Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděli

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděli

UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděli

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděli

ESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděli

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděli

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděli

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděli

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděli

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta aplikovaných věd

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděli

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděli

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

20 faktů, co jste nevěděli o superpotravinách, Energy (cz)

Pro začátek si ale ujasněme, o čem je vlastně řeč.

Superpotraviny nejsou oficiálně vymezené. Můžeme je však definovat jako “potraviny s, v poměru na svůj objem a počet kalorií, nadprůměrně vysokým obsahem živin a minerálních látek.“ V širším slova smyslu může být za superpotravinu považováno téměř jakékoliv ovoce či zelenina.

Abychom si to usnadnili, budeme se zde bavit o následujících superpotravinách:

Chlorella, Spirulina, Acai, Maca, Barley Juice

O kapustě, kadeřávku, avokádu, borůvkách, chia semínkách, sladkých bramborách a jim podobných třeba někdy jindy.

Superpotraviny jsou opředeny mnoha mýty a tajemstvími. Nepomáhá ani, že se jednu dobu o některých z nich mluvilo jako o lécích na rakovinu či jako o zaručených prostředcích na hubnutí. Bez dalších prázdných frází se pojďme podívat na prokázaná (překvapivá) fakta o superpotravinách:

Spirulina

1. Doporučená i Světovou Zdravotnickou Organizací (WHO)

WHO na svém setkání už v roce 1974 vyhlásila spirulinu jako jednu z potravin budoucnosti, a to díky své maximálně nutriční hodnotě. WHO spirulinu používá při výživové pomoci pro podvyživené děti v rozvojových zemích.

2. Obrovsky záleží na tom, v jakém prostředí roste

Spirulina do sebe totiž absorbuje veškeré látky ze svého okolního prostředí, tedy nejen živiny, ale i toxiny! Takže – nekupujte Spirulinu z Číny, mohli byste si uškodit!

3. Spirulina jako proteinová královna

Spirulina je z 60 až 70% tvořena proteiny, je tedy ideální přírodní náhradou klasických proteinových fitness shaků plných chemie. Díky vysokému obsahu proteinů je i doporučovaná vegetariánům, veganům a vyznavačům raw stravy.

4. Spirulinou můžete nakrmit i své čtyřnohé kamarády

Opravdu! I pokud nejste superfood-fanatik. Spirulina je pro čtyřnohé mazlíčky nejen bezpečná, ale dokonce i více než prospěšná, hlavně pro jejich zažívání. Není třeba jí ale pejska či kočičku ládovat, stačí jen přidat pár gramů při zažívacích potížích.

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděliSpirulina je dobrá nejen pro vás, ale i pro vašeho chlupatého společníka

Chlorella

5. Hvězda čínské medicíny

Chlorella je nedílnou součástí čínské medicíny, která ji doporučuje jako přírodní detoxikant plný živin.

6. Nejvíce Chlorelly spotřebuje Japonsko

Japonci svoji chlorellu zbožňují – patří mezi jejich hlavní nutriční doplněk. Odhaduje se, že až 10 milionů Japonců užívá chlorellu – to je téměř 10%! Že by Japonci za svou pověstnou dlouhověkost vděčili právě chlorelle..?

7. Chlorella pro čisté mateřské mléko

Detoxikační účinky chlorelly působí skvěle i u kojících maminek a zbavují mateřské mléko dioxinů, tedy toxinů ze znečištěného životního prostředí.

8. Chlorella zatočí s kocovinou

Tedy pokud si ji vezmete PŘED bujarou nocí. Ti šťastnější kocovinu nepocítí vůbec, ostatní budou mít jen lehkou verzi „opice“.

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděliČeká-li vás večírek, dejte si preventivně chlorellu. Uleví od kocoviny!

Maca

9. Macu používá i NASA

Maca je přidávána do stravy astronautů NASA na jejich vesmírných výpravách pro svou mimořádnou nutriční hodnotu.

10. Maca patří k nejvýše rostoucím rostlinám na světě

Maca roste v jihoamerických Andách ve výškách mezi 3,5 – 4,5 tisíci metry nad mořem v prostředí, kde se „normálním smrtelníkům“ už mnohem hůře dýchá.

11. Maca je jednou z nejstarších potravin

Legenda praví, že Maca byla darem boha Virakoči lidem žijícím v extrémně nepříznivých podmínkách. Po dva tisíce let byla součástí stravy a zdrojem cenných složek zaručujícím zdraví a dlouhověkost.

12. Půda pro Macu odpočívá a sílí po 4 roky

Teprve poté je připravena na to, aby zvládla a dostatečně vyživila další úrodu této mimořádné rostliny.

13. Maca místo peněz

V době rozkvětu Incké říše Maca sloužila pro svou hodnotu jako místní platidlo.

14. Maca je oficiálně přírodním dědictvím Peru

A jinde se bez souhlasu peruánské vlády nesmí pěstovat. V Číně se momentálně pěstuje ilegálně.

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděliPeruánští farmáři pěstují Macu už po tisíciletí

Barley

15. Mladý ječmen je používán už po několik tisíciletí

Ve 4. století před naším letopočtem, ve vrcholném období řecké filozofie a lékařství, byl prokazatelně využíván extrakt mladého ječmene Nicomachusem, otcem Aristotela a dvorním lékařem makedonského krále Amyntase II.

16. Struktura chlorofylu z mladého ječmene je téměř shodná se strukturou hemoglobinu

Proto se zelenému ječmenu také říká „zelená krev“. Srovnáním chemické struktury chlorofylu, objevené v roce 1915, a krevního barviva hemoglobinu, popsané roku 1930, se zjistilo, že jsou tyto látky po chemické stránce téměř totožné. Liší se pouze jedním atomem.

17. Mladého ječmene existuje více variant

Ječmen sklizený v raném stadiu se vysuší a připraví jemným mletím na prášek – tato forma je označována jako „grass“. Obsahuje vyšší množství vlákniny, ale méně nutrientů.

Účinnější forma, nazývaná „juice“, vzniká lisováním mladých rostlinek. Získaná šťáva se pomalu a šetrně suší tak, aby v ní byly zachovány všechny důležité látky.

Hádejte kterou variantu máme v sortimentu my? 🙂

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděliJeště jako ječmen ani nevypadá, ale už se sklízí. V tomhle stadiu totiž mladý ječmen obsahuje nevíce živin.

Acai

18. Náročná sklizeň Acai

Palmy Acai v brazilském pralese rostou až do výšky téměř 20 metrů. Sklizeň je plně manuální, jen za použití mačet. Místní sběrači „ribeirinhos“ jsou zvyklí vylézt takovou výšku jako nic.

19. Bobule se musí vysušit mrazem (lyofilizací) do 24 hodin

Jinak ztrácí svou nutriční hodnotu.

20. První kontakty moderního světa s Acai byly rozpačité

Plody Acai se masově představily v roce 2004 díky talkshow známé americké moderátorky Oprah. Bohužel to tenkrát bylo hlavně o zázračném hubnutí, což se později jednoznačně neprokázalo.

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděliČerstvě sklizené bobule Acai těsně před sušením.

Ne tak překvapivou samozřejmostí je, že všechny z výše zmíněných zelených (fialových, atd.) superpotravin obsahují vysoké množství vitaminů a minerálních látek a jsou tedy mimořádně zdraví prospěšné téměř pro každého.

Co vás u superpotravin nejvíce překvapilo?

Zelený ječmen si můžete vypěstovat doma

Ječmen představuje nejstarší pěstovanou obilovinu u nás a dodnes je také jednou ze dvou nejčastěji pěstovaných obilovin. V České republice se tradičně využívá zejména v podobě sladu, jako základní ingredience tolik populárního piva.

Obilky ječmene se však dají využít i jinak. Nejde jenom o pekárenství nebo přípravu různých pokrmů, ale také životadárný nápoj ze zeleného ječmene.

Tomuto nápoji, mladému ječmenu jako takovému a také jeho pěstování se budeme věnovat podrobně na následujících řádcích.

Zdravý zelený ječmen v kombinaci s dalšími 3 silými superpotravinami

Pokud chcete zelený ječmen začít užívat, doporučujeme 100% BIO směs Blendea SUPERGREENS. Kromě 30 % zeleného ječmene a 30 % mladé pšenice z čisté přírody Německa obsahuje také 20 % spiruliny a 15 % chlorelly z nedotčených horských vod Taiwanu.

  • Pro lepší chuť do ní přidáváme ještě malý kousek máty.
  • Těžké kovy, kontaminanty, barviva, aromata, syntetická dochucovadla a konzervanty v ní nenajdete.
  • Stejně jako chemii, neobsahuje také laktózu, cukr, a protože je pouze z mladých zelených výhonků (nikoli zrn), tak ani lepek.
Budete mít zájem:  Hub přibývá, ale i jedovatých

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděli

Co je to zelený ječmen?

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděliNalevo mladý ječmen, měnící se na pozdější stéblo. Napravo již zralý klas se zrnem, nad ním nezralý klas 

Ječmen představuje rostlinný rod čeledi lipnicovitých. Jde celkem o 25 druhů planého ječmene a jeden kulturní druh – ječmen setý, lat. Hordeum vulgare. Zatímco některé plané druhy ječmene mohou být i víceleté, ječmen setý je jednoletou jarní nebo ozimou obilninou.

Ječmen setý se řadí mezi nejvýznamnější a také nejstarší hospodářské rostliny. Zmínky o ječmenu nacházíme v antických textech, také mezopotámské, indické nebo čínské mytologii. Jeho historie sahá více než osm tisíc let zpátky. U nás se ječmen pěstuje již přes pět tisíc let, dokládají to místní archeologická naleziště.

Ječmen z českých polí se aktuálně z třetiny využívá jako slad pro výrobu piva. Velká část produkce slouží ke krmným účelům. Zatímco v minulosti se ječmen ve velké míře uplatňoval také ve výživě, později ho vytlačila pšenice. Dnes však ječmen znovu obnovuje svoji slávu, především ve své zelené variantě jako mladý ječmen, často však dovážený ze zahraničí (Nový Zéland aj.).

TIP: Klikněte a čtěte i ostatní naučné články z kategorie Zelený ječmen

Mladý zelený ječmen představuje jen několik dnů staré, zelené výhonky ječmene. Naklíčené obilky se nechávají růst asi 10 dnů, aby se následně sklidily a zpracovaly.

Pokud půjde o BIO mladý ječmen, budou zelené výhonky růst v čisté půdě. Při produkci takového ječmene se uplatní přírodní minerály z půdy, naopak se obejde bez chemických hnojiv a pesticidů.

BIO mladý ječmen se bude zpracovávat šetrnými metodami, chemické a tepelné úpravy jsou samozřejmě tabu. Tak může nabídnout skutečnou energii, energii půdy, vody, slunce a vzduchu.

Tak si ponechá své bioaktivní složení, životadárné látky, ze kterých bude mít užitek i lidský organismus.

BIO zelený ječmen má nejčastěji podobu prášku. Vzniká tak, že se zelené výhonky BIO ječmene šetrně odšťavní a šťáva z nich se pak za nízkých teplot suší.

Tento prášek pak nabízí všechny nutriční vlastnosti mladých zelených rostlinek. V praxi se pak opět ředí vodou (nebo jinou tekutinou) a popíjí. Pochopitelně, šťáva z mladého ječmene se dá popíjet i přímo čerstvá.

V tom případě je však nutné si mladý ječmen vypěstovat.

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděli

Jak zelený ječmen pěstovat?

Pěstování mladého ječmene doma není nijak náročné, nevyžaduje více úsilí než pěstování klasických zelených bylinek. Jak na to? To ukazují i vědci z Mendlovy univerzity, kteří se snaží o popularizaci ječmene jako domácí, běžně dostupné plodiny.

Vedoucí výzkumu Jaroslava Ehrenbergerová z Mendlovy univerzity radí, jak si zelený ječmen vypěstovat doma. Podle ní to zvládne opravdu každý.

Stačí zasadit semínka do běžného substrátu, truhlík pak nechat na slunci po několik dní a nezapomenout přitom na zálivku. Mladý ječmen se dá sklízet už asi po deseti dnech od výsadby.

Bezprostředně po sklízení by se měl i zpracovat, tedy vylisovat do podoby zelené šťávy.

  • Pěstování zeleného ječmene doma se věnují i videa, která vznikla na půdě Mendlovy univerzity.

Návod na pěstování mladého zeleného ječmene doma

Předsazení a výsadba

Nejprve si musíte obstarat výsadbu. Pozor, ne všechny obilky jsou určené ke klíčení. Vždy se ujistěte, že kupujete ječmen vhodný ke klíčení.

Aby rostlinky rostly rychleji, vyplatí se tzv. předsazení. Semena ječmene tedy nejdříve zalijeme vodou (voda by měla mít asi 2 – 3x větší objem než semena ječmene), důkladně promícháme a necháme ve vodě namočená po dobu 8 – 12 hodin. Všechna semena by přitom měla být v kontaktu s vodou.

Následně vodu slijeme, semena propláchneme a necháme okapat při pokojové teplotě. Sluneční světlo v tomto momentě není potřeba. Dle některých zdrojů takto semínka proplachujeme 2 – 3x, dokud se na nich neobjeví náznak kořínku. Jiní pěstitelé však nečekají a semínka vysazují ihned po prvním předsazení.

Ječmen vysazujeme do zeminy (nejlépe organický mix s podílem kompostu), jako nádoba skvěle poslouží klasický truhlík. Zeminu před výsadbou důkladně zalijeme tak, aby byla v celém svém objemu dostatečně vlhká. Semena před výsadbou ještě naposledy propláchneme.

Semena rovnoměrně rozmístíme nahusto po celém povrchu zeminy, kterou jsme předtím důkladně promáčeli.

Péče a zálivka

Nádobu s výsadbou semene bychom měli zakrýt tak, aby byla zemina chráněna před světlem a současně se v ní držela vlhkost. Kryt by měl však umožňovat také cirkulaci vzduchu, prostřednictvím různých otvorů nebo štěrbiny.

Výsadbu ponecháme při pokojové teplotě a 1 – 2x denně zaléváme. Zemina by měla být neustále vlhká.

Jakmile výhonky vyrostou na výšku několika centimetrů (cca 3 – 5 den od výsadby), můžeme je odkrýt. Poté rostlinkám zajistíme dostatek slunečního záření. Od té doby se také vyplatí větší zálivka a vlhčení výhonků pomocí rozprašovače.

Sklizeň

Zelený ječmen můžeme sklízet nejdříve asi týden po výsadbě. Rostlinky by měly být vysoké cca 15 – 20 cm. Trávu odstřiháváme těsně nad povrchem zeminy a ihned ji zpracováváme. Ke zpracování budeme potřebovat odšťavňovač nebo lis. Získáme tak zelenou šťávu z mladého ječmene, energií nabitý nápoj, který slibuje celé spektrum příznivých účinků.

Jak si připravit nápoj z mladého ječmene?

Pokud máte k dispozici rostlinky mladého ječmene (ano, právě ty, které jste si vypěstovali), jednoduše je ostříhejte a vylisujte. Šťávu pak zřeďte dle chuti vodou či ovocnou šťávou a vypijte.

Pochopitelně, ne každý má prostor pro pěstování zeleného ječmene doma. Alternativou je pak využití prášku ze zeleného ječmene v BIO kvalitě, který představuje vylisovanou, za nízkých teplot usušenou šťávu z mladého ječmene. BIO mladý ječmen pochází z organické produkce, takže v sobě nese maximum cenných látek. Ten nejkvalitnější má původ v zemích s panenskou přírodou jako je Nový Zéland.

Příprava zdravého nápoje je s práškem z BIO mladého ječmene snadnější a šetří čas. Postačí asi lžičku zeleného prášku důkladně rozmíchat ve sklenici vody. Nápoj z mladého ječmene se doporučuje popíjet nejlépe ráno.

Proč pít zelený ječmen?

Zelený ječmen si jako energetickou vzpruhu na jaře dopřávali i naši předkové. Historii a tradici využití ječmene, nejenom v českých zemích, se věnujeme v samostatném článku: Nejstarší zelená superpotravina? Mladý ječmen!

V současnosti doporučují mladý ječmen mnozí výživoví specialisté, mj. koučka zdravého životního stylu Ing. Lenka Diblíková, Ph.D. Ta pro server Vitalia vybrala mladý ječmen jako jednu z nejlepších superpotravin dneška.

Přednosti zeleného ječmene vyzdvihuje i zmiňovaná Jaroslava Ehrenbergerová z Mendlovy univerzity. Ta upozorňuje na blahodárný obsah plný důležitých látek, mj. antioxidantů, vitamínů, živých enzymů a minerálních látek.

„Sušina mladé hmoty zeleného ječmene obsahuje kolem 10 % minerálů jako je železo, vápník, hořčík, fosfor aj.,“ vyjmenovává Ehrenbergerová. Díky cennému obsahu je zelený ječmen přínosný v boji proti civilizačním chorobám.

Mezi jeho klíčové účinky patří také zvyšování obranyschopnosti organismu.

VIDEORECENZE: Opravdu SUPERGREENS funguje?

TIP: Klikněte a čtěte i ostatní naučné články z kategorie Zelený ječmen

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděli

Pěstování a zpracování zeleného ječmene – co jste nevěděli

Jak na pěstování zeleného ječmene?

Budete mít zájem:  Nemám televizi. Seberou mi dítě?

První zmínky o ječmeni můžeme najít již v období kolem 17 000 let před naším letopočtem, kdy člověk sbíral a ochutnával všechny listy, semena a stonky rostlin. První historicky podložené nálezy se datují o něco později, 8 000-10 000 let před naším letopočtem, a to zejména z Asie a Afriky, kde se dodnes ječmen vyskytuje.

Dr. Hagiwara – otec myšlenky zeleného ječmene

Za otce zeleného ječmene je považován Dr. Hagiwara, který během svých výzkumů a pozorování zjistil, že nejvíce výživných látek se v rostlině nachází v období jejího intenzivního růstu, tedy dokud ještě není vyčerpávána kvetením a tvorbou semen. Tomuto faktu bylo později přizpůsobeno celé zpracování zeleného ječmene.

Náš tip: zkuste tyto zelené potraviny

Chemické látky mají zákaz

Zelený ječmen se pěstuje organickým a naturálním způsobem, proto je výběr vhodné půdy pro jeho pěstování velmi náročný. Dbá se na čistotu ovzduší, podzemních vod, ale i znečištění půdy předešlým používáním různých zemědělských chemikálií. Při jeho pěstování se totiž nepoužívají žádné pesticidy a další chemické látky.

Půda je bohatá na minerální látky, protože zelený ječmen se pěstuje střídavě s vojtěškou, čímž je zabráněno vyčepání a znehodnocení půdy, tedy jednostrannému vyčerpání živin.

Aby bylo organické pěstování dokonalé, ječmen je zavlažovaný výhradně mineralizovanou vodou z čistých podzemních pramenů. Častokrát se můžete setkat s označením mladý zelený ječmen, nebo jen mladý ječmen. Tento název dostal zelený ječmen právě díky období jeho sběru, který je velmi brzy po jeho vyklíčení.

Sběr ve 20-25 cm rostlinky ječmene

Když rostlinka vyroste do výšky 20-25 centimetrů, je připravena na svůj sběr a následné zpracování. V této fázi svého růstu má rostlinka teprve listy, ve kterých jsou koncentrované všechny výživné látky samotné rostlinky.

Tato fáze je nejlepší na zpracování a vytížení co největšího množství živin. V další růstové fázi již totiž obsah výživných látek postupně klesá, protože rostlinka se vyčerpává tvorbou stébel a následnou tvorbou květů a semen.

Zpracování zeleného ječmene

Zpracování této rostlinky může probíhat třemi způsoby.

1. Sušení získané šťávy z ječmene

Při prvním způsobu se mladé lístky zeleného ječmene seberou, umyjí a následně vylisují. Získaná šťáva se při teplotě 31 °C suší asi 2 minuty.

Za tuto dobu vznikne 100% nepasterizovaný prášek, který si můžete, vakuově zabalený, koupit v obchodě.

Celé zpracování, od sklizně až po balení, netrvá více než dvě hodiny, proto je většina výživných látek uchována ve světle zeleném prášku mladého ječmene.

2. Sušení listů zeleného ječmene

Druhý způsob zpracování je velmi podobný. Opět se posbírají a umyjí lístky, ale místo toho aby se lisovali, jsou usušené a podrcené na jemný prášek. V závislosti na způsobu sušení může být prášek zelené nebo hnědé barvy. Takový typ zpracování způsobí, že v prášku zůstane poměrně velké množství vlákniny na úkor výživných látek.

3. Louhování ve vodě

Posledním, třetím způsobem získávání živin ze zeleného ječmene je louhováním ve vodě. Kvalita a síla extraktu závisí na délce a teplotě samotného louhování. Je ale důležité podotknout, že kvalita takto zpracovaného zeleného ječmene není ani z daleka tak velká jako u prvních dvou způsobů zpracování.

A co vy? Dáváte si někdy zelený ječmen? Máte rádi zelené potraviny?

Kde si o zeleném ječmenu přečíst více?

VIDEO: Dominika Marková – Mladý ječmen

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

vše o mladém zeleném ječmenu

Zelený ječmen si můžete koupit v obchodech, v různých formách doplňků stravy. Pokud vás to neoslovuje nebo chcete ušetřit peníze, existuje ještě jedna možnost. Tou je jeho vlastnoruční pěstování. Jestliže se pro tento krok rozhodnete, získáte tuto super potravinu z vlastních zdrojů. Její zeleň a čerstvost určitě stojí za to!

Kde získat semena

Semena na výsadbu můžete zakoupit ve specializovaných prodejnách (zahradnictví, prodejny pro hospodářská zvířata apod.). Objednat je lze i po internetu. Jestliže bydlíte na vesnici a máte v okolí zemědělce, který ječmen pěstuje, můžete jít přímo ke zdroji.

Kdy zahájit výsev zeleného ječmene

Osivu příliš nesvědčí nízké venkovní teploty. Aby zelený ječmen dobře prospíval, potřebujete teplotu alespoň 15 stupňů Celsia. Tu nejlépe zajistíte v zimní zahradě, ve vytápěném skleníku nebo přímo v domácnosti.

Jestliže jste se rozhodli pro některou z výše uvedených variant, můžete zelený ječmen pěstovat (a tedy i vysadit) kdykoliv v průběhu roku. Samozřejmě, že pokud byste chtěli respektovat biorytmy rostlin v našich končinách, bude na jaře klíčení semen přirozenější. Ale rozhodně to není nijak nutné.

Zelený ječmen – podmínky pro růst

O vhodné teplotě jsme se již zmínili výše. Při výběru optimálního místa pamatujte na to, že zelený ječmen potřebuje hodně světla. Ve skleníku nebo zimní zahradě by to neměl být problém. Pro pěstování v domácnosti se nejvíce hodí velká okna na jižní stranu.

V čem pěstovat zelený ječmen

Pro domácí použití nepotřebujete žádné velké pole. Vystačíte si s několika truhlíky nebo bedýnkami. Při výběru vždy myslete na to, že dno truhlíku nebo bedýnky by mělo mít otvory pro odtok vody. Kdyby tam otvor nebyl, může hrozit přelití sazenic, jejich následné uhnívání a plesnivění. To určitě nechcete.

Důležitá je volba substrátu. Pokud máte vlastní zahradu a kvalitně kompostujete, měl by být váš kompost první volbou. Kompost byste měli proházet přes síto a následně ho smíchat s malým množstvím písku. Tím bude zemina o něco lehčí a vzdušnější, což se bude zelenému ječmeni určitě líbit.

Pokud vlastní kompost k dispozici nemáte, budete si muset koupit vhodný substrát v zahradnictví. Doporučujeme vám ohlídat jeho původ. Byla by škoda, kdybyste si vypěstovali zelený ječmen v půdě, která nesplňuje požadavky na maximální kvalitu z pohledu lidského zdraví.

Výsev sazenic

Jestliže máte připravený vhodný substrát, vyplňte jím truhlík nebo bedýnku. Dbejte na to, aby byla zem nahoře trošku nakypřená. Malé množství zeminy si nechte stranou.

Nyní můžete ječmen zasít. Seje se hodně nahusto. Následně semena opatrně a velmi mírně přimáčkněte do půdy. Na závěr vše poprašte zeminou, kterou jste si nechali stranou. S citem vše zavlažte. Dejte si pozor, abyste semena hned nevyplavili nadměrným proudem nebo množstvím vody.

Péče o zelený ječmen

Péče o výsadbu není nijak náročná. Vaším hlavním úkolem je dodržovat pravidelnou zálivku v adekvátním množstvím. To je vše. Pokud to splníte, budete vidět, jak zelený ječmen postupně klíčí a roste.

Sklizeň zeleného ječmene

Zelený ječmen se sklízí v okamžiku, když jeho výhonky dosáhnou délky 15 – 20 cm. Můžete je snadno sklidit ostrými nůžkami, ihned rozmixovat a podle chuti naředit čistou neperlivou vodou. Nápoj z čerstvého zeleného ječmene má krásně zelenou barvu. Je plný důležitých a zdraví prospěšných látek.

Rada na konec

Zelený ječmen si doma vysazujte postupně. Tedy zahajte setbu do jednotlivých truhlíků nebo bedýnek v určitých intervalech. Tím si zajistíte průběžné dorůstání a samozřejmě sklizeň. Tato zelená potravina má efekt jedině tehdy, když se konzumuje pravidelně, nikoliv pouze jednou a nárazově.

Jak pěstovat zelený ječmen doma

Jednou z možností, jak získat opravdu kvalitní zelený ječmen je ten, že si ho vypěstujeme doma sami. Musíme mít ale také odšťavňovač na jeho další zpracování.

Budete mít zájem:  Homeopatická Léčba Pásového Oparu?

Předsazení

Tráva poroste mnohem rychleji, pokud ji před výsadbou necháme naklíčit. To uděláme tak, že semeno ječmenu dáme do mísy a zalijeme ho vodou – vody musí být dvakrát až třikrát tolik co semen. Pořádně promícháme tak, aby všechna semena byla v kontaktu s vodou. Semena necháme namočená po dobu 8-12 hodin. 

Poté můžeme vodu slít – nevyhazujte ji, protože obsahuje spoustu živin, které můžeme použít na jiné rostliny – například na vodní rostliny nebo jen jako zálivku na pokojové květiny. 

Semena důkladně propláchneme studenou vodou a necháme je okapat. Semínka necháme při pokojové teplotě mimo dosah přímého slunečního světla. Na tomto místě začnou semínka svůj růst.

Proto je vhodné, dát je na místo, kde nebudou zavazet, kde je nepřevrhne pes, kočka či jiný domácí mazlíček, mimo dosah dětí a také tam, kde nám po dobu pěstování nebudou zavazet.

Nepřikrýváme je – samotné světlo (žárovkové nebo nepřímý sluneční svit) jim tolik nevadí, protože fotosyntéza začíná až tehdy, když má rostlina listy. Do té doby má světlo jen malý nebo žádný vliv. 

Za 8-12 hodin semena znovu propláchneme a necháme odkapat. Tento postup opakujeme ještě dvakrát (celkem tedy třikrát budeme semena proplachovat). Cílem je vytvořit si náznak kořínku – pokud se nevytvoří, opakujeme znovu tento namáčecí cyklus. 

Výsadba

Zeminu, do které budeme semínka sadit, důkladně zalijeme. Necháme všechny louže zaschnout. Prsty se přesvědčíme, že je půda vlhká i naspodu nádoby. Poté zalijeme, zamícháme, znovu zalijeme a toto opakujeme, dokud není půda dostatečně vlhká v celém svém obsahu. Někdy není nutné absolvovat tento proces – záleží to hlavně na tom, jak suchá je zemina před zahájením vlhčení. 

Na takto navlhčenou půdu rovnoměrně rozšíříme semena – předtím je ještě naposledy propláchneme. Snažíme se je naskládat co nejvíc rovnoměrně. Používáme opravdu hodně semen a sadíme je nahusto – v některých literaturách se uvádí, že semena by neměla ležet jedno na druhém, ale z mých dlouholetých zkušeností vyplývá, že je to naprostý nesmysl!

Nyní zakryjeme květináč, do kterého jsme semínka vysadili jiným květináčem (například krytem květináče) tak, aby na zeminu neproniklo světlo a aby se vlhkost nedostala ven.

Tento kryt květináče by však měl mít otvory nebo štěrbiny tak, aby existovala určitá cirkulace vzduchu. V opačném případě se na povrchu vytvoří plíseň.

Umístíme je na vhodné místo – to, které jsme si již dříve zvolili – ne na přímé sluneční světlo, při pokojové teplotě. Ječmen poroste ale také v chladnějších teplotách. 

Zalévání

Zaléváme jen lehce a to jednou nebo dvakrát denně. Cílem je udržet zeminu, ve které jsou semínka zasazená, vlhkou. Nejlépe je stříkat výhonky pomocí rozprašovače – ten je možné koupit v jakémkoli květinářství. Nebo můžeme použít pořádně vymytý rozprašovač od domácích prostředků. Jen se musíme ujistit, že jsme navlhčili všechny výhonky. Kdo chce, může použít i hnojivo. 

Cílem při zalévání je, aby se kořeny ponořily hlouběji do zeminy a poté je udržujeme středně vlhké – semena a poté i tráva dostanou vlhkost ze svých kořenů. 

Třetí, čtvrtý nebo pátý den už můžeme trávu odkrýt – její výška by měla být tak 3 cm. Obvykle je možné počkat, až tráva začne tlačit zespodu na kryt květináče. Po odkrytí přesuneme trávu na světlé místo.

Pokud dáme ječmen na přímé sluneční záření (což je velmi vhodné), musíme počítat s tím, že bude třeba ječmen více zalévat. Půdu udržujeme vlhkou. Nyní můžeme sledovat, jak ječmen roste.

Trvá to 4 nebo pět dní a pak můžeme začít sklízet. 

Sklizeň

Sklízíme tak, že trávu odsekáváme těsně nad půdou – v této chvíli by měla být tak 15 cm a víc vysoká. Ihned poté trávu zpracováváme – například odšťavněním (odšťavnit se dá i týden stará tráva, avšak čím je ale čerstvější, tím lépe). 

Pokud budeme chtít zelený ječmen nějak uchovávat nebo zpomalit jeho růst, můžeme celou rostlinu přesunout i s květináčem do lednice. Také odsekaná tráva vydrží déle v lednici ve vzduchotěsné nádobě. 

Zelený ječmen se zpracovává v odšťavňovači nebo lisu, kdy získáme z ječmene šťávu nebo jakýsi extrakt.

Ten pak můžeme vysušit v sušičce potravin – pozor ale, aby teplota v sušičce nebyla větší ne 40 °C, ječmen pak přichází o spoustu svých důležitých látek – nebo jen na slunečním záření na prášek.

Zatímco šťáva nemá až takovou životnost, prášek můžeme uchovávat podstatně déle a to na suchém, chladném a chladném místě. 

Najděte si ideální čaj pro vás

Začínáte se zeleným ječmenem? Díky těmto článkům se dozvíte

Mladý ječmen pěstujeme na ploše bývalého sladkovodního jezera v americkém Utahu, na jednom z nejčistších míst naší planety. Díky naší technologii sklízení a zpracování v mladé rostlince zůstává maximální množství organismu prospěšných látek, mezi něž patří celá řada vitamínů, důležité aminokyseliny, minerály, enzymy a antioxidanty.

Proces sušení je při výrobě Ječmene Green Ways zásadní

Za pomoci moderních technologií umíme z listů ani ne třiceticentimetrové rostlinky ječmene vyrobit šťávu prvotřídní kvality. Zajímá vás tajemství technologie výroby zeleného ječmene? O procesu sušení se více dočtete v článku 3 věci, které jste možná (ne)věděli o sušení Ječmene Green Ways.

Jak zelený ječmen prospívá lidskému tělu

Zelený ječmen je bohatý na enzymy, které hrají zásadní roli v tom, jak jeho konzumace přispívá k vylučování zatěžujících látek z těla. Jinými slovy, ječmen je mimo jiné detoxikační potravinou, která pomáhá pročistit organismus. Více jsme o detoxikační funkci ječmene napsali v článku Jarní detox snadno a rychle. Zkuste to s ječmenem a chlorellou!.

Vitamíny, jimiž kvalitní zelený ječmen přímo překypuje, zase pomáhají tělu bojovat proti infekcím. O tom, jak konzumace zeleného ječmene posiluje obranyschopnost našeho organismu si můžete více přečíst v článku Posílení imunity před zimou? Pomůže zelený ječmen!

V neposlední řadě je zelený ječmen neúnavným bojovníkem proti volným radikálům, jejichž přebytek ve zdravém těle není žádoucí. Klíčem k jejich potlačení jsou antioxidanty, kterých zelený ječmen obsahuje velké množství. Více si o tématu přečtěte v článku Zelený ječmen jako neúnavný bojovník: Jak pomáhá při potlačování volných radikálů?

Když kvalita není jen slovo…

Ječmen Green Ways lze bez nadsázky označit za zelený pramen zdraví. Za jeho kvalitou si totiž stojíme nejen my, ale potvrzuje ji i řada certifikátů, které naše společnost získala na základě posouzení nezávislých oborových autorit. Jejich výčet najdete v článku Certifikáty Green Ways aneb Proč je kvalita víc než slovo.

Není ječmen jako ječmen

Vysoká kvalita zeleného ječmene ale není ani zdaleka standardem pro každého výrobce. Někteří jsou totiž ve snaze nabídnout nízkou cenu nucení ubírat na kvalitě.

Na tu má vliv mnoho faktorů – od místa pěstování mladých rostlin ječmene, přes způsob zpracování, až po skladování a distribuci hotového výrobku.

Přečtěte si o tom více v článku Jak vybrat zelený ječmen aneb na co si dát pozor, když hledáte kvalitu.

Chcete vědět o zeleném ječmeni ještě víc?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector