Pistácie jako superpotravina – snižují cholesterol

Pistácie jako superpotravina – snižují cholesterol

Vysoký cholesterol je hlavním faktorem při rozvoji kardiovaskulárních onemocnění, která vyžadují třikrát tolik životů jako rakovina prsu a dvakrát tolik než rakovina plic. Odhaduje se, že 70 procent Čechů ve věku od 25 do 64 let má alespoň mírně zvýšenou hladinu cholesterolu. Tuková látka má pro naše zdraví jen malý význam, protože hraje klíčovou roli při produkci určitých hormonů, vitamínů, žlučových kyselin a dalších látek, ale ve větší míře poškozuje tělo a způsobuje kardiovaskulární onemocnění, které jsou hlavní příčinou úmrtí na světě .

U cholesterolu je třeba rozlišovat mezi dvěma typy cholesterolu: špatným LDL cholesterolem a dobrým HDL cholesterolem.

LDL je pro náš organismus škodlivý cholesterol, který se může začít hromadit na stěnách cév a vést k jejich kalcifikaci a to představuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, jako je angina pectoris, infarkt nebo mozková mrtvice.

Dalším typem cholesterolu je HDL cholesterol, což je dobrý cholesterol, protože jeho úkolem je odstraňovat špatný cholesterol z tepen.

Kromě neaktivního života hraje klíčovou roli při zvýšené hladině špatného cholesterolu strava. Odborníci z The New England Journal of Medicine tvrdí, že správná výživa může snížit hladinu cholesterolu o 20 procent za pouhé tři měsíce.

Cholesterol lze snížit pomocí určitých druhů potravin. Jedná se o potraviny bohaté na steroly a stenoly.

Jíst potraviny, které obsahují steroly a stenoly, je nejjednodušší způsob, jak snížit špatný LDL cholesterol a snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Steroly a stenoly se přirozeně vyskytují v malém množství v mnoha zrnech, zelenině, ovoci, luštěninách, ořeších a semenech. Protože mají silné účinky na snížení hladiny cholesterolu, začali je výrobci přidávat do potravin.

Stenoly a steroly lze získat v margarínu, pomerančovém džusu, ovesných vločkách. Molekulárně jsou steroly a stenoly velmi podobné cholesterolu. Když cestují trávicí soustavou, zabraňují vstřebávání špatného cholesterolu do krve. Cholesterol se tedy nelepí na stěny cév, ale je vylučován jako odpadní materiál.

Pistácie jako superpotravina – snižují cholesterol

Podobně jako steroly, fungují také vlákniny, zabraňují vstupu špatného LDL cholesterolu do krve.

Potraviny, jako jsou fazole a luštěniny, obsahují těžko stravitelné vlákniny, která váží cholesterol a poté se vylučují jako odpad. Jíst více vlákniny pomáhá snižovat špatný LDL cholesterol, i když v malém, ale významném množství.

Jíst potraviny bohaté na vlákninu funguje tak, že tělo absorbuje méně nasycených tuků, což pomáhá regulovat tělesnou hmotnost a chrání krevní cévy.

Pistácie jako superpotravina – snižují cholesterol

Ořechy jsou další důležitou skupinou živin, které pomáhají snižovat špatný cholesterol.

Většina ořechů, včetně vlašských ořechů, mandlí, arašídů, je vhodná ke snížení hladiny cholesterolu.

Předpokládá se, že ořechy snižují hladinu cholesterolu, protože obsahují rostlinné steroly a nenasycené tuky, které chrání cévy před poškozením. Mají také vysoký obsah vlákniny a vitaminu E.

Další potravinou, která pomáhá snižovat špatný cholesterol, je sója. Sójové mléko, ořechy, tofu, sójové jogurty mohou pomoci játrům snáze vylučovat špatný LDL cholesterol z krve. Takže mléko a maso nahraďte sójou alespoň několikrát týdně.

Spirulina je rostlina, která má sílu regulovat glukózu, krevní tlak a cholesterol. Zmírňuje zánětlivé bolesti, má antioxidační vlastnosti a chrání před chorobami srdce, jater a ledvin. Kromě toho podporuje imunitní systém, snižuje vedlejší účinky alergií, zlepšuje trávení a urychluje funkci mozku.

Zelenomodré řasy jsou plné bílkovin a vitamínů. Spirulina je vláknitá sinice a superpotravina běžně označovaná jako modrozelená řasa. To je způsobeno jeho charakteristickou barvou. Spirulina se pěstuje ve fyziologickém roztoku s vysokým pH nebo ve sladké vodě.

Obsahuje mnoho vitamínů (A, B1, B2, B3, B6, B9, C až po vitamín E) vyznačuje se vysokým podílem bílkovin, které v průměru představují 60 procent z celkového obsahu.

Pomocí rentgenové fluorescenční analýzy dokázali, že spirulina obsahuje mnoho mikroživin, které tělo potřebuje.

Unikátní řasa, která nám pomáhá detoxikovat naše tělo, je spirulina. Nepostradatelnou součástí našich super doplňků je to, že je to jediná řasa, která úspěšně detoxikuje a zároveň posiluje naše tělo.

Spirulina je první řasa na Zemi, která ve svém záznamu DNA zaznamenala úspěšný vývoj Země a lidstva.

Je to jedna z prvních forem života na Zemi, protože mezi prvními přispívala k tvorbě a produkci kyslíku, což umožnilo vývoj vyšších forem na Zemi.

Modrozelené řasy jsou obrovským zdrojem chlorofylu, přírodních solí, enzymů a antioxidantů. Obsahuje také železo, vápník a další minerály. Jeho užitečnost potvrzuje i Světová zdravotnická organizace (WHO). Je zajímavé, že spirulina má mnohem vyšší obsah železa než špenát a obsahuje mnohem více beta karotenu (vitamínu A) než mrkev.

Budete mít zájem:  Může virtuální realita změnit systém vzdělávání ve školách? může pomoci s učením?

Pistácie jako superpotravina – snižují cholesterol

Výzkumy ukazují, že užívání spiruliny má za následek snížení hladiny cholesterolu v krvi a snížení krevního tlaku, čímž klesá pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Zabraňuje poškození srdce a srdečních chlopní, stimuluje a posiluje imunitní systém, protože podporuje tvorbu protilátek a vytváří zdravou reakci na alergie. Pomáhá s učením, koncentrací a pamětí.

Pistácie jako superpotravina – snižují cholesterol

Pro koho je užívání spiruliny vhodné?

Pro děti, které nemají rády zeleninu nebo jí nemohou jíst v dostatečném množství, protože mají nevyvážený příjem potravy, pro teenagery v období růstu a vývoje, kdy potřebují více superpotravin, pro těhotné ženy, pro sportovce a rekreační sportovce, kteří potřebují další živiny k udržení a dodání energie. Pro pacienty nebo lidi, kteří potřebují kvalitnější živiny pro urychlení hojení, pro vegetariány a vegany, kteří potřebují další živiny.

Spirulina se nedoporučuje pouze těm, u kterých je diagnostikována hyperparatyreóza (onemocnění způsobené zvýšenou nekontrolovanou produkcí a sekrecí parathormonu (PTH) z příštítných tělísek) a jedinci alergičtí na řasy a mořské plody a pacienti s velmi vysokou horečkou nebo úpalem.

Spirulinu lze užívat, pokud chceme detoxikovat nebo posílit tělo. Je to jediná řasa, která také posiluje tělo a nejen detoxikuje! Můžete jí použít několika různými způsoby: prášek spiruliny přidejte do smoothie nebo jogurtu, citronové limonády, posypte s ní ovoce.

Spirulina v prášku obsahuje až 60 procent bílkovin, z nichž všech 23 jsou esenciální aminokyseliny. Výzkum ukázal, že užívání spiruliny může mít u diabetiků pozitivní vliv na hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Pistácie jako superpotravina – snižují cholesterol

Doplněk stravy

Zelené bohatství přírody

  • 100% z ekologického zemědělství
  • Vysoký obsah bílkovin
  • Zdroj železa
  • Zdroj vlákniny
  • Udržuje vitalitu
  • Zabraňuje únavě
  • Pomáhá regulovat tělesnou hmotnost

250g | na 60 dní

Pistácie: Superpotravina, která prospěje nervům, srdci i vlasům

Velkým benefitem pistácií je, že oproti jiným oříškům obsahují většinu živin – sacharidy, bílkoviny, aminokyseliny, tuky i vlákninu. Jsou bohaté na minerály jako fosfor, draslík, vápník, železo, hořčík či zinek a slouží i jako zásobárna vitamínů A, B6, C, E či K. Ideální snack je na světě.

Pistácie jako superpotravina – snižují cholesterol

Pomoc při hubnutí

V případě, že si držíte zdravý životní styl nebo chcete pár kilo zhubnout, nemusíte se pistácií vzdávat. Potěší vás totiž nejen zmíněnou skladbou živin, ale celkově i nízkým počtem kalorií. Pistácie patří mezi vůbec nejméně energeticky náročné ořechy.

Pistácie jako superpotravina – snižují cholesterol

Zdravé tělo

Pistácie se pyšní obsahem antioxidantů, jež jsou důležité pro prevenci rakoviny a onemocnění srdce. Jejich pravidelná konzumace pomáhá snižovat špatný LDL cholesterol v těle, který vede k řadě zdravotních problémů. Oříšky dále přispívají v boji proti cukrovce, kontrolují krevní tlak a hladinu cukru v krvi nebo udržují zdravý nervový systém.

Pistácie jako superpotravina – snižují cholesterol

Krásná pleť i vlasy

Kvalitní obsah živin se samozřejmě neprojeví jen uvnitř těla, ale i vně. Například vitamin E ovlivňuje zdravou a krásnou pokožku, kterou chrání před poškozením a vysušením. Také vlasům pistácie prospějí. Podpoří jejich sílu a pružnost, vyživí je, zhydratují a ochrání před poškozením.

Pistácie jako superpotravina – snižují cholesterol

Ořechy, superpotravina, kterou určitě nevynechávejte ze svého jídelníčku

Ořechy se jednoznačně řadí mezi superpotraviny, jelikož jsou plné zdravých tuků, obsahují velké množství živin, minerálů, vitamínu a dalších látek, které prospívají zdraví.

Měli byste je zařadit do svého jídelníčku každý den, ne však ve velkém množství, denně by to mělo být cca 10-25 g, v závislosti na vašem denní energetickém příjmu a výdeji.

I přesto, že v oříškách nalezneme tuky zdravé, pořád se jedná o tuky, kterými bychom se neměli přejídat. V následujících řádkách si můžete přečíst o pozitivních účincích některých z nich.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy u nás patří mezi tu nejdostupnější variantu ořechů. U kdekoho naleznete ořešák na zahradě. Je to nenáročný strom, co se týče pěstování. S přibývající léty však potřebuje hodně prostoru, myslete na to při jeho výsadbě. Vlašské ořechy obsahují vitamíny, minerály a železo. Pomáhají:

  • regulovat krevní tlak
  • snižovat hladinu cholesterolu
  • jako prevence před chorobami srdce a cév

Lískové ořechy

Lískové oříšky jsou další plodinou typickou pro naše zeměpisné šířky. Líska je nenáročná na pěstování. Pokud však chceme sklízet lahodné a velké plody, vyplatí se zakoupit šlechtěnou odrůdu. Nejlepší je skladovat vysušené oříšky ve skořápce, tak vám vydrží i několik let. Po vyloupání mají tendence k rychlému žluknutí. Výhody:

  • pozitivně působí na cholesterol
  • prospívají zraku
  • zpomalují proces stařecké demence
Budete mít zájem:  Guarana – perfektní přírodní zdroj energie

Pistácie jako superpotravina – snižují cholesterolZdroj obrázku: Pixabay.com

Mandle

Mandle mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny, z minerálu pak dominují vápník a hořčík, který napomáhá proti křečím. Mají vliv na správnou funkci střev, snižují cholesterol a hladinu cukru v krvi.

Kešu

Kešu ořechy obsahují vysoké množství vitamínů B komplexu a vitamínů C. Z minerálů pak vápník, hořčík, železo a zinek. Konkrétně hořčíku je zastoupeno nadměrné množství. Zlepšují paměť a imunitu.

Pistácie

V pistáciích nalezneme především vitamíny A a E. Z prvků pak vystupují do popředí hlavně měď a železo, pistácie je tak vhodné používat při stavech chudokrevnosti. Kupujte spíše nesolené a loupané, můžete tak snadněji zkontrolovat jejich kvalitu.

Svět Plodů Pistácie RAW loupané nepražené 50 g

Pistácie loupané RAW nepražené z USA

Loupané RAW pistácie jsou zdravé ořechy prémiové kvality. Jestliže hledáte nejlepší a nejchutnější oříšky, tak je pro Vás Svět plodů tím pravým místem. ✓ zdroj energie ✓ *RAW PRODUKT* = surovina byla zpracována do teploty 42°C, živá strava    

  • Základní specifikace  
  • Složení:     celé plody pistácií
  • Země původu:
  • USA
  • Trvanlivost: min. 3 – 18 měsíců
  • Balení: zipový znovuuzavíratelný sáček
  • Úprava:
  • RAW, pistácie loupané (nez skořápky), nepražené
  • Velikost: nespecifikováno
  • Obchodní třída:
  • EXTRA N.1, prémiová kvalita, celé jádra ořechů, minimum zlomku
  • Odrůda: nespecifikováno   *přesné datum na vyžádání po mailu, popř. telefonu PROVOZ & EXPEDICE        
  • Poznámka nákupčího      
  • Výživové hodnoty na 100g        

Víte, že…            

Pistácie jako superpotravina

Pistácie jsou významným zdrojem vlákniny. Jsou dále bohaté na tuky i bílkoviny (20%). U solených pistácií si pohlídejte množství soli. Doporučená denní dávka soli je 5g.  Mimochodem věděli jste, že pistácie jsou extrémně hořlavé.                

Oříšky plné vitamínů

V pistáciích jsou zastoupeny vitamíny skupiny A, B (B1, B2, B3) a E. Tyto oříšky jsou nositeli významného množství železa, dále mědi i zinku. Obsažené prvky v pistáciích přispívají ke zdraví kloubů i kostí.          Vliv na zdraví

Pistácie mají hromadu pozitivních účinků na naše tělo. Dokáží udržovat hladinu cholesterolu, snižují krevní tlak, pečují o cévy, působí jako antioxidant, detoxikují, patří mezi brainfood, tedy dokáží zmírnit stres a zvyšují pozornost.        

Pistácie

Pistácie je oblíbená pochoutka napříč všemi generacemi. Jsou význačné svojí specifickou nasládlou chutí, zaujímají místo jakožto ingredience v oblasti kuchyně a cukrářství, jako součást sladkých i slaných dezertů, zároveň obsahuje mnoho vitamínů a prospěšných látek a je známá svými blahodárnými účinky na zdraví člověka.

O pistáciích

Pistácie Pravá patří do čeledi ledvinkovité. Z několika desítek odrůd a druhů, je pistácie pravá jediná, která má jedlé ořechy a využívá jako potravina.

Pistácie rostou na stromech 5 – 6 metrů vysokých v trsech, podobných vinné révě, obaleny ve slupce a skořápce, když slupka zčervená, je to znamením, že je pistácie zralá, a připravená na sklizeň.

Strom pistácie roste i několik set let, nejvyšší produkce dosahuje po 20 letech, kdy lze z jednoho stromu získat až padesát kilogramů plodů.

Pistácii se daří hlavně v suchých subtropických polopouštních oblastech, s ročními srážkami od 20 do 40mm, mezi hlavní producenty tedy přirozeně patří země, které se nacházejí v subtropickém pásu, zároveň však dobře snáší i velké teplotní rozdíly, od -10 do +40 stupňů.

Strom pistácie se původně rozšířil z oblasti blízkého východu, z oblasti Íránu, který je hlavním ze světových producentů pistáciových oříšků, právě z Íránu pocházejí pistácie té nejlepší kvality.

Následované Spojenými státy, které jsou v pěstování a exportu celosvětově na druhém místě, pistáciím se daří v oblasti Kalifornie, v tzv. Centrálním údolí, a Tureckem. Dalším významnými producenty jsou Řecko a Sýrie.

Oblast Dálného východu pokrývá produkce hlavně z Číny.

Významný zdroj živin

Pistácie mají vysokou výživovou hodnotu.

Pro svůj vysoký podíl bílkovin a tuků jsou kvalitním zdrojem energie, zároveň mají čtyřikrát méně kalorií než ostatní oříšky, asi 100g dodá 557 kalorií, zlepšují látkovou výměnu v organizmu.

Jsou bohaté na vitamín B, důležitý pro nervovou soustavu a svaly, A a E pomáhající při detoxikaci organizmu. Hodí se zejména pro těžce pracující a lidi pod velkou fyzickou, ale i psychickou zátěží, sportovce a studenty.

Vysoký obsah železa a mědi

Pistácie obsahují velké množství minerálních látek, zejména měď a vysoké množství železa, pouhých 100g pistácie dodá tělu 144% denní dávky mědi. Tyto prvky se podílejí na tvorbě krve, pomáhají při procesu krvetvorby v kostní dřeni a pomáhá při pronikání železa do červených krvinek. Hodí se pro lidi trpící poruchou krvetvorby a lidi trpící anémií.

  1. Pro zdravé srdce
  2. Vzhledem ke svému nízkému obsahu tuku, už jen pár kousků pistácie pomáhá snížit množství cholesterolu v krvi, snižuje riziko krevních sraženin a může významně pomoci při snížení rizika infarktu a při stresových situacích pomáhá snížit krevní tlak.
  3. Těhotenství
Budete mít zájem:  Co S Prošlými Léky?

Pistácie mohou být i významným přínosem pro těhotné ženy, které potřebují více energie, minerálů a vitamínů, zejména proto, že obsahují vysoký podíl kyseliny listové, důležité pro růst a vývoj plodu, podporuje vývoj jeho nervové soustavy, mozku a míchy. Těhotné ženy by se měli zaměřit hlavně na přírodní pistácie bez jakékoliv chemické úpravy a vyhýbat pistáciím soleným a těmi s přidanými aditivy, které pro ně mohou být nebezpečné.

  • Obsah vitamínů
  • Vitamin A – Podporuje zrak (prevence zánětů oka, šerosleposti…), imunitu, důležitý antioxidant
  • Vitamin B – Nezbytný funkci nervového systému a fungování metabolismu
  • Vitamin C – tvorba aminokyselin, zvyšuje pevnost cév, dásní, stimuluje vývoj kostí, zubů a chrupavek
  • Vitamin E – Antioxidant, zpomaluje stárnutí buněk, prevence proti mutacím buněk a nádorovým onemocnění, zvyšuje plodnost
  • Vitamin K – Prevence poruch krevní srážlivosti a řídnutí kostí a zubů
  • Kyselina listová – Důležitý pro těhotné ženy, podporuje vývoj plodu a růst
  • Zajímavosti

Pistácie, a všeobecně všechny oříšky byly považovány až do nedávna za velmi tučné, způsobující přibírání, ale opak je pravdou, pistácie obsahují vzhledem ke své výživové hodnotě jen minimální obsah tuků, což je dělá vhodným pokrmem pro hubnutí, využívaných při dietách. Už malé množství ořechů uspokojivě zasytí.

Pistácie jsou extrémně hořlavé, proto se nikdy neskladují v příliš velkém množství, může dojít i k jejich samovznícení.

Pistácie jsou bohaté na minerály a vitamíny, doporučená denní dávka je 15 pistácií.

Pistácie pražené solené přírodně otevírané

Tento produkt lze zakoupit v EKO variantě. Obal, ve kterém je produkt zabalen, je vyroben pouze z ekologických, netoxických materiálů (kukuřičný škrob, papír, rostlinná celulóza). Obal lze přidat do kompostu, kde se zcela rozloží.

  • Složení: Pistácie, sůl
    Administrativní zařazení: Skořápkové plody
    Balení: Kvalitní, znovu-uzavíratelný doypack obal, pro delší trvanlivost produktu
    Dostupné gramáže: 100g EKO, 250g, 500g, 1000g
    Země původu: Írán
    Výrobek může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů, arašídů, sezamu a oxidu siřičitého.
  • Skladujte na suchém místě, mimo dosah slunečního záření.
  • Pistácie jsou přírodně vyzrálé, díky čemuž se přirozeně otevřou, a tím pádem mají tu nejlepší chuť a nejvyšší obsah výživových látek.

Pistácie obsahují množství minerálů a zdravých tuků jako jsou draslík, proteiny, vitamíny (A, B, E), fosfor, vápník, zinek, selen a všechny esenciální aminokyseliny. Dále obsahují velké množství železa a mědi. Jedna šálek pistácií obsahuje až 44% doporučené denní dávky mědi, která je nezbytná pro zdravé kosti, při tvorbě červených krvinek a kolagenu.

Obsahují fytosteroly, které redukují množství nebezpečného cholesterolu v krvi a také chrání před vznikem některých druhů rakovin.

Pistácie a jejich vliv na zdraví člověka:

– Jsou bohaté na vitaminy, vitamin B je důležitý pro zdravou nervovou soustavu a svalové tkaniny, vitamin A a E pomáhají při detoxikaci organismu.
– Jsou bohaté na hořčík, který pomáhá absorbovat vápník.
– Antioxidanty v pistáciích zpomalují proces stárnutí.

– Esenciální aminokyseliny hlavně arginin pomáhá zlepšovat imunitní systém a fenylalanin zlepšuje náladu, snižuje bolest a omezuje chuť na jídlo.
– Fytosteroly v pistáciích zabraňují vstřebávání cholesterolu ve střevech.

– Zvýšená konzumace pistáciových oříšků Vám pomůže zvýšit i příjem vlákniny, která pomáhá snížit riziko vzniku srdečních onemocnění a cukrovky.
– Mangan je důležitý při tvorbě kostní hmoty a při metabolismu cholesterolu.

– V pistáciích se také nachází beta-karoten, který se v těle přeměňuje na vitamin A a podporuje zdraví očí

Jsou velmi vhodné například při dietách, kde si kontrolujete množství kalorií. Tím, že jsou syté, uspokojí velmi rychle hlad a mají přitom málo kalorií.

Výživové údaje na 100g:

Energetická hodnota 2378 kj / 568 kcal
Tuky 46 g
– z toho nasycené mastné kyseliny 6 g
Sacharidy 27 g
– z toho cukry 8 g
Vláknina 11 g
Bílkoviny 21 g
Sůl 1 g

Pouze přihlášení uživatelé, kteří zakoupili tento produkt, mohou přidat hodnocení.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector