10 znaků toho, že jíte příliš mnoho cukru

Cukr je úžasný. Má skvělou chuť a dodává energii. Naše tělo ho potřebuje. ✔️ Ale všeho moc škodí! Cukr není nepřítel, ale i zde platí „všeho s mírou“. Dávejte si proto pozor, co jíte.

Co si budeme nalhávat, pokud se podíváme na složení produktů v supermarketech, cukr dnes najdete snad ve všech potravinách. Dokonce i tam, kde bychom je 100% nečekali.

V čem spočívá největší problém? Není to cukr obecně, ale problémem jsou přidané a skryté cukry. Nadměrná konzumace cukru tak představuje pro většinu lidí celkem běžný kalorický příjem. A často ani nevíme, že máme nadbytek cukru. Naše tělo však reaguje, naše tělo trpí a vysílá jasné signály.

Jakými signály se vás snaží upozornit na to, že jíte příliš mnoho cuku?

1. Neustávající chuť na sladké

Začneme signálem, který by vás mohl upozornit na to, že něco není v pořádku. Často, pokud přijímáme nadměrné množství cukru dlouhodobě, přestáváme znát naše hranice. Již mnoho odborných výzkumů potvrdilo, že cukr je droga.

Jestliže přijímáme cukr, tělo produkuje dopamin, hormon štěstí. Chcete tak pořád víc a víc, protože je vám po konzumaci čokolády nebo čehokoliv sladkého prostě fajn. Cítíte se blaze, svět je hezčí, ale co vaše tělo!

Jak si odvyknout? Zkuste postupně omezovat příjem sladkého, čtěte složení produktů, které konzumujete a hlavně, obrňte se pevnou vůlí!

Nárazové vynechání cukru by mohlo vyvolat záchvatové přejídání a rozhodně nic neřeší, věřte mi. Takový tajný tip od odborníků – kupte si chrom. Tento výživový doplněk pomáhá udržovat stabilní hladinu krevního cukru a navíc potlačí i chuť na sladké.

2. Únava organismu

V případě příjmu rychlých cukrů, ty způsobí prudký nárůst krevního cukru, který stejně rychle začne i klesat, což je velká chyba.

Na čas se cítíte nabití energií, nicméně dopad této změny je razantní a přichází rychle. Velké výkyvy v hladině krevního cukru způsobují únavu. Dokonce ještě větší únavu, než před konzumací cukru, což není žádoucí.

K únavě přispívá také nedostatek spánku. Konzumace sladkého ve večerních hodinách negativně ovlivňuje jeho kvalitu a ráno se tak nemusíme probouzet fresh! Organismus místo odpočinku odbourává kalorie, které jsou na obtíž v době, kdy se má připravovat na spánek.

3. Tloustnutí

Máte poslední dobou nějaká ta kila navíc? Pak zbystřete, důvodem je možná skrytý cukr, který přijímáte potravou. Zkrátka do sebe dostáváte až příliš moc cukru. A co na to říká vaše tělo? Samý cukr, pohyb žádný, šup s ním do tukových zásob, na horší časy.

4. Oslabí vaši imunitu

Nezdá se to, ale cukr může mít zásadní vliv i na naši imunitu. Téměř tři čtvrtiny našeho imunitního systému se nachází ve střevech, kde ho podporují prospěšné střevní bakterie. A cukr má negativní vliv na kvasinky, respektive podporuje jejich bujení, což narušuje naši atmosféru.

Přemnožené kvasinky tak můžou mít dopad na nadměrné nadýmání a bolestí břicha.

10 znaků toho, že jíte příliš mnoho cukru

5. Kožní problémy a předčasné stárnutí pleti

Narušená střevní mikroflóra dokáže vyvolat i zánětlivé onemocnění, což se může projevit na kůži vyrážkou nebo ekzémem. Přemíra cukru stojí i za zhoršením akné u lidí, kteří jím trpí.

Příliš mnoho cukru ve stravě má negativní dopad i na pleť. Poškozuje kožní bílkoviny, kolagen a elastin. Pleť se tím stává méně pružnou, ztrácí vitalitu, vrásky pomalu vstupují na scénu. Cukr má na pleť stejný vliv jako prudký vítr a slunce. Takže zkuste nejdříve omezit cukr, než začnete investovat do drahých krémů.

Nemoci z přemíry cukru

Dlouhodobě zvýšená hladina krevního cukru může vyvolat inzulínovou rezistenci. Trvale snížená produkce inzulínu zpomaluje vstřebávání glukózy. Tím se zvyšuje její hodnota v krvi a v játrech.  Cukrovka tak pomalými krůčky vstupuje do vašeho života.

A nejen cukrovka. Hromadění cukru v játrech v některých případech vede k nealkoholickému tukovému onemocnění jater a k nealkoholické steatohepatitidě (NASH). NASH je zánětlivé onemocnění jater, které souvisí s obezitou a špatnými stravovacími návyky. Může skončit až cirhózou jater.

Zvýšená konzumace cukru je dále viníkem i kardiovaskulárních onemocnění nebo hypertenze. Podobně neblahý vliv má cukr i na vznik zubního kazu.

Pozorujete na sobě jeden nebo více popsaných signálů? Zkuste v průběhu času omezit cukr a sledujte, jestli neduhy pomalu mizí.

10 znaků toho, že jíte příliš mnoho cukru

Nadměrná konzumace cukru

10 znaků toho, že jíte příliš mnoho cukru

10 znaků toho, že jíte příliš mnoho cukru

Jak poznat, že jíte hodně cukru?

Většina z nás miluje sladké potraviny. Tak to prostě je. A to nejen děti, ale i mnoho dospělých má ve zvyku jíst často sladká jídla nebo pít sladké pití. Ve finále tak přijímáme o dost více cukru, než je nutné. Pamatujte, že kromě přirozeně se vyskytujícího cukru v potravinách jako je ovoce, opravdu mnoho potravin a nápojů má přidaný cukr. Jeho velký příjem pak vede k problémům, jako je přírůstek hmotnosti a obezita, cukrovka a srdeční onemocnění. Třeba klasicky Američané jedí a pijí příliš mnoho těchto přidaných cukrů, což přispívá k rostoucímu výskytu těchto zdravotních problémů v USA. A ČR v tomto není za USA zase až tak daleko. Ne tak daleko, jak byste předpokládali.

Cukr vám ubližuje, navíc je návykový

Americká společnost pro zdraví srdce doporučuje ne více než 6 čajových lžiček přidaného cukru denně ženám a 9 čajových lžiček mužům. Pro děti doporučený denní příjem cukru se liší podle jejich věku a kalorických potřeb, ale pohybuje se mezi 3 a 6 čajovými lžičkami denně.

Navíc směrnice Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2015 doporučuje, aby dospělí a děti omezily denní příjem volných cukrů na méně než 10 procent svých celkových kalorií, aby se tak snížilo riziko nadváhy nebo obezity, stejně jako zhoršení jejich zubů. Další snížení na méně než 5 procent nebo zhruba 5 čajových lžiček denně přináší další přínosy pro vaše zdraví.

Chcete příklady přidaných cukrů? Vidíte je na štítcích potravin a nápojů. Zahrnují hnědý cukr, kukuřičná sladidla, kukuřičný sirup, dextrózu, fruktózu, glukózu, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, med, laktózu, sladový sirup, maltózu, melasu, sacharózu.

Volné cukry uvedené v doporučení WHO zahrnují přidané cukry, jako jsou monosacharidy (jako glukóza, fruktóza) a disacharidy (jako je sacharóza nebo stolní cukr), stejně jako cukry přirozeně přítomné v medu, sirupy, ovocné šťávy a koncentráty ovocných šťáv. To vše je nabité cukrem. Vzhledem k tomu, že cukr může být návykový, je snadné ho jíst více než je nutné. Nebuďte na něm závislí. Ničí vás, zabíjí.

Zde je 10 příznaků toho, že jíte opravdu nadměrné množství cukru. Dejte si na to sakra pozor.

1. Zvýšení tělesné hmotnosti

Jedení příliš velkého množství cukru vede k nárůstu hmotnosti a zvýšenému riziku obezity. Prázdné kalorie v cukru brání vaším buňkám spalování tuku. Také způsobuje vysokou hladinu inzulínu ve vašem těle a způsobuje potíže s metabolismem.

Cukr také potlačuje pocit sytosti a zvyšuje úroveň ghrelinu, což je hladový hormon. To znamená, že nakonec jíte více.

Studie z roku 2006 zjistila, že pravidelný příjem cukrových nápojů zvyšuje mnohonásobně riziko obezity.

V přehledu v roce 2013 ve 68 různých studiích publikovaných v British Medical Journal výzkumníci zjistili, že příjem cukrů je rozhodujícím faktorem pro kontrolu tělesné hmotnosti.

Prostě pokud máte problémy s váhou, možná jíte moc cukru, to je jednoduché. Zamyslete se.

2. Diabetes 2. typu

Konzumace příliš mnoho cukru nebo na cukr bohatých potravin je jedním z hlavních důvodů pro rozvoj diabetu 2. typu.

Nadbytečný cukr způsobuje inzulínovou rezistenci a zvýšený inzulin v krvi, dva klíčové faktory přispívající k rozvoji diabetu. Navíc, konzumace více cukru vede k hromadění tukových ložisek kolem jater. To opět ovlivňuje funkci pankreatu, což vede k inzulínové rezistenci.

Například studie z roku 2005 uvádí, že zvýšení spotřeby fruktózy může významně přispět k epidemii obezity a diabetu u dětí i dospělých.

V pozdější studii z roku 2010 bylo zjištěno, že kromě nárůstu hmotnosti je vyšší spotřeba cukrů spojena s vývojem metabolického syndromu a diabetu 2. typu. Tyto údaje poskytují empirický důkaz, že příjem cukrů (např. ve slazených nápojích) by měl být velmi omezen.

Omezení cukrů ve stravě vede ke snížení rizika chronických metabolických onemocnění souvisejících s obezitou.

3. Špatné zdraví zubů a dutiny ústní

Cukr také není vůbec dobrý pro vaše orální zdraví. Je to jeden z důvodů chorob dásní a dutin. Bakterie přirozeně rostou v ústech, a když jíte sladké potraviny, dáváte bakteriím šanci množit se, což vede právě ke špatnému zdraví zubů a celé ústní dutiny.

Pamatujte také, že vaše silná touha po cukru může být ve finále příčinou špatného dechu.

Při studii z roku 2003 se zjistilo, že cukr a jiné fermentovatelné uhlohydráty způsobují, že bakterie v ústech produkují kyselinu a snižují pH v ústech, což způsobuje demineralizaci zubů a jejich velmi špatné zdraví. Chcete-li si udržet zdravé zuby, je klíčem vyčistit si zuby po jídle, zvláště když jste jedli sladké potraviny.

4. Problémy se srdcem

Pokud trpíte nějakým problémem se srdcem, viníkem může být hodně cukru ve vaší stravě. Cukr a obecně sladká strava má potenciál způsobit zmatek na vašem srdci, protože může způsobovat vysoký krevní tlak, stejně jako vysoký cholesterol.

Studie z roku 2010 naznačuje, že vysoký příjem fruktózy ve formě přidaného cukru je spojen s vyšším krevním tlakem u dospělých. Vysoký krevní tlak má negativní vliv na vaše srdce a cévy, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění, infarktu, mrtvice a dalších závažných koronárních stavů.

Budete mít zájem:  Kúry na vlasy – kterou vyzkoušíte vy?

Kromě vysokého krevního tlaku cukr zvyšuje hladinu špatného cholesterolu. Studie z roku 2014 publikovaná v časopise Open Heart uvádí, že lidé, kteří konzumují 25 nebo více procent svých kalorií z přidaného cukru, mají třikrát vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.

5. Špatná paměť a koncentrace

Špatná koncentrace a horší paměť mohou být také způsobeny vyšší spotřebou cukru. Vysoké dávky cukru vedou k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi, což zase zabraňuje vstupu glukózy do buněk, včetně právě mozkových buněk. Bez glukózy, mozek postrádá energii potřebnou pro správnou funkci. To může způsobit potíže se soustředěním, zapamatováním a rychlým rozhodováním.

Studie z roku 2012 uvádí, že životní styl s konzumací vysokého obsahu fruktózy ovlivňuje učení a paměť tím, že zpomaluje mozek. Kromě toho příliš mnoho cukru může snížit proteiny v těle, které jsou nezbytné pro paměť a schopnost reagovat. To může způsobit potíže při zapamatování si malých věcí.

6. Problémy s náladami

Jste po sladkém jídle podrážděni nebo frustrovaní? Možná jste snědli hodně cukru. Aby mohl mozek řádně fungovat, potřebuje stabilní zásobování látkami, jako je glukóza a inzulin. Ale když váš mozek dostane nadbytek těchto chemikálií, vede to k neklidu a úzkosti.

Po konzumaci sladkého jídla můžete zažít známou cukrovou “havárii”. To může způsobit pocity související s depresí, jako je letargie, smutek a sociální problémy. Tyto různé deprese mohou být “vyléčeny” tím, že omezíte vaši spotřebu cukru.

7. Problémy s kůží

Akné, suchá kůže, tmavé kruhy pod očima a mnoho dalších problémů s pletí se mohou objevit právě kvůli tomu, že jíte často sladké potraviny. Cukr má zánětlivé účinky na vaše tělo, a tak přispívá k zánětlivým kožním problémům.

Navíc, vysoký příjem cukru vede k procesu známému jako glykace, který může urychlit proces stárnutí a zvýšit pravděpodobnost, že bude pokožka nezdravá a budete mít vrásky.

8. Jste častěji nemocní

Dalším příznakem, že konzumujete příliš mnoho cukru, je tendence k častějšímu onemocnění. Vysoký příjem cukru má negativní vliv na imunitní systém.

Soupeří s vitamínem C o prostor ve vašich bílých krvinkách, což má za následek oslabenou imunitu.

Když je váš imunitní systém slabý, vaše tělo je méně schopné bojovat proti škodlivým mikroorganizmům a jste zranitelnější vůči běžnému nachlazení, chřipce a dalším infekcím. To je samozřejmé.

9. V dlouhodobém horizontu máte málo energie

Cukr je plný prázdných kalorií, které našemu tělu neposkytují žádnou výživu. Ačkoli konzumace sladkých potravin vám dodává rychlou energii, brzy skončíte zhroucením a pocitem velké únavy.

Dalším důvodem, proč máte po cukru málo energie, je to, že způsobuje špičku hladiny cukru v krvi. To znamená, že vaše tělo není schopno správně ukládat a absorbovat glukózu, čímž zbaví vaše buňky paliva, které potřebují, aby vám poskytly energii. To může způsobit konstantní únavu.

Pokud jíte hodně cukru, tak také může znamenat, že s největší pravděpodobností nemáte dostatek bílkovin a vlákniny, které jsou obě důležitými živinami pro trvalou energii.

10. Špatná funkce jater

Životní styl s vysokým obsahem cukru v jídelníčku může také ovlivnit vaše zdraví jater. Cukr je tvořen hlavně glukózou a fruktózou, které jsou metabolizovány v játrech a přeměňují se na lipidy. Když budete jíst více cukru, vaše játra musí pracovat více. Nadprodukce lipidů může dále ovlivnit funkci jater.

TIP: Jak na detox od cukru?

Navíc, špička inzulínu v těle v důsledku příjmu cukru může způsobit zánět a jizvení v játrech. Ve skutečnosti může zvýšit riziko nealkoholického tuku v játrech. Studie z roku 2013 zveřejněná ve World Journal of Gastroenterology zjistila, že fruktóza je klíčovým hráčem ve vývoji onemocnění steatózy jater.

Co o cukru na závěr?

Shrnuto a podtrženo, cukr vám prostě neprospěje. Zkuste ho v jídelníčku eliminovat. Čím více ho budete eliminovat, tím lépe pro vás.

Co si o cukru ještě můžete přečíst?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

10 znamení, kterými dává tělo najevo, že jíte přiliš mnoho cukru: Rozpoznejte je a zasáhněte, dokud je čas

Pokud máte tyto příznaky, zkuste změnit skladbu jídelníčku a omezit cukr. Ten často může být původcem zdánlivě neškodných problémů, které byste neměli ignorovat.

Saháte pro jídlo do ledničky každých pět minut a stejně jste stále hladoví? Když jíte neustále potraviny obsahující cukr, projeví se to jeho vysokou hladinou v krvi, takže po nich máte ještě větší hlad než předtím a vaše tělo stále volá po jídle.

S vysokou hladinou cukru v krvi se vám sice dočasně zvýší hladina energie, pak ale prudce klesá. A právě tyto prudké výkyvy hladin cukru v krvi jsou důvodem, proč jste neustále unavení a vyčerpaní. Místo sladkého koláče si tak ke svačině dejte raději ořechy.

S únavou se pojí i špatné soustředění. Pokud se vám často zdá, že se nemůžete rozhodnout, že nemůžete snad ani myslet, cítíte se zpomalení, může to být způsobeno vysokou hladinou cukru v krvi. 

Pokud je hladina cukru v krvi příliš vysoká, ledviny nemohou správně absorbovat tekutiny. Při filtraci krve ledvinami dochází k tomu, že část přebytečné glukózy se dostává do moči, tělo se snaží hladinu cukru v krvi vyrovnat vodou, aby koncentrovanější moč zředilo. Tím vytváří více moči, než je potřeba, a to vede k častějším návštěvám toalety.

Máte neustále žízeň a sucho v ústech? To bývá společně s dalšími příznaky počátek začínající cukrovky. Chcete-li uhasit žízeň, rozhodně pijte nápoje bez cukru.

Infekce močových cest a kvasinkové infekce vás mohou často zaskočit, pokud jíte hodně průmyslově zpracovaných potravin s obsahem cukru, a to zejména u žen. Cukr totiž vytváří příznivé prostředí pro množení bakterií.

Vysoká glykemie (obsah cukru v krvi) může způsobit vyboulení oční čočky a oči mají často problém zaostřit na objekty kolem sebe.

I když to může znít nelogicky, tak vysoká glukóza v krvi vede ke krátkodobému úbytku hmotnosti. Jíst spoustu cukru a hubnout? To zní jako sen, že? Ale pozor! Tohle je nouzová funkce těla, které není schopné získat energii z glukózy, a bere ji ze svalů a tuků, čímž dochází k hubnutí. To ukazuje na vážné zdravotní problémy, jedním z nich může být právě cukrovka.

Výzkum ukázal, že lidé s vysokou hladinou cukru v krvi jsou úzkostnější, podrážděnější a častěji trpí depresemi. Pokud mozek náhle nedostane vyváženou zásobu glukózy, nálada klesá k bodu mrazu.

Trvá dlouho, než se vám zahojí malé odřeniny nebo malé řezné rány? Viníkem opět může být cukr nebo dokonce začínající cukrovka, která tento proces zpomaluje. 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli

8 příznaků, že jíte příliš mnoho cukru. Máte je i vy?

Hořká čokoláda je váš povolený hřích. • Autor: iStock.com

Vynechání cukrovinek je určitě skvělým krokem ke zdravějšímu stravování, stále ale existuje spousta záludných potravin, ve kterých se cukr schovává, aniž bychom to tušili. Máme na mysli vše od kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy , který se přidává do některých salátových dresinky, až po ovocné šťávy používané při výrobě „přírodních“ proteinových tyčinek.

POKUD si nehlídáte jídelníček a jíte až příliš mnoho cukru, buďte si jistí, že to vaše tělo zná a dá vám to brzy najevo. Přeslazený organismus se projevuje následujícími příznaky:

Akné na obličeji

Zatímco některé odborníci tvrdí, že těžká forma  akné nemá u většiny lidí nic společného se stravou, Několik studií spojilo tento problém s vysokou konzumaci přeslazených potravin.

Cukr totiž zvyšuje produkci některých hormonu. Zejména androgenu, které jsou zodpovědné za vznik zánětlivých forem akné.

To se pak Nejčastěji objevuje na obličeji, a sice kolem úst a na linii čelistí.

náladovost

Ruku v ruce s konzumace rychlých cukrů jde i kolísání hladiny glykémie v těle. Ze všeho Nejdříve začne tělo produkovat hormony, které pozitivně ovlivňují naši náladu – serotonin, dopamin a další. To ale bohužel netrvá příliš dlouho. Glykémie totiž začne velmi rychle klesat, a právě to Může podle nejrůznějších poznatků zpusob úzkostné stavy, náladovost av krajních případech i depresi .

Nespavost

Jíst sladké potraviny krátce před spaním se rozhodně nevyplácí. Zvýšíte tým totiž hladinu cukru v krvi, a tím i energii, která vám pak nedovolí „zabrat“. Navíc se po ránu nebudete cítit odečt, protože vám Během noci glykémie klesne, takže ráno vám přirozeně bude chybět.

Nedaří se vám zhubnout

Zatímco cukr nemusí nutně způsobit přibývání na váze, může vám zabránit v tom, abyste přebytečná kila shodili nebo si udrželi váhu, po které toužíte. Přibrat ale samozřejmě můžete, i když budete jíst nepřiměřené množství jiných potravin, ne jen těch sladkých.

Vztah mezi konzumací cukru a rostoucí váhou je ale podle odborníků nepopiratelný. Pamatujte, že složité sacharidy (celozrnné výrobky, ovoce a zelenina), zdravé tuky (ořechy a semínka) a bílkoviny (ryby, kuře) vás zasytí na delší dobu a udrží hladinu cukru v krvi v normě.

 Jak vybrat zdravé sladkosti? Více čtěte zde.

„Pokud odpoledne sníte sladkou tyčinku, na chvilku vás zasytí, ale už za pár hodin budete hladovější, než kdybyste si místo ní dali jablko.“

Budete mít zájem:  Moje revma a experimenty se stravou

Vyšší kazivost zubů

Není žádným tajemstvím, že cukr je hlavní příčinou zubních kazů. Když se usadí na zubech, živí se bakteriemi plaku, které v ústech přirozeně existují, a produkuje kyseliny, které narušují zubní sklovinu.

Zhoršená paměť a schopnost koncentrace

Vědecká studie provedená na krysách v roce 2012 prokázala, že zvýšený příjem fruktózy ničí mozkové synapse, které zajišťují komunikaci mezi mozkovými buňkami.

U krys se dále vyvinula inzulínová rezistence, což zhoršilo jejich soustředěnost, rychlost myšlení a další kognitivní funkce.

V extrémních případech může nadměrná konzumace cukru dokonce rozvíjet neurodegenerativní onemocnění, jako například Alzheimerovu chorobu .

Nedokážete si odpustit sladkou tečku

Cukr je jako droga, na které vzniká závislost. Funguje to tak, že čím víc ho jíte, tým víc ho chcete. Protože se po jeho konzumaci cítíme dobře, máme tendence Saha po sladkém častěji. Projevuje se to Nejčastěji tím, že i po obědě nebe večeři, kdy bychom měli být sytí, sáhneme po sladkém dezertu. POKUD je to tak, mele byste se pokusit vyhnout cukru úplně.

Bolí vás klouby

Odborníci zjistili, že lidé, kteří piji hodně slazených nápojů, mají vyšší riziko výskytu revmatoidní artritidy . Pijete-li více než jednu skleničku slazené limonády denně, zvyšuje se riziko onemocnění až o 63% oproti lidem, kteří tyto nápoje konzumuj jen jednou měsíčně.

Autor: Marie Bezděková

Jíte příliš mnoho cukru? Tyto příznaky vám napoví!

  • Kdo by nemiloval sladké? Není však žádným tajemstvím, že příliš cukru neprospívá naší váze, ale hlavně zdraví! Jak poznáte, že to s cukrem už trochu přeháníte? Tyto příznaky vám napoví!Pokud si nehlídáte jídelníček a jíte až příliš mnoho cukru, buďte si jistí, že to vaše tělo pozná a dá vám to brzy najevo. A nejčastěji takhle!
  • Zatímco někteří odborníci tvrdí, že těžké akné nemá u většiny lidí nic společného se stravou, několik studií spojilo tento problém s konzumací přeslazených potravin. Cukr totiž zvyšuje produkci některých hormonů, zejména androgenů, které jsou zodpovědné za vznik zánětlivého akné. To se pak nejčastěji objevuje na tváři, a sice kolem úst a na linii čelistí.
    Problém v každém věku: Pupínky! Jak s nimi zatočit?

  • Ruku v ruce s konzumací zdrojů rychlých cukrů jde i kolísání hladiny glykémie v těle. Ze všeho nejdříve začne tělo produkovat hormony, které pozitivně ovlivňují naši náladu – serotonin, dopamin a další. To ale bohužel netrvá příliš dlouho. Glykémie totiž začne velmi rychle klesat, a právě to může podle nejrůznějších poznatků způsobovat úzkostné stavy, náladovost a v krajních případech i depresi.

  • Jíst sladké potraviny krátce před spaním se rozhodně nevyplácí. Zvýšíte tím totiž hladinu cukru v krvi, a tím i energii, která vám pak nedovolí „zabrat“. Navíc se po ránu nebudete cítit odpočinutí, protože vám během noci glykémie klesne, takže ráno vám bude energie chybět.
    Nemůžete večer usnout? Víme, po čem konečně zaberete!

  • Zatímco cukr nemusí nutně způsobit přibývání na váze, může vám zabránit v tom, abyste přebytečná kila shodili nebo si udrželi váhu, po které toužíte. Přibrat ale samozřejmě můžete, i když budete jíst nepřiměřené množství jiných potravin, ne jen těch sladkých. Vztah mezi konzumací cukru a rostoucí váhou je ale podle odborníků nepopiratelný. Pamatujte, že složité sacharidy (celozrnné výrobky, ovoce a zelenina), zdravé tuky (ořechy a semínka) a bílkoviny (ryby, kuře) vás zasytí na delší dobu a udrží hladinu cukru v krvi v normě.
    Další příznaky najdete na webu Mojezdravi.cz
    Jak se zbavit závislosti na cukru? Vyzkoušejte tahle jídla!
    6 důvodů, proč vás trápí chutě na sladké. Jak to zastavit?

Proč je pro vás cukr špatný?

Od marinarové omáčky po arašídové máslo, přidaný cukr lze nalézt i v těch nejneočekávanějších produktech.

Mnoho lidí spoléhá na rychlé a zpracované potraviny k jídlu a svačině. Protože tyto výrobky často obsahují přidaný cukr, tvoří velkou část jejich denního příjmu kalorií.

V USA tvoří přidané cukry až 17% z celkového kalorického příjmu dospělých a až 14% u dětí.

Dietní pokyny naznačují omezení kalorií z přidaného cukru na méně než 10% denně.

Odborníci se domnívají, že konzumace cukru je hlavní příčinou obezity a mnoha chronických onemocnění, jako je diabetes 2. typu.

Zde je 11 důvodů, proč jíst příliš mnoho cukru škodí vašemu zdraví.

1. Cukr může způsobit přírůstek hmotnosti

  • Míra obezity celosvětově stoupá a přidaný cukr, zejména z nápojů slazených cukrem, je považován za jednoho z hlavních viníků.
  • Doporučené čtení: Vitamin B12
  • Nápoje slazené cukrem, jako jsou limonády, džusy a sladké čaje, jsou plné fruktózy, což je typ jednoduchého cukru.
  • Konzumace fruktózy zvyšuje váš hlad a touhu po jídle více než glukóza, hlavní typ cukru nacházející se v škrobnatých potravinách.

Nadměrná konzumace fruktózy může navíc způsobit odolnost vůči leptinu, důležitému hormonu, který reguluje hlad a říká tělu, aby přestalo jíst.

Jinými slovy, slazené nápoje neklidí váš hlad, což usnadňuje rychlou konzumaci vysokého počtu tekutých kalorií. To může vést k nárůstu hmotnosti.

Výzkum důsledně ukázal, že lidé, kteří pijí slazené nápoje, jako je soda a džus, váží více než lidé, kteří ne.

Také pití hodně nápojů oslazených cukrem je spojeno se zvýšeným množstvím viscerálního tuku, což je druh hlubokého břišního tuku spojený s stavy, jako je cukrovka a srdeční choroby.

souhrn: Konzumace příliš velkého množství přidaného cukru, zejména ze sladkých nápojů, zvyšuje riziko přírůstku hmotnosti a může vést k hromadění viscerálního tuku.

2. Cukr může zvýšit riziko srdečních chorob

  1. Dieta s vysokým obsahem cukru je spojena se zvýšeným rizikem mnoha nemocí, včetně srdečních chorob, celosvětově nejčastějších příčin úmrtí.

  2. Doporučené čtení: Z čeho je želatina?
  3. Důkazy naznačují, že dieta s vysokým obsahem cukru může vést k obezitě, zánětům a vysokým hladinám triglyceridů, krevního cukru a krevního tlaku-všechny rizikové faktory srdečních chorob.

  • Navíc nadměrná konzumace cukru, zejména z nápojů slazených cukrem, byla spojena s aterosklerózou, onemocněním charakterizovaným tukovými usazeninami ucpávajícími tepny.
  • Studie na více než 30 000 lidech zjistila, že ti, kteří konzumovali 17–21% kalorií z přidaného cukru, měli o 38% větší riziko úmrtí na srdeční choroby, ve srovnání s těmi, kteří konzumovali pouze 8% kalorií z přidaného cukru.
  • Pouhá jedna plechovka sody o hmotnosti 473 ml obsahuje 52 gramů cukru, což odpovídá více než 10% vaší denní spotřeby kalorií na základě 2 000 kalorické diety.
  • To znamená, že jeden sladký nápoj denně vás již může dostat nad doporučený denní limit pro přidaný cukr.

souhrn: Konzumace příliš velkého množství přidaného cukru zvyšuje rizikové faktory srdečních chorob, jako je obezita, vysoký krevní tlak a záněty. Dieta s vysokým obsahem cukru je spojena se zvýšeným rizikem úmrtí na srdeční choroby.

3. Cukr je spojován s akné

Strava s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů, včetně sladkých jídel a nápojů, je spojena s vyšším rizikem vzniku akné.

  1. Potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako jsou zpracované sladkosti, zvyšují hladinu cukru v krvi rychleji než potraviny s nižším glykemickým indexem.
  2. Cukrové potraviny rychle zvyšují hladinu cukru v krvi a inzulínu, což způsobuje zvýšenou sekreci androgenu, produkci oleje a záněty, což vše hraje roli ve vývoji akné.
  3. Studie ukázaly, že nízkoglykemické diety jsou spojeny se sníženým rizikem akné, zatímco vysoce glykemické diety jsou spojeny s vyšším rizikem.
  4. Studie na 2300 dospívajících například prokázala, že ti, kteří často konzumují přidaný cukr, mají o 30% větší riziko vzniku akné.
  5. Mnoho populačních studií také ukázalo, že venkovské komunity, které konzumují tradiční nezpracované potraviny, mají téměř neexistující výskyt akné ve srovnání s městskými oblastmi s vysokými příjmy.
  6. Tato zjištění se shodují s teorií, že diety s vysokým obsahem zpracovaných, cukrem nabitých potravin přispívají k rozvoji akné.

souhrn: Dieta s vysokým obsahem cukru může zvýšit sekreci androgenu, produkci oleje a záněty, což vše může zvýšit riziko vzniku akné.

  • Celosvětová prevalence diabetu se za posledních 30 let více než zdvojnásobila.
  • Ačkoli k tomu existuje mnoho důvodů, existuje jasná souvislost mezi nadměrnou konzumací cukru a rizikem cukrovky.
  • Obezita, která je často způsobena konzumací příliš velkého množství cukru, je považována za nejsilnější rizikový faktor diabetu.
  • A co víc, dlouhodobá vysoká spotřeba cukru zvyšuje odolnost vůči inzulínu, hormonu produkovanému slinivkou břišní, který reguluje hladinu cukru v krvi.
  1. Inzulínová rezistence způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi a výrazně zvyšuje riziko cukrovky.
  2. Populační studie zahrnující více než 175 zemí zjistila, že riziko vzniku cukrovky vzrostlo o 1,1% na každých 150 kalorií cukru nebo přibližně jedné plechovky sody spotřebované denně.
  3. Další studie také ukázaly, že lidé, kteří pijí nápoje slazené cukrem, včetně ovocné šťávy, mají větší pravděpodobnost vzniku cukrovky.
  4. Doporučené čtení: Jak zhubnout na veganské dietě

souhrn: Dieta s vysokým obsahem cukru může vést k obezitě a inzulínové rezistenci, což jsou rizikové faktory diabetu 2. typu.

5. Cukr může zvýšit riziko rakoviny

  • Jíst nadměrné množství cukru může zvýšit riziko vzniku určitých druhů rakoviny.
  • Za prvé, strava bohatá na sladké potraviny a nápoje může vést k obezitě, což výrazně zvyšuje riziko rakoviny.
  • Kromě toho diety s vysokým obsahem cukru zvyšují zánět ve vašem těle a mohou způsobit inzulínovou rezistenci, což zvyšuje riziko rakoviny.
  • Studie na více než 430 000 lidech zjistila, že konzumace přidaného cukru byla pozitivně spojena se zvýšeným rizikem rakoviny jícnu, rakoviny pleury a rakoviny tenkého střeva.
  • Další studie ukázala, že ženy, které konzumovaly sladké buchty a sušenky více než třikrát týdně, měly 1,42krát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny endometria než ženy, které tyto potraviny konzumovaly méně než 0,5krát týdně.
  • Výzkum spojení mezi příjmem přidaného cukru a rakovinou pokračuje a k úplnému pochopení tohoto složitého vztahu je zapotřebí více studií.

souhrn: Příliš mnoho cukru může vést k obezitě, inzulínové rezistenci a zánětu, což jsou všechny rizikové faktory rakoviny.

6. Cukr může zvýšit riziko deprese

  1. Zatímco zdravá strava může pomoci zlepšit vaši náladu, dieta s vysokým obsahem přidaného cukru a zpracovaných potravin může zvýšit vaše šance na rozvoj deprese.

  2. Doporučené čtení: Jak vyrobit ovesné mléko
  3. Konzumace velkého množství zpracovaných potravin, včetně výrobků s vysokým obsahem cukru, jako jsou koláče a slazené nápoje, je spojena s vyšším rizikem deprese.

  4. Vědci se domnívají, že výkyvy krevního cukru, dysregulace neurotransmiterů a záněty mohou být příčinami škodlivého dopadu cukru na duševní zdraví.

  5. Studie sledující 8 000 lidí po dobu 22 let ukázala, že muži, kteří konzumovali 67 gramů nebo více cukru denně, měli o 23% vyšší pravděpodobnost vzniku deprese než muži, kteří jedli méně než 40 gramů denně.
  6. Další studie na více než 69 000 ženách prokázala, že ženy s nejvyšším příjmem přidaného cukru mají výrazně vyšší riziko deprese ve srovnání s těmi s nejnižším příjmem.

souhrn: Strava bohatá na přidaný cukr a zpracované potraviny může zvýšit riziko deprese u mužů i žen.

7. Cukr může urychlit proces stárnutí pokožky

Vrásky jsou přirozeným znakem stárnutí. Objevují se nakonec bez ohledu na vaše zdraví.

Špatný výběr jídla však může zhoršit vrásky a urychlit proces stárnutí pokožky.

Doporučené čtení: Jak uvařit veganské mleté maso

Konečné produkty pokročilé glykace (AGE) jsou sloučeniny vytvořené reakcemi mezi cukrem a bílkovinami ve vašem těle. Existuje podezření, že hrají klíčovou roli ve stárnutí pokožky.

Konzumace stravy s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů a cukru vede k produkci AGE, což může způsobit předčasné stárnutí pokožky.

AGEs poškozují kolagen a elastin, což jsou bílkoviny, které pomáhají pokožce protáhnout se a udržet si mladistvý vzhled.

  • Když dojde k poškození kolagenu a elastinu, kůže ztratí pevnost a začne se prohýbat.
  • V jedné studii ženy, které konzumovaly více sacharidů, včetně přidaných cukrů, měly vráskavější vzhled než ženy na dietě s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů.
  • Vědci dospěli k závěru, že nižší příjem sacharidů byl spojen s lepším vzhledem stárnutí pokožky.

souhrn: Sladké potraviny mohou zvýšit produkci AGE, což může urychlit stárnutí pokožky a tvorbu vrásek.

8. Cukr může zvýšit stárnutí buněk

  1. Telomery jsou struktury nacházející se na konci chromozomů, což jsou molekuly, které uchovávají část nebo všechny vaše genetické informace.
  2. Telomery fungují jako ochranné kryty, které zabraňují poškození nebo fúzi chromozomů.
  3. Jak stárnete, telomery se přirozeně zkracují, což způsobuje stárnutí a poruchu buněk.

  4. Doporučené čtení: Zdravotní přínosy veganské stravy
  5. Přestože je zkracování telomer normální součástí stárnutí, výběr nezdravého životního stylu může tento proces urychlit.
  6. Ukázalo se, že konzumace vysokého množství cukru urychluje zkracování telomer, což zvyšuje stárnutí buněk.

  7. Studie na 5 309 dospělých ukázala, že pravidelné pití nápojů slazených cukrem bylo spojeno s kratší délkou telomer a předčasným stárnutím buněk.
  8. Ve skutečnosti každá denní porce 59 uncí (591 ml) sody slazené cukrem odpovídá dalším 4,6 rokům stárnutí, nezávisle na jiných proměnných.

souhrn: Jíst příliš mnoho cukru může urychlit zkracování telomer, což zvyšuje buněčné stárnutí.

9. Cukr vyčerpává vaši energii

  • Potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru rychle zvyšují hladinu cukru v krvi a inzulínu, což vede ke zvýšení energie.
  • Tento nárůst energetické hladiny je však pomíjivý.
  • Produkty, které jsou nabité cukrem, ale neobsahují bílkoviny, vlákninu nebo tuk, vedou ke krátkému zvýšení energie, které rychle následuje prudký pokles hladiny cukru v krvi, často označovaný jako krach.
  • Doporučené čtení: Veganský informační list
  • Neustálé výkyvy krevního cukru mohou vést k velkým výkyvům energetické hladiny.
  • Abyste se tomuto cyklu vyčerpání energie vyhnuli, zvolte zdroje sacharidů s nízkým obsahem přidaného cukru a bohaté na vlákninu.

Spárování sacharidů s bílkovinami nebo tuky je další skvělý způsob, jak udržet hladinu cukru v krvi a energetickou hladinu stabilní.

Například jíst jablko spolu s malou hrstí mandlí je vynikající svačinka pro prodloužené a konzistentní energetické hladiny.

souhrn: Potraviny s vysokým obsahem cukru mohou negativně ovlivnit vaši energetickou hladinu tím, že způsobí prudký nárůst hladiny cukru v krvi a následně havárii.

10. Cukr může vést ke ztučnění jater

  1. Vysoký příjem fruktózy je trvale spojen se zvýšeným rizikem ztučnění jater.
  2. Na rozdíl od glukózy a jiných druhů cukru, které jsou přijímány mnoha buňkami v celém těle, je fruktóza téměř výhradně štěpena játry.
  3. V játrech je fruktóza přeměněna na energii nebo uložena jako glykogen.

  4. Játra však mohou uložit tolik glykogenu, než se z přebytečného množství stane tuk.
  5. Velké množství přidaného cukru ve formě fruktózy přetíží vaše játra, což vede k nealkoholickému tukovému onemocnění jater (NAFLD), což je stav charakterizovaný nadměrným hromaděním tuku v játrech.

  6. Doporučené čtení: Jak začít s rostlinnou dietou
  7. Studie s více než 5 900 dospělými ukázala, že lidé, kteří denně pijí nápoje slazené cukrem, mají o 56% vyšší riziko vzniku NAFLD ve srovnání s lidmi, kteří ne.

souhrn: Jíst příliš mnoho cukru může vést k NAFLD, což je stav, kdy se v játrech hromadí nadbytečný tuk.

11. Jiná zdravotní rizika při konzumaci příliš velkého množství cukru

Kromě výše uvedených rizik může cukr poškodit vaše tělo bezpočet dalších způsobů.

Výzkum ukazuje, že příliš mnoho přidaného cukru může:

  • Zvyšte riziko onemocnění ledvin: Trvale vysoká hladina cukru v krvi může způsobit poškození jemných cév v ledvinách. To může vést ke zvýšenému riziku onemocnění ledvin.
  • Negativně ovlivňuje zdraví zubů: Jíst příliš mnoho cukru může způsobit kazy. Bakterie v ústech se živí cukrem a uvolňují vedlejší produkty kyselin, které způsobují demineralizaci zubů.
  • Zvyšte riziko vzniku dny: Dna je zánětlivý stav charakterizovaný bolestí kloubů. Přidané cukry zvyšují hladinu kyseliny močové v krvi, což zvyšuje riziko vzniku nebo zhoršení dny.
  • Zrychlete kognitivní pokles: Diety s vysokým obsahem cukru mohou vést k narušení paměti a jsou spojeny se zvýšeným rizikem demence.

Výzkum vlivu přidaného cukru na zdraví pokračuje a neustále dochází k novým objevům.

souhrn: Příliš mnoho cukru může zhoršit kognitivní pokles, zvýšit riziko dny, poškodit ledviny a způsobit dutiny.

Jak omezit příjem cukru

  • Nadměrný přidaný cukr má mnoho negativních účinků na zdraví.
  • I když je konzumace malého množství tu a tam naprosto zdravá, měli byste se snažit omezit cukr, kdykoli je to možné.
  • Naštěstí pouhé soustředění na konzumaci celých nezpracovaných potravin automaticky sníží množství cukru ve vaší stravě.
  • Zde je pár tipů, jak omezit příjem přidaných cukrů:
  • Vyměňte limonády, energetické nápoje, džusy a slazené čaje za vodu nebo neslazený seltzer.
  • Pijte černou kávu nebo použijte Stevii jako přírodní sladidlo s nulovým obsahem kalorií.
  • Místo nákupu ochuceného jogurtu s cukrem oslaďte obyčejný jogurt čerstvými nebo mraženými bobulemi.
  • Konzumujte celé ovoce místo ovocných smoothies slazených cukrem.
  • Nahraďte cukroví domácí trailovou směsí ovoce, ořechů a několika lupínků tmavé čokolády.
  • Místo sladkých salátových dresinků jako medová hořčice použijte olivový olej a ocet.
  • Vyberte si marinády, ořechová másla, kečup a marinarovou omáčku s nulovým přidáním cukrů.
  • Podívejte se na cereálie, granoly a granola s méně než 4 gramy cukru na porci.
  • Vyměňte své ranní cereálie za misku strouhaného ovsa pokrytého ořechovým máslem a čerstvými bobulemi nebo omeletu z čerstvé zeleniny.
  • Místo želé nakrájejte čerstvé banány na sendvič s arašídovým máslem.
  • Místo sladkých pomazánek, jako je Nutella, použijte přírodní ořechová másla.
  • Vyvarujte se alkoholických nápojů, které jsou slazené sodou, džusem, medem, cukrem nebo agáve.
  • Nakupujte po obvodu obchodu s potravinami se zaměřením na čerstvé, celé suroviny.
  1. Vedení potravinového deníku je navíc skvělým způsobem, jak si lépe uvědomit hlavní zdroje cukru ve vaší stravě.

  2. Nejlepší způsob, jak omezit příjem přidaného cukru, je připravit si vlastní zdravá jídla doma a vyhýbat se nákupu potravin a nápojů s vysokým obsahem přidaného cukru.
  3. Doporučené čtení: Jak vyrobit kešu mléko

souhrn: Zaměření na přípravu zdravých jídel a omezení příjmu potravin obsahujících přidaná sladidla vám může pomoci omezit množství cukru ve vaší stravě.

souhrn

  • Jíst příliš mnoho přidaného cukru může mít mnoho negativních účinků na zdraví.
  • Nadbytek slazených potravin a nápojů může mimo jiné vést k přírůstku hmotnosti, problémům s cukrem v krvi a zvýšenému riziku srdečních chorob.
  • Z těchto důvodů by měl být přidaný cukr omezen na minimum, kdykoli je to možné, což je snadné, pokud dodržujete zdravou výživu založenou na celých potravinách.
  • Pokud potřebujete omezit přidaný cukr z vaší stravy, vyzkoušejte některé z výše uvedených malých změn.
  • Než si to uvědomíte, váš zvyk na cukr bude minulostí.

Naposledy aktualizováno
16. září, 2021 a naposledy přezkoumáno odborníkem
15. září, 2021.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector