Potraviny s vysokým obsahem triglyceridů

O zdraví 11. 9. 2020 | Potraviny s vysokým obsahem triglyceridůPhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

V organismu slouží jako zdroj a zásobárna energie. Triacylglyceroly jsou drobné tukové částice, které najdeme v tukové tkáni. Také se se nachází v krvi, kde fungují především jako zdroj energie pro chod organismu. Základem léčby zvýšené hladiny je vždy změna životního stylu.

Potraviny s vysokým obsahem triglyceridůStock Photos: Vitalii Vodolazskyi /Shutterstock.com

  • Kapacita ukládat tuky do tukových zásob je prakticky neomezená, o tom by mohl vyprávět nejeden z nás. Každopádně dnes se nesoustředíme na problematiku obezity, ale na rizika spojená se zvýšenou hladinou triglyceridů v krvi.
  • Doporučená hodnota triglyceridů je < 1,7 mmol/l.

Triglyceridy se do krve dostávají 3 různými způsoby.

  1. Jednou z cest je vlastní příjem tuků potravou. Na hladinu TG nepříznivě působí zejména potraviny bohaté na nasycené a trans mastné kyseliny. Hladiny TG oproti tomu snižují masné kyseliny řady n-3, jejichž nejlepším zdrojem jsou především mořské ryby.
  2. Dále jsou TG do krve uvolňovány z tukové tkáně při delším lačnění, aby byl zajištěn přísun energetického substrátu.
  3. Nevítanou možností je tvorba TG v játrech z nadměrného příjmu cukrů, zejména z potravin obsahujících fruktózu.

Proč vzniká vysoká hladina 

Potraviny s vysokým obsahem triglyceridůPodobně jako u ostatních dyslipidemií (poruch metabolismu krevních tuků a cholesterolu) může být na vině genetika. V tomto případě se hovoří o primárních příčinách hypertriglyceridemie (vysoké hladiny TG v krvi). Na úrovni genetiky se jedná zpravidla o poruchu receptorů pro vychytávání TG z krve.

Vysoké hladiny krevních tuků mohou provázet řadu dalších onemocnění a poruch, v těchto případech se hovoří o tzv. sekundární hypertriglyceridemii. Zpravidla se jedná o obezitu, cukrovku nebo systémový lupus erythematodes.

Důvodem vysokých hladin TG v krvi však může být i nadměrný příjem alkoholu, tuku anebo cukru. Každodenní vysoké dávky totiž vedou k překročení kapacity rychlosti ukládání TG do tukové tkáně a TG zůstávají v krvi.

Riziko pro vznik dalších onemocnění

Vysoké hladiny TG v krvi představují významný rizikový faktor pro vznik aterosklerózy, proto by měla být jejich hladina jedním z pečlivě hlídaných parametrů. Za rizikové je považováno překročení hodnoty 1,7 mmol/l.

Zvýšené hladiny TG jsou součástí tzv. metabolického syndromu, který sdružuje různé metabolické odchylky (obezita, zejména s přednostním ukládáním tuku v oblasti břicha, porucha glukózové tolerance, vysoký krevní tlak atd.). Nebezpeční metabolického syndromu spočívá v tom, že mnohonásobně zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky.

Závažnou komplikací velmi vysokých hodnot TG je akutní zánět slinivky břišní (akutní pankreatitida).

Základem léčby je změna jídelníčku

Potraviny s vysokým obsahem triglyceridůZákladním krokem je redukce hmotnosti a úprava stravovacích a pohybových návyků.

Teprve v okamžiku, kdy jsou tato opatření neúčinná, přistupuje lékař k farmakoterapii. Na snížení hladin TG se používají tzv. fibráty, nejlépe v kombinaci s preparáty obsahujícími větší množství masných kyselin řady n-3 (více než 2-3 g /den).

Dietní doporučení

  • Snížení příjmu cukru, především frukózy. Nejedná se pouze o vyřazení nebo maximální omezení pití slazených nápojů nebo pojídání sladkostí, ale jde i o potraviny, obecně považované za „zdravé“. Řeč je o ovoci a ovocných šťávách. Mnoho lidí zatěžuje organismus nadměrným množstvím fruktózy ve vidině, že dělá pro své tělo to nejlepší. Ovoce je sice zdravé, ale denní příjem by neměl převyšovat 300 g. Mějte také na paměti, že sklenka 100 % džusu nahradí 1 až 1,5 porce ovoce!
  • Výrazné omezení alkoholu. Občasná sklenka neuškodí, nicméně by se nemělo jednat o každodenní pití.
  • Snížení příjmu tuků na 25-30 % z celkového energetického příjmu a úprava skladby přijímaných tuků. V praxi to znamená omezit konzumaci tučného masa a uzenin, tučných mléčných výrobků a sýrů, sladkostí a pečiva s použitím palmového a kokosového tuku. Oproti tomu je žádoucí jíst mnohem více luštěnin, pravidelně zařazovat celozrnné obiloviny, alespoň 2x týdně ryby a ve výběru upřednostňovat méně tučné mléčné výrobky a pouze libové maso.
  • U pacientů, kteří mají nadváhu nebo jsou obézní, je důležité snížit celkový energetický příjem tak, aby bylo dosaženo redukce hmotnosti.
  • Snižování hladin TG napomáhá také pravidelná pohybová aktivita.
Vhodné Lze užívat omezeně Nevhodné
Tuky, oleje Minimalizujte celkovou spotřebu. Rostlinné tuky a oleje, např. Rama, Flora, olivový, řepkový, kukuřičný olej, ořechy, mák Máslo, sádlo, lůj, škvarky, palmový a kokosový olej, margaríny neznámého složení
Ryby Všechny mořské i sladkovodní Rybí vnitřnosti, smažené ryby, kaviár
Maso, uzeniny Kuře bez kůže, krůta bez kůže, holoubě, králík, telecí – grilované bez tuku, vařené, dušené Libové hovězí a vepřové bez viditelného tuku, šunka z prsní svaloviny kuřete či krůty s nízkým obsahem soli a bez přídavných látek, koňské uzeniny Husa, kachna, slepice, všechny druhy tučných a tukem prorostlých mas, skopové, vnitřnosti, prejty, uzené, paštiky, konzervovaná masa, uzenářské výrobky, mletá masa
Chléb a pečivo Celozrnný chléb, celozrnné pečivo Bílé a tmavé vodové pečivo, bílý a tmavý chléb Sladké pečivo, tučné krémové pečivo, pečivo z listového těsta, čokoláda, cukrářské výrobky
Mléčné výrobky Podmáslí, netučný a polotučný tvaroh, kefírové a acido mléko 1,5% T v s., jogurty do 3,5 % T v s. (ovocné slazené náhradními sladidly) Polotučné mléko do 2% tuku, středně tučné sýry do 30 % tuku v sušině Plnotučné, sušené a kondenzované mléko, smetana, tučné tvarohy a sýry, zmrzliny, smetanové omáčky
Vejce Vaječné bílky v libovolném množství Na přípravu pokrmů týdně 1 – 3 ks Vaječné žloutky a výrobky z nich, výrobky s vyšším obsahem majonézy
Zelenina Preferovat čerstvou, mraženou, sušenou zeleninu Grilovaná zelenina bez oleje Smažená zelenina, upravená na tuku nebo grilovaná na oleji
Brambory Preferovat úpravu bez tuku Smažené brambory, upravené na tuku nebo smetaně (krokety, hranolky, gratinované bram.)
Ovoce Preferovat syrové ovoce Ovoce ochucené náhradními sladidly (kompoty džemy, sirupy, džusy). Kandované a proslazené ovoce, fíky, datle, rozinky,
Luštěniny, obiloviny Hrách, fazole, čočka, sójové boby, cizrna, krupky, pohanka, rýže, ovesné vločky, ovesné otruby, jáhly, müsli, nevaječné těstoviny

Tab: Dietní doporučení ke zlepšení složení tuků – zdroj IKEM

Potraviny s vysokým obsahem triglyceridů

Mohlo by vás také zajímat: Potraviny s vysokým obsahem triglyceridů Další článek

Cholesterol: Potraviny s vysokým obsahem triglyceridů, kterým je třeba se vyhnout

Druh a množtví konzumovaných acharidů má přímý vliv na hladinu triglyceridů. Škrobová zelenina, jako je hrášek a kukuřice, dodává na porci dotatečné m

Obsah

Vyhněte se škrobové zelenině

Druh a množství konzumovaných sacharidů má přímý vliv na hladinu triglyceridů. Škrobová zelenina, jako je hrášek a kukuřice, dodává na porci dostatečné množství sacharidů.

Vaše tělo přemění přebytečné sacharidy, které se nepoužívají na energii, na triglyceridy. Naplňte svůj talíř nižšími škrobovými zeleninami, které nezvýší vaše triglyceridy, včetně květáku, hub a kapusta.

Vyhýbejte se potravinám, které obsahují jednoduché cukry, jako je fruktóza. Ty zvyšují hladinu triglyceridů.

Přeskočte fazole s vysokým obsahem cukru a vysokým obsahem tuku

Fazole jsou skvělým zdrojem vlákniny a dalších živin, ale pokud jsou nabité cukrem nebo mají vepřové maso, vyberte jinou verzi. Vyberte si černé fazole bez cukru. Mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny a nemají nasycené tuky.

American Heart Association doporučuje těm, kteří mají vysoké triglyceridy, omezit příjem nasycených tuků, přidaného cukru a soli a zvýšit příjem celozrnných produktů, ovoce, libového masa, luštěnin, mléčných výrobků bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku, mořských plodů, drůbeže, ořechy a neškrobová zelenina.

To pomáhá snižovat triglyceridy a snižuje riziko ischemické choroby srdeční, tukového onemocnění jater a cukrovky. Jíst tímto způsobem poskytuje tělu vitamíny a výživu pro podporu optimálního zdraví.

Užijte si některé, ale ne příliš mnoho ovoce

Ovoce je součástí zdravé výživy, ale příliš mnoho ovoce může bránit vaší schopnosti snížit hladinu triglyceridů. Ovoce obsahuje různé množství fruktózy, což je druh monosacharidu (cukru) obsažený v některých potravinách.

Lidé, kteří mají vysoké triglyceridy, by měli omezit příjem fruktózy na maximálně 50 až 100 gramů denně. Přebytek fruktózy zvyšuje triglyceridy. Jezte 2 až 3 porce ovoce denně. Sušené ovoce, jako jsou rozinky, mají vysoký obsah fruktózy. Mějte maximálně 2 polévkové lžíce denně.

Data, rozinky, fíky a sušené meruňky mají vysoký obsah fruktózy.

Buďte teetotalerem

Alkohol obsahuje cukr a přebytek cukru zvyšuje hladinu triglyceridů. Pivo, alkohol a víno obsahují cukr, takže všechny druhy alkoholu mohou být problémem pro osoby s vysokým obsahem triglyceridů. Poraďte se se svým lékařem, pokud máte vysoké triglyceridy.

Budete mít zájem:  Co bývá nejčastější příčinou obezity? Dejte na to pozor.

Lékař vám může doporučit, abyste omezili příjem alkoholu nebo se mu úplně vyhnuli. Kromě zvýšení triglyceridů je konzumace alkoholu spojena se zvýšeným rizikem rakoviny hlavy a krku, rakoviny jícnu, rakoviny prsu, rakoviny jater a rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Pokud je pro vás obtížné omezit nebo přestat pít alkohol, může vám lékař doporučit strategie, které vám pomohou přestat kouřit.

Vyberte Ryba ve vodě, ne v oleji

Ryba je zdravé jídlo pro srdce, ale při nákupu konzervovaných ryb si pečlivě přečtěte štítek. Lékaři doporučují sledovat příjem tuků, pokud máte vysoké hladiny triglyceridů, zejména nasycených a trans-tuků. Lepší je kupovat konzervované ryby balené ve vodě.

Získáte všechny výhody omega-3 mastných kyselin v rybách bez nevýhody dalších tuků, které mohou přispět k vysoké hladině triglyceridů. American Heart Association doporučuje, aby lidé jedli alespoň 2 porce tučných ryb týdně.

Mezi mastné ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin patří losos, sledě, pstruh, makrela, sardinky a tuňák křídlatý.

Přehodnoťte kokos

Kokos je dnes trendy jídlo. Na pultech obchodů s potravinami stojí kokosové mléko, kokosový krém, kokosový olej a kokosové vločky. Příliš mnoho kokosu může být špatná věc, protože má vysoký obsah nasycených tuků. Pokud potřebujete snížit hladinu triglyceridů v krvi, zeptejte se svého lékaře, zda můžete bezpečně konzumovat kokosový ořech a pokud ano, kolik.

Kromě zvýšení triglyceridů zvyšuje strava s vysokým obsahem nasycených tuků, jako jsou ty, které se nacházejí v kokosových výrobcích, celkový cholesterol a špatný LDL cholesterol.

Pokud váš lékař říká, že je pro vás bezpečné konzumovat některé kokosové výrobky, zvolte kokosové mléko s nízkým obsahem tuku a kokosové vločky s nízkým obsahem tuku, abyste dále omezili příjem nasycených tuků.

Omezte škrobová jídla

Pokud máte vysoké triglyceridy, je obzvláště důležité sledovat příjem škrobnatých potravin, jako jsou brambory, těstoviny a cereálie. Vaše tělo přemění přebytečné sacharidy na triglyceridy, pokud kalorie nejsou využívány k výrobě energie. Zeptejte se svého lékaře, kolik sacharidů můžete denně konzumovat.

Co se počítá jako porce sacharidů? Počítá se jeden krajíc chleba, 1/3 šálku rýže nebo těstovin, 3/4 šálku suché obiloviny, jedna 6palcová tortilla a 1 malý kousek ovoce nebo 1/2 šálku čerstvého nebo konzervovaného ovoce jako jedna dávka sacharidů. Jíst příliš mnoho sacharidů, zejména jednoduchých, je špatné pro hladinu cukru v krvi a může dokonce snížit dobrý HDL cholesterol.

Udělejte z celozrnných a komplexních sacharidů součást svého denního stravovacího plánu.

Dejte si pozor na sladké nápoje

Pokud máte vysoké triglyceridy (hypertriglyceridemii), cukr je pro vás obzvláště špatný. Možná nevíte, že mnoho nápojů obsahuje přidaný cukr. Ovocný džus, běžná soda, slazené kávové nápoje, sportovní nápoje, energetické nápoje a slazené vody obsahují cukr, který se může změnit na triglyceridy.

Průměrný dospělý v USA spotřebuje denně 145 kalorií z nápoje slazeného cukrem. Pití nápojů slazených cukrem přispívá k obezitě, vysokému krevnímu tlaku, kardiovaskulárním chorobám, vysokým triglyceridům a dalším chronickým zdravotním stavům. Snižte triglyceridy tím, že se vyhnete nápojům slazeným cukrem.

Místo toho si dejte trochu vody s citronovou šťávou nebo šplouchnutím šťávy se sníženým obsahem cukru nebo bez cukru.

Buďte opatrní s náplněmi z palačinek

Stolní cukr není jediný druh cukru, na který si musíte dávat pozor, pokud máte vysoké triglyceridy. Med a javorový sirup mohou také zvýšit hladinu triglyceridů. Jedna polévková lžíce medu má 64 kalorií a přibližně 17 gramů cukru. Jedna lžíce javorového sirupu obsahuje 50 kalorií a přibližně 13 gramů cukru.

Pokud si chcete tato sladidla dopřát, použijte jich méně nebo hledejte javorový sirup s nízkým obsahem kalorií nebo bez cukru. Cukr má mnoho podob.

Přečtěte si štítky a sledujte hnědý cukr, kukuřičný sirup, kukuřičné sladidlo, koncentrát ovocných šťáv, fruktózové sladidlo, glukózu, invertní cukr, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, maltózu, laktózu, sladový sirup, melasu, sacharózu, cukr turbinado a trehalózu. Jsou také špatné pro hladinu cukru v krvi.

Přeskočte koláče a pečivo

Pečené zboží může chutnat dobře, ale je nabité cukrem a nasycenými tuky, díky nimž může hladina triglyceridů stoupat. Pečivo a pečivo mohou také obsahovat nebezpečné trans-tuky. Těmto druhům tuků je třeba se vyhnout ve všech množstvích. Než si dopřejete pečivo, přečtěte si nutriční štítky.

Pokud usilujete o hubnutí, snížení vysokého cholesterolu a úpravu dalších faktorů pro kardiovaskulární onemocnění, omezte konzumaci pečiva. Jezte celozrnné potraviny s vysokým obsahem vlákniny místo pečiva.

Nezapomeňte dodržet limit příjmu sacharidů, který vám lékař stanovil pro dosažení vašich cílů triglyceridů.

Vyměňte tučné maso za štíhlé řezy

Mastné maso pro vás není dobré, pokud se snažíte získat nižší triglyceridy. Nasycený tuk v mase zvyšuje špatný LDL cholesterol a přispívá k vysoké hladině triglyceridů a cholesterolu. Pokud si dopřejete, přepněte na libové kusy masa.

Vyvarujte se zpracovaného masa včetně uzenin, slaniny, šunky a klobásy, protože přispívají ke zvýšenému riziku cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění a dokonce i rakoviny. Mastná ryba je lepší volbou bílkovin, protože dodává zdravé tuky, které podporují zdraví srdce.

Omega-3 mastné kyseliny z lososa, pstruha, makrely, sledě a tuňáka posilují zdraví srdce a mohou pomoci snížit riziko infarktu.

Přehodnoťte máslo a margarín

Máslo a margarín mají vysoký obsah nezdravých nasycených tuků a trans-tuků, což zvyšuje hladinu triglyceridů a cholesterolu. Místo těchto tuků použijte olivový olej, když vaříte maso, restujete zeleninu nebo šleháte salátový dresink.

Olivový olej má vysoký obsah mononenasycených tuků a obsahuje některé polynenasycené tuky, které jsou pro vás lepší než nasycené tuky. Jiné alternativní oleje, které lze použít k vaření k dosažení vašich cílů snižování triglyceridů, zahrnují řepkový, lněný a vlašský ořech.

Výměna másla s vysokým obsahem nasycených tuků a margarínu za zdravější oleje je snadnou změnou životního stylu, která může pomoci snížit triglyceridy a zlepšit hladinu cholesterolu.

Potraviny s vysokým obsahem triglyceridů

  • Triglyceridy (také triacylglyceroly, triacylglyceridy nebo zkratka TAG) jsou tuky z potravin, které se ukládají v těle a obíhají v krevním řečišti.
  • Jejich zvýšená hladina vede k vyššímu riziku vzniku onemocnění srdce, zpomaluje tok krve, zvyšuje její srážlivost a může způsobit inzulinovou rezistenci.
  • Nejvíce se triglyceridy vyskytují v jednoduchých cukrech (pozor – i v těch v ovoci), alkoholu, kofeinu, polonenasycených, nasycených a trans tucích a potravinách s nízkým obsahem vlákniny.
  • Stejně jako cholesterol si můžete jejich hladinu nechat zjistit u lékaře. Pokud je zvýšená či přímo vysoká, vyhýbejte se následujícím jídlům a nápojům:

Škroby

Mezi škrobnaté potraviny patří např. brambory, rýže, těstoviny, luštěniny, cereálie i některé druhy zeleniny. Jelikož se jedná o základní přílohy, nemusíte je přestat jíst úplně, ale omezte je na menší porce. Škrob navíc totiž organismus přeměňuje přímo na TAG.

Ovoce

Ovoce je samozřejmě zdravé, zvláště když jím nahrazujete sladkosti, ale v případě, že vaše hladina TAG je vyšší, snižte jeho konzumaci na 2-3 kousky denně. Pozor, ještě sladší je sušené – hranicí jsou cca 2 polévkové lžíce.

Alkohol

Ačkoli víno se v mírném množství považuje za prospěšné pro zdraví srdce, každý alkohol obsahuje mnoho cukru, ať už je to víno, pivo nebo destiláty. Obzvlášť při velmi vysokých hladinách TAG lékaři doporučují nepít vůbec.

Ryby v konzervách a oleji

Také ryby, zejména mořské, jsou díky omega-3 mastným kyselinám zdravé pro srdce, ale vyhýbejte se konzervám s velkým množstvím oleje. Lepší volbou jsou ryby ve vlastní šťávě. Na etiketě zkontrolujte rovněž obsah tuku.

Kokos

Kokos a výrobky z něj jsou dnes trendy – kokosový olej, voda, mléko, vločky atd. Mívá však vysoký obsah nasycených tuků, proto s ním opatrně.

Slazené nápoje

Možná se to nezdá, ale denně mnoho cukru zkonzumujete i s pitím – ledové čaje, sodovky, ovocné šťávy, sirupy, káva a další. Omezte je na šálek za den.

Med a javorový sirup

Tváří se zdravěji než některá ostatní sladidla, avšak ani ony nejsou při vyšší hladině TAG úplně v pořádku. Když se snažíte množství těchto tuků ve svém těle snížit, je třeba omezit sladidla celkově, nejen stolní a jiné rafinované cukry.

  1. Tučné maso
  2. Nemusíte se stát vegetariánem, dávejte však přednost libovému masu bez kůžičky a nepřipravujte jej s dalším tukem (ideální způsoby jsou vaření v páře, dušení, pečení ve fólii a grilování v alobalu, na hliníkovém tácku či na kameni na elektrickém grilu).
  3. Máslo a margarín
  4. Jako náhradu za ně při přípravě jídel používejte přírodní oleje lisované za studena v bio kvalitě – nejlepší jsou olivový, řepkový, ořechový nebo z lněného semínka.
Budete mít zájem:  Butyrát a jeho účinky na zdraví – na co je dobrý?

Triacylglyceridy zvýšená hladina

Triglyceridy jsou drobné tukové částice, které jsou v krvi a putují do tukových buněk. Jsou pro tělo jedním z nejdůležitějších zdrojů energie. Triglyceridy jsou tuky, které se nalézají v obíhající krvi.

Pokud se testovací ampulka s krví nechá přes noc stát, na vrchu krve se shromáždí vrstva tuku, podobně jako na slepičí polévce přes noc umístěné v chladničce.

Zvýšená hladina triglyceridů je spojena s vyšším rizikem srdečních onemocnění.

Po chemické stránce se jedná o látky, které jsou složené, jak už sám název napovídá, z alkoholu, glycerolu a tří zbytků mastných kyselin. Triglyceridy představují v lidském těle zásobárnu tuků a fungují jako tepelný izolátor. Část těchto látek proudí krevním oběhem a organismus je využívá pro funkci svalů, zbylá část je uložena v tukové tkáni.

výběr z naší tvorby

pokračování článku

Triglyceridy a jejich hodnoty jsou rozdílné u žen a u mužů.

U žen je hranicí rizika 80 cm v pase – pokud mají víc než 88 cm, bývá skoro jisté, že je zmíněná nebezpečí budou ohrožovat, zvlášť pokud se jejich triglyceridy pohybují nad 1,7 mmol/l.

U mužů jde o míry 94–102 cm a stejnou hodnotu triglyceridů. Kombinaci těchto zlověstných parametrů říkají odborníci hypertriglyceridemický pas.

U dětí od 1 roku do 15 let je to 1,0 až 1,64 mmol/l v krevním séru, u dospělých od 15 do 110 let pak 0,68 až 1,69 mmol/l.

Riziková hladina začíná nad 2 mmol/l, vysoká od 2,3 mmol/l a výš. Krev se odebírá pacientovi na lačno. Hodinu před odběrem by měl vypít 2–3 dl vody a 10–12 hodin před odběrem nesmí jíst. Sladké nápoje nesmí pít 24 hodin před odběrem a alkohol 1 až 2 dny.

Nejvíce bývá sledována hodnota LDL cholesterolu, se kterou triglyceridy úzce souvisí. Pokud hladina triglyceridů v krvi dosáhne hodnoty nad 11 mmol/l, hrozí zde vážné riziko pankreatidy, tedy zánětu slinivky břišní, kdy se musí jednat rychle a pacient se musí ihned léčit.

výběr z naší tvorby

pokračování článku

Vysoká hladina triglyceridů zpomaluje proudění krve, zvyšuje její srážlivost a způsobuje inzulinovou rezistenci. Tyto faktory mají za následek zdravotní problémy. Strava s vysokým podílem sacharidů dokáže u některých citlivých jednotlivců zvýšit hladinu triglyceridů.

Na zvyšování triglyceridů nemají kupodivu největší vliv tuky v potravě, ale jednoduché cukry, přesněji řečeno jejich přemíra. Hodně rizikové jsou například velmi sladké nápoje typu koly, fanty nebo toniku, které lidé pijí ve velkém množství a pravidelně.

Výraznému a rychlému vzestupu cukru v krvi brání do značné míry játra, ale za to platíme tím, že se do krve uvolňují nebezpečné tukové částice. Jaterní buňka vezme zjednodušeně řečeno chemickou kostru z glukózy či fruktózy a obalí ji mastnými kyselinami.

Tím vzniknou triglyceridy.

Zvýšená hladina triglyceridů vypovídá o množství částic přenášejících cholesterol v krvi. V tomto případě se mluví o hyperlipoproteinémii, což je zvýšený výskyt lipidů a lipoproteinů v krvi.

Primární hypolipoproteinémie – jedná se o genetickou poruchu metabolismu lipidů a lipoproteinů (většina případů onemocnění).

Sekundární hypolipoproteinémie – jedná se o důsledek nějakého onemocnění, které nepříznivě ovlivňuje metabolismus lipidů a lipoproteinů v krvi.

Jde zejména o diabetes mellitus, což je významný rizikový faktor, dále o onemocnění štítné žlázy (hlavně nízká hladina hormonů štítné žlázy je typickým faktorem působícím na zvýšenou hladinu LDL cholesterolu), také neprůchodnost žlučových cest a jater vede ke zvýšení, respektive k hromadění cholesterolu v krvi z důvodu zablokování vylučování cholesterolu a žlučových kyselin, dále jsou to chronická onemocnění jater, onemocnění ledvin, akutní a chronická infekční onemocnění, alkoholismus a v neposlední řadě obezita.

Vysoké triglyceridy jsou spolu s vysokým cholesterolem jedním z rizikových faktorů, které vyvolávají ukládání tukových částic ve stěnách tepen. Stěny se zesilují, ztrácejí pružnost a nakonec se zúží, což vede k horšímu průtoku krve.

Občas může dojít i k úplnému uzavření a ke vzniku srdečněcévní příhody, která někdy končí smrtí. S postupující aterosklerózou roste riziko, že jedince postihne infarkt, mrtvice, zhorší se mu prokrvení nohou, bude mít poškozený zrak, ledviny a podobně.

Právě triglyceridy mohou být jedním z hlavních viníků.

K jedincům s vysokými triglyceridy patří obvykle lidé obézní nebo s nadváhou, diabetici, ale také alkoholici. Hodně vysoké hladiny triglyceridů (nad 11 mmol/l) často vedou k opakovaným a někdy i velmi těžkým zánětům slinivky břišní.

Zvýšené triglyceridy mohou signalizovat nebo doprovázet různé poruchy látkové výměny tuků a na ně navazující potíže. Ale také špatně léčenou cukrovku a sníženou funkci žláz s vnitřní sekrecí. Někdy stoupnou kvůli přílišnému používání kortikoidů, případně jsou důsledkem užívání určitých léků proti HIV.

výběr z naší tvorby

pokračování článku

Obézní lidé s vysokým příjmem omega-3 mastných kyselin mají triacylglyceridy a CRP koncentrace ve stejné úrovni jako lidé s normální váhou. Vysoký příjem omega-3 kyselin z mořských ryb totiž chrání před některými nebezpečnými dopady obezity.

U lidí s nižší hladinou DHA a EPA obezita silně zvýší hladinu triacylglycerolů a C-reaktivního proteinu v krvi. Zvýšené hladiny následně zvýší riziko srdečních chorob a možná i cukrovky.

Potraviny s vysokým obsahem kalorií vedou k tomu, že tělo při jejich dlouhodobé konzumaci ztrácí svoji schopnost regulovat metabolismus sacharidů a triglyceridů.

Maximální zvýšení hladiny triglyceridů, ke kterému dochází u citlivých jedinců, lze očekávat asi tři až pět týdnů po přechodu na zdravou stravu. Prakticky u všech těchto lidí se následně hladina triglyceridů vrátí na počáteční úroveň.

Potraviny s vysokým obsahem komplexních sacharidů a průvodní ochranou zajištěnou dostatkem vlákniny zabrání zvýšení hladiny triglyceridů a způsobí dokonce její pokles u těch, kteří ji měli před přechodem na nový jídelníček zvýšenou.

Hladina triglyceridů obvykle klesne i v případě, že nemocný začne pravidelně cvičit nebo pokud se začne věnovat aktivnímu pohybu a daří se mu shazovat nadbytečná kila.

Stejně důležité je omezit alkohol nebo ho přestat pít úplně, přejít na racionální jídelníček a zredukovat sladké nápoje i další sladkosti. Pomůže také to, když se přestane kouřit a dokážou se kompenzovat stresy.

Pokud vše uvedené nestačí, musí se začít užívat léky.

Udržujte si zdravou váhu: Nadbytečné kalorie se ukládají v tukových tkáních. Zbavením se nadbytečných kil tak můžete redukovat množství triglyceridů.

Redukujte příjem cukrů: Jednoduché cukry zvyšují hladinu inzulinu, který zase zvyšuje hladinu triglyceridů. Místo čokolády si tedy raději dejte ovoce či obilniny.

Dopřávejte si pravidelný pohyb: Pravidelný pohyb zvyšuje množství HDL cholesterolu a naopak snižuje LDL cholesterol a triglyceridy.

Vyhýbejte se alkoholu: I malé množství alkoholických nápojů obsahuje mnoho kalorií a cukrů a zvyšuje hladinu triglyceridů.

Snažte se konzumovat zdravé tuky: Jezte ryby, které obsahují omega-3 mastné kyseliny (losos, sleď, tuňák, makrela). Naopak se vyhýbejte jídlům s vysokým obsahem nasycených tuků, jako jsou například jídla z fastfoodů. Zdravé tuky naleznete i v olivách a arašídech.

Mějte na paměti, že vysoká hladina triglyceridů kromě mnoha jiných nemocí zvyšuje také riziko srdeční ischemie. Takže pokud máte zvýšenou hladinu triglyceridů, je důležité, abyste měli tento stav pod kontrolou.

Autor: © Mgr. Světluše VinšováFoto: © Oval

Vysoký cholesterol? Tyto potraviny vám ho pomohou snížit bez léků!

Cholesterol je sice velký strašák, ale je to látka podobná tuku, která je pro naše tělo důležitá.

Je součástí každé buňky jako složka biologických membrán a slouží jako výchozí látka pro tvorbu všech steroidních hormonů, které jsou produkovány různými žlázami a zajištují spoustu funkcí. Je tedy jasné, že bez cholesterolu bychom žít nemohli.

Část si vyrábíme v játrech, zbytek dostáváme do těla potravou. Bohatými zdroji jsou živočišné potraviny, například maso, vnitřnosti, žloutek či tučné sýry.

Jak snížit cholesterol přírodní cestou?

Bohužel, pokud ale těchto potravin přijímáme víc, budeme mít cholesterolu nadbytek, který se projeví jeho zvýšenou hladinou.

Dnes už jsou pro lékaře rozhodující hodnoty HDL („hodného“ cholesterolu), LDL („špatného“) a triglyceridů víc než celková hodnota. Máte-li tedy hodně toho „hodného“ cholesterolu, tím méně se cholesterolu ukládá v tepnách.

Přestože existují na snížení hladiny cholesterolu léky, můžete se pokusit o snížení přírodní cestou, a to konzumací správných potravin. Které to jsou?

Budete mít zájem:  Chůze je náš nejpřirozenější pohyb! Zvláště při hubnutí ji zahrňte do svého cvičebního plánu!

Citronová voda

Citron je skvělý zdroj rozpustné vlákniny, která funguje jako houba. Absorbuje vodu ve vašem trávicím traktu a tvoří viskózní hmotu, která zachycuje LDL, tedy špatný cholesterol, a odstraňuje jej z těla.

Ovesné vločky

Jedním z nejlepších způsobů, jak snížit hladinu cholesterolu, je miska plná ovesných vloček ke snídani. Ovesné vločky obsahují rozpustnou vlákninu, která snižuje LDL a která snižuje absorpci cholesterolu do krevního oběhu.

Ideální je kombinovat je s potravinami s nízkým obsahem tuků. Na delší dobu navíc zasytí, takže nemáte chutě.

Podle odborníků může dojít už po třech týdnech pravidelné konzumace ke snížení hladiny cholesterolu – zhruba o 7,6 procenta!

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou bohaté na vitaminy B, E a omega-3 kyseliny. Přestože jsou tučné, jsou plné zdravých tuků. A protože neobsahují nenasycené mastné kyseliny, příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi.

Konzumace vlašských ořechů zpomaluje růst plaku v tepnách a zabraňuje vzniku krevních sraženin. Vedle toho pomáhají omega-3 kyseliny redukovat triglyceridy v krevním řečišti a chrání srdce před vznikem arytmie.

Pozor, platí to ale pouze o nesolených ořeších! Denně postačí 25 gramů a za měsíc bude hladina cholesterolu mnohem nižší.

Lněné semínko

Lněná semínka jsou nabitá vlákninou a omega-3 kyselinami, o nichž je známé, že snižují hladinu LDL (špatného cholesterolu).

Podle autorů knihy Healing Foods jsou lněná semínka skvělým zdrojem rozpustné slizovité vlákniny, která snižuje hladinu LDL a vyrovnává hladinu cukru v krvi. Tím napomáhá tomu, abyste se na delší dobu cítili sytí.

Vedle toho vysoký obsah omega-3 kyselin snižuje hladinu nežádoucích triglyceridů v krvi, čímž se snižuje riziko infarktu a mrtvice.

Šťáva z granátového jablka

Granátové jablko je plné antioxidantů, které zabraňují kornatění tepen, což je degenerativní onemocnění cévní stěny.

Jde o dlouhodobý proces, při němž dochází k „tvrdnutí“ cév a tvorbě plátů, které připomínají nečistoty ve starých vodovodních trubkách.

Když budete popíjet šťávu z granátového jablka, antioxidanty budou vaše cévy i srdce chránit, včetně toho, že dojde ke snížení LDL, tedy špatného cholesterolu.

Cholesterol a triglyceridy

  • Úvod
  • Cholesterol a triglyceridy
  • zvýšený cholesterol a triglyceridy.pdf
  • ZVÝŠENÝ CHOLESTEROL A TRIGLYCERIDY 
  • Základem léčby zvýšeného cholesterolu a triglyceridů je vždy změna životního stylu.
  • A to i v případě, kdy lékař nasazuje léky pomáhající snižovat hladinu krevních tuků.

Léčba zvýšeného cholesterolu a triglyceridů je obvykle celoživotní, nelze ji přerušit po dosažení cílových hodnot.

Při léčbě je hlavní naučit se s chorobou žít a zavést zdravý životní styl. Zaměřte se hlavně na tato opatření:

  1.  Skončete s kouřenímnekuřáctví je základním opatřením k prevenci srdečně-cévních chorob.

  2.  Zbavte se nadváhyzredukujte váhu, zejména břišní obezitu (riziko zdravotních komplikací se zvyšuje při obvodu pasu u mužů nad 102 cm, u žen nad 88 cm). Snižte energetický příjem potravy a zvyšte energetický výdej. Snižujte hmotnost pozvolna, ideálně 1 kg/měsíc.

  3.  Zařaďte pravidelnou fyzickou aktivitupravidelně většinu dní po dobu třiceti minut aerobně cvičte. Vhodnými sporty jsou běh, chůze, plavání, jízda na koni, na kole, aerobik, bruslení.

  4.  Vyvarujte se stresu. 

  5.  Změňte stravovací návyky – zaměřte se na obsah a složení potravy (kolik, co a kdy jíte)

    • Jezte přiměřeně, nepřejídejte se.
    • Optimálně jezte 3-5x denně s pravidelnými intervaly mezi jednotlivými jídly. Nevynechávejte hlavní jídla (snídaně, oběd, večeře). Večeřte nejpozději 2-3 hodiny před spaním.
    • Pijte dostatek tekutin, nejméně dva litry denně (nejvhodnější je pitná voda).
    • Dbejte na pestrou stravu.
    • Tuky nesmí představovat více než 30 % denního energetického příjmu. Živočišné tuky (máslo, sádlo aj.) nahraďte kvalitními rostlinnými a rybími tuky a oleji.
    • Omezte jednoduché cukry (sladkosti aj.)
    • Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vlákninu.
    • Jezte dvě až tři porce ovoce a zeleniny denně a dvě až tři porce mořské ryby týdně.
    • Omezte solení. K dochucování pokrmů používejte bylinky a koření.
    • Dodržujte střídmost v pití alkoholu (nepřekračujte denní množství u mužů 2 dl vína, 0,5 l piva nebo 1 velký panák tvrdého alkoholu, a u žen 1 dl vína, 0,3 l piva nebo 1 malý panák tvrdého alkoholu).
    • Mezi vhodné úpravy potravin patří dušení, vaření, úprava v páře nebo v alobalu, pečení, grilování bez tuku. Vyhýbejte se úpravám s použitím většího množství tuku – smažení, grilování.Dietní doporučení ke snížení LDL-cholesterolu a ke zlepšení složení tuků
Lze užívat omezeně Nevhodné
Tuky,   oleje Minimalizujte celkovou spotřebu. Rostlinné tuky a oleje, např. Rama, Flora, olivový, řepkový, kukuřičný olej, ořechy, mák Máslo, sádlo, lůj, škvarky, palmový a kokosový olej, margaríny neznámého složení
Ryby Všechny mořské i sladkovodní Rybí vnitřnosti, smažené ryby, kaviár
Maso,   uzeniny Kuře bez kůže, krůta bez kůže, holoubě, králík, telecí – grilované bez tuku, vařené, dušené Libové hovězí a vepřové bez viditelného tuku, šunka z prsní svaloviny kuřete či krůty s nízkým obsahem soli a bez přídavných látek, koňské uzeniny Husa, kachna, slepice, všechny druhy tučných a tukem prorostlých mas, skopové, vnitřnosti, prejty, uzené, paštiky, konzervovaná masa, uzenářské výrobky, mletá masa
Chléb   a pečivo Celozrnný chléb, celozrnné pečivo Bílé a tmavé vodové pečivo, bílý a tmavý chléb Sladké pečivo, tučné krémové pečivo, pečivo z listového těsta, čokoláda, cukrářské výrobky
Lze užívat omezeně Nevhodné
Mléčné   výrobky Podmáslí, netučný a polotučný tvaroh, kefírové a acido mléko 1,5% T v s., jogurty do 3,5 % T v s. (ovocné slazené náhradními sladidly) Polotučné mléko do 2% tuku, středně tučné sýry do 30 % tuku v sušině Plnotučné, sušené a kondenzované mléko, smetana, tučné tvarohy a sýry, zmrzliny, smetanové omáčky
Vejce Vaječné bílky v libovolném množství Na přípravu pokrmů týdně 1 – 3 ks Vaječné žloutky a výrobky z nich, výrobky s vyšším obsahem majonézy
Zelenina Preferovat čerstvou, mraženou, sušenou zeleninu Grilovaná zelenina bez oleje Smažená zelenina, upravená na tuku nebo grilovaná na oleji
Brambory Preferovat úpravu bez tuku Smažené brambory, upravené na tuku nebo smetaně (krokety, hranolky, gratinované bram.)
Ovoce Preferovat syrové ovoce Ovoce ochucené náhradními sladidly (kompoty džemy, sirupy, džusy). Kandované a proslazené ovoce, fíky, datle, rozinky,
Luštěniny,   obiloviny Hrách, fazole, čočka, sójové boby, cizrna, krupky, pohanka, rýže, ovesné vločky, ovesné otruby, jáhly, müsli, nevaječné těstoviny

Proč je zvýšená hladina cholesterolu v krvi nebezpečná?

Látky tukové povahy (cholesterol, triglyceridy) mohou poškozovat cévní stěnu a podílet se na srdečně-cévních onemocnění.

Nejnápadnější změny jsou pozorovány jako ateroskleróza na cévách srdce, dolních končetin a mozku. Usazování cholesterolu do cév nebolí, onemocnění cév se obvykle projeví až komplikacemi např.

infarktem myokardu, cévní mozkovou příhodou a ischemickou chorobou dolních končetin.

Důležitá je prevence – zamezení trvale zvýšené hladiny cholesterolu. Praktický lékař stanovuje hladiny cholesterolu a triglyceridů během preventivní prohlídky při první všeobecné preventivní prohlídce po ukončení péče u praktického lékaře pro děti a dorost a dále ve 30, 40, 50 a 60 letech věku.

Jaké jsou doporučené hodnoty hladin cholesterolu a triglyceridů?

LDL-cholesterol Podle stupně kardiovaskulárního rizika (určí Váš lékař):· u nízkého rizika: < 3 mmol/l· u středně zvýšeného až vysokého rizika: < 2,6 mmol/l· u velmi vysokého rizika: < 1,8 mmol/l
Non-HDL-cholesterol max. o 0,8 mmol/l vyšší než cílové hodnoty LDL
Triglyceridy < 1,7 mmol/l
Apolipoprotein B Podle stupně kardiovaskulárního rizika (určí Váš lékař):· u středně zvýšeného až vysokého rizika: < 1 g/l· u velmi vysokého rizika: < 0,8 g/l

Cholesterol je důležitá součást všech buněk v těle. Tvoří se v játrech, navíc je přijímán i potravou v tucích. V krvi rozlišujeme několik typů cholesterolu podle jeho přenašeče, zvláště:

  • LDL (tzv. „špatný“ cholesterol) transportuje cholesterol z jater do cév. Při jeho nadměrném množství dochází k nežádoucímu usazování do cév a ateroskleróze.
  • HDL (tzv. „hodný“ cholesterol) transportuje naopak cholesterol z cév do jater a tam jej využívá k tvorbě hormonů, žlučových kyselin a vitaminu D, potřebného pro stavbu kostí.Non-HDL-cholesterol zahrnuje cholesterol ve všech typech přenašečů kromě HDL (tj. LDL, ale i VLDL, IDL, aj.).Triglyceridy se podílejí na hladině celkového cholesterolu v krvi. V lidském těle přenášejí tuky z potravy a zároveň slouží jako zdroj energie.Téma bylo zpracováno bez nároků na úplnost, dle nejlepšího svědomí autora.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector