Potraviny s protizánětlivým účinkem – které to jsou?

Mgr. Judita Páleníková

Poznejte protizánětlivé potraviny, které byste měli přidat do své stravy ✔️ + potraviny, které zánět v těle podporují a měli byste se jim vyhnout. ❌

Úlohou protizánětlivé diety je pomoci bojovat se zánětem. Neměla by být pouze jakýmsi doplňkem ke stravě atopika. Na výběr vhodných potravin s protizánětlivým účinkem je proto třeba myslet už od samého začátku.

  • „Úkolem protizánětlivé diety u pacientů s atopickým ekzémem je zařazení co největšího množství nutričně bohatých potravin bez protizánětlivého účinku do jídelníčku.“

Dietní postupy související s tímto onemocněním nejsou pouze záležitostí omezování se v jídle. Je nutné si uvědomit, že dodržování různých diet může častokrát jídelníček ochudit právě o důležité protizánětlivé složky potravy.

Proto je velmi dobré nezaměřovat se pouze na to, co ze stravy vyloučit, ale i naopak, je potřeba klást velký důraz na to, aby byla strava navzdory omezením pestrá a aby byla pro člověka zdrojem celého spektra látek s protizánětlivým účinkem.

Cílem by mělo být zařazení co největšího množství nutričně bohatých potravin.

  1. „Mezi potraviny s významným protizánětlivým účinkem patří například zelenina a ovoce, ořechy a semena, tučné mořské ryby nebo potraviny s obsahem probiotických bakterií.“
  2. Jak obohatit jídelníček o ty nejdůležitější a nejúčinnější složky potravy?

Potraviny s protizánětlivým účinkem – které to jsou?

Co patří mezi nejvýznamnější složky protizánětlivé stravy?

Zelenina a ovoce

Ideální je bobulové ovoce, které (s výjimkou jahod) nebývá většinou alergenem, navíc neobsahuje mnoho cukru.

Patří sem zejména hrozny, borůvky, maliny, rybíz a ostružiny. Do jídelníčku se také vyplatí zařadit broskve či meruňky a pro pestrost všechny dobře snášené druhy ovoce.

Detoxikace organismu ovocem a zeleninou je navíc velmi prospěšná.

Ořechy a semena

Mezi ty nutričně nejvýznamnější patří zejména vlašské a lískové ořechy a mandle. Ze semínek se zaměřte na mletá ​​lněná semínka, která jsou bohatá na esenciální mastné kyseliny a vitamín E.

Potraviny s protizánětlivým účinkem – které to jsou?

Tučné mořské ryby

Ryby jsou dobrým důkazem toho, že ne všechny tuky jsou nezdravé. Jde totiž o bohatý zdroj esenciálních mastných kyselin řady ω-3, které mají výborný protizánětlivý účinek a posilují imunitu.

Alergici by se měli zaměřit především na čerstvé ryby, u mražených bychom se měli zajímat o čas zmrazení (některé jsou zmrazeny hned po vylovení, čímž se zásadně sníží obsah histaminu, tedy látky, která bývá při intoleranci často zodpovědná za kožní projevy).

Protizánětivé potraviny s obsahem probiotických bakterií

V rámci protizánětlivé diety často saháme po doplňcích stravy s probiotickými bakteriemi.

Málokdy si ale uvědomujeme, že jejich výborným přirozeným zdrojem jsou zakysané mléčné výrobky a fermentované potraviny, tedy kefír, jogurt, brynza či kyselé zelí.

V závislosti na individuální snášenlivosti, a u brynzy i s ohledem na věk dítěte, se tyto potraviny snažte zařazovat do jídelníčku pravidelně.

  • „Dodržování různých diet může jídelníček ochudit právě o důležité protizánětlivé složky potravy./tb]

Které potraviny podporují zánět, a měli bychom se jim proto v rámci protizánětlivé diety vyhnout?

Nasycené tuky

Nadměrné konzumaci živočišných tuků bychom se měli vyhýbat. Největšími zdroji nasycených tuků jsou vepřové a hovězí maso, drůbež, máslo, sádlo, uzeniny, vnitřnosti, mléčné výrobky s vysokým podílem tuku. U malých dětí však po nízkotučných mléčných výrobcích nesaháme. Volíme raději kombinaci plnotučných a polotučných druhů.

Jednoduché cukry

Prakticky se jedná o všechny potraviny, pro které je typická sladká chuť. Nicméně, i zde rozlišujeme ty vhodnější a méně vhodné. Ovoce patří například mezi zdravé protizánětlivé potraviny.

Je bohaté na vlákninu, antioxidanty a své místo si jistě najde i v protizánětlivé dietě.

Vyvarovat bychom se měli zejména sladkostem, sladkým nápojům a častému používáním různých sladidel (pozor i na med a různé sirupy).

Výrobky z bílé mouky

Tyto potraviny neobsahují dostatek vlákniny (která zpomaluje vstřebávání glukózy do krve a brání jejímu prudkému vzestupu), a přispívají tak ke zvýšenému riziku metabolických onemocnění, která jsou doprovázena systémovým zánětem. Ve stravě bychom proto měli upřednostňovat celozrnné výrobky. U menších dětí to však s celozrnným pečivem nepřeháníme, jídelníček jim můžeme zpestřit pohankou, jáhlami či špaldovou moukou.

Potraviny s protizánětlivým účinkem – které to jsou?

Trans-mastné kyseliny

Jsou to složky tuků se silným prozánětlivým účinkem, to znamená, že způsobují v těle zánět. Za nejvýznamnější zdroje se považují pokrmové tuky, zákusky a dorty, ale také běžná jídla z fast foodů.

  1. „“

Zánětlivé procesy v kůži podporují i nenasycené tuky, produkty z bílé mouky, jednoduché cukry a trans mastné kyseliny. Měli bychom se jim tedy vyhnout.“

Při protizánětlivé dietě máme na výběr z různých potravin s protizánětlivým účinkem. Důležité je tento výběr přizpůsobit individuální snášenlivosti, ři správně zvolené stravě ale mohou její pozitiva daleko převyšovat negativní účinky.

Potraviny s protizánětlivým účinkem – které to jsou?

Pročtěte si také

Co může jíst atopik? Jak se stravovat při atopickém ekzému

Protizánětlivé potraviny: které jsou nejlepší?

Potraviny s protizánětlivým účinkem – které to jsou?

Dlouhodobý chronický zánět v těle se podílí na rozvoji řady závažných onemocnění, včetně diabetu nebo rakoviny. V tomto článku se podíváme na 13 potravin, které mají protizánětlivý účinek a jsou všeobecně prospěšné pro lidské zdraví. Měli byste je proto jíst co možná nejvíce.

Zánětlivý proces probíhající v lidském těle má své dobré i špatné stránky. Na jednu stranu je prospěšný, neboť přispívá k obraně těla před cizorodými vlivy, na druhou stranu zánět trvající dlouhou dobu (tzv. chronický zánět) vede mimo jiné k váhovému přírůstku a onemocnění (1).

  • Zhoršující efekt mají faktory jako stres, nezdravé potraviny a nedostatečná fyzická aktivita.
  • Existuje určité spektrum potravin, které pomáhají bojovat proti zánětlivému procesu.
  • Pojďme se tedy nyní podívat na 13 potravin, které mají největší protizánětlivý účinek.

Drobné bobulovité ovoce

Jedná se o malé plody, které obsahují velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Mezi nejčastější zástupce patří:

  • Jahody
  • Borůvky
  • Maliny
  • Ostružiny

Drobné bobuloviny obsahují antioxidační látky zvané antokyany. Jedná se o sloučeniny s protizánětlivými účinky, které snižují riziko vzniku onemocnění (2, 3, 4, 5, 6).

Součástí imunitního systému lidského těla jsou tzv. NK buňky (přirození zabíječi), které přispívají ke správnému fungování imunitního systému. V jedné z prováděných vědeckých studií bylo zjištěno, že muži, kteří často konzumovali borůvky, měli významně větší počet NK buněk než muži, kteří borůvky nejedli (5).

V další vědecké studii byli vyšetřeni muži a ženy trpící nadváhou, přičemž v případě konzumace jahod u těchto skupin pacientů došlo ke snížení hladiny některých zánětlivých faktorů spojených s kardiovaskulárními onemocněními (6).

Shrnutí: Bobulovité ovoce obsahuje antioxidační látky zvané antokyany. Tyto sloučeniny vykazují určité protizánětlivé působení, přispívají ke správné funkci imunitního systému a snižují riziko vzniku srdečních onemocnění.

Ryby s vysokým obsahem tuku představují výborný zdroj bílkovin a omega-3-mastných kyselin s dlouhým řetězcem (EPA a DHA).

Přestože všechny druhy ryb jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, v následujícím textu uvádíme ryby s nejvyšším obsahem těchto látek:

  • Losos
  • Sardinky
  • Sleď
  • Makrela
  • Ančovičky
  1. Pokud se chcete dozvědět více o tom proč jíst ryby, přečtěte si tento článek.
  2. Omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem mají protizánětlivé účinky (mimo jiné snižují riziko rozvoje metabolického syndromu, srdečních onemocnění, diabetu, onemocnění ledvin) (7, 8, 9, 10, 11, 12).
  3. Protizánětlivé účinky mají látky vznikající v průběhu metabolismu omega-3 matných kyselin (10).

V klinických studiích bylo zjištěno, že pacienti často konzumující ryby typu losos, či doplňky stravy s obsahemomega-3 mastných kyselin, mají nižší hladiny zánětlivých markerů (především C reaktivního proteinu- tzv. CRP) (11, 12).

Nicméně, v další studii, která byla prováděna u pacientů s fibrilací síní užívajících doplňky stravy s obsahem omega 3 mastných kyselin, nebyly prokázány rozdíly v hladině zánětlivých ukazatelů v porovnání s pacienty užívajícími terapii placebem (13).

Shrnutí: Ryby s vysokým obsahem tuku obsahují velké množství omega-3- mastných kyselin, které mají proti zánětlivé účinky.

Brokolice je velice výživná zelenina. Řadí se do čeledi Brukvovité (kam dále patří také květák, kapusta, růžičková kapusta atd.). Výzkum prokázal, že zelenina z čeledi brukvovitých vykazuje významný protirakovinný účinek a snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (14, 15).

Tento efekt zřejmě souvisí s obsahem protizánětlivých antioxidačních látek obsažených ve velké míře v těchto druzích zeleniny. Brokolice je bohatým zdrojem sulforafanu, jehož protizánětlivý efekt spočívá ve snížení hladiny cytokinů a faktoru NF-kB, které ovlivňují zánětlivé procesy v těle (16, 17, 18).

Shrnutí: Brokolice je jedním z nejlepších zdrojů sulforafanu, což je antioxidační látka s výraznými protizánětlivými účinky.

Avokádo patří mezi potraviny s výborným protizánětlivým účinkem. Obsahuje množství draslíku, hořčíku, vlákniny a mono-nenasycených kyselin s prospěšným účinkem na srdce.

Dále obsahuje karotenoidy a tokoferoly, které snižují riziko vzniku nádorových onemocnění (19, 20, 21).

Budete mít zájem:  Jak se ve městě chránit před sluncem? třeba takto

Potraviny s protizánětlivým účinkem – které to jsou?

Jedna ze složek obsažených v avokádu snižuje riziko vzniku kožních zánětů (22).

Jedna z výzkumných studií prokázala, že lidé lidí, kteří konzumovali hamburger společně s avokádem, měl v krvi nižší hladinu zánětlivých látek (faktoru NF-kB a IL-6) v porovnání s účastníky studie, kteří jedli pouze samotný hamburger (23).

Zelený čaj

  • Zelený čaj představuje jeden z nejzdravějších nápojů.
  • Bylo prokázáno, že snižuje riziko vzniku srdečních a nádorových onemocnění, Alzheimerovy choroby, obezity a dalších zdravotních problémů a komplikací (24, 25, 26, 27).
  • Pozitivní efekt mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti obsažených látek (zejména epigalokatechin-3-galát neboli EGCG).
  • Tato látka inhibuje zánětlivý proces tím, že sníží produkci prozánětlivých cytokinů v buňkách (26, 27).
  • Shrnutí: Zelený čaj snižuje zánět a chrání buňky před poškozením, které může vést ke vzniku onemocnění.
  • Papriky a chilli papričky obsahují velké množství antioxidačních látek a vitamínu C, které mají výrazné protizánětlivé účinky (28, 29, 30).
  • Papriky obsahují antioxidační látku quercetin, který přispívá ke snížení látek, které způsobují oxidační poškození (tento účinek byl prokázán u pacientů se sarkoidózou) (31).
  • Chilli obsahuje látky s protizánětlivým a výrazným antioxidačním efektem (kyselinu sinapovou a kyselinu ferulovou) (32, 33).
  • Shrnutí: Chilli papričky a paprika jsou bohatým zdrojem antioxidačních látek se silnými protizánětlivými účinky.

Po celém světě existují tisíce druhů hub, ze kterých však jen malá část patří mezi houby jedlé, pěstované komerčně. Mezi tyto druhy patří např. žampiony, lanýže a shiitake.

Houby obecně představují velmi nízkou kalorickou nálož a jedná se zároveň o potravinu bohatou na vitamíny skupiny B, selen a měď. Mohou rovněž obsahovat lektiny, fenoly a další látky, které vykazují protizánětlivý účinek (34, 35, 36, 37, 38, 39).

Zvláštním typem houby je tzv. lví hříva, která zmenšuje mírný stupeň zánětu u obézních pacientů (37).

Jedna z klinických studií prokázala, že proces vaření vede ke zničení velké části protizánětlivých látek v houbách obsažených, proto je doporučována konzumace syrových hub, či pouze mírně povařených (38).

Shrnutí: Houby obsahují několik látek, které mají protizánětlivý účinek. K efektivnímu využití těchto prospěšných látek je doporučována konzumace syrových či mírně vařených hub.

Hroznové víno obsahuje prospěšné látky, tzv. antokyany, které mají protizánětlivý účinek.

  1. Rovněž snižují riziko vzniku různých dalších onemocnění, včetně srdečních chorob, cukrovky, obezity, očních onemocnění a Alzheimerovy choroby (40, 41, 42, 43, 44).
  2. Hrozny jsou také nejlepším zdrojem resveratrolu, což je také sloučenina s mnoha pozitivními účinky na lidský organismus.
  3. Jedna ze studií prokázala, že pacienti s onemocněním srdce, kteří denně konzumují extrakt z hroznového vína, mají nižší hladinu zánětlivých markerů (včetně faktoru NF-kB) (44).
  4. Mají vyšší hladinu adiponektinu, což je prospěšné, neboť jeho nedostatek v těle vede k přírůstku tělesné hmotnosti a zvýšenému riziku vzniku nádorového onemocnění (45).

Shrnutí: Hroznové víno obsahuje několik prospěšných látek (např. resveratrol), které mají protizánětlivý účinek. Vedou také ke snížení rizika vzniku mnoha dalších onemocnění.

Jedná se o koření se silnou zemitou chutí, které je často používáno v kari a řadě dalších indických pokrmech. Velkou pozornost si získala především kvůli obsahu tzv. kurkuminu, který má silný protizánětlivý účinek.

  • Kurkuma pomáhá při hojení zánětu souvisejícího s artritidou, při diabetu a dalších onemocněních (včetně nádorových, nicméně zde je potřeba provést ještě další studie) (46, 47, 48, 49, 50, 51, 52).
  • U pacientů, kteří užívají 1 g kurkuminu denně, došlo k významnému snížení zánětlivého ukazatele (CRP) ve srovnání se skupinou pacientů užívajících placebo terapii (51).
  • Nicméně, může být obtížné získat denní množství kurkuminu pouze z kurkumy, protože se kurkumin špatně vstřebává ze zažívacího traktu.
  • V jedné z klinických studií, která vyšetřovala ženy s nadváhou (jež užívaly 2,8 gramů kurkumy denně) nebyl prokázán žádný efekt na zlepšení zánětlivých markerů (52).

Pro zlepšení vstřebávání kurkumy se musí užívat s pepřem (nebo alespoň s tuky). Černý pepř totiž obsahuje piperin, který zvyšuje vstřebávání kurkumy až o 2000% (53).

Shrnutí: Kurkuma obsahuje silnou protizánětlivou sloučeninu zvanou kurkumin. Konzumace černého pepře s kurkumou zvyšuje absorpci kurkuminu.

  1. Extra panenský olivový olej je jedním z nejzdravějších tuků, které jsou vhodné ke konzumaci.
  2. Je bohatý na mononenasycené tuky a tvoří základ středomořské stravy, neboť jeho konzumace skýtá četné zdravotní výhody.
  3. Řada klinických studií potvrdila jeho protizánětlivé vlastnosti.
  4. Ty byly spojeny s nižším rizikem vzniku srdečních onemocnění, nádorového onemocnění mozku a dalších vážných zdravotních problémů (54, 55, 56, 57, 58, 59, 60).
  5. V jedné středomořské studii byl prokázáno snížení CRP a dalších zánětlivých ukazatelů u pacientů, kteří denně konzumovali 50 ml olivového oleje (58).
  6. V olivovém oleji se nachází antioxidační látka zvaná oleokantal, která vykazuje srovnatelné účinky s ibuprofenem (59).
  7. Je nutné si ovšem uvědomit, že jednotlivé druhy olivového oleje nemají stejné složení a že největší protizánětlivý účinek má extra panenský olivový olej (v porovnání s rafinovaným olivovým olejem) (60).
  8. Shrnutí: Extra panenský olivový olej vykazuje silné protizánětlivé účinky, které snižují riziko srdečních a nádorových onemocnění a dalších zdravotních problémů.
  9. Hořká čokoláda je vynikající pochoutka plná antioxidačních látek s protizánětlivými účinky.
  10. Rovněž snižuje riziko vzniku různých onemocnění a zpomaluje stárnutí organismu (61, 62, 63, 64, 65, 66).
  11. Čokoláda obsahuje velké množství flavonoidů – látek s protizánětlivými účinky, které také přispívají k dobrému stavu endotelových buněk, jež tvoří stěny cév (65, 66).
  12. Jedna z výzkumných studií prokázala u vyšetřované skupiny kuřáků významné zlepšení funkce endotelu po konzumaci jídla s vysokým obsahem flavonoidů (čokoláda) (66).
  13. Čokoláda však musí obsahovat vysoký podíl kakaa (nejméně 70%), aby skutečně měla protizánětlivé a zdraví prospěšné účinky.
  14. Shrnutí: Flavonoidy obsažené v hořké čokoládě a kakau snižují zánětlivé procesy v těle a riziko vzniku dalších zdravotních obtíží.

Rajče představuje vydatný zdroj energie. Jedná se o bohatý zdroj vitamínu C, draslíku a lykopenu (jedná se o antioxidační látku se značnými protizánětlivými účinky) (67, 68, 69, 70).

  • Lykopen je látka snižující riziko vzniku některých typů nádorových onemocnění (68, 69).
  • Jedna z klinických studií prokázala, že konzumace rajčatové šťávy vedla k výraznému poklesu zánětlivých markerů u pacientek s nadváhou.
  • Hladiny zánětlivých ukazatelů však nebyly sníženy u pacientek s obezitou (70).
  • Byly provedeny četné studie analyzující různé formy lykopenu s výsledkem, že rajčata a výrobky z rajčat mají větší protizánětlivé účinky než potravinové doplňky s obsahem lykopenu (71).
  • Zajímavý je poznatek, že tepelná úprava rajčat v olivovém oleji (povaření) zvyšuje absorpci lykopenu díky tomu, že lykopen je karotenoid, který je rozpustný v tucích (72).
  • Lepší absorpce je tedy dosaženo při současné konzumaci potravin s obsahem tuku.
  • Shrnutí: Rajčata jsou vynikajícím zdrojem lykopenu, který vykazuje protizánětlivé účinky a chrání proti vzniku nádorových onemocnění.

Třešně jsou řazeny mezi ovoce chutné a bohaté na antioxidační látky (např. antokyany a katechiny, které mají protizánětlivý efekt) (73, 74, 75, 76, 77).

Potraviny s protizánětlivým účinkem – které to jsou?

Větší měrou jsou prozkoumány účinky kyselých třešní, ale sladké třesně také mají řadu zdravotních výhod.

Jedna z klinických studií zahrnovala soubor vyšetřovaných, kteří konzumovali 280 g třešní denně po dobu jednoho měsíce, přičemž došlo ke snížení hladiny CRP. Tato hodnota zůstala stálá po dobu 28 následujících dní poté, co tito pacienti ukončili konzumaci třešní (77).

Shrnutí: Třešně obsahují antioxidační látky, které mají protizánětlivý efekt a snižují riziko vzniku řady zdravotních komplikací.

Zánět v těle může být věcí jak prospěšnou, tak škodlivou. Někdy i mírné formy zánětu, které v těle dlouhodobě probíhají (tzv. chronické záněty), mohou vyvolat i závažnější onemocnění. Například kvasinky často v těle vyvolávají chronický zánět, který může přerůst v závažné onemocnění. 

Pokud trpíte na chronické záněty a chcete se jich zbavit, začněte vhodnou stravou. Konzumací potravin s protizánětlivými účinky z našeho seznamu do těla dostanete řadu prospěšných antioxidačních a protizánětlivě působících látek. Ve spojení s dostatkem pohybové aktivity je to jedna z nejlepších věcí, kterou můžete pro sebe udělat.

P.S. Pokud se chcete dozvědět o tom, které potraviny naopak zánět vyvolávají, přečtěte si tento článek.

Nejlepší protizánětlivé potraviny? Přírodní látky znovu v kurzu

Kýchání, horečka, zimnice, návaly horka a zarudlý nos jsou zjevné příznaky chřipky a akutního zánětu. Co však není zcela zjevné je, že ačkoliv se cítíte relativně dobře, možná ve vašem těle probíhá chronický zánět.

Potraviny s protizánětlivým účinkem – které to jsou?

Ten je mnohem nebezpečnější než akutní, protože může způsobit i smrt. Poradíme vám jak ho rozpoznat, jak se vůči němu bránit a jak se ho zbavit.

Budete mít zájem:  Léky Na Motání Hlavy?

Co je to zánět?

Zánět, ačkoli ho pokládáme za něco špatného, ​​je obranný mechanismus v našem těle. Vzniká tehdy, když imunitní systém pozná, že v těle není něco v pořádku.

V tomto okamžiku nastupuje síla organismu, v podobě zánětu. Tělo tímto způsobem bojuje s bakteriemi a viry.

Proto se zánět označuje také jako biologická reakce těla, která se zbavuje dráždivých látek a nastává hojení.

Mezi projevy zánětu patří:

  • rychlý nástup a průběh,
  • zarudnutí,
  • bolest,
  • horečka,
  • otok,
  • únava,
  • bolest kloubů.

Chronické záněty

Akutní zánět, tedy ten klasický, má rychlý průběh a přináší uzdravení, chronický zánět může trvat i několik týdnů, ba dokonce i let. Chronický zánět, vzniká z neléčeného zánětu a na rozdíl od akutního, je méně zjevný.

Můžeme tvrdit, že se „ukrývá“ uvnitř člověka a člověk o něm ani neví. Ačkoli nebolí, je nebezpečný. Může způsobit vážné onemocnění jako je cukrovka, srdečně-cévní onemocnění, ztukovatená játra, rakovina, ale i smrt.

Tento typ zánětu se zjišťuje prostřednictvím biologické vzorky, z krve.

Co způsobuje zánět?

Je zřejmé, že zánět je vyvolán něčím, co tělu nedělá dobře. Kromě virových a bakteriálních chorob, které se přenášejí vzduchem, přímým a nepřímým kontaktem, ho vyvolávají i jiné faktory. Ty jsou způsobeny hlavně člověkem a jeho celkovým životním stylem.

Mluvíme o nezdravém stravování, o sedavém způsobu života, což často vede k obezitě, a samozřejmě, „nemůže chyběť“ ani stres. Právě obezita, která nebolí, často vede k chronickým zánětem jako je doživotní cukrovka.

Mezi další nemoci, které způsobuje chronický zánět patří:

  • ateroskleróza,
  • hypertenze,
  • rakovina,
  • cukrovka,
  • artritida,
  • astma,
  • tuberkulóza,
  • paradentóza,
  • hepatitida,
  • autoimunitní onemocnění (Crohnova choroba…).

Potraviny s protizánětlivým účinkem – které to jsou?

Přetrvávající bolesti břicha? Problémy s častým chozením na velkou potřebu a komplikace s úbytkem hmotnosti? I tyto příznaky mohou být projevem onemocnění nazývaného jako Crohova choroba.

Jak zatočit se záněty?

Je na prosto jasné, že každý člověk chce být zdravý, ale jen málokdo pro to i něco udělá.

Pro ty odhodlané, co chtějí zlepšit svůj život bez chemie a zbavit se jednou provždy zánětů, ale nevědí přesně jak, doporučujeme začít s protizánětlivou dietou.

Jde o způsob stravování, který posiluje imunitu natolik, že nejen brání vzniku novému zánětu, ale pomáhá přeléčit i ten stávající.

Do popředí uvádíme i e-knihu Protizánětlivá kúra od Jany Saffi, jejímž prostřednictvím se naučíte nejen léčit zdravým jídlem, ale i poslouchat a porozumět signálem vlastního těla. Kniha je dostupná na internetu, přičemž po ni nemusíte jít ani do knihkupectví či platit poštovné.

Jak ovlivňuje jídlo zánět?

Žijeme v době, kdy jen málokdo zvažuje co si dává do úst. Většina lidí má uspěchaný život a nestíhá jíst. Pokud se naskytne volná chvilka, rychlé skočí do bufetu a snědí něco nezdravé.

Abychom si to však ještě více upřesnily, když nestíháte jíst, pravděpodobně jste na oběd nebo na večer tak vyhladovělý, že byste „snědli i hřebíky“. Ruku na srdce, kolik z vás se v tomto příkladu poznali? Pokud takto učiníte jednou za čas, nic hrozného se neděje, horší je, když takto žijete celý život.

Tímto jednoduchým způsobem se do těla dostávají jídla, které způsobují překyselení organismu, což vede ke vzniku bakterií a plísní ve vašem těle.

Pomohou vám protizánětlivé potraviny

Kniha Protizánětlivá kúra, stojí na principu konzumace potravin, které jsou mimořádně prospěšné pro zdraví člověka, protože tělo zbavují zánětů, virů, bakterií a vůbec co největšího množství toxinů.

Mezi TOP přírodní protizánětlivé potraviny patří:

  • Zázvor – se používá už tisíce let k léčbě mnoha onemocnění, mezi nimi i chronický zánět. Tradičně se používá při chřipce a nachlazení, ale je účinný i při zánětech a problémech trávicího ústrojí. Dokonce obsahuje látky, které zmírňují záněty způsobené nadměrným cvičením. Tento kořen existuje i ve formě koření, takže si ho můžete přidat do každého jídla.
  • Kurkuma – je koření, které je méně známé, ale díky látce „kurkumin“ je vysoce účinné při léčbě artritidy a při Alzheimerově chorobě. I to je důvod proč by se měla stát součástí vašich kořenek.
  • Borůvky – ovoce, které vás doslova „vytrhne“ ze zánětu močových cest a ze zánětu ledvin. Jde o dar přírody, který se pokládá za „superpotravinu“, protože je silným antioxidantem a posilovačem lidského organismu. Už jedna hrst borůvek za týden pomůže vašemu mozku, cévám, paměti, reprodukčním orgánů, nervové soustavě…

Další protizánětlivé potraviny jsou:

  • olivový olej,
  • rajčata,
  • ořechy = vlašské, mandle, lískové,
  • semínka = lněné, chia,
  • zelenina = rajčata, listová zelenina (špenát, zelí),
  • mastné ryby = makrela, losos,
  • ovoce = borůvky, pomeranče, hrozny, maliny, rybíz, ostružiny, broskve,
  • probiotické potraviny = kefír, jogurt, brynza, kyselé zelí,
  • koření = pískavice řecké seno, skořice,
  • nápoje = minerální vody, zelený čaj a bylinné čaje, voda, červené víno.

Protizánětlivé látky

Při výběru výživových doplňků byste měli být opatrní. Užívejte ty, které obsahuje látky, vitamíny a minerály, které skutečně pomohou vašemu zdravotnímu stavu a působí protizánětlivě. Uvádíme, na které byste se měli zaměřit.

Kolagen

Neustálá bolest kloubů je vyvolána zánětem, který, pokud se neřeší, způsobuje artritidu (chronické zapálení kloubů) nebo vznik artrózy (přetížení a opotřebení chrupavek). Za tato onemocnění ve většině případů může ztráta kolagenu. Nejlepším způsobem, jak ho doplňovat, je užívání kolagenu v práškové formě jako doplňku stravy a výživy.

Metylsulfonylmetan (MSM)

Velmi populárním potravinovým doplňkem, hlavně mezi sportovci, je „Metylsufonylmenetán (MSM)“. Přestože se nachází v našem těle, je tak široko spektrálně využíván, že je třeba jej doplňovat. Užívá se jako doplňková léčba artritidy. Doporučuje se hlavně pro atlety a pro lidi, kteří sportují a nadměrně zatěžují své klouby, i pro seniory.

Antioxidanty

Proti oxidačnímu poškození buněk, které vede k infekcím a zánětům, bojují antioxidanty. Mnoho z nich najdeme v zelenině a v ovoci. Jedním ze silných antioxidantů je „Kyselina alfa-lipová„.

Je to mastná kyselina, která tělu dodává energii a posiluje hladiny ostatních antioxidantů.

Organismus je tak imúnnejší, silnější proti nemocem jako je rakovina, onemocnění jater, kardiovaskulární onemocnění atd.

Kurkumin

Látka, která se nachází v koření „kurkuma“ je mimořádně důležitá v oblasti celkového zdraví. Největší sílu prokázala ve zlepšení revma, ale i v oblasti žaludečních potíží. Na to, aby účinkovala co nejefektivněji, je třeba zajistit i přísun „Piperínu“, který se nachází např. v pepři.

Omega-3 mastné kyseliny

Správná funkce srdíčka, hnacího motoru celého těla, jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Čistí cévy od zánětů, snižují hladinu špatného cholesterolu, snižuje procento vzniku mozkové mrtvici. Z toho důvodu se dnes považují za nejdůležitější základní živiny.

Zinek

Zinek je minerál, jehož účinky známe hlavně v oblasti hustších vlasů, krásné pleti a pevných nehtů. Logické je, že pokud se daří nehtům, vlasům a pleti, správně funguje i organismus zevnitř. Tedy zinek má silné vnitřní protizánětlivé účinky, což můžeme sledovat i navenek.

Za obecně protizánětlivé bylinky na vnitřní zánět, se považuje heřmánek, řepík, třezalka. Buďme však konkrétnější. V případě zánětu dýchacích cest a krku pomůže podběl, šalvěj, jitrocel a kopřiva.

Zánět močového měchýře uklidní řepík, heřmánek a to vnitřně i při lázních. Problémy s trávením a záněty v oblasti trávicího traktu vyřeší šalvěj, zlatobýl.

Na rány a hnisavé záněty dávejte obklad z kontryhele.

10 rad, jak předejít chronickému zánětu

  1. Vyhýbejte se rafinovanému cukru a produktům, které ho obsahují
  2. Nekonzumujte potraviny s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin
  3. Omezte přísun potravin z bílé mouky
  4. Využívejte zdravé tuky (omega 3 mastné kyseliny, rostlinné oleje – olivový olej)
  5. Jezte potraviny s živými kulturami (kyselé zelí, jogurty…)
  6. Přestaňte kouřit a v nadměrném množství požívat alkohol
  7. Veďte aktivní životní styl
  8. Zvyšte přísun tekutin, zejména vody a bylinkových čajů
  9. Odpočívejte
  10. Užívejte vhodné protizánětlivé doplňky stravy a výživy

Femibion 1 – recenze. Cena, zkušenosti, složení, dávkováníPridané: 31.05.2020

V těhotenství má ženský organismus větší nároky na některé vitaminy, minerály a stopové prvky, které žena potřebuje dodat nejen sobě, ale i plodu. Zkuste Femibion 1, který obsahuje vše…

7 nejúčinnějších protizánětlivých potravin: Pomáhají předejít rakovině!

Časté chronické záněty jsou rizikové. Například gastritida může vést k rakovině žaludku

Zánět je pro tělo životně důležitý. Je to obranná reakce organismu před patogenem. Každopádně dlouhotrvající záněty jsou spouštěči vážných chorob typu rakovina či cukrovka. Jak se jich vyvarovat?

Zatímco akutní zánět trvá maximálně pár dní, chronické záněty probíhají dlouhé měsíce a velmi často bez povšimnutí. Typicky do této kategorie patří například mykózy, gastritida, hepatitida nebo třeba infekce chlamydiemi.

Právě táhlé intenzivní chronické záněty, o kterých nemocný často ani neví, jsou spojovány s řadou závažných zdravotních problémů od rakovinného bujení přes infarkt až po Alzheimerovu chorobu.

Zánět je ve své podstatě projev vaší vlastní imunity, která reaguje na poškození tkáně způsobené jak infekčními mikroorganismy, tak vnějšími fyzikálními nebo chemickými vlivy.

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství V Prvních Dvou Týdnech?

Zánětem se vlastně tělo brání před poškozením. „Je to proces vedoucí k likvidaci a eliminaci patogenetického činitele a k reparaci následků,“ podotýká MUDr.

Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl.

Každopádně dlouhotrvající zánět může spustit řadu takzvaných civilizačních nemocí. Například záněty střev, které se projevují třeba jen špatným trávení, mohou postupem času vyústit v rakovinu střeva. „Chronický zánět mírné intenzity může být spouštěčem či se podílet na onemocnění, jako je například ateroskleróza, cukrovka, šedý zákal či rakovina,“ uvádí Hana Mojžíšová.

V případě chronického zánětu nepodceňujte léčbu

Dlouhá přítomnost zánětu v určité lokalitě vašeho těla je riziková z jednoduchého důvodu. Zánět vaši poškozenou tkáň léčí, k čemuž využívá bílé krvinky a následně růstové hormony. Pokud se v oblasti zánětu nachází takzvané mikronádory, mohou využít růstových hormonů k růstu vlastnímu, což je počátek rakoviny.

Důležité je v této souvislosti si uvědomit, že ideální prostředí pro záněty vytváří právě tělo, které je zatěžováno špatnými návyky životního stylu.

„Podpůrné faktory chronického zánětu jsou obezita čili chronické zmnožení tukové tkáně, dále kouření, nekvalitní strava a absence pohybu,“ říká Hana Mojžíšová, která zároveň dodává, že určité potraviny – cukry, škodlivé tuky či průmyslově zpracované potraviny – zánět podporují. Existují ale i takové, které ho naopak tlumí.

Hana Mojžíšová doporučuje pravidelně zařazovat zdroje omega-3, čímž jsou třeba olejnatá semena, řepkový olej nebo ořechy. Dále pak zdroje vitaminu A, který obsahuje zejména červené, oranžové a žluté ovoce a zelenina. Mimo to byste se také měli zaměřit na příjem vitaminu D, hořčíku, zinku, selenu a probiotických bakterií.

A jaké potraviny mají největší protizánětlivý účinek? Top sedmičku pro vás vybrala výživová poradkyně a specialistka na hubnutí Ing. Pavla Tomášková.

Nejlepší prevencí zánětů je zdravá strava. Například oblíbené maliny mají skvělé protizánětlivé účinky

  • Maliny obsahují germanium, které pomáhá při léčbě cirhózy jater, leukémii, chudokrevnosti a revmatických zánětech.
  • Zázvor snižuje nadměrnou zánětlivost, může být stejně účinný jako protizánětlivé léky (neničí při tom však žaludek).
  • Vlašské ořechy jsou bohaté na protizánětlivé omega-3 kyseliny, zároveň představují zásobárnu železa, vitaminu B, E a selenu, zinku, tedy i důležitých antioxidantů.
  • Lněné semínko zvyšuje imunitu a funguje jako prevence proti nádorovým onemocněním, také upravuje hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje významné množství protizánětlivých omega-3 kyselin.
  • Celer má také skvělé protizánětlivé účinky, je vhodnou prevencí proti rakovině, udržuje správnou funkci trávicího traktu.
  • Jablečný ocetje vhodný nejen pro přirozenou detoxikaci, ale také pro dobré trávení, pleť a pro posílení imunity.
  • Ostružiny obsahují antioxidanty známé jako polyfenoly, které napomáhají ničit záněty.

8 protizánětlivých potravin, které byste měli pravidelně jíst

  • Zánět v těle má svá negativa, ale i pozitiva. Na jedné straně pomáhá tělu vypořádat se s infekcí a zraněním, na straně druhé může chronický zánět vést k mnoha onemocněním a nárůstu hmotnosti. Stres, zánětlivé potraviny a málo pohybu tahle rizika ještě zvyšují. Studie však ukazují, že některá jídla mohou zánět potlačovat. Která to jsou?Zejména v podzimním období je imunita mnohem slabší. Vybírejte si proto taková jídla, která vám budou nejen chutnat, ale zároveň posílí vaše zdraví.
  • Lesní plody jsou malé bobule plné vlákniny, vitaminů a minerálů. Ačkoli existují desítky odrůd, k těm nejběžnějším patří:

    • jahody,
    • borůvky,
    • maliny,
    • ostružiny.

    Síla v tomto druhu ovoce spočívá ve vysokém obsahu antioxidantů zvaných antokyany. Tyto sloučeniny mají protizánětlivé účinky, které mohou snížit riziko vzniku onemocnění.

    Vaše tělo produkuje tzv. NK buňky, kterým se přezdívá „přirození zabijáci“. Ty pomáhají udržovat správnou funkci imunitního systému. V jedné studii se prokázalo, že u mužů, kteří denně konzumovali větší množství borůvek, se produkce NK buněk zvýšila.

    V další studii měli dospělí s nadváhou, kteří jedli jahody, nižší hladiny určitých zánětlivých ukazatelů spojených se srdečními chorobami.

    Premium Dieta může nadváhu zhoršit, varuje gastroenterolog Evžen Machytka

  • Tučné ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Přestože většina ryb obsahuje alespoň malé množství omega-3, mezi ty nejlepší zdroje patří:

    • losos,
    • sardinky,
    • sleď,
    • makrela,
    • ančovičky.

    Omega-3 mastné kyseliny snižují zánět, který může vést ke vzniku metabolického syndromu, k srdečním onemocněním, cukrovce a onemocnění ledvin. Tělo tyto mastné kyseliny metabolizuje na sloučeniny zvané resolviny a protektiny, které mají protizánětlivé účinky.

  • O tom, že je zelenina zdravá, není pochyb. Výzkumy však ukázaly, že konzumace zejména košťálové zeleniny snižuje riziko vzniku srdečních chorob a rakoviny. Nejlepší výsledky se prokázaly konkrétně u brokolice.

    Ta je bohatá na sulforafan, antioxidant, který bojuje se zánětem snížením hladiny cytokinů, které mají vznik zánětu na svědomí. Ve vašem jídelníčku by ale neměly chybět ani další druhy, jako jsou květák, růžičková i klasická kapusta, které mají díky antioxidantům protizánětlivé účinky.

  • Avokádo je ojedinělý druh ovoce, jehož sláva však každým rokem stoupá. A není se čemu divit, jelikož obsahuje bezmála dvacet vitaminů a minerálních látek, spoustu vlákniny, draslíku, hořčíku a zdravých mononenasycených tuků.

    Mimo jiné obsahuje také karotenoidy a tokoferoly, které jsou spojovány se sníženým rizikem vzniku rakoviny. Jedna ze sloučenin obsažených v avokádu má dokonce schopnost snížit zánět u mladých kožních buněk.

    10 návyků, kterými si ničíme a zkracujeme život

  • Pravděpodobně jste se už doslechli, že zelený čaj patří k nejzdravějším nápojům, které si můžete dát. Pije se už přes pět tisíc let, a patří tak k nejstarším druhům čaje.

    Vedle ojedinělé chuti a příznivých účinků na hubnutí také snižuje riziko vzniku srdečních chorob, rakoviny, Alzheimerovy choroby, obezity a dalších onemocnění.

    Spousta z těchto pozitivních účinků na zdraví je způsobena antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, a to zejména látkou zvanou EGCG. Ta inhibuje zánět snížením produkce zánětlivých cytokinů.

    Podzimní ovesná kaše 5x jinak: Zamlsejte si hned po ránu!

  • Přestože po celém světě existují tisíce druhů hub, jen několik z nich je jedlých a komerčně pěstovaných. Patří mezi ně lanýže, žampiony portobello a shitake.

    Houby mají velmi nízký obsah kalorií a obsahují selen, měď a vitaminy skupiny B. Dále v nich najdete fenoly a další antioxidanty, které poskytují protizánětlivou ochranu. Speciální druh houby zvaný lion's mane může dokonce potenciálně zmírnit zánět související s obezitou.

    Jedna studie však zjistila, že proces vaření u hub množství protizánětlivých sloučenin snižuje. Proto je nejlepší jíst houby syrové nebo jen krátce tepelně upravené.

    Čirůvky rostou od jara až do prvních mrazíků. Jak je bezpečně poznat?

  • Kurkuma je koření se silnou zemitou chutí, které se často používá v kari a jiných indických jídlech. Velkou pozornost přitahuje díky obsahu kurkuminu, který má silné protizánětlivé účinky.

    Tohle jasně žluté koření redukuje zánět související s artritidou, cukrovkou a dalšími nemocemi. Konzumace jednoho gramu kurkuminu denně v kombinaci s piperinem z černého pepře dokáže významně snížit zánětlivý ukazatel CRP u lidí s metabolickým syndromem.

    Získat ale kvalitní kurkumu s vysokým obsahem kurkuminu však může být velice obtížné, proto se doporučuje užívat specializované doplňky stravy, kde je obsah kurkuminu zaručen. 

    5 dietních tipů, jak vyzrát na glykemický index, a spálit tak více tuku

  • Extra panenský olivový olej je jedním z nejzdravějších tuků, které si můžete dopřát. Je bohatý na mononenasycené tuky a je významnou součástí středomořské stravy. Spousta studií spojuje extra panenský olivový olej se sníženým rizikem vzniku srdečních chorob, rakoviny mozku a dalších závažných onemocnění.

    V jedné studii o středomořské stravě se hodnoty CRP u těch, kteří denně konzumovali padesát mililitrů olivového oleje, významně snížily. Účinek oleokantalu, antioxidantu nalezeného v olivovém oleji, byl dokonce srovnáván s protizánětlivými léčivy, jako je ibuprofen.

    Mějte na paměti, že tyto protizánětlivé výhody nabízí pouze extra panenský olivový olej, nikoli rafinované olivové oleje. Naštěstí je ale dostupnost takto kvalitních olivových olejů vysoká. 

    Cviky pro lepší trávení: Jsou rychlé, snadné a můžete je cvičit doma
    Mariánské Lázně: Unikátní prameny, římské spa a lyžování u kolonády

hubnutí, dieta, zdraví, ženy, jídelníček, zánět, protizánětlivé účinky, antioxidanty, antioxidační látky, zelenina, ovoce, ryby, omega -3 mastné kyseliny

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector