnou cirhózou jater. Dochází k ní tehdy, když jsou jaterní buňky rozeznávány jako cizí a jsou ničeny imunitními buňkami,“ říká MUDr. Jiřina Hobstová, CSc.

, z Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol v Praze.

Zejména ženy středního věku podle jejích slov mohou trpět primární biliární cirhózou – poruchou, při které dochází k postižení žlučovodů a porušenému odtoku žluči z jater.

Je-li léčba zahájena pozdě, nic už postup nemoci nezastaví a po několika letech je nutná transplantace jater.

Častou příčinou chronického zánětu jater vedoucího k jejich omezené funkci či k pozdější úplné nefunkčnosti je dlouhodobá pravidelná konzumace alkoholu.

SLEZINA

Slezina byla dlouho považována za záhadný orgán. Dávní lékaři se domnívali, že je domovem emocí, ale že pro nás není až tak důležitá. Teprve s rozmachem vyšetřovacích metod ve 20. století mohly být odkryty všechny její funkce. Slezina má přibližně stejnou velikost jako ledviny, na povrchu je fialová a má tvar kávového zrna.

Pod mikroskopem uvidíte ve slezině trámčitou síť cév, která je místy přerušená klubíčky lymfatické tkáně. Vnitřek tvoří červená a bílá houbovitá dřeň. Hlavní funkcí sleziny je třídění zdravých a poškozených červených krvinek. Ty poškozené se zachytí v červené dřeni a zanikají. Pro lidský plod je slezina orgánem krvetvorby.

Bílá dřeň se ve spolupráci s bílými krvinkami podílí na tvorbě protilátek, a tak hraje významnou roli v obranyschopnosti organismu.

„Slezina může být akutně poškozená v důsledku úrazu, dlouhodobě pak vlivem stresu a nezodpovědného životního stylu. Vlivem stresových hormonů probíhají v buňkách sleziny biochemické změny, které se projevují sníženou imunitou.

Slezině nedělá dobře příliš velké množství jídla, nepravidelná strava ani konzumace mléčných výrobků.

Je-li funkce sleziny oslabená, dostavují se po čase trávicí potíže, alergie, snížená odolnost,“ objasňuje přednosta Kliniky hepatogastroenterologie IKEM v Praze prof. MUDr. Julius Špičák, CSc.

Poranění sleziny bývá provázeno závažným krvácením. Při „otravě krve“ se slezina aktivuje, několikanásobně zvětší svou velikost a ztrácí strukturu – mění se v septickou slezinu.

„Slezina se rovněž zvětšuje při městnání krve a některých poruchách krvetvorby, například u leukemie či Hodgkinova syndromu, nebo při jaterní cirhóze,“ vysvětluje profesor Špičák.

Zvětšená slezina o sobě může dát vědět v podobě poruch trávení, bolestí, nadýmání, zácpy či velké únavy.

Pravidelnost prospívá i slezině

Slezinu je sice možné v případě potíží nebo po úrazu operativně odstranit, pro naše zdraví je však samozřejmě mnohem výhodnější, nemusí-li k tomu dojít. Jak můžeme zdraví naší sleziny – a tím i celého organismu – posílit? Důležitý je zdravý životní styl, pravidelná životospráva a žádné velké excesy.

Slezině neprospívá příliš velké množství výrobků z bílé mouky ani příliš častá konzumace mléka. Prospívají jí naopak luštěniny (především fazole), dočervena zbarvené plody (jahody, maliny, třešně, meruňky), vhodná je vařená mrkev, dýně či kukuřice. Výborná je tmavá rýže, pohanka nebo amarant, vítané jsou mořské plody.

Očistnou funkci plní rovněž koření (kopr, rozmarýn, šalvěj).

Co ještě můžete pro zdraví ledvin udělat?

Nechte se včas vyšetřit

Nejjednodušší je zajít k praktickému lékaři, eventuálně přímo do laboratoře. Moč se vyšetřuje na přítomnost bílkovin a krev na přítomnost kreatininu.

Užívejte méně léků proti bolesti 

Analgetika jsou pro ledviny doslova časovanou bombou. Než je užijete, dobře si rozmyslete, zda neexistuje jiná cesta, jež nás zbaví bolesti. 

Přestaňte kouřit 

Kouření sice poškozuje hlavně dýchací cesty, stejnou měrou se však podílí rovněž na destrukci cévního systému. Jelikož cévy zásobují také ledviny, porucha se projeví i zde. 

  • Žádné drogy
  • Dlouhodobé požívání alkoholu a jiných drog pomalu, ale jistě vede k destrukci ledvin.
  • Pozor na převodnění 

I příjem příliš velkého množství vody může být komplikací. Poškozené ledviny nemusejí přijatou vodu správně vyloučit, což se pak může projevit otoky či dušností. Dochází ke snížení hladiny sodíku, objevují se bolesti hlavy, vyšší krevní tlak a nevolnost či zvracení. Ideální množství vody je 2,5 litru denně. Pouze při velkých ztrátách (extrémní vedra) se doporučuje více. 

Dejte slovo bylinkám

„Mezi základní byliny, které jsou běžně užívány pro své očistné účinky, patří například pýr, lopuch, mochyně, štětka planá, kopřiva, pampeliška či řebříček.

Důležitou roli hrají při cílené očistě organismu tinktury z pupenů rostlin, takzvaná gemmoterapeutika. Nejvíce využívané jsou tinktury z břízy, jasanu a buku,“ uvádí Mgr. Jarmila Podhorná, která se účinky bylin dlouhodobě zabývá.

 Nezapomeňte na petržel. Kořen i nať působí močopudně – pomáhá tak vyhnat z těla toxiny. 

Dejte si lymfodrenáž

Je to dobrá cesta vedoucí k pročištění organismu. Zlepšený tok lymfy je provázen častějším močením, neboť přebytečné toxiny musí z těla někudy ven. Lymfodrenáž je vhodná pro zcela zdravé jedince.

Současný životní styl a nedostatek pohybu způsobuje, že máme v játrech zakonzervováno velké množství škodlivin. To znesnadňuje tok krve přivádějící jaterními tepnami kyslík, a především brání proudění krve v portální žíle, která ze střevního traktu přináší výživné látky.

Důsledkem toho část krve, která neprojde portální žílou, proudí oklikou a dochází ke zvětšení sleziny, městnání v žilním systému slinivky břišní nebo městnání v žaludečních žilách střevního traktu. To vede k mnoha dalším potížím.

V játrech, která nemohou regenerovat a my jim nedáme tuto možnost úpravou stravy, pohybem či detoxikační kúrou, klesá obsah žlučových kyselin a vylučuje se více cholesterolu a tuků. Tvoří se emulze, která postupně tvrdne a cholesterol v ní krystalizuje.

Dále se játra tlakem vzniklých tvrdých a kašovitých komponentů roztahují a silně tlačí na okolní tkáně a orgány, jež tím trpí a narušují jejich činnost. (Zdroj: www.virova-hepatitida.cz/aktualne/-1283)

Odborná spolupráce: prof. MUDr. Julius Špičák, CSc., Klinika hepatogastroenterologie IKEM

MUDr. Petr Táborský, hemodialyzační středisko NephroCare, Praha-Krč MUDr. Jiřina Hobstová, CSc., infekční stanice Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol v Praze

prof. MUDr. Julius Špičák, CSc.Foto popis| MUDr. Petr Táborský|

MUDr. Jiřina Hobstová, CSc.

Autor: Markéta Ostřížková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector