Bio v Bille: Od zrní až po steak

Steak z vysokého roštěnce je prorostlý tukem, který mu dává jeho charakteristickou chuť. Právě podle tukového oka získal své anglické označení Rib Eye. Ze steaků je nejšťavnatější a hodí se na rychlé opečení při vysoké teplotě.

Bio v Bille: Od zrní až po steakQUEENSLAND STEAK

Steakové maso z Austrálie od plemene Black Angus, které je dokrmováno zrním pro špičkovou kvalitu. Steak je připravený z přední části kýty zvané ořech, která má tři části svaloviny. Je ideální na steaky, které můžete servírovat nakrájené na tenké plátky.

Bio v Bille: Od zrní až po steakTELECÍ MEDAILONKY

Telecí maso má vysoký obsah bílkovin a o polovinu méně tuku než hovězí. Je proto velmi vhodné pro malé děti a ocení je i ti, kteří si hlídají váhu. Medailonky můžete narychlo opéct nebo dusit s omáčkou. Maso má jemnou chuť a potřebuje jen minimum koření.

Bio v Bille: Od zrní až po steakSVÍČKOVÁ

Nejjemnější a také nejdražší steak pochází z dlouhého svalu podél páteře, který zvíře téměř vůbec nenamáhá. Kulatou část svíčkové známe také pod jmény Filet nebo Tenderloin, její konec potom jako Filet Mignon. Nejlepší úprava je rare nebo medium rare, delší pečení nadělá víc škody než užitku.  

FLANK STEAK

Široký pruh plochého masa ze spodní části hovězího pupku s vynikající výraznou chutí. Maso je křehké a trochu vláknité, proto je opravdu důležité, aby bylo vyzrálé. Griluje se vcelku a poté krájí na proužky. Hodí se ale i k dušení a pečení.

Co potřebujete vědět o steaku a báli jste se zeptat

Jak na dokonalý steak

Řekněte sami, co by mohlo být jednoduššího než vzít flák masa a hodit ho na pánev? Bohužel tak úplně snadné to není. Když ale budete znát správný postup a naučíte se pár vychytávek od mistra, vaše cesta k dokonalému steaku bude mnohem snazší.

Pro přípravu opravdu dobrého steaku toho moc nepotřebujete. Vystačíte si s kvalitním kusem masa, těžkou pánví se silným dnem, olejem a solí a pepřem podle libosti. Opravdu dobré maso totiž žádné velké marinování ani hromady koření nepotřebuje.

Bio v Bille: Od zrní až po steak

Tajná vychytávka, jak poznat správné maso

Zábavným paradoxem je, že i když naše chuťové buňky jako na povel reagují na plátek zářivě červeného masa a zásobují mozek představami šťavnatých pečení, kvalitní hovězí takovou barvu mít nemá. U zralého masa je totiž temně červená až

dohněda. Dokonce ani nesmí být čerstvé. Aby maso získalo křehkost, musí projít procesem zrání, tzv. stařením. Čím déle maso odpočívá v neměnných teplotních a vlhkostních podmínkách, tím je jemnější. Absolutním minimem je deset až čtrnáct dní. V domácích podmínkách to ale nezkoušejte. I když má lednička nastavenou stálou teplotu, neustálým otevíráním dvířek se klima uvnitř pořád mění.

NA TEPLOTĚ ZÁLEŽÍ NEJVÍC

Bylo by krásné pouhým okem poznat, jak je steak propečený. Pokud to chcete mít přesně, bude teploměr na pečení masa váš největší kamarád.

  • RARE
  • Okraje jsou propečenější a zbarvené dohněda, ale uvnitř je maso stále červené o teplotě do 50 °C PEČTE CCA 2 MINUTY Z KAŽDÉ STRANY
  • MEDIUM RARE

Středně propečený steak s růžovým vnitřkem o teplotě kolem 55 °C. Směrem k okraji maso hnědne. PEČTE CCA 3 MINUTY Z KAŽDÉ STRANY

MEDIUM

Maso je uvnitř stále narůžovělé, zbytek masa by měl být téměř hnědý. Teplota masa uvnitř je okolo 60 °C. PEČTE CCA 4 MINUTY Z KAŽDÉ STRANY

  1. MEDIUM WELL
  2. Střed masa by měl ještě mít náznaky narůžovělé barvy, teplota uvnitř je 65 °C, avšak takto upravený steak již ztrácí svoji šťavnatost a měkkost. PEČTE CCA 4,5 MINUTY Z KAŽDÉ STRANY
  3. WELL DONE

Kompletně propečený steak s vnitřní teplotou 70 °C. Tato úprava se nedoporučuje. Dokonce se může stát, že některé podniky odmítnou připravit steak tímto způsobem. PEČTE CCA 5 MINUT Z KAŽDÉ STRANY

Pět kroků ke steakové maturitě

Postupujte podle našeho návodu a zaručujeme, že to doopravdy bude tak jednoduché.

  1. Vaše doslova první kroky při přípravě steaku musejí směřovat k lednici, a to alespoň půl hodiny před tím, než se ho chystáte připravovat. Maso z lednice totiž nikdy nesmí rovnou na pánev, potřebuje vydýchat při pokojové teplotě. Steaky tlusté na dva prsty potřebují i hodinku.
  2. Nebojte se pánev pořádně rozpálit. Steak potřený olejem potřebuje na povrchu rychle zatáhnout, aby byl uvnitř šťavnatý. Lepší je proto používat rostlinné oleje, které vydrží vyšší teploty.
  3. Ověřte si propečenost masa. Profíci kontrolují teplotu vpichovým teploměrem, poznat se to ale dá i pomocí zmáčknutí masa. Čím více maso klade odpor, tím je propečenější.
  4. Pokud chcete maso více propéct, stáhněte teplotu minutu před koncem grilování a nechte dojít. Můžete také přesunout maso k dopečení do trouby. Pomůže to v případech, kdy je steak hodně vysoký a už se na něm vytvořila opečená kůrka.
  5. Steak už máte hotový, ale ještě s ním nikam nechoďte! Když říznete do čerstvě upečeného steaku, všechna šťáva vyteče ven a v mase nezbude žádná chuť. Zakryjte raději steak na deset až patnáct minut alobalem, šťáva se v mase rozloží a chuť bude na jedničku.

Bio v Bille: Od zrní až po steak

TAK NA TOHLE ROVNOU ZAPOMEŇTE!

  • Steaky nikdy nenaklepávejte. Jen je párkrát lehce stlačte dlaní.
  • Naporcované steaky se neomývají. Pokud si nemůžete pomoci, otřete je jenom vlhkým hadříkem a osušte.
  • Během pečení nikdy nepíchejte do masa vidličkou. Vytekla by z něj šťáva a připravili byste si tuhou podešev.
  • Steak posolte až těsně před vložením na pánev nebo raději až po upečení.

SEZNAMTE SE S NAŠIMI FARMÁŘI

Bio v Bille: Od zrní až po steak

  • V dnešním světě mezinárodních výrobců a komoditních surovin neznámého původu nabývá na důležitosti vědět, odkud pochází Vaše krmivo.
  • TO JE DŮVOD, PROČ NIKDY NENAKUPUJEME KOMODITNÍ SUROVINY NEZNÁMÉHO PŮVODU.
  • Od volně chované drůbeže, vajec od nosnic, volně lovených ryb a masa ze zvířat, chovaných na farmách až po na slunci vyzrálé ovoce, zeleninu a bobuloviny jsou naše čerstvé suroviny dodávány lidmi, které známe a kterým důvěřujeme, jsou vhodné pro lidskou spotřebu a ke dveřím naší kuchyně jsou dodávány čerstvé a plné zdraví prospěšných látek.
  • Bio v Bille: Od zrní až po steakAleida & Gerben z Meko Farmy v blízkosti Westlock, Alberta, jsou našimi tradičními místními dodavateli kuřat – rodinná firma si zakládá na blahobytu a kvalitě svých kuřat.JAK PEČUJETE O SVÁ KUŘATA? Jsou chována volně ve stodole, na podlaze mají čistou slámu, kde se mohou volně pohybovat, jíst, ustlat si a snášet vejce. Naše kuřata mají stálý přístup k čisté čerstvé pitné vodě.ČÍM KRMÍTE VAŠE KUŘATA? Naše kuřata jsou krmena obilím. Jejich krmivo se skládá z obilí (60% pšenice, kukuřice nebo ječmene), ze zdroje bílkovin (sojový šrot, řepka), vitamínů, minerálů, aminokyselin a ze zdroje tuků kvůli energii.CO HORMONY A ANTIBIOTIKA? Naše kuřata nejsou krmena hormony. Ve skutečnosti se používání hormonů v Kanadě neprovádí a je to nezákonné již víc jak 30let.DRŽÍTE SVÁ KUŘATA V KLECÍCH? Ne, naše kuřata jsou chována v klimatizovaných stodolách, kde jsou chráněny před krutou zimou, horkým létem, predátory a nemocemi – nejsou nijak omezovány a mohou se pohybovat volně.
  • Bio v Bille: Od zrní až po steakAstrid Velthuis z krůtí farmy Pine Park poblíž Edmontonu, Alberta, si zakládá na zajištění humánního zacházení a péči o své krůty a na poskytování bezpečného, vysoce výživného a velmi chutného jídla spotřebitelům.ČÍM KRMÍTE SVÉ KRŮTY? Naše krůty jsou pro jejich optimální zdraví a vývoj krmeny vyváženou stravou z obilovin a olejnin, včetně kukuřice, sóji, pšenice, ječmene a řepky. Naše krůty mají volný přístup ke krmivu 24 hodin denně, což znamená, že si sami mohou kdykoliv vzít jídlo nebo vodu.CO HORMONY A STEROIDY? Vyloučeno! V Kanadě se krůtám NEPODÁVAJÍ hormony ani steroidy! Je to nezákonné již více než 30let. To, co dělá naše krůty většími a zdravějšími je vědecký pokrok jako je např. šlechtění, lepší složení krmiva a péče.DRŽÍTE SVÉ KRŮTY V KLECÍCH? Naše krůty se mohou volně pohybovat po podlaze, která je pokryta měkkou, suchou podestýlkou, v našich ekologicky kontrolovaných stodolách, které je chrání před predátory, nemocemi a špatným počasím, což je sledováno podle Turkey Farmers of Canada’s Flock Care Program.
  • Bio v Bille: Od zrní až po steakSpolečnost byla založena v roce 1951 Jimem & Marg Murbyovými v Newmarket, Ontario, společnost King Cole Ducks je provozována třetí generací rodinných členů, kteří dohlíží na 14 farem po celém kraji York.ČÍM KRMÍTE SVÉ KACHNY? Náš závazek k prémiové kachně začíná naším jedinečným krmným programem, použitím směsi z kukuřice, pšenice a přírodního zdroje proteinů vytvořené naším týmem odborníků na výživu. K dokončení stravy je použita pouze čerstvá pitná voda.CO HORMONY A STEROIDY? Ručíme Vám za to, že svým kachnám nepodáváme žádné růstové hormony ani léky. Naše kachny neobsahují lepek a nikdy v nich nenaleznete přidanou vodu ani sůl….pouze 100% přírodní kachní maso!DRŽÍTE SVÉ KACHNY V KLECÍCH? Jeden z klíčů ke kvalitě našich kachen: naše kachny jsou chovány volně v nestresovém prostředí. Naše kachny jsou chovány v prostorných dobře větraných stodolách s dostatkem přirozeného prostoru pro pohyb a rozvoj, chráněny před nepřízní počasí, predátory nebo vnějšími viry. Součástí našich přísných biologicky bezpečnostních opatření je každodenní splachování stodol, jejich dezinfekce a čištění.
  • Bio v Bille: Od zrní až po steakProdukována na základě exkluzivní smlouvy ze strany místních partnerů Hutterite v Camrose, Alberta, naše vejce od nosnic jsou dodávána čerstvá, celá a plná zdraví prospěšných látek.JAK DLOUHO SE JIŽ CHOVEM NOSNIC ZABÝVÁTE? Jsme 5. generace chovatelů nosnic a chovem se zabýváme od doby, co vznikla naše kolonie, což bylo v r.1920.KDY JSTE SE POPRVÉ DOSTALI K CHOVU NOSNIC? Chov nosnic byl způsob, jak nakrmit kolonii, přebytky vajec se prodávají lidem v místních komunitách.JSOU VAŠE SLEPICE KRMENY HORMONY? Ne. V Kanadě je podávání hormonů drůbeži zakázané. Slepicím nejsou podávány žádné hormony.CO PRO VÁS ZNAMENÁ BÝT CHOVATELEM NOSNIC? Chov nosnic je způsob života. Chceme veřejnosti poskytovat dobrou, vysoce kvalitní, výživnou potravu.CO VÁS NEJVÍC BAVÍ NA TOM, BÝT CHOVATELEM NOSNIC? Poskytovat čerstvý a výživný produkt, který je dodáván zvířaty, které chováme a pečujeme o ně. Vejce by měla být ceněna pro úroveň kvality a vynikající výživu. Kanadská vejce jsou na světové úrovni a kanadští spotřebitelé je získávají z místních zdrojů.
  • Kirstin Kotelko je čtvrtá generace rodiny Kotelko. V současné době, její otec Bern a strýček Mike rozjíždějí farmu a zároveň partnera v Growing Power – první kanadskou integrovanou bio rafinérii, která vyrábí zelenou energii a bio hnojivo.Nachází se v samém srdci nedotčené albertské zemědělské země.Spring Creek používá na produkci prvotřídního hovězího masa s pikantní chutí a nutričními výhodami jednoduchý a přírodní recept a to je čerstvý vzduch, čistá voda a obilí z prérií.CO DĚLÁ SPRING CREEK NEOBYČEJNÝM? Stejně jako vy, i my chceme mít jistotu, že jídlo, které jíme je vyráběno s péčí, opatrností, sledovatelností a s ohledem na životní prostředí. To je důvod, proč jsme vyvinuli přísné protokoly pro Spring Creek Ranch Beef zahrnující:
    • vynikající genetické předpoklady
    • zdravou stravu složenou z travin a válcovaného ječmene
    • žádné přidané hormony, doplňky, antibiotika ani steroidy
    • soucitnou péči o zvířata
    • odpovědnost a sledovatelnost.

    JAK CHOVÁTE VÁŠ SKOT? Ve Spring Creek chováme náš skot bez použití přidaných hormonů, steroidů, antibiotik nebo jakýchkoli doplňků. Náš skot je chován na pastvinách a je krmen speciálně složenou stravou ze zdravého obilí a travin, to vše s mimořádnou a soucitnou péčí o zvířata a humánním zacházením.

    CO UDRŽITELNÝ VÝVOJ? Největším investorem v našem podnikání je Matka Příroda. Jako farmáři, potřebujeme volný přístup k čerstvé vodě, čistý vzduch a zdravou půdu pro úrodu plodin a pastvy. To je důvod, proč se Spring Creek spojil s the Growing Power Group: inovativní organizace, která se zavázala ke Growing Power, zelené cestě.

    Naše integrovaná Bio rafinerie: první v Kanadě, používá patentované technologie přeměny biologického odpadu na energetické produkty, včetně Fuel Ethanol, Green Power (přes 2500 domů je napájeno hnojem ze Spring Creek) a Bio hnojivo, bez zápachu, přírodní hnojivo, které udržuje a rozvíjí kvalitu půdy.

  • Thomas Ackermann z Canadian Rangeland Bison oceňuje dobré životní podmínky zvířat a jaký má farmaření vliv na životní prostředí. Díky tomu, že je bizon chován v Lacombe, Alberta, trvá cesta na jatka méně než jednu hodinu a bizon tak není v takovém stresu a zachová se tak špičková kvalita masa.

    CO DĚLÁ CANADIAN RANGELAND NEOBYČEJNÝM? Canadian Rangeland je hrdý na to být jedním z mála certifikovaných prodejců bizonů. Ve spolupráci s SGS, jedním z předních světových certifikačních orgánů, jsme vyvinuli roční kontrolní program, který zajistí nejvyšší kvalitu bizona ze vrat až na talíř.

    JAK CHOVÁTE BIZONY? Větší část bizonů z ranče Canadian Rangeland Bison se rodí a chová na farmě Pilatus Bison Farm poblíž Bentley AB. Obrovské louky v podhůří Skalistých hor jsou ideálními pastvinami pro stáda bizonů.

    POUŽÍVÁTE RŮSTOVÉ HORMONY? V žádném případě. Naše bizoní maso je 100% čisté a přírodní, což znamená, že je bez antibiotik a jakýchkoli růstových doplňků.

    JSOU BIZONI VYHYNULÝ NEBO OHROŽENÝ DRUH? Na obě otázky je odpověď ne. Na přelomu století bylo v Severní Americe jen 800-1000 bizonů. Veřejné organizace a soukromí farmáři se pak začali opět starat o stáda.

    Dnes je počet bizonů přes 500 000 a tento počet stále roste a to díky popularitě výrobků z bizonů a výhodám chovu bizonů co se týče vlivu na životní prostředí a také díky farmářům napříč Severní Amerikou.

  • Od svého vzniku na počátku 80. let se produkce losů v Albertě rozrostla na zhruba 450 podniků. Chovatelé losů jsou dynamická, inovativní a energická skupina lidí, která pochází z nejrůznějšího prostředí.

    Aktivní členové rady the Alberta Venison Council (AVC), Bill a Carolin z losí farmy Smokin jsou místními dodavateli losů a bizonů – rodinná farma se silným poutem k zemi, komunitě a dobrým životním podmínkám zvířat.

    JAK CHOVÁTE VAŠE LOSY? Naši losi jsou narozeni a chováni na naší prérijní farmě v Morinvillu, v Albertě, kde se mohou po celý rok pást na loukách a prospívat z bohaté trávy, sena a ovsa.

    POUŽÍVÁTE RŮSTOVÉ HORMONY? Ne. Všichni naši losi jsou chováni přirozeně bez hormonů a antibiotik nebo růstové podpory jakéhokoliv druhu.

  • Earl a Deb Hagmanovi vlastní a provozují farmu Hog Wild v Mayerthorpe, Alberta, Kanada. S pomocí svých dětí Jill, Grega a Willa, začali s chovem divokých kanců v únoru 1991 a nyní mají 300 až 700 zvířat různého věku.

    JAK CHOVÁTE SVÉ DIVOKÉ KANCE? Naše zvířata jsou chována tak přirozeně jak je to jen možné, bez imunizace nebo růstových hormonů. Jejich přirozená strava je doplněna minerály, aby bylo zajištěno jejich špičkové zdraví a kondice.

    Divocí kanci mají rádi skákání (obvykle přes ploty), rýpání a spoustu prostoru (půl akru na kance je ideální). Staví si doupata v kulatých balících slámy nebo keřích.

    Staré budovy nebo přístřešky, které mohou využít jako zimní větrolamy jsou ideální.

    CO JÍ DIVOCÍ KANCI? Potrava našich zvířat se skládá především ze sena, vojtěšky a obilí. Rodí venku v jakémkoliv počasí a nevyžadují žádnou pomoc. V létě se samozřejmě pasou na loukách s přístupem k omezenému množství obilí, zatímco v zimě jsou krmena vojtěškou, senem, obilím a siláží. Prasnice jsou po porodu vždy krmeny obilím, aby si zajistily dostatečnou zásobu mléka.

    POUŽÍVÁTE RŮSTOVÉ HORMONY? Ne. Naše zvířata jsou chována tak přirozeně jak je to jen možné, bez imunizace nebo růstových hormonů.

  • S cílem vytvořit udržitelné hospodářství a zajistit zdravé bydlení a životní styl pro svou rodinu, začalo Shayny a Vickyho dobrodružství na farmě Tangle Ridge Ranch v květnu roku 2007, kdy se vzali, nastěhovali na farmu a začali předělávat pole zpět na louku.

    Symbolem místních chovatelů Shayny a Vickyho je víra, že péče o pozemek je klíčem jak pečovat o svá zvířata a zároveň využívat ovce jako nástroj hospodaření s půdou. Koloběh postupného spásání vede k zúrodnění a oživení pastvin a sklizni bohaté albertské píce.

    JAK CHOVÁTE VAŠE JEHŇATA? Naše jehňata jsou chována na čistých pastvinách bez přídavku obilovin. Je prokázáno, že díky trávě obsahuje maso vyšší podíl vitamínu E, beta karotenu, omegy-3 mastných kyselin a konjugované kyseliny linolové (CLA), všechny tyto složky poskytují spotřebiteli zdravotní přínos.

    Všechny naše ovce jsou chovány přímo venku na pastvině. Tato čerstvá tráva poskytuje březím ovcím vysoký stupeň výživy a mírné počasí poskytuje našim čerstvě narozeným mláďatům ten nejlepší start do života.

    Abychom uchránili své ovce před predátory, náš ovčácký pes Mojito stráví celý svůj život na pastvinách společně s nimi. Pozorně je sleduje a je na svou práci jako ochránce hrdý.

    CO JÍ VAŠE JEHŇATA? Naše zdravá půda nám poskytuje bohaté traviny a čisté pastviny, které nám umožňují chovat svá zvířata bez použití antibiotik a hormonů. Všechny tyto prvky společně vytváří vysoce kvalitní, zdravý gurmánský zážitek.

    POUŽÍVÁTE RŮSTOVÉ HORMONY? Naše ovce jsou chovány bez růstových hormonů. I když jsou reprodukční hormony v našem oboru často používány, kvůli řízenému množení, přizpůsobujeme toto období přírodě a jsme schopni chovat samice i bez použití hormonů.

  • K sladkovodním rybám. Jsme pyšní na to, že poskytujeme světově nejlepší sladkovodní ryby, které jsou volně loveny z nedotčených jezer v Kanadě. Společnost má centrálu ve Winnipegu, Manitoba – srdci kanadského vnitrozemského komerčního rybolovu. Naše světová proslulost vysoce kvalitních a konzistentních dodávek úlovků se datuje do roku 1969.

    ČÍM JSOU VAŠE RYBY JEDINEČNÉ? Kanadská studená nedotčená jezera a řeky jsou zdrojem vysoce kvalitních sladkovodních druhů ryb a společnost Freshwater Fish je hrdá na poskytování světově nejlepších ve volné přírodě lovených sladkovodních ryb ze země s největším množstvím sladkých vod na světě.

    Náš candát, jezerní síh, severní štika a mnoho dalších druhů pocházejí od více než 2000 rybářů, kteří loví ve stovkách jezer uvnitř našeho regionu. Každý úlovek se od běžných krmiv odlišuje našimi pěti body rozdílů: široký rozsah lovišť, kvalita, zdroj, chuť a rozmanitost druhů.

    JSOU VAŠE RYBY LOVENY VE VOLNÉ PŘÍRODĚ? UDRŽITELNĚ? Ano. Naše ryby jsou díky našim jezerům bohatým a zdravým zdrojem. Všechny druhy ryb jsou loveny ve volné přírodě z čistých, nedotčených jezer severní a západní Kanady – v těchto vodách se neustále monitoruje znečištění a obsah populace.

    KDO LOVÍ VAŠE RYBY? Zachováváme rozmanitost mezi rybáři. Komerční rybolov je často jedním z hlavních ekonomických příležitostí pro obyvatele v mnoha odlehlých komunitách, kde hrdě působí společnost Freshwater Fish.

    JAK JSOU RYBY ZPRACOVÁVÁNY? Víme, že bezpečnost potravin má pro naše zákazníky zásadní význam. Kontrola kvality začíná ve chvíli, kdy jeden z našich rybářů tahá úlovek z jednoho z našich nedotčených kanadských jezer. Ryby jsou baleny do ledové tříště a pak se hygienicky a rychle přepravují.

    CO BEZPEČNOST POTRAVIN? Naše zařízení je federálně kontrolováno a ověřeno HACCP a ortodoxní unií (OU). Máme stálý závazek kvality a bezpečnosti potravin co se týče celého našeho zpracování a stojíme si za svými postupy na 100%.

  • Založena 1.prosince 2000, společnost Keltic Seafoods Ltd. se nachází v nedotčeném přístavu Port Hardy, u North Vancouver Island, v centru hlavního pacifického loviště na západním pobřeží.

    CO DĚLÁ SPOLEČNOST KELTIC SEAFOODS JEDINEČNOU? Naše strategická poloha v přístavu Port Hardy znamená, že jsme schopni naložit a zpracovat ryby během několika hodin od ulovení. Také to znamená, že máme přístup k některým světově nejvíce nedotčeným a produktivním rybářským vodám u North Vancouver Island.

    JAK JSOU VAŠE RYBY ZPRACOVÁVÁNY? Jsme federálně registrovaný zpracovatelský závod, schválený pro vývoz do celého světa, včetně Evropské unie. Náš závod je schválen a certifikován kanadskou potravinářskou inspekcí (CFIA) a všechny naše ryby jsou zpracovávány podle přísných norem a postupů, které jsou přísně kontrolované CFIA.

    JSOU VAŠE RYBY LOVENY PRAVIDELNĚ?VE VOLNÉ PŘÍRODĚ? Náš platýs, sleď, sardinky a hejk jsou loveni ve volné přírodě. V závislosti na ročním období a ročních rybolovných kvót, může být náš losos buď ulovený ve volné přírodě nebo z místních chovů.

    Zavázali jsme se k trvale udržitelnému rybolovu, který je moudře spravován tak, aby byla zajištěna dlouhodobá udržitelnost přírodních populací ryb, stejně jako ekonomická stabilita pobřežních komunit.

    1. Sunfresh farms vlastní družstvo albertských zemědělců, kteří pěstují čerstvou, skvěle chutnající a výživnou zeleninu na místních prérijních polích.
    2. Jsme lídrem v oblasti bezpečnosti potravin, kvality potravin a dodávek ovoce a zeleniny, přinášíme místní produkci albertským spotřebitelům a přispíváme k růstu místní zemědělské komunity.

    Našimi dodavateli jsou malé rodinné farmy, které o svou úrodu skvěle pečují pomocí zemědělských metod a jsou zodpovědní a opatrní ohledně zpracování půdy. Charakterizujeme se obsahem ovoce a zeleniny, které jsou z místních zdrojů a jsou nakládány tentýž den, kdy byly sklizeny.

    Jednoduše řečeno, místní zelenina se dostane do kuchyní firmy Champion mnohem rychleji, než by se tam mohla dostat jakákoliv jiná dovážená zelenina nebo ovoce. A čím méně času je ovoce a zelenina na cestě, tím je čerstvější a nakonec je i výživnější a chutnější.

Budete mít zájem:  Jak na nachlazení? Co použít? Mrkněte na naše tipy…

Bio v Bille: Od zrní až po steak

Biopotraviny stále více zaplavují supermarkety a hypermarkety v Česku. Není divu, poptávka po produktech ekologického zemědělství roste geometrickou řadou a obchodní řetězce se na ní snaží přiživit, jak nejlépe mohou.

Skoro se zdá, že tatam je doba, kdy se biopotraviny krčily kdesi v temném koutku skryty před zraky zákazníků. Dnes se naopak bio pochoutky hrdě vystrkují světu a peněženkám na obdiv.

Nejinak je tomu i v rakouské síti supermarketů Billa.

Bio v Bille: Od zrní až po steak

Supermarkety Billa pokrývají takřka celou Českou republiku. Dají se nalézt v menších i větších městech. Nabízejí široký sortiment potravin, doplněný o drogistické zboží a potřeby pro domácí zvířata.

Sympatické je, že se nesnaží konkurenci za každou cenu drtit přehnaně nízkými cenami, ale spíše bohatou nabídkou doplněnou i o gurmánské chuťovky a speciality za poměrně přijatelné ceny.

Pravda, dobroty pro labužníky i biopotraviny je lepší hledat spíše v krajských metropolích než na maloměstech, ale obecně se Billa docela snaží dopřát zákazníkovi poměrně slušný výběr. Sama jsem si k nákupu vybrala supermarket v pražské Celnici přímo v srdci Prahy.

Hledejte zelenou

Pro zákazníky, kteří nemají s biopotravinami příliš bohaté zkušenosti nebo prostě jen spěchají, má Billa sympatický naváděcí systém. Produkty ekologického zemědělství jsou vzhledem ke své povaze rozmístěny v několika regálech po celé prodejně, a tak by nemusely být snadno k nalezení.

Obchod nabízí prosté řešení, část regálu s biopotravinami je vždy označena zeleným pruhem s nápisem BIO produkt ekologického zemědělství. U bio ovoce a zeleniny je navíc speciální cedule s logem biopotravin. Už na první pohled je jasné, co je bio a co nikoliv. Pokud by to někomu přesto nestačilo, objeví obvykle slovo bio i na cedulce s cenou.

U váženého zboží se z popisky dozví i zemi původu.

Budete mít zájem:  Pozor na vodní dýmku, může škodit jako vykouřená krabička cigaret

Hned u vstupu do prodejny jsem narazila na několik košů s bio zeleninou a ovocem, které snadno vyvrátily mýtus, že bio musí být zákonitě nevzhledné, strupovité a nebo dokonce napadené plísněmi. Vše bylo naprosto čerstvé, bez známek únavy nebo poškození.

Nepotěšilo mě však,  že ani jeden kousek nepocházel z Česka, případně Rakouska či Německa, odkud se k nám bio ovoce a zelenina nejčastěji dovážejí. Mrkev (47 Kč/kg), rajčata (70 Kč/kg), brambory (40 Kč/kg) i jablka odrůdy Golden Delicious (74 Kč/kg) pocházely z Itálie.

Bio banány putovaly až z Ekvádoru a bio cibule (50 Kč/kg) z Argentiny, což působí přinejmenším podivně, když cibule zcela běžně roste v českých podmínkách.

Navíc je tak popřený princip ekologického zemědělství minimálně zatěžovat přírodu, protože se při dopravě cibule z Jižní Ameriky vyprodukuje velké množství škodlivin.

Zrní pro vegetariány

Bio v Bille: Od zrní až po steak

V Bille je ke koupi také bio pečivo, výběr je ale výrazně chudší než ve specializovaných prodejnách biopotravin. Vzhledově ani cenově se bio výrobky prakticky nijak neliší od běžného celozrnného pečiva. Bio celozrnný šnek, croissant a tyčinka přijdou shodně na 8 Kč. Pokud se ale chystáte vrhnout na zobání, máte v Bille z čeho vybírat. Ke koupi jsou jednak zahraniční balíčky sušeného ovoce nebo oříšků (od 30 do 60 Kč), ale i české sáčky mimo jiné se sušenými bio meruňkami, při jejichž zpracování se na rozdíl od konvenčně vyráběných nepoužívá síra, a mohou je tak konzumovat i malé děti. Pochutnat si také můžete na sladkých i slaných sušenkách, krekrech a rýžovém chlebíčku.

Základní potraviny jako cukr, mouka nebo těstoviny seženete v Bille bez problémů. Všechny dokonce v několika druzích. Bio luštěniny, stejně jako bio kuskus, pohanka a výrobky z ní jsou naprostou samozřejmostí. Rýže se nabízí v několika variantách, divoká (55 Kč/kg), kulatozrnná a dlouhozrnná (oboje za 33 Kč/kg). V nabídce je také několik druhů koření a bylinek, stejně jako olejů a kečupů.

Bio pro masožravce

Bio v Bille: Od zrní až po steak

Pokud chcete pro bio nadchnout i zaryté odpůrce, osvědčenou taktikou je nabídnout jim pořádný kus žvance nejlépe živočišného původu. Billa deklaruje, že nabízí různé druhy vepřového, hovězího, jehněčího masa a chlazených kuřat v celku. Dohromady to je asi 20 variant masa k přímému kuchyňskému zpracování.

Skutečnost je ale o poznání méně barvitá. V době mé návštěvy se prodávala jehněčí kližka a pečeně s kostí, dva druhy vepřového a tři hovězího. Všechno maso bylo zhruba o 50 až 100 % dražší než konvenčně produkované.

Příjemné ale je, že pocházelo z českých farem, tedy nevozí se z dalekých zahraničních končin. Postupně se v Bille začínají objevovat i uzeniny.

Osobně mě zaujal bio lovecký salám, na jehož obalu je uvedeno, že k výrobě 100 g výrobku, bylo použito 149 g masa.

V supermarketu si svoje najdou také příznivci mléka a mléčných výrobků. V této kategorii je cenový rozdíl mezi bio a obyčejnými produkty nejmenší.

Ke koupi se nabízí české bio jogurty, české mléko, český ochucený tvaroh (vanička 18 Kč) a rakouská zakysaná smetana i několik rakouských jogurtů.

V nabídce jsou také vážené české tvrdé sýry, eidam (235 Kč/kg), uzený eidam (275 Kč/kg) a ementáler (255 Kč/kg). K tomu balené plátkové sýry opět z Česka.

Budete mít zájem:  Jak na nové já? Změňte své návyky

Košík plný dobrot

Bio v Bille: Od zrní až po steak

Na to, že je Billa supermarket, nabízí velmi slušný výběr biopotravin. Navíc je uzpůsobený žaludku běžného českého spotřebitele, takže se z nakoupených výrobků dá uvařit „normální jídlo“, kterým nepohrdne ani muž tvrdošíjně odmítající zdravou stravu. Příznivý je také poměr mezi zahraničními a českými produkty ve prospěch domácích. Ačkoliv má Billa vlastní privátní řadu bio potravin rakouského původu (prodává se pod označením Ja! Natürlich), v pražské Celnici jsem objevila jen několik jejich zástupců.

Celkově mě Billa příjemně překvapila. Potěšil mě poměrně bohatý výběr, přehledné označení biopotravin a hlavně dostatek českých výrobků.

Co by ovšem mohla Billa vylepšit, je více ovoce a zeleniny od českých dodavatelů nebo minimálně od nejbližších sousedů. Možná by pak kilogram jablek nevyšel tak draho.

Pokud si ovšem chcete dopřát běžný nákup v bio kvalitě, je tento supermarket dobrou volbou.

Foto: Ivana Dvorská, Vitalia.cz

Billa Celnice
V Celnici 1031/4
Praha 2
Tel.: 222 240 401
Otevírací doba:
Po-So: 7–21 h.
Ne: 8–21 h.

www.billa.cz

Další články:

Jiří Bílek: Farmaření je životní styl. Cestu k němu jsem si ale musel najít

V roce 2019 uvedli do provozu také faremní porážku s bourárnou pod veterinární kontrolou. To je Rodinná farma Bílkovi. „Život na farmě je životní styl. Zaměstnání by člověk neobětoval tolik času a energie,“ přibližuje Jiří Bílek.

Farmaření je u vás v rodině tradicí. Kam až tato tradice sahá?Zemědělství má v naší rodině sedmdesátiletou tradici. Se zemědělstvím u nás začal náš dědeček. Jako jediný z obce nepodlehl kolektivizaci a nevstoupil do JZD. Po dědovi potom přebral zemědělství náš táta, po něm můj bratr a nyní jsme v tom s bratrem spolu.

Máte tedy k zemědělství vztah již od dětství?V dětství to byla spíš povinnost. Zpětně jsem ale za to, co jsem prožil a zažil, velmi rád. Pamatuju si, jak jsem jako dítě běhal za dědou, když oral koňmi.

Cestu jste si tak musel najít?Rozhodně, nepřišlo to úplně samo. Po škole jsem nejprve odešel na zkušenou do světa, vždycky mě lákalo cestování a poznávání světa. Během toho jsem vystřídal několik zaměstnání. Všechno to tak ale mělo být, abych se domů a k zemědělství zase vrátil.

Půjde někdo i ve vašich šlépějích?Těžko říct. Mám třináctiměsíčního syna Jindříška, uvidíme až za pár let, zda ho to chytne a u zemědělství zůstane.

Co pro vás život na farmě znamená? Je to kromě zaměstnání také koníček?Je to především životní styl.

Nemůže to být zaměstnání v tom pravém slova smyslu, protože zaměstnání by člověk nikdy neobětoval tolik času a energie. Mám rád přírodu a práci na čerstvém vzduchu.

Největší radost mám, když s láskou vychovaná zvířata neskončí na velkokapacitních jatkách nebo v zahraničí a maso se prodá lidem v našem okolí.

Jak velkou plochu obhospodařujete?Obhospodařujeme louky a pole v okolí Chornic a obce Slatina nedaleko města Jevíčko.

Jak vypadá váš běžný den? Je vůbec nějaký takový?To mě vede k další otázce. Co je vůbec běžný den pro zemědělce v této době? Člověk neví, jestli je víc podnikatel nebo zemědělec.

Vše je spojeno s obrovskou byrokracií, se kterou se člověk dnes a denně střetává. Jeden den řešíte chod farmy, druhý děláte krmivo pro zvířata – při nejhorším obojí dohromady a to jsou opravdu velmi náročné dny. Běžný den nemám. Každý je jiný.

Někdy je to náročnější než jindy, ale člověk by neměnil.

Jak se mění trh s masem?Velmi. Lidé už neřeší jen cenu v obchodech, ale zajímají se také o kvalitu potravin a chtějí daleko více podporovat místní farmy. Pro některé je to vyloženě životní styl a potraviny vyhledávají buď přímo u farmářů ze svého okolí a doplňují to nákupy v bezobalových prodejnách. Lidem dává smysl potravinová soběstačnost v regionu a ekologie obecně.

Přečíst článek ›

Jak na tom dnes jste? O maso je tedy zájem?Ano, velký. Pořád máme co dělat, čímž našim zákazníkům opravdu moc děkujeme. Jejich podpory si velmi ceníme.

Co všechno nabízíte?Především vyzrálé hovězí maso, obilí a okrajově také dýně. Porážíme nejen naše býky, ale i hovězí od drobných zemědělců z našeho okolí, kteří stejně jako my dbají na celkovou životní pohodu zvířat, tzv. welfare.

Kdo jsou vaši odběratelé? Máte nějaké VIP odběratele?Jedná se většinou o lidi z okolí, ale najdou se i tací, kteří za námi přijedou od Ostravy, Pardubic či Brna. Mezi odběrateli se najdou i doktoři, právníci i majitelé různých firem.

Ovlivnila vás nějakým způsobem současná situace na trhu?Na jaře o maso poměrně znatelně zájem opadl. Nikdo nevěděl, co se bude dít a jak se situace bude vyvíjet. Nyní je ale zájem tak velký, že máme co dělat, abychom poptávku pokryli.

Chystáte nějaké novinky?Určitě. Nyní necháváme hovězí maso zrát 9 dní. V budoucnu chceme přistavět zrací box a nechat maso suchým zráním zrát více než 21 dní. Dále bychom také chtěli maso sušit.

Čím je pro vás maso? Umíte si představit, že byste nejedl maso?Maso pro mě znamená zdroj vitamínů a minerálů. Snažíme se jíst zdravě. Máme často i bezmasé pokrmy, není rozhodně podmínkou, že maso musím mít denně na talíři. Držím se toho, že základem je vyvážená strava.

Jak se stavíte ke stále hlasitějším, i když ne úplně podloženým, výzvám k omezení konzumace hovězího masa, ať už v zájmu vlastního zdraví, nebo dokonce v zájmu celého životního prostředí?Určitě nedává smysl převážet maso z druhé strany zeměkoule, kde se chovají zvířata v tisícových stádech jako výrobní artikl. Maso je a bude součástí našich jídelníčků. Pokud je maso kvalitní a jeho cena je této kvalitě úměrná, není nutné ho jíst v takovém množství. Jsem přesvědčen, že udržitelná cesta je Slow Food.

Co dalšího vás baví?Vymýšlení nových projektů a jejich následná realizace. Ať už se to týká ekologie, moderních technologií nebo soběstačnosti a udržitelnosti zemědělství. Ani zájem o cestování a poznávání nových věcí mě neopustil.

Přečíst článek ›

Slow Food

Hnutí založil v 80. letech 20.století Carlo Petrini v Itálii jako protiklad fast foodu. Jeho cílem je naučit vážit si kultury stolu, chránit a vychutnávat si místní produkty, které by mohly být odsouzeny k zániku na úkor mezinárodní standardizace potravinářskách výrobku. Hnutí Slow Food prosazuje místní produkty a domácí odrůdy plodin.

Příběh masaMaso z Rodinné farmy Bílkovi pochází z býků, které Bílkovi chovají ve volném ustájení na hluboké podestýlce a krmí výhradně krmivy z vlastní produkce, což se odráží na jejich zdraví a kvalitě masa.

„Tím, že jsme uvedli do provozu vlastní miniporážku v areálu farmy, nejsou zvířata vystavována nadměrnému stresu. Po porážce necháváme maso ve čtvrtích zrát tzv. suchým zráním 9 dnů v chladícím boxu při konstantní teplotě a vlhkosti.

Během tohoto procesu dochází k přirozeným enzymatickým a biochemickým procesům, které mají za následek zkřehčení a zvýraznění chuti masa. Takové maso je pak pro kuchyňskou úpravu nejvhodnější, jelikož je měkké a příjemně aromatické,“ říká Jiří Bílek.Prodej je určen koncovým zákazníkům. Maso je vakuově baleno.

Prodáváme jej ve formě smíšených 10kg balíčků nebo si můžete objednat speciality jako nízký a vysoký roštěnec, pravou a falešnou svíčkovou a také mnohé druhy z vnitřností,“ zakončuje Jiří Bílek.

(Více na www.farmabilkovi.cz)

  • Doporučení pro kuchyňskou úpravu• Přední maso – vhodné na dušení, vaření, pečení• Zadní maso – hodí se na pečení, španělské ptáčky, steaky• Pupek – pro přípravu polévek i omáček; lze připravit i roládu či kapsu• Hrudí – na vaření, pečení• Žebro – namarinované výborné na pečení nebo do základu silného vývaru• Nízký roštěnec – nejlepší na grilování, lze použít i k dušení nebo z něj připravit roastbeef• Vysoký roštěnec – steakové maso• Pravá svíčková – vhodný na přípravu tatarského bifteku, vysokých steaků či medailonků
  • • Falešná svíčková – lze použít na tatarský biftek, vhodné k dušení, opečení v celku, na ragů či medailonky

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector