Jídelníček u revmatoidní artritidy

Jídelníček u revmatoidní artritidy

Pokud trpíte artritidou, určitě víte, jak zničující a bolestivé toto onemocnění může být. Artritida neboli zánětlivé onemocnění kloubů je název pro skupinu chorob, které se projevují bolestí, otoky a ztuhlostí kloubů. Postihuje lidi všech věkových kategorií, bez ohledu na pohlaví a rasu.

Existuje řada různých druhů artritid. Jedním z druhů tohoto onemocnění je artróza (též osteoartróza nebo osteoartritida), která vzniká v důsledku opotřebení kloubních ploch nadměrným zatěžováním. Jiným druhem artritidy je takzvaná revmatoidní artritida, což je autoimunitní onemocnění, při kterém váš imunitní systém útočí na klouby a poškozuje je (1, 2).

  • Naštěstí existuje řada potravin, které zmírňují zánět a jejich konzumace vám tak může přinést úlevu od bolesti způsobené artritidou nebo alespoň průběh onemocnění zpomalit.
  • Výsledky jednoho průzkumu dokonce naznačují, že až u 24% osob s revmatoidní artritidou má dieta a způsob stravování zásadní vliv na závažnost příznaků tohoto onemocnění (3).
  • V tomto článku se podíváme na 10 nejlepších potravin, které jíst při artritidě.

Tučné ryby

Mezi tučné ryby patří například losos, makrela, sardinky nebo pstruh. Tento druh ryb je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají silné protizánětlivé účinky.

V jedné malé studii bylo 33 účastníků rozděleno do 3 skupin. Jedna skupina jedla 4x týdně tučné ryby, druhá suché ryby a třetí libové maso. Po 8 týdnech byla účastníkům odebrána krev a zjistilo se, že ti, kdo jedli tučné ryby měli nejnižší hladiny zánětlivých markerů v krvi (4).

Analýza 17 studií potvrdila, že doplňky stravy s omega-3 mastnými kyselinami zmírňují bolest kloubů, ranní ztuhlost a také snižují spotřebu léků proti bolesti u pacientů s revmatoidní artritidou (5).

Jídelníček u revmatoidní artritidy

Tučné ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které zmírňují zánět při artritidě

Další laboratorní studie potvrdila, že omega-3 mastné kyseliny zmírňují projevy zánětu a snižují hladinu zánětlivých markerů v krvi u pacientů s osteoartrózou (6).

Ryby jsou také skvělým zdrojem vitamínu D, takže jejich konzumace vás chrání před jeho nedostatkem. Řada studií naznačuje, že nedostatek vitamínu D může být jednou z příčin vzniku revmatoidní artritidy a podílí se na rozvoji příznaků tohoto onemocnění (7, 8).

Americká asociace pro onemocnění srdce doporučuje konzumovat každý týden alespoň 2 porce tučných ryb. Toto množství je dostatečné k tomu, abyste mohli naplno využít protizánětlivých účinků rybího masa (9).

Shrnutí: Tučné ryby jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin a vitamínu D. Obě tyto látky zmírňují zánět a závažnost projevů artritidy.

Česnek má blahodárné účinky na vaše zdraví a pomáhá léčit řadu chorob.

Některé laboratorní studie, které se zabývaly zkoumáním léčivých účinků česneku, zjistily, že česnek a látky v něm obsažené pomáhají bojovat proti rakovině. Česnek navíc obsahuje látky, které snižují riziko kardiovaskulárních chorob a demence (10, 11).

Česnek má navíc protizánětlivé účinky a může zmírňovat projevy artritidy.

Některé studie naznačují, že česnek zlepšuje fungování některých buněk imunitního systému a posiluje tak jeho činnost (12).

Jedna studie analyzovala stravovací návyky u 1082 dvojčat. Bylo zjištěno, že ti, kdo jedli více česneku měli nižší riziko artrózy kyčelního kloubu, pravděpodobně díky silným protizánětlivým účinkům česneku (13).

  1. Další laboratorní studie potvrdila, že některé látky, které česnek obsahuje, snižují koncentraci zánětlivých markerů spojených s artritidou v krvi (14).
  2. Zařazení česneku do vašeho jídelníčku tak má blahodárný vliv nejen na projevy artritidy, ale také na vaše zdraví jako celek.
  3. Shrnutí: Laboratorní studie i studie na lidech potvrzují, že česnek má protizánětlivé účinky a jeho konzumace pomáhá snižovat riziko onemocnění artrózou.
  4. Kromě jiných léčivých účinků zázvor také zmírňuje projevy artritidy. 
  5. Používá se hlavně k přípravě čaje, ale také jako přísada do polévek nebo cukrovinek.

V roce 2001 byla provedena studie, která zkoumala účinky zázvorového extraktu na 261 pacientech s osteoartrózou kolene. Po 6 týdnech došlo u 63% účastníků studie ke zmírnění bolestí kolene (15).

  • Jedna laboratorní studie také naznačuje, že zázvor a látky v něm obsažené pomáhají blokovat tvorbu látek, které způsobují zánět v těle (16).
  • V jiné studii bylo zjištěno, že laboratorní potkani, kteří užívali zázvor, měli nižší hladinu zánětlivých markerů spojených s artritidou (17).
  • Konzumace zázvoru v syrovém stavu nebo ve formě prášku či v sušené podobě, pomáhá zmírňovat zánět i projevy artritidy.

Shrnutí: Zázvor zmírňuje projevy artritidy. Laboratorní studie a studie na zvířatech potvrdily, že zázvor zmírňuje zánět. Nicméně je potřeba provést další studie, abychom účinky zázvoru na artritidu potvrdili.

Není žádným tajemstvím, že brokolice patří mezi nejzdravější potraviny. A navíc brokolice zmírňuje zánět.

Jedna studie, která zkoumala stravovací návyky 1005 žen zjistila, že dostatečný přísun košťálové zeleniny, jako je například brokolice, snižuje hladinu zánětlivých markerů v krvi (18).

Brokolice obsahuje důležité látky, které pomáhají zmírňovat projevy artritidy.

Jednou z takových látek je například sulforafan. Laboratorní studie naznačují, že tato sloučenina blokuje tvorbu nových buněk, které se podílí na rozvoji revmatoidní artritidy (19).

Studie na zvířatech také zjistila, že sulforafan snižuje tvorbu některých zánětlivých markerů, které se podílí na rozvoji revmatoidní artritidy (20).

I když je zapotřebí provést ještě další studie na lidech, abychom tyto účinky mohli potvrdit, již dnes je jasné, že některé látky obsažené v brokolici zmírňují projevy artritidy.

Shrnutí: Brokolice zmírňuje zánět a navíc obsahuje sulforafan, který má podle výsledků laboratorních studií silné protizánětlivé účinky. Pro ověření účinků brokolice na lidech je ale nutné provést další výzkum.

  1. Vlašské ořechy jsou doslova nabité živinami a látkami, které zmírňují zánět spojený s onemocněním kloubů.
  2. Analýza 13 studií potvrdila, že vlašské ořechy snižují hladinu zánětlivých markerů v krvi (21).
  3. Vlašské ořechy jsou velmi bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které zmírňují projevy artritidy (5).
  4. Jedna studie na 90 pacientech s revmatoidní artritidou porovnávala účinky doplňků stravy s omega-3 mastnými kyselinami a olivovým olejem.
  5. Oproti skupině užívající doplňky stravy s olivovým olejem, došlo u pacientů užívajících doplňky stravy s omega-3 mastnými kyselinami ke zmírnění bolesti spojené s artritidou a také ke snížení množství užívaných léků proti bolesti (22).

Nicméně většina dosud provedených studií zkoumala účinky omega-3 mastných kyselin na artritidu. Pro ověření přínosu vlašských ořechů v léčbě a prevenci artritidy je nutné provést další studie, které se zaměří přímo na vlašské ořechy.

Shrnutí: Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které pomáhají zmírnit projevy artritidy i zánětu.

Každá porce drobných bobulovin obsahuje obrovskou dávku antioxidantů, vitamínů a minerálů. Navíc má drobné bobulovité ovoce jedinečnou schopnost zmírňovat zánět.

V jedné studii, které se zúčastnilo 38 176 žen, byla zkoumána hladina zánětlivých markerů v krvi. Účastnice, které jedly alespoň 2 porce jahod týdně, měly o 14% nižší riziko zvýšených hladin zánětlivých markerů v krvi (23).

Drobné bobuloviny jsou navíc bohatým zdrojem látek s názvem quercetin a rutin, což jsou rostlinné látky, které mají řadu blahodárných účinků na vaše zdraví.

Jídelníček u revmatoidní artritidy

Drobné bobuloviny obsahují antioxidanty, které zmírňují projevy artritidy

Jedna laboratorní studie potvrdila, že quercetin blokuje některé zánětlivé procesy spojené s artritidou (24).

V jiné studii byly laboratorním potkanům podávány doplňky stravy s quercetinem a rutinem a oba tyto přípravky zmírňovaly zánět způsobený artritidou (25).

Pokud chcete využít těchto skvělých léčivých účinků drobných bobulovin, máte na výběr opravdu z mnoha druhů. Jahody, ostružiny nebo borůvky představují jen několik z mnoha možností, jak do těla dostat živiny, které chrání před artritidou a přitom si dobře pochutnat.

Shrnutí: Drobné ovoce a bobuloviny obsahují antioxidanty, které zmírňují zánětlivé projevy spojené s artritidou. Tyto účinky byly potvrzeny laboratorními studiemi a studiemi na zvířatech.

  • Listová zelenina, jako je například špenát, obsahuje plno důležitých živin a některé látky v ní obsažené pomáhají zmírňovat zánět způsobený artritidou.
  • Několik studií naznačuje, že zvýšená konzumace některých druhů ovoce a zeleniny přispívá ke snížení hladiny zánětlivých markerů v krvi (26, 27).
  • Zejména špenát je velmi bohatým zdrojem antioxidantů a dalších rostlinných látek, které zmírňují zánět a pomáhají bojovat proti řadě chronických onemocnění (28).
  • Špenát obsahuje zejména velké množství antioxidantu s názvem kaempferol, který snižuje hladinu zánětlivých parametrů souvisejících s revmatoidní artritidou (29).
  • Jedna laboratorní studie z roku 2017 zkoumala účinnost léčby artritidy kaempferolem a zjistila, že tato látka nejen zmírňuje zánět, ale také brání další progresi osteoartrózy (30).
  • Nicméně je nutné účinky špenátu na zdraví pacientů s artritidou ještě pořádně ověřit dalších výzkumem.

Shrnutí: Špenát je bohatým zdrojem antioxidantů, včetně látky zvané kaempferol. Laboratorní studie naznačují, že kaempferol zmírňuje zánět a zpomaluje progresi artrózy.

Hroznové víno obsahuje řadu živin a antioxidantů, které mají protizánětlivé účinky.

V jedné studii užívalo 24 mužů buď koncentrovaný prášek z hroznového vína, který odpovídal zhruba 252 gramům čerstvých hroznů nebo placebo, a to každý den po dobu 3 týdnů. Ukázalo se, že prášek z hroznového vína snižuje hladinu zánětlivých markerů v krvi (31).

Navíc hroznové víno obsahuje několik účinných látek, které se mohou uplatnit v léčbě artritidy. Například resveratrol, antioxidant, který se nachází ve slupce hroznového vína.

Výsledky jedné laboratorní studie naznačují, že resveratrol pomáhá zabránit ztluštění kloubních štěrbin, které je častým projevem artritidy, a to na základě zablokování tvorby buněk postižených revmatoidní artritidou (32).

Hroznové víno také obsahuje rostlinnou látku zvanou proanthokyanidin, která má slibný potenciál v léčbě artritidy. Jedna laboratorní studie například potvrdila, že výtažek (extrakt) z hroznových semínek s obsahem proanthokyanidinu pomáhá zmírňovat zánět spojený s artritidou (33).

Vezměte na vědomí, že výše uvedené studie byly prováděny v laboratorních podmínkách a užívali se při nich koncentráty z hroznového vína, které obsahují mnohem vyšší dávky antioxidantů, než kolik jich sníte při konzumaci běžné porce hroznového vína.

Budete mít zájem:  TOP 4 zásady pro zdravé sportování v zimě

Je proto nutné provést další výzkum přímo na lidech a přímo s hroznovým vínem, abychom léčivé účinky hroznového vína na artritidu potvrdili.

Shrnutí: Hroznové víno má protizánětlivé účinky a obsahuje látky, které zmírňují zánět. Nicméně je zapotřebí provést další studie na lidech, než budeme schopni vydat nějaká doporučení.

Olivový olej je dobře známý pro své protizánětlivé účinky a může se dobře uplatnit i v léčbě artritidy.

V jedné studii byly myši krmeny extra panenským olivovým olejem po dobu šesti týdnů. Tato ‚léčba‘ pomohla zastavit rozvoj artritidy, zmírnila zánět kloubů, zpomalila destrukci (poškození) chrupavek a také zmírnila zánět (34).

V jiné studii užívalo 49 účastníků s revmatoidní artitidou buď kapsli s rybím tukem nebo olivovým olejem, a to po dobu 24 týdnů.

Na konci studie došlo u obou skupin ke snížení hladiny zánětlivých markerů, a to o 38.5% ve skupině užívající olivový olej a o 40 – 55% ve skupině užívající rybí tuk (35).

Další studie zkoumala stravovací návyky 333 účastníků, z nichž někteří měli revmatoidní artritidu a jiní nikoli. Bylo zjištěno, že olivový olej snižuje riziko vzniku tohoto onemocnění (36).

I když je nutné provést ještě další studie na ověření účinnosti olivového oleje v léčbě a prevenci artritidy, již dnes můžeme říci, že zařazením olivového oleje do vašeho jídelníčku neuděláte chybu, protože olivový olej blahodárně působí na vaše zdraví a může také zmírňovat projevy artritidy.

Shrnutí: Olivový olej zmírňuje zánět a může také snižovat riziko, že onemocníte artritidou. Jedna studie na zvířatech potvrdila, že olivový olej zpomaluje progresi artritidy a zmírňuje její příznaky.

  1. Višně jsou plody stromu zvaného višeň obecná (Prunus cerasus) a višňový džus se těší stále větší oblibě.
  2. Višňový džus obsahuje řadu živin a má blahodárné účinky na vaše zdraví. 
  3. Mimo jiné také zmírňuje projevy artritidy.

V jedné studii bylo 58 účastníků rozděleno do dvou skupin. Jedna skupina po dobu šesti týdnů užívala 237 ml višňového džusu denně a druhá užívala placebo.

V porovnání s placebem, došlo u účastníků, kteří pili višňový džus k podstatnému zmírnění projevů artrózy a zánětu (37).

Jiná studie zkoumala účinky višňového džusu na hladinu zánětlivých markerů v krvi 20 žen s osteoartrózou. U žen, které višňový džus pily po dobu 3 týdnů, došlo k podstatnému snížení hladiny zánětlivých markerů v krvi (38).

  • Když si budete kupovat višňový džus, dbejte na to, abyste si koupili neslazený višňový džus, protože jinak do těla dostáváte zbytečně moc cukrů.
  • V kombinaci se zdravými stravovacími návyky a s ostatními potravinami, které pomáhají při artritidě, vám jedna sklenice (250 ml) višňového džusu denně může pomoci zmírnit některé projevy zánětu kloubů.
  • Shrnutí: Studie naznačují, že višňový džus zmírňuje zánět a přináší úlevu od některých projevů artritidy.

Je zřejmé, že způsob stravování a potraviny, které jíte, podstatně ovlivňují závažnost projevů artritidy. Platí to pro všechny druhy artritidy, včetně revmatoidní artritidy a osteoartrózy.

Naštěstí existuje řada potravin, které obsahují účinné látky, jež přináší úlevu od zánětu a dalších projevů artritidy. Navíc mají tyto výše uvedené zdravé potraviny blahodárné účinky na vaše zdraví. 

Zdravé stravování, dieta s obsahem zdraví prospěšných tuků, jako jsou například tuky obsažené v tučných rybách, vám, spolu se správnou medicínskou léčbou, pomohou zmírnit projevy artritidy.

Revmatoidní artritida: jíte správně?

Starší pacienti s revmatickým onemocněním si možná ještě vzpomínají na dříve používané „revmatické diety“. Ty se však již dlouho nedoporučují, přestože role výživy u této nemoci nevýznamná není.

Jednoduchá úprava jídelníčku může mnohdy pomoci příznaky tohoto chronického onemocnění zmírnit.

Jak na to

Změna stravování tím správným směrem při revmatoidní artritidě pomáhá. Je však třeba mít na paměti, že chronický zánět kloubů zvyšuje riziko dalších onemocnění, například srdce a cév, při jejichž předcházení hraje i dieta významnou roli. Přinášíme několik tipů, jak by se měli revmatici vhodně stravovat.

  1. Jezte méně masa a uzenin. Obsahují arašídovou (arachidonovou) kyselinu, která podporuje rozvoj zánětu, čímž zhoršuje průběh revmatoidní artritidy. Méně této kyseliny obsahuje telecí, hovězí nebo drůbeží maso.
  2. Zařaďte do jídelníčku ryby. V nich obsažené omega-3 mastné kyseliny mají naopak protizánětlivé účinky. Rybu je vhodné jíst aspoň dvakrát týdně. Protože však obsah omega-3 mastných kyselin v nich kolísá, doporučují se i potravinové doplňky s rybím olejem.
  3. Olej dobře vybírejte. Dávejte přednost kvalitnímu řepkovému, slunečnicovému nebo sójovému oleji. Omezte živočišné tuky, opět kvůli obsahu arachidonové kyseliny. Tu mají i vejce přítomná ve vaječných těstovinách nebo sladkém pečivu (koláče, buchty, dorty).
  4. Nezapomínejte na ovoce a zeleninu. Je v nich řada zdraví prospěšných látek – minerály, vitamíny, vláknina, antioxidanty.
  5. Zkuste středomořskou dietu. Je též bohatá na antioxidanty, vitamíny, minerály a polynenasycené mastné kyseliny, naopak obsahuje jen minimum nasycených tuků. Výsledkem je snížení aktivity zánětlivého onemocnění, což se může projevit zmírněním bolestí. Středomořská dieta svědčí mimořádně i srdci, cévám a kostem.
  6. Pijte mléko. Obsahuje vápník, který je důležitý pro prevenci osteoporózy, a také i cenné minerální látky.
  7. Nezanedbávejte pitný režim. Vhodné jsou kvalitní stolní a minerální vody, které je lépe střídat. Dále čaje a nealkoholické nápoje bez cukru. Alkohol naopak zvyšuje tvorbu oxidantů, a proto se ve větším množství nedoporučuje.

(jav)

Zdroj: www.medizinfo.de www.livestrong.com

Jídelníček u revmatoidní artritidy Jídelníček u revmatoidní artritidy Jídelníček u revmatoidní artritidy Revoluce v očkování?

Před lety se sešlo několik britských vědců v čele s profesorkou Patricií Nuttalovou…

9 potravin, které byste nikdy neměli konzumovat, pokud máte artritidu

Ve Spojených státech je víc než padesát milionů lidí, kteří trpí artritidou. Mnozí z nich se trápí s bolestí den co den a boj se zánětem je pro ně běžný. Toto zánětlivé onemocnění je velmi nepříjemné, vaše každodenní problémy s bolestí často ovlivňují běžné procesy jako chůzi, nákupy, chůzi do schodů, sportování a vůbec pohyb obecně.

Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů a je možno jí dělit na infekční a neinfekční. Častěji se objevují ty neinfekční. Základem této formy onemocnění je autoimunitní proces, tedy imunitní systém napadá a ničí vlastní tkáně. Artritid existuje několik, například revmatoidní artritida, revmatická artritida, dnavá artritida, psoriatická artritida nebo erozivní artritida.

Tato nemoc vzniká mnoha faktory, například genetickými predispozicemi, zvýšenou námahou nebo vyšším věkem. Jedním z nejběžnějších a nejznámějších příznaků je bolest. Ta je v různé míře a různé intenzitě. Dále se objevuje otok a při revmatické artritidě se může objevovat zvýšená teplota nebo zarudnutí kůže.

Jídelníček u revmatoidní artritidy

Jak toto onemocnění léčit?

Typická léčba zahrnuje snížení bolesti.  To je sice dobře, nicméně se to netýká skutečného problému. Zatím neexistuje ta správná dieta, která by proti artritidě fungovala. Nicméně výzkumy naznačují, že zbavování se potravin, které by mohly způsobovat záněty, může pomoci.

Pokud ze své stravy vytěsníte zánětlivé potraviny, může se zánět v těle snížit a tím pádem i bolest. Díky tomu vám nebude dělat pohyb takový problém, jako předtím. Jaké potraviny je však dobré omezit? Přinášíme devět jídel, kterých byste se měli vyvarovat.

Lepek & Pšenice

Lepek a pšenice způsobují zánětlivou reakci a to zejména u lidí, kteří na ně mají intoleranci. V mnoha studiích se spojuje bolest kloubů s propustností střev nebo zvýšenou propustností střev.

Propustnost střev umožňuje toxinům a odpadním látkám vstoupit do krevního řečiště prostřednictvím střev. Tyto škodlivé vedlejší produkty jsou považovány za hrozbu a tělo zahajuje imunitní odezvu.

A právě ta vede ke vzniku zánětu, který někdy cílí na oblasti v kloubech a okolo nich.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky mohou přispívat k bolesti, která se pojí s artritidou. Ta může být způsobená typem bílkovin (kasein), které v mléčných výrobcích najdete.

Podle Physician Committee for Responsible Medicine může tento protein u některých jedinců podráždit tkáň okolo kloubů.

Někteří lidé, kteří trpí bolestí při artritidě úspěšně přecházejí na veganskou stravu. Ta neobsahuje živočišné produkty.

Kukuřičný olej

Tento olej nebo raději jídlo s vysokými dávkami omega-6 mastných kyselin může vyvolávat zánět. Kukuřičný olej není jediným průmyslovým olejem, který byste měli ze své stravy vyloučit. Měly by být také vyloučeny všechny oleje získané ze semen, například řepka olejná, sójové boby, sójový olej, rýžový nebo slunečnicový olej.

Vědci z Mount Sinai School of Medicine zkoumali prevenci nemocí prostřednictvím stravy. Zjištění ukázala, že snížení konzumace smažených a zpracovaných potravin jako smažené maso a mražená jídla může snížit zánět a skutečně pomáhá obnovit přirozenou obranyschopnost těla.

Sůl a konzervační látky

Mnoho potravin se dnes vyrábí s nadbytečným množstvím soli a konzervačních látek. Potraviny jsou chutnější a trvanlivost se uměle prodlužuje. Bez ohledu na to může sůl a konzervační látky ve velkém množství v kloubech vyvolávat zánět. Zpracované potraviny proto vyškrtněte ze svého jídelníčku. Svému tělu uděláte službu.

Zelenina

Například lilkovitá zelenina, která obsahuje solanin, typ sloučeniny, která produkuje nežádoucí fyziologické reakce u pacientů s artritidou. Konzumace zeleniny jako lilek, papriky, brambory nebo rajčata může zhoršit bolest artritidy. Pokud máte rádi sladké brambory, můžete být v klidu, ty konzumovat můžete.

Rafinovaný cukr

Výzkum ukázal, že zpracovaný cukr vyvolává uvolňování zánětlivých signálů jako cytosiny. Cukr se může schovávat pod mnoha různými názvy na obalech produktů, například fruktóza nebo sacharóza. Vynechejte ovocné šťávy, sýry, cukrovinky nebo pečivo.

Alkohol a tabák

Konzumace alkoholu a tabáku může vést k řadě zdravotních problémů a to včetně některých, které mohou ovlivnit vaše klouby. Kuřáci jsou víc vystaveni riziku vývoje revmatoidní artritidy, zatímco ti, kteří konzumují alkohol, mají vyšší riziko vzniku dny.

Zvyšte AGEs

Pokročilý produkt glykace (AGE) se objevuje při ohřevu, smažení, grilování nebo pasterizaci potravin. Poškozuje určité bílkoviny v těle a pokouší se rozbít tyto AGE s použitím cytosinů. To může mít za následek artritidu nebo jiné formy zánětu.

Budete mít zájem:  Podzimní péče o pleť – jak na ni?

Co jíst místo těchto potraviny?

Přinášíme některé lepší potraviny, které jsou vhodné pro jedince s artritidou:

  • Ryby bohaté na omega-3 například sleď, makrela, tuňák nebo losos
  • Sójové boby jako tofu nebo edamame
  • Olej s omega-3 jako extra panenský olej, avokádo, vlašské ořechy, ořechový olej
  • Třešně
  • Brokolice
  • Zelený čaj
  • Citrusové plody jako grapefruity, limetky nebo pomeranče
  • Celozrnné výrobky jako hnědá rýže a ovesné vločky
  • Fazole
  • Česnek

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Revmatoidní artritida a léčebný program

Jídelníček u revmatoidní artritidy

U autoimunitních poruch je velmi těžké stanovit jejich příčinu, může být ve stravě, v přílišném stresu, lécích, psychice, mnohdy kombinací výše zmíněného, většinou přijde náhle, aniž bychom to čekali, aniž bychom byli vůbec připraveni. Věk zde nehraje vůbec žádnou roli, autoimunita si skutečně nevybírá, zpravidla se však jedná o velmi mladé lidi, výjimkou však nejsou ani nejmenší. Vždyť jenom diabetes 1. typu bývá diagnostikován mrňousům kolem jednoho roku. Autoimunitních poruch existuje nespočet, od časté celiakie, Crohnovy choroby, přes zmíněný diabetes 1. typu, roztroušenou sklerózu, autoimunitní zánět štítné žlázy, revmatoidní artritidu atd. V takovém případě nás mnohdy lékař převede na zatěžující, celoživotní substituci, což znamená, tabletovou či injekční formou nahrazující chybějící hormony, případně pak léky tlumící zánětlivé procesy. Nejčastěji se jedná o kortikoidy, které si s sebou nesou celou řadu vedlejších účinků. Na jedné straně sice aktivní imunitní systém plácnou přes prsty, což se na první pohled může zdát, zvláště u autoimunitních poruch výhodné, na straně druhé jej však oslabují, neřeší příčinu, pouze důsledek. Pacient pak kromě nemoci bojuje s únavou, podrážděností či nadváhou, která se zvláště u kortikoidů projevuje obézním měsícovitým obličejem, ukládáním tuku v pase a dutině břišní, nápadně tenkými končetinami, bez většího svalového základu. Už tyto dopady na optimismu nepřidají, namísto toho, abychom nalezli příčinu probíhající nemoci, řešíme důsledky zatěžující léčby.

Jak se však lze autoimunitním poruchám vyhnout a bránit, mírnit jejich projevy? V prvé řadě zklidněme a vylaďme poškozený imunitní systém. Toho lze dosáhnout několika způsoby:

Proti-alergenní strava

Věděli jste, že při každém pozření jakéhokoli sousta vystavujeme tělo trávicí leukocytóze, laicky řečeno zmnožení bílých krvinek? Nyní nás nenabádám k pránické výživě, chci jen upozornit, že už obyčejná strava aktivuje imunitní systém, který se snaží rozpoznat cizorodé nebezpečné látky, jež poté úderně zneškodní. Jíst však musíme, strava nás utváří, vyživuje, mění se ve svaly, energii, v hormony, podporuje čisticí mechanismus těla, ladí náš nervový systém, díky správně vyváženému jídelníčku pak pomáhá regenerovat, uzdravovat, ale také škodit, ztrácíme-li schopnost respektu jemných mechanismů těla.

Uvědomme si, kolik jen denně sníme zatěžujícího lepku, laktózy, na kterou jsme mnozí alergičtí, zbytečného prázdného cukru, zvedajícího hladinu glykémie, vrhající nás do neustálého kolotoče chutí, únavy, vyčerpanosti a boje s nadváhou. Konzervy, zavařeniny, extrudované potraviny, namísto dobrého kvalitního pečiva. Instantní strava, nekvalitní znečištěné ovoce a zelenina. Nedostatek omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin, bojujících proti zánětu.

Specializuji se více méně na diabetického pacienta, dnes bych však ráda pomohla i těm, jejichž klouby jsou zatíženy revmatoidní artritidou. I tady zmůžeme mnohé, pokud vezmeme rozum do hrsti, vyladíme imunitní systém a namísto tlumení následků nemoci umožníme tělu zregenerovat sebe samé. Jak na to?

  • Vyřaďme lepek, mnohým pacientům se pokaždé uleví, přejdou-li na přirozeně bezlepkovou stravu. Nemám teď na mysli bezlepkové pečivo typu kukuřičná či rýžová mouka. Ne, na této krásné Zemi nám roste pohanka, proso, kvalitní rýže, výživný protizánětlivý amarant, quinoa, ale také luštěniny, které svou zajímavou porcí vlákniny čistí celý gastrointestinální trakt. Uznávám, chce to upgradovat kuchařský um, nicméně, výsledek skutečně stojí za to.
  • Laktóza, další ze silných alergenů, nacházející se v mléčných výrobcích, ale vlastně čemkoli, na jehož přípravu použito mléko. I zde bude potřeba, alespoň z počátku, pomocné ruky, pro více informací si prostudujte článek Jak se stravovat bez lekpu a laktózy.
  • Omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, které jsou známy svými protizánětlivými účinky. Ty se vyskytují jako EPA, DHA a ALA. První dvě jsou pro tělo nejvýhodnější, nacházejí se v živočišných výrobcích, jako jsou tučné mléčné produkty, ale hlavně ryby, losos, makrela, tuňák. ALA najdeme v rostlinné říši, může být reprezentována konopným či lněným semínkem, vlašskými ořechy či ovesnými vločkami. Jak jsem výše zmínila, tělu bližší EPA a DHA, pokud přijímáme pouze ALA, tělo si z nich tyto dvě vyrobí, nicméně je to energeticky náročnější. U revmatoidní artritidy, stejně jako zbytku autoimunitních poruch doporučuji navýšit omega 3 a 6 NMK z co nejlepších zdrojů. Za ty pokládám lněný olej, kvalitní ryby z čistých vod. Ne síťových sádek. Aljašský losos může být dobrou volbou.

Další pozitivní účinky konzumace vyváženého poměru omega 3 a 6 NMK:

  • vyladění imunitního systému,
  • pozitivní vliv při onkologických problematikách,
  • úprava hladiny škodlivého LDL cholesterolu,
  • u diabetu II. typu zvýšení insulinové resistence,
  • eliminace kloubních zánětů a bolesti,
  • urychlení rekonvalescence,
  • podpora mozkové činnosti,
  • lepší kontrola hmotnosti.
  • Listová zelenina, disponující blahodárným chlorofylem, enzymy, četnými vitamíny a minerály, nezbytnou vlákninou. Kdybychom ji natrhali do hrnečku, léčebný vliv budou mít tři šálky denně. Zdá se vám toto množství nereálné? A co takhle ráno uchystat smoothie z banánu a avokáda, karobového prášku a hrsti špenátových listů? K obědu si dopřát cizrnovou pastu s mrkví a rukolou a k večeři pak k dušené rybě uchystat salát z pekingského zelí, mrkve a lněného oleje?
  • Antioxidanty, které nám zajistí kvalitní čerstvé ovoce a zelenina. U revmatoidní artritidy doporučuji protizánětlivý ananas, ve kterém se nachází léčivý enzym bromelain, dále lesní ovoce, jako jsou maliny, ostružiny, borůvky a lesní jahody. Hrneček těchto drobných barevných plodů ukrývá celou boží lékárnu. Maliny platí za ovoce mládí, dle tradiční čínské medicíny zpomalují proces šedivění vlasů.
  • Zařaďme protizánětlivé potraviny, kterými jsou jablečný ocet, zelený čaj. Jablečným octem se nastartujme ráno, kdy 1 polévkovou lžíci rozmíchejme ve vlažné vodě. Pozor, ocet vinný má opačný vliv, namísto protizánětlivých účinků platí za potravinu prozánětlivou. Během dne pak popíjejme dobrý zelený čaj, pokud zelený čaj odmítáme, můžeme vyzkoušet také lapacho. Na vyladění imunity je rovněž účinné.
  • Nezapomínejme ani na koření, zde bych vypíchla protizánětlivý zázvor, kurkumu a hřebíček, dopřejme si také majoránku, protizánětlivou šalvěj, ze které lze uchystat výborný voňavý čaj.
  • Mysleme na síru

Revmatoidní artritida – Jídelníček na revmatoidní artritidu

Cílem tohoto stravování je uzdravení střev. Proč uzdravovat střeva, když mě bolí klouby? Protože 80 procent imunitního systému sídlí ve střevech. Jejich narušenou stěnou dojde k jejich propustnosti a tím dochází k autoimunitnímu onemocnění. Jedná se o nízkosacharidovou dietu.

Nízkosacharidové stravování

Zakázaná je toho většina, co se nachází v klasickém českém jídelníčku. Zapomeňte nejen na lepek, ale také pohanku, kukuřici, brambory, luštěniny, cukry,…Nabízím k prostudování dvě diety. Jedná se o podobnou metodu, kdy se ze stravy vyřadí veškeré sacharidy. Ta druhá je jen trochu více striktní.

První je www.uzdravtesejidlem.cz Jedná se o dietu SCD, česky v překladu speciální sacharidová dieta. Ze stravy vyřadíme veškeré sacharidy –  tedy obiloviny, cukry, brambory, rýži, kukuřice a tak dále.

Není určená výhradně na autoimunitní onemocnění, ale na celé spektrum nemocí.Na webových stránkách této diety najdete soupis potraviny, které jsou a které nejsou vhodné, také recepty a co a jak vařit.

Nemusím se zde více rozepisovat, vše najdete na zmíněných webovkách.

Druhá dieta je dieta doktorky Mayersové přímo na autoimunitní onemocnění. Cíl je uzdravit střevo a podpořit imunitní systém. Vše je popsáno v její knize Autoimunitní řešení, vydaná česky v roce 2016. Knížka je hodně motivační, určitě chytne i nevěřícího. Obsahuje recepty a jídelníček na celých 30 dní.

Jídelníček je sestaven výživovým poradcem. Paní doktorka tam píše i o lécích na RA, kortikoidech, bioléčbě, methotrexatu… Vyloučení potravin je stejné jako u SCD, navíc u tohoto programu je zakázaná i: káva, vejce, červená čočka, med, javorový sirup, ořechy, domácí jogurt a některé mléčné výrobky atd.

, což je u SCD povoleno.

Lékařka Amy Myers navrhuje 30-tidenní program, který je velmi striktní a nemůže se jíst vlastně nic, krom masa (kuřecí, hovězí, vepřové, jehněčí, ryby…

), zeleniny (ovšem ne lilky, rajčata, papriky, brambory) a ovoce, sladké brambory, kokosové mléko a ještě pár drobností 🙂 Vše nejlépe v bio kvalitě. Během těchto dnů po nás paní doktorka chce, abychom nehřešili a opravdu se drželi pouze povolených potravin.

Kdybychom si dali například kousek dortu, střeva nám to opět naruší tak, že se budeme tři měsíce dostávat na původní stav.

Jen stručně proč … ?Obiloviny, luštěniny, semena a lilkovité plodiny přispívají k prosakování střev několika způsoby:

poškozují střevní buňky, otevírají těsné spoje a krmí nepřátelské bakterie. Luštěniny a lilkovité rostliny obsahují saponiny, které ohrožují celistvost střeva. Rajčata také obsahují lektin, který se používá ve vakcínách, protože stimuluje produkci protilátek. Vše tedy přispívá k zánětlivé aktivitě. Což nechceme.

Budete mít zájem:  Co Je To Alergie?

Proč se krom lepku nesmí ani rýže, luštěniny, kukuřice, jáhly, rýže, oves, quinoa, kvasnice?Jsou to potraviny, které si vaše tělo zaměňuje s lepkem. Způsobí vám tak chronický zánět. Prvních 30 dní se musíme proto těmto věcem v naší stravě vyhnout. Této záměně se říká zkřížená reaktivita. Naše tělo je mylně považuje za lepek. Pryč s nimi.

U tohoto léčebného programu je také doporučeno mnoho potravinových doplňků, které jsou protizánětlivé a pomáhají dávat dopořádku střeva. Dají se sehnat i na našem trhu:

Zánět/podpora imunity:

– resveratrol – je sloučenina, která se nalézá u některých druhů ovoce a zeleniny (zvláště hojný ve slupce a semenech hroznů).

Jedná se o přírodní látku a velmi silný antioxidant, který chráníResveratrol buňky v těle před volnými radikály v těle, třeba v reakci na UV záření.

Podle studií je resveratrol zodpovědný za dlouhověkost tím, že chrání DNA před poškozením a pomáhá chránit buňky před zhoubným bujením. Podílí se aktivně na zpomalování buněčného cyklu přirozeného stárnutí.

  • – kurkumin – vstřebává se lépee než kurkuma
  • – acetyl-glutathion
  • – vitamin C 2000mg denně
  • – kyselina lipoová
  • Zdraví střev:

– probiotika – „Probiotika jsou živé mikroorganismy, které, pokud jsou podávány v adekvátním množství, mají příznivý vliv na zdraví hostitele,‘ tak zní oficiální definice Světové zdravotnické organizace. Probiotika obnovují zdravou střevní mikroflóru, ta se pak odráží nejenom v lepším zažívání, ale také ve zvýšené imunitě. Až 80 % imunitního systému totiž sídlí ve střevech.

– L-glutamin – Jedná o se o nejvíce zastoupenou aminokyselinu v kosterním svalstvu. Dodávání glutaminu do těla v podobě doplňků stravy, je denní rutina převážně sportovců a kulturistů, glutamin extrémním způsobem zlepšuje regeneraci svalových vláken, podporuje tvorbu krevního cukru glykogenu, zvyšuje imunitu a při dlouhodobém užívání působí anabolicky.

– kolagen – od pasoucího se dobytka

– zažívací enzymy – Pro dobré fungování organismu je velmi důležité správné trávení. Pokud tělu enzymy chybí, musí si pracně vytvářet své vlastní. Nedostatek enzymů má za následek to, že potrava zůstane pouze natrávená.

Potravinový doplněk nahradí enzymy, které v tepelně upraveném jídle zcela chybí a v syrové stravě mohou mít díky nedostatku minerálů sníženou hladinu. Jídlo bude lépe strávené a cenné zásoby metabolických enzymů ve Vašem těle se nebudou vyčerpávat.

Tím se zásadně zvýší schopnost vstřebání jídla a potravinových doplňků.

– betain hydrochlorid (pouze pro ty, co nemají problémy s pálením žáhy, žaludkem)

Ukázka jídelníčku dle tohoto programu:

Dieta při revmatismu

Revmatiků by měl zaměřit výběr vhodných potravin v první řadě podle schopnosti jednotlivých potravin ovlivňovat zánětlivý proces.

Jaké potraviny jsou vhodné pro revmatiky?

Revmatiků by měl upřednostnit konzumaci všech potravin, které přirozeně přispívají ke snížení, tlumení zánětů a doplňují je ostatními potravinami, které mají neutrální vliv na zánět.

Potraviny snižující zánět seřazeny podle účinnosti:

Rybí olej

Rybí olej, je nejbohatším zdrojem protizánětlivě působících omega-3 mastných kyselin EPA a DHA. Omega-3 EPA je přímým zdrojem pro tvorbu protizánětlivých látek s nejvyšší, 100% biologickou účinností.

Užívání omega-3 v kapslích je cenově nevýhodné, proto doporučujeme použít přirozený rybí olej, který umožňuje dopřát si potřebnou dávku za přijatelnou cenu, dnes už navíc existuje vysoce čištěný rybí olej bez zápachu, užívat v dávce polévková lžíce denně.

Vhodný rybí olej naleznete ZDE.

Tučné severské ryby

Severské, tučné ryby, losos, jsou nejbohatší na obsah omega-3 mastných kyselin, nesmí být však nakládané v rostlinném oleji, nebo připravované smažení na řepkovém, slunečnicovém a sójovém oleji. Tyto rostlinné oleje s vysokou převahou prozánětlivých omega-6 mastných kyselin znehodnotí léčebný přínos konzumace omega-3 z ryb.

Konopný olej

Obsažená kyselina gama-linolenová (GLA) podporuje protizánětlivé účinky EPA a DHA rybího oleje, doporučuje se vzájemně kombinovat pro dosažení komplexní protizánětlivé účinnosti.

Lněný olej

Je velmi účinným doplňkem léčby revmatiků. Léčebná denní dávka se doporučuje na 4 až 6 sáčků zeleného čaje rozděleného do více porcí (2-3 porce uvařené ze dvou sáčků čaje) s vynecháním večerní dávky, protože obsahuje kofein a způsobuje nespavost. Zelený čaj je třeba užívat dlouhodobě, po zlepšení stavu přejít na udržovací dávku 2 sáčky denně.

Syrová zelenina

Syrová zelenina obsahuje enzymy, které přirozeně pomáhají odbourávat z těla vzniklé zánětlivé látky (imunokomplexy). Působení surové potravy ve střevní sliznici snižuje záněty.

Olivový olej

Olivový olej je pro revmatiky nejvhodnějším rostlinným olejem pro běžné kuchyňské použití. Obsahuje do 70% mononenasycených omega-9 kyseliny olejové, která má neutrální vliv na tvorbu zánětlivých látek.

Navíc obsahuje z rostlinných olejů nejméně prozánětlivých omega-6 (do 10%), zatímco slunečnicový, řepkový a sójový olej obsahují až 50% prozánětlivých omega-6 mastných kyselin.

Panenský olivový olej navíc obsahuje flavonoidy, které také významně přispívají k tlumení zánětů.

Kokosový olej

Kokosový olej má ze rostlinných olejů nejnižší obsah omega-6 mastných kyselin (méně než 5%), konzumace nepřispívá k posílení tvorby zánětlivých látek a navíc obsahuje zdraví prospěšné přirozeně nasycené tuky. Kokosový olej je z rostlinných olejů tepelně nejodolnější. Je proto velmi vhodný pro tepelnou úpravu pokrmů.

Mohu na olivovém oleji smažit?

Ano, je to možné, dokonce olivový olej je tepelně mnohem odolnější než pro revmatiky nevhodné slunečnicová nebo řepkové oleje. Je nicméně nutné rozlišovat 2 druhy olivového oleje.

Na smažení je obzvláště vhodný čištěný olivový olej získaný běžným lisováním (levnější), který neobsahuje flavonoidy, má typickou žlutou barvu av obchodech bývá označen jako OLIVE POMACE – olej z pokrutin.

Panenský olivový olej – zelené barvy obsahuje flavonoidy které se zahříváním znehodnocují, rozkládají, mohou vytvářet škodlivé rozkladné produkty. Olivový olej lisovaný za studena – panenský je proto vhodný na studené pokrmy, kde se zachovávají blahodárně antioxidační a protizánětlivé účinky flavonoidů.

Na čem má vysmážať revmatiky, když slunečnicový, řepkový a sójový olej jsou z hlediska prozánětlivého působení velmi nevhodné?

Pro revmatiky na smažení je vhodný jakýkoliv přirozený tuk nebo olej v první řadě s nízkým obsahem omega-6 nenasycených mastných kyselin a zároveň odolný vůči přepalování = tepelně stabilní.

Tuky vhodné pro revmatiky na tepelnou úpravu pokrmů

  • olivový olej POMACE – čištěný olivový olej, bez obsahu flavonoidů poměrně vysoko tepelně odolný, do 180 stupňů
  • palmový olej – tepelně ještě odolnější než olivový olej, do 190 stupňů
  • kokosový olej na vaření – má neutrální vůni, vhodný pro tepelnou úpravu drůbežího masa, ryb, sýrů, kde by vůně panenského kokosového oleje byla rušivá. Tepelně nejodolnější, rozkládá se až při 240 stupních
  • panenský kokosový olej – pro svou charakteristickou příjemnou vůni se hodí na přípravu sladkých jídel, palačinek, stejně je tepelně nejodolnější, rozkládá se až při 240 stupních
  • vepřové sádlo-tepelně velmi odolný tuk do 190 stupňů
  • rozpuštěné kravské máslo (zahříváním do mírného varu zbaveny vody) – vhodné do zákusků, koláčů, pečiva, vysoká tepelná odolnost, příjemná vůně, vhodné použít jako náhradu za běžné rostlinné oleje a především jako zdravou náhradu margarínů (zdroje škodlivých trans-tuků)

Uvedené dieteticky vhodné tuky nepodporují vytváření prozápalově působících látkok (interleukinů-2, -4, -6, TNF-alfa), jejich konzumací se zbytečně nezhoršuje průběh onemocnění. Minimální množství omega-6 mastných kyselin obsažených v uvedených tucích a olejích jsou poměrně snadno dietetické napadnutelné (vyvážiteľné) pravidelným příjmem omega-3 (rybího oleje).

Vepřový tuk a kravské máslo obsahují přece cholesterol, nezvýší se tím riziko srdečně cévních onemocnění?

Paradoxně ne. Cholesterol se dokáže v cévách usazovat a způsobovat aterosklerózu jen a právě s pomocí zánětlivých procesů a vysoké srážlivosti krve.

Právě nevhodné rostlinné tuky provokující záněty a zvyšující srážlivost krve umožňují cholesterolu způsobovat dobře známé zdravotní problémy. Některé národy konzumují jen živočišné tuky a neznají vysoký tlak a kardiovaskulární onemocnění.

Více podrobností o vztahu cholesterolu a konzumace nevhodných tuků se dozvíte v sekci Vysoký tlak a cholesterol.

Nevhodné potraviny při revmatismu

  1. Slunečnicový, sójový a řepkový olej, kešu a Podzemnice olejná, rostlinné másla (vysoká převaha omega-6), červené maso obsahující velké množství hemové železo podporujícího záněty.

  2. I když dýňový olej patří k oblíbeným lahůdkám studené kuchyně, obsahuje značné množství antioxidantů, vitamínu E a fytosterolů, z hlediska posílení zánětlivých procesů je také pro revmatiky rizikový, protože je téměř výlučným zdrojem omega-6 (cca 50%) a neobsahuje téměř žádné omega -3 (pouze 0,2% ALA), má velmi nepříznivý poměr omega-6: omega-3, více než 120:1!
  3. Červená řepa a řepnou šťávu, chlorella – vysoký obsah železa zhoršuje chronické infekty měkkých tkání, bakteriální zátěž a tím nepřímo může zhoršit záněty.

Čokoláda, nutela, alkohol, sladkosti, cukr, med

Dieta bohatá na cukry může být překvapivě stejně problematická jako některé prozánětlivé omega-6 tuky.

Podle výzkumů Harvardské lékařské univerzity dieta bohatá na jednoduché cukry a potraviny s vysokým glykemickým indexem také přispívá ke zvýšení zánětů.

Nadměrná konzumace brambor, škrobů, bílé mouky, mafiny, sladkostí zvyšuje hladiny C-reaktivního proteinu. Ženy s nadváhou konzumující potraviny s vysokým glykemickým indexem mají obvykle nejvyšší hladiny CRP.

Zcela vyloučit alkohol. Omezit konzumaci sladkých potravin. Zánětlivá revmatická onemocnění jsou často doprovázeny chronickými vnitrobuněčné infekcemi. Konzumace jednoduchých cukrů může zvyšovat bakteriální zátěž a následně zintenzivnit zánětlivé reakce.

  • Mezi jednoduché cukry patří i přirozené potraviny obecně považovány za zdraví prospěšné jako med, javorový sirup nebo sladké ovoce.
  • Sestavil: PharmDr. Jozef Zima, nutraceutical
  • © nutraceutical

Autor odborného článku: PharmDr. Josef Zima, Nutraceutica, Nitra  –  www.nutraceutica.sk Dovolujeme si Vás upozornit, že použití obsahu stránky na další publikování je možné pouze se souhlasem majitele stránky (autora) a je podmíněno zveřejněním odkazu zdroje použité informace.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector