Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

  • Ušetřete si peníze i nervy při výběru nejvhodnější domácí pekárny.
  • Zvolte si na základě kapacity, počtu programů, spotřeby a poměru cena/kvalita.
  • Zjistěte, kde se dá koupit nejlevněji.

https://vas-pomocnik.cz/wp-content/uploads/2019/02/Domácí-pekárny-bez-pozadí.pnghttps://vas-pomocnik.cz/wp-content/uploads/2019/05/logo_new.png“Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

Úvod

Domácí pečení zažívá v posledních letech obrovský rozvoj – domácí chléb má svoje kouzlo, krásně voní a je výrazně chutnější. V neposlední řadě vám pak nabízí příležitost dochucení přesně podle vašeho gusta. Dá to trochu víc práce než jít do obchodu, ale za tu chuť a vůni to stojí.

Snadno můžete připravit i speciální druhy chleba, kupříkladu bezlepkový. Péct můžete buď v troubě (v takovém případě vás odkazujeme na náš test trub 2021), nebo v domácí pekárně. Ta celý proces podstatně zjednoduší. Pravda, bochník chleba z domácí pekárny se od kupovaného bude mírně lišit, ale to nemusí být na škodu.

Jeho kvalita bude záviset nejen na kvalitě užitých surovin a vaší šikovnosti, ale i na kvalitě přístroje. Pečlivý výběr je nutností. Proto jsme pro vás sepsali náš velký test domácích pekáren 2021.

Kromě nejlepších domácích pekáren a jejich recenzí jsme se v něm zaměřili i na výrobce a na otázku „Jak vybrat domácí pekárnu“. (Zdroj: Vaření.cz)

back to menu ↑

Cenové třídy domácích pekáren

Domácí pekárny jsme pro potřeby testu rozdělili do několika kategorií podle rostoucí ceny. Ta se běžně pohybuje v řádu pár tisíc korun. Je to vypovídající kritérium – s cenou přibývá programů, roste kapacita, mírně se zlepšují hodnoty spotřeby, výkonu i celková kvalita. Cenová pásma jsou tři:

  • Do 2 000 korun – nejlevnější přístroje, které mají o něco horší vlastnosti, ale doporučujeme je, pokud chcete ušetřit. Když se vyrovnáte s některými kompromisy, uspokojí vás. Pro náročnější uživatele ale nebudou stačit.
  • Od 2 000 do 3 000 korun – střední třída domácích pekáren, která obvykle nabízí nejlepší poměr cena/výkon a která bude dostatečná pro potřeby největšího množství uživatelů.
  • Od 3 000 korun – v této třídě seženete nejpokročilejší přístroje, často s větší kapacitou, a hlavně s větším počtem funkcí a programů. Pokud vám nevadí vyšší investice, dává to pekárně větší využití.

back to menu ↑

Test domácích pekáren do 2000 korun

V této třídě seženete převážně jednodušší modely. Rozdíl oproti dražším domácím pekárnám spočívá hlavně v o něco nižší kapacitě (obvykle do 1 000 g), často menší funkční a programové výbavě a trochu pomalejším pečení. Navíc musíte v této kategorii vybírat pečlivě, abyste nekoupili přestárlý přístroj, který jen léty ztratil na ceně.

back to menu ↑

Vítěz testu: Gorenje BM 910 WII

Rozměry: 21,8 x 29,7 x 29,2 cm |Hmotnost: 3,5 kg | Počet nádob: 1 | Kapacita nádoby: 900 g | Počet hnětacích háků: 1 | Příkon: 550 W | Počet programů: 15 | Odložený start: až 13 h | Udržení teploty: až 1 h

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

  • Funkce odloženého startu a udržení teploty
  • Snadno přemístitelná
  • Bohatá programová zásoba
  • Možnost volby ze 2 hmotností chleba
  • Možnost volby úrovně propečení kůrky
  1. Pro velké rodiny malá kapacita nádoby
  2. Při delším výpadku neobnoví program
  3. Nižší výkon

Domácí pekárna Gorenje BM 910 WII je z našeho pohledu zaslouženě tou nejlepší levnou variantou. Jedná se o velmi povedený model, který má hezky provedený design a kvalitní zpracování.

Snadno v ní připravíte vynikající chléb a jiné pečivo podle vašich představ a také další pochutiny jako je džem nebo jogurt. Pekárna s 550 W výkonem má bohatou programovou nabídku (až 15 programů), kterou lze najít a nastavit na LCD displeji, jež ukazuje i délku trvání jednotlivých programů.

Nad displejem se nachází okénko, díky kterému můžete kontrolovat průběh pečení. Pekárna má hmotnost 3,5 kg, takže její přemístění není nic náročného. Její součástí je jedna vyjímatelná nádoba o kapacitě 900 g, která je vyrobena z nepřilnavého povrchu.

V nastavení si můžete zvolit ze dvou velikostí bochníku (750 g a 900 g) a také úroveň zhnědnutí kůrky. Pečení chleba si můžete odložit až o 13 hodin a pokud dojde ke krátkému výpadku (do 10 minut) elektrické energie, pekárna bude po obnovení pokračovat v nastaveném pečení.

Dalšími vlastnostmi za zmínku stojí udržení teploty až po dobu 1 hodiny, bezlepkový program a rychlý program. Z našeho pohledu se jedná o kvalitní pekárnu za velmi slušnou cenu, kterou určitě doporučujeme.

Zjistit cenu

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

Programy: základní, francouzský, celozrnný, rychlý, sladký, bezlepkový, těsto, hnětení, dort, sendvič, specialita, zavařenina, jogurt, pečení, domácí

back to menu ↑

Test domácích pekáren od 2000 do 3000 korun

Tato střední třída domácích pekáren je zlatou optimální cestou mezi kvalitou a cenou. V této kategorii se vám nabízí velmi široký výběr za příznivého poměru cena/výkon. Obvykle dosahují kapacity i 1 500 g, mají bohatší programovou a funkční výbavu a pečení s nimi je daleko šikovnější.

back to menu ↑

Vítěz testu: Klarstein KG13 Brotilde

Rozměry: 34,5 x 32,5 x 24 cm |Hmotnost: 5,5 kg | Počet nádob: 1 | Kapacita nádoby: 1 000 g | Počet hnětacích háků: 1 | Počet programů: 14 | Odložený start: až 13 h | Udržení teploty: až 1 h

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

  • Tělo i nádoba jsou vyrobené z kvalitních a odolných materiálů
  • Široká nabídka programů
  • Vhodné pro lidi s intolerancí a pro Low Carb pečení
  • Přehledné ovládání

Vyšší vstupní cena

Ve větší domácnosti nemusí být kapacita dostačující

V nejvyšší kategorii u nás zvítězila domácí pekárna Klarstein KG13 Brotilde. Její programová nabídka je velice uspokojující díky přednastaveným 14 programům – zvládne vše přes upečení chleba až po výrobu domácí marmelády. Také si můžete nastavit pečení ve třech různých stupních zahnědnutí kůrky.

Pekárna disponuje dávkovačem přísad, který vám automaticky přidá různé přísady během pečení jako jsou ořechy či sušené ovoce. Nádoba je tvořena nepřilnavým povrchem a její maximální kapacita je 1 kg, což je víc než dostačující pro čtyřčlennou rodinu.

Navíc si můžete vybrat ze tří velikosti chleba (500 g, 750 g nebo 1000 g). Pekárna má tělo z ušlechtilé oceli a k ovládání slouží přehledný osvětlený LCD displej. Nechybí zde ani funkce odloženého startu (až 13 h) a funkce udržení teploty až po dobu 1 h.

Z našeho pohledu se jedná o velice pokročilou pekárnu, která nezklame žádného milovníka chleba. Navíc je vhodná jak pro lidi s potravinovou intolerancí, tak také oplývá i speciálním programem pro Low Carb těsto.

Zjistit cenu

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

Programy: normální, nadýchaný, celozrnný, sladký, rychlý, těsto, těstoviny/nudle, Low Carb, bezlepkový, koláč, marmeláda, pečení, hnětení, jogurt, vlastní

back to menu ↑

Test domácích pekáren od 3000 korun

Nejvyšší třída domácích pekáren.

Budete se sice muset smířit s vyšší vstupní investicí (která ale zřídka přesáhne 5 000 korun), zato však dostanete přístroj, který je bohatě funkčně vybavený, často velkokapacitní (1 500 g je běžných, výjimečně může mít pekárna i dvě pečicí nádoby) a podstatně pokročilejší. Musíte si spočítat, jestli u vás doma najde taková pekárna využití a pokud ano, tak její koupi zvážit.

back to menu ↑

Vítěz testu: Tefal PF 611838

Rozměry: 29 x 47 x 37 cm | Hmotnost: 7,9 kg | Počet nádob: 4 | Kapacita nádoby: 1 500 g | Počet hnětacích háků: 2 | Počet programů: 19 | Odložený start: Ano | Udržení teploty: 1 h

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

  1. Velmi široká nabídka programů
  2. Dva hnětací háky pro homogenní hnětení těsta
  3. Dva ploché a 2 pečící nepřilnavé plechy na bagety
  4. Nastavení hmotnosti
  5. Nastavení propečení kůrky

Větší rozměry

Větší hmotnost

V nejvyšší kategorii od 3 000 korun v našem testu zvítězila domácí multifunkční pekárna Tefal PF 611838.

Tento produkt je opravdu špičkou mezi pekárnami, a to zejména díky velmi vyspělé technologii, počtu programů a jejímu příslušenství. Její design je velmi moderní a dodává se v černé, bílé nebo šedé barvě.

K ovládání pekárny slouží LCD displej, který se nachází na jejím vrchním víku. Pekárna obsahuje i v horní části víka skleněné okénko, díky kterému můžete sledovat co se ve vaší pekárně právě děje.

Co se týče programové nabídky, tak je opravdu velice uspokojující. Tento model nabízí až 19 automatických programů, a to jak na pečení chleba, baget nebo pizzy, tak také na dorty, džem nebo těstoviny.

Zjistit cenu

Budete mít zájem:  Léčba Průjmu U Dospělých?

V obsahu balení se nachází štěteček a nařezávač, dále speciální bagetové a ploché tácy pro různé druhy tvarů chleba a nechybí ani speciální kuchařka se světovými recepty na chléb.

Další výhodou je možnost nastavení propečení kůrky ve třech různých stupních – světlá, střední, tmavá. Dále je výhodou také možnost nastavení 3 různých hmotností chleba – 750 g, 1 000 g a 1 500 g.

Pekárně Tefal PF 611838 nechybí ani funkce odloženého startu a funkce udržení teploty až po dobu 1 h.

Z našeho pohledu se jedná o velmi vynikající domácí pekárnu, se kterou připravíte velmi chutné chleby a bagety různých typů a další domácí výrobky. Produkt nelze nic jiného než doporučit.

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

Programy: bageta, ciabatta, gressin, chlebové placky, sendvičový chléb, sladké koblihy, pečení drobného pečiva, základní chléb, francouzský chléb, celozrnný chléb, sladký chléb, rychlý chléb, bezlepkový chléb, chléb bez soli, pečení chleba, kynutá těsta, těstoviny, koláč, džem

back to menu ↑

Největší výrobci domácích pekáren

Každé kuchyňské vybavení má své osvědčené výrobce a tradiční značky. V čem spočívá hlavní rozdíl oproti jiným značkám? Hlavně ve zkušenostech a tradici.

Tito výrobci působí na trhu dlouhodobě, takže výrobní postupy perfektně znají a dokážou je podle potřeby modifikovat. Mohou do výrobních procesů daleko více investovat a věnovat se kromě samotné montáže i výzkumu nových technologií.

O to kvalitnější pak výrobky jsou. Podívejme se tedy na přední výrobce domácích pekáren.

Zástupcem českého průmyslu v našem výběru je tradiční výrobce elektroniky ETA. Funguje od roku 1929 a její název znamená ElektroTechnické Aparáty. Po druhé světové válce byla firma začleněna do většího celku státních podniků a samostatná výroba byla obnovena až roku 1996. Známá je hlavně díky výrobě spotřebičů pro domácnost.

V případě domácích pekáren jde převážně o modely s menší programovou nabídkou, ale zato perfektně vyladěné pro potřeby většiny uživatelů. Mají intuitivní ovládání, snadno se s nimi manipuluje a nízkou nabídku programů kompenzuje fakt, že pokryjí většinu toho, co doma potřebujete.

Podle nás ETA vyniká hlavně dobrým poměrem ceny a kvality.

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

Společnost Tefal je tradičním výrobcem kuchyňských spotřebičů a nádobí z Francie. Založena byla roku 1956 kuchařem Marcem Grégoirem. Její název se dá rozepsat i jako TEFlon a ALuminium, což jsou dva hlavní používané materiály.

Design těchto spotřebičů je o to zajímavější, že Tefal na rozdíl od jiných výrobců nepoužívá jen nerez a bílou barvu, ale i černou a tyto barvy vhodně kombinuje. Sice se jedná o dražší přístroje, ale zato perfektně vyladěné a bohatě funkčně vybavené. Měly by uspokojit i nejnáročnější uživatele.

Pokud si můžete dovolit větší investici, je to výborná volba.

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

Italská firma Guzzanti patří spíše mezi mladé výrobce elektroniky. Na trhu se pohybuje jen nějakých patnáct let. I přesto si ale dokázala v oboru elektrospotřebičů vybudovat dobré jméno.

Specializuje se na výrobu přístrojů pro domácnost. Domácí pekárny Guzzanti disponují pěkným designem, ovládacím displejem a dobrou izolací.

Mají solidní funkční i programové vybavení a pokryjí snadno potřeby malých i velkých domácností. Jedná se však spíše o levnější přístroje.

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

Společnost Kenwood Limited byla založena roku 1947 ve městě Woking. Jedná se o britského výrobce elektroniky, který se zaměřuje především na navrhování a výrobu kuchyňských spotřebičů. Mimo jiné i domácích pekáren.

Designově nejsou příliš zajímavé, kapacitou jsou průměrné a funkčním vybavením taky. Za jejich přednost považujeme vyšší výkon (a mírně rychlejší pečení), promyšlenou (byť menší) programovou výbavu a snadnou manipulaci.

Jde o typické přístroje střední třídy.

Společnost Gorenje pochází ze Slovinska. Založena byla roku 1950 a původně vyráběla zemědělské stroje. Teprve později se přeorientovala na kuchyňský nábytek a spotřebiče pro domácnost, se kterými na trhu prorazila.

Její domácí pekárny, které nás v tuto chvíli zajímají nejvíce, tvoří vhodný kompromis mezi cenou a výkonem, ideální pro běžné zákazníky. Kapacity jednotlivých modelů jsou různé a společně tvoří široké spektrum, funkční vybavení je dobré a ovládání snadné.

Na druhou stranu, tyto přístroje mají menší výkon.

Pro využití domácí pekárny je kromě kapacity a s ní spojených parametrů důležitá také programová výbava. Ta musí pokrýt vaše potřeby, jinak byste pekárnu kupovali zbytečně. Dávno už neplatí, že domácí pekárna je vhodná pouze pro pečení chleba, dnešní programová výbava bývá mnohem širší (a příklady jednotlivých programů uvádíme níže).

Hlučnost přístroje, to je další z parametrů, které velice výrazně ovlivňují váš komfort a pohodlí při práci.

Určitě nechcete, aby vás pekárna svou činností rušila, protože chleba většinou dáte péct v době, kdy se jdete dívat na televizi nebo třeba spát. Proto je dobré, pokud si úroveň hlučnosti ohlídáte. Čím nižší, tím samozřejmě lepší.

Tím spíše, že domácí pekárny nejsou zrovna nejtišší spotřebiče. Jejich průměrná hlučnost se pohybuje mezi 50 a 60 dB. (Zdroj: BreadMachinePros.com)

Jak vybrat domácí pekárnu?

Milujete vůni čerstvého chleba? U toho kupovaného to ale není úplně ono, že? Bochníky jsou často jen rozmrazené, nevydrží tak dlouho měkké a brzy se kazí.

Pokud navíc hledáte třeba bezlepkový chléb, docela si připlatíte. Naštěstí jsou tu domácí pekárny, které vám připraví poctivý chléb i mnohé další dobroty v podstatě samy.

Plánujete její koupi? Poradíme vám, na co se zaměřit, aby pekárna vyhovovala všem vašim potřebám.

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

Podle čeho vybírat domácí pekárnu?

Trochu jiný pecen: výhody a nevýhody domácí pekárny

Nejspíš už jste se pro koupi rozhodli, přesto bychom na začátek nejdříve rádi shrnuli pozitiva, která s sebou koupě pekárny přináší a také drobná negativa, kterým se nevyhnete.

První výhoda vás nejspíš napadne okamžitě – čerstvé pečivo. Chléb nebo takové croissanty vytažené přímo z pekárny zkrátka nic nenahradí.

A pokud bydlíte třeba na vesnici, nemusíte vstávat s kokrháním kohouta, aby na vás zbylo ještě pečivo v obchodě. Také máte jistotu, že jeho příprava nespočívá jen v rozmrazení polotovaru.

Víte, jaké suroviny byly použity a navíc ze sebe budete mít radost, jak se vám to pěkně povedlo.

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

Další výhodou je rozmanitost, kterou domácí pekárny vládnou.

Mysleli jste, že to chlebem začíná a končí? Kdepak! V pekárně si snadno připravíte mnoho dalších druhů pečiva (vánočky, bagety, rohlíky), ale i další dobroty, o kterých si víc řekneme za chvíli.

Můžete být zkrátka klidně nároční a ochutnat třeba jogurtový nebo banánový chléb. Vyzkoušejte kombinace, které by vás dřív ani nenapadly, pekárna vám ráda pomůže!

A jako poslední výhodu ještě zmíníme cenu. Pečivo samozřejmě není něco, na čem byste hned při prvním výsledku ušetřili stovky korun. Zvažte ale, jak často v supermarketu koupíte třeba 10 rohlíků nebo velký pecen chleba.

Chléb z domácí pekárny vám skutečně vydrží déle čerstvý, takže nebudete muset zbytek zužitkovávat na topinky nebo vyhazovat do koše.

Pokud navíc držíte bezlepkovou dietu, ušetříte s každým nákupem ještě víc.

  • Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete
  • Chléb z domácí pekárny se od klasického bochníku liší tvarem. Zato vám však vydrží dlouho čerstvý

Příkon těchto přístrojů se pohybuje cca v rozmezí 400-900 W, zásadní rozdíly však v délce přípravy nepocítíte. Udávaná maximální spotřeba pekárny se v průběhu přípravy totiž mění. (nejvíc energie stojí samotné pečení).

Průměrná spotřeba je v podstatě zanedbatelná, pohybuje se v rozmezí 0,2-0,5 kwH (asi 2 Kč). To znamená, že pokud přičtete suroviny, střední bochník chleba vás vyjde na cca 15 Kč.

Pro úplnou informaci dodáváme, že spotřeba energie s pekárnou je daleko nižší než při pečení v elektrické troubě.

I nevýhody se nějaké najdou, je jich ale málo. Ta první je, že domácí pekárna zabere v kuchyni celkem dost místa. Rozměry se pohybují kolem 30-40 cm a váha okolo 5-8 kg. Důležité je vyhradit pořádný prostor i na výšku, abyste mohli otevřít víko.

Také nikdy nedocílíte kulatého bochníčku, pekárny totiž vytvarují pouze chléb obdélníkového či čtvercového tvaru. No a nakonec to bude chtít taky trošku vašeho času.

I když se pekárna postará jak o promíchání surovin, hnětení těsta a jeho následné kynutí, ingredience přece jen vážíte vy.

Budete mít zájem:  Roman Šmucler: O jedovatosti amalgámových výplní nejsou důkazy

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

Umí víc než „jen“ chleba

V moderních pekárnách vznikají i jiné dobroty než je pečivo. Snadno s její pomocí vytvoříte třeba jogurt, pizzu, sekanou, sušenky, výborný moučník, kynuté těsto třeba na ovocné či houskové knedlíky nebodžem. No kdo by nechtěl snídat čerstvý a měkkoučký chléb s vlastnoručně vyrobenou domácí marmeládou?

Čím se tedy při výběru řídit?

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujeteKapacita domácí pekárny

Nejprve si ujasněte, kolik členů domácnosti budete chtít pohostit. Podle toho se odvíjí maximální kapacita vaší pekárny, která se může pohybovat od 750 po 1 600 g. Výborný chléb o váze 1,5 kg bude na víkend 3členné rodině určitě stačit, pokud budete péct jen pro 1-2 osoby, volte kapacitu 500-1000 g.

Neznamená to ale, že byste v případě zakoupení větší pekárny museli její kapacitu využívat na maximum. Právě naopak – většina modelů je vybavena možností více velikostmi bochníku (např. 500, 700 a 1 000 g). A pokud plánujete její využití i pro doplňkové funkce, jako je příprava džemů, zvolte si raději pekárnu s větší kapacitou.  

Materiál a provedení

U domácích pekáren hraje rozhodující roli materiál, ze kterého je pečicí komora (vana, forma) pro chléb vyrobená. Bývá to teflon, keramika nebo nerez. Každý z nich má své plusy i mínusy. Výhodou teflonu je jednoduché vyklopení chleba a snadná údržba.

Tento materiál se však dá snadno poškrábat např. nevhodným vyklápěním chleba. Keramika je více odolná a má delší životnost, budete si za ni však muset oproti teflonu něco připlatit.

Dobrou životnost a odolnost má také nerez, zde je ale zase větší riziko, že se chléb k formě připeče.

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

3 tipy k pečení v domácí pekárně: 1) Počkejte, až nádoba vychladne. Chléb jde potom vyklopit mnohem snáz. 2) Vždy napřed lijte tekutiny, až poté přidejte hmotné suroviny. 3) Vybírejte kvalitní chlebovou mouku

a před použitím ji ještě prosejte, lépe pak kyne.

Pečicí komora bývá většinou jedna, při větším hledání ale najdete i kousky se 2 oddělenými komorami. Dělenou formu si však můžete pořídit i samostatně. K čemu je teda dobrá? V případě, že chcete připravit bochníky v požadované velikosti nebo zároveň péct dva různé druhy chleba (např. jeden klasický a jeden sladký).

V malých modelech bývá jeden hák, ve větších najdete dva. Po pekárně se dvěma háky sáhněte tehdy, pokud plánujete přístroj využívat i na hnětení těsta např.

na moučníky. Docílíte tak lepšího výsledku. Dražší pekárny mají háky sklopné, jež se před samotným pečením samy zasouvají, nemusíte tedy podstoupit jejich vytahování z těsta. Chléb tak bude absolutně bez chybičky.

Příslušenství

V příslušenství domácí pekárny nejčastěji najdete pečicí formu, 2 hnětací háky, odměrky, pohárek a háček. Vždy si ale pro jistotu v popise produktu zkontrolujte, zda je tomu opravdu tak. U některých modelů najdete v návodu na použití také recepty.

Pokud ne, vůbec není důvod propadat panice, na internetu se nachází spoustu odzkoušených receptů, u kterých je přesně popsán i poměr surovin.

Uvidíte, že si mezi nimi také brzy najdete své favority. Může se také stát, že budete potřebovat vyměnit třeba jen nástavce.

Není potřeba kupovat celou novou pekárnu, k dispozici je také samotné příslušenství.

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

Funkce

Odložený start (časovač) má k dispozici každá pekárna. Zní to jako idylka – čerstvý chléb hned po probuzení – ale pozor, některé jsou hlučnější. Hučení přístroje při hnětení by vám mohlo perfektní ráno trochu pokazit. Dívejte se proto i na uváděné decibely. Průměrné hodnoty hluku se u pekáren pohybují od 50 do 60 dB.

Často se také setkáte s možností nastavení propečení kůrky, nejčastěji se 3 stupni. Bude tedy jen na vás, jak křupavou kůrku si zvolíte. Počítejte ale s tím, že se jedná spíš o vrchní strany chlebíčku. Na zbývajících pěti stranách se totiž těsto během pečení dotýká stěn pekárny, takže budou zaručeně světlejší.

K dalším oblíbeným funkcím patří Bezlepkový program, paměť při výpadku proudu, funkce udržování teploty, zvuková signalizace na dodání ingrediencí, volba velikosti bochníku, automatické vypnutí…

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

Bezpečnost a údržba domácích pekáren

V současné době je hodně domácích pekáren vybaveno funkcí automatického vypnutí a protiskluzovými nožičkami (přece jen i samotná pekárna něco váží). Pozor si dejte jen tehdy, když budete vytahovat ještě teplý chleba s formou, ta bývá opravdu horká. Obyčejné kuchyňské chňapky to ale hravě vyřeší.

Pečicí forma bývá ve většině případů vyjímatelná. To vám usnadní manipulaci a také ji můžete celou vložit do myčky nádobí. Pokud se v návodu dozvíte, že forma není vhodná do myčky, nezoufejte. Na její očištění vám bohatě stačí teplá voda a mýdlový prostředek.  

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

Jak vybírat domácí pekárnu

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

Pro pečení chleba nepotřebujete špinit žádné nádobí, hrnce, vály nebo mísy. Stačí pouze do pekárny nasypat suroviny a ona si poradí sama. Suroviny nejprve promíchá, uhněte těsto a nechá ho vykynout. Po kynutí těsto upeče a můžete vyndat čerstvý a voňavý domácí chleba.

Chleba z domácí pekárny vypadá trochu jinak než kupovaný z obchodu. Místo oblého bochníku má tvar cihličky, která má klasickou kůrku (na kterou jste zvyklí u chleba z obchodu) pouze na vrchu. Z boku a zespodu je kůrka tenčí a jemnější, protože je těsto v kontaktu s formou, ve které se peče.

Chleba a pečivo je možné péct podle různých receptů (na internetu je jich spousta), což je o trochu levnější oproti kupovaným směsím a také si můžete recept upravit dle fantazie nebo vymyslet vlastní.

Pokud dáte přednost chlebovým směsím (na trhu jsou jich také spousty), stačí přilít ke směsi tekutinu, zapnout pekárnu a nemusíte se starat, jestli jste tam dali suroviny ve správném poměru, jestli se těsto nezdrcne apod.

Je domácí pekárna určena pouze na chleba?

V domácí pekárně se kromě chleba dá upéct i jiné pečivo a potraviny. Každá domácí pekárna má programy na několik druhů chleba.

Kromě toho má i různé speciální programy na další pečivo a potraviny – v pekárně se tak dají připravit vánočky, zákusky a koláče z kynutého těsta nebo z kypřícího prášku, ale také džemy a štávy. V pekárně si také můžete nechat udělat těsto např.

na rohlíky, bagety, veky, mazance nebo buchty a po vykynutí můžete pečivo upéct v troubě. V pekárně také můžete připravovat potraviny z bezlepkových směsí.

V pekárně Sana SmartBreadMaker lze díky možnosti nastavitelné teploty připravovat i domácí kvásek, sýry, jogurty apod. také ji lze používat k ohřívání jídel, pasterizaci atd. Zajímavým tipem je také pekárna Sage, která má 9 nastavitelných uložitelných programů.

Na co se zaměřit při výběru domácí pekárny?

Ještě před samotným výběrem pekárny doporučujeme zvážit, jestli domácí pekárnu opravdu využijete. Nedejte na reklamu a tlak prodejců, nenechte se zlákat okolím. Stanovte si, jak často budete pekárnu používat, jaké pečivo či potraviny v ní budete připravovat (např.

jen chléb nebo i jiné pečivo), pro kolik lidí budete pečivo péct (to je důležité pro výběr velikosti chleba, který ta která pekárna umí upéct). Zkuste navštívit známé, kteří domácí pekárnu mají a zeptejte se na jejich zkušenosti.

Pokud nikdo ze známých domácí pekárnu nemá, pročtěte si alespoň různé články či recenze na internetu. Možná zjistíte, že domácí chléb je domácí chléb a pekárnu si koupíte, možná zjistíte, že je pro Vás jednodušší chodit si obden kupovat pečivo do obchodu za rohem.

Chléb z domácí pekárny však vychází levněji než chléb kupovaný, navíc u domácího chleba vždy víte z čeho je připravován a nikdy není z rozmrazeného polotovaru 🙂

Jaké parametry pekáren jsou důležité?

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

  • Nejdůležitějším parametrem je velikost chleba, jaký pekárna může upéct. O velikosti (a hmotnosti) chleba rozhodují rozměry formy, ve které se chleba peče. Na trhu jsou pekárny, které upečou chleba v rozmězí 500 – 1800 g velký (těžký).
  • Neměli byste také opomenout, zda je ovládání pekárny jednoduché. Většina pekáren má cca 6-8 tlačítek, které se obsluhují nejčastěji dotykem prstu. Výjimečné jsou pekárny značky Morphy Richards, které šly cestou jednoduchosti a na displeji jsou 4 obrázková tlačítka, pomocí nichž se pekárna krásně a snadno ovládá a není nutno učit se rozumět popiskům v cizím jazyce, protože popisky jsou nahrazeny obrázky.
  • Dalším podstatným parametrem jsou programy, které pekárna zvládne. Jejich počet není až tak podstatný, důležitější je jejich rozmanitost (některé pekárny mají hodně programů, ale třeba jen na pečení chleba, jiné zase mají programů méně, ale dají se v nich připravit i džemy, pečivo z kypřícího prášku, pizza apod. Většina pekáren má i samostatný program na přípravu bezlepkových směsí. Tyto směsi se však dají připravit i v pekárně, které jej nemají, stačí využít některý program na přípravu chleba. Velmi vhodné na přípravu bezlepkových směsí (a různých dalších potravin) jsou pekárny Morphy Richards, Unold a Domo, které mají nastavitelný program, či samostatný program na přípravu bezlepkového chleba. Pokud pečete často chléb nebo pečivo s různými přísadami, je užitečný automatický dávkovač surovin, mají ho však jen pekárny Morphy Richards 48319 a Domo B3971.
  • Všechny pekárny mají funkci odložený start. Ne všechny se však hodí pro pečení přes noc, některé jsou totiž hlučnější (např. levnější dvouhákové plastové pekárny).
  • Zaměřte se také na rozměry pekárny – pekárny nejsou nijak velké, potřebují však stabilní místo např. na kuchyňské lince. U výšky je nutno počítat s tím, že je potřeba otvírat víko. Hmotnost pekáren se pohybuje mezi 5 – 8 kg.
  • Při výpočtu spotřeby pekárny se neřiďte údajem o příkonu – pekárna totiž nejede po celou dobu přípravy pečiva na plný výkon (nejvíce spotřebuje při pečení). Spotřeba na jeden chleba (od mísení a kynutí až do dopečení) se pohybuje mezi 0,2 – 0,5 kWh.
  • Velmi podstatné je zpracování těsta. Záleží však také na tom, co v pekárně připravujete (jeslti např. i tužší těsta, různé druhy pečiva potřebují různé zpracování). Na kvalitu zpracování toho kterého těsta se proto přeptejte svých známých a přátel nebo v nějakém diskuzním fóru o pečení v domácích pekárnách. Na zpracování většího množství těsta jsou vhodné dvouhákové pekárny.
  • Nemělo by se také zapomínat na kvalitu provedení pekárny. I velmi levná pekárna v supermarketu Vám může dobře posloužit, u kvalitnějších modelů a značek však máte větší jistotu (ale také odpovídající vyšší cenu). K nejkvalitnějším pekárnám na našem trhu patří pekárny Sage, Morphy Richards, Unold a Domo, samostatnou kapitolou je pak pekárna Sana SmartBreadmaker, která v kvalitě a zejména v možnostech přípravy potravin unikátem na celém evropském trhu. Tato pekárna byla vyvinuta v České republice. Zajímavou a chválihodnou cestou šly pekárny Domo, které mají převod otáček z motoru na hřídélku v nádobě řešen bez řemínku – výměna řemínku bývá nejčastějším servisním zákrokem po záruce, u pekáren Domo tak odpadá starost o výměnu řemínku a prodlužuje se tak bezúdržbový provoz.
Budete mít zájem:  Chcete usnout? Čtěte nudnou knihu

Teflonová, keramická nebo nerezová forma?

Chléb se v pekárně peče v pečící formě. Tyto formy mohou být vyrobeny ze tří materiálů: z teflonu (nejčastěji), z keramiky a z nerezu. Každý materiál povrchu pečící formy má své výhody, nevýhody a specifické vlastnosti:

  • Teflonová forma je nenáročná na údržbu, chléb jde dobře vyklopit, je nejlevnější a nejčastější. Formu stačí po vyklopení chleba jen napustit vodou a lehce setřít povrch nádoby. Teflonová forma se dá snadno poškrábat, např. častým používáním semínek, nevhodným vyklápěním chleba z formy apod. Jsou tací, kteří upozorňují na možnou (i když neprokázanou) zdravotní závadnost teflonu.
  • Keramická forma je novinka – oproti teflonové formě slibuje vyšší odolnost vůči poškrábání, delší trvanlivost a zdravotní nezávadnost. Keramická forma je dražší než teflonová (většinou o několik stokorun). Keramickou formou jsou vybaveny pekárny Unold 68415, Unold 68456 Edel a Unold 68511. Je třeba poznamenat, že teflonové i keramické formy jsou vyráběny na stejném principu – na formu z lehké slitiny se do její vnitřní části nastříká teflonový či keramický vrstva (ani keramická forma tedy není celá z keramiky).
  • Nerezovou formu nabízí pouze pekárna Sana SmartBreadMaker. Nerezová forma je vyrobena z potravinářského nerezu a mezi její největší přednosti patří téměř nekonečná trvanlivost a neomezené možnosti použití – nerezovou formu opravdu ničím nepoškrábete a je možno do ní postavit např. i sklenici (nebo sklenice) s kváskem, jogurtem a další nádoby aniž by se poškodila. Druhý důvod dlouhé živostnosti nerezové formy spočívá v tom, že je možno u formy měnit hřídélky s těsněním samostatně (což u teflonových a keramických forem nelze). Při pečení v nerezové formě je však nutno počítat s kompromisy a sníženým komfortem – k nerezu se totiž chléb může připéct, proto se také nerezová forma nabízí pouze u pekárny Sana SmartBreadMaker, kde je možno nastavovat teplotu pečení (a tedy nastavením nižší teploty pečení zamezit připečení).

Je podstatný počet hnětačů?

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

Počet hnětačů není tak podstatný. Pokud by však měla pekárna sloužit nejen na chleba, ale i pro časté zadělávání samotného těsta, doporučujeme v takovém případě zvolit pekárnu dvouhákovou. Hnětače se musí z těsta vyndavat po upečení (zůstávají po nich díry v chlebu), dva hnětače tak zanechají v chlebu o jednu díru navíc. Pekárny Morphy Richards 48319 a Sage BBM800 mají unikátní hnětač, který se po hnětení sklopí a nezůstává tolik zapečený v těstu (je snazší jej vyndat).

Video – ukázka pečení v domácí pekárně

Jakou pekárnu tedy vybrat?

  • 1.Potřebuji pekárnu v perfektním provedení s 18 programy (včetně bezlepkového), dávkovačem semínek a bezlepkovým programem 3289 KčDomácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

    Vyberte:Domo B3971

    • Podavač surovin
    • Dobrá cena
    • Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujeteNa bezlepkové pečení

    Zobrazit detail

  • 2.

    Potřebuji dobrou pekárnu za dobrou cenu na běžné pečení

    2489 Kč

    Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

    Vyberte:Domo 3963

    • Bezřemínkový převod
    • Dobrá cena
    • Bezlepkový program

    Zobrazit detail

  • 3.

    Potřebuji pekárnu na přípravu kvásku a kváskového chleba, sýrů, jogurtů apod. s nastavitelnou teplotou

    5690 Kč

    Vyberte:Sana SBM Basic

    • Na přípravu kvásku a kváskového chleba
    • Nastavitelná teplota
    • Kuchařka zdarma jako dárek

    Zobrazit detail

  • 4.

    Potřebuji pekárnu s nerezovou nádobou na přípravu kvásku a kváskového chleba, sýrů, jogurtů apod. s nastavitelnou teplotou

    7990 Kč

    Vyberte:Sana SBM Standard

    • Nerezová nádoba a hnětače
    • Na přípravu kvásku a kváskového chleba
    • Nastavitelná teplota

    Zobrazit detail

  • 5.

    Potřebuji exkluzivní pekárnu s nerezovou nádobou na přípravu kvásku a kváskového chleba, sýrů, jogurtů apod. s nastavitelnou teplotou s veškerým příslušenstvím

    9380 Kč

    Vyberte:Sana SBM Exclusive

    • Nerezová nádoba a plné příslušenství
    • Na přípravu kvásku a kváskového chleba
    • Nastavitelná teplota

    Zobrazit detail

  • 6.

    Potřebuji černou pekárnu za dobrou cenu na běžné pečení

    2589 Kč

    Vyberte:Domo 3973

    • Bezřemínkový převod
    • Dobrá cena
    • Bezlepkový program

    Zobrazit detail

  • 7.

    Potřebuji dobrou malou pekárnu s keramickou nádobou

    2999 Kč

    Vyberte:Unold 8695

    • Nastavitelný program
    • Nádoba s keramickým povrchem
    • Nerezové provedení

    Zobrazit detail

  • 8.

    Potřebuji malou pekárnu s nerezovým designem

    1899 Kč

    Vyberte:Guzzanti GZ 620

    • Propracované programy
    • Na bezlepkové pečení
    • Výborná cena

    Zobrazit detail

  • 9.

    Potřebuji nejlepší pekárnu na bezlepkové pečení s keramickou nádobou

    3399 Kč

    Vyberte:Unold 68456 Edel

    • Nádoba s keramickým povrchem
    • Bezlepkové programy
    • Celonerezový design a perfektní provedení

    Zobrazit detail

  • 10.

    Potřebuji malou pekárnu

    1989 Kč

    Vyberte:Domo 3951

    • Dobrá cena
    • Bezlepkový program
    • Kompaktní rozměry

    Zobrazit detail

  • 11.

    Potřebuji dvouhákovou pekárnu s propracovanými programy

    2199 Kč

    Vyberte:Guzzanti GZ 635

    • Propracované programy
    • Na bezlepkové pečení
    • Výborná cena

    Zobrazit detail

  • 12.

    Potřebuji pekárnu s keramickou nádobou na běžné pečení

    3990 Kč

    Vyberte:Unold 68415

    • Nádoba s keramickým povrchem
    • Akční cena
    • Nastavitelný program

    Zobrazit detail

  • 13.

    Potřebuji dvouhákovou pekárnu s keramickou nádobou do větší domácnosti

    3999 Kč

    Vyberte:Unold 68511

    • Nádoby s keramickým povrchem
    • Včetně dvojité (dělené) nádoby
    • Dlouhodobě osvědčená a spolehlivá dvouháková pekárna

    Zobrazit detail

  • 14.

    Potřebuji pekárnu v perfektním provedení s nastavitelným programem, dávkovačem semínek a sklopným hnětačem

    3899 Kč

    Vyberte:Morphy Richards 48319

    • Podavač surovin
    • Sklopný hnětač
    • Na bezlepkové pečení

    Zobrazit detail

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector