8 tipů jak jíst superpotravinu Camu Camu

Nádherné šaty po vzoru Popelky sice v lískových oříšcích nejspíš nenajdete, zato jsou ale nabité prospěšnými látkami pro naše zdraví.

Jejich typická nasládlá chuť je nepostradatelnou součástí mnoha světově známých cukrovinek i tradičního vánočního cukroví.

Pojďte se s námi podívat, co se pod slupkou lískových oříšků skrývá, jak mohou prospět vašemu zdraví a v jaké podobě je lze v kuchyni použít.

Co se v článku dozvíte?

8 tipů jak jíst superpotravinu Camu Camu

Bohatství pod tvrdou skořápkou

Lískové ořechy jsou semena lísky obecné, která se pěstuje především v Turecku, jižní Evropě, či Spojených státech. Tento keř ale s velkou pravděpodobností důvěrně znáte i vy, protože se hojně vyskytuje i u nás.

Pro všechny rostliny je typické, že do svých semen ukládají ty nejcennější a nejvýživnější látky.

I pod skořápkou plodu lísky se tak skrývají nasládlé zásobárny energie, které jsou navíc doslova nabité blahodárnými živinami.

Ořechy a semena mají vysokou energetickou hodnotou tvořenou především tuky. Tyto tuky jsou ale prospěšné pro naše zdraví a není potřeba se jich bát.

I lískové oříšky jsou bohatým zdrojem mononenasycených mastných kyselin.

Nejvíce zastoupenou mastnou kyselinou je esenciální kyselina linolová z řady omega-6, která pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) a naopak přispívá ke zvýšení toho zdravého (HDL). 

Každý lískový oříšek v sobě ukrývá i pořádnou dávku minerálů. Lidský organismus si tyto důležité látky nedokáže sám vyrobit, a tak je potřeba je v dostatečné míře přijímat potravou.

Z důležitých minerálních látek najdeme v lískáčích hlavně železo, vápník a zinek, které jsou důležité pro správný růst a vývoj. Ukrývají v sobě ale i fosfor, draslík, měď a hořčík.

 

8 tipů jak jíst superpotravinu Camu Camu Lískové oříšky jsou bohatým zdrojem mononenasycených mastných kyselin.

Lískové ořechy jsou navíc významným zdrojem vitamínů ze skupiny B.

Najdeme v nich například vitamíny B1 a B3, které pomáhají našemu metabolismu a podporují činnost nervového systému. Vitamín B2 je zase důležitý pro vitalitu kůže a očí.

Vitamín B6 podporuje tvorbu červeného krevního barviva hemoglobin. Pro produkci červených krvinek je klíčový vitamin B9, který v nich taky najdete.

Další důležitou složkou v lískovém oříšku je vitamín E, který se řadí mezi antioxidanty. Je vědecky prokázáno, že vitamin E chrání buňky před volnými radikály i oxidativním stresem a napomáhá v organismu snižovat zánětlivost.

Antioxidanty v lískových oříšcích jsou zejména takzvané fenolové sloučeniny. Ty přispívají ke snížení hladiny cholesterolu a podporují činnost srdce.

Vzhledem k tomu, že nejvíce vitamínů obsahuje slupka oříšku, je nejlepší konzumovat celá nepražená jádra.

7 výhod pro zdraví

Vysoký obsah vitamínů, minerálů, zdravých tuků a dalších prospěšných látek dělá z lískáčů dobrotu, která prospěje vašemu tělu i kráse. Vybrali jsme pro vás sedm hlavních důvodů, proč jíst lískové oříšky.

1. Dokonalé palivo pro mozek

Vzhledem k vysokému obsahu vitamínů skupiny B a E a nenasycených mastných kyselin jsou lískové ořechy skvělou zásobárnou energie pro mozek. Podle výzkumů zvyšuje pravidelná konzumace lískových oříšků schopnost koncentrace, zlepšuje kognitivní a paměťové funkce i celkovou funkci nervového systému.

2. Srdce jako zvon

Vysoká koncentrace antioxidantů a zdravých tuků prokazatelně přispívá ke snížení hladiny škodlivého cholesterolu v krvi. Díky tomu se zvyšuje průchodnost tepen, což podporuje správnou srdeční činnost. Oříšky jsou skutečnou srdeční záležitostí!

8 tipů jak jíst superpotravinu Camu Camu Lískáče jsou plné antioxidantů, které bojují proti oxidativnímu stresu.

3. Metabolismus rozjetý na plné obrátky

Vrtá vám hlavou, jak je to s vlivem lískových oříšků na hubnutí? Ačkoliv mají stejně jako ostatní druhy ořechů a semen vysokou energetickou hodnotu, v přiměřeném množství se skvěle hodí i do redukčního jídelníčku. Jsou totiž vynikajícím zdrojem vitamínu B6, který v lidském těle podporuje enzymatické procesy.

Díky tomu dochází ke správnému zužitkování bílkovin, cukrů a tuků z potravy. Vitamín B6 hraje důležitou roli také v procesu přeměny zásobních cukrů v játrech na energii. V rozumném množství mají tedy lískové ořechy na metabolismus stimulační účinky a ani vědecké studie neprokázaly souvislost mezi jejich dlouhodobou konzumací a nárůstem hmotnosti.

4. Vlasy jako koruna krásy

Nedostatek některých látek se může negativně projevit na kvalitě a vzhledu vlasů a často bývá také důvodem jejich nadměrného vypadávání. Lískáče obsahují hned několik složek, které zdraví a krásu vlasů podporují.

Jsou jimi především omega-3 mastné kyseliny, vitamíny ze skupiny B a minerály jako zinek, vápník, hořčík a železo.

Pokud toužíte po nádherné kštici jako z reklamy, lískové oříšky jsou pro vás to pravé ořechové.

8 tipů jak jíst superpotravinu Camu Camu

5. Pro regeneraci svalů

Pro sportovce jsou lískové ořechy nejen vynikajícím zdrojem energie, ale také hořčíku.

Tento minerál přispívá ke správné činnosti nervového systému, reguluje hladinu cukru v krvi i krevní tlak a především podporuje fungování svalů včetně toho nejdůležitějšího – srdce.

Při vysoké fyzické zátěži se nedostatek hořčíku může projevit nepříjemnými svalovými křečemi. Navíc vstřebávání hořčíku do těla napomáhá i přirozený obsah vitamínu B6

6. Pro ostříží zrak

Oko je velmi složitý orgán, který pro správné fungování spotřebovává hodně kyslíku. Z tohoto důvodu jsou oči velmi citlivé na oxidační stres způsobený volnými radikály.

Lískáče jsou bohatým zdrojem vitamínu E, který působí proti volným radikálům, a chrání tak oční tkáň před poškozením.

Lidské tělo si vitamín E neumí samo vyrobit, a tak je jeho příjem v potravě skutečně důležitý.

7. Pro lepší zažívání

Vysoký podíl bílkovin a vlákniny zajistí, že lískové oříšky zasytí na dlouhou dobu. Navíc tyto složky pozitivně působí na trávení. Pokud chcete lískáče probudit do plné síly, můžete je i aktivovat. Lískové ořechy se doporučuje máčet po dobu asi 7 hodin. 

8 tipů jak jíst superpotravinu Camu Camu

7 tipů, kde využít lískové oříšky

Lískooříšková příchuť patří celosvětově k těm vůbec nejoblíbenějším a není se čemu divit. Jemná nasládlost a bezkonkurenční křupavost se skvěle hodí do zmrzlin, čokolád, krémů, sušenek, vánočního cukroví a dalších, nejen sladkých jídel.

Vzhledem ke skutečně skvělému nutričnímu profilu lískových ořechů je nejlepší jejich jádra konzumovat v raw podobě. V kuchyni je ale jejich využití opravdu široké, a tak vám přinášíme několik (ne)tradičních tipů, kam je jednoduše přidat.

1. Zdravé mlsání nejen k filmu

Rádi si při sledování televize dopřejete nějakou dobrotu, ale po sáčku brambůrků vás trošku hryže svědomí? Pak vám doporučujeme nezdravé smažené chipsy nahradit naším MYXem aktivovaných ořechů! Nejen, že skvěle křupou, ale navíc vaše tělo zásobí cennými a zdraví prospěšnými látkami.

2. Energie na cesty i tréninky

Nutriční hodnoty lískových ořechů jsou vysoké, a tak skvěle poslouží jako rychlý a zdravý zdroj energie. Na výletě či tréninku proto mějte vždy po ruce naši lískooříškovou proteinku, která vás nejen skvěle zasytí, ale dodá vám také energii a hořčík tolik důležitý pro regeneraci svalů. 

8 tipů jak jíst superpotravinu Camu Camu Vezměte si s sebou na cesty do kapsy lískooříškovou proteinku!

3. Lahodná pasta na pečivo i na lžičku

Když se řekne lískový oříšek, řada z nás si jako první vybaví Nutellu. Ta sice chutná výborně, ale po přečtení složení nejednoho přejde chuť. Sklenice plná cukru, ztužených rostlinných tuků a aditiv.

Nemusíte ale zoufat, náhradou může být lískooříšková pasta, která obsahuje jen a pouze lískáče bez sladidel a aditiv. Pokud toužíte po kakaovější chuti, můžete přidat kakao, trošku vanilkového extraktu a sladidlo podle chuti.

Mmm! Samotnou pastu můžete použít na přípravu krémů, jako pomazánku pečivo nebo klidně jen tak na lžičku. 

4. Ozdoba na dort i na domácí pečení

Myslíme i na ty, kdo mají raději lískové oříšky bez slupky. Na čokoládě totiž vyniknou daleko lépe nahé. Velkou parádu udělají při zdobení dezertů i vánočního cukroví.

Obalené ve sladké krustě to umí lískáče taky rozbalit, nebojte. Takto upravené skvěle přidají sladkost do svěžích ovocných dezertů. Nasucho pražené blanšírované lískové ořechy můžete přidat například do polévek, salátů nebo rizota.

Skvěle tam zakřupou, uvidíte.

8 tipů jak jíst superpotravinu Camu Camu

Lískooříškovou pastou a kousky nasekaných ořechů dozdobíte i naše brownies!

5. Koktejl plný bílkovin

Všechny zastánce svalů a zdravého stravování zajisté potěší lískový protein s 45% obsahem bílkovin. Je zcela bez přidaných látek a sladidel. Stačí protřepat v shakeru s vodou či mlékem a pak už si jen užívat tu báječnou chuť. Proteinový prášek z lískáčů navíc využijete také třeba při přípravě pečených i nepečených dezertů nebo do ovesné kaše.

6. Hořkosladká symfonie

Kombinace sladké lískooříškové chuti s kvalitní hořkou čokoládou je jednoduše dokonalá. Naše lískové oříšky v 70% hořké čokoládě se stanou vaší novou závislostí.

Nezbyde vám, než si svou pravidelnou dávku této dobroty bez výčitek dopřát.

K filmu, dětem jako sladkou tečku po obědě nebo do svátečního kornoutku k narozeninám nebo jako čertovsky dobrou mikulášskou nadílku

7. Po ruce vždy a všude

Ať už milujete lískové oříšky v jakékoliv podobě, v našem sváčonosiči je budete mít s sebou při každé příležitosti. Na výletě vám doplní energii v kombinaci se sušenými datlemi, ve škole nebo práci podpoří činnost mozku spolu s obřími kešu ořechy. Nasekané lískáče v ranní granole nebo ovesné kaši nastartují váš metabolismus pro další produktivní den.

8 tipů jak jíst superpotravinu Camu Camu Proteinové válečky s lískovými ořechy snadno posnídáte i na cestách.

Lískové oříšky jsou vynikajícím zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitamínů, minerálů a dalších látek pro zdraví a krásu vašeho těla. Díky jejich mnohostrannému využití je snadno zakomponujete do mnoha pokrmů sladké i slané kuchyně. Nejsou tak exotické, jako třeba kešu nebo mandle, neměli bychom ale na ně zapomínat. Tak co, kam dáte lískáče jako první?

Budete mít zájem:  Dárek na Vánoce z lékárny: o co je největší zájem?

8 tipů jak jíst superpotravinu Camu Camu

6 tipů, jak sníst více zdravých kalorií. Nebojte se kaloricky bohaté stravy

Dodržovat předepsaný jídelníček a přijímat správné množství makroživin může být někdy náročné. Obzvláště teď, když je léto v plném proudu a my jsme tak často vystavováni téměř tropickým teplotám.

Kdo by měl chuť do sebe během třicítkového vedra v kuse něco ládovat, jen aby dodržel množství kalorií, které má předepsané? Rozhodně se nejedná o nic příjemného a i ti největší jedlíci začínají pociťovat k jídlu mírný odpor.

Všimli jsme si, že tento problém trápí celkem velké množství lidí, a proto jsme se rozhodli vám dát hned 6 tipů, jak se s ním popasovat a ještě si to co nejvíce vychutnat. 

8 tipů jak jíst superpotravinu Camu Camu

1. Udělejte si ovocné smoothie 

Ovoce je bphaté na sacharidy, vlákninu, vitamíny i minerály. No a jaký je lepší způsob, jak si vychutnat co největší porci ovoce, než smoothie? V rozmixované podobě vás až tak nezasytí, ale pořád si zachová veškeré své živiny. Vy si tak můžete nakombinovat jakékoliv ovoce, které máte rádi, a udělat si osvěžující nápoj přesně podle své chuti.

Osobně můžu pro dosažení co největší svěžesti doporučit především jablka, hrozny nebo například kiwi. Pokud se chcete opravdu ochladit, můžete si do svého smoothie přidat také led a jestli se nebojíte většího množství kalorií, klidně přidejte i jogurt nebo kvalitní protein.

Výsledek vám kromě doplnění kalorií také pomůže si o něco víc užít horký letní den. 

8 tipů jak jíst superpotravinu Camu CamuNáš tip! Pokud chcete pouze smoothie na rostlinné bázi, doporučujeme tento veganský protein od BiotechUsa. Neobsahuje žádná umělá barviva ani dochucovadla a jeho chuť vás opravdu mile překvapí. Pokud preferujete klasické proteiny, tak by neměl zůstat bez povšimnutí protein od značky BiotechUSA z natural řady, který je uplně bez sladidel, jedná se pouze o syrovátkový izolát a extrakt z kokosu nebo jahodový prášek. No nezní to skvěle? 

2. Dejte si větší snídani 

Fakt, že ráno bychom neměli vynechávat snídani, znají děti už na základní škole. Snídaně nám pomáhá nastartovat den a dodává nám energii na celé dopoledne. Toho bychom se měli držet především v létě, kdy toho přirozeně sníme v průběhu dne méně než obvykle. Tento problém se dá vyřešit poměrně jednoduše.

Pokud víte, že vám dělá problém konzumovat více jídel za den, snězte jich méně, ale zato větších. Když si dopřejete opravdu vydatnou snídani, můžete v ní obsáhnout velké množství kalorií, které byste těžce přijímali ve zbytku dopoledne.

 Skvělým příkladem takové snídaně může být například ovesná kaše s plnotučným mlékem a kousky čerstvého ovoce, kterou můžete doplnit o rozinky nebo oříšky či ořechová másla

Pokud věříte tomu, že musíte jíst hodně velkých jídel denně, ale soustředit se na malé porce, jste na omylu. Rozhodně vám doporučujeme si pustit video z našeho YouTube kanálu, kde vás Jirka Vacek a Pavel Samek seznámí s touto problematikou detailně: 

3) Jezte vysoce kalorické potraviny

Tato možnost pravděpodobně většinu z vás napadla hned jako první. Když potřebujete dosáhnout určitého množství kalorií, ale víte, že sníte méně jídla než jindy, jednoduše musíte navýšit obsah kalorií v menší porci.

Výborným příkladem jsou různá ořechová másla nebo sušené ovoce. Obojí vám příjemně zpestří téměř jakékoliv jídlo a navíc vám dodá množství kalorií.

 K zahození nejsou ani batáty nebo rýže, které skvěle poslouží jako kalorická příloha k hlavnímu chodu. Pokud si chcete dopřát pouze nějaké menší jídlo během odpoledne, neváhejte a sáhněte po avokádu.

Jedná se bezpochyby o nejoblíbenější ovoce posledních let, a to především díky jeho úžasným nutričním hodnotám. Můžete si ho dát z pečivem, udělat z něj pomazánku nebo ho využít jakkoliv jinak na sladko i na slano. 

4) Odlehčete jídelníček od masa

Někteří z vás to asi neslyší rádi, ale omezení masa ve vašem jídelníčku vám může s dodržováním kalorického příjmu výrazně pomoci. Maso sice nezabere v žaludku hodně místa, ale dlouho se tráví.

 Můžete ho nahradit množstvím jiných potravin, které vám nejenom dodají dost kalorií, ale navíc díky tomu upravíte váš jídelníček, čímž se vyhnete častému stereotypu.

Samozřejmě to neznamená, že by se z vás musel kvůli příjmu kalorií stát vegetariánem, avšak konzumace menšího množství masa je během léta naprosto běžná a ničemu nevadí. 

Pokud se bojíte, že kvůli menšímu obsahu masa budete mít v jídle málo bílkovin, klidně je můžete doplnit proteinovým šejkemTento oblíbený doplněk stravy si můžete dopřát v podstatě kdykoliv během dne

8 tipů jak jíst superpotravinu Camu Camu5) Používejte trávicí enzymy

Čím rychleji trávíte, tím více toho sníte. To pro vás nejspíš není žádná velká novinka.

Když ale víme, že to takhle funguje, proč toho nevyužít v náš prospěch? Pokud chcete ze svého jídla vytěžit maximum živin a co nejméně u toho zatížit svůj trávicí systém, můžete zvážit doplněk stravy, který obsahuje trávicí enzymy, díky kterým pro vás nebude tak náročné během horkého letního dne přijmout dostatek kalorií.

Já osobně mohu z vlastní zkušenosti doporučit především enzymy od společnosti Survival, které mají složení přizpůsobené speciálně pro silové sportovce. Kromě lepšího trávení vám pomohou veškeré živiny využít opravdu na 100 %. 

6) Během jídla nepijte velké množství vody

Pokud každé snědené sousto budete zapíjet vodou nebo čímkoliv jiným, velice rychle budete mít pocit, že už jste najezení, protože vás žaludek bude plný vody. Snažte se proto přehnanému pití během jídla vyvarovat.

 V případě, že se vám jídlo často zdá moc suché, zkuste ho nahradit něčím vhodnějším.

Například pokud víte, že během snídaně vždy vypijete spoustu vody, přidejte k vaší snídani meloun, který vás dostatečně osvěží a zároveň díky němu získáte nějaké kalorie.

Léto bylo a vždy bude v oblasti stravy náročným období pro většinu sportovců, nicméně věříme, že s využitím těchto pár tipů to pro vás bude alespoň o něco jednodušší. 

Mohlo by Vás zajímat: 

Konec výmluvám! Fitness menu s 5 jídly máte hotové za 22 minut. Magda si pro vás připravila super rychlé recepty i spoustu vychytávek.

8 tipů jak jíst superpotravinu Camu CamuProč (ne)řešit sacharidy. Nejlepší rady na hubnutí. Sestav si jídelníček.

​Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.

Royal Pharma BIO Camu Camu 100 kapslí

Sdílet:

Sdílet Tweet Share on Google+

Camu Camu jsou červenofialové bobule ze stromu Myrciaria dubia, který roste v Amazonii. Prášek obsažený v kapslích je 100% čistou formou Camu Camu.

To obsahuje bohaté množství komplexního přírodního vitaminu C, který podporuje normální funkci nervového a imunitního sytému a přispívá ke snížení únavy a vyčerpání. Bio Camu Camu Royal Pharma je ideálním doplňkem stravy pro doplnění vitaminu C v přírodní formě.

Doporučené dávkování

Nutriční informace

100 g
energetická hodnota: 1591 kJ / 380 kcal
tuky 5,15 g
z toho nasycené mastné kyseliny 0,4 g
 sacharidy 76,82 g
z toho cukry 10 g
vláknina 31,1 g
bílkoviny 6,61 g
sůl 0,01 g
Vitamin 6,5 g

Složení

  • 100% prášek Camu Camu (Myrciaria dubia) BIO, rostlinné kapsle (hydroxypropylmethyl celulóza)
  • Hmotnost účinné látky v 1 kapsli: 300 mg

Informace

  • Uchovávejte v suchu, temnu a uzavřeném obalu při teplotě do 30 °C.
  • Ukládejte mimo dosah dětí.
  • Není náhradou pestré stravy.
  • Nepřekračujte doporučené dávkování.
  • Výrobek není určen dětem do 3 let.

Výrobce: Royal Pharma s.r.o., Hořínecká 1010/6, 182 00 Praha 8

Průměrné hodnocení produkut: 0 %

0 % 0 0

Dosud nikdo nehodnotil. Buďte první a ohodnoťte produkt.

Platba a doprava

Hotově/Kartou na prodejněOnline platba kartouTwistoBankovním převodemDobírkaOnline bankovní platba 8 tipů jak jíst superpotravinu Camu CamuČeská pošta – Balík Do ruky8 tipů jak jíst superpotravinu Camu CamuČeská pošta – Balík Na poštu8 tipů jak jíst superpotravinu Camu CamuBalíkovna8 tipů jak jíst superpotravinu Camu CamuPPLZásilkovnaFitness shop Hodonín

Čekejte prosím …

Camu camu BIO, prášek, Vitalvibe

Dopřejte si tento čistě přírodní zdroj vitamínu C! Díky prášku ze 100% ovoce camu camu získáte pro organismus perfektně vstřebatelný vitamín C (7 000 mg, tj. 8 750 % DDD ve 100 g prášku). Mimo to jsou v ovoci přítomny další cenné fytonutrienty, které účinkují s vitamínem C ve vzájemné synergii.

Vitamín C má pro organismus řadu cenných přínosů. Pomáhá k udržení normální funkce imunitního systému. Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Účastní se množství základních procesů a funkcí těla. Vitamín C podporuje udržení optimální vitality organismu a zachování vnitřní rovnováhy. 

Vitalvibe camu camu obsahuje extrémně vysoký podíl vitamínu C, několikanásobně převyšující průměr naměřený v tomto druhu ovoce. 

8 tipů jak jíst superpotravinu Camu Camu

Camu camu (Myrciaria dubia) patří mezi ovoce s největším obsahem vitamínu C na světě. Tento prášek je 100% čistou formou camu camu pocházejícího z původní panenské části amazonského deštného pralesa. Díky velmi šetrnému zpracování zaručuje bohaté množství komplexního přírodního vitamínu C bez přídavku syntetického vitamínu C.

Příznivé účinky vitamínu C

  • Přispívá k normální funkci imunitního systému.
  • Přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
  • Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
  • Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév.
  • Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, dásní a kůže.
  • Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
  • Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E.
  • Zvyšuje vstřebávání železa
  • Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm.
Budete mít zájem:  Nejlepší nápoje při hubnutí a dietě – které to jsou?

Vitamín C v přírodních zdrojích

Vitamín C se v přírodě vyskytuje v ovoci a zelenině. Dostupnost vitamínu C pro lidský organismus je ovlivněna fytonutrienty (například bioflavonoidy), které jsou obsaženy pouze v rostlinných zdrojích, nenajdeme je v syntetických přípravcích. Zastoupení vitaminu C se však v jednotlivých druzích ovoce velmi liší.

Camu camu se pyšní mnohonásobně vyšším obsahem vitamínu C než jiné druhy ovoce. Vitalvibe camu camu je mimořádnou specialitou, má extrémně koncentrovaný obsah vitamínu C – neuvěřitelných 7 000 mg/100g. A to díky tomu, že se získává pouze ze slupky a dužiny, bez semínek. Usušené plody v celku i se semeny u běžně dostupného camu camu obsahují průměrně kolem 3000 mg/100 g.

Jak se naše camu camu zpracovává?

K výrobě čistého camu camu prášku se velice pečlivě sbírají pouze nejzralejší čerstvé bobule z keřů rostoucích na březích kolem původních pralesních řek. Poté jsou jednoduše zpracovány, tj.

omyty, vypeckovány a následně usušeny za velice nízkých teplot, aby nedošlo ke znehodnocení důležitých živin. Prášek je poté prosíván, čímž se získají ty nejmenší, a pro tělo nejvyužitelnější částice.

Konečný produkt je tedy 100% čistý usušený prášek. 

Jak camu camu užívat? 

Prášek camu camu má specifickou hořkokyselou chuť, na kterou si jistě brzy zvyknete. Výborné je přidávat si jej do ovocné šťávy. Nám se osvědčilo smíchat je s přírodní šťávou z arnonie, se kterou se chuťově výborně doplňují.

  • Doporučené dávkování: 1 čajová lžička denně (5 g)
  • Složení: 100% camu camu prášek
  • Testováno na těžké kovy a mikroorganismy
Nutriční hodnoty / Nutritional Facts v 1 dávce: 1 čajová lžička (5 g) ve 100 g / in 100 g
Energetická hodnota / Energy 64 kJ / 15,3 kcal 1289kJ / 306 kcal
Tuky / Fat 0,03 g 0,74 g
z toho nasycené / Saturated Fat 0 g 0,19 g
Sacharidy / Carbohydrates 2,7 g 54 g
  z toho cukry / Sugars 0,2 g 4 g
Vláknina / Fibre        1,4 g 28 g
Bílkoviny / Protein 0,3 g 6,8 g
Sůl / Salt** 0,01 g 0,18 g
Vitamín C 350 mg (437 %) 7000 mg (8750 %)

* Referenční hodnoty příjmu

Ukládejte mimo dosah dětí. Skladujte na chladném, temném a suchém místě. Nepřekračujte denní doporučenou dávku. Není náhradou pestré stravy. Není určeno dětem do 3 let, těhotným a kojícím ženám.

Sedm prokázaných zdravotních benefitů camu camu

Sedm prokázaných zdravotních benefitů camu camu. foto: Shutterstock

  • Čerstvé camu camu má kyselou chuť, proto jej ve formě doplňků stravy nacházíme v podobě pilulek, džusu nebo jako prášek.
  • Camu camu se považuje za superpotravinu – hlavně díky vysokému obsahu určitých živin a účinným rostlinným složkám, mezi něž patří i vitamín C.
  • Níže vám přinášíme 7 prokázaných  zdravotních benefitů camu camu:

Vysoký obsah vitamínu C

Camu camu je bohaté na vitamín C.

Vitamín C plní v těle mnoho úloh. Pomáhá například posilovat váš imunitní systém a je potřebný pro vznik kolagenu – proteinu, který podporuje vaši kůži, kosti a svaly.

Vitamín C je navíc velmi silný antioxidant, který chrání vaše buňky před nestabilními molekulami zvanými volné radikály. Ačkoliv jsou volné radikály normálním vedlejším produktem buněčné funkce, vlivem stresu, špatného jídelníčku a v důsledku vystavení se znečištění se jich může v organismu utvářet nepřiměřené množství.

  1. Pokud je množství volných radikálů v organismu vyšší než množství antioxidantů, vede to ke stavu zvanému oxidační stres, který má spojitost s chronickými nemocemi jako je cukrovka, srdeční choroby a rakovina.
  2. Příjem potravin s vysokým obsahem antioxidantů jako je vitamín C pomáhá předcházet oxidačnímu stresu a čelit poškození volnými radikály.
  3. Camu camu obsahuje přibližně až 3 gramy vitamínu C ve 100 gramech tohoto ovoce.

Avšak vzhledem k jeho silně kyselé chuti se zřídkakdy jí čerstvé a obvykle se prodává v práškové formě. Vzhledem k tomu, že prášek již neobsahuje žádnou vodu, je v něm více vitamínu C na gram, než v čerstvých bobulích.

  • Podle štítků s obsahem živin vám prášek camu camu může dodat až 750 % doporučené denní dávky (DDD) vitamínu c v kávové lžičce (5 gramů).
  • Mějte však na paměti, že úrovně vitamínu C v produktech camu camu se mohou výrazně lišit například podle toho, kde se ovoce pěstovalo.
  • Shrnutí: Camu camu obsahuje spoustu vitamínu C, který v těle působí jako silný antioxidant a je nezbytný pro zdraví vaší kůže a imunitního systému.

Obsahuje silné antioxidanty

Camu camu má působivé antioxidační schopnosti, je napěchovaný vitamínem C a mnoha dalšími účinnými složkami jako jsou antioxidanty zvané flavonoidy včetně antokyanů a kyseliny ellagové.

Antioxidanty jsou látky, které chrání vaše buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Pokud máte v těle nadměrné množství volných radikálů, může to po čase vést k chronickým nemocem jako jsou srdeční choroby a rakovina.

Vysoký obsah antioxidantů v camu camu může být obzvláště prospěšný kuřákům, neboť kouření vytváří nadměrné množství volných radikálů, což vede k oxidačnímu stresu.

V týdenní studii, které se účastnilo 20 kuřáků, ti z nich, kteří denně vypili 70 ml džusu z camu camu s obsahem 1050 mg vitamínu C, měli výrazně nižší hodnoty markerů oxidačního stresu a zánětlivosti, mezi něž patří například C-reaktivní protein (CRP).

Navíc u placebo skupiny, která brala vitamin C v tabletách, nedošlo u těchto markerů ke změnám. Naznačuje to, že kombinace dalších antioxidantů z camu camu má silnější antioxidační vliv než samotný vitamín C.

Shrnutí: Camu camu obsahuje kombinaci antioxidantů, které bojují proti reaktivním molekulám zvaným volné radikály, což může být ku prospěchu obzvláště kuřákům.

Může potlačovat zánět

  1. Camu camu může být účinné při potlačování zánětu v těle.
  2. Chronický zánět má negativní dopad na zdraví vašich buněk a bývá spojován s rakovinou, srdečními chorobami a autoimunitními nemocemi.

  3. Dužina ovoce camu camu obsahuje kyselinu ellagovou – antioxidant, který prokazatelně potlačuje enzym spouštějící zánět aldózu reduktázu.

  4. Studie, jíž se účastnili muži-kuřáci, zjistila, že těm, kteří celý týden pili každodenně 70 ml džusu z camu camu s obsahem 1050 mg vitamínu C, významně poklesly hodnoty zánětlivých markerů interleukinu (IL-6) a vysoce senzitivního C-reaktivního proteinu (hsCRP).

Tento efekt však nebyl pozorován v kontrolní skupině, která brala tablety obsahující stejné množství vitamínu C. Naznačuje to, že camu camu může obsahovat kombinaci prospěšných složek, které našemu tělu pomáhají v boji se zánětem.

Ačkoliv jsou tyto závěry slibné, je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom lépe porozuměli potenciálním protizánětlivým účinkům camu camu.

Shrnutí: Camu camu dokázalo snížit hodnoty zánětlivých markerů, avšak k objasnění těchto zjištění je zapotřebí dalšího výzkumu.

Další potenciální benefity

Vědecký výzkum potenciálních zdravotních benefitů camu camu je omezený.

Přesto některé studie naznačují, že camu camu může skýtat následující benefity:

  • Snížení tělesné hmotnosti. Studie na zvířatech naznačují, že toto ovoce může vést ke snížení tělesné hmotnosti tím, že zvýší počet spálených kalorií a má pozitivní vliv na střevní bakterie.
  • Lepší hodnoty krevního cukru. Studie na 23 zdravých účastnících ukázala, že camu camu může minimalizovat prudký vzestup hladiny krevního cukru po konzumaci jídla s vysokým obsahem sacharidů.
  • Antimikrobiální vlastnosti. Ve laboratorní studii brzdily slupky a semínka camu camu bakteriální růst potenciálně nebezpečných bakterií Escherichia coli a Streptococcus mutans.
  • Zdravější krevní tlak. Laboratorní studie i studie s lidskými subjekty zjistily, že toto ovoce může pomoci snížit krevní tlak podporou dilatace krevních cév.

Je důležité poznamenat, že studie v této oblasti jsou omezené a z dostupného výzkumu je mnoho studií pouze laboratorních nebo prováděných na zvířatech.

Je tedy zapotřebí mnoho více kvalitních studií, které by potenciální zdravotní benefity camu camu potvrdily.

Shrnutí: Camu camu může mít antibakteriální vlastnosti může pomoci snížit krevní tlak, tělesnou hmotnost a hladinu krevního cukru. K potvrzení těchto zjištění je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Jak se camu camu užívá

Camu camu je velmi kyselé, takže pro mnoho lidí je nepříjemné jíst toto ovoce v původní formě.

Camu camu je však dostupné ve formě dužiny, protlaku nebo džusu, které jsou často oslazené, aby se zlepšila chuť.

Nejoblíbenější je však v práškové formě. V této formě bez vody je koncentrace camu camu vyšší a jeho trvanlivost delší.

Prášek camu camu lze snadno přidat do smoothie, k vločkám, musli, do jogurtů a salátových dressingů. V kombinaci s dalšími chutěmi lze zredukovat jeho kyselost, takže je chutnější.

  • Camu camu je dobré přidávat do jídla až po jeho uvaření, abychom předešli ztrátě živit vlivem tepla (obzvláště vitamínu C).
  • Kromě zmíněných forem je camu camu dostupné také ve formě extraktů a koncentrovaných doplňků, které můžete koupit v místě svého bydliště nebo na internetu.
  • Shrnutí: Camu camu je velmi kyselé, takže nejjednodušší způsob, jak jej zařadit do svého jídelníčku, je ve formě prášku nebo v doplňcích.

Potenciální vedlejší účinky camu camu

Potenciální účinky camu camu se vztahují k jeho vysokému obsahu vitamínu C.

Pouhá 1 čajová lžička (5 gramů) camu camu obsahuje 682 mg vitamínu C, což je 760 % doporučené denní dávky.

Nejvyšší akceptovatelná dávka vitamínu C je 2000 mg denně. Dávky pod tímto limitem se pro většinu lidí považují za bezpečné.

Budete mít zájem:  Kvasinky V Tehotenstvi Lecba?

Konzumace přílišného množství vitamínu C může způsobit zažívací problémy jako je průjem a nevolnost. Tyto příznaky obvykle odezní, jakmile dojde ke snížení příjmu vitamínu C.

Vitamín C podporuje vstřebávání železa, takže lidé, kteří trpí potížemi spojenými s nadměrným množstvím železa – například hemochromatózou – by měli být při konzumaci camu camu obezřetní.

Camu camu je však pro většinu lidí bezpečné a předávkování vitamínem C je vzácné, protože jde o látku rozpustnou ve vodě, takže se v těle neukládá.

Dokud se budete držet doporučeného dávkování, není pravděpodobné, že byste zkonzumovali nadměrné množství vitamínu C. Je tedy dobré zkontrolovat štítek, protože různé značky mohou obsahovat různá množství vitamínu C.

Shrnutí: Camu camu je vynikajícím zdrojem vitamínu C. Pokud se však užívá v nadměrném množství, může to vést k zažívacím potížím nebo k předávkování železem u lidí, kteří k tomu mají predispozice.

Závěrem

Ovoce camu camu i jeho semínka jsou bohaté na živiny a silné antioxidanty včetně vitamínu a flavonoidů.

Některý výzkum naznačuje, že camu camu může být účinné při potlačování zánětu a snižování krevního cukru a vysokého tlaku.

Ačkoliv má čerstvé camu camu kyselou chuť, lze jej snadno zařadit do jídelníčku ve formě prášku nebo koncentrovaných výživových doplňků. (zdroj: healthline.com)

Camu camu jako zázračné ovoce s nesmírně vysokým obsahem vitamínu C

Novou hvězdou vycházející na poli zdravého stravování se stává camu camun – ovoce, které se k nám dostává z Jižní Ameriky. Slyšeli jste již o něm? Konzumovat ho můžete v podobě prášku, který je nesmírně bohatý na vitamín C a další zdravé látky. Camu camu vás přesvědčí, že dosáhne až na titul superpotraviny. My vám prozradíme proč. 

Co je to camu?

Camu je poměrně malý strom, či spíše keř, na kterém rostou malé plody camu camu. Tyto plody obsahují kyselou šťavnatou dužinu a oplývají jedinečným aromatem. Divoký keř camu dokáže vyprodukovat v průměru 26 plodů za rok. Někdy jsou plody také nazývány jako Berry camu. Jsou podobné našim špendlíkům.

Zajímavé je, že plody camu jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínů C na naší planetě, jelikož mají až 60krát více vitamínu C než pomeranče. Camu je také bohaté na aminokyseliny, jako je leucin, serin a valin, stejně také na fytochemikálie a minerální látky. Camu se tedy stává superplodem, který je skvělou prevencí mnoha onemocnění.

Určitě jste již četli o acai prášku, který se vyrábí z fialových plodů a je také velmi bohatý na vitamín C. Camu však obsahuje více vitamínu C než acai.

Výživové hodnoty

A jak je to s výživovými hodnotami? Ty prozradí o camu nejvíce. Ve 100 g camu najdete:

  • 0,4 g bílkovin
  • 0,2 g tuku
  • 2145 miligramů vitaminu C (3575 % DD)
  • 2,1 miligramů manganu (106 % DD)
  • 0,2 miligramů mědi (10 % DD)
  • 0,5 miligramů železa (3 % DD)
  • 12,4 miligramů hořčíku (3 % DD)
  • 15,7 miligramů vápníku (2 % DD)
  • 83,8 mililitrů draslíku (2 % DD)
  • 0,4 miligramu zinku (2 % DD)

Camu obsahuje také 355 mikrogramů karotenoidů. U plodů camu je dominantním karotenoidem lutein spolu s betakarotenem a zeaxantinem.

Zdravotní výhody konzumace camu

Pokud si budete camu dopřávat pravidelně, což můžete, jelikož ho snadno seženete ve formě sypkého prášku, předejdete mnoha onemocněním a posílíte svůj imunitní systém. Jaké výhody vám přináší pravidelná konzumace camu?

Posila imunitního systému

Camu má nejvyšší obsah vitamínů C ze všech plodů, jež můžete konzumovat. Má až 60krát více vitamínu C než pomeranč a 56krát více než citron. Vitamín C je skvělým pomocníkem pro vybudování zdravého imunitního systému. Camu poskytuje tělu potřebné živiny, detoxikuje a léčí. Dávka vitamínů C je skvělou prevencí proti vnikání volných radikálů a dalších patogenů do vašeho těla.

Zlepšuje zdraví jater

Camu je silným koktejlem antioxidantů a fytochemikálií, které vám pomohou bojovat proti jaterním nemocem. Vysoký obsah vitamínu C je zvláště důležitý pro dobrou činnost jater. Konzumovat by jej měli osoby ohrožené onemocněním jater.

Zlepšuje náladu

Vitamín C má také vliv na produkci serotoninu, hormonu, který zlepšuje vaši náladu. Camu se tak stává potencionálním lékem na deprese a zlepšuje vaši náladu. Lidé s nedostatkem vitamínu C v těle jsou často unavení, bez nálady a energie.

Zlepšuje zdraví žaludku a srdce

Camu je bohaté na antioxidanty a má antivirovou schopnost. Bojuje proti vzniku nejrůznějších onemocnění a má protizánětlivé vlastnosti. Je úžasným léčitelem chorob žaludku a má vliv také na zdraví vašeho srdce.

Zmírňuje dopady stárnutí 

Camu plody byly studovány pro svůj potencionální protistárnoucí efekt. Camu zpomaluje proces stárnutí, především díky hojnému obsahu antioxidantu, vitamínu C. Chrání vás před vznikem zánětu v těle, zmírňuje dopady stresu na váš organismus a má celkově pozitivní vliv na celkové zdraví. Jeho vliv se týká také zdraví očí. Chrání před vznikem makulární degenerace, která často přichází s věkem.

Díky tak vysokému obsahu vitamínu C je camu úžasným ochráncem před záněty a onemocněními, která jsou se zánětem spojována. Poslouží vám jako účinná prevence, kterou byste jinde v přírodě hledali jen těžko. Dopřejte si camu ve formě prášku jako přísadu do smoothie či ranní kaše. Zvláště osoby, které si příliš nedopřávají citrusové plody a zeleninu, by měli svůj přísun vitamínu C doplňovat.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Natural Vitamín C 90 kapslí NUPREME – Nupreme

Zobrazit všechny související produkty Předchozí produkt Další produkt

NATURAL Vit.

C NUPREME tvoří pouze přirozeně se vyskytující látky, proto je pro naše tělo velmi dobře vstřebatelný a naprosto netoxický.

V tomto produktu je vitamín C získán z rozemletých druhů ovoce, organické amalaky, dále aceroly, camu camu, šípkového prášku a citrusových bioflavonoidů, které působí synergicky a podporují vstřebávání i účinky samotného vitamínu C.

 Proč investovat do přírodního vitamínu C a ne do syntetického, který je levnější?

Synteticky vyrobený vitamín C je pro naše tělo hůře akceptovatelný a jako méně přirozený prvek jej z větší části vyloučí. Zatížíme tak žaludek, ledviny, játra, ale efekt je poměrně nízký. Řešením v tomto případě může být LIPOSOMAL Vitamín C NUPREME s technologií LIPOCELLTECH™, která pomůže více než 95 % vitamínu C dopravit až přímo do buněk našeho organismu.

 Liposomální nebo přírodní céčko?

Pokud však patříte mezi vyznavače přírodní cesty, vyzkoušejte Přírodní vitamín C (NATURAL Vit. C NUPREME). V přírodě se vitamín C nevyskytuje jako izolát.

Najdeme ho jako součást celého komplexu látek, který zahrnuje i další důležité kofaktory (spolupůsobící látky), které pomáhají tělu se správnou absorpcí. Patří mezi ně již zmiňované bioflavonoidy.

Přírodní vitamín C, vyrobený z celistvých plodů ovoce, je proto pro tělo velmi přirozeným, koncentrovaným zdrojem, neobsahuje žádná umělá aditiva či plnidla.

 Co vše NATURAL Vit. C NUPREME obsahuje?

Organic Amalaky prášek (Phyllanthus emblica) 48%

Až 15 m vysoký strom s plodem podobným angreštu. Setkat se můžeme také s označením amla, amlaki nebo amlaka. Lidově je Amla také označována jako indický angrešt.  Po acerole a camu camu je amalaky dalším nejbohatším přírodním zdrojem vitamínu C. Plody obsahují až 600 mg/100 g vitamínu C a dále prospěšné přírodní antioxidanty jako jsou například bioflavonoidy.  

Acerola prášek (Malpighia emarginata)13%

Též známá jako „barbadoská třešeň“. Její červené plody o velikosti našich třešní se pyšní vysokým obsahem vitamínu C, kterého nabízí asi 30 x více než citrón, tedy až 1357 mg/100 g. 

Camu Camu extrakt (Myrciaria dubia)13%

Vládce vitamínu C. Toto amazonské ovoce drží prvenství v množství vitamínu C. Toho obsahuje přibližně 60 x více než třeba pomeranč, až 3000 mg/100 g. 

Šípkový prášek (Rosa canina) 13%

Drcený sušený plod růže šípkové není v této kombinaci supersurovin žádným outsiderem. Je to bohatý zdroj vitamínu C a je vhodným doplňkem stravy pro posílení imunity a jako prevence před nachlazením.

Citrusové bioflavonoidy 13%

Látky rostlinného původu, které dodávají zelenině a ovoci jejich zabarvení. Zvyšují biologickou dostupnost, tedy využitelnost či vstřebatelnost, vitamínu C naším organismem. Zároveň prodlužují životnost vitamínu C, stabilizují ho a chrání před oxidací. Bohatým zdrojem jsou právě citrusové plody, zejména pak bílé blanky v dužnině nebo bílá slupka pod kůrou plodu. 

Rostlinná kapsle (HPMC).

 Hlavní příznivé účinky vitamínu C

  • Přispívá k normální funkci imunitního systému.
  • Přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
  • Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
  • Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév.
  • Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, dásní a kůže.
  • Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
  • Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E.
  • Zvyšuje vstřebávání železa. 
  • Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm.
Výživové údaje 3 cap.* % NRV*
Vitamín C** 82mg 103%

*NRV – referenční výživové hodnoty*3 cap – denní dávka

**z přírodních zdrojů

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector