Co je to – masticha?

O řecké mastiše, pryskyřici stromů Pistacia lentiscus, rostoucích na ostrově Chios v Egejském moři se v posledním období mluví stále více. Přestože v arabských zemích a jiných východních zemích je její síla známá staletí a masticha je běžně používaná, v Evropě se informace o ní šíří až v posledních letech. V tomto článku se o ní můžete dozvědět více.

Co je to – masticha?

CO JE MASTICHA?

Masticha (některé zdroje uvádějí i název mastiha, mastix, nebo Mastic) je pryskyřice, která se získává ze stromu Pistacia lentiscus (Řečík lentišek). Chioská masticha je označení pro pryskyřici získanou ze stromů, které se pěstují výlučně na řeckém ostrově Chios.

Na slunci sušená míza stromů Pistacia lentiscus se mění na drobivou čirou nažloutlou pryskyřici, která žvýkáním opět změkne a stává se homogenní bílou hmotou.

Její chuť může být zpočátku trpká, ale časem uvolňuje příjemné aroma, která mírně připomíná pryskyřici pinie, či cedru. Název masticha pochází z řeckého slovesa „mastíchein“ – „skřípat zuby“.

Masticha se tak oklikou dostala i do spisovné angličtiny, kde výraz „Mastic“ znamená „žvýkat“.

Pokud si chcete představit, jak vypadá strom ze kterého pochází masticha, představte si strom nevelkého vzrůstu, podobný olivovníku. Je to vždy zelený strom se silným kmenem. Nejstarší stromy na Chiosu mají i 90 let a patří k národnímu bohatství.

Pěstitelé mastichy každý rok vysazují nové stromy a kultivují už existující mastichové sady.

ZE STROMŮ K LIDEM 

Čím vším musí pryskyřice přejít na cestě k nám? Mastichová pryskyřice se ze stromů rostoucích v sadech na jižní části Chiosu získává od června do začátku října. Když kape ze zářezů v kůře je natolik čistá a čirá, že lokální synonymum jejího názvu – „Slzy Chiosu“, působí jako ten nejlepší popis.

Půda pod stromem se nejprve očistí od nečistot a důkladně se zavápní. Potom sadovníci vytvoří v kůře pokroucených houževnatých kmenů noži, dláty i speciálními sekáčky připomínajícími malé kladívko, hustě nasázené drobné zářezy a záseky. Z nich kape masticha na zem, odkud se po zaschnutí opatrně posbírá.

Čistí se pomocí sít ve vodě a nechává se opětovně proschnout. Následně se po jednom ručně očistí od tmavších substancí tak, aby zůstaly jen čiré krystalky. Obyvatelé chioského jihu se věnují pěstování mastichy po celé generace.

Na ostrově se pěstování a sklizni mastichy věnuje téměř pět tisíc lidí – mužů i žen.

Finální část výroby probíhá v malých zpracovatelských závodech, odkud je masticha následně expedována k uživatelům. Její výrobci jsou sdružení v kooperativě nazvané „Mastichochoria“ a zdejší masticha má chráněné označení původu PDO. 

Ačkoliv pojmem masticha se označuje také pryskyřice z jiných stromů druhu Pistacia, které rostou i na jiných místech světa (hlavně ostrovy Středomoří, ale například i Turecko), masticha z Chiosu má svá specifika.

Pouze chioské mastiše jsou přisuzovány účinky, které i my využíváme v přírodních produktech z chioské mastichy.

Proč je účinná pouze masticha z Chiosu?

Když jsme se na účinky mastichy ptali samotných obyvatel Chiosu, oznámili nám několik krásných historických příběhů, které se na ostrově tradují. Podle nich je masticha darem z nebes a požehnáním pro jejich ostrov.

Vědečtější data hovoří o speciálním mikroklimatu, kterým je ostrov obdařen a které odpovídá za specifické účinky mastichové pryskyřice.

Chioská masticha nese i certifikát Originality původu P.D.O, kterým Evropská unie potvrzuje účinky mastichy pro pryskyřici pocházející výlučně z ostrova Chios.

Účinky mastichy se v posledních letech stávají stále známější, zkušenosti s užíváním mastichy potvrzují spokojenost jejích uživatelů. To vytvořilo prostor i pro prodej produktů z mastichy, která není přímo z Chiosu, ale z jiných zemí, případně míchání chioské mastichy s jinými druhy pryskyřic.

Pokud si chcete být jisti, že užíváte pravou chioskou mastichu s jejím prokazatelnými účinky, pozorně sledujte složení produktů, které kupujete.

Společnost APOTHECARY, s.r.o. je certifikovaným partnerem Asociace pěstitelů chioské mastichy a v našich produktech používáme výhradně pravou chioskou mastichu.

Co je to – masticha?

historie mastichy

Naši předkové měli v minulosti ve většině oborů podstatně méně znalostí, ale zkoumáním těch přírodních látek, které byly k dispozici, přišli často k zajímavým výsledkům.

Masticha byla ve Středomoří žádanou už velmi dávno.

Například Pedanius Dioskorides, řecký lékař, botanik a farmakolog, žijící v prvním století, vzpomíná ve svém pětisvazkové díle Materia Medica několik z jejích účinků. 

Později, během osmanské nadvlády nad Chiosem, byla masticha vyvažována zlatem a za její krádež hrozila poprava nařízená Sultánem.

V roce 1822, během řecké války za nezávislost, osmanští vojáci zabili tisíce ostrovanů z Chiosu, ale obyvatele regionu Mastichochorie ušetřili, aby pro sultána a jeho harém pěstovali cennou pryskyřici.

Tu používali zejména na zlepšení dechu, ale i jako přídavek do některých jídel.

Jaké účinky má masticha?Co je to – masticha?

Chioská masticha se v přírodní terapii používá již staletí. Jeden z prvních, který popsal její účinky, byl slavný lékař Hippokrates. Tento uznávaný lékař používal mastichu na léčbu a prevenci trávicích potíží, při nachlazení a jako osvěžovač dechu (zdroj).

Účinky mastichy jsou zkoumány různými vědeckými obory. Nejčastěji se skloňují účinky chioské mastichy na trávicí trakt, mnoho studií se věnuje i účinkům mastichy na zdraví ústní dutiny.

  • Chioská masticha obsahuje desítky účinných látek, díky kterým vykazuje mnohé příznivé účinky na žaludek a trávení. 
  • Přečtěte si taky:
  • Masticha recenze na náš e-shop

Jak se pěstuje a získává masticha?

Pěstování a zpracování mastichy na Chiosu zajišťují obyvatelé ostrova výhradně tradičními metodami. Mastichové sady se stromy Pistacia lentiscus jsou rodinným dědictvím. Poznatky o tom, jak se masticha získává se dědí z generace na generaci.

Stromy Pistacia lentiscus se pěstují pouze na jižní části ostrova Chios, v oblasti, která se nazývá Mastichochorie. V současnosti tuto oblast tvoří 24 obcí, které jsou spolu sdruženy v Asociaci pěstitelů chioské mastichy, která je naším partnerem.

Při našich návštěvách Chiosu jsme měli jedinečnou příležitost být svědky toho, jak probíhá celý proces získávání mastichy – od pěstování mastichových stromů až po zpracování mastichy.

Který produkt z mastichy užívat?

Co je to – masticha?

Masticha se upravuje do různých podob – Masticha Krystaly jsou tradiční podobou Chioské mastichy. Masticha kapsle jsou také oblíbenou formou užívání Chioské mastichy jako výživového doplňku. Masticha se přidává i do kosmetických přípravků, zubních past, žvýkaček, zdravotnických pomůcek.

Chios masticha – krystaly

Mastichový krystaly jsou nejčistší formou chioské mastichy. Je to pryskyřice získaná přímo ze stromů, která byla sušená na slunci. Krystaly mastichy jsou různé velikosti. Největší krystaly tvoří shluky, které místní obyvatelé nazývají „pita“.

Krystaly se po sklizni v mastichových sadech ručně čistí a následně se dělí podle velikosti a čirosti.

Z některých se vyrábí mastichový prášek, který se dále zpracovává (jako koření, do výživových doplňků, na výrobu zubních past), jiné mastichové krystaly se používají přímo na žvýkání.

 

Má masticha nežádoucí účinky?

Užívání pravé chioské mastichy nezpůsobuje ve většině případů žádné vedlejší účinky a je velmi dobře tolerováno.

Velmi ojediněle se může vyskytnout alergie na pryskyřici, která by se při užívání mastichy projevila (svěděním nebo výsypem). Pacientům s centrálním žilním katétrem doporučujeme užívání Masticha Original namísto Masticha Active (kvůli obsahu aktivní kvasinky Saccharomyces boulardii).

Masticha Active je velmi dobře snášena také u pacientů s histaminovou intolerancí. Produkty z chioské mastichy jsou vhodné i pro celiaky a lidi s alergií na laktózu. Tobolky, které používáme, jsou veganské.

Kde mohu koupit vaše produkty z pravé chioské mastichy?

Naše společnost se věnuje výrobě různých výživových doplňků. Její základní portfolio tvoří:

Tyto produkty si můžete zakoupit přímo na této stránce v sekci eshop. Produkty dodáváme také do široké sítě prodejen v Čechách – prodejny zdravé výživy a lékárny.

Budete mít zájem:  Tai-či pomůže ulevit od ztuhlého těla

Seznam našich partnerů najdete na stránce Kde koupit mastichu? 

ZÁRUKA ORIGINALITY mastichy

V současnosti můžete dostat na trhu mastichu od různých výrobců, proto si dávejte pozor, abyste kupovali opravdu originální Chioskou mastichu. V současnosti jediný autorizovaný prodejce pravé Chioské mastichy je náš eshop, s ustanovením od Asociace pěstitelů mastichy na řeckém ostrově Chios. 

Záruku originality a kvality symbolizuje zlatý strom na etiketách produktů z naší dílny. Při koupi mastichových produktů si vždy všímejte jejich originalitu.

Co je to – masticha?

Masticha Active, 100tbl.

Masticha Active je produkt s obsahem chioské mastichy, aktivní kultury přátelské kvasinky Saccharomyces boulardii a speciálního kmene baktérie Lactobacillus reuteri. Díky obsahu chioské mastichy podporuje správnou činnost trávicího traktu. Délka užívání tohto balení je 17 dní.

Co je to – masticha?

Co je Chioská Masticha | Použití a účinky

Chios Masticha je pryskyřice řečíku lentišku (Pistacia lentiscus, řecky „schinos“) získávaná na ostrově Chios. Zatímco řečík roste divoce v rozsáhlé oblasti celého Středomoří, je jižní Chios jediným místem, kde se systematicky pěstuje a kde produkuje účinnou mastichu.

Co je to – masticha?

Chioská Masticha (Μαστιχα Χιου) je bez přehánění fenomenální substancí s širokým uplatněním ve farmacii, výrobě potravin a kosmetiky. Příběh mastichy je poutavým vyprávěním o historii, farmakologii a dokonce i o marketingu. Masticha obsahuje podle současných zjištění více než 100 látek, přičemž dosud se jich podařilo určitě přibližně 80.

Co je masticha…

  1. Je to pryskyřice řečíku lentišku.
  2. Má unikátní bohaté složení.
  3. Je označovaná jako superfood.

  4. Má mnoho využití ve farmacii, potravinářství mimo jiné pro trávicí systém a ústní dutinu.

  5. Získává se jen na jihu ostrova Chios v oblasti mastichových vesnic.

Prozkoumejte mastichu detailně:

Co je to – masticha?

Co je masticha

Název „masticha“ se často používá i pro žvýkačky, likéry, potravinové doplňky nebo cukrovinky. V těchto případech jde o nepřesné označení produktů, které mají mastichu jako základní surovinu.

Jak se rodí masticha

Masticha je jako pryskyřičná míza vylučovaná z kmene a z hlavních větví schinu (Σχίνος je řecký název mastichového stromu – řečíku lentišku). Tato produkce je uměle vyvolána systematickým nařezáním kůry pomocí speciálního nástrojem. Masticha se v řezech objevuje ve formě slz a v kapičkách stéká i na plochu pod stromem.

Vytékající pryskyřice má formu čiré, měkké a lepivé tekutiny. Ta po 15 – 20 dnech tuhne v nepravidelných tvarech. Ztuhlé pryskyřičné krystaly mají zpočátku poněkud hořkou chuť, ale tato hořkost brzy ustupuje. Vyzrálá masticha se vyznačuje silnou dřevito-ovocnou vůní a nasládlou chutí, která je nezaměnitelná.

Stupeň tvrdosti mastichy závisí na okolní teplotě, době, po níž zraje a na velikosti řezu. Plynulý tok pryskyřice vytváří velké, relativně měkké slzy mastichy, zatímco přerušovaný tok vede k malým, ale tvrdším mastichovým slzám.

Co je to – masticha?

Objev mastichy

Získávání mastichy na ostrově Chios se vyvíjí nejméně dva tisíce let, o čemž vypovídají záznamy starověkých botaniků a historiků. Objev chioské mastichy ale nedokážeme přisoudit konkrétní osobnosti, ani jej přesně datovat. První významné zmínky o mastiše jsou až v dílech Dioscorida a Galéna.

Historie mastichy je velmi bohatá a vypráví o bohatství obchodníků s mastichou i o utrpení obyvatel Chiu.

Pro novověk mastichu objevili Janované, kteří zorganizovali produkci v rámci vesnic chráněných před nájezdníky důmyslnou obrannou architekturou a kteří uvedli mastichu jako významnou komoditu tehdejšího světového obchodu. Jedním z významných obchodníků s mastichou té doby byl i Kryštof Kolumbus.

Janovskou organizaci produkce v monopolu, pravidla kultivace mastichových stromů i proces sběr a zpracování mastichy převzali turečtí sultáni a do jisté míry i současná organizace pěstitelů mastichy. Tradiční organickou formou pěstování mastichy je neměnný po několik staletí.

Účinky mastichy

Chios Masticha byla ve starověku ceněna jak pro svou výraznou chuť, tak pro terapeutické vlastnosti. Dokumenty ukazují, že to byla první přírodní žvýkačka starověkého světa, která se používala na čištění zubů a osvěžení dechu. Používala se i v kosmetice pro čištění obličeje a těla. Chios Masticha se jako aktivní složka podílela na řadě farmaceutických přípravků.

V současné době je věnována značná pozornost vědecké komunity výzkumu účinků mastichy. Z hlediska spotřebitele to má však relativně malý efekt. S ohledem na legislativu chránící spotřebitele lze chioskou mastichu spojovat jen pouze s tvrzeními:

Informace o vědeckých studiích, články odborných periodik a publikací jsou k dispozici obchodním partnerům, spotřebitelům nesmí být sdělovány.

Co je to – masticha?

Použití mastichy

Původní a tradiční použití mastichy je žvýkání kousků pro vonný dech a pro dobré zažívání. Osobitou dřevito-ovocnou chuť si můžete užít i dnes. Surová masticha se prodává v různých velikost slz, ale vždy v jediné příchuti – originál masticha.

Jedno s prvních známých užití mastichy je také přikládání drceného prášku na rány přímo nebo jako součást obvazů. To je základem dnešního použití mastichy a mastichového oleje v kosmetických přípravcích. Existuje mnoho výrobců mastichové kosmetiky pro péči o pokožku i vlasy.

Podobně tradiční je uplatnění mastichy jako součást péče o ústní dutinu a zuby. Samotnému žvýkání mastichy byl přisuzován bělící účinek na zuby a antibakteriální působení v ústech, což v kombinaci s působením na zažívání přispívalo vonnému dechu. V současnosti jsou pro péči o ústa k dispozici mastichové zubní pasty a ústní vody s mastichovým olejem.

Masticha je hlavní složkou nebo přísadou pokrmů a nápojů, které se často i jejím jménem sami označují. Typické je to u likérů, sušenek a dalších cukrovinek.

Druhá polovina dvacátého století přinesla v současnosti nejznámější produkt s mastichou – žvýkačky ELMA, které obsahují označení „masticha“ přímo ve svém názvu. ELMA je totiž zkratka pro elliniki masticha (řecká masticha).

Moderní doba přinesla také potravinové doplňky s mastichou určené s ohledem na další složky pro zdravé zažívání, stabilní hladinu cholesterolu, imunitu… Většina těchto produktů obsahuje určitý podíl mastichového prášku v kapsli. Cílem je dostat mastichu do zažívacího systému.

Nejvíce ceněné jsou mastichové kapsle s obsahem čisté mastichy bez přísad. Čistá mastichová pryskyřice je totiž nejúčinnější, zároveň je ale velmi náročná na výrobu.

Kromě těchto čistých špičkových produktů jsou na trhu i doplňky, kde je masticha namíchaná s antispékavými látkami.

Co je to – masticha?

Chioská masticha, jedinečnost

Není obvyklé, aby přírodní surovina z relativně velmi malé lokality vykazovala vlastnosti nesrovnatelné se zdánlivě podobným produktem získaným jen o pár desítek kilometrů dále.

Člověku se podařilo pěstovat banány i citrusy v mírném pásu, brambory a kukuřici úspěšně rozšířil po celém světě atd.

Proč se tedy pryskyřici mastichy z jižního Chiu nedaří rozšířit do jiných lokalit, dokonce ani na severní část ostrova?

Podnebí, tajemství číslo 1

První z důvodů je zvláštní mikroklima regionu Mastichochoria. Ostrov Chios je dlouhý a úzký, s vysokými zalesněnými horami v severní části.

Právě ty zadržují vlhkost a tlumí severní větry, takže jižní, kopcovitá část získává výrazné klima, které je v zimě mírné a velmi suché v létě. Horká a suchá léta v Mastichochoria umožňují mastiše schnout.

To je zásadní výhoda, protože pryskyřice řečíku lentišku má tendenci se kazit, pokud před vyzráním zvlhne.

Kultivace, tajemství číslo 2

Druhým tajemstvím je eugenika – dlouhodobé šlechtění mastichových stromů. V dávných dobách selektovali kultivátoři na Chiu ty řečíky lentišky, které produkovaly největší objem pryskyřice v nejlepší kvalitě.

Množili je a rozvíjeli tak, aby vytvořili rozsáhlé nové háje s vlastnostmi mateřských stromů. V průběhu staletí vznikl tímto šlechtěním nový botanický druh – chioská varianta řečíku lentišku – Pistacia lentiscus var. Chia.

Tento mastichový strom se vyznačuje vysokou produkcí pryskyřice.

Marketing, tajemství číslo 3

Třetím tajemstvím, které stojí za úspěchem mastichy, je dobré řízení produkce, kterému dali základy starověcí Chiané. Systemizovali kultivaci mastichového stromu a produkci mastichy, standardizovali produkt a vytvořili pro něj trh.

Budete mít zájem:  Meníčko: Botanické fermentované limonády zrají sedm dní

Kombinace těchto tří faktorů – mikroklima oblasti, šlechtění rostliny a marketingová genialita – vytvořila podmínky pro vznik fenoménu mastichy, jak jej dnes známe. Pokud by jeden ze tří chyběl, nemluvili bychom dnes o chioské mastiše.

Pro přesnost je potřeba dodat, že někteří odborníci zmiňují i faktor číslo 4 – složení půdy na jižním Chiu, které je silně ovlivněno dávnou sopečnou činností.

Co je to – masticha?

Proč říkáme „masticha“?

  • Slovo masticha prý vychází z řeckého slovesa „žvýkání“.
  • Masticha ji označujeme česky, protože to přesně odpovídá i původní výslovnosti řeckého μαστίχα.
  • Anglický název je mastic a označení mastix pocházející z latiny se používá v němčině.
  • Název mastiha používá řečtina mezinárodně a vychází z absence „ch“ v angličtině.
  • V některých slovanských jazycích se pro mastichu používá slovo mastik nebo mastika.
  • Chios Masticha je chráněné označení PDO.

Co je Masticha a jaký má vliv na naše zdraví?

Jelikož se na Mastichu ptáte čím dál tím více, mnozí z našich klientů má s ní fantastické výsledky a jelikož o ní zde ještě mnoho lidí nemá povědomí, sepsali jsme tento článek a „vytáhli“ nejzajímavější informace, samozřejmě podložené studiemi

Masticha je pryskyřice stromu Řečíku lentišku (Pistacia Lentiscus var. Chiu), který má okolo 3 metrů. Tento strom sice roste i jinde ve středomoří, ale pouze v malé oblasti na jihu řeckého ostrova Chios najdeme takové stromy, které dávají pryskyřici s unikátními vlastnostmi.  Centrem pěstování Řečíku lentišku je právě oblast Mastichoria. Získávání Mastichy sahá hluboko do minulosti. Ve 14.

století vládl ostrovu rod s italskými kořeny, který si byl dobře vědom hodnoty a ceny Mastichy. Rozhodl se ji chránit před piráty, ale i před jejím pašováním a nelegálními pěstiteli, proto nechal vybudovat nové osady s jedinečnou architekturou, kde se pěstovaly „Mastichovníky“ a z nich získávala Masticha. Celá oblast získala název Mastichoria. Dodnes jsou některé vesnice poměrně dobře zachovány.

  

Co je to – masticha?

Pryskyřici zvanou Masticha, začnou stromy produkovat v 5. nebo 6. roce života, maximální produkce dosahují po 15 letech života a po 70 letech je produkce pryskyřice stromem už minimální. Každý strom produkuje 60-250 gramů pryskyřice za rok. V jižních částech ostrova může být výtěžek jednoho stromu i 450 g

Pryskyřici vylučují kmeny a hlavní větve stromů. Tato produkce je uměle vyvolána systematickým nařezáním kůry. Masticha se pak objevuje ve formě slz a v kapičkách stéká. Má formu čiré, měkké a lepivé tekutiny, která po asi dvou týdnech tuhne.

Zprvu mají krystaly nahořklou chuť, ale ta brzy ustupuje. Vyzrála masticha se vyznačuje silnou dřevito-ovocnou vůní a nezaměnitelnou nasládlou chutí. Můžeme se setkat i s éterickým olejem mastichy.

Ten bývá získáván buď destilací přímo pryskyřice mastichy, anebo listů a větviček stromu Řečíku lentišku. (1,2)

Účinky Mastichy

Klinické studie přisuzují mastichové gumě protizánětlivý a hypotenzní účinek, za který jsou zodpovědné triterpeny z oleanane, euphane a lupine, α-tokoferol a polyfenoly. Za antibakteriální účinek mastichy jsou zodpovědné sloučeniny jako verbenone, α-terpineol a linalool. (15)

  • Podle vědecké studie (3) obsahuje éterický olej z Mastichy přírodní antimikrobiální látky, které nacházejí své uplatnění v medicíně. Citlivost na tyto sloučeniny se testovala u různých bakterií – Escherichia coli, Staphylococcus aureus a Bacilus subtilis. Bylo prokázáno, že složky oleje z Mastichy působí synergicky. 
  • Vědecký výzkum (4) potvrzuje, že éterický olej obsahuje látky, které brzdí růst maligních rakovinných buněk, takže může být velmi užitečným doplňkem stravy při prevenci rakoviny. Další studie řeckých vědců (5) zase odhalila, že extrakt z Mastichy má spojitost s apoptózou (tzv. „buněčnou smrtí“) rakovinných buněk při karcinomu tlustého střeva a podobný účinek se dá předpokládat i u dalších druhů rakoviny.
  • Esenciální olej a pryskyřice z Řečíku lentišku mají díky svým antimikrobiálním, antioxidačním a hepatoprotektivním vlastnostem využití i při onemocněních trávicího ústrojí spojeného s Helicobater pylori. (6)  Triterpeny přítomné v esenciálním oleji vykazují pozoruhodné antioxidační účinky na nízkodenzitní lipoprotein LDL. (15)
  • Pryskyřice Mastichy má protizánětlivé faktory, její čtyřtýdenní užívání významně snížilo u pacientů s Crohnovou chorobou zánětlivé markery. (7) a působí jako imunomodulátor. (8) Obecně má Masticha protizánětlivé účinky. (9)
  • Masticha má také schopnost snižovat hladinu celkového cholesterolu a glukózy v krvi. (10) Tím, že má tendenci snižovat lipidy a cukr v krvi, má hepatoprotektivní a kardiopretiktivní vlastnosti. (11)
  • Masticha napomáhá s prevencí zubního plaku. Její žvýkání významně snižuje Streptococcus mutans ve slinách. (12)  Masticha také prokázala selektivní antibakteriální aktivitu proti dalším bakteriím dutiny ústní Porphyromonas gingivalis a Prevotella melaninogenica. Žvýkání mastichové gumy dokáže snížit bakteriální růst ve slinách a plaku na zubech, což může mít příznivý vliv na zdraví ústní dutiny. (15)
  • Pryskyřice Masticha má antioxidační vlastnosti. Kromě samozřejmě pozitivního vlivu na lidský organismus, se tato funkce dá využít i například pro použití v kosmetických či potravinářských výrobcích, kdy brzdí oxidaci (žluknutí) tuků. (13)
  • V předešlém článku o refluxním onemocnění jícnu jsme zmiňovali využití mastichy při žaludečních potížích.

Zdroje:

  1. Masticha [online]. [cit. 2020-06-15]. Dostupné z: https://www.masticha.cz/
  2. MAGIATIS, Prokopios, Eleni MELLIOU, Alexios-Leandros SKALTSOUNIS, Ioanna CHINOU a Sofia MITAKU. Chemical Composition and Antimicrobial Activity of the Essential Oils of Pistacia lentiscus var. chia. Planta Medica [online]. 1999, 65

Čo je masticha

Na slnku usušená miazga stromov Pistacia Lentiscus sa mení na drobivú číru žltkastú živicu, ktorá žuvaním opäť zmäkne a stáva sa homogénnou bielou hmotou.

Jej chuť môže byť spočiatku trpká, no časom uvoľňuje príjemnú arómu, ktorá mierne pripomína živicu pínie, či cédra. Jej názov pochádza z gréckeho slovesa „mastíchein“ – „škrípať zubami“.

Masticha sa tak okľukou dostala i do spisovnej angličtiny, kde výraz „masticate“ znamená „žuvať“.

Čím všetkým musí živica prejsť na ceste k nám? 

Mastichová živica sa zo stromov rastúcich v sadoch na južnej časti Chiosu získava od júna do začiatku októbra. Keď kvapká zo zárezov v kôre je natoľko čistá a číra, že lokálne synonymum jej názvu – „Slzy Chiosu“, pôsobí ako ten najlepší opis.

Pôda pod stromom sa najprv očistí od listov, trávy a nečistôt, dôkladne zavápni a až potom sadovníci vytvoria v kôre pokrútených húževnatých kmeňov nožmi, dlátami i špeciálnymi sekáčikmi, pripomínajúcimi malé kladivko, pomerne nahusto, drobné zárezy a záseky. Z nich kvapká masticha na zem, odkiaľ sa po zaschnutí opatrne pozbiera.

Čistí sa pomocou sít vo vode a necháva sa opätovne preschnúť. Následne sa hrudka po hrudke ručne očistí od tmavších substancií tak, aby zostali len číre kryštáliky.

Obyvatelia chioského juhu sa venujú jej výrobe po celé generácie, v sadoch začínajú pomáhať už desať až trinásťročné deti. Na ostrove sa jej pestovaniu a zberu venuje takmer päťtisíc ľudí – mužov i žien.

Co je to – masticha?

Až finálna časť výroby prebieha v malých spracovateľských závodoch, odkiaľ je masticha následne expedovaná k užívateľom. Jej výrobcovia sú združení v kooperatíve nazvanej „Mastichochoria“ a tunajšia masticha má chránené označenie pôvodu.

To je dôležité i preto, že na trhu sa občas objavia produkty zo živice Boswelie, pínie, či mandle, alebo produkty z podobného druhu Pistacia palaestina, ktoré však nemajú rovnaký účinok ako pravá chioská masticha.

Zistiť viac o mastiche

Naši predkovia mali v minulosti vo väčšine oborov podstatne menej znalostí, no skúmaním tých prírodných látok, ktoré boli k dispozícii, prišli často k zaujímavým výsledkom.

Masticha bola v Stredomorí žiadanou už veľmi dávno.

Napríklad Pedanius Dioskorides, grécky lekár, botanik a farmakológ, žijúci v prvom storočí, spomína vo svojom päťzväzkovom diele Materia Medica viaceré z jej priaznivých účinkov.

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství 3 Tyden?

Slávny Hippokrates ako i Aelius Galenus odporúčali mastichové slzy na podporu zdravia žalúdka a tráviaceho traktu.

Neskôr, počas osmanskej nadvlády nad Chiosom, bola hodnota mastichy cenou ekvivalentu jej hmotnosti v zlate a za jej krádež hrozila poprava nariadením Sultána.

V roku 1822, počas gréckej vojny za nezávislosť, osmanskí vojaci zabili tisíce ostrovanov z Chiosu, no obyvateľov regiónu Mastichochoria ušetrili, aby pre sultána a jeho hárem pestovali cennú živicu. Tú používali najmä na zlepšenie dychu, no aj ako prídavok do niektorých jedál.

Chioská masticha obsahuje desiatky účinných látok, vďaka ktorým vykazuje pôsobenie na tráviaci trakt a mikrobióm, vysoký cholesterol a tlak, ale aj na imunitu a celkové zdravie.

Masticha je skutočne jedinečná prírodná substancia. Jej účinkami sa zaoberajú mnohé vedecké štúdie.

  • Mnohé z nich sme pre vás preskúmali a pripravili sme vám nielen ich prehľad, ale aj ich zborník na stiahnutie.
  • Preskúmajte ich a zistite ako môže masticha pomôcť práve vám.
  • Preskúmať štúdie

O čom by boli štúdie, bez reálnych skúseností ľudí, ktorí mastiche dali šancu. Pozrite sa ako masticha pomohla iným, inšpirujte sa a zbavte sa svojich dlhodobých zdravotných problémov.

Zobraziť skúsenosti

Co je masticha? Kapka pryskyřice

Kapka pryskyřice řečíku lentišku takzvaná masticha je fenomén, který vás ohromí při prvním setkání. Jedná se o pryskyřici stromu řečíku, který roste na ostrově Chios.

Snadno propadnete její neopakovatelné přirozené nasládlé pryskyřičné chuti i její vůni, která vám připomene ovoce stále zelených hájů. Ohromí vás, a to nikoli jen účinky, chutí a vůní.

Ohromí vás také vším, co je s ní spojeno – bohatou historií, kulturou, specifickou architekturou, organizací pěstování, lidmi i krajinou malého kousku země obklopeného moře.

Co je masticha?

Masticha z Chiu je název pro aromatickou pryskyřici získávanou z řečíku lentišku (Pistacia lentiscus var. Chia) v jižní oblasti řeckého ostrova Chios.

Tento čistý přírodní produkt, je výjimečný v mnoha směrech. Má mnoho blahodárných účinků, jeho užívání a obchod s ním má tisíciletou tradici. Je velmi vzácný vzhledem k malému území, kde se pěstuje.

Víte, jak se masticha správně nazývá?

Nejkvalitnější masticha

  • pochází z ostrova Chios (Μαστιχα Χιου)
  • je pryskyřicí stromu řečík lentišek
  • je ručně sbírána a čištěna

Tajemství ostrova Chios: kde masticha roste?

Masticha z ostrova Chios: „kapka pryskyřice“ která potěší, uklidní a zavoní!

Kdyby existovala registrovaná obchodní značka pro ostrov Chios, určitě by to byl strom produkující pryskyřici masticha. Je to unikátní dar přírody, který byl často jablkem sváru mezi mocnými vládci napříč věky.

Jedná se o stálezelený strom, patřící do rodiny Anacardiaceae, rodu Pistacia lentiscus (řečík lentišek). Rostoucí převážně na východním pobřeží Středozemního moře. Z této specifické rodiny pouze Pistacia Lentiscus odrůda Chia, je systematicky pěstována v jižních oblastech ostrova Chios. Získává se z ní tato pryskyřice unikátní pro své účinky.

 Kombinace pestrosti stromů, půdy, mikroklimatu, topologie a reliéfu této oblasti tvoří „tajemství“ exkluzivity, která charakterizuje tento malý kout naší planety.

Jako zcela unikátní produkt, který je spojen s konkrétním velmi malým územím získala masticha chráněné označení původu (PDO).

Jak se masticha získává?

Zářezy do stromu

Získávání nejkvalitnější mastichy je založeno výhradně na ruční práci. Je to proces, který probíhá prakticky po celý rok. Nejdůležitější a zároveň nejnáročnější fází produkce mastichy je provádění zářezů do kůry kmene a velkých větví během letních měsíců.

Chioská masticha je pryskyřičný sekret z mastichového stromu.

Tato přírodní aromatická pryskyřice je získávána ve formě kapek ze zářezů, které se dělají ostrými nástroji na kmeni a velkých větvích.

Vytékající pryskyřice zůstává na půdě pod stromem přibližně po dobu 20 dnů, dokud neztuhne. To záleží hlavně na počasí během letního období. Určujícími faktory jsou především sluneční svit a vlhkost prostředí.

Sběr mastichy

Ztuhlá surovina – nejkvalitnější masticha – je sbírána z půdy pod stromem, která byla pro ten účel vysypána bílým drceným kamenem, i z kmene a rozdělována do kategorií podle velikosti kapek (nazývají se také krystaly, granule..), které mají v průměru od několika milimetrů do jednoho centimetru. Kousky mastichy se poté umyjí a vyčistí.

Zpracování mastichy

Další zpracování a obchod s mastichou je centralizováno pod organizací Asociaci pěstitelů Mastichy Chiu (Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου), která vznikla v roce 1938. Jednotliví pěstitelé z oblasti mastichových vesnic předávají celý objem sklizně místnímu výběrčímu asociace a ten ji dále předává do centrály.

Jak masticha vypadá, voní a chutná?

Masticha je zpočátku čirá a lepkavá míza, která postupně tuhne a mění barvu do žlutohněda. Počáteční hořká chuť se po několika týdnech mění v nasládlou. Tato chuť spojená s výraznou vůní je pro mastichu typická. Zralá masticha se tedy vyznačuje silnou dřevinově-ovocnou vůní a sladkou chutí.

Složení mastichy: z čeho se skládá?

Přesné složení chioské mastichy není dosud známo. Tato unikátní pryskyřice se skládá z jedinečného spektra účinných a aromatických složek. Konkrétně obsahuje následující látky – složení mastichy:

  • přírodní polymery,
  • těkavé a aromatické látky, které tvoří esenciální olej – mastichový olej,
  • terpeny, fytosteroly, polyfenoly
  • a velké množství dalších radikálních látek, z nichž některé byly v přírodě objeveny poprvé právě zde.

Tato kombinace více než 80 látek pravděpodobně vysvětluje, proč je masticha tak široce využívaná v potravinářství, ve farmacii, v drogistických produktech atd., a to v celosvětovém měřítku. 

Historie chioské mastichy. Od kdy je známá?

Chioská masticha byla ceněna již v dávných dobách díky své charakteristické chuti a účinkům. Dokumenty ukazují, že masticha byla v historii první přírodní žvýkačkou, užívanou k čištění zubů a osvěžení dechu.

Byla dokonce využívána jako kosmetický přípravek pro čištění kůže obličeje i těla. Chioská masticha byla používána také jako účinná látka v mnoha farmaceutických receptech.

Dioscorides, otec farmacie

Dioscorides (1. století), který je považován za „otce farmakologie“, rozdělil všechny zdravotnické materiály do 5 kategorií. Jeho kniha „O zdravotnických materiálech“ nebyla překonána dříve než v 16. století.

Dioscorides ve své knize chválí vlastnosti chioské mastichy. Dioscorides kromě toho zjišťuje, že žvýkání mastichy kromě orální hygieny přispívá i ke svěžímu dechu. Také zmiňuje mastichový olej, který se aplikuje mnoha způsoby.

Masticha počátkem našeho letopočtu

V období od 1. do 7. století byla masticha používána pro účely, které nelze uvádět, a to zejména Oribasiem, Aetiem, Galenem, Pilenem.

Obchod s mastichou ve středověku

V následujících letech mnoho farmaceutů a botaniků odkazovalo na vlastnosti mastichy, kterou používali pro účely, které nelze uvádět. Rozšiřování využívání mastichy úspěšně pokračovalo během byzantských dob.

Ve středověku vzkvétal na evropském kontinentu obchod s mastichou. V mnoha evropských spisech 16. – 18. století (knihy obsahující vědomosti farmaceutů tehdejší doby) se nacházejí rozsáhlé odkazy dokazující příznivý účinek mastichy v mnoha oblastech.

Moderní vědecký výzkum

Výzkumem mastichy a jejích účinků se zabývají klinické a laboratorní studie i odborné články ve světových farmakologických časopisech.

Masticha: jak se vyslovuje a jak se správně píše?

Možností jak napsat toto slovo je mnoho, ale český jazyk používá pro tuto pryskyřici název masticha. Čteme toto slovo tak jak ho píšeme, jen měkké i vyslovíme jako ypsilon „mastycha“.

Slova jako: masthia, mastcha, mastha, mastucha,  nebo naopak chionská masticha jsou nesprávná a neoznačují tuto pryskyřici keříku pistacia lentiscus var. chia anebo ostrov Chios.

Možná jsou ještě slovíčka přejatá z jiných evropských jazyků, které jsou spojovány s označením chioská masticha, a to: Mastix, mastix, mastika, mastic, chios mastika, masticha chioska, mastik, mastyk, mastiha,  μαστιχα.

  • Chráněné označení původu mastichy
  • Mastichové výrobky 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector