Piperin a zdraví – jaké má účinky?

Piperin a zdraví – jaké má účinky? Piperin a zdraví – jaké má účinky?

Piperin a zdraví – jaké má účinky?

Mohlo by Vás také zajímat

Popis produktu Maxivitalis CURCURIN (curcuma+piperin) 700mg 60tob

Popis: Unikátní složení CURCURIN 700 mg kombinuje účinné látky z kurkumy dlouhé (kurkumin) a pepře (piperin). Jaké účinky má kurkuma:

  • podpora trávení, zejména normální činnosti jater, žlučových cest a střevního traktu
  • kontrola náznaků zánětlivých reakcí
  • ochrana kloubů a zdraví pohybového aparátu
  • ochrana buněk a správná činnost imunitního systému
  • podpora krevního oběhu a činnost srdce

Kurkuma dlouhá (Curcuma longa) obsahuje dvě účinné látky – kurkumín a turmeron, který posiluje účinky kurkumínu. Izolovaný extrakt kurkuminu však turmeron neobsahuje. Účinnost kurkumy v lidském těle je znásobena obsahem piperinu. Mnohostranný a vyvážený přípravek CURCURIN 700 mg díky svému optimálnímu složení působí komplexně a velmi účinně na celý lidský organizmus.  

Výživové hodnoty výrobku ve 2 tob. % RHP*
1Extrakt kurkumy dlouhé 20:1 700 mg není stanovena
Piperin 95 % 6 mg není stanovena

* RHP = referenční hodnota příjmu ve 2 tobolkách (%)

Dávkování: 2 tobolky denně během nebo po jídle. Zapijte dostatečným množstvím vody. Užívejte po dobu 2-3 měsíců.

Složení Maxivitalis CURCURIN (curcuma+piperin) 700mg 60tob

Extrakt kurkumy dlouhé 20:1, extrakt pepře černého (piperin) 95%.

Upozornění

Neužívejte při přecitlivělosti na některou z obsažených složek. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Není určeno pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy. Není určeno jako náhrada pestré stravy.

Balení Maxivitalis CURCURIN (curcuma+piperin)

60 tobolek

8594059736840

Další upozornění

Přípravek Maxivitalis CURCURIN (curcuma+piperin) 700mg 60tob je registrovaný jako doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Doplňky stravy nejsou určeny jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování.

Diskuzní příspěvky k produktům nevyjadřují názor provozovatele e-shopu.Za informace zde uvedené provozovatel nenese žádnou odpovědnost.

 31.03.2017 – Karol – kurkuma – [reagovat]

přírodní produkt, který beru dlouhodobě a cítím se mnohem lépe, upravil mi zažívání a chrání mi klouby. Tento produkt doporučuji.

Deset způsobů, jak pepř prospívá zdraví – Jak v kuchyni

Piperin a zdraví – jaké má účinky?Podporuje trávení, hubnutí a spalování tuků, odstraňuje nadýmání a podporuje srdeční činnosti. To je jen zlomek důvodů, proč si dnes pořádně opepřit jídlo. Jak poznat kvalitní pepř a na co si dát při jeho skladování pozor?

Pepř je plodem pepřovníku černého, který pochází z Indie a dnes se pěstuje i v dalších subtropických a tropických zemích. Podle některých zdrojů jich existuje asi dva tisíce druhů. V Evropě se poprvé objevil ve čtvrtém století – Alexandr Makedonský ho přivezl ze svého indického tažení. Po dlouhou dobu patřil k velmi drahocenným komoditám.

Proč si dát pepř?

  1. Pepř zlepšuje trávení a urychluje metabolizmus.
  2. Stimuluje spalování tuků.
  3. Odstraňuje nadýmání.
  4. Podporuje srdeční činnosti.
  5. Je vhodný pro ty, kteří trpí na studené nohy a ruce.

  6. Pepř stimuluje nervový systém a podporuje vylučování hlenů.
  7. Skvělý je také na střevní potíže.
  8. V ajúrvédě se využívá jako detoxikant.  
  9. Piperin, který je obsažený v pepři, má účinky podobné morfinu – proto působí proti bolesti.

  10. Považuje se i za přírodní afrodiziakum. Podle jednoho zdroje z toho vychází rčení „Pepříš jako Kančev“ – tento šlechtic byl proslulý spotřebou pepře a počtem milenek. Za afrodiziakální nápoj se díky obsahu pepře považuje i např. koktejl, zvaný „Bloody Mary“.

Jedna lžička pepře (6 gramů) má necelých 16 kalorií, 4,1g karbohydrátů, 3 mg sodíku a 2 gramy vlákniny.

Bílý, černý, zelený, červený

Podle toho, jak se tyto plody upraví, mohou mít čtyři barvy. Černý pepř je zralý plod usušený na sluníčku. Bílý pepř je zbavený slupky po namáčení ve vodě, poté se usuší. Červený pepř je sklizený jako zralý a naložený do nálevu. Jedině zelený pepř je nezralý, je sušený horkým vzduchem nebo zmrazením. Může se také nakládat, podobně jako červený, do nálevů.

Ke skladování jsou nejlepší tmavší vzduchotěsné nádoby v suchém místě.  Pepř by neměl zešednout, jinak ztrácí aroma i léčebné účinky. Mletý pepř vydrží maximálně 3 měsíce, zatímco celé kuličky se mohou skladovat několik let. Pepř se může také zmrazit, ale jeho chuť se může trochu změnit, může být ještě výraznější.

Pálí to jako… pepř

U pepřů rozlišujeme jejich pálivost a chuť (aroma). Pálivost je daná obsahem alkaloidu piperinu a piperidinu. Nejpálivější je černý, nejvíce aromatický zase zelený. Barevný pepř, který můžete běžně koupit, je směsí černého, zeleného, bílého a růžového.

Růžový pepř patří mezi koření, které má sice v názvu pepř, ale ve skutečnosti jde o jiný druh rostliny. Můžete jej najít také pod názvy čínský nebo peruánský pepř, ve skutečnosti to jsou sušené plody pirulu, pepřovce obecného. Má nasládlou chuť a ve větším množství může být toxický pro drůbež, děti a těhotné ženy.

Do směsí se přidává zejména pro svou krásnou barvu.

Piperin a zdraví – jaké má účinky?Pepře nepepře

Kajenský pepř – tato velmi pálivá paprika se používá hlavně v mexické kuchyni, a to k ochucení fazolí. Kvůli špatnému překladu se mu česky říká pepř. Kajenský podle přístavu Cayene ve francouzské Guayaně.

Meleguetský (guinejský) pepř, rajská zrna – pochází ze západní Afriky a může pepř nahradit, nedráždí žaludek tolik jako černý pepř.

Sečuánský pepř – toto čínské koření bylo velmi ceněné a používané jako obětina bohům. Tento plod žlutodřevu, keře podobného akátu, se nazývá občas také fagara, japonský, nebo čínský pepř. Je poměrně aromatický a ostrý až palčivý. Při opražení předtím, než jej namelete, se zvyšuje jeho aromatičnost.

Jak poznáme kvalitní pepř?

Kvalitu poznáme podle nerozemletých kuliček a jejich váhy. Čím větší a těžší jsou kuličky, tím jsou kvalitnější. Naopak, vysušené a malé kuličky mezi kvalitní pepř rozhodně nepatří.  U mletého pepře si můžete kvalitu zjistit jednoduše: nasypejte ho do sklenice s vodou a pokud prášek klesne, tak je z nekvalitních bobulí pepře.

Pokud je vám často zima od nohou, přidejte si do ponožek pepř, ten vám studené nožky pěkně prohřeje!

Zajímavosti

Kromě slaných jídel se pepř hodí i do sladkostí. Perník se třeba dříve nazýval peprník, právě podle pepře (v němčině dokonce stále pepřové koláčky, Pfefferkuchen). Užijete jej ale i do svařeného vína.

Černý pepř dříve používali lidé na ochranu domova. Pepř se solí se sypal kolem domu, aby byl chráněn proti zlu a negativním vlivům. 

Vyrobte si doma: Citronový pepř

Je skvělý na steaky, ryby nebo jako přídavek do salátů. Stačí, když ostrouháte kůru z pěti citronů (nejlépe chemicky neošetřených), přidáte dvě lžíce (ne vrchovaté) čerstvě umletého pepře a jednu lžíci soli. Směs pak dejte na pečicí papír na plech a nechte v troubě na hodinku vysušit na nejnižší stupeň.

Celou směs pak umelte v mlýnku a máte hotovo!Piperin a zdraví – jaké má účinky?

Maxivitalis Curcurin (Curcuma + Piperin) 700 mg 60 tob

Tajemství optimálního zažívání spočívá ve správně nastaveném zažívání a metabolismu, což má pozitivní vliv na funkci dalších orgánů v těle. Výsledkem optimálního zažívání je zkvalitnění fungování celého lidského organizmu.

Unikátní složení CURCURIN 700 mg kombinuje účinné látky z kurkumy dlouhé (kurkumín) a pepře (piperin), který mnohonásobně zvyšuje její účinnost. Kurkuma působí velice vyváženě a mnohostranně. Zejména v těchto oblastech:

  • trávení
  • pohybový a kloubní aparát
  • ochrana buněk a imunita
  • krevní oběh

Kurkuma dlouhá (Curcuma longa) obsahuje dvě účinné látky – kurkumín a turmeron, který posiluje účinky kurkumínu. Izolovaný extrakt kurkumínu však turmeron neobsahuje. Účinnost kurkumy v lidském těle je znásobena obsahem piperinu. Mnohostranný a vyvážený přípravek CURCURIN 700 mg díky svému optimálnímu složení působí komplexně a velmi účinně na celý lidský organizmus.

Jaké účinky má Kurkuma:

  • kontrola náznaků zánětlivých reakcí
  • ochrana kloubů a zdraví pohybového aparátu
  • podpora trávení, zejména normální činnosti jater, žlučových cest a střevního traktu
  • ochrana buněk a správná činnost imunitního systému
  • podpora krevního oběhu a činnost srdce

Proč užívat CURCURIN 700 mg?

  • Komplexní – obsahuje složky veškerých účinných látek, zejména kurkumínu a turmeronu
  • Účinný – působení kurkumy se mnohonásobně zvyšuje v kombinaci s pepřem
  • Maximální – denní dávka odpovídá 700 mg extraktu kurkumy
  • Složení 1 tobolky:
  • extrakt kurkumy dlouhé 20:1, piperin 95%.
  • Přídatné látky:
  • mikrokrystalická celulóza, stearan hořečnatý, želatina
  • Dávkování:

Užívejte 2 tobolky denně během nebo po jídle. Zapijte dostatečným množstvím vody. Užívejte po dobu 2–3 měsíců.

  1. Balení:
  2. 60 tobolek – dávka na 1 měsíc
  3. Upozornění:

Doplněk stravy. Není vhodný pro pacienty se žlučovými kameny a obstrukcí žlučových cest. Neužívejte při přecitlivělosti na některou z obsažených složek. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Není určeno pro děti do 3 let. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Skladujte při teplotě od 15 °C do 25 °C, na suchém a tmavém místě, v původním balení, mimo dosah dětí.

Budete mít zájem:  Slevový Kupon Pro Zdraví?

už jsem nevěděla, c mám dělat pro to, abych si upravila trávení, zejména žlučníku.. fernet se nedá pít pořád dokola 🙂 zkusila jsem curcurin, doktor mi ho doporučil a opravdu se cítím lépe. 🙂 užívám dlouhodobě, oprav du skvělý přípravek. cítím se mnohem lépe. 😉 užívám dlouhodobě, opravdu skvělý přípravek.. cítím se mnohem lépe 🙂 Jsem spokojená s nákupem a doporučuji. Určitě budu vaě nabídky využívat dál. Piperin a zdraví – jaké má účinky?
Piperin a zdraví – jaké má účinky?

  • 25.8.2021 Máte problém se střevy a zažíváním? Máme řešení. V laboratořích Jihočeského vědeckotechnického parku se vyrábí od roku 2017 Vitestin®, doplněk stravy, který je svým rozsahem a působením zcela výjimečný. Přírodním způsobem harmonizuje střeva (především sliznice tenkého a tlustého střeva) a sliznice celého zažívacího ústrojí a významn…

Curcumin v optimální koncentraci

Důraz na životní prostředí

Většina naší houbové suroviny pochází z Číny. Pro soudobou Čínu není často ekologie životního prostředí prioritou. Je proto těžké, ale zároveň nezbytné, hledat pro pěstování vitálních hub naprosto čistou a průmyslem nedotčenou přírodu.

MycoMedica používá především houby pěstované v provinciích Fujian, Anhui a Jiangxi, kde jsou oblasti civilizací prakticky nedotčené.

Pesticidy, těžké kovy, mikroorganismy, plísně, radioaktivita, to jsou nebezpečí, před kterými je třeba houbovou surovinu bezpodmínečně chránit.

Testování

Certificate of Analysis pro naši surovinu Curcumin si můžete prohlédnout zde.

Pro výrobu používáme standardy ISO 9001/2009, certifikované HACCP a systém kvality IFS.

Co navíc ještě MycoMedica nabízí?

K našim produktům nabízíme i bezplatné poradenství.

Při objednávce nad 2.000,-Kč je doprava zdarma.

U větších objednávek máme slevy:

  • při nákupu nad 4.000,-Kč získáváte okamžitou slevu 5% z celkového nákupu (neplatí pro velkoobchod)
  • při nákupu nad 8.000,-Kč získáváte okamžitou slevu 10% z celkového nákupu (neplatí pro velkoobchod)

Pravidelná školení

Školíme v mykoterapii odborníky, kteří naše houby dokáží efektivně používat ve své praxi. Pořádáme také mezinárodní semináře o vitálních houbách, kterých se účastní přední odborníci na tuto problematiku.

Jak tedy vybírat opravdu kvalitní produkt z vitálních hub?

Vitální houby dnes používáme u celé řady závažných onemocnění. Je proto extrémně důležité zvolit co nejúčinnější produkt, který zároveň nebude tělo zanášet dalšími nečistotami.

Ztrácíte se v nabídce vitálních hub? Všichni prodejci nabízejí nejvyšší kvalitu, nejlepší surovinu a zaručené účinky… Argumentují různými % účinných látek, polysacharidů, triterpenů, houbových kyselin, tou nejdelší dobou pěstování, nejrůznějšími testy z laboratoří, různými matoucími odbornými názvy…

Jak se v tom ale laik má vyznat? Zvláště když mnoho těch informací může být pouze marketing (dělali jsme si nezávislé testy některých výrobků a často jsme se nestačili divit).

Naše rada tedy zní:

Nedívejte se jen na čísla a na slovíčka „nej“. Nejsme na soutěži, kdo výš a kdo dál.

Zeptejte se lékařů a zkušených terapeutů TCM, jaké vitální houby používají ve svých ordinacích!  Oni logicky musí pracovat s produkty, které jsou kvalitní a hlavně fungují.  Své pacienty nevyléčí sebelepším marketingem.

Kvalitní vitální houby pomáhají při rakovině, autoimunitních problémech, alergiích, chronických zánětech, cukrovce, hypertenzi, psychických problémech a mnohých dalších a jen vyléčený pacient je důkazem toho, že daný produkt je opravdu účinný a pomáhá zlepšovat jeho stav.

 Houby MycoMedica používá většina lékařů, mykoterapeutů a praktiků tradiční čínské medicíny… Viz zde.

Prášek nebo extrakt?

Pokud chceme využít co nejvíce účinných látek z hub, musíme je zpracovat tak, abychom narušili chitinový obal houbové buňky.

Člověk nemá potřebné enzymy pro trávení chitinu, takže při trávení nedokáže uvolnit účinné látky z buněčné stěny houby a vyloučí je. U závažných problémů doporučujeme užívat vždy houby zpracované extrakcí (v optimální koncentraci 30 % polysacharidů).

U mírnějších problémů, u oslabených pacientů či u preventivního užívání je možné využít houbu rozemletou na prášek speciálí metodou shellbroken.

Možnosti zpracování:

a) odvary

Ze sušených hub je možné vyrobit odvar. Na tuto tradiční metodu je však zapotřebí velkého množství hub, abychom dosáhli terapeutických účinků.

b) houbový prášek neboli biomasa

Sušené houby se rozemelou na velmi jemný prášek (metoda shellbroken). Částečně se tím naruší částečně chitinový obal a tělo je schopné z houby vytěžit účinné látky.

c) extrakty

Jemnou extrakcí horkou vodou dokážeme prolomit chitinovou bariéru a vytěžit z houby maximální množství účinných látek. U většiny druhů hub je třeba na konci procesu extrakce provést ještě vysrážení etanolem (tzv. dvojitá extrakce),jelikož některé účinné látky jsou ve vodě nerozpustné.

Extrakce je nejoptimálnějším zpracováním hub pro lékařské účely. I proto je drtivá většina lékařských studií prováděna s extrakty, a ne s houbovým práškem.

Hlavními, ale zdaleka ne jedinými účinnými látkami vitálních hub jsou polysacharidy (a to hlavně β-(1, 3)-D-glukany). Zatímco v sušeném prášku je cca 0,5‒3 % polysacharidů, v našich extraktech jich je 30-50 %.

Pádným argumentem pro houby MycoMedica je i to, že s našimi produkty pracuje celá řada lékařů a terapeutů čínské medicíny, kteří s nimi mají tu nejlepší zkušenost. Viz zde.

Produkty MycoMedica používáme sami i v naší ordinaci, takže máme každodenní zpětnou vazbu o jejích příznivých účincích.

Na co si dát při výběru pozor

Některé firmy používají k úpravě houbové suroviny obyčejný škrob, aby dosáhly vyššího procenta obsažených polysacharidů. Běžná laboratoř rozdíl nepozná. Nicméně tato surovina má minimální terapeutické účinky. Pokud vůbec nějaké má. Spolu s německými kolegy nově testujeme veškerou houbovou surovinu, aby obsahovala pouze vysoce kvalitní houbové polysacharidy.

Některé čínské firmy k tomu, aby dosáhly mikrobiologické čistoty extraktů, vystavují houby působení radioaktivního záření, které mikroorganismy ničí. Zdůrazňujeme, že produkty MycoMedica nejsou ozařovány v žádné fázi výroby.

Ověřené suroviny

Někteří čínští výrobci nerespektují tradiční postupy výroby. Například sušení hub musí probíhat pozvolna a pokud možno na slunci. I proto je pro nás důležitá spolupráce pouze s prověřenými pěstiteli a zpracovateli houbové suroviny. Ve svých produktech nepoužíváme žádnou neprověřenou surovinu.

Naše heslo KVALITA – BEZPEČNOST – ÚČINNOST nebereme na lehkou váhu. Díky tomu jsme se postupně stali nejvýznamnějším východoevropským výrobcem produktů z vitálních hub.

Černé koření

Obecně snižující se kvalita potravin zvyšuje potřebu používání rozmanitých vitamínů a doplňků stravy nahrazujících chybějící složky potravy. Při snížené kvalitě potravy nabývá velký význam otázka lepšího využití jednotlivých složek potravy, které se nacházejí v potravě v menším zastoupení.

V mnoha případech prakticky není možné konzumovat tak velké množství přirozené potravy, které dokáží zajistit dostatek chybějících živin. V úvahu přichází zlepšení využití při dané kvalitě.

Množství přijaté potravy zajišťující stejný příjem živin může být sníženo pokud zlepšíme jejich výživovou kvalitu například pomocí přidávání přirozených funkčních potravin zlepšujících vstřebávání a biologické využití.

Jedním z přirozených doplňků potravy používaných běžně v kuchyni je pepř. Na jedné straně je přísadou do jídel všech gurmánů a na straně druhé je často různými dietami zařazovány mezi nevhodné potraviny, kterým je třeba se vyhýbat. Jako ve skutečnosti působí pepř? Je to jen pochoutka gurmány a riziko možného podráždění žaludku?

Výsledky vědeckých výzkumů ukázaly, že používání pepře do jídel může být jedním z nejjednodušších a nejlevnějších způsobů jak zlepšit kvalitu přijímané potravy a tím následně přispět ke zlepšení celkového zdravotního stavu. Proč právě obyčejné pepř?

Hlavní účinná složka pepře, alkaloid piperin má schopnost výrazně zvyšovat vstřebávání a biologické využití více živin z potravy a také zvyšovat využití některých výživových doplňků.

Co je to piperin?

Piperin je pálivá složka nacházející se v plodech rostlinné čeledi Pieprovitých – Piperaceae, kam patří i známé a často používané Pepř – Piper nigrum. Má dlouhou historii použití sahající do ájurvédské medicíny jako posilující a léčebný prostředek.

Piperin má schopnost zvyšovat biologické využití mnoha látek několika způsoby:

Snižuje enzymatickou aktivitu střevní sliznice, čímž umožňuje průnik více látek v zachovalé, aktivní formě
Zlepšuje přenos aminokyselin přes střevní sliznici
Brzdí aktivitu několika jaterních enzymů odpovědných za metabolismus důležitých látek, včetně enzymů cytochrom-CYP3A4 a glykoprotein
Zabraňuje rozkladu více látek probíhajícímu uvnitř buněk a tím umožňuje prodloužení jejich dostupnosti

Výsledkem působení několika účinků piperínu je celkové zesílení působení a zlepšení biologického využití některých látek ve srovnání s podáváním stejného množství samostatně.

Piperin mění kurkumin na vysoce účinný lék

Piperin může změnit bezvýznamně zdravotně působící látku, koření kurkumu na vysoce účinný lék. Typickým příkladem je 20-násobné zvýšení biologické účinnosti kurkumínu – přírodního bojovníka proti zánětům, infekcím a rakovině.

Zdravotní účinky mnoha látek jako například kurkumínu se nemohou plně projevovat pro nízkou biologickou dostupnost zapříčiněnou rychlým rozkladem ve střevní sliznici již během vstřebávání a následně rychlou přeměnou játry na neúčinný metabolit – kde probíhá takzvaná glukuronidace.

Budete mít zájem:  Děti vegetariánů nestrádají, jsou zdravější

Důkazem rychlého odbourávání kurkumínu u lidí byly velmi nízké nebo neměřitelné koncentrace v plazmě 1 hodinu po podání 2g kurkumínu zdravým dobrovolníkům. Pokud byl s Kurkumin současně podán iv piperin v dávce 20mg, plazmatická koncentrace kurkumínu 1 hodinu po podání se zvýšila 20-násobně.

Poločas rozkladu a vylučování kurkumínu (clearance) se také významně prodloužil.

Zdroj: Shoba G.et al.: Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human Volunteers; Planta Med. 1998 May; 64 (4) :353-6.

Piperin poskytuje zvýšení antioxidační ochrany

Použití piperínu z černého pepře v klinických pokusech in-vivo vedlo ke snížení škodlivé peroxidace lipidů (tuků), ovlivnění buněčného metabolismu sirných sloučenin a posílení antioxidační ochrany.

Piperin v kombinaci s Kurkumin – přírodní antidepresivum

Piperin zlepšením biologického využití kurkumínu zvyšuje koncentraci beta-endorfinů a serotoninu v mozku, čímž působí jako přírodní antidepresivum. Také zvyšuje tvorbu melatoninu a celkově zlepšuje funkčnost mozku.

Ve studii u lidí se zjistilo že současným podáváním kurkumínu a piperínu se dosiahlok zvýšení účinnosti kurkumínu v podpoře neurochemickou aktivity mozku.

Kombinace kurkumínu a piperínu se ukázala jako účinná přírodní antidepresivní léčba.

Piperin – přírodní digestivum

Piperin povzbuzuje činnost trávicích enzymů slinivky, posiluje trávicí kapacitu a významně zkracuje dobu průchodu potravy trávicím traktem. Působení piperínu i přes paliv pocitu snižuje výskyt žaludečních ulcerací (vředů), modifikuje kontrakce (stahování svaloviny) trávicího traktu.

Piperin je vysoce účinný v boji proti rakovině střev

V klinické studii se hodnotily antiproliferační účinky (brzdné nekontrolované dělení buněk) resveratrolu z červeného révy, cinamaldehydu ze skořice a piperínu z černého pepře proti dělení buněk při rakovině tlustého střeva.

U všech tří látek se dokázali antiproliferační účinky. Antiproliferativní účinek piperínu bylo možné pozorovat po 24 hodinách působení, ke statisticky významnému účinku došlo po 48 až 72 hodinách působení.

Na základě výsledků studie se považují uvedené látky za ochranné výživové faktory v prevenci rakoviny tlustého střeva.

Při kterých látkách piperin podporuje vstřebávání a zlepšuje biologické využití?

Piperin zvyšuje vstřebávání a biologické využití uvedených látek z potravy:

kurkumin
beta-karoten
koenzym Q-10
vitamín B6 – pyridoxin
organicky vázaný selen
aminokyseliny

Kolik piperínu obsahuje pepř?

Obsah piperínu v pepři bývá v rozmezí 5 až 9%.

Jaká je obvyklá přiměřená dávka piperínu pro člověka?

Ve světě existují výživové doplňky s extrahovaný piperin obsahující 5-15 mg piperínu.

Na zlepšení trávení a vstřebávání živin, případně v kombinaci s Kurkumin se doporučuje denní dávka do 15 mg piperínu, odpovídá to 0,15 až 0,25 g suchých plodů pepře.

Piperin se dobře a rychle vstřebává, účinek zesilující vstřebávání nastává po 15 minutách a trvá přibližně 1 až 2 hodiny. Vliv na metabolismus látek játry může trvat i několik hodin v závislosti na typu enzymů.

Piperin a silendafil

Účinná látka Viagry – silendafil je metabolizována hlavně enzymem CYP3A4 nacházejícím se ve střevní sliznici a v játrech. Následkem metabolismu dochází k rozkladu silendafilu na neúčinnou látku již v průběhu vstřebávání a do oběhu se dostává v nezměněné účinné formě přibližně 40%. Uvedené množství se následně rozkládá s poločasem 4 hodiny.

Znamená to že v krevním oběhu koluje po užití 100 mg tablety po 4 hodinách přibližně 20 mg účinné látky. Odhaduje se že piperin zvyšuje účinek silendafilu faktorem 2,5. V praxi to může znamenat přibližné 2 násobné zvýšení účinku nebo možné snížení dávky na polovinu při zachování stejného účinku.

Zbývá jen věřit, že vlády jednotlivých zemí světa nezakážou použití pepře pro nemožnost podílet se na ziscích s prodeje tohoto daru přírody.

Zdroj: http://drzarkov.com/delano/Articles/piperine-multiplies.html

Upozornění pro lidi užívajících léky

Piperin z černého pepře inhibuje – tlumí účinek jaterního enzymu cytochrom-CYP3A4, z tohoto důvodu by se měli lidé užívající léky odbourávány uvedeným enzymem vyhýbat současné konzumaci větších množství pepře. Současná konzumace může způsobit zpomalení odbourávání, a nadměrné zvýšení účinnosti konkrétního přípravku a v krajním případě zapříčinit projevy předávkování.

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  –  www.nutraceutica.sk Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

Kurkuma jako velmi účinný pomocník proti zánětům a bolestem

Jak z kurkumy získat to nejlepší? Foto: Profimedia.cz

Kurkuma je běžný název pro podzemní oddenek asijské rostliny kurkumovníku dlouhého, podobného zázvoru. Nejznámější je ve formě žluto-oranžového koření užívaného především v marockých a indických pokrmech, kterým dodává jemnou, aromatickou, lehce nahořklou chuť a zářivou šafránovou barvu.

Přínosy pro zdraví spočívají ve vysoké koncentraci antioxidantů polyfenolů, zvaných kurkuminoidy. Tři čtvrtiny z nich jsou ve formě kurkuminu, ovšem medicínské extrakty jsou tak koncentrované, že poskytují přinejmenším z 95 % čistý kurkumin.

Kurkuma je používána proti zánětům, k léčbě kožních problémů, k posílení imunitní funkce jater a také k podpoře hubnutí. Všechna tato využití mají pevnou vědeckou základnu.

Hlavní využití najde kurkuma při mírnění zánětů a bolesti.

Zatímco z krátkodobého hlediska je zánět příznivý – upozorní vás, že něco není v pořádku – z dlouhodobého hlediska způsobuje vytrvalé symptomy například u osteoartrózy, lupénky nebo ulcerózní kolitidy (chronické onemocnění střevní sliznice – pozn. red.). Kurkuma potlačuje produkci řady zánětlivých chemikálií a přináší úlevu například od bolesti kloubů či lupénky.

Zvláště důležitý je fakt, že kurkuma/kurkumin, může potlačit zánětlivou chemikálii zvanou TNF-alfa.

Právě molekuly této chemikálie jsou cílem nového léčiva známého jako TNF protilátka, používaného při léčbě osteoartrózy, zánětů střev, lupénky a ankylozující spondylitidy (Bechtěrevova nemoc – pozn. red.).

Nejen že jsou tyto léky drahé, ale musí být aplikovány injekčně. Kurkumin k nim představuje přírodní alternativu.

Několik studií naznačuje, že kurkumin je stejně účinný jako nesteroidní protizánětlivá léčiva (NSAIDs), mezi která patří například ibuprofen, diclofenac, nurofen či voltaren. Jak nesteroidní protizánětlivé léky, tak kurkumin pracují na snížení tvorby zánětlivých chemikálií. Léky pak brání v činnosti dvěma konkrétním enzymům, COX-1 a COX-2.

Kurkumin pracuje skrze množství buněčných signalizačních cest, zahrnujících i enzym COX-2. Každá z nich přitom samostatně snižuje produkci a činnost různých spouštěčů zánětu. Tato činnost se širším záběrem má potenciál zmírňovat bolest a zánět s menší pravděpodobností vedlejších účinků.

Pokud se přikláníte k přírodní medicíně či jste zažili vedlejší účinky nesteroidních protizánětlivých léků, případně se obáváte jejich vlivu na žaludek, ledviny, játra a kardiovaskulární systém, pak může být kurkumin dobrou alternativou.

Kurkumin lze také užívat společně s léky proti bolesti k posílení jejich účinku, v takovém případě pak stačí menší dávka léku. Nebo jej lze kombinovat s glukosaminem a chondroitinem k rychlejšímu nástupu účinku a dosažení lepších výsledků.

Vedle pozitivních účinků kurkumy se odborníci zabývají i další klíčovou otázkou, a to, jak ji nejlépe užívat. Zásadním problémem konzumace kurkumy ve stravě totiž je, že se do krevního oběhu vstřebá pouze 1 % obsaženého kurkuminu. Je to dáno tím, že kurkumin není rozpustný ve vodě.

Vědci tak přišli s následujícím doporučením, jak kurkumu konzumovat, aby se do těla vstřebalo maximum účinných látek.

Jak dostat z kurkumy maximum
Přidejte pepř – jednou z nejsnazších cest, jak podpořit vstřebávání kurkuminu, je kombinovat ho s něčím, co zabrání jeho trávení skrze střevní stěny. Za výborného pomocníka lze v tomto směru považovat pepř. Bílá, černá a dlouhá zrnka pepře obsahují unikátní alkaloid zvaný piperin, který brání vstřebávání kurkuminu skrze střevní stěny. To může zvýšit jeho absorpci do oběhu až o 2000 % (40násobné zvýšení). Pokud máte pepř rádi a hojně ho do kari přidáváte, prospěje vašemu jídlu nejen svou chutí.
Olej – jelikož je kurkumin rozpustný v tucích, lze jeho vstřebání do krevního oběhu podpořit přidáním oleje. Zkuste smíchat 1 polévkovou lžíci čerstvě nadrcené kurkumy, 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, 1 polévkovou lžíci čerstvě namletého pepře a použijte směs do polévky, při dušení masa, do kari a dalších pokrmů.
Použití kurkumového prášku – pokud používáte kurkumu v prášku, ujistěte se, že je co nejčerstvější. Vyhoďte kořenku se starou kurkumou, která už ztratila barvu nebo aroma, a kupujte si častěji menší množství. Skladujte ji v dóze bez přístupu vzduchu, na chladném a suchém místě, z dosahu slunečních paprsků.
Chytré doplňky – abyste vytěžili z doplňků stravy maximum, je potřeba dávat si pozor, jak byly vyrobeny. Jak již bylo řečeno, je velmi těžké vstřebat z běžně dostupných doplňků do oběhu maximum, když kurkumin není rozpustný ve vodě.Dobrou cestou, jak absorpci podpořit, je napodobit pokročilý systém podávání léků, ve kterém je kurkumin obsažen v tekutých kapslích, aby produkoval maličké nanomicely. To chrání kurkumu před rozpadem ve střevech, je tak vstřebávána 185krát lépe než práškové výtažky – dokonce i ty s vysokým obsahem kurkuminoidů.
Bylinné čaje – v ajurvédské medicíně je kurkuma často předepisována v dávce dvou zarovnaných čajových lžiček prášku zamíchaných s kokosovým mlékem a podávaných dvakrát denně. Existuje také mnoho bylinných čajů kombinujících kurkumu s dalšími bylinnými přísadami, které mají doplňkový nebo podporující účinek na metabolismus.
Budete mít zájem:  Chodíte na Kubáň? Můžete až do Vánoc!

Hlavní zprávy

Koření, které máte běžně doma, má léčivé účinky na vaše zdraví

04. ledna 2020 13:56 / Depositphotos

Snad každá hospodyňka má doma koření, kterým běžně dochucuje jídla při vaření. Málokdo ale tuší, jak i obyčejné koření může prospět lidskému zdraví.

I koření obsahuje spoustu vitaminů a látek, které pomáhají při různých nemocech. Ale na druhou stranu je třeba dát pozor, když to totiž s konzumací koření přeženete, můžete mít podrážděné ledviny, játra nebo sliznici trávicího traktu. Prakticky veškeré koření zlepšuje trávení. Další léčivé účinky se ale liší koření od koření.

Anýz

Anýz aktivuje nervový systém a zvyšuje hormonální sekreci. Působí spasmolyticky, mlékotvorně, podporuje odkašlávání a trávení. Kromě toho je dobrým posilujícím prostředkem.

Kladně působí také na naši psychiku. Vedle uvolnění přináší i euforické pocity.

Ve starých herbářích se dokonce uvádí, že anýzové semeno podporuje mužskou plodnost, toto tvrzení však zatím nemá žádné vědecké potvrzení.

Pepř

Pepř podporuje trávení, hubnutí a spalování tuků, odstraňuje nadýmání a podporuje srdeční činnost. Je také vhodný pro ty, kteří trpí na studené nohy a ruce. Stimuluje nervový systém a podporuje vylučování hlenů. V ajúrvédě se využívá jako detoxikant. Piperin, který je obsažený v pepři, má účinky podobné morfinu – proto působí proti bolesti. Považuje se také za přírodní afrodiziakum. 

Bazalka

Posiluje a povzbuzuje žaludeční činnost, snižuje nadměrnou fermentaci a plynatost, působí spasmolyticky, močopudně, mlékotvorně, povzbuzuje srdce a nervy. Bazalka obsahuje omega 3 mastné kyseliny.

Kromě nich je nabitá i dalšími skvělými látkami, jako například vitaminy K, A, C, vápníkem, železem, hořčíkem, ale ukrývají se v ní i silice, třísloviny a esenciální mastné oleje, například: estragol, linalol, cineol, eugenol, sabinen, myrcen, či limonen.

Olej z listů bazalky působí silně protizánětlivě a účinkuje někde i tehdy, pokud již bakterie nereagují na klasické farmaceutické léky. Bazalka také zmírňuje kašel, je vhodná při astmatu, zlepšuje chuť k jídlu a je účinná při zánětu ledvin.

Kmín

Tradičně se používá jako pomocník při problémech s trávením, zabraňuje nadýmání a snižuje plynatost. Podával se i při různých virových onemocněních trávicího traktu a na žaludeční (a také menstruační) křeče.

Doporučuje se i při nachlazení, má schopnost uklidňovat podrážděný krk. Kmínové aroma uklidňuje nervový systém. Je bohatým zdrojem železa a může pomáhat v léčbě a prevenci diabetu nebo snižovat cholesterol v krvi.

Pomáhá také při hubnutí a odbourávání tuku a dokonce umí předcházet vzniku závislostí na některých léčivech.

Jalovec

Žvýkání samotných plodů několika kusů několikrát denně je účinné při zapáchajícím dechu, pálení žáhy, artritidě, revmatismu a katarech močových cest. Plody mají také silné dezinfekční účinky.

Jalovec lze rovněž přidat do směsí na choroby dýchacích cest. Lze jej doporučit i při srdeční slabosti na odvodnění organismu – otoky nohou (otoky kolem kotníků) způsobené selháváním srdce.

Dále lze jalovec použít při různých kožních chorobách.

Kopr

Semena zlepšují trávení, usnadňují odkašlávání, mají močopudné účinky, pohlcují větry a povzbuzují žaludeční činnost. Nať kopru obsahuje provitamin A, vitaminy D, E, K, B1, B2, H, B7, B3 (niacin) i C.

Kopr zvyšuje tvorbu mateřského mléka a semínka se využívají i v čajích při onemocnění močových cest.

 Dále se kopr využívá ke snižování krevního tlaku, zlepšení činnosti a prokrvení srdečního svalu a celkovému posílení organismu.

Majoránka

Podporuje trávení, usnadňuje odkašlávání, má spasmolytické a protizánětlivé účinky, likviduje nadýmání, lehce zahřívá. Nálev připravený ze lžíce této byliny na sklenici vroucí vody můžete pít při prvních příznacích nachlazení.

Majoránka je mírné sedativum a diuretikum, používá se při nervové slabosti, při špatném trávení, průjmu a střevní kolice. Urychluje trávení tím, že zvyšuje sekreci žaludeční šťávy, uklidňuje zažívání, podporuje tvorbu žluči.

 Ve formě mastí lze majoránku používat na špatně se hojící rány.

Paprika

Usnadňuje trávení, povzbuzuje žaludek k vylučování trávicích šťáv, má slabě močopudné účinky. Podporuje imunitu, má antiseptické účinky, ochraňuje buňky a působí jako prevence vzniku rakoviny.

 Odstraňuje plynatost, bolesti břicha, pročišťuje trávicí trakt, podporuje metabolismus tuků. Mírně zvyšuje krevní tlak, podporuje pevnost cév a srdce a funguje jako prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

V neposlední řadě podporuje pevnost kostní tkáně, vlasů, nehtů, pokožky, krvetvorbu je skvělou prevencí vzniku anémie a osteoporózy.

Rozmarýn

Jako koření pro lepší trávení se u nás vůbec nepoužívá. Účinkuje močopudně, žlučopudně, podporuje trávení, povzbuzuje činnost srdce a nervů.

Pokud použijete při přípravě masa rozmarýn, snížíte tím množství rakovinotvorných látek (heterocyklických aminů) vznikajících při vaření. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří svůj výzkum zveřejnili v magazínu Journal of Food Science.

Kromě toho rozmarýn pomáhá zvyšovat aktivitu detoxifikačních enzymů a jeho kladný vliv se projevil i v boji proti rakovině prsu a kůže.

Tymián

Působí dezinfekčně proti střevním parazitům. Je to význačný dezodorační prostředek, protože odstraňuje pachy. Působí rovněž proti průjmům a nadýmání, ulevuje při chronických zánětech žaludku. Kromě toho mírní kašel a pomáhá při bronchitidách a černém kašli. Ve velkých dávkách není prospěšný, neboť může způsobit i otravu. O léčivých účincích bobkového listu jsme psali zde.

Nová naděje pro obézní: Látka piperin v černém pepři má silné odtučňovací účinky

Ilustrační foto.

Foto: foter.com/jking89

Dietologové tvrdí, že obezita je definitivně poražena. Sází na látku piperin, která je obsažena v černém pepři a má silné odtučňovací vlastnosti. Upozorňují, že začít pojídat černý pepř ve velkém však není vhodné.

Vědci potvrzují, že molekuly piperinu mají silné odtučňovací vlastnosti a pomáhají definitivně odstranit problémy s nadváhou. Principy, podle nichž piperin působí, umožňují udržet si štíhlou postavu bez toho, že bychom museli měnit jídelníček. Dietologové potvrzují, že obezita byla definitivně poražena, píše agentura ANSA.

Anna, matka čtyřměsíční holčičky, trpěla problémem nadváhy. Po porodu k překvapení všech shodila 18 kilogramů a její tělo se definitivně změnilo. Její zhubnutí potvrdilo výsledky vědeckých výzkumů týkajících se účinnosti piperinu. Je však třeba připomenout, že piperin je zcela nový produkt, o němž většina lidí neví.

Až dosud si jen málokdo uvědomoval příznivé účinky černého pepře. Jeho vnější obal, který mu dává jeho charakteristickou pikantní chuť, je významným nástrojem boje proti problémům s nadváhou.

Indičtí vědci vysvětlují, že působení piperinu vyplývá z jeho přirozené schopnosti redukovat tukovou tkáň. Tato substance zlepšuje trávení a blokuje tvorbu nových tukových buněk. Organismus tak nemá možnost uskladňovat kalorie.

Z těchto důvodů může mít piperin široké využití v boji proti chorobám vyvolaným obezitou.

Jak piperin působí? Stimuluje histaminové receptory přítomné v žaludku, zvyšuje produkci žaludeční šťávy a urychluje metabolismus. Zvyšuje také tělesnou teplotu a urychluje okysličování tukové tkáně.

Tento vědecký objev umožňuje lidem zklamaným takzvanými zázračnými dietami pochopit tajemství účinného shazování kilogramů. Podle expertů si stále více lidí uvědomuje, že přirozené metody hubnutí zaručují trvalejší výsledky.

„Piperin zvyšuje vyměšování trávicích šťáv, usnadňuje a urychluje proces metabolismu. Redukuje tukovou tkáň a brání vytváření nových tukových buněk,“ uvádí profesor Gianluca Castellano.

Dietologové zdůrazňují, že je optimální shazovat čtyři až šest kilogramů za měsíc. Takovým způsobem se mimo jiné zabrání jo-jo efektu. Rychlejší hubnutí je pro organismus nebezpečné a shozené kilogramy se pak tím větší rychlostí vracejí. Výhodou piperinu je to, že redukuje tukovou tkáň, a to se děje sice pomaleji, ale trvale.

Pravidelné užívání piperinu pomáhá shodit až šest kilogramů za měsíc. Výsledek se různí podle individuálních dispozic každého. Fyzická aktivita hubnutí urychluje.

Díky sportu se počet shozených kilogramů může zvýšit, ale hubne se i bez cvičení. Vědci uvádějí, že piperin zlepšuje výkonnost každého organismu.

To znamená, že hubnou jak osoby fyzicky aktivní, tak i ti, kdo mají sedavý způsob života.

Experti ale upozorňují, že hojná konzumace pepře k hubnutí nestačí. Aby se projevily účinky piperinu, museli bychom denně spolykat 120 zrnek pepře. To je za normálních podmínek nemožné.

Na trhu se již objevují některé přípravky obsahující piperin, ale ne všechny jsou účinné. Čím silnější je koncentrace piperinu, tím silnější je jeho odtučňovací účinek.

Nejčastější koncentrace odpovídá 60 až 90 procentům, ale existují i přípravky s 95 procenty piperinu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector