Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je?

(Zdroj foto: Shutterstock.com)

Skořici známe zejména jako voňavou a chutnou přísadu do pečení, avšak její pozitiva sahají podstatně dál.

Skořice je velmi silným přírodním antibiotikem, působí protizánětlivě, posiluje imunitu. Avšak její konzumace s sebou přináší i rizika.

Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je?

Víte, kdy vám skořice lahodí, a kdy uškodí?

Silná, voňavá a chutná: Lék nebo jed?

Na internetu můžete najít protichůdné informace – některé články hovoří o škodlivosti a nebezpečí tohoto koření, jiné naopak vyzdvihují jeho pozitivní vlastnosti. Obě strany mají v jisté míře pravdu. Rozhodně přináší mnohá pozitiva, ale i jistá rizika. Podíváme se na ně v tomto článku.

Co je vlastně skořice?

Možná nevíte, že toto koření má více než 4000 let dlouhou historii. Je vyráběno z vnitřní kůry skořicovníku, což je nelehký proces. Dvouleté semenáče, které rostou v hustých trsech, mají výhonky hrubé přibližně jako palec.

Kůru z nich třeba sloupnout ještě v čerstvém stavu, což vyžaduje velkou zručnost. Je totiž tenká jako papír a je ji třeba hned i srolovat. Role se pak pomalu suší ve stínu.

Díky enzymům – flobafénom, se kůra při sušení barví do hnědo-červena.

Skořice je dostupná buď v tyčinkách, tedy svitcích nebo mletá. Svitky vydrží déle uskladněné a jsou vhodnější do čaje, nebo je můžete nastrouhat. Mletá skořice má silnější aroma, ale musí být čerstvá. Pokud je to možné, skořici před koupí přivoňte, abyste se přesvědčili o její čerstvosti.

„Pravá“ a „nepravá“: Cejlonská a čínská

Existují dva druhy skořice. Ta „pravá“ je prý ze Srí Lanky, Indie, Madagaskaru, Brazílie a Karibiku.

Česky se jí říká cejlonská skořice nebo skořicovník cejlonský. V Číně a jihovýchodní Asii roste jiný druh skořice – skořicovník čínský.

Obě formy mají velmi dlouhou historii a jsou si příbuzné. Cejlonská skořice má lehčí a méně trpkou chuť.

Skořici požívali už Egypťané

Vůně skořice fascinovala už dávné Egypťany, kteří znali i její další účinky. Proto ji používali na výrobu přípravků na balzamování těl. Zajímavé je, že používali oba druhy skořice – kůru cejlonského skořicovníku, i čínského. Skořicí mumifikovali své mrtvé faraony – a nejen kvůli krásné vůni. Věřili v její ochranné síly.

Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je?Zdroj foto: Shutterstock.com

Která je zdravější: Cejlonská nebo čínská?

I když o skořici ze Srí Lanky se mluví jako o pravé, zdraví prospěšné účinky mají oba druhy.

Avšak ve většině výzkumů, které hodnotily pozitivní vlivy skořice, používali čínskou skořici. Tyto studie ukázaly, že čínská dokáže redukovat hladinu cukru v krvi.

Jenomže skořice z Číny, Vietnamu nebo Indonésie, má i jedno velké mínus – obsahuje příliš mnoho kumarinu.

Cejlonská skořice má podstatně nižší hladiny kumarinu. Je sice dražší, ale má svěžejší, méně hořkou chuť a zejména – jeví se jako bezpečnější. O pozitivním vlivu cejlonské skořice na hladinu cukru v krvi toho mnoho nevíme, výsledky studií si často protiřečí. Některé však potvrdili její zdravotní výhody.

Pokud si chcete snížit hladinu cukru v krvi, „nedopujte“ se skořicí! Už čajová lžička čínské skořice může být nebezpečná!

Co je kumarin?

Běžně prodávaná skořice obsahuje kumarin v různých množstvích. Pokud konzumujeme příliš kumarinu, hrozí poškození jater, především u citlivých lidí. Množství kumarinu v potravinách jsou kontrolovány a omezovány, takže při běžném použití čínské skořice nic podobného nehrozí, ale v hotových výrobcích, nebo při častém konzumaci skořice to může být jinak.

Např. německé úřady dříve zjistili příliš vysokou hladinu této látky ve vánočních skořicových koláčcích – až 20-násobnou oproti normě. I to je důvod, proč si kupovat skořici od ověřeného prodejce a raději kvalitnější a dražší.

Což sníží hladinu kumarinu?

Hladinu kumarinu ve skořici snížíte jednoduchou fintou. Skořici, vloženou do papírového filtru na kávu, přelijte vařící vodou.

Složka skořice, která redukuje hladinu cukru v krvi, je rozpustná ve vodě, tedy proteče přes filtr, ale kumarin se ve vodě nerozpouští.

V prodejnách zdravých potravin dnes už najdete skořicové extrakty, z nichž byl kumarin odstraněn.

Skořice a cukrovka

Pro léčebné účely se používají zejména extrakty ze skořice. U diabetiků 2. typu upravují hladinu glukózy v krvi. Studie z roku 2016 ukázala, že výživové doplňky ze skořice mohou pomalu snížit hladinu cukru v krvi a fungovat dlouhodobě.

Samozřejmě, myšlenka, že by se cukrovka dala léčit jen skořicí, je fascinující a velmi lákavá. Skořicové doplňky však v žádném případě nemají nahrazovala standardní zdravotní péči!

V čem ještě pomáhá skořice?

  • Snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu a triglyceridů naopak zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu.
  • Je nápomocná při arterioskleróze, artritidě, Alzheimerově chorobě a roztroušené skleróze.
  • Využívá se při některých gynekologických onemocněních.

Zahřeje mě?

Na jedné straně může být zahřátí skořicí příjemné, ale čínská medicína před ním varuje. Vždyť nejen skořice, ale i alkohol, pepř, kajenský pepř, květák, humr, káva, česnek, zázvor, lepkavá rýže, kimči, cibule a dýně zvyšují tělesné teplo. Pokud zkonzumujeme těchto potravin příliš, tělo se bude potřebovat ochladit. Výsledek?

Vředy pod jazykem, popraskané rty, pupínky, hustý hlen z očí.

Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je?Zdroj foto: Shutterstock.com

Pomůže mi zhubnout?

Skořice oslabuje některé negativní účinky jídel s vysokým obsahem tuku, stejně snižuje objem cukru v krvi. Tím pádem může pomoci i při hubnutí, i když sama o sobě to nedokáže.

Především musíme snížit obsah tuků a cukrů ve stravě a pravidelně sportovat.

Protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti skořice nám poskytnou další podporu.

Na co nikdy nezapomínejte!

Ať už stravujete více či méně zdravě, zapamatujte si, že i potraviny, jídla, přípravky, které vypadají na první pohled zdravě (a opravdu i zdravé jsou), mohou být potenciálně problémové a nebezpečné. Stačí použít nekvalitní a neověřené produkty, které se šíří internetem, nebo zkonzumovat větší množství „zdravé“ potraviny.

Kolik skořice je příliš?

Pravidelná nebo příčestí konzumace skořice může vést k poškození jater – kvůli kumarinu. Navíc kumarin může reagovat spolu s léky, které užíváte, včetně aspirinu, ibuprofenu, warfarinu, a způsobit zdravotní komplikace.

Negativa vyplývající z kumarinu souvisí především s čínskou skořicí. Cejlonská obsahuje pouze stopová množství kumarinu: až 63x méně než čínská. Zdravý člověk bez problémů zvládne 0,5 mg kumarinu na kilogram tělesné hmotnosti. Tehdy nehrozí žádné riziko, ani vedlejší účinky.

Pokud používáte běžnou skořici – čínskou, dopřejte si maximálně 1 čajovou lžičku denně. Cejlonské můžete konzumovat 2,5 čajové lžičky (5 gramů) denně. Tato čísla platí pro dospělého zdravého člověka, ne pro dítě!

Další nežádoucí účinky nadměrné konzumace skořice

Vyšší riziko rakoviny

Studie na zvířatech prokázaly, že konzumace velkého množství kumarinu může zvýšit riziko některých druhů rakoviny. Jde zejména o rakovinu plic, jater a ledvin. Doposud je však velmi málo objektivních výzkumů na lidech, které by to věděli potvrdit.

Rány v ústech

Stalo se vám, že když jste snědli větší množství skořice, měli jste v ústech rány? Mohlo jít o alergickou reakci, kterou způsobuje sloučenina cinnamaldehyd. Malé množství nezpůsobuje problémy, ale větší může.

Klasickou alergickou reakcí na tuto látku je otok ústní dutiny, jazyka, dásní, pocit pálení nebo svědění, či bílé skvrny v ústech. Tyto problémy však postihují zejména lidi, kteří používají příliš mnoho skořicového oleje a skořicových žvýkaček. Ty totiž obsahují obvykle více alergenu.

Příliš nízká hladinu cukru v krvi

Jednoznačně platí, že chronická vysoká hladina cukru v krvi vede k nemalým zdravotním problémům.

Výsledkem může být cukrovka, ale i onemocnění srdce a cév, či mnohé další zdravotní problémy.

Mnohonásobně ověřeným faktem je, že skořice obecně může snížit hladinu cukru v krvi, protože napodobuje účinky inzulínu – hormonu, který pomáhá odstraňovat cukr z krve.

Ovšem, má to i druhou stranu mince. Pokud zkonzumujete příliš skořice, nebo nemáte problémy s vysokou hladinou cukru v krvi, může to vést k až příliš nízké hladině cukru. Hypoglykémie se projeví zvýšenou únavou, závratěmi a mdlobami.

Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je?Zdroj foto: Shutterstock.com

Problémy s dýcháním

Pokud najednou zkonzumujete příliš skořice, můžete si přivodit problémy s dýcháním. Speciální je to nebezpečné pro astmatiky a alergiky. Je to tím, že mletý pepř má velmi jemnou strukturu, kterou snadno vdechneme. Následuje kašel, nejednou i zduření sliznic, či problémy s dýcháním.

Komplikace při užívání léků

Mnohé léky mohou spolu s konzumací skořice vyvolat zbytečné problémy. Na zkonzumované množství třeba dávat speciální pozor, pokud užíváte léky, které mohou mít vliv na játra: paracetamol, acetaminofen a statiny.

Ředění krve

Speciální čínská skořice má vysokou schopnost ředit krev. Pro některé lidi to může být pozitivum, ale pro jiné ne. Rozhodně ji nepoužívejte, pokud užíváte berušky na ředění krve, nebo máte problémy s krvácivostí.

Budete mít zájem:  Vliv Ozonu Na Lidské Zdraví?

Vyšší dávky skořice mohou způsobit i vysokou srdeční frekvenci. Vyhýbejte se skořici i když právě procházíte klimakteriem.

Suchá skořice? Raději ne

Ucítili jste tu úžasnou vůni a hned jste si chtěli ukousnout ze svitku skořice nebo okoštovat lžičkou mletou? Na sociálních sítích se množí výzvy, v nichž se uživatelé předbíhají v pojídání velkých množství suché mleté ​​skořice, bez zapijte vodou. Pozor! Výsledkem může být podráždění ústní dutiny, ale i trvalé poškození plic (tzv. Aspirační pneumonie)!

Chutné a zdravé skořicové recepty

Výrazná chuť a vůně skořice se dnes uplatňuje při přípravě slaných i sladkých jídel. Každý z nás zná skořici v perníčky, Perník a jiných sladkých pochoutek.

Skořice, kterou najdete běžně v supermarketech, je obvykle čínská. Tento druh je levnější a snadněji dostupný než cejlonská skořice.

S oběma druhy se dá v kuchyni čarovat, ačkoli se chuťově jemně odlišují.

Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je?Zdroj foto: Shutterstock.com

Recept na skořicové kuřecí kousky:

  • libové kuřecí stehna nebo kuřecí prsa,
  • 1/2 lžíce mleté ​​skořice,
  • 1 lžička kari,
  • 1 lžíce česneku,
  • 1 čajová lžička uzené papriky,
  • 1/2 lžíce extra panenského olivového oleje,
  • špetka mořské soli,
  • čerstvě nasekaná máta (na dekoraci).

Jak na to?

Nastavte troubu na 215 stupňů Celsia. Z masa opatrně odstraňte všechen viditelný tuk.

Chcete-li snížit množství tuku v této receptuře, nahraďte kuřecí stehna libovými kuřecími prsy. Maso vložte do zapékací mísy a okořeňte.

Důkladně promíchejte a nechte alespoň hodinu odležet. Pak maso rozmístěte na plech a pečte dozlatova.

Recept na zdravé a chutné skořicové chipsy

Chipsy, které tak rádi konzumujeme u televize, vůbec nemusí být špatné pro naše zdraví. Ale takové chipsy těžko koupíte v obchodě – udělejte si doma vlastní, jablečno-skořicové. Vánočně provoní váš byt i v létě.

Jak na to?

Jablka nakrájejte na co nejtenčí kolečka. Je zcela jedno, zda jsou kolečka stejně velké, budou o to zajímavější. Velmi důležité je sušení jablek.

Pečte je pomalu, asi 2,5 hodiny, při 90 °C. Pokud nejsou ještě křupavé, pečte dále – některé odrůdy potřebují i ​​3 hodiny.

Po dosušení nechte jablka ještě asi hodinu ve vypnuté troubě. Budou ještě křupavější!

Skořicové smoothie:

  • nakrájený mražený banán,
  • 240 ml neslazeného mandlového mléka,
  • 1/2 čajová lžička skořice,
  • 1/4 čajová lžička vanilkového extraktu,
  • 1/2 lžička čistého javorového sirupu,
    skořice.

Všechny ingredience spolu rozmixujte dohladka. Ozdobte skořicí.

Pečený grapefruit

Potřebujete jen růžový grapefruit – fantastické ovoce plné antioxidantů, známý spalovač tuků, který dává pokožce novou krásu. Rozkrojte jej na polovinu a každou část posypte skořicí. Krátce zapečte v troubě – stačí 6 minut.

Pozor na falešnou skořici v obchodech, která nevoní tak, jak by měla

Ačkoliv se skořice využívá v kuchyni po celý rok, její spotřeba stoupá právě ve vánočním období. Bez ní bychom si to snad nedokázali ani představit. Víte ale, že v obchodech můžete zakoupit dva různé druhy? Jeden je sice levnější, o to méně však kvalitní, a v některých případech dokonce i nebezpečný.

Za jedinečnou a omamnou vůni kůry skořicovníků mohou silice, tedy éterické oleje v ní obsažené. Ty se skládají ze tří hlavních složek: první je hlavní nositel aromatu – skořicový aldehyd cinnamaldehyd, dále eugenol dodávající hřebíčkové tóny a poslední látkou je kumarin.

Ten může být ve velkém množství toxický a nebezpečný pro naše játra. Uvádí se proto, že by jeho denní příjem neměl překročit 0,1 mg na 1 kg tělesné hmotnosti, dospělý o váze 60 kg může tedy sníst 6 mg kumarinu denně, pro dítě o váze 15 kg je bezpečné množství jen 1,5 mg za den.

Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je?

Kupte se slevou Koření Skořice celá Vitana.

Porovnat slevy

Jak jsme již naznačili, na trhu se lze setkat se dvěma druhy. Bohužel výrobci nemají žádnou povinnost uvádět na obalu původ či druh zpracované skořice, takže ve většině případů nelze kupovanou kvalitu předem odhadnout. Pokud však nekoupíte konkrétně skořici cejlonskou, která je kvalitnější, a tím pádem i dražší, pravděpodobně se vám dostane skořice čínské neboli kassie.

Ta má ostřejší a výraznější chuť, nicméně v kuchyni není tak stabilní jako cejlonská. Pokud jste zvyklí ochucovat si s ní například jogurty, müsli nebo nápoje, možná se vám někdy stalo, že začala po chvíli nepříjemně „rosolovatět“. Tak poznáte, že máte méně kvalitní druh, tedy skořici čínskou.

Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je? Pixabay

Druhému typu, cejlonské skořici, se někdy říká také pravá. Je to proto, že je více kvalitní, chuťově jemnější a sladší a obsahuje menší množství zmíněného rizikového kumarinu.

Pro upřesnění dodáme, že koncentrace kumarinu ve skořici cejlonské je zhruba 300 mg/kg, u skořice čínské je toto množství asi desetkrát vyšší. Cejlonská skořice má také více léčivých účinků.

Rozdíl mezi těmito dvěma druhy je i při samotném zpracování.

Zatímco u čínské skořice se sbírá svrchní kůra skořicovníku v celku (tedy i smotek celého kusu je tvořen pouze jednou vrstvou), u cejlonské se seškrabují tenké plátky vnitřní kůry, které se na sebe vrství, až vytvoří typický smotek, který strukturou připomíná doutník. Tuto skořici také poznáte tak, že jednotlivé vrstvy jdou od sebe snadno oddělit.

Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je?

Kupte se slevou Skořicový cukr Dr. Oetker.

Porovnat slevy

Na mletou skořici si posvítil i náš test. Všechny testované skořice dopadly v podstatě dobře, nejlépe potom produkty značky Grešík (cca 50 Kč za 100 g) a Nadir (cca 37 Kč za 100 g). Dobře dopadly i skořice privátních značek Albert (cca 23 Kč za 100 g) a Lidl (cca 20 Kč za 100 g), u kterých je navíc plusovým bodem jejich nízká cena.

Vždy byste si měli dávat pozor také na hmotnost balení a tzv. měrnou cenu, tedy přepočet ceny za 1 kg. Většinou totiž platí, že v menších baleních vychází koření mnohonásobně dráž než ve větších (přitom na pohled mohou být obaly velikostně stejné). Měrnou cenu musí prodejci u zboží povinně uvádět.

Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je? Freepik

Skořici doma využijete nejen jako koření v kuchyni. Již staří Číňané i Egypťané věděli, že zázračně působí na naše zdraví i krásu. Ať už sušená, mletá nebo v podobě vydestilovaného éterického oleje, má nespočet příznivých účinků:

  • Působí protizánětlivě, je vhodná při léčbě infekcí a problémů v ústní dutině.
  • Podporuje trávení a vylučování škodlivin z těla, zrychluje metabolismus a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.
  • Bojuje proti virům, plísním a bakteriím, což oceníte i při šetrném přírodním úklidu domácnosti.
  • Zvyšuje a zlepšuje mozkovou aktivitu a paměť.
  • Upravuje hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol.
  • Příznivě působí proti onemocněním kardiovaskulárního systému a jako prevence rakoviny.
  • Je významným antioxidantem, podporuje dlouhověkost.
  • Léčí nachlazení, posiluje imunitní systém a prohřívá organismus.
  • Zlepšuje stav pleti, regeneruje buňky, léčí akné a známé jsou její účinky v boji proti celulitidě.

Na závěr ještě poradíme, že pro to, aby se příznivé účinky skořice na našem zdraví opravdu projevily, je důležité ji konzumovat pravidelně po dobu několika týdnů až měsíců. Stačí však cca půl lžičky denně. Dlouhodobé užívání většího množství by nám naopak mohlo uškodit.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Skořice a její úžasné léčivé účinky

  • Ing. Zdeněk Rozehnal
  • (Lidé, kteří užívají léky, jako je inzulín nebo přípravky na ředění krve, by měli napřed konzultovat se svým lékařem pravidelné užívání většího množství skořice).
  • Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je?
  •                                            Kořeňte si koktejl skořicí

Při přípravě pokrmů se obvykle bez koření neobejdeme. Některé druhy však mimo to, že dodají jídlu specifickou chuť i aroma, mohou působit na lidské zdraví. Typickým příkladem je skořice, kterou považovali za zázračnou již staří Řekové a Egypťané. Přírodní medicína jí připisuje blahodárné účinky na organismus, a tak může být nejen lékem, ale i prevencí.

Skořice je všestranně využitelná. Vyrábí se z ní různé oleje, masti či tinktury, dokonce může být i přirozenou vůní v bytě, ve farmacii se užívá při výrobě léků, aby upravila jejich nepříjemnou chuť a podpořila možnost rychlejšího vstřebání do organismu. V kombinaci s medem je dle rad, které se tradují z generace na generaci, zaručeným receptem na to, jak snadno porazit angínu nebo chřipku. O všem se dozvíte na řádcích níže.

Budete mít zájem:  Citáty O Zdraví A Chorobe?

Skořice je kůra stromu

Skořice se v podobě, v jaké ji známe, získává ze stromu zvaného skořicovník, je vlastně jeho kůrou. Ten se pěstuje v různých tropických oblastech, podle toho se rozeznávají hlavní druhy. Z tohoto pohledu je za nejkvalitnější považována skořice pocházející ze Srí Lanky, z ostrova Cejlon.

Dále se skořicovník pěstuje i na jihu Číny, v Thajsku a Indonésii (rostlina se jmenuje skořicovník čínský a mimo skořice poskytuje i jako koření své plody – nazývané kassiové květy).

Tento druh má zase hrubší kůru a je zabarven více do červena, také oproti prvně zmiňovanému netvoří typické svitky, ale spíše jen pruhy. Obvykle se první úroda sklízí ve 2 až 3 letech stáří rostliny.

Dobrou skořici poznáte podle charakteristické červeno-žluto-hnědé barvy, pružnosti a samozřejmě podle specifické vůně.

Správné skladování skořice je velice důležité pro zachování typické vůně i chuti.

Svitky je proto vhodné vložit do skleněné nádoby, která jde uzavřít, a tu posléze uchovávat při pokojové teplotě na místě, kde nebude na skořici pražit slunce. U mleté skořice se může postupovat stejně, tedy přesypat ji do nějaké nádoby, případně postačí dbát na to, aby sáček nezůstal otevřený – opatří se třeba sponou či gumičkou.

Skořice jako lék pomáhá i v boji proti rakovině

V otázce využití skořice jako léku se v poslední době hovoří především o účincích spjatých s potlačováním tvorby a projevů rakovinotvorného bujení. Skořici se v tomto ohledu připisuje schopnost zastavit rozšiřování nežádoucích buněk.

V podstatě se skořice dokáže postarat o to, že k nádoru nepustí dostatek živin a kyslíku. Tyto závěry vyplynuly z americké studie, kdy se extrakt ze skořice podával nemocným s rakovinou či leukémií. Mimo tohoto zaměření se vědci zabývají i otázkou vlivu skořice na cukrovku 2. typu.

Stále více se tak objevují výsledky, které poukazují na to, že skořice pomáhá snižovat vysokou hladinu cukru.

Obecně však skořice jako lék pomáhá:

  • zlepšovat trávení
  • při nevolnosti
  • proti nachlazení
  • odstraňovat bolesti svalů a kloubů
  • snižovat projevy revmatismu
  • v boji proti infekci
  • v boji proti celulitidě
  • snižovat špatný cholesterol (ten příznivý ponechává)
  • podporovat apetit
  • mírnit menstruační potíže
  • mírnit kašel

Skořice podporuje funkci mozku

Už samotná vůně zvyšuje vaši mozkovou aktivitu. V jednom výzkumu bylo zjištěné, že při konzumaci skořice a vnímání její vůně, se testovaným dobrovolníkům zlepšila paměť a pozornost při práci. Největší pozitivní účinky byly zaznamenané při úkolech, kde bylo třeba použít obrazovou paměť.

Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je?

Skořice | Prevence proti trombóze

Mnoho vědeckých studií potvrzuje, že přispívá k ředění krve a zabraňuje tak vzniku krevních sraženin. Lékaři by měli pacienty, kteří užívají léky na ředění krve, varovat, aby skořici nekonzumovali, a pokud používají potravinové doplňky, neměla by být skořice součástí jejich obsahu. Mohlo by to v kombinaci s léky způsobit značné zdravotní problémy.

Skořice | Baktérie, viry a plísně

Je účinným bojovníkem proti širokému spektru virů, bakterií a plísní. Esenciální oleje z tohoto koření, dokážou zastavit mnoho typů bakterií a plísní. Skořicová kůra patří mezi přírodní antibiotikum.

Skořice | Hlídač hladiny cukru

Lze ji zařadit i mezi silné antioxidanty. Dokáže pečlivě hlídat hladinu cukru v krvi.

Pokud si po jídle dáte čaj s trochou skořice, pomůže vašemu žaludku rychleji trávit, a tím mu ulehčí od zdlouhavého vstřebávání sacharidů.

Ve studiích bylo prokázané, že snižuje hladinu glukózy v krvi až o 30 %.  Dokáže správně spouštět inzulín. Pozitivní účinky se prokázaly už při konzumaci 1 gramu denně.

Skořice | Tlusté střevo a zažívání

Bezesporu je výborným zdrojem vápníku, vlákniny a různých druhů minerálů. Z těch nejdůležitějších je to hlavně mangan. Vápník a vláknina pomáhají z těla vylučovat nadmíru soli a škodlivin.

Díky pravidelné stolici tak působí preventivně proti vzniku rakoviny tlustého střeva. Je vhodná pokud vás bude trápit plynatost, zácpa nebo průjem.

Jedině těhotné ženy by skořici měly konzumovat jen velmi málo.

Skořice | Srdce a ateroskleróza

Díky pozitivním účinkům na tlusté střevo, dokáže odplavit z těla nadbytečné tuky, čímž snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá tak předcházet onemocnění srdce a aterosklerózy.

Skořice | Zahřeje vás na duši i po těle

Má neuvěřitelnou schopnost zahřát celé tělo. Trpíte-li na studené ruce a nohy, neváhejte si trochu skořice přidat do čaje. Díky svému unikátnímu složení je skořice typickým kořením podzimního a zimního období. Dokáže totiž prohřát organismus, který je chladem sužován, a mimo to má již zmiňované antibiotické účinky podporující a nabuzující imunitní systém.

Usnadňuje skořice hubnutí?

Často je skořice předmětem diskuzí i v otázkách hubnutí. Na řádcích výše bylo zmíněno, že skořice jako lék dokáže snižovat hladinu cukru v krvi. Na stejném základě je postavena i účinnost při hubnutí.

Mnozí výživoví poradci se tak shodují, že skořice může při pravidelném a dlouhodobém užívání zlepšovat funkčnost inzulinu, a tak usnadňovat snahu shodit nějaké to kilo. Pokud si však myslíte, že budete každý konzumovat skořici a váha půjde dolů, mýlíte se.

Nikdy se nedočkáte výsledků bez pohybové aktivity a případně nastavené diety.

Skořice a med = účinná prevence nachlazení

Díky antibiotickým a protiinfekčním účinkům je skořice společně s medem považována za nejvhodnější přírodní prevenci a případně i terapii při chřipce, nachlazení nebo třeba angíně. Med je označován jako přirozené antibiotikum, jeho síla je tak v kombinaci se skořicí ještě zesílena. Více

Připravte si 1 polévkovou lžíci medu a rozmíchejte v ní zhruba necelou polovinu kávové lžičky mleté skořice. Důkladně promíchejte, aby se obě složky dobře spojily, a nechte 5 minut odstát. Přidejte pár kapek citronové šťávy, opět zamíchejte a zkonzumujte. Ulevit od projevů nachlazení by se vám mělo již druhý či třetí den, kdy si tuto zázračnou medicínu budete dopřávat, a to ráno i večer.

Skořice jako tajemství krásné pleti

Nejen v léčitelství je skořice upřednostňována jako jedna ze zcela přírodních možností, kterou lze dosáhnout pozitivních změn. Blahodárně působící vlastnosti jsou využívány i v kosmetice. Málokdo tuší, že v tomto ohledu byla skořice považována za zázračnou mnohem dříve než právě při terapii různých zdravotní obtíží či v kuchyni při přípravě pokrmů.

Na strie a zpevnění kůže neexistuje nic spolehlivějšího, než je krém se skořicí.

Jelikož je prokázáno, že skořice umí regenerovat tkáně, zlepšovat celkový metabolismus buněk a urychlovat látkovou výměnu, hovoří se o ní nejčastěji v souvislosti s potlačováním projevů celulitidy, a to s pomocí speciálních zábalů, kdy je skořicový krém nanesen na postižená místa, aby odbourával škodliviny nahromaděné v pokožce.

Celá snaha se následně podporuje stlačením končetin v bandážích a působením na lymfatické cévy. Tuto proceduru dnes nabízí téměř každý kosmetický salón, podobně se však o svou pokožku můžete postarat i doma. Skořicovou mast si můžete obstarat v lékárně, nebo si směs na zábal vyrobit ze snadno dostupných ingrediencí – jogurtu, tvarohu, olivového oleje a samozřejmě skořice.

Smíchejte kelímek bílého jogurtu s 2 lžícemi tvarohu, 1 lžičkou olivového oleje a cca 5 lžičkami mleté skořice. Pokud bude výsledek příliš řídký, zahustěte ho ještě tvarohem. Poté naneste na nohy a ty pak následně zabalte do potravinové fólie a ručníku. Pusťte si příjemnou hudbu, zapalte svíčky a alespoň hodinu takto relaxujte. Výsledek poznáte již po 3 opakování.

Kdo by skořici neměl konzumovat?

I když je skořice tak vítaným přírodním pomocníkem při zlepšování zdravotního stavu, nedoporučuje se její konzumace (případně jen zřídka, a to ve velmi malém množství) těhotným ženám, které by se ostatně měly vyvarovat víceméně jakémukoliv ostrému koření. Mimo to může u citlivých osob vyvolat i alergické reakce (při nadměrné konzumaci), jako jsou vyrážky a podobné nepříjemnosti. Proto i u skořice platí – všeho s mírou. Skořice byste tak neměli jíst více jak 4 gramy denně.

Falešná skořice? Nenechte se napálit

Na skořici dnes narazíte snad na každém kroku. Zvláště, máte-li mlsný jazýček. Dokáže osvěžit, má příjemnou vůni a nasládlou chuť. Proto se hojně využívá nejen v potravinářství, ale například i při výrobě likérů a parfémů. Nejčastěji se setkáte se skořicovým práškem, výjimkou ale nejsou ani skořicové tyčinky.

V Pražské čokoládě skořici milujeme a do skořicového prášku balíme například naše vynikající mandle v čokoládě.

To pravé pro vaše zdraví

Často uslyšíte, že skořice má blahodárné účinky na lidské zdraví. Jako lék se používala už před mnoha tisíci lety. První zmínky o ní pocházejí dokonce ze starého Egypta, kdy platila za velmi vzácné koření a patřila mezi komodity, jimiž coby darem nepohrdli ani faraoni, ani starověcí králové.

Skořice obsahuje látku cinnamaldehyd, která jí dodává její charakteristickou vůni a chuť. Právě tato látka stojí za většinou blahodárných účinků tohoto koření na naše zdraví.

Jejich výčet je obdivuhodný: pomáhá krevnímu oběhu, snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení, zevně se dokonce používá proti revmatismu.

Budete mít zájem:  Škrkavky U Koček Příznaky?

Látky obsažené ve skořici jsou navíc jedněmi z nejúčinnějších antioxidantů s antibiotickými a dezinfekčními účinky – v tomto ohledu skořice porazila dokonce oregano i česnek!

Není skořice jako skořice

Ne všechny druhy skořice však působí stejně. Skořice cassia, která pochází ze skořicovníku čínského (Cinnamomum cassia) a běžně se coby levnější náhražka dováží do našich obchodů,  například obsahuje značné množství kumarinů.

Tedy látek, které mohou mít ve větším množství škodlivé účinky a způsobovat bolesti hlavy, závrati, spavost, krvácení a další obtíže. Jen pro porovnání: tato „falešná“ skořice obsahuje až 1 000× více kumarinů než skořice cejlonská.

Naproti tomu cejlonská (tedy pravá) skořice, pocházející ze skořicovníku cejlonského (Cinnamomum zeylonicum či Cinnamomum verum), je mnohem zdravější. Obsahuje mnohem méně nebezpečných kumarinů než skořice druhu Cassia, je sladší a má jemnější chuť. Je tou skořicí, po které byste se měli v obchodech pídit.

Jak je od sebe poznáte?

V běžných prodejnách bohužel většinou narazíte právě na skořici druhu cassia (pocházející z Číny, Indie či Vietnamu). Je tmavší, tyčinky jsou tvrdé a duté, má ostrou až štiplavou chuť. Pokud je namletá, může být dost těžké ji rozpoznat.

Cejlonskou (pravou) skořici poznáte nejlépe před rozemletím. Její tyčinky mají více vrstev, jsou světlejší, křehčí, na průsvitu připomínají sbalený doutník, nikoli dutou rourku. Jednou z variant, jak se nenechat napálit, je tedy zakoupit přímo celé tyčinky a ty pak namlít.

Vy si zasloužíte to nejlepší

Pražská čokoláda vychází při výrobě svých cukrovinek z jasně deklarovaných hodnot: poctivost, autentická chuť, co nejlepší péče o zákazníky. Proto výběru surovin a jejich dopadům na zdraví věnujeme mimořádnou pozornost. Můžete tedy hádat, jakou skořici při výrobě používáme. Ti z vás, kteří nás dobře znají, určitě nebudou na pochybách. Naši zákazníci si totiž zaslouží to nejlepší! 

  • Skořice:
  • ✓ pomáhá krevnímu oběhu
  • ✓snižuje krevní tlak
  • ✓ zmírňuje krvácení z nosu
  • ✓ zmírňuje silnou menstruaci
  • ✓ zlepšuje trávení
  • ✓ uklidňuje průjmy, nadýmání, koliky
  • ✓ podporuje chuť k jídlu
  • ✓ působí jako antioxidant
  • ✓ má dezinfekční a antibiotické účinky
  • ✓ může pomoci při nachlazení, kašli a chřipce
  • ✓ při zevním použití může pomoci při revmatismu
  • Naše mandle v čokoládě obalené skořicí můžete koupit například zde.

Jaké jsou účinky voňavé skořice? Je jich více než dost! – prodetox.cz

Vůně jablečného závinu, také lahodné perníčky nebo vánoční čaj se skořicí a pomerančem. To vše jsou dobroty, ze kterých dobroty dělá právě skořice. Bez skořice se však neobejdou ani pravá povidla, tradiční rajská omáčka, kečup nebo třeba svařené víno. To je jen malý výčet toho, kde všude nachází uplatnění aromatická vůně exotické skořice.

Není pochyb o tom, že jde o báječné koření s širokým využitím. Skořice je však považována také za všelék, který se pyšní protizánětlivými účinky. Mj. je užitečná při hubnutí a detoxikaci. Jak? To se dozvíte na řádcích níže.

Skořice. Co to vlastně je?

Skořice jako koření představuje kůru stálezeleného tropického stromu z čeledi vavřínovitých – jde o skořicovník cejlonský (Cinnamomm zeylanicum). Má nasládlou chuť a charakteristické aroma.

Skořice, resp. skořicovník má svůj domov na Srí Lance. Odtud také pochází to nejkvalitnější koření.

Skořicové plantáže však dnes najdeme nejenom na Srí Lance, ale také v Indii, ve Vietnamu, na Jávě nebo v Číně. Tam se pro produkci skořice využívá zejména skořicovník čínský (Cinammonum cassia), který však hrozí zvýšeným obsahem rizikového toxinu kumarinu.

  • HLEDÁTE CHUTNÝ A JEDNODUCHÝ ZDROJ CEJLONSKÉ SKOŘICE? 
  • Blendea SUPERCOFFEE obsahuje cejlonskou skořiči, 3 medicinální houby v BIO kvalitě, a také inulin z kořene čekany.
  • Díky složení doplňuje energii, pomáhá zlepšit zažívání a posiluje imunitu. 
  • UKAŽ PODROBNÉ ÚČINKY >>

Skořice v kuchyni

Exotická vůně a chuť skořice se již vžila i do tradiční české kuchyně.

Vzpomeňme třeba pardubický perník, kterému propůjčuje specifickou vůni právě skořice. Skořice je nedílnou součástí perníkového koření, hodí se do mnoha různých druhů koláčů, dezertů, dortů, ale třeba i do chlebového těsta.

Výborně chutná zejména s jablky, hruškami, ale také banány, pomeranči nebo čokoládou. Nachází uplatnění ve sladkých i slaných pokrmech. Skvěle dochutí zeleninové pokrmy na asijský způsob, ale také drůbeží maso nebo jehněčí.

Nesmíme zapomenout ani na nápoje, kterým skořice vtiskuje pozoruhodnou chuť. Vedle zmiňovaného svařeného vína jde také o různé druhy čajů, bylinné likéry, cappuccino nebo třeba horkou čokoládu.

Skořice se dá kombinovat nejenom s mnoha různými potravinami, ale také mnohým kořením. Ideálně se snoubí třeba s kardamomem, koriandrem, kurkumou, hřebíčkem, muškátovým oříškem nebo se zázvorem.

Stejně jako skořice, také většina z tohoto koření nese i detoxikační účinky (více se dozvíte v článku Detoxikační koření).

Společně se doplňují se skořicí nejenom chuťově, ale také ve svém zdraví prospěšném působení.

Léčivé účinky skořice

  • Skořice působí jako přírodní antibiotikum, má antibakteriální a protivirové vlastnosti, působí proti plísním.
  • Skořice má silné antioxidační vlastnosti, stimuluje regeneraci buněk.
  • Zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak.
  • Reguluje hladinu krevního cukru, podporuje vylučování inzulínu.
  • Zvyšuje chuť k jídlu. Napomáhá trávení, je prospěšná pro činnost žaludku.
  • Prospívá správné funkci tlustého střeva, příznivě ovlivňuje vyprazdňování a vylučování škodlivin.
  • Působí proti zácpě i průjmu, funguje jako prevence plynatosti.
  • Zmírňuje menstruační bolesti. Představuje přírodní afrodiziakum.
  • Ulevuje při nachlazení a kašli.
  • Je zdrojem různých minerálů (vápník, mangan aj.).
  • Skořice podporuje činnost mozku, zlepšuje paměť a koncentraci.
  • Zevně je prospěšná proti revmatismu nebo proti celulitidě.

I přes své příznivé působení není skořice pochopitelně vhodná pro každého, například pro těhotné ženy.

Ty by měly skořici užívat jen s velkou dávkou obezřetnosti.

Obezřetnost je na místě také u lidí trpících cukrovkou, pacientů užívajících inzulín nebo osob užívajících léky na ředění krve. I v případě dalších onemocnění a zdravotních potíží se doporučuje užívání skořice konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.

Čím více, tím lépe? To neplatí

Skořice obsahuje celou řadu účinných látek a jak už to tak bývá, všeho moc škodí. Pokud chcete léčivé účinky skořice opravdu využít, najděte pro ni využití ve své kuchyni. Skořici přidávejte pravidelně do svých pokrmů, ale s denní dávkou to nepřehánějte.

Optimální denní dávka skořice je kolem 3 g na dospělého člověka.

Skořice, hubnutí a detoxikace

Skořice zahřívá a stimuluje funkce zažívacího ústrojí. Podporuje trávení a metabolismus, tím umožňuje efektivní využití energie v lidském organismu – třeba pro hubnutí a aktivity s tím spojené. Mj. zlepšuje spalování cukrů a tuků. Pro ženy je skořice užitečná také proto, že pomáhá tlumit menstruační křeče. V neposlední řadě je také pomocníkem proti celulitidě.

Skořici jsou připisovány i detoxikační vlastnosti. Je-li detoxikace považována za boj proti škodlivým mikroorganismům, je skořice skvělým detoxikačním prostředkem. Působí jako antibiotikum, likviduje škodlivé bakterie a další mikroorganismy. Brání také rozšiřování škodlivých buněk uvnitř lidského těla. V zažívacím traktu působí proti parazitům.

Detoxikace se skořicí začíná očistou střev. Čistější střeva se odrážejí v lepším vstřebávání živin a efektivnějším využití energie. S čistými střevy dochází také k lepšímu vylučování škodlivin ven z těla.

Při detoxikaci i hubnutí přijdou vhod také antioxidační účinky skořice.

Náš recept: skořicový čaj s medem

Skořice je v mnoha zdravých receptech alternativní medicíny a přírodního léčitelství spojována s medem. Receptů existuje celá řada, my vám přinášíme velmi jednoduchý recept na čaj.

Skořicový čaj podporuje regeneraci organismu. Působí proti stárnutí. A pokud si šálek čaje dáte každé ráno před snídaní, údajně vám pomůže také při hubnutí a detoxikaci. Skořice s medem má mj.

zabraňovat usazování tuků a také hromadění škodlivin v těle.

Skořicový čaj se připravuje krátkým povařením 0,5 l vody se lžičkou skořice, ve kterém rozmícháme 4 lžičky medu.

Zajímají vás další recepty? Recepty na očistné čaje jsme pro vás připravili v samostatném článku.

Další články našeho blogu:

Přehled použitých zdrojů:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector