Dieta na odkyselení organizmu – posilníte imunitu

Překyselení organismu neboli acidóza se vyznačuje přemírou kyselin v lidském těle. Často souvisí se životním stylem, který vedete. Pro celkové zdraví lidského organismu je důležitá acidobazická rovnováha. Udržuje stabilitu vnitřního prostředí – vyvážený poměr mezi tvorbou a vylučováním kyselin a zásad.

Dieta na odkyselení organizmu – posilníte imunitu Příčiny 

Vznik acidózy souvisí se stárnutím organismu a jeho schopností se vypořádat s návyky dnešní hektické doby. Nejčastějšími příčinami překyselení žaludku jsou: 

  • Stres, 
  • nevhodné složení stravy,
  • nadměrné užívání alkoholu,
  • kouření 
  • nesprávné dýchání. 

Dieta na odkyselení organizmu – posilníte imunitu Příznaky 

Mezi časté příznaky překyselení žaludku patří: 

Jedná se spíše o nespecifické příznaky, které mohou znamenat i jiné zdravotní problémy. Překyselení organismu vede ke vzniku dalších onemocnění nebo je zhoršuje. Mezi takové nemoci patří například obezita, porucha imunity, alergie a ekzémy, neplodnost či gynekologické problémy.

Jak na překyselení organismu

Základem pro zlepšení stavu překyseleného organismu je znovunastolení acidobazické rovnováhy. Upravte si stravovací zvyklosti a pijte dostatečné množství vhodných tekutin.

Dodržujte zásady stravování při odkyselení organismu uvedené v jídelníčku níže. K tomu, abyste odbourali kyselé látky v těle, potřebujete doplnit látky zásadité – včetně minerálů, vitamínů a stopových prvků.

Při překyselení organismu tělo hůře odolává vnějším vlivům, proto posilujte imunitu.

Jídelníček při odkyselení organismu

Dodržujte určité zásady stravování:

  • Zařaďte do jídelníčku zásadotvorné a neutrální potravin.
  • Jezte pravidelně ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné pečivo.
  • Ovoce je ideální sezónní – z klimatického pásma, kde žijete.
  • Při výběru celozrnného pečiva si dávejte pozor, aby to nebylo pouze obarvené bílé pečivo. 
  • Snižte konzumaci bílého pečiva a dalších produktů z bílé mouky.
  • Zařaďte do jídelníčku zásadité potraviny jako jsou brambory, pohanka, sója.
  • Omezte na minimum konzumaci alkoholu, kofeinu, jednoduchých cukrů a perlivých nápojů.
  • Pijte neperlivou vodu, zelené čaje, bylinné čaje a zeleninové šťávy.
  • Nejezte ve spěchu. 

Vaše strava by měla být především pestrá. Překyselení organismu nesouvisí pouze se stravovacími návyky, ale i s komplexní životosprávou, kterou vedete.

Omezte stres, kouření a zařaďte do svého života více pohybu. Nezapomínejte na zdravý spánek.

Příznivých účinků pro váš organismus a doplnění vitamínů a minerálů dosáhnete například se zeleným ječmenem nebo chlorellou. 

Dieta na odkyselení organizmu – posilníte imunitu Babské rady na odkyselení organismu

Kromě dostatku pohybu v přírodě a vyvarování se stresu, popíjejte bylinkové čaje a odvary. 
Mezi babskými radami na odkyselení žaludku najdete nejen užití bylinek, ale i očistné koupele – solné nebo rašelinové.

Teď už víte, co si počít v případě překyseleného organismu. Pak by vás mohlo zajímat, jak na detoxikaci organismu?

Detoxikace organismu

Zásadité potraviny a jejich pozitivní vliv při překyselení organizmu

6.4.2014

Proč jsme stále nemocní a předčasně umíráme? Odpověď vás možná překvapí – překyselení. Překyselení organizmu je dnes jednou z nejnebezpečnějších civilizačních chorob.

Lidský život je závislý na rovnováze mezi kyselinami a zásadami v organismu. Klasická medicína však tuto skutečnost stále ignoruje a acidózu nepovažuje za bezprostřední ohrožení zdraví.

Přitom je prokázané, že pokud tělo důkladně odkyselíme, veškeré zdravotní problémy zmizí!

Tělo si kyselé látky vytváří samo. Během látkové výměny v organismu neustále vznikají kyseliny, jako močová, uhličitá, mléčná, octová nebo solná. Všechny mají ničivý účinek a některé jsou tak agresivní, že dokážou rozleptat dokonce i kov nebo kámen. A teď si představte, jaké škody napáchají v těle, pokud v něm setrvávají, aniž by se neutralizovaly a vyloučily.

K tomu, aby mohlo tělo s kyselinami účinně bojovat a udržovat chemickou rovnováhu, potřebuje dostatek zásaditých látek. Na rozdíl od kyselin si ale organismus zásady vytvářet neumí a získává je výlučně prostřednictvím potravy. „Správný poměr zásad a kyselin ve stravě má proto být 80 ku 20,“ uvedla specialistka na správnou výživu Marcela Kosinová.

V dnešní době chemicky upravované stravy, náhražek, konzerv, instantních hotovek a „éček“ ale přijímáme hlavně potraviny, které v těle způsobují kyselou reakci a kvašení, a na životně důležité zásady v podobě čerstvého ovoce a zeleniny často zapomínáme.

Dieta na odkyselení organizmu – posilníte imunitu

Acidóza způsobuje také duševní problémy, protože ubírá energii, snižuje schopnost člověka vyrovnat se se stresem a vyvolává neustálou podrážděnost a depresivní stavy.

 

KREV MÁ PŘEDNOST

Tělo udržuje v krvi hodnotu pH od 7,35 do 7,4 s občasnými nepatrnými výkyvy. Pokud by se tato hodnota výrazněji snížila, člověk zemře. Dokud tělo může brát zásadité látky k neutralizaci přebytečných kyselin z vyvážené stravy, je vše v pořádku.

Pokud ale zásady v jídelníčku chybí, musí začít čerpat z vlastních zásob (vaziva, cév a kostí), případně nadbytečné kyseliny, které tělo už nedokáže vyloučit přirozenými cestami, uložit na místa a do orgánů, které dočasně tento nápor vydrží a nedojde tak k jejich bezprostřednímu poškození.

U každého jedince je to jiné místo v těle a každý si tak zakládá na jiné zdravotní problémy, i když příčina je vždy stejná.

„Velmi často se kyseliny zadržují v kloubech, kde způsobují bolestivé záněty, jako je dna, revma nebo artritida. Jakmile kyselé usazeniny zničí chrupavku, vzniká artróza,“ uvedla jeden z mnoha příkladů lékařka.

Neustálý přebytek kyselin také ničí kolagenní vazivová vlákna, což vede k ochablosti a stárnutí, přičemž vrásky jsou pouhým začátkem.

Celulitida pak není ničím jiným, než výsledkem dlouhodobého ukládání kyselin do podkožního tuku.

LÉKY NIC NEVYŘEŠÍ

Dieta na odkyselení organizmu – posilníte imunitu

Nemoci z překyselení vedou zákonitě k neustálým bolestem. Mnozí lidé si však raději místo změny stravovacích návyků vezmou lék proti bolesti, a když zabere, namlouvají si, že jsou zdraví. Opak je ale pravdou. Léky pouze odstraní projev nemoci, ne její příčinu, a navíc zatěžují játra a tím dále překyselují organismus.

„Je důležité vnímat tělo v souvislostech. Třeba pálení žáhy je voláním žaludku o pomoc. V tom případě je nutné doplnit chybějící zásady, ne bránit produkci kyselin léky určenými k redukci kyselosti, které zároveň naruší důležitou tvorbu zásaditých látek v žaludku,“ varuje Kosinová před vznikem dalšího začarovaného kruhu.

KAŽDÝ SE MŮŽE UZDRAVIT

Jedinou správnou cestou k uzdravení je důkladné odkyselení. Tělo má obrovskou schopnost regenerace, což dokládá fakt, že celá desetiletí člověk přežívá i navzdory špatnému životnímu stylu, jen je třeba mu pomoci.

Pokud tělo trpí překyselením roky nebo desetiletí, často už nestačí jen přejít na zásadité potraviny, jako je syrové ovoce, zelenina a čerstvě vymačkané šťávy. Člověk potřebuje po delší čas speciální výživu v podobě potravních doplňků (mladý ječmen, přípravky z aloe vera apod.), která by doplnila minerální látky v těle.

Zároveň je třeba alespoň do odeznění problémů omezit nebo vyřadit z jídelníčku ty potraviny, které způsobují překyselení, jako je maso, sýry, pečivo, mléko nebo cukr.

JAK SE ODKYSELIT

  • Jezte denně dostatek ovoce a zeleniny
  • V průběhu dne vypijte alespoň 2 litry čisté vody
  • Omezte pití alkoholu a kouření cigaret
  • Zhluboka dýchejte i vydechujte
  • Důkladně žvýkejte každé sousto
  • Omezte konzumaci kyselinotvorných potravin
  • Dostatečně spěte

Otestujte se! V lékárně zakoupíte sadu lakmusových papírků, kterými zkusíte kyselost ranní moči. Správné pH moči by mělo být minimálně 7, pokud je tato hodnota nižší, musí být tělu odlehčeno přísunem zásaditých látek.

PŘÍČINY PŘEKYSELENÍ

  • Špatná výživa a nesprávné stravovací návyky
  • Špatný pitný režim
  • Nedostatečné žvýkání
  • Zlost, strach, úzkost, zloba, stres
  • Znečištěné životní prostředí
  • Chemická léčiva
  • Nedostatek pohybu, spánku
  • Mělké dýchání

JAK SE CÍTÍTE?

Překyselený člověk si připadá přetažený, je stále unavený, bez energie, zotavuje se velmi pomalu a nedostatečně, neustále ho provází silné napětí ve svalech, bolesti hlavy a zad. Pokožka inklinuje k ekzémům, nos a oči bývají podrážděné a stále silněji ho sužují bolesti, které nemůže přesně určit.

Často trpí zácpami nebo průjmy, plísňovými onemocněními, má deprese a psychické poruchy (podrážděnost, agresivita, stavy beznaděje). Objevuje se zapomnětlivost, roztržitost, nedostatek radosti ze života.

Trápí ho „těžké“ nebo studené končetiny, bolesti ve svalech, je citlivý na chlad a má zvýšenou náchylnost k infekčním onemocněním.

NEMOCI Z PŘEKYSELENÍ

alergie, astma, ekzémy, senná rýma, deprese, neuralgie, poruchy spánku, bolesti hlavy, migréna, výkyvy nálad, ateroskleróza, infarkt myokardu, mozková mrtvice, usazování cholesterolu, bércový vřed, hemeroidy, zánět žil, revmatická artritida, artróza, tenisový loket, bolesti v zádech, akutní a chronická bronchitida, cukrovka, nadváha, celulitida, dna, osteoporóza, gastritida, pálení žáhy, dvanácterníkový vřed, zažívací potíže, zácpa, kožní problémy, mykóza, vypadávání vlasů, náhlá ztráta sluchu, návaly horka v menopauze, lámavost nehtů, vypadávání vlasů, neplodnost, poruchy potence, oční problémy, onemocnění jater, vznětlivost, onemocnění ledvin, potivost, tělesný pach, stárnutí buněk, rakovina, roztroušená skleróza, zubní kazy, paradentóza, zápach z úst, žlučové kameny.

ZÁSADOTVORNÉ POTRAVINY

  1. ředkev, ředkvička, brokolice, okurky, špenát, zázvor, česnek, cibule, citrón, rajčata, jablečný ocet, mladý ječmen, chlorella
  2. čistý lecitin, houby, květák, meloun, mango
  3. sušené fíky, rajčata, mrkev, hrušky
  4. celer, řepa, zeleninová nať
  5. hlávkový salát, kapusta, černá melasa, nepasterizované olivy, jablečný ocet, med
  6. fazole, hrozinky, pomeranče, plzeňské pivo
  7. banány, jablka, maliny, meruňky, zelený a bylinný čaj, nepražené a nesolené ořechy, syrové brambory

KYSELINOTVORNÉ POTRAVINY

  1. vepřové, telecí, hamburgery, hovězí, ústřice, uzeniny, cukr
  2. krabi, humr, mořští raci, krocan, kuře, káva, čaj černý, perlivé nápoje, bílá rýže, vinný a běžný ocet, mléko
  3. ryby, ostatní maso, vajíčka, likéry, čokoláda, tvrdý sýr, rebarbora
  4. přírodní a divoká rýže, čočka, oves, pivo, víno, těstoviny, pečivo z bílé mouky
  5. celozrnný chleba, margarín, ořechy
  6. máslo, smetana, ječmen
  7. tvaroh, měkký sýr 
Budete mít zájem:  Trápí vás revma? Změňte jídelníček ve prospěch vitamínů

MLADÝ JEČMEN – LIKVIDUJE PŘEKYSELENÍ ORGANIZMU

Dieta na odkyselení organizmu – posilníte imunituMladý ječmen Fresh – 100% sušená šťáva

  • zásobuje tělo vitamíny, minerály a enzymy
  • posiluje imunitní systém
  • odstraňuje pálení žáhy
  • odstraňuje překyselení organizmu způsobené nevhodnou stravou
  • zlepšuje krevní obraz
  • zlepšuje pleť a trávení
  • prospívá diabetikům
  • neobsahuje lepek
  • obsahuje ve srovnání s pšenicí 25x více draslíku, 37x více vápníku, více než dvojnásobek hořčíku, 5x více železa
  • Více se o mladém ječmenu dozvíte zde

Ako posilniť imunitu (TIPY A TRIKY)

Aktualizované 1. mája 2020

Imunita čiže obranyschopnosť organizmu je často preberanou témou hlavne v rizikovom chrípkovom období. Mnoho ľudí sa totiž práve v tejto dobe potýka s oslabenou imunitou, ktorá má za následok rôzne infekčné ochorenia aj iné zdravotné problémy.

Ak sa aj vy pýtate, ako posilniť imunitu alebo ako podporiť imunitný systém, prinášame vám prehľadné informácie o posilnení imunity u dospelých aj u detí.

Dozviete sa, prečo je oslabená imunita problémom dnešnej spoločnosti, a poradíme vám rôzne tipy na zvýšenie imunity.

Úlohou imunity je udržanie integrity organizmu a jeho ochrana proti vírusom, baktériám, plesniam, toxínom aj pred ďalšími pre telo nebezpečnými látkami. Ide v podstate o systém, ktorý nám pomáha prežiť a blokuje vstup škodlivých látok do nášho organizmu.

Obranyschopnosť organizmu strážia signálne molekuly, ktoré v prípade nebezpečenstva odovzdávajú informácie bunkám imunitného systému. Tie na tieto podnety reagujú a spúšťajú v našom tele obranné procesy. Celkovo rozlišujeme dva typy imunity, imunitu vrodenú a imunitu získanú.

Imunita vrodená

Je prirodzenou súčasťou každého jedinca ihneď po narodení. Súvisí s tým, že ľudský organizmus má určité špecifické vlastnosti, ktoré ho prirodzene chránia pred vonkajšími škodlivými vplyvmi.

Imunita získaná

Získanú imunitu si organizmus buduje v priebehu života a získava ju zo skúseností. Prekonanú chorobu či prekonanú infekciu si telo zapamätá a v budúcnosti je schopné na ňu zareagovať oveľa rýchlejšie a silnejšie.

Ako sa prejavuje oslabená imunita

Oslabená imunita znamená, že sa organizmu znižuje schopnosť obrany proti rôznym infekciám. Medzi príznaky oslabenej imunity patrí celková únava až pocity vyčerpania, tráviace problémy a často sa opakujúce ochorenia.

Pokiaľ na sebe pociťujete nasledovné príznaky, rozhodne by ste sa mali zamerať na posilnenie imunity.

Pokiaľ sú vaše ťažkosti dlhotrvajúce, neváhajte kontaktovať lekára, ktorý vás odošle na špecializované imunologické vyšetrenie.

Znížená imunita – najčastejšie príznaky

  • Častá únava a ospalosť – spočiatku sa oslabená imunita nemusí prejavovať priamym ochorenia. Ak sa však dlhú dobu cítite malátni, bez energie a ospalo napriek tomu, že spíte dostatočne dlho, mali by ste popremýšľať, ako posilniť imunitu.
  • Opakované infekcie dýchacích ciest – trápi vás časté prechladnutie, chrípka alebo angína? Ak prechodíte dve infekcie v priebehu troch mesiacov alebo štyri infekcie ročne, mali by ste spozornieť. Za váš zdravotný stav najskôr môže oslabená imunita.
  • Tráviace problémy – zásadný vplyv na imunitný systém má črevná mikroflóra, v ktorej sa nachádza až 80 % imunitného systému. Ak teda trpíte častými žalúdočnými či črevnými problémami, ako sú časté bolesti brucha, nadúvanie, zápchy či hnačky, opäť môže ísť o signál, že vaše telo volá po posilnení imunity.

Dieta na odkyselení organizmu – posilníte imunitu Oslabenú imunitu podporíte zvýšeným príjmom vitamínov a minerálov.

Ako posilniť imunitu dospelých

Imunitu dospelých najčastejšie negatívne ovplyvňuje zlý životný štýl súvisiaci so stresom, zlými stravovacími návykmi, nedostatkom spánku, nadmerným užívaním liekov, konzumáciou alkoholu a fajčením. Veľkú úlohu hrajú aj genetické dispozície a znečistené životné prostredie. Posledné menované faktory môžeme ovplyvniť ťažko, ostatné faktory však na posilnenie imunity ovplyvniť vieme.

Význam stravovania na podporu imunity

Správne stravovacie návyky sú základom zdravého životného štýlu. Ak by sme sa však konkrétne zamerali na imunitný systém, je to práve črevný mikrobióm, ktorý hrá hlavnú úlohu v obranyschopnosti nášho organizmu.

Na posilnenie imunity je preto vhodné zaradiť do jedálnička kyslomliečne výrobky, kefír, jogurt, acidofilné mlieka či kyslú zeleninu.

Podporiť imunitu môžete tiež probiotickými doplnkami stravy, ktoré sa odporúčajú hlavne po prekonanej antibiotickej liečbe.

Kvalitný spánok pomôže posilniť imunitný systém

Oslabená imunita sa spočiatku môže prejavovať nadmernou únavou a zvýšenou potrebou spánku. Dostatočný odpočinok je preto jednou z ciest, ako posilniť imunitu. Vedci z univerzity v Chicagu zistili, že ľudia spiaci iba štyri hodiny denne mali týždeň po očkovaní proti chrípke o polovicu menej protilátok než ľudia, ktorí denne spali viac ako sedem hodín.

Pravidelný pohyb prispieva k posilneniu imunity

Pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu je tiež potvrdený spôsob, ako zlepšiť imunitu. Aj neaktívni športovci by preto mali venovať aspoň hodinu denne prechádzke na čerstvom vzduchu. Pokiaľ práve vonku nie je ideálne počasie, nič vám nebráni zacvičiť si v pohodlí svojho domova.

Ako skvelá prevencia a podpora imunity sa javí saunovanie, ktoré okrem odolnosti proti respiračným virózam pomáha odstraňovať stres a uvoľňuje dýchacie cesty.  

i Infrasauna prehreje telo a pohladí na duši. Ide o skvelý spôsob relaxácie, ktorým navyše podporíte imunitný systém.

Vitamíny A, B6, B12, C a D a minerály ako horčík, meď, chróm, zinok, vápnik a selén bežne prijímame v pestrej strave, v chrípkovej sezóne je však vhodné posilniť ich príjem vhodnými doplnkami stravy. Pre ich lepšiu účinnosť je odporúčané ich užívanie súčasne s ovocím alebo zeleninou, nikdy by však nemali slúžiť ako náhrada čerstvých potravín!

Ako podporiť imunitu u detí

U detí sa imunitný systém postupne vytvára, a pokiaľ je ich imunita nejakým spôsobom oslabená, ťažko ich telo bojuje s bežnými infekciami.

Oslabená imunita u detí sa prejavuje opakovanými zápalmi stredného ucha, dutín aj zápalmi močových ciest, samostatnou kapitolou sú potom alergie, ktoré bohužiaľ v dnešnej dobe postihujú veľké množstvo detí.

Podpora imunity u detí pritom nie je vôbec zložitá. Jej základom je dodržiavanie nasledujúcich pravidiel:

  • Zdravá a vyvážená strava
  • Dostatočné množstvo spánku
  • Pobyt na čerstvom vzduchu a otužovanie
  • Neprekurovať vzduch v miestnosti, často vetrať
  • Nevytvárať deťom sterilné prostredie prehnanou dezinfekciou a antibakteriálnymi prostriedkami

iČasopisy o zdraví v elektronickej podobe sú plné zaujímavých informácií a tipov, ako sa správne starať o svoje telo.

Dieta na odkyselení organizmu – posilníte imunitu Obzvlášť u detí je potrebné na zvýšenie imunity dbať na zdravú a vyváženú stravu.

  • Vnímajte signály vlastného tela, doprajte si kvalitný spánok a vyhnite sa dlhodobej záťaži.
  • Odpočívajte nielen fyzicky, ale aj psychicky – čítaním, návštevou divadla či posedením s priateľmi.
  • Jedzte pestrú stravu bohatú na vitamíny a strážte si, nech váš jedálniček obsahuje všetky potrebné zložky.
  • Ak vám nejaká zložka chýba, doplňte ju pomocou výživových doplnkov.
  • Športujte, venujte sa aktívne svojmu zdraviu.
  • Akonáhle zaznamenáte nejaké zdravotné ťažkosti, navštívte svojho lekára.
  • Snažiť sa obmedziť pôsobenie škodlivých vplyvov na vaše zdravie.

i Mohlo by vás zaujímať:

Oslabená imunita môže priniesť rad zdravotných problémov, preto sa aktívne venujte podpore imunitného systému, nech je váš organizmus pripravený bojovať a odolávať všetkým nepriaznivým javom.

Dieta na odkyselení organizmu – posilníte imunitu

Dieta na odkyselení organizmu – posilníte imunituNa dobré fungování potřebuje tělo rovnováhu mezi kyselinami a zásadami. Naše “západní” strava obsahuje mnoho potravin, které organismus překyselují, snižují jeho obranyschopnost a mají za následek nemoci. Chcete mu pomoci? Jezte zejména zásadité pokrmy. Měly by tvořit asi sedmdesát procent jídelníčku.

Zásadité potraviny

Syrová zelenina a ovoce, brambory, quinoa, amarant, pohanka, naklíčená semena, sója, bílé fazole, lískové ořechy, rozinky, mák, neslazené ovocné a zeleninové šťávy, bylinkové čaje, zásaditá voda, mořské řasy, spirulina, chlorella, zelený ječmen.

Dále také: ředkev, ředkvička, brokolice, okurky, špenát, zázvor, česnek, cibule, citrón, rajčata, jablečný ocet, mladý ječmen, čistý lecitin, houby, květák, meloun, mango, sušené fíky, rajčata, mrkev, hrušky, celer, řepa, zeleninová nať, hlávkový salát, kapusta, černá melasa, nepasterizované olivy, jablečný ocet, med, fazole, hrozinky, pomeranče, plzeňské pivo, banány, jablka, maliny, meruňky, zelený a bylinný čaj, nepražené a nesolené ořechy, syrové brambory

Kyselinotvorné potraviny a “zloději zásad”

Maso včetně drůbeže a zvěřiny, vnitřnosti, ryby a plody moře, sýry, vejce, cukr a všechny sladkosti, limonády, perlivé minerálky, slazené ovocné šťávy, bílá mouka a výrobky z ní, káva, alkohol, mléko, máslo, za studena lisované rostlinné oleje a margaríny.

Dále pak: vepřové, telecí, hamburgery, hovězí, ústřice, uzeniny, cukr, krabi, humr, mořští raci, krocan, kuře, káva, čaj černý, perlivé nápoje, bílá rýže, vinný a běžný ocet, mléko, ryby, ostatní maso, vajíčka, likéry, čokoláda, tvrdý sýr, rebarbora, přírodní a divoká rýže, čočka, oves, pivo, víno, těstoviny, pečivo z bílé mouky, celozrnný chleba, margarín, ořechy, máslo, smetana, ječmen, tvaroh, měkký sýr

Citron není kyselý

Pokud je potravina kyselá, například citron, neznamená to, že je kyselinotvorná. Některé potraviny a poživatiny, například bílý cukr a mouka, jsou “zloději” zásad.

Budete mít zájem:  Pošlete své dítě na tábor, prospějete jeho zdraví

Nejsou sice kyselinotvorné, ale nutí tělo, aby na zpracování kyselin a udržení rovnováhy používalo zásadité látky z vlastních rezerv. Téměř všechny potraviny rostlinného původu, kromě obilovin a některých luštěnin, jsou zásadité.

Téměř všechny potraviny živočišného původu, kromě mléka a jogurtů, jsou kyselinotvorné.

Jídelníček na každý den

1. den

  • Snídaně
    10 mandlí, banán, hrst malin, šálek bylinkového čaje s domácím medem nebo bez něj.
  • Desátá
    šťáva ze sezónního ovoce
  • Oběd
    Rukolový salát s rozinkami a houbami

Smícháme půl svazku rukoly, 50 g žampionů pokrájených na plátky a 25 g rozinek.

Salát pokapeme olejem a citrónovou šťávou, osolíme, opepříme, ochutíme bylinkami. Podáváme s plátkem celozrnného chleba.

  1. Svačina
    sójový jogurt
  2. Večeře
    Dýňová polévka s jablkem a kokosovým mlékem

Jablko nakrájíme na kostičky, půl dýně na větší kousky , půl cibule nahrubo. Zeleninu s jablkem smažíme 2 minuty na oleji . Přidáme půl litru vody se zeleninovým vývarem a bobkový list. Přikryté vaříme půl hodiny. Na závěr umixujeme, přidáme lžičku kokosového mléka, ochutíme.

2. den

  • Snídaně
    10 lískových oříšků, banán, hrst ostružin, šálek bylinkového čaje
  • Desátá
    šťáva ze sezónního ovoce
  • Oběd
    Míchaný salát z květáku a zelí

Na malé kousky nakrájíme 100 g květáku uvařeného na páře. Přidáme 100 g tofu nakrájeného na kostičky.

Na tenké proužky nakrájíme 100 g zelené a 100 g červené zelí a přidáme do salátu. Připravíme česnekový dresink: Smícháme lžíci olivového oleje, sůl a 2 lžíce vody. Protlačíme stroužek česneku, ochutíme lžičkou čerstvých lístků estragonu a opepříme. Dresink zamícháme do salátu.

Podáváme s plátkem celozrnného chleba.

Svačina
sójový jogurt

Večeře
Rychlá čínská polévka

Na oleji osmahneme prolisovaný stroužek česneku a nastrouhaný zázvorový kořen. Přilijeme tři čtvrtiny litru horké vody se zeleninovým a kuřecím vývarem . Promícháme pa přidáme nakrájenou mrkev.

Do hrnce vložíme slklené nudle a povaříme. Přidáme nakrájenou mrkev a vaříme 2 minuty. Hrnec odstavíme a přidáme 8 malých žampionů. Netřeba je samostatně vařit. Přidáme lžíci lístků čerstvého koriandru a sójovou omáčku.

Hned servírujeme.

3. den

  1. Snídaně
    10 vlašských ořechů, papája a polovina grapefruitu, šálek bylinkového čaje
  2. Desátá
    Čerstvá šťáva ze sezónního ovoce
  3. Oběd
    Salát s citrusovými plody

Pomelo a avokádo nakrájíme na kostičky.

Svazek řeřichy a několik listů salátu natrháme nadrobno. Smícháme. Dresink: Vymačkáme šťávu z pomeranče. Smícháme ji s 2 lžičkami balzamikového octa, přidáme 4 lístky máty pokrájené nadrobno a 10 piniových jadérek. Dresink necháme 10 minut odstát v lednici.

Přelijeme salát a podáváme s krajícem celozrnného chleba.

Svačina
sójový jogurt

Večeře
Indická polévka s arašídy

Rozpustíme máslo. Osmažíme půl cibule nakrájené na kostičky a půl stonky celeru nakrájeného na kroužky. Když zelenina pustí vodu, osolíme. Přidáme arašídy a lehce osmahneme. Přidáme půl plechovky kukuřice. Přilijeme půl litru vody s masovým vývarem. Přikryté vaříme 10 minut. Umixujeme a ochutíme chilli kořením. Hned servírujeme.

4. den

  • Snídaně
    5 mandlí, hruška a čtvrtina melounu, šálek bylinkového čaje
  • Desátá
    Banán
  • Oběd
    Orientální mrkvová polévka s cizrnou

Nahrubo nakrájíme 200 g mrkve, půl cibule, půl rajčata a stroužek česneku.

Směs osmažíme v lžíci olivového oleje. Přidáme tři čtvrtiny plechovky cizrny a koření kari. Přilijeme půl litru vody se zeleninovým vývarem, přivedeme do varu a vaříme 45 minut. Polévku odstavíme, rozmixujeme a podáváme s 10 g rozinek a se zbytkem cizrny.

Ochutíme čerstvým koriandrem. Nesolíme.

Svačina
jablko

Večeře
Filet ze pstruha s lískovými ořechy

V utěrce rozdrtíme hrst lískových oříšků . Rozsypeme je na talíř a silně přitiskneme vykostěného a naporcovaného pstruha. Otočíme a přitiskneme iz druhé strany. Filety osmažíme na oleji a otočíme. Ochutíme rozmarýnem, osolíme, opepříme. Servírujeme s citrónovými plátky, se zeleninovou přílohou as krajícem chleba.

5. den

Snídaně
5 lískových oříšků, hrozen vína, šálek bylinkového čaje

Desátá
Dejte si mandlové mléko.

Oběd
Ogrilujeme nebo udusíme kuřecí prsa bez kůže. Podáváme s dušenou nebo grilovanou zeleninou.

Svačina
3 švestky

Večeře
Kukuřičný salát s rýží

Plechovku kukuřice smícháme se čtvrtinou okurky pokrájené na kostky, se dvěma cherry rajčaty a olivami. Přidáme šálek uvařené celozrnné rýže a posypeme sýrem. Pokapeme balsamikovým octem.

Jaké je pH v našem těle?

Hodnota pH jako součást celkové homeostázy neboli stálosti vnitřního prostředí je pro náš organismus nesmírně důležitá a organismus se ji snaží udržet v normální hodnotě. V lidském těle je pH na straně slabě zásadité, konkrétně pH 7,35 – 7,45.

Lidské tělo nesnáší kyselé vnitřní prostředí. Pokles pH pod hodnotu 6,9 je neslučitelný se životem stejně jako vzestup pH nad 7,8. Nadbytek kyselin (močová, octová, mléčná, solná……) v našem organismu velice škodí našemu zdraví. Musíme se snažit mít vyrovnané kyseliny a zásady. Kyseliny tedy musíme z těla odbourávat.

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Jídelníček na odkyselení organismu

Dieta na odkyselení organizmu – posilníte imunitu

Takzvané překyselení organismu se stalo v poslední době velice frekventovaným tématem. Co to vůbec má být? Lidský organismus musí udržovat stálé vnitřní prostředí v rozmezí 7,35 – 7, 45 pH, přičemž hodnota pH 7 představuje neutrální pozici – cokoli více je zásaditost, cokoli méně pak kyselost. Optimálním prostředím těla je proto velmi mírná zásaditost.

Klesne-li pH organismu pod onu ideální hranici, nastává problém. Za únosné jsou považovány hodnoty do 7,3 pH. Hodnoty nižší než pH 7 znamenají již smrt.

Mnozí zastánci teorie o překyselení o ní hovoří jako o civilizační nemoci či o zásadním problému současnosti, jehož řešení má primární důležitost.

Čím je překyselení způsobeno?

Mezi hlavní činitele, kteří se mají podílet na vzniku acidózy, údajně patří: mělké a nepravidelné dýchání, stres, negativní myšlení, úzkost, znečištění prostředí, špatné stravovací návyky, nevhodný životní styl, špatná skladba jídelníčku, nedostatečné žvýkání potravy atd.

Jaký může mít překyselení dopad?

Zastánci překyselení začínají u drobných obtíží a mnohdy zacházejí až do krajnosti. Překyselení organismu tak může mít na svědomí:

  • Nevolnost, bolesti hlavy, průjmy, únavu a vyčerpání, kožní potíže, zubní kazy, páchnoucí dech, změny nálady, skleslost, bolesti zad – to při mírném překyselení.
  • Osteoporózu, dnu, poruchy jater, gastritidu, rakovinu, roztroušenou sklerózu, infarkt myokardu, depresi, neplodnost či obezitu – při závažné acidóze.

Jak s překyselením bojovat?

Na odkyselení organismu jsou doporučovány četné speciální přípravky a prostředky, svépomocí jej pak můžete dosáhnout fyzickými a dechovými cvičeními, zkvalitněním stravování, změnou životního stylu (konec s kouřením, alkoholem, stresem,…), pozitivním myšlením a dalšími postupy.

Překyselení organismu v očích odborníků

A jak se na věc dívají lékaři a odborníci? Ti vesměs tvrdí, že záležitost s překyselením je zcela nekriticky přeceňována. Jako acidózu označují stav vzniklý v důsledku zhoršení závažné choroby (akutní komplikace cukrovky, selhání ledvin), který rozhodně nelze řešit cvičením ani změnou jídelníčku, ale okamžitou hospitalizací.

Pro acidózu ve smyslu, v němž ji předkládají alternativní proudy, podle nich neexistují prokazatelné vědecké studie a důkazy.

Patříte-li k těm, kteří považují překyselení organismu za vážný problém, který může být i příčinou nadváhy, měli byste zkusit změnit své návyky – a to nejen ve stravování.

  • Překyselení přetěžuje organismus, který musí vydávat důležité živiny na udržení stabilního prostředí. V důsledku toho člověk trpí nedostatkem vitamínů, minerálů a energie. Důležitá je tedy pestrá strava, dostatek zeleniny a ovoce, případně stravovací vitamínové doplňky.
  • Jednou z nejdůležitějších příčin překyselení je konzumace alkoholu, kofeinu, jednoduchých cukrů a kouření. Tyto faktory byste se proto měli snažit ve svém životě omezit.
  • Další příčinou překyselení je přílišná konzumace zejména masa a mléčných výrobků. Dále pak uzenin, bílé rýže, těstovin, výrobků z bílé mouky, vína, vajec, ryb, čokolády, černého čaje, perlivých nápojů, čočky apod.

Výše uvedeným potravinám, které mají být příčinou překyselení, se říká kyselinotvorné. Abyste jejich účinek vyrovnali či potlačili, měli byste do svého stravování zařadit zejména potraviny zásadotvorné. Mezi ty patří:

  • Celer, rajčata, maliny, hrušky, houby, květák, kapusta, brokolice, mrkev, fíky, zázvor, špenát, okurky, ořechy v přírodním stavu, pomeranče, hrozinky, plzeňské pivo, hlávkový salát, olivy, med, česnek, cibule, mango, jablečný ocet, fazole apod.

detoxikace očista překyselení

Potraviny posilující imunitní systém s příkladem jídelníčku

  • Snídaně: plátek celozrnného chleba, žervé, 1 vejce, rajče, miska (150 ml) bílého jogurtu, hrst ovesných vloček, 50 g drobného ovoce
  • Svačina: 150-200 g ovoce, 30 g ořechové směsi
  • Oběd: krůtí maso na zelenině, batátové hranolky, kapustová polévka
  • Svačina: 300 ml nízkotučného kefírového mléka, celozrnný rohlík
  • Večeře: celozrnná tortilla s guacamole (pomazánka z avokáda s olivovým olejem a česnekem) a tuňákem, listový zeleninový salát se lžičkou loupaných dýňových semínek

Na následujících řádcích se zaměříme na běžné potraviny (nikoli doplňky stravy v podobě pilulek, kapslí nebo sirupů, ani upravené funkční potraviny), které obsahují ve zvýšeném množství látky důležité pro celkovou kondici a zejména pak posílení imunitního systému. Tyto potraviny bychom proto měli co nejčastěji zařazovat do jídelníčku. 

  • Strava s dostatečným příjmem bílkovin

Dostatečný příjem bílkovin je důležitý pro zajištění všech esenciálních aminokyselin, které člověk nezbytně potřebuje, ale je odkázán na příjem potravou ve správném poměru. Aminokyseliny z potravy slouží pro v těle tvorbu nových bílkovin důležitých pro růst, regeneraci, tvorbu keratinu, imunitních látek, atp.

Budete mít zájem:  Nemajetková Újma Na Zdraví?

Důsledkem nedostatečného příjmu bílkovin mohou být únava, zhoršení imunity, špatné hojení ran, v závažných případech otoky.

Esenciální aminokyseliny se nachází hlavně v bílkovinách živočišného původu, z rostlinných zdrojů má příznivé spektrum quinoa, konopné semínko, sója, u luštěnin a celozrnných obilovin je vždy některá aminokyselina limitující (buď je jí málo nebo je v nesprávném poměru).

Denní příjem bílkovin by měl denně činit u dospělého člověka s normální hmotností 1-1,2 g/kg tělesné hmotnosti. Aby bylo dosaženo optimálního příjmu bílkovin, je třeba zařazovat bílkovinné potraviny alespoň 4x denně. Pokud jíte jen 3x denně, dodržujte velikost porcí – porce masa ale pak bude až 200 g, ryb 250 g.

  • Příjem esenciálních mastných kyselin a správný poměr mezi n-3 a n-6 mastnými kyselinami

Tak, jako potřebujeme esenciální aminokyseliny, potřebujeme i esenciální mastné kyseliny. N-3 mastné kyseliny společně s n-6 mastnými kyselinami se podílejí se na zánětlivé reakci organismu. Pokud je poměr mezi n-6 a n-3 mastnými kyselinami výrazně ve prospěch n-6 mastných kyselin, pak vznikají ve zvýšené míře látky s prozánětlivým účinkem.

Proto je tolik důležité přijímat ve stravě dostatek n-3 mastných kyselin, ať z ryb nebo alespoň z rostlinných zdrojů – vlašské ořechy, lněný olej, chia semínka.

Ryby mohou být v podobě čerstvé nebo mražené, nakládané, méně často uzené, dobré jsou sardinky ve vlastní šťávě nebo tomatě, důležité je zařadit do jídelníčku ryby alespoň 2x týdně, přednostně mořské.

Pomocí upravených krmných směsí má vyšší obsah n-3 mastných kyselin také český kapr.

  • Potraviny podporující správné složení mikrobioty (vláknina, probiotika)

Složení naší mikroflóry má na náš organismus možná větší vliv, než vůbec tušíme. Pokud ve střevě převládá patologická mikroflóra, v těle vzniká stav podobný trvalému zánětu. Na takovém podkladě dojde lehce k narušení imunity jako celku.

Pro podporu růstu příznivých bakterií je důležité jíst v dostatečném množství potraviny bohaté na vlákninu (rozpustnou i nerozpustnou) a dále „živé“ bakterie obsahující probiotika. Na vlákninu jsou bohaté celozrnné obiloviny, luštěniny, houby, zelenina, ovoce. Mezi živé potraviny řadíme zakysané mléčné výrobky, mléčně kvašenou zeleninu nebo třeba nápoj z kombuchy.

Beta-glukany patří skupiny rozpustné vlákniny, takže mimo to je můžeme zařadit i mezi potraviny přínosné pro zdraví střev. Beta-glukany zvyšují odolnost proti virovým, bakteriálním, plísňovým infekcím, uplatňují se i v prevenci karcinogeneze. Příznivý účinek beta-glukanů na imunitu spočívá především v aktivaci zvýšené produkce protilátek.

Beta-glukany se nacházejí ve významném množství v ovsu a houbách, především v hlívě ústřičné a houževnatci jedlém (shii-take).

Oves má v kuchyni všestranné využití, nejen na přípravu kaší, jako součást snídaňových cereálií nebo na přípravu sušenek, ale je možné jím zahušťovat polévky nebo používat ve formě mouky na přípravu palačinkového nebo i běžného těsta.

Z hlívy je známá a chuťově výborná polévka podobná gulášové (nebo dršťkové), shii-take se hodí na přípravu asijských jídel nebo nudlových polévek.

  • Antioxidačně působící vitaminy a minerální látky

Mezi látky s antioxidačním účinkem patří vitamin C, vitamin E, beta-karoten a další karotenoidy, selen a tzv. přírodní fytochemikálie – karotenoidy, anthokyany, a další.

  • Vitamin C: obecně zelenina a ovoce – zejména paprika, černý rybíz, růžičková kapusta, květák, jahody, kiwi, pomeranč, křen Vitamin E: rostlinné oleje, obilné klíčky, tmavě zelená listová zelenina, ořechy
  • Beta karoten a další karotenoidy – červeno – oranžovo – žlutě zbarvená zelenina a ovoce (rajčata, pomeranče, meruňky, meloun kantalup, mango, nektarinky, dýně, batáty, mrkev, papája, papriky, kukuřice).
  • Antokyany – tmavě červeno – modro – fialově zbarvená zelenina a ovoce (především černý rybíz, borůvky a červené zelí, červené víno).

Zinek posiluje imunitní systém a podporuje hojení ran, selen je silným antioxidantem. Zdrojem zinku jsou potraviny s vysokým obsahem bílkovin, jako maso, drůbež, korýši, luštěniny a celozrnné obiloviny.

Selen najdeme ve vejcích (vejce od slepic krmených směsí se selenem patří mezi funkční potraviny), celozrnných obilovinách, libovém mase, para ořeších a a mořských plodech.

Účinnost selenu se zvyšuje při současném podání vitaminu

Tip: Příkladem dobré kombinace potravin je plátek masa se salátem z listové zeleniny a lžící rostlinného oleje z pšeničných klíčků.

Pro celkové posílení odolnosti, včetně psychické, je třeba zajistit dostatečný příjem vitaminu B. Vyšší potřebu vitaminů B skupiny mají pracovně vytížení lidé.

S výjimkou vitaminu B12 jsou dobrými zdroji potraviny rostlinného původu, především celozrnné obiloviny. Není tedy zcela moudré vynechávat ze stravy pečivo a přílohy, jelikož riskujeme i nedostatek těchto vitaminů.

Hlavním zdrojem vitaminu B12 jsou potraviny živočišného původu, především maso.

Vitamin D má na posílení imunity komplexní účinek. Užívání vitaminu D ve formě suplement se stalo módním hitem.

Přestože většina populace má nízký hladinu vitaminu D, není radno se řídit heslem: „čím více, tím lépe“, jelikož hrozí i možnost předávkování. Za optimální se považuje příjem 10 µg = 400 IU.

Za bezpečnou dávku se ještě považuje příjem 2000 IU. Hlavním zdrojem vitamin D jsou ryby, ale také houby nebo vejce a máslo.

  • Další potraviny a nápoje pro posílení imunity

Antibioticky a protibakteriálně působí česnek, cibule a křen. Takže směle do večeří typu fazole s křenem, cibulová nebo česneková polévka se sýrem, směs pečené zeleniny s česnekem nebo salát z mléčně kvašeného zelí s vlašskými ořechy.

V poslední době je velmi oblíbený rakytník řešetlákový, který se cení zejména pro vysoký obsah vitaminu C. Na vitamin C jsou také bohaté šípky. Jak šípky, tak rakytník můžeme použít sušený a připravit si z něj čaj.

Když už zmiňujeme nápoje – dostatečný příjem tekutin je pro ochranu před infekcemi také velmi důležitý, protože nedostatek tekutin způsobuje vysušování sliznic a zvyšuje riziko nachlazení. Za posilovače imunity z oblasti nápojů patří kopřivový, zázvorový nebo zelený čaj.

Velké množství zeleného čaje by neměli pít lidé, které užívají Warfarin (lék, proti nežádoucímu srážení krve), jelikož obsahuje vitamin K (vitamin K významně ovlivňuje účinnost warfarinu). 

Projevy a důsledky překyselení

Datum: 20.01.2015

Přečtěte si, k čemu může vést dlouhodobé překyselení organismu člověka.  

Dokonalost trávení ovlivňujekvalitu krve, a tím kvalitu všech buněk v organismu. Čínská medicína tvrdí, že „krev vzniká ve střevě“. Hlavním úkolem naší krve je rozvádět živiny v našem těle. Většina živin se vstřebává na sliznici tenkého střeva. Tenké střevo také patří do soustavy imunitních orgánů.

Pokud se v našem tenkém střevě štěpí převážně kyselinotvorné potraviny, pak dochází k negativnímu vstřebávání těchto kyselin do krve. A tím vzniká překyselení organismu. Tělo musí následně tyto kyseliny neutralizovat vyplavováním zásaditých minerálů tak, aby udrželo stabilní vnitřní prostředí.

Vznik infekcí

Velmi důležité je uvědomit si, že narušené, kyselé prostředí v tenkém střevě je živnou půdou pro pomnožení kvasinek, a tím ke kvasinkovým infekcím.

Kvasné procesy v oblasti tenkého střeva neumožňují správné trávení a vstřebávání živin do krve. Pokud se podobné procesy v oblasti tenkého střeva opakují, dochází k poruchám imunitního systému, k překyselení organismu. Kvasné procesy umožňují růst kvasinek a plísní. Plísně produkují jedovaté zplodiny, které poškozují celou látkovou výměnu.

Důležitost vápníku

Organismus udržuje své pH v normálu zejména pomocí vápníku, ale i dalších minerálů a vitamínů. Rezerva vápníku je z 99 % v kostech a 1 % v tělních tekutinách. Při dlouhodobě překyseleném organismu se vápník odebírá z kostí, což vede k řídnutí kostí – osteoporóze.

Vápník mimo jiné zajišťuje i funkčnost všech svalů. Při jeho nedostatku vzniká únava svalů, snížená pohyblivost a svaly jsou ochablé. Třeba chronická únava mívá často příčinu v nedostatku vápníku a minerálních látek na svalové úrovni.

Nedostatkem vápníku trpí i funkčnost našeho imunitního systému, protože je nezbytný pro aktivaci funkce enzymů. Při neutralizaci kyselin v organismu určitým minerálem vzniká chemicky kyselá sůl. Pokud tato sůl nemůže odejít z těla přirozenými cestami, hledá tělo řízené pudem sebezáchovy úložiště pro tyto škodliviny.

Jsou to místa a orgány, které dočasně tento nápor vydrží a nedojde k jejich bezprostřední dysfunkci. U každého jedince je to jiné místo v těle a každý si tak zakládá najiné onemocnění (artróza, ledvinové kameny, gynekologické výtoky, vysoký krevní tlak, žlučové kameny apod.).

Nejčastější onemocnění, na jejichž vzniku se podílí chronické překyselení organismu:

  • chronická únava
  • alergie
  • ekzémy
  • astma
  • poruchy imunity
  • onkologická onemocnění
  • artróza
  • osteoporóza
  • degenerativní poškození kloubů
  • zácpa
  • průjem
  • gynekologické záněty a výtoky
  • neplodnost
  • chronické bolesti hlavy
  • cukrovka
  • metabolické poruchy
  • nadváha
  • otoky
  • vysoký krevní tlak
  • arterioskleróza
  • křečové žíly
  • kazivost zubů
  • padání vlasů
  • ledvinové a močové kameny
  • vysoká hladina cholesterolu v krvi
  • žlučové kameny

Jak z tohoto začarovaného kruhu ven? Začněte tím nejjednodušším. Upravte si svůj jídelníček tak, aby obsahoval mírnou převahu potravin, které se v těle štěpí zásaditě. O zásadotvorných potravinách si přečtěte můj článek zde v sekci strava pro zdraví.

Nechcete přijít o další články? Zde vyplňte svůj e-mail

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector