Máma mele vločky a radí, jak jíst přirozeně bezlepkově

Kde jsem:  Katalog  >  Vyhledávání
Máma mele vločky a radí, jak jíst přirozeně bezlepkově

Jakostní ovesné vločky certifikované jako bezlepkové. Vyrobeny ze speciální odrůdy ovsa. Tato odrůda vychází z původního typu ovsa starého tisíce let, který má nižší výnosy, naproti tomu se vyznačuje jemnou chutí a výbornou stravitelností. Pokrmy připravené z těchto vloček mají velmi jemnou a krémovou konzistenci. Proto je často s oblibou používají i lidé, kteří netrpí alergií na lepek.
Benefity produktu:

Vynikající stravitelnost
Jemná krémová chuť
Certifikace pro bezlepkovou dietu

SLOŽENÍ:
obsahuje: Ovesné bezlepkové vločky<br/>

DÁVKOVÁNÍ:
50 g směsi (cca 6 – 8 polévkových lžic) zalijte 150 ml horké vody (cca 85°C), důkladně promíchejte a nechte 3 minuty stát. Po třech minutách je kaše připravena ke konzumaci. Již nevařte!

KAŠE Z KLÍČENÉHO OVSA A QUINOY OŘÍŠKOVÁ je sypká směs na přípravu instatní
kaše.Klíčená oves a červená quinoa jsou díky klíčení lépe stravitelné než
oves a quinoa nenaklíčená. Příznivého účinku se dosáhne na základě denního
příjmu 3 g ovesného betaglukanu.
Složení: klíčené OVESNÉ vločky bez lepku* 67 %, lupínky z
naklíčené červené quinoy sušené 10 %, cukr, sušená SYROVÁTKA, sušené MLÉKO
odtučněné, lískové OŘECHY 3,9 %, mořská sůl, přírodní aroma. *Obsah lepku do 20
mg/kg. Může obsahovat st…

Máma mele vločky a radí, jak jíst přirozeně bezlepkově

Ovesné sušenky ochucené čokoládou obsahují spoustu vlákniny, jsou bezlepkové a nepřidává se do nich cukr. Mlsejte bez výčitek!

Máma mele vločky a radí, jak jíst přirozeně bezlepkově

>
Sypká směs na přípravu instatní kaše.Klíčená oves a červená quinoa jsou
díky klíčení lépe stravitelné než oves a quinoa nenaklíčená. Příznivého účinku
se dosáhne na základě denního příjmu 3 g ovesného betaglukanu.

Složení: klíčené OVESNÉ vločky bez lepku* 68 %, lupínky z
naklíčené červené quinoy sušené 10 %, cukr, sušená jablka 6 %, jablečný prášek 5
%, MLÉKO sušené odtučněné, mořská sůl, mletá skořice 0,1 %, přírodní aroma.
*Obsah lepku do 20 mg/kg.

Může obsahovat stopy vajec, sóji, skořá…

Pohanková kaše omega-3 s pekanovými ořechy bez lepku Semix zaručeně zachutná vašim dětem a dodá jim po ránu pořádnou dávku vlákniny a vápníku, který je potřebný pro správný vývoj kostí a zubů! Kaše je nadmíru vhodná i pro celiaky, protože obsahuje pouze vybrané ovesné vločky bez jediné stopy lepku! Snížený podíl nasycených tuků navíc přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Její velkou výhodou je bezesporu také velmi snadná příprava, proto dobře poslouží na cestách či jako rychl…

>
Ovesný hrníček s klíčenou quinou, jablky a skořicí bez lepku je absolutní
novinkou na trhu. Také znám pod anglickým názvem oat mug cake.

Sypká směs
vyrobená z ovesných vloček a lupínků z naklíčené červené quinoi, bez mouky,
tudíž ideální doplněk zdravé výživy.

Složení: OVESNÉ vločky bez lepku 35 %, lupínky z naklíčené
červené quinoi sušené 20 %, cukr, mletý len, sušená VEJCE, sušená jablka 5 %,
olivový olej, kypřící látky (hydrogenvinan draselný, hydrogenuhličitan sodný),
kukuřičný škrob, …

Naše 100% Bezlepkové Instantní Ovesné Vločky jsou skvělou formou komplexních sacharidů. Ovesné vločky jsou ve formě velmi jemného prášku, což z nich činí mimořádně jednoduchou výživnou snídani, protože poskytují směs sacharidů a proteinu, což je klíčové pro optimální regeneraci1,2 — ideální, ať jsou vaše tréninkové cíle jakékoliv.

Ovesná kaše omega-3 kaše s kustovnicí bez lepku Semix vám zaručeně zachutná a dodá vám po ránu pořádnou dávku vlákniny, díky čemuž se budete cítit svěží a plní energie, a to i v případě že trpíte intolerancí na lepek! Kaše obsahuje díky chia semínkům kyselinu alfa-linolenovou (z řady omega-3 mastných kyselin), která přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Její velkou výhodou je bezesporu velmi snadná příprava, proto dobře poslouží na cestách či jako rychlá svačinka do práce. Te…

Tyto vločky jsou řešením pro všechy, kdo milují ovesnou kaši či müsli, ale nechtějí či nemohou konzumovat lepek. Oves sám o sobě lepek neobsahuje, je ale potřeba ho bezpečně a odděleně zpracovat.

Naše bezlepkové ovesné vločky pocházejí z farmy, kde o oves pečují velmi pečlivě. Během pěstování, sklizně, následných úprav, výroby i balení je oves kontrolován a manipulace s ním je velmi hlídána, aby nedošlo k jeho kontaminaci obilovinou s lepkem.

Vychutnejte si ovesné snídaně, vločky v jogurtu, peč…

Ovesné vločky bezlepkové Vhodné pro bezlepkovou dietu. Vhodné pro bezlaktózovou dietu. Vhodné pro vegetariány a vegany. Drcené, instantní ovesné vločky z Anglie. Vynikající stravitelnost, jemná krémová chuť. Nízký glykemický index, vhodné pro redukční dietu. Bez konzervantů, chemických barviv a stabilizátorů.

Proteinová kaše – Ovesné vločky a příchuť čokoláda Snídaně, která vám pomůže udržet si váhu? Zkuste proteinovou kaši s kvalitními bezlepkovými vločkami. Užijte si čokoládovou chuť kaše bez přidaných cukrů.

Proteinové palačinky – Ovesné vločky a příchuť vanilka Po dietě palačinky? Tak tyhle rozhodně ano. Jsou plné bilkovin, bez přidaného cukru a hotové doslova za minutu. S KetoLife svou váhu udržíte.

Přejít na bezlepkovou dietu je pro většinu lidí krokem zcela nedobrovolným a často také nahánějícím strach. I autorce Martině se najednou otevřely dveře do neznáma, když se příznaky nesnášenlivosti lepku projevily u jejího muže Honzy.

Postavila se však výzvě čelem. Po dlouhé sérii experimentů jí začaly pod rukama vznikat obstojné, ještě obstojnější i vyloženě výborné výsledky.

Objevila úžasné suroviny, které jsou v Čechách běžně dostupné, ale v rodinných spížích často chybějí – amarant, pohanku…

Schauma Hair Smoothie balzám intenzivní výživa a revitalizace acai plody, mandlové mléko a ovesné vločky nabízí výtažky ze 100 % přírodního původu. Složení neobsahuje silikony.

Lahve jsou vyrobeny z 30% recyklovaného plastu a rychlé oplachování pomáhá šetřit vodu. Zajišťuje, aby vaše vlasy byly krásnější a silnější.

Vlastnosti Schauma balzámu na vlasy: pro velmi suché a unavené vlasy
intenzivní revitalizace
výtažky 100% přírodního původu
technologii rychlého oplachování pro úsporu vody
vegans…

Více než 80 bezlepkových receptů.

7 + 1 zdarma! Ta se povidla! Více než polovinu náramně šťavnaté Mixitky totiž tvoří sušené švestky, které si skvěle rozumí s hoblinkami hořké čokolády a křupavými kakaovými boby. Recepturu jsme vylepšili o bezlepkové ovesné vločky a slaďounké datle. Doporučujeme ochutnat!

Když Martina začala vařit bezlepkově (a jak sama říká, nešlo o zcela dobrovolný krok), marně hledala kuchařku, která by ji provedla běžnými životními situacemi bez lepku a zároveň bez použití předmíchaných bezlepkových směsí.

Spolu se zaváděním první pevné stravy dcerce Johance, tak také experimentovala se zaváděním úplně nových ingrediencí jim dospělým.

Došla nakonec k závěru, že kuchyně bez lepku může být mnohem bohatší než konvenční pšeničná a člověk si ji může opravdu užít. Ať už je alergik…

MÁTE VELMI SUCHÉ A UNAVENÉ VLASY? Použijte šampon Schauma Hair Smoothie intenzivní výživa a revitalizace.

Schauma Hair Smoothie šampon intenzivní výživa a revitalizace acai plody, mandlové mléko a ovesné vločky nabízí výtažky 100% původu, intenzivní výživu a revitalizaci inspirovanou mísami plných zdravých dobrot, které jsou báječné a zdravé, tak i naše Hair smoothie šampony a balzámy vlasy vyživují a učiní je krásnější a silnější.
Ekologické složení neobsahuje silikony, láhve jsou vyrobeny z …

Bezlepková dieta a a strava – co jíst? Podívejte se na naše tipy…

Máma mele vločky a radí, jak jíst přirozeně bezlepkově

Co jíst při bezlepkové dietě?

Abychom mohli psát o bezlepkové dietě a bezlepkové stravě vůbec, musíme si alespoň ve stručnosti představit základní pojmy s ní spojené. Tak pojďme na to. Nejdříve si řekneme základní pojmy a pak se vrhneme na bezlepkovou stravu.

Co je to celiakie?

Celiakie je trvalá nesnášenlivost lepku. Přesněji řečeno celiakie je trvalá nesnášenlivost imunitního systému vůči bílkovině lepku, který se nachází v mnoha druzích obilí jako je pšenice, žito, ječmen, špalda, kamut, oves a tritikále.

Celiatici, jak se pacientům s touto chorobou říká, nesmí jíst prakticky žádné výrobky obsahující obiloviny s lepkem.

U dětí a dospělých s genetickou dispozicí vede příjem potravin obsahujících lepek, nebo takových, které obsahují byť jen stopy lepku, k imunitní reakci ve střevě. Dochází k chronickému zánětu a atrofii klků tenkého střeva.

Sliznice tenkého střeva je vystlaná klky a malými výstupky, takzvanými mikroklky, které zvětšují povrch, a zajišťují vstřebávání živin. Osoby postižené celiakií mají téměř vyhlazené klky a mikroklky střeva, přičemž dochází k poškození sliznice tenkého střeva.

V důsledku toho organismus vstřebává méně nebo žádné živiny, jako bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerální látky. Následkem toho jsou podvýživa a projevy nedostatečné výživy.

To, že při vzniku celiakie hrají svou roli i genetické faktory potvrzuje skutečnost, že u příbuzných prvního stupně je v porovnání s ostatním obyvatelstvem 10x vyšší míra výskytu celiakie.

Ještě však nejsou prozkoumány všechny geny z velkého počtu genů řídících dědičnou dispozici.

Jak moc se celiakie vyskytuje?

Postižené je až 1% obyvatelstva. V posledních letech se ukázalo, že celiakie se vyskytuje mnohem častěji než se předpokládalo. V různých zemích byla popsána prevalence celiakie v rozsahu asi 1:100 až 1:500.

To znamená, že až 1% obyvatelstva je postižené celiakií, přičemž je většina případů: asymptomatických, nevykazují tedy typický průběh celiakie a jsou z toho důvodu nediagnostikovaní.

Podobně je to i v mnoha zemích východní Evropy, kde stejně často není celiakie diagnostikována a počet nezachycených případů je velmi vysoký.

Co je to bezlepková strava a jak souvisí s celiakií?

Bezlepková strava je zatím jedinou možnou “léčbou” celiakie. U bezlepkové stravy musíme dbát na to, abychom se zřekli všech potravin vyrobených z obilovin obsahujících lepek. Nezáleží přitom na množství lepku, protože i minimální množství lepku, resp.

stopy lepku, mohou zapříčinit škody, i když ne všichni pacienti mohou bezprostředně po požití určitého množství trpět hned obtížemi (je to hodně individuální).

Pokud se na to podíváme z dlouhodobého hlediska, pak může opět dojít k poškození sliznice tenkého střeva prostých zjevných příznaků.

Je proto důležité chovat se při výběru potravin a při jídle velmi opatrně, samozřejmě aniž bychom při pomyšlení na lepek hned propadli panice nebo zcela ztratili sebejistotu – takové chování není vůbec potřeba.

Budete mít zájem:  Uklízíte? Pořád? A nejste nemocní?

Přechod na bezlepkovou stravu a zdraví

Přechodem na bezlepkovou dietu nastává množství pozitivních změn a bez použití jakýchkoliv léků lze zajistit optimální zdravotní stav. Samozřejmě, není jednoduché zcela se zříci pečiva a těstovin, konec konců to jsou důležité složky moderního stravování.

Přechod na bezlepkové stravování nám ale usnadňuje množství přirozeně bezlepkových potravin (kukuřice, rýže, brambory, maso, ryby, ovoce, zelenina, …), jakož i speciálně zhotovené bezlepkové výrobky (chléb, těstoviny, koláče, korpusy na pizzu, mouka, sušenky, sladkosti, hotová jídla).

Tyto speciální potraviny jsou označeny nápisem “bez lepku” a / nebo symbolem “přeškrtnutého klasu” a jsou dostupné na lékařský předpis v lékárnách při jejich částečné úhradě ze zdravotního pojištění. Kromě toho je možné bezlepkové potraviny zakoupit v obchodech s biopotravinami, zdravými potravinami, jakož i v některých supermarketech.

Označení jako “bez lepku” a / nebo symbol “přeškrtnuté klasu” usnadňuje pacientům jejich výběr při nákupu.

Jaké má dopady na naše zdraví bezlepkové stravování?

Dochází často k vymizení klinických symptomů, laboratořemi parametry se znormalizují a sliznice tenkého střeva se upraví.

U osob postižených celiakií s typickými symptomy, zejména u dětí, se účinky bezlepkové stravy projeví ihned: během několika dnů se dostaví zlepšení chuti k jídlu a celkového zdravotního stavu, průjem zmizí, růst se u dětí znormalizuje.

I případné projevy nedostatečného vstřebávání jak snížena mineralizace kostí v důsledku nedostatečného vstřebávání vápníku nebo chudokrevnost v důsledku nedostatku železa postupně odeznívají. Bezlepková strava, zvláště když s ní začneme hned po diagnóze celiakie, snižuje riziko dlouhodobých zdravotních problémů.

Pamatujte, ne všechny druhy obilí obsahují lepek

Výběr obilí neobsahuje lepek je větší než bychom předpokládali. Zdaleka ne všechny druhy obilí obsahují lepek. Existují některé druhy, které jsou od přírody bezlepkové a dají se použít jako náhrada těch, které lepek obsahují. K přirozeně bezlepkovým druhům obilí patří kukuřice, rýže, proso, pohanka, amarant, teff (Milička Habešská) a quinoa.

Vlastnosti při přípravě pečením se u bezlepkových druhů obilí odlišují od těch, které obsahují lepek, protože gluten jak lepková bílkovina usnadňuje pečení.

Je třeba dbát na to, aby přirozeně bezlepkové druhy obilí nebyly kontaminovány od druhů obilí obsahujících lepek (např. při mletí, při přepravě nebo skladování).

Pro co největší bezpečnost byste měli upřednostňovat druhy obilí a mouky které jsou označeny jako “bezlepkové”, nebo jsou doporučené celiatickými společnostmi.

Kromě toho jsou i brambory nebo luštěniny jako fazole a čočka bezlepkové a jsou důležitou složkou vyváženého bezlepkového stravování. Nejlepší je pokud využijeme celou paletu bezlepkových druhů obilí jakož i brambory a různé luštěniny a sestavíme z nich pestrý jídelníček. To je základem vyváženého a zdravého stravování.

Jak nakupovat potraviny při bezlepkové dietě?

Máme pro vás několik pravidel a rad pro usnadnění nakupování. Denní nákup potravin není pro osoby postižené celiakií až tak jednoduchý. Paleta výrobků se zdá být nekonečně velká, avšak při každém nákupu stojíme před otázkou: mohu tuto potravinu skutečně jíst?. Pokud ale budete dávat pozor na některé informace, pak i bezlepkový nákup bude brzy nenáročnou rutinou.
 

Jak poznat lepek ve výrobcích?

Ne vždy se lepek dá ve výrobcích poznat na první pohled. Vyhraďte si na nákup čas a přesně si prostudujte seznam přísad jednotlivých potravin, abyste měli jistotu, že je výrobek bezlepkový.

I u výrobků, které kupujete denně nebo často, vždy znovu čtěte údaje o obsahu na balení, protože receptury se často mění.

Pokud některou z přísad na nálepce neznáte, raději ponechte výrobek v regálu.

  • Ne vždy, kdy je lepek uváděn, je i skutečně obsažen: tak například rostlinný olej je vždy bezlepkový, i když by se jednalo o oleje z druhů obilovin obsahujících lepek.
  • Škrob, který obsahuje lepek musí být patřičně označen. Pokud je uvedeno pouze “škrob” nebo “modifikovaný škrob”, měl by být bezlepkový, ale lékaři doporučují dávat u takových výrobků pozor.
  • Pomoc při bezlepkovém nákupu poskytnou i informace občanských sdružení celiaků v jednotlivých městech ČR. Staňte se členem občanského sdružení, abyste dostali přístup k užitečným informacím o zacházení s celiakií a bezlepkovou životosprávou.
  • Na začátku diety se omezují druhy ovoce a zeleniny s tuhou slupkou, jadérky, nejlepší je podávat je po úpravě vařením a dušením. Když příznaky nemoci ustoupí, lze přejít na normální konzumaci ovoce a zeleniny.
  • Mezi vhodné potraviny, které se mohou zařazovat do bezlepkové diety a zčásti nahrazují běžné obiloviny, patří kukuřice, brambory, sója, proso, amarant, pohanka, fazole, rýže (někdy dělá problém u těžších forem onemocnění) a výrobky z nich (mouky, kaše, škroby atd.).
  • Někdy je třeba ze stravy vyloučit i mléko, protože zánět střevní sliznice při celiakii může způsobit jeho nesnášenlivost. Po úpravě zdravotního stavu lze mléko opět podávat.

Máma mele vločky a radí, jak jíst přirozeně bezlepkově

Potravinová pyramida

Jak na stravu bez lepku?

Pamatujte: tajemstvím je složení! Abychom byli zdraví a ve fyzické a psychické pohodě, měli bychom ve stravování dbát na rozmanitost, pestrost a vyváženost, pít hodně vody, šetrně zacházet se solí a pravidelně se věnovat pohybu.

Zdravá, vyvážená životospráva lze zobrazit pomocí pyramidy zdravé výživy, která se skládá z různých úrovní. Každý odstavec obsahuje určitou skupinu potravin. Potraviny na dolní úrovni pyramidy (zelenina a ovoce) by se měli konzumovat ve větším množství, ty z horní úrovně (tuky, sladkosti) zase v menším množství.
 

1. Ovoce a zelenina

Ideálně si je dát ke každému hlavnímu jídlu. Ovoce a zelenina obsahují vlákninu, vitamíny, minerální látky, stopové prvky a antioxidanty. Každý den bychom měli sníst 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce, podle možnosti různých barev (1 porce = nejméně 120 g = hrst).
  

2. Obiloviny, brambory a luštěniny

Jíst denně.

Výrobky z obilovin jako je bezlepkový chléb a bezlepkové těstoviny, brambory a rýže, pohanka, amarant a quinoa, ale i luštěniny jako jsou fazole, hrách, čočka, cizrna, obsahují mnoho komplexních (vhodných) sacharidů a vlákniny, kromě toho také bílkoviny, vitamíny především skupiny B a minerální látky.

Dodávají energii kterou tělo dokáže snadno přeměnit. Ke každému hlavnímu jídlu bychom měli sníst jednu z potravin této skupiny, tedy 2-3 porce denně. Jedna porce = asi 80-100 g bezlepkového chleba, asi 200 g brambor, asi 100 g bezlepkových těstovin, 60-100 g luštěnin.

3. Mléko a mléčné výrobky

Jíst určitě denně. Mléko a mléčné výrobky jako je jogurt, tvaroh, cottage a sýr jsou zdrojem bílkovin, tuků, vápníku a vitamínů, především v tucích rozpustného vitaminu D. Denně bychom měli sníst 2-3 porce, podle možnosti se sníženým obsahem tuku. Jedna porce = asi 200 ml mléka, 150 – 180 g jogurtu nebo tvarohu, 30 g sýra.
 

4. Maso, ryby, vejce

Opět denně dostatečně (či několikrát týdně). Maso, ryby a vejce obsahují bílkoviny, tuky, minerální látky a vitamín B. I rostlinné zdroje bílkovin jako je tofu, ale částečně i luštěniny, můžeme přičíst k této skupině.

Každý den bychom měli střídavě jíst 1 porci masa nebo ryb (asi 100-120 g), nebo jako alternativu 2 krát týdně luštěniny (asi 60 g), či jiné alternativní zdroje bílkovin. Nejzdravější je libové hovězí maso, drůbež a ryby.

Vejce bychom pro jejich vysoký obsah cholesterolu měli jíst maximálně 2-3 krát týdně.

TIP: Jaké diety jsou nejoblíbenější?

5. Tuky, oleje a sladkosti

Denně, ale s mírou. Tuky a oleje obsahují esenciální mastné kyseliny a jiné vitaminy (A, D, E, K). Nejzdravější jsou rostlinné tuky jako jsou olivový olej lisovaný za studena, či jaderné oleje.

Denní maximální množství by mělo být 3 porce po 10 g. Živočišné tuky, např. máslo, by se měly používat s mírou. Sladkosti, slané pochutiny a slazené nápoje konzumujte jen příležitostně a s cukrem šetřete.

Speciální bezlepkové potraviny

Velký výběr speciálních bezlepkových výrobků velmi usnadňuje život s celiakií. Nejbezpečnější bude, pokud upřednostníte nakoupení bezpečných výrobků speciálně vyrobenými pro celiaky.

Pro osoby postižené celiakií v této skupině potravin existuje množství speciálních dietetických výrobků, které jsou přesně přizpůsobeny požadavkům osob postižených celiakií, jsou stejně chutné jako “normální” a umožňují bezstarostný život bez omezení.

Bezlepková strava a zakázané potraviny

Pokud se vám bezlepkový způsob stravování zamlouvá (nebo ho prostě musíte zvládnout), tak určitě z vašeho jídelníčku vylučte pšenici, špaldu, žito, ječmen, oves a výrobky z nich.

Tím pádem byste neměli jíst žádné pečivo, strouhanku, těstoviny, zákusky nebo krupici či knedlíky. Opravdu je velmi důležité sledovat složení potravin.

A asi nepotěšíme ani milovníky piva, protože alkoholické nápoje jsou považovány za nevhodné (hlavně vodka, whisky a pivo).

Kromě toho jsou zakázány i tato jídla a potraviny:

  • různé zahuštěné polévky a omáčky
  • kečup, hořčice, majonéza
  • uzené šunky, mleté maso, párky
  • kypřící prášek, pudink, zmrzlina

Nakonec ještě několik našich rad pro bezlepkové stravování

1. Najděte si ve vašem okolí restauraci, kam můžete bez problémů zajít na oběd či večeři

Při dodržování různých druhů diet je velmi často kamenem úrazu sociální aspekt.

Co odpovíte kamarádce, která vás pozvala na kávu a zákusek? A kam zajdete s partou namísto pravidelné večerní pizzy? Najděte si pár restaurací ve vašem okolí, kde nabízejí i bezlepkové alternativy.

V současnosti to už až takový problém není, právě naopak, mnoho kaváren a jiných provozů se snaží stále více vyhovět svým zákazníkům širokou nabídkou gluten-free produktů, které jsou často mnohem lákavější než klasická nabídka.

2. Neustále se vzdělávejte

Vaše tělo si nedokáže poradit s lepkem. Je to fakt, který byste měli přijmout a uvědomit si, že jeho vyloučením se to celé nekončí. Musíte znát účinky dalších jídel a ingrediencí, které jste do svého jídelníčku zařadili právě jako alternativy.

Nechceme vás nabádat k tomu, abyste se omezovaly i co se týká bezlepkových potravin. Trochu informací z různých stran barikády však rozhodně není na škodu. Použijte internet, vyhledali si nejdříve příznivé účinky určité potraviny a později její negativa.

Budete mít zájem:  Čaje, stravování a rakovina – jak si pomoci stravou a čaji?

Porovnejte je a rozhodněte se, ke kterému názoru se přikláníte.

3. Naučte se správně číst etikety

To, že moučná jídla jsou pro vás absolutním tabu musí umět i úplný bezlepkový začátečník. Věděli jste však, že gluten je obsažen například i v sójové omáčce, sladových sirupech, cereáliích, marinádách a masných výrobcích? Dávejte si proto pokaždé pozor na to, co kupujete a poctivě čtěte všechny etikety.

Zejména v začátcích vaší diety si vyhraďte na nakupování více času než obvykle. Postupem času si vytvoříte nákupní seznam, ve kterém gluten budete hledat jen marně. Nemusíme však snad připomínat, že sahat byste měli po nezpracovaných potravinách jakými jsou zelenina a ovoce, případně maso a ryby.

Bezlepkové sladkosti a pečivo jsou sice v pořádku, rozhodně by však neměly tvořit základ vašeho nového jídelníčku.

Co si dále přečíst na téma bezlepkového života?

VIDEO: Bezlepková strava – móda nebo nezbytnost?

VIDEO: Co je to Lepek a Celiakie?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Naše kuchařka Gastrokroužku / Spojilo nás jídlo | Zásadně zdravě – Jana Králiková

A baví nás nejenom výsledek loženej na stolech, ale vlastně celej ten proces, kdy je potřeba vymyslet takový menu, ze kterýho si všichni sednou na prdel! 🙂

Chcete někomu/sobě pořídit naši knížku k Ježíšku? Tak můžete tuhle v odkazu! Naši kuchařku si můžete prohlídnout tady.

Svým setkáním jsme začali říkat “gastrokroužky”. A z těch posledních deseti vznikla kuchařka plná parádních receptů, nádherných fotek a taky videa, který to všechno po hejlíkovsku mapujou.

Kuchařka Gastrokroužku vychází 1. května. A tohle je naše pozvánka!

Na videa z každý kapitoly se můžete těšit už brzo! A do tý doby to třeba můžete zkusit taky. Pozvěte přátele a provařte se s nima do super nálady! Zlepší vám to den, možná i týden – a hlavně spojí vás jídlo, tak jako spojilo nás. A to je prostě krásný!

Děkujeme všem partnerům, kteří nám pomohli tuhle naši víc jak roční jízdu zachytit a uskutečnit!

A kdo dneska vlastně tvoří Gastrokroužek? A na koho se v kuchařce můžete těšit? 🙂

Máma mele vločky a radí, jak jíst přirozeně bezlepkově

Lukáš Hejlík

Strůjce toho všeho. A taky největší šílenec pod sluncem. Copak je normální sehrát za rok přes 400 představení, zmapovat asi tak 6 582 654 gastropodniků po celý ČR a ještě k tomu páchat s náma kuchařku Gastrokroužku? Ano. Není. A my ho za to milujem! (A někdy ho chcem za to taky trošku zabít, protože držet s Lukášem tempo je prostě nemožný. :P)

Lukáš je gastronaut cestovatel, herec (a taky pěkná hérečka), kafeholik, moderátor, model, kámoš pro každou špatnost a největší workoholik… In the whole Milky way!

Lukáše ale všichni dobře znáte. Když ne z televize, tak určitě z magazínů o módě i časopisů o dobrým jídle a pití.

A pokud televizi nemáte a časopisy nečtete, tak to pak samozřejmě chodíte aspoň za kulturou, a to ho pak vídáte na prknech „souboru“ LiStOVáNÍ.

Anebo třeba sjíždíte Gastromapu Lukáše Hejlíka, když jste na cestách po republice, protože na tý najdete nejlepší podniky i z horní dolní.

Že je toho hodně? No, můžu prokračovat klidně dál! Jenže to by pak byl celej článek jenom o Hejlíkovi. 🙂 Ale víte co? Já vážně nevím o ničem, co ten kluk ušatá nedělá – kdysi dávno totiž spoluzaložil i Hip Hop Kemp… A kdy spí? Tak na to byste se museli zeptat jeho krásný ženy Verunky.

„Eunka“ je modelka a maminka jejich dvouletýho syna „Vlčáka“ Vojty, kterej je ale prostě celej Lukáš! Všude je ho plno a miluje společnost. A tak jsme rádi, když s náma Eu i Vlčák paří na „gastru“, co to jen jde!

Markétka „Kitchenette“ Pavleye

Kdyby měl Superman ženu, nosila by modrej trikot s červenou pláštěnkou a „eskem“ na prsou Markétka. Jo, a pod paží by při letu držela Grétku a Rubena a za krkem jako na koni by jí seděl malej Jonas-Izáček.

Markétka stojí za jedním z nejkrásnějších a nejúspěšnějších foodblogů u nás a spolu s ním řídí i svůj internetový obchod nejen s kuchyňským designem Kitchenetteshop.

Kromě toho vede kurzy vaření v Gourmet Academy a přenádherně fotí, takže na ni často narazíte v různých magazínech nejen o vaření a lifestylu.

A pozor, letos chystá ještě svou vlastní dětskou kuchařku a kurzy focení (na který se třeba já úplně děsně těším!).

View this post on Instagram

Trvalo mi par dni, odhodlat se a dat vám sem odkaz na rozhovor, který jsem dělala s milou Stepankou Hojdovou pro její projekt Womens Talks. @stepankahojdovawomenstalks Ale věřím tomu, ze prave takové projekty a otevřená a upřímná účast v nich, má velké poslání a muže mnoha lidem pomoci. Pomoci v těžkém období, se sebereflexi, sebe lecbou.

Pomůže vidět, ze životy ostatních nevypadají běžne tak, jako na FB či IG profilu. Tedy tady jsem já a úplně odkryta. Včera jsme doma oslavili Stedry večer a tak jsem asi naladena, smirena, vdecna, stastna. Odkaz na tento i další rozhovory najdete například tu: www.womens-talks.

com/povidani/ #stepankahojdovawomenstalks Fotila @nicolekotrbovaphotography Moc vás obě zdravím. ????

A post shared by Marketa Pavleje (@kitchenettehome) on Dec 10, 2017 at 1:24am PST

I když si Maki možná i kolikrát myslí, že toho tolik nezvládá, tak my všichni do jednoho jsme přesvědčený, že ve skutečnosti zvládá úplně všechno, a vždycky s jí tak přirozenou lehkostí a grácií.

„Hele, když to dá Markét, tak to dáš taky,“ zaznívá často, když se domlouváme na termínech i vzdálenosti, kde uspořádáme další „gastro“.

Markétku znám z týhle naší party nejdýl. Je pro mě zosobněním ženskosti, harmonie a otevřenosti. Každý setkání s ní vás zahřeje u srdce. Je lásky a síly plná. Obrovsky ji obdivuju, vážím si jí a miluju ji mít kolem.

Manželé v kuchyni: Jirka a Marika z Kitchen story

Mari. Tichá a éterická víla, co má smysl pro detail a krásno. Ať už na talíři, anebo třeba při výrobě šperků a návrzích dřevěnýho nádobí pro jejich společný e-shop s krásnýma českýma výrobkama do domácnosti.

Jirka. Energický kuchař srdcem i duší. Přestože ho živí „obchodní ředitelování“, já bych ho prostě postavila do kuchyně. :))

Jirkovy steaky, Maričiny bábovky a hlavně ta celková pohoda a teplo domova, který z jejich společnosti a kuchyně sálá, je děsně nakažlivý a krásný!

Jirku s Mari znáte určitě z jejich společnýho úspěšnýho blogu Kitchen Story, z rubriky FOOD v magazínu Marianne a hlavně z jejich nový přenádherný kuchařky Manželé v kuchyni, který jsem asi z jedný osminy kmotřičkou. Heč! 🙂

Darina Křivánková

Darina je šéfka každým coulem! A nejen proto, že je bývalou šéfredaktorkou časopisu Gurmet a dneska řídí časopis F.O.O.D.

Dari je prostě člověk, kterej zvládne úplně všechno, i když má někdy pocit, že je „ve smrti“ a nestíhá. Darinka je dříč a má schopnost pustit se do dvaceti projektů naráz, který si vymyslí třeba i pouhý den před deadlinem.

Je na sebe tvrdá a na nás taky. Očekává vždycky tu nejlepší kvalitu a dobře odvedenou práci, i přesto je celým svým srdcem punkerka, která nezkazí žádnou srandu.

Ba co víc, je originální, miluje černej humor a nebojí se upíct ani dort pejska a kočičky… a tím tak popřít celý Čapkovo dílo. No fakt. Nekecám! Koukejte! :))

Dort pejska a kočičky podle Josefa Čapka

Co jste obědvali na Nový rok? Čočku kvůli penězům? Vepřové koleno na posílení kloubů? My vyzkoušeli recept pejska a kočičky od Josefa Čapka. Takže vy už nemusíte. Dobrou chuť!

Zveřejnil(a) Časopis Reflex dne Pondělí 1. leden 2018

Darina a její nápady jsou úplně boží! A její jídlo je hříšně dobrý, takže věřím, že i ten dort musel chutnat prostě báječně! 😀

Adélka – Došelkaramelová – Hálková

Adélku znám ještě z dob, kdy byla šéfredaktorkou v nakladatelství Smart Press. Od tý doby už uteklo ale hodně vody. Teď má Adélka nakladatelství svoje. Jmenuje se Došel karamel.

Na svým kontě má kuchařky oceněný na celosvětových soutěžích, kde se umísťujou na prvních třech příčkách, a tak jsme úplně nejradši, že ji máme a že nám s tou naší pomáhá!

Adélka je holka do nepohody, veselá pařmenka, posledních pár týdnů na chvilku zkrocená svou čerstvě narozenou Andělkou. A má snad nejveselejšího chlapa pod sluncem. Vážně! Já jsem snad neviděla Marka se nesmát od ucha k uchu. 🙂

George „Becherovka“ Němec

Barman roku v australském Sydney a pro mě nejlepší barman na celým širým světě. Ale jako úplně vážně. Tenhle kluk posbíral po světě tolik cen z barmanských soutěží, až… no až je to prostě skoro trapný. :))

George byl jedním z mála prvních, kteří se vydali do zahraničí už v roce 2001, „zatnul zuby“, vydržel a tím pomohl vytvořit základy pro dnešní úspěšnou platformu barmanů u nás i ve světě!

Do naší party George – kromě těch nejlepších a nejoriginálnějších drinků – vnáší hlavně eleganci a radost ze života. Kapitoly s ním jsou jedny z nejveselejších a nejstylovějších. A ne. Není to jen tím alkoholem.

Na hausbótu se vžil do role kapitána, na chatě u Lukáše do sedláka, na vinici do Bakcha… je s ním vážně děsná sranda!

Je taky celosvětovým ambasadorem (dostal se mezi TOP 4 na světě!) našeho nejznámějšího českýho bylinnýho likéru Becherovka a spolutvůrcem a provozovatelem nejnavštěvovanějšího digitálního portálu v ČR – atbars.com, který se zaměřuje na nápojovou kulturu (18+).

Se svojí krásnou přítelkyní Káťou jsou nedílnou součástí našich gastrodýchánků. Jsme rádi, že vás máme!

Káťa a Lucka z Taste of Place

Dvě kamarádky, Káťa a Lucka, spolu vedou překrásnej stylovej blog Taste of Place, kterej byste určitě měli znát!

Káťa momentálně studuje v Izraeli, ale jinak nám pomáhala s přípravou všech receptů a jejich foodstylingem. Je nás vážně banda, takže tohle nám ohromně pomáhalo, chybíš nám, Káťo!

Budete mít zájem:  Léčba Ed Rázovou Vlnou?

No, a Lucinka, ta nám tu kuchařku celou fotí!

Miluju její styl, je to profík jako blázen a vůbec nechápu, jak nás všechny stíhá zachytit. Jsme nejvíc rádi, že jsme ji ukecali a že do toho obě holky šly s náma.

  • Holky mají za sebou už taky jeden společnej počin, krásnou kuchařku Máma mele vločky od Martiny Dvořákový.
  • Obě jsou veselý, extrémně spolehlivý, strašně hodný a prostě je máme děsně rádi!
  • PS: Všechny fotky použité v úvodu článku jsou Luciiným dílem.

Adam a Milan z Taste of red

Nejvtipnější duo celýho Gastrokroužku! To je Adam a Milan z Taste of red.

Jeden (Adam, vpravo) pořád mluví a druhej (Milan, vlevo) pořád mlčí.

Přítel Káti z Taste of Place (a můj nejlepší kámoš ze základky) Adam a Milan, přítel Lucky, se rozhodli založit si blog vlastně hlavně proto, aby s náma „mohli“ vařit, když nám Káťa odjela studovat do Izraele, a co víc! Někdy se to dá i jíst. 😉

Kecám. Jejich recepty jsou skvělý! A prostě nás baví. Koukejte, jak jsou jiný a neotřelý, myslím, že vás budou bavit taky!

Nové video od fenomenálního dua Taste of Red. Milan mi dneska namlel.

Zveřejnil(a) Adam Dvořák dne Středa 18. říjen 2017

Marek Jarkovský

Marek je náš nejlepší kameraman. To, co vidíme v klipu tady teď my všichni, on umí nejenom parádně natočit a bezvadně sestříhat, ale hlavně umí tomu celýmu hýbacímu příběhu vdechnout duši a styl.

Přestože kolikrát člověk ani neví, že ho snímá kamerou, mrká mu objektivem přes rameno, když krájí anebo když zrovna strašně nadává, protože něco připálil, Marek je vždycky u toho. Nic mu neuteče, a ještě se potutelně usmívá, nestyda!

Díky, že jsi v tom všem s náma, Máro!

…No. A pak moje maličkost. Ale mě už přece taky znáte. 😉

V kuchařce Gastrokroužku máme navíc i několik vážených hostů. Namátkou třeba kreativní šéfkuchařku Ambiente Janičku Bilíkovou, šéfkuchaře olomoucké Entrée Restaurant Přemka ForejtaStáničku Mutlovou alias Punk Rock Cakes…

Těšíme se, že se těšíte na kuchařku s náma! Dali jsme do ní všechno nejkrásnější z nás všech. 🙂 Budeme moc rádi za reakce, za sdílení a podporu. Moc vám děkujeme!

PS: „A Jájo, kdy budeš mít svoji kuchařku?“ Ptáte se mě… tak tohle, to je ona. Ta naše! Takhle mě to baví a dává mi to smysl. S kamarádama a s celou tou srandou kolem.

Potraviny přirozeně bezlepkové

Máma mele vločky a radí, jak jíst přirozeně bezlepkově

V dnešní době bezlepkové potraviny doslova frčí. Všude se totiž dočítáme o zánětlivé pšenici, o kvasnicích, po kterých zbytečně přibýváme na váze, o velké spoustě skryté soli, kterou ukrývají rohlíky, chléb, dalamánky, různé pšeničné bulky, žemle či housky, jednoduše vše, co projde rukou pekaře. A tak zvesela chroupeme rýžové chlebíčky, upřednostňujeme speciálně namíchané moučné směsi, ze kterých pečeme domácí chléb či jiné „zdravější“ pečivo. Ona přirozenost, jež by měla být stravě vlastní, se pomalu vytrácí.

Popravdě, všechny ty podivně namixované bezlepkové mouky by jen stěží získaly punc zdraví. Vzpomeňme například mouku rýžovou, kdy na 100 g směsi připadne rovných 80 g sacharidů.

Takové mouce pak přísluší velmi vysoký glykemický index, jenž rozhoupe hladinu krevního cukru v podivné sinusoidy a my, unavení a hladoví, již za hodinu poptáváme další sacharidový doping.

Oproti tomu oblíbená mouka sójová sice vykazuje mnohem nižší glykemický index, na druhé straně ji však řadíme na seznam těžce stravitelných muk, zatížených strumigeny, které negativně ovlivňují činnost štítné žlázy.

Česká republika je na pečivu závislá, mnozí z něj skládají snídaně, svačiny, mnohdy i oběd a večeři. Jako bychom ustrnuli na místě, neschopni se pohnout dál, kolikrát totiž nevíme, čím ono pečivo nahradit.

Jsme-li alergičtí na lepek, většině z nás se v prvé řadě zasteskne po dobrém čerstvém chlebu, který brzy vyměníme za ten bezlepkový. Osobně mi nikdy nechutnal, konzistence je nevalná, drobí se a sype, to už pak lepší skutečně péci z pohankové, jáhlové či amarantové mouky.

A aby těsto drželo, přimísit trošku psyllia, druh rozpustné vlákniny, která výslednou směs velmi dobře spojí.

Namísto pečiva, kdy upřednostňuji to kváskové, jsem se naučila vařit a chystat z přirozeně bezlepkových potravin, jako je pohanka, jáhly, amarant, quinoa, batáty, luštěniny, ze kterých mi nejmilejší červená čočka, mungo fazole, oříšková cizrna, červené adzuki či lehké diuretikum bob obecný, neboli koňský. Ovesné vločky, pokud tedy odebíráme jejich anglickou odrůdu, lze taktéž zařadit na seznam přirozeně bezlepkových potravin. Dle mých informací obsahují pouze avenin, nejsme-li na něj alergičtí, tyto ovesné vločky by neměly činit problém. Vyzkoušejme, pokud se objeví alergická reakce, z jídelníčku odstraňme. Všechny tyto potraviny lze s troškou šikovnosti a fantazie zpracovat ve velmi dobré, vyvážené pokrmy, které nahradí konzumaci chleba. Hlavní předností pečiva je jeho rychlost, univerzálnost a sytící vlastnost. To vše a ještě něco navíc, získáme taktéž z výše zmíněných potravin.

1 krajíček pšeničného chleba (50 g) nás nasytí stejně, jako 30 g quinoy, jáhel, pohanky, amarantu (váženo v syrovém stavu). Ona ta snídaně totiž nemusí být nutně jen o pečivu, kousku másla a uzenině.

Lze ji uchystat na bázi pohanky, kterou jsme ochutili harrisou, výtečnou směsí koření, česnekem, nebude-li na tedy na nás po ránu příliš, čerstvými či dušenými rajčaty, ledovým salátem, lněným olejem a slunečnicovým semínkem.

Kvalitní dobrota, která nás zasytí na dobu mnohem delší, než běžný pšeničný chléb, je rázem na světě.

Všechny výše zmíněné potraviny jsou vesměs léčivé.

Quinoa

Pokud vaříme, její příprava nezabere víc, než 12 minut. Namáčet ji netřeba.

Pouze vložíme do vroucí vody, chvíli povaříme, a jakmile se z kuličky uvolní struktura jemného klíčku, stáhneme z ohně, promísíme se zeleninou, případně sladším ovocem a podáváme.

Tato potravina je přirozeně bezlepková, zásaditá, bohatá na veškeré esenciální aminokyseliny. Lze podávat i nejmenším od ukončeného osmého měsíce života.

Amarant

Drobné amarantové kuličky jsou o něco menší, než ty jahelné či zrníčka quinoy. Taktéž doba přípravy je o něco delší, zabere nám asi 25 minut.

Amarant se vyznačuje velmi nízkým glykemickým indexem, což znamená, připravíme-li jej na oběd či večeři, samozřejmě v doprovodu správně zvolené zeleniny či ovoce, kdy nám již netřeba doslazovat cukrem, jeho sytící schopnost se rozloží do několika hodin.

Stejně jako quinoa, taktéž i amarant se pyšní zajímavým množstvím esenciálních aminokyselin či léčivé vlákniny. Mimo jiné se zrníčko skládá ze skvalenu, který brání nadbytečné syntéze LDL cholesterolu.

Doporučuji povařit s hrstí sušených datlí, skořicí, následně zakapat pomerančovou šťávou, posypat plátky mandlí a servírovat s čerstvým jablkem.

Pohanka

Pohanku řadíme mezi tradiční české potraviny, jež si právem zaslouží své místo na stole. Lze ji koupit jako kroupu či lámanku, světlou či tmavou.

Osobně její tmavou, termicky loupanou verzi namáčím, kdy v průběhu 4 hodin změkne natolik, že s ní lze dále pracovat, jako s běžně vařenou přílohou.

Světlá pohanka není prohřátá, loupaná je mechanicky, to znamená, zachovává mnohem více výživných látek, hlavně tedy vitamínů a enzymů, než pohanka tmavá.

Z nutričního hlediska je ceněná pro svůj obsah rutinu, jenž upevňuje cévní systém, dále pak cholin regenerující poškozené jaterní buňky, vlákninu a opět zajímavé množství esenciálních aminokyselin. Pokud ji vaříme, postačí nám zhruba 12 minut. Doporučuji podusit s nastrouhanou mrkví, pórkem, česnekem, majoránkou a cuketou, kdy uchystáme skutečně jemný, lahodný a vyvážený pokrm.

Jáhly

Opět se jedná o tradiční českou potravinu, která po dlouhá století zdobila vánoční i svatební tabuli. V současné době se s nimi v jídelníčku mých klientů setkávám jen výjimečně. Většinou totiž nevíme, jak na ně.

Jáhly před samotnou přípravou pro jistotu spařme na sítku, máme-li dobrý zdroj, spařovat netřeba, nicméně spařit doporučuji, abychom se zbavili hořké zoxidované vrstvy. Následně 12 minut povaříme, servírujeme na sladko či slano. Na sladko lze doplnit o sušené švestky, strouhanou hrušku, mandle a mák.

Slaná varianta lze být servírovaná s čerstvou petrželovou natí, slunečnicovým semínkem, lněným olejem a troškou himalájské soli. Takto poslouží jako zdravá voňavá příloha. Samozřejmě lze také přimísit k zeleninovému salátu.

Jáhly, jako jedny z mála, platí za výtečnou zásaditou potravinu, která navíc prohřívá. Posilují ledviny, oči, slezinu, žaludek. Tradiční čínská medicína je doslova zbožňuje. Lze opět podávat i našim nejmenším a to od 8. měsíce života.

Luštěniny

Co se týká luštěnin, ani na ty nejsme tady v Česku příliš zvyklí. Pro většinu z nás jsou těžce stravitelné a tak je nahrazujeme brambory či rýží. Ona stravitelnost se jemně zefektivní, naučíme-li se luštěniny před přípravou namáčet, postačí 24 hodin.

Tuto vodu pak vyměníme za čerstvou, ve které luštěniny vaříme až do úplného konce. Výborným tipem je rovněž přidávání malého množství mořské řasy během procesu varu. Chystáme-li cizrnu, nejvíce nadýmavé jsou právě její slupky.

Jakmile je hotová, některá zrna slupku uvolní, i takto je tedy lze povybírat. Samozřejmě, tento způsob je časově náročnější.

Osobně jsem si zvykla chystat červenou čočku, kterou namáčet netřeba, hotová je do 10 minut, její chuť je jemná a lahodná a opět, pochutná si na ni nejedno miminko od ukončeného 10. měsíce života.

A nyní se podívejme, jak lze pečivo nahradit. Můj jídelníček berte jako jednu z variant. Pokud si chleba nechcete odpustit, vůbec nic se neděje, upřednostníte-li žitný, z dobrého domácího kvásku, ke kterému uchystáte misku čerstvého zeleninového salátu.

Snídaně Pohanková kaše s mandlemi a švestkovou omáčkou
Desátá Mrkvovou jablečnou šťávu + mandle
Oběd Pečené batáty s dýňovou omáčkouzeleninový salát
Svačina Kefírový nápoj + ovesná tyčinka slazená melasou
Večeře Dušený losos s bylinkovými jáhlyzeleninový salát

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector