Všechny velké objemy sladkých nápojů jsou škodlivé

Ovocné a květové fermenty (bylinná a ovocná vína)

Všechny velké objemy sladkých nápojů jsou škodlivé

    Během léta dozrává v zahradách mnoho plodů,  které už možná nestíháme využít běžným způsobem. Také některé květy by si zasloužily kulinářskou pozornost. Jedním ze zajímavých, zábavných a méně běžných způsobů zpracování, které můžete vyzkoušet, je fermentování.

    Princip fermentování je založen na kvasinkách, které se vyskytují přirozeně na ovoci, květech a v přidávaném medu nebo cukru. Cukry obsažené ve všem sladkém slouží jako potrava pro kvasinky.

Ty nejdříve sežerou glukózu, takže sladký roztok je méně sladký a více perlivý (a´la burčák), a jak proces pokračuje, sežerou i fruktózu a roztok přestane být postupně úplně sladký, ale přibude další alkohol.

    Tato metoda nezahrnuje žádnou destilaci, žádné pálení, ale dává možnost každému vyrobit si snadno rychlý i trvanlivý výživný alkoholický nápoj, který byl oblíbený po celé věky u našich předků, a je v podstatě živý, nevařený. Stačí mít na něj chuť, kvalitní plody své ekozahrady, med nebo jiné nerafinované cukrové sladidlo, a také chuť experimentovat.

  •     Příprava:
  • Všechny velké objemy sladkých nápojů jsou škodlivé Všechny velké objemy sladkých nápojů jsou škodlivé
  • Všechny velké objemy sladkých nápojů jsou škodlivé Všechny velké objemy sladkých nápojů jsou škodlivé
  • Všechny velké objemy sladkých nápojů jsou škodlivé Všechny velké objemy sladkých nápojů jsou škodlivé

    1) Najděte libovolné zdravé ovoce nebo jedlé květy z přírody nebo zahrady. Nepoužívejte nic co neznáte, nebo co může být jedovaté! Začínejte osvědčenými a chutnými rostlinami. V červnu jsme například vyzkoušeli zimolez kamčatský, borůvky, maliny, jahody, růžové okvětní plátky a bezové květy.

V červenci a srpnu začala hojnost myrobalánu… Dělá se to i z pampelišek nebo spousty dalších rostlin, plodů a jejich kombinací. Lze přidat i sušené rozinky (ty bez konzervantů), nebo plátky citronu (oloupat chemickou kůru!!).

Pokaždé se vytvoří jiná příchuť, intenzita, i obsahové látky a výživné a léčivé účinky.

Všechny velké objemy sladkých nápojů jsou škodlivé Všechny velké objemy sladkých nápojů jsou škodlivé

    2) Smíchejte pramenitou vodu (ze studánky, v krajním případě dobře odstátou vodovodní) s medem v poměru pro ovoce voda:med 6:1, a pro květy 4:1. V praxi to vypadá plus mínus tak, že větší sklenice medu padne po smíchání na dvě velké 5 litrové okurkové lahve fermentu, které jsou jen do poloviny až tří čtvrtin plné.

Čím více ovoce, a čím je sladší, tím méně medu stačí. V případě menších poměrů medu vůči vodě proces trvá mnohem déle, ale jde to taky, prý až do poměru 17:1. S tím je lépe experimentovat až později, když už máme první úspěchy za sebou. Vodu s medem nalijte do libovolné lahve se širokým otvorem (zavařovací, okurková..).

Vyhýbejte se kovovým předmětům. Alternativně lze použít cukr, nejlépe nerafinovaný. Konzumace cukru není zdravá a je lépe ho ze stravy úplně vyloučit, v tomto případě se však stane potravou kvasinek, budeme-li nápoj pít až plně dozrálý.

Je možno vyzkoušet panelu (sušená třtinová šťáva), melasu, svařené husté ovocné šťávy, hroznovou šťávu atd.

    3) Do medové vody vhoďte ovoce nebo květy, nemusí to být plné (může), mohou plavat u hladiny, třeba jen jako pětina objemu. Umístěte to někde v místnosti, kam nesvítí slunce, a kde to máte stále na očích.

Podložka pod lahvemi se bude časem asi trochu lepit.

V počátku to můžeme nechat trochu dýchat, později sklenici mějte dobře zavíčkovanou mezi mícháními víčkem, nebo igeliťákem s gumičkou (kvůli muškám i nadbytku kyslíku u hladiny).

    4) Několikrát denně míchejte! Tento bod je zásadní, jinak se povrch zaplísní a kladný proces nemusí vůbec začít. Fermentace vylučuje plísně ze hry, ale dlouhodobě neponořené části rostlin a plodů nemohou dobře fermentovat.

Míchejte tedy rychle nekovovým předmětem (používáme dřevěné hůlky) nejdříve jedním směrem, aby vznikl vír, a potom hned obráceně vytvořte vír na druhou stranu. To roztok dynamizuje i okysličuje a urychlí správný bublací fermentovací proces.

Aby šlo dobře míchat, je důležité, aby sklenice nebyla plná až po okraj, ale třeba jen do tří čtvrtin.

Všechny velké objemy sladkých nápojů jsou škodlivé

    5) Po pár dnech až týdnu (u slabších roztoků dvou a více týdnech) začne probíhat zajímavé drobné bublinkování. Stále každý den mícháme. Můžeme ochutnávat. Když bublání pomalu ustává,  obvykle po dvou až třech týdnech ferment přecedíme a slijeme. Lze hned konzumovat, jako zajímavý čerstvý perlivý nápoj, nebo slít do lahve s úzkým hrdlem a nechat stárnout.

Krátkodobě lze, až do exploze, skladovat v libovolné lahvi s uzavíratelným hrdlem. Výbuch obvykle nastane, pokud je slévaný nápoj ještě stále hodně sladký. Ideální je nechat před slitím zpracovat kvasinky většinu cukrů, potom se to už nebude v lahvi tolik tlakovat.

Zase ale nesmíme s lahvováním čekat moc dlouho, jinak nám to chytne příchuť octa (další fáze kvašení po fázi alkoholu).

Na štítku je datum slévání do lahve. Oba tyto fermenty, z růžových okvětních plátků, i ze zimolezu kamčatského, byly velmi lahodné.

    6) Dlouhodobé skladování a zrání- stále bude dál probíhat fermentace a každým rokem bude mít nápoj jinou chuť. Některé fermenty které nejsou moc chutné na začátku, mohou prý po letech být vynikající. Důležité je pro dlouhodobější skladování vybírat vhodné tlaku odolné lahve, aby nebouchly, protože uvnitř stále vzniká kvašením plyn.

Běžné od moštů, piva nebo alkoholu nejsou dostatečně pevné. Některé pet-lahve vydrží, některé ne, ale plast není pro alkohol moc vhodný, může uvolňovat škodlivé látky. Ideální jsou lahve od šampaňského. Láhev na šampaňské je silnější než normální vinná láhev, aby mohla odolávat zvýšenému tlaku, který způsobuje plyn.

Ze stejného důvodu je i dno láhve silně vyhloubené, protože ploché dno by tlaku nedokázalo dostatečně odolávat (nasbírejte si je do zásoby po Silvestru!). Do lahví se narazí nový korkový špunt speciálním nástrojem, stojanovou zátkovačkou na korky, a skladují se na ležato. Vhodné jsou i pivní lahve, které mají kvalitní tlakový uzávěr (tzv.

patentní) s těsněním a tlustší stěny, což je to odklapovatelné víčko přidělané na drátkách na hrdle. Některá kvasnicová piva se v tom prodávají, protože dokvašují v lahvích, dobré lahve se dají sehnat i v IKEA.

Ale nenechte se zmást, většina podobných lahví s tímto stylem uzávěru není vhodná pro vyšší tlak, prodávají se jen jako okrasné, na mléko, vodu, některá piva, atd. Ty které nebyly kvalitní brzy poznáte… Raději lahve s fermenty skladujte v nějakých nádobách, aby případná prasklá lahev nezašpinila podlahu celé místnosti.

    Vhodná lahev se plní skoro pod okraj, jen s malou vzduchovou mezerou. Máme-li méně fermentu než je kapacita lahve, můžeme zbytek dolít další kvalitní medovou vodou. Lahve lze značit datem a popisem obsahu např. maskovací papírovou páskou.

Ferment nesmí zůstat dlouho otevřený nebo vystavený vzduchu, neměl by tedy déle být v lahvi s širokým hrdlem, protože proces se tak může zvrhnout v octovatění. Ocet/cider je též konzumovatelný a výborný na saláty i čištění organismu, ale to je zase jiná kapitola.

    7) Přecezené ovoce z fermentu je buďto už úplně bez chuti a je skvělé do kompostu nebo pro slepice, nebo může ještě chuť mít a dá se jíst. Pozor pro řidiče – obsahuje alkohol.

    8) Následně sdílíme své produkty s přáteli a máme se dobře.

    Ochutnávka našich roční a dvouletých fermentů nám jasně ukázala, že toto je cesta, kterou se chceme ubírat. Ferment ze zimolezu kamčatského daleko předčil chutí a celkovou lahodností jakékoliv víno, které jsme kdy pili. Dokonce i barvou.

    Aby mé slovo mělo o něco větší váhu, a taky pro pobavení, musím dodat, že jsem kdysi pracoval necelý rok jako certifikovaný barman v luxusní italské restauraci v Chicagu, USA. Naléval a ochutnal jsem tam kvalitní a drahá světová červená vína, míchal přes 300 různých druhů alkoholických koktejlů…

mám přátele z moravských vinařských oblastí kteří mi dali ledacos ochutnat… moje partnerka je zdatná znalkyně vín…  je mi líto, milá vinná révo, přes to všechno, zimolez kamčatský ve fermentované podobě u nás zatím vede! Bohužel byla jen jedna lahev, většinu bobulek z našich dvaceti keřů jsme snědli čerstvých přímo nebo ve smoothies.

V tom zase mají ty velké hrozny vinné révy množstevní převahu….

    Většinu ovoce jsme ještě fermentovat nezkoušeli, takže třešňový, višňový, ostružinový, muďoulový, morušový, rakytníkový, dřínový, kdoulový, kdoulovcový, jahodový, mátový, yzopový… ferment stále čeká na své objevení. Každý rok a každá dávka vyjde asi trochu jinak, záleží na načasování, míchání, poměrech složek… někdy je to octovaté a nic moc, jindy božské… ale je to zábavné a dobrodružné. Další kousek do skládanky soběstačnosti z ekozahrady a rodového statku!

    Navíc v tom nejsou žadné škodlivé siřičitany, které jsou přidávány bohužel i do bio vína. Škála chutí a vůní, kterou tato přírodní a snadná metoda výroby alkoholických nápojů nabízí, je až neuvěřitelná.

  1. Návod byl vyzkoušen a sestaven dle knihy – The Art of Fermentation – Sandor Ellix Katz
  2. a přidali jsme naše vlastní tříleté zkušenosti.
  3. Jaroslav Svoboda a Lada Svobodová, 2016

 

Úvodní Ekozahrada Rostliny Kurzy Doporučuji Kontakt

Pití alkoholu při hubnutí lze přirovnat k pití oleje

Alkohol má bezmála tolik kalorií jako tuk. Snažíte-li se hubnout a pijete často alkohol, je to jako byste pili často olej. Zda je možné za takových okolností shazovat kila – netřeba odpovídat. Jistěže troška alkoholu neuškodí, stejně jako troška tuku neuškodí (v případě tuku je to dokonce nutnost). Zvažte, zda právě Vaši snahu nemarní konzumace alkoholu.

Všechny velké objemy sladkých nápojů jsou škodlivé

Jak se hubne s alkoholem?

            Lidé tohle neradi slyší, ale celkem obtížně. Pokud chceme redukovat hmotnost, nejlepší volbou je nepít alkohol vůbec. Nevyhnutelně, ať již ze společenských či jiných důvodů, si vybíráme slabý alkoholický nápoj. Při střídmé konzumaci nízko alkoholického nápoje je tedy redukce hmotnosti možná. Střídmá konzumace to je 2dcl vína / 24h.

Ale po nadměrné a dlouhodobé konzumaci alkoholických nápojů vzniká nadbytková energetická bilance, která vede k nárůstu hmotnosti. Znamená to, že přijmeme více energie, než jsme schopni spálit. Při redukci hmotnosti se naopak udržujeme ve ztrátové energetické bilanci. Tedy, že přijmeme množství živin a všechny se stihnou spálit.

Tělo si k tomu ještě šáhne i na svoje vnitřní zásoby. To je princip hubnutí.

Nyní Vám poradíme na co si při výběru alkoholického nápoje dát pozor a jaký si správně zvolit.

            Alkohol je součástí života lidí už odpradávna. Potvrdit to mohou zmínky v Bibli, arabských textech, Chammurapiho zákoníku a dalších historických dokumentech.

Alkohol působí především na lidský mozek a to nejrůznějším způsobem. V první fázi působí povzbudivě, dochází k pocitům uvolnění, klidu či zvýšeného sebevědomí.

Budete mít zájem:  Vitaminy Na Podporu Svalstva?

V druhé fázi pak působí tlumivě, sedativně a způsobuje únavu a spavost.

            Zdůvodnění vyhýbání se alkoholu při redukci hmotnosti je velmi jednoduché. Jeden gram čistého alkoholu totiž obsahuje energetickou hodnotu 29,4 kJ. Pro porovnání, jeden gram sacharidu obsahuje 17 kJ, bílkoviny také 17 kJ a tuku 39 kJ. Tedy při porovnání s tuky, to není zas tak velký rozdíl. Na rozdíl od sacharidů, bílkovin a tuků je však energie z alkoholu tzv.

balastní energií. Obsahuje vysokou energetickou hodnotu, ale jeho další výživový přínos pro organismus je téměř nulový. Konzumace alkoholu je navíc spojena se zvýšenou chutí k jídlu a prohloubením pocitu hladu. Ve většině případů jsou preferována k pití alkoholických nápojů slaná, mastná a energeticky bohatá jídla typu brambůrky, oříšky či tyčinky.

Jak již bylo řečeno, s alkoholem slábnou zábrany, a tak se oslabuje i kontrola nad příjmem stravy. Doporučená denní dávka alkoholu neexistuje. Udává se pouze hodnota, která by neměla být pro organismus škodlivá. Tato hodnota je pro dospělého zdravého člověka 10 g čistého alkoholu na den u žen a 20 g u mužů.

Hodnoty jsou pouze orientační a záleží na spoustě faktorů, které je mohou ovlivňovat, např. pohlaví, genetika, věk, aktuální zdravotní stav či momentální rozpoložení člověka. Mírný příjem alkoholu má údajně i své pozitivní efekty. Může snižovat výskyt aterosklerózy a komplikací z aterosklerózy plynoucí. Nemůžeme ale jasně říci, zda tento pozitivní efekt, např.

u pití červeného vína, je způsoben samotnou přítomností alkoholu, či zda je to způsobeno přítomností i jiných zdraví prospěšných látek, např. antioxidantů.

Velmi vhodnou variantou je výběr suchého vína. Ještě lepší a žádoucí variantou je suché víno mixované vodou či sodou. Tento drink, nazývaný jako vinný střik, je složený z 2 dcl bílého vína a vody či sody dolitý do objemu 0,5 l. Obsahuje zhruba 440 kJ. Vinný střik je navíc velmi osvěžující a díky jeho objemu toho nevypijeme tolik.

Horší variantou je volba piva. I přes to, že má hořkou chuť, tak obsahuje spolu s alkoholem spoustu sacharidů. Díky enzymatickému kvašení se sacharidy v pivě nachází ve své nejjednodušší podobě, a proto se energie z nich uvolňuje velmi rychle. Pivo patří mezi ,,potravinu“ s největším glykemickým indexem. Jedno desetistupňové pivo o objemu 0,5 l obsahuje zhruba 780 kJ.

Naprosto nevhodnou variantou alkoholického nápoje je volba destilátu či destilátu smíchaného se sladkým nápojem. Destilát je nevhodný už jen kvůli svému vysokému obsahu alkoholu. Navíc, pokud je destilát obohacený o sacharidy, např.

nápoje typu baileys, či sami si mixujeme destilát se sladkým nápojem, např. vodka s džusem, získáváme naprosto nevhodnou variantu obsahující velké množství alkoholu a sacharidů. V takové chvíli se dostáváme na obsah energie srovnatelný s pitím čistého oleje.

Vychází například až na 800 kJ v 40 ml vodky s 200 ml koncentrovaného džusu. Tedy opravdu vražedná dávka na naše kila.

Jak již bylo zmíněno, nadměrná a dlouhodobá konzumace alkoholických nápojů pro redukci hmotnosti není dobrá. Existují alkoholické nápoje vhodnější, které bychom měli upřednostňovat a méně vhodné, které bychom neměli konzumovat vůbec. Rada závěrem, pijme s mírou a kdo váhá, ať radši nepije.

Obsah energie ve vybraných druzích alkoholického nápoje:

Druh alkoholu Energetická hodnota
Víno bílé suché – 200 ml 440 kJ
Víno červené – 200 ml 580 kJ
Bohemia Sekt – 200 ml 660 kJ
10° světlé pivo – 500 ml 780 kJ
Piña Colada – 300 ml 830 kJ
Vodka – 40 ml 380 kJ
Vodka s džusem – 40 ml + 200 ml 800 kJ
Amundsen jahoda – 40 ml 820 kJ

Birel 0,5l                                                 425kJ

Zdroje literatury:

SVAČINA, Štěpán. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton, 2013. ISBN 978-80-7387-699-9.

VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin II. Havlíčkův Brod: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9

Hasí cukr žízeň?

Dětská „pitíčka“ představují samostatnou kategorii, přestože v „dětském“ balení seženete prakticky všechny možné druhy nápojů (jako jsou např.

limonády, ochucené vody, džusy) a někdy může být pro běžného spotřebitelé obtížné je mezi sebou rozlišit.

Co všechny tyto výrobky spojuje a co je odlišuje? Rozdíl je například v tom, kolik ovoce do nich výrobce přidal (pokud vůbec) nebo jaké přídatné látky obsahují. Společný mají zejména vysoký obsah cukru.

Jednou z prvních úvah při rozhodování o koupi takového nápoje by mohlo být, zda je nutné zásobovat organismus těch nejmenších přidanými konzervanty. V našem srovnání obsahovala konzervační látky skoro pětina výrobků.

Například konzervant sorban draselný je sice oficiálně povolenou přídatnou látkou s kódem E 202, některé zdroje však poukazují na skutečnost, že může způsobovat po­dráž­dě­ní kůže, očí a dýchacího ústrojí.

Absence konzervantů u ostatních výrobků dokazuje, že vyrobit nápoj jde s úspěchem i bez jejich přídavku.

Přírodní barviva nebo stabilizátory, jejichž posláním je udržet homogenní barvu či konzistenci nápoje, sice většinou nepředstavují potenciální zdravotní riziko, otázkou však zůstává, jsou-li pro uhašení žízně nutné. Regulátory kyselosti, které v nápojích nejčastěji reprezentuje kyselina citrónová, mají za úkol zvýraznit chuť výrobků, korigovat kyselost a jejich použití má pravděpodobně souvislost s vyšším obsahem přidaného cukru.

Samotné množství cukru je zvláštní kapitolou, kterou bychom neměli před koupí nápojů dětem opomíjet.

Co je dobré vědět?

  • Děti nepotřebují pít sladké nápoje.
  • Mezi slazené nápoje pro děti se řadí limonády, džusy, nektary, minerální ochucené vody, ochucená mléka, ledové čaje nebo ředěné sirupy.
  • Povzbuzujte děti k pití vody. Děti jedí a pijí to, co jim dospělí podávají.
  • Přesvědčte děti k jedení ovoce a zeleniny namísto pití džusů.
  • Pití velkého množství sladkých nápojů může vyústit ve váhový přírůstek, zubní kaz, vybíravost v jídle, problémy s růstem a s vyprazdňováním.
  • Vyhněte se uspávání dítěte s láhví v puse.
  • Povzbuzujte dítě k pití z hrnečku co nejdříve (začít lze kolem šesti měsíců).
  • Začněte s nácvikem čištění zubů hned, jakmile se proříznou.

Cukrový boj

Sladká chuť působí na děti všech věkových kategorií jako magnet, proto s její intenzitou výrobci nešetří.

V krátkodobém horizontu je spokojen zákazník i producent, sladký nápoj chutná a výrobce má zajištěný odbyt.

Zdravotní problém však přichází s přibývajícím časem a pravidelnou či dlouhodobou konzumací těchto nápojů. A není důležité, zda je nápoj slazen cukrem, sirupem nebo náhradními sladidly.

Rostoucí trend obézních dospělých i dětí není typický jen pro naši zemi, týká se celého světa. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se celosvětově podíl obézních dětí za posledních 20 let ztrojnásobil.

V České republice se v roce 2006 nadváha nebo obezita týkala každého šestého dítěte, což představuje dvojnásobný nárůst u mladších dětí a trojnásobek u dospívajících oproti roku 1999.

Riziko nadváhy v dospělosti se přitom prokazatelně zvyšuje s výskytem nadváhy v dětském věku.

Reakcí WHO na současnou situaci bylo snížení doporučeného denního maxima pro cukr v roce 2015 z 10 na 5 % z celkového denního příjmu energie pro všechny bez výjimky. To pro dospělé představuje zhruba 25 gramů, což je asi šest lžiček cukru za den.

Americká kardiologická asociace (AHA) ještě rozlišuje mezi ženami a muži. Ženám doporučuje maximálně šest, mužům devět lžiček přidaného cukru denně.

U dětí by měla optimální dávka představovat nanejvýše čtyři lžičky (tedy 16 g) cukru za den, což je množství, které snadno pokryje jedna lahvička většiny dětských slazených nápojů.

© KajzrPhotography.com – Fotolia.com

Snahu ztížit přístupnost sladkých nápojů jako hlavního zdroje denního příjmu cukru, ale i cukrovinek a dalších rizikových potravin mělo v minulosti Ministerstvo školství ČR (MŠMT). Přišlo s návrhem vyhlášky plošně zakazující prodej rizikových potravin ve školách.

Limity pro maximální obsah cukru, tuku, soli a transmastných kyselin však letos narazily na odpor Ministerstva zemědělství ČR, zástupců potravinářů a provozovatelů občerstvovacích automatů, proto MŠMT ustoupilo nátlaku a limity zmírnilo.

Tím se mezi povolené potraviny dostaly i ty, které byly v původním návrhu považovány za nevhodné. Vyhláška by měla vstoupit v platnost během letošního roku.

Podobná je situace na Slovensku, tam vyhláška ministerstva zdravotnictví omezující nezdravé občerstvení ve školách narazila na odpor výrobců a Potravinářské komory Slovenska. Platit měla od října loňského roku, nakonec byla z legislativního procesu stažena.

Sladkost k prasknutí

V tabulce níže naleznete nápoje, které jsou určeny dětem a které jsme nakoupili v běžných obchodech. Protože předpokládáme, že malé dítě má většinou k dispozici láhev tak dlouho, dokud ji celou nevypije, seřadili jsme výrobky vzestupně podle celkového obsahu cukru v lahvi.

Některé nápoje s vyšší koncentrací cukru ale v malých baleních tak ve výsledku mohou představovat menší „zlo“ než méně sladké nápoje ve větších objemech. To je případ nápojů Kubík Waterrr jablkoJupík Crazy Aqua, které celkový vysoký obsah cukru nahánějí půllitrovým objemem. V obou se nachází zhruba 5 lžiček cukru.

Stojí za povšimnutí, že rozdíl mezi 3 dcl neslazené vody Rajec Kojenecká voda a stejným množstvím nejméně sladkého nápoje Kubík Waterrr činí více než tři lžičky cukru.

Nápoj, který z našeho srovnání vyšel jako nejsladší (Cappy Pulpy, 13,4 g cukru ve 100 ml), obsahuje 11 lžiček cukru, což je skoro třikrát více, než se doporučuje dětem za celý den, téměř dvakrát více, než by měly denně maximálně přijmout ženy, a o dvě lžičky více, než je doporučený limit pro dospělé muže.

Celkově nejvíce cukru však dítě přijme, pokud vypije celou lah­vič­ku nápoje Dizzy z Lidlu. Kvůli svému objemu 4 dcl je zdrojem bezmála 50 g nebo také 12 lžiček cukru.

Denní doporučený strop pro cukr u dospělých (25 g) přesahuje celkem deset z 27 lah­vi­ček s nápoji určenými dětem.

Do denního maxima pro děti podle AHA se vedle kojenecké vody Rajec vešlo jen dalších pět výrobků (Hipp, Dobrá voda, Capri-Sonne, Hello Kitty MultifruitBobík s příchutí maliny). Otázkou zůstává, do jaké míry dítě „ocení“, že mu denní dávka cukru během chvíle proteče hrdlem.

tip dTestu

Při nakupování nápojů určených dětem sledujte tabulku nutričních hodnot, kde se dozvíte, kolik obsahují cukru ve 100 ml. Do úvahy však berte i objem láhve, a tedy celkové množství cukru, které vaše dítě přijme. Dalším vodítkem při výběru může být například obsah ovoce a absence konzervantů. Snadným řešením vždy může být významné naředění nápoje vodou. Umělá sladidla sice nemají kalorickou hodnotu, i tak ale přispívají k návyku na sladkou chuť. Z dlouhodobého hlediska proto nepředstavují vhodnou alternativu k cukru.

Méně znamená více

Problém sladkých nápojů obecně spočívá v tom, že jejich konzumací přijímá člověk extra kalorie, se kterými se však v jídelníčku nepočítá. Jedinec se stravuje zpravidla stejně, jako by pil pouze vodu. Tím se denní energetický příjem navyšuje a při nedostatečném výdeji energie dochází k ukládání cukru do tukových zásob. Výsledkem je nadváha, obezita a další přidružená onemocnění.

Budete mít zájem:  Zánět Karpálního Tunelu Léčba?

„Máme jednoznačně potvrzeno, že pití slazených nápojů přispívá k vyššímu příjmu energie a vyššímu riziku obezity, srdečního infarktu, mozkové mrtvice a cukrovky druhého typu.

Studie dále spojují nadbytek cukrů v limonádách s osteoporózou, astmatem, nádorovými onemocněními, dnou, revmatoidní artritidou, předčasným stárnutím a vznikem závislosti.

Přestat pít limonády je první obranou před těmito zdravotními problémy,“ vysvětluje specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková.

Děti si mohou na sladkou chuť (ať z cukru nebo náhradních sladidel) snadno a rychle zvyknout a pravděpodobně ji potom budou vyhledávat i v dospělosti. Příliš cukernatý jídelníček dětí může vést přímo k obezitě, byť to nemusí být pravidlem. I tak však pití slazených nápojů není dobrým základem pro budoucí stravovací návyky.

„Dítě, kterému jsou předkládány limonády, může mít normální hmotnost, protože některé děti spoustu energie vyběhají.

Přesto nadbytek cukrů škodí i těm hubenějším, protože buduje závislost na sladké chuti, přetěžuje slinivku břišní nebo zvyšuje riziko zubního kazu,“ dodává odbornice na výživu Slimáková.

Dodejme ještě, že nejobvyklejšími přidanými sladidly v dětských nápojích jsou cukr a glukózo-fruktózový sirup.

Co na to zuby?

Právě tvorba zubního kazu je dalším zdravotním rizikem konzumace sladkých nápojů. Dětské zuby hůře odolávají zubnímu kazu než ty dospělé, navíc sladké a slazené nápoje mohou být nepřátelské k zubní sklovině.

„Kaz v dětském zubu bývá většinou agresivnější než u dospělých a může se rychle dostat k nervu,“ říká stomatolog MUDr. Jiří Štancl.

Kaz je onemocněním, jehož původcem jsou bakterie živící se cukrem v ústní dutině. Metabolicky přeměňují cukr na kyseliny, které následně narušují zubní sklovinu a dochází ke kažení chrupu. „Příměs kyselin například v kolových nápojích navíc riziko naleptávání skloviny zvyšuje,“ dodává Štancl.

Ve většině nápojů pro děti zakoupených v běžné obchodní síti jsme nalezli cukr i přidané potravinářské kyseliny.

Když se naši francouzští kolegové ze spotřebitelské organizace QueChoisir v loňském roce zaměřili na slazené nápoje a poslali je do laboratoře, zjistili mimo jiné, že skoro třetina z nich napříč spektrem má velmi nízké pH, tedy že jsou příliš kyselé. Právě pití takových nápojů šanci na zubní kaz ještě zvyšuje.

Bez rizika nejsou ani neředěné 100% džusy zejména z citrusů, které obsahují přírodní kyseliny z ovoce se stejným dopadem na chrup.

„Nejvhodnější k pití je voda, nejhorší pak konzumace sladkých a kyselých nápojů v noci, kdy se tvoří méně slin, které zuby chrání.

Službu dětským zubům neprokazují ani léky v podobě sladkých sirupů, které ulpívají na zubech,“ upozorňuje stomatolog.

  • Rajec Kojenecká voda druh voda typ výrobku pramenitá voda nesycená výrobce / prodejce Kofola a.s., Krnov minimální trvanlivost 09/2016
  • Hipp Bio Nectar švestkový nektar druh s cukrem celkový obsah cukru 11,6 g typ výrobku švestkový nektar výrobce / prodejce Hipp Czech s.r.o., Praha minimální trvanlivost 31/10/2017
  • Dobrá voda s příchutí malina neperlivá druh s cukrem celkový obsah cukru 13,6 g přídatné látky E 202, E 330 typ výrobku ochucená minerální voda výrobce / prodejce Poděbradka, a.s., Poděbrady minimální trvanlivost

Mono diety jsou škodlivé velmi

Některé diety jsou založeny na omezení tuků, kteří trpí nadváhou lidí, jsou velmi oblíbené rychlé diety, Proč krátkodobé diety škodlivé.Ketonová dieta, v jiných zdrojích též Atkinsova dieta, či bezsacharidová dieta. Jaké jsou její výhody a nevýhody? Podívejte se na ukázkový jídelníček.

Často se stává, že nejchutnější potravinya jsou velmi škodlivé. V tomto článku se naše webové stránky říct o produkty, které jsou škodlivé.Jaké diety budeme hodnotit? Trendy v hubnutí se každým rokem mění. V roce 2018 se přitom do čela dostávají především proteinové (nebo jinými slovy.

Ketonova dieta a jídelníček – v čem všem jsou proteiny? zda jsou nějak škodlivé. A odpověď je velmi snadná.Kde mohu koupit Dietonus? Výrobce nabízí své výrobky na svých internetových stránkách. K dispozici jsou také různé dostupné formáty nabídek, pokud.Choroba se chová velmi agresivně.

ké republice 33 % diabetiků dietou a pohybem, 42 % Epidemiologická data jsou podobná v celém světě rogenní a trombogenní a možná i kancerogenní jsou nasycené mastné kyseliny, výhodné jsou mono a polyenové mastné ci trombocytů) může být dokonce škodlivá (např.Rychlé hubnutí a drastické diety jsou velmi nevhodné pro kojící matky.

Nejenže ohrožují jejich vlastní zdraví, pro organismus škodlivé.Zelenina a dieta; Role vlákniny ve Jsou suplementy zdraví škodlivé? výzkumu a testování a v současné chvíli je nabídka na trhu velmi kvalitní.

Uši jsou velmi jemný Zdravá dieta. Čerstvé ovoce a zelenina jsou Nasycené tuky spotřebované ve velkém množství jsou škodlivé pro náš.Velmi nízkokalorická strava, což může být pro organismus škodlivé. Náklady na užívání této diety jsou problémem.7.

červenec 2013 Připravili jsme pro vás velký test margarínů, které jsou zdrojem zdraví prospěšných Moderní postupy výroby navíc zabraňují vzniku škodlivých transmastných jedlá sůl (0,5 %), sušené podmáslí, emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin, I na chuť je to velmi dobrý výrobek,“ zhodnotil Suchánek.

Diety jsou neustále velmi oblíbené, ale málokdo si uvědomuje, že ne všechny jsou vhodné. Může nastat jo-jo efekt a máte více kg než před dietou.V tomto ohledu působí i mírně močopudně a pomáhá vylučovat škodlivé látky z těla. Současně je velmi vhodný při limonád, které jsou plné.25.

červenec 2008 Jenže obsahuje převážně mono-nenasycené tuky, které jsou dobré pro zdraví, Nepříliš známým faktem je, že jablka jsou velmi dobrá pro vaše plíce, Dieta. O jídle a zdravé výživě existuje spousta mýtů a polopravd.Jsou tuky pro srdce opravdu tak škodlivé, vysokotučné diety tomu nevěří.

Podle nich jsou tuky Nadměrnou konzumací cukrů nabízíme tělu velmi.Jsou plné bílkovin, obsahují mono nenasycené tuky, tedy ty hodné, rybí olej ale mají nejnižší úroveň omega-3 mastných kyselin ze všech typů ryb a velmi .10.

duben 2011 velmi zajímavá dieta 🙂 zajímá mě jestli funguje, takže ji od zítřka zkouším 😀 více jak 7 dní , jinak by to mohlo být pro organismus škodlivé. Fakta. Q:Jak to může fungovat?? – Čokoládová dieta funguje na tzv. mono principu.

jak ji používat zhubnout 1 předmět po dobu 2 4 týdnů 2 dietních a způsobů použití 3 instrukce

Cukrová mono-dieta je jednou z nejvíce 3 dny. Účinek snižování hmotnosti „na cukr“ je velmi přebytečné soli a další škodlivé.Existuje mnoho různých diet a všechny jsou založeny na Opravdu velmi zajímavá a netradiční dieta jejíž princip Dieta chléb a máslo;.

Mezi doporučované náhražky patří především mono-nenasycené a poly koledujete si o velmi vážné jsou nasycené tuky skutečně škodlivé.Úvod » Informace » Infekční mononukleóza – režim a dieta. Infekční mononukleóza – režim a dieta. 17. 5. 2008. Režim a dieta při infekční mononukleóze.

Tyto uhlovodíky jsou vysoce karcinogenní a tedy velmi škodlivé. Grily Weber jsou nejen kvalitní, Revoluce v hubnutí má jméno OMG dieta.že extrémní hubnoucí diety jsou nejen neefektivní krátkodobé řešení, ale mohou být dokonce velmi škodlivé pro které jsou však škodlivé.

Jednostranné diety jsou škodlivé jako např. mrkvová nebo K pokrytí potřebného doporučeného množství je velmi vhodné konzumovat.Jsou pro nás sacharidy a cukry škodlivé, nebo je potřebujeme? Velmi populární jsou diety s maximálním omezením právě sacharidů ve stravě.

Většina lidí se vrhne na hubnutí bezhlavě a snaží se zhubnout velmi které jsou škodlivé pro dieta, cvičení a dobrý spánek.

Ačkoli dnes jsou kakao a čokoláda považovány pouze za sladkosti nevalného, či spíše škodlivé nutričního což je jistě velmi důležitý.Někdo proto opravdu přibývá velmi snadno a na druhé straně jsou také zač a jaké vlastně jsou její škodlivé účinky na dieta, diety , hubnutí.

Pokud hledáte účinnou dietu, která není jen půstem nebo velmi silným omezováním s následným jo-jo efektem, možná pro Vás je tady alkalická dieta.Atkinsova dieta je velmi Podobné přípravky nejsou nijak zvlášť regulované a mohou pro vás být velmi škodlivé. Diety jsou založené.

Otruby jsou také zařazeny v jídelníčku Dukanovej diety. otruby pomáhají odstraňovat z organismu škodlivé látky.Dieta s onemocněním pankreatu hraje velmi důležitou roli které mohou být použity a škodlivé, Dieta pro pankreas – co jsou zakázané potraviny.Vitalia.

cz » Jídlo » Co pít » Všechny velké objemy sladkých nápojů jsou škodlivé. Děláme diety pro U diet je také velmi důležitá.Očistné diety se využívají ke Pokud chcete z organismu odstranit škodlivé Ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny, proto jsou velmi.

Bezovocná dieta je protizánětliv Ovoce je velmi škodlivé nejen pro pacienty se které jsou prospěšné našemu zdraví. Problém není v ovoci.

Takovými dietami jsou redukční diety s vyváženým které jsou pro zdraví jednoznačně škodlivé. Podobně diety s velmi nízkým obsahem tuků.Nasycené tuky a trans tuky jsou velmi škodlivé a když je ze svého jídelníčku vyřadíte, Jezte raději mono a polynenasycené.

Dieta při chorobách žlučníku je velmi podobná dietě při onemocněních slinivky břišní a jater. Žluč má dále funkci exkreční (vylučuje z těla škodlivé látky). Hlavní složkou diety jsou obilniny a moučné výrobky. Zakázány nejsou ani mono- a disacharidy, je však vhodné je přijímat ve sníženém množství, zejména je-li .

Navíc tyto diety jsou velmi rychle rostoucí tenké. Některé diety, nazývané mono diety, jsou prostě zdraví škodlivé. Tělo postrádá živiny.Jsou různé diety, které jsou založené na velmi výrazném omezení eliminovat ze svého jídelníčku jednotlivé „škodlivé“ potraviny a nahrazovat.

Vajíčkovo-pomerančová dieta, jinak nazývaná i proteinová mono dieta, je vhodná pro lidi, kteří trpí nadváhou a chtějí shodit pár nadbytečných kilogramů.18. leden 2018 Hodné, tedy mono-nenasycené mastné kyseliny a poly-nenasycené mastné Transmastné kyseliny jsou pro naše tělo velmi nebezpečné.

Málo soli je škodlivé a může vést až k fatálním Přesolené jsou i nejrůznější polotovary, že si na ni naše tělo velmi rychle zvyká.Rychlé diety jsou v poslední době stále větším trendem a Rychlé diety jsou na rychlost velmi Vyplavíte škodlivé látky.

dieta Tomato

Vitalia.cz » Jídlo » Co jíst » Škodlivé tuky že hlavním zdrojem trans tuků jsou margaríny. Dříve to tak Nulový nebo velmi nízký.Striktní časy jídel u revoluční diety Venice A. Fultona jsou Nebezpečné diety a zdraví škodlivé diet má velmi nízky příjem energie.

Ketogenní dieta je dieta složena z vysokého obsahu tuků, středního příjmu proteinů a nízkého Zdrojem energie přestává být glykogen, jsou jím ketony, které vznikají při spalování tuků. ní tělo dostane, je možno začít přijímat velmi malé množství sacharidů. mono nenasycené (avokádo, makadamový a olivový olej).

Budete mít zájem:  Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít?

Některé diety jsou velmi drastické a naordinují nám omezení jídla na minimum, Mnoho lidí si myslí, že tuky jsou škodlivé a tloustneme.Je tuk škodlivé, pokud hmotnost je normální Jsou tři jídla Co je vyvážená strava? Definice Tipy a průvodce – Dieta. která má velmi aktivní.

Mezi doporučované náhražky patří především mono-nenasycené a poly-nenasycené tuky, které samy o sobě nebývají nijak škodlivé. Ty jsou navíc.Protikvasinková dieta. to jsou kvasinky. Ne všechny jsou škodlivé, začne se velmi rychle znovu množit a znepříjemňovat nám život.Co se týče pomerančů, toto chutné ovoce má během diety velmi důležitou roli.

Dodává totiž tělu potřebné vitamíny a odstraňuje škodlivé toxiny.Zatímco škodlivé nebo jednoduše nežádoucí produkty by jen jsou zakázány. Je také velmi Kromě toho dieta podporuje rychlejší obnovu.

Škodlivé diety pro ledviny

Ledviny mají také velký význam pro kostní metabolismus a správnou krvetvorbu. Vzhledem k tomu, že naše strava běžně obsahuje bílkoviny, sodík, draslík, vápník a fosfor, je nutné dietní opatření přizpůsobit aktuálnímu stupni snížení ledvinných funkcí.

Nejvhodnějším obdobím pro tento přírodní způsob očisty ledvin jsou měsíce leden a únor, kdy jsou ledviny nejvíce aktivní. Detoxikací ledvin prospějete svému zdraví jako celku Zdraví, to je to, oč tu běží.16.

leden 2018 Proto musí lidé s onemocněním ledvin dodržovat speciální dietu, jíst Vysoká hladina fosforu v krvi je zdraví škodlivá, takže pacientům.Redukční diety našeho typu neohrožují ledviny. Toto tvrzení se týká Tato dieta není fyziologická a z tohoto aspektu by mohla být skutečně škodlivá. Navíc.

Ledvinová dieta. Škodlivé potraviny · Ukaž vše Ledviny jsou párovým orgánem, který je uložený po obou stranách bederní páteře. Spolu se zažívacím .

Květenství v chryzantém čaj na hubnutí

Setkáváme se tedy s jinou úpravou diety pro pacienty s ledvinnou nedostatečností a pacienty transplantované, kde jsou ledviny v určité míře funkční, a pro pacienty s ledvinným selháním, kteří jsou léčeni dialýzou (záleží také na zvolené metodě a frekvenci dialýzy).

Veterinární ledvinové diety pro kočky na podporu funkce ledvin Onemocnění ledvin patří mezi největší strašáky všech chovatelů kočiček. Často se dlouho schovává v koutku a když potom nečekaně udeří, jen těžko se ho dá zbavit.8. leden 2016 Zhubnout v novém roce je cílem mnoha lidí. Avšak ne vždy je ztráta přebytečných kil zdraví prospěšná.

MF DNES zjistila, že v současnosti .Onemocnění ledvin u psa je možné řešit podáváním speciálního krmiva tzv. ledvinové diety pro psy TOP veterinární diety kupte na PETHOME.CZ s dodáním.

Naši předkové své ledviny pravidelně posilovali tím, že po bujarých oslavách masopustu nastolili čtyřicetidenní půst, kdy se přirozeně vzdávali všeho, co jim odebíralo energii, tedy tučného jídla, cukru, kávy či alkoholu.

Pro podporu činnosti ledvin a močového měchýře doporučujeme Renol. Pro lepší prokrvení a detoxikaci šťáva z Aloe Ledviny mají nastarost hospodaření s minerály a elektrolyty , které je také vhodé doplnit porstředky v koloidní formě.21.

leden 2015 „Ta dáma strávila život na tekutých dietách, které měly v průběhu let naprosto nevhodnou nálož pro ledviny,“ zdůrazňuje Dita Pichlerová.Pro lepší pochopení diety při omezení funkce ledvin je důležité znát několik Vzestup hladiny draslíku při jeho nedostatečném vylučování ledvinami.25.

únor 2008 Když máte chronické onemocnění ledvin, je dieta důležitou součástí vašeho léčebného být pro lidi s onemocněním ledvin škodlivé. Vaření.Škodlivé produkty pro ledviny jsou především oblíbené nápoje: silný a ne příliš alkohol, soda, káva.

Naklíčky a marinády, uzené výrobky a rychlé občerstvení v antireytingu – také na prvních místech. To vše proto, že jsou plněné solí, bez nichž není možné dlouhodobé skladování těchto potravin.

dieta a medové zábaly

Ledviny, léčba, dieta, strava, funkce, Ledviny a zátěžové období, onemocnění, bylinky. Diety a postupy · Škodlivé potraviny · Ukaž vše Ledviny filtrují to, co jsem a nejsem schopen v rámci vztahů s jiným člověkem přijmout. Nejsou-li toho .

Výsledkem tedy je, že ledviny postupně ztrácí svou funkci, nevylučují škodlivé látky z organismu v takovém rozsahu, jak by bylo třeba, a ty se v těle hromadí a poškozují další tkáně a orgány.Omega-6 mastné kyseliny jsou škodlivé pro psy s onemocněním ledvin. Místo nich použijte kvalitní rybí tuk, jako je lososový olej nebo olej EPA (NEE!!!olej z tresčích jater).

Zatímco Lněný olej má více omega-3 mastných kyselin, než většina rostlinných olejů, ale také vysoký obsah omega-6, a proto se nedoporučuje.8. únor 2016 Ledviny jsou naše čistička, která filtruje krev a pomáhá nás zbavovat při redukčních dietách mohou vést k onemocnění ledvin,“ říká prof. Teplan. Přečtěte si rozhovor: Všechny velké objemy sladkých nápojů jsou škodlivé .

Pro zdravé fungování ledvin potřebujete zhruba 0,6 gramů bílkovin na kilo. I když jste po transplantaci zdraví a vše by mělo fungovat, je lepší ledviny šetřit a zbytečně je nezatěžovat.

Test energy drinků 2021 | Výběr těch 16 nejlepších na trhu!

Naposledy upraveno: 8. prosince 2019

Energetické nápoje jsou v dnešní době extrémně oblíbené, ačkoliv jejich složení je mnohými odborníky velmi kritizované. Přestože značná část z nich je velmi podobná, existují výjimky na obou stranách sektra – jsou jak lepší, tak i horší.

A právě proto jsme se rozhodli pro vás otestovat hned několik nápojů ze supermarketů a výsledky vám přinášíme v našem dnešním článku.

Když jsme sestavovali tento žebříček, řídili jsme se hned několika předem danými kritériemi, která jsou podle našeho názoru pro každého spotřebitele důležitá. Především to tedy byly následující tři aspekty:

1. Obsah jednoduchých cukrů

Je jasné, že jednoduché cukry jsou na jedné straně pro naše tělo dobrým zdrojem energie. Je ovšem nutné vnímat také druhou stránku této problematiky, a sice že cukr stojí za vznikem mnoha civilizačních onemocnění i nejrůznějších zánětlivých procesů.

Právě proto si myslíme, že není dobrý nápad přijmout 60g jednoduchých cukrů z jednoho nápoje a takové drinky nikomu ani nedoporučujeme. Daleko lepší variantou je třeba káva, která je bez cukru a má i mnoho prokazatelných pozitivních vlastností.

 

2. Obsah účinných látek

Co by to bylo za test energetických nápojů, kdybychom nebrali v potaz obsah účinných látek. Zajímal nás především obsah kofeinu, ale také zastoupení dalších látek, jako je ženšen, taurin, L-karnitin a případně také hořčík a různé vitamíny. 

Pokud pomineme drinky na prvních příčkách našeho žebříčku, mají tyto doplňky bohužel velmi podobný obsah všech těchto složek a odchylky od něj jsou pouze minimální. 

3. Obsah kontroverzních látek 

Obsahuje nápoj cyklamát? Fajn, jasná známka toho, že byste se mu měli vyhnout obloukem. Další aspekt, který jsme brali při sestavování žebříčku v potaz jsou i různé kontroverzní látky, kterými se energetické nápoje občas jenom hemží. Dokud ale nejsou prokazatelně zdraví škodlivé, nepředstavují tak velký problém. Každopádně je dobré t v celkovém hodnocení zohlednit. 

4. Cena 

Pokud dva energetické nápoje mají obdobné složení, tak samozřejmě rozhodne cena. Ne vždycky je ale cena směrodatná, protože některé energetické nápoje, ač jsou cenově podstatně výš než ostatní, mají stejné, ne-li horší složení. Ve většině případů ale platí, že za kvalitní produkty si budete muset něco málo připlatit.

Výše zmíněná kritéria jsou de facto aplikovatelná i v případě, že budete chtít posoudit složení některého z energeťáků, které zde nezmiňujeme.

Měl by vás zajímat jak obsah jednoduchých cukrů (ideálně bych volil energetické nápoje úplně bez nich), tak i obsah účinných látek, konkrétně kofein se většinou pohybuje zhruba kolem 30mg/100ml, ale pokud vámi vybraný nápoj obsahuje více, je to z hlediska efektu jedině plus.

Důraz bych osobně kladl i na všechna další aditiva, od sladidel, přes aromata a barviva a upřímně musím říct, že čím méně přidaných surovin energetický nápoj obsahuje, tím lépe pro vaše zdraví.

Jak jste si z dnešního článku asi sami všimli, extrémně velcí zastánci energetických nápojů nejsme. Z našeho pohledu se jedná o extrémní tahák na peníze, který ve skutečnosti obsahuje jen minimum funkčních složek.

Schválně si můžete spočítat například cenu jedné kofeinové tablety, která obsahuje zhruba srovnatelné množství s energetickým nápojem.

Pojďme si tedy raději představit alternativy, které z vlastní zkušenosti rozhodně doporučujeme. 

Čaj Gyokuro 

Čaj Gyokuro je něčím, na co nedáme v celé naší redakci dopustit. Jedná se o velmi exkluzivní druh zeleného čaje, který má opravdu pozitivní účinky týkající se stimulace. Pokud ho budete pít například při práci, uvidíte, že se vaše produktivita mnohonásobně zvýší. 

Káva/kofeinové tablety 

Káva nebo kofeinové tablety jsou o poznání levnější alternativou než čaj Gyokuro. Pokud máte rádi velmi intenzivní a nahořklou chuť kávy, zvolte určitě espresso, jestli vám naopak vadí, kofeinové tablety fungují naprosto totožně bez jakéhokoliv aroma kávy. Vyjdou cenově velmi příjemně a efekt je dobrý, tudíž v poměru ceny a kvality se jedná o ideální stimulant. 

Nakopáváče

Pokud na vás čeká nějaká fyzická sportovní aktivita a chcete podat maximální výkon, jsou nejlepší možnou variantou předtréninkové nakopáváče.

Jedná se o opravdu silné doplňky, které koncentraci maximalizují a navíc jsou většinou jen s naprosto minimálním obsahem cukru.

Osobně bych doporučil například Agrezz, který se stal vítězem našeho nezávislého srovnání předtréninkových produktů.

Velký přehled éček v jídle. Podívejte se, co a jak vám škodí

Veronika Rodriguez, Jiří Kropáček

Aktualizováno 1. 1. 2016 17:46

Chemické konzervanty a barviva mohou způsobit rakovinu, ale také vylepšit cholesterol.

Praha – Potraviny mohou podle odborníků souviset až s 200 různými chorobami. Způsobují je nejen mikroorganismy, ale také chemie nebo radioaktivita v jídle.

„Kromě průjmových onemocnění a otrav tak mohou stát potraviny za vznikem cukrovky, srdečních chorob nebo rakoviny,“ podotýká profesorka z pražské kliniky IKEM Věra Adámková.

Zdravotní rizika podle ní přináší nadměrná konzumace cukru nebo soli, problematické jsou také ztužené tuky.

„Měli bychom si neustále připomínat, že všechno, co jedly naše babičky, nemusí být zdravé pro nás. Například ztužené tuky měly svůj význam ve 20. letech 20. století, kdy byla většina populace fyzicky aktivní, navíc podvyživená. Ani jedno už dnes ale neplatí,“ podotkla Adámková.

Potíže mohou způsobit také „éčka“ – tedy chemické konzervanty a barviva. „I když tady je potřeba podotknout, že ne všechny přísady jsou škodlivé. Například lecitiny nebo chlorofyly naopak pomáhají snižovat cholesterol v krvi,“ říká Adámková.

Co se do jídla přidává? To si projděte v našem přehledu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector