Kiwi a zdraví – jaké má na nás účinky?

V podrobném profilu superpotraviny kiwi zjistíte:

  • jak přesně vám kiwi může zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv kiwi na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil kiwi
  • nežádoucí účinky a kdo by kiwi užívat neměl

Kiwi a zdraví – jaké má na nás účinky?

Kiwi je ovoce plné vitamínu C

Kiwi a zdraví – jaké má na nás účinky?Kiwi je plod popínavé dřeviny aktinidie lahodné. Vypadá trochu jako taková malá brambora s hnědou chlupatou slupkou a sladkou zelenou dužinou. Ovoce kiwi se používá jako potravina i jako lék. Přidává se k sladkým i slaným receptům nebo například do sportovních nápojů. Nejčastěji se však konzumuje jako běžné ovoce.

Antioxidační účinky vitamínu C nebo jiných sloučenin, které v kiwi najdeme ve vysokých koncentracích, mohou pomoci například s astmatem.

Jaký je rozdíl mezi zlatým a klasickým zeleným kiwi?

V obchodech můžete narazit nejen na klasické zelené kiwi, ale i na méně známé kiwi zlaté. Jedno má zelenou barvu, druhé zlatou. Nutričně jsou velmi podobné, existuje mezi nimi však několik rozdílů.

Zlaté kiwi obsahuje více vitamínu C, folátu i cukrů. Klasické zelené kiwi je oproti tomu zase lepším zdrojem vlákniny.

Vitamínu E, draslíku, luteinu,  kalorií, tuků, bílkovin a sacharidů obsahují kiwi zlaté i tradiční zelené shodně.

Kiwi a zdraví – jaké má na nás účinky?

Zlaté kiwi je kulatější, má méně chloupků, dozrává dříve, je sladší a méně kyselé. Je však citlivější na poškození a také dražší

Důležité informace o kiwi

  • Známé také jako: kiwifruit, chinese gooseberry, gold kiwi, zlaté kiwi, aktinidie lahodná, Actinidia deliciosa, jang-tao, 羊桃, čínský angrešt, angrešt Číňana
  • Krajina původu: Kalifornie, Nový Zéland, Japonsko, Sibiř, Itálie, Chile, Francie, Řecko, USA
  • Prodává se ve formě: čerstvé, doplňky stravy, v nápojích a pokrmech, prášek, tablety, kapsle, konzervované, marmeláda, zavařenina, minikiwi, kompoty, koláče, dezerty, marmelády, džusy, koktejly, sušené, smoothies
  • Dostupnost v ČR a SR– ano

Kiwi a zdraví – jaké má na nás účinky?

Kiwi pochází nejčastěji z těchto oblastí

Fakta o kiwi

Věděli jste, že …

  • Jediné kiwi pokryje denní doporučenou dávku vitamínu C.
  • Semínka z kiwi jsou jedlá a bohatá na živiny. Obsahují zejména omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, bílkoviny a antioxidanty.
  • Jedlá je také chlupatá slupka kiwi – ale většina lidí ji před konzumací kiwi loupe.
  • Jeden strom může vyprodukovat až 200 kg kiwi.
  • Studie publikovaná roku 2014 v Allergy poznamenala, že kiwi semínka mohou způsobovat křížovou alergii s arašídy a ořechy.
  • Kiwi původně pochází z údolí čínské řeky Yangtze. Dnes se pěstuje po celém světě. Růst může ve většině mírných klimatů s dostatečnými letními teplotami.

VÍTE, ŽE kiwi dostalo jméno během studené války? Byl to marketingový tah. Pojmenovali ho roku 1974 podle novozélandského národního ptáka kivi, kterého vzhledem připomíná.

  • Do Česka se kiwi vozí nejčastěji z Itálie.
  • Kiwi je oválné ovoce s hnědou chlupatou slupkou, chutným a sladkým zeleným vnitřkem.

Kiwi a zdraví – jaké má na nás účinky?

Chuť kiwi bývá připodobnována kombinaci jahod, ananasu a banánu

Předpokládané účinky kiwi

Pro objektivní zhodnocení účinků kiwi na lidské zdraví je potřeba více vědeckých důkazů. Kiwi proto rozhodně nepovažujte za náhradu konvenčních léčiv a při zdravotních obtížích svůj stav konzultujte s odborným zdravotnickým personálem.

  • Ačkoli jsou výsledky studií rozporuplné, existují určité důkazy, že by konzumace plodů bohatých na vitamín C (například citrusové plody a kiwi) 1-2x týdně mohla lepšit funkci plic u lidí s astmatem. Jedna studie z roku 2000 například ukázala, že kiwi může snižovat sípání u dětí.
  • Studie provedená Taipei Medical University publikovaná v Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition naznačila, že konzumace 2 plodů kiwi denně po dobu 4 týdnů může navýšit pohyby střev u lidí se zácpou a syndromem dráždivého tračníku.
  • Studie ukázala, že enzym aktinid z kiwi může usnadňovat trávění většiny bílkovin.
  • Předběžné výzkumy a studie naznačují, že u lidí s vysokým krevním tlakem konzumace 3 plodů kiwi po dobu 8 týdnů snižuje krevní tlak více než 1 jablko denně.

Kiwi a zdraví – jaké má na nás účinky?

Jedlá je i slupka z kiwi. Většině lidí však nechutnají její malé chloupky

  • Kiwi může chránit buňky, pomáhat zdraví srdce i dýchacích funkcí.
  • Studie zjistila, že kiwi může zlepšovat imunitní funkci.
  • Kiwi může snižovat oxidativní stres a být tedy i prevencí rakoviny tlustého střeva.
  • Studie Univerzity v Oslu zjistila, že 2 kiwi denně můžou snižovat riziko nadměrné krevní srážlivosti a redukovat krevní tuk. Účinky na zdraví srdce byly podobné jako denní dávka aspirinu.
  • Výzkumníci z Taiwan’s Taipei Medical University dokázali, že kiwi může příznivě ovlivňovat spánek (kvalitu, kvantitu, snadnější usínání, účinnost a celkově zdravější spánek).

Klinický psycholog Michael J. Breus, PhD (red. přeloženo a zkráceno)

  • Kiwi obsahuje velké množství vitamínu C, který může vašemu tělu pomoci s produkcí kolagenu.
  • Kiwi může zjemňovat a opravovat kůži. Může být prevencí hrubé a suché pokožky.
  • Pokud kiwi konzumujete spolu s potravinou bohatou na železo, může zlepšit jeho absorpci.
  • Kiwi obsahuje vitamín E. The University of Maryland Medical Center uvádí, že vitamín E může pomoci s obličejovými liniemi a vráskami.
  • Kiwi jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které mohou zpomalovat stárnutí.
  • Kiwi mohou snižovat hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou neboli “špatný” cholesterol a zvyšovat hladinu lipoproteinů s vysokou hustotou neboli “dobrý” cholesterol. Kiwi proto může snižovat riziko srdečních onemocnění. Ukázaly to studie publikované roku 2009 v International Journal of Food Sciences and Nutrition a roku 2013 v British Journal of Nutrition.
  • Kiwi může zabránit makulární degeneraci a ztrátě zraku.
  • Kiwi díky vitamínu C v kombinaci s hořčíkem pomáhá látkové výměně, při paradontóze, zpevňovat cévy a žíly, lepšit vidění i tvorbu hormonů pro dobrou náladu. Přispívá ke zdraví srdce, svalů a kostí.

Kiwi a zdraví – jaké má na nás účinky?

Kiwi je malé ovoce velikosti zhruba slepičího vajíčka. Není ale tolik špičaté

Zdravotní a kosmetické využití kiwi

Kiwi v péči o pokožku

Kiwi může pomáhat k zářivé, zdravé pokožce. Může také zpomalovat její stárnutí a být účinné v boji proti obličejovým liniím a vráskám.

Kiwi a hubnutí

Jen díky samotnému kiwi nezhubnete. Je ale nízkokalorické, neobsahuje cholesterol a je také téměř bez tuku, zato ale výživné, takže vám s hubnutím může pomoci. Rozhodně je vždy lepší volbou než zpracovaná svačina.

Kiwi pro celkové zdraví

Studie z roku 1997 provedená na Rutgers University zjistila, že je kiwi výživnější než 27 druhů jiného běžně konzumovaného ovoce (jako jsou například pomeranče, banány a jablka). Zejména v zimních měsících může být skvělou prevencí chřipky, nachlazení a rýmy.

Kiwi pro sportovce

Kiwi může díky vysokému obsahu vitaminu C sportovcům pomáhat s množením vaziv i léčbě zvrtnutého kotníku.

Nutriční hodnoty kiwi

100 g čerstvého kiwi obsahuje zhruba tyto hodnoty (DDD = doporučená denní dávka):

Nutriční hodnoty:

  • sacharidy – 87 % – 14,7 g – 5 % DDD
  • vláknina – 3 g – 12 % DDD
  • tuky – 7 % – 0,5 g – 1 % DDD
  • omega-3 mastné kyseliny – 42 mg
  • omega-6 mastné kyseliny – 246 mg
  • bílkoviny – 6 % – 1,1 g – 2 % DDD
  • 255 kJ – 61 kalorií – 3 % DDD
  • voda – 83,1 g
  • popel – 0,6 g
Vitamíny:

  • vitamín A – 87 IU – 2 % DDD
  • vitamín C – 92,7 g – 155 % DDD
  • vitamín E – 1,5 mg – 7 % DDD
  • vitamín K – 40,3 mcg – 50 % DDD
  • thiamin – 2 % DDD
  • riboflavin – 1 % DDD
  • niacin – 0,3 mg – 2 % DDD
  • vitamín B6 – 0,1 mg – 3 % DDD
  • folát – 25 mcg – 6 % DDD
  • kyselina pantothenová – 0,2 mg – 2 % DDD
  • cholin – 7,8 mg
  • betaine – 0,5 mg
Minerály

  • vápník – 34 mg – 3 % DDD
  • železo – 0,3 mg – 2 % DDD
  • hořčík – 17 mg – 4 % DDD
  • fosfor – 34 mg – 3 % DDD
  • draslík – 312 mg – 9 % DDD
  • sodík – 3 mg – 0 % DDD
    zinek – 0,1 mg – 1 % DDD
  • měď – 0,1 mg – 6 % DDD
  • mangan – 0,1 mg – 5 % DDD
  • selen – 0,2 mcg – 0 % DDD

Dávkování kiwi

Doporučená denní dávka kiwi zatím nebyla stanovena. Vždy závisí na několika faktorech, jako je například věk a zdravotní stav konzumenta. Pokud používáte nějaký potravinový doplněk s kiwi, pečlivě dodržujte pokyny na štítku výrobku a jeho konzumaci nejprve konzultujte s lékařem, lékárníkem nebo jiným zdravotnickým personálem.

Kiwi se obecně doporučuje konzumovat jako 1 – 3 celé kiwi nebo ½ šálku čerstvých kiwi kousků denně. Denní dávka kiwi prášku bývá okolo 5,5 gramů.

Užívání kiwi

Kiwi můžete konzumovat jako ovoce nebo v různých nápojích, smoothies či doplňcích stravy. Může se aplikovat také zevně – syrové kiwi nebo krém či gel s kiwi extraktem.

Kiwi si můžete dát k snídani třeba k jogurtu, na oběd přimíchat do salátu nebo si dát jako zdravý dezert po večeři.

Kiwi a zdraví – jaké má na nás účinky?

Kiwi můžete jíst syrové, tepelně upravené, oloupané i se slupkou

Nežádoucí účinky kiwi

Kiwi je pro většinu lidí pravděpodobně bezpečné, konzumují li ho v množstvích jako potravinu.

Alergie na kiwi

Alergie na kiwi se může projevit jako obtížné polykání (dysfagie), zvracení a kopřivka. Lidé alergičtí na kiwi kiwi někdy snesou vařené nebo konzervované.

Kdo by kiwi užívat neměl?

Kiwi a alergici

Alergie na kiwi se nejčastěji objevuje u osob alergických na další druhy ovoce, rostliny nebo koření, jako je například avokádo, pyl bříz, fíky, lískové oříšky, mák, latex, žito, sezamové semínko nebo pšenice. Tito lidé by si při konzumaci kiwi měli dát obzvláště dobrý pozor.

Budete mít zájem:  Příznaky stařecké demence – tato nemoc si nevybírá

Lidé s ledvinovými kameny a kiwi

Pokud jste měli nebo máte ledvinové kameny, konzumaci kiwi se raději vyvarujte, zejména pak slupce z kiwi. Především slupka kiwi totiž obsahuje oxaláty, které mohou vázat vápník a tvořit bolestivé kameny v ledvinách.

Kiwi, těhotné a kojící ženy

Kiwi těhotné a kojící ženy jako potravinu konzumovat mohou. Před zařazením potravinových doplňků z kiwi by se však měly raději poradit s lékařem.

Kiwi a zdraví – jaké má na nás účinky?

Kiwi má hnědou chlupatou slupku a žlutou nebo zelenou dužinu, malá černá semínka a bílý jaderník

Lidé s poruchami krvácení a kiwi

Kiwi může zpomalovat srážení krve a zvyšovat riziko krvácení. Teoreticky tedy může zhoršovat poruchy krvácení.

Kiwi u pacientů před operací

Kiwi může u některých lidí zpomalit srážení krve. Což může teoreticky zvýšit riziko krvácení u některých chirurgických zákroků. Přestaňte kiwi nebo výrobky z něj konzumovat alespoň 2 týdny před plánovanou operací.

S jakými léky kiwi neužívat?

Zatím není jasné, zda kiwi ovlivňuje účinek některých léků. Pokud nějaké léky užíváte pravidelně, konzultujte nadměrnou konzumaci kiwi nebo doplňky stravy z kiwi proto nejdříve raději s lékařem.

Kiwi a zdraví – jaké má na nás účinky?

Dužina kiwi je sladká a chutná

FAQ – často kladené dotazy

Slupka z kiwi je jedlá. Většině lidí však nechutná, protože je chlupatá.

Výživová poradkyně Erica Julson (red. upraveno a přeloženo)

Kiwi: Ovoce, které pokryje denní dávku vitamínu C

Kiwi a zdraví – jaké má na nás účinky?
Zdroj: Shutterstock

Kiwi patří mezi exotické ovoce, které je u nás na rozdíl od mnoha jiných plodů běžně dostupné dlouhodobě. Přesto bývá často opomíjené, ačkoli je zdravé a jeho uplatnění v kuchyni může být široké.

Jaký je původ kiwi?

Kiwi je ovoce, které roste na dřevinách rodu aktinidie. Jeho první druhy se objevily ve východní Asii,
přičemž původní domovinou je Čína.
Brzy se ale rozšířily také na východ (Jižní Korea a Japonsko), na sever (Sibiř)
i na jih (Taiwan).

Později se dostaly také na Nový Zéland, který se stal ve 20. století největším vývozcem kiwi
(zde také ostatně dostalo svůj název – viz níže).  V současné době se toto ovoce ve velké
míře pěstuje také ve Spojených státech amerických, Japonsku, Chile i
v Evropě (např.

na Apeninském poloostrově).

Kde si kiwi pořídit?

Dnes prakticky všude. V nabídce ho totiž mají velké
obchodní domy i menší prodejny s ovocem a zeleninou. Zatímco ještě nedávno se u
nás dalo pořídit pouze „klasické“ zelené
kiwi
, v současné době si lze zakoupit i méně známé zlaté kiwi.

To je podlouhlejší, slupka
bývá jemněji ochmýřená a především nemá zelenou, ale zlatavou barvu dužiny.
Další rozdíl je v obsahu účinných látek.

Zelené kiwi sice pokryje denní dávku vitamínu C, ale
zlaté kiwi je ještě lepším zdrojem tohoto důležitého mikronutrientu!

Léčivé účinky kiwi

Kiwi má antioxidační
vlastnosti
, takže chrání organismus proti působení volných radikálů. Kladný
vlvi má také na metabolismus, stejně
jako na imunitní systém.

Plody
aktinidie pozitivně působí rovněž na kardiovaskulární
systém
(podílí se funkčnosti srdce, cév a žil). Kiwi pomáhá i zraku, ale také psychice, když má kupříkladu vliv na produkci hormonů, které
podporují dobrou náladu.

Pozitivně
působí také na kosti a vazy a
vyzkoušet jej můžete rovněž při chřipce
a nachlazení
.

Využití kiwi v kuchyni

Kiwi je nejlepší konzumovat zasyrova, protože pak si udržuje všechny účinné látky. Dokonce jej nemusíte
ani loupat, protože ho lze jíst i se slupkou,
ačkoli to většina lidí nedělá.

Kiwi se hodí do kompotů či marmelád a můžete jej rovněž usušit. Z čerstvých plodů si je také možné udělat zdravé
nápoje jako např. džusy, koktejly a lze
jej samozřejmě použít jako surovinu do smoothie.

Kiwi je možné také tepelně upravovat, takže ho vyzkoušejte jako ingredienci do dezertů anebo koláčů.

Zajímavosti o kiwi

  • Plodům aktinidie se původně říkalo „čínská angrešt“. Kiwi však nemá s angreštem nic společného a aktinide ani nepatří do stejné čeledi.
  • Samotný název „kiwi“ se objevil až ve 2. polovině 20. století. Ovoce jej dostalo po národním ptáku Nového Zélandu – kivi, který žije pouze ve vlhkých pralesích tohoto ostrovního státu Pacifiku. Oficiální obchodní název kiwi dokonce existuje až od roku 1974.
  • Kiwi neobsahuje pouze vitamín C, ale také další účinné látky. Za všechny jmenujme alespoň vlákninu, sacharidy, bílkoviny, vitamín E a v semenech se vyskytují i omega-3 mastné kyseliny.
  • Zlaté kiwi se od zeleného liší nejen vzhledem, ale také chutí. Je mnohem sladší a chutní více jako exotické ovoce (částečně připomíná zralý ananas).
  • V českých obchodech se prodává kiwi především z Itálie. Ovoce z Nového Zélandu tedy u nás s největší pravděpodobností neseženete.

Autor: redakce

Kiwi a zdraví – jaké má na nás účinky?

Kiwi je zdravé a chutné ovoce. Víte, jaké má zdravotní přínosy?

Kiwi je chutné ovoce, které je původem z Číny. Původně známý jako ‚Yang Tao‘, kiwi je oválné, matné hnědé ovoce s chlupatou strukturou. Vnitřní buničina je jasně zelená s bílým středem a několika drobnými jedlými černými semeny. Kiwi má jedinečnou a povzbuzující chuť s jemnou a krémovou strukturou. Rod Actinidia, který zahrnuje kiwi, obsahuje asi 60 druhů.

Kiwi byl přivezen z Číny na Nový Zéland během počátku 20. století. S rostoucím oceněním tohoto exotického ovoce jej lidé z Nového Zélandu přejmenovali na čínský angrešt. Později bylo kiwi dovezeno do Spojených států, kde se také stalo populární.

Po mnoha různých názvech bylo toto ovoce nakonec označeno jako „kiwi“ na počest národního ptáka Nového Zélandu pro jeho malý, rozmazaný, hnědý vzhled, připomínající kožich bezkřídlého hnědého kiwiho.

Itálie, Nový Zéland, Francie, Japonsko, Chile a Spojené státy jsou hlavními producenty tohoto ovoce.

Nutriční hodnota

Kiwi je výborným zdrojem vitamínu C. Mimo to jsou obsaženy další vitamíny včetně vitaminu A, folátu, vitamínu E (alfa-tokoferol) a vitaminu K. Minerální bohatství kiwi zahrnuje obrovské množství draslíku spolu s dalšími minerály, jako je vápník, hořčík a fosfor. Všechny tyto životně důležité živiny v ovoci přicházejí s přidaným bonusem z dietní vlákniny.

Zdravotní přínosy

Antioxidační vlastnosti

Kiwi nabízí působivé množství vitaminu C, fenolických složek a karotenoidů, které podporují dobré zdraví. Kiwi má proto schopnost chránit DNA přítomnou v tělních buňkách před oxidačním poškozením způsobeným volnými radikály, čímž snižuje riziko zánětů a onemocnění.

Zlepšuje zdraví srdce

Jak bylo zmíněno, kiwi jsou bohaté na ochranné polyfenoly spolu s vitamínem C, vitamínem E a draslíkem, které jsou účinné při udržování kardiovaskulárního zdraví.

Indukuje lepší spánek

Je zdrojem serotoninu, který pomáhá podporovat lepší spánek. Toto ovoce obsahuje flavonoidy, které modulují receptory indukující spánek a jsou považovány za účinné sedativní činidlo.

Kiwi a zdraví – jaké má na nás účinky?
Zlepšuje absorpci železa

Úžasným přínosem kiwi je jeho schopnost usnadnit vstřebávání železa v těle. Vysoký obsah vitaminu C a dalších fytochemikálií, jako je lutein a zeaxantin, pomáhají zlepšit stav železa v těle a zabraňují poruchám nedostatku železa.

Prospívá zdraví očí

Kiwi je zdrojem fytochemikálií, které jsou kritickými složkami, které se nacházejí v lidském oku. Tyto užitečné složky společně s vitamínem A chrání oči před kataraktem, věkem podmíněnou makulární degenerací a dalšími poruchami poškozujícími zrak.

Pomoc při trávení

Kiwi je cenné pro udržení zdravého zažívacího ústrojí. Je to lahodný zdroj vlákniny, který podporuje trávení a udržuje střevní zdraví. Pomáhá při zácpě tím, že stimuluje střevní systém. Přirozené laxativní vlastnosti tohoto ovoce díky obsahu vlákniny zvyšují objem stolice a zjemňují ji.

Přínosné v těhotenství

Kiwi je perfektní ovoce pro těhotnou ženu, která potřebuje množství přírodního folátu. Folát pomáhá předcházet výskytu defektů neuronové trubice u nenarozených dětí a je nezbytný pro jejich mozkový a kognitivní růst. Další důležité živiny, jako je vitamin C, E a K spolu s flavonoidy přítomnými v ovoci, přispívají k celkovému zdraví a vývoji plodu a nastávající matky.

Péče o kůži

Kiwi pomáhá udržovat zdravou a hladkou pleť díky své významné účasti v procesu syntézy kolagenu. Obsahuje vitamín C, který pomáhá udržet pokožku pevnou a urychluje hojení řezů a odřenin.

Vitamin E v kiwi pomáhá snižovat jemné linie a vzhled vrásek.

Pomáhá také při snižování škodlivých účinků ultrafialového záření na kůži, zatímco antioxidanty přítomné v tomto ovoci fungují jako perfektní prostředek proti stárnutí a předcházejí degeneraci pokožky.

TIP:

Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Kiwi – bojovník proti stresu plný vitamínů

Strom, který plodí kiwi, se vyskytuje v horkých čínských lesích. Na Nový Zéland, odkud se dnes běžně dováží, se kiwi dostalo před necelou stovkou let. Proč je pro Evropany přesto tato exotická plodina nenahraditelná? Díky svému obsahu minerálů a antioxidantů kiwi figuruje stále výrazněji v našich jídelníčcích.

Co obsahuje kiwi?

Díky svému obsahu karotenoidů a jiných látek pracujících s anti-oxidanty pomáhá kiwi zejména v obdobích, kdy nás napadne bacil a teprve začíná pracovat na rozpuku nemoci v těle.

Kiwi tedy patří mezi ovoce, které výrazně podporuje imunitu a v nejlepším případě vůbec nedovolí chorobám, aby ovládly naše těla. Kiwi nejenom že příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v těle, ale dokonce má prý protirakovinné účinky.

Kiwi má dvakrát více vitamínu C, než pomeranč, dále vitamíny B1 a B6 a jiné protizánětlivé látky. 

Budete mít zájem:  Husa i kachna bývaly tučnější

Pozitivní vliv kiwi na zdraví

Díky obsahu fosforu, draslíku, hořčíku a železa je kiwi skvělé i v období rekonvalescence. Obecně má významný vliv na všechny záněty v těle, paradentózu, sezónní nemoci, únavu, dýchací potíže, posílení organismu a cév.

Jak si vypěstovat kiwi?

Pokud si budete chtít vypěstovat vlastní strom kiwi, poptávejte rostlinu s názvem aktinidie lahodná (latinsky Actinidia deliciosa), případně aktinidie čínská. Rostliny jsou různopohlavné, takže pokud si kiwi chcete pěstovat pro plody, sežeňte si samičí rostlinu. Samozřejmě je ale možné vypěstovat si vlastní kiwi se semínka.

Jak vypěstovat kiwi ze semínka?

Pěstování kiwi začíná sehnáním správného zdroje semínek, a to zdravé kiwi, ideálně v bio kvalitě, tedy takové, která zajišťuje, že nebyly plody chemicky ošetřené. Nejprve nakličte semínka tak, že je očištěná položíte na navlhčený papírový ubrousek a ten vložíte do uzavíratelného sáčku. Klíčení může trvat několik týdnů a vyžaduje, aby byl ubrousek neustále vlhký. 

Naklíčená semínka pak přemístěte do substrátu v květináči. Kiwi vyžaduje mírně kyselé pH (okolo 6). Do jednoho květináče doporučujeme vložit maximálně 4 naklíčená semínka. Při oddělování od ubrousku si dejte pozor, abyste neponičili kořínky.

Vůbec nevadí, když na semínku kousek ubrousku zůstane. Květináč se semínky umístěte k oknu, na přímé sluneční světlo.

Protože je rostlina hlavně v počátcích svého života citlivá na mráz, doporučuje se vysadit ji ven nejdříve po dvou letech života v teple.

Jak si vypěstovat kiwi

Pěstování kiwi v našem prostředí

Toto ovoce pochází z Číny, kde roste volně v přírodě. V poslední době se rozšířilo pěstování kiwi na Novém Zélandu, kde se stala rostlina velmi oblíbenou a komerčně vděčnou díky příznivému zélandskému podnebí.

U nás aktinidii vyhovuje prostředí vinařských oblastí kvůli intenzivnímu sluníčku a zároveň vlhké půdě. Aktinidie však snese i mírný polostín.

Dospělý strom díky prudkým výkyvům počasí, jaké jsou v Číně obvyklé, přežije bez větších komplikací i mrazíky.

Plody tohoto stromu sklízíme v plné zralosti, a to v takové, kdy slupka na omak pruží. Skladujeme je ve vlhku a chladnu. Během skladování nesmějí přijít do kontaktu s jablky, která vylučují látky urychlující dozrávání plodů kiwi a také jejich následnou hnilobu. Kiwi má také tendence přejímat pachy, proto jej ukládáme odděleně od pronikavě vonících potravin.

Nevíte co s kiwi?

Možná se vám omrzelo syrové kiwi. Spousta lidí se mu vyhýbá i v ovocných mísách, pokud není k dispozici přímo krájené ovoce, protože ačkoli mísy s celými neloupanými kusy ovoce působí velmi pozitivně z estetického hlediska, návštěvníci společenských akcí jsou stále nervózní z toho, jak jíst ovoce podle etikety. 

V domácím prostředí, kde se dokážeme uvolnit a “odvázat”, se ale možností značně rozšiřují.

Zejména nemocným dětem nebo unaveným dospělým dělá problém sníst kousky ovoce, proto upřednostní smoothie z kiwi a jiného ovoce bohatého na vitamíny, minerály a antioxidanty (oblíbené jsou například kombinace s banánem).

Kiwi smoothie ale není jediný zdravý mls, který z tohoto ovoce vyrobíte. Velmi oblíbené jsou kiwi řezy a na internetu lze sehnat desítky variant tohoto dezertu.

Recepty s kiwi

10 Důvodů proč jíst kiwi! Může nám zachránit život?

Kiwi je nabité antioxidanty, které poskytují ochranu před volnými radikály, které mohou poškodit buňky, což může vést k problémům, jako je rakovina nebo zánět. Kiwi je jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C; ve skutečnosti mnoho studií zjistilo, že má nejvyšší koncentraci ze všech druhů ovoce.

Konzumace dostatečného množství vitaminu C má mnoho výhod pro dobré zdraví, včetně ochrany před nemocemi, jako je rakovina nebo astma, a celkové zlepšení imunitního systému.

Z dlouhodobého hlediska přiměřená konzumace vitaminu C snižuje celkové riziko úmrtí a je klíčem k vyváženému a zdravému životnímu stylu.

Ochrana DNA

Díky bohaté kombinaci antioxidantů v kiwi, včetně vitamínu C a beta-karotenu, je vynikajícím zdrojem výživy k ochraně DNA v lidských buňkách před poškozením kyslíkem.

I když vědci dosud přesně nezjistili, které sloučeniny nejlépe chrání lidskou DNA před poškozením, podařilo se jim určit, které plody jsou pro tento účel nejvhodnější, včetně kiwi.

Studie provedená v Itálii s účastníky ve věku od 6 do 7 let potvrdila mimo jiné existenci vztahu mezi konzumací kiwi a problémy s respiračním zdravím, včetně snížení kašle a sípání.

Zdroj vlákniny

Vláknina je jedním z nejdůležitějších prvků zdravé výživy. Slouží k mnoha zažívacím účelům, jako je snižování hladiny cholesterolu, vázání a vylučování toxinů z tlustého střeva a dalších částí trávicího systému a prevence nemocí, jako je rakovina tlustého střeva, a dokonce i srdečních chorob.

Pomáhá také při prevenci a léčbě zácpy. Výhody se neomezují pouze na trávicí systém: adekvátní příjem vlákniny může také přispět ke kontrole hladiny cukru v krvi u diabetických pacientů.

Vědci dále potvrdili, že kiwi je bohatým zdrojem draslíku, důležitého minerálu pro pohodu a přirozené procesy vašeho těla.

Snížení respiračních onemocnění

Jednou z nejuznávanějších zdravotních výhod kiwi je ochrana, kterou nabízí před respiračními příznaky souvisejícími s astmatem, včetně sípání, kašlání a zánětu.

Ve studii publikované Thoraxem bylo u 18 000 dětí ve věku 6-7 let v Itálii zjištěno, že mají o 44% nižší výskyt respiračních příznaků, pokud konzumovaly 5-7 porcí kiwi týdně. Mezi příznaky, které lze léčit konzumací kiwi, patří dušnost, rýma a silné pískoty.

Studie také dospěla k závěru, že i ty děti, které konzumovaly pouze jednu až dvě porce kiwi týdně, viděly některé výhody.

Kardiovaskulární posilování

Pravidelná konzumace kiwi může být účinná proti mnoha kardiovaskulárním onemocněním a symptomům a současně snížit riziko vzniku krevních sraženin a nadměrného hromadění tuku v krvi. Kiwi obsahuje silné vitamíny a minerály, které společně snižují riziko srdečních chorob. Vitamin C, polyfenoly a draslík jsou jen některé ze zdravých složek obsažených v kiwi.

Snížená makulární degenerace

Je dobře známo, že konzumace mrkve podporuje zdravý zrak. Není však dobře známo, že konzumace 3 nebo více porcí ovoce denně může být pro zrak ještě výhodnější.

Údaje od více než 111 000 mužů a žen ve studii publikované v Archivu oftalmologie dokazují, že ti, kteří konzumovali výše uvedené množství ovoce denně, měli o 36% nižší šanci na ztrátu zraku ve srovnání s těmi, kteří konzumují pouze méně než 1,5 porce.

Tři porce ovoce mohou znít jako velké množství, ale kiwi je dokonalým příkladem ovoce plného vitamínů, které lze snadno kombinovat s různými ovoci při snídani.

Snadná příprava a je vynikající

Jednou z nejlepších věcí kiwi je jejich flexibilita: mohou být konzumovány mnoha různými a kreativními způsoby.

Můžete je například použít jako zdravý a sladký základ pro snídaňový nebo obědový koktejl. Můžete kombinovat kiwi s ovocem i zeleninou.

Nejjednodušší a nejpohodlnější způsob konzumace kiwi je samozřejmě jejich jednoduché oloupání a krájení; můžete ho také rozřezat na polovinu a lžící vydlabat.

Vynikající zdroj mědi

Mezi mnoho výhod kiwi patří jeho vysoká koncentrace mědi – klíčového minerálu, který pomáhá tělu správně fungovat. Protože vaše tělo obsahuje nízkou hladinu mědi, je důležité přijímat bohatou škálu potravin, které ji obsahují, například kiwi.

Mezi nejdůležitější funkce mědi patří budování silné tkáně, regulace objemu krve a produkce energie ve vašich buňkách. Studie dospěly k závěru, že většina lidí dnes nespotřebovává dostatek mědi a následky mohou mít nepříznivý dopad na zdraví lidí.

Naštěstí jsou kiwi vynikající způsob, jak konzumovat zdravé množství mědi.

Vitamin B6

B6 je jedním ze zapomenutých vitamínů: často o něm neslyšíte, přestože je důležitý pro správné fungování vašeho těla. Jeden z nejdůležitějších procesů ve vašem těle – tvorba neurotransmiterů – by byl bez pomoci vitaminu B6 nemožný.

Přispívá také k rozvoji mozku, pomáhá vám dělat lepší rozhodnutí a chrání váš mozek před poškozením. Nakonec reguluje uvolňování hormonů, které jsou přímo odpovědné za vaši náladu, jako je serotonin a norepinefrin.

Protože kiwi je jedním z mála druhů, které nabízejí vysokou koncentraci vitaminu B6, je důležité zahrnout toto ovoce do vaší stravy.

Spousta vitaminu C a K

Vitamin C i vitamin K se hojně vyskytují v kiwi. Vitamin C je nezbytný pro růst a opravu tkání ve všech částech těla. Používá se také k výrobě důležitého proteinu používaného k výrobě kůže, šlach, vazů a krevních cév.

Dále hojí rány a tvoří jizevní tkáň a je důležitou součástí imunitního systému. Pouze 100 gramů kiwi obsahuje 154% vaší denní potřeby vitaminu C. Vitamin K hraje klíčovou roli v napomáhání krevní sraženině a prevenci nadměrného krvácení.

Naštěstí jsou kiwi také vynikajícím zdrojem vitaminu K.

Zdroj:facty.com, Unsplash

Kiwi | Prameny zdraví

Kiwi je exotické ovoce pocházející z úpatí Himalájí, které se v současnosti nejvíce pěstuje na Novém Zélandě. Má slupku pokrytou chloupky a zelenou dužinu, v níž je přes dvě stě drobných jedlých semínek. Poskytuje více vitaminu C než mnohé citrusové plody.

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Obsah vitaminu C v kiwi je v porovnání s citrony a pomeranči téměř dvojnásobný. Převyšuje ho jen guava (184 mg/100 g) a acerola s více než jedním gramem na 100 g jedlé části (1 000 mg/100 g).

Jedno kiwi pokrývá DDD vitaminu C. Kiwi je též velmi bohaté na vitamin E a obsahuje velké množství vitaminu B1, B2, B6, niacinu a vitaminu A.

Kiwi spolu s fejchoou patří k nejlepším zdrojům kyseliny listové ze všech druhů čerstvého ovoce.

Kiwi je mimořádně bohaté na draslík, hořčík a železo. Obsahuje velké množství mědi, stopového prvku, který spolu s vitaminem C napomáhá vstřebávání železa ve střevech.

Budete mít zájem:  Jaké Léky Mít Doma Pro Miminko?

Kiwi obsahuje 3,4 g/100 g vlákniny, z níž většinu tvoří pektin (rozpustná vláknina). Těmito hodnotami převyšuje většinu čerstvého ovoce, například jablka (2,7 g/100 g) a slívy (1,5 g/100 g).

Pro lepší představu o bohatství živin v kiwi si povšimněme, že např. v porovnání s jablkem obsahuje sedmnáctkrát více vitaminu C, šestkrát více hořčíku, pětkrát více proteinů a dvakrát tolik železa.

Kiwi posiluje imunitní systém. Za tento účinek vděčíme vysokému obsahu vitaminu C a dalších vitaminů a minerálů, díky kterým je kiwi účinnější než mnohé farmaceutické přípravky. Pravidelná konzumace kiwi (nejméně jedno denně) má blahodárný vliv na člověka s jakoukoliv infekční chorobou.

Zmírňuje anémii (chudokrevnost), protože obohacuje organismus o železo, vitamin C, měď (poslední dva prvky ulehčují vstřebávání a asimilaci železa) a kyselinu listovou. To platí zejména v případě anémie způsobené nedostatkem železa.

Prospívá matce a plodu během těhotenství. Jelikož posiluje imunitní systém a podporuje tvorbu krve, je pro organismus budoucí matky a jejího dítěte velmi prospěšné. Kromě toho je bohaté na kyselinu listovou, která preventivně působí proti vzniku vrozených vývojových vad v oblasti páteře, např. spina bifida (rozštěp páteře).

Vstřebatelná rostlinná vláknina v kiwi brzdí absorpci cholesterolu ve střevech, čímž snižuje jeho hladinu v krvi. Konzumací kiwi se tedy dá odstranit jeden z rizikových faktorů rozvoje arteriosklerózy.

Kiwi je taktéž velmi bohaté na antioxidační vitaminy, např. vitamin C a E, které brání usazování cholesterolu ve stěnách cév. Vysoký obsah draslíku a malé množství sodíku přispívají k prevenci hypertenze (zvýšeného krevního tlaku).

Díky velkému množství rozpustné vlákniny kiwi ulehčuje pohyb stolice ve střevech.

Výzkumy na univerzitě v Pekingu ukázaly, že sportovci, kteří konzumovali kiwi, měli o 24 % vyšší výdrž než ostatní z kontrolní skupiny. Čínští vědci tvrdí, že je to díky velkému množství vitaminu C a minerálů obsažených v tomto ovoci.

Kiwi se obvykle konzumuje v syrovém stavu. Je velmi odolné a dá se lehce přepravovat. Většinou se sklízí nedozrálé.

Vitamin C v kiwi, citrusových plodech a jiných druzích ovoce a zeleniny má tyto funkce: Neutralizuje volné radikály, které způsobují stárnutí buněk, poškození DNA a rakovinu. Oslabuje škodlivý vliv nejrůznějších toxických látek, např. nitrosaminu, jenž pochází z uzeného masa.

Posiluje imunitní systém. Přispívá k tvorbě kolagenu, hlavního proteinu pojivové tkáně, který je nezbytný při hojení ran.Zpevňuje kosti a zuby. Posiluje stěny kapilár a tepen.

Podporuje vstřebávání nehemového (volného) železa, které se vyskytuje v potravinách rostlinného původu, v mléčných výrobcích a ve vejcích.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 29 274 Datum: 21. 1. 2009

10 léčivých účinků kiwi

Kiwi poskytuje úlevu od příznaků astmatu, jako je pískání a kašel. Astma pomáhají léčit vitamín C a antioxidanty v kiwi obsažené. Vitamín C se podílí na metabolismu histaminu a prostaglandinu, které se podílejí na zúžení průdušek při alergii. To zabraňuje astmatickým záchvatům.

Studie z roku 2000, publikována v magazínu Thorax, analyzovala účinek citrusů a kiwi u více než 18 tisíc dětí ve věku od 6 do 7 let, které žily ve střední a severní Itálii. Vědci dospěli k závěru, že ty děti, které jedly nejvíce citrusů a kiwi (5 až 7 porcí týdně), měly o 44 procent menší výskyt astmatu.

Také u nich došlo ke značnému snížení nočního kašlání, chronického kašle a výtoku z nosu.

Ti, kteří mají problémy s trávením, by se měli snažit jíst více kiwi. Toto ovoce obsahuje spoustu vlákniny, která je pro trávení velmi přínosná. Trávení napomáhá také proteolytický enzym nazvaný aktinidin, který pomáhá rozbít bílkoviny.

Studie z roku 2010, publikována v časopise Journal Of Agricultural and Food Chemistry uvádí, že za simulovaných žaludečních podmínek extrakt z kiwi obsahující aktinidin zlepšoval trávení některých potravinových bílkovin.

Výsledky potvrdila studie z roku 2013, která byla zveřejněna v časopise Advances in Food and Nutrition Research.

Extrakt z kiwi může pomoci při trávení některých bílkovin přítomných v potravinách, zejména v jogurtu, sýru, rybách a syrových vejcích.

Kiwi mohou konzumovat i lidé, kteří mají diabetes typu 1 nebo 2. Jeho glykemický index se pohybuje od 47 do 58, takže drasticky nezvýší hladinu cukru v krvi. Díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu sacharidů pomáhá kiwi při regulaci hladiny cukru v krvi a při snižování hladiny cholesterolu. Také pomáhá léčit komplikace spojené s diabetem, jako jsou neuropatické diabetické vředy na nohou.

Studie z roku 2014, publikovaná v časopise Journal Of Research In Medical Sciences uvádí, že přírodní sloučeniny v kiwi, včetně enzymů rozpouštějících bílkoviny, pomáhají zlepšit různé aspekty při procesu hojení ran.

Právě na základě těchto výhod vědci došli k závěru, že kiwi pomáhá při léčbě neuropatických diabetických vředů na nohou.

Diabetici by měli jíst jedno kiwi denně, aby pomohli kontrolovat hladinu glukózu v krvi a měli zdravou alternativu k občerstvení s vysokým obsahem tuku a cukru.

Lidé, kteří mají potíže se zdravým spánek, mohou problém vyřešit konzumací několika kiwi denně. Kiwi obsahuje mnoho užitečných sloučenin, jako jsou antioxidanty a serotonin, které mohou být přínosné při léčbě poruch spánku.

Ve studii z roku 2011, publikované v časopise Asia Pacific Journal Of Clinical Nutrition, vědci analyzovali vliv kiwi na kvalitu spánku u dospělých s poruchami spánku.

Zjistili, že konzumace kiwi může zlepšit nástup, trvání a účinnost spánku u dospělých jedinců se samovolnými poruchami spánku. Je však zapotřebí dalších výzkumů.

Pokud si chcete vychutnat kvalitní spánek, zkuste sníst dvě kiwi hodinu před spaním.

Kiwi je nabité vitamíny C a E, polyfenoly a draslíkem. Všechny tyto živiny podporují zdraví srdce. Antioxidanty, jako jsou vitamíny C a E, pomáhají odstraňovat volné radikály z krve a pomáhají předcházet poškození buněk spojených s kardiovaskulárními chorobami, jako je ateroskleróza. Kiwi pomáhá snížit riziko vzniku krevních sraženin a na rozdíl od aspirinu nemá škodlivé vedlejší účinky. Podle studie z roku 2004 příjem dvou až tří kiwi denně během 28 dní pomohl snížit odezvu shlukování krevních destiček na kolagen o 18 procent. Kromě toho, konzumace kiwi snížila hladiny triglyceridů v krvi o 15 procent. Vláknina a draslík v kiwi podporují zdraví srdce tím, že snižují riziko úmrtí v důsledku ischemické choroby srdeční. Vysoký obsahu vitamínu C v kiwi může pomoci posílit imunitu. Podle studie z roku 2008, publikované v Journal Of The American College Of Nutrition, tělo skutečně absorbuje antioxidanty mnohem účinněji z kiwi než z jiných plodů bohatých na antioxidanty, jako jsou jahody nebo granátová jablka. Studie z roku 2013, publikovaná v časopise Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, uvádí, že jako bohatý zdroj antioxidantů může kiwi chránit tělo před endogenním oxidačním poškozením, podporovat imunitní funkci a snížit výskyt a závažnost onemocnění podobného chřipce. Kiwi také obsahuje vitamín E, který pomáhá zvýšit počet T-buněk v těle, což také přispívá k silnější imunitě. Kiwi je prospěšné pro zrak, protože obsahuje sloučeniny podporující zrak, které jsou známé jako lutein a zeaxantin. Lutein je karotenoid, který se koncentruje v oku ve žluté skvrně na sítnici a rozhodující měrou přispívá k posilování obranného systému oka. Jeho nedostatek může způsobit makulární degeneraci (nemoc, při které dochází k postupné ztrátě zraku).

Zeaxantin je karotenoid; z rostlin derivovaný žlutý pigment s vysokou antioxidační aktivitou. Zeaxantin podporuje zdraví očí a křišťálově čistý zrak.

Je prevencí vzniku věkem podmíněné makulární degenerace. Bylo prokázáno, že zlepšuje vidění u pacientů s onemocněním makuly. Kromě toho je kiwi bohatý na vitamín C, který pomáhá při prevenci šedého zákalu.

Také obsahuje vitamín A, který chrání rohovku.

Kiwi je prospěšné při léčbě akné. Má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají bojovat s akné a odstraňují jeho příznaky, jako je bolest a zánět. Pomáhá také vyčistit kožní póry, aby se zabránilo jeho rozšiřování. Vitamín E pak pomáhá zmenšit jizvu po akné. Čisté kiwi můžete aplikovat na pleť jako masku každý den. Jako preventivní opatření si můžete vyrobit masku z jednoho kiwi, jedné polévkové lžíce citronové šťávy a medu. Aplikujte na obličej a nechte působit 15 minut. Poté umyjte. Používejte jednou týdně. Kiwi je bohatým zdrojem vitamínu C, který pomáhá regeneraci kožních buněk a produkci kolagenu v kůži. To pomáhá udržovat pokožku pevnou, pružnou a hydratovanou. Z kiwi si můžete připravit masku. Smíchejte dužinu kiwi a banánu s jednou polévkovou lžící bílého jogurtu. Aplikujte na tvář a nechte působit 20 až 30 minut. Poté opatrně setřete žínkou namočenou v teplé vodě. Opláchněte vlažnou vodou a nechte pokožku vyschnout. Masku používejte jednou týdně. Kiwi funguje jako účinný přírodní exfoliant pro suché a popraskané rty. Pomáhá odstranit mrtvé kožní buňky. Navíc, vitamín C a polyfenoly pomáhají vyživovat popraskané rty a zesvětlit tmavé rty. Smíchejte jednu polévkovou lžíci kiwi s čajovou lžičkou cukru a lžící olivového oleje. Dobře promíchejte a aplikujte na rty. Nechte působit a poté opláchněte vlažnou vodou. Následně aplikujte hydratační balzám na rty. Používejte jednou až dvakrát týdně. Autor: liv

10 léčivých účinků kiwi. Kiwi je tropické ovoce s mnoha léčivými účinky na lidské zdraví. kiwi pomáhá lépe trávit, zlepšuje spánek i zdraví očí.Zdravá výživa

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector