Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny

Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny

Cuketa je jedním z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec. Tato nízkoenergetická zelenina obsahuje velké množství příznivých vitaminů, vápníku a fosforu. V létě ji hojně najdeme v obchodech, ale taky na našich zahrádkách. Cuketa je chutná a dietní zelenina, která má bohaté využití v kuchyni. Připravit si ji můžeme na mnoho způsobů, naslano i nasladko. Cuketu není radno podceňovat a rozhodně by neměla chybět v jídelníčku každého z nás. Víte, jak cuketa prospívá lidskému zdraví?

Z hlediska složení je v cuketě nejvýznamnější vitamin A, který proniká až hluboko do našeho těla, čímž ovlivňuje celkové zdraví organismu a dodává energii.

Nejlepší je konzumovat mladé plody cukety, které jsou nejzdravější a mají výraznější chuť.

Nejvíce zdraví prospěšných látek přitom najdeme ve slupce, kterou má mladá zelenina jemnou a lehce stravitelnou.

Léčivé účinky cukety

  • zeštíhluje bez omezování živin
  • aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
  • zvyšuje výkon mozku a schopnost se soustředit
  • působí uklidňujícím způsobem na nervy
  • zvyšuje stav bílkovin a zlepšuje celkovou výkonnost
  • posiluje svaly a srdce
  • působí na vylučování vody, odpadních látek a kyselin z těla
  • zbavuje střeva jedovatých látek a váže tukové látky
  • pomáhá při ochablosti střev a zácpě
  • posiluje imunitní systém
  • posiluje všechny sliznice v těle
  • příznivě působí na únavu a oči

4 důvodů, proč jíst cuketu

Zdravé hubnutí

Cukety jsou ideální k odvádění škodlivých látek z těla. Díky malému obsahu kalorií a srovnatelně vysokému obsahem živin je tato zelenina přímo předurčena k dietám.

Aby bylo dosaženo optimálního vstřebání vitaminu A v tuku, je vhodné cuketu při přípravě vždycky podusit s trochou oleje. Okořenit stačí čerstvými bylinkami ze zahrádky, které prospívají střevní mikroflóře a zvýrazňuji jemnou chuť cukety.

Cuketa obsahuje minimum tuku. Naopak je bohatá na bílkoviny a vlákninu, díky čemuž výborně zasytí tělo.

Detoxikace těla

Cuketa ovlivňuje vylučování vody z těla a tím spolupůsobí při hubnutí. Pomáhá organismu zbavit se toxických látek. Vylučování vody a škodlivých látek stimuluje draslík. Tato funkce cukety pomáhá lidem trpícími zdravotními problémy jako jsou dna, cukrovka, revma, otoky končetin nebo nadváha.

Zdravá střeva a lepší zažívání

Střevní sliznice jsou nejdůležitější obrannou imunitní hrází před nemocemi, a tedy nejvýznamnějšími garanty lidského zdraví. Cuketa obsahuje vitamin A, který střeva posiluje a chrání. V kombinaci s dalšími živinami vytváří zelenina příznivé trávicí prostředí a naprosto zdravou mikroflóru. V případě zažívacích potížích je cuketa ideální volbou.

 Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny

Hydratace

V horkých dnech je cuketa skvělým pomocníkem při dodržování pitného režimu. Zelenina obsahuje totiž až 91 procent vody. Proto je skvělá pro zavodnění organismu.

Jak cuketu zpracovat? 

Cuketu před přípravou umyjeme pod silným proudem studené vody a osušíme. Odkrojíme konce a cuketu nakrájíme. Pro většinu jídel můžeme použít neloupanou cuketu, včetně jadérek. Slupku je lepší odstranit pouze u přerostlých a starších cuket, kde je tvrdá. Pokud jsou jádra uvnitř cukety nahnědlá je lepší je vydlabat včetně vnitřní dužiny.

Tato chutná zelenina tvoří základ celé řady výborných pokrmů. Cuketu můžeme dusit, smažit jako řízky, přidávat do polévek, podávat jako přílohu k pečenému i dušenému masu. Skvěle chutnají plněné a zapečené.

Z cuket můžeme připravit i výborné saláty. Často cuketu zpracováváme v kombinaci s jinou zeleninou jako je červená paprika, cibule, česnek. Látky těchto druhů zeleniny se dobře doplňují, posilují tělo a dodávají dobrou náladu.

 Autor článku: Klára Hanačíková 

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Skutečně chcete smazat komentář?

Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch… více o tomto dni Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch… více o tomto dni Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se… více o tomto dni Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se… více o tomto dni

Jak cuketa prospívá zdraví? Dopřejte si ji nejen při cukrovce!

Cuketa je velmi snadno dostupnou zeleninou. Výborně chutná, a kromě toho velmi prospívá zdraví. Jak vám může pomoci? Hodí se při cukrovce, detoxikaci, ale i pro péči o trávicí systém.

 Cuketa a zdraví

Cuketu si můžete snadno vypěstovat doma nebo ji seženete běžně v zelenině a na tržišti. Zelená cuketa je pokladem pro zdraví. Obsahuje totiž provitamin A, ze kterého organismus metabolickou přeměnou získává vitamín A neboli retinol.

Tento důležitý antioxidant pomáhá dobrému stavu očí, brání vzniku šerosleposti. Dodává energii. Je nezbytný pro látkovou přeměnu v buňkách. Při přípravě cukety myslete na to, že provitamín A se rozpouští v tucích.

Výrazně zásaditá potravina pomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu.

Recept na cuketové placičky. Vykouzlete vynikající oběd bez masa

Důležité látky v cuketě

Kromě toho obsahuje vitamíny B, C a E, betakaroteny, minerály: hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor, měď, zinek a vlákninu. Jeden z nejzdravějších druhů zeleniny je velmi prospěšný pro trávicí trakt.

Ať už se jedná o hojivý účinek střev, protože regeneruje výstelku střev nebo o doporučenou potravinu osobám s Crohnovou chorobou, případně ulcerozní kolitidou. Díky vláknině také podporuje činnost střev, což prospívá imunitnímu systému.

Využívá se jí při poruchách trávení, gastritidě, dráždivém tračníku, ale i při zánětu tlustého střeva.

Cuketa čistí ledviny

Využít cuketu můžete také jako pomocníka pro detoxikaci a odvodnění organismu. Čistí tělo od odpadních látek. Protože obsahuje hodně vody a minimum kalorií, pomáhá i při hubnutí.

Protože 90 % cukety tvoří vody, pomáhá čištění ledvin. Osobám, které mají problémy s otoky a nepříjemným zavodňováním, se doporučuje jedna malá cuketka denně.

12 receptů z cukety, které budete chtít vyzkoušet

Cuketa a diabetes

Tento druh zeleniny je velmi vhodný při cukrovce. Protože pečuje o ledviny a čistí je a protože pomáhá redukci váhy, je pro pacienty s cukrovkou ideální. Navíc dokáže dobře zasytit.

Můžeme říci, že 100 g cukety obsahuje asi 20 kcal. Když si cuketu dáte k večeři, budete mít stabilnější ranní glykémii.

Večer je ideální tuto zeleninu kombinovat s dalšími druhy, dále třeba s vejcem a kvalitními druhy sýrů.

Další zdravotní benefity cukety

Důležité jsou také její antibakteriální účinky, pomáhá pečovat o imunitu organismu. Cuketa je důležitá i pro činnost srdce a proti kornatění tepen. Kromě toho posiluje svaly.
Cuketa přispívá i ke zklidnění a funguje antistresově. Přisuzují se jí také protirakovinné účinky.
Bývá doporučována při problémech se dnou nebo revmatismem.

Při výběru se vyplatí sáhnout hlavně po mladých a svěžích kusech. Slupka je důležitá pro cenné látky (vitamíny, minerály a živiny), proto se jí není dobré zbavovat. Cuketu můžete připravit syrovou, třeba do salátů, krátce podušenou, grilovanou nebo vařenou.

Cuketa se dá kombinovat prakticky s jakýmkoliv druhem zeleniny nebo masa, čímž získáváme další cenné látky. Skvěle se hodí třeba k rajčatům.

Máte rádi cuketu? Jaké úpravě dáváte přednost? Podělte se v diskuzi pod článkem.

  • Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny
  • Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny
  • Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny
  • Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny
  • Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny
  • Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny
  • Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny
  • Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny

Nejzdravější zelenina – TOP 20

12Listopad

Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny

Typická zelenina našich zahrad je díky nízkému obsahu kalorií a množství vlákniny skvělou potravinou do každé diety. Vláknina zlepšuje trávení a zbaví vás přetrvávající zácpy. Kromě toho vám celer pomůže upravit cholesterol a snížit tlak krve. Díky obsahu vitamínů A, C, E a K posílí oslabený imunitní systém.

Budete mít zájem:  Jak si správně vybrat sluneční brýle?

2. Petržel

Nechutná vám v poslední době jíst? Chuť k jídlu dokáže zvýšit petržel. A nejen tu. Petržel se považuje i za účinné afrodisiakum a má schopnost zvýšit libido žen i mužů. Jeho kořen i nať je nejzdravější zelenina i proto, že zlepšuje elasticitu cév a díky obsahu železa podporuje krvetvorbu. Konzumaci petržele byste měli zvýšit, když máte akné a zvětšené póry.

3. Mrkev

Asi ne úplně nejzdravější zelenina světa, ale mrkev je dobrá na oči díky beta karotenu, který se přeměňuje na vitamin A. Proto její konzumaci jako prevenci vzniku katarakty a zhoršení zraku doporučuje nejeden lékař.

Obsah antioxidantů a vitamínů jí dává schopnost zabraňovat předčasnému stárnutí buněk a chránit pokožku před sluncem. Kousání syrové mrkve zlepšuje zdraví ústní dutiny.

Zvyšuje prokrvení dásní, podporuje tvorbu slin, očišťuje dásně a sklovinu od zbytků jídla.

Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny

4. Salátová okurka

Vynikající a chutná okurka je další nejzdravější zelenina. Okurka s vysokým obsahem vody určitě ve zdravém jídelníčku nesmí chybět. Hydratuje, ale na druhé straně má močopudný účinek.

Proto je vhodná například do diety a také pro detoxikaci. Kromě vody obsahuje draslík, fosfor, mangan, sodík, zinek, vitamíny (především A, C, B) a antioxidanty.

I právě proto podporuje imunitní systém, trávení a přispívá k celkovému zdraví.

5. Ředkvička

Bílá? Červená? Černá nebo fialová? Je to jen na vás jaká vám chutná nejvíce. Každý druh ředkvičky vyniká pozitivními účinky na zdraví.

Mezi ně patří zejména antibakteriální a antimykotický účinek, schopnost snížit cholesterol a zabránit tvorbě močových kamenů. Ne nadarmo je na seznamu nejzdravější zeleniny.

Ředkvička vám pomůže i tehdy, pokud vás trápí dráždivý kašel a nachlazení. Připravte si ředkvičky polévku, pomazánku nebo ji snězte jen tak syrovou.

6. Chřest

Lahodný a lehce stravitelný chřest vám pomůže zbavit se všech škodlivin i bez toho, že byste chtěli detoxikovat. Chřest působí močopudně a také vám pomůže s vyprazdňováním stolice. Organismus zbavuje kyselosti. Chřest je vhodný i pro těhotné ženy a je ideální zeleninou při cukrovce. Normalizuje totiž hladinu cukru v krvi.

Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny

7. Rajčata

Věděli jste, že jedno rajče denně pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C pro dospělého člověka? Kromě toho obsahují i ​​další vitaminy (A, B, E), díky čemuž rajče podporuje imunitu zejména v chřipkovém období. Rutin a quercetin jsou antioxidanty s protinádorovým účinkem. Další účinky jsou například: podpora produkce žaludečních šťáv, podpora trávení a práce jater.

8. Avokádo

Avokádo se stále považuje za exotickou zeleninu. Pokud jste ho dosud nezkusili, určitě by vás o jeho konzumaci měli přesvědčit následující řádky. Avokádo plné vitamínů a draslíku upevní zdraví vašeho srdce.

Přispívá k normalizaci krevního tlaku a přesto, že je zdrojem tuku, upravuje hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi.

Pravidelná konzumace avokáda snižuje množství glukózy v krvi a také je důležitá pro výživu nervových buněk.

9. Rukola

Rukola, zelená rostlinka je skvělým doplňkem stravy. Je vhodná i pro vegetariány, protože je skvělým zdrojem bílkovin, vápníku a vitamínů, které v bezmasé stravě mohou chybět. Její konzumace se doporučuje jako prevence vzniku Alzheimerovy choroby, kardiovaskulárních onemocnění a osteoporózy. Je to zejména díky vitamínu K, což je jedna z nejpřednějších složek rukoly.

Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny

10. Salát

Jste názoru, že salát je jen pro králíky? Určitě ho ihned přehodnoťte. Hlávkový salát je chutná a křupavá zelenina, která vás zbaví únavy a zvýší vaši výkonnost. Kromě toho zlepšuje trávení a díky vláknině vás zbaví nepříjemné zácpy. Možná jste to nevěděli, ale hlávkový salát obsahuje více než 90% vody, takže je více než vhodný do redukční diety.

11. Zelí

Červené nebo bílé, syrové nebo kvašené? Je jen na vás, na jaké máte dnes chuť. Zelí je přírodní probiotikum a zásobí střevo prospěšnými mikroorganismy. Ty posilují zdraví střev, zlepšují trávení i imunitu. Na konzumaci je vhodná i zelná šťáva. Ta snižuje krevní tlak a cholesterol, léčí žaludeční a dvanáctníkové vředy.

12. Špenát

Zahoďte za hlavu předsudky ze školních dob a začněte jíst špenát. Špenát je totiž listová zelenina, která zasytí a současně má nízký obsah kalorií. Je výživná, podporuje růst svalové hmoty a přispívá ke zdraví zubů i kostí.

Špenát je nejzdravější zelenina i proto, že sprůchodňuje cévy, pročišťuje je a snižuje vysoký tlak. Jíst ho můžete na velké množství způsobů. Skvělým typem jsou například smoothie nápoje, ke kterým špenát neodmyslitelně patří.

Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny

13. Brokolice

Tato košťálová zelenina lehká na přípravu vás nikdy neomrzí. Připravit si z ní můžete hodně jídel počínaje polévkami, přes saláty a přílohy k masu.

Brokolice je zdrojem bílkovin, podporuje růst svalů a pevnost kostí. Brokolice obsahuje množství antioxidantů. Ty vychytávají volné radikály a mají protinádorové účinky.

Má také uklidňující účinek na nervový systém a podporuje činnost mozkových buněk.

14. Květák

Brokolici podobná zelenina je květák. Dá se říci, že má i podobné účinky na celkové zdraví a lze jej považovat za superpotravinu.

Květák je jedna z potravin, která vás ochrání před častými infekcemi a chřipkovými onemocněními zejména v přechodném období. Posiluje imunitu, za což je zodpovědný hlavně vitamín C a E.

Trápí vás slabé a lámuce se nehty? Květák vám může pomoci. Stimuluje růst a regeneraci buněk.

15. Batáty

Vyměňte obyčejně brambory za sladké a dopřejte si přílohu s nižším glykemickým indexem (GI). Ačkoli by vás název této zeleniny mohl zmást, sladké brambory jsou opravdu zdravější.

I právě kvůli nižšímu GI jsou vhodnější pro diabetiky. Díky obsahu sacharidů jsou skvělou formou energie, a protože obsahují beta karoten, patří i mezi zdroje vitamínu A.

Jejich konzumace je tedy prevencí vzniku šerosleposti a také mají protinádorové účinky.

Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny

16. Cuketa

Cuketa má málo kalorií, ale mnoho živin – kromě vody obsahuje hořčík, vápník, draslík, železo, vitaminy (A, C, B) vlákninu a karoteny.

Zelenina s tímto složením prostě zdravá musí být! Cuketa vám pomůže udržet si štíhlou linii a také pevné zdraví.

Tělo zbavuje kyselosti a škodlivin, zrychluje metabolismus a v neposlední řadě vás ochrání před vznikem nebezpečných kardiovaskulárních onemocnění.

17. Dýně

Pokud jste si dosud zvykli z dýně vyrábět podzimní domácí dekorace, určitě byste to měli změnit. Dýně je další nejzdravější zelenina, která v tomto seznamu určitě nesmí chybět. Dýně je skvělým zdrojem draslíku.

Ten je důležitý pro normalizaci krevního tlaku, udržení acidobazické rovnováhy našeho organizmu a také pevnost kostí. Kromě toho je podobně jako mrkev zdrojem karotenoidů.

Muži trpící onemocněními prostaty, by měli sáhnout po dýňových semínkách.

18. Cizrna

Cizrna patří mezi bezlepkové luštěniny považované za bílkovinnou bombu. Je vhodná pro vegany, vegetariány, těhotné ženy a také celiaky. Dodá dostatek energie a zasytí na delší dobu.

Významný účinek cizrny je na trávicí trakt. Zatočí s pomalým metabolismem, špatným trávením a také je vhodná, pokud vás trápí žaludeční vředy. Výhodou je, že na rozdíl od ostatních luštěnin nenafukuje.

Dále cizrna podporuje zdravý růst nehtů, což ocení zejména ženy.

Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny

19. Červená řepa

Červená řepa je jednoznačně další nejzdravější zelenina. Dokonce se považuje za přírodní antibiotikum a má antiseptické účinky. Obrátit se na její zdraví prospěšné účinky byste se měli, pokud trpíte menstruačními bolestmi, anémií, lámajícími se nehty, vlasy a oslabenou imunitou.

20. Artyčok

Atypická zelenina – artyčok uzavírá náš seznam nejzdravějších druhů zeleniny. A není to jen tak pro nic za nic. Artyčok působí protizánětlivě a má pozitivní účinek na práci jater a produkci žluči. Artyčok je další zeleninou pro lepší trávení a rychlejší metabolismus. Odstraňuje nepříjemnou plynatost a podporuje pravidelnou stolici.

Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny

Každý druh zeleniny obsahuje jiné spektrum a množství vitamínů, antioxidantů a minerálů. Právě proto je důležité, aby byl jídelníček pestrý a objevovaly se v něm ty nejrůznější druhy.

Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo Tipy | Přidáno: 12.11.2019 0

NEJZDRAVĚJŠÍ OVOCE A ZELENINA

Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny Ovoce a zelenina jsou potraviny, ve kterých podle všeho najdeme nejvíc vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek pro naše zdraví. Konzumovat bychom je měli nejčastěji v syrovém, nebo jen šetrně upraveném stavu, např. vařením v páře. Pokud jde o snahu zhubnout, je často doporučováno zvýšit denní spotřebu čerstvé zeleniny, s ovocem však musíme být opatrnější.

Budete mít zájem:  Epinefrin a norepinefrin – co je to a jaké mají účinky a funkce v těle?

Ovoce obsahuje poměrně velké množství přírodních cukrů, při dietě proto úplně postačí dva až tři kousky denně. Za nejméně kalorické ovoce se považují oblíbené jahody, meruňky a ananas. K těm více kalorickým patří banány a také avokádo, obsahující i velké množství tuků.

NEJZDRAVĚJŠÍ OVOCE

JAHODY

Jahody obsahují velké množství vody a vitamíny A, B, C, a E. Dále pak draslík, hořčík, zinek aj. Jsou dietní a obsahují důležité organické kyseliny. Pozor však na možný vznik alergie!

MERUŇKY

Jsou taktéž vhodné pro dietu a obsahují vitamíny A, B a C. Jsou antioxidační a díky obsahu thiaminu posilují nervy. Při pěstování těžko snáší nízké zimní teploty.

HROZNOVÉ VÍNO

Obsahuje vysoké hodnoty draslíku a vitamínu C, má také vyšší výživovou hodnotu a někdy může způsobovat nadýmání.

JABLKA

Jsou cenným zdrojem vitamínu C a pektinu, mají pozitivní efekt na lidský organismus. Přes snadnou dostupnost nejrůznějších druhů exotického ovoce bychom naše česká jablka neměli opomíjet.

OSTRUŽINY

Ostružiny jsou zdrojem vitamínů B, C a K, posilují imunitu a jsou silným antioxidantem. Regenerují sliznici, obsahují karoten, fosfor, draslík, železo, hořčík i vápník.

BRUSINKY

Díky vysokému obsahu vitamínů A, C a K působí blahodárně při nachlazení, pro zdravé oči, proti rakovině i stárnutí. Udržují zdravý žaludek a močové cesty. Jsou hojně využívané při hubnutí a pro zvýšení mužské potence.

NEJZDRAVĚJŠÍ OVOCE

BROKOLICE

Obsahuje vitamíny A, B a C, dále pak vápník, draslík a fosfor. Je bohatá na vlákninu a působí jako antioxidant, chrání před volnými radikály i nádorovým bujením. Patří k nejzdravějším druhům zeleniny a rozhodně stojí za to si ji občas dopřát.

ŠPENÁT

Obsahuje mnoho cenných živin, fytohormony důležité pro vývoj svalů a známé železo. Dále jsou v něm zastoupeny např. vitamíny C, D, E a B, také karoten a thiamin.

CUKETA

Velmi dietní, zdravá a oblíbená zelenina. Obsahuje vitamíny A, C a E a je známá širokou škálou možností tepelné úpravy. Je původem z Itálie.

MRKEV

Každé malé dítě je přesvědčeno, že mrkev bystří náš zrak. Mrkev obsahuje karoten a tím vysoké množství vitamínu A, který je pro lidský zrak přínosný. Na dioptrické vady oka však konzumace mrkve vliv nemá. Mrkev dále obsahuje vlákninu, stopové prvky a přírodní antioxidanty.

ČERVENÁ PAPRIKA

Je bohatá na vitamíny A, B, C, D a E. Její obsah vitamínu C je dokonce vyšší než v pomeranči. Dále je zdrojem mnoha důležitých minerálních látek, jako je draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód. Ze všech barevných odrůd je díky tomuto bohatému spektru prospěšných látek nejhodnotnější právě sytě červená paprika.

Cuketa pro naše zdraví: 6 důvodů, proč ji jíst

Chcete detoxikovat tělo, či zhubnout? Posílit imunitu, zuby a kosti? V tom případě je pro vás cuketa jako stvořená. Je to jeden z nejzdravějších druhů zeleniny.

Jestli si myslíte, že jediným možným řešením, jak do těla dostat širokou škálu vitamínů a minerálů, je užívat výživové doplňky stravy, mýlíte se. Stačí pár kousků správné zeleniny, třeba cukety. Ta je mj. velkým zdrojem vitaminu C.

Když sníte, středně velký plod, dostanete do sebe až polovinu doporučené denní dávky. Ve vysoké míře rovněž obsahuje mangan, draslík, měď, fosfor a omega-3 mastné kyseliny. Aby se při přípravě cukety důležité živiny neztratily, připravujte ji dušením na troše oleje.

Posiluje imunitu

Jsou to hlavně karotenoidy, kterých má cuketa požehnaně a z nichž si tělo vytváří vitamín A. Ten posiluje imunitu, je protizánětlivý a mj. posiluje i náš zrak. Vzhledem k tomu, že cuketa je dobrým zdrojem vitamínu C, což je silný antioxidant, považuje se za dobré jídlo pro udržení silného imunitního systému.

Céčko je umí bojovat i s astmatem, jeho protizánětlivé vlastnosti pomáhají udržovat plíce čisté. A před vařením slupku neloupejte. Obsahuje mnoho živin, které může vaše tělo využít.

Chrání srdce a cévy

Cuketa obsahuje látky, které dokážou snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Právě jeho vysoké hodnoty mají za následek hlavně problémy se srdcem a vůbec s celým cévním systémem. Obsahuje také trochu kyseliny listové, která rozkládá aminokyseliny, jež způsobují srdeční infarkty a mrtvice.

Je dobrým zdrojem draslíku

S ochranou srdce a cév souvisí i vysoké množství draslíku, které cuketa má. Jeden šálek vařené cukety vám dá více než 15 procent doporučené denní hodnoty tohoto minerálu, což je více než to, co byste dostali v klasickém multivitaminovém doplňku.

Draslík pomáhá snižovat krevní tlak, protože působí proti účinkům stravy s vysokým obsahem sodíku. Zvýšení příjmu draslíku může snížit riziko mrtvice a může také snížit pravděpodobnost vývoje srdečních onemocnění.

Zlepšuje zažívání

Pokud máte problémy se zažíváním, je cuketa rozhodně pomocníkem, se kterým neuděláte chybu. To proto, že blahodárně působí na sliznici vašeho střeva. Díky tomu budou všechny zažívací procesy ve vašem těle fungovat přesně tak, jak fungovat mají.

  • Posiluje nervy, zuby a kosti
  • Cuketa obsahuje také vápník, který napomáhá správnému fungování nervového systému a dává potřebnou sílu kostem a zubům.
  • Působí proti dehydrataci

Vysoký obsah vody v cuketě je skvělým pomocníkem při zajišťování pitného režimu. Díky ní se vaše tělo dostatečně zavodní a vy budete mít jistotu, že předejdete problémům souvisejícím s dehydratací, která v krajním případě může způsobit i kolaps organismu.

Cuketa: Zdroj vitamínů a skvělých chutí, které vás příjemně překvapí

Cuketa se u nás stává rok od roku oblíbenější zeleninou, kterou pěstujeme na zahrádkách, protože je velmi nenáročná na péči, také obsahuje hodně vitamínů a může být skvělou náhražkou masa. I tak ale existuje celá řada těch, kteří ji nesnáší. S těmito recepty si ji ale zamilujete, ať už na ni máte jakýkoli názor.

Cuketa je ve skutečnosti jeden z nejzdravějších druhů zeleniny. Je skvělým prostředkem k detoxikaci organismu, obsahuje hodně vitamínů A, B a C, různé karoteny, hořčík, vápník i železo. Navíc má 91 % vody, takže pomáhá s dodržováním pitného režimu.

Dalším kouzlem je to, že se dá cuketa jíst jak naslano, tak i nasladko. Jednoduše se z ní dá upéct bábovka, zároveň ale také slouží jako náhražka masa například při grilování nebo smažení. Podívejte se na ty nejchutnější pokrmy, které s cuketou doma vykouzlíte.

Cuketové tzatziky

Běžně se tento pokrm dělá z okurky, ale cuketa ji může skvěle nahradit. Nastrouhejte jednu větší cuketu na jemné nudličky do velké mísy. Přidejte velký řecký bílý jogurt, čtyři stroužky česneku a trochu kopru a soli.

To celé po zamíchání udělá salát, který je vhodný nejen jako předkrm, ale také třeba místo tatarky k bramborům s masem. Navíc je pokrm velmi zdravý a je to snadná cesta, jak dostat do těla řadu vitamínů.

Cuketový chléb

Křehký cuketový chléb si zamilujete. Do těsta, které jste zvyklí dělat při pečení běžného chleba, nastrouhejte místo mouky třetinu cukety. K této zelenině se skvěle hodí slunečnicová semínka nebo vlašské ořechy, který udělají z pečiva ten pravý požitek.

Ačkoli nejlepší je ještě teplý a křehký, ani po několika dnech si na něm nepochutnáte o moc méně, a dokonce ho můžete dát i do mrazáku. Pokud někdo z vašich přátel nemá rád cuketu, když mu neřeknete, z čeho pečivo je, pravděpodobně to ani nepozná.

Grilovaná cuketa

Jak bylo již zmíněno, cuketa se dá považovat za náhražku masa. Pokud děláte brambory a přemýšlíte, co k nim místo řízku naservírovat vašemu kamarádovi, který maso nejí, existují dvě možnosti.

První je smažený sýr, který u vás na návštěvě ale jí pravděpodobně pokaždé, takže se už nechcete opakovat. Tou druhou je právě cuketa, kterou zbavíte slupky, nakrájíte na kolečka a ta obalíte klasicky v trojobalu.

Potom už jenom naservírujete na talíř a můžete dozdobit třeba dalšími kolečky syrové cukety, nebo trochou cuketových tzatziků. Ale cuketa se dá udělat i jinak než jen v trojobalu.

Pokud pořádáte grilovačku s přáteli a oni zrovna moc nemusí maso, společně s paprikou, cibulí a rajčaty je cuketa skvělou zeleninou, která s trochou vhodného koření vytvoří dokonalou směs a dá se jíst třeba s opečeným chlebem.

Budete mít zájem:  Jak na vánoční stres? Víme co dělat a nedělat…

Cuketa: zdravá zelenina, která pomáhá srdci i při hubnutí

Cuketová omáčka s těstovinami

Pokud jste milovníkem italských jídel, tuhle dobrotu si zamilujete. Na pánvi osmahněte cibuli společně s kolečky cukety, pak přidejte drcená rajčata a rajčatový protlak. Dochuťte bazalkou.

Touto směsí přelijte vařené těstoviny a posypte celý výsledek nastrouhaným sýrem. Pochutnají si i ti největší labužníci. Nebojte se vyzkoušet něco nového a dejte cuketě šanci. Minimálně jeden z těchto receptů si musíte zamilovat.

Zdroj: mashed.com, inspiredtaste.net, carujeme.czAutor: Shani Maiová

Cukety mají zanedbatelnou kalorickou hodnotu a přitom skvělý poměr vitamínů a živin

Ale prosím, už přestaňme soutěžit se sousedy o co největší cuketu! Přerostlé plody mění chuť v mírně nahořklou, tvrdne jim slupka, která se pak musí loupat, semínka dlabat, protože v pokrmech mohou vytvářet určitou pachuť. Zkrátka k moderní gastronomii patří cukety malé. Jsou jemné, křehké a šťavnaté.

Cukety patří mezi tykve a jsou darem předkolumbovské Ameriky evropskému kontinentu a zbytku světa. Zdomácněly po celém Středomoří, přidávají se do mnoha zeleninových směsí, klasikou je například francouzské ratatouille nebo italská minestrone. Česko se může chlubit takzvanými cukeťáky, tedy lidovou variací na bramborové placky s česnekem a majoránkou.

Jde o ideální redukční zeleninu se zanedbatelnou kalorickou hodnotou, zato s příznivým poměrem vitamínů, vápníku a fosforu. Cukety jsou přímo předurčeny stát se oblíbenou dietní stravou, která chutná, detoxikuje a dodává důležité látky.

Vždy s kvalitním tukem

Upravujte je vždy s nějakým kvalitním tukem, například olivovým, avokádovým nebo kokosovým olejem. Ty podpoří stimulační vliv na geny v našich buněčných jádrech. Bez živin buňky silně omezují svůj metabolismus a důsledkem je únava, neklid, nedostatek soustředěnosti, pokles ve výkonnosti.

Slupka cuket je bohatá na karoteny a hořčík. Tato kombinace je ideální jako zdroj impulsů pro přeměnu látkovou. Cukety ovšem skvěle ovlivňují i vylučování vody z těla, pomáhají tělu zbavovat se kyselin, spolupůsobí při hubnutí, zvyšují peristaltiku střev, odstraňují jejich ochablost a zácpu. Prospívají i střevním sliznicím.

V zelenině obsažený vitamin A posiluje sliznice a chrání před bakteriemi, viry a volnými radikály. Společně s jinými živinami vytváří příznivé trávicí prostředí a naprosto zdravou střevní flóru. Zdravé sliznice a vitální střevní flóra jsou nejdůležitější obrannou imunitní hrází před lidskými nemocemi.

Kdo by to byl řekl: taková běžná a celkem obyčejná zelenina a jak umí posílit lidský organismus! Proto neváhejte a něco dobrého z cuket si připravte. Nezapomínejme, že kromě kvalitního tuku k cuketě patří také dobré bylinky, které rovněž podpoří střevní flóru a zvýrazní jemnou vůni a chuť cuket.

Cukety zpracováváme s jinou zeleninou, jako jsou červené papriky, rajčata, cibule a česnek. Biolátky jednotlivých druhů zeleniny se ideálně doplňují, posilují a dodávají dobrou náladu.

Nejjednoduší cuketový salát

  • Suroviny: 500 gramů malých cuket 2 lžíce oleje 1 lžíce octa 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 malá cibule

Cukety očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Povaříme 3 až 5 minut v malém množství vody.

Cibuli oloupeme, nadrobno pokrájíme, vmícháme do cuket. Z oleje, octa, citronové šťávy a trošky soli připravíme zálivku, kterou salát přelijeme.

Grilované cukety s česnekem

  1. Suroviny: 3 střední cukety sůl 1 svazek petrželky 1-2 stroužky česneku půlka chilli papričky
  2. olivový olej

Cukety podélně nakrájíme na dlouhé plátky silné asi 5mm. Posolíme a necháme vypotit. Pak je opláchneme, osušíme, lehce potřeme olivovým olejem (nebo pouze mírně postříkáme) a postupně ogrilujeme.

Mezitím nadrobno nasekáme petrželku, utřeme česnek a vše smícháme s olivovým olejem tak, aby vznikla řidší bylinková pasta. Tou poté potíráme ještě horké cukety a skládáme je na sebe. Dáme chladit. Podáváme jako přílohu.

Pečená letní zelenina s cizrnou

  • Suroviny: 3 menší cukety nakrájené na tenká kolečka 1 lilek nakrájený na menší plátky 3 drcené stroužky česneku 2 červené papriky pokrájené na kousky 2 větší brambory oloupané a nakrájené na kostičky (nebo batát) 1 cibule nakrájená nahrubo 1 plechovka krájených rajčat 1 plechovka cizrny 1 lžička semínek koriandru 2-4 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Troubu rozehřejeme na 220 stupňů. Všechnu nakrájenou zeleninu a brambory dáme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme koriandrovými semínky a pokapeme většinou oleje. Osolíme a opepříme. Rozprostřeme na plech v jedné vrstvě a dáme péct do rozpálené trouby na 45 minut.

Během pečení jednou nebo dvakrát promícháme a pečeme, dokud zelenina nebude měkká s pěkně opečenými okraji.

Upečenou zeleninu přesuneme do hlubšího hrnce a postavíme na sporák. Přidáme rajčata z konzervy a cizrnu a na slabším plameni přivedeme k varu. Zlehka promícháme. Podle chuti ještě osolíme a opepříme. Pokapeme zbytkem olivového oleje, posypeme nasekaným koriandrem.

Cuketová polévka se sušenou šunkou

  1. Suroviny: 1 cibule 2 stroužky česneku 4 plátky sušené šunky 2 lžíce olivového oleje 1 lžička čerstvých tymiánových lístků (nebo špetka sušeného tymiánu) 4 malé cuketky 750 mililitrů drůbežího vývaru
  2. sůl a pepř
  3. Pokrájíme nadrobno cibuli, stroužky česneku, plátky sušené šunky a v hrnci na troše olivového oleje opékáme 3-4 minuty.

Přidáme čerstvý nebo sušený tymián, cuketky pokrájené na nudličky, drůbeží vývar, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Ztlumíme a vaříme asi 4 minuty.

Recept na chutné, rychlé a zdravé cuketové zelí – Pestrý Jídelníček

Cuketa 300 kusů
Cibule 1 kus
Máslo 20 g
Mouka hladká 10 g
Cukr bílý 10 g
Ocet 5 ml
Kmín 3 špetky
Sůl 5 špetek

1

Cukety oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Nastrouhanou cuketu osolte a pomocí síta z ní vymačkejte přebytečnou vodu.

2

Nadrobno nakrájejte cibuli, kterou následně zpěňte na másle. Zasypejte ji lžící hladké mouky a osmahněte.

3

Přidejte cuketu, kmín, ocet i cukr (množství podle chuti) a povařte do požadovaného konzistence.

Zelí z cukety se skládá z jedné základní suroviny, kterou je, jak již prozrazuje název, cuketa. Ta se řadí mezi jednu z vůbec nejzdravějších druhů zeleniny.

V cuketě nalezneme vitamíny A, B i C, kromě nich je ale cuketové zelí zdrojem vlákniny, minerálních látek a vody.

Recept na cuketové zelí dodá lidskému tělu potřebné množství tekutin, a tak je výborné v horkých letních měsících.

Díky svému složení má tak cuketa pozitivní vliv na buňky v lidském těle, pomáhá s detoxikací organismu i dodává potřebnou energii. Navíc je cuketa pro svůj vysoký obsah vody vhodná pro různé typy diet, jako je třeba ketodieta nebo redukční dieta. Recepty pro ketodietu jsou totiž složené převážně ze zeleniny, ryb a mléčných výrobků.

Zdravá strava a 30denní hubnoucí výzva

Pokud jste se rozhodli dostat do prvotřídní formy a zúčastnit se buď ketodiety, nebo 30denní výzvy, můžete cvičení efektivně doplnit právě zelím z cukety.

30denní výzva totiž dbá jak na potřebný pohyb, tak na zdravou stravu, která zahrnuje vysoké množství zeleniny, rýže či libových kousků masa.

K cuketovému zelí si připravte například rybu a rázem si tak vykouzlíte skvěle vyvážený obědový pokrm.

Jak vybrat vhodnou cuketu

K receptu na cuketové zelí je potřeba přibližně dvou větších cuket, jak ale v obchodě vybrat ty nejlepší? Pokud vyberete menší, světle zelené cuketky, budou obsahovat vysoké množství zdraví prospěšných látek a menší dávku vody. V případě větších, uzrálejších kusů se množství vody přirozeně navyšuje. Kombinujete-li cuketu s jinými surovinami, jako tomu je v tomto receptu, je vlastně úplně jedno, po které sáhnete, výsledek bude vždy skvělý.

Další cuketový tip: krémová cuketová polévka

Krémová cuketová polévka se postará buď o předkrm, nebo o hlavní, plnohodnotné jídlo. Lidské tělo totiž obohatí o potřebné vitamíny i minerální látky a navíc organismus příjemně prohřeje. Pro ozdobení cuketové krémové polévky můžete využít lístky oregana, nakrájenou pažitku nebo bazalku. Bylinky vypadají nejenom hezky, kromě toho cuketovou polévku příjemně provoní.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector