03. července 2018
Ne nadarmo se o lišce říká, že je chytrá, dobře věděla, co po Budulínkovi žádá…zelený hrášek patří k tradičním symbolům letních prázdnin, ale také k nositelům svěží křupavé chuti a řady zdraví prospěšných látek.
Hrášek není hrách
Ačkoli hrášek i hrách jsou plody stejné rostliny, z hlediska výživového i z pohledu jejich využití v kuchyni v naprosté většině případů nejsou vzájemně zastupitelní. Zatímco sušený hrách patří do rodiny luštěnin, hrášek je příbuzný se zeleninou. Zelený hrášek jakožto nedozrálý plod hrachu setého je přirozeně šťavnatější a sladší, obsahuje také více vitamínů (viz níže).
Hrách je pro změnu bohatší na minerální látky, energeticky vydatnější a samozřejmě – podstatně trvanlivější. Vzhledem k aktuální sezóně se v tomto článku budeme věnovat hrášku zelenému.
Proč se vyplatí ho jíst?
Hrášek v sobě koncentruje velké množství vitamínů i minerálů – zejména vitamín C, K, karotenoidy, draslík, železo, ale i značný podíl vlákniny a bílkovin.
Prospívá tudíž našemu zažívání, imunitě, pozitivně působí na nervovou soustavu a zavděk jím jistě vezme i naše pleť, vlasy a svaly.
Stimuluje činnost slinivky břišní, zasytí, dodá rychlou energii, zlepší náladu, díky menšímu podílu oligosacharidů zdaleka nenadýmá tolik jako hrách a v neposlední řadě skvěle chutná!
Na co si dát pozor
V každém případě na čerstvost.
Hrášek po sklizni (podobně jako chřest) velmi rychle ztrácí svoji svěžest i přirozeně nasládlou chuť, která se po utržení hrachového lusku postupně vytrácí a zelené hrášky tvrdnou.
Proto nemáte-li jistotu, že se k Vám hrachové lusky dostávají čerstvé, více si pochutnáte na kvalitním hrášku mraženém (byť samozřejmě vitamín C v něm vezme za své).
Jak hrášek kulinářsky využít?
Hrášek lze „zobat“ syrový, přidat do salátů, rizot, nákypů, zeleninových karí, zeleninových smoothie bowls, užít si jej v polévce vařené i v raw provedení, připravit z něho chutné pesto nebo dip, využít jej jako přílohu nebo zkombinovat s řadou jiných surovin.
Skvěle si rozumí s bramborami (zkuste třeba hráškem osvěžit běžnou bramborovou kaši), smetanou, česnekem, miluje bazalku i mátu. Mladé lusky můžete připravovat celé – stačí je překrájet na poloviny a orestovat na lžíci ghí s trochou přidané mořské soli.
Chystáte-li se hrášek tepelně upravovat, před vařením dejte vždy přednost blanšírování nebo alespoň tepelnou úpravu zkraťte na minimum. Pomůžete tak hrášku zachovat si svěží chuť i barvu.
Houbové rizoto s bazalkovo hráškovým krémem
- 400 g čerstvých žampionů
- 400 g rýže (ideálně kombinace rýže natural a jasmínové)
- 100 g čerstvého mladého hrášku
- 3 – 4 stroužky česneku
- kousek pórku
- 250 g ricotty
- 1 lžíce citrónové šťávy
- čerstvý tymián a oregano dle potřeby a chuti
- 1 – 2 lžíce tamari
- olivový olej dle potřeby
- mořská sůl dle potřeby a chuti
- Bazalkovo hráškový krém:
- hrst čerstvého hrášku
- velká hrst čerstvé bazalky
- 50 ml olivového oleje
- 3 – 4 lžíce umeocta
- 2 stroužky česneku
- velká hrst slunečnicových semínek
- mořská sůl dle potřeby a chuti
- příp. trocha vody v případě, že je pesto příliš husté
Na lžíci olivového oleje orestujeme pokrájený pórek, přidáme propláchnutou rýži, osolíme, orestujeme a zalijeme vodou. Postupným přiléváním vody rýži uvaříme doměkka, dochutíme citrónovou šťávou a solí. Žampiony pokrájíme na plátky, na trošce oleje orestujeme pokrájený česnek, žampiony zakápnuté tamari, oregano a tymián a restujeme, dokud se tekutina nevstřebá.
- Na bazalkovo hráškový krém rozmixujeme veškeré suroviny, slunečnicová semínka můžeme předem nasucho opražit na pánvi.
- Při servírování navrstvíme pesto na rýži nebo jej můžeme s rýží přímo promíchat, doladíme restovanými žampiony, ricottou a hráškem.
- Hráškové cappuccino
- 350 g čerstvého hrášku (lze zkombinovat s hráškem mraženým) + hrst k servírování
- 350 ml vroucí vody
- 2 jarní cibulky
- 125 ml sójové smetany (příp. smetany klasické)
- bouquet garni (spojený svazeček bylinek – ideálně snítka bazalky, tymiánu, máty a petrželky)
- 1 lžička kokosového nebo třtinového cukru
- 2 lžíce olivového oleje + na finální zakápnutí jednotlivých porcí
- 1 lžíce ghí
- 1 – 2 lžíce umeocta
- čerstvě mletý pepř a mořská sůl dle chuti
Najemno nakrájenou cibulku orestujeme na oleji, přidáme hrášek a bouquet garni. Přidáme cukr, necháme jemně zkaramelizovat, zalijeme vodou a cca 5 min vaříme. Poté vyndáme bylinky, přilijeme smetanu a necháme projít varem. Rozmixujeme, zjemníme lžící ghí, dochutíme pepřem, umeoctem a případně solí. Při servírování každou porci zakápneme olivovým olejem a doladíme pár kuličkami hrášku.
- Hrášková quinoa bowl
- 200 g quinoi
- 150 g čerstvého (příp. mraženého) hrášku
- půl svazku zeleného chřestu (může být i mražený nebo jej lze nahradit zelenými fazolkami)
- malý svazek ředkviček
- 1 menší mladá cuketa
- pár snítek čerstvé bazalky a (nebo) máty na ozdobu
- 2 lžíce olivového oleje
- himalájská sůl dle potřeby
- Hráškové pyré:
- 400 g čerstvého hrášku
- hrst čerstvé bazalky či máty
- 5 lžic olivového oleje
- 1 lžička javorového nebo čekankového sirupu
- 2 lžíce umeocta
- čerstvě mletý pepř
Uvaříme quinou, chřest očistíme, krátce zblanšírujeme a nakrájíme na kousky, ředkvičky pokrájíme na plátky, stejně tak cuketu. Hráškové pyré připravíme rozmixováním uvedených surovin. Quinou promícháme s hráškovým pyré, doplníme pokrájenými ředkvičkami a cuketami, hráškem a bylinkami.
Pórkovo hráškové souflé
- 1 hrnek nadrobno pokrájeného pórku
- 1 hrnek čerstvého hrášku
- 1 lžíce řepkového oleje
- 4 lžíce másla
- 1 hrnek mléka
- ¼ hrnku polohrubé mouky
- 2 lžíce neloupaného sezamu
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- ½ hrnku parmezánu nebo čedaru
- čerstvý pepř a mořská sůl dle chuti
Pokrájený pórek orestujeme na lžíci oleje, osolíme, opepříme, zalijeme mlékem a cca 5 min povaříme. Poté vmícháme hrášek, společně prohřejeme a rozmixujeme ponorným mixérem. Z másla a mouky připravíme jíšku a prošleháme s hráškovou směsí.
Jakmile směs mírně zchladne, vešleháme žloutky, vmícháme najemno nastrouhaný sýr a sezamová semínka a nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.
Směsí naplníme vymazané žáruvzdorné hrnečky nebo menší zapékací formy a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 20 – 25 min.
Bezlepkové tortilly s bazalkovo hráškovým humusem
- Tortilly:
- 100 g rýže (ideálně kombinace rýže přírodní a broušené nebo přírodní a arborio)
- 100 g jáhel
- 100 g pohankových krup
- 2 lžíce řepkového oleje (příp. více dle potřeby)
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ – ¾ lžičky kořenící směsi Čarodějka
- mořská sůl dle chuti
- Hráškový hummus:
- 200 g mraženého hrášku
- 100 g sterilované cizrny
- 150 g čerstvého hrášku
- malá hrst čerstvé bazalky
- 1 – 2 stroužky česneku
- 1 lžíce tahini
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1,5 lžíce olivového oleje
- 1 – 2 lžíce umeocta
- pepř a mořská sůl dle chuti
- 80 g čiroku
- větší špetka würzelu
Den předem propereme jáhly, pohanku a rýži a přes noc necháme namočené (klidně společně v jedné misce). Čirok také propereme a alespoň na hodinu namočíme do studené vody. Poté jej slijeme, necháme na sítku okapat, roztopíme lžíci olivového oleje a čirok osmahneme. Přidáme würzl, zalijeme trochou vody a uvaříme doměkka (cca 15 – 20 min, vodu postupně přidáváme, stejně jako při vaření rýže).
Namočené jáhly, pohanku a rýži slijeme, zalijeme novou vodou (300 ml) a společně s lžící řepkového oleje, kmínem, čarodějkou a solí rozmixujeme do konzistence palačinkového těsta. Pánev potřeme řepkovým olejem a postupně upečeme tortilly (z každé strany stačí zhruba 2 – 3 minutky, před pečením další tortilly pánev olejem vždy opět lehce potřeme).
Část vyloupaného hrášku dáme stranou a zbytek společně s ostatními surovinami na hummus rozmixujeme. Do hotového hummusu zlehka vmícháme hrášek a uvařený čirok a zabalíme do tortill.
Zdroj informací a inspirace: www.vimcojim.cz; Pravý domácí časopis; Dobroty Country Life; Edice Apetit: Léto; Lahodně s Ellou každý den (E. Woodward); Gurmet; http://cookingwithsusa.blogspot.com/; https://chokolatpimienta.com/
©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová
Podělte se o tuto stránku s přáteli.. Děkujeme Vám..
Hrášková sezona je tady. Vyzkoušejte originální recepty
Krátká sezóna čerstvého hrášku je už skoro tady. Dva šálky zelených kuliček obsahuje denní dávku vitamínů. A že jich hrášek má. Obsahuje množství manganu a vitamínů A, B1, B6, C a zejména vitamínu K. A pokud si nemáte kde čerstvý hrášek natrhat, nebo koupit, úplně stejně poslouží i hrášek za čerstva zmražený. Receptů je navíc spousta, vyzkoušejte třeba tyto.
Jarní hrášková polévka
Ingredience
- středně velká cibule
- stroužek česneku
- lžíce oleje
- 2 plechovky Znojmia hrášku
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- 2 lžíce citronové šťávy
- lžíce nasekaného kopru
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 100 g slaniny
Na pánvi na oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku a česnek. Znojmia hrášek slijte a přidejte k cibuli a česneku, krátce osmahněte. Přidejte vývar, povařte a tyčovým mixérem rozmixujte. Přidejte citronovou šťávu, kopr a na mírném plameni povařte cca 7 minut. Slaninu nakrájejte na kostičky a na pánvičce osmahněte. Hotovou polévku podávejte se slaninou.
Krémové těstoviny z jednoho hrnce se šunkou a hráškem
Ingredience
- lžíce olivového oleje
- jedna cibule
- dva hrnky kuřecího vývaru
- tři hrnky těstovin fusilli
- půl hrnku strouhaného sýru cheddar
- dva hrnky Mladého hrášku Znojmia
- dva stroužky česneku
- dva hrnky mléka
- 150 g Pražské šunky vynikající kvalita Hamé
- pepř
- sůl
V hrnci necháme na olivovém oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Vmícháme nadrobno nakrájený česnek a po půl minutě přilijeme kuřecí vývar, mléko a přidáme těstoviny a tymián. Promícháme, necháme projít varem, stáhneme teplotu a vaříme doměkka – zhruba 10 minut. Přidáme mražený hrášek a nakrájenou šunku. Vaříme 5 minut a vmícháme sýr.
- Jarní quiche s hráškem a lososem
- Ingredience
- Na těsto
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička Vitana Kypřicí prášek do pečiva
- 150 g vychlazeného másla
- 3-4 lžíce studené vody
- 1 vejce
Na náplň
- 200 g filetu z čerstvého lososa
- 150 g Znojmia Mladý hrášek
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
- 4 vejce
- 125 ml smetany
- 60 ml mléka
- 60 g strouhaného sýra
- 1 nakrájená jarní cibulka
- 1 lžíce nasekaného kopru
Mouku smícháme kypřicím práškem. Zapracujeme vychlazené a nahrubo nastrouhané máslo. Přidáme vejce, studenou vodu a vypracujeme kompaktní těsto (pokud se drolí, přidáme ještě lžíci vody). Zabalíme do potravinové fólie a dáme na 10 minut do lednice.
Filet z lososa dáme na pekáček vyložený papírem na pečení, osolíme a opepříme, pokapeme olejem a citronovou šťávou a dáme na 10-15 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Mražený hrášek vyndáme z mrazáku a necháme povolit při pokojové teplotě.
Těsto vyndáme a rozválíme na placku o průměru cca 28 cm a dáme ji do formy na koláč o průměru 25 cm. Zarovnáme okraje a dáme ještě na 30 minut do lednice. Poté propíchneme těsto vidličkou, přikryjeme dalším papírem na pečení a zatižíme žáruvzdornou nádobou. Dáme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme 12-15 minut. Pak vyndáme a teplotu snižte na 160 °C.
Mezitím si připravíme náplň. Hotového lososa zbavíme kůže a natrháme na kousky. V misce rozmícháme vejce, přidáme smetanu a mléko, osolíme a opepříme a zamícháme. Upečený korpus posypeme kousky lososa, hráškem, sýrem, jarní cibulkou, zalijeme vaječnou směsí a posypeme koprem. Dáme péct do trouby na 25-30 minut a necháme vychladnout.
ŠÁDA: Hrášek, zelené dítě známé luštěniny. Zkuste studenou polévku
Zelený hrášek, tedy zeleninu, mám velice rád, i když na jeho loupání člověk potřebuje značnou dávku trpělivosti. Je plný vitamínů, hlavně vitamínu C, vitamínu K a B1.
Půl šálku zeleného hrášku, pár lžic pyré nebo předkrmová porce polévky obsahuje přes dvacet procent denní dávky vitamínu C, deset procent betakarotenu a skoro osm procent železa.
Hrášek také podporuje činnost slinivky břišní, čistí zažívací trakt, podporuje pevnost kostí a snižuje cholesterol. A vzhledem k velmi nízkému obsahu kalorií je mladý zelený hrášek vhodný i pro redukční dietu.
Šéfkuchař restaurace Mlýnec Marek Šáda přijal před půl rokem novou výzvu – a stal se současně šéfkuchařem v sesterském podniku společnosti Zátiší Group restauraci Bellevue. Marek Šáda se věnuje gastronomii přes 15 let, zkušenosti sbíral v renomovaných tuzemských i zahraničních podnicích. V New Yorku otevíral restauraci jako Head Chef, v San Franciscu absolvoval kurzy vaření se zaměřením na přípravu ryb a mořských plodů na renomovaném kulinářském institutu CIA (The Culinary Institute of America). Před návratem do Čech pracoval ještě v restauraci Acmé v New Yorku pod vedením Madse Refslunda, spoluzakladatele světově proslulé restaurace NOMA v Kodani. |
Sušený hrách, tedy luštěnina, je dobrým zdrojem minerálů a má vyšší energetickou hodnotu, ale vitamíny už v něm téměř nenajdete. „Milým“ příbuzným hrachu setého je také cukrový hrášek, který se jí i s lusky.
Klasický zelený hrášek se dnes dá směle označit jako superpotravina. A není to jen kvůli zdravotním přínosům, ale především i kvůli jemné nasládlé chuti, která doplní lecjaké jídlo. Kombinovat se dá téměř se vším.
Hodí se do smoothie, do polévky, výborný je syrový v salátech nebo v dipech či tvarohu. Výborně se snáší s mladou mrkví, lahodný je s bramborami, máslem a bylinkami.
Můžete ho využít do těstovin, ale perfektně se sladí také s rybou, třeba se pstruhem nebo s lososem.
K mým nejoblíbenějším receptům patří studená hrášková polévka. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že budete nadšeni. Určitě však budete potřebovat tyčový mixér. A pokud ho nemáte, stavte se na nějakou dobrotu z hrášku u nás v Bellevue.
Studená hrášková polévka
- 1 kg hrášku
- 1 lžička soli
- 1 l zeleninového vývaru (žádná kostka!)
- 150 g bílého jogurtu
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 30 g máty
- 2 limety
- 1 lžíce krupicového cukru
- čerstvě namletý pepř
Ve vroucí osolené vodě spařte hrášek a ihned ho vyjměte a zchlaďte v ledové vodě. Slijte, nechte okapat a rozmixujte dohladka s vývarem a s jogurtem, olejem, mátou, limetovou kůrou i šťávou. Dochuťte solí a cukrem, promíchejte, propasírujte a opepřete.
Zelený zázrak: Hrášek je doslova vitamínová bomba
Hrášek je zdraví prospěšný každému, bez ohledu na věk a pohlaví. Ve svém jídelníčku by jej měli mít sportovci a aktivní lidé, děti a neméně také nastávající maminky. Své nezastupitelné místo má v jídelníčku vegetariánů, kterým obsahem bílkovin nahrazuje maso.
Půl hrníčku zeleného hrášku obsahuje více než 20% denní dávky vitamínu C, 10% β-karotenu a 8% denní dávky železa. Navíc je skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin nebo draslíku. Ideální je dát si hrášek k odpolední svačince, dokáže vám totiž vrátit soustředěnost, dodá energii a vy se zbavíte odpolední únavy.
Vitamín C: Zvyšuje odolnost proti infekcím
- β-karoten: Je rostlinná forma vitamínu A, který působí v těle jako antioxidant, chrání kůži před poškozením nadměrným sluněním, nebo jako prevence proti nádorovým onemocněním.
- Železo: Je důležité pro dostatečné okysličování orgánů a správnou cirkulaci krve.
- Draslík: Má na starosti srdeční funkci a může také snižovat krevní tlak.
- Vláknina: Snižuje cholesterol a má na starosti nejen správné fungování střev, ale také působí jako prevence proti nádorovým onemocněním.
- Co s hráškem…
- Hrášek nemusíte jíst jen tak z lusku, připravte si z něj několik lahodných a rychlých pokrmů.
Hráškový humusRozmixujte v mixéru stejný poměr zeleného hrášku a cizrny, přidejte sezamovou pastu, česnek, petrželku a citrónovou šťávu s olivovým olejem. Dochuťte solí a podávejte s bílou bagetkou nebo pita chlebem.
Letní zelený salátPovařte hrášek ve vodě asi 2 minutky, sceďte a nechte vychladnout. Přidejte nasekanou čerstvou mátu, pažitku a dresing z citrónové šťávy a olivového oleje. Posypat můžete strouhaným kozím sýrem.
Hrášková snídaněJako snídaně bude skvělá hrášková frittata s mátou. Připravíte si jí jednoduše ze 6ti vajec, jarní cibulky pokrájené na drobno, nasekaných mátových lístků, 250 g hrášku, kozího sýra a olivového oleje.
Na rozpálenou pánev s olivovým olejem hoďte cibulku nakrájenou na drobno, hrášek a posekané mátové lístky. Rozšlehejte vejce, dochuťte je solí a přilijte do pánve k zelenině.
Nechte asi 6 minut smažit, sejměte z plamene, posypte kozím sýrem a dejte zapéct do trouby na 10 minut.
Jezte hrách, předejdete srdečním onemocněním
Kolem roku 1600 zvědaví Holanďané kousli do zeleného hrachu nezralého a objevili, že tato luštěnina může být i překvapivě dobrou zeleninou.
Zelený hrášek oplývá vitaminy skupiny B v daleko větší míře než jiná zelenina.
Béčka obsažená v zeleném hrášku brání vzniku vrozených defektů, pomáhají předcházet srdečním onemocněním a utužují nervovou soustavu, čímž ji chrání například před depresemi či nespavostí.
O zásobování mozku energií se starají stopové prvky (fosfor, křemík, mangan), jež hrášek rovněž nabízí. Zelený hrášek dodává tělu i značnou dávku vitaminů C a E.
- Do rganismu tak putují antioxidanty, bojovníci proti volným radikálům, jež ho zbavují jedovatých látek.
- K tomu hrnek čerstvého zeleného hrášku obsahuje více bílkovin než vejce.
A co může nabídnout hrách vařený? Sníte-li pět lžic této luštěniny, nahradí vám šedesát dekagramů masa. Co se týče rostlin, má hrách (společně s čočkou, fazolemi, sójou a cizrnou) nejvyšší obsah bílkovin.
Hrách je ovšem nejen energetickou bombou, ale může se pochlubit i výtečným glykemickým indexem – nižším než třeba brambory, rýže, pečivo či cereálie. Sto gramů hrachu má 296 kilokalorií, obsahuje 1,3 gramu tuku, 20 gramů bílkovin, 57 gramů cukrů a skoro 17 gramů vlákniny. Strávníka tedy po jeho konzumaci nepřepadá brzy hlad a navíc se mu dramaticky nezvyšuje hladina cukru v krvi.
Některé jedlíky od hrachu (a luštěnin vůbec) odrazuje nadýmání, ústící v plynatost. Hrách totiž obsahuje i oligosacharidy, které doputují až do tlustého střeva a tam začnou kvasit.
Jak vyzrát na oligosacharidy?
Riziko nadýmání ovšem zmírnit lze, a to namáčením hrachu před jeho kuchyňskou úpravou. Ve vodě by si hrách měl pobýt dostatečně dlouho, v ní se totiž oligosacharidy dokážou rozpustit.
Před vařením je samozřejmě nezbytné tuto vodu vylít a nahradit ji novou. Další možností je použít při vaření bylinky – i saturejka, majoránka, bazalka, libeček, tymián a šalvěj dokážou plynatost potlačit.
Třetí způsob, jímž nad oligosacharidy zvítězíte, spočívá v tom, že hrách necháte naklíčit.
Sestrou hrachu na našem trhu je hraška. Na první pohled budí dojem žluté mouky, ve skutečnosti se jedná o směs hrachu a bezlepkových obilovin. Je prosta barviv a konzervačních látek, nenaleznete v ní ani stopu po cholesterolu.
Naopak obsahuje hořčík, zinek a vlákninu. Třicet gramů hrašky hravě zastoupí jedno vejce.
Poslouží tudíž jako zdravý trojobal, který řízku, rybě anebo karbanátku dodá zajímavou chuť – zvláště, pokud použijete hrašku s pikantní příchutí.
Vyzkoušejte zdravý trojobal
Na obalování si můžete připravit těstíčko smícháním 80 gramů hrašky se 120 mililitry vody, ale úplně postačí, když řízky či ryby obalíte v hrašce suché. Hraška vanilková pak může přijít ke slovu o svátcích při pečení koláčů, vánoček, dokonce i ovocných knedlíků.
Recepty
HRÁŠKOVÁ POLÉVKA (pro čtyři osoby)
Ingredience: 500 gramů čerstvého anebo zmraženého hrášku, 1 cibule, 1 mrkev, 1 pórek, 1 brambora, 2 stroužky česneku, 100 gramů šunky, 1 litr zeleninového vývaru, 1 lžíce panenského olivového oleje
Cibuli, bramboru a mrkev nakrájíme na kostičky, najemno pokrájíme česnek, pórek a šunku. V polévkovém hrnci rozehřejeme olivový olej, vložíme na něj rozkrájené suroviny, které zamícháme, zakryjeme pokličkou a za nízké teploty dusíme. Když je vše měkké, přidáme hrášek a vývar. Obsah hrnce přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme dalších pět minut (v případě mraženého hrášku) až 10 minut (pokud jsme použili hrášek čerstvý). Nakonec polovinu polévky odebereme a rozmixujeme, poté smícháme se zbytkem polévky v hrnci. Při servírování ozdobíme porce několika kapkami smetany ke šlehání.
HRÁŠKOVÁ RÝŽE PO ITALSKU (pro čtyři osoby Ingredience: 400 gramů zeleného hrášku, 50 gramů prorostlé slaniny, 2 cibule, 400 gramů másla, 1 litr vývaru, nejlépe slepičího, 200 gramů rýže, špetka soli, 2 lžíce sekané petrželky, 50 gramů strouhaného parmazánu anebo jiného sýra.
Cibuli nakrájíme na kostičky, slaninu rovněž a podusíme je (při nízké teplotě) na polovině másla. Cibule přitom nesmí změnit barvu. Poté přidáme hrášek a polovinu petrželky a vše zalijeme sběračkou vývaru. Zakryjeme pokličkou a vaříme 15 minut. Přidáme rýži a sůl a vaříme dalších dvacet minut – vývar doléváme tak, aby se rýže nevysušila. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr, zbytek másla a petrželky. Před servírováním necháme chvilku odpočinout.
MEXICKÝ HRACHOVÝ HRNEC (vydatný pokrm pro větší společnost)
Ingredience: 2 až 3 hrnky hrachu, 2,5 až 3 litry vody, 1 až 2 vepřová kolena, 200 gramů klobásky, 1 brambor, 2 cibule, 2 lžičky sladké mleté papriky, 100 gramů slaniny, 1 lžička tlučeného kmínu, 1 lžička natě koriandru, 1 lžička chili papričky, sůl
Do velkého hrnce vložíme hrách a přes noc ho namočíme. Druhý den vodu vyměníme, do hrnce přidáme vepřová kolena, nasekanou cibuli a sladkou papriku. Přiklopíme pokličku a vaříme, dokud maso nezměkne. Poté maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na kousky. Maso vrátíme do hrnce, přidáme nastrouhaný brambor, nakrájenou klobásku, kmín a nasekanou nať z koriandru. Pokud je třeba, přilijeme vodu a mírně vaříme dalších 20 minut. Na pánvi si osmahneme na kousky nakrájenou slaninu s chili papričkou tak, aby dostala podobu škvarků. Vysmahnutý tuk nalijeme do hrnce.
SÝROVÉ PLACKY Z HRAŠKY (na 10 placek potřebujeme)
Ingredience: 200 gramů sýra, 250 gramů hrašky, 350 až 400 mililitrů vody
Jemně nastrouhaný sýr smícháme s vodou a hraškou na těstíčko. Placky můžeme péci buď na rozpáleném oleji anebo nasucho v pánvi i troubě. Díky hrašce se sýr neroztéká a jeho spotřeba je menší. Do těstíčka je možné přidat i nastrouhanou zeleninu.
Hrách pomůže ke krásnějším vlasům, silnějšímu srdci i lepší náladě. Zkuste naše recepty
Hrách nabízí jedinečné spojení hořčíku, draslíku, vápníku, železa, vlákniny i nukleových kyselin. V těch je uložena dědičná informace a jsou skvělým omlazujícím prostředkem, protože je naše tělesné buňky užívají k dělení a opravám. Bez nukleových kyselin se nemohou regenerovat tkáně a dochází k projevům stárnutí.
Hrách obsahuje podobně jako ostatní luštěniny hodně bílkovin. I pouhá porce sto gramů hrachu dodá desetinásobně více bílkovin než kořeněná klobása. Proto se také z hrachu vyrábí koncentrovaný proteinový prášek. Naše mentální a tělesná svěžest se udržuje ze vzájemného působení nukleových kyselin a bílkovin.
Vysoký podíl vlákniny působí detoxikačně, snižuje hladinu cholesterolu a krevních tuků a odstraňuje zácpu. Lidé, kteří nejsou zvyklí pravidelně konzumovat luštěniny, se mohou setkat s projevy nadýmání. U luštěnin je tišíme přidáním trávicího koření a bylinek, hrách dobře máčíme a hlavně zvyšujeme pravidelný přísun luštěnin, aby si náš trávicí trakt na ně více přivykl.
Mladý zelený hrášek obsahuje nejvyšší koncentraci živin. Je v něm nadprůměrné množství provitaminu A, železa a vitaminů řady B.
Zabezpečuje funkčnost nervů, podporuje růst vlasů a zesiluje kůži, posiluje srdce, krevní oběh a zlepšuje naši náladu.
Na talíři bychom ho měli mít často, dá se upravit na mnoho způsobů: jako polévka, kaše, příloha k masu, karbanátky, placky, omelety, součást zeleninových salátů.
V sušeném hrachu se sice ztrácí obsah vitaminů rozpustných ve vodě, ale koncentrují se zde látky minerální a sušený hrách také poskytuje více energie, neboť rostlina ve zralém semeni soustředí energetické zásoby potřebné pro růst budoucího semene.
Nevyhýbejte se tedy hrachu v žádné podobě. Zelený zůstává hodnotný i v mraženém stavu, nezapomeňme ho jen lehce blanšírovat, tedy velmi krátce povařit v menším množství vařící vody. V mrazicím boxu ledničky by měl mít hrách vždy své čestné místo. Z pytlíčku mraženého hrášku snadno připravíte například skvělou, sytou a výživnou polévku pro dvě osoby.
Hrách po indicku
- Suroviny: 2 šálky hrachu 4 šálky vody 1 lžíce koření garam masala 1 lžíce olivového oleje ½ lžičky hořčičných semen ½ lžičky kari 2 lžíce citronové šťávy ½ lžičky kurkumy 1 lžička mletého koriandru ½ lžičky mletého zázvoru 1 lžíce nasekané čerstvé (nebo sušené) majoránky 2 stroužky prolisovaného česneku
- sůl
Hrách namočte přes noc do vody. V této vodě ho přiveďte do varu, pak slijte, hrách zalijte čerstvou vařící vodou, přidejte garam masalu a vařte asi hodinu.
Na pánvi rozehřejte olej a přidejte hořčičná semínka. Až začnou „vyskakovat“, přidejte kurkumu, kari a citronovou šťávu, promíchejte a přidejte do hrnce s vařeným hrachem.
Přisypte koriandr, zázvor, majoránku a česnek. Osolte a vařte přibližně 15 minut na středním plameni. Podávejte s cibulkou orestovanou na olivovém oleji nebo ghí.
Kokosový cheesecake z vanilkové hrašky
- Suroviny: 60 gramů mandlí (nebo lískových oříšků) 60 gramů spařených rozinek nebo datlí 200 gramů Hrašky vanilkové 1200 mililitrů mléka (nejlépe alternativní kokosové, mandlové …) 200 gramů oleje (avokádový, olivový nebo kokosový; pokud používáme tučnější kokosové mléko, dáme méně oleje) 100 gramů kokosového cukru stévie podle chuti 3 mililitry vanilkového extraktu
- 100 gramů mletého kokosu, případně dalších 50 gramů na zdobení
Do mixéru vložte mandle nebo oříšky, rozmixujte, přidejte spařené sušené ovoce a celé rozmixujte. Vzniklé těsto rozprostřete na dno a po stranách dortové formy (průměr asi 28cm).
Hrašku důkladně promíchejte s mlékem a olejem. Za stálého míchání přiveďte k varu. Poté oheň ztlumte a zvolna vařte 20 minut. Občas promíchejte a zkontrolujte, zda se směs nepřipaluje.
Před koncem varu přidejte cukr, vanilkový extrakt a kokos. Dobře prošlehejte a krátce povařte. Ještě horký krém vlijte na korpus a posypte kokosem. Nechte ztuhnout, nejlépe přes noc.
Hrách po španělsku
- Suroviny:500 gramů hrachu 2 cibule 1 jarní cibulka 4 rajčata nebo plechovka rajčat 4 stroužky česneku 2 vejce uvařená natvrdo saturejka, bazalka petrželová nať olivový olej
- sůl, kapary
Předem namočený hrách uvařte. Na oleji osmahněte jemně nakrájenou cibuli, pak přidejte oloupaná a pokrájená nebo konzervovaná rajčata a duste.
Přidejte rozmačkaný česnek, drobně pokrájená vejce natvrdo, kapary, nakrájenou cibulku s natí. Okořeňte bazalkou, saturejkou a přidejte uvařený hrách. Promíchejte a prohřejte.