Proč jíst med? Protože pomáhá s mnoha zdravotními problémy.

Proč jíst med? Protože pomáhá s mnoha zdravotními problémy.

Taky máte rádi med? A napadlo vás, že byste ho nabídli i svému psovi? Pro lidi má tento zlatý poklad řadu prospěšných účinků. Kromě toho, že poskytuje celou řadu vitaminů a minerálů, obsahuje třeba i mateří kašičku, aminokyseliny nebo éterické oleje. Je zdravé ho užívat jak vnitřně, tak i zvenku. Může ale med jíst i mazlíček? A je mu k něčemu dobrý? Jestli jste si někdy pokládali podobné otázky, čtěte dále a můžete se o zdraví vašeho psa dozvědět něco nového.

Co je vlastně med?

Všichni asi víme, odkud se med zhruba bere. Ne každý ale ví, z čeho je složen a proč je ve skutečnosti zdravý. Med vděčí za svou sladkost jednoduchým cukrům, hlavně fruktóze a glukóze, které tvoří kolem 75 % jeho obsahu.

Tekutý je zase díky vodě, která představuje zhruba 20 %, a zbytek připadá na ostatní látky, jejichž poměr tvoří rozdíly mezi jednotlivými medy. Ty se potom liší barvou, aromatem a chutí. Med má podobnou relativní sladkost jako cukr.

Nebují v něm téměř žádné mikroorganizmy, takže med se v uzavřené nádobě nekazí a vydrží i tisíce let!

Zdraví prospěšné látky v medu:

  • Vitaminy: A, B, C, D, E a KMinerály: vápník, hořčík, draslík, mangan, měď, fosfor, chlor, železo, síra, selenAntioxidanty: flavonoidy, karotenoidyAminokyselinyEnzymyPylyProteinyEsenciální oleje
  • a další…

V závislosti na tom, z jakých květů včela pyl nasbírá, je výsledný med buď tmavší nebo světlejší. Každý z nich má mnoho výhod, ale i některá negativa a nedá se tak říct, že jeden je lepší než ten druhý. Tmavé medy například obsahují nejvíce antioxidantů. Světlejší jsou zase obecně stravitelnější.

Proč jíst med? Protože pomáhá s mnoha zdravotními problémy.

Král medů

Za nejcennější med na světě se nicméně považuje med Manuka z Nového Zélandu. Je obrovsky bohatý na antioxidanty, vitaminy a minerály.

Pokud si chcete vy a váš mazlíček med Manuka pořídit a využít jeho účinků naplno, měli byste se poohlížet po takovém, který bude mít garantovaný takzvaný UMF faktor vyšší než 10.

Tato škála určuje výši jeho antibakteriálních vlastností a opravdu vysoký ho mají jen určité kmeny tohoto medu.

Teď už ale k té nejzásadnější otázce… Když je med tak zdravý a prospěšný, můžou si ho užívat i psy? A jestli ano, prospívá jim, stejně jako prospívá páníčkům? Odpovědí na obě otázky je ANO!

Psi a med

Med je pro chlupáče prospěšný v mnoha ohledech. Lokálně aplikovaný léčí rány, zevnitř zase dodává cenné živiny stejně jako u lidí. Pomáhá bojovat s alergiemi, infekcemi, trávicími obtížemi nebo kašlem.

Lokální aplikace

pH medu je dostatečně nízké na to, aby tento zlatý zázrak zabraňoval bujení mnoha typům bakterií. Jeden z obsažených enzymů navíc produkuje peroxid vodíku, který také působí antibakteriálně. Bylo prokázáno, že med redukuje zánět a tiší bolest. Proto ho můžete v tekuté nebo měkké formě vyzkoušet na některé rány nebo i popáleniny:

  • Popáleniny: Ostříhejte srst okolo popálené oblasti a vyčistěte třeba octem. Pak nanášejte med každých zhruba 10 minut dokud bolest nepoleví. Potom můžete popáleninu lehce obvázat. Výhodou obvazu s medem je, že se k ráně nepřilepí, takže se nově vzniklá tkáň jen tak nenaruší. Aplikujte pouze na drobné popáleniny. S velkými už si poradí jen veterinář.
  • Rány: Na menší poranění, jako jsou oděrky, lehká říznutí nebo škrábnutí, jednoduše naneste med bez obvazování. Víme, že to nemusí být jednoduché, ale pokuste se udržet med na ráně alespoň 20 minut. V nejhorším případě můžete použít ochranný límec, aby pes neměl nutkání ránu neustále olizovat. Pozor, neaplikujte tento postup na otevřené rány!

TIP: Med před aplikací lehce zahřejte, aby se lépe nanášel.

A teď dovnitř

Pokud med vašemu mazlovi podáte k jídlu, nejen že mu bude chutnat, ale může z něj profitovat i jinak:

  • Alergie: Pokud váš čtyřnohý přítel trpí sezónními alergiemi a často ho třeba svědí kůže, zkuste mu dávat lžíci lokálního medu dvakrát denně. Nepatrné množství pylu obsaženého v místním medu sníží citlivost organizmu na pyly, které na jaře a v létě poletují vzduchem, a imunitní systém tak na ně nebude přehnaně reagovat, tj. nespustí alergickou reakci. Buďte ale pozorní, svědění a drbání může být i důsledkem alergie nebo intolerance na jídlo, a ne na pyl. Pozor, pokud máte také problémy s alergií, dejte místnímu medu šanci i vy, funguje to i na páníčky!
  • Problémy s trávením: Díky svým antibakteriálním účinkům med prospívá pejskům, kteří trpí trávicími obtížemi způsobenými přebytkem zlých bakterií v trávicím traktu. O rovnováze mezi hodnými a zlými bakteriemi si můžete přečíst v tomto našem příspěvku. Pokud jste vyřadili všechny ostatní příčiny břišních problémů a váš chlupáč je na tom se zažíváním stále bídně, zkuste lžičku medu denně.

Proč jíst med? Protože pomáhá s mnoha zdravotními problémy.

  • Kašel: Med může díky svým silným antibakteriálním účinkům pomoci i s určitými druhy kašle, například s obávaným psincovým. Pokud navíc použijete krále medů Manuka, bakterie nemají žádnou šanci. Dejte med na lžičku (velkým psům na lžíci) a nechte ho všechen slízat. Opakujte 3krát denně, dokud kašel nevymizí. Lžíci medu můžete případně přimíchat i přímo do krmiva. Samozřejmě platí, že med není náhražkou kontroly u veterináře. Někdy ale může velmi pomoci.
  • Energie: Protože med je převážně cukr, může vašemu mazlovi dodat dobrou porci energie. Nic se nemá přehánět, ale když svému parťákovi, který už je třeba trochu v letech, občas přilepšíte kvalitním místním medem, můžete mu vrátit chvíle mladistvého dovádění.

Pár faktů a mýtů o medu

  • Zkrystalizovaný med je zkažený MÝTUSKrystalizace je přírodní proces, při kterém se glukóza časem odděluje od vody a vytváří krystaly. To pomáhá med uchovat. Chuť ani výživnost med netratí a navíc se dá znovu rozpustit.
  • Ne všechny včely dělají med FAKTPouze maličký zlomek včel vyrábí med. Na světě totiž existuje asi 20 000 druhů včel, většina z nich je ale veřejnosti neznámá, protože žádnou sladkost neprodukují.
  • Med by se neměl nabírat kovovou lžičkou– MÝTUSJe to stará povídačka. Kyseliny obsažené v medu sice teoreticky mohou rozkládat kov a tvořit toxiny, ale doba, po kterou med lžičkou nabíráte, je opravdu krátká na to, aby to mohlo med nějak ovlivnit. Nenechávejte ale kovovou lžičku v medu dlouhodobě.
  • Med je bezlepkový FAKTMed neobsahuje žádnou pšenici, ječmen, žito nebo oves ani jejich vedlejší produkty. Je proto zcela bezlepkový.
  • Včely jsou jediným hmyzem, který produkuje med MÝTUSJsou i jiné druhy hmyzu, které med vyrábějí. Jedním příkladem, který se na výrobu medu využívá v Americe, je mexická medonosná vosa.

Mohou všichni psi jíst med?

Med je obecně pro psy bezpečný. Pokud má ale mazlík specifické zdravotní potíže, jako je například cukrovka nebo trpí rakovinou, měli byste se určitě nejdřív poradit s veterinářem. Ačkoli některé typy medu zvyšují cukr v krvi mnohem méně než jiné, žádná tvrdá data ohledně přidávání medu do stravy psů cukrovkářů zatím nejsou k dispozici.

Proč jíst med? Protože pomáhá s mnoha zdravotními problémy.

Na kvalitě záleží

Občas se v testech ukazuje, že supermarketové medy nejasného původu jsou ředěny různými syrupy a mohly být při zpracování zahřívány.

To samozřejmě znamená, že veškeré zdravotní benefity pro vás i vašeho přítele jsou pryč a ze zlatého zázraku se stane zlatá hmota.

Vyhledávejte čerstvé medy z místní produkce, abyste měli jistotu té nejlepší kvality. Pokud chcete jít ještě o level výš, pořiďte si med Manuka z Nového Zélandu.

Luštěniny a zdraví: proč a jak často je jíst? Proč je nejíst?

Proč jíst med? Protože pomáhá s mnoha zdravotními problémy.

Otázka luštěnin a jejich účincích na naše zdraví je poměrně kontroverzní.  Zatímco někteří odborníci vám budou tvrdit, že luštěniny jsou velmi zdravé a měli bychom je jíst pravidelně, další naopak zastávají názor, že konzumace luštěnin je zdraví škodlivá a neměli bychom je jíst vůbec.

Proč a jak často luštěniny jíst a proč je naopak nejíst? Jaké jsou jejich zdravotní účinky a rizika? 

Odpovědi na tyto otázky se dozvíte v tomto článku.

Co jsou luštěniny?

Luštěniny (starším názvem luskoviny) jsou rostliny z čeledi bobovitých, které tvoří plody uzavřené v luscích. Patří sem například hrách, čočka, fazole, cizrna, burské ořechy nebo sója. 

V tomto článku budeme jako luštěniny označovat přímo plody těchto rostlin.

Jednotlivé druhy luštěnin se značně liší vzhledem, chutí, způsobem přípravy i obsahem živin (1).

Shrnutí: Luštěniny jsou obecný termín, kterým se označují semena rostlin z čeledi bobovitých. Patří sem například fazole, hrášek, čočka nebo burské ořechy.

Luštěniny mají pozoruhodný nutriční profil a jsou bohatým zdrojem zdravé vlákniny a bílkovin (2).

Ve 200 gramech vařených luštěnin v průměru najdeme (3):

  • 18 gramů bílkovin.
  • 16 gramů vlákniny.
  • 40 gramů sacharidů.
  • 37% denní doporučené dávky železa.
  • 90% denní doporučené dávky kyseliny listové.
  • 18% denní doporučené dávky hořčíku.
  • 21% denní doporučené dávky draslíku.
  • Více než 10% denní doporučené dávky vitamínů B1, B3, B5 a B6, fosforu, zinku, mědi a manganu.
  • Navíc tato porce luštěnin obsahuje pouze 230 kalorií, což z nich dělá super živinami nabitou potravinu pro udržení štíhlé linie.
  • Luštěniny na sebe váží dusík z okolního vzduchu, což je esenciální složka aminokyselin, které jsou základním stavebním kamenem bílkovin.
  • Z tohoto důvodu jsou luštěniny jedním z nejlepších rostlinných zdrojů bílkovin.

Luštěniny nejsou jen zdravé, ale jsou také velice levné. Díky tomu jsou v řadě rozvojových zemí jednou z hlavních potravin (4).

Budete mít zájem:  Schindeleho Minerály Kamenné Zdraví?

Shrnutí: Luštěniny obsahují hodně důležitých živin, včetně bílkovin a vlákniny. Navíc jsou levné a snadno dostupné.

  1. Bohužel existuje i důvod proč syrové luštěniny nejíst.
  2. Jejich stinnou stránkou je skutečnost, že obsahují antinutriční látky (zkráceně označované jako antinutrienty), což jsou rostlinné látky, které narušují trávení a vstřebávání ostatních živin.
  3. Mezi nejčastější antinutriční látky v luštěninách patří:

Kyselina fytová

  • Kyselina fytová neboli fytát se nachází ve všech jedlých semenech rostlin, včetně luštěnin.
  • Zhoršuje vstřebávání železa, zinku a
  • Nicméně to platí pouze tehdy pokud nejíte maso a naopak pravidelně jíte  rostlinné potraviny s vysokým obsahem kyseliny fytové.
  • Nejvíce ohroženou skupinou jsou tedy vegani. 

Lidé, kteří jí maso nejsou ohroženi nedostatkem minerálů způsobeným nadměrnou konzumací kyseliny fytové. Železo i zinek se totiž z masa dobře vstřebávají i v přítomnosti kyseliny fytové (7, 8, 9).

Naproti tomu v zemích, kde jsou hlavními potravinami především luštěniny a obilniny, jako jsou například rozvojové země, představuje konzumace kyseliny fytové závažný zdravotní problém (10, 11).

Proto je nutné při přípravě luštěnin používat takové způsoby úpravy, které co nejvíce snižují obsah kyseliny fytové. Jedná se hlavně o namáčení, kvašení a klíčení (12, 13, 14).

Lektiny

Lektiny jsou bílkoviny, které se v hojné míře nachází právě v luštěninách a představují dokonce až 10% z celkového obsahu bílkovin (15).

Lektiny jsou velmi těžko stravitelné a některé z nich negativně ovlivňují výstelku trávicího traktu.

Existuje řada druhů lektinů. Jedním z nejvíce zkoumaných lektinů v luštěninách je fytohemaglutinin (PHA), který se v hojné míře nachází zejména ve fazolích.

  1. Ve velkém množství je fytohemaglutinin jedovatý a někteří lidé se dokonce otrávili syrovými či nedostatečně uvařenými fazolemi (16).
  2. Ve většině ostatních druzích luštěnin je obsah lektinů mnohem nižší než ve fazolích, takže u člověka nevyvolává žádné nežádoucí projevy.
  3. Pamatujte si ale důležitou zásadu – nikdy nejezte syrové fazole a vždy je před konzumací řádně uvařte a připravte.
  4. Vaření fazolí při teplotě 100°C po dobu alespoň 10 minut spolehlivě zničí fytohemaglutinin a další lektiny, takže konzumace fazolí pak bude bezpečná (17, 18).

Saponiny

Saponiny jsou rostlinné látky různé povahy. Jsou velmi obtížně stravitelné a stejně jako lektiny negativně ovlivňují výstelku trávicího traktu.

Někteří odborníci se dokonce domnívají, že mohou zvýšit propustnost střev, což vede k onemocnění zvanému syndrom děravého střeva a k řadě dalších zdravotních problémů.

V současné době jsou ale tyto názory čistě spekulativní, protože nemáme žádné důkazy, že by saponiny v luštěninách lidem skutečně škodily.

Shrnutí: Syrové luštěniny obsahují antinutriční látky (antinutrienty), které mohou být zdraví škodlivé. Proto je nutné luštěniny před konzumací správným způsobem upravit.

  • Luštěniny jsou skvělým zdrojem zdravé vlákniny, včetně takzvaného rezistentního škrobu a rozpustné vlákniny (1, 4, 19).
  • Rezistentní škrob a rozpustná vláknina mají několik věcí společných.
  • Jednak prochází naším trávicím traktem v nestrávené podobě, přičemž se takto dostanou až do tlustého střeva, kde slouží jako kvalitní zdroj potravy pro zdraví prospěšné střevní baktérie. 
  • Vláknina a rezistentní škrob sice často vyvolávají nežádoucí účinky v podobě plynatosti a nadýmání, ale současně také přispívají k tvorbě mastných kyselin s krátkým řetězcem, jako je například kyselina máselná, které zlepšují zdraví střev a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva (20, 21, 22).
  • Jak rezistentní škrob, tak rozpustná vláknina také snižují pocit hladu a snižují příjem potravy, což v konečném důsledku pomáhá při hubnutí (23, 24, 25, 26).
  • Navíc tyto mastné kyseliny účinně snižují glykémii po jídle (hladina cukru po jídle neboli postprandiální glykémie) a zlepšují citlivost buněk na inzulin (27, 28, 29, 30, 31).
  • Shrnutí: Luštěniny jsou bohaté na různé druhy vlákniny, která má blahodárné účinky na naše zdraví.
  • Luštěniny mají také řadu dalších zdravotních účinků.
  • Některé observační (pozorovací) studie naznačují, že snižují riziko onemocnění srdce a cév a snižují i hladinu cholesterolu v krvi (32, 33).
  • Randomizované, placebem kontrolované studie navíc naznačují, že pravidelná konzumace luštěnin snižuje krevní tlak, cholesterol i triglyceridy v krvi (34, 35).

Díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin, jsou luštěniny velice syté. Jejich pravidelná konzumace tak v dlouhodobém časovém horizontu pomáhá snížit příjem potravy a usnadňuje hubnutí (36, 37).

Shrnutí: Konzumace luštěnin snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. To snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Dlouhodobě také luštěniny pomáhají při hubnutí.

Luštěniny mají řadu kladných účinků na naše zdraví.

Obsahují mnoho důležitých živin a patří mezi nejlepší rostlinné zdroje bílkovin.

Na druhou stranu, stejně jako většina ostatních potravin rostlinného původu, obsahují i takzvané antinutriční látky, které mohou být rizikové a negativně působí na naše zdraví. Fazole jsou navíc jedovaté, pokud je konzumujeme v syrovém stavu. 

Antinutriční látky je nutné před konzumací luštěnin neutralizovat vařením, namáčením nebo klíčením.

Správně připravené luštěniny jsou velmi zdravé a je vhodné je pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku.

11 důvodů proč jíst banány každý den – BrainMarket.cz

Pokud budeme chtít najít opravdu přírodní zdroj energie, na první místě bude banán.

Banány obsahují přírodní cukry – sacharózu, fruktózu a glukózu, které v kombinaci s vlákninou poskytují okamžitý příjem energie a tím patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce.

Banánovníky patří do čeledi Musaceae a obvykle se vyskytují po celé Indii. Nicméně v dnešní době se pěstují v mnoha teplých částech světa.

Banán a jeho pozitivní vliv na zdraví

Mnoho lidí se dnes banánům vyhýbá, zvlášť v redukčních dietách, protože obsahují větší množství cukru. Ovšem v banánech najdeme neuvěřitelné množství vlákniny, která podpoří naše trávení. Jeden banán může poskytnout téměř 10% denní příjmu vlákniny! Kromě toho jsou banány účinné prebiotikum.

Prebiotika jsou vlastně forma vlákniny, díky nimž se zvyšuje počet zdraví prospěšných bakterií ve střevě. Rozpustná vláknina nacházející se ve střevech je obzvláště dobrá pro regulaci střev a může pomoci při snižování zánětlivosti střev, což dělá z banánů vynikající svačinu pro osoby se zánětlivým onemocněním střev.

 Proto není důvod se banánu úplně vzdát. Stačí si hlídat jejich množství.

Draslík a hořčík jsou klíčové minerály pro regulaci vysokého tlaku

Banány obsahují velké množství draslíku, který je nutný pro zdraví karidovaskulárního systému. Vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku pomáhá chránit celý náš kardiovaskulární systém. Oba minerály spolu kooperují, pokud jsou ve správném poměru.

Draslík má schopnost snižovat obsah sodíku, pokud konzumujeme příliš slaná jídla. Sodík je ten, který zvyšuje krevní tlak. Proto se u osob s vysokým krevním tlakem doporučuje omezit sůl a zvýšit příjem draslíku. Pokud jsou tyto minerály v rovnováze a fungují, převádějí do buněk živiny. Pokud ne, tělo na to reaguje únavou, nervozitou nebo poruchami trávení.

Mimo to draslík hraje hlavní roli také ve funkci ledvin.

Proč jíst med? Protože pomáhá s mnoha zdravotními problémy.

Mimo správného fungování srdce jsou banány dobré při překonávání depresí, protože jsou bohaté na tryptofan, který poté tělo přeměňuje na serotonin, neurotransmiter v mozku, který zlepšuje náladu.

Navíc je tryptofan dobře známý svou schopností navodit spánek. Vitamín B6, který taktéž banány obsahují navíc pomůže k dobrému spánku a pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.

Banán obsahuje hořčík, kterého je ve 100 g banánu 27 mg, pomáhá uvolnit svaly.

11 důvodů proč jíst banány každý den

  • Podporují zdraví srdce.
  • Pomáhají snižovat otoky.
  • Chrání před rozvojem cukrovky 2. typu.
  • Bojují proti volným radikálům.
  • Pomáhají proti zácpě i průjmovém onemocnění.
  • Perfektní zdroj energie před tréninkem.
  • Pomáhají odvádět toxiny z těla.
  • Pomáhají snižovat kyselost žaludku a tím jsou lékem na pálení žáhy.
  • Pomáhají při příznacích premenstruačního syndromu.
  • Vyrovnávají krevní tlak.
  • Zlepšuje trávení.

Banány obsahují také nezanedbatelné množství manganu, o kterém víme, že podporuje zdraví mozku, udržuje zdravou pokožku, podporuje silnou strukturu kostí a omezuje poškození buněk volnými radikály. 

Víte že….?

  • Podoba dnešních banánů se datuje do roku 650 n.l. Původní banány obsahovaly mnoho velkých a tvrdých semen.
  • Existuje více než 1000 druhů banánů.
  • Botanicky nejsou banánovníky stromy, ale bylina a kmen je ve skutečnosti stonek.
  • Jsou až ze 75% tvořeny vodou.

Banány jsou skvělé pro svou variabilitu v přípravě. Mohou být součástí ovocných a zeleninových smoothie, palačinek, snídaňových kaší, nebo jako přísada do pečení, kde mohou nahradit cukr. Svými nutričními vlastnostmi jsou vynikající svačinou pro děti.

Sušené banány můžou sloužit jako rychlá svačinka, kterou máte vždy po ruce a přesto si zachovává veškeré důležité živiny. 

Veronika Halusková

Fakta a mýty o medu. Víte, proč jíst pravidelně lžičku medu?

Výzkumy ukazují, že antioxidanty obsažené v medu mohou zabránit zúžení tepen. V závislosti na místě výskytu může zúžení způsobit srdeční selhání, cévní problémy nebo bolesti hlavy. Vypít sklenici „živé“ vody s několika lžičkami medu působí vůči tomu preventivně.

Zrychluje metabolismus

Koho by napadlo, že zrovna sladký med prospívá k úbytku tělesné hmotnosti. Ale je to tak! Pokud sledujete svou váhu, lékaři doporučují vyloučit všechny sladkosti na bázi cukru, ale med určitě ne. Je to proto, že cukr přítomný v medu má jiné složení. Zrychluje tak metabolismus, což je pro snížení hmotnosti nezbytné. Slazení medem se tedy nemusíte při boji s nadbytečnými kily bát. 

Na výběr je mnoho druhů, např. lesní, luční, lipový…

Vylepšuje paměť

Med je kromě jiného výborným bojovníkem se stresem, obnovuje buněčný systém a také zlepšuje paměť. To je dobrá zpráva především pro ty, kteří se svojí vlastní pamětí občas trochu bojují. Vápník, který med obsahuje, je snadno vstřebáván mozkem a díky tomu lépe funguje.

Budete mít zájem:  Lžička soli na den je maximum

„Tmavý medovicový med nebo med lesní, který se skládá z medovicového a květového, je vhodný spíše pro starší, protože je bohatý na minerální látky, jako je vápník, draslík, hořčík, železo, které jsou pro tělo blahodárné.

Má také výraznější a intenzivnější chuť, kterou starší lépe ocení,“ říká Milan Špaček z firmy Medokomerc, která tyto medy zpracovává.

Snižuje hladinu cholesterolu

Lidé s vyšším cholesterolem by si měli med pravidelně dopřávat určitě. Neobsahuje totiž cholesterol. Jeho složky a vitamíny naopak přispívají ke snižování jeho hladiny. Denní konzumace medu má příznivý vliv na množství antioxidačních látek v těle, které jsou v boji proti cholesterolu velmi úspěšné.

Čistí zvenku i zevnitř 

Med je vynikající antioxidant, což znamená, že jeho pravidelná konzumace vyčistí vaše tělo od různých toxinů.

Med je silné antiseptikum, takže pomocí jedné lžičky medu denně dokážete předcházet různým onemocněním spojeným s trávicím traktem. Kromě toho při průchodu žaludkem med rozloží zárodky a vyléčí malé rány na sliznici.

A když budou vaše střeva zdravá, účinek medu se podepíše i na vaší tělesné schránce. Toxiny se z vás vyplaví a vy budete mít pleť jako miminko.

Podporuje kvalitní spánek

Med dokáže uklidnit nervy a udržet psychiku v klidu. Obsahuje glukózu, která se rychle vstřebává do krve, a tak podporuje relaxaci a zmírnění psychických problémů.

Ty dokážou občas velmi nepříjemně zasáhnout i do spánkového režimu. Díky medu se ale nespavosti nemusíte bát.

Hormon melatonin, který se vytvoří díky inzulinu, jehož hladinu med v krvi zvyšuje, budete spát, jakoby vás do vody hodil. 

O medu koluje řada mýtů. Víte, jak to s ním opravdu je? 

Zkrystalizovaný med už není kvalitní

Krystalizace je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že je med kvalitní a že s ním nebylo nešetrně manipulováno. „Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ uvádí pan Milan Špaček bývalý včelař a současný jednatel společnosti Medokomerc.

Zkrystalizovaný med lze jen rozpustit

Pokud vám med doma zkrystalizoval, můžete pak med buď šetrně ztekutit zahřátím do 45 °C, nebo si můžete med napastovat. Toho dosáhnete tak, že med vložíte do větší nádoby, mechanicky jej rozdrtíte a poté ho po dobu několika dnů pravidelně cca 3x denně promícháte nerezovou metličkou. Už po pár dnech uvidíte, jak med mění svoji strukturu a stává se krémovým.

Med nepotřebuje být speciálně skladován

Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C, v temnu a suchu. Můžete ho mít ve spíži, ale třeba i v lednici. Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkost ze vzduchu a tím i pachy, proto dbejte na to, aby byla sklenice vždy dobře uzavřená a nehrozila tak kontaminace vlhkostí z vnějšího prostředí.

Med se nemůže zkazit

Dlouhá trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky.

Pokud ale není med kvalitní a má v sobě vysoký podíl vody, může začít kvasit, proto kupujte jen kvalitní medy, např.

Medokomerc, které prošly přísnou kontrolou složení, která spočívá v kontrole fyzikálního a chemického složení medu, ověření nepřítomnosti antibiotik, pesticidů a jiných látek, které do medu nepatří.

Med v horkém čaji ztrácí všechny vitamíny

Běžně připravený čaj má teplotu 80–90 °C, když se do něj ponoří lžička s medem a zamíchá, tak teplota čaje rychle klesne. Teplotní zátěž pak není na med tak vysoká a dlouhá, aby došlo k úplnému znehodnocení medu a v něm obsažených zdraví prospěšných látek. Med nikdy v čaji nevařte.

10 Výhod včelího medu aneb proč jíst lžičku každý den?

Med je viskózní, lepkavá a sladká kapalina, která je bohatá na minerály, jako je železo, vápník a hořčík.

Včely; nazývané průmyslové včely, produkují med z květinového nektaru rostlin nebo ze sekrecí jiného hmyzu (jako medovina), enzymatickou aktivitou a odpařováním vody. Včely ukládají med ve voskových strukturách nazývaných voštiny.

Odrůda medu produkovaného včelami se používá pro komerční výrobu a lidskou spotřebu. Chuť medu závisí na květinách / rostlinách, ze kterých se shromažďuje nektar.

10. Dodává hladké a lesklé vlasy

Med je přírodní činidlo, které poskytuje vlhkost vlasům a čistí pokožku hlavy, což dává hedvábné a hladké vlasy. Smícháním čajové lžičky medu s obvyklým šamponem, který používáte, nebo smícháním s olivovým olejem umožňuje hloubkovou kondicionační léčbu a poté může být omyt šamponem.

Obsahuje spoustu vitamínů, minerálů, aminokyselin a antioxidantů, které poskytují výživu a vlhkost vlasům. Med má změkčující vlastnosti. Změkčovadla vyhlazují vlasové folikuly a přidávají lesk do matných vlasů, zatímco humektanty se spojují s molekulami vody a přidávají vlhkost do suchých pramenů.

Proto med může pomoci obnovit přirozený lesk vašich vlasů.

Med navíc může přinést dočasnou úlevu na pokožku hlavy tím, že se zaměří na lupy.

Nanesení medu teplou vodou na problémové oblasti pokožky hlavy a ponechání na sobě po dobu tří hodin před opláchnutím vedlo k úlevě od svědění a žádnému šupinatění během jednoho týdne, protože hydratuje vlasy i pokožku hlavy.

Celkově může podporovat růst buněk, pomoci udržet vlhkost a obnovit živiny do vlasů a pokožky hlavy a zmírnit zánětlivé kožní stavy při použití s jinými terapiemi.

9. Dodává zářící pokožku

Med je fantastický hydratační krém. Med lze použít ke změkčení kolen a loktů. Funguje jako přírodní exfoliátor, když se smíchá s nějakým cukrem a aplikuje se na kůži.

Silné antioxidační, protizánětlivé a ultra-hydratační vlastnosti medu dělají zázraky na pokožce, protože pomáhá zbavit pokožku černých hlav odstraněním nečistot z pórů. Odstranění přebytečného oleje z povrchu kůže navíc zabraňuje tvorbě akné a pupínků na kůži.

Hydratuje a utahuje póry pokožky pro jasnou zářící pleť. Minimalizuje jakýkoli zánět a pomáhá rychleji hojit pokožku.

Antioxidanty přítomné v medu navíc pomáhají opravit poškozenou pokožku a poskytují výživu poškozeným tkáním, což z něj činí úžasný lék na spáleniny od slunce. Med je přírodní humektant, který čerpá vlhkost do pokožky ze vzduchu, a tím snižuje vrásky. Med pomáhá hojit proces kůže, což může pomoci vyblednout jizvy po akné.

8. Pomáhá při hubnutí

Pití teplé vody s medem brzy ráno je účinnou anticelulitidou léčbou, protože pomáhá zlepšit metabolismus těla a pomáhá při hubnutí. Med pomáhá kontrolovat chuť k jídlu. Tělo spaluje více tuku během spánku, pokud je med konzumován před spaním.

Med působí jako palivo pro výrobu jater k produkci glukózy, která udržuje hladinu cukru v mozku vysokou a nutí ji uvolňovat hormony spalující tuky.

Výhodou použití medu pro hubnutí je, že pomáhá omezit pocit hladu po celý den, což by pomohlo vyhnout se zbytečnému jezení tím, že vás udrží syté.

7. Zabraňuje srdečním onemocněním

Konzumace přírodního medu zvyšuje polyfonní antioxidanty v krvi, které napomáhá prevenci srdečních onemocnění. Med navíc kontroluje hladinu cholesterolu v krvi a tím snižuje riziko infarktu. Snižuje LDL cholesterol, o kterém je známo, že je „špatný“, zatímco výrazně zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol.

Antioxidanty pomáhají tepně v srdci dilatovat, zvyšují průtok krve do srdce a pomáhají předcházet tvorbě krevních sraženin, což může vést k infarktům a mrtvicům, kde cukr, známý jako trehalóza, aktivuje bílkovinu, která způsobuje, že imunitní buňky odstraňují tukový plak z tepny.

Pravidelná konzumace medu by snížila hladinu triglyceridů, což by snížilo riziko srdečních onemocnění.

6. Posílení imunity

Zvýšení imunity v těle se provádí pomocí antioxidačních a antibakteriálních vlastností medu, které pomáhají zlepšit fungování trávicího systému. Obsahuje také antioxidanty, pomáhá při odstraňování volných radikálů z těla.

Je také známo, že med zvyšuje tvorbu T a B lymfocytů, protilátek, eozinofilů, neutrofilů, monocytů a přirozených zabijáckých buněk během primárních a sekundárních imunitních reakcí v těle.

Vzhledem ke zvýšeným imunitním reakcím vyvolaným konzumací medu získává tělo schopnost bojovat proti infekcím.

5. Léčí rány

Med pomáhá podporovat hojení, což z něj činí přirozenou první pomoc k léčbě ran, popálenin a řezů pomocí schopnosti absorbovat vodu glukózy a fruktózy, které jsou v nich přítomny.

Antiseptické vlastnosti včelího medu inhibují růst určitých bakterií a pomáhají udržet vnější rány bez infekce. Pomáhá snižovat otoky v důsledku osmotického účinku, bolesti a dokonce i zjizvení, protože působí jako protizánětlivé činidlo.

Může být použit na podporu rychlého a lepšího hojení. Tyto účinky jsou způsobeny antibakteriálním účinkem, sekundárním až vysokým obsahem kyselin, osmotickým účinkem, obsahem antioxidantů a obsahem peroxidu vodíku v medu.

Kyselé pH povzbuzuje krev k uvolňování kyslíku, který je důležitý pro hojení ran a také snižuje přítomnost proteáz, které narušují proces hojení ran.

4. Zlepšuje spánek

Med uvolňuje serotonin a tělo přeměňuje serotonin na melatonin, který reguluje délku a kvalitu spánku. Konzumace medu v noci znovu zásobuje játra glykogenem a to vám pomůže dobře spát.

Přispívá také k přirozené produkci tryptofanu v těle, proto můžete konzumovat med pro dobrý spánek. I když mezi problémy se spánkem a tím, jak lze použít med pro problémy se spánkem, není mnoho přímých vazeb.

Je považován za tradiční lék na problémy se spánkem už od starověku.

3. Léčí kašel a nachlazení

Antimikrobiální vlastnosti medu umožňují zklidnění hrdla po vrstvením sliznic silným a přirozeně lepivým povlakem. Jen dvě čajové lžičky medu mohou pomoci vyléčit přetrvávající kašel. Med obsahuje enzym, který se v kombinaci se solí a vodou přeměňuje na peroxid vodíku.

Budete mít zájem:  Chlorella a rakovina – může pomoci?

Med je také hydroskopický (přitahuje vodu) a ve skutečnosti vytahuje vodu z buněk bakterií – v podstatě je zabíjí dehydratací. Surový med má antiseptické vlastnosti a obsahuje řadu prospěšných fytochemikálů, které pomáhají podporovat imunitní systém těla. Med proto může účinně bojovat proti kašli a nachlazení.

Je uvedeno, že surový med by nikdy neměl být podáván dětem mladším 1 roku, proto je tento lék lepší pro dospělé.

2. Výměna přidaného cukru ve stravě

Sladká chuť medu z něj dělá ideální náhradu cukru ve stravě. Přidaný cukr ve stravě poskytuje přebytečné kalorie bez nutričního přínosu a může vést ke zvýšení tělesné hmotnosti, což způsobuje zvýšené riziko vysokého krevního tlaku a cukrovky. Med může být přidán do potravin a nápojů, aby se osladila chuť bez negativního zdravotního dopadu přidaných cukrů.

Protože je však med stále sladidlo, je důležité mít na paměti, kolik medu se používá pro vaši stravu. Většina komerčně míchaných medů má mírný Glykemický index; GI mezi 45 a 64, který je nižší než cukr ; bílá nebo hnědá, v 65 letech tak, aby bylo mnohem lepší používat ve stravě než cukry.

1. Působí jako posilovač přirozené energie

Přírodní cukry zabraňují únavě během cvičení, proto jsou dobré pro zlepšení sportovní výkonnosti. Glukóza v medu je rychle absorbována tělem, což poskytuje okamžitou energetickou podporu, zatímco fruktóza poskytuje trvalou energii, protože se vstřebává pomaleji.

Bylo také zjištěno, že med udržují hladinu cukru v krvi poměrně konstantní a nevedou k výkyvům cukru v krvi ve srovnání s jinými typy cukrů. Vzhledem k tomu, že sacharidy jsou primárním palivem, které tělo používá pro energii, med, který je bohatý na sacharidy, poskytuje v případě potřeby rychlou a přirozenou podporu.

Snadno stravitelný sacharid složený z fruktózy a glukózových cukrů v medu, tělo může snadno přeměnit čistý med na energii: dávku 20 g medu poskytující 3% denních energetických požadavků.

Zdroje: womensworking.com, Freepik

I velmi zdravý med může škodit. Pozor na fatální chybu při jeho konzumaci

Med je oblíbený nejen jako sladká potravina, ale také jako přírodní lék, jehož užíváním je možné předcházet mnoha zdravotním obtížím nebo se lépe vypořádat s již probíhající nemocí. Med je zcela po právu považován za přírodní antibiotikum, protože je schopen ničit bakterie a celkově posilovat obranyschopnost organismu.

Co med, to originál. To se týká chuti, vzhledu i obsahu cenných minerálních látek, vitaminů, enzymů, aminokyselin a bílkovin.

Víte, že i med může být velmi nebezpečný?

Směsice z květů bývají vyvážené chuťově i obsahem prospěšných látek, jednodruhové medy zase poskytují konkrétní chuť či vůni. Záleží, co kdo upřednostňuje. Nelze říct, že je některý prospěšnější víc a některý míň.

Jak poznat kvalitní med

Co už o kvalitě medu mnohé napoví, to je jeho konzistence. Med nesmí být příliš řídký. Pokud se ve sklenici přelévá jak voda, není to správně a zřejmě se nejedná o čistě přírodní produkt. Kvalitní med by se měl spíše pomalu táhnout.

Proč med cukernatí

Krystalizace je přirozená vlastnost medu a je závislá na podílu glukózy a fruktózy. Čím vyšší je obsah glukózy v medu, tím rychleji med tuhne a cukernatí.

Glukózu obsahuje hlavně světlý květový med. Tmavší med (medovicový) obsahuje naopak vyšší podíl fruktózy, což způsobí, že med zůstane déle tekutý. I zkrystalizovaný med si však uchovává všechny své pozitivní vlastnosti.

Med nám vydrží i roky

Med je sám o sobě bezproblémově skladovatelný a trvanlivý. Pokud je med až po okraj v čistých sklenicích a dobře uzavřen víčkem, lze ho mít bez starosti ve spíži i několik let. Zkazit se může nevhodnou manipulací. Pokud med nabíráme znečištěnou lžičkou například mokrou od čaje či olíznutou, riskujeme zanesení bakterií a následné kvašení.

Kdy med pomáhá

Med může být prevencí i lékem rýmy, zánětu průdušek a horních cest dýchacích, chřipky, civilizačních chorob a dalších obtíží plynoucích z nezdravého životního stylu. Dokáže čistit tělo od toxinů a volných radikálů, které způsobují rychlé stárnutí buněk. Úspěšný je i při terapii kožních problémů, jako jsou vyrážky, rány, popáleniny, omrzliny, proleženiny a další. 

Kdy může med uškodit

Jediné, kdy je potřeba dát si velký pozor je u malých dětí do jednoho roku. Med jednoznačně patří mezi potraviny, které by dítě v tomto věku nemělo konzumovat, jelikož může obsahovat Clostridium botulinum, tedy bakterii, která může být příčinou kojeneckého botulismu.

Kojenecký botulismus

Kojenci jsou náchylní k botulismu v prvním roce života, přičemž více než 90 % případů se vyskytuje u kojenců mladších šesti měsíců. Ke kojeneckému botulismu dochází po konzumaci spor bakterie, jelikož střevní mikroflóra kojenců není ještě dostatečně vyvinutá, aby dokázala její růst zastavit.

Lékařská věda dosud zcela neobjasnila všechny faktory, které zapříčiňují, že jsou na tuto bakterii kojenci citliví, ale domnívají se, že nekyselé žaludeční šťávy dítěte, tělesná teplota a anaerobní prostředí vytvářejí ideální podmínky pro růst spor, usídlení v tenkém střevu a následnou produkci botulotoxinu.

Víte, že i med může být velmi nebezpečný?

Botulotoxin poté zastavuje činnost nervových zakončení. Typickými symptomy kojeneckého botulismu jsou zácpa, otupělost, celková slabost, obtíže s příjmem stravy a v nejhorších případech může dojít až k paralýze (ochrnutí). Med je jedinou známou potravinou spojovanou s kojeneckým botulismem. Právě proto by se dětem do jednoho roku věku neměl podávat.

Věděli jste, že…?

Věděli jste, že med vede žebříček nejčastěji pančovaných potravin? Kvalitní med je něco jako přírodní lék a je našemu zdraví velmi prospěšný.

Ovšem pouze v případě, že jde skutečně o čistý med, tedy bez příměsí, kterou bývá často melasa, dextróza či kukuřičný sirup. Stejně by neměl být med ani zahuštěný, třeba škrobem. Pravý med je tedy jen čistým produktem včel.

Nepravý med poznáte i podle toho, že ani po delším čase nekrystalizuje. 

Zdroj: healthline.com, kidshealth.org.

6 důvodů, proč by každá žena měla jíst med

Foto: id-art, Shutterstock.com

Někdo říká, že ať med vypadá sebekrásněji, pořád to je jen a pouze cukr. To je pravda, ale ne úplná. Med je na rozdíl od běžného cukru obohacen o množství cenných látek, a může tak fungovat jako přírodní lék.

Mezi současná populární sladidla patří sirup z agáve či stévie, ovšem pro české a moravské kraje je stále nejpřirozenější včelí med. O zlatavém lepivém moku se už léta říká, že je to nejen mimořádně chutná potravina, ale také multifunkční lék. Pojďme se podívat, kolik zdraví můžete ve své sklenici medu najít. Znáte těchto šest medových přínosů?

Na začátek si řekněme trošku nepříjemné pravdy: ve 100 gramech medu najdete přibližně 80 až 85 gramů cukru. Medové diety a povídačky, že snáze zhubnete, když budete jíst s každým jídlem lžíci medu, proto neberte vážně.

Tím ovšem nechceme med pro dietářky zatratit! V porovnání s běžným cukrem má několik pozitivních účinků: při jeho konzumaci například méně vzrůstá hladina glukózy v krvi. To znamená, že vás pokrm slazený medem rychleji a na delší dobu zasytí a předejdete tak nezvladatelným chutím a následnému přejídání. Rozhodně však nezapomínejte započítat blahodárný med do denního příjmu energie!

A je tu ještě jedna výhoda ve spojitosti se štíhlou linií. Trápí vás občas nafouklé břicho? Med velmi příznivě upravuje trávení. Má velmi dobré prebiotické účinky, a tedy stimuluje růst prospěšných bakterií v trávicím traktu.

Foto: Mangostar, Shutterstock.com

Prebiotika v medu pomohou ke zdravějšímu trávení a ploššímu bříšku

V medu se nacházejí dextriny, které mají vynikající vliv na kůži a sliznice a podporují jejich hojení. Mimoto je zlatý včelí produkt bohatý i na cenné antioxidanty – pomáhají tělu zbavovat se toxických látek, což se projevuje na kvalitě pokožky i vlasů.

Med může být prospěšný i při vnějším použití v pleťové masce. Smíchejte lžíci medu, žloutek, lžíci oleje a lžíci jogurtu. Naneste na obličej a nechte působit zhruba 15 minut. Tato maska pleť úžasně zvláční a hydratuje.

Mateří kašička obsažená v medu příznivě reguluje krevní tlak a prospívá cévám i celkové imunitě. Také velmi pomáhá při ženských hormonálních a gynekologických problémech. Zejména podporuje hladinu estrogenu, neboť obsahuje látky podobné ženským hormonům.

Konzumace medu – či přímo samotné mateří kašičky – tlumí nepříjemné projevy menopauzy, například návaly horka či únavu. Navíc díky vysokému obsahu vitaminů skupiny B ulevuje při bolestivé menstruaci.

Samotné mateří kašičky konzumujte 0,5 až 1 gram nalačno, užíváte-li med, oslaďte si jednou lžičkou tři šálky čaje denně.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Pravidelná konzumace medu pomůže při gynekologických obtížích

Myslete na chladné měsíce roku a vybavte se pořádnou sklenicí medu. Jeho pravidelná konzumace – například jedna lžička v čaji dvakrát denně – přispívá k posílení obranyschopnosti. Med navíc pomáhá i ve chvíli, kdy už jste nachlazení. Má antibakteriální a antiseptické schopnosti a podaný v teplém mléce nebo čaji aktivně působí při boji s infekcí.

Med by měli mít po ruce i lidé, kteří trpí chudokrevností, případně mají nedostatek krevního barviva hemoglobinu. Pro tyto případy se doporučuje především tmavý med, který obsahuje více železa, mědi a hořčíku než světlý. Při léčbě těchto obtíží má med až překvapivě dobré výsledky. Dejte si každý den dva šálky čaje s lžičkou medu a těšte se na zlepšení svého stavu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector