Sencha – jaké má tento japonský zelený čaj účinky na naše zdraví?

Fanoušci čaje dobře znají takové druhy jako jsou Pu-erh, Sencha nebo Oolong, ale pouze pravdiví milovníci čaje vědí, co to je Kukicha. Jaké má vlastnosti a odkud pochází tato neobvyklá odrůda?

Tajemný název čaje je odvozen z japonského slova „Kuki“, což znamená, stonek.

Sencha – jaké má tento japonský zelený čaj účinky na naše zdraví?

Ačkoli Kukicha (čti Kukiča) jsou sušené zbytky listů, stonků, řapíků a větévek, nebo pozůstatky z produkce jiných čajů, tento druh zeleného čaje je vysoce ceněný mezi opravdovými znalci.

Původ Kukichy

Kukicha pochází z Japonska, a podle tradice se první plantáže tohoto čaje nacházely v regionu Uji, jižně od Kyoto, na největším japonském ostrově Honšú. Japonci pracující při pěstování, sklizni a sušení čajů dodávali ty nejlepší císařské rodině a boháčům, a odpady prodávali levněji.

Jelikož rolníci nechtěli ztratit ani trochu sušiny, nechávali si zbytky pro vlastní potřebu. Dokonce i dnes se v Japonsku můžete setkat s názorem, že Kukicha je čajem chudých, jednak hlavně na východě země začínají toto srovnání opouštět, zvýrazňujíc zdravotní vlastnosti odvaru.

Alternativně se pro tento čaj používá i názvy Bocha a Boucha.

Sencha – jaké má tento japonský zelený čaj účinky na naše zdraví?

Náš hrdina vzniká na jaře při prvních sklizních Senchy, Banchy a nejušlechtilejšího japonského čaje Gyokuro. Všechny odrůdy jsou vytvářeny z keřů Camellia Sinensi. Je to skupina čajů vznikajících z pozůstatků z výroby jiných druhů. Kromě Kukichy mezi ně patří i Mecha Konacha.

Listy a větvičky jsou starostlivě zpracovány. Zbytky se suší po dobu až tří let ve speciálním papíru, následně se stříhají, vyrovnávajíc délku stonků, pálí nebo praží a třídí. Čas a teplota sušení a pražení se přizpůsobují kvalitě sklizně, aby se produkt sjednotil.

Na některých obalech Kukichy můžete najít informace o dlouholeté tradici výsadby a pěstování bez hnojiv. Výrobci také zaručují, že byly v procesu použity pouze starší lodyhy, aby se minimalizovalo množství kofeinu.

Vaření kukichy

Stejně jako v případě většiny čajů, tajemství vlastností a chuti spočívá ve způsobu vaření. Kukichu lze připravit dvěma způsoby. První z nich je vaření při teplotě 70-80 ° C. Tento proces by měl trvat asi minutu a maximálně 3 minuty.  Odvar můžeme připravit např.

v Kaj-wanu Můžete také vyzkoušet tzv. studené vaření, tj. zalít sušinu studenou vodou a nechat několik hodin odstát. Zajímavým nápadem je také smíchání Kukichy s jablečným džusem. Sladká chuť odvaru v kombinaci s kyselou chutí šťávy tvoří osvěžující nápoj v horkých dnech.

Jak vypadá dobře uvařená Kukicha? Má žluto-zlatou barvu, případně přecházející v delikátní odstín zelené.

Jak chutná?

Kukicha je jedním z nejjemněji chutnajících čajů. Chuť je mírně sladká, krémová s květinovým nádechem. Fajnšmekři v něm poznají chuť ořechů. Vzhledem k tomu, Kukicha obsahuje relativně málo kofeinu může být podáván dětem, a to zejména s přídavkem šťávy nebo mléka.

Mezi názory na Kukichy jsme nalezli informaci, že je čaj osvěžující, ale po příliš dlouhém louhování hořkne. Tento druh raději nebude chutnat lidem, kteří nejsou příznivci zeleného čaje.

Jiný uživatel internetu se zmínil, že má Kukicha charakteristickou, hlubokou chuť, ale je snadné ji zkazit příliš horkou vodou. Někteří si dopřejí šálek tohoto čaje ve večerních hodinách, protože je docela jemný, ale jsou rovněž jiní, kteří ním rádi nahradí svůj šálek kávy.

Zlepšuje prý náladu a dodává energii. Fanoušci Kukichy ji doporučují osobám, které mají dost „aromatizovaných směsí“.

Sencha – jaké má tento japonský zelený čaj účinky na naše zdraví?

Pozitivní vlastnosti Kukichy

Přejděme k věci. Proč je čaj vyrobený z odpadu tak ceněný gurmány? Za prvé, protože obsahuje méně kofeinu a tříslovin než ostatní druhy.

Je to proto, že většina z těchto látek je obsažena v listech Camellia Sinensi a u Kukichy pouhým okem vidíme hlavně lodyhy. Množství kofeinu v tomto druhu je 10krát menší než v kávě.

Neexistují tedy žádné nežádoucí důsledky podávání tohoto čaje dětem, lidem s různými onemocněními a starším osobám. Odval lze rovněž pít ve větším množství než silné čaje.

Pomoc při čištění těla z toxinů

Kukicha odkyseluje organismus a jeho alkalizační účinek je jen jednou z předností. Stejně jako jiné zelené čaje je antioxidantem a čistí tělo z toxinů. Blahodárné účinky Kukichy představuje ve své dietě George Ohsawa. Zakladatel makrobiotiky kromě pití odvaru doporučuje stravu bohatou na celozrnné produkty, mořské řasy, ovoce a zeleninu.

Byly rovněž potvrzeny sedativní účinky Kukichy. Čaj je mírně zásaditý a obsahuje velké množství vápníku. Jedna sklenice Kukichy obsahuje až 13krát více této minerální látky než sklenice mléka.

Jako většina zelených čajů, jeho pravidelné pití snižuje množství cholesterolu v krvi a podporuje trávení.

Chcete-li zhubnout, mějte na paměti, že pití čaje samo o sobě nezaručuje velkolepé efekty, a zákadem je vyvážená strava.

Vše o čaji

.

Díky tomu, že listy zeleného čaje nejsou oxidovány, obsahuje zelený čaj nejvíce antioxidantů (v porovnání s oxidovanými čaji). Významný je obsah polyfenolů epikatechinu, epikatechingalátu, epigalokatechinu a katechinu. Obsah polyfenolů se liší podle druhů čaje.

Díky těmto látkám působí čaj velmi prospěšně – působí preventivně proti vzniku rakoviny, kardiovaskulárních chorob, infekce, zubnímu kazu a mnoha dalším obtížím. V současné době je známo asi 400 různých látek, které jsou obsaženy v čajovém listě, jsou označovány jako účinné látky.

Čajový list obsahuje hlavně: kofein, polyfenoly (taniny), flavanoly, flavonoidy, theofylin a theobromin (příbuzné kofeinu), tuk, vosky, saponiny, éterické oleje, karoten, vitaminy C, B1, B2, B5, B10, B12, E. K, enzymy, železité sloučeniny, K, F, Na, Ca, Cu, Ni, Zn, stopové prvky a mnoho dalších.

Třísloviny mají protizánětlivý účinek, zklidňují žaludek a střeva, léčí sliznice dýchacích cest při nachlazení. Theofylin povzbuzuje krevní oběh a uvolňuje svalové křeče. Tvorbě zubního kazu zabraňuje přítomný fluor.

Polyfenoly (třísloviny) se vyskytují ve všech pravých čajích a způsobují jejich lehce hořkou svíravou chuť a charakteristickou vůni. Po požití jsou absorbovány do různých orgánů. Jsou výbornými antioxidanty.

Původ čaje – Čína

Původním královstvím čaje je Čína, proto také čínské čaje vedou v nabídce rozmanitých druhů, jsou dokonale zpracované a výborně vypadají. Skládají se z umně rolovaných lístků či různých perliček a kuliček. Tisíce let zkušeností s produkcí čaje jen tak někdo nepřekoná.

I když se zde produkují černé čaje (červené), jejich obliba není v Číně nijak závratná. Najdeme zde nepřeberné množství zelených čajů a také velmi oblíbených oolongů.Zelený čaj je ihned po sklizni prudce usušen a tím se zamezí oxidaci. Čaj tak není hnědý, nýbrž zelený či nažloutlý a stejně tak i jeho nálev.

Čínské zelené čaje mohou mít pro Evropana někdy nezvyklou chuť a vůni. To, jak čaj připravit a jaký zvolit poměr vody a čaje, závisí čistě na osobních chuťových a čichových vjemech. Připravují se buď v konvici anebo ve zhongu.

Nebo jak uvádí mistr Lu yu: „Pije se nápoj z hrubého čaje, ze sypaného čaje, z koncových pupenů a z čaje zpracovaného do koláčů. Někdo čaj seká, praží, peče, tluče, ukládá do lahvice nebo do dózy a teprve pak jej přelévá horkou vodou – tak se připravuje takzvaný spařovaný čaj.

“Většinou čím zelenějšího nálevu docílíme, tím kvalitnější je čaj.Dle způsobu zpracování můžeme rozlišit tyto typy čaje:- list podélně rolovaný- list příčně rolovaný- list zkroucený- list jen málo formovaný (natural)Číňané výrobou čaje tak prosluli, že byli zváni i do Japonska a na Tchaj-wan.

Dnes je pití zeleného čaje velice módní po celém světě, a tak najdeme nepřeberné množství druhů a cenových variant ve specializovaných obchodech a čajovnách.Mezi nejznámější čínské zelené čaje patří např. Ču – čha (v Evropě Gunpowder), Lung – Ťing, Pi – luo – čhun, Meng – tching či oblíbený Čchun – mej.

Takzvané bílé čaje se vyrábějí pouze zavadnutím bez rolování. Listy se nechají lehce oxidovat a pečlivě se suší. Slavný čaj Pai – mu – tan je vyroben z nerozvitých pupenů se stříbrnými chloupky. Dalším známým bílým čajem je Šou – mej.

Japonsko

Sencha – jaké má tento japonský zelený čaj účinky na naše zdraví?Japonský zelený čaj

V osmém století se čaj poprvé dostal do Japonska, nejprve jako exotický nápoj a ve 12. století přivezl semena šlechtěného čajovníku Mjóan Eisai, zakladatel buddhistické zenové školy Rinzai.Čaj popíjeli především buddhističtí mniši, hlavně pro jeho povzbuzující účinky, které pomáhaly udržovat koncentraci a bdělou mysl během meditace.Od 15. století se v Japonsku udržuje tradice čajového obřadu, který byl převzat také z Číny, kde v té době tato forma přípravy čaje již upadala. Složitý rituál má jasně předepsaná pravidla, úkony, které je třeba dodržet. Proniknout do něj je velké umění, které zvládají čajoví mistři až po mnoha letech. Používá se k němu speciální čajové náčiní.

Většina čaje se v Japonsku pěstuje na území a ostrovech jižně od Tokia. Vyrábí se zde výhradně zelený čaj, jehož metoda sušení je odlišná od čínské. Číňané neutralizují oxidační enzymy teplem (např. na horkých pánvích), ale Japonci používají horkou páru. Délka a intenzita napaření určuje výsledný vzhled a chuť čaje. Poté probíhá dosušování, čištění a třídění.

Klasická japonská sencha má tvar drobných hladkých zelených jehliček. U japonského čaje platí, že čím je tmavší barva suchého listu, tím je čaj kvalitnější. Mnohé nám však napoví i vůně a svěžest sypaného čaje.Kvalitu a tím i cenu čaje určuje doba sklizně, kvalitu lze tedy snadno odstupňovat. První sklizeň (nejkvalitnější čaje) probíhá od poloviny dubna do poloviny května. Druhá sklizeň se provádí od konce května a třetí sklizeň probíhá v červnu.Velmi volně by se dal japonský čaj dle kvality rozdělit na typ bancha, sencha a gyokuro. Toto rozdělení se však může překrývat a ne vždy vypovídá o kvalitě čaje.Zelený čaj má díky obsahu neoxidovaných polyfenolů prokázané antibakteriální a protivirové účinky a snižuje hladinu cholesterolu. Kvalitní japonské čaje obsahují hodně vitamínu A, B, C, E a P a také katechiny, karoten, aminokyseliny a minerály jako draslík, fluor a zinek.

Budete mít zájem:  Dětský Kožní Lékař Kolín?

Příprava

Sencha – jaké má tento japonský zelený čaj účinky na naše zdraví?Japonský zelený čaj po zalití

Důležitá je správná příprava, jinak se můžeme připravit o mnoho nuancí chuti vynikajících čajů. Chuť čaje je ovlivněna následujícími faktory: kvalitou vody, teplotou vody, délkou louhování a množstvím listu. Kvalita vody ovlivní chuť čaje velice silně, hlavně u jemnějších druhů.Nejprve vodu povařte a pak nechte zchladnout. Pokud je voda příliš horká, čaj nemůže rozvinout svou plnou chuť. Může být příliš hořký.

Vodu zchladíme tak, že ji nejprve rozlijeme do připravených šálků. Čím kvalitnější je čaj, tím nižší může být teplota vody. Pro čaje z první sklizně by měla být teplota mezi 55 a 60 °C, pro banchu mezi 60 a 75 °C.

Čím je čaj lepší, tím déle může být luhován během prvního nálevu. Např. prvosklizňový čaj by měl být napoprvé luhován 50 až 80 vteřin. Na další nálevy stačí 15 vteřin. Je velmi důležité, aby byl každý nálev připraven čerstvý.V Japonsku se zelený čaj připravuje tradičně v malých hliněných konvičkách kjúsú. Ty jsou uvnitř vybaveny sítkem, které zabrání vylití volně plovoucích čajových lístků.

Japonské čaje je vhodné po otevření opět pečlivě uzavřít a skladovat v lednici. Tak si uchovají svěžest a vůni.

Pod hlavičkou Darjeeling.cz dovážíme čaje a čajové příslušenství od roku 2003. Od roku 2014 jsme změnili název na Klasek Tea. Čaj je pro nás nejen obchod, ale zejména důležitý fenomén a neutuchající záliba. Vůně čaje nám připomíná cesty do vzdálených zemí, vzpomínky na to, jak jsme v severní Indii domluvili náš první čajový obchod.

Více

  • Daniel Klásek / Klasek Tea Přístavní 39
  • 170 00 Praha 7

[email protected] tel.: +420 777 052 974

Sencha – jaké má tento japonský zelený čaj účinky na naše zdraví?

Sencha – jaké má tento japonský zelený čaj účinky na naše zdraví?Zelený čaj Sencha je nejoblíbenějším čajem v Japonsku. Má jemnější chuť než ostatní zelené čaje. Díky množství vitamínů, minerálů a antioxidantů má pozitivní účinky na náš organismus. Jednou z největších výhod je, že se dá pít v zimě horký a během léta studený.

Vlastnosti zeleného čaje Sencha

Sencha patří mezi nejrozšířenější typ zeleného čaje v Japonsku. Existuje několik jeho druhů podle období sklizně, díky čemuž se mírně liší barvou a chutí. Japonské zelené čaje jsou od čínských jiné tím, že oxidace listů je zastavena napařením horkou párou po dobu 15-20 sekund.

Krátce po napařování jsou listy svinuté, tvarované a následně se suší, čímž se uvolní aromatické látky a rozdělí se podle kvality.
Cena těch méně kvalitních se pohybuje kolem 100Kč za 50 g, zatímco cena těch prvotřídních dosahuje až 2000Kč za 50 g.

Možná se vám zdá drahý, ale 5 g čaje vystačí na 250 ml vody a dá se zalít 2-3-krát, nemluvě o množství účinků, které má.
Ideální barva horkého zeleného čaje Sencha je zelenavě zlatá. Chuťově má ​​lehce travnatou chuť, je středně trpký a osvěžující.

Jeho chuť ovlivňuje mimo období sklizně i na teplotě vody, ve které je louhovaný. V teplé vodě je “měkčí” než v horké.

Účinky čaje Sencha

Zelený čaj Sencha obsahuje vitaminy C a E a má množství minerálů a antioxidantů potřebných pro lidské tělo. Zvyšuje imunitu, snižuje vysoký krevní tlak a dokonce i hladinu “špatného” cholesterolu LDL v krvi.

Mimo jiné může regulovat hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou nebo i zabránit vzniku onemocnění. Také je prevencí rakoviny a roztroušené sklerózy.

Čaj obsahuje tein (tedy kofein), který zvyšuje soustředěnost, povzbuzuje a potlačuje únavu, proto se ho nedoporučuje pít před spánkem. Do krve se uvolňuje postupně, čímž je jeho účinek dlouhodobější.

Zelený čaj Sencha chutná i za studena a prospívá vašim zubům

Zelený čaj Sencha obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Dá se louhovat 2-3-krát. Výhoda zelených čajů je, že se dají pít i za studena, čímž přes léto osvěžíte svůj organismus.

Zajímavostí tohoto čaje je, že napomáhá ke zdraví ústní dutiny a dá se využít i na čištění zubů. V čaji se nachází fluorid v přírodní formě.

Při pití si tak posílíte zubní sklovinu a osvěžíte dech.

Zelený čaj Sencha pro zdraví

Tento japonský čaj pomáhá zastavit některé druhy neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova a Parkinsonova choroba). Je prevencí rakoviny a roztroušené sklerózy. U rakoviny pomáhá snižovat riziko vzniku těchto druhů rakoviny: žaludku, jater, prsu, plic, slinivky, tlustého střeva i rakovinu kůže.

Sencha a hubnutí

Čaj ze Sencha lze zařadit mezi čaje, se kterými se nám podaří snadněji dát to kilo dolů, čili patří mezi hubnoucí čaje.

Ty obsahují složky, jako jsou éterické oleje, antioxidanty, polyfenoly, které pomáhají urychlit náš metabolismus, pomáhají zlepšit trávení, a proto pokud chcete zhubnout, pijte zelený čaj sencha.

Nesmíme zapomínat na pravidelný pohyb a pestrou stravu. Tehdy čaj účinkuje nejlépe. Navíc se tělo zbaví škodlivých toxinů, které zbytečně zanášejí náš organismus.

Navozuje duševní pohodu

Mnoho lidí se po pití čaje ze Sencha přesvědčilo o tom, jak příznivě ovlivňuje i na jejich duševní pohodu. Cítí se po něm lépe, svěžejší ještě pár hodin po jeho vypití. Z tohoto důvodu pomáhá odbourat i stres, proto bychom na tento zdravý nápoj měli myslet hlavně v dnešní uspěchané době plné stresu a napětí.

Proti cholesterolu

Cholesterol nám v těle nezpůsobuje bolest a dokonce nemá ani žádné vnější příznaky. Je těžké rozeznat, kolik cholesterolu máme v sobě a jestli je to ten dobrý nebo špatný.

To zjistí až lékař z vyšetření naší krve. Vysoký cholesterol je jedním z faktorů, který ohrožuje naše srdíčko a také celý srdečně-cévní systém.

Proto je dobré pít Sencha, protože pomáhá snížit hladinu špatného cholesterolu LDL v našem těle.

Nežádoucí účinky při pití velkého množství zeleného čaje

Jelikož sencha obsahuje i kofein, při velkém množství vypitého čaje může způsobit nespavost, časté močení či nevolnost. Dalším nežádoucím účinkem může být cena – je sice trošku dražší, ale za to výrobek je kvalitní. V Japonsku se pije pouze pár kapek toho nejkvalitnějšího čaje, protože u tak vysoké kvality nepotřebujete více a vystačí to na celý den.

TIP: Je pro zdraví lepší zelený nebo černý čaj?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Sencha – japonský zelený čaj

Nápoj bohů, čaj mládí a věčného života. Tyto a další atributy, si tento čaj získal díky své široké škále vlastností. Víte, jak ho správně uvařit a kolik ho můžete vypít?

Sencha – láska od prvního doušku

Byl to můj první velmi kvalitní čaj, který jsem pila. Dříve jsem se na to dívala jinak. Koupila jsem v supermarketu něco, co se jmenovalo čaj a bylo hotovo. I v tomto smyslu mě veganství změnilo. Než něco koupím a pozřu, tak se pořádně informuji. A to neplatí jen o jídle, ale i o nápojích.

Dostala jsem ho jako dárek od mého zetě. V čajích se vyzná, ví co a kde koupit. Daroval mi čaj sencha – byla to láska na první ochutnání! Nikdy jsem ho už neopustila. Pro mě je to čaj číslo jedna.

Sencha, kterou kupuji já, pochází z první sklizně, která probíhá koncem dubna a je nejvíce ceněná. Jeho chuť závisí na období sklizně a místě původu čajových keřů. Pěstuje se v jižní části Japonska. Podle tradice se nejchutnější sencha sklízí od začátku dubna do konce května.

Říká se jí Shincha neboli nový čaj. Lístky se vaří na páře, aby se zabránilo oxidaci a aby všechny vlastnosti zeleného čaje zůstaly nezměněné. Zvláštností senchy je, že proces vaření v páře se opakuje třikrát.

Tímto procesem tento čaj získá svoji specifickou chuť jarní trávy.

Jak připravit čaj Sencha

Velice důležitá je teplota vody. Příliš horká voda ničí chuť, čaj hořkne a je trpký až svíravý. K přípravě vynikajícího čaje sencha by měla být použita voda o teplotě 70 °C.

Vodu nejprve přiveďte k varu a poté nechte zchladnout na požadovanou teplotu.

Přidejte 2 až 3 gramy listů na osobu do konvičky, nechte vylouhovat asi 2 minuty a poté přefiltrujte přes sítko, pokud tedy nemáte konvičku s filtrem.

Vlastnosti Senchy

Sencha obsahuje mnoho antioxidantů, má stimulační účinek, zpomaluje proces stárnutí a snižuje krevní tlak.

Příznivé účinky pití zeleného čaje jsou obecně uznávány zejména u následujících onemocnění: cukrovka, infekční onemocnění, zubní kaz, prevence rakoviny, vysoký cholesterol a cukrovka.
Tento zelený čaj je oblíbeným japonským čajem, kde se pije prakticky denně. A nepřekvapuje mě to. Šíleně ho miluji a už bez něj nemůžu být.

Budete mít zájem:  Význam Medu Pro Zdraví?

Sencha se vyrábí v různých kvalitách v závislosti na období sklizně, díky čemuž se mírně liší barvou a chutí. Chuť se tedy může u jednotlivých značek lišit!

Doporučení Jíme JinakSencha – jaké má tento japonský zelený čaj účinky na naše zdraví?

I já mám zelené čaje a zejména Senchu moc ráda. Ale pozor, je potřeba znát některé souvislosti. Zelené čaje energeticky ochlazují, stahují a vysušují. Působí diureticky. Proto nejsou příliš vhodné pro lidi se slabými ledvinami.

Osoby trpící chladem si do čaje mohou přidat zahřívající koření.
Zelené čaje se skvěle hodí jako letní osvěžující nápoj.

Můžeme je pít horké jako v Asii, kde vědí, že teplý čaj skvěle osvěží i v tom největším vedru, nebo vychlazené, jak je v Evropě zvykem.

Původně se tyto čaje pily v rámci čajových rituálů a tak dlouho se dolévaly původní lístky horkou vodou, až člověk pil vlastně jen horkou vodu, která měla opačný účinek než čaj samotný – zavodnila a zahřála.

Energeticky tedy bylo vše v pořádku a došlo k rovnováze. Pokud si dáte za sebou dva tři zelené čaje bez další vody, může dojít k energetické nerovnováze. Nadměrná konzumace zeleného čaje může dokonce oslabit ledviny a žaludek.

Já jsem po takovém pití (pila jsem často zelený čaj celý den) mívala velmi vysušené rty, bušilo mi srdce a nemohla jsem usnout.

Je to mimo jiné proto, že zelený čaj obsahuje kofein, který na rozdíl od kofeinu v kávě je vázaný na třísloviny,  které se uvolňují postupně a pomalu.

Má tedy delší povzbuzující účinky! Kvůli kofeinu není vhodný pro těhotné a kojící maminky, pro malé děti a pro lidi, kteří mají potíže se srdce a spánkem.

Já osobně si ho dávám vyloženě na chuť, když chci něco zvláštního, když chci změnu, nebo na návštěvách, v čajovnách, na kulturních akcích, když vím, že půjdu pozdě spát a nechci zaspat koncert. A nemůžu si ho dávat večer, to je pak jisté, že do svítání nezamhouřím oka.

Naše doporučení tedy je nechávat si tyto zelené čaje jako sváteční záležitost pro chvíle s přáteli nebo pro chvíle, kdy skutečně potřebujeme zvednout náladu nebo nabudit oslabený organismus. Ale nepijeme denně celý den a nezneužíváme jejich účinek.

Pozitivní účinky nejen zeleného čaje

Sencha – jaké má tento japonský zelený čaj účinky na naše zdraví?

Čajovník čínský – Camellia sinensis mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů. Ačkoliv jsou mnohá zdravotní tvrzení stále součástí probíhajích výzkumů, tisíciletá historie popíjení čaje představuje nepřímý důkaz o pozitivech spojených s jeho pravidelnou konzumací. Co může čajový nálev našemu organismu nabídnout? Začneme u antioxidantů.

Antioxidant a volný radikál

Antioxidant je látka, která omezuje aktivitu kyslíkových radikálů – buď je neutralizuje, nebo je převede do méně reaktivních forem, nebo obecně snižuje jejich výskyt.

Volný radikál je sloučenina s obsahem jednoho nebo více nespárovaných elektronů, které vytrhává z jiných sloučenin, což vede k poškozování buněk, a může končit např. vznikem rakoviny nebo jiných více nebo méně závažných zdravotních problémů.

Role volných radikálů však není vždy negativní, obsahují je např. bílé krvinky a také umožňují oplodnění vajíčka.

Katechiny – látky s antioxidační aktivitou

Katechiny patří k látkám s antibakteriálními a antioxidačními účinky. Lístky čajovníku katechiny přirozeně obsahují v různých množstvích (dané např. způsoby pěstování a zpracování). Dostatečný a pravidelný příjem antioxidantů je pro správné fungování organismu obecně prospěšný.

V souvislosti s antioxidačním působením čaje existuje řada do různé míry ukončených výzkumů a studií, které se snaží potvrdit tisícileté pozitivní zkušenosti lidí s popíjením čaje. Popíjení čaje tak může tvořit složku zdravého životního stylu – pomáhá např.

předcházet rakovině, srdečním infarktům, krevním sraženinám, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, čistit ucpané cévy a tepny a přispívá k ochraně před toxiny v životním prostředí.

Třebaže všechny zelené čaje obsahují katechiny, nejvíce jej obsahuji lístky pěstované na přímém slunečním světle, např. japonské čaje typu Sencha.

Katechiny a redukce cholesterolu

Je známo, že přílišné množství cholesterolu způsobuje artrózu, srdeční záchvaty a mrtvici. Ale ne všechny druhy cholesterolu škodí zdraví. HDL cholesterol má pozitivní účinky na zdraví člověka, zatímco LDL cholesterol zdraví škodí.

Příliš mnoho LDL cholesterolu může způsobit v těle okysličování buněk, což vede k artróze. Katechin patří k látkám, které se podílí na zabraňování vytváření škodlivého LDL cholesterolu, a proto je vhodnou prevencí proti artróze.

Katechin také pomáhá zvyšovat obsah zdraví prospěšného HDL cholesterolu v těle.

Čaj a dutina ústní

Antibakteriální působení čajových katechinů má příznivý vliv také na naši ústní dutinu. Pravidelným popíjením čaje předcházíme množení bakterií, které mohou způsobovat např. parodontózu nebo zápach z úst. Čaj také pomáhá redukovat množství kyselin, které ničí zubní sklovinu a zapříčiňují vzniku zubního kazu.

L-theanin

Čajový keř je jedinou rostlinou produkující látku L-theanin. Nejvíce se jí nachází v sypaném čaji s vysokým podílem vrcholových výhonků neboli tipsů a mladých lístků. V chuti čaje se tato látka projevuje sladkými tóny, kdežto katechiny jsou odpovědné za svíravost čaje.

L-theanin je důvodem, proč čaj nezpůsobuje silné a pro mnohé nepříjemné kofeinové nabuzení, které je typické pro kávu. L-theanin stimuluje produkci GABA kyseliny a alfa mozkové vlny, čímž vyvolává relaxaci a zároveň udržuje mysl v bdělém stavu. L-theanin má pozitivní účinky na naši mysl, zlepšuje paměť a schopnost se učit.

Pravděpodobně má také vliv na naše emoce. Co se týče např. úzkostí, výsledky výzkumu z roku 2009 však naznačují, že L-theanin nevyvolává anxiolytické účinky pouze sám o sobě působením na GABA(A) receptory, ale v kombinaci s léčivy, konkrétně midazolamem. Podle výzkumu alfa vlny vzrůstají cca 40 minut po konzumaci L-theaninu.

Lidé mohou považovat za výhodu, že přestože se rozhodnou relaxovat, jejich mozek je stále stejně výkonný.

Kofein

Kofein patří k často diskutovaným tématům v souvislosti s čajem. Existuje zde široká paleta názorů zahrnující také nesmysly a zažité mýty.

Předně je třeba říct, že kofein a jeho vzorec existuje pouze jeden – ať už se jedná o kávu, čaj nebo např. maté. Jeho účinek se liší v závislosti na ostatních obsažených látkách.

 Pokud se budeme bavit konkrétně o kofeinu, lze jeho úroveň odvodit na základě několika následujících vodítek:

  1. List, stonek nebo vrcholový výhonek, tzv. tips – různé části čajovníku, ze kterých může být čaj vyroben, dosahují rozdílných úrovní kofeinu. To je dáno tím, že pro čajovník představuje kofein insekticid, který chrání mladé a náchylné lístky a tipsy před mnoha škůdci. Spodnější lístky jsou více houževnaté a tužší a již v nich není soustředěno tolik kofeinu. Ideálním příkladem je trojice bílých čajů – Bai Hao Yin Zhen složený pouze z tipsů, Bai Mu Dan složený z tipsů a dvou přilehlých lístků, Shou Mei složený z minimálního nebo žádného množství tipsů a třetího a čtvrtého listu, obsah kofeinu je v těchto čajích daný právě na základě použitého materiálu a tedy Yin Zhen dosahuje v rámci těchto tří čajů nejvyšších hodnot kofeinu a Shou Mei naopak patří k vyhledávaným nízkokofeinovým čajům.
  2. Varieta / kultivar – co se variet čajovníku týče, pak Camellia sinensis var. assamica dosahuje v kofeinu vyšších hodnot (o cca 30%), než je tomu u Camellia sinensis var. sinensis. Obdobně také šlechtěné kultivary dosahují rozdílných úrovní kofeinu a může se tak stát, že dva totožné čaje zpracované z rozdílných kultivarů se budou v obsahu kofeinu výrazně lišit.
  3. Pečení čajových lístků – tento bod uvádíme, ačkoliv nemusí být ve všech ohledech přesný. Poukazuje na fakt, že hodnocení hladiny kofeinu v rámci celé čajové sorty není zdaleka tak jednoznačné, jak bývá mnohdy uváděno. Existují informace tvrdící, že čím intenzivnější pečení, tím méně kofeinu zůstane v čajovém listu. V tomto směru existuje studie, kdy konkrétní vzorek japonského čaje Hojicha měl méně kofeinu, než některé dekofeinované čaje. Nelze si však na základě příkladu výše myslet, že např. všechny pečené oolongy budou obsahovat méně kofeinu, neboť procesy pečení oolongu se velmi odlišují od zpracování čaje Hojicha, navíc samotné množství kofeinu v jednotlivých oolong čajích nebylo blíže ověřováno.
  4. Čaj a další přísady – zde platí, že čím více přidaných složek, tím méně lístků a tedy méně kofeinu v nálevu.
  5. Rychlost extrakce kofeinu / doba louhování / počet vypitých nálevů – že čím více je list porušený (tzn. čím větší plocha je vystavená působení vody), tím snáze se bude kofein louhovat (stejně tak jiné obsažené látky), čím delší doba louhování a větší počet nálevů, tím více kofeinu náš organismus přijímá.

Matcha – kofeinový favorit

Lístky pro tento čaj obsahují vyšší množství kofeinu (a tedy platí např. také pro Gyokuro), což je dané jednak tím, že se jedná o mladé lístky, tak také tím, že se jedná o zastiňované čajové keře, kde se mění celková chemie v listu. V případě čaje matcha navíc nekonzumujeme pouze nálev, ale také veškeré listy, ze kterých je smaragdově zelený prášek vyrobený.

Minerály

Čaj v sobě obsahuje také minerály, najdeme v něm např. mangan, draslík a vápník, což pomáhá alkalizovat krev, regulovat srdeční tep, a také budovat silné kosti a zuby. Nedoporučujeme však nabývat dojmu, že čajem lze nahradit pestrou stravu – čaj je ideální především jako součást zdravého životního stylu, kdy nám při dlouhodobém užívání pomáhá předcházet zdravotním komplikacím.

Budete mít zájem:  Špenát Vliv Na Zdraví?

Použití čajových lístků

Po přípravě čaje můžeme použít čajové lístky k jiným účelům, např. k využití v našem každodenním životě.

Deodorant – lístky zeleného čaje mají překvapující deodorační účinek. Např. můžete použité čajové lístky usušit a zapálit jako vonnou tyčinku.

Kouř eliminuje zápachy a nechá váš pokoj příjemně provoněný. Usušenými lístky odstraníte zápach z vašich bot tím, že je do nich vložíte.

Zápachy na kuchyňském náčiní jako například krájecí prkýnka či hrnce lze redukovat jejich utřením vlhkými čajovými lístky.

Dezinfekční účinky – čajové lístky mají dezinfekční účinky. Kloktaní zeleným čajem předchází tvorbě bakterií v dutině ústní, a může být také použit jako lokální dezinfekce či peeling, aby vaše pokožka byla zdravá a krásná. V Japonsku se tradičně používaly při umívaní dětí látky nasáklé Houjichou, aby dětská pokožka zůstala hebká a čistá.

Sencha – Zelený čaj – Herbal-store.cz

  • Jedna dávka 1 – 2 lžičky
  • Příprava Nálev
  • Množství 200 ml
  • Teplota vody 70 – 80°C
  • Louhování 4 minuty
  • Podporuje obranyschopnost a srdeční činnost
  • Dodává vitalitu
  • Podporuje kognitivní funkce a fyzickou výkonnost
  • Působí na metabolismus glukózy
  • Podporuje kontrolu tělesné hmotnosti
  • Zlepšuje stav kloubů a kostí
  • Zlepšuje duševní zdraví a kvalitu spánku
  • Přispívá k normální psychické činnosti
  • Antioxidant – normální stav pokožky

Zelené čaje patří k těm nejpopulárnějším a velkou zásluhu na tom má i Sencha. Ačkoliv doménou pěstování tohoto čaje je Japonsko ani v Číně se nedržejí zkrátka. Nejčasteji můžeme tyto čajovníky vidět v čínských provinciích Fujian, Wenshan, Yunnan či Zhejiang a jejich zpracování probíhá přesně podle japonské receptury. A co nás po vypití čínské Senchy čeká? Má kořeněnou, mírně nasládlou chuť a osvěží naše tělo i mysl.

5 000 let trvající historie

Za domov čajovníků se považuje Čína a Japonsko, kde je pití tohoto horkého nápoje spjato s různými obřady, slavnostmi i duchovními ceremoniemi.

Jedna legenda praví, že za objevení čaje může vlastně náhoda. Čínský císař Šen-nung si pod širým nebem ohříval vodu a do ní mu spadlo několik lístků čajovníků.

Jakmile si k vodě přičichl, linula se z ní příjemná vůně, chuť byla výborná a navíc se postupně zbavil několika zdravotních neduhů. Na začátku 12.

století napsal zenový mnich Eisai knihu “Kissa Yojoki” neboli “Kniha čaje”, kde popsal pozitivní účinky zelených čajů.

Jak se Sencha zpracovává

O tom, že je čaj populárním nápojem po celém světě svědčí i fakt, že ročně se vyprodukuje na dva a půl milionu čajových lístků a jen 1,7 milionu je z čínské produkce.

Celá pětina všech produkovaných čajů jsou pak zelené. Mimo Senchu se na vrchol oblíbenosti řadí také Matcha nebo Gyokuro.

A jak se tedy Sencha tradičně zpracovává?

Sběr čajových lístků z čajovníků čínských probíhá v jarních měsících, tedy od dubna až do konce května. Listy mají lesklou a tmavě zelenou barvu a jejich vůně nám může připomínat čerstvě posekanou trávu.

Celý proces zpracování pak probíhá podle japonské tradice. Jakmile proběhne sklizeň, nechají se lístky povadnout a poté se několikrát napaří, aby se zastavila oxidace. To dopomáhá k tmavě zelené barvě listů.

Tento proces je pro čínské čaje nezvyklý, protože čínské čaje se praží na pánvi a získávají tak typické kouřové aroma.

Po napaření se pak překládají, usuší a na závěr projdou procesem třídění, kdy jsou vybrány pouze ty nejkvalitnější lístky. Ve výsledku je pak čínská Sencha velice podobná chutí i vůní japonské Senche.

Vzpruha pro organismus 

Sencha působí na naši nervovou soustavu. Pozitivně ovlivňuje kognitivní funkce jako paměť a koncentrace.

Sencha je také osvěžením pro náš organismus, protože dodává tělu energii, očišťuje ho od škodlivých látek a působí i na naši kardiovaskulární soustavu.

Udržuje totiž hladinu cukru v krvi v optimální míře. Posiluje naše dobré duševní zdraví, zmírňuje stres i napětí.

Sencha a hubnutí

Díky tomu, že je Sencha plná antioxidantů, polyfenolů a éterických olejů, pomáhá zrychlovat náš metabolismus a tím urychluje spalovaní přebytečných kilogramů. Navíc dodává energii a my se tak dokážeme déle věnovat pohybu. Má pozitivní vliv na naše trávení a jestliže tedy chcete se svojí postavou něco udělat, zapojte pohyb, vyváženou stravu a pití čaje Sencha.

Do horka i zimy

Na přípravu nám postačí 12 čajové lžičky, které zalijeme 200 ml horké vody. Ideální je, aby voda měla 70°C80°C, abychom si nespálili všechny účinné látky.

Necháme přibližně 4 minuty vylouhovat, poté čaj přecedíme a můžeme pít. Senchu si podle vlastní chuti dosladíme.

Na půl litrovou konvici si pak přidáme ještě o lžičku více

A co když je horké léto a potřebujete osvěžit? Na 1 litr použijeme 7 lžiček čaje a opět přelejeme vodou o teplotě 70°, maximálně 80°C.

Vylouhujeme 4 minuty, ochutíme medem nebo cukrem a zchladíme několika kostkami ledu. Nemusíme se však obávat, že bychom Senchu znehodnotili. Při prudkém zchlazení k ničemu takovému nedojde.

Pak už stačí jen přidat kousek citronu či mátu na ozdobu a osvěžující domácí ledový čaj je na světě.

Nežádoucí účinky

Jediné riziko plyne z toho, že Sencha obsahuje kofein, a tak při vyšších dávkách může způsobit nespavost, nevolnost, podrážděnost, bolest břicha či časté močení. Sencha není vhodná pro malé děti, kojící a těhotné ženy a lidi, kteří mají problémy s kardiovaskulární soustavou.

Zelený sypaný čaj Japan sencha

Sencha je druh čajovníku patřící mezi nejoblíbenější odrůdu zelených čajů a to zejména v Japonsku, kde představuje okolo osmdesáti procent jejich celkové produkce. Žlutozelený nálev s lahodnou, lehce nasládlou chutí, hořkým podtónem a příjemným aroma Vám po ránu pomůže díky pořádné porci kofeinu nastartovat Vaše tělo a připravit vás tak na další dlouhý den.

Kde se Sencha pěstuje?Čajovníku nejvíce vyhovuje teplé a vlhké klima. Senchu byste proto naši na otevřených plantážích Japonska, kde se keři díky přítomnosti slunečního záření opravdu daří.

Najít byste ji však mohli také na některých plantážích Číny, kde ovšem její pěstování není tolik rozšířené. Až dva centimetry dlouhé ploché lístky lehce svinuty do tenkých jehliček jsou sbírány zejména strojově.

Můžete však stále najít oblasti, kde si tamní obyvatelé potrpí na tradičním ručním sběru.

Jak si Senchu připravit? Pro přípravu 500 ml nálevu použijte 3 – 4 lžičky kvalitního sypaného čaje, který následně zalijte horkou vodou o teplotě mezi 75 až 85 °C. Optimální doba louhování představuje 2 až 4 minuty.

A protože je čaj vícenálevový, můžete si ho dopřát hned několikrát za sebou. Čaj můžete popíjet za tepla i za studena.

Pokud do nálevu přidáte pár kostek ledu, lžičku medu, pár kousků čerstvých nebo lyofilizovaných jahod a celou sklenici ozdobíte citronem, máte o svělý osvěžující ledový čaj postaráno.

Jakou chuť od čaje Sencha očekávat?Čaj Sencha je v Japonsku oblíbený zejména kvůli výraznější nasládlé chuti, na jejímž konci se v plné kráse představí nahořklé tóny, které chuť čaje elegantně podtrhnou. Žlutozelený nálev můžete dochutit pár kapkami citronové šťávy a osladit cukrem, medem, nebo třeba oblíbeným sirupem, který sladké tóny čaje podtrhne a celou chuť nálevu zjemní.

Jaké druhy čaje Sencha máme v nabídce?V naší nabídce naleznete hned několik druhů výběrových zelených čajů Sencha:

Japan SenchaKlasika mezi čaji, která v Japonsku tvoří necelých osmdesát procent jejich celkové produkce. Pro nejoblíbenější japonský čaj je typické harmonické aroma a nasládlá, osvěžující chuť která potěší všechny chuťové pohárky.

Japan Sencha KakegawaČaj pocházející z plantáží rozprostírajících se nedaleko japonského města Kakegawa není tolik nahořklý, jako Sencha pěstovaná v jiných částech Japonska. Vyznačuje se spíše jemnější chutí a proto je vhodná zejména pro ty, kteří by chtěli ochutnat některý z japonských čajů, ale nemají v lásce příliš nahořklé chutě.

China SenchaChina Sencha, čajovník pocházející z čínských provincií, se vyznačuje svěžím aroma a intenzivní chutí jeho žlutozeleného nálevu. Sběr lístků je prováděn výhradně ručně, můžete si být proto jisti, že se vám do rukou dostane čaj té nejvyšší kvality.

Japan Sencha Šinzó v dózeSencha rostoucí na plantážích nedaleko pohoří Makinohara je jedinečná díky nasládlé osvěžující chuti s lehce nahořklým podtónem.

Plechová dóza, ve které si čaj zakoupíte, je skvělým pomocníkem při jeho správném skladování.

Uvnitř tmavá dobře těsnící dóza aroma i chuť čaje ochrání a vy si tak budete moci svůj oblíbený nápoj vychutnávat v té nejlepší kvalitě hned o několik měsíců déle.

Korea Jeoncha SenchaChuť korejského zeleného čaje Sencha se velmi podobá chuti stejnojmenného čajovníku rostoucího v Japonsku. Osvěžujícím nálevem nasládlé chuti a nahořklým podtónem si můžete zpříjemnit každé ráno.

Zajímavosti o čaji Sencha 

  • Sencha se kromě zimy sklízí ve všech ročních obdobích. Prvním sklizeným jarním lístkům čajovníku Sencha se přezdívá Shincha, tedy Nový čaj.
  • Sencha, stejně jako ostatní zelené čaje, obsahuje kofein. Dopřávat poslední šálek čaje byste si tedy měli pár hodin před spánkem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector