Je arabika lepší káva než robusta?

  • Jaká je nejlepší káva?
  • Která je lepší káva: arabika nebo robusta?
  • Mám dávat kávu do ledničky?
  • Mám skladovat kávu v mrazničce?
  • Co je to výběrová “plantážní” káva?
  • Co má být napsáno na obalu dobré výběrové kávy?
  • Co je to světle pražená káva – lightroast?
  • Jaká káva je lepší: svetlopražená nebo tmavá – darkroast?
  • Je světle pražená káva lepší / zdravější?
  • Je arabika lepší káva než robusta?
    Na obalu výběrové kávy píší: “zpracování: mokré” co to je?
  • To je, jak dali dolů slupku z kávové třešně.
  • Káva je ovoce jako normální třešeň.
  • Plod- bobule se musí očistit od slupky, aby se “pecky” mohli pražiť.
  • Spracování kávy může být “suchou” nebo “mokrou” metodou.
  • Co to je?
  • Zpracování suchou metodou se jmenuje i “natural” lidově “naturálka” – nechají kávu po obratu ve slupce a suší ji ve slupce.
  • Dá se to pouze ve speciálním klimatu, kde dlouho neprší.
  • Je třeba kávu stále kontrolovat, je to lidsky náročné.
  • Potom mechanicky odstraní vysušenou svraštělou slupku strojem od kávových zrnek.
  • Výhoda je, že fermentace probíhá během sušení v slupce- během sušení se dostane do zrnka ještě cukr a ovocné chutě.
  • Mokrá metoda “wet / washed”: hned čerstvé sklizené kávové třešně ponoří do vody a hned je strojem takové mokré zbravujú slupky.
  • Jaké jsou stupně pražení kávy?
  • Je arabika lepší káva než robusta?
    Cinnamon = velmi velmi světlé
  • New England Roast = velmi světlé
  • American Roast = oblíbená “světlá” většina light roastu, na které narazíte je v této kategórii
  • City Roast = velmi oblíbené pražení, stále poměrně světlé hnědé a suché: žádné oleje nejsou na povrchu zrnka / mnohokrát se takto praží na espresso -medium roast /
  • Full City Roast = některé zrnka jsou již lesklé od olejů, které vznikly při pražení kávy, tmavá hnědá barva sladká až hořká chuť / většinou na espresso /
  • Vienna Roast = hodně zrnek je již třpytivých lesklých od olejů žádná acidita kyselost, pouze hořkost / častokrát italské espresso /

French Roast, Italian Roast, Spanish Roast = spálené na popel-  je to specialty coffee? Asi ne..

  1. Výběrové káva musí splnit mnoho požadavků: chuť, aroma, vůně.
  2. Defekty nesmí mít žádné zrnko.
  3. Výběrová káva musí mít doložený původ: kde a jak ji sbírali, v jaké oblasti dané země, v jaké nadmořské výšce, i jaký je to kultivar / variety, jak ji zpracovali, jakou má velikost kávové zrno, jaké je kávové zrno tvrdé a kolik má bodů: více než 80 bodů je speciality -výberová káva, pod 80 bodů to není speciality výběrová káva, přičemž 100 bodů je max.
  4. Je arabika lepší káva než robusta?
  5. Je arabika lepší káva než robusta?
  6. Je arabika lepší káva než robusta?
  7. Výběrová káva musí být více krát “cuppována” testována: producentem, exportérem, obchodníkem a musí být popsána oficiálním kávovým slovníkem pro finálního koncového spotřebitele.
  8. Co je to “shade grown”?
  9. Když kávovníky rostly ve stínu jiných stromů.
  10. Většinou jsou to kakaovníky nebo jiné ovocné stromy.
  11. Kávovník arabiky roste vysoko v horách a má mnoho přímého slunce, které by ho spálilo, proto je stín důležitý.
  12. Kávová třešeň dozrává pomaleji a cukry v ní jsou kvalitnější -čím pomaleji dozrává kávová třešeň, tím je lepší a sladší
  13. Co je arabika?
  14. Arabika je druh kávovníku má rafinovanější vůně i chutě jako robusta, ale těžko se pěstuje kvůli škůdcům a chorobám.
  15. Její pěstování je náročné a drahé.
  16. Má ohrožen genom, bude se modifikovat, aby prežila.
  17. Co je to robusta?
  18. Druh kávovníku, který roste nízko, káva robusta je “robustní” a snese škůdce i přímé slunce, má více kofeinu, pěstuje se na mono plantážích, v budoucnu bude možno rafinovanejší.

Jak dlouho vydrží zelená káva čerstvá? Několik měsíců i rokov.

Jak dlouho vydrží upražená káva čerstvá? Tři týdny.

  • Zrnková upražená káva vypouští C02 po dobu 3 týdnů.
  • Skutečně čerstvá je pouhých 10 dní!
  • Hned spotřebujte.
  • Těch deset dní uchovávejte v “Airscape” nádobách, kde není vzduch a nesmí na ni svítit slunce a musí být s v suchém a chladném prostředí.
  • Dělají první pokusy se zmrazováním čerstvě upražené kávy.

Prý taková vydrží roky. Je to budoucnost?

Po upražení musí káva odpočívat jeden -dva dny.

Mám tedy dávat kávu do chladničky nebo do mrazničky? Ne.

Zelené zrnko musí mít speciální parametry? Ano.

  1. SHG: Strictly High Grown, výběrová káva, která rostla velmi vysoko: je to důležitý údaj, když rostla vysoce bude tvrdší a dozrávala pomaleji vytvořila si lépe cukry.
  2. Tyto cukry se uchovávají v tvrdé pecce déle a lépe.
  3. Je to to nej, co můžete koupit!
  4. HB: High Grown
  5. SHB: Strictly Hard Bean, nejtvrdší kávová zrna, souvisí to s tím, jak vysoko arabika rostla, čím vyšší rostla, tím tvrdší bude zrnko a tím bude sladší.
  6. Zrnko bude mít vyšší hustotu- to je klíčové!
  7. Je arabika lepší káva než robusta?
  8. Je arabika lepší káva než robusta?

Je arabika lepší káva než robusta?

coffee density

Je arabika lepší káva než robusta?
Je arabika lepší káva než robusta?

☕️ Srovnání zrnkové kávy Arabiky a Robusty. Jaký je rozdíl?

Kávovníků existuje přes 120 druhů. Komerčně se pěstují z 99 % pouze dva – Arabica a Robusta. Plody připomínající třešně obsahují semena (kávová zrna), která si po zpracování, upražení, namletí a další přípravě vychutnáváme v podobě osvěžujících nápojů.

Objevte:

  • Dnešní odrůdy
  • Top světové producenty
  • Srovnání kvality

Oba druhy se liší způsobem pěstování, tvarem zrnek, chutí i obsahem kofeinu. Preference milovníků kávy se jasně kloní k chuťově rozmanitější Arabice – tvoří asi 70 % celosvětové produkce.

Arabica v porovnání s Robustou:

  • Má vyšší kyselost a bohatší chuť
  • Nabízí více tónů od ovocných přes čokoládové, květinové až po kořeněné
  • Obsahuje 2–3× méně kofeinu (Arabica má 1,2 až 1,5 %, Robusta 2,2 až 2,7 %)
  • Obsahuje 2× více cukru
  • Obsahuje více lipidů (tuků, olejů, vitamínů..)
  • Je náročnější na pěstování, přestože preferuje mírnější klima

Je arabika lepší káva než robusta?

Arabica vs. Robusta: Jaký je rozdíl?

Čím si získává příznivce Robusta?

I Robusta má své fanoušky – hlavně díky až 3násobnému obsahu kofeinu. Poznáte ji podle typické hořké, zemité až dřevité chuti. Ve směsích Arabiky + Robusty prohlubuje chuť a výslednému espressu dodává příjemnou cremu. Chuťově vynikne třeba s chlebem a sýrem.

Pěstitelé si zase chválí jednodušší pěstování: Lépe odolává nemocem a dává vyšší výnosy.

Trocha historie, botaniky a základů pěstování

Botanicky jde o druhy kávovníku Coffea Arabica (kávovník arabský) a Coffea Canephora (kávovník statný, robustní). Arabský kávovník pravděpodobně vznikl křížením druhů Coffea Canephora a Eugenioides na hranici mezi Etiopií a Jižním Súdánem. Název arabský nese už od 7. století, kdy se přes moře dostal z Etiopie do Arábie.

Dnes se pěstuje arabský kávovník hlavně v Jižní Americe, kdežto Robusta spíše na východní polokouli. Nejvíce produkce pochází z Vietnamu.

Arabica se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách. Svědčí jí vyšší vlhkost, nižší teploty a větší rozdíl teplot během dne a noci. Díky tomu plody arabského kávovníku dozrávají pomaleji a mají tak více času na rozvinutí komplexních složek, které poznáte na chuti.

Je arabika lepší káva než robusta?

Srovnání nadmořských výšek, ve kterých se odrůdy pěstují

Rozdíl poznáte i ve tvaru a vůni zrnek

Máte v ruce kávové zrnko a váháte, jakého je druhu? Zaměřte se na rýhu uprostřed. Zrnko Arabiky mívá rýhu zakřivenou, kdežto Robusta rovnou. Zrnko arabského kávovníku bývá také protáhlejší a plošší. V surové podobě je světlejší.

Rozdíl je i ve vůni – zrnka arabského kávovníku voní před pražením trochu jako borůvky, kdežto Robusta spíš po arašídech.

Je arabika lepší káva než robusta?

Srovnání tvaru zrn Arabiky a Robusty

Trocha chemie

Složení Arabiky

Obsahuje oproti Robustě dvakrát více cukrů a o 60 % více lipidů, které ovlivňují proces pražení a napomáhají k rozvinutí jedinečných aromat. Vyznačuje se daleko komplexnější a rozmanitější chutí, která se odvíjí od odrůdy a přírodních podmínek, kde kávovník rostl. V chuti poznáte tóny oříšků, čokolády, ovoce či květin.

Složení Robusty

Robusta obsahuje dvoj- až trojnásobné množství kofeinu a kyseliny chlorogenové. Tyto složky působí jako přirození ochránci rostlin proti škůdcům, kterých se v nižších nadmořských výškách vyskytuje více. Kofein i kyselina chlorogenová mají velmi hořkou chuť, což se projeví na chuti kávy. U Robusty tedy očekávejte velmi hořkou, dřevitou chuť.

Je arabika lepší káva než robusta?

Obsah kofeinu v kávových nápojích

Z tisíců odrůd Arabiky i Robusty zbylo jen pár

Pěstitelé zkoušeli vyšlechtit spoustu druhů kávovníku arabského. Z tisíců odrůd – původem hlavně z Etiopie a Súdánu – se mimo Afriku dostal jen zlomek. K nejznámějším u nás patří:

  • Typika – základ většiny běžných káv. Keře pochází z Jávy, odkud se rozšířily do zbytku světa.
  • Bourbon – vznikl přirozenou mutací Typiky na ostrově Bourbon (dnešní Réunion).
Budete mít zájem:  Mají muži čůrat vestoje, nebo vsedě?

Současné odrůdy představují v naprosté většině přirozené nebo uměle vytvořené mutace těchto dvou základních druhů. Běžně se setkáte například s těmito druhy: Castillo / Colombia / Caturra, Catuai, SL28, SL24, Ruiru 11 nebo Batian.

Také kávovníku statného existuje mnoho druhů. Pro většinu se však používá společný název „Robusta“. Pochází z Belgického Konga, odkud se přes Jávu rozšířil do zbytku světa.

Je arabika lepší káva než robusta?

Podíl jednotlivých zemí na produkci Arabiky a Robusty

Závěr: Arabika nebo Robusta? Který druh je lepší?

Díky rozmanité komplexní chuti a aromatu bude vždy Arabika v kvalitě nadřazenější. V rámci obou druhů se však můžeme setkat s různě hodnotnými kávami.

Pokud tedy uvidíte na sáčku napsáno 100% Arabika, nemusí to nutně znamenat garanci výborné chuti. A pak samozřejmě záleží na preferencích každého z nás. Sebelepší Robusta však nikdy nedosáhne kvality lepší Arabiky.

Prahnete po silné, chuťově vyvážené kávě? 

  • Je arabika lepší káva než robusta?
  • Ochutnejte směs obou druhů: Rock Spot Espresso.
  • ✔ Arabica dodává směsi typickou čokoládovo-kořenitou chuť, kterou Robusta vyšperkuje o bohatou cremu a nálož životadárného kofeinu.
  • ✔ Vždy čerstvá káva z rodinné pražírny na Moravě
  • ✔ Pražíme denně dle objednávek, v malých dávkách, s láskou ❤️ a radostí

Je arabika lepší káva než robusta?

Přejeme dobrou chuť a pozor na závislost ☺

Jirka, Radka a celý tým COFFEESPOT

TIPY na přípravu domácí kávy:

Deset největších rozdílů mezi arabikou a robustou

03. 10. 2017

Dva hlavní typy kávovníku se liší botanickými i chemickými vlastnostmi. Pojďme se podívat, jak tyto vlastnosti ovlivňují specifickou chuť kávových zrn.

Je arabika lepší káva než robusta?

  • CHROMOSOMY
  • I když se to může zdát příliš vědecké, tak právě dvojnásobný počet chromosomů arabiky (44)  oproti robustě (22) stojí za množstvím odrůd a plnosti chuti arabiky.
  • KOŘENOVÝ SYSTÉM

Arabika má hluboký kořenový systém, který je náročný na kvalitu půdy – zejména její hloubku a propustnost. Naopak robusta se svým rozsáhlým mělkým kořenovým systémem nevyžaduje tak kvalitní půdu, ale je náročnější na vydatné srážky.

KLIMA

Kávovníky arabské prospívají v mírném klimatu okolo 600 – 2 000 m.n.m s teplotami 15-25 º C a nižším ale pravidelným množstvím srážek. Přesně takové klima poskytuje území Dominikánské republiky, kde se pěstuje především prémiová arabika. Káva je přitom základní dominikánskou plodinou. Robusta zase preferuje teploty vyšší

(až k 30 º C) s častým a vydatným deštěm v nadmořské výšce 0 – 900 m.n.m.

  1. PĚSTOVÁNÍ
  2. Arabika je, narozdíl od odolné robusty, velmi citlivá a vyžaduje od pěstitelů, mnohem více péče včetně sledování průběhu zrání kávových zrn a změn počasí.
  3. SKLIZEŇ

Farmáři pěstující arabiku čekají  na svou první sklizeň 5–6 let. Naproti tomu robusta poprvé plodí už po 2–3 letech. Rozdílný je většinou také typ sběru. Zralé kávové třešně arabiky mají sklony brzy opadávat, musí se proto sbírat opatrně ručně. Na plantážích s odolnou robustou se využívá strojový sběr plodů, který je mnohem levnější než sběr ruční.

Je arabika lepší káva než robusta?

OBSAH CUKRU

Nejlepší zrna arabiky, ze kterých je vyrobena káva Santo Domingo, obsahují až  dvojnásobné množství cukru oproti robustě. Nízký obsah cukru v zrnech robusty způsobuje poněkud tvrdou  a nahořklou chuť.

OBSAH OLEJE

Díky vysokému obsahu oleje mají zrna arabiky hladkou a pružnou textutu, která vytváří tenkou a rovnoměrnou cremu s hustou strukturou. Crema je pak velmi trvanlivá a vysoce elastická (když ji posuneme lžičkou, vrátí se zpět a opět uzavře povrch nápoje).

Robusta je typická až o třetinu nižším obsahem oleje v zrnech a vytváří tmavší cremu s řídkou osnovou. Bublinky brzy „splasknou“ a pěna opadne. Crema robusty je ovšem vysoká a dlouho udrží cukr, což způsobuje, že ji mnozí laici považují za kvalitnější.

OBSAH KOFEINU

Zrna robusty obsahují oproti arabice až dvojnásobné množství kofeinu. Ačkoli je kofein znám svými povzbuzujícími účinky, má i řadu účinků nepříznivých – zvyšuje krevní tlak a produkci žaludečních kyselin, zrychluje puls a podobně. Naše arabika Café Santo Domingo je tedy šetrnější k vašemu zdraví a můžete si s naprostým klidem dopřát za den i více než jeden či dva šálky výborné kávy.

KVALITA

Prémiová káva Café Santo Domingo je 100% arabika a v šálku poskytuje jemnou, plnou a mírně kyselkavou chuť. Vyniká svým jedinečným aroma. Většina kávy z Dominikánské republiky je praná, což poukazuje na její celkově vysokou kvalitu.

Robusta dozrává ve srovnání s arabikou podstatně rychleji, nevyžaduje takovou péči jako arabika a její kvalitajevýrazně nižší. Také má často velmi zemitou, pro někoho až nepříjemnou chuť.

Robusta je stále hlavní surovinou pro výrobu méně kvalitních instantních káv.

CENA

Z všech výše uvedených informací jasně vyplývá, že arabika klade podstatně vyšší nároky na pěstování. Vyžaduje více péče farmářů i lepší podnebí, což se promítá do ceny, která je oproti robustě výrazně vyšší. Za vyšší cenu ale získáte mnohem lepší aroma i samotnou chuť.

Dostali jste při čtení tohoto článku chuť na pravou dominikánskou kávu? Navštivte náš e-shop a vyberte si mletou nabo zrnkovou kávu dle libosti.

Káva arabica a robusta: rozdíly mezi nejznámějšími druhy

Po celém světě roste víc jak sto odrůd kávovníku. Nejznámější jsou však pouze dvě. Arabica a robusta představují zdaleka nejrozšířenější druhy kávy – společně tvoří až 98 procent produkce. Rozdíl mezi arabicou a robustou je však docela velký. V čem se tedy liší jednotlivé typy kávy? 

Odlišnosti mezi arabicou a robustou objevíte už při pěstění mladých rostlinek. Zatímco robustě vyhovuje nadmořská výška maximálně do jednoho kilometru, arabice se lépe daří v horských kopcích a tím pádem i v nižších teplotách.

Arabica logicky dorustá menších výšek, zato však zapouští mnohem hlubší kořeny. Půvabné bílé květy obou druhů se proměňují v malé červené třešně. Zatímco robusta kvete nahodile, farmáři u této odrůdy víc využívají strojový sběr.

Ukázněnější arabica naopak vyžaduje roční metodu sběru. 

Domovem robusty byla původně subsaharská Afrika, dnes se jí daří zejména ve Vietnamu, Brazílii a Indonésii. Arabica pochází z Jemenu a Etiopie, dnes se usídlila hlavně v Jižní Americe, Brazílii a ve východní Africe. 

Odlišnost v chutích 

Rozdíl mezi arabicou a robustou pozná zkušený milovník kávy už pohledem na zrnko. Robusta má zrna kulatější s rovnější středovou rýhou. Protáhlé arabice se rýha vlní do elegantního esíčka. Mnohem důležitější než kávová zrna je však rozdíl v chuti. V robustě objevíte zemitější tóny, hořkost.

Chuť robusty je silnější, kyselejší, drsnější. Naproti tomu je arabica jemnější, ovocnější, sladší a měkčí. Pro arabicu svědčí také intenzivnější aroma. Arabica a robusta se liší také v množství kofeinu – prvně zmíněný druh jej má skoro o polovinu méně.

Účinky kávy v porovnání jednotlivých druhů se proto liší. 

Co tedy rozhoduje o tom, jestli v šálku skončí arabica, nebo robusta? Chuťově přístupnější a komplexnější je jednoznačně arabica. Co se však týče nároků a nákladů na pěstování, vyhrává robusta, a proto dostává v kávovém zemědělství prostor až třiceti procent.

Kromě kvalitních směsí, jimž dodává robusta vyvažující hořkost, se využívá také v produkci pro nenáročné zákazníky. Mimo jiné ji často objevíte v českých turcích a rozpustných kávách. Důvodem je zkrátka její nižší cena. Avšak ani stoprocentní arabica nemusí být zárukou kvality.

Faktorů ovlivňující výsledek je spousta, jde například o způsob pražení, čerstvost, mletí či balení a distribuce.

Čtěte také článek s názvem: Příprava kávy

Je arabika lepší káva než robusta?

Také proto je káva Latino Café ® čerstvě pražená (Pražírna Praha Holešovice) jen chvíli poté, co ji farmáři sklidí. K vám domů se dostane ve speciálních obalech s jednocestným ventilkem, který umožňuje únik CO2, jenž odchází z kávy po dobu několika dní po upražení, a zároveň zamezuje přístupu vzduchu. Díky tomu vydrží lahodná opravdu dlouho.

Otestujte své chuťové pohárky a porovnejte tři rozdílné chuti:

  • Káva Brazílie Facenda
  • Káva Kamerun
  • Káva Papua New Guinea
Budete mít zájem:  Léky Na Alergii Na Lékařský Předpis?

Arabika vs Robusta: rozdíly v chuti, kyselosti a množství kofeinu

Arabica a robusta se od sebe liší mnoha věcmi. Od tvaru zrnka, přes rozdílnou chuť a obsah kofeinu, až po odlišné podmínky pro pěstování.

Arabika a robusta jsou dvě hlavní větve členění káv, z nichž se pak odvíjejí další pododrůdy (o odrůdách arabiky jsme psali zde).

Jako kterékoli jiné členění, i rozdělení káv pouze na arabiku a robustu vyžaduje velkou míru zjednodušení, neboť chuť kávy se odvíjí od velké spousty dalších faktorů. Aby se z článku ale nestala práce na 60 stran, rozlišíme zde arabiku a robustu z onoho zjednodušeného pohledu a další členění si necháme na jindy.

Vypěstuje se více arabiky nebo robusty?

Na světových trzích má podstatný náskok v popularitě arabika: arabika tvoří zhruba 65% produkce kávy, zatímco robusta tvoří zhruba 35% produkce kávy.

Mezi největší producenty arabiky patří suveréně Brazílie se svými rozsáhlými plantážemi v regionu Minas Gerais a roční produkcí přes 40 milionů žoků zelené kávy (1 žok = 60kg).

Za Brazílií pak v produkci arabiky následuje Kolumbie jakožto producent jedněch z nejkvalitnějších káv vůbec, a za Kolumbií v produkci arabiky následuje Etiopie a Honduras.

Největšími producenty robusty je s velkým náskokem Vietnam, kde se vypěstuje okolo 29 milionů žoků zelené kávy ročně. Za Vietnamem následuje Brazílie (v Brazílii se pěstuje arabika i robusta), dále pak Indonésie a Indie.

Arabica x Robusta

V čem se liší arabika od robusty? Například v následujících věcech:

Arabika má bohatší chuťové profily

  • Chuť arabiky je velmi rozmanitá. V kávě můžete na základě mnoha faktorů objevovat různé chuťové podtóny: od chuti čokolády, až po podtóny grapefruitu.

Arabika má méně kofeinu

  • Zrna kávovníku arabského (arabika) mají v sobě 1,2 až 1,5% kofeinu. Oproti robustě je to zhruba poloviční podíl, neboť zrna robusty v sobě obsahují 2,2 až 2,7% kofeinu.

Arabika je náročnější na pěstování

  • Jak jsme blíže popsali v článku se srovnáním arabiky a robusta jakožto zelené kávy, arabika je podstatně náročnější na vypěstování a to se odráží i v její ceně. Robusta je odolnější vůči škůdcům a plodí již po 2 či 3 letech po zasazení. Nižší nadmořská výška potřebná pro pěstování také lépe umožňuje strojové sklízení kávových třešní.

Arabika má v sobě více cukru

  • Arabika má v sobě zhruba dvakrát tolik cukru co robusta. To se projevuje především v bohatosti chuti arabiky.

Jak rozeznat kávové zrno arabiku od robusty?

Jak jste jistě poznali již z malůvky níže, kávová zrna arabiky od robusty od sebe lze často odlišit již letmým pohledem.

Zrna arabiky mají protáhlejší tvar. Oproti tomu zrna robusty bývají více zakulacené. Také rýha uprostřed kávového zrnka u arabiky mívá také zpravidla zakřivenější rýhu, zatímco zrna robusty mají středovou rýhu spíše rovnou.

Je arabika lepší káva než robusta?

Další odrůdy

Možná jste se již setkali i s názvy dalších odrůd jako Geisha, Caturra či Yellow Bourbon. Zpravidla se jedná o různé pododrůdy arabiky, jelikož v různých zemích se pěstují různé odrůdy arabiky vhodné pro tu kterou oblast.

Jak se totiž kávovník během posledních 300 let rozšiřoval po celém světě, v různých zemích docházelo k jeho přírodním mutacím.

Pokud vás zajímá jak vznikly různé odrůdy kávovníku, ať již přírozenou či umělou mutací, napsali jsme o tom zde.

Je lepší arabica nebo robusta?

Arabica je v obecné rovině chuťově bohatší a kvalitnější káva než robusta. I v případě robusty ale lze narazit na kvalitní kávy a nelze tak plošně tvrdit, že arabica je kvalitní káva a robusta naopak káva levná a nekvalitní.

… 100% Arabica = známka kvality?

Fakt,  že obal uvádí že káva je 100% arabica vám bohužel o kvalitě kávy neřekne téměř nic. Kvalita arabiky se velmi různí.

Tedy, nejen že nelze z poměru arabiky poznat kvalitu kávy, zpravidla ji nelze poznat ani na základě prostého údaje o zemi původu, neboť chuť a kvalita kávy se liší i v rámci jednotlivých pěstitelských regionů.

Ze dvou káv ze stejné země můžete mít naprosto rozdílný chuťový zážitek.

Srovnání káva Arabica vs. káva Robusta

Ve světě existují dva základní druhy kávy, tedy rostliny kávovníku, a to Kávovník arabský, zkráceně Arabica a Kávovník statný, tj. káva Robusta.

Káva Arabica | Káva Robusta

Je arabika lepší káva než robusta?

Převládající typ: r – robusta , a – arabica, m – obojí podobně

Kávovník typu Arabica je náročnější na pěstování, vyžaduje více péče i lepší podnebí – toto se opět promítá do ceny, která je výrazně vyšší. Oproti Robustě se vyznačuje mnohem lepším aroma i samotnou chutí. Zajímavostí také je, že oproti robustě obsahuje cca poloviční množství kofeinu.

Co se týče podílu na světové produkci, tak arabica zaujímá mnohem větší podíl, konkrétně cca 80%. V dobrých kavárnách je samozřejmostí podávat kávu z čerstvě upraženě 100% arabicy.

Nicméně v některých kavárnách, které si nezakládají na výběrové kávě či výběru dodavatelů, si můžete nevědomky „pochutnat“ i na kávě, která obsahuje příměs robusty, čímž dochází k degradaci celého nápoje.

Chtěli byste ochutnat čerstvou kávu 100% arabica? Podívejte se na E-SHOP. Kávu pražíme každých 14 dní a nevedem „vyčichlé regálové ležáky“ 🙂

V krátkosti lze říci, že hlavními rozdíly mezi kávou odrůdy arabica a robusta jsou cena a kvalita. Kvalita robusty je výrazně nižší, má často velmi zemitou, pro někoho až nepříjemnou chuť. Druhým výrazným rozdílem je cena, která je cca poloviční vůči kávovníku typu arabica – to má své opodstatnění.

Káva robusta plodí už za 2-3 roky, je méně náročná na pěstování a i odolnější vůči škůdcům (nepotřebuje tolik herbicidů), to vše má vliv na cenu, a tak je velmi často používána v kávových směsích, kde výrobcum zlevňuje výrobní náklady, dalo by se říci, že takto často i trochu klamou spotřebitele.

Kávu typu robusta najdete i v rádoby kvalitních značkových směsích a v Itálii je dokonce povoleno nabízet kávu s označením 100% arabica i v případě, že obsahuje až 10% kávy typu robusta. Nicméně na kávě typu robusta není nic špatného, pokud je správně označena. Díky svému vyššímu obsahu kofeinu má zvýšené povzbuzující účinky – je vhodná pro pořádné „nakopnutí“.

Milovníci kávy si na ní ovšem pochutnávají jen velmi zřídka. Je však dobře využitelná jako životabudič.

Výběr kávy – Arabica nebo Robusta?

Výběr je tedy na Vás – pokud patříte mezi gurmány a rádi si dopřejete vysoce kvalitní výběrovou kávu, kterou si vychutnáte pro její chuťové nuance a jemnost – nelze jinak než doporučit kávu druhu Arabica.

Pokud ovšem patříte mezi tu část populace, která hrnek kávy užívá pouze jako jakýsi stimulant v podobě dodávky kofeinu, tak káva druhu Robusta určitě není špatnou volbou.

Arabica a Robusta rozdíly

S pojmy Arabica a Robusta se při výběru své milované kávy setkáváte prakticky vždy. Jsou si navzájem tak podobné, a přitom tak odlišné. Při našich odborných kávových kurzech se téměř vždy setkáme s vašimi zvědavými dotazy právě na tyto dva základní rozdíly. 

O kávovníku

Kávovník je zdrojem spousty dobrého. Je to tropická rostlina s produktivním věkem kolem 30–40 let. Vydrží ale klidně i 100 a více let. Botanicky spadá do čeledi mořenovitých rostlin a dále se dělí na desítky až stovky poddruhů. 

Celosvětově si však díky svým chuťových vlastnostem, celkovému výnosu a podmínkách pro pěstování vybudovaly největší popularitu a oblibu rody kávovníku coffea arabica (kávovník arabský – Arabica) a coffea canephora (Kávovník statný Robusta). Generace plantážníků šlechtí jednotlivé odrůdy a zvyšují jejich odolnost vůči škůdcům i počasí, úrodnost a samozřejmě kvalitu a chuť. 

Seznamte se s jednotlivými rozdíly v jejich pěstování i zpracování:

Pěstování kávy

Arabica jetypickysamosprašná rostlina, pocházející ze severovýchodní části Afriky. 

Kávová zrna mají podlouhlý tvar. Jsou spíše úzká a s lehkým profilem ve tvaru písmene „S“. Nejsnáze to poznáte podle středové rýhy ve tvaru S. I díky své jemné a velmi intenzivní chuti a vůni se ze zrn kávy arabica se připravují ty nejlepší kávy na světě. Proti robustě se vyznačuje jemně ovocnými tóny, sladkým nádechem a proti robustě doslova sametovou vláčností.  

Budete mít zájem:  Co o nás prozradí DNA

Robusta

Kávovník statný (coffea canephora) tvoří přibližně 30-35 % celosvětové produkce pěstované kávy. Kvůli neustálému šlechtění a zlepšování vlastností této odrůdy se jeho podíl sice pomalu, ale neustále zvyšuje. Původně pochází z oblastí deštných lesů u povodí řeky Kongo. Dnes jsou jejími největšími producenty Vietnam a Brazílie. 

Klima a nadmořská výška

Oba nejrozšířenější druhy kávovníku rostou v ideálních podmínkách v tropech, někde mezi obratníky Raka a Kozoroha. Obě jsou velmi citlivé na mráz a nepěstují se tak ve studených oblastech. 

Arabica – Nemá ráda příliš vysoké teploty při růstu. Vyhovují jí vyšší nadmořské výšky od 600 m.n.m až limitních 2200 m.n.m, přičemž roste nejčastěji a nejlépe ve stínu horských lesů a březích vodních toků. 

Arabica si libuje při teplotách v rozmezí 17–25 °C. Protože není náchylná na změny teplot a vlhkosti jako robusta, s přehledem jí vypěstujete i u vás doma. Koneckonců se i samotný kávovník musí vyrovnávat s kolísáním teplot mezi dnem a nocí. Dozrávání tedy trvá delší dobu. 

Robusta – Nemá takové nároky na nižší teploty pěstování jako arabica. Je tedy možné ji pěstovat od takřka 0 m.n.m po limitních 900 m.n.m. Proti arabice lépe snáší vyšší teploty, avšak ne jejich výrazné kolísání. Prospívá v teplotách 20–30°C 

Kořenový systém a nároky na vodu

Arabica – ačkoliv je kávovník arabský se svými 3 m mnohem menší než kávovník statný, má mnohem hlubší kořenový systém než robusta. Je to i tím, že roste ve vyšších polohách, kde je častěji kamenitý podklad a rostlima musí nasávat vodu z větší hloubky. Mezi jednotlivými stromy se ponechává prostor cca 1,5 pro pohodlné zakořenění do hloubky. 

Robusta – dosahuje výšky až 13 metrů a má mělké kořeny. Kvůli čerpání vlhkosti z podloží i rozvětvenosti větví je robusta sázena s odstupem minimálně 2 metrů

Kvetení, úroda a sbírání

Arabica – vykvétá typicky po dešti. Díky tomu, že se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách se stabilnějšími teplotami a vlhkostí, lze lépe předvídat vykvetení i dobu květu. 

Arabica dává první plody po 3 letech od vysazení, ale obstojný výnos má až od 4. – 6. roku po výsadbě. Samotná doba od vykvetení po plné vyvinutí plodů je 9 měsíců. 

Kávové třešně odrůdy arabica mají tendenci samovolně opadávat a sbírají se tak častěji klasicky – ruční metodou. 

Robusta – se pěstuje často ve velmi vlhkém klimatu s nestabilními teplotami. Proto je její doba kvetení i sběru nepravidelná.  Robusta vyžaduje k dozrání od vykvetení 10–11 měsíců. S výnosy mohou farmáři čekat již po dvou až třech letech. Navíc kávové třešně až do dozrání drží na větvičce kávovníku. Proto se nejčastější využívá strojový sběr. 

Kávové zrno – velké rozdíly v chuti i kvalitě

Arabica – jak již bylo zmíněno, kávová zrnka arabicy mají spíše delší, protáhlejší tvar. Rýha uprostřed kávového semena je zpravidla esovitě prohnutá. 

Arabica je proti robustě výrazně aromatická a nabízí sladké ovocné tóny. Je také výrazně jemnější než robusta a má intenzivnější aroma. 

Zrna arabicy obsahují 0,8–1,5 % kofeinu a mají také větší obsah olejů. Obsahují jich přibližně 15–17 %. Proto jsou hladší a mají pružnější a lesklejší strukturu.  Taktéž jsou přirozeně sladší než robusta . Mají až 6–9 % cukru v zrnech. Při pražení se vlivem vysokých teplot mění cukry na aromatické sloučeniny, které jsou příčinou lepší chuťi.

Je arabika lepší káva než robusta?

Robusta – zrno robusty je mnohem vypouklejší a zaoblenější bez ostřejších hran. Středová rýha je spíše rovná. 

Typická robusta je výrazně hořká až svíravá. Rozhodně vám proti arabice nabídne silné, zemité tóny v chuti. Obsahuje přibližně 1,7 – 4% kofeinu, tedy téměř dvakrát tolik než arabica.

Také díky tomu je výrazněji hořká (kofein a kyselina chlorogenocá jsou hořké látky), chrání se tak zároveň i proti škůdcům. Také dvojnásobné množství antioxidantů. Má ale méně olejů 2–10 % a cukru 3–7 %.

Chutná tedy až svíravě hořce a má mnohem delší chuťový „ocas“. 

Arabica má také dvojnásobné množství chromozómu (44vs22) než robusta.

Robustu zpravidla pozná v chuti i naprostý kávový laik. 

Použití robusty v kávových směsích

Robusta, ačkoliv je mnohými zatracována jako méně kvalitní a méně chutnější, má své neodmyslitelné místo v kávové kultuře. Samotný fakt, že tvoří téměř třetinu produkce kávového trhu, tomu jen nahrává. 

Robusta má také zcela právem své místo v mnohých směsích pro přípravu vynikajícího espressa. Zatímco arabica je aromatičtější a výraznější, robusta dodává espresso směsím vyváženou hořkost, větší množství kofeinu a zemitost těla kávy. V neposlední řadě má daleko větší pěnivost, to dodává na atraktivnosti v espresso směsích.

Navíc je to kvůli ceně pořád nejpoužívanější káva pro přípravu „instantní kávy“, dá-li se tomuto kávovému nápoji tak říkat.  A jakou kávu preferujete vy? Arabicu nebo Robustu?

Arabika versus Robusta

Arabika. Robusta. Jsou to dva často užívané pojmy ve světě kávy, přesto mnoho lidí netuší, jaký je mezi nimi rozdíl. Pojďme to v tomto článku napravit a říct si vše podstatné, co o arabice a robustě potřebujete vědět, abyste se v kávomilské hantýrce neztratili. ????

Arabika a Robusta jsou dva různé druhy kávovníku, kávovník arabský (odtud označení Arabika) a kávovník statný (kterému se také říká Robusta).

Oba druhy pak mají ještě několik odrůd a poddruhů, takže svět kávy je po prozkoumání mnohem složitější než na první pohled.

V zásadě ale všechna káva je buď druhu Arabika nebo Robusta, přičemž mezi oběma druhy najdeme hned několik podstatných rozdílů.

Káva Arabica

Arabica má oproti Robustě výraznější aroma i chuť, má však o polovinu méně kofeinu (asi 1,5%). Pěstování kávovníku arabského je náročnější a vyžaduje specifické podmínky jako například mírnější klima, vysokou vlhkost a vyšší nadmořské výšky.  To vše ovlivňuje výslednou cennu, která je oproti Robustě značně vyšší.

Arabica je také hojněji pěstována, expertována a využívána – na světové produkci se podílí přibližně 75% až 80% oproti 25% až 20% Robusty. Čerstvě upražená 100% Arabika patří ke standardům dobré kavárny.

Vyznačuje se bohatým chuťovým profilem, který může mít mírnou až vyšší aciditu, sametové, oříškové, ovocné, vanilkové tónya hedvábnou konzistenci, narozdíl od Robusty, která bývá velmi silná a spíše nahořklá či zemitá.

Káva Robusta

Nejvýraznějším rozdílem mezi Arabikou a Robustou je kvalita (včetně chuti, aroma, způsobu pěstování a zpracování) a cena, která je o dost nižší a spjatá s mnoha faktory, které jsme naznačili už v předchozím odstavci.

Kávovník statný plodí o mnoho rychleji než kávovník arabský (většinou už za 2 až 3 roky oproti 6 letům Arabiky), vyžaduje méně práce při pěstování, je více odolný vůči škůdcům a není tolik náročným na podnebné podmínky.

Náklady na pěstování jsou o dost nižší a tedy i ke spotřebitelům se dostane za poměrně nízkou cenu. Bohužel ale chuť Robusty mnohým kávomilům příliš nesedí, může mít zemitou, nahořklou až nepříjemnou chuť.

Máte-li ale rádi opravdu silnou kávu a potřebujete okamžitou vzpruhu, Robusta je dobrou volbou díky vysokému obsahu kofeinu, kterého ho má až 3%. Takový chuťový zážitek jako kvalitní Arabika vám ale pravděpodobně nepřinese.

Arabika nebo Robusta?

Kdy si tedy zvolit Arabiku a kdy Robustu? Pokud si rádi vychutnáte dobrou kávu, pak bude určitě lepší sáhnout po 100% Arabice, která vám zaručí ten nejlepší zážitek z kávy a nabízí spoustu možností vychutnávat si různé chuťové profily.

Pokud však pijete kávu především proto, abyste se při náročném pracovním dni udrželi na nohou a nepotřebujete si připlácet za lepší kvalitu i aroma, pak můžete sáhnout po Robustě, která bude účinným stimulantem, nikoli však tak intenzivním chuťovým zážitkem.

*Použité fotografie: náhledový obrázek: McKay Savage, na základě licence CC BY 2.0, flickr.com

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector