Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné?

Akné je docela běžný problémový stav pokožky, který postihuje téměř 10% světové populace. K rozvoji akné přispívá mnoho faktorů, včetně produkce mazu a keratinu, bakterie na pokožce způsobující akné, hormony, ucpané póry a zánět.

Souvislost mezi stravou a akné byla donedávna kontroverzním tématem, ale nedávný výzkum ukazuje, že strava může hrát opravdu významnou roli v rozvoji akné.

Tento článek uvádí 7 potravin, které mohou způsobit akné. Také se podíváme na to, proč je důležitá kvalita vaší stravy z pohledu zdraví pleti a akné.

Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné?

1. Zpracované, rafinované potraviny a cukry

Lidé s akné mají tendenci více konzumovat rafinované uhlohydráty, než lidé, kteří mají malé nebo žádné akné (zdroj zde).

Potraviny bohaté na rafinované sacharidy jsou například tyto:

  • Sušenky, sladké cereálie nebo dezerty z bílé mouky
  • Těstoviny z bílé mouky
  • Bílá rýže a rýžové nudle
  • Sodovkové nápoje, sladké nápoje a obecně všechny nápoje slazené cukrem
  • Sladidla jako třtinový cukr, javorový sirup, med nebo agáve

Jedna studie zjistila, že lidé, kteří často konzumovali přidaný cukr, měli o 30% větší riziko vzniku akné, a ti, kteří pravidelně jedli pečivo a sladké pečivo, měli o 20-25% větší riziko. Toto zvýšené riziko může být vysvětleno dopady rafinovaných sacharidů na hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu.

Rafinované sacharidy se rychle vstřebávají do krevního řečiště, což rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi. Když hladina cukru v krvi stoupá, zvyšuje se také hladina inzulínu, která napomáhá uvolňování cukrů v krvi z krevního oběhu do buněk.

Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné?

Vysoké hladiny inzulínu však nejsou vůbec dobré pro osoby s akné. Proč? Inzulín zvyšuje účinnost androgenních hormonů a zvyšuje růstový faktor 1 podobný inzulínu (IGF-1). To přispívá k rozvoji akné tím, že zrychluje růst kožních buněk a zvyšuje produkci kožního mazu (zde je výzkum na toto téma).

No a na druhé straně nízko glykemická strava, která dramaticky nezvyšuje hladinu cukru v krvi nebo hladinu inzulínu, je spojena se sníženou závažností akné.

Zatímco výzkum na toto téma je velmi slibný, je třeba více porozumět tomu, jak rafinované sacharidy přispívají k rozvoji akné. Nicméně dosavadní data jsou jasná. Čím více takové potraviny jíte, tím více máte akné.

2. Mléčné výrobky

Mnoho studií našlo spojení mezi mléčnými výrobky a závažností akné u dospívajících (třeba tato a tatostudie).

Dvě studie (třeba tato studie) rovněž zjistily, že mladí dospělí, kteří pravidelně konzumovali mléko nebo zmrzlinu, měli čtyřikrát větší pravděpodobnost výskytu akné.

Dosud provedené studie však nebyly úplně kvalitní, to je potřeba také poznamenat. Dosavadní výzkum se zaměřil hlavně na teenagery a mladé dospělé a prokázal pouze korelaci mezi mlékem a akné, nikoli příčinnou souvislost. Dosud není jasné, jak může mléko přispět k tvorbě akné, ale existuje několik navrhovaných teorií.

Je známo, že mléko zvyšuje hladinu inzulínu, nezávisle na jeho účincích na hladinu cukru v krvi, což může zhoršovat závažnost akné. To je první teorie. Druhá je pak ta, že kravské mléko také obsahuje aminokyseliny, které stimulují játra k produkci více IGF-1, což bylo spojeno také s vývojem akné.

Přestože existují spekulace o tom, proč konzumace mléka může akné zhoršit, není jasné, zda mléčné výrobky hrají přímou roli. Zdá se, že někdo je na mléko citlivější, než někdo jiný. Je zapotřebí více výzkumu, aby bylo možné zjistit, zda existuje určité množství nebo typ mléka, které může akné zhoršit.

3. Některé potraviny z rychlého občerstvení

Akné je silně spojeno se západní stravou bohatou na kalorie, tuky a rafinované sacharidy. Potraviny z rychlého občerstvení, jako jsou hamburgery, nugetky, párky v rohlíku, hranolky, sladké sodovky a mléčné koktejly, jsou základem typické západní stravy a mohou dost zvyšovat riziko akné.

Jedna studie, která byla provedena na více než 5 000 čínských teenagerech a mladých dospělých zjistila, že strava s vysokým obsahem tuků byla spojena se zvýšeným rizikem vzniku akné, a to až o 43% vyšším rizikem. Pravidelné stravování v rychlém občerstvení pak zvyšuje riziko o dalších 17%. A to asi nechcete.

Dále jedna samostatná studie na 2 300 tureckých mužích zjistila, že časté stravování hamburgery nebo uzeninami bylo spojeno s 24% zvýšeným rizikem vzniku akné.

Není jasné, proč konzumace v rychlém občerstvení může zvýšit riziko vzniku akné, ale někteří vědci navrhují, že to může ovlivnit genovou expresi a měnit hladiny hormonů způsobem, který podporuje vývoj akné. Nebo je to opět o hladině cukru v krvi a inzulínu.

Je však důležité si uvědomit, že většina výzkumů v oblasti rychlého občerstvení a akné použila vlastní údaje. Tento typ výzkumu ukazuje pouze vzorce stravovacích návyků a rizika akné a neprokazuje, že rychlé občerstvení přímo způsobuje akné. Je tedy zapotřebí více výzkumu.

Ale opět, provedené studie něco ukazují a je potřeba se zamyslet.

Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné?

4. Potraviny bohaté na Omega-6 tuky

Strava obsahující velká množství omega-6 mastných kyselin, jako je typická západní strava, byla spojena se zvýšenou úrovní zánětu a akné. Může to být proto, že západní strava obsahuje velké množství kukuřičného a sójového oleje, které jsou bohaté na omega-6 tuky, a málo potravin, které obsahují omega-3 tuky, jako jsou ryby a vlašské ořechy.

Tato nerovnováha omega-6 a omega-3 mastných kyselin tlačí tělo do zánětlivého stavu, který může zhoršit závažnost akné. Naopak, doplnění omega-3 mastných kyselin může snížit úroveň zánětu a bylo zjištěno, že snižuje závažnost akné – třeba doplnění rybího oleje do stravy znamenalo zlepšení stavu akné.

Přestože vazby mezi omega-6 mastnými kyselinami a akné jsou velmi jasné, neexistují žádné randomizované kontrolované studie na toto téma a je zapotřebí dalšího výzkumu.

Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné?

5. Čokoláda

Čokoláda je podezřelým spouštěčem akné – vleklé hádky na toto téma se vedou už od dvacátých let 20. století. Několik neformálních průzkumů spojilo konzumaci čokolády se zvýšeným rizikem vzniku akné, to však nestačí k prokázání, že čokoláda způsobuje akné (to by taky prodejci čokolády přišli rychle na buben, že ano).

Nedávná studie zjistila, že muži náchylní k akné, kteří denně konzumovali 25 gramů 99% tmavé čokolády, měli po dvou týdnech zvýšený počet lézí na akné. Další studie zjistila, že muži, kteří dostávali kapsle 100% kakaového prášku denně, měli po týdnu významně více lézí a akné ve srovnání s těmi, kterým bylo podáváno placebo.

Přesný důvod, proč čokoláda může zvýšit tvorbu akné, není jasný, ačkoli jedna studie zjistila, že konzumace čokolády zvýšila reakci imunitního systému na bakterie způsobující akné, což může pomoci vysvětlit tato zjištění.

I když nedávný výzkum podporuje spojení mezi konzumací čokolády a akné, zůstává nejasné, zda čokoláda skutečně způsobuje akné. Opět je to o tom, že někdo s čokoládou problém má (ve smyslu tvorby akné), a někdo nikoliv.

6. Syrovátkový proteinový prášek

Syrovátková bílkovina je oblíbeným doplňkem stravy, třeba pro kulturisty, sportovce a tak. Je to bohatý zdroj aminokyselin leucin a glutamin. Tyto aminokyseliny způsobují rychlejší růst a dělení kožních buněk, což může přispívat k tvorbě akné (zdroj tvrzení zde).

Aminokyseliny v syrovátkové bílkovině mohou také stimulovat tělo k produkci vyšších hladin inzulínu, který byl spojen s vývojem akné. Několik případových studií uvádí souvislost mezi spotřebou syrovátkových bílkovin a akné u sportovců.

Další studie zjistila přímou korelaci mezi závažností akné a počtem dní, po které se konzumovaly syrovátkové proteinové doplňky.

Tyto studie podporují spojení mezi syrovátkovým proteinem a akné, ale je potřeba mnohem více výzkumu, aby se zjistilo, zda syrovátkový protein opravdu způsobuje akné.

Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné?

7. A dále potraviny, na které jste citliví

Obecně se předpokládá, že akné jako takové je zánětlivé onemocnění. To je podporováno skutečností, že protizánětlivé léky, jako jsou kortikosteroidy, jsou účinnou léčbou těžkého akné, a že lidé s akné mají v krvi zvýšené hladiny zánětlivých molekul.

Jedním ze způsobů, jak může jídlo přispívat k zánětu, je citlivost na potraviny, také známá jako přecitlivělost na některé potraviny. K této citlivosti na jídlo dochází, když váš imunitní systém omylem identifikuje jídlo jako hrozbu a zahájí proti němu imunitní útok. To má pak za následek vysokou hladinu prozánětlivých molekul cirkulujících v těle, což může akné jednoduše zhoršit.

Protože existuje bezpočet potravin, na které by váš imunitní systém mohl reagovat, nejlepší způsob, jak zjistit, jaké jsou vaše jedinečné spouštěče, je vylučovací těchto potravin z vašeho jídelníčku – ideálně pod dohledem registrovaného dietologa nebo specialisty na výživu.

Eliminační diety fungují na bázi dočasného omezení počtu a druhu určitých potravin ve vašem jídelníčku – tak se vlastně eliminují spouštěče a dosáhne se úlevy od příznaků. Poté se systematicky přidávají potraviny zpět a sledují se vaše příznaky a hledají se vzorce.

Testování citlivosti na potraviny může pomoci určit, které potraviny vedou k imunitnímu zánětu.

Budete mít zájem:  3 důvody, proč dělat jógu kvůli sexu

I když se zdá, že existuje souvislost mezi zánětem a akné, žádné studie přímo nezkoumaly specifickou roli citlivosti potravin na jeho vývoj. To zůstává slibnou oblastí pro výzkum, který pomůže lépe pochopit, jak jídlo, imunitní systém a zánět ovlivňují vývoj akné.

A co tedy jíst pro zlepšení akné?

Zatímco potraviny popsané výše mohou přispět k rozvoji akné, existují i ​​další potraviny a živiny, které mohou naopak pomoci udržet vaši pleť čistou a bez akné. Jsou to třeba tyto potraviny:

  • Omega-3 mastné kyseliny: Omega-3 jsou protizánětlivé a jejich pravidelná konzumace je spojena se sníženým rizikem vzniku akné.
  • Probiotika: Probiotika podporují zdravé střevo a vyvážený mikrobiom, což je spojeno se sníženým zánětem a nižším rizikem rozvoje akné.
  • Zelený čaj: Zelený čaj obsahuje polyfenoly, které jsou spojeny se snížením zánětu a sníženou tvorbou mazu. Bylo zjištěno, že extrakty ze zeleného čaje snižují závažnost akné i při aplikaci na pokožku.
  • Kurkuma: Kurkuma obsahuje silný protizánětlivý polyfenol kurkumin, který může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi, zlepšit citlivost na inzulín a inhibovat růst bakterií způsobujících akné.
  • Vitaminy A, D, E a zinek: Tyto živiny hrají klíčovou roli v zdraví kůže a imunitního systému a mohou pomoci předcházet akné.
  • Paleolitická strava: Paleo strava je bohatá na libové maso, ovoce, zeleninu a ořechy a má nízký obsah pečiva, mléka a luštěnin. Byla spojena s nižší hladinou krevního cukru a inzulínu.
  • Středomořská strava: Středomořská strava je bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny, ryby a olivový olej a má nízký obsah mléčných a nasycených tuků. Byla také spojena se snížením závažnosti akné.

Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné?

Co jíst a nejíst když bojujete s akné

Přestože výzkum spojil určité potraviny se zvýšeným rizikem vzniku akné, je důležité mít na paměti i další věci. Celkově je pravděpodobné, že celkové stravovací návyky budou mít větší vliv na zdraví pokožky, než to co jíte nebo nejíte, myslíme tím jedno konkrétní jídlo.

Pravděpodobně není nutné úplně se vyhýbat všem potravinám, které byly spojeny s akné, ale spíše je konzumovat v rovnováze s ostatními na živiny bohatými potravinami diskutovanými výše.

A pijte hodně čisté vody. Ta je na akné také super.

Autor: Tým rehabilitace.info

Svět Homeopatie

Kolektiv autorů: Lucie Nestrašilová, Ing. Ludmila Pszczolková

Trpíte akné na obličeji? Můžete svůj stav ovlivnit volbou správné stravy?

Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné?

„Jednoduše řečeno jsou u akné největším problémem potraviny, které obsahují velké množství živočišných tuků – proto je prvním krokem k úspěchu jejich omezení“, říká Ing.

Ludmila Pszczolková, nutriční poradkyně. „Jako první omezte veškeré uzeniny (obsahují hodně tzv. skrytých tuků) a tučné maso.

Nevhodné jsou různé dobroty typu Chipsy – jsou mastné a slané.

Vhodné je naopak ovoce a zelenina, celozrnné pečivo, luštěniny, vejce (avšak ne smažená!) a ořechy (kromě buráků), protože obsahují hodně zinku a ten je pro pleť důležitý. Zinek obsahuje i listová zelenina nebo dýňová semínka.

V těle ale nic nefunguje samo. Metabolizmus zinku a jiných prvků, které jsou pro zdravou pleť důležité, je výsledkem celého trávicího procesu. Proto je třeba upravit stravování celkově (o zásadách zdravé stravy čtěte v sekci „Zdravá výživa“).

Ve správném stravování vidím rozhodně větší perspektivu než v drahých krémech a přípravcích proti akné.

Důležité je myslet i na nevhodnost kouření a pití alkoholu! Nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim, nepodceňujte ho. Pijte často v průběhu celého dne – ideální je čistá voda nebo voda s citronem.

Myslete i na dostatečný spánek. Obecně vzato – budete-li dodržovat obecné zásady zdravého životního stylu, zlepší se vám nejen akné, ale i váš celkový zdravotní stav.“

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

  • Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné? Zpomalený metabolismus
  • Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné? Výživa dětí a její vliv na dětskou psychiku a schopnost soustředění Jídlo, které jíme, je jako palivo, potřebné k tomu, aby naše tělo mohlo správně fungovat. Dodává tělu potřebnou energii a látky na všechny metabolické děje v organismu. Každá buňka našeho těla vyžaduje neustálý, každodenní přísun výživných látek k jejímu optimálnímu fungování. Jídlo, které přijímáme, ovlivňuje každičkou buňku našeho organismu a následně pak i naše zdraví, náladu, mozkovou činnost, hladinu energie, psychickou rovnováhu a celkové zdraví. Stejně tak je tomu i u našich dětí. Optimální příjem energie v podobě sacharidů, tuků a bílkovin a všech dalších potřebných látek jako jsou vitamíny, minerály a stopové prvky se v průběhu dětského života mění.      celý článek
  • Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné? Hydratace těla aneb proč je tak důležitý pitný režim

Nejlepší a nejhorší potraviny v souvislosti s akné

Věděli jste, že výskyt akné může ovlivňovat i to, jaké potraviny jíte?

Samotné jídlo akné nezpůsobuje – ani není prevencí před jeho vznikem. Velkou roli hrají vaše geny, životní styl a to, co jíte.

Některá jídla mohou akné zhoršit, zatímco jiná napomáhají pokožce, aby zůstala zdravá. Vědci provádějí výzkumy, aby přesně zjistili, jak konkrétní potraviny skutečně ovlivňují souvislost stravy s akné.

Zatím se ale podívejme na několik možných spouštěčů nevzhledných pupínků.

Mléko

Čím více mléka vypijete, tím vyšší je pravděpodobnost, že se vám akné vytvoří – zvláště pokud jde o odstředěné mléko. Vědci se stále snaží přijít na to, proč. Může to být způsobeno hormony, které se vytvářejí, když jsou krávy březí. Díky tomu se dostávají do jejich mléka. Lidé, kteří mají vyšší hladinu těchto hormonů v krvi, mívají více akné.

Cukr a některé sacharidy

Pravděpodobnost, že budete mít akné, stoupá, pokud je vaše strava plná jídel a nápojů, jako jsou slazené sycené nápoje, bílý chléb, bílá rýže a sladkosti. Cukr a sacharidy v těchto potravinách se obvykle dostávají do krve opravdu velmi rychle.

To znamená, že mají vysoký glykemický index, což je měřítkem toho, jak potraviny ovlivňují hladinu cukru v krvi. Když vaše tělo vytváří více inzulínu, aby snížilo hladinu cukru v krvi, ovlivňuje to další hormony, které zvyšují produkci oleje v pokožce.

Čokoláda

Několik studií ukazuje, že lidé, kteří jedí více čokolády, mají vyšší pravděpodobnost výskytu akné. Není však jasné proč. Zdá se, že klíčová složka, kakao, není důvodem.

V jedné studii u lidí, kteří jedli čokoládu s desetinásobným obsahem kakaa, nebyl výskyt pupíků větší než u těch, kteří jedli klasickou čokoládu.

Tmavá čokoláda s nižším obsahem cukru a mléka je vždy lepší volbou, pokud se snažíte potlačit akné.

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny

U lidí, kteří jedí hodně vlákniny, se může akné naopak zlepšit. Ale ani lékaři neznají přesný důvod. Strava s vysokým obsahem vlákniny udržuje stálou hladinu cukru v krvi, což je prospěšné pro eliminaci akné. Ovesné vločky, fazole, jablka a mrkev představují snadný způsob, jak do své stravy přidat trochu vlákniny.

Losos

Tato ryba je plná omega-3 mastných kyselin. Napomáhají snížit pravděpodobnost zánětů ve vašem těle, a to vám může pomoci v boji s akné. Omega-3 mastné kyseliny zároveň pomáhají snižovat množství bílkovin, které vaše tělo vytváří, tzv. IGF-1, které souvisí s akné.

Ořechy

Lidé s akné mají často nízkou hladinu antioxidantů, jako je vitamin E a selen, kterých mají mandle, arašídy a para ořechy hodně. Tyto živiny chrání buňky před poškozením a infekcemi.

Neexistuje jasný důkaz, že antioxidanty odstraní akné, ale jsou pro vaše tělo dobré z jiných důvodů. Jejich pravidelné zařazení do vaší stravy tedy není na škodu.

Nepřehánějte to: vše, co potřebujete, je asi 24 mandlí nebo tři až čtyři para ořechy.

Ústřice

Obsahují spoustu zinku, což je živina velmi důležitá pro vaši pokožku. Mimo jiné napomáhá ničit bakterie, které způsobují určité typy akné.

Také se zdá, že zinek pomáhá tělu, aby přestalo produkovat chemikálie, které způsobují záněty – něco dalšího, ​​co velmi úzce souvisí s akné. Příliš mnoho zinku však může způsobit zdravotní potíže.

Maximální denní dávka pro dospělé by neměla přesahnout 40 miligramů.

Mořská řasa

Ať už jíte mořskou řasu v sushi rolce, v salátu nebo samostatně jako slané občerstvení, je to skvělý zdroj jódu, který vaše štítná žláza potřebuje, aby správně fungovala. Ale vysoké dávky jódu jsou pro tělo toxické.

Neměli byste přesáhnout dávku 1100 mikrogramů. Většina dospělých potřebuje 150 až 200 mikrogramů denně, ačkoli těhotné a kojící ženy potřebují jódu více.

Spolu s mořskými řasami obsahují jód další potraviny jako jsou ryby, mléčné výrobky a jodizovaná sůl.

A co mastné jídlo?

Je to běžný mýtus, ale konzumace mastných potravin akné nezpůsobí ani nezhorší. Pokud ale trávíte hodně času vařením, můžete si všimnout více potíží s pokožkou. Je to proto, že olej z fritézy nebo jiného zdroje se může na pokožku přichytit a ucpat vlasové folikuly.

Budete mít zájem:  Proč se matka obává o zdraví svého dítěte. Někdy až moc

Kdy navštívit lékaře

Léčit akné účinně doma je často snadné díky širokému spektru volně dostupných produktů, ale některé případy jsou vážnější a vyžadují návštěvu dermatologa.

Pokud nevidíte rozdíl v dlouhodobé léčbě akné při pečlivé péči o pleť a změnách ve vaší stravě, měli byste se poradit s vaším lékařem. Může vás odkázat na dermatologa.

Včasná léčba vám pomůže navrátit sebevědomí a může zabránit vzniku nevzhledných jizev. 

Starší články:

Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné?

Problémy s pletí16.1.2021

Jste to, co jíte. Tahle hláška opravdu platí! 

Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné?

Problémy s pletí12.1.2021

Tohle vás bude určitě zajímat… Přiznejte, kolik z těchto otázek už jste si sami sobě kladli?

Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné?

Problémy s pletí12.1.2021

Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné?

Problémy s pletí7.12.2020

Péče o pleť není jednoduchá, i když se tak může zdát. Neděláte čistě náhodou tyto chyby? 

Jak zdravě jíst | BENU.cz

Určitě jste už párkrát za život slyšeli větu: Jste to, co jíte. Je to tak – strava tvoří důležitý základ našeho života. Extrémní diety a omezení stravy nejsou dobré – změňte svou stravu postupně krůček po krůčku. Jak začít jíst zdravě a jaké potraviny obsahuje zdravý jídelníček?

Zdravá výživa je založena na tom, že přijímáte přirozené zdravé potraviny a jídlo z nich připravené.

Jedná se o potraviny, které nejsou nijak geneticky modifikované, dostáváte je do těla v jejich původní podobě – tak jak nám je dala k dispozici sama příroda nebo v minimální úpravě.

Zelenina, luštěniny, ořechy, bílkoviny, celozrnné obiloviny, kvalitní maso, vejce a mléčné výrobky tvoří základ zdravého pestrého jídelníčku. Jezte zdravě a zároveň chutně. 

Jak začít jíst zdravě?

Nejdříve zjistěte, jaké jsou vaše současné stravovací návyky a co je součástí vašeho jídelníčku. Sepište si seznam, co, kolik a jak často jíte. Zahrňte tam i to, co pijete.

Jezte pravidelně 3 až 6krát denně. Denní jídelníček obsahuje 3 hlavní jídla – snídani, oběd, večeři a svačiny, které si dáváte mezi hlavními jídly.

Mezi jídly byste měli mít pravidelnou pauzu – doporučují se 3 hodiny. 

Ne nadarmo se říká, že snídaně je základ dne. Rozhodně byste ji neměli opomíjet. Pokud nejste zvyklí snídat, zkuste si ráno dát aspoň menší snídani, například jogurt s ovesnými vločkami. Dbejte na vyvážené stravě.

Hlavní jídlo by mělo obsahovat základní živiny: bílkoviny, tuky a sacharidy. Jídlo doplňte zeleninou. Ovoce je lepší po ránu nebo na svačinu, v menším množství pak odpoledne. Nemůžete se zbavit chuti na sladké? Mlsejte zdravěji.

Alternativa v podobě hořké čokolády s vysokým podílem kakaa či sušenky z ovesných vloček vám přijdou k chuti. Vypijte denně aspoň 1,5 litru vody či ovocného čaje.

Pomalu si zvykejte na změny v jídelníčku. Zkoušejte, co vám vyhovuje a co naopak ne.  Nespěchejte na sebe – postupujte po malých krůčcích. 

Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné? Čeho se vyvarovat?

Jestli to se zdravým stravováním myslíte vážně, pak se držte následujících tipů: 

  • Nejezte ve spěchu a za chůze. 
  • Nejezte nepravidelně – řešením mohou být krabičková jídla (recenze krabičkových diet)
  • Vyvarujte se smaženého jídla.
  • Nejezte něco, co jíst nechcete.
  • Omezte lepek. Vyzkoušejte bezlepkové potraviny.
  • Vynechte sladkosti, slazené jogurty i sladké nápoje.
  • Nepijte bublinkovou vodu.
  • Nejezte maso každý den.
  • Vyvarujte se prázdných kalorií – potravin, které obsahují málo prospěšných živin.
  • Omezte pití alkoholu na minimum.

Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné? Zdravý jídelníček

Pár zásad zdravého stravování:

  • Kousejte důkladně a jezte pomalu.
  • Zařiďte, aby vaše strava byla pestrá. 
  • Jezte 3-6krát denně menší porce.
  • Nezapomínejte na snídani. 
  • Plánujte stravu dopředu. 
  • Pijte čistou vodu.
  • Preferujte maso z bio chovů.

Potraviny, které by měly být pravidelně součástí vašeho jídelníčku:

  • Dostatek zeleniny a ovoce,
  • mléčné výrobky,
  • proteiny – vejce, ryby, maso, luštěniny, fermentovaná sója,
  • luštěniny,
  • ořechy – para, mandle, kešu, vlašské
  • cereálie,
  • omega-3 mastné kyseliny – v rybách, zdravých olejích – lněný, konopný, mandlový,
  • kvašená zelenina – kysané zelí,
  • semínka – lněná, slunečnicová, dýňová – pro čištění střev,
  • zelený a mladý ječmen – na odkyselení
  • sacharidy – brambory, luštěniny, celozrnné obiloviny – rýže, pohanka, quinoa, jáhly – pro energii. 

Teď už máte představu o tom, jak by měl vypadat váš zdravý jídelníček. Nezapomeňte, že zdravý životní styl není pouze o stravovacích návycích. Dopřejte si dostatek klidu a omezte stres na minimum. 
 

Výživa pro sportovce

  • Je popcorn škodlivý pro zdraví?

    Dobrý den. Existuje nějaká opravdová, potvrzená a jednoznačná studie o popcornu – že je škodlivý?
    Četl jsem mnoho článků o tom, že výpary při ohřívání popcornu v mikrovlnné troubě mohou zbůsobovat rakovinu, poškozují plíce, způsobují vážné nemoci plic. Pokud si člověk dává popcorn jen nárazově (poslední 3 dny 2 popcorny denně – jinak jen občas). Může se něco stát, že z toho vznikne nějaká nemoc, jak se píše na internetu? Také je prý velice škodný, protože obsahuje mnoho soli, nasycené mastné kyseliny atd. Takže pokud ho člověk v kině sní doslova „kýbl“ může se pak něčeho obávat?
    Děkuji mockrát za odpověď.

Všechny dotazy

Buďte první, kdo vloží hodnocení k tomuto článku.

Sedm potravin, které mohou škodit vaší pleti

Akné si mnozí z nás spojují s pubertou a je pravda, že v tomto období bouřlivých hormonálních změn se tyto problémy s pletí vyskytují nejčastěji. Nicméně pupínky se mohou objevovat po celý život a jejich vznik ovlivňuje mnoho faktorů.

Spousta žen pozoruje zvýšený výskyt akné před nebo během menstruace, v těhotenství nebo v období menopauzy, kdy se jedná o typickou reakci na hormonální změny. Mezi další věci, které přispívají k tvorbě akné a černých teček v oblasti nosu (komedony), patří i pot, špinavé polštáře, nekvalitní kosmetika, nedostatečná hygiena pleti, nadbytek stresu a také samozřejmě špatná volba potravin.

Druhy akné a výživa (potraviny) – co jíst a co nejíst když máte akné?

„U většiny lidí se akné s postupujícím věkem dokonale vyhladí. Za výskyt akné v pubertě může skupina mužských hormonů, které i nám ženám zajišťují normální chod řady orgánů a tkání. Právě tyhle hormony mají za následek zesílenou funkci mazových žláz a následně i vznik otravných pupínků.

Ale pozor, zhruba 15 procent žen se s pupínky potýká i kolem třicítky a čtyřicítky. Produkci kožního mazu totiž ovlivňují hormony hypofýzy, štítné žlázy a glukokortikoidy. A záleží také na dědičnosti i míře stresu, které jste vystavena. Velmi důležité je snažit se pečovat o svůj hormonální systém a vycházet mu vstříc.

S výskytem akné souvisí také nezdravé stravování,“ vysvětluje Petra Řehořková z Kliniky estetické medicíny Petra Clinic.

Pokud vás trápí vzhled vaší pokožky i přesto, že důsledně dbáte na hygienu, používáte jen kvalitní kosmetiku a se stresem úspěšně bojujete třeba pomocí jógy či meditace, může být viníkem nehezké pleti jídelníček. Přečtěte si, které potraviny mohou škodit vaší pokožce.

Mléčné výrobky mohou ucpat póry

Jestliže patříte mezi milovnice sýra, jogurtů, mléka a dalších mléčných produktů, máme pro vás špatnou zprávu. Nadbytek mléčných výrobků by mohl být příčinou kožních problémů. Alespoň to tvrdí doktor David Lörtscher, zakladatel dermatologické společnosti Curology, která se specializuje na léčbu akné a příznaků stárnutí pleti.

„Mléčné výrobky obsahují určité hormonální složky, které mohou stimulovat produkci kožního mazu,“ vysvětlil doktor Lörtscher a dodal, že čím více mazu vaše tělo produkuje, tím větší je pravděpodobnost, že se ucpou póry, což vede k pupínkům. Podle Lörtschera je dokonce pro pleť horší mléko odstředěné (nízkotučné), než mléčné výrobky vyrobené z plnotučného mléka.

Negativní účinky na pokožku má podle odborníků také máslo, jehož konzumace způsobuje nejen zvýšený výskyt akné, ale rovněž přispívá ke vzniku vrásek.

Takové jsou výsledky studie z roku 2001 uveřejněné v časopise Journal of American College of Nutrition.

Vědci v této studii u lidí, kteří jedli větší množství másla a dalších mléčných výrobků, zaznamenali vyšší výskyt vrásek než u jedinců, kteří konzumovali zdravější potraviny, jako jsou zelenina a olivový olej.

Jako alternativu k mléčným výrobkům doktor Lörtscher doporučuje vyzkoušet sojové nebo mandlové mléko a produkty z nich, abyste zkusili, zda se vaše problémy po vysazení mléčných produktů zlepší.

Odbornice na krásu Petra Řehořková souhlasí s názorem, že pokud vás akné dlouhodobě trápí, je dobré zkusit mléčné výrobky na nějakou dobu vysadit.

„Každý jsme jiný. Někomu mléčné výrobky neudělají nic, jinému mohou způsobovat trávicí problémy. Některé výzkumy tvrdí, že mléčné výrobky mohou stát za vznikem akné, a to z několika důvodů. Mohou způsobovat přehnanou reakci hladiny cukru v krvi, což způsobí výkyvy, které vyvolají hormonální nerovnováhu.

V mléku mohou navíc být také hormony a aditiva, kterými jsou krávy krmeny pro lepší dojivost. Škodlivým hormonem je zejména IGF-1 – růstový hormon, který způsobuje zánět v organismu, a který tak často vede k akné.

Někteří lidé jsou na mléčné výrobky alergičtí, a proto jejich konzumace poškozuje trávení, které má velký vliv na stav pleti,“ dodala Řehořková s tím, že není možné jednoznačně říci, že za problémy musí nutně stát mléčné výrobky.

Kulturista vynechal z jídelníčku mléčné produkty, za pár týdnů akné ustoupilo:

Sůl může způsobovat oteklou pleť

I když slané potraviny nemusí být přímou příčinou vzniku akné, jejich konzumace může vést k jiným pleťovým problémům. Dermatoložka Margaret Ravitsová ze státu New Jersey ve Spojených státech amerických upozornila, že nadbytek soli ve stravě může u některých lidí vést k zadržování vody. Následkem je odulá, nafouklá pokožka.

S tímto názorem souhlasí i americká lékařka Heidi Waldorfová, ředitelka laserové a kosmetické dermatologie Mount Sinai Medical Center v New Yorku, která dodala, že tyto otoky jsou pak patrné zejména v oblastech s tenkou pokožkou, jako je oční okolí.

Řešením je samozřejmě snížení příjmu soli, ale kromě toho dermatoložka Whitney Boweová z New Yorku, která se specializuje omlazení pleti, radí pro zvýšení hydratace pleti přidat do jídelníčku potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

Cukr urychlí stárnutí pokožky

Sladké potraviny nejen zvyšují riziko obezity, ale podle odborníků mohou také poškozovat pokožku. Americká dermatoložka Debra Jalimanová vysvětlila, že potraviny s vysokým obsahem cukru způsobí glykaci kolagenu v kůži a ta pak tuhne a stárne.

Takže příště, až se budete rozhodovat, zda si dát ještě jeden kousek toho vynikajícího čokoládového dortíku, myslete nejen na nechtěné faldy kolem vašeho pasu, ale také na vrásky a povadlou pleť. Dermatoložka Whitney Boweová doporučuje místo sladkostí jíst ovoce, které obsahuje přírodní cukry a antioxidanty, jež pomáhají bojovat proti známkám stárnutí.

Bílá mouka přispívají k akné

Potraviny vyrobené z bílé mouky, jako jsou těstoviny a bílé pečivo, ale i brambory a produkty z nich mají vysoký glykemický index, což znamená, že rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi a nutí tělo produkovat inzulin.

Doktor Lörtscher objasnil, že vyšší produkce inzulínu způsobuje zánět, který může vyvolat akné. Lörtscher tedy v zájmu hladké pleti a rovněž pro udržení zdravé váhy doporučuje vyhýbat se rafinovaným sacharidům.

Bramborové lupínky jsou pro pokožku dokonce dvojitou pohromou. Většina brambůrků je pokryta vrstvou soli a ta, jak jsme již zmínili výše, stavu pleti rozhodně neprospívá. Brambory navíc spadají do skupiny rafinovaných sacharidů, a tak zvyšují pravděpodobnost vzniku zanícených pupínků. Pytlík brambůrků je tedy pro pleť učiněná katastrofa.

Mořské plody mohou zhoršovat akné

Obecně jsou mořské ryby, korýši a měkkýši součástí zdravé stravy. Nicméně, jak uvedl dermatolog Neal B. Schultz z New Yorku, tyto dary moře obsahují velký podíl jódu. Jídelníček bohatý na tento minerál pak podle něj může přispívat k výskytu akné.

Judith Brownová, autorka knihy “Every Woman’s Guide to Nutrition“ s tímto názorem souhlasí a uvádí, že vysoká hladina jódu v krvi může zanítit pokožku, ucpávat póry a způsobit výskyt červených fleků na kůži. Podle doktora Schultze není však nutné vyškrtnout mořské plody z jídelníčku úplně, ale lidem, kteří jsou náchylní k akné, doporučuje snížit jejich konzumaci.

Akné se dá zbavit. V salonu pleť vyčistí, obrousí i prokrví:

Červené maso může urychlovat stárnutí

I když je plné bílkovin, které tělo potřebuje k přežití, může podle některých znalců způsobit akné a vést k předčasnému stárnutí. Doktor Mitchel Chasin, zakladatel a ředitel kliniky Reflections Center for Skin and Body, vysvětlil, že červené maso obsahuje vysoké hladiny karnitinu. Tato látka může způsobovat tvrdnutí stěn krevních cév a to vede k předčasnému stárnutí.

Vypočítejte si plodné dny, datum porodu nebo svůj body mass index

Britský lékař Ross Perry, dermatolog z kožní kliniky Cosmedics v Londýně, doplnil, že červené maso bylo také spojeno se zvýšenými hladinami testosteronu v těle, což může vést k vyšší produkci kožního mazu. Zvýšená produkce mazu pak ucpává kožní póry a způsobuje akné.

Alkohol vysušuje pokožku

Alkohol sice není potravina, nicméně jeho účinek na kůži je tak pozoruhodný (v negativním slova smyslu), že si určitě zaslouží místo na tomto seznamu.

„Alkohol způsobuje dehydrataci,“ varuje certifikovaný dermatolog doktor Eric Meinhardt, ředitel a zakladatel kliniky California Dermatology Specialists v Los Angeles.

Tento fakt by podle něj měl být známý každému, kdo si s oblibou dopřeje pár alkoholických nápojů. I když se může zdát, že vaše ústa a hrdlo jsou jediné části těla, které po prohýřené noci nutně potřebují vláhu, vaše pokožka netrpí o nic méně. Alkoholem vysušená pleť je mnohem náchylnější k tvorbě vrásek, šupinám a odlupování, upozornil doktor Meinhardt.

„Kromě toho toxiny a volné radikály vytvořené alkoholem vedou k poškození kolagenu, což vede k vráskám a méně zářivé pleti,“ dodal.

„O alkoholu je známo, že dehydratuje organismus. Stejně tak má za následek vysušenou a zašedlou pleť. V případě, že máte suchou pleť, vyhněte se také kofeinu nebo nikotinu. Základem správné hydratace pleti je pitný režim.

Vypijte alespoň 2 – 3 litry vody denně. Se suchou pletí také zatočí zdravé tuky – ořechy, rostlinné panenské oleje, avokádo a tučné ryby.

Dále do jídelníčku zařaďte salátové okurky, jahody, ostružiny, celer, chia semínka, aloe vera nebo meloun,“ radí Petra Řehořková.

Potraviny, které vás zbaví akné a dalších problémů z kůží

11. 05. 2021 | Doba čtení 4 minuty

Kůže je největším orgánem lidského těla. Málokdo z nás si ji uvědomuje, i když bez ní bychom vypadali trochu divně. Vzpomeneme si na ni až ve chvíli, kdy pociťujeme určitý diskomfort, ať je to alergická reakce nebo akné. Jaké potraviny zmírní tyto problémy?

Podle čínské medicíny jeden orgán souvisí s druhým. Pokud spadají pod jeden z prvků jako je dřevo, oheň, země, kov a voda, jsou úzce propojeny, aby se mohly společně vyvíjet. Kůže podle tohoto starodávného učení patří k plícím a tlustému střevu.

Má být jejich zrcadlem. Proto by se problémy s kůží měly léčit zároveň s čištěním střeva a posílením plic. Několik studií tuto teorii podporuje.

Zjistilo se totiž, že komplexní sacharidy, zinek, vitamíny A a E, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty pomáhají s léčbou akné.

Co je to akné

Akné je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Podle statistiky jím trpí 85–100 % populace.

Onemocnění způsobuje tvorbu různých druhů hrbolků jako jsou bílé tečky, černé tečky a pupínky. Ty se tvoří, když jsou póry pokožky ucpané odumřelou kůží a mazem.

Akné pomalu odezní bez léčby, někdy se však objeví i v dospělosti, především ve stresovém období.

Akné trápí hlavně děti v pubertě. Zdroj: New Africa / Shutterstock.com

Co akné způsobuje?

Povrch kůže je pokryt malými otvory, které se pod ní spojují mazovými žlázami. Tyto otvory se nazývají póry. Tenkým kanálkem zvaným folikul se maz se zbytkem odumřelé kůže posouvá na povrch pokožky. Když se póry ucpou odumřelými kožními buňkami, přebytečným mazem a někdy i bakteriemi, objeví se akné.

Jak ovlivňuje strava pokožku?

Některé potraviny zvyšují hladinu cukru v krvi více než ostatní. Když hladina rychle stoupá, tělo začne uvolňovat hormon zvaný inzulín. Jeho přebytek způsobuje to, že olejové žlázy produkují více mazu, který se musí posunout na povrch pokožky. Kruh je uzavřen.

Jaká jídla zvyšují hladinu cukru v krvi?

Konkrétně jde o těstoviny, bílou rýži, bílý chléb a cukr. Díky svým účinkům jsou tyto potraviny nazývané jako „vysoce glykemické“ sacharidy. To znamená, že jsou vyrobeny z jednoduchých cukrů.

Mezi další potraviny patří mléčné výrobky, nasycené tuky a trans-tuky.

Podle výzkumu zveřejněného v časopise Journal of Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology tyto druhy potravin stimulují produkci hormonů, které mohou za tvorbu a vylučovaní přebytečného mazu.

Základem je jíst komplexní sacharidy a potraviny s nízkým glykemickým indexem. Zdroj: Profimedia

Potraviny proti akné

Základem je jíst komplexní sacharidy a potraviny s nízkým glykemickým indexem. Existuje řada tabulek, které si můžete vytisknout a nalepit na ledničku. Stačí do vyhledávače napsat „glykemický index – tabulka“.

Mezi základní potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI < 50) patří zelenina, houby, luštěniny, ořechy, nesladké mléčné výrobky a většina druhů ovoce. Do jídelníčku však můžete zařadit i jídla šetrná k pokožce jako je žluté a oranžové ovoce a zelenina, jako je mrkev, meruňky a sladké brambory.

Špenát a jiná tmavě zelená a listová zelenina, rajčata, borůvky, celozrnný chléb, hnědá rýže, quinoa a krůtí maso. Skvělá jsou také semínka, ořechy a tučné ryby.

Zdravá pokožka a suplementy

Studie také naznačují, že konzumace potravin bohatých na zinek může být užitečná při prevenci a léčbě akné. Zinek je dietní minerál důležitý pro vývoj pokožky, stejně jako pro regulaci metabolismu a hormonálních hladin. Doporučená denní dávka je 40 mg zinku denně. Zdravá kůže také souvisí s vitamíny A a E, antioxidanty a omega-3 mastnými kyselinami.

Zdroj: www.healthline.com, www.celostnimedicina.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector