Dánské chlebíčky – obložený tmavý chleba s máslem má snad nekonečně variant

Avokádo na chlebu či toastu je posledním výkřikem módy labužníků. Geniálně  jednoduché, extrémně zdravé a bleskově rychlé. Ve spojení s celozrnným toastem, kváskovým chlebem nebo dánským žitným bochníkem plným zrníček získáte zdravou snídani během chvilky.

Ačkoliv tyto recepty vypadají tak jednoduše, že si možná pomyslíte, že snad ani nemá cenu se jako o receptu o nich zmiňovat, přesto je na této lahůdce cosi jedinečného.

Rozmačkané avokádo totiž v tomto případě může posloužit jako máslo, vysoký obsah jeho zdravých rostlinných tuků je k tomu jako stvořený.

Dánské chlebíčky – obložený tmavý chleba s máslem má snad nekonečně variant

Osudové setkání tmavého chleba a avokáda

Ačkoliv to původně nebylo zamýšleno, přesto se tyto dvě suroviny spojily v dokonalém souznění. Dánský tmavý chléb upečený ze žitné mouky a velkým množstvím rozmanitých  semínek a lahodně měkké, hedvábné avokádo směle doplňuje chuť chleba.

Pokud již máte dost sladkých snídaní, je čas na změnu a chlebíčky s avokádem se výborně hodí.  Pro nastartování dne stačí k avokádové kaši přidat pár sušených chilli a dýňových semínek, ozdobit bylinkami a super zdravá snídaně je na světě.

Vyzkoušejte ještě pár variant avokádových kombinací, inspirace se zdají být nekonečné. Přidáním vajíčka ať už ve formě ztraceného anebo vařeného ještě zvýšíte výživnou hodnotu snídaně či svačiny.  K obědu pak stačí ke chlebu s avokádem přidat rajčata a kousek salátu.

Pro milovníky ryb je zde uzený losos či tuňák. Obě varianty jsou skvělé.

Zdravé a chutné avokádo, jeho obliba stoupá

Obliba avokáda v posledních letech stále stoupá. Amerika miluje avokáda a proto se také jeho produkce do roku 2005 zvýšila čtyřikrát.

Američané jen za rok 2014 podle největšího dodavatele pro americký trh, firmy Hass Avocado Board, zkonzumovali neuvěřitelných 4,25 miliard kusů!  Není divu, avokádo je unikátním ovocem a to zejména pro jeho krémovou chuť, jeho univerzálnost a zdravotní benefity.

Jde o plod hruškovce přelahodného, který na rozdíl od ostatních druhů ovoce, které má spíše karbohydráty,  má primárně vysoký podíl zdravých tuků. Početné studie nám dokládají, že avokádo má výjimečné a nepopiratelné zdravotní přednosti, jde o plod s vysoce koncentrovanou  nutriční hodnotou.

Avokádo – účinnky dopady na zdraví

Avokádo je především mimořádně výživné, nedivíme se, že je považováno za super potravinu.

Obsahuje širokou škálu vitamínů, minerálů a proteinů, včetně 20 nejznámějších a nejúčinějších jako například vitamín K, foláty, železo, potasium, draslík, měď, magnézium, fosfor, vitamín C ,B3,B5, B6 a E.

Neobsahuje žádný cholesterol, přestože má vysoký obsah rostlinných tuků, ale především těch zdravých, kyseliny olejové, palmitové a linolové. Ty naopak účinně pomáhají cholesterol snižovat.

Obsah draslíku v avokádu překvapí, je ho v něm o dost více než v banánech, proto pomáhá organismu udržovat zdravý krevní tlak. Avokádo je plné nenasyceným tuků, zdravé pro naše srdce. Vysoký podíl vlákniny je dalším benefitem avokáda, je příznivý pro naše tělo nejen pro případné diety, ale hlavně pro naše zažívací ústrojí, pomáhá totiž snižovat hladinu cukru v těle.

Dánské chlebíčky – obložený tmavý chleba s máslem má snad nekonečně variant

Nejen zdraví, ale i krása – jedno avokádo denně

Tvrdí se, že lidé, kteří jedí pravidelně avokádo jsou zdravější. I přes svoji poměrně vysokou kalorickou hodnotu, má avokádo tak výživné účinky, že se vyplatí s ho jíst.

A pokud se novináři zeptali hollywoodských hereček, které odmítají plastické operace a stejně vypadají krásně, na jejich recept na zdravou a krásnou pokožku, odpoví lakonicky: jedno avokádo denně! Dodejme, že nejenom na pleťovou masku, ale hlavně do salátu.

 A jeho zařazení do jídelníčku je tak snadné, že ho ve své podstatě stačí namazat na chleba!

Avokádo jako aligátoří hruška

Charakteristická je pro některé jeho odrůdy hrubá slupka, tu má nejcennější odrůdy hass  avokáda a může mít různá zabarvení.  Od světle zelené až po téměř černou. Pro svoji hrubou slupku bývá právě avokádo nazýváno aligátoří hruškou. Uvnitř se však nachází hebká dužina vždy nádherně zeleno žluté barvy.

  Pokud si ji chcete zachovat, ihned po rozkrojení zakapejte citrónem nebo limetkou. Můžete také si připravit známé mexicko quacamole, avokádový dip s chilli papričkami. Ideálně se také avokádo hodí do smoothie. Pro mě jsou však největší pochoutkou avokádové chlebíčky.

Připravte si základní avokádovou pomazánku a pak už je podle chuti a libosti dodávejte, co máte rádi.

Obložené chleby s avokádovou pomazánkou

Základní recept

Avokádová pomazánka s chilli a dýňovými semínky

  • Potřebujeme:
  • 1 větší avokádo
    1 lžička panenského olivového oleje
    1 lžíce limetkové nebo citrónové šťávy
    mořská sůl a chilli
    1 drcený stroužek česneku
    pár dýňových semínek
    čerstvá bazalka
  • plátek čerstvého chleba

Hygge v kuchyni. Ochutnejte dánské jídlo, třeba obložený chléb smørrebrød

Dánové, pěti a půl milionový národ, dali světu stavebnici Lego a životní styl hygge. Z dánské kuchyně toho příliš neproslulo. A to je škoda. Je totiž dobrá a jednoduchá. V severské zemi je mnoho restaurací oceněných michelinskou hvězdou. Dánské speciality si můžete připravit i doma. Na party servírujte místo českých chlebíčků třeba smørrebrød.

Dánské chlebíčky – obložený tmavý chleba s máslem má snad nekonečně variantSmørrebrød. Foto: Artmim / Shutterstock

Nejmenší skandinávská země se pravidelně umisťuje na předních místech nejšťastnějších národů na světě. Důvodem je podle všeho fenomén hygge (jež se čte jako hüke), pro nějž neexistuje výstižný český ekvivalent, můžeme si ho představit jako pohodu, útulnost nebo příjemnost.

Za výlohou jednoho kodaňského kadeřnictví je cedulka, která hygge definuje takto: „Je to absence čehokoli znepokojujícího nebo emocionálně zdrcujícího; užívání si přítomného a potěšujícího okamžiku.“

Není pochyb, že jednou z příjemných věcí je i jídlo. V Dánsku, především v hlavním městě Kodani, najdete bezpočet restaurací a kaváren, které stojí za hřích. Ochutnat v nich můžete mezinárodní kuchyni i dánské speciality.

Řepa, brambory a sleď

Protože i dnes Dánové dávají přednost vlastním produktům před těmi dováženými, tvoří základ jejich jídelníčku v podstatě základní potraviny. Z ječmene a žita se peče chléb, tmavý i světlý. „Každý je pro jinou příležitost. Světlý si dáváme například k snídani, tmavý chléb je pro nás typický, obložíme ho a připravíme si tak jednoduchý oběd,“ říká prodavačka v jednom kodaňském pekařství.

Hojně se zpracovávají brambory, červená řepa, cibule, listová zelenina, různé druhy ořechů, semínek nebo houby. Tyto suroviny doplňuje maso, ryby (především losos a sleď) a mořské plody či mléčné výrobky. Pokrmy se přelévají omáčkami, Dánové se nebojí používat koření.

Ačkoli je Dánsko přímořský stát, nečekejte žádná velká rybí tržiště jako třeba ve Španělsku nebo ve Francii. Ani nabídka chlazených či mražených ryb v běžných supermarketech není moc velká. Zajít si pro ně musíte do specializovaných obchodů.

Ryby se prodávají i marinované nebo naložené v omáčkách, například v koprové, česnekové nebo tomatové.

Na co si Dánové potrpí, jsou právě omáčky. Rádi si pochutnávají i na prorostlém vepřovém mase, vaří také mletá masa. Nejen pro dánskou, ale pro celou skandinávskou kuchyni jsou typické kuličky z mletého masa v omáčce.

Obložené dánské chlebíčky

U vepřového ale společné rysy dánské a české kuchyně nekončí. Na každém rohu v Dánsku narazíte na smørrebrød, obložený chléb. Prodává se ve stáncích se street food, ochutnat ho můžete v lokálních bistrech i vyhlášených michelinských restauracích.

Dánové si chléb s oblohou dopřávají už přes sto let jako lehký oběd nebo večeři. Nejčastěji tmavý krajíc obloží smaženými nebo opečenými kousky ryb, které zdobí citronem a polévají majonézou. Chleby se obkládají také rostbífem nebo vařenými bramborami, kousky pečeného vepřového, opečenou slaninou nebo marinovanou červenou řepou.

A ještě jedno překvapení má dánská kuchyně – velmi oblíbená je zde lékořice. V Česku jsme zvyklí na tmavý pendrek, ale v Dánsku vynalezli mnohem víc způsobů, jak si lékořicovou chuť užít. Koupit si můžete roztodivné tvary, příchutě i barvy, lékořice se prodává například jako malé bonbóny, třeba ve tvaru rybek.

Když se projdete dánskými ulicemi a obchody, všimnete si ještě něčeho – trendem je vše, co nese přívlastek organisk (organický) nebo økologisk (ekologický). Netýká se to jen zeleniny, ryb nebo obilovin, ale také kosmetiky.

Recept na smørrebrød

A nakonec, jestli máte chuť na obložený chléb v dánském stylu a v dohledné době se do severské země nechystáte, připravte si smørrebrød doma, třeba místo tradičních chlebíčků.

Základem je tmavý hranatý chléb. Ten se v Dánsku prodává buď vcelku, nebo krájený na plátky či trojúhelníky.

  • Varianta s lososem. Chléb namažte tenkou vrstvou slaného másla. Přidejte list salátu. Navršte opečeného nebo marinovaného lososa, zalijte trochou majonézy, ozdobte plátkem citronu, opepřete.
  • Varianta se sleděm. Chléb namažte tenkou vrstvou másla. Položte na plátky nakrájené ředkvičky, posypte nasekanou pažitkou a navršte kousky sledě. Ozdobte kroužky cibule.
  • Varianta s brambory. Chléb namažte máslem, přidejte uvařené brambory (ve slupce) pokrájené na kolečka. Osolte, opepřete, ozdobte pažitkou. Brambory můžete přelít majonézou.
Budete mít zájem:  Problémy s erekcí? Zkuste naše rady!

Autor: Jana Poncarová

Hygge v kuchyni. Ochutnejte dánské jídlo, třeba obložený chléb smørrebrød

Veronika Arichteva

  • Před 1 dnemMáte mezi českými herečkami a zpěvačkami svou favoritku? Pak byste si od ní možná přály také trendy mikinu či tričko, které navrhla. Přichystali jsme vám přehled těch nejstylovějších kousků.
  • Před 16 dnyLoni si zazpívala s kapelou Čechomor jen čtyřikrát, takže skoro zapomněla, že je zpěvačka. I proto byla z příležitosti vystoupit s nimi v Národním divadle v rámci koncertu Národ sobě, kultura tobě Martina Pártlová (41) opravdu hodně nervózní. A co teprve řešení, co si jako těhotná na jeviště obléknout.
  • Před 18 dnyS videoklipy, kde hraje spousta známých tváří, se v poslední době roztrhl pytel. Ono je také snazší sehnat účinkující, když se toho v kultuře tolik neděje. Po Petrovi Jandovi a jeho klipu k písni z desky Kaťata či Hippokratově přísaze Igora Orozoviče s klipem se spoustou slavných osobností přichází i kapela O5 a Radeček.
  • Před 24 dnyPoslední dobou přivedlo na svět svého potomka hned několik hvězd českého showbusinessu a vzhledem k počtu nedávno ohlášených těhotenství tomu bude nejinak i v nadcházejících měsících. Už se stalo tak trochu zvykem, že slavné maminky se prvními fotkami svých dětí i nejrůznějšími detaily ohledně porodu chlubí na svých sociálních sítích.
  • Před 27 dnyNovopečená maminka Veronika Arichteva (34) promluvila o tom, jaké komplikace doprovázely porod jejího syna Luky a prozradila, že by si jej přes všechny potíže neváhala střihnout ještě jednou.
  • Před 1 měsícemMartina Pártlová (41) se v 5. měsíci těhotenství poprvé pochlubila rostoucím bříškem. Fanoušci na snímek netrpělivě čekali už od chvíle, kdy zpěvačka radostnou zprávu oznámila. Martina si ale dávala na čas, a dokud to šlo, tajila také otce miminka.
  • Před 1 měsícemHerečka Sára Affašová už netvoří pár s tanečníkem Michalem Necpálem a její srdce si získal herec Martin Donutil, syn Miroslava Donutila (70) . Jak přiznala Super.cz sblížila je práce.
  • Před 1 měsícemMartina Pártlová se přidala ke svým kamarádkám Veronice Arichtevě a Nikol Štíbrové a ve svých jednačtyřiceti letech oznámila na Instagramu těhotenství. Otce dítěte zpěvačka tají.
  • Před 1 měsícemSlavné trio, které baví české diváky na internetu, ale i v radiovém vysílání. Patří do něj Veronika Arichteva, Nikol Štíbrová a Martina Pártlová. Zatímco Nikol už se svým synem nějakou dobu baví ostatní maminky na sociálních sítích a Veronika si užívá mateřství, Martina Pártlová oznámila těhotenství až nyní.
  • Před 1 měsícemZpěvačka Martina Pártlová je těhotná. Poslední z mušketýrek oblíbeného tria 3v1 se stane na začátku léta maminkou. S kamarádkou z tria Nikol Štíbrovou mají termín porodu skoro na chlup stejný. „To vám byl v říjnu mejdan,“ okomentovala vtipně situaci Štíbrová.
  • Před 1 měsícemZpěvačka Martina Pártlová (41) se přece jen dočkala a po čtyřicítce se těší na svého prvního potomka. Doplní tak své kamarádky Nikol Štíbrovou (34) a Veroniku Arichtevu (34) , s nimiž se léta přátelí a tvoří spolu komické trio 3v1.
  • Před 1 měsícemRok 2020 byl pro influencerku a herečku Nikol Štíbrovou plný změn a překvapení. Staví dům, se svým partnerem Petrem Leitgebem čeká miminko a společně oznámili zasnoubení. Jak Nikol uvedla, rozhodli se udělat si rok 2020 hezký.
  • Před 1 měsícemZpěvačka Martina Pártlová (41) je těhotná. Ve 41 letech čeká prvního potomka. Druhé dítě čeká také její parťačka z 3v1 Nikol Štíbrová (34) , loni v září porodila Veronika Arichteva (34) . Jak holky vtipně říkají, kruh se uzavřel.
  • Před 1 měsícemEva Josefíková (30) nastoupila do Slunečné, aby nahradila těhotnou Veroniku Arichtevu (34) . Netrvalo ani rok a sama otěhotněla. Půvabná herečka s předstihem oslavila na place i své jednatřicáté narozeniny. Překvapení v podobě dortu, květin a dárkového koše si užila, ale jak sama tvrdí, ten nejkrásnější dárek už dostala a pár měsíců ho nosí pod srdcem.
  • Před 1 měsícemEva Josefíková má podle všeho pořádné těhotenské chutě. Na fotografiích webu Aha! byla totiž zachycena, jak si domů nese rovnou tři krabičky s jídlem. Hladová herečka je dokonce sotva unesla!
  • Před 1 měsícemPovinné ručení i v tomto případě škody kryje. Řidič může po spolujezdci požadovat zaplacení škody.
  • Před 1 měsícemKterá herečka v plodném věku během pandemie neotěhotněla, by se dalo pomalu lépe spočítat než ty, které na svět miminko už přivedly anebo jsou v radostném očekávání. Zařadila se k nim i půvabná brunetka Eva Josefíková (30) .
  • Před 1 měsícemVIP osobnosti sdílejí svůj život se všemi a my jsme vybrali jejich nejlepší momenty, které se objevily na Instagramu.
  • Před 2 měsíciŘidič je ze zákona povinen auto zabezpečit tak, aby jej nemohla užít neoprávněná osoba.
  • Před 2 měsíciKonec roku prožili celebrity různě, jak ale vstoupily do prvního pracovního týdne roku 2021? Někteří zhodnotili svůj rok, jiní poděkovali, někteří se vrhli na klasickou lednovou dietu a jiní propagovali „selflove“.
  • Před 2 měsíciSlunečná má předem naplánovaný počet dílu. V roce 2021 by měl populární seriál skončit. Tato myšlenka se divákům vůbec nelíbí. Herci se vyjadřují ke konci seriálu opatrně, něco přeci jen ale hlavní protagonisté prozradili.
  • Před 2 měsíciKoronavirová situace loni byla pro plánování dovolené v zahraničí náročná, proto se většina celebrit spokojila s vodními radovánkami v Česku. Některým herečkám se ale podařilo odletět na pár dní k moři, a tak ani letos jejich věrní fanoušci nepřišli o svůdné snímky v bikinách z pláže.
  • Před 2 měsíciO mateřství, porodu a rodinném štěstí. Vendulu Pizingerovou (Svobodovou) zná v republice snad každý. Je to žena činu, která se už více než dvacet let zabývá pomocí onkologicky nemocným dětem díky svému fondu Kapka naděje, který založila po smrti své dcerky Klárky.
  • Před 2 měsíciK letošnímu babyboomu v jisté míře přispěl také koronavirus. Rodilo se o sto šest.
  • Před 2 měsíciJaký byl rok 2020? Pro mnoho lidí rokem, kdy do jejich života vstoupilo obrovské štěstí a láska. A to rovnou v podobě miminka! Kdo ze slavných se radoval z narození potomka?
  • Před 2 měsíciVeronika Arichteva porodila syna Luka teprve nedávno, ale prvních Vánoc s ním se nemůže dočkat. Nejraději by měla vyzdobený byt celý, ale vzhledem k péči o malé miminko to prostě nezvládá. Proto se z legrace rozhodla trýznit manžela. Vánoční výzdoba bude letos na něm.
  • Před 2 měsíciHerečka a influencerka Nikol Štíbrová (34) ukázala fotku vánočního stromku a fanouškům se pochlubila, že je těhotná. „Něco jsme si letos upekli,“ prozradila spokojená Nikol. Mezi první gratulanty patří kolegyně z komického tria Martina Pártlová (41) a Veronika Arichteva (34). „Těší mě to moc. Zbývá ještě Martina,“ uvedla Arichteva pro ŽivotvČesku.cz.
  • Před 2 měsíciVeronika Arichteva už se pár týdnů pyšní svým prvorozeným synem Lukou a zatím si mateřské povinnosti jen vychvaluje. Jedné věci se ale přeci jen obávala!
  • Před 3 měsíciZatímco počty loupeží v tuzemských domácnostech podle posledních statistik klesají, pojištění domácnosti, které může následky těchto nepříjemností zmírnit, se těší větší oblibě. Zástupci pojišťoven doporučují domácnosti vybavit i bezpečnostními prvky. Ty jednak zmírňují rizika, zároveň mohou mít pozitivní vliv i na celkovou výši následně vyplacené částky. Mezi tyto prvky lze přitom řadit nejen bezpečnostní dveře či alarm, ale také stínicí techniku nebo prvky chytré domácnosti.
  • Před 3 měsíciNosit rovnátka bývala svého času největší ostuda a potupa. Ale v době, kdy to už dávno nejsou monstrózní dráty, se za ně stydí málokdo. A tak jste si možná ani nevšimli, že někteří slavní nosili rovnátka déle než rok. Odměnou jim je úsměv jako z katalogu.
  • Před 3 měsíciAni letos neochudili slavní své děti o Mikuláše, strašidelného čerta a vstřícného anděla, jejichž příchod alespoň na chvíli zaručí, že jejich ratolesti budou sekat latinu.
  • Před 3 měsíciHerečka a komička Veronika Arichteva (34) v současné době prožívá jedno z nejkrásnějších období v životě po boku svého manžela Bisera Arichteva (43) a jejich prvního společného syna Luky Christa. Veronika si nedávno na sociálních sítích postěžovala, že její synátor roste jako z vody a měla dát na osvědčené rady své maminky.
  • Před 3 měsíciVeronika Arichteva (34) se před dvěma měsíci stala poprvé maminkou. S manželem Biserem mají syna, který dostal krásné jméno Luka. Malý klučina dělá rodince jen samou radost.
  • Před 4 měsíciHerečku Nikol Štíbrová (34) znepokojilo zjištění, že existují webové stránky, na kterých si fanoušci mohou kupovat zdravící nahrávky od svých oblíbených celebrit.
  • Před 4 měsíciHerečka Veronika Arichteva (34) prožívá díky mateřství krásné chvíle. Na konci září se stala poprvé maminkou syna Luky Christo, kterého má s manželem a filmovým režisérem Biserem Arichtevem (43).
  • Před 4 měsíciVeronika Arichteva (34) si naplno užívá mateřství. Nedávno přivedla na svět syna, kterého s manželem Biserem pojmenovali Luka. Teď se pochlubila roztomilými snímky s malým klučíkem, na kterého se prý nemůže vynadívat, což okomentovala se svým pověstným smyslem pro humor.
  • Před 4 měsíciModerátorka Monika Leová (29) je těhotná. Bývalá moderátorka Odpoledních zpráv na Primě se podělila o šťastnou novinu se svými fanoušky. Miminko očekávají s manželem Martinem Košínem, se kterým spolu žijí deset let.
  • Před 4 měsíciVeronika Arichteva (34) se nyní naplno věnuje své nové roli maminky. Veroniku i syna Luku má už Biser Arichtev z porodnice doma, a tak došlo na seznamování s dalšími členy rodiny. Malý Luka má totiž nevlastního bráchu Tea, což je Biserův starší syn z předchozího manželství.
  • Před 4 měsíciVeronika Arichteva je šťastnou maminkou. S manželem Biserem nyní vychovávají syna Luka. Herečka hned od prvního okamžiku věděla, že charismatický režisér je ten, se kterým chce mít dítě. Své city mu nedávno vyznala na sociálních sítích a dojala tak nejednoho člověka.
  • Před 5 měsíciVendula Pizingerová se stala potřetí pyšnou maminkou, porodila syna Josefa! Ředitelka Kapky naděje dostala na Instagramu desítky gratulací o kolegů ze showbyznysu, kdo všechno jí popřál?
  • Před 5 měsíciVeronika Arichteva (34) se nedávno stala maminkou syna Luky, jehož otcem je režisér Biser Arichtev. A právě ten má v pondělí narozeniny. Veronika mu jako dárek mimo jiné napsala krásné vyznání.
  • Před 5 měsíciHerečka Veronika Arichteva (34) nedávno přivedla na svět syna, kterého s manželem Biserem Arichtevem pojmenovali Luka.
  • Před 5 měsíciHerečka Nikol Štíbrová (34) v neděli slaví narozeniny. Od těch posledních, kterými překročila Kristova léta, se toho v jejím osobním životě odehrálo poměrně dost.
  • Před 5 měsíciVeronika Arichteva (34) se ozvala fanouškům, aby jim poděkovala za blahopřání k narození syna. Herečka zároveň krátce reagovala na dotazy a komentáře ohledně toho, že Luka Christo přišel na svět císařským řezem.
  • Před 5 měsíciHerečka Veronika Arichteva (34) dostává k narození syna jednu gratulaci za druhou. V pražské podolské nemocnici v úterý porodila syna, kterého s manželem Biserem Arichtevem pojmenovali Luka Christo Arichtev.
  • Před 5 měsíciHerečka Veronika Arichteva (34), známá také rolí v aktuálně nejsledovanějším televizním seriálu, přivedla na svět prvního potomka.
  • Před 5 měsíciVeronika Arichteva (34) se stala matkou. V pražské podolské nemocnici včera porodila syna, kterého s manželem Biserem Arichtevem pojmenovali Luka Christo Arichtev.
  • Před 5 měsíciRežisér Biser Arichtev dokončil nový projekt, seriál Kukačky. Zabývá se v něm motivem záměny novorozenců v nemocnici a jejími následky. „Hlavním tématem seriálu je rodičovství, je také o vztazích v rodině a mezi blízkými,“ říká režisér.
  • Před 6 měsíciKouzlo a malebnost jižních Čech přesvědčila českou rodinu dlouhodobě žijící ve Švýcarsku k tomu, aby si pod hřebenem Blanského lesa postavila dům. Nautický výraz novostavby od začátku vedl architekty z ateliéru Bárka vytvořit atmosféru, kterou člověk zažívá ve vnitru lodi.
  • Před 6 měsíciSaša Rašilov (48) se pochlubil radostnou novinkou. S manželkou Lídou přivítali na světě další holčičku. Z prvního manželství s herečkou Vandou Hybnerovou má Rašilov dospělé dcery Josefínu a Antonii a s Lídou vychovávají tříletou Marušku. Nyní do rodiny přibyla Emilka.
  • Před 6 měsíciPosaďte se k praskajícímu krbu a užijte si dechberoucí výhled na divoké pobřeží britského Cornwallu. V útulném domku, který v sobě snoubí skandinávské, rustikální i francouzské prvky, budete jako v bavlnce.
  • Před 6 měsíciPo moderátorce Martině Gavriely (41) , muzikálové zpěvačce Pavlíně Ďuriačové nebo modelce Veronice Kašákové (30) se pochlubila krásnou novinkou i Katka Říhová. Televizní a rozhlasová moderátorka je těhotná. Miminko půvabná blondýnka čeká se svým exmanželem Michalem Říhou, po jehož boku se poslední rok začala opět objevovat.
  • Před 6 měsíciHerečka Veronika Arichteva je známá svým vytříbeným vkusem a tak nám udělalo radost, že se s námi podělila o to, co ji při zařizování dětského pokoje inspirovalo, a které dětské značky ji nadchly.
  • Před 6 měsíciOficiálně se nová posila seriálu Slunečná na obrazovce objeví až ve čtvrtek, diváci ji ale mohli vidět už v rámci premiérových „půldílů“ nebo na internetu. Eva Josefíková (30) tak už zná první reakce. Dle slov herečky odpovídají tomu, že postava Denisy Kánské není stoprocentně pozitivní.
  • Před 6 měsíciO náhradě za těhotnou Veroniku Arichtevu (34) v seriálu Slunečná už diváci vědí, zastoupila ji kolegyně Eva Josefíková (30) . Divákům se představí rovnou v postelové scéně, s Marošem Kramárem po boku.
  • Před 6 měsíciHerečka Veronika Arichteva (34) už před pár měsíci avizovala, že se vzhledem ke svému těhotenství rozhodla skončit v seriálu Slunečná. „Nechci zbytečně riskovat, dokud jsem těhotná. Nechtěla jsem to tvůrcům komplikovat, proto jsem se rozhodla, že odejdu,“ řekla Super.cz po svém posledním natáčecím dni.
  • Před 6 měsíciNa tyhle nastávající maminky radost pohledět. Veronika Arichteva (34) si umí léto užívat, a to i v požehnaném stavu krátce před porodem. Spolu s manželem, režisérem Biserem Arichtevem si zabalila plavky a vyrazila na výlet.
Budete mít zájem:  Jak si vychovat nejedlíka

Dánské obložené chlebíčky – Smørrebrød

Zdroj: Kamila Procházková

30. 12. 2019 | Doba čtení 4 minuty

Chlebíčky jsou ve většině českých domácností nedílnou součástí silvestrovského pohoštění. Co takhle je zkusit v trošku méně známé podobě? Třeba tak, jak je připravují v Dánsku, kde jsou známé pod názvem Smørrebrød?

Dánské obložené chlebíčky by se daly považovat téměř za tamní národní jídlo. Setkáte se s nimi na každém kroku a stojí za ochutnání. Není ale nijak obtížné připravit si je i doma.

Dánské obložené chlebíčky – Smørrebrød Zdroj: Kamila Procházková

Dánský chlebíček smørrebrød (slovo pochází z dánského smør – máslo, a brød – chleba) se připravuje z tmavého žitného chleba namazaného máslem a obloženého řadou přísad. Tradičně to bývají ryby (hlavně herinky) a plody moře, sýry, pečené maso, čerstvá i nakládaná zelenina… fantazii se meze nekladou. Existují ale i tradiční druhy obloh.

Nabízíme recepty na tři klasické kombinace – krevetový, losovový a veterinářova půlnoční svačinka (Dyrlægens Natmad). Poslední název byl použit poprvé v roce 1920 v restauraci Oskar Davidsen's sandwich bread restaurant v Kodani.

Údajně tento chlebíček získal jméno podle jednoho z pravidelných hostů, uznávaného veterináře pečujícího o koně v královských stájích, Sigurda Kejlgaarda.

Základem každého smørrebrød je plátek tmavého kvasového žitného chleba namazaný tenkou vrstvou másla, zpravidla hranatého tvaru. Chléb dánského typu nabízejí v České republice některá pekařství i supermarkety, popř. lze použít německý pumprnikl, který se dánskému chlebu chuťově podobá. Chléb s máslem se následně obkládá různými přísadami, např.:

Krevetový (Rejemad)

Krevetový obložený chlebíček (Rejemad) Zdroj: Kamila Procházková

  • vařené vyloupané drobné krevety
  • plátky vařeného vejce
  • plátky salátové okurky se slupkou
  • plátky citronu
  • majonéza
  • čerstvý kopr

Chlebíček obložíme velkou porcí krevet, plátky vajec, okurky a ozdobíme lžičkou majonézy, citronem a koprem.

Lososový (Gravad Laks)

Lososový obložený chlebíček (Gravad Laks) Zdroj: Kamila Procházková

  • Gravad laks, nakrájený na velmi tenké plátky (lze koupit i hotové plátky uzeného lososa, nebo si připravit gravad laks doma s předstihem alespoň dvou dnů)
  • plátky salátové okurky nebo plátky avokáda
  • kapary nebo kaparové fíky

hořčicovo-koprová omáčka rævesauce

  • dijonská hořčice 2 lžičky
  • vinný ocet 1 lžička
  • med 1 lžička
  • worcesterová omáčka pár kapek
  • chuťově neutrální olej (slunečnicový či řepkový) 5 lžiček
  • hrst čerstvého kopru
  • sůl
  • pepř

Kopr jemně nakrájíme, všechny suroviny na omáčku v misce prošleháme vidličkou tak, aby vznikla emulze konzistencí podobná majonéze. Omáčku servírujeme obvykle v malé nádobce vedle chlebíčku. Pokud není příliš řídká, můžeme jí přímo pokapat lososa na chlebíčku.

Veterinářova půlnoční svačinka (Dyrlægens Natmad)

Veterinářova půlnoční svačinka (Dyrlægens Natmad) Zdroj: Kamila Procházková

  • játrová paštika (lžička na každý chlebíček)
  • plátky studeného pečeného masa (v originále saltkød, což je solené telecí) – já použila domácí pečenou krůtí šunku, lze použít i klasickou šunku
  • na plátky nakrájený masový rosol (v Dánsku ho lze přímo koupit pod názvem sky, u nás si ho lze připravit ze silného, pokud možno částečně redukovaného masového vývaru, který můžeme ochutit kapkou koňaku či jiného alkoholu a posléze ho ztužíme želatinou a necháme vychladit a ztuhnout)
  • kroužky červené cibule
  • plátky kyselé okurky
  • plátky ředkviček
  • trocha řeřichy, ředkvičkových klíčků nebo petrželky

Na Dyrlægens Natmad potřeme chléb nejprve máslem a potom trochou paštiky, poté obložíme nakrájeným masem a zdobíme rosolem a ostatními přísadami.

Dánská kuchyně – vše o jídle a pití v Dánsku

Dánská kuchyně využívá plodiny, které se dají pěstovat v chladnějším a vlhčím podnebí – ječmen, žito, brambory, červená řepa, listová zelenina, bobulové plody a houby.

Protože před rozšířením industrializace neexistovala možnost potraviny dlouho skladovat ani daleko dopravovat, vychází tradiční recepty ze zemědělských produktů, které tu byly k dostání místně a čerstvé, jako např.

Budete mít zájem:  Novo-Passit – příbalový leták

obiloviny, mléčné výrobky, vepřové maso, ryby a mořské plody, cibule, žitný chléb a zejména brambory. V tradičních receptech proto není mnoho ovoce a zeleniny. Dodnes Dánové výrazně preferují svoje produkty před dováženými.

Časté uzení a nakládání potravin odkazuje k dřívější snaze uchovat potraviny déle čerstvé v dobách, kdy neexistovala mrazírenská technika. Dnešní dánská kuchyně má často velmi vysokou kvalitu díky prvotřídní jakosti zdejších čerstvých surovin. V Dánsku existuje také mnoho prvotřídních restaurací, zejména v Kodani.

Jí se poměrně dost ryb, především losos, slaneček, úhoř, platýs a treska, a také masa (vepřové, hovězí, telecí, kuřecí). Dánsko je největším chovatelem prasat v Evropě.

Zato se konzumuje velmi málo slaniny, kterou je přitom Dánsko proslulé v zahraničí, stejně jako svým mlékárenským průmyslem a sýry. Velmi oblíbený je zde křen a kopr.

Dánové jsou milovníci sladkého a mezi tradičními výrobky má své pevné místo dánský marcipán a sladkosti na bázi pendreku (lékořice).

Jídlo

Smørrebrød – v překladu „chléb s máslem“, dánské národní jídlo. Otevřený sendvič, který je tvořen hutným tmavým žitným chlebem (rugbrød) s máslem, na nějž je umístěn plátek teplého či studeného masa, ryby nebo sýra a dochucen nejrůznější oblohou z čerstvé či nakládané zeleniny nebo omáčkou.

K nejčastějším součástem smørrebrød patří nakládaný slaneček (může být i marinovaný, kořeněný nebo s kari omáčkou), krevety, plátek hovězího nebo vepřového masa, smažené rybí filé, uzený úhoř, vepřová játrová paštika, uzený losos, makrela v tomatové omáčce a jiné. Oblohu tvoří např. vařená vajíčka, kroužky červené cibule, nakládané okurky, chřest, mrkev, majonéza, remuláda (tj. majonézová omáčka s nasekanou nakládanou zeleninou, kořením kari a paprikou, křenem, ančovičkami a kaparami).

  • Mezi jednotlivými druhy smørrebrød (jednotlivými chody jídla) se často pije snaps. Obložené chlebíčky smørrebrød se připravují na stovky způsobů, jmenujme alespoň několik tradičních variant:
  • Dyrlægens natmad (dánsky „veterinářova půlnoční svačinka“) – chléb s játrovou paštikou (leverpostej), nasoleným hovězím a masovým aspikem, zdobený kroužky cibule a řeřichou.
  • Leverpostej – chléb s teplou játrovou paštikou, slaninou a houbovým sauté.
  • Roast beef – chléb s roast beefem, remuládou, na kousky nakrájenými ředkvičkami a opečenou cibulí.
  • Røget ål (uzený úhoř) – chléb s uzeným úhořem, míchanými vajíčky a plátky ředkviček.
  • Stjerneskud – chléb se dvěma kusy ryby (jedna vařená v páře, jedna smažená), s hromadou krevet, majonézou, červeným kaviárem a plátkem citronu.
  • Uzený losos (laks) – chléb se studeným uzeným nebo nasoleným lososem s krevetami, plátkem citronu a koprem.
  • Ribbensteg – chléb se studenou vepřovou pečení, sladkokyselým nakládaným červeným zelím a plátkem pomeranče.
  • Rullepølsemad – chléb s tenkými plátky rullepølse (závitek z vepřového žaludku s bylinkami) s křenem a řeřichou.

Frikadeller – další dánské národní jídlo, ploché smažené karbanátky z mletého masa, které jsou populární i v Německu. Nejčastěji se připravují z mletého vepřového, hovězího nebo telecího masa s nakrájenou cibulí, vejci, mlékem, chlebovými drobky, moukou, solí a pepřem. Smaží se na pánvi s vepřovým tukem.

Podávají se s vařenými bramborami a masovou šťávou, jako příloha bývá řepa nebo vařené červené zelí. Frikadeller mohou být také součástí studeného obědového bufetu, např. na žitném chlebě s červeným zelím. Zajímavou variantou jsou rybí karbanátky, které jsou běžně k dostání ve stáncích s rychlým občerstvením.

Koldt bord – doslova „studený stůl“, typicky dánská záležitost, která je v České republice známá jako švédský stůl. Servíruje se většinou v čase oběda a skládá se z mnoha studených jídel, ale i několika teplých jídel. Prvním chodem bývá slaneček (nakládaný, marinovaný nebo v kari omáčce) se syrovou cibulí.

Rullepølse – závitek z vepřového žaludku s bylinkami a kořením. Krájí se na plátky a dává se často na sendviče.

Pølse – v Dánsku velmi obvyklá červená klobása z vepřového masa, lehce kořeněná pepřem, muškátovým oříškem a dalším kořením. Protože stánky s hot dogy jsou v zemi všudypřítomné, dala by se i tato klobása označit za národní jídlo. Ke klobáse se jí remuláda, hořčice a/nebo rajčatová omáčka, také cibule a okurky.

Remuláda – pikantní omáčka, jejímž základem je majonéza a jejími součástmi bývají nasekaná nakládaná zelenina, koření kari a paprika, křen, ančovičky a kapary. Je velmi populární zejména v Dánsku, Francii, Německu a USA.

Jejím původní účelem bylo podávání k masu, dnes se častěji podává k rybám a mořským plodům (např. smaženým filetům z platýse). Ochucují se s ní ale také hranolky (je stejně populární jako kečup), hot dogy, roast beef na sendviči smørrebrød atd.

Leverpostej – játrová paštika populární v celé Skandinávii. Připravuje se z vepřových jater s bylinkami, solí, pepřem a jiným kořením.

Æbleskiver – v překladu “jablečné plátky”, jde o smažené kulaté těsto s plátkem jablka uvnitř, podobné koblihám. Jedná se o tradiční vánoční pokrm. Často se k němu pije svařené víno gløg.

Wienerbrød – v překladu „vídeňský chléb“. Stejně jako croissant údajně pochází původem z Vídně, ale světu ho dalo Dánsko. Jde o sladké pečivo, které je v angličtině nazýváno „danish pastry“ a i jinde ve světě se mu říká „dánské pečivo“.

K ingrediencím patří mouka, kvasnice, mléko, vejce a hodně másla. Výsledné těsto je máslové, načechrané a lístkové (odlupující se). Těsto se formuje do nejrůznějších tvarů a přidává se na něj trocha čokolády, cukru nebo polevy.

Uvnitř může být džem, pudink nebo marcipán.

Původ tohoto pečiva se vysvětluje stávkou mezi pekařskými dělníky v Dánsku roku 1850. Majitelé pekáren, kteří chtěli tehdy nahradit stávkující dělníky, údajně najímali zahraniční pekaře. Byli mezi nimi i Rakušané, kteří pekli podle svého. Jejich recept potom Dánové pozměnili přidáním většího množství tuku a hlavně ho velmi rozšířili.

Pití

Známému úsloví „pije jako Dán“ dělají obyvatelé země čest, protože alkohol se pije opravdu běžně a je vcelku obvyklé vidět člověka na pěší zóně s láhví piva v ruce.

Pivo – Dánové patří k největší konzumentům piva na světě, i když průměrná spotřeba na obyvatele nedosahuje úrovně České republiky, Irska a Německa. Pivovar Calsberg s hlavním sídlem v Kodani je největším vývozcem piva na světě a prodává světově známé značky Carlsberg a Tuborg. V Dánsku však vznikla také celá řada malých místních pivovarů.

Víno – je v Dánsku i přes výraznou „pivní tradici“ také překvapivě velmi oblíbené a v průměrné spotřebě vína na obyvatele patří Dánové na první příčky na světě (1. Francie, 2. Itálie, 3. Portugalsko, 4.

 Slovinsko, 5. Chorvatsko, 6. Švýcarsko, 7. Španělsko, 8. Maďarsko, 9. Dánsko). Dánové dávají přednost červenému vínu před bílým.

Oblíbený je tu také gløg, tedy kořeněné svařené víno s rozinkami a oříšky, které se předem namáčejí ve snapsu.

Akvavit – ve Skandinávii velmi oblíbený alkoholický nápoj, jehož název je odvozen od latinských slov aqua vitae (živá voda).

Destiluje se z brambor nebo obilí podobně jako vodka, při druhé destilaci se přidávají bylinky jako kmín, anýz, kopr, fenykl, koriandr a jiné. Převládající je ale chuť kmínu. Obsah alkoholu je kolem 40 %.

Akvavit se často pije na ex z ledově vychlazených panákových skleniček. Často se také zapíjí pivem. V Dánsku se vyrábí v Aalborgu.

Snaps („šnaps“) – označení pro jakýkoliv druh čirého alkoholického destilátu, obdoba německého slova Schnaps. Snaps se většinou pije mezi jednotlivými chody jídla, typicky mezi několika různými druhy obloženého chleba smørrebrød.

Pití snapsu ve Skandinávii (hlavně Dánsku a Švédsku) má dokonce svoji kulturu, kdy se skupina lidí shromáždí kolem stolu u oběda o několika chodech a po každém chodu si dají jednoho panáka z ledově vychlazené skleničky.

Hostitel vždy pozvedne svou sklenici a všichni hosté se všem ostatním u stolu podívají do očí. Hostitel pronese „skål“ a každý upije.

Potom znovu následuje oční kontakt a sklenice se položí znovu na stůl, kde zůstanou, dokud nedá hostitel další pokyn.

Jako snaps se nejčastěji používá skandinávský akvavit nebo vodka. Dánové a Švédové mají tradici zpívání před každým panákem snapsu.

Především v Dánsku existuje také tradice domácího dochucování snapsu – v obchodě se koupí chuťově neutrální komerčně vyrobený snaps, doma se pak dochutí bylinkami.

Kromě toho se snaps často podomácku destiluje (hlavně ve Švédsku a Norsku), i když je to všude ve Skandinávii zakázané.

Gammel Dansk – dánský bitter, tedy hořký bylinný likér. Obsahuje velké množství bylinek a koření a je tak podobný žaludečním likérům jako Campari a Jägermeister.

Káva – stejně jako ve všech ostatních skandinávských zemích se i v Dánsku vypije velké množství kávy. Co do průměrné spotřeby na obyvatele jsou Dánové dokonce na 4. místě na světě za Finskem, Norskem a Islandem. Těsně za Dány jsou na pátém místě Švédové…

Autorem textu je Petr Želiezko, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena. Případné připomínky můžete zaslat na e-mail [email protected]

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector