Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Haldi ka doodh není jen mléko. Je to nálož na antioxidanty bohaté kurkumy, zázvoru a medu doplněná o špetku černého pepře. Kurkuma patří v ayurvedě ke klíčovým léčivkám, podporuje také trávení a pomáhá při bolesti zubů. Při přípravě doporučujeme použít mandlové mléko.

  • Recept:
  • • 2 hrnky mandlového mléka
  • • 1 lžíce medu
  • • 1 lžíce kokosového oleje
  • • 1 lžička mleté kurkumy
  • • 1 lžička mleté skořice
  • • špetka černého pepře a nastrouhaný zázvor

Smíchejte všechny ingredience v malém hrnci a za stálého míchání uveďte do mírného varu. Nechte poté pomalu vařit zhruba 10 minut. Poté sceďte a pijte teplé.

Congee/Jook – Čína

Rýžová kaše, kterou si dávají Číňané rádi jako snídani. Jedná se o terapeutické a povzbuzující jídlo. Používá se při nachlazení a při problémech s trávením. Congee je velmi lehké a snadno stravitelné.

  1. Recept:
  2. • ½ šálku dlouhozrnné rýže
  3. • 6 šálků domácího vývaru (masového nebo zeleninového)
  4. • 1 lžička soli

Vařte v pomalém hrnci nebo normálním hrnci. Přiveďte k varu, za častého míchání vařte na mírném plameni 2 až 3 hodiny. Můžete podle chuti přidat avokádo, kokosový olej, zázvor, ryby, drůbež, zeleninu, mořské řasy, uvařené fazole. Záleží na vaší chuti.

Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Gogol Mogol – Ukrajina a Rusko

  • Pro některé se jedná o vánoční nápoj a pro jiné první obranu proti nachlazení a bolesti v krku.
  • Recept:
  • • 1 žloutek
  • • 1 lžíce medu
  • • 1 lžíce másla
  • • 1 hrnek mléka
  • • 1 lžička sody bikarbony
  • • 50 ml rumu nebo koňaku
  • • dle chuti můžete přidat špetku vanilky nebo muškátového oříšku

Vyšlehejte žloutek se lžící medu až do pěny. V jiném hrnci pořádně ohřejte mléko, přidejte máslo, aby se rozpustilo a poté mléko nalijte na vyšlehaný žloutek, vmíchejte sodu a rum nebo koňak. Popíjejte po douškách před spaním a pak se vypoťte.

Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Tamagozake – Japonsko

  1. Japonský drink podobný našemu vaječnému koňaku nebo ukrajinskému Gogol Mogolu.

  2. Recept:
  3. • 200 ml saké
  4. • 2 lžíce medu
  5. • 1cm kousek nastrouhaného zázvoru
  6. • 1 vajíčko

Vyšlehejte vajíčko s medem.

Zahřejte saké, přidejte k němu zázvor a rychle svařte. Poté horké saké za stálého šlehání pomalu vlévejte k vyšlehanému vajíčku. Popíjejte teplé po douškách.

Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Umeboshi – Japonsko

Tyto super slano-kyselé švestičky jsou plné kyseliny citronové a jsou vyzdvihovány pro svoje antibakteriální působení, zejména proti Streptoccocus mutans a Helicobacter pylori. Můžete je namočit do zeleného čaje nebo přidat do kaše congee. Jsou skvělé jako prevence, ale také při prvních příznacích nachlazení. Jsou považovány za královnu alkalizující potravy.

A ideálně se hodí také při kocovině 🙂

Kimchi – Jižní Korea

Křupavé kvašené zelí s daikonem, mrkví a chilli papričkami je národním korejským pokrmem. Kimchi je plné železa, vitamínu A a B, přírodních probiotik a enzymů. Aktivuje imunitní systém a podporuje trávení.

  • Recept:
  • • 1 kg pekingského zelí
  • • 5 lžic korejské mořské soli
  • • 2 lžíce prášku z chilli papriček
  • • 4 stroužky česneku
  • • lžička čerstvého strouhaného zázvoru
  • • 2 lžíce rybí omáčky
  • • sezam na posypání
  • • možno přidat ještě tenké nudličky mrkve, bílé ředkve a jarní cibulku

Klíčové je nasolení zelí, aby bylo dostatečně měkké včetně tlustých řapíků, a následné odsolení v podobě opakovaného proplachování. Jestli už je propláchnuto dostatečně, poznáte po ochutnání. Moc slané? Tak znova. A znova.

Jestliže nechcete v průběhu osmi hodin každou půlhodinku až hodinku promíchávat sůl a zelí a proces přece jen toužíte urychlit, rozmíchejte přibližně v litru vody 4–5 lžic soli a ponořte kilo nakrájeného zelí. Klidně ho něčím zatižte, ať neplave na hladině.

Za 2 hodiny bude připraveno na průplach.

Když je zelí slané už jen tak akorát, smíchejte ho s pastou utřenou z chilli, rybí omáčky, česneku a zázvoru a pomocí gumových rukavic pořádně promíchejte a vmačkejte do každého kousku. Konzumovat můžete ihned nebo nechte salát 1–2 dny ve sklenici v pokojové teplotě, každý den promíchejte a následně dejte do lednice. Tam vydrží i měsíc.

Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Ohnivý Cider – USA

Velmi oblíbený lék na podporu imunity, trávení a také při prvních příznacích nachlazení a chřipky. Chutná kombinace jablečného octa, doplněná o med, byliny a koření pomáhá stimulovat imunitu, podporovat trávení a bojovat s viry a bakteriemi.

  1. Recept:
  2. • 1 díl jablečného octa
  3. • 0,2 – 0,5 dílu medu
  4. Další ingredience podle dostupnosti: česnek, cibule, zázvor, křen, chilli papričky, rozmarýn, tymián, kurkuma, citronová kůra z bio citronu a další.

Uložte takto připravený cider na měsíc na tmavé a chladné místo, než se v něm vylouhují všechny dobroty. Poté si dávejte ráno 1 lžíci za prohřátí a jako prevenci v zimních měsících nebo 3 lžíce každé ráno, když cítíte, že jste nachlazení.

Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Česnekovo-medový sirup – Mexiko

Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Staří Aztékové používali na horečky, záněty a infekci především recept z kaktusu nopal. Dnešní Mexičané nopal využívají především pro jeho schopnosti kontrolovat cukr v krvi a redukovat cholesterol, ale znají i jeho účinky jako přírodního antibiotika. Z bylin se využívá k léčivým účinkům arandano (brusinky), brusinkový čaj používají lidé nejen jako v České republice na záněty močových cest, ale pro jeho antivirové účinky také na nachlazení. Při jakémkoliv onemocnění se nejen v Mexiku, ale na celém světě doporučuje odpočívat a hlavní důraz věnovat také psychice. V Mexiku je za tímto účelem hojně používaná mučenka, kterou si lidé pěstují, ale roste i ve volné přírodě. Jako přírodní antibiotikum funguje i česnek a právě ten je základem i mexického nejčastějšího domácího receptu na nachlazení.

  • Recept:
  • • 200 g medu
  • • 1 stroužek česneku
  • • šťáva ze dvou limetek
  • Možno přidat i najemno nastrouhaný zázvor a pít až pětkrát denně.

Skořicovo-zázvorový med – Česká republika

Med je potravina, kterou máme nejspíš každý doma. Bohužel med prodávaný v obchodních řetězcích je většinou zpracovaný, přehřátý, filtrovaný a vyčištěný. Nejzdravější med s největšími zdravotními benefity je med surový.

Můžete ho koupit přímo od včelaře nebo v obchodech se zdravou výživou.

Pokud si koupíte med v bio kvalitě, máte také zaručeno, že med pochází z ekologicky nezatížených luk a lesů, včelař nepoužil preventivně antibiotika a nedokrmoval včely cukrem.

Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

  1. Recept Michaely Carter:
  2. • 370 ml medu
  3. • 2 polévkové lžíce skořice
  4. • 1 polévková lžíce sušeného zázvoru v prášku nebo 3 cm jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru (v bio kvalitě má silnější účinek)

Nalijte med do čisté, nejlépe nerezové nebo skleněné nádoby. Položte nádobu na hrnec, do kterého předem nalijete vodu do výšky 2 až 3 cm. Vodu v hrnci pomalu ohřívejte tak, aby voda nedosáhla bod varu. Med v misce ohřívejte společně se skořicí a zázvorem asi 15 minut.

Pozor, aby se med nevařil, stačí taková teplota, abyste byli schopni do medu stále namočit prst. Po 15 minutách přelijte med s kořením do čisté uzavíratelné nádoby a nechte ho alespoň dva týdny odpočívat ve spíži. Čas od času ho můžete promíchat.

Po dvou týdnech je med připravený ke konzumaci.

Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Kdo je Michaela Carter

Michaela praktikuje klinickou naturopatii. Jde o západní směr celostní přírodní medicíny, který propojuje znalosti a tradice přírodního léčitelství s nejnovějšími poznatky klinického výzkumu v oblasti přírodní a nutriční medicíny. Věnuje se také psychosomatice, kterou účinně doplňuje psychoterapeutickým přístupem.

V posledních letech vede vlastní praxi a pomáhá lidem s jejich chronickými zdravotními problémy a s nemocemi, se kterými si západní medicína neví úplně rady.

Klienti za ní přicházejí například s gastrointestinálními problémy, jako jsou dráždivý tračník, Crohnova nemoc, reflux nebo peptické vředy.

Často ale s klienty řeší i autoimunitními onemocnění, kožní problémy, jako je akné, dermatitidy, lupenka či atopický ekzém.

Český med v boji proti nachlazení

Přírodní lékárna ve sklenici. Už naše babičky přísahaly na blahodárné účinky medu a podzim je ideální čas, abyste je doma ocenili. Přečtěte si, jak vybrat kvalitní med a jak ho využít pro posílení imunity a při nachlazení. 

Med a zdraví

V lidovém léčitelství se med využívá nejvíce při:

  • Nachlazení
  • Chřipce
  • Zánětech dýchacích cest
  • Nespavosti
  • Žaludečních vředech

Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Podzimní recepty z medu

Bohaté využití zlatavé lidové „medicíny“ by si zasloužilo samostatný článek, dnes se zaměříme na využití medu při nachlazení. Vyzkoušejte například tyto osvědčené domácí recepty:

Budete mít zájem:  Co potřebujete k vyndání klíštěte?

Preventivně při častém nachlazení

  • Třikrát denně si dejte lžíci vlažného medu se špetkou skořice, nebo kombinujte med s citronem, abyste tělu dodali potřebný vitamin C

Při oslabené imunitě

  • Místo ranní kávy si na podzim a v zimě vařte bylinkový čaj s medem a skořicí – nejlepší cestou v boji proti nachlazení je prevence a silná imunita ????

Na odkašlávání

  • Rozdrťte cibuli s medem a fenyklem – tato kombinace vám možná nebude chutnat, ale používá se při zahlenění a kašli

Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Med a Tantum Natura

Když se nachladíte, sáhněte kromě medu i po doplňku stravy pastilkách Tantum Natura s vitaminem C a propolisem. Bojují s nepříjemnými pocity a drážděním v krku a pomáhají proti chrapotu, škrabání a nepříjemnému pocitu v krku a ústech.

Je český med lepší než zahraniční?

Některé medy jsou slité z více druhů z různých koutů světa a chcete-li kvalitní med, dávejte si pozor především na ty z Číny nebo Ukrajiny, kde nepanují tak přísné standardy jako v České republice. Při transportu do Česka mohou být navíc medy skladované v nepříliš vhodných podmínkách.

  • Původ medu musí být na balení uveden: Hledejte označení směs medů ze zemí EU nebo zemí mimo EU.

V Česku má včelařství dlouhou tradici a není těžké najít včelaře, který vám prodá pravý domácí med.

Jak poznáte, že je med kvalitní?

Lepší než vybírat v supermarketu je kupovat med přímo u včelaře. Jen tak máte jistotu, odkud med pochází a jak ho včelař vyrábí. Ani to ale neznamená, že získáte stoprocentně kvalitní med. Dávejte si proto pozor na to, co kupujete.

Co se týče složení, levnější medy dnes často obsahují barviva, karamel, různé škrobysirupy. Těm se snažte vyhnout. Nenechte se odradit, když je med ve sklenici zcukernatělý – u květových medů je to naprosto v pořádku, kvalitní med by vám měl zcukernatět nejpozději do půl roku.

Pokud se chcete přesvědčit o kvalitě medu, který kupujete, podívejte se na výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo Státní veterinární správy, které výrobce medu kontrolují. V minulosti kontroly odhalily v medu některých výrobců například výskyt antibiotik.

Účinné domácí recepty proti nachlazení

V období chřipek a nachlazení je dobré mít po ruce nějaký ten lék, který nám pomůže zahnat nepříjemné projevy nemoci. Ne každý chce hned sahat po lécích z lékárny a někdy ani ty nepomáhají. V takovém případě je na čase obrátit se k přírodě a hledat pomoc u ní. Někdy stačí oprášit osvědčené recepty našich babiček, které měly lék na všechno.

Venku je počasí, že by psa nevyhnal a tak se není čemu divit, když nás přepadne nějaká ta rýma, bolest v krku či kašel. Pokud to s námi není tak vážné, že bychom museli navštívit lékaře, ale přitom zdraví se být také necítíme, musíme si umět pomoct sami.

Žádný přímý lék na „pouhé“ nachlazení stejně neexistuje, ne nadarmo se říká, že neléčená rýma trvá sedm dní a léčená týden. Mezi lidmi je však známá celá řada tipů a triků, jak posílit imunitu a být vůči nemocem odolnější.

Vhod přijdou zejména nejrůznější horké nápoje, z nichž některé jen vyženou z těla zimu, jiné mají i léčivé účinky a dokážou zabojovat s nepříjemným nachlazením.

Někdo má již své osvědčené recepty zděděné po prarodičích, jiní zase vaří lektvary dle rad lidových léčitelů, nebo věří na staleté tradice. Každý zkrátka spoléhá na jiné životabudiče a bojovníky proti chřipce a nachlazení, které však ne vždy zrovna chutnají, jako například cibulové a česnekové výluhy.

Cibulové a česnekové všeléky

Cibulový čaj – Snad nejméně oblíbeným zdravotním pitím je cibulový „čaj“ s cukrem a medem, který však skutečně pomáhá (ale některým dokonce i chutná). Ti otrlejší do sebe kopnou panáka cibulové šťávy s medem.

Pro přípravu čaje potřebujeme 1 cibuli, 1 polévkovou lžíci majoránky, vodu, med a citron. Cibuli oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a zalijeme vroucí vodou. Do hrnku přidáme hrstku majoránky a necháme cca 10 minut louhovat. Hrnek máme zakrytý talířkem.

Přecedíme, osladíme dostatečně medem a můžeme přidat citrón. Čaj popíjíme 3-4x denně.

Česnek proti nachlazení – potřebujeme 5 větších hlaviček česneku, 4 větší citrony a 150g medu. Očištěný česnek protlačíme přes lis, do něj vymačkáme citronovou šťávu a vše promícháme s medem. Směs dáme do sklenice, kterou uzavřeme a uložíme na 14 dní do lednice. Poté můžeme začít s užíváním – postačí 1 kávová lžička denně.

Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Ale nechme cibuli a česnek stranou a zkusme se zaměřit na jiné dary přírody, do jejichž konzumace se nebudeme muset tolik nutit. Spoustu jich můžeme najít na zahrádce, jiné koupíme v potravinách, ale pak jsou i takové, které pocházejí z dalekých zemí. Pro ně si budeme muset skočit do lékárny, nebo prodejny zdravé výživy.

Zázvorový čaj

Skutečně velkou porci zdraví nám dokáže poskytnout čerstvý zázvor. Oddenky této rostliny pocházející z Asie jsou dnes již běžně dostupné snad ve všech marketech. Mají příjemnou, intenzivní a pikantní chuť s nádechem exotiky.

Zázvor je možné využít všelijak – nastrouhaný syrový nebo sušený, drcený jako koření, kandovaný, nakládaný a v neposlední řadě z něj můžeme udělat výborný čaj.

Čaj připravený z čerstvého zázvoru má nezaměnitelnou štiplavou chuť, která má své příznivce i odpůrce.

I odpůrci by však měli vědět, že zázvorový čaj je lékem na řadu neduhů. Obsahuje různé esenciální oleje, množství vitamínů a celkem 640 různých chemických látek. V kombinaci s medem a citronem tvoří skvělé léčivo proti nachlazení.

Pomáhá také při zažívacích potížích, podporuje trávení a ulevuje při nadýmání a plynatosti. Rovněž zmírňuje závratě a nevolnosti (doporučuje se s mírou užívat v raném těhotenství). Popíjet jej můžete také při bolestech svalů a artritidě.

Louhováním zázvoru ve vařící vodě totiž získáme obrovské množství léčivých látek.

Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Příprava zázvorového čaje je jednoduchá a chuť velice výrazná. Pro jednu čajovou konvici (1l) potřebujeme cca 2 cm velký kousek kořene zázvoru. Ten oloupeme a nastrouháme na struhadle přímo do konvice.

Zázvor zalijeme vařící vodou a necháme vylouhovat 5 až 10 minut. Poté nápoj přecedíme, přidáme med nebo hnědý cukr (dle chuti) a citron. Někdo do zázvorového čaje přidává také skořici nebo hřebíček.

Čaj je možné popíjet jak teplý, tak i studený – vzniká tak vlastně zázvorová limonáda.

Vilcacora – Kočičí dráp

V horských oblastech peruánské Amazonie roste popínavá rostlina Uncaria tomentosa, nazývaná také Vilcacora. U nás je známá pod názvem Unkárie plstnatá neboli Kočičí dráp. V této liáně je obsaženo množství alkaloidů, proto je považována za mimořádně účinný lék se širokým spektrem účinnosti.

Čaj připravený z její kůry má antioxidační, imunostimulační a rovněž antivirové účinky, pomáhá při zánětlivých onemocněních, infekcích, oběhových a neurologických chorobách a onemocněních trávicího traktu. Paleta potíží, při kterých se Kočičí dráp doporučuje, je opravdu mimořádně pestrá. Vzhledem k tomu, že je Vilcacora silným antioxidantem, tak významně posiluje imunitní systém.

Je možné ji užívat při nachlazení, užívá se k potlačení zánětů a účinně působí proti bakteriím a virům.

Kočičí dráp seženete v lékárnách, nebo v prodejnách se zdravou výživou. Příprava čaje je snadná, lžíci sušené a drcené vnitřní kůry zalijte litrem studené vody a vařte na mírném plameni 20 – 25 minut. Poté sceďte a počkejte, až nápoj trochu vychladne. Sklenku (cca 200 ml) popíjejte třikrát denně. Děti od 3 let 1/2 sklenky denně.

Šalvěj a další bylinky

Nachlazení a rýmy nás pomůžou zbavit také u nás běžné léčivé bylinky, jako je šalvěj lékařská (ideální na bolest v krku), řepík lékařský, mateřídouška obecná, meduňka lékařská či máta. Vhodné jsou rovněž pupeny borovice lesní či mladé jehličky modřínu.

Všechny tyto rostliny nebo části rostlin totiž obsahují dezinfekčně působící a aromatické silice, které významně potlačují množení bakterií a virů, uvolňují dýchací cesty a usnadňují dýchání.

Budete mít zájem:  Jídlo je první mezilidský vztah

Zapomenout bychom neměli ani na šípkový čaj, jehož popíjení je skvělou prevencí proti podzimním a zimním chmurám.

Léčivé čaje z těchto bylin připravíte jednoduše tak, že je zalijete vroucí vodou a posléze ochutíte cukrem nebo medem, případně dochutíte citronem.

Při přípravě šípkového čaje si nejdříve rozdrtíme válečkem usušené šípky, ty poté zalijeme studenou vodou a necháme několik hodin máčet. Pak jej zahřejeme jen na vhodnou teplotu k pití a nevaříme.

Čaj procedíme sítkem z umělé hmoty a podle chuti osladíme.

Guduchi

Z dalekých Himálají se k nám dostal vynikající vysokohorský bylinný čaj vyrobený z popínavého keře Guduchi, česky Chebule srdčité (Tinospora cordifolia). Jeho popíjením posilujeme imunitu a organismus.

Díky tomuto čaji z Nepálu dokáže člověk obnovit svou fyzickou i duševní rovnováhu. Guduchi také omlazuje a regeneruje jaterní tkáň, proto bývá v indické farmakologii nazýváno „Nektarem nesmrtelnosti“.

K dostání jsou dnes čaje z Guduchi, v nichž je přidaná ještě skořice, jež působí protizánětlivě a podporuje trávení.

Čajovou lžičku Guduchi nasypeme do 250 ml vroucí vody a dvě minuty povaříme. Možné je také jen zalití vroucí vodou a odstátí. Podle chuti je možné si čaj přisladit. Dospělí by měli popíjet 1 – 2 šálky denně, děti od 3 let pak 1/2 – 1 šálek denně.

Vinná réva

V lidovém léčitelství byla proti chřipce a nachlazení využívaná také vinná réva. Mnozí lektvary z vína a bylinek užívají dodnes. Je však vždy nutné zvážit snášenlivost těchto lektvarů, které jsou poměrně silné – rozhodně nejsou vhodné pro děti a abstinenty. Také některé užité byliny nemusí každému vyhovovat.

Vinný čaj proti chřipce připravíme tak, že ve 1/4 litru červeného vína svaříme (po 1 dílu): květ černého bezu, květ lípy, květ podbělu, list jitrocelu, přidáme dobromysl, truskavec a mátu peprnou. Můžeme osladit medem. Nápoj je třeba vypít horký a ihned po vypití ulehnout. Extrakt totiž způsobuje silné pocení.

Kustovnice čínská – Goji

Adaptogenní, imunostimulační, detoxikační a regenerační účinky mají červenooranžové nakyslé plody Goji – Kustovnice čínské (Lycium chinense). Obsahují velké množství vitamínů (B1, B2, B6, C, E a provitamínu A), vlákniny, esenciálních aminokyselin i karotenoidů se silnými antioxidačními účinky.

Nechybí ani minerální látky, jako je fosfor, vápník a železo. Stopové prvky jsou zastoupeny zinkem, mědí a selenem. Betain obsažený v Goji působí příznivě na regeneraci jaterních buněk, proti ateroskleróze, snižuje hladinu tuku a cukru v krvi.

Popíjením čaje z kustovnice čínské odstraňujeme z těla volné radikály.

Tři čajové lžičky plodů Goji (cca 15g) zalijeme vodou a vaříme 5 až 10 minut. Čaj pijeme nalačno ve dvou denních dávkách. Uvařené plody kustovnice čínské je však možné využívat i při přípravě pokrmů nebo je jen tak pojídat.

Růže stolistá

Příznivý vliv na posílení těla při astmatu, chřipce, rýmě a nachlazení má také čaj připravený z květu růže stolisté (Rosa centifolia). Ten obsahuje celkem až devět antivirových látek, které zamezují množení virů. Tento příjemný, voňavý a osvěžující čaj je však možné popíjet také při průjmových onemocněních či silné menstruaci.

Obsahuje totiž aktivní fytolátky, které dále také zmírňují potíže trávicího ústrojí a pozitivně působí při nespavosti. K dalším přednostem růže stolisté patří udržování správné hladiny cholesterolu, optimálního složení střevní mikroflóry a harmonizace centrálního nervového systému.

Nápoj připravený z této rostliny pomůže také ochránit a zregenerovat pokožku, pozitivně působí na psychiku člověka – omezuje riziko vzniku deprese.

Do litru vody vmíchejte 2 až 3 lžičky čaje, povařte 3 minuty a poté sceďte. Podle chuti můžete lehce přisladit medem a přidat i trochu citronové šťávy. Popíjet čaj můžete po celý den až do 17 hodiny.

Další pomocníci z přírody

Pokud nás trápí kašel, je velmi účinným pomocníkem lékořice lysá, která je však málokde k sehnání. Museli byste natrefit na speciální bylinkářství. Při horečce zase pomůže nálev z lipového květu, případně z květu černého bezu.

Oslabený imunitní systém posílíme třapatkou, neboli echinaceou, která podporuje množení a aktivitu bílých krvinek. V dnešní době se velké oblibě těší také hlíva ústřičná obsahující celou řadu vitamínů a prospěšných látek, jež podporují imunitní systém.

A pokud byste se zeptali na radu ohledně léčby nachlazení nějakého muže, pak vězte, že ti mají jeden osvědčený lék na všechno – slivovici, kterou se lze léčit preventivně po celý rok.

– jpa –

Foto: Design Claus Jensen & Henrik Holbaek

Český svaz včelařů, z.s. základní organizace Nejdek

S nachlazením se lidé potýkají ve všech koutech naší planety. Rýma, bolení v krku nebo teplota se nevyhýbá Mexičanům, Japoncům ani Ukrajincům a každý národ na ně má svoje tradiční recepty. Inspirujte se, jak se dá proti těmto neduhům netradičně bojovat. Více se dozvíte ZDE   (http://fresh.iprima.cz/inspirujte-se-lidovymi-recepty-proti-nachlazeni-chripce-z-celeho-sveta)

Denní dávka medu

Podle starých domácích receptů je vhodnou  prevencí proti nachlazení užívat 5 lžiček medu denně. Med totiž vynikajícím způsobem posiluje obranyschopnost našeho organismu a krevní oběh.

Doporučení

Med zvyšuje účinek všech přírodních léčivých prostředků, které se užívají při nachlazení. Když si léčíte rýmu nebo bolení v krku, nezapomeňte přidat do svého repertoáru také med jako dodatečný lék.

  • Čaj s medem
  • Recept na čaj podávaný při nachlazení, jehož účinek zvýšíme přidáním medu:
  • – 40g celých šípků (se zrníčky)
    – 20g listů meduňky
    – 20g květu heřmánku
  • – 20g lípového květu

Dvě čajové lžičky směsi přelijeme 1/4 l horké vody a necháme  15 – 20 min pod pokličkou ustát. Přidáme podle chuti 1 – 2 lžičky medu na šálek. Čaj pijeme vlažný.

Vitamínová bomba

Míchaný nápoj z heřmánku, čerstvé šťávy z jižního ovoce a medu posílí obranné schopnosti našeho těla při nemocech z nachlazení. Měli bychom jej pít nejen jako lék, ale i kvůli prevenci.

  1. – 100 -150 g medu
    – 2 vrchovaté polévkové lžíce heřmánku
    – 1 citrón
  2. – 1 grapefruit nebo pomeranč

Do litru horké, nikoli však vařící vody nasypeme 2 lžíce heřmánku a necháme 10 minut ustát. Potom scedíme, přidáme šťávu s citrónu, grapefruitu a osladíme medem. Komu se zdá grapefruit příliš kyselý, může jej nahradit pomerančem, který navíc obsahuje i více vitamínu C.

Citronová šťáva s medem

Do 1/4 l teplé vody  zamícháme šťávu z jednoho citrónu. Osladíme dvěma čajovými lžičkami medu. Směs pomalu pijeme po doušcích.

  • Proti kašli a chrapotu
  • Šalvějový čaj oslazený medem se hodí nejen k pití, ale i ke kloktání.
  • Medová ředkev

Recept vypadá sice  exoticky, ale v lidovém léčitelství se v některých zemích stále používá. Vydlabeme jednu ředkev a otvor naplníme medem. Na teplém místě nechte med v ředkvi několik hodin působit a potom vše snězte.

V čaji i  v mléce

Med lze nejen přidávat do čaje, ale také do mléka. Rozředěný v mléce při teplotě 40 – 50 ° C je vhodný při onemocnění chřipkou či dýchacích obtížích. Působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce.

Med je možné využít i při pečení, kdy jím lze nahradit cukr. Pokud se rozhodnete dát přednost včelímu produktu, dejte ho asi o polovinu více než cukru. Med učiní pečivo nejen chutnější, vláčnější, ale vydrží i déle čerstvé.

Aktualizováno:
20.12.2015

Přírodní prostředky proti nachlazení a chřipce :: MUDr. René Ehl

Chilli na bolest v krku * Med jako antibakteriální a antivirový prostředek * Čaj z kurkumy proti zánětu a zahlenění * Zázvor taktéž, zejména v kombinaci s medem a citronem * Jablečný ocet pro prevenci * Citron proti virům a bakteriím * Skořice proti virům – ale jen ta pravá cejlonská! * Česnek zničí cokoli * Bezinky vážou viry, a tím jim brání v šíření * Zinek a vitamin C pro prevenci nachlazení a zkrácení infekce * Vitamin D3 jako prevence proti chřipce * A nakonec domácí solné výplachy pro pohodu v nose.

Karen Foster

S bolavým krkem a ucpaným nosem možná ani nemáte chuť k jídlu. Jste unavení, polykání je bolestivé. Proto se vám může hodit tento seznam dvanácti úžasných potravin a antioxidantů, které vám pomohou zmírnit symptomy nachlazení či chřipky a dokonce i zkrátit trvání nemoci.

Budete mít zájem:  Kognitivní behaviorální terapie – na co je dobrá?

1) Chilli papričky
Krom toho, že je vědecky potvrzen příznivý účinek chilli papriček na srdce (mají potenciál chránit proti příčině smrti č.

1 ve vyspělém světě, tedy kardiovaskulárním chorobám), představují také přirozený lék na bolení v krku, které často předchází nachlazení nebo chřipce. Ano, od toho pocitu, že máte krk plný skleněných střepů, vám mohou ulevit i jiné prostředky než běžná analgetika z lékárny.

Směs prášku z chilli papriček – často označovaného jako kajenský pepř – a pomerančového džusu je velmi efektivní lék na bolení v krku a ucpaný nos.

2) Med
„Jedinečná vlastnost medu je ta, že umí s nemocí bojovat na více úrovních, čímž bakteriím ztěžuje budování rezistence,“ uvádí Susan M. Meschwitz, Ph.D.

Med podle Susan Meschwitzové využívá celou kombinaci zbraní: působí na patogeny prostřednictvím peroxidu vodíku, kyselosti, osmotického efektu, vysoké koncentrace cukru a polyfenolů.

Pomocí osmotického efektu, který je důsledkem vysoké koncentrace cukru, vytahuje med z bakteriálních buněk tekutinu, dehydruje je a zabíjí. Med je jedna z nejúžasnějších nekazících se potravin – dokáže zabít skoro každý typ bakterie.

3) Kurkuma
Kurkuma se rychle stává lidovým lékem skoro na všechno, co může člověka trápit. U některých chronických, vysilujících nemocí má dokonce lepší účinek než konvenční léky, a to prakticky bez nežádoucích vedlejších účinků. Kombinace medu s kurkumovým práškem je výborný prostředek proti suchému kašli.

Bylo zjištěno, že účinná látka kurkumy, kurkumin, poskytuje při ochraně kojenců před potenciálně smrtícím onemocněním plic ještě lepší dlouhodobé výsledky než vakcína proti pneumokokům.

Kurkuma má silné protizánětlivé a antioxidační účinky a kurkumový čaj se po celém světě pije na nachlazení, ucpaný nos, bolesti hlavy a bolení v krku.

4) Zázvor
Jak kurkuma, tak zázvor patří ve světě koření k nejmocnějším bojovníkům proti různým nemocem. A co se týče rýmy, kašle a respiračních onemocnění, je zázvor numero uno.

Vzhledem k vysokému obsahu vitaminu C, hořčíku a jiných minerálů je zázvorový oddenek pro zdraví přímo požehnáním.

Můžete si z něj udělat čaj – spolu s mátou, medem a citrónem se z něj stane skvělý protizánětlivý nápoj s vynikajícími účinky na imunitu.

5) Jablečný ocet
Ten prý léčí rozličné choroby a neduhy. Usnadňuje trávení, předchází chřipce, zmírňuje záněty, zabíjí plísně, reguluje pH a odvádí z těla toxiny. Někteří léčitelé doporučují jablečný ocet ke znovuobnovení rovnováhy kyselin a zásad. Patnáct důvodů, proč užívat jablečný ocet, najdete zde (česky).

6) Citron
Citronová šťáva snižuje sílu virů nachlazení či chřipky a působí proti zahlenění. Její účinky jsou jak antibakteriální, tak antivirové. Přidávejte si ji do čaje nebo si udělejte citronádu s medem.

Podpoříte tím svoji obranyschopnost, a když už nemoci podlehnete, vyléčíte se rychleji. Citron obsahuje mnoho vitaminu C, ale hlavně díky svým antibakteriálním vlastnostem působí proti infekcím krční sliznice.

Tady je například recept na megasilnou směs pro podporu imunitního systému během chřipkové sezóny (1. rozřízněte citron napůl – musí být BIO – a z jedné půlky vymačkejte šťávu do misky. 2. nasekejte 1-2 stroužky česneku a nechte min. 10 minut ležet. 3.

Spolu se špetkou kajenského pepře vmíchejte do šťávy; 4. Přidejte lžíci medu, ideálně manukového, ale každopádně kvalitního; 5. Vlijte směs do vymačkané půlky citronu a komplet, včetně slupky, snězte.)

7) Skořice
Skořice si zaslouží čestné místo jak na vaší poličce s kořenkami, tak v domácí lékárničce. Skořice je jeden z nejlepších antioxidantů světa a právem si zaslouží označení „superpotravina“.

Věděli jste, že lžička medu s ¼ lžičky skořice někdy dokáže během 1-2 dnů zatočit s nachlazením? Pokud má ale takto působit, musí se jednat o skořici cejlonskou (Cinnamonum verum). Běžná skořice (cassia), kterou asi máte doma, neobsahuje zdaleka tolik účinných látek.

Také nesmí být ozařovaná – ideálně by tak měla být přímo označená (třeba zde).

8) Česnek
Česnek je možná vůbec nejúčinnější potravina, kterou v přírodě najdeme. Značná konzumace česneku je také jedním z důvodů, proč žijí obyvatelé Středomoří tak dlouho a zdravě.

K velmi zajímavému zjištění dospěli vědci z Washington State University: česnek je podle nich v některých případech stokrát účinnější než dvě populární antibiotika (česky více zde).

Tato polévka z padesáti (opravdu…) stroužků česneku, cibule, tymiánu, zázvoru, kajenského pepře a několika dalších ingrediencí zničí absolutně každý choroboplodný zárodek, který se jí připlete do cesty. To se týká i norovirů.

Optimální je konzumovat přímo česnek – ačkoli existuje i několik doplňků výživy s česnekovým práškem, po jejichž požití dojde v žaludku k vytvoření aspoň nějakého allicinu, závisí jeho množství (pokud tedy vůbec nějaké vznikne) na stavu vašeho žaludku. Pokud máte zájem o nějaký kvalitní doplněk, vyzkoušejte třeba  AlliMAX –  nutraceutikum obsahující řádně vyextrahovaný, stabilizovaný a koncentrovaný allicin.

9) Bezinky
Účinné složky bezinek umějí navázat viry, ještě než proniknou stěnami buněk, a tím jim brání v šíření. Po tepelné úpravě nejsou bezinky toxické, a tak jsou bezpečné i pro děti. Horký čaj z květů a šťáva z plodů podporují pocení.

Je dobré přidat si do nich i med a citronovou šťávu, které pomáhají při infekcích horních cest dýchacích. Čaj je také považován za antirevmatický, projímavý a detoxikační.

Tekutý výtažek z černé bezinky při nejvyšší koncentraci brání patogenním bakteriím v růstu až o 99%, což je výkon, jejž nedosahují žádná antibakteriální farmaka.

10) Zinek
Doplňky se zinkem zmírňují průběh rýmy a zkracují její trvání. Účinek zinku na symptomy nachlazení se prokázal už ve studii z roku 1984, kdy se ukázalo, že zinkové pastilky opravdu zkracují trvání nachlazení (zinek působil na viry způsobující rýmu in vitro, a proto se zrodil nápad vyzkoušet jej na lidských dobrovolnících).

Další shrnutí patnácti klinických testů v r. 1999 (Cochrane Systematic Review) efektivitu zinku potvrdilo. Podle výsledků těchto studií zmírňuje zinek ve formě sirupu, tabletek nebo pastilek intenzitu nemoci a zkracuje její délku, pokud jej člověk užije do jednoho dne od nástupu nachlazení.

Po sedmi dnech se většina pokusných osob, které užívaly zinek, na rozdíl od svých kolegů, kteří brali placebo, symptomů úplně zbavila.

11) Vitamin D3
Riziko, že dítě chytí chřipku, lze snížit o 50% podáváním vitaminu D. Tato zjištění mají velkou důležitost pro prevenci chřipky při epidemiích. (Jednalo se o podávání 1200 IU vit D3 denně dětem školou povinným.

Incidence sezónní chřipky typu A byla ve skupině, která dostávala vit. D skutečně o polovinu nižší.

) Podle výsledků výzkumu uveřejněných v American Journal of Clinical Nutrition může být vitamin D v konkrétních případech několikrát efektivnější než některá antivirotika nebo vakcíny.

12) Vitamin C
Vitamin C je pozoruhodně bezpečný dokonce i v extrémně vysokých dávkách. Ve srovnání s běžnými léky na předpis navíc nemá prakticky žádné vedlejší účinky. Existují důkazy, že vitamin C je jedno z nejlepších antivirových agens vůbec. Umí neutralizovat a eliminovat dlouhou řadu toxinů.

Vitamin C zvyšuje odolnost organismu vůči cizorodým látkám, čímž výrazně podporuje schopnost imunitního systému vypořádat se s bakteriálními a mykotickými infekcemi. Někteří vědci prohlašují, že v současnosti neexistují žádné RNA viry, které vitamin C neumí zničit.

Infuze vitaminu C představují velmi silný lék proti velkému množství nemocí.

  • Sirup proti nachlazení a kašli:
    1 lžíce jablečného octa
    1 lžíce kokosového oleje
    1 lžíce medu
    1/2 citronu
    1/2 šálku ananasové šťávy
  • 1/2 lžička chilli
  • Berte 3 lžíce čtyřikrát denně, dokud vám směs nedojde.

Nakonec bychom se měli zmínit i o solných výplaších nosu, které se postarají o zvlhčení nosní sliznice a pomáhají proti „zadní rýmě“ – viz třeba zde. Při domácí výrobě roztoku je vhodné použít přírodní (např. himálajskou) sůl, která neobsahuje aditiva.

Zdroj(kurzívou pozn. překl.) převzato : www.osud.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *