Šest tipů, jak vybírat zdravé potraviny

Sestavení jídelníčku pro děti v období předškolního věku bývá velmi problematické. Nejen že děti některá jídla odmítají, ale často nechtějí ochutnat ani nově nabízené pokrmy.

Faktem je, že dítě musí každou novou potravinu zkusit často i více než 10x, než si ji oblíbí a začne považovat za trvalou součást svého jídelníčku. Je to období, které je spojeno s celou řadou změn, děti se učí novým dovednostem, získávají nové zkušenosti a ty, které už mají, dále rozvíjejí.

Děti se méně zajímají o jídlo, a naopak se zvyšuje jejich zájem o okolní svět. Chuť k jídlu je v tomto období ovlivněna i pomalejším růstem. Pro rodiče je tato skutečnost velmi obtížně akceptovatelná, mají totiž strach, že jejich dítě zaručeně trpí hlady. Je však pravděpodobné, že prostě teď víc nepotřebuje.

Děti by neměly být do jídla nuceny, ani by jim neměla být slibována odměna za to, že se najedí. Jídlo by mělo být radostí, a nikoli povinností nebo nástrojem k prosazení vůle rodičů!

Jak vůbec nakoupit?

Zdravé jídlo by se především mělo skládat z kvalitních surovin, kterých je v současnosti na našem trhu dostatek. K rozeznání kvalitních surovin napomáhá nejen základní znalost zdravé výživy dětí, ale také sledování etiket výrobků, které umožňuje vybírat ty vhodnější.

Šest tipů, jak vybírat zdravé potraviny

Na co se při čtení obalů v obchodě zaměřit?

Doba trvanlivosti výrobku by měla být samozřejmostí, dále je dobré podívat se i na složení výrobku. Jednotlivé suroviny jsou uspořádány sestupně, to znamená tak, že na prvním místě je surovina, které je v potravině nejvíce.

Můžeme tak snadno poznat kvalitní výrobky od těch nějakým způsobem “ošizených”. Příkladem může být například čokoláda.

Pokud ve složení naleznete na prvním místě cukr, potom ztužený tuk a až někde dále kakaové máslo nebo prášek, bude se jednat o méně vhodný (méně kvalitní) výrobek v porovnání s takovým, který má ve složení na prvním místě uvedeno například kakaové máslo.

Ze složení můžeme odlišit také to, kolik obsahuje potravina přídatných látek (zejména barviv a konzervačních látek), které nemusí být pro dětí vhodné. Snažte se proto nešetřit na ceně a vybírejte pro děti takové potraviny, které jsou co nejpřírodnější (pozor – to není totéž jako potraviny označované bio!).

Jaké potraviny se pro děti hodí?

Co se týče mléčných výrobků, měly by děti dostávat zejména polotučné mléčné výrobky – měkké nezrající sýry (lučina, žervé, tvaroh), jogurty do cca 5 % tuku a tvrdé sýry do 45 % tuku v sušině.

Maso je vhodné dětem podávat pouze libové a čerstvé, přednostně z mladých zvířat (kuřecí, telecí). Sledování informací na obalech pomůže vybrat i vhodnou šunku – s co nejvyšším obsahem masa (například 80 % vepřové kýty).

Při výběru nápojů zjišťujeme, zda neobsahují zbytečná barviva nebo velké množství přidaného cukru.

Bohužel ne všechny výrobky lze nakupovat podle informací na obalech – například pečivo, ovoce a zelenina často balené nejsou.

Snadněji si ale všimneme, zda je ovoce čerstvé, nezkažené, nemělo by být ani poškozené. Tím se vyhneme rychlejšímu zkažení a podání takové potraviny dítěti.

 TIP:
Děti si jídlo spíše oblíbí, pokud je do jeho přípravy zapojíte. Nechte je, aby vybraly recept, společně pak připravte seznam a i s dítětem vyrazte na nákup. Správné nakupování pak spolu můžete probrat přímo v obchodě.

Po nákupu jdeme do kuchyně

I čerstvé a kvalitní suroviny je možné nevhodným kuchyňským zpracováním snadno znehodnotit. Zapomeňte proto na smažení, přípravu těžkých “českých” jídel (oblíbené smetanové omáčky s knedlíky apod.).

Šest tipů, jak vybírat zdravé potraviny

Zaměřte se hlavně na vaření či dušení ve vodě a v páře, krátké restování a opékání. Obezřetně zacházejte také s kořením, děti by neměly dostávat jídla příliš ostrá a pikantní, upřednostňujte proto spíše zelené bylinky, a to čerstvé i sušené, mletý kmín a sladkou papriku.

Opatrně je třeba zacházet i s česnekem a cibulí, po kterých může být dětem těžko. Aby nedocházelo ke zničení většiny vitaminů, doporučuje se vařit potraviny po nejkratší možnou dobu. U malých dětí je ale třeba mít jistotu, že byla potravina (zejména maso a vejce) dostatečně tepelně upravena.

 TIP:
Pokud už máte děti trochu odrostlejší (řekněme ve věku 4 nebo 5 let), můžete je pomalu zapojovat do přípravy jídel. Děti totiž velmi rády pomáhají. Zatímco budete krájet zeleninu, mohou děti něco omývat, vybalovat z obalů, sypat do misek nebo míchat.

Učíme děti jíst

Děti jsou velmi konzervativní strávníci, ale není nemožné je o chutnosti nového pokrmu přesvědčit. Jídlo pro ně musí být atraktivní, je proto vhodné střídat pokrmy s různou teplotou, chutí, barvou i konzistencí. Nezapomínejte také na fantazii.

Z “neoblíbených” luštěnin nemusíte dělat vždy pouze polévku nebo kaši, dětem totiž velice chutnají například pomazánky. Někteří malí strávníci také po jistý čas odmítají, pokud jsou jednotlivé potraviny smíchány. Proč jim ale z několika druhů zeleniny dělat salát, když můžete připravit kupičky?

Buďte tedy trpěliví a první odmítnutí neberte jako doživotní. Po čase si děti zvyknou a jídlu na chuť přijdou.

 TIP:
Pokud vaše dítě odmítá jíst například maso, zkuste ho zamaskovat do jiného oblíbeného pokrmu – například do omáčky na těstoviny nebo rýži, zapéct s bramborami a zeleninou atp. Osvědčují se i nenápadné lži tipu: “To není maso, to je sekaná.” (Další tipy a triky, jak do dětí jídlo dostat, najdete na www.vyzivadeti.cz.)

Šest tipů, jak vybírat zdravé potraviny

Desatero zdrav výživy dětí


1.
    Dopřejte dětem pestrou a rozmanitou stravu, bohatou na ovoce a zeleninu, celozrnné potraviny, mléčné výrobky, ryby a drůbež.
2.

    Nenechejte děti se přejídat, ale ani hladovět – jíst by měly pravidelně 5–6x denně; velikost porce přizpůsobte jejich růstu, hmotnosti a pohybové aktivitě.
3.    Dodávejte dětem pravidelně kvalitní zdroje bílkovin (drůbeží a rybí maso, luštěniny, cereálie).
4.

    Několikrát denně dětem podávejte mléčné výrobky, přednostně polotučné.
5.    Upřednostňujte kvalitní rostlinné tuky a oleje před živočišnými tuky.
6.    Učte děti střídmosti v konzumaci cukru, sladkostí a slazených nápojů.

Sacharidy by děti měly přijímat hlavně z cereálií, ovoce a zeleniny.
7.    Nedosolujte již hotové pokrmy; sůl a solené potraviny dětem nabízejte jen výjimečně.
8.    Naučte děti správnému pitnému režimu, měly by vypít alespoň 1,5–2,5 litru tekutin denně.
9.

    Učte děti zdravému způsobu života svým vlastním příkladem a aktivně se zajímejte o to, co jedí mimo domov.
10.    Pravidelně konzultujte zdravotní stav dítěte (hladinu cholesterolu, krevních tuků, krevního tlaku, nadváhu aj.) s jeho praktickým lékařem.

Šest tipů na zdraví prospěšnou detoxikaci těla

Šest tipů, jak vybírat zdravé potraviny

Střevo je branou do
těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také
vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě
podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít
očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6
tipů a detox pro vás bude radostí.

Doporučená denní dávka vlákniny je pro dospělého člověka 30
– 35 g, běžně ji ale zkonzumujeme jen 10 g. Deficit vlákniny přitom znamená
zvýšené riziko obezity a civilizačních chorob.

Během detoxikace tak dbejte na
její dostatečný přísun. Vláknina vám „vydrhne“ střevo a pomůže se vstřebáváním
dalších složek potravy.

Velké množství vlákniny najdeme v luštěninách,
otrubách a překvapivě i v ořechách.

Luštěniny

Dejte si masný půst. Ulevíte tak svému zažívacímu traktu. A
jak do sebe i přes absenci masa dostat dostatek bílkovin? Zapojte do jídelníčku
luštěniny. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin a zajistí, že vaše snaha opravdu
k něčemu bude.

A že jsou nudné a vy nechcete stále jíst jen čočkovku a
hrachovku? To už dávno neplatí. Existuje nespočet receptů. Luštěniny použijte
do polévek, rozmixujte v pomazánky, ale můžete je použít i na samotný hlavní
chod.

Inspirujte se v zahraničí a uvařte si čočkový dhál nebo vsaďte na
mexickou kuchyni a připravte si fazole na tisíc způsobů.

Kvašené potraviny

Přirozenou cestou, jak v našich podmínkách dostat do
těla vitamíny, jsou kvašené potraviny.

Kvašené potraviny čistí střeva, podporují zdravou imunitu a
pomáhají tělu bojovat s nemocemi.

Díky kvašeným potravinám se do našeho
těla dostávají přátelské bakterie a pravidelná konzumace například kvašeného
zelí či jiné zeleniny funguje jako přirozené probiotikum.

Zajímavé jsou také
fermentované luštěniny, a to hlavně pokud máte problém s nadýmáním.
Fermentací se nadýmavá schopnost luštěnin snižuje.

Bylinky

Během chladných dní si moc čerstvých bylin nenasbíráme, a
tak nám zbývá jen sušená varianta.

Pokud jste si nestihli přes léto vytvořit
vlastní zásoby a o účincích bylin nemáte ponětí, zajděte do specializované
prodejny, kde vám s výběrem poradí.

Nebojte se bylinky přidávat jak do
jídla, tak ze směsí bylin vařit lahodné čaje, které můžete popíjet během celého
dne. Odměnou vám bude klidnější mysl a lehčí trávení.

Pohyb

Součástí detoxikace je také pohyb. Díky němu se vaše tělo
probudí a začne pracovat o něco intenzivněji. Do krve se vám začne vyplavovat
endorfin, antistresový hormon, nebo také jinak hormon štěstí. Ten zažene zimní
depresi a vy budete mít víc energie a hravě tak zvládnete všechny povinnosti,
které vám den přinese.

Budete mít zájem:  Páteční Farmářské trhy ve Fryštáku - konečně přímo na náměstí

Mysl

Nezapomínejte v rámci detoxikace těla na očistu mysli.
Jakou formu zvolíte, je jen na vás. Můžete si přečíst knihu, zajít na masáž
nebo udělat pořádek v šatně.

Každý jsme jiný a uklidnit nás dokáží
rozmanité činnosti. Pokud si nevíte rady, zkuste meditaci: zavřete se do tiché
místnosti, pohodlně se usaďte, zapalte si svíčku a očima sledujte plamen.

Na
nic nemyslete, jen se oddejte té chvíli klidu.

Hned přestaňte kupovat těchto šest „zdravých“ potravin, varují odborníci

  • Jestli dbáte o své zdraví a soustředíte se na to, co jíte, měla byste znát pravdu o potravinách, které možná považujete za zdravé. Ve skutečnosti totiž mohou obsahovat mnohem více cukru nebo tuku, než jste si dosud myslela. Co si o těchto „zdravých“ potravinách myslí odborníci?Každá zdravá potravina má v jídelníčku své místo. Dejte si však pozor na to, abyste měla jídelníček pestrý a abyste to s některou ze zmíněných potravin nepřeháněla.
  • Módním hitem číslo jedna se v dnešní době staly bezlepkové potraviny. Jsou určeny pro lidi trpící nesnášenlivostí lepku, nebo-li autoimunitním onemocněním zvaným celiakie. Konzumace těchto potravin však zdravému člověku nijak neprospívá. Naopak.
    „Neexistuje důkaz, že přísná bezlepková dieta prospívá zdraví lidí bez celiakie. Je dokonce možné, že pravdou je pravý opak, a že vyhýbání se dietní celozrnné stravě může být škodlivé, protože to má za následek nízký příjem vlákniny,“ říká gastroenteroložka Suzanne Mahadyová z australské Monash University.
    Pokud i tak doufáte, že bezlepkovou sušenkou můžete zhřešit téměř bez provinění, bohužel nemáte pravdu. „Bezlepkové sušenky a dorty jsou stále sušenky a dorty. Absence lepku nezaručuje zdravější nebo dietnější výrobek. Pokud výrobek neobsahuje například pšenici, je často nahrazena jinou surovinou, například rýží. Do bezlepkových výrobků bývá přidán tuk nebo cukr, aby se zlepšila chuť produktu, takže i kalorická hodnota je pak stejná,“ říká specialistka Alyssa Rothschildová. Jde to i během lockdownu! Shodil přes metrák a stačilo změnit pár zlozvyků

  • Velkou senzací se ve výživě v poslední době stal kokosový olej. V několika odborných publikacích je označován jako superpotravina. Přestože nezpochybňujeme jeho vliv na zdraví, neměli byste zapomínat, že se stále jedná o rostlinný tuk.
    „Kokosový olej se v dnešní době přidává úplně do všeho. Od ovocných smoothies přes smažení zeleniny až po kávu, a to vše v podstatě ze dne na den. Pořád se ale jedná o tuk a neměli bychom ho konzumovat více než dvě čajové lžičky denně. Kokosový olej by nám měl pomoci nahradit jiné méně zdravé tuky, neměl by se však stát dalším zdrojem zbytečných kalorií,“ říká výživová poradkyně Lisa Brunová.
    Jak snadno docílit štíhlé a zdravé postavy? Zkuste KetoMix

  • Propagátoři zásadité – neboli alkalické – vody slibují očištění organismu od jeho takzvaného překyselení. To lidskému organismu podle alternativních výživových specialistů hrozí v důsledku špatné životosprávy, stresu a znečištěného životního prostředí. Mezi odborníky však tato teorie vyvolává spíše úsměv.
    „Smyslem zveličení překyselení organismu je, aby se lidé vylekali a začali navštěvovat výživové poradce, případně další takzvané odborníky,“ říká docent Pavel Kohout, který v Thomayerově nemocnici v Praze vede jednotku intenzivní metabolické péče II. interní kliniky a zároveň Centrum výživy. „Naše tělo odvádí výtečnou práci v udržování konzistentního pH krve. Proto je obava z překyselení organismu zbytečná. Ušetřete peníze a zůstaňte raději u čisté nebo minerální vody,“ radí odbornice Colette Micková.

  • Mnoho diet a redukčních jídelníčků ke svačinám doporučuje konzumaci proteinových tyčinek. Tyto tyčinky, které můžete sehnat převážně v lékárnách nebo v prodejnách zdravé výživy, nemusí ale být tak zdravé, jak vypadají. „Většina tyčinek obsahuje vysoké množství cukru. A to i ty z nich, které jsou označeny nápisem – s nízkým obsahem cukru,“ říká odbornice Jenn LaVarderová. Častou náhražkou cukru bývá navíc takzvaný glukózo-fruktózový sirup, který není zdravější, a navíc zhoršuje ukládání tuků v těle. 
    Pokud hledáte zdravou svačinu, která by vás zasytila a zároveň vám dodala potřebné množství bílkovin, Jenn LaVarderová doporučuje raději sáhnout po hrsti přírodních ořechů.

  • Veřejné povědomí o tom, že jogurt je zdravou a dietní volbou, tak úplně neplatí. Záleží na tom, jestli víte, po jakém jogurtu sáhnout. Některé jogurty mohou obsahovat úplně stejné množství cukru jako naše oblíbená zmrzlina. Mezi takové patří převážně ochucené jogurty. Z jednoho balení můžeme přijmout až 20 g cukrů. Přitom by příjem přidaných cukrů neměl denně překročit 60 g, při dietě se doporučuje dokonce jen 30 g.
    Nejvhodnějším jogurtem je tedy neslazený bílý jogurt bez přidaných barviv a jiných látek, který však obsahuje jogurtové kultury. Dietoložka Karolína Hlavatá doporučuje vybírat si kvalitní polotučný jogurt s obsahem tuku 2 až 3 procenta.
    Konečně známe odpověď! Má vůbec smysl dodržovat pevně stanovený jídelníček?

  • Populární surovinou, která si zasloužila označení superpotravina, jsou chia semínka. „Připadá mi, jako by se každý týden objevila nějaká nová superpotravina. Ale pokud se jídlo zdá moc dokonalé na to, aby to byla pravda, většinou tak zdravé zkrátka není. Všeho moc škodí,“ říká odbornice na výživu Libby Parkerová. A chia semínka jsou přesně tím případem!
    Přestože nezpochybňujeme zdraví prospěšné účinky semínek, je třeba vše brát s mírou. Protože se chia semínka s oblibou přidávají jak do pečení, tak do salátů, jogurtů, mlék nebo vody, způsobují u mnoha lidí zácpu nebo bolesti žaludku.
    Dospělý člověk by neměl konzumovat víc než dvě polévkové lžíce semínek denně. Díky tomu předejde vedlejším účinkům, ale získá potřebné množství vlákniny, omega-3 mastných kyselin i dalších důležitých látek.

zdravá výživa, redukční jídelníček, zdravý životní styl, bezlepkové potraviny, celiakie, lepek, kokosový olej, rostlinný tuk, obezita, alkalická dieta, překyselený organismus, alternativní medicína, proteinové tyčinky, proteinové koktejly, chia semínka, super potraviny

Nákazy z jídla: Kde číhá nebezpečí a jak si nezkazit piknik?

Jak si v létě zachovat pohodu bez zdravotních obtíží způsobených jídlem či vodou? Předně musíme daleko více dbát na správné uchovávání potravin, které se v teple rychleji kazí.

S létem jsou spojeny v hojném množství typicky rizikové potraviny, kam patří zejména zmrzliny, zákusky a chlebíčky s majonézou, málo omyté ovoce, zelenina a zpravidla také často grilujeme maso, kde riziko stoupá s nedostatečným propečením.

„Dalším faktorem je pobyt v zahraničí, kdy často konzumujeme potraviny, které náš organismus nezná a nemusíme na ně reagovat zrovna dobře včetně možného způsobení alergických reakcí.

Nemluvě o jídlech kupovaných v pouličních stáncích, kde je mnohdy kvalita surovin pochybná a nedodržují se ani základní hygienická pravidla. To jsou tři oblasti, kterým bychom se v létě měli více věnovat, respektive přistupovat k nim pokud možno vědomě,“ upozorňuje MUDr.

Alice Hauptová, interní lékařka Centra pro rodinnou a individuální zdravotní péči, prevenci, včasnou diagnostiku a léčbu Respimed v Praze 5.

Náhle je zle..

Po konzumaci jídla, které je kontaminované bakteriemi, patogenními mikroorganismy (například salmonelou či kampylobakterem), viry nebo též parazity, se mohou projevit takzvané alimentární nákazy (nákazy z jídla).

Nejčastější příznaky se přihlásí v podobě bolesti a křeče břicha, průjmu, nevolnosti, zvracení, zimnice, horečky i celkové schvácenosti.

Potraviny do chladu!

V praxi se ukazuje, že nevěnujeme dostatečnou pozornost uchovávání potravin. Nákup z obchodu je třeba dát co nejrychleji do chladna! Samozřejmě podle povahy zakoupených potravin. Zejména se toto pravidlo týká výrobků z majonézy, vajíček či masa.

Rozmrazit jen jednou

Podle Alice Hauptové si lidé často neuvědomují, že pokud nechají „povolit“ či rozmrazit zmrazené potraviny, je nutné je následně co nejrychleji zpracovat a rozhodně znovu nezmrazovat. „Je to jedna z věcí, o které se příliš nemluví, ale ze které plynou četné zdravotní obtíže.

Rozmrazením a následným zmrazením potravin se mění jejich kvalita, což se pak může odrazit na našem zdraví v závislosti na stupni pomnožení daných mikroorganismů. Zpravidla nám toto zacházení s jídlem přivodí nejrůznější zažívací potíže, podráždění žaludku a střev,“ zdůrazňuje.

Imunita sídlí ve střevech

Nekvalitní a závadnou stravou, kterou zkonzumujeme, se mění vyvážená skladba bakterií v tlustém střevě, což oslabuje naši imunitu. Přemnožení škodlivých (patologických) bakterií má dalekosáhlé důsledky na stav celého našeho organismu. Dalo by se říci, že ve střevě sídlí naše imunita, tedy schopnost organismu se bránit vůči „vetřelcům“.

„To, jaké bakterie v našich střevech žijí, souvisí s naším životem a přijímanou stravou už od miminka, zda je kojené a jak dlouho, a mimo jiné také s tím, jestli byl porod vedený přirozenou cestou, nebo císařským řezem.

Tyto faktory pak ovlivňují naši imunitu, je to základ, na kterém stavíme po celý život. Ovlivňovat už je pak můžeme jen částečně.

Třeba pomocí kvalitního jídla, fermentovaných potravin, prebiotik a probiotik,“ vysvětluje lékařka.

Je snadné dostat salmonelu

Salmonela zpravidla souvisí s konzumací vajec, především vaječného žloutku. Říká se, že každé vajíčko obsahuje pár zárodků salmonely, přičemž horko dává bohužel skvělou možnost k rozmnožování. Nákaza mimo jiné záleží na tom, kolik zárodků salmonely daná potravina obsahuje.

Nejrizikovější jsou jídla, kde je nedostatečně tepelně upravený žloutek (nebo dokonce syrový), což jsou majonézy, vaječná jídla a zmrzlina. Pozor je třeba dát také na domácí vaječný koňak. Propuknutí salmonely souvisí s imunitou každého z nás a také s mírou dodržování hygienických doporučení.

„Mezi nejčastější prohřešky patří také nesprávně ugrilované maso. Zde daleko více hrozí infekce kampylobakterem, zvláště u nedopečeného kuřecího masa, riziková jsou především nepropečená místa u kosti,“ upozorňuje na častou stravovací chybu lékařka.

  • Pravdou je, že odolnější typ člověka se silnou imunitou se s případnou infekcí vyrovná mnohem snáz (postačí mu pár dnů na lůžku, šetřící dieta a střevní dezinficiencia) a dost možná se k lékaři ani nedostane.

Lidé se slabší imunitou se s infekcí nedokážou tak snadno popasovat a návštěva lékaře bývá nezbytná, zvláště jde-li o děti, starší osoby a též osoby chronicky nemocné. V každém případě vyhledejte odbornou pomoc, pokud průjem přetrvává déle než 2–3 dny či se intenzita zhoršuje, objevíte-li krev ve stolici nebo máte vysokou horečku.

Režim při střevních problémech

Při střevních problémech pijte hodně tekutin, vhodná je neperlivá voda a hořký černý čaj, naopak nevhodné je mléko či alkoholické nápoje. Důležité je předejít dehydrataci.

Jak ji poznáme? Daný člověk má oschlé rty, suchý jazyk, je unavený, motá se mu hlava z důvodu poklesu tlaku a má tmavou moč.

Je třeba organismus urychleně zavodnit, nejlépe rehydratačním roztokem, který se dá již namíchaný zakoupit v lékárně (neměl by chybět v domácí i cestovní lékárničce).

Falešné bezpečí

Co nás často nenapadne, je závadnost ovoce a zeleniny, které nebyly dostatečně omyté. Kromě důkladného opláchnutí se zejména v zahraničí doporučuje jíst pouze to, co lze oloupat.

Co nám hrozí? Zdravotní obtíže od zbytků různých postřiků, kterými se tyto plody ošetřují, zároveň tam mohou ulpět zbytky písku a hlíny (kde se často nacházejí vajíčka parazitů a různé bakterie) či různé druhy plísní. Je paradox, že v zahraničí se mnohdy chováme obezřetněji než doma.

Neuvědomujeme si, že se do naší republiky dováží hodně ovoce právě z těchto exotických oblastí.

Igelitové sáčky nahrávají plísním

V létě také narůstá výskyt plísní na pečivu (rohlíky, chleba, koláče apod.), zejména pokud je uchováváte v igelitových pytlících. Volte proto papírové, kam může vzduch. Tyto plísně nejsou zpočátku okem viditelné, proto nás nenapadne, že jíme zdraví škodlivé potraviny, které rozhodně neprospívají našemu zdraví.

Žízeň v zahraničí

Dehydrataci v parném létě můžeme předejít jedině přijímáním tekutin, ale i tady se setkáváme s riziky. „Zejména v tropických krajinách pijte pouze balenou vodu a před zakoupením je obezřetné zkontrolovat, zda uzávěr ,sedí‘, zda skutečně jde o originální balení.

Exotické drinky nás obecně lákají a k dovolené jaksi patří, ale je nutné zdůraznit, že raději bez kostek ledu, který se může stát zdrojem kontaminace.

Je totiž velmi pravděpodobné, že se kostky ledu nedělají z balené vody! A pokud v cizí zemi nemáme jistotu nezávadnosti kohoutkové vody, lepší je i na čištění zubů používat vodu balenou,“ radí cestovatelům Alice Hauptová.

Hygiena rukou

Umývejte si pečlivě ruce před každým jídlem, po návštěvě toalety apod. Na cestování je více než vhodný bezoplachový gel na mytí rukou (zničí bakterie, viry a nebezpečné mikroorganismy), který můžete mít neustále při sobě.

  Kápněte přiměřeně do dlaně, pečlivě rozetřete na obou dlaních, hřbetech rukou, mezi prsty, kolem nehtů a nechte zaschnout. Eliminujete tak riziko nákazy žloutenkou typu A, E.

Existují i žloutenky typu B, C, které nezískáme špinavýma rukama, ale krví nebo sexuální cestou.

Nakoupené potraviny nedávejte do rozpáleného kufru v autě, ale spíše do ochlazované kabiny. I tak nákup nemá být v autě déle než nezbytně nutnou dobu.

Autor: Helena Míková

Výsledky vyhledávání „“ – 4. stránka – rozumnehubnuti.cz

Lučina linie je čerstvý termizovaný sýr, který se dá při hubnutí velmi dobře využít. Respektive dal se. Často jsem ho klientům v poradně navrhovala do jídelníčku jako jednu z celkem příjemných možností na snídani. Snídaně by při hubnutí měla obsahovat vyšší množství bílkovin a nemusí být zcela bez tuku. Lučina linie s 9 g bílkovin

Ovocný jogurt bez cukru a bez sladidel, burger bez masa a další typ luštěninových těstovin. To jsou novinky z obchodů, které by mohly obohatit váš jídelníček. K tomu ještě sušený vaječný bílek. Přestože úplnou novinkou není, ke zvýšení obsahu proteinů v jídelníčku přímo vybízí. Jak už bylo řečeno v první první části Tipů a novinek,

Možná by vás nenapadlo dát si při hubnutí k večeři sekanou. Přitom jde o pokrm plný kvalitních bílkovin a dobře vstřebatelného železa, který vás výborně zasytí a zahřeje. Samozřejmě se jedná o modifikaci, pomocí které snížíte množství tuků a naopak zvýšíte přísun vlákniny. Chuť posiluje předem opečená cibule a šťavnatost dodává kromě mrkve a hrášku

Nové vydání pro rok 2021 Praktický návod na zdravé hubnutí    Jaké živiny, v jakém množství a vzájemných kombinacích jsou potřeba pro zdravé hubnutí? Které potraviny vybírat a proč? Lze vhodnou stravou ovlivnit střevní mikrobiom tak, aby napomáhal zdravému hubnutí? Jak si sestavit jídelníček, při kterém nebudete mít hlad a nebudete se cítit omezováni? Kterým

Kniha 55 večeří pro zdravé hubnutí je nahrazena rozšířenou verzí s názvem 60 večeří pro zdravé hubnutí Sestavit ideální jídlo na večer není jednoduché. Kniha 55 večeří pro zdravé hubnutí vám přináší recepty na studené a teplé pokrmy, které zvládne připravit úplně každý. Vznikla proto, že jste si ji přáli. Víte, že byste měli mít

test voucher Při platbě kartou dostanete link ke stažení e-knihy ihned.   Koupit

  S klesajícími venkovními teplotami klesá u mnohých lidí také spotřeba zeleniny. V poradně dost často slyším: ,,Ta zelenina už není chuťově nic moc, mám problém jí jíst dost.“ Jaká chyba! Klasické letní druhy, jakými jsou rajčata, okurky a papriky logicky nemůžou být v zimě moc dobré, to ale vůbec nevadí. Berte to jako příležitost

Na internetu najdete stovky různých receptů na ovesné kaše, některé z nich jsou dokonce deklarované jako ,,fitness“ nebo ,,zdravější“, ale u každé jsem našla jeden nebo více problémů. Kaše buď neměly dostatek bílkovin nebo jejich příprava trvala déle, případně nechutnaly tak, jak člověk od ovesné kaše očekává. Následovaly tedy série hledání, propočtů a pokusů tak,

Zhubnout je těžké, udržet váhu ale může být ještě těžší. Markéta patří k těm, kterým se to podařilo. Hubnout začala v roce 2013 a sníženou váhu si udržuje dodnes. O tom, jak to všechno bylo, jsme si povídaly s redaktorkou časopisu Vlasta. Rozhovor vyšel v čísle 41/2019. Můžete si ho přečíst celý: Foto: Štěpán Látal

4. stránka z celkem 20« První«…23456…1020…»Poslední »

Jak zhubnout za měsíc: Nedržte dietu, zkuste těchto pár tipů!

Spousta žen si řekne, že za měsíc zhubne třeba 5, 10 nebo
dokonce 20 kil. Pokud to s hubnutím myslíte vážně, podobné cíle si
nedávejte. Kolik zhubnete za měsíc, záleží totiž na tom, jakou máte
nadváhu a jak moc máte
zpomalený metabolismus v důsledku předchozích diet. Ideální je
hubnout půl kila za týden.

Trend jednostranných diet už je každopádně dávno passé. Stejně
jako „vychytávky“ z devadesátých let typu tukožroutské polévky,
ketodiety a podobně. I krabičková dieta může fungovat, pokud jste
odhodlaní si ji objednávat až do konce života. Co je „in“ právě
teď? Nedržet žádnou
dietu, protože ty jsou vždycky dočasné. Stačí jen trochu změnit životní styl.

Proč rychlá dieta nefunguje

„Na rychlé hubnutí se dívám jako na každý krátkodobý trend,
takže skepticky. Podle mě neexistuje žádná rychlá dieta ani do plavek, ani na
dovolenou, ani na svatbu
, ani na nic jiného,“ říká upřímně
Radek Pajič, osobní trenér a výživový poradce z Bomton Power
Concept.

Proč je tak nekompromisní? „
Každá dieta má nějaké ,ale‘, a
když je tu řeč o restrikci čehokoli, tělu dříve nebo později začne
něco chybět a dá o sobě vědět. Člověk musí přemýšlet, čím co
nahradí a doplní,“ vysvětluje. Doba zkrátka pokročila. Dnes už se
nehledají krátkodobá řešení, rychlá lepení problému.

V dnešní době
bychom se na problémy měli dívat s nadhledem, z komplexního
hlediska.

Hubnutí na měsíc, váš nový start

Takže pokud jste si předepsali
měsíc hubnutí, pojměte to raději tak, že za tuto dobu se
naučíte nové návyky a už si je necháte. Jak s takovou proměnou
začít? „Určitě v hlavě.

Jestli se těšíte na to, jak po skončení
diety zase ,vyfutrujete‘ KFC, ani nezačínejte. Váha bude ještě
vyšší, než když jste začala.

Přijměte to jako nový, zdravý životní
styl bez omezení a berte to jako službu tělu a sobě samé.“

Nejdřív ze všeho musíte samozřejmě zjistit, v čem je chyba. A
pak si také umět přiznat, že jíte moc a hýbete se málo. Jak na to?
„Sepište si pár dní po sobě, co jíte a pijete. Lehce pak uvidíte,
které potraviny a pití máte vyškrtat, na to nemusíte být ani lékař,
ani výživový poradce,“ říká Radek Pajič. K čemu většina lidí
nejčastěji dojde?

1. Jezte správné sacharidy

Není pravda, že zdravá strava neobsahuje sachardiy. Jen je třeba vybírat ty správné,
zejména přílohy
.

Jednoduché sacharidy se totiž rychle
rozkládají a zapříčiňují kolísání cukru v krvi, chuť na sladké a
také to, že máte brzy hlad. Naopak složené sacharidy zasytí na
delší dobu.

Obecně se dá říct, že například rýži a těstoviny je
dobré nahradit jejich celozrnnou variantou, přidejte také zeleninu. Více čtěte zde.

2. Navyšte příjem bílkovin

Bílkoviny patří do zdravého
jídelníčku a člověk byl měl denně sníst gram bílkovin na kilogram
své váhy. Tedy pokud vážíte 60 kg, měli byste sníst nejméně 60
gramů bílkovin denně.

V běžném jogurtu je přibližně 5 g na 100
gramů bílkovin, ve 100 gramech masa přibližně 20 gramů bílkovin,
ve vejci 13 gramů a v čočce například 25 gramů.

200 ml
polotučného mléka pak obsahuje 7 gramů bílkovin. 

Dokáží nejlépe zasytit, takže po nich budete mít později hlad
než po stejně kalorickém jídle složeném ze sacharidů. Díky
bílkovinám ve stravě také udržíte svoji svalovou hmotu, což je pro
hubnutí také důležité. A co je nejlepší zpráva? Po jídlech s
obsahem bílkovin máte mnohem menší chuť na sladké než po
jídlech plných sacharidů. 

Více o tom, jak přidat do stravy bílkoviny, čtěte zde.

3. Jezte zdravé tuky

Některé potraviny je dobré si dopřávat, i když jsou kvůli tuku
kaloricky náročné. Přinášejí totiž tělu význ
https://www.zeny.cz/jak-zhubnout/tajemstvi-hubnuti-jezte-spravne-tuky-abyste-shodili-ty-nezadouci-5251.htmlamné
benefity a s udržením té správné váhy naopak pomáhají. Které
potraviny to jsou se dočtete zde.

4. Přidejte pohyb

Zároveň s tím
přidejte pohyb, protože bez něho to nepůjde. Choďte pěšky, co
to jde, nepoužívejte výtah. Nemusíte se hned zapisovat do fitness
center, stačí začít přemýšlet, jak nebýt líná.

Největší fígl je nicméně v tom, že nic z toho nesmíte dodržovat jen krátkodobě.
Jedině trvalá změna přinese udržitelný výsledek.

Změna životního stylu: nejčastější chyby

A jaké chyby jsou při změně životního stylu nejčastější? Někdy
se tak zarputile snažíme, až si vůbec nevšimneme, že to děláme
úplně špatným způsobem. „Myslete na to, že strava musí být
pravidelná, pestrá a vyvážená. Všeho s mírou a téměř žádná tabu.
Přidejte trpělivost a váhu schovejte načas někam hluboko do skříně.

Vše doplňte o pravidelný pohyb a úspěch na sebe nenechá dlouho
čekat,“ shrnuje Blanka Szabó, odbornice na zdravé stravování z webu
PestryJidelnicek.cz. Nejzrádnějšími věcmi, které podle ní při
zápasení s váhou děláme, je, že
málo pijeme, naopak
jíme až příliš ovoce, které je plné cukru
.

Stejně tak
podle ní škodí držet hladovku.

Tou nejzásadnější chybou však jsou nedostatečná vůle a motivace. V tom vám nikdy
nepomůže rodina, kamarádka, manžel ani milenec. Vy sama se musíte
rozhodnout, že chcete něco změnit, a naučit se disciplíně.

Alkohol a hubnutí

Alkohol je velmi kalorický, proto ho výživoví poradci v rámci
zdravého životního stylu nedoporučují. Platí to i pro víno.
„Občasná konzumace dvou deci suchého bílého vína však nemusí uškodit.

Je pak ale potřeba doplnit tekutiny v podobě čisté vody, které se
však nezapočítávají do denního příjmu tekutin,“ popisuje hlavní
výživová poradkyně Naturhouse Věra Burešová. Každému funguje
metabolismus jinak, ale při redukci odborníci nedoporučují pít alkohol každý den, ani pokud
jde o suché víno.

„Jako příklad bych uvedla to, že jste třeba na
párty či večírku, kde si přiťuknete skleničkou.

Aby se člověk v redukční fázi necítil vystrnaděný z kolektivu,
tak si prostě dáte skleničku suchého bílého vína a
současně doplníte tekutiny sklenicí vody,“ dodává Věra Burešová.

V
případě, že nechcete přibrat a není zbytí, volte bílé suché víno.
Určitě ale nevynechávejte žádné jídlo. To odborníci nedoporučují
ani v případě, že máte před sebou alkoholovou noc.

Alkohol totiž
představuje prázdné kalorie a žádné živiny.

Počítání kalorií – ano, nebo ne

Vyhovuje vám přepočítávat jídlo na kalorie? Ani to ale ještě
nemusí znamenat výhru. „Největší chybou je zapisovat kalorie až na
konci dne. Pokud jste jedla víc, než jste měla, škoda už je
napáchaná a nic s tím neuděláte.

Spoléhat se na paměť není také
nejlepší, protože po celém dni určitě na něco zapomenete,“ říká
Susan Bowerman, výživová expertka společnosti Herbalife. Ideálním řešením je mít jídelníček připravený
dopředu.
Je to sice časově náročnější, ale pomůže vám to
dodržet své předsevzetí.

Druhým způsobem je zapsat si kalorie
potravin těsně předtím, než je sníte. Pokud spočítáte, že je jich
příliš, můžete jídelníček ihned upravit. Nezapomeňte také důsledně
počítat přílohy a tekutiny.

PESTRÝ JÍDELNÍČEK NA 7 DNÍ

Rozhodla jste se, že budete jíst zdravě, ale trochu tápete v
tom, jaká jídla si vlastně připravovat, abyste hubla, ale nejedla
pořád dokola totéž? Osobní trenérka Monika Šveňhová z
Fitnesstreninkdoma.cz pro vás připravila jídelníček pro inspiraci.
Počítá se však s tím, že takto můžete jíst, pokud se třikrát týdně
hýbete.

Denní příjem: 8800 kJ (B – 120 g, T – 68 g, S – 240 g)

1. DEN

  • Snídaně
  • 45 g vloček povařených ve vodě, 80 g čerstvého ovoce a 20 g ořechů nebo semínek, to celé
    zalité 100 g řeckého jogurtu a posypané skořicí
  • Svačina
  • 1 kus ovoce a 10 g ořechů
  • Oběd
  • 150 g hovězí steak se 130 g jasmínové rýže a grilovanou
    zeleninou
  • Svačina
  • Cizrnová pomazánka namazaná na 2
    plátky knäckebrotu a 1 kus zeleniny
  • Večeře
  • Zeleninový salát s 2 vejci a umeoctem

2. DEN

  1. Snídaně
  2. Lívance z cottage (1 cottage, 1 vejce, 1 hrnek špaldové mouky,
    lžička prášku do pečiva, 1 lžička medu) opečené na kvalitní pánvi,
    dozdobené oříšky, ovocem a tvarohem
  3. Svačina
  4. 50 g žitného kváskového chleba, 4 plátky eidamu a paprika
  5. Oběd
  6. 160 g celozrnných těstovin s omáčkou ze 150 g kuřecího masa a
    rajčatového protlaku s bazalkou
  7. Svačina
  8. Grilovaná zelenina se 120 g kvalitního sýra (kozí, mozzarella
    atd.)
  9. Večeře
  10. 120 g naklíčených fazolí s 200 g vařené zeleniny a 100 g
    opečeného tempehu

3. DEN

  • Snídaně
  • 100 g žitného kváskového chleba namazaného 70 g lučiny, rajče a
    10 g mandlí
  • Svačina
  • Ovocné muffiny (150 g tvarohu, 2 vejce, 20 g špaldové mouky,
    jablko na kostky a 90% čokoláda, smíchat a péct při 180 °C cca 20
    min.)
  • Oběd
  • Kukuřičná tortilla se 120 g mletého hovězího masa, 1 plátkem
    sýra a vajíčkem a 2 kusy zeleniny
  • Svačina
  • 140 g řeckého jogurtu s domácí zavařeninou a 10 g ořechů
  • Večeře
  • Zapečená zelenina se 160 g sýra (mozzarella)

4. DEN

  1. Snídaně
  2. 3 míchaná vejce na cibulce, 80 g kváskového chleba a 2 kusy
    zeleniny
  3. Svačina
  4. 1 Skyr natural, 20 g sušených meruněk a 10 g mandlového
    másla
  5. Oběd
  6. 180 g tresky, 150 g brambor pečených v troubě a 2 kusy
    zeleniny
  7. Svačina
  8. Vanička polotučného tvarohu s paprikou
  9. Večeře 
  10. 120 g čočky vařené se 100 g rýže a 2 vejce

5. DEN

  • Snídaně
  • Žaludové palačinky (60 g žaludové mouky, 7 g tapiokové mouky, 1
    vejce, 100 ml vody podle hustoty. Smíchat a péct na pánvi)
    dozdobené 1 kusem ovoce, lžící medu a řeckým jogurtem
  • Svačina
  • 2 pufované chlebíčky namazané pomazánkou z 1 dávky čokoládového
    proteinu a 15 g lískooříškového másla
  • Oběd
  • 150 g kuřecích nudliček na pánvi orestovaných se lžící sójové
    omáčky, dušenou zeleninou a 120 g jasmínové rýže
  • Svačina
  • 1 kus zeleniny s malou plechovkou tuňáka v oleji
  • Večeře
  • 200 g dušené zeleniny se 120 g uzeného tofu opečeného na
    pánvi

6. DEN

  1. Snídaně
  2. Omeleta ze 2 vajec, 2 plátky šunky, 5 cherry rajčátek a 1 kus
    zeleniny
  3. Svačina
  4. Smoothie ze 2 kusů ovoce, 80 g řeckého jogurtu a 8 kešú
    ořechů
  5. Oběd
  6. 150 g lososa naloženého s plátky zázvoru, citronovou šťávou a
    lžící sójové omáčky. Udělat na páře a servírovat se 120 g jasmínové
    rýže a zeleninovým salátem
  7. Svačina
  8. 1 cottage s kusem zeleniny
  9. Večeře
  10. 100 g pečených batátů se 120 g krůtího steaku a zeleninou

7. DEN

  • Snídaně
  • 40 g pohanky lámanky uvařené v rýžovém mléce, 8 kusů sušených
    švestek, 1 lžíce mletého máku a 20 g pekanových ořechů
  • Svačina
  • 50 g kváskového chleba s žervé
    posypaným pažitkou a rajče
  • Oběd
  • Hovězí vývar se zeleninou, do něj zavařit 150 g rýžových nudlí a
    120 g hovězího masa
  • Svačina
  • Zákys nebo syrovátkový nápoj
  • Večeře
  • 150g kuřecí steak zapečený s mozzarellou, 100 g pečených brambor
    v troubě a zeleninovým salátem
  • Základní informaci o tom, jestli máte nadváhu, vám dá naše BMI kalkulačka.
  • Podívejte se na video jak udržitelně a dlouhodobě zhubnout:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *