Slunečnicová semínka – podpořte jejich konzumací svoje zdraví

Smoothie je zdravý nápoj založený na ovoci, zelenině a superpotravinách. Je skvělým způsobem, jak si dopřát vitamíny, minerály, enzymy a další cenné živiny z ovoce a zeleniny. Obohatí zimní i letní jídelníček. Po celý rok pomůže s posilováním imunity a pro své antioxidační účinky také s bojem proti volným radikálům.

Pokud sáhnete po těch správných ingrediencích, bude smoothie nutričně vyvážený nápoj lahodné chuti, který ideálně zapadne do zdravého životního stylu. Je užitečný i proto, že odpovídá modernímu způsobu života vyžadujícímu rychlou přípravu hodnotného jídla.

Smoothie je připravené hned a jediné, co kromě ingrediencí potřebujete, je mixér. Aby smoothie mělo skutečně hedvábnou konzistenci i se semínky tak, jak to předurčuje samotný pojem (smooth – z angličtiny hedvábný, krémový, jemný), bude potřeba výkonný mixér s rychlými otáčkami.

To je vše.

Smoothie je způsobem, jak své tělo okamžitě nabít dávkou energie bez toho, aby došlo k zatěžování zažívacího systému. Cenné živiny se přitom neničí tepelnou úpravou. A o které živiny jde?

Slunečnicová semínka – podpořte jejich konzumací svoje zdraví

Smoothie bowl – dávka živin se semínky

Dodejte svému smoothie dávku živin v semínkách

Aby smoothie bylo skutečně plnohodnotné, mělo by obsahovat všechny základní živiny, tzn. sacharidy, bílkoviny a tuky. Samozřejmostí by měla být také dávka vitamínů a minerálů, . O tu se postará ovoce a zelenina jako základní ingredience smoothie, která slouží také jako zdroj sacharidů.

Slunečnicová semínka – podpořte jejich konzumací svoje zdraví

Výživovou hodnotu smoothie mohou ještě násobit superpotraviny, například směs 5 zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS. Ta vedle cenných minerálů, protizánětlivého chlorofylu nebo vlákniny nabízí ve svém složení i kvalitní bílkoviny.

Mezi superpotraviny řadíme i ořechy a semínka, která se mj. pyšní obsahem kvalitních tuků. Jsou nezbytnou podmínkou pro vstřebávání některých vitamínů. Spojují se především se správnou funkcí nervového systému, nervů i mozku. Posilují nervy a psychickou odolnost, také mentální výkon, paměť nebo koncentraci. I proto se označují jako brain food.

Semínka obohatí smoothie o zdravé tuky, ale také kvalitní bílkoviny nebo vlákninu. Fungují jako zdroj některých vitamínů (např. vitamín E nebo kyselina listová). Nezanedbatelný je také obsah minerálů jako je železo, zinek, hořčík aj.

Tak jako do smoothie patří ovoce, zelenina, superpotraviny a semínka, naopak jsou ingredience, pro které ve smoothie není místo.

Při přípravě smoothie bychom se rozhodně měli vyhýbat umělým aditivům, dochucovadlům, aromatům, ale také sladidlům. Do zdravého smoothie nepatří ani bílý cukr.

Přesto může smoothie chutnat sladce, sladkou chuť totiž některé potraviny nesou přirozeně. Více se dozvíte v článku Jak zdravě osladit smoothie?

Jaká semínka přidat do smoothie?

Do smoothie lze přidat téměř jakákoliv jedlá semínka a lze je také mezi sebou různě kombinovat. Každé ze semínek má trošku jiné složení a dodá tak do smoothie trošku jiné živiny a také chuť.

K těm nejznámějším semínkům patří semínka lněná. Jejich nevýhodou je pevná slupka, kterou lidský trávicí trakt neumí rozložit. I proto přijde vhod, když semínka před konzumací rozmixujeme ve smoothie.

Dojde k narušení slupky a zpřístupnění obsažených živin.

Dopřát si můžeme i další druhy známých i méně známých semínek, například semínka sezamová, slunečnicová, dýňová nebo maková. Z těch exotičtějších půjde například o chia semínka, konopná semínka nebo třeba semínka bazalky. Maranik Eliq v knize Vegan smoothies: Čerstvé nápoje plné energie doporučuje také semínka mochyně (physalis).

Ta nejlepší semínka do smoothies

1. Lněná semínka

Lněná semínka se cení zejména pro obsah rostlinných fytoestrogenů – lignanů. Díky tomu jsou prospěšná nejenom pro činnost zažívací soustavy, ale také pro hormonální rovnováhu.

V jejich složení však najdeme také vysoký podíl vitamínů skupiny B nebo vitamín E.

Nechybí minerální látky (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, mangan, selen, zinek) a samozřejmě ani nenasycené mastné kyseliny, především omega 3. Jsou také zdrojem proteinů a vlákniny.

Na serveru Vaření.cz popisují účinky lněných semínek takto:

  • mají protizánětlivé, antivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky
  • harmonizují krevní tlak, také cukr v krvi
  • příznivě ovlivňují metabolismus, napomáhají hubnutí
  • podporují činnost střev
  • jsou prospěšné při menopauze

2. Sezamová semínka

Sezamová semínka nesou lahodnou nasládlou chuť, ale také sílu, která dokáže lámat skály. Je to díky obsahu nenasycených mastných kyselin, zejména omega 6, také vysokému podílu kvalitních bílkovin a vlákniny.

I tato semínka zaujmou obsahem vitamínů a minerálních látek. Díky svému složení se řadí mezi silné antioxidanty. Jsou prospěšné pro metabolismus, imunitu, kardiovaskulární systém, ale také pevné nervy.

Slunečnicová semínka – podpořte jejich konzumací svoje zdraví

Smoothies a smoothie bowls dozdobí nejrůznější semínka, třeba slunečnicová nebo chia

3. Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka se na rozdíl od lněných nebo sezamových konzumují loupaná. Vyzdvihuje se především obsah hořčíku a aminokyseliny tryptofan, tedy látek, které podporují činnost nervového systému.

4. Dýňová semínka

Dýňová semínka ostatní semínka překonají svoji velikostí. Málokteré semínko se tomu dýňovému vyrovná také v obsahu zinku. Ve složení dýňového semínka však najdeme i další minerály (železo, draslík, fosfor), vitamíny (zejména vitamíny skupiny B: kyselina listová, thiamin, riboflavin, niacin; a vitamín E), kvalitní bílkoviny a aminokyseliny (tryptofan).

V souvislosti s obsahem zinku jsou dýňovému semínky přičítány antioxidační a regenerační vlastnosti. Doporučuje se také mužům, kteří mají potíže s prostatou.

VIDEO: Dýňová semínka budou chutnat i pražená. 

5. Maková semínka

Maková semínka jsou velmi malá, ve svém složení toho však nabízí mnoho. Vyplatí se proto tato drobná semínka zařadit do zdravého jídelníčku a obohatit jimi své smoothie. Vedle cenných živin mu dodají i příjemnou nasládlou chuť.

Maková semínka můžete do smoothie přidat také v podobě mléka. Nejenom z makových, i z většiny dalších semínek lze připravit rostlinné mléko, které je samo o sobě lahodnou a zdravou smoothie ingrediencí. Klikněte a inspirujte se recepty.

Slunečnicová semínka – podpořte jejich konzumací svoje zdraví

Dýňová semínka, slunečnicová nebo chia semínka – pro smothie jako stvořená

6. Chia semínka

Chia semínka se k nám dovážejí z Jižní a Střední Ameriky. Tady se již tisíce let využívají jako zdroj energie a cenných živin. Jde o semínka ze šalvěje hispánské (Salvia Hispanica), které většinu ostatních semínek předčí v koncentraci esenciálních mastných kyselin. Chia semínka dokážou podpořit psychické a fyzické výkony, i proto je oceňují také běžci na dlouhé tratě.

7. Konopná semínka

Obdobně jako samotná rostlina konopí, také konopná semínka nabízejí protizánětlivé, regenerační a antioxidační účinky. Díky svému složení s podílem aminokyselin a kvalitních proteinů posilují imunitní systém. Díky aromatické chuti s náznakem oříšků skvěle obohatí nejrůznější smoothie.

8. Semínka bazalky

Bazalka je aromatická bylinka, u které se zpravidla využívají její zelené listy. Semínka bazalky znají zahradníci, jen málokdo ví o tom, že poslouží i ke kulinářským účelům. Z hlediska účinků a složení jsou podobná chia semínkům.

Stejně jako chia semínka i semínka bazalky jsou zdrojem hodnotných bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů, minerálů a vlákniny. Na rozdíl od chia nebo jiných semínek je nutné semínka bazalky před konzumací máčet ve vodě.

Ve vodě se aktivují enzymy, které zvyšují stravitelnost semínek a současně se neutralizují látky, které nejsou při zažívání žádoucí. Po máčení se semínka bazalky dají použít třeba jako originální, živinami nabitá ingredience smoothies.

Dle serveru instory.cz se pak můžete těšit na tyto účinky:

  • semínka bazalky pomáhají při zažívacích problémech
  • podporují trávení
  • působí močopudně, a tím i očistně
  • jsou prospěšná při dýchacích potížích
  • napomáhají správné funkci srdce
  • zpomalují stárnutí pokožky

Semínka do vaření, pečení i smoothies

Každé ze jmenovaných semínek může doplnit téměř jakékoliv smoothie. Můžete je přidat buď přímo mezi ingredience při mixování, anebo je využít k dozdobení hotového nápoje. Semínka skvěle dozdobí také nejrůznější smoothie bowls, třeba ty, které nabízíme mezi našimi recepty:

Slunečnicová semínka – podpořte jejich konzumací svoje zdraví

Slunečnicová semínka: Účinky na zdraví, těhotenství a pražení

Slunečnicová semínka – podpořte jejich konzumací svoje zdraví

Známe je skoro všichni. Slunečnicová semínka se přidávají do krmiv pro drobné domácí mazlíčky. Nebo třeba do zeleninových salátů. Jelikož jsou ale v našich životech tak přítomná, mnohdy jim nevěnujeme takovou pozornost, jakou by si zasloužila. Proto to dnes změníme.

Ořechy a semínka by měly být nedílnou součástí našeho denního jídelníčku. Hodně lidí je ale dlouhodobě ignoruje. Což je škoda. Protože jsou levné, dobře dostupné a ke všemu bohaté na vitamíny a další pro tělo prospěšné látky. Proč se tedy zbytečně ochuzovat o tak nadupaný zdroj chuti a živin?

Pokud vám chybí inspirace, prozradíme vám, jak připravit slunečnicová semínka na pánvi. Ale i spoustu dalších zajímavostí, které vás určitě motivují k tomu, abyste je při příštím nákupu přihodili do svého nákupního košíku.

Slunečnicová semínka – podpořte jejich konzumací svoje zdraví

Co obsahují slunečnicová semínka a jaké mají účinky na zdraví

Slunečnicová semínka vypadají na první pohled hrozně nenápadně. Tím se ale nenechte vůbec zmást. Ukrývají v sobě totiž široké spektrum živin. Sice to neznamená, že byste je měli kvůli tomu jíst každý den po kilech. Ale mohou vám zajistit určitou variabilitu v jídle.

Budete mít zájem:  Chytrá karanténa prý funguje

Ve slunečnicových semínkách najdeme například:

  • Vitamín E
  • Niacin
  • Vitamín B6
  • Železo
  • Hořčík
  • Měď
  • Mangan
  • Selen

Z toho tak nějak i vyplývá, že mají mnoho pozitivních dopadů i na náš organismus. Jejich pravidelná konzumace může přispět k tomu, že tělo lépe zvládne boj proti volným radikálům. Také obsahují látky, které mohou zefektivnit boj těla proti zánětů. Dále mohou mít pozitivní vliv na krevní tlak a na krevní cukr.

Mohlo by vás zajímat:  Tipy na 4 skvělé recepty z květáku

Samozřejmě ale v souvislosti s konzumací slunečnicových semínek existuje i pár mínusů, na které byste si měli dát velmi dobrý pozor. V první řadě, slunečnicová semínka jsou bohatá na kalorie.

Pokud to s nimi tedy budete přehánět, rozhodně tím neprospějete svojí štíhlé linii.

Slunečnicová semínka se také poměrně často solí, takže pozor na sodík! Slunečnice má navíc schopnost přijímat z okolního prostředí kadmium, které může být v dlouhodobém horizontu škodlivé pro vaše vnitřní orgány.

Velmi delikátním problémem pak může být i blokáda stolice, kterou může způsobit jejich neregulovaný příjem. Tento problém hrozí jak dětem, tak dospělým.

Nutriční hodnoty slunečnicových semínek

Nutriční hodnoty na 100 g
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 4 g
Z toho cukry 3 g
Tuky 56 g
Vláknina 10 g
Sůl 0,2 g

Jak správně oloupat a jíst slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka – podpořte jejich konzumací svoje zdraví

Loupat slunečnicová semínka zuby je možná chvíli zábavné. Ale také pořádně zdlouhavé. Proto je vhodnější před jejich konzumací přistoupit k jejich hromadnému oloupání. Naštěstí je to poměrně jednoduché. Půl šálku slunečnicových semínek dejte do plastového pytlíku.

Ten položte na stranu a dejte si záležet na tom, aby slunečnicová semínka ležela v jedné vrstvě. Následně přes pytlík přejeďte válečkem. (Takže by mělo dojít k popraskání slupek.) Poté ponořte semínka do vody a nechte slupky vyplavat nahoru.

Tekutinu se semínky propláchněte a přeceďte.

Jedním ze způsobů, jak lze slunečnicová semínka jíst, je ten, že je přidáte do zeleninového salátu. Hodně lidí je používá i při pečení. Stačí, když jimi posypete domácí pečivo, nebo slané tyčinky. Slunečnicová semínka ale můžete jíst i jen tak u televize.

Jak pražit slunečnicová semínka

Pražená slunečnicová semínka jsou oblíbenou chuťovkou. Pokud nemáte zrovna cestu do obchodu, zvládnete si je během chvilky připravit i doma.

Mohlo by vás zajímat:  Zásady správného měření krevního tlaku

Postupujte tak, že vyložíte plech pečicím papírem a rozehřejete troubu na 175° C. Na plech položíte semínka v jedné vrstvě. Dejte semínka péct na 7-10 minut. Mezi tím je průběžně míchejte a obracejte. Oloupaná slunečnicová semínka lze pražit i na pánvi. Stačí je vystavit teplu na 5-10 minut. Taktéž je průběžně míchejte a obracejte.

Slunečnicová semínka v těhotenství

Slunečnicová semínka lze v umírněném množství konzumovat i v těhotenství. Právě proto, že jsou bohatá na řadu pro tělo i pro plod důležitých látek. Vzhledem ke kaloričnosti by si je ale těhotné ženy neměly dopřávat příliš často. (Protože pak mohou bojovat s nechtěným přírůstkem na váze.) Také je potřeba se hlídat kvůli již zmíněnému kadmiu.

Slunečnicová semínka – podpořte jejich konzumací svoje zdraví

Alergie na slunečnicová semínka

I když zní (možná až na pár detailů) konzumace slunečnicových semínek jako dobrá věc, někteří lidé si na ně musí dávat pozor. Především ti, kteří trpí alergií. Jedním z prvních vodítek je jiná potravinová alergie. A případně i alergie na ořechy.

Když slunečnicová semínka sníte a nevíte, že vám nedělají dobře, alergii po jejich požití poznáte podle:

  • Ekzému
  • Svědění v ústech
  • Rozbouřeného žaludku
  • Zvracení

V těžkých případech můžete upadnout do anafylaktického šoku, který může skončit i smrtí. V takové chvíli je tedy extrémně důležité, aby se k vám dostala včas pomoc.

V případě, že máte tento druh alergie potvrzený, je klíčové, abyste byli připraveni kdykoliv potlačit její projev. Mletá slunečnicová semínka, nebo jiné produkty z nich se totiž často skrývají i na místech, kde byste je nečekali. Pro takové případy byste měli mít vždy u sebe prostředky, které lze v nouzové situaci využít. Mezi ně patří například EpiPen.

Jsou slunečnicová semínka součástí vašeho jídelníčku, nebo se jim spíš vyhýbáte?

Zdroje informací

https://www.healthline.com/nutrition/sunflower-seeds – Slunečnicová semínka: Výživové hodnoty, zdravotní benefity a způsoby jejich konzumace (anglicky)

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sunflower-seeds#1 – Zdravotní benefity slunečnicových semínek (anglicky)

https://www.culinaryhill.com/how-to-roast-sunflower-seeds/ – Jak pražit slunečnicová semínka (anglicky)

https://www.hellomagazine.com/healthandbeauty/mother-and-baby/201107215800/nutrition-folic-acid-pregnancy/ – Slunečnicová semínka v těhotenství (anglicky)

https://www.healthline.com/health/allergies/sunflower-allergy – Alergie na slunečnice a na produkty z nich (anglicky

Slunečnicová semínka: nutriční hodnoty a účinky na zdraví?

Slunečnicová semínka – podpořte jejich konzumací svoje zdraví

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou zdravou potravinou, kterou si můžete pravidelně dopřávat jako zdravou svačinu, a to buď samostatně nebo ve směsi s ořechy či dalšími pochutinami. Obsahují zdraví prospěšné živiny včetně zdravých tuků, minerálů a antioxidantů.

Nutriční (výživové) hodnoty

  • Slunečnicová semínka mají vnější tvrdou pruhovanou skořápku, která je pro člověka těžko stravitelná, takže je nutné jí před konzumací odstranit.
  • Loupaná slunečnicová semínka se prodávají v supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou a jsou určena k přímé konzumaci.
  • Pokud chcete zvýšit nutriční hodnoty slunečnicových semen, můžete si ze slunečnicových jader zkusit vypěstovat klíčky, které obsahují mnohem více živin a můžete si jimi obohatit různé pokrmy (1).
  • Co se týče nutričních hodnot slunečnicových semen, obsahuje jedna 28 g porce slunečnicových semen tyto živiny, vitamíny a minerály (2):
Látka
Obsah ve 28 g loupaných slunečnicových semen
Kalorie 165
Bílkoviny 5,48 g
Tuky 14,1 g
Sacharidy 6,82 g
Vláknina 3,15 g
Vitamín E 7,4 mg 
Niacin 2 mg
Vápník 19,8 mg
Hořčík 36,6 mg
Zinek 1,5 mg
Selen 22,5 mg
Železo 1,08 mg

 Podle analýzy studií z roku 2017, které zkoumaly nutriční profil slunečnicových semínek, obsahují slunečnicová semínka (3):

  • velké množství bílkovin bohatých na síru, které jsou důležité pro řadu procesů probíhajících v lidském těle, včetně vývoje svalů a kostí
  • důležité aminokyseliny, jako jsou glutamin, arginin nebo cystein
  • zdravé tuky a oleje, zejména pak kyselinu linolovou (tvoří 55 – 70 % celkového obsahu tuků ve slunečnicových semínkách) a kyselinu olejovou (tvoří 20 – 25 % celkového obsahu tuků ve slunečnicových semínkách)
  • větší množství vitamínu E než lněné semínko, sezam nebo arašídy
  • antioxidanty, jako jsou flavonoidy či fenolové kyseliny
  • vitamíny, jako jsou vitamín A, C a vitamíny skupiny B, včetně niacinu (vitamínu B3)
  • životně důležité minerály, jako jsou vápník, železo a hořčík

Co jsou slunečnicová semínka?

Slunečnice roční (Helianthus annuus L.) je druh rostliny z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Semena slunečnice jsou jedlá a vyrábí se z nich různé potraviny a slunečnicový olej, který je čtvrtým nejpoužívanějším olejem na světě.

Slunečnicová semínka se také užívají v živočišné zemědělské výrobě jako krmivo pro hospodářská zvířata.

Kromě vlastních semen jsou nejbohatším zdrojem vitamínů, živin a minerálů klíčky naklíčených slunečnicových jader.

Účinky slunečnicových semínek na zdraví

Zařazení slunečnicových semínek do jídelníčku může být zdraví prospěšné, protože podle některých studií mají slunečnicová semínka mnoho kladných účinků na zdraví.

Protizánětlivé a antimikrobiální účinky

  1. Některé studie naznačují, že slunečnicovásemínka mají protizánětlivé, protiplísňové a antibakteriální účinky a pomáhají při hojení ran (4).

  2. Za těmito účinky slunečnicových semínek stojí především rostlinné fenoly, třísloviny a saponiny.

  3. Nicméně je potřeba si uvědomit, že provedené studie se týkaly především laboratorních zvířat, takže pro ověření protizánětlivých a antibakteriálních účinků slunečnicových semínek u lidí musíme provést ještě další studie.

Kardioprotektivní a protinádorové účinky

  • Slunečnicová semínka jsou bohatým zdrojem karotenoidů (základní stavební jednotky vitamínu A) a tokoferolů (zákaldní stavební jednotky vitamínu E), které působí jako antioxidanty a chrání buňky před poškození volnými radikály.
  • Analýza studií z roku 2020 naznačuje, že slunečnicová semínka a olej pomáhají v prevenci (5):
  • Vzhledem k tomu, že si lidé tokoferol (vitamín E) neumí syntetizovat, musíme ho přijímat ve stravě.
  • Proto je zařazení slunečnicových semínek do jídelníčku jedním z nejlepších způsobů jak si zajistit dostatečný příjem vitamínu E (6).

Slunečnicová semínka snižují cholesterol a chrání před diabetem

  1. Studie naznačují, že slunečnicová semínka se mohou uplatnit v prevenci a léčbě diabetu a pomáhají snižovat vysoký cholesterol.

  2. U lidí s diabetem a dalšími chronickými onemocněními dochází ke zvýšené tvorbě látek označovaných jako konečné produkty pokročilé glykace (Advanced Glycation End Products – AGEs), které hrají důležitou roli v patogenezi (při vzniku) některých chronických onemocnění.

  3. Slunečnicová semínka obsahují látky, které tvorbu konečných produktů pokročilé glykace potlačují.

  4. Navíc slunečnicový semínka obsahují látku zvanou cynarin, která snižuje koncentraci triglyceridů a cholesterolu v krvi, což může přinést prospěch lidem s hyperglykémií a hyperlipidémií (vysokým cukrem a vysokými tuky v krvi).

  5. Jedna malá pilotní studie, které se zúčastnilo 50 dospělých obézních lidí zjistila, že extrakt ze slunečnicových semínek snižuje cholesterol a pomáhá při hubnutí a odbourávání přebytečných tuků v těle (7).
Budete mít zájem:  První pomoc při nejčastějších otravách – otrava houbami, léky, alkoholem, oxidem uhelnatým

Nicméně vzhledem k tomu, že účastníci této studie užívali slunečnicový extrakt, který obsahuje vysoké koncentrace účinných látek, není možné očekávat, že konzumace slunečnicových semínek bude mít stejné účinky. Jejich konzumace vám ale rozhodně prospěje.

Účastníci studie navíc byli poučeni, aby snížili svůj denní kalorický příjem o 500 kalorií, díky čemuž řada z nich rovněž zaznamenala úbytek tělesné hmotnosti.

Zdraví kůže a kostí

  • Slunečnicová semínka obsahují omega-6 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví kůže a kostí.
  • Výzkum naznačuje, že tyto esenciální mastné kyseliny podstatně ovlivňují správné fungování kůže i její vzhled.
  • Zařazení zdravých omega-6 mastných kyselin do jídelníčku tak pomáhá v prevenci některých kožních chorob, jako jsou například dermatitidy a současně zpomaluje stárnutí kůže.
  • Slunečnicová semínka jsou také bohatým zdrojem zinku, což je esenciální stopový prvek důležitý pro zdraví kůže.
  • Dalšími hojně zastoupenými minerály ve slunečnicových semínkách jsou hořčík, vápník a fosfor, které jsou důležité pro zdraví kostí.

Nežádoucí účinky a rizika

I když jsou všeobecně slunečnicová semínka považována za zdravé potraviny, jsou s jejich konzumací spojena některá rizika a nežádoucí účinky.

Alergie

  1. Výzkum naznačuje, že u některých lidí se v souvislosti s konzumací slunečnicových semínek může rozvinout silná alergická reakce (8).

  2. Lidé alergičtí na slunečnicové pyly či krmiva pro ptactvo s obsahem slunečnicových semínek by si měli dávat velký pozor a slunečnicová semínka raději nekonzumovat bez předchozí konzultace s lékařem.

  3. Paradoxem je, že někteří lidé jsou alergičtí na slunečnicová semínka, ale slunečnicový olej jim žádné potíže nezpůsobuje.

Baktérie

Někdy mohou být klíčky slunečnicových jader či slunečnicová semínka kontaminovány baktériemi, které se po jejich konzumaci v trávicím traktu pomnoží a způsobují závažná střevní onemocnění, jako jsou například salmonelóza nebo kampylobakterióza.

U postižených lidí se objevují typické příznaky otravy jídlem, jako jsou bolest břicha, nadýmání, zvracení, průjmy nebo křeče v břiše (9).

Obsahují velké množství kalorií

  • I když jsou slunečnicová semínka všeobecně považována za nedílnou součást zdravé výživy, je nutné být opatrný, protože obsahují poměrně hodně kalorií.
  • V jedné 28 g porci slunečnicových semínek najdeme 165 kalorií.
  • Pokud si tedy chcete udržet zdravou tělesnou hmotnost, dopřávejte si slunečnicová semínka s mírou a nejezte jich najednou velké množství.

Jak se dají jíst slunečnicová semínka?

  1. Slunečnicová semínka můžete jíst v syrovém stavu nebo si je nasucho opražit v troubě.

  2. Pokud chcete zvýšit příjem zdraví prospěšných aminokyselin a polyfenolů a naopak snížit příjem antinutrientů, které negativně ovlivňují trávení, zkuste konzumovat klíčky ze slunečnicových jader, které si ze zasazených semínek můžete snadno a rychle vypěstovat například ve sklenici nebo speciálních nádobách na pěstování klíčků (10).
  3. Poraďte se v zahradnictví, jak co nejlépe a nejrychleji slunečnicové klíčky pěstovat.
  4. Slunečnicová semínka můžete do jídelníčku zařadit například jejich přidáním do snídaňových cereálií, k vařené zelenině nebo do salátů, případně si je můžete přidat do chleba nebo do muffinů pokud používáte domácí pekárnu či si doma pečete chleba nebo si z nich můžete udělat slunečnicové máslo.
  5. Stačí je rozmixovat kuchyňským robotem a smíchat s běžným máslem.
  6. Anebo si nasucho upražte hrst slunečnicových semínek na pánvi či v troubě.

Co si z článku odnést?

Slunečnicová semínka jsou nedílnou součástí zdravého jídelníčku.

Slunečnicová semínka – podpořte jejich konzumací svoje zdraví

Slunečnicová semínka obsahují řadu zdraví prospěšných látek, vitamínů, minerálů a antioxidantů

  • Mají skvělý nutriční profil a obsahují celou řadu esenciálních živin, minerálů, vitamínů a zdraví prospěšných rostlinných látek.
  • Jsou také dobrým zdrojem vlákniny a mají protizánětlivé a antioxidační účinky.
  • Obsahují také řadu živin a minerálů, které jsou důležité pro zdraví kůže a kostí.
  • Na druhou stranu obsahují poměrně hodně kalorií a měli bychom je jíst s mírou.
  • Kromě toho jsou někteří lidé na slunečnicová semínka alergičtí a nesmí je konzumovat.
  • Slunečnicová semínka si můžete dopřát v syrovém stavu, upražit si je v troubě nebo si je nechat naklíčit a jíst je i s klíčky, které obsahují ještě více zdraví prospěšných aminokyselin a rostlinných látek.

ZDRAVÍ – NutritionDiary

Ráda bych Vám shrnula můj názor na velmi sporné téma, a tím jsou svačinky. V dnešní době se setkáme s velmi rozdílnými pohledy a přístupy – což může spoustu lidem způsobit chaos v hlavě. Není zapotřebí se zarytě vázat na jednu či druhou teorii.

Je důležité si uvědomit, že každé tělo pracuje trochu jiným způsobem a může mu tak vyhovovat i jiný stravovací režim. Pokud ohledně tohoto tématu stále tápete, věřím, že Vám pomůžou informace získané z ověřených zdrojů od zkušených odborníků, již za sebou mají výsledky.

Současně se v článku dočtete přímo o mém názoru a to včetně praktické aplikace do každodenního života.

Pokud hodnotíme efektivitu metody nebo způsobu stravovaní, je přínosné vztáhnout ji přímo na námi požadovaný cíl.

V případě kulturisty toužícím po nabrání extrémního množství kil v nejkratším časovém horizontu, půjde Váš kalorický příjem asi těžko rozložit do dvou až třech porcí za den.

Na druhou stranu, pokud je Vaším cílem redukce, proč nevyužít nižší frekvenci jídel pro “snadnější” dodržení kalorického deficitu a upřednostnit tak tři větší a komplexní jídla za den?

Slunečnicová semínka – podpořte jejich konzumací svoje zdraví

V  rámci fungování těla je přínosem si uvědomit, co se v něm děje přímo po konzumaci námi připravených či kupovaných pokrmů. Jakmile totiž vložíme sousto do úst, začínají se v našem těle spouštět různé procesy pro jeho zpracování.

Jedním z těchto procesů je produkce hormonu inzulínu, který má na starosti transport a uložení glukózy – “energie” (která vznikla rozložením přijatých makroživin).

Tělo ho vyplavuje přirozeně a jeho hladina se poté v ideálním případě vrátí do normálu.

Avšak pokud hladina inzulínu zůstává příliš vysoká (zejména po konzumaci rychlých cukrů, jídel bohatých na sacharidy, fastfoods), podporuje ukládání energie do tuků, projevuje se únavou, vyčerpáním, pocitem “potřebuju cukry”. Prostě inzulín není Váš nejlepší parťák na hubnutí.

Jakým způsobem udržet inzulín optimálně nízko?

  • snížit frekvenci jídel za den
  • konzumovat více bílkovin a tuků a méně cukru (včetně fruktózy), škrobu (hranolky, rýže, pečivo) a fastfood
  • dalšími metodami mohou být: cvičení, zelený čaj, doplněk s omega3, vláknina, skořice

Tři vetší jídla denně se mi jeví jako efektivnější způsob – jak dosáhnout jak zdravého, tak štíhlého těla. Chtěla bych ale upozornit, že rozhodně důležitějším faktorem v rámci hubnutí je skladba Vašeho jídla, než jeho frekvence. Je třeba se na jídelníček dívat komplexně a snažit se uplatňovat základní a efektivní principy – které vedou k Vámi požadovaným cílům. 

Osobní zkušenost

Osobně tento princip uplatňuji už nějakou dobu a vyhovuje mi jeho jednoduchost. Je skvělé nemyslet stále na to, co si dát ke svačině a kde si ji mám koupit nebo připravit. Pro mě je to jeden ze způsobů jak získat lepší a zdravější vztah k jídlu, jak zjednodušit jídelní plán a získat tak prostor na jiné činnosti.

Jídla by měla být dost velká natolik, aby Vás zasytila do toho dalšího, bez nepříjemných pocitů hladu (může to pár dní trvat, než si tělo zvykne). Samozřejmě se i mně někdy stává, že mám mezi jídly pocit hladu – v tom případě si buď svačinu připravím nebo přidám bílkoviny a tuky do dalšího jídla.

 

Svačinu jistě neberte jako selhání nebo něco špatného. Někomu může režim o čtyřech jídlech včetně svačiny vyhovovat – důvodem může být sportovní aktivita, rozvrh práce nebo školy či další záležitosti.

V každém případě bych Vám doporučila, aby byla případná svačina výživná a skládala se z komplexních zdrojů makroživin. Dále, pokud je Vaším cílem redukce, doporučila bych Vám, aby byla svačina i nízkokalorická.

Jak dosáhnout obojího? Zakomponujte do ní vždy dostatek zeleniny a bílkovin, sacharidy dle uvážení.

Nápady na rychlé svačinky

  1. (ham and) eggs, pažitka, vařená (mrkev, brokolice, květák) nebo čerstvá zelenina, olivový olej, semínka
  2. avokádová kaše/pomazánka (avokádo, jogurt/tvaroh, rajčátka, paprika, cibulka)
  3. čočkový salát (vařená čočka, cibulka, zelenina), celozrnný kuskus/jáhly/knackebrot/quinoa
  4. smoothie ze špenátu, banánu, lněného semínka, bylinek, citronové šťávy, chia, rostlinný protein
  5. cottage/tvaroh/ricotta na sladko s proteinem a ovocem, slunečnicová semínka, karob, oříšky, kokos
  6. cottage/tvaroh/ricotta na slano s bylinkovou solí a knackebroty, nakrájená zelenina- hummus, knackebrot/žitný chléb s máslem, krájená zelenina, klíčky
  7. kaše z vloček, protein, chia semínka, skořice, oříšky
  8. tuňák ve vlastní šťávě, ledový salát, čerstvá zelenina, semínka
  9. cuketové placky (cuketa, majoránka, česnek, pepř, sůl, vejce, rýžová mouka), zelenina
Budete mít zájem:  Covid Léky Na Kašel?

Dejte mi vědět, jaký způsob stravování uplatňujete Vy a zda se zmíněnými svačinami případně necháte inspirovat. 

Zdroje: kurz – Margit Slimáková – Online kurz výživy, knihy – Jak pálit a neukládat (Petr Novák), Jídlo na prvním místě (Melissa a Dallas Hartwigovi)

Potraviny a jejich účinky.. :: SLUNEČNICE

Přebereme, propereme, namočíme (12-24 hod), vodu slijeme (jedině fazolky ADZUKI nemusíme slévat) a vaříme buď v tlakovém hrnci (tím zkrátíme dobu varu přibližně na čtvrtinu) nebo v obyčejném hrnci. Pro lepší stravitelnost vaříme se saturejkou, majoránkou nebo je necháme 2-3dny naklíčit. Velmi vhodná je kombinace luštěnin s mořskými řasami (zejména řasou Kombu). Dodávají luštěninám potřebné minerály a tím zlepšují jejich stravitelnost a nutriční hodnoty

Léčení stravou

– Důležitým kritériem je chuť. Např. mladé slunečnicové klíčky mají chuť jemnou, starší klíčky ostrou.

– Naklíčená semínka uchováváme ve vlhkém plátně nebo ve sklenici překryté plátnem v ledničce.

-Je velmi důležité dodržet systém proplachování, jinak semínka vyschnou a anebo se na nich může tvořit plíseň! (v takovémto případě se musí vyhodit).

 

Využití klíčků pro přípravu chutných a zdravých pokrmů:

 Senioři a nejen oni používají Moringu Olejodárnou pro doplnění energie, duševní bdělosti a pro zlepšení zraku.

Zvýšení fyzické energie, mentální a emoční rovnováha, rychlejší zotavení s desítkami vitamínů a minerálů, nutričně bohaté mateřské mléko, zdravé krevní hladiny cukru v krvi a obsahu cholesterolu, k upravení krevního tlaku, zvýšenou flexibilitu, lepší smyslové vnímání, lepší spánek, lepší paměť, snížení deprese a úzkosti – to je jen malý kousek z mnoha dalších výhod Moringy Olejodárné, možnosti jsou nekonečné!

Při používání Moringy Olejodárné jako potravy, je výhodou dlouhá trvanlivost potravin z ní vyrobených. Moringové látky, mohou čistit znečištěnou vodu od bakterií a virů.

Moringa Olejodárná je komplexní přírodní zdroj silných antioxidantů, vitamínů, minerálů, a bílkovin, obsahuje více než 90 živin:

– 10 vitamínů (Vitamin A (beta-karoten) – napomáhá udržet dobrý zrak, zdravou pokožku a imunitní systém.

, vitamín B1(thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamín B3 (niacin), vitamin B6 (Pyridoxine), Vitamin B7 (biotin), B-komplex živiny obsahující kyseliny listové pro správný růst plodu u těhotných žen, vitamin C (kyselina askorbová), Vitamin D (cholekalciferol), vitamin E(tokoferol) a vitamín K), – všechny mají klíčovou roli v buněčném metabolismu.

– mají vysoký podíl nenasycených mastných kyselin Omega 3,6 a 9. Omega 3 a 6 napomáhají funkci mozku, napomáhá snížit pravděpodobnost získání kardiovaskulárních onemocnění, napomáhá posilovat imunitní systém), Omega 9 – napomáhá podporovat kardiovaskulární zdraví a stabilizovat hladinu cholesterolu v těle.

  • – 8 minerálů (železo, zinek, hořčík, draslík, fosfor, vápník, měď a mangan). Minerály jsou velmi důležité ve stravě člověka a každý z nich funguje na různých úrovních v těle, ať už sou to buňky, orgány, tkáně, nebo tělo jako celek
  • – stopové prvky a fytoživiny,
  • – 28% proteinu,
  • – 36 protizánětlivých látek,
  • – 18 aminokyselin (esenciální i neesenciální): lysin – pro správný růst a vývoj kostí, zejména v případě kojenců a batolat, valin – pro podporu metabolismu svalů a růstu tkání, methionin, leucin – pro udržení hladiny cukru v krvi pod kontrolou, isoleucin, fenylalanin, threonin – napomáhá udržovat rovnováhu bílkovin v těle, tryptofan, tyrosin, arginin, histidin, atd.,
  • – 46 silných antioxidantů, jako jsou karotenoidy, cytokininy, chlorofyl, flavonoidy, polyfenoly, xanthins, a rutinu, jakož i luteinu pro optimální zdraví očí.

organicky pěstovaná Moringa Olejodárná má hodnotu ORAC vyšší něž 34 881 jednotek. Denní příjem Moringy přispiva k posílení antioxidačního systému, poskytuje dobrou ochranu pro vaše tělo a mozek.

(ORAC je zkratka anglických slov Oxygen Radical Absorbance Capacity. ORAC je schopnost antioxidantů pohlcovat volné radikály. Čím vyšší ORAC hodnota potravin, tím znamená lepší, zdravější potravinu).

  1. Malé srovnání obsahu sušených listů Moringy Olejodárné (v poměru 1 : 1 gramů):
  2. – 14 krát více vápníku než má mléko
  3. – 9 krát více železa než má špenát
  4. – 7 krát více vitamínu C než má pomeranč
  5. – 4 krát více draslíku než má banán
  6. – 4 krát více vlákniny než máji ovesné vločky
  7. – 2 krát více vitamínu A než má mrkev
  8. – 2 krát více proteinu než má vejce nebo jogurt.

Veškeré námi prodávané produkty Moringy Olejodárné jsou ORGANICKY pěstované na farmách bez použití pesticidů. Všechny obsažené látky jsou zastoupeny v jedinečné formě a rovnováze, kterou lidské tělo může nejlépe využít a vstřebat.

Moringu Olejodárnou dovážíme přímo z Indie.

Neobsahují alergeny, konzervační látky ani umělá barviva! BEZ LEPKU a BEZ GMO, vhodné pro VEGANY.

Damodara, kaše, sladkosti, polevky do hrnku..

  • vonné tyčky
  • ajurvédské čaje
  • sallos
  • ajurvédské koření, jednodruhové směsi, masala

pohankové, višňové polštářky..

ruská kosmetika TML..

Slunečnicová semínka – dostupná a prospěšná

Pokud večer či v průběhu dne dostanete na něco chuť, je velmi výhodné sáhnout po semínkách. Ukojíte tím svou touhu po něčem dobrém, a ještě jejich konzumací podpoříte své zdraví.

A upřímně řečeno, je celkem jedno, která semínka si konkrétně vyberete.

Pokud zvolíte ta slunečnicová, může vás po přečtení dnešního textu hezky hřát povědomí o tom, čím jste prospěli svému zdraví takovýmto zobáním.

Co v sobě skrývají a čím nám prospívají?

Slunečnicová semínka jsou svým obsahem doslova „nadupaná“ tělu prospěšnými látkami. Obsahují zejména velké množství tuků. Jistě se vám vybaví používání slunečnicového oleje v kuchyni, a ten se právě ze semen slunečnice lisuje. Kromě tuků, jsou zde však hojně zastoupeny další tělu prospěšné látky.

Esenciální mastné kyseliny

Jejich konzumace je pro nás podstatná z důvodu, že si je tělo nedokáže samo vyrobit,
a je tedy nutné je v dostatečné míře přijmout. Esenciální mastné kyseliny obsažené

v slunečnicovém semínku zejména podporují snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Vitamíny

Slunečnicová semínka jsou bohatá na vitamín E (ve 100g semínek je ho obsaženo asi 30mg), B6 (ve 100g syrových semínek je 1250mg), další vitamíny skupiny B, vitamín A
a D.

Vitamín E působí v našem těle jako antioxidant, čímž mimo jiné např. snižuje riziko kornatění tepen a zvyšuje elasticitu kůže. V těle působí protizánětlivě, pomáhá při boji s artritidou, cukrovkou či rakovinou.

Pomoci může při výskytu ekzému, lámavosti nehtů

či šedivění vlasů. Vitamíny skupiny B pomáhají tělu překonat stresová období, depresi, nervozitu nebo nespavost.

Hořčík

Jedná se o minerál, který nám pomáhá udržet si dobrou náladu, pomáhá při migrénách, svalových křečích a také astmatu. Snižuje podrážděnost a únavu.

Draslík

Slunečnicová semínka také obsahují velké množství draslíku, který hraje důležitou roli v těle díky vyvažování účinků sodíku. Jeho nedostatek se projevuje zejména únavou, vyčerpáním či srdeční arytmií.

Snadno můžete zjistit, v jak hojné míře vám konzumace slunečnicových semínek pokryje denní potřebu minerálních látek a vitamínů – např. v grafu zde

V jaké podobě a jak často semínka konzumovat?

Slunečnicová semínka můžete zakoupit loupaná či neloupaná. Zde jde jen o to, zda vás jejich vylupování baví. Pokud je i toto pro vás zábavou, proč ne. Jinak si však myslím, že
si zakoupením již vyloupaných semínek ušetříte čas. Oloupaná semínka ideálně skladujte v lednici v uzavřené nádobě.

Můžete je samozřejmě jíst samotná, zobat je v průběhu dne a klidně je v této podobě nabídnout svým dětem. Vždy je však důležité je dobře rozžvýkat, aby vám vůbec v těle byla k užitku.

Pokud vám jejich kousání dělá potíže, můžete je samozřejmě předem nadrtit. Semínka je možné též opražit.

Nemusíte to však s jejich tepelnou úpravou přehánět, aby zbytečně nedošlo ke zničení prospěšných látek v nich obsažených.

Pokud vás neláká jejich pojídání samotných, klidně je přidejte do jiných jídel –
do salátů, do jogurtu, pomazánek. Pokud si doma pečete vlastní chléb či jiné pečivo, můžete je do něj přidat nebo pečivo posypat. Klidně slunečnicová semínka smíchejte i s jinými (lněnými, dýňovými) a vytvořte si vlastní směs.

Ze semínek si můžete též vyrobit pleťovou masku. Hrst semínek rozmixujte, přidejte lžičku mandlového oleje a lžičku medu. Zamíchejte, naneste na pleť obličeje a nechte
20 minut působit.

Slunečnicová semínka ve 100g obsahují 2475 kJ/591 kcal.

Vzhledem k jejich vysoké kalorické hodnotě není na místě jíst je denně ve velkém množství. Pokud by vás konkrétněji zajímaly nutriční hodnoty, můžete je nalézt zde:

http://www.kaloricketabulky.cz/slunecnicova-seminka/

Jejich konzumace obvykle vyhovuje i diabetikům, těhotným a kojícím ženám. Velmi vhodná jsou pro osoby s oslabeným zdravím či v těžkých životních situacích. Jsou doporučována i lidem trpícím nesnášenlivostí kravského mléka.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector