10 TOP tipů do kuchyně diabetiků

Znáte ty články typu Vychytávky do kuchyně, které letos rozhodně musíte mít? Tak přesně takový dnes ode mě nedostanete.

Nebudu vám na nos věšet žádné bulíky, které za měsíc odložíte, ale ukážu vám, co je skutečně nezbytné vybavení pro každou kuchyň a bez čeho se nikam neposunete. Vysvětlím vám přitom, proč to tak je a proč byste tyhle věci měli mít stále po ruce, každý den vašeho vaření. Prostě je to vychytaný seznam.

Pro začátek předpokládejme, že už máte svůj prostor na vaření, který obsahuje jakýkoli sporák, jakoukoli troubu a nějakou lednici. Vzhledem k výsledkům z posledního sčítání lidí, domů a bytů by to měla splňovat v podstatě každá domácnost, takže je velká šance, že i ta vaše.

I na velmi omezeném vybavení připravíte skoro všechno. Můžete vařit, zadělávat, dusit, smažit v menším i větším množství tuku, můžete opékat na pánvi, péct. Každopádně ale nemá smysl říkat, že nemůžete pořádně vařit, protože vám chybí ponorný mixér, pomalý hrnec, tlakový hrnec, pekárna na chleba nebo odšťavňovač. Případně proto, že nemáte nejmodernější sporák.

Ne vždy se to dobře poslouchá, ale to, co opravdu člověka ve skromné kuchyni s malým vybavením omezuje, je jen jeho schopnost vařit a porozumět základním principům, nikoli vybavení samotné.

A tak je tenhle článek o tom, co potřebujete, abyste mohli dobře uvést do praxe právě ty nejzákladnější kuchařská pravidla a zákonitosti. Uvidíte, že všechno má svůj smysl a navzájem to do sebe zapadá s jinými články na tomto webu. V popisu vždy najdete i příslušné odkazy.

10 vychytávek do kuchyně pro začátek

Takže to nebudu zdržovat. Pojďme pro začátek předpokládat, že máte nějaké příbory a vařečku. Zde je k nim deset vychytávek, které byste podle mě měli mít v kuchyni, ať je jakákoli, protože bez nich se připravíte o svůj kuchařský rozlet, pokud to s ním myslíte vážně.

1. Dva nože a velké prkýnko

Každé vaření začíná nákupem a pak hned krájením. O tom, jak vybrat správný nůž a proč je potřeba krájet na opravdu velkém prkýnku jsem už dřív napsala celý článek, takže vás na něj odkazuju. Je to tak důležitá věc, že bez dobrého velkého nože a velkého prkýnka ani nečtěte dál. K noži samozřejmě patří i ocílka na broušení, takže to beru jako jednu položku.

Malý nůž je jediný další nůž, který budete pro začátek potřebovat. Pomůže vám čistit zeleninu, odkrajovat a vykrajovat, loupat česnek, vykostit maso, prostě udělá všechno, na co je velký nůž moc neohrabaný.

Pokud se ptáte, kde mám zubatý nůž na pečivo nebo malý zubatý nožík na rajčata, věřte, že si v pohodě poradíte s velkým ostrým nožem. Tyhle zubaté věci se hodí hlavně tam, kde ostří nožů není dost ostré a neupižlali byste to.

10 TOP tipů do kuchyně diabetiků

2. Kvalitní škrabka na zeleninu

Bez zeleniny nebude dost dobré ani vaše vaření, ani vaše strava. Jděte po škrabce s volně upevněným oboustranným ostřím. Hodí se pro leváky i praváky a její rychlost konkuruje Ferrari, jakmile najdete ten správný grif.

Názorná ukázka: Postavte si mrkev na linku, levou rukou ji přidržujte ve svislé poloze a škrabkou přejíždějte nahoru a dolů po mrkvi. Levou rukou jen nenápadně mrkví otáčejte. Uvidíte, že nekecám.

10 TOP tipů do kuchyně diabetiků

Tahle moje zamilovaná škrabka je z kolekce Tescoma President a mám ji přes deset let. Stále jako nová.

3. Cedníky

Pořiďte si jeden cedník do dřezu a jeden na slévání vývaru.

Pokud se pustíte do sebevzdělávání ve vaření, je nejjednodušší začít se základní tepelnou úpravou, tedy vařením v pravém slova smyslu. Vařit můžete brambory, těstoviny, luštěniny, zeleninu, maso do polívky a tak dále. Cedit budete stále.

Tahle věc, kterou snadno postavíte do dřezu, vám nahradí další pár rukou. V nouzi ji můžete použít jako okrasnou mísu na ovoce nebo zeleninu, určitě se dá koupit v mnoha pěkných designových provedeních (já mám opět od Tescomy) a brzy si v ní zvyknete umývat a oplachovat a odkapávat kde co.

10 TOP tipů do kuchyně diabetiků

Co se týká cedníku na vývar, lepší je jemnější než hrubší. Měl by něčím držet za okraj hrnce, aby se vám nesesunul a nepadal dolů.

Pokud k těmhle dvěma cedníkům přidáte i malý cedníček na zaprášení moukou, bod pro vás. Krom toho se s ním dobře cedí i sypané čaje. Tedy další bod.

10 TOP tipů do kuchyně diabetiků

4. Metlička

Nenechte se zmást. Nemyslím velkou metličku, kterou se dá šlehat šlehačka nebo bílky na sníh. U šéfkuchařů často uvidíte zahnutou malou metličku se spirálkou po obvodu.

Je úplně geniální, protože obsáhne celé dno kastrůlku nebo misky, když mícháte jíšku nebo zálivku na salát. S ní se vám nikdy jíška nepřipálí a zálivka vám vždycky zhoustne okamžitě, protože její účinnost je obrovská. Stojí pár korun v gastropotřebách, pokud se tam někdy dostanete a podaří se vám umluvit prodavačku, že jste gastroprovoz, anebo trochu víc korun v domácích potřebách.

Jestliže se chcete posunout od vaření k zadělávání, bude metlička vaší dobrou pomocnicí.

10 TOP tipů do kuchyně diabetiků

5. Pánev

Pokud chcete občas připravit maso a vrhnout se tak na dušení nebo opékání, tedy další tepelné úpravy, budete potřebovat fakt dobrou pánev. Všimněte si, že neříkám drahou pánev.

Dobrá pánev je pokud možno nerezová a má těžké dno, které udrží teplo. Na značce nezáleží. Důležité je, aby nebyla moc tenká a nevyboulila se teplem, a taky, aby neměla nepřilnavý povrch. To poslední raději ještě jednou: důležité je, aby neměla žádný zázračný nepřilnavý povrch.

Takováto nerezová pánev, když ji opravdu dobře rozehřejte nasucho, skvěle opeče maso dozlatova. A zlatá, sytá barva pak dá jídlu tak výraznou chuť, že hned poběžíte vyhodit do koše všechny zbytky bujónů a dochucovadel, protože je rázem přestanete potřebovat. Pánev za 500 Kč z gastropotřeb vám udělá naprosto stejnou službu, jako drahá značková pánev.

10 TOP tipů do kuchyně diabetiků

Teflonový nebo jiný nepřilnavý povrch není k ničemu, pokud se má zahřát na hodně vysokou teplotu. Mám pocit, že jejich použitelnost končí někde u 200 stupňů, pak se nepřilnavá vrstva ničí a postupně odlupuje. Krom toho z ní stejně na masu nevznikne ta správná kůrčička. Pokud ji už máte, nevyhazujte ji, ale nechte si ji na míchaná vajíčka a na chleby ve vajíčku. Na ty je nepřekonatelná.

Co se týká palačinek a jiných lívancoidů, i ty jsou mnohem lepší z nerezové pánve. Nebudou se vám přilepovat, pokud pod ně použijete sádlo místo oleje.

6. Hrnec s poklicí

Nebo dva. Nebo kastrol a hrnec. Je jasné, že bez nich toho moc nenavaříte. Opět doporučuju nerezové nádobí se silným dnem, na kterém v pohodě uděláte základ na polévku nebo na dušení.

Když tohle nádobí nebude mít plastové rukojeti, bod pro vás, protože ho budete moct použít i v troubě.

10 TOP tipů do kuchyně diabetiků

Pokud se ptáte, zda potřebujete litinový kastrol či pánev na dlouhé dušení v troubě, pak odpovím, že rozhodně ne hned.

Nejdřív se naučte dusit na sporáku, pak zkuste dusit maso v troubě (jde to i v zakrytém pekáčku) a teprve potom si někde vyzkoušejte a porovnejte, jaký je rozdíl mezi dušením v litině a dušením v běžném nádobí.

Zjistíte, že správný kuchařský postup se podepíše na 90 procentech chuti, nádobí jen na těch zbývajících deseti. Znalec to ocení, začátečník těžko.

Myslím, že fajn zdrojem vcelku uspokojivého a cenově dostupného litinového nádobí je IKEA. S údržbou litiny to není úplně bezproblémové, je třeba ji nejdřív dobře připravit a „zajet“ a v průběhu se o ni správně starat. Ale to už je nad rámec tohoto článku o základním vybavení.

7. Pekáček s roštem

Shání se špatně, ale občas je někde k vidění. Vnitřní rošt je potřeba na to, aby na pečeni působil horký suchý vzduch i odspodu. Tedy aby neplavala ve výpeku a v tekutině, kterou lijete na dno pekáčku.

Spousta lidí dusí maso v troubě zpola podlité, někdy i zakryté, a mylně tomu říkají pečení. Nedopusťte se stejné chyby, protože opravdové pečení nasucho vám ukáže zase nové chuti a otevře nové možnosti. Dušení zůstává stále jen dušení, bez ohledu na to, jestli se děje na sporáku nebo v troubě.

Opět nezapomeňte, že nepřilnavý povrch je tu dost bezpředmětný. Jednak nechcete omezit použití pekáčku jen do určité teploty a jednak přípečky, které se pak odlepí a rozpustí do omáčky, dodávají neuvěřitelnou chuť.

V domácích potřebách si do košíku přihoďte i kuchyňský provázek, až budete tenhle pekáček kupovat. Provázek sváže maso do kompaktního tvaru a skvěle se s roštem při pečení masa doplňuje. Pokud chcete detaily, klikněte na odkaz, který jsem k pečení uvedla.

Budete mít zájem:  Otoč se na bok, chrápeš!

8. Velká lžíce

Použití polévkové lžíce je dost limitované. Velká lžíce vám pomůže vyndat vařené maso z vývaru, promíchat těstoviny při vaření, nadzvednout knedlík ode dna, zamíchat salát, vyjmout pečeni z pekáčku, sebrat pěnu z vývaru. V každé tepelné úpravě si najde svoje.

10 TOP tipů do kuchyně diabetiků

9. Utěrky

V začátcích je velmi těžké udržet při vaření systém a pořádek, přitom prázdná a volná linka je pro váš rozlet zcela nezbytná, a to v jakékoli fázi vaření.

Už dřív jsem pro vás napsala článek, jak udržet pořádek při vaření. Teď k němu ještě přidávám radu, abyste stále měli po ruce dva druhy utěrek: látkové a papírové.

Nebojte se na každou novou kuchařskou seanci obětovat čistotu nejméně jedné látkové utěrky. Až se vám špinavé utěrky po týdnu nakupí, tak je pěkně společně vyperete na vyšší teplotu v pračce. Nekupujte tedy žádné krásné vyšívané utěrky, ale materiál, který snese agresivnější praní a který vám nebude líto zašpinit dnes a po vyprání znovu.

Mějte utěrku stále po ruce, klidně si ji zastrčte za pásek nebo za zástěru. Utírejte s ní stále všechno, ale především pocákanou linku a špinavé nebo mokré ruce.

Utěrka též funguje jako chňapka pro věci vytahované z trouby nebo pro tepelně vodivé poklice, které při dotyku pálí. V žádném případě ji ale neberte jako utěrku pro čisté, umyté nádobí.

Na to musíte vyhradit zase jiný, čistý kousek.

10 TOP tipů do kuchyně diabetiků

Papírové utěrky se hodí na všechno, na co by vám látkové utěrky přece jenom bylo líto. Za celou dobu své kuchařské kariéry jsem ale nenašla držák na roli papírových utěrek, se kterým bych byla spokojená a který by mi umožnil odtrhnout kousek role jen jednou rukou. Třeba mi s tímhle problémem zase poradíte vy.

Až se vrhnete na smažení, tedy poslední druh tepelné úpravy, zjistíte, že nic lepšího na okapání usmažených dobrot, než papírové utěrky, neexistuje.

10. Odstředivka na salát

Tohle je na první pohled zcela podivné vybavení, které by v základním seznamu asi nikdo nečekal. Budu se opakovat, ale zelenina je ve zdravém jídelníčku naprosto nezbytná. Pokud ji nejíte, koledujete si o nejrůznější problémy dřív nebo později.

Odstředivka na salát udělá z tuctového salátu něco neuvěřitelného. Proč? Protože je nezbytná pro dokonalou salátovou zálivku. Přečtěte si o tom článek, pokud jste ho ještě nečetli. Změní vám to život.

Odstředivka na salát tedy přispívá k většímu požitku ze salátů a z větší rozmanitosti zeleniny na stole. Pořizovací náklady na ostředivku jsou kolem 200 korun, zatímco hodnota je nevyčíslitelná.

Proč tu chybí kuchyňský robot?

Tenhle seznam vzniknul, aby vám pomohl lépe vařit. Nikoli péct sladké věci. Vaření je životní nezbytnost, zatímco sladké pečení je jen hezký doplněk.

Až přijde na řadu seznam pro sladké pečení, můžete se vsadit, že dobrý kuchyňský robot tam bude na předních místech. Teď se ale tyhle dvě věci – vaření jídla a sladké pečení – naučte od sebe odlišovat jako nezbytné a zbytné.

Co si napsat na seznam vychytávek do kuchyně dál? Teprve až tohle všechno budete mít a stále dokola používat, zauvažujte nad těmito dalšími položkami:

  1. Struhadlo, protože bez něj se stejně dlouho neobejdete. Zejména pokud budete chtít přistoupit k zapékání čili gratinování, které je pátým a půltým druhem tepelné úpravy a o kterém jednou taky napíšu článek.
  2. Ponorný mixér, pokud chcete vytvářet jemné krémové polévky a některé omáčky.
  3. Mixér, pokud to máte rádi najemno a pokud vám pořád ještě zbývá dost místa v kuchyni.
  4. Hmoždíř na drcení koření, bylinek, česneku a jiných aromat. Čerstvá vůně je čerstvá jen chvíli a vnese do vaření zase trochu víc vzrušení.
  5. Velkou míchací mísu na salát, až vás přestane bavit míchat salát v hrnci.
  6. Pařáček na knedlíky, který ale stejně tak skvěle umí na páře nechat uvařit brambory, zeleninu i další suroviny.
  7. Paličku na maso, aby se vám líp naklepávaly oblíbené rodinné řízky.
  8. Teploměr do trouby (nikoli teploměr do masa). Pro některé pečeně, které se pečou při nižších teplotách, je to leckdy jediný způsob, který vede k jedlému výsledku v troubách, kde se nedá moc spoléhat na to, co ukazuje knoflík s nastavením teploty. Což je naprostá většina dnešních trub.
  9. Kvalitní krabičku na obědy do práce nebo na svačiny. To až vás přestane bavit jíst kupované jídlo, protože tenhle okamžik zaručeně přijde, jak se bude zlepšovat vaše kuchařské umění.
  10. Myčku nádobí. Čím víc budete vařit, tím víc ji oceníte a tím víc budete vařit.

Závěr ke všem kuchyňským vychytávkám

Kouzlo jednoduchosti se skrývá překvapivě v pěti základních kuchařských technikách: vaření, zadělávání, dušení, pečení a smažení.

Jakmile je jednou dobře pochopíte a přijmete za své, už nikdy vám nebudou chybět recepty a pokaždé vymyslíte jídlo už při nákupu v obchodě, podle toho, které suroviny se vám zrovna líbí, protože jsou čerstvé, voňavé, pokud možno i sezónní nebo lokální. Z takových surovin se pak vaří samozřejmě nejlíp, nejjednodušeji a nejrychleji.

Vaše vybavení kuchyně by tedy mělo kopírovat tyhle základní tepelné úpravy. Stačí toho opravdu málo a přitom to vede k velké spoustě dobrých jídel.

Teprve potom, až budete mít pocit, že tohle vybavení opravdu značně využíváte, má smysl zamyslet se nad tím, který přístroj by vám usnadnil život v kuchyni třeba tím, že vám ušetří čas při často opakovaných činnostech. V opačném případě bude pouze lapat prach někde v koutku.

Právě proto vám dnes nedoporučuju, abyste si co nejdřív koupili co nejmodernější sporák s indukční varnou deskou závratného výkonu nebo supermoderní napařovací troubu se třemi větráky a dokonale tichým plnovýsuvným pojezdem.

Stejně tak nepotřebujete hned od začátku americkou lednici s několika dvěřmi, výrobníkem ledu a mnoha zónami chladu a mrazu.

K tomu můžete dospět později, až přesně budete vědět, co vás limituje ve vaření a co je potřeba napravit, protože pak vás to posune o velký krok dopředu. Ale nepotřebujete to k tomu, abyste se naučili skvěle vařit.

Dnešní otázka je jasná: jaké vybavení v kuchyni momentálně potřebujete (skoro) každý den? A co si myslíte, že v nejbližší době ještě pořídíte?

Jak snížit cukr v krvi [NÁVOD] + bez léků

Jak snížit cukr v krvi? Jak ho snížit dočasně i dlouhodobě? To je téma, které zajímá snad úplně všechny diabetiky. Já mám cukrovku a své metody, jak na to, proto vám chci poradit. Provedl jsem malý experiment. Čtěte dál. ✅

Tento návod a článek o tom jak snížit hladinu cukru v krvi platí jak pro diabetiky 1. typu tak pro diabetiky 2. typu.

Proč článek píšu zrovna teď? Blížím se ke konci mého 30 denního experimentu, který měl hned několik cílů – jedním z nich bylo snížení mé dlouhodobé glykémie (resp. jejího průměru).

Nyní, třetí týden mého experimentu, jsem se ustálil na průměru kolem 6,6 mmol/l za posledních 7 dnů a průměr za posledních 30 dnů je 6,3 mmol/l.

Je to dobré nebo špatné? Rozhodně je to lepší, než jsem měl před tím a to je důležité.

(Pro nové čtenáře, kteří mě ještě neznají, zmíním, že mám cukrovku 1. typu.)

10 TOP tipů do kuchyně diabetiků

V hodnotách cukru a průměrech je třeba vždy dbát na vlastní pocit a to, jak se cítíte, co chcete riskovat a kdy jste komfortní a klidní. Ta hodnota by se dala pravděpodobně vyšponovat i na průměr cukru kolem 5 – 6  mmol/l, ale za možné častější hypoglykémie mi to nestojí. Taky mějte na paměti vždy při každém měření odchylku – nepřesnost, kterým jsou senzory i měření z prstu známé.

Brzy mě čeká pravidelná kontrola, kde mi budou zjišťovat glykovaný hemoglobin (HbA1c), proto jsem velmi zvědavý, jaké výsledky se ukážou u doktora Béma. ????

Glykovaný hemoglobin “HbA1c” je průměrná hodnota cukru v krvi za poslední 2 – 3 měsíce.

10 TOP tipů do kuchyně diabetiků

Jak snížit hladinu cukru v krvi?

Jezte zdravé a čerstvé potraviny, dopřejte si kvalitního spánku, sportujte, což je také velmi důležitá součást skládačky jak snížit hladinu cukru v krvi, a pokuste se co nejvíce vynechat obecně známé nezdravé potraviny, omezte potraviny s vysokým glykemickým indexem a vynechejte sladkosti.

Jednotlivé části této skládačky (strava, pohyb, spánek) si ještě rozebereme podrobněji níže v článku.

Je důležité nezapomínat na cukr v tekutinách, které pijeme, takže omezit džusy, různé šťávy a podobně. Dietní Cola snížení cukru v krvi úplně nevyřeší ???? ale sem tam to může být dobrá náhražka klasického sladkého nápoje.

Budete mít zájem:  Odložení vakcíny často platí rodiče. Je to jeden z problémů systému povinného očkování

10 TOP tipů do kuchyně diabetiků

(sem tam si Colu Zero dám a možná u toho vypadám podobně)

Hodně lidí také řeší, jak snížit hladinu cukru v krvi před odběrem. Jaká je normální hladina cukru v krvi? Na lačno po ránu od 3,9 do 5,6 mmol/l. U diabetiků je to lehce výše, na lačno byste se měli držet do 6 mmol/l.

Pokud chcete mít nízký cukr před odběrem, tak v den odběru a den před odběrem omezte příjem sacharidů a snažte se co nejlépe kompenzovat diabetes tím, co už znáte – takže strava, jděte na procházku, sportujte, dobře se vyspěte! Ale já se ptám, proč? Kde je ta motivace snížit glykémii (jen) před odběrem? Cílem je přeci mít hladinu cukru v krvi dlouhodobě vyrovnanou a nízkou.

Jak toho docílit je předmětem tohoto článku.

Čím tedy snížit hladinu cukru v krvi?

Rozdělím to do 3 pilířů

1.Kvalitní a vyvážená strava

Tady už moc není o čem, o tématu kvalitní stravy nejen pro diabetiky jsem psal v následujících článcích

Jaké potraviny byste měli konzumovat

  • Ryby
  • Listová zelenina
  • Skořice (studie např. zde či zde)
  • Probiotické potraviny (článek o nich čtěte zde)
  • Vejce
  • Chia
  • Kurkuma
  • Kvalitní maso
  • Jablečný ocet
  • Česnek
  • Obecně dostatek zeleniny

Další potraviny, co jíst, a více informací v článku nejlepší potraviny pro diabetiky.

Nezapomínejte pít dostatečné množství tekutin.

Čemu byste se měli vyhnout

  • Slazené nápoje
  • Transmastné kyseliny
  • Bílé pečivo
  • Ovocné jogurty
  • Sladké cereálie
  • Sušené ovoce
  • Hranolky
  • Džusy

Doplněný seznam a co nejíst najdete v článku potraviny nevhodné pro diabetiky. Jde o oblíbený článek a určitě v něm najdete hodně užitečných informací.

Alkoholu by se diabetici měli vyhnout, nebo pít s mírou a ne velmi často. Kdy je alkohol v rámci mezí “v pořádku” a kdo by se mu měl určitě úplně vyhnout čtěte v článku Cukrovka a alkohol zde.

10 TOP tipů do kuchyně diabetiků

2.Dostatečný pohyb

Kdo už čte tento blog déle, případně odebírá moje e-maily s různými tipy, jak lépe zvládat cukrovku (jsou zdarma, můžete se přihlásit zde), ví, že jsem velkým zastáncem sportu. Nejen v kontextu celkového zdraví ale zejména s ohledem na dobré zvládání hodnot glykémie u diabetiků.

Sport má mnoho benefitů

  • psychická pohoda
  • příjemná únava
  • s tím související lepší spánek
  • vyplavení endorfinů (dobrá nálada)
  • psychický bonus v tom smyslu, že prostě něco děláte pravidelně (disciplína)
  • *zlepšení inzulínové senzitivity (diabetici, tohle my chceme mít naprosto perfektní)
  • lepší spalování tuků a fungování metabolismu
  • při silovém cvičení a správné stravě (a regeneraci) pak růst svalové hmoty

A přitom stačí, abyste se hýbali a dělali něco, co vás baví, co vás mentálně posouvá, kde třeba sem tam vystoupíte z komfortní zóny. Pro mě je to posilovna, proč doporučuji i ostatním hlavně silové cvičení + dalších 9 tipů jak na cukrovku a sport čtěte zde.

*Tak si říkám, často píšu o inzulínové senzitivitě (najdete to v hodně článcích na tomto blogu), ale nyní v krátkosti, ať nemusíte odbíhat jinam … Co ta inzulínová senzitivita v praxi vlastně znamená?

Popíšu to na jednoduchém příkladu. Z modelového příkladu zkuste vyřadit další proměnné, které způsobují výkyvy glykémie.

Dobrá inzulínová senzitivita (praxe)

Pro diabetika to v praxi znamená,

  • že když si píchnu např. 3 j Fiaspu (bolus) a 10 minut na to začnu jíst 150 g hovězího mletého masa + 100 g batátů,
  • tak moje křivka glykémie bude velmi vyrovnaná a pravděpodobně na senzoru uvidím jen malý výkyv v glykémii.
  • Kdo neměří senzorem a měří pomocí proužků, tak v tomto případě uvidí např. hodnotu glykémie 1,5 hod po jídle 6,6 mmol/l.

Špatná inzulínová senzitivita (praxe)

Pro diabetika to v praxi znamená,

  • že když si píchnu např. 3 j Fiaspu (bolus) a 10 minut na to začnu jíst 150 g hovězího mletého masa + 100 g batátů,
  • tak moje křivka glykémie bude rozházená, uvidím větší výkyv, pravděpodobně moje tělo zareaguje na přijatý inzulín se zpožděním a nejen to, budu potřebovat více než 3 j bolusu.
  • Kdo neměří senzorem a měří pomocí proužků, tak v tomto případě uvidí např. hodnotu glykémie 1,5 hod po jídle 8,6 mmol/l.

Připomínám, v modelovém příkladu neberu v potaz další faktory, které mají vliv na hodnoty glykémie, ale pro představu, “co to je ta inzulínová sensitivita, o které tu Tomáš furt kecá”, by to mělo stačit ????

Inzulín je anabolický hormon a tzv. “hormon stárnutí”.

Cílem diabetika (a i zdravého člověka) je toho inzulínu zas tak moc neprodukovat (v případě diabetiků nedodávat pomocí prášků nebo pera či pumpy), resp. držet se v rozumné míře.

A hlavně! Když máte dobrou inzulínovou senzitivitu, tak nepícháte tolik a mnohem méně dochází k hypoglykémiím. To, že pak vaše tělo pracuje efektivněji, lépe spalujete tuky a další, je už jen malý bonus.

No a na závěr k malé odbočce ohledně inzulínové senzitivity (= inzulínová citlivost). Často platí následující rovnice.

Hubnete = zlepšuje se vám inzulínová citlivost.

Zlepšuje se vám inzulínová citlivost = hubnete.

3.Kvalitní spánek

Kvalita spánku beze sporu přímo ovlivňuje to, jak vaše tělo reguluje hladinu cukru v krvi a jak hospodaří s inzulínem. Vliv spánku na inzulínovou citlivost a studie zde a zde. Vliv spánku na regulaci cukru v krvi i ve studii zde.

Víte, že má špatný spánek vliv na vyplavování hormonu Ghrelin?

Ghrelin je hormon hladu.

V podstatě nám Ghrelin dává signál, že máme hlad. Znáte takové to bažení, kdy jdete do kuchyně a hledáte cokoliv, co můžete pozřít. Pokuste se všímat si, nestává se vám tohle častěji, když se špatně vyspíte (případně když dlouhodobě nespíte úplně dobře)?

Jak vypadá kvalitní spánek

Jak vůbec vypadá kvalitní spánek? Pro to jsou poměrně jednoduchá měřítka.

  • Ráno po probuzení se cítíte vyspalí a plní energie
  • Zdají se vám sny (ideálně živé a barvité, v některých případech se vám sny ani nemusí zdát, ale je to málokdy; sny si nemusíte pamatovat, ale měli byste vědět o tom, že jste sny měli)
  • Přes den se cítíte plní energie a motivovaní

10 TOP tipů do kuchyně diabetiků

(to jsem já, když spím)

Já na sobě třeba poznám hned, když se špatně vyspím. To, že vnímám tyto procesy a také vyplavování Ghrelinu a podobně mi pak pomáhá vyvarovat se přejídání nebo častému mlsání v daný den.

O pracovnících nočních směn a zvýšeném ghrelinu čtěte ve studii zde.

Jak to máte vy? Probouzíte se a máte plno energie? Alespoň po většinu dnů?

Převodní tabulka HbA1c

Pro jistotu zde posílám převodní tabulku hodnot HbA1c. Glykovaný hemoglobin “HbA1c” je průměrná hodnota cukru v krvi za poslední 2 – 3 měsíce.

HbA1c
[mmol/mol]
HbA1c
[%]
Průměrná
hodnota
cukru v
krvi
[mmol/l]
37 5,54 5,5
38 5,63 5,6
39 5,72 5,8
40 5,81 6,0
41 5,90 6,1
42 5,99 6,3
43 6,08 6,5
44 6,18 6,6
45 6,37 7,0
46 6,36 7,0
47 6,45 7,1
48 6,54 7,3
49 6,63 7,5
50 6,72 7,6
51 6,82 7,8
52 6,91 8,0
53 7,00 8,2
54 7,09 8,3
55 7,18 8,5
56 7,27 8,7
57 7,37 8,8
58 7,46 9,0
59 7,55 9,2
60 7,64 9,3
61 7,73 9,5
62 7,82 9,7
63 7,91 9,8
64 8,01 10,0
65 8,19 10,4
66 8,19 10,4
67 8,28 10,5
68 8,37 10,7
69 8,46 10,9
70 8,55 11,0
71 8,65 11,2
72 8,74 11,4

Tabulka: HbA1c, převod mmol/mol na průměrnou hodnotu cukru v krvi v mmol/l

Na některých webech se dočtete, že dlouhodobé hodnoty cukru v krvi, jako jsou 9,8 mmol/l nebo 8,8 mmol/l, jsou považovány za dobré či přijatelné. Vážení, tohle je nesmysl. Chtějte od vašeho zdraví víc! Chtějte dosáhnout perfektních hodnot, které se co nejvíce blíží hodnotám zdravého člověka (klidně i 5,8 mmol/l, pro diabetiky je to těžké, ale jde to).

To, že máte cukrovku, ať už prvního nebo druhého typu, neznamená, že byste se měli spokojit s horšími než zdravými hodnotami. 

Když se spokojíte s horšími hodnotami, tělo chřadne, jste v podstatě neustále v nastavení, které pro tělo není přirozené a na takový stav není dlouhodobě připraveno. Na tomto webu jsme tu společně od toho, abychom hodnoty co nejvíc zlepšili – dlouhodobě – a zamezili tak dalším důsledkům, které bohužel s cukrovkou často přichází.

Takže krátce

co jsou perfektní výsledky

  • na lačno ideálně pod 7 mmol/l
  • po jídle 1,5 až 2 hodiny 6 – 7 mmol/l
Budete mít zájem:  Průjem U Psa Léčba?

jaké výsledky je dobré zlepšit

  • na lačno cokoliv nad 8 mmol/l
  • po jídle hodnoty nad 9 mmol/ l

Budu nám všem moc držet palce, ať se nám to daří. ???? Děkuji za přízeň, jste super.

24. 9. 2019 19. 9. 2019 18. 12. 2020 17. 3. 2020 31. 1. 2020 30. 9. 2019

10 TOP tipů do kuchyně diabetiků

10 TOP tipů do kuchyně diabetiků

Ideální jsou brambory vařené ve slupce

Rozkolísaná glykémie ubližuje nejen diabetikům, ale i zdravým lidem. Naučíme vás v tomto článku pár triků.

Nebezpečí vysoké hladiny cukru pro diabetiky

Postižení očí, nervů, ledvin, srdce a cév, to je reálná hrozba pro diabetika, pokud nedrží svou hladinu cukru v normě. Léky zda dodaný inzulín však zázraky neudělají – nejdůležitější je to, co a kdy si dají diabetici na talíř. A pokud se rodina přizpůsobí svému cukrovkáři, bude také zdravější.

Zkuste těchto pár triků v kuchyni

Zde je pár její triků do každé kuchyně, v níž by měly být spíše potraviny s nízkým glykemickým indexem, protože se tráví pomaleji a postupně:

  1. Sacharidy trávíme 3-4 hodiny, bílkoviny 5-6 hodin, tuky až 7 hodin. Tuky tedy dokážou zpomalovat trávení sacharidů. Když sníte jen suchou housku, glykémie vystoupí rychleji, než když na ni dáte kousek sýra nebo máslo.
  2. Ideální jsou brambory vařené ve slupce, pokud však máte rádi bramborovou kaši, přidejte do ní máslo nebo dříve snězte zeleninu.
  3. Pokud vaříte očištěné brambory nakrájené na kostičky, přidejte do vody lžíci octa.
  4. Těstoviny příliš nerozvářejte a po uvaření je opláchněte studenou vodou.
  5. Ovesné vločky opražte nasucho na pánvi, budou i chutnější.
  6. Do rýže přidejte lžíci mléka, bude se méně lepit i glykémie bude lepší. Ideální je však naturální rýže.
  7. Plnotučné mléko má nižší glykemický index než polotučné.
  8. Hlad zaženete kdykoliv zeleninou bez obav – diabetici by však měly započítat do takzvané sacharidové jednotky hrášek, mrkev, červenou řepu, kukuřici, luštěniny a brambory. Ostatní zelenina – paprika, rajčata, brokolice, salát, květák a jiné – glykémii neovlivňuje.
  9. Potřebujete vlákninu – denně 30 gramů. Najdete ji v luštěninách, celozrnných obilovinách, ovoci a zelenině. Pozor, diabetik na inzulínu by neměl začínat den ovocnou miskou – větší dávka způsobí rychlé vyběhnutí cukru a o krátkou dobu rychlý pokles až do hypoglykémie. Ovoce se tráví rychle, protože neobsahuje tuky ani bílkoviny, které dokáží zpomalit uvolňování sacharidů a jejich přeměnu na glukózu.
  10. Pokud si neumíte odpustit pivo “na trávení” po večeři, dejte si jen malé a světlé – po černém a řezaném glykémie rychle stoupá.

TIP: Jaká jsou nejlepší sladidla pro diabetiky?

Nezapomínejte na pohyb

Pohyb mimo jiné zlepšuje citlivost tkání na inzulín, takže zvláště o svátcích, kdy více hřešíme jídlem, není důvod ležet na gauči. “Sklouzněte se na bruslích, lyžujte, provozujte turistiku, jfšte plavat,” radí diabetolog. Pozor, u diabetiků do šedesáti let by tepová frekvence během cvičení neměla přesáhnout 120 úderů za minutu.

TIP: Je ovocný cukr stejný jako ten bílý?

Lžete sami sobě?

Diabetolog říká: “V kavárně jsem náhodou zaslechl rozhovor dvou svých pacientek o tom, že před blížící se kontrolou musí opět nasadit alespoň dvoudenní kúru kyselým zelím, aby měly dobré výsledky cukru v krvi, abych z toho nebyl nešťastný. Za prvé, je to jejich zdraví a život. Za druhé, pokud vyšetřuje i glykovaný hemoglobin, tedy množství cukru navázaného na hemoglobin v krvinkách, zjistím, jak dobře nebo špatně se stravovaly poslední dva až tři měsíce!”

Takové vyšetření krve by se mělo provádět jednou za tři až šest měsíců. Hodnota glykovaného hemoglobinu by neměla být vyšší než 7.

Co dále si o cukrovce přečíst?

VIDEO: Diabetes, syrová strava, fruktoza a glukoza

VIDEO: Vegetariánska strava v liečbe cukrovky

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Nejčastější příznaky cukrovky

Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat.

 Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zajímali o prevenci.

 V červenci a srpnu vám přinášíme články o rizicích obezity a cukrovky.

Každý osmý člověk v Česku má cukrovku • VIDEO Andrea Ulagová, Aleš Brunclík

Že je cukrovka neboli diabetes nemoc z přemíry konzumace sladkého, si už dnes nemyslí snad ani největší zdravotnický laik. Víme, že cukrovka II. typu hodně souvisí s životním stylem a stravováním. Oproti tomu cukrovka I. typu bývá vrozená.

Cukrovka se začíná rozvíjet pomalu a nenápadně, a dokud člověk nezačne mít silné příznaky, jako jsou časté močení, pocit žízně a nadváha, nemusí o svém onemocnění vědět. Některé příznaky byste ale neměli podceňovat.

Které to jsou?

Paradentóza

Podle výzkumu uveřejněném v časopise BMJ Open Diabetes Research & Care lidé s onemocněním dásní, jako je paradentóza, mají vyšší výskyt diabetu 2. typu.

„Spojení mezi onemocněním dásní a cukrovkou není nic nového,“ říká MUDr. Ronald Tamler, ředitel Mount Sinai Clinical Diabetes Institute. A vysvětluje: „Je to spojení oběma směry – lidé s cukrovkou 2.

typu mají častěji paradentózu a lidé s paradentózou mají častěji cukrovku 2. typu.

Zánět v dásni, který paradentózu způsobuje, vzniká totiž ze stejných důvodů jako vysoké hladiny cukrů v krvi, které způsobují diabetes.“

Podivné pocity v nohou

Asi 10 až 20 procent lidí, kterým byl diagnostikován diabetes, už mělo nějaké poškození nervů související s onemocněním. V časných stádiích to může být sotva znatelné, ale projevuje se to jako zvláštní brnění v nohách, ztráta citlivosti a zhoršená koordinace a rovnováha.

Samozřejmě, že tyto pocity mohou být i příznakem jiné nemoci, jako je například roztroušená skleróza nebo banálnější třeba přílišné nošení vysokých podpatků, je však dobré se o nich zmínit před svým lékařem a případnou nemoc nezanedbat. Poškození nervů totiž může postupovat a být trvalé.

Poškození nebo ztráta sluchu a zraku

Zvýšené hladiny cukru v krvi mohou poškodit sítnici a způsobit kolísání množství kapaliny kolem bulvy oka, takže můžete vidět hůř nebo rozmazaně. Jakmile se hladina cukru v krvi vrátí k normálu, zrak je obvykle obnoven. Pokud však neléčíte cukrovku příliš dlouho, poškození zraku může být trvalé.

Stejně tak vysoká hladina cukru v krvi může také ovlivnit nervové buňky v uchu a způsobit zhoršení sluchu. „Je to něco, o čem většina lidí a dokonce ani lékařů neví, ale zkušený lékař na ORL by měl hledat souvislosti,“ říká doktor Tamler.

„Dlouho předtím, než vám lékař diagnostikuje diabetes, si můžete všimnout tmavého zabarvení na zadní straně krku,“ říká doktor Tamler. Tento jev se nazývá akantóza a je to obvykle známka inzulinové rezistence – ztráty citlivosti na hormon, který tělo používá k regulaci glukózy v krvi.

Ve vzácných případech může být akantóza také způsobena cystou na vaječníku nebo hormonálními poruchami štítné žlázy či rakovinou. Může ji vyvolat i užívání antikoncepčních pilulek a kortikosteroidů.

Odbornice na výživu Karolína Hlavatá radí pacientům s cukrovkou, jakým potravinám dávat přednost • VIDEO Vím, co jím

Zvýšená potřeba spánku

Lidé, u kterých byla později objevena cukrovka, měli přes den zvýšenou potřebu spánku, to znamená, že spali více než hodinu i ve dne. Dát si „dvacet“ během odpolední siesty samozřejmě automaticky neznamená, že máte cukrovku, ale zvýšená potřeba spánku a například i s tím spojená deprese či spánková apnoe jsou hodnoceny jako jedny z příznaků diabetu.

Potraviny, které pomohou snížit hladinu cukru v krvi • VIDEO mojezdravi.cz/ccmixter.org/iStock.com

Podrobné informace o cukrovce si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes [email protected].

Červencová/srpnová obálka časopisu Moje zdraví • Autor: CNC

MUDr. Martina Čermáková, garant odborného obsahu Loono je součástí týmu neziskové organizace Loono už pátým rokem a má na starosti odborný obsah. Již dva roky se stará o pacienty ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové  – aktuálně na Oddělení urgentní medicíny.

Co dělat pro prevenci, vám pravidelně připomíná i nezisková organizace Loono. O týmu mladých lékařů, studentů lékařských fakult a dalších profesionálů, kteří se aktivně zapojují do osvěty o prevenci, se více dozvíte na www.loono.cz nebo na sociálních sítích @loono.cz.

Jejich činnost můžete podpořit prostřednictvím portálu Darujme.cz.

MUDr. Martina Čermáková je garantem odborného obsahu Loono • Autor: CNC

Autor: Kateřina Erbsová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector