Povzbuzení organismu bez kofeinu – čím ho nahradit? Máme pro vás několik tipů…

Nervozita, úzkost, nespavost nebo žaludeční problémy. I to může způsobit nadměrné množství kávy, respektive kofeinu.

Oblíbenou kávičku by si také měly odpustit těhotné nebo kojící ženy, protože kofein se z těla matky dostává až k dítěti.

Ať už patříte k těm, kteří chtějí skoncovat ze zdravotních důvodů s kofeinem, nebo jen nevyhledáváte typickou chuť kávy, můžete vyzkoušet některou z následujících alternativ.

Melta

Povzbuzení organismu bez kofeinu – čím ho nahradit? Máme pro vás několik tipů…

Meltu znaly už naše babičky.

Melta není rozhodně žádnou novinkou. Tradiční firma Kávoviny z Pardubic ji vyrábí už od 60. let minulého století. Zatímco pro naše babičky byla dříve rozhodující nízká cena a dobrá dostupnost, dnes jsou pro zákazníky důležité především zdravotní účinky.

Melta je totiž díky obsahu čekankového kořene zdrojem inulinu. Tento polysacharid má nízkou energetickou hodnotu a je vhodný i pro diabetiky, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje střevní mikroflóru a podporuje správné trávení.

Studie navíc ukazují, že jeho konzumace je vhodnou prevencí proti rakovině tlustého střeva.

Meltu můžeme stejně jako kávu koupit v rozpustné nebo nerozpustné formě. Nerozpustná melta je sice téměř o polovinu levnější, avšak před prvním douškem ji musíte přecedit. Rozdíl je také v obsahu. Nerozpustná forma obsahuje kořen cukrové řepy, rozpustná zase topinambur neboli hlízu rostliny podobné slunečnici. Ten je stejně jako kořen čekanky dobrým zdrojem inulinu.

Cena 72 Kč / 200 gramů

Caro

Povzbuzení organismu bez kofeinu – čím ho nahradit? Máme pro vás několik tipů…

Caro můžete koupit dokonce i na Novém Zélandu.

Tento obilný nápoj vyrábí mezinárodní firma, takže na Caro můžete na rozdíl od Melty narazit běžně i v zahraničí. Složením jsou si však oba nápoje velmi podobné, obsahují žito, ječmen a čekanku. Chuť rozpustné melty a Cara je tedy téměř stejná. Přesto je Melta o něco více hořká, chutí se víc přibližuje tradiční kávě.

Tyto výrobky najdete v obchodech za podobnou cenu. Výběr záleží na individuální chuti. Mějte však na paměti, že oba produkty obsahují obilniny, tím pádem také lepek. Nejsou tak vhodné pro celiaky a kojící matky, jejichž děti trpí alergií na pšenici.

Cena 92 Kč / 200 gramů

Špaldová káva

Povzbuzení organismu bez kofeinu – čím ho nahradit? Máme pro vás několik tipů…

Jedinou ingrediencí tohoto nápoje je pšenice špalda. To je předchůdce pšenice. Špalda obsahuje vyšší množství bílkovin a také  vitaminů B1, B2 a B3. Navíc je lehce stravitelná a méně toxická pro jedince, kteří mají alergii na lepek (toto onemocnění si však nepleťte s celiakií, pro celiaky, tedy osoby trpící nesnášenlivostí lepku, je špalda nevhodná).

I když se tato alternativa kávy opět chuťově velmi podobá předešlým obilným nápojům, má nejméně výraznou chuť. Je to zřejmě způsobeno tím, že neobsahuje kořen čekanky, který Caru a Meltě dodává nahořklou příchuť.

Cena 78 Kč / 50 gramů

Žaludová káva

Povzbuzení organismu bez kofeinu – čím ho nahradit? Máme pro vás několik tipů…

I když se žaludová káva těšila velké oblibě už v 19. století, dnes je to téměř  zapomenutý nápoj. Přitom jsou žaludy bohatým zdrojem minerálů a vitaminů skupiny B. Obsahují také třísloviny, které pomáhají při průjmech a střevních onemocnění. 

Žaludovka má však velmi specifickou chuť, která nemusí mnohým sednout. Příliš se totiž nepodobá obilným nápojům, není hořká a je cítit po spálenině. Zrníčka kávy se navíc nerozpustí, takže je nutné před ochutnáním nápoj nejprve přecedit. Vzhledem k tomu, že nejde o úplně levnou záležitost, by mohla být žaludová káva pro leckoho velkým zklamáním.

Cena 79 Kč / 200 gramů

Zelená káva

Zelená káva je na rozdíl od všech předchozích skutečnou kávou v pravém slova smyslu. Jedná se totiž o nepražená kávová zrna, díky čemuž si uchovávají zelenou barvu a také obsah prospěšných antioxidantů. Ty působí na snížení krevního tlaku, podporují srdeční aktivitu a krevní oběh.

Povzbuzení organismu bez kofeinu – čím ho nahradit? Máme pro vás několik tipů…

My jsme vyzkoušeli porcovanou zelenou kávu v sáčcích. Můžete koupit ale i klasická zrna nebo mletou verzi.

Terčem diskuzí jsou účinky zelené kávy na hubnutí. Pravdou je, že obsahuje kyselinu chlorogenovou, které zabraňuje vstřebávání cukru, a tím přeměně jeho nadbytku na tuk. Výzkumy, které by jednoznačně potvrdily, že zelená káva podporuje shazování kil, však zatím chybí.

I když se zelená káva vůní, barvou i chutí podobá spíše bylinnému čaji, není rozhodně dobrou alternativou pro ty, kteří se chtějí vyvarovat kofeinu.

Přestože ji mnozí považují za synonymum zdraví, obsahuje dokonce více kofeinu než klasická káva.

Tuto zelenou variantu tak doporučuji spíše těm, kteří nemají v oblibě hořkou kávovou chuť, ale přesto hledají nápoj, který je během dne dokáže účinně povzbudit.

Cena 84 Kč / 54 gramů

Hledáte tréninkovou inspiraci? Nebo snad dárek pro vašeho blízkého běžce? Nově nabízíme vánoční zvýhodněný balíček běžeckých závodů s voucherem na zboží Craft v hodnotě 1000 korun až do 31. 12. 2017. Více se dozvíte ZDE.

Únava v práci: 7 tipů, jak se rychle probrat z útlumu

Ráno usedáte k práci celí čilí, dopoledne vám jde ještě práce pěkně od ruky, ale pak přijde oběd a po něm prudký pokles produktivity.

Hlavu sotva udržíte vzpřímenou, přemlouváte vlastní víčka, aby zůstala otevřená a mozek funguje v úsporném režimu. Začíná boj s vlastním tělem, který jste nuceni svádět po zbytek pracovní doby. Nebo taky ne. Tedy pokud víte, jak proti únavě bojovat.

Přinášíme vám 7 tipů, díky kterým vydržíte být svěží a produktivní po celou pracovní dobu.

Únava v práci je problém, pociťuje ji většina zaměstnanců

Že vám přijde scénář z úvodu článku povědomý? Nebojte, nejste v tom sami. Pocit únavy až vyčerpanosti v práci pravidelně pociťuje podle některých studií až 76 % všech zaměstnanců . Přitom se jedná o vcelku závažný problém.

Nejenom, že má únava negativní vliv na produktivitu, ale zásadně ovlivňuje i bezpečnost práce.

U kancelářských pracovníků pochopitelně žádné významné riziko v případě, že boj s únavou na malou chvilku vzdají, nehrozí, ale asi si dovedete představit, jak fatální důsledky může mít mikrospánek například u řidičů a dalších profesionálů, jejichž práce vyžaduje stoprocentní bdělost a koncentraci.

Když si tělo žádá spánek, příčinu hledejte ve své posteli

Asi nejčastější příčinou nepřekonatelné únavy v práci je spánková deprivace. Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek si pravidelně dopřává jen každý druhý člověk .

Zatímco v roce 1942 dospělí lidé průměrně spali každou noc 8 hodin, v současnosti jsme se ocitli na průměru 6,8 hodin spánku denně .

Dle mnohých odborníků bychom přitom měli spát alespoň 7-9 hodin denně.

Spát dlouho ale nestačí (spát příliš dlouho může být dokonce i na škodu). Neméně důležitá je kvalita spánku . Tu může narušovat například příliš mnoho světla v ložnici, nežádoucí hluk, stres, nebo zdravotní problémy – třeba spánková apnoe, která v současnosti trápí až čtvrtinu populace vyspělých zemí.

Povzbuzení organismu bez kofeinu – čím ho nahradit? Máme pro vás několik tipů…

Pravidla zdravého spánku: Nestačí spát dostatečně dlouho, neméně důležitá je i kvalita spánku.

Možná si teď říkáte, že nedostatek spánku se vás netýká, že spíte dost, že ty pocity únavy musí způsobovat něco jiného. Pravdou je, že spánkovou deprivaci sami na sobě nepoznáte . Potvrdil to i výzkum pensylvánských vědců, kteří skupině dobrovolníků každý den upírali 1-2 hodiny z osmihodinového spánku.

Porovnávali pak jejich výsledky v inteligenčních a psychických testech. Přestože nedostatek spánku způsobil propastný rozdíl v jejich výkonu, samotní účastníci experimentu se dle svých slov i po týdnu spánkové deprivace cítili zcela normálně a nesledovali na sobě žádné změny.Povzbuzení organismu bez kofeinu – čím ho nahradit? Máme pro vás několik tipů…

Jak se vypořádat s nepřekonatelnou únavou v práci?

Že je kvalitní spánek důležitý jsme si už objasnili. Jenže nepřekonatelná únava v práci může mít i nespočet dalších příčin . Co tedy dělat, když vás přepadne pocit těžkých víček? Jak se nabudit do dalšího fungování a být produktivní?

Máme pro vás hned 7 rad a tipů. Tady jsou:

1.Není nad to, dát si po obědě „dvacet“

Krátký spánek během dne má velmi osvěžující a povzbuzující účinky. Své o tom ví Japonci, kteří jsou díky strategickému poobědovému šlofíku, schopní nadlidských pracovních výkonů.

Se spánkem se to ale nesmí přehánět, ideální je zdřímnout si na dvacet až třicet minut . Doba odpoledního spánku by neměla přesáhnout šedesát minut.

Delší spánek má naopak tlumicí účinky – z hlubších fází spánkového cyklu se těžko probouzí.

Povzbuzení organismu bez kofeinu – čím ho nahradit? Máme pro vás několik tipů… Spánek na pracovišti přestává být tabu – zaměstnavatelé ve světě vybavují pracoviště speciálními prostory pro odpočinek.

Budete mít zájem:  Diagnostika jazyka pozná nemoc podle barvy a povlaku

Že se v práci nespí? V té vaší možná ne. Zatím. Například ve zmíněném Japonsku se firmy předhání v tom, kdo vymyslí sofistikovanější „spací benefit“ pro své zaměstnance . V zemi vycházejícího slunce takto bojují se snižující se produktivitou práce, která plyne právě ze spánkové deprivace a přepracování.

Zaměstnavatelé si umí dost dobře spočítat, že svěží a odpočatý zaměstnanec odvede kvalitní práci a přinese firmě větší zisk.

Budují tak pro zaměstnance přímo na pracovištích strategické ložnice , motivují zaměstnance finančními bonusy za to, že nepracují přesčas , a vymýšlí aplikace pro sledování spánku, aby mohli zaměstnancům vyplácet odměny za dostatečně dlouhý spánek.

2.Pusťte dovnitř čerstvý vzduch, nebo za ním jděte ven

Pravidelné větrání je důležité nejen proto, že vyměníte v kanceláři vydýchaný vzduch za čerstvý, ale prudká změna teploty – z teplé na chladnější – má povzbuzující účinky.

Svěží, bdělé a koncentrované vás při práci udrží teplota pracovního prostředí kolem 20 stupňů .

Od věci není v případě větší krize spojit pobyt na čerstvém vzduchu i s pohybem a jít se provětrat ven.

3.Vyhněte se těžkým jídlům, jezte míň a častěji

Po snědení velkého množství těžce stravitelného jídla se krev z mozku přesune do žaludku a na práci hlavou tak můžete na dobrou hodinu, hodinu a půl, zapomenout. Menší porce lehkého jídla vám pomohou nejen k udržení dobré tělesné kondice, ale nenechají vás upadnout do poobědového útlumu.

4.Pracujte při přirozeném denním světle, nebo používejte LED osvětlení

Denní světlo je pro produktivní práci velmi důležité. Pokud vaše kancelář připomíná jeskyni, není divu, že se cítíte unavení. S úbytkem světla se tělo připravuje na spánek a dostává se do v práci nežádoucího útlumu.

Pokud nemáte možnost pustit si do kanceláře sluníčko , nebo je třeba venku pochmurno, vybavte si pracovní prostor kvalitním LED osvětlením s podílem modré složky , které dokáže do určité míry přirozené světlo nahradit.

5.Hýbejte se!

Energii do další práce vám zaručeně dodá trocha pohybu. Pokud si nemůžete dovolit procházku na čerstvém vzduchu, můžete se protáhnout přímo v kanceláři. Silnou zbraní proti únavě v práci je začít den fyzickou aktivitou .

Stačí půlhodinový ranní výběh, návštěva plovárny, vycházka se psem, nebo můžete zkusit nechat auto doma a přijet do práce na kole.

Nepouštějte se ale do žádných vrcholových výkonů, aktivita by měla probíhat v mírné intenzitě – sport před prací by vás měl nakopnout, ne knockoutovat.

6.Osvěžte se studenou vodou

Možná vás to nenapadlo, ale i tak samozřejmá věc, jako je pitný režim, vám v boji s únavou v práci může hodně pomoct . Pijte pravidelně, ideálně obyčejnou vodu . Hydratovaný organismus dodá mozku potřebné zdroje, aby se mohl soustředit na práci.

Voda, hlavně ta studená, ale dokáže nekompromisně utnout fázi útlumu nejen při požití zevnitř, ale i při aplikaci zvenčí. Ideální je studená sprcha , to se pak cítíte jako znovuzrození.

Pokud nemáte možnost se v práci osprchovat, překvapivě osvěžující může být i opláchnutí obličeje studenou vodou.

7.Když je nejhůř, sáhněte po rychlé energii

Málokdo si dokáže představit pracovní den bez pravidelné dávky kofeinu. Snažit se přebít návaly únavy velkým množstvím kávy není zrovna moudré řešení. Když to s kofeinem přeženete , má přesně opačný efekt, než byste čekali – tlumí smyly a zpomaluje reakce.

Věděli jste, že kofein obsažený v kávě začíná působit až zhruba po půl hodině od vypití ? Takže před usnutím na klávesnici vás v poslední fázi zachrání jen těžko. To už je lepší sáhnout po rychlé energii v podobě cukru , ideálně ovocného.

Až vás příště přepadne únava, zažeňte ji čerstvě vymačkanou šťávou z ovoce, nebo zakousněte zralý banán (čím zralejší, tím více cukru obsahuje). Potřebnou energii vám dodá i kousek kvalitní čokolády .

Místo energetického si zajděte připravit šálek zeleného čaje , skvělou alternativou pro zbystření smyslů je nápoj maté , který můžete v případě velké krize osladit pořádnou porcí medu.

Čím nahradit kávu?

Když vám kafe nechutná

Maca neboli Cafe de Maca – tento mok se vyrábí ze sušeného kořene stejnojmenné rostliny. Látky obsažené v této rostlině vám dodají energii a zaženou únavu.

Špaldová káva – tady sice kofein nenajdete, látky povzbuzující organismus ale ano. Tato káva navíc obsahuje minerály a vitamíny a chuti kávy se jen přibližuje.

Povzbuzení organismu bez kofeinu – čím ho nahradit? Máme pro vás několik tipů…

Pokud vám kafe nechutná a čaje vás omrzely, zajděte do zdravé výživy. Tam najdete bezpočet druhů různých nápojů s obsahem kofeinu i bez. Určitě si vyberete ten svůj, a pak už je jen otázka času, kdy se vám ho podaří zavést ve vaší oblíbené kavárně ????

Kávu už vaše tělo zná a usnete i pár minut po její konzumaci? Asi je třeba dát šálku horké černé kávy sbohem a najít něco, co vás z postele zase vyžene – seznamte se se zeleným čajem!

Kávu, čaj nebo něco ostřejšího? No jasně, že čaj! Čaje obsahují látky zvané taniny, které váží kofein – ten se pak uvolňuje déle a má tedy logicky i delší účinek. Obsah kofeinu pak závisí na přípravě čaje – čím více horká voda a čím delší proces louhování, tím více kofeinu čaj obsahuje. Samozřejmě máme na mysli čaje černé a zelené. V ovocných byste kofein hledali marně.

Matcha je japonský zelený čaj za studena lisovaný a rozemletý na prášek.

Posledních pět let je v České republice doslova hitem – matchu pijí kulturisté i modelky, z matchy se vaří i peče, vánoční matcha cukroví už má zapsané nejedna hospodyňka a matcha čokoládou hřeší i největší dietáři.

Matcha slibuje několikanásobnou dávku energie a spoustu dalších pozitivních účinků jako je třeba pomoc při hubnutí. Matchu mohou i těhotné a kojící matky!

Povzbuzení organismu bez kofeinu – čím ho nahradit? Máme pro vás několik tipů…

Jak si připravit matcha osvěžení? 2 g prášku matcha smíchejte se studenou vodou a nalijte na kostky ledu. Pomalu přilijte šťávu ze dvou pomerančů. Zdravé matcha osvěžení je na světě!

Jste těhotná, kojíte nebo vám doktor zakázal kofein? Nechcete si ale připadat méněcenní, když přijdete na návštěvu (no jo, ty vlastně kafe nemůžeš. Tak si dáš vodu?) Vsaďte na…

Caro – vypadá jako káva, dá se vařit na stejné způsoby jako káva, ale káva to není! Caro je obilný nápoj, který dnes už zdaleka není jen záležitostí zdravých výživ. Některé zvěsti uvádějí, že caro podporuje kojení. Ať je to placebo nebo není, krok vedle se šálkem cara rozhodně neuděláte.

Melta – pily ji už naše babičky a některé na ni nedají dopustit ani po letech. Melta je směs čekanky, cukrové řepy, ječmene a žita a oblíbená byla zvláště za války. V kombinaci s mlékem nebo mléčnou pěnou dnes boduje právě u babiček nebo malých dětí.

Povzbuzení organismu bez kofeinu – čím ho nahradit? Máme pro vás několik tipů…

Připravte si z cara karamelové latté. Lžičku cara zalijte horkou vodou. Do jiné sklenky nalijte našlehané mléko. Pomalu přilijte caro, aby zůstaly oddělené vrstvy. Do středu nápoje nalijte karamelový toping a navrch namalujte kytičku. Mňam!

Přírodní cestou proti únavě. Které rostliny povzbudí organismus? / Rozhovory, články

S únavou se už setkal každý. Může být příznakem široké škály psychických i fyzických problémů, zároveň nám mnohdy zabraňuje v aktivním životě a může se stát původcem dalších obtíží.

Základem boje s únavou je pochopitelně kvalitní spánek, pestrá a vyvážená strava s dostatkem energie, pitný režim nebo pohyb.

 Pokud zásady zdravého životního stylu nepomáhají, můžete s únavou bojovat přímo, za pomoci bylinek a rostlin.

Kofein v různých podobách: káva, čaj i čokoláda

Každý barista zná příběh o pastevci, který pro nás objevil kávu. Stalo se tak, když pozoroval kozu spásat tuto na kofein bohatou rostlinu a následně se podle toho chovala. Kofein je rozhodně jedním z nejznámějších povzbuzujících prostředků. První účinky poznáte už po deseti minutách od požití, nejvíce vás ale povzbudí zhruba po hodině.

Pomoct si stimulanty v doporučené dávce je dobré, ale pozor na nadbytek. Může být rizikový a u některých jedinců i škodlivý. Denní doporučená dávka kofeinu je asi 400 miligramů, takže více než pět až šest káv by mohlo být problémem pro srdce a nervovou soustavu.

Kofein má většina lidí spojený s kávou, nachází se ovšem ve velké paletě rostlin, a to v různé míře. Známými příklady jsou čokoláda, čaj či maté, možná méně známými pak guarana a oříšky koly. Celkově se kofein vyskytuje v 63 známých rostlinách.

Kofein však není jedinou rostlinnou látkou povzbuzující náš organismus, v přírodě je mnoho dalších stimulantů, které probudí tělo k životu. Citlivost lidí na kofein může být různá. Někdo je vůči kofeinu poměrně rezistentní a stimulační účinky příliš nepozoruje. Je tedy vhodné zkoušet různé povzbuzující rostliny a zjistit, co u konkrétního jedince funguje. 

Budete mít zájem:  Hernie meziobratlového disku (výhřez ploténky)

Sílu dodají i rostliny z Jižní Ameriky či českých hor

Dalším životabudičem je nápoj z cesmíny paraguayské zvaný Yerba maté, který pro povzbuzení využívali jihoameričtí indiáni. Za tyto zázračné schopnosti může kombinace kofeinu, theobrominu a theofylinu, jež má na lidský organismus blahodárné účinky. Krom hubnutí se uvádí i omlazující efekt.

Guarana se pyšní podobnými účinky, místo lístků se však používají její červené plody. Stejně jako u maté jsou její účinky pozvolnější než u kávy, což eliminuje pokles nálady a energie po odeznění povzbudivého efektu. Guarana se do Evropy většinou dostane v podobě prášku, ideální je tedy využití v přírodních energetických nápojích či smoothies.

Rhodiola rosea možná není tak známá, umí však hotové divy. Za její nižší oblibu nejspíše může absence kofeinu, který většina energie chtivých lidí vyhledává.

Přestože rhodiola kofein neobsahuje, ochraňuje naše tělo před stresem a nabudí až o 60 % více než kofeinové životabudiče. V minulosti byla na našem území tak oblíbená, že byla téměř vyhubena. Na území Česka se nyní vyskytuje jen v Hrubém Jeseníku a Krkonoších.

Rhodiola, česky zvaná rozchodnice, se však nesmí užívat ve větších dávkách. Předávkování způsobuje bolesti hlavy, podrážděnost a roztěkanost.

Potřebnou energii tělu dodávají i antioxidanty

Stimulanty nejsou jedinou cestou, jak si takzvaně dobít baterky. Přestože účinek kofeinu při získávání energie jen těžko nahradíte, je dobré jej doplnit například o antioxidanty a vitamíny. Tyto látky totiž pomohou se stresem a soustředěním. Nejvyššího efektu pak lze docílit právě kombinací kofeinu, jiných alkaloidů a rostlin bohatých na antioxidanty. 

Skvělým doplňkem stimulantů je i mateřídouška, která má desinfekční účinky a všeobecně posiluje organismus v období stresu a vypětí. Už z historických bylinářů se dozvíme, že mateřídouškový čaj pitý po ránu přináší pocit svěžesti a duševní pohody, zároveň má tato bylina příznivý vliv na zdravý spánek.

S posílením imunity zase pomůže kozinec blanitý, oblíbený především v čínské medicíně. Právě tam je označovaný za ženšen mladých, protože přináší významné množství energie. Tu dodává i parcha léčivá neboli maralí kořen, který zároveň pomůže i s únavou psychickou a stresem.

Jaké bylinky pomáhájí na únavu v létě vám? Nebo máte jiné tipy?

Pro lepší sex i soustředění: Chytré náhrady za kávu | Žena.cz

Máte za sebou desítky šálků kávy, plechovek od energetických nápojů nebo tabulek čokolád? Máme tipy na lepší věci, které skutečně pomohou zlepšit paměť, bdělost a soustředění. A ještě navíc neublíží vašemu organismu.

Z kávy bolí žaludek a třeští hlava, z čokoláda se tloustne, energy drinky způsobují neurologické problémy a alergie. Zkuste zdravější alternativu, která vás nakopne a udrží ve formě ve dne i v noci.

Ženšen

Japonská studie prokázala, že kromě výrazného vlivu na zvýšení imunity ženšen zlepšuje práci buněk, které přijímají a využívají z organismu cukr.

Tím se při odstraňování únavy liší od jiných prostředků, jako je třeba kofein, které pouze zrychlují využití energie. Proto má ženšen neoddiskutovatelný povzbuzující a stimulační účinek.

 Je považován také za afrodiziakum.

Doporučujeme:  Sedm zlodějů energie: Poznej a znič!

Orientální prameny ho však popisují spíše jako lék na impotenci a neplodnost. Experimenty na zvířatech prokázaly, že ženšen stimuluje tvorbu pohlavních hormonů, které mají přímý vliv na udržení normální sexuální funkce a plodnosti.

Ginko biloba

Stálice mezi látkami podporujícími soustředění a paměť. Donedávna se dokonce věřilo, že výtažek takzvaných ginkgolidů bude cestou k léčbě Alzheimerovy choroby a stařecké demence. Studie na Pensylvánské univerzitě bohužel tuto domněnku vyvrátila. 

Extrakt je získávaný z jinanu dvoulaločného, který se vyskytuje na zemském povrchu již přes 300 milionů let. Ginko biloba je doporučována především díky vysokému obsahu antioxidantů, které pomáhají zabraňovat poškozování buněk, jsou účinné na odbourávání stresu a celkové stimulování nervového systému. Chce to ale dlouhodobé užívání.

Vitamín B

Vitamín B je nezbytný pro fungování mozku a nervového systému. Pokud si mozek představíte jako motor těla, vitamíny B jsou jeho palivem. Tyto látky jsou obsaženy v celé řadě dostupných potravin, například v masu, luštěninách, mléku, vejcích či listové zelenině. „Béčka“ však organismus nedokáže dlouhodobě skladovat, proto je nutné je tělu neustále dodávat.

„Pro podporu učení je důležitý především vitamín B 12. Přispívá totiž k normálnímu fungování nervové soustavy a psychické činnosti. Napomáhá také snižovat míru únavy a vyčerpání, potlačuje stres a podněcuje kognitivní funkci mozku,“ říká MUDr.

Pavel Hanzelka ze společnosti LR Health & Beauty Systems. Ta nabízí pro podporu paměti a soustředění preparát Mind Master, který vedle vitaminů B obsahuje také aloe vera, železo nebo extrakt zeleného čaje.

Dalším důležitým ze skupiny je pak vitamín B1, který přispívá k dobré funkci nervového systému a pomáhá překonávat emotivní a stresové situace.

Lecitin

Látkou, která je schopna vypomoci při pocitu únavy a dokáže příznivě ovlivnit intenzitu myšlení, je lecitin. Ten je obsažen například v pšenici, rybách, vejcích či například v sóje. Vedle podpory paměti lecitin napomáhá také v boji proti zvýšené hladině cholesterolu či kardiovaskulárním onemocněním.

U lecitinu je však důležité dodržovat dávkování, které doporučí lékárník. Doporučená denní dávka představuje dva a půl gramu. Předávkování lecitinem není časté, ale může způsobit nežádoucí účinky. Třeba nadměrné a silně zapáchající pocení, zvracení, problémy s trávením či snížení chuti k jídlu.

Brahmi a reishi

Bylina brahmi roste v Himalájích, kde je oblíbená především díky pozitivním vlivům na mentální funkce. Konkrétně na dlouhodobé zlepšení paměti, schopnosti podporovat učení či reflexy. Bylina je známá silnými antioxidačními vlastnostmi a tinktura z ní má blahodárné účinky při revmatických onemocněních.

Oblíbená je také reishi, která je často označována jako houba dlouhověkosti. Obsahuje širokou škálu prospěšných látek, například více než 200 antioxidantů, vlákninu či důležité enzymy.

„Její užívání přispívá ke snižování hladiny cholesterolu, podporuje krevní oběh, zlepšuje regeneraci plic nebo pomáhá se spánkem.

Extrakt z reishi zároveň podporuje paměť a přispívá ke zlepšení koncentrace,“ potvrzuje doktor Hanzelka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pár tipů, jak dobít energii na celý den

Pomerančovou kůži zničíte sami. Ale stroje jsou lepší

10 základních zásad hubnutí. Znáte je?

Vstoupit do galerie | 8 8 nejčastějších jedů kolem nás
  Video Mohlo by Vás také zajímat: Objevila jsem, co mám v medicíně dělat. Zdraví někdy není v nabídce, říká paliatrička | Video: Daniela Písařovicová

Ohlasy klientů – Centrum řízené regenerace

Metody, které používáme v našich regeneračních programech jsou garantovány a prověřeny odbornými lékařskými společnostmi lékařů přírodní medicíny (viz GARANCE METOD). Metody tedy už nemusíme prověřovat, fungují.

Jejich výhodou je to, že nemusíte nijak přerušovat jakoukoliv vaši léčbu u lékařů. Naopak, protože se jedná o změny ve stravování a životním stylu, podpoříte tím svou léčbu. Váš lékař obvykle nemá čas se vašim stravováním a životním stylem zabývat.

Zde zdůrazňujeme, že se jedná o změny, které prospívají každému, nezávisí na věku ani zdravotním stavu. Fungují univerzálně.

Na této stránce zveřejňujeme jen ohlasy klientů – maily, kterými nám naši klienti sdělují své pocity a úspěchy při regeneraci. Z pochopitelných důvodů zachováváme diskrétnost a nesdělujeme konkrétní jména našich klientů, pouze iniciály. Na začátek této stránky vždy přidáváme aktuální maily. (Samozřejmě u nás archivujeme originály mailů a jsme všechny schopni zdokumentovat).

Klientka, Z. Š.,dna, cukrovka, Regenerační program při dně a vysoké hladině kyseliny močové + doplněk cukrovka, mail ze dne 15.9.2021

Dobrý den,

po třech měsících dodržování Vašeho programu jsem byla na odběru krve a hodnoty kyseliny močové i glukózy mám už v normě. Navíc se mně upravila hodnota CRP, , které jsem měla roky zvýšené okolo 10, téměř k normě. Trvalé bolesti kyčelních kloubů se ale vůbec nezmírnily. Chtěla bych ještě víc zhubnout, proto prosím o informace, jak mám dál jíst podle Vašeho programu. 
Mám problém se snídaní, jak se ochladilo, dělá mně potíže jíst jogurt apod. spolu se zeleninou a z většiny ovoce mě ráno bolí břicho. Někdy vyměním doporučovanou snídani za večeři, ale i tak mi to nevyhovuje.

Budete mít zájem:  Alternativní Léčba Ulcerozní Kolitidy?

Klientka, D. Z.,reflux jícnu, Regenerační program při refluxu jícnu, Regenerační program při refluxu jícnu, mail dne 26.8.2021

Dobrý den, vážený pane inženýre,

v souvislosti s léčbou refluxu jícnu jsem tento týden byla na kontrolní manometrii a 24h ph-metrii s tím, že refluxem jícnu nadále netrpím.
Velice děkuji za Váš “doprovod” při mojí léčbě v rámci centra řízené regenerace. 
Objednávám si výměnu regeneračního programu standard, předpokládám, že v něm též najdu návod, jak nadále užívat doplňky stravy.
Pokud máte nějakou radu, kterou byste mi chtěl udělit na závěr, budu velice ráda.  Ještě jednou děkuji za vše.

Klientka, M. K.,cukrovka, neuropatie, Regenerační program při cukrovce léčené inzulinem a neuropatii, mail dne 11.8.2021

Dobrý den,pane ing.Popove,jsem vděčná za to že jsem našla váš regenerační program.Jsem nadmíru spokojená s vaším přístupem ke klientovi,s expresní dodávkou obj.

zboží,a hlavně se složením přírodních prvků které tělo potřebuje ke zdravému životu.Cítím se lépe,mám hodně zdrav.,problémů následkem dlouhodobé cukrovky a věřím že s vaším ozdravným programem to zvládnu.

Moc děkuji za to co pro celou společnost děláte a přeji vám hodně spokojených klientů,s pozdravem M.K

Klientka, M. H.,revmatická artritida, Zásaditý ozdravný program, mail dne 3.8.2021

chtěla bych Vám moc poděkovat , nyní budu končit   – Zásaditý ozdravný program a opravdu kruté bolesti jsou daleko mírnější. (Dg: revmatoidní artritida) Chtěla jsem se zeptat , zda mám hned po skončení půstu začít další program , asi teda na revmatoidní artritidu , nebo který mi doporučíte .

Moc děkuji a přeji hezký den s pozdravem M.H.
 

ŽENA-IN – Jak si správně připravit kávu v domácích podmínkách? Způsobů správné přípravy je několik

Každému chutná jiná káva. A to je dobře, vždyť každý jsme jiný. Naštěstí je i výběr káv pestrý a na správný způsob přípravy toho není potřeba moc. Stačí kvalitní káva, rozemletá na vhodnou hrubost, voda a její správná teplota, případně tlak.

Foto: Shutterstock

Začít je potřeba tím, že bobulky kávy jsou ovoce a kávová zrnka jsou jeho pecky. „Nejznámější jsou dva druhy kávy, arabika a robusta. Liší se tím, v jakém podnebí a v jaké nadmořské výšce se jim daří a také počtem chromozomů, které mají vliv na chuť,“ vysvětluje pražič kávy Václav Faltus.

„Arabika má 44 chromozomů, které poskytují celou paletu chutí, může jich být až 1 500. Robusta má chromozomů 22, nenacházejí se v ní žádné ovocné chutě, ale zároveň není kyselá a má více kofeinu.

“ Kofeinem se totiž rostlina brání proti škůdcům a protože robusta roste v nižších nadmořských výškách, kde má i více nepřátel, musí se více chránit.

Směsi, původ a kvalita

O tom, jak bude káva chutnat, rozhoduje kromě toho, co do sebe nasála během růstu, kolik si užila slunce, deště či větru, i způsob jejího sběru a zejména pražení. „To je skutečná alchymie.

Stačí malé rozdíly v teplotě nebo čase a káva bude mít ve finále úplně jiné aroma nebo chuť.

Nesprávným způsobem pražení se dají zkazit i ta nejkvalitnější zrna,“ vysvětluje slovenský pražič ze Zlatého Zrnka, jehož mistrovství oceňují i v Itálii či Anglii.

Když je však káva dobře upražená, je to první krok k tomu, abyste si vychutnali svůj šálek. „Lidé se často ptají, zda je kvalitnější káva s původem nebo směs. Vychází to z mýtu, který o kávě stále koluje. Obě mohou být vynikající i velmi špatné.

Hlavní rozdíl mezi směsí a kávou s původem je ten, že směs se skládá z více káv s původem, jejichž poměr je poskládaný tak, aby vždy chutnala stejně. Káva s původem mívá specifičtější chuť.

A přestože budete mít jednu a tutéž kávu, dnes může chutnat jinak než za rok, protože během růstu kávovníku bylo jiné počasí,“

zasvěcuje nás do tajů chutí kávy baristka Monika Matúšová.

  • Foto: Shutterstock
  • Tlak a hrubost

V každém koutě světa preferují lidé jiný způsob přípravy kávy. V Čechách je podle Moniky Matúšově fascinující to, že tady se všechny způsoby prolínají, každý jeden má své fanoušky. „A to je dobře. Neexistuje jediný správný či originální způsob přípravy kávy. Ať si každý pije takovou, jaká mu chutná,“ je přesvědčená baristka.

Někdo přísahá na espresso, kde se chutě a vůně z mletých kávových zrn dostávají do šálku pod vysokým tlakem správně zahřáté vody. „Aby bylo espresso opravdu chutné, je nutné používat čerstvou, nezvětralou kávu, namletou na správnou hrubost,„ doporučuje Monika Matúšová.

Jaká je však ta správná tloušťka? „To je opravdu velmi individuální, je to ovlivněno výkonem presso stroje, tlakem, kterým tlačí vodu přes kávu, ale i druhem kávy,“ pokračuje baristka.

Abyste věděli, jak nejlépe připravit tu svou, vybírejte kávu, která má na obalu doporučený způsob přípravy a informace o chuťovém profilu, který preferujete.

„V této souvislosti bych rád upozornil na to, že pokud máte doma kvalitní presso stroj a k němu i mlýnek, abyste si dopřáli opravdu chutný šálek kávy, kromě pravidelné údržby stroje je potřeba dbát i na ostrost nožů v mlýnku. Časem se totiž otupí a potom kávu melou hůře. Ať nejste překvapeni, proč váš šálek najednou chutná jinak a rozhodně ne lépe,“ doplňuje pražič Václav Faltus.

  1. Foto: Shutterstock
  2. Kouzlo filtrace

Zatímco přes tlak, kterým tlačí voda na umletou kávu v páce presso stroje, se uvolňují zejména olejnaté složky kávy, během filtrace se z ní uvolní více kofeinu.

Takže zatímco espresso vás více nakopne chutí, filtrovaná káva povzbuzující látkou. „Pokud chcete kávu filtrovat, je potřeba ji mít umletou hrubší,“ doporučuje baristka.

Na její přípravu vždy zahřejte vodu, ale nepoužívejte ji úplně vařící, měla by mít okolo 95 °C.

Zcela vřít by neměla ani turecká káva připravovaná v džezvě. „Odhadnout vám to pomůže samotná káva. Když začne navrchu tvořit pěnu, odstavte ji z plamene, zamíchejte, nechte zklidnit a znovu dejte na plamen.

Tento postup opakujte ještě dvakrát a pak si můžete vychutnat svou dokonalou kávu.“ Bude bohatá na chutě, vůni i kofein. O kávě totiž platí, že čím kratší dobu se extrahuje, tím méně má kofeinu a naopak.

  • Foto: Shutterstock
  • S cukrem nebo bez?

Podle Václava Faltuse může mít káva nekonečné variace chutí, stejně jako víno. Zatímco však víno kombinací s čímkoliv jiným dříve pokazíme, káva se dá kombinovat s jinými ingrediencemi a její chuť se může příjemně měnit. Například do kávy připravované v džezvě můžete přidat kardamom.

„Debaty o tom, zda je správná káva černo-černá, bez mléka a bez cukru nebo může být přislazená, s mlékem nebo smetanou, nejsou podle mě zcela namístě. Každý ať si dopřeje takovou kávu, jaká mu chutná. Cukr do ní například patří, protože dokáže zakrýt chuťové kanálky na stranách jazyka a pomáhá tak vyznít jiným chutím kávy.

Vyzkoušejte si nejprve dát doušek černé kávy a pak doušek téže kávy s cukrem. Pokaždé se vám v ústech rozvinou jiné chutě,“ doporučuje baristka Monika Matúšová.

Ani mlékem se chuť kávy nepokazí. Káva se určitě dá kombinovat s jinými chutěmi. Aktuálně je trendy na studeno překapávaná káva (tzv. cold brew), která se přidává i do míchaných drinků.

  Základem chutné kávy je a vždy bude kvalitně upražená a čerstvá káva. Pak ať si ji připraví každý podle svých preferencí, podle toho, co má rád, kolik má času, jaké má podmínky.

Pokud svůj nápoj udělá z kvalitní kávy, určitě bude mít i v domácích podmínkách chutnou a kvalitní kávu.

Foto: Shutterstock

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector