Čaje, stravování a rakovina – jak si pomoci stravou a čaji?

Čaje, stravování a rakovina – jak si pomoci stravou a čaji?

Výzkumy ukazují, že česnek je jednou z top potravin, co se boje proti rakovině týká. Jeho účinky dokázala řada studií. Lidé, kteří ho pravidelně konzumují, onemocní méně často rakovinou zažívacího traktu, především pak jícnu, žaludku nebo tlustého střeva. U mužů pomáhá i v boji proti rakovině prostaty.

Složky obsažené ve štiplavých palicích, především aktivní látka alicin, mimo jiné brání rakovinotvorným látkám v organismu pracovat a množit se. Kromě toho má česnek i antibakteriální, protiplísňové a virucidní účinky. Obsažené flavonoidy pak také chrání organismus před volnými radikály.

Přesné množství, kolik česneku byste měli jíst, aby byl efekt maximální, se neví. Někdo zmiňuje stroužek denně. Pokud možno čerstvý.

Bobulovité ovoce

Čaje, stravování a rakovina – jak si pomoci stravou a čaji?

Pokud česneku z jakéhokoliv důvodu příliš neholdujete, zaměřte se na bobulovité ovoce, konkrétně borůvky, ostružiny, jahody nebo jiné, které máte rádi. Obsahují silné antioxidanty, které bojují proti volným radikálům ničícím buňky. Současně mohou zabránit růstu či šíření rakoviny.

Jedna ze studií prokázala, že antokyan obsažený mimo jiné v borůvkách, snižuje nádorové markery pro rakovinu tlustého střeva.

Skořice

Čaje, stravování a rakovina – jak si pomoci stravou a čaji?

Také skořice je známá svými blahodárnými vlastnostmi na lidské zdraví. Snižuje hladinu cukru v krvi a tlumí záněty. A podle některých studií blokuje růst nádorových buněk. Dostatečnou prevenci před rakovinou by měla zajistit konzumace 2-4 gramů skořice denně. Odpovídá to asi půl až jedné lžičce voňavého koření.

Kurkuma

Čaje, stravování a rakovina – jak si pomoci stravou a čaji?

Další koření, které byste si měli koupit a pravidelně ho v kuchyni používat, je kurkuma. Obsažený kurkumin dokáže inhibovat některé druhy rakovinných buněk a tím brzdit jejich šíření nebo zmenšovat nádory. Rovněž brání vytváření cév, které nádor vyživují. 

Ideální je kombinovat kurkumu s černým pepřem, protože se tím zlepší  vstřebávání.

Rajčata

Čaje, stravování a rakovina – jak si pomoci stravou a čaji?

Rajčata podle vědeckých studií chrání DNA v buňkách před poškozením, které může vyústit v nádorové bujení. Obsahují vysokou koncentraci účinného antioxidantu lykopenu, který se pojí s nižším rizikem rakoviny prostaty, ale také prsu, slinivky, tlustého střeva nebo konečníku. Výrazně se uvolňuje tepelnou úpravou, takže se nebojte omáček či polévek z pyré a protlaků.

Brukvovitá zelenina

Čaje, stravování a rakovina – jak si pomoci stravou a čaji?

Květák, brokolice nebo zelí jsou vyhlášené svými zdravotními účinky. Obsahují vitaminy C a K a také mangan. Navíc je v nich sulforafan, látka s protirakovinnými účinky. Studie univerzity v Alabamě prokázala, že sulforafan ničí buňky nádorů tlustého střeva a konečníku.

Podle jiné studie sulforafany snižují velikost a počet buněk nádorů prsu, a to až o 75 procent. Podporují tvorbu některých enzymů, které blokují volné radikály a „vypínají“ karcinogeny.

Brukvovitá zelenina je bohatá na antioxidanty a třeba květák zvyšuje detoxikační kapacitu jater. Jezte je proto alespoň třikrát, lépe pětkrát týdně.

Zelený čaj

Čaje, stravování a rakovina – jak si pomoci stravou a čaji?

Lístky zeleného čaje obsahují antioxidanty katechiny, které fungují preventivně proti rakovině hned několika způsoby. Například brání volným radikálům v poškozování buněk a zabraňují vzniku a růstu nádorů. Brání i buněčné mutaci, která může ke vzniku rakoviny vést. 

V Číně, kde zeleného čaje vypijí nejvíc na světě, se ukázalo, že oproti lidem, kteří teto nápoj v oblibě nemají, mají pijáci zeleného čaje nižší riziko vzniku rakoviny prsu, vaječníků, prostaty, plic, slinivky, tlustého střeva i konečníku.

Katechiny najdete i v černém čaji, ty ze zeleného jsou však mnohem silnější. Uvařte si proto alespoň dva šálky denně.

Olivový olej

Čaje, stravování a rakovina – jak si pomoci stravou a čaji?

Olivový olej je nabitý blahodárnými látkami. Má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví a přisuzuje se mu efekt také v boji proti rakovině. Velký výzkum složený z devatenácti studií prokázal, že lidé, kteří konzumovali větší množství olivového oleje, měli nižší riziko onemocnění rakovinou prsu či trávicího traktu než ti, kdo jej nejedli. Pokuste tedy nahradit tuky, které v kuchyni používáte, olivovým olejem. Dávejte si ho na saláty nebo do marinád na maso.

Nádorové onemocnění

Rakovina, nezhoubné nádory. Příčina obou onemocnění není známá – existuje celá řada teorií (imunologická, virová, chemická, radiační a další), bohužel však existuje také řada rozdílných bujení a průběh každého z nich je většinou individuální.

Čaje, stravování a rakovina – jak si pomoci stravou a čaji?

U všech však existují jisté shodné znaky: dlouhodobé snížení imunity, zhoršený metabolizmus a do třetice, jakoby v předtuše nastávající krize – těžká únava, stres a špatný psychický stav.

Americké výzkumy prokázaly, že plných 75 % lidí, kteří onemocněli rakovinou, trpělo dlouhodobě nízkým sebevědomím, pocitem vyřazení, malou schopností vytvářet stabilní osobní vztahy a sebelítostí. Některé z nich navíc v časovém údobí 1,5 až 2 let postihla ztráta blízkého člověka.

 Špičkové britské zdravotnické pracoviště Springhill Centre vyslovilo názor, že mezi nezhoubným a zhoubným bujením je jen ten rozdíl, že u nezhoubného byl imunitní systém pořád ještě natolik pevný, že dokázal vadné buňky izolovat od okolí a zapouzdřit, kdežto v druhém případě toto nedokázal, a pohyblivé buňky se nezadržitelně „rozběhly” organizmem. Bariérou mezi oběma extrémy byla pevnější imunita.

I když hlavní slovo má beze sporu oficiální medicina, může být pomoc přírodních postupů významná. Už proto, že dokáží to, co nedokáže žádný uměle vytvořený lék: vyčistit organizmus, snížit depozita škodlivých úsad, které v těle „nahromadil” předchozí nezdravý životní styl, resp. odstranit pozůstatky chemoterapie (a jiných účinných, avšak organizmus zatěžujících zákroků).

Přírodní postupy jsou nesložité, mají však význam pouze tehdy, jsou – li nemocným uplatněny v maximální šíři.

  • Okamžitě a radikálně (nejlépe už až do konce života), omezit potraviny a nápoje, jejichž konzumace v minulosti způsobila zaplavení organizmu škodlivinami a zhroucení imunitního systému: tučná masa (zejména pečená, smažená, kořeněná a grilovaná). Uzeniny a masové vývary. Cukr a veškeré produkty s cukrem. Tučné mléčné výrobky. Vejce. Alkohol a kávu. Potraviny z výražkové mouky (mouka bez vlákniny spolu s cukrem způsobily “vybourání” minerálních látek z krve a snížení odolnosti organizmu) Pozn.: celozrnný chléb a celozrnné pečivo vyhovují. Nejvíce přitom omezit:
    • u rakoviny prsu: potraviny s lepkem, maso a živočišné tuky, které už v době kojení zhoršovaly průchodnost mléčných žláz. Jídelníček naopak doplnit o kukuřičné produkty (kvůli selenu).
    • u střevní rakoviny: „červená” masa a uzeniny (kyselina močová).
    • u rakoviny plic: mléko a mléčné výrobky (silně zahleňují dýchací ústrojí). U rakoviny plic, jícnu a prostaty kromě toho – nezdržovat se v místech, kde se tepelně upravuje maso (už při teplotě 180°C obsahují výpary z masa rakovinotvorné nitrosaminy). U rakoviny prostaty užívat navíc 200 mikrogramů selenu a doplnit jídelníček o kukuřičné produkty.
    • u rakoviny lymfatických uzlin („nemoci velkých konzumentů mléka v dospělém věku”) – omezit mléko a mléčné produkty. Mléko obsahuje sklerotizující tuky a silně lepivý kasein (nad 30 let je všeobecně méně vhodné). Vyhovují naopak bílé jogurty, kysané produkty a tvaroh.
  • Dlouhodobě užívat – česnek a cibuli v množství 2-3 stroužků česneku nebo 1 středně velké cibule denně. Vysvětlení: v místech, kde se pravidelně konzumují oba produkty, se řidčeji vyskytuje rakovina. Česnek i cibule hubí ve střevech plíseň candidu (u rakoviny vždy přemnoženou). Česnek navíc obsahuje germanium – jeden z nejsilnějších protirakovinných a protihoubových činitelů.
  • Jíst dostatek ovoce a zeleniny, které chrání organizmus před epiteliálními (výstelkovými) nádory (nádory trávicí trubice, hltanu, plic, prsu, děložního hrdla, vaječníků a prostaty). Dietologové sestavili pořadí největší účinnosti zeleniny: hlávkový salát, mrkev, zelenina se zelenými listy, květák, citrusy, brokolice, zelí, brambory. Pozn.: ovoce a zeleninu zpracovávat těsně před použitím (jinak dochází k oxidaci a ztrátě vitaminů, minerálních a trávicích látek). Zelenina pěstovaná za použití většího množství umělých hnojiv a pesticidů není vhodná. Za trvale prospěšné je třeba považovat loupaná semena slunečnice a dýně.

Zdravá a vyvážená strava. Jako prevence rakoviny ideální, radí lékaři | Zdraví

Propagátoři této diety inspirované životem pravěkých lidí jedí syrové maso, ryby, zeleninu a oříšky, v žádném případě chleba, mléko, cukrovinky, kávu, alkohol a čaj. Každý rok v Česku onemocní rakovinou přes 80.000 lidí, velký podíl na tom má kouření, tučná strava a nedostatek pohybu.

Účinná paleodieta?

Gastroenteroložka z brněnského Masarykova onkologického ústavu Milana Šachlová paleodietu jako prevenci rakoviny zavrhuje. Nepovažuje ji podle vyjádření na webu České onkologické společnosti za prospěšnou.

„Paleodieta slibuje všechno možné, ale její propagátoři jaksi zatajili, že člověk doby kamenné se dožíval jen sedmadvaceti let,“ komentoval tuto dietu Petr Sucharda z kliniky endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty UK a pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Podle Šachlové by se strava Čechů měla přiblížit středomořské stravě, mělo by v ní být víc ovoce, zeleniny v době přirozené zralosti, víc drůbeže a ryb, méně červeného masa a tuku. „Zabijačky, svíčkové, bůčky, toho bychom se měli vyvarovat. Neznamená to, že už nikdy bychom si nemohli dát jelítko, ale mělo by to být spíše výjimečně,“ uvedla.

Vliv tučné stravy například na vznik rakoviny tlustého střeva a konečníku dokládá podle Šachlové zkušenost Japonců. „V Japonsku za 30 let třikrát stoupla spotřeba tuku a narostl i výskyt tohoto onemocnění,“ řekla na největším tuzemském setkání onkologů Brněnských onkologických dnech, které se konalo počátkem dubna.

Profesorka Drahoslava Hrubá z Ústavu ochrany a podpory zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno na tomto setkání v diskusi připomněla, že nejvýznamnějším rizikovým faktorem rakoviny je kouření.

Alkohol a chronické zánety

V průměru přispívá 30 procenty ke vzniku zhoubného nádoru. U rakoviny plic je vliv nejsilnější, 90 ze 100 úmrtí jsou kuřáci, další čtyři pasivní kuřáci, tedy ti, kdo pobývali v zakouřeném prostředí. Vztah kouření je i k nádorům v dutině ústní a krku, rakovině močového měchýře a děložního čípku a tlustého střeva a konečníku.

Rakovinotvorné účinky má podle Hrubé také alkohol, zejména velké dávky, i když sám o sobě vyvolavatelem nádorů není.

„Jsou to rozpustidla, která mohou umožnit ostatním karcinogenním chemickým látkám, aby se dostaly do buněk a tam zahájily rakovinotvorný proces,“ vysvětlila.

Budete mít zájem:  Alergie Na Pletovy Krem?

Hlavní souvislost s alkoholem pak je u rakoviny jater, alkohol je poškozuje, vyvolává chronický zánět, ten je živnou půdou pro vznik nádorového bujení.

Doplňky stravy jako pomoc při rakovině. Ano či ne?

Toto je velmi citlivé téma a jeho pojetí vždy bude vzbuzovat emoce. Nicméně je to jeden z nejčastějších dotazů, které se mi dostávají do poraden. Pochopení, co je vlastně celostní přístup a co můžete od doplňků stravy a bylin očekávat, je pak celkem zásadní pro rozhodnutí.

Bohužel faktem zůstává, že stále více lidí slyší ortel RAKOVINA. V okamžiku vyřčení slov: „Máte rakovinu“ se kompletně zboří dosavadní svět a pohled na život. V první fázi přijdou na mysl otázky proč zrovna já, co jsem komu udělal/a apod.

Po počátečním šoku vznikne potřeba odpovědí a hledání informací. Jednou z prvních možností je internet. To je nekonečná studnice dat o možnostech alternativní léčby, doplňcích stravy, které zaručeně pomáhají, diskuze rozebírající to či ono. Po pár hodinách hledání však není nikdo moudřejší než před tím.

Pak je tu samozřejmě lékař, který však nemá mnoho času. O nějaké komunikaci, kterou známe z lékařských seriálů, pak nemůže být řeč. Navíc výživa onkologického pacienta je u nás velmi v pozadí a lékaři se tím téměř vůbec nezabývají. Je zajímá nádor a jeho zmenšování, což je v pořádku.

Takto je naše medicína nastavena. 

Léčba je velmi náročná a přináší velkou škálu vedlejších účinků. Mnohým z nich lze předejít správnou stravou a výživou. Tímto článkem bych ráda přiblížila přínos správné výživy a doplňků stravy při onkologické léčbě.

Doplněk stravy je přesně to co popisuje. Je to strava. Zesílená strava, která dodá organismu látky potřebné pro správné fungování. Nelze však od nich očekávat vyléčení nebo dokonce náhradu samotné léčby. Představují element, který tělu dodáte, aby zvládlo náročnou léčbu a psychicky náročné období.

Ideálním příkladem použití těchto látek je tzv. komplementární medicína.

Ta aplikuje západní medicínu (postup lege artis) ve spolupráci s výživou (tedy doplňky stravy a samotnou stravou), mnohdy v kombinaci s dalšími metodami, kde by neměla chybět práce s „hlavou“ nebo-li psychosomatika.

Každá nemoc totiž vzniká z toho, že člověk nežije zdravě, a to se týká jak hmotného těla, tak naší psyché. Komplementární přístup je hodně o tom, že nemocný člověk by měl pochopit co se s ním děje a co musí v životě změnit, aby přestal být nemocný.

V některých zemích jsou běžné kliniky komplementární medicíny, kde pacient přirozeně napravuje to, co mu náročná léčba dělá s organismem.

Takový člověk má mnohem vyšší šanci na přežití, protože jeho organismus je silný, aby si poradil jak s náročnou léčbou, tak s nemocí samotnou. U nás je tento postup lékaři zatracován.

Ozývají se argumenty – „neexistují žádné průkazné práce, které by účinnost tvrdými fakty podporovaly“ / „imunitní systém nemá při léčbě rakoviny žádný význam“ (tento názor se již pomalu mění) / „žádný přípravek nemůže posílit imunitu, strava nemá na léčbu vliv, jezte si, co chcete a na co jste zvyklí“. To je však pravda pouze z části. Důležitým prvkem tohoto komplexního přístupu je zvýšení kvality života (Quality Of Life), což umožní člověku více pracovat sám se sebou, protože na to má sílu.

Přírodní léčení je tu s námi staletí. Někdy se jeho metody osvědčily, někdy méně. Často platilo, že těžké nemoci se léčily jedovatými bylinami. Stejně tak, jako dnes nádor léčíme jedovatými léky. Nicméně vždy s tím ruku v ruce šla péče o zbytek těla. Aby ta jedovatá bylina zničila pouze to, co má a nezabila člověka. Na to my dost zapomínáme. Řešíme nádor, nikoliv člověka.

Imunitní systém nemá skutečně přímý vliv na léčbu rakoviny. Je však zodpovědný za dohled nad případným nádorovým bujením. Je tedy důležité, aby byl silný, a to hlavně po léčbě.

Chemoterapii mohlo uniknout 5% nádorových buněk, které silný imunitní systém v pohodě zničí. Zvládne to vyčerpané tělo po chemoterapii? Pokud ne, dojde k rozvoji metastáz a návratu onemocnění.

Navíc dnes i od lékařů začínáme slýchat, že vznik rakoviny je v podstatě selhání imunitního dohledu.

U mnohých přípravků existují vědecké práce na renomovaných pracovištích, které potvrzují jejich účinnost. Např. přípravkem ImunoBran se zabýval Ústav experimentální onkologie v Bratislavě a potvrdil hypotézu, že podporuje dozrávání dendritických buněk (důležité buňky imunitní systému). 

Jenže, zeptejte se lékaře, zda vám nějakou vhodnou výživu doporučí. Myslím, že dostanete doporučení maximálně na Nutridrink. 

Doplňků stravy vhodných při rakovině je na trhu více. Ty skutečně seriózní si nekladou za cíl léčit rakovinu. Jsou pouze podpůrným přípravkem pro celostní řešení nemoci.

Přírodní medicína byla používána tisíciletí a má své opodstatnění. Léčivé houby (Reishi, Shiitake, Maitake) se používají v Japonsku a Číně déle, než u nás vůbec byla nějaká civilizace. 

Když budete mít infarkt, dokáže vám lékař zachránit včasným zásahem život. O tom vůbec nebudeme diskutovat. Nicméně třeba potom začnete přemýšlet nad tím, co byste mohli pro sebe udělat, aby se to neopakovalo a jak si můžete zlepšit kvalitu života.

Bez změny životního stylu a stravy jsou peníze za doplňky vyhozené z okna. O samotné stravě by se dal napsat dlouhý článek, který zde shrnu do pár vět.

  • Je nutné jíst lehkou a lehce stravitelnou stravu, aby se oslabené tělo nemuselo zatěžovat ještě trávením. POZOR – když řeknu lehkou stravu, nemyslím tím zeleninový salát. Čerstvá, studená zelenina rozhodně nepatří mezi lehce stravitelné jídlo. Naopak. Dopřejte si vařenou zeleninu, kvalitní obiloviny, polévky (dlouho vařené vývary).
  • Zařaďte do stravy látky, které jsou plné vitamínů a minerálů, stopových prvků apod. Z nich je naše tělo spojeno a při výpadku jednoho z nich dojde k nemoci. Je to jako u auta. Když vypadne jedna matička, tak auto bude jezdit, ale za nějaký čas zastaví a buch. Patří sem kořenová zelenina, skutečné jídlo (žádné polotovary).
  • Omezte na minimum mléčné výrobky a sacharidy. Není nutné se jich ze dne na den vzdát na 100%, ale omezte je na 10% svého běžného příjmu.
  • Úplně vyřaďte alkohol.

Zde bych ráda uvedla příspěvek z diskuze na www.omlazeni.cz

„Nejsem odborník, ale na to, že jsou to POUZE doplňky, jsou strašně drahé“.  

Pojďme se vrátit k tomu autu. Když vám řeknou v servisu 10.000,- Kč za opravu auta, zaplatíte to bez mrknutí oka. Když máte dát i nižší částku za servis svého těla, tak už to vadí.

Považujeme své zdraví za samozřejmost a ani nás nenapadne tělu vyměnit olej. Netvrdím, že musíte utrácet desetitisíce.

Někdy to opravdu není nutné, ale je dobré si uvědomit, co jste do svého tělesného i psychického zdraví za svůj život investovali.

Důležitá je také volba správného doplňku stravy a postupu. Každé onemocnění a stav pacienta si vyžaduje jiný postup a terapie by měla být individuální. Ideální by bylo, kdyby existovala odborná výživová centra, která na základě výsledků vyšetření a aktuálního stavu pomohou pacientovi s vhodnými praktikami a výživou. To je však zatím utopie.

Za svoji praxi jsem nastudovala mnoho zdrojů a téměř všechny se shodují na základní lince:

  • podpoření imunitního systému
  • očista a regenerace střeva
  • dodání potřených vitamínů, minerálů a stopových prvků
  • řešit emoce a vztahy (k sobě, ke svému okolí)

Vždy je však potřeba spíše posilovat, než detoxikovat.

Dříve jsem je v tomto článku měla, ale čím déle jsem v praxi, tím vidím, že obecná doporučení nelze dávat. Každý z nás má úplně jiné potřeby, jinou konstituci a jiný důvod, proč k onemocnění dospěl.

Vím, že je důležité nemoc pochopit. 

Vím, že je důležité udržovat kvalitu života. Pokud se budete i při léčbě cítit dobře, tak i „hlava“ bude v léčebném procesu fungovat pro vás.

Vím, že lékař není vševědoucí a za své zdraví v důsledku odpovídáme my sami. Neodpovídá za něj lékař, ale ni terapeut. Nehledejte pomoc v zázračných přípravcích nebo léčitelích. Ti mohou být vašimi průvodci k pochopení a nalezení něčeho, co k uzdravení potřebujete. Nechoďte k nim však s tím „tak tady mě máte a něco se mnou dělejte“.

Vím, že máme skvělou zdravotnickou péči, ale nepředávejte jí svoji moc.

Vím, že naše těla mají obrovskou moc se uzdravit.

Vím, že každá nemoc je vyústění našeho života. Beze změny není změna.

Potřebujete-li poradit s výběrem vhodných doplňků stravy můžete využít naši ePoradnu.

Řešíte-li onkologické onemocnění a chcete poradit s výběrem doplňků a pomoci na cestě, můžete využít telefonickou poradnu MUDr. Zatloukalové. 

  • Každé úterý od 13 do 14 hodin  na telefonu: 731 128 456.
  • Snad jen to, že volba aktivního přístupu je na každém z nás. 
  • Mgr. Jana Kubíčková

Příznaky, léčba a dieta pro rakovinu vaječníků

Přednosti

Dieta obsahující křupavou zeleninu, jako je brokolice, kel a květák, dietní potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou celozrnné výrobky a luštěniny, a zelený čaj obsahující EGCG (Epigallocatechin-3-gallát) mohou pomoci předcházet nebo snížit riziko rakoviny vaječníků.

Studie také zjistily výhody používání klíčových biologicky aktivních látek, jako je Delta-tokotrienol, vitamin C, indol-3-karbinol, EGCG, extrakty Neem, silibinin a kurkumin u pacientů s rakovinou vaječníků, spolu se specifickými chemoterapiemi ke zlepšení jejich účinnosti, snížení specifické vedlejší účinky související s léčbou nebo zmírnit zhoršené příznaky / příznaky.

Budete mít zájem:  Jak se správně zbavit klíštěte?

Avšak obezita i příjem akrylamidu ve stravě mohou být spojeny se zvýšeným rizikem této rakoviny.

Incidence rakoviny vaječníků

Rakovina vaječníků je osmou nejčastěji se vyskytující rakovinou u žen na celém světě. V roce 2018 bylo odhadnuto přibližně 300,000 1.2 případů.

(Světový fond pro výzkum rakoviny) Asi 5% žen bude v průběhu života diagnostikováno s rakovinou vaječníků. (SEER.

, Cancer Stat Facts, National Cancer Institute) S nedávným pokrokem v medicíně, i když se pětiletá míra přežití u této rakoviny za posledních 30 let zlepšila, celkově prognóza stále zůstává špatná.

Pětiletá relativní míra přežití pokročilých rakovin vaječníků se pohybuje mezi 5–12%. 42–60% pacientek s rakovinou vaječníků podstoupí léčbu standardními chemoterapiemi a relapsuje za 80 až 6 měsíců, což vede k další chemoterapii, která nakonec způsobí chemoterapii rezistence.

Následují různé faktory, které mohou zvýšit riziko rakoviny vaječníků:

  • Zvyšující se věk
  • Zděděné genové mutace, které mohou vést k rakovině vaječníků
  • Rodinná anamnéza rakoviny vaječníků
  • Nadváha nebo obezita
  • Kouření 
  • Vystavení azbestu
  • Estrogenová hormonální substituční léčba
  • Menstruace v raném věku a menopauza v pozdějším věku

Známky a příznaky rakoviny vaječníků

Většina příznaků a příznaků rakoviny vaječníků je podobná jako u mnoha dalších zdravotních stavů, jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS). Následují některé z nejčastějších příznaků a příznaků rakoviny vaječníků:

  • Nepohodlí v oblasti břicha nebo pánve
  • Nadýmání břicha
  • Otok břicha
  • Ztráta chuti k jídlu nebo rychlý pocit plnosti při jídle 
  • Změny střevních návyků, jako je zácpa
  • Nutnost častějšího močení

Není nutné, aby některý z těchto příznaků naznačoval, že máte rakovinu vaječníků. Pokud však zaznamenáte některý z těchto příznaků / příznaků rakoviny vaječníků, poraďte se s lékařem.

Léčba rakoviny vaječníků

Léčba rakoviny vaječníků závisí na stadiu nebo rozsahu šíření rakoviny, na celkovém zdravotním stavu pacienta a na tom, zda je pacient stále schopen mít děti. Ve většině případů léčba rakoviny vaječníků zahrnuje kombinaci chirurgického zákroku a chemoterapie.

Chirurgie, chemoterapie, radioterapie, cílené terapie a paliativní péče jsou běžné možnosti léčby rakoviny vaječníků. Léčba je zaměřena na vyléčení rakoviny, pokud je to možné.

Pokud je rakovina vaječníků příliš pokročilá, bude použitá léčba zaměřena na zmírnění příznaků a kontrolu rakoviny co nejdéle.

Potraviny k jídlu po diagnostice rakoviny!

Žádné dva druhy rakoviny nejsou stejné. Jděte nad rámec běžných pokynů pro výživu pro všechny a s důvěrou přijímejte osobní rozhodnutí o potravinách a doplňcích.

Studie spojené s dopadem různých potravin / stravy u pacientů s rakovinou vaječníků

Výživa a rakovina. Jak velkou roli hraje v léčbě strava?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Léčbu nádorových onemocnění negativně ovlivňuje nevhodná strava. Může se stát příčinou podvýživy, která vede k poruchám metabolismu a celkovému oslabení organismu.

Špatně sestavený jídelníček pacienta při léčbě rakoviny velmi oslabuje. Strava totiž zabezpečuje celkový chod organismu a ten je doslova závislý na živinách, které mu jeho nositel poskytne. A právě v době, kdy se pere se zákeřným onemocněním, potřebuje tělo odpovídající přísun kvalitních potravin více než kdy jindy.

Které slavné Češky překonaly rakovinu?

Nebezpečí nevhodné stravy tkví především v tom, že u nemocného zvyšuje riziko vzniku a prohlubování podvýživy. Podle nutriční terapeutky Nicoly Mužíkové dojde až u 50 procent pacientů s nádorovým onemocněním k výraznému zhubnutí.

Podvýživu zesilují také samotné symptomy nádoru, které narušují příjem stravy (nechutenství, nevolnost, potíže s polykáním, horečky, bolesti, úzkosti a deprese), stejně jako požadavky na lačnění před vyšetřeními společně s vedlejšími účinky onkologické léčby.

Nemoc navíc narušuje schopnost těla zpracovávat a přijímat živiny ze stravy, takže v případě, že se jich tělu dostává málo, a ještě jsou nedostatečně zpracovány, mu nezůstanou v podstatě žádné.

V jakém případě se můžete nechat proti rakovině očkovat?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Podvýživa bere pacientům energii potřebnou pro boj s nemocí a činí je náchylnější k nebezpečným infekcím

Z toho všeho plyne řada negativních důsledků. „Jestliže se sníží aktivní svalová tkáň, dochází k poklesu výkonnosti, poruchám imunologických obraných mechanismů a pacient cítí celkové zhoršení stavu,“ vysvětluje Nicola Mužíková. V takovém rozpoložení jsou nemocní náchylnější ke vzniku infekcí. S těmi souvisí zhoršená schopnost regenerace, hojení ran i rekonvalescence po operacích.

Které rakoviny hrozí ženám nejčastěji?

Pacient by se měl o svém jídelníčku poradit s nutričním terapeutem nebo specialistou vyškoleným pro péči s onkologickými pacienty.

„Fáze nemoci budou totiž svými požadavky a možnostmi rozdílné,“ vysvětluje Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity. Důležitá je podle ní i správná příprava stravy, jako třeba nutnost ji mixovat nebo podávat ve formě vývarů, když má pacient problém s polykáním.

Přirozená strava se pak v případě potřeby doplňuje speciálními nutričními doplňky. Někdy je nutné podávat také výživu umělou, a to nitrožilně tenkou sondou přímo do žaludku nebo střeva (PEG).

Na co se připravit, když vás čeká chemoterapie?

Foto: ronstik, Shutterstock.com

S jídelníčkem by měl nemocnému pomoci nutriční terapeut vyškolený pro práci s onkologickými pacienty

„Zásadní roli hraje navýšení bílkovin ve stravě,“ upozorňuje Nicola Mužíková. V jídelníčku onkologicky nemocného by podle ní celkově neměly chybět omega 3 mastné kyseliny, selen, vápník, vláknina a antioxidační látky. Důležité je také zajistit optimální přívod vitaminů E, C a karotenoidů, obzvláště beta-karotenu.

„Pro doplnění těchto látek je nutná konzumace ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a ořechů. Zapomínat by se nemělo ani na kvalitní mléčné výrobky s obsahem probiotických bakterií, které zlepšují imunologickou ochranu organismu,“ radí nutriční terapeutka.

Ovoce s nejvyšším množstvím bílkovin.

  • Ryby – Během léčby nádorového onemocnění potřebujete dostat do těla omega 3 mastné kyseliny, aby mělo tělo sílu k boji. Najdete je právě v rybách. Dále poskytují tělu vitamin D dobrý na kosti a vitamin B12, který prospívá červeným krvinkám.
  • Zázvor – Pomáhá proti nevolnosti, která je vedlejším účinkem chemoterapie a některých léků. Dělejte si zázvorové čaje s medem a citronem, tím jeho zdravotní účinky ještě zvýšíte, nebo si zázvor po malých dávkách strouhejte do jídla.
  • Rajčatová omáčka – Rozvařená rajčata jsou v tomto případě vhodnější než čerstvá. Jednak dokážou skvěle přebít pachuť v ústech po chemoterapii a pak jsou bohatým zdrojem vitaminu C.
  • Mléčné výrobky – Ty poskytnou nemocnému a oslabenému tělu vápník, vitamin D a bílkoviny, to vše pomáhá hlavně kostem. Kysané mléčné výrobky včetně jogurtu jsou zase výborné pro trávicí trakt, který je během nemoci rovněž oslaben a potřebuje povzbuzení.
  • Nutridrinky – Doplňkem mohou být v lékárně zakoupené speciální malé porce „drinků“, které pacient může popíjet i během dne a mezi jídly, aby byl dostatečně živen.

Při nádorovém onemocnění je prioritou snažit se maximálně udržet hmotnost. Během léčby se střídají období, kdy pacient může normálně jíst, či při chemoterapii trpí zvracením a nechutenstvím.

„Pokud pacient může jíst, volíme jídla a potraviny, které jsou kvalitní, pestré svým složením, s dostatečným zastoupením bílkovin a dle chuťových preferencí pacienta. Nebudeme nutit nemocného do potravin sice zdravých, ale na které nemá chuť,“ radí doktorka Hana Mojžíšová.

Pacienti by se zkrátka v čase léčení neměli vyhýbat potravinám, které obsahují hodně tuku nebo sacharidů, a mělo by jim jít především o konzumaci jídla jako takového, protože tělo bude potřebovat hodně síly a energie na léčení. Pomáhá také jedení v příjemné společnosti, protože i psychika hraje v léčbě onemocnění velkou roli.

A v čem může lidem s rakovinou pomoci onkojóga?

Výtažek z bodláku dokáže „vyhladovět“ rakovinu

Ten bodlák roste na kdejakém rumišti, ale už středověké kořenářky věděly, že ostropestřec mariánský pomáhá nemocným lidem. Nad léčivými vlastnostmi této rostliny nyní bádají čeští vědci. Ze semínek získávají substanci silybin, kterou pak přetvářejí do mimořádně nadějného léku na rakovinu.

Tento bodlákový výtažek nyní v laboratořích zdokonaluje tým profesora Vladimíra Křena z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ve spolupráci s odborníky z olomoucké Univerzity Palackého.

Princip spočívá v tom, že silybin nádor doslova vyhladoví. Jinak řečeno: zabrání vývoji cév, které tumor vyživují. „Cévy zaniknou anebo se vůbec nevyvinou, takže nádor odumře,“ vysvětlil Vladimír Křen.

Rakovinný nádor už v raném stadiu vysílá do okolí „hladové“ stresové signály. Ty pak tělo donutí, aby k nádoru vystavěl vyživovací cévní cestu.

„Nádor si prostě na organismu vynutí, aby ho živil. A když tomu zamezíme, může tumor už v raném stadiu odumřít. Jinak po vzniku vyživovacího cévního řečiště začne rychle růst, a může dokonce do krevního oběhu pouštět své buňky. Nádor tak metastázuje,“ říká Křen.

Vědci dokončují testy svých bodlákových substancí na buňkách. A protože jsou mimořádně slibné, chtějí ještě letos přejít k ověřování léčivých účinků preparátu na myších zasažených rakovinou.

„Ke zkouškám na nemocných lidech a k hotovému léku bychom se mohli dopracovat, pokud půjde vše dobře, asi tak do deseti let. Je to ještě dlouhá, ale velmi nadějná cesta,“ upozorňuje Křen.

Již teď je však jasné, že jde o ryze českou, šetrnou metodu léčby pevných typů nádorů s minimálními či nulovými vedlejšími účinky. S jedinou výjimkou – silybin nezabírá na leukemii. A ještě v něčem je tato metoda výjimečná. Může doplňovat klasickou chemoterapii, která sice nádor zabíjí, ale oslabuje zároveň imunitu člověka. Silybin nádor oslabí a chemoterapie jej dorazí.

Budete mít zájem:  Příznaky Rakoviny Tlustého Střeva?

Roubování čaje na bodlákExperti z Mikrobiologického ústavu prověřují i další nadějné cesty, jak zvýšit účinnost protirakovinné substance z ostropestřce. Například zelený čaj obsahuje velmi podobné protirakovinné látky.

„Snažíme se molekuly zeleného čaje kombinovat s těmi bodlákovými. Pokud se tento štěp při roubování uchytí, může náš lék působit na rakovinu účinněji,“ vysvětluje šéf laboratoře.

Výzkum českých badatelů má v zahraničí natolik velký ohlas, že se koncem tohoto týdne v Praze bude konat mezinárodní konference o substancích, jejichž léčivé vlastnosti jsou podobné bodláku ostropestřci mariánskému.

Mnozí z pozvaných expertů spolupracují s Mikrobiologickým ústavem, jako například ti z Francie či Španělska. A Čechům se hlásí i další vědci, kteří chtějí jejich nové nadějné látky testovat.

Online prodej: Ostropestřecový olej

Rakovina a lukémie

Málo bylinkářských knih a léčitelů se tématem těchto zhoubných nemocí zabývá, ba přímo se tomuto tématu vyhýbají jak čert kříži, leč vyčnívá mezi všemi bylinkáři jedna žena , dodnes uznávaná Marie  Treben.

Ač sama zemřela v roce 1991 její nevelká písemná práce žije, je vydávána a žádána  do dnes. V její útlé knížečce „Zdraví z boží lékárny“  se dosti dopodrobna zabývá léčbou různých druhů rakoviny a nejen tím.

Vřele doporučuji přečíst si tuto knihu vyzařuje z ní zápal a praktická zkušenost.

Takže jak na tyto zhoubné nemoci? V současnosti je velice módní a spousta lidí je tomu nakloněno a tito lidé se doslova  rojí, kteří vám řeknou, že je nutno udělat psychoanalytický rozbor, myslet pozitivně, že předpoklad nemoci je v dětství, po porodní trauma, minulý, předminulý život atd.

V podstatě tyto metody nejsou špatné ale vlastní poznání a pochopení to nenahradí, je to něco co vám dá někdo zvenčí a po dobu terapie a krátce po tom je člověku fajn ale pak se dostaví rozčarování člověk se svou nemocí je zase sám. Psycho analýza je jakýsi mix víry (zpravidla v terapeuta) a snahy rozumem pochopit, mít to vše uspořádané.

Jenže každé rozumové vysvětlení a pochopení vychází ze zkušeností dřívějších a často někoho jiného, jenže člověk je sám jedinečný se svojí jedinečnou zkušeností.

 Co tedy, terapeut vás jen záplatuje ale pomůže zřídka kdy? Co v našem přístupu změnit? Jak to udělat? Jde to ale nebude to seznam, který odškrtáváme: teď takové cvičení, teď půlhoďka pozitivnosti, odpustit někomu na povel aj.

Je to spíš řada postojů, které postupně měníme, opravdovost, postoj očekávání bez chtění , totální nasazení – pokud takovou nemoc mám, žádný jiný úkol není teď pro mě důležitější, jde také o uvědomění si toho co máme v podvědomí co jsme tam za svůj život naházeli a potlačili.

Na závěr tohoto psychokázání  mám jedno konkrétní cvičení, je to cvičení dotazování se a jde použít i na odvykání kouření a jiné. Cvičení se provádí tak, že  několikrát denně si položíme otázku např. proč mám tuto nemoc, položíme si ji i ve chvíli klidu, před spaním, můžeme si dát v prostorách ve kterých pobýváme nějaké připomínky této otázky(např.

uzel na kapesníku). Otázka by měla být pokud možno pozitivní jednoduchá a bez alternativ. Např. proč kouřím nebo k čemu je dobré kouření ne však proč nemůžu přestat kouřit. Podmínkou je, že si na otázku neodpovídáme, ta otázka směřuje do podvědomí ke zdroji intuice a odpověď přijde opět intuitivně a mění podvědomí vyprazdňuje ten nepořádek co tam je, takže přes rozum ( v myšlence ) nemusí odpověď přijít vůbec ale spíše po čase zpozorujeme nějakou proměnu svých postojů.

Nyní tedy jakou pomoc můžete očekávat v našich prodejnách. Na tyto choroby lze obecně nasadit několik prostředků z přírodní medicíny. Tím nejlepším prostředkem co máme k dispozici je Befungin, tekutý zhuštěný výtažek z čagy, houby která žije na živé bříze a vypadá jak nádor bližší počtení o čaze najdete v článku „Čaga“.

Dalším mocným prostředkem je mumio jsou to asfaltově vypadající tabletky zcela přírodního původu, říká se, že je to skalní pryskyřice, vyskytující se zpravidla v horách sice původ této látky není zcela jasný její stáří podle izotopů uhlíku je stovky až tisíc let, opět bližší počtení je v článku „Léčebné schopnosti mumia“, další  možností je užívání olejů (konopný, rakytníkový, z černého kmínu), dále jsou to čaje např. směs měsíčku, kopřivy, řebříčku a přesličky, docela známý čaj z kůry jihoamerické rostliny vilcacora, čaj z kořene pampelišky, další prostředek v tabletách je plod z gravioly. Takže prostředků z přírody je dostatek a lze je užívat i k již probíhající léčbě u lékaře, ty přírodní prostředky navíc pomáhají snášet  léčbu klasickou medicínou. Vynořuje se otázka postoje lékařů k těmto prostředkům? Jsou mezi lékař lidé, kteří k nám posílají své pacienty a nic proti bylinám nemají spíše naopak, jsou to lidé, kteří se svým pacientům snaží upřímně pomoci. Pak je zde další typ lékaře autoritativní skeptik, kterému, když se svěříte, že užíváte např. befungin vám tento prostředek zakáže buď jen z principu a nebo neví o co jde a zakazuje  aby nevypadal jak blbec. Pak je tu samozřejmě škála skeptiků, kteří pokrčí rameny a řeknou, že je to fuk, že to stejně nepomáhá.  Jak se k tomu stavět? V prvé řadě je vlastní zkušenost, koupím si nějaký prostředek, čaj vyzkouším ho a pokud mi sedí prostě ho budu užívat. Je nutno mít na paměti cíl a tím je můj prospěch,  moje zdraví . Pokud podlehnu lékaři a nechám si zakázat něco co mi pomáhá a nebo naopak mi naordinuje co mě poškodí a kdo bude trpět? 

Další podmínka je strava. Oblíbeným žvástem je, že strava má být vyrovnaná (vyvážená) bohatá na minerály zeleninu a ovoce. Žvást protože je to míněno mechanicky a nikdo to není schopen objasnit. Existuje např.

ideální talíř (co sníst za den), ve skutečnosti, když ho sníme můžeme mít někdy z toho šutr v břichu, jindy nám i z trochy ovoce nebo zeleniny na snídani bude zima. Co je tedy dobré? A jeden čínský klasik odpovídá to co je vhodné.

Pevná pravidla tohoto typu nejsou, někdo může vyžít bez problému na zelenině, ovoci či luštěninách a někdo z těchto potravin bude mít zažívací potíže. Ovšem několik pravidel by se přeci jen našelo.

Zažívání má probíhat od polknutí stravy přes její trávení až po vyloučení především hladce, je nutno udržovat oheň zažívání, i mírnou zácpu je nutno rozpoznat a považovat ji za nepohodlí a řešit ji .

Jak může snahou jíst co nejlépe dojít k nějakému nepříznivému stavu? Řeknu si, že budu jíst hodně zeleniny jenže pokud ji sníme hodně dochází k vyhasnutí zažívacího žáru prostě vás ochladí. Můžu tedy sníst více zeleniny? Ano můžu ale musím si ji něčím přiostřit např. cayennským pepřem rozmíchaným v oleji, cibulí, pórkem, česnekem a nezapomínat na olej do zeleniny.

Další nevhodnou potravinou může být ovoce zvláště šťavnaté a to po ránu a v chladném počasí, luštěniny ty je nutno rovněž okořenit. Takže vyrovnanost stravy je v chuťové vyrovnanosti a taky aby dodávaly tělu tepelnou pohodu a především aby dobře se trávily tudíž se budeme po takovém jídle cítit dobře a ne otupěle či budeme pociťovat chlad.

Další kapitolou jsou často diskutované mléčné výrobky. Co se týče mléka a sýrů, bylo by vhodné je vyloučit úplně  pokud si myslíte, že je musíte pak kořenit ale pokud možno co nejvíc omezit, zahleňují zpomalují tok lymfy zatěžují a zpomalují trávení. Kysané mléčné výrobky málo a pouze na chuť, máslo normálně.

Četl jsem článek, že s tím mlékem je to blbost a že v Indii ho pijí a nic. Jeden takový indický recept na odhleňující mléko mám: svaříme malý hrnek mléka, dáme do něj trochu másla dvě špetky pepře a soli. Nakonec  ještě jeden dalo by se říci zákaz, pokud možno vyloučíme stará jídla ať ohřívaná ze včerejška nebo konzervy a různé uzeniny. Co na závěr o potravě, není to tak těžké se vhodně stravovat je to intuitivní záležitost a stačí pochopit jednu věc a to, že je nutno udržovat vhodný zažívací žár v zimě topíme zahřívacími potravinami a v létě ovocem a zeleninou trochu ochlazujeme. Samozřejmě ideální by byla vegetariánská strava ale, kdo to vydrží, když se takto nestravoval dříve? Raději volíme reálná opatření.

Poslední složkou je pohyb a otužování. U onkologických onemocnění to bude spíše pohyb mírný např. protahovačka na zemi hlava ke kolenům narovnaných nohou  a nebo hlava k zemi mezi kolena roztažených nohou, podpoří to tok lymfy.

K tomu otužování : Vincenc Priesnitz vytvořil intuitivně metodu léčby chladnou vodou, princip spočívá v tom, že tělo je vystaveno chladu a je nuceno se zahřát  a tím se aktivují obranné mechanismy v těle. V domácích podmínkách to chce především snížit teplotu a při hygieně se od nohou osprchovat studenou vodou.

Není nutno na rybníku prosekávat led ale zavést si na otužování návyk. Kromě již zmiňovaného povzbuzení obranných sil otužování přináší dobrou náladu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector