Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít?

Vajíčka jsou symbolem Velké noci jako znak znovuzrození. Lidé je už od nepaměti vyfukovali a vymalovaná připravovali na tento den. Je víc než pravděpodobné, že vajíčka nejíte jen tento svátek, ale po celý rok. Kromě toho, že vajíčko je chutná a zdravá potravina, mohou vám užitečně posloužit i jeho skořápky.

Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít?

Všemožným používáním skořápek postupně zjistíte, že nemusíte kupovat výživu pro slepice, pro rostliny, drahé a chemické čisticí prostředky, bělidlo na oblečení, pleťový peeling, fenystil gel na štípnutí apod. Nabízíme vám pár horkých tipů jak je co nejlépe využít.

Vaječné skořápky na osteoporózu

Přesto, že jsou vám skořápky od vajíček nesympatické, obsahují množství vápníku, který je prospěšný na zdravé kosti, klouby, pevné zuby.

Vzhledem k tomu existují názory odborníků ve zdravém stravování, že mohou být pro člověka výborným „suplementem“.

Jejich konzumace zahrnuje speciální zpracování, protože snědení skořápek může udělat ve vašěm těle i pořádnou „paseku“. Tady je postup jak si z nich připravit chutnou směs:

  • Po rozbití vajíčka zkontrolujte, zda je vajíčko bez poškození, vhodné na konzumaci. Když ano, udělejte si omeletu, ale místo vyhození skořápky ji pořádně umyjte a odstraňte všechny nečistoty včetně razítka.
  • Vyčištěné skořápky uložte na plech a dejte péct na 10-15 min. do rozehřáté trouby s teplotou pečení 180 °C.
  • Po uplynutí času je nechte volně vychladnout a rozdrťte je na jemný prášek pomocí mixéru nebo hmoždíře.
  • Jemný, přesitý prášek si uskladníte do uzavřené nádoby a můžete konzumovat.

Takto připravený prášek se používá jako prevence před ztrátou kostní dřeně, před řídnutím kostí, pomáhá kloubům a zmírňuje jejich bolest a pomáhá i proti osteoporóze.

Prášek se přidává do jogurtů, smoothie, do polévek, do mléka. Skořápka se těžko tráví, proto se doporučuje jíst s potravinami, které neobsahují tuk nebo ho obsahují jen minimum, takovým je i např.

nízkotučný tvaroh, ale je vhodný i v medu, s chlebem apod.

Pleťový peeling

Skořápky z vajíček můžete využít i jako účinný peeling proti akné, černým tečkám a pleťovým nedokonalostem. Na přípravu použijte prášek ze skořápek, jehož postup jsme uvedli výše.

Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít?

Prášek smícháte spolu s přidaným bílkem a rozmíchátete na jemnou pastu, resp. krém. Množství si odhadnete podle vlastního uvážení, jednoduše tak, aby směs nebyla příliš řídká a ani příliš hustá.

Takto vzniklou emulzi si naneste na pleť po dobu 15 min. a důkladně smyjte. Je to jeden ze skvělých způsobů, jak si připravit levnou emulzi, která vám dokonale vyčistí pleť.

Štípnutí

Také se štínutím od různých druhů hmyzu si skořápky hravě poradi. Rychleji se štípnutí zhojí a nebude svrbět. Je však nutné připravit si ze skořápek tinkturu: skořápky dejte do skleněné zavírací sklenice a zalejte je jablečným octem.

Pár dní nechte louhovat. Skořápky se vlivem octa rozpadávají a díky uvolňovanému vápníku vzniká octan vápenatý, který se běžně nachází v léčivých krémech na otoky. Tinkturou natírejte štípnuté místo párkrát za den.

Krásně stáhne otok za rekordně krátkou dobu.

Lepší úroda

Další možností, jak zužitkovat tento bioodpad, je vaječné skořápky použít na květy. Rostliny pro svůj zdravý růst a silné stonky či listy potřebují také vápník, podobně jako člověk na kosti. Pokud máte vaječné skořápky, máte lepší hnojivo než ze zahrádkářství, protože neobsahuje žádnou chemii a toxiny.

Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít?

Skořápky jednoduše polámejte na menší části a přidejte je do půdy nebo do květináče. Půdu promíchejte a pozorujte sílu skořápek. Dokonce vás skořápky zbaví i slimáků, kteří jsou líní na to, aby se plazili přes ostré hrany skořápek. Přidávejte je tedy do každého kompostu.

Čisté vázy, hrnky a zářivě bílé prádlo

Poznáte to, že dlouho ponechaná káva v bílém hrnku způsobí zašpinění do takové míry, že jen těžko tu špínu sundat. Stejné to je i u váhy. Necháte v nich květy pár dnů déle a už se to nedá smýt.

S vyčištěním vám zase pomůžou podrcené skořápky s citrónovou šťávou, které necháte v tmavých nádobách. Po pár dnech budou hrnky jako nové. Jak je to možné? Skořápky svými hranami působí jako škrabka a citron zase odmašťovač.

Výsledkem vzájemného působení můžete vyčistit nejen tyto předměty, ale i vodní kámen.

Dejte skořápky do bubnu vaší pračky. Jejich porézní povrch vyčistí i skvrny z vašeho oblíbeného prádla. Samozřejmě, že skořápky nehažte do bubnu „hlava-nehlava“. Dejte pár podrcených skořápek do látkového pytlíku a přidejte pár plátků citrónu. Tento pytlík je připravený na použití v pračce.

Lepší káva

Toto by asi jen málokdo čekal, že přidáním skořápek do kávy se stanete milovníkem tohoto nápoje. Povařte očištěné skořápky 10 minut ve vodě. Rozdrťte je a dejte jednu lžičku rozdrcených skořápek do zalévané kávy se spodkem.

Promíchejte a zalejte obsah horkou vodou. Vápník disponuje schopností neutralizovat kyselost kávy. Pokud si myslíte, že je to jen nějaký nesmysl, jste na omylu.

V Americe se tato káva běžně prodává a nese název „kovbojská káva“.

Pevné a zdravé zuby

Používání skořápek z vajec na zuby je super prostředek na regeneraci poškozeného, bolavého chrupu a dásní. Skořápku z vejce povařte asi 5 minut, abyste bezpečne odstranili různé škodlivé látky.

Rozmixujte ji na co nejmenší kousky a dejte do poháru s trochou kapek citronu, zamíchejte. Možná trochu zapění, ale bez obav, je to dobré znamení, že vznikla směs, kterou dokáže tělo zpracovat. Takto připravenou skořápku jezte každý večer.

Podrcenou skořápku bez citronu si můžete přidat sem tam i do zubní pasty.

Další rychlé tipy a triky jak využít skořápky

  • Lámou se vám nehty? Dejte trochu skořápkového prášku do laku na nehty a namalujte si je. Tento lak na nehty zaručí vyšší odolnost vašich nehtů proti lámavosti a štěpení.
  • Vaječné skořápky uzdraví i vaše zvířátka – nejen, že jsou skořápky biohnojivem pro rostliny, ale i výživou pro slepice. Přidejte jim trochu prášku do stravy a vaše vajíčka budou hezčí a s pevnější skořápkou. Stejným způsobem jsou vaječné skořápky prospěšné i pro psa. Díky nim budou mít pevné kosti, zdravý chrup a lepší imunitu.
  • Jako vyživující roztok pro květy – nechávejte vodu na zalévání pokojových rostlin odstát spolu se skořápkami a květům se bude dařit mnohem víc.
  • Květináče – udělejte si ze skořápek květináče na sazeničky paprík nebo rajčat. Opatrně rozbijte vajíčka, na spodní části udělejte malý otvor na odtékání přebytečné vody, naplňte půdou. Ve skořápkách se jim díky vápníku bude dařit mnohem víc.

Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít?

Autor článku

Závěsy se hodí do každého pokoje. Nevěříte?

Máte doma závěsy? Hodí se nejen do obývacího pokoje či ložnice, ale i do dětského pokoje a kuchyně. Jsou dekoračním doplňkem, který dodá místnosti svébytný ráz.

Úložný prostor v kuchyni

Tyto šikovné triky vám pomohou vytvořit si kuchyň snů plnou úložných prostorů, které vás nebudou stát hotový majetek.

Wire závěsné lampy – moderní svítidla

Hledáte vhodné svítidlo do svého obýváku či kuchyně? Wire závěsné lampy by pro vás mohly být to pravé.

Vaječné skořápky jsou skutečným pokladem. Až 90% lidí je vyhazuje do koše, nevědí totiž, co léčí a jak je správně využít

Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít?Zdroj fotografie: PxHere.com

Jen málokdo nemá rád vajíčka a pokud jde o recepty, které tuto ingredienci obsahují, nedaly by se jistě ani spočítat. Pokud však jde o skořápky, ty většina lidí vyhazuje, případně je maximálně sbírá pro své nebo kamarádovy slepice jako doplňkový zdroj vápníku a jiných důležitých látek.

Budete mít zájem:  Který Lékař Léčí Bércové Vředy?

Skořápky
je však opravdu škoda vyhazovat, protože vám ještě mohou různými způsoby
posloužit. Tolik vápníku jako je v nich v žádné jiné přírodní formě
nenajdete. Kromě vápníku však skořápky obsahují dvě desítky dalších látek,
zejména minerálů, přičemž složením se skořápky blíží zubům.

Jak skořápky pro další níže uvedené účely správně připravit?

Ačkoliv
jsou skořápky díky svému složení zdraví prospěšné, přece jen je potřeba před
jejich vnitřním použitím dodržet tyto základní zásady:

  • skořápky po dobu alespoň 10 minut
    povařte (tento krok není nutný v případě, kdy se po tuto doba vařila
    vejce)
  • uvařené skořápky zbavte přebytečné vody,
    troubu si předehřejte na 150°C a po dobu 10 minut je při této teplotě
    sušte, rozprostřené na pečicím plechu
  • po vychladnutí skořápky rozemelte nebo
    roztlučte a prášek z nich uchovávejte v ledničce ve vhodné uzavíratelné
    nádobě.

Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít?Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pokud
byste si mysleli, že používání skořápek vychází jen ze starých lidových tradic,
byli byste na omylu, protože jejich účinnost potvrzují i odborné studie.
Ukázalo se, že mají blahodárný vliv na celkové posílení organismu, správnou
funkci štítné žlázy a růst kostí.

Dále
také skořápky přispívají ke sníženi krevního tlaku a snižují hladinu
nežádoucího špatného cholesterolu.

Níže
vám ukážeme, jakým způsobem a za jakým účelem lze takto připravené skořápky
využít.

Pro posílení zdraví

Abyste
posílili své zdraví a využili výše uvedené účinky skořápek, užívejte připravený
prášek denně, a to v množství od 1,5 do 3 čajových lžiček. Prášek můžete
například rozmíchat v jogurtu.

Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít?Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pro ostřejší nože v kuchyňském robotu nebo mixéru

Pokud
již delší dobu požíváte kuchyňský robot nebo mixér, může dojít ke ztupení nožů.
Abyste jim vrátili ostrost, zmrazte část skořápek a poté je dejte do
předmětného spotřebiče. Přidejte trochu vody a robot nebo mixér uveďte do
chodu. Uvidíte, jak se tímto způsobem nože dobře nabrousí.

Pro výživu rostlin

Prášek
ze skořápek můžete využít také jako hnojivo, protože vápník potřebují ke svému
růstu i rostliny. Stačí jej smíchat se zeminou a uvidíte, jak se bude rostlinám
dařit.

Vyhazování skořápek od vajec se nevyplácí. Jejich konzumace je zdraví prospěšná

Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít?

Dopřáváte si rádi vajíčka a potom vyhazujete vaječné skořápky? Myslete na to, že se dají využít pro vaše zdraví. Vejce jsou oblíbená potravina, kterou si mnoho lidí dělá třeba na snídani. Taková ranní omeleta, nebo míchanice, dokáže skvěle nastartovat nový den a dodat hromadu energie. Stačí pár vajec a máte spoustu lahodného jídla, které všichni jistě ocení. V tomto případě se ovšem neobejdete bez odpadu v podobě vaječných skořápek. Vyhazujete je? Pokud ano, děláte velkou chybu. Vaječné skořápky se vám mohou v budoucnu velmi hodit. Přečtěte si k čemu a už nikdy takovou chybu nedělejte.

Vyhazování skořápek je chyba

Jak už jsme psali u úvodu, vajíčka hrají hlavní roli při přípravě snídaně u mnoha lidí. Vejce se zpracují, ale co se děje se skořápkami? Většinou končí v odpadkovém koši, kde jejich osud nadobro zpečetěn. Výzkumy ovšem ukazují, že vyhazování vaječných skořápek je velká chyba. Mohou nám být totiž velmi prospěšné. My vám to nyní trochu objasníme.

Pomáhají zlepšit zdraví

Neplýtvejte vaječnými skořápkami. Místo toho, abyste je vyhodili, uschovejte je, neboť vám mohou pomoci zlepšit vaše zdraví. Mnoho lidí netuší, že vaječné skořápky obsahují až 90 % čistého vápníku a dalších látek (stroncium, fluor, selen, železo, zinek).

Všechny tyto látky jsou pro zdraví našeho těla důležité. Pravidelná konzumace skořápek posiluje svaly, kosti, předchází vypadávání vlasů, lámání nehtů, zmírňuje zácpu, podporuje regeneraci kůže, zlepšuje fungování imunitního systému, a dokonce snižuje cholesterol.

Bezpečná konzumace skořápek

Samozřejmě vás napadne, že jíst samotné skořápky je nebezpečné, neboť mohou uvíznout v krku a způsobit nám komplikace. Z toho důvodu vám chceme nyní představit způsob pomocí něhož budete moci skořápky bezpečně konzumovat. Ptáte-li se, odpovědí je forma prášku. Ukážeme vám, jak si prášek připravit.

Jak na skořápky

Skořápky umístěte do cedníku a důkladně je omyjte pod tekoucí vodou. Nyní je vložte do velkého hrnce a vařte je ve vodě po dobu 10 minut, odstraní se z nich všechny nečistoty a bakterie. Během vaření musí být skořápky neustále pod vodou. Předehřejte si troubu na 95 °C a vložte do ní pekáč s vyskládanými osušenými skořápkami. Pečte je zhruba 15 minut.

Odstraňte skořápky z vroucí vody a nechte uschnout. Poté je položte na velký plech na pečení a vložte do předehřáté trouby na asi 15 minut.

Po vytáhnutí z trouby je nechte vychladnout, a pak je pomocí mixéru nebo mlýnku na kávu pořádně rozemelte, dokud vám nevznikne prášek. Máte hotovo.

Prášek můžete přidávat do jídla, nebo ho jíst samostatně (1/2 lžičky denně). Uvidíte, že brzy poznáte rozdíl.

Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít? Přidat SvětKreativity.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Skořápky od vajec nepatří do koše. Jejich konzumace je zdraví prospěšná

Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít?

Máte rádi vejce k snídani, při kterých využijete jenom obsah, a skořápka skončí v koši? Kdo by neměl rád míchaná vajíčka nebo vajíčka natvrdo. Vejce jsou velmi populární potravinou po celém světě a mnoho lidí si bez nich nedokáží představit den. Používají se do nejrůznějších pokrmů, dělají se z nich likéry, cukroví atd. Vejce jsou plná látek, které naše tělo dobře využije a použije je k výstavbě sebe samotného.

Většina z vás si pravděpodobně představuje jen obsah vejce, nicméně věděli jste, že i vaječná skořápka je zdravá a může našemu tělu být prospěšná? Že je to šok? Pak si pojďme ukázat, co všechno vaječná skořápka s našim tělem dovede a proč je její konzumace pro naše tělo dobrá.

Zázrak jako vejce

Vejce jsou potraviny velmi oblíbené. Jsou bohaté na živiny a látky, které naše tělo potřebuje. Mají vlastnosti, které nenajdeme nikde jinde. Možná proto jsou tak oblíbené.

Mnoho lidí ovšem netuší, že i vaječná skořápka může být pro naše tělo stejně užitečná jako samotný obsah vejce. Skořápka je tvořena téměř z 90 % vápníkem, což je látka, kterou potřebují hlavně naše kosti.

Už jako malé nás učili, že chceme-li silné a zdravé kosti, musíme jíst potraviny bohaté na vápník.

Síla přírodního vápníku

Příjem vápníku je pro naše tělo opravdu důležitý. Pro naše tělo má tyto výhody: zabraňuje osteoporóze, stimuluje kostní dřeň, reguluje hladinu cholesterolu, reguluje hladinu krevního tlaku, posiluje kosti po úrazech. Jíst vaječné skořápky se tedy vyplatí. Navíc obsahují minerály jako zinek, fosfor, mangan, železo a chrom.

Nyní se podíváme, jak efektivně skořápky užívat. Jistě vás napadlo, že jíst skořápku je nebezpečné, neboť jsou suché a mohou nás uvnitř poranit. Přírodní medicína doporučuje užívat 1,5 až 3 gramy vápníku ze skořápky denně. Výhodou je, že ji můžete smíchat s nápojem nebo pokrmem.

Usušit a rozdrtit

Nejjednodušší způsob její konzumace je udělat z ní prášek. Pořádně je umyjte houbičkou, dejte do trouby a usušte. Poté je ubijte v hmoždíři, dokud z nich neuděláte prášek. Ten nasypte do sklenice se vzduchotěsným víkem. Můžete do něj přidat také pár kapek citronové šťávy a nechat chvíli působit. Tato směs se dokonale hodí k salátům.

Další výhody pro zdraví

S vaječnou skořápkou můžete získat další výhody. Pro detox organismus smíchejte prášek z 5 vajec se 3 litry vody a nechte stát po 7 dnů. Poté pijte 2 šálky denně. Na stimulaci štítné žlázy stačí prášek z 8 vajec a šťáva z 5 citronů. Smíchejte a dejte do lednice a pijte každý den. Můžete k tomu přidat i med, aby vám to více chutnalo.

Budete mít zájem:  Centrum Výživy A Zdraví Recenze?

Fotografie: Pixabay

Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít?

Přidat ZdravéStravování.eu na hlavní stránku Seznam.cz

Využití vaječných skořápek na zahradě: dodají rostlinám vápník a odpuzují škůdce

Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít?

Vaječné skořápky často končí v odpadkovém koši. Je to ale škoda, zejména máte-li ve své péči nějaké ty zelené rostlinky či zeleninu, která vám roste na záhonku. Skořápky od vajíček pro ně mohou být vysoce prospěšné a navíc tak snížíte množství vyprodukovaného odpadu, což je zase ekologické. Přinášíme vám několik tipů, jak skořápky na své zahrádce velmi dobře a ku prospěchu své úrody využít.

Spousta zahrádkářů na skořápky nedá dopustit a často je shromažďují po celý rok, aby z nich pak vyrobili nejrůznější odvary, roztoky a nejrůznější jiná hnojiva pro své rostliny.

Důvodem je to, že skořápka obsahuje čistý vápník a kromě toho také křemík, fosfor a draslík, což jsou látky, které ke svému růstu potřebuje nejen lidské tělo, ale také zelené tělo rostlin. Pro vytvoření vápenatého hnojiva ze skořápek ale nemusíme být zrovna chemici či alchymisté.

Drcené skořápky na záhonek nebo do kompostu

Nejsnazší metodou využití suchých a od blan očištěných vaječných skořápek je jejich rozdrcení a přidání buďto do kompostu, kde je žížaly a jiné organismy zpracují na výživný humus, nebo je lze přidat přímo na záhonek k rostlinám.

To uděláme tak, že lehce odhrábneme půdu v okruhu kořenů rostliny, rovnoměrně zasypeme drcenými skořápkami a odhrabanou hlínu navršíme zpátky.

Během zalévání se pak skořápky velice pozvolna rozpouštějí a předávají půdě veškeré cenné látky, které v sobě obsahují.

Je také možné přímo ve skořápkách předpěstovat sadbu rajčat, paprik, okurek i jiných druhů zeleniny či jiných rostlin. Výsev provádíme přímo do poloviny vyčištěné skořápky, která funguje jako malý květináček i zásobárna živin zároveň. Poté, co semínko vzejde a je třeba jej umístit do záhonku, jen odloupneme spodní část vajíčka a rostlinu zasadíme i s ním.

Působí proti hnilobě květů rajčat

Pokud rádi pěstujete rajčata, možná jste se už někdy setkali s tím, že jejich květy před dozráním prostě shnijí. To se děje ve chvíli, kdy půda, ve které rostliny rostou, je příliš chudá právě na vápník a vápenaté sloučeniny.

To lze snadno napravit právě díky použití vaječných skořápek, které se rozdrcené nasypou do jamek určených pro výsadbu rajčat. Před umístěním rostlinky do záhonky pod její kořeny vsypte hrst skořápek a květy rajčat už nikdy neuhnijí.

Kromě toho navíc budou jejich plody mnohem červenější, sladší a lahodnější.

Chrání záhonky proti housenkám i slimákům

Vaječné skořápky také velmi dobře odpuzují škůdce, kteří by si chtěli přijít pochutnat na plodech naší práce. Spolehlivě odpuzuje hlemýždě, slimáky, housenky i krtky.

Nejjednodušší je obsypat nahrubo drcenými skořápkami povrch záhonků okolo zeleniny, která by byla nočními nájezdy slimáků a hlemýžďů nejvíce ohrožena.

Ostré hrany skořápek jsou pro měkká těla plžů velkou překážkou, které se v zájmu vlastního bezpečí pro jistotu raději vyhnou a půjdou se napást jinam.

Fotografie: Pixabay

Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít? Přidat BydlímeÚtulně.cz na hlavní stránku Seznam.cz

  • hnojivo
  • skořápky
  • Vejce
  • zahrada

7 důvodů proč nevyhazovat vaječené skořápky

Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít?

Vaječné skořápky jsou plné vápníků. Každá skořápka středně velkého vejce má asi 750 až 800 miligramů kalcia. Také obsahuje železo, managan, síru, fosfor, křemík, kolagen a zinek. A to stále není všechno. Skořápky také obsahují asi 27 miroelementů, které je tělo schopno vstřebat. Současně jsou snad nejlepší vstřebatelnou formou vápníku, který tělo lehko získá a vstřebá. Již v minulosti byly skořápky používány k léčbě artritidy a bolesti kloubů. Složení skořápky je totiž velmi podobné složení našich kostí a zubů.

7 nejvýznamnějších způsobů využití skořápek 

Maska na tvář

Rozdrťte skořápky ve hmoždíři. Přidejte prášek z vyšlehaného bílku a naneste na tvář jako zdravou masku, která stahuje póry. Nechte ji na tváři zaschnout  a potom smyjte.

Zahradní hnojivo

Vaječné skořápky jsou velmi bohaté na vápník a další minerály, které prospívají naší zahradě. Rozdrťte skořápky na malé kousky a nasypte je do každé jamky před výsadbou. Další skořápky nasypte okolo vašich rostlin každé dva týdny.

Hubení škůdců

Rozdrcené skořápky nasypané okolo vaší zeleniny a květů odrazují slimáky a housenky. Tito živočichové s měkkým tělem neradi lezou přes ostré kousky a vaší zelenině se tedy vyhnou obloukem. Pach vajec taktéž odrazuje vysokou zvěř. Pokud i vás trápí slimáci, zkuste jednu ze třiceti rad na boj proti nim.

Sladidlo kávy

Pokud přidáte skořápky do mleté kávy před vařením nebo do filtru v kávovaru, káva bude méně hořká. A až bude hotová, vyhoďte skořápky do kompostu.

Léčivý obvaz 

Membrána, která je součástí skořápek je ideální na obvazy. Z rozbitého vejce vytáhněte membránu, která je nalepená na skořápce, dejte na řeznou ránu a nechte ztuhnout.

Skořápky jako květináčky na sazenice

Vezměte skořápku, opláchněte ji a udělejte na spodní straně malý otvor na odtok vody. Vrchní část skořápky odlomte, abyste spodní část mohli vyplnit hlínou a semínkem. Když budou sazenice připravené, jednoduše odlomte spodek a zasaďte mladé rostlinky i se zbytkem skořápky, která zůstala po obvodu. Více o sazenicích ve skořápce zde.

Kompostování 

Jak již bylo zmíněno, skořápky vajec obsahují vápník. Obsahují ale i další množství živin, které jsou velmi důležité pro rostliny a jejich zdravý růst. Skořápky tedy jen rozdrťte a přidejte do kompostu.

Pokud bydlíte ve městě a myslíte si, že se vás kompostování netýká, nechte se přesvědčit o opaku ve článku Kompostování ve městě? Ano. A my víme jak! Kompostování v interiérech je jednoduché a vy budete nejen méně často vynášet odpadky, ale můžete si připravit i kvalitní substrát. Nechte se inspirovat možnostmi, které jsou vhodné pro kompostování v bytě. 

Skořápky z vajíček jsou plné vápníku – jak je využít?Biowaste © Sustainable cruise, Flickr, March 28, 2011, CC BY 2.0

Proč je skořápka vajec tak pevná? Produkuje nanočástice, zjistili kanadští vědci

Pavel Kopecký

redaktor

Napište mi

Bylo dřív vejce, nebo slepice? Na to vědci sice nepřišli, nově ale zjistli, že skořápky vajec tvoří nanočástice, za jejichž výrobu je zodpovědný protein nazvaný osteopontin. Skořápky vajec jsou pevnější než některé kovy. Nová zjištění by se mohly využívat k výzkumu nanočástic.  

Vejce, ilustrační foto. | Foto: ČTK

Protein osteopontin navíc umožňuje skořápce, aby byla zevnitř křehčí, než zvenku, což se během zahřívání vajec mění. Rodícímu se kuřeti stačí jeden pohyb aby se dostalo ven.

„Každý si myslí, že skořápky jsou křehké. Ale ve skutečnosti jsou extrémně pevné, pevnější než některé kovy,“ říká profesor Marc McKee spoluautor studie z Univerzity McGill v Kanadě. Studii publikoval časopis Science Advances, který cituje list The Guardian.

Přečíst článek ›

Ale popořádku. S čím vědci nově přišli?

Jak je známo, skořápka se skládá ze tří vrstev. Tvoří je malé plochy vyplněné krystaly uhličitanu vápenatého. V jednotlivých vrstvách se pak nachází různé množství osteopontinu.

„Osteopontin je přítomný i v kostech a zubech, skořápky jsou ale jiné. Myslíme si, že dokáže rozvádět po skořápce minerály,“ uvádí McKee. Jednotlivé plochy vápníku jsou těsněji uspořádané ve vnější vrstvě a směrek k vnitřní vrstvě jich ubývá.

Budete mít zájem:  Zánět Bartholiniho Žlázy Příznaky?

„Nejpevnější část skořápky je ta vnější. Směrem dovnitř měkne díky nanočásticím, kterých směrem dovnitř přibývá,“ vysvětluje vědec.

Přečíst článek ›

Osteopontin tak plní funkci jakéhosi lešení, které uspořádává množství vápníku a generuje nanostrukturu která určuje pevnost skořápky.

Toto tvrzení vědci podložili několika experimetny. „Pokud v laboratoři tento protein vystavíme vápníku, začne generovat nanostrukturu, která zvyšuje jeho pevnost,“ říká.

K produkci nanočástic stačí již velmi malé množství proteinu.

Těsně před vylíhnutím

Tým poté zkoumal vejce, které byly po dva týdny zahřívány. Co se u nich těsně před vylíhnutím změnilo?

Zatímco nanostruktura vnější vrstvy zůstala nezměněna, nanostruktura vnitřní vrstvy se zmenšila, což je podle vědců výsledkem rozpouštění vápníku v kyselých podmínkách. Ze skořápky se tak vápník postupně dostává do kostí kuřete.

  • Výsledkem je, že skořápka dík proteinu slábne směrem od vnitřní vrstvy, aby se pak kuře snadněji dostalo ven.
  • Podle vědců by se jejich objev mohl využívat při výrobě moderních materiálů.
  • „Při výrobě materiálů bychom se měli inspirovat přírodou, protože miliony let evoluce prostě nepřekonáme,“ dodává vědec.

Přečíst článek ›

Zdroj: Youtube

Video: Nanostruktura vajec

Předplaťte si Deník.cz a čtěte vše bez omezení. Navíc získáte zdarma unikátní e-knihu Hobby s dětmi, plnou rad a tipů, jak kvalitně trávit čas se svými dětmi. Více zde.

31.3.2018

Žena s transplantovanou dělohou porodila dítě. Jde o první případ na světě V Thajsku tloustnou mniši. Nesmí odmítat dary věřících Pilot měl desetinásobné množství alkoholu v krvi. Hrozí mu vězení

Vaječné skořápky vyživují rajčata, chrání před slimáky a můžete je použít jako květináčky

Vaječné skořápky poslouží jako přírodní výživa pro rajčata: v době vegetace zhruba jednou za měsíc přidáme najemno mleté nebo rozmixované skořápky buď do zálivky, nebo je nasypeme okolo rostlin Na vaječné skořápky nedá dopustit většina pěstitelů zeleniny a květin. Na zahradě je využívají jako přírodní výživu svých rostlin a ochranu před slimáky. Skořápky od vajíček jsou bohaté na vápník a další minerální látky a ze všeho nejvíc prospívají rajčatům, paprikám či růžím. Prozradíme, proč nám skořápky na zahradě tak dobře pomáhají a jak skořápky co nejúčinněji používat. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Vaječné skořápky tvoří uhličitan vápenatý (95 %) a uhličitan hořečnatý (1 %) a stopy fosforu, křemíku, hořčíku, selenu, sodíku, mědi, zinku, draslíku, molybdenu a dalších minerálních látek.

Vaječné skořápky poslouží jako přírodní výživa pro rajčata i ochrana před slimáky

Skořápky od vajíček pro slepice i pro zdraví

Nadrobno rozdrcené skořápky se běžně přidávají do krmiva pro slepice na podporu snášky, v domácnosti poslouží při čistění nádob s úzkým hrdlem, jsou skvělým čističem povlaku od čaje a připálenin z hrnců.

A jelikož jsou plné minerálů, prospívají vlasům, nehtům, kostem i kloubům a mnozí lidé je užívají jako potravinový doplněk pro zdraví, rozmixované na prášek si je přidávají do jídla.

Pojďme se ale teď říct, jak nám skořápky od vajíček pomáhají na zahradě.

Jak skořápky připravit

Vaječné skořápky zbavíme blanek a necháme je důkladně usušit. Na zahradě je jako výživu a ochranu rostlin používáme lámané, drcené nahrubo a najemno, mleté nebo rozmixované na prášek.

Vaječné skořápky na zahradě využijeme jako výživu a ochranu rostlin lámané, drcené nahrubo a najemno, mleté nebo rozmixované na prášek

Výživa a ochrana rajčat a spol

Vaječné skořápky jsou skvělým zdrojem živin. Obsah vápníku ve skořápce zlepšuje vlastnosti půdy, především na sebe váže škodlivé kyseliny a zvyšuje rozpustnost živin v půdě, podporuje růst kořenů i klíčivost semen, posiluje rostliny proti škůdcům a chorobám. Drcenými skořápkami ale vylepšujeme půdu jen těm rostlinám, které vyžadují zeminu zásaditou anebo neutrální.

Vaječné skořápky poslouží jako přírodní výživa pro rajčata i ochrana před slimáky: při výsadbě sazenic přidáme drcené skořápky do zeminy

Přímým důsledkem nedostatku vápníku v půdě je hniloba květů, která se projevuje hnědými až černými skvrnami na špičce plodů a často postihuje zeleninu, hlavně rajčata, papriky a lilky.

Proto se vyplatí už při výsadbě sazenic přidat vaječné skořápky do zeminy a používat je i během vegetace jako přírodní hnojivo. Navíc plody budou mnohem vybarvenější a lahodnější.

Šest vaječných skořápek stačí k přihnojení tří až čtyř rostlin.

Vaječné skořápky jako hnojivo

  • Před výsadbou sazenic nasypeme na dno jamky hrstičku najemno drcených skořápek. Ty jsou přirozeným zdrojem vápníku pro rostoucí rostliny a fungují i jako drenáž.
  • V době vegetace zhruba jednou za měsíc přidáme najemno mleté nebo rozmixované skořápky buď do zálivky (1 lžíci do 10 l vody a necháme jeden den odstát), nebo je sypeme okolo rostlin – lehce odhrábneme půdu v okruhu kořenů, rovnoměrně zasypeme skořápkami a zeminu zase vrátíme zpět. Během zalévání se pak skořápky pomalu rozpouštějí a předávají půdě a rostlině výživu.
  • Promícháte-li je s kávovou sedlinou, bude hnojivo ještě vydatnější a účinnější, a to díky kombinaci dusíku z kávy a vápníku ze skořápek.
  • Zemina obohacená o vaječné skořápky prospěje kromě rajčat, paprik či lilků také růžím, karafiátům, čemeřicím, afrikánům, šeříkům či zlaticím.
  • Vaječné skořápky ocení i vápnomilné pokojové rostliny. Trochu drcených přidáme do květináče a promícháme se zeminou.

Vaječné skořápky poslouží jako přírodní výživa pro rajčata i ochrana před slimáky: Zemina obohacená o vaječné skořápky prospěje kromě rajčat, paprik či lilků také růžím, karafiátům, čemeřicím, afrikánům, šeříkům či zlaticím

Vápnění trávníku

Výborné jsou nadrcené nebo na prášek umleté skořápky pro vápnění trávníku. Velice účinné jsou především v místech s vysokým výskytem mechu. Drť nebo prášek rozházíme po trávníku nejlépe před deštěm.

Skořápky v kompostu

Vaječné skořápky jsou vynikající ingrediencí do kompostu, protože ho obohacují o vápník a zvyšují jeho kvalitu. Neházíme je tam ale celé, suché skořápky je potřeba dobře rozdrtit, aby je žížaly a jiné organismy rychleji zpracovaly na výživný humus.

Kompostem pak můžeme prohnojit celou zahradu, většině zahradních rostlin (kromě borůvek, azalek, rododendronů) vaječné skořápky v kompostu nijak neublíží, spíše opak je pravdou. Jejich koncentrace v kompostu navíc není vzhledem k objemu hmoty nijak vysoká.

Pro některé byliny (např. řeřicha setá) je ideální výsev do vaječných skořápek během celého roku

Výsev do skořápek

Pro některé byliny (např. řeřicha setá) je ideální výsev do vaječných skořápek. Do půlky skořápek na dně vyvrtáme malý otvor, nasypeme do nich substrát, vložíme semínko rostliny a skořápky umístíme do obalu na vejce. Nakonec opatrně zalijeme. Podobně můžeme ve vaječných skořápkách předpěstovat sadbu třeba okurek, kedluben, paprik a další zeleniny nebo letniček.

Ochrana úrody před slimáky

Vaječné skořápky můžeme zkusit využít jako ochranu zeleniny a květin před nájezdy slimáků a plzáků. Jakmile se objeví mladé lístky zeleniny a květin (hlavně salátů), slimáci je rychle objeví a smlsnou si na nich. Pro měkké plže jsou ostré hrany úlomků skořápek překážkou, při jejich přechodu se poraní.

Nalámané nebo nahrubo nadrcené suché vaječné skořápky nasypeme všude tam, kde nechceme, aby nám plzáci škodili

Nalámané nebo nahrubo nadrcené suché vaječné skořápky nasypeme všude tam, kde nechceme, aby nám plzáci škodili. Ovšem jakmile zaprší, skořápky změknou a ochrana přestane fungovat, dokud skořápky zase nevyschnou. Jednou za pár dní (a vždy po dešti) vrstvu zkontrolujeme a případně dosypeme další suché ostré skořápky.

Mohlo by vás taky zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector