Moderní luštěniny: když se z čočky stane těstovina

Přílohoviny, zejména ty trvanlivé, tedy těstoviny, rýže a luštěniny, se především během února a března staly velmi žádaným zbožím.

Z důvodů obavy o dostupnost potravin vlivem koronakrize se jimi řada domácností předzásobila, a tak jejich prodeje lámaly rekordy.

Jak však ukazují čísla a další odborné názory, stav by se měl vrátit do normálu, jakmile spotřebitelé zkonzumují zásoby. Do sortimentu přitom stále přibývají novinky, a tak bude opravdu z čeho vybírat.

Přinášíme vám článek z časopisu Zboží&Prodej č. 273 (6-7/2020). Je to ochutnávka originálního obsahu, který najdete každý měsíc v tištěném vydání. Nechodí vám časopis? Registrujte se k odběru a nezmeškejte žádné vydání. Pro zástupce retailu je časopis zdarma.

Těstoviny, luštěniny a rýže. Jak vyplývá ze Spotřebitelského panelu GfK v období od 3/2019 do 2/2020, z těchto tří nejoblíbenějších přílohových jídel jasně dominují těstoviny, které nakoupilo přes 96 % českých domácností, a to čtrnáctkrát do roka.

Průměrná kupující domácnost za tuto kategorii utratila kolem 430 Kč při průměrné spotřebitelské ceně 39 Kč za kilogram. Z hlediska nakoupeného množství jsou nejdůležitější druhy těstovin vřetena se zhruba čtvrtinovým podílem.

Za nimi následují špagety a kolínka.

Roste význam etnických variant

Rýži nakoupilo skoro 9 z 10 českých domácností, které se vydaly na nákup v průměru jednou za dva měsíce a za rok utratily bezmála 250 Kč. Jeden kilogram rýže pak domácnosti kupovaly v průměru za 36 Kč za kilogram.

„I když v českých končinách vládne obyčejná rýže, na významu získávají etnické rýže, pod které řadíme thajskou, jasmínovou nebo basmati rýži,“ konstatuje Tomáš Zíka, konzultant společnosti GfK Czech. Z uvedených tří kategorií nakupují tuzemské domácnosti nejméně luštěniny.

Za poslední roční období je ale nakoupily téměř tři čtvrtiny českých domácností. Luštěniny nakupovaly zároveň nejméně často, pouze jednou za čtvrtletí. Průměrné roční výdaje na kategorii a domácnost činily kolem 115 Kč.

Z hlediska nakoupeného množství je nejdůležitějším druhem luštěnin čočka, která tvoří dvě třetiny kategorie, s velkým odstupem následují hrách a fazole.

Moderní luštěniny: když se z čočky stane těstovinaVýznam akčních nákupů na uvedených kategoriích je nižší než na průměru rychloobrátkového trhu, nikoli však nevýznamný. „Přes 44 procent výdajů za rýži vynaloží spotřebitelé u nákupů v akci. U luštěnin, kde je podíl akčních nákupů nejnižší, utratí každé tři z deseti korun za akční nákup,“ vypočítává Tomáš Zika. Nejdůležitějším nákupním místem těstovin, luštěnin i rýže jsou hypermarkety, následují diskontní prodejny a supermarkety.

Špagety stále dominují

Čeští spotřebitelé utratili na moderním trhu hypermarketů a supermarketů za těstoviny, rýži a luštěniny 2,8 miliardy korun. Údaje vyplývají z maloobchodního auditu společnosti Nielsen v období od 4/2019 do 3/2020.

Meziročně došlo k výraznějšímu nárůstu tržeb až o 15 %, zatímco roční spotřeba na úrovni 67,2 milionu kilogramů stoupla o něco pomaleji, a to o 9 %.

„Za tímto vysokým nárůstem je situace spojená s pandemií koronaviru a zvýšeným nákupem těchto trvanlivých potravin v únoru a březnu tohoto roku, přičemž stoupl zájem o všechny tři tyto skupiny,“ vysvětluje Lucia Dargajová, konzultantka ve společnosti Nielsen.

Více než polovinu z tržeb této skupiny tvoří těstoviny, jejichž roční tržby činily 1,5 miliardy korun, což je o 15 % více než rok předtím a spotřeba vzrostla o 9 %. „Mezi těstovinami se dlouhodobě největšímu zájmu těší špagety, následují fusilli, respektive vřetena, a trojici favoritů uzavírají kolínka.

Tyto tři typy těstovin celkově tvoří více než polovinu z objemu prodeje těstovin,“ odhaluje Lucia Dargajová. Dlouhodobý růst zaznamenávají i menší segmenty, jako jsou vermicelli (vlasové nudle, nudle) a penne.

Za rýži utratili čeští spotřebitelé 923 milionů korun, což znamená nárůst o 12 % a spotřeba rostla podobným tempem jako u těstovin – o 8 % na celkových téměř 23 milionů kilogramů. Nejdynamičtější meziroční růst zaznamenaly luštěniny, v tržbách až o 17 % a v objemu o 18 %.

Ročně se nakoupilo kolem šesti milionů kilogramů luštěnin v hodnotě 292 milionů korun. Z hlediska objemu prodeje dominuje hnědá čočka, následuje červená čočka a trojici favoritů uzavírá žlutý hrách.

Pandemie raketově navýšila výrobu

S ohledem na počáteční vývoj pandemie, jež odstartovala dramatickým vykupováním základních surovin, mezi které patří rýže, těstoviny a luštěniny, docházelo ke skokovému nárůstu objemu objednávek těchto produktů.

„Nákupní preference v těchto kategoriích se však nezměnily, tedy nejobrátkovější položky, jako je rýže loupaná a rýže parboiled ve formě sypané nebo ve varných sáčcích, udržely svoji dominanci, měnil se především objem nakupovaných výrobků.

Díky rapidnímu zvýšení poptávek jsme museli navýšit výrobní kapacity o 70 procent, abychom byly schopni uspokojit tuto enormní poptávku po našich výrobcích.

Rádi bychom tímto vyjádřili velké poděkování všem našim zaměstnancům, kteří vyvinuli obrovské pracovní úsilí v průběhu tohoto nelehkého období,“ zdůrazňuje Miroslava Adámková, brand manažerka společnosti Podravka-Lagris.

Moderní luštěniny: když se z čočky stane těstovinaTo, že pandemie způsobila zásadní změnu nákupního chování spotřebitelů, je nesporné. Těstoviny, rýže a luštěniny v tom hrály velký prim. „Zaznamenali jsme enormní zájem o naše produkty, zejména rýže. Přestože se kvůli uzavřeným restauracím přechodně snížily odběry gastronomických subjektů, skokově se zvýšily odběry v řetězcích a v on-line prodejích, největším skokanem byl Rohlik.cz,“ prozrazuje Adriana Matýsková, obchodní zástupkyně společnosti F. W. Tandoori. Zejména v březnu objednávky tohoto e-shopu byly čtyřikrát vyšší než obvykle. Největší zájem byl o basmati a jasmínovou rýži jak v kilogramovém, tak pětikilogramovém balení. A to i přesto, že jde o prémiovou kvalitu rýže a cena je vyšší než za rýži nižší kvality.

Také společnost Europasta SE potvrdila významný růst prodejů těstovin v době vypuknutí pandemie, a to až na dvojnásobek po dobu jednoho měsíce. „Kritické bylo kumulativní množství poptávky v jeden čas. Na to lze reagovat bez předchozí přípravy velmi obtížně,“ usuzuje key account manager Šárka Gahutová.

Nejdříve z regálů zmizely privátní značky těstovin, následovaly těstoviny v akci a poté ty značkové. Největší zájem byl o běžné tvary, jako jsou špagety, kolínka nebo vřetena.

„Po vyprodání skladových zásob méně obrátkových tvarů jsme dali ve výrobě prostor tvarům klasickým a výroba specialit byla upozaděna tak, abychom mohli uspokojit poptávku, která byla několikanásobně vyšší než v běžném období. Nutno dodat, že to se nám podařilo,“ dodává.

Prodeje stouply o desítky procent

Na tuto běžně nevídanou situaci z počátku roku je zajímavý také pohled očima retailerů. „Nákupní chování zákazníků se od začátku vyhlášení nouzového stavu vyvíjelo.

V úvodní části nakupovali trvanlivé potraviny, tedy mouky, čočku, těstoviny, nápoje a drogerii, a to bez ohledu na značku či cenu,“ deklaruje Renata Maierl, tisková mluvčí Kaufland Česká republika. I ona potvrzuje, že u těstovin, rýže i luštěnin se prodávaly také dražší značky. Spotřebitelé tedy příliš nehleděli na cenu.

„Potom zákazníci začali nakupovat také čerstvé potraviny, jako je maso, mléčné výrobky či ovoce a zelenina. Až v následujících měsících uvidíme, k jakým změnám v nákupním chování zákazníků celá situace povede,“ doplňuje.

Spotřebitele tak hodně ovlivnila potřeba zajistit trvanlivé suroviny pro okamžitou spotřebu i pro uskladnění v případě nedostatečného zásobování obchodů. Jak informuje Lutfia Volfová, tisková mluvčí společnosti Globus ČR, v jejích obchodech vzrostl zájem o těstoviny o 48 %, kdy nejprodávanější byly ty s vlastní značkou a levnější druhy. Prodeje rýže stouply o 55 % a luštěnin dokonce o 85 %.

Budete mít zájem:  Neurotransmitery

I v obchodech společnosti Makro Cash & Carry ČR docházelo v důsledku skokového zvýšení poptávky k výpadkům v sortimentu rýže, luštěnin a těstovin. „Kapacita výroby nebyla schopna takový nárůst pokrýt,“ upřesňuje Petr Dlouhý, produktový manažer kategorie trvanlivých potravin. Problém byl se zbožím z dovozu, došlo k oslabení kurzu koruny – to vše vedlo k navýšení cen hlavně u rýže a luštěnin.

Budoucnost bez zásadních změn

Vliv pandemie byl jasný. Jaký však bude další vývoj tohoto trvanlivého zboží? „Po skončení pandemie neočekáváme žádné zásadní změny, ale návrat do běžného života. Výrobu jsme opět rozšířili na plný sortiment a poptávka je stabilní,“ říká Šárka Gahutová.

Určité změny je podle ní možné očekávat v nákupním chování zákazníků: „Ty se mohou například odrazit ve zvýšeném zájmu o nákup potravin on-line, na který si v době karantény lidé zvykli. Skupina spotřebitelů, která byla krizí ohrožena ekonomicky, se může začít více orientovat na těstoviny privátních značek, tedy nižší cenové skupiny.

“ A za pravdu jí dává Petr Dlouhý, který tvrdí, že v tuto chvíli jde o rovnici s velkým počtem neznámých, tudíž je obtížné cokoliv předjímat.

Moderní luštěniny: když se z čočky stane těstovinaMomentálně je však přece jen znát, že zákazníci ještě čerpají ze zásob. „Stále hledáme zajímavé a aktuální novinky i do klasického sortimentu, aby naše nabídka byla přitažlivá a jedinečná. Vzhledem k prognózám vývoje ekonomiky očekáváme zvýšení zájmu o levnější potraviny, proto jsme se zaměřili na rychlé rozšíření této nabídky, především značky Dobrá kvalita,“ poodkrývá Lutfia Volfová. Změnu pociťuje také společnost F. W. Tandoori. „Zákazníci se již nepředzásobují, tudíž zájem stále trvá, ale je v normálu. Otevírají se restaurace, proto lidé přestávají postupně vařit jen doma,“ dodává Adriana Matýsková.

Rozmanitost sortimentu se vyplatí

Další vývoj trhu s těmito produkty se dá pouze předvídat. Nelze ho odvozovat na základě výsledků aktuálního zákaznického chování, které je dramaticky ovlivněno situací kolem pandemie. „Naše dlouhodobá strategie je nabídnout sortiment přesně podle potřeb našich klíčových zákaznických skupin.

Zaměřujeme se na šířku nabídky v rámci jedné kategorie, kde se vedle střední cenové třídy výrobků nachází i kvalita a pestrost, včetně různých velikostí balení. Samozřejmostí jsou biovýrobky, bezlepkové alternativy či varianty splňující přísné nutriční hodnoty,“ uvádí Petr Dlouhý.

Podle Adriany Matýskové se po rozvolnění karanténních opatření zvyšuje zájem o těstoviny shirataki, které díky své nízké energetické hodnotě lákají především zákazníky s cílem co nejrychleji zhubnout.

V dnešní době lze pořídit rozmanité druhy luštěnin, stejně jako nejrůznější produkty z nich vytvořené, což mimo jiné reflektuje stále rostoucí poptávku po rostlinné stravě. „Pokud by spotřebitelé hledali nějakou novou formu, v jaké luštěniny ochutnat, mohou vyzkoušet novinku Légumio od Bonduelle, což jsou luštěniny a zelenina zpracovaná do formy těstovin.

Penne z červené čočky a mrkve, Fusilli z cizrny a kukuřice i Rigatoni z hrachu a cukety jsou potom bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny, přirozeně bez lepku, neobsahují konzervanty a barviva,“ doporučuje Lucia Cangárová, trade marketing manager CZ/SK společnosti Bonduelle.

Tuto formu luštěnin ocení zákazníci zajímající se o zdravý životní styl i maminky dětí, které těstoviny milují, ale luštěniny často odmítají.

Hvězdnými produkty společnosti Podravka-Lagris zůstávají rýže loupaná a rýže parboiled, které se používají jako tradiční příloha. Oblíbené jsou také rýže řady premium, ať už je to rýže basmati nebo jasmínová.

„V rámci připravovaných marketingových aktivit se i nadále budeme snažit naše zákazníky edukovat o šíři použití jednotlivých druhů rýže s důrazem právě na ty prémiové.

Již několik let zaznamenáváme také nárůst v kategorii racionální výživy, kde je patrný zájem zejména o výrobky, jako je pohanka, jáhly nebo sója,“ poukazuje Miroslava Adámková. To souvisí s rostoucím zájmem o zdravý životní styl.

Názor odborníka:

„O nákup potravin on-line bude zájem.“

Moderní luštěniny: když se z čočky stane těstovinaPandemie prověřila a prohloubila důvěru českých spotřebitelů v e-shopy. S omezením kamenných prodejen byla nucena velká část podnikatelů přesunout své aktivity do e-commerce, a tak v průběhu března a dubna vzniklo velké množství nových e-shopů. V budoucnu se proto dá předpokládat masivnější využívání on-line nákupů potravin, a to nejen jich.

Miroslava Adámková, brand manager, Podravka-Lagris

Jak na recyklovatelný obal:

Společnost Eko-Kom připravila několik bodů, které doporučuje zohlednit při návrhu a výrobě obalů těstovin, rýže a luštěnin, aby bylo možné je snadno vytřídit a recyklovat:

Plastové obaly – sáčky

  • nejčastěji polypropylen dobře recyklovatelný jednodruhový materiál
  • recyklaci komplikují i špatně oddělitelné velkoformátové etikety

Papírové obaly – sáčky a krabičky

  • nepapírové složky obalu by měly být co nejjednodušeji oddělitelné
  • papír by neměl být laminovaný plastovými ani kovovými fóliemi

Obaly by měly být dobře vyprázdnitelné. Na obalech by spotřebitelům pomohly podrobnější a názorné informace o tom, kam použitý obal odložit.

Aktuálně z trhu:

Moderní luštěniny: když se z čočky stane těstovinaHospodaření s vodou při produkci rýže

Dne 5. června se slaví Mezinárodní den životního prostředí. Den, který vybrala OSN s cílem podpořit celosvětové povědomí i praktická opatření na ochranu životního prostředí.

Letošní téma Čas pro přírodu neodráží jen globální výzvy v ochraně životního prostředí.

Reflektuje také současnou pandemii a fakt, že v této dosud nevídané situaci je povinností každého z nás zajistit bezpečnost a ochranu zdraví naší planety, abychom zachovali bezpečnost a zdraví lidstva.

Společnost Mars, jeden z největších světových výrobců cukrovinek, potravin a krmiv pro domácí mazlíčky, oslavil tento den shrnutím výsledků svého širšího plánu udržitelnosti a zamyšlením, jak může k udržitelnosti přispět i v budoucnu.

Vzhledem k tomu, že zemědělství využívá až 70 % celosvětových zásob sladké vody, je správné vodní hospodaření nezbytnou podmínkou pro zajištění dlouhodobé rovnováhy mezi produkcí základních potravin a zachováním přírodních ekosystémů.

Z globálního hlediska je rýže jednou z nejintenzivnějších plodin využívající zhruba 40 %t veškeré vody určené k zavlažování, ale také živí více než 3,5 miliardy lidí a očekává se, že do roku 2050 se poptávka po rýži ještě zdvojnásobí.

Budoucností a také řešením, které Mars podporuje u svých pěstitelů, je implementace technik, které snižují spotřebu vody, a jejich vzdělávání směrem k udržitelnému přístupu vůči ekosystému.

Prostřednictvím Platformy pro udržitelnou rýži (Sustainable Rice Platform – SRP), které je Mars vůdčím členem, se mohou zemědělci naučit techniky, které snižují spotřebu vody o 30 % a emise skleníkových plynů o 90 %. To vše bez snížení výnosu rýže. I proto se do konce letošního roku společnost Mars zavázala, že bude získávat 100 % rýže jen od těchto zemědělců.

Data:

  • 93,8 %
  • spotřebitelů jedlo v posledních 12 měsících těstoviny.
  • Zdroj: Median, MML-TGI 19/III–19/IV

Pavel Gregor, [email protected]

Článek vyšel i v časopisu Zboží&Prodej 6-7/2020.

Recenze: Na grafiku jde hRAWě

Do redakce se nám dostal inovovaný nástroj Capture One, jenž slouží ke zpracování a konverzi formátu RAW, a jelikož se jedná o zajímavý produkt, podělíme se s vámi o naše postřehy. Novou verzi nesoucí označení 4 můžete v Česku pořídit za 1 490 Kč s DPH, což ji pasuje do role levné alternativy pro práci s fotografiemi ve formátu RAW.

Budete mít zájem:  Jak také poznat správného výživového poradce

Ačkoliv Capture One 4 neobsahuje tolik funkcí jako verze PRO, i přesto je plnohodnotným nástrojem s intuitivně navrženým uživatelským prostředím.
Moderní luštěniny: když se z čočky stane těstovina

Při spuštění ihned zaujme tmavě šedá barva, v níž je design C1-4 kompletně vyveden. Ve výchozím zobrazení se na levé straně nachází hlavní panel nástrojů, obsahující jednotlivé položky pro nastavení veškerých potřebných parametrů. Nástroje jsou seskupeny podle účelu, ke kterému slouží, a to do těchto panelů: Library, Quick, Color, Exposure, Composition, Details, Meta Data, Adjustments, Output, Batch. V dolní části obrazovky se nachází panel s náhledy fotografií z aktuálně vybrané složky/galerie. Najednou lze prohlížet až 12 snímků v plném rozlišení (a pracovat s nimi). Máte tak jedinečnou možnost mít k dispozici náhledy více variant zpracování jednoho RAW snímku. Produkt pracuje v rámci paměti stále s jedním souborem a zvlášť si ukládá pouze nastavení jednotlivých alternativ, přičemž podle nich následně fotografie zobrazuje. Uprostřed horní části pracovního prostoru naleznete malý panel se sedmi základními nástroji, jako je výběr, zoom a posun po fotografii, ořez, rotace, kapátko a potvrzení/kopírování úprav. Pravý horní roh je věnován tlačítkům pro práci s jednotlivými variantami zpracovávané fotografie. Levý a dolní panel nástrojů se zase dají přemístit v nastavení pod položkou View, to samé však bohužel nelze provést běžným drag&drop způsobem. Uživatelské prostředí pro operační systémy Windows i Mac Os se od sebe neliší, což potěší obzvláště ty, kteří pracují s oběma platformami.

Moderní luštěniny: když se z čočky stane těstovina

Před zahájením úprav lze fotografie importovat buď prostřednictvím procházení knihovny, kterou najdete v levé části obrazovky, nebo pomocí integrovaného průvodce pro import snímků. Hotové galerie lze následně exportovat do webového alba pro publikování na internetu.

V každém panelu obsahujícím nástroje pro processing je na první pozici umístěn histogram zobrazující i rozložení jednotlivých barevných kanálů.

V panelu Quick, jenž pohromadě obsahuje nejčastěji používané nástroje, můžete pomocí několika kliknutí měnit kontrastní křivky a ICC profil většiny digitálních zrcadlovek na trhu.

Vyvážení expozice, bílé barvy a dynamický rozsah scény lze jednoduše nastavit pomocí posuvníků. Méně zkušení uživatelé mohou využít možnost automatických úprav a jejích případného manuálního dotažení.

Panel Color je rozšířením nastavení vyvážení barev. Při korekci vyvážení bílé má uživatel na výběr z šesti základních přednastavených hodnot. Manuálně lze samozřejmě přiřadit konkrétní hodnotu ve stupních Kelvina či použít nástroj kapátko a vybrat jednoduše kliknutím do fotografie. Přesný odstín a sytost barev se nastavuje opět jednoduše posuvníky.

Panel Exposure obsahuje kromě již zmíněných položek pro doladění expozice a dynamického rozsahu také nástroj pro editace úrovní a křivek. Konkrétně můžete nastavit hodnotu expozice, kontrast, jas a saturaci.

„Vylepšení“ dynamického rozsahu lze dosáhnout pouze přes jednoduché nastavení intenzity stínů a přepalů. U úpravy úrovní a kontrastní křivky je trochu zklamáním chybějící možnost modifikace pro jednotlivé barevné kanály.

Moderní luštěniny: když se z čočky stane těstovina

Nástroje pro ořez fotografie a její otáčení se nachází v panelu Composition. Fotografie můžete otáčet klasicky přes nastavení úhlu otočení nebo také nástrojem pro vyrovnání horizontu. Pokud provádíte ořez „od ruky“, určitě vás potěší pomocné linky, které ořezávanou část vizuálně rozdělují na třetiny.

Doostření fotografie s přesným nastavením síly, rádiusu a prahu najdete v panelu Details, který zároveň nabízí jednoduchou redukci šumu.

Další panely pak obsahují informace o provedených změnách, datech z EXIFu, nastavení formátu a parametrů výstupního souboru. K dispozici je i možnost dávkového zpracování souborů.

Moderní luštěniny: když se z čočky stane těstovina

Verdikt

Capture One 4 je ve srovnání s funkcemi, jež nabízí, poměrně levným nástrojem, který uspokojí požadavky většiny uživatelů formátu RAW napříč světem digitálních fotoaparátů.

I přes omezené volby u některých funkcí je to skutečně efektivní aplikace s vynikajícím poměrem cena/výkon. Při testování se program navíc choval naprosto způsobně a jeho odezva na provedené úpravy byla téměř okamžitá.

Na webu společnosti Phase One je pro zájemce připravena ke stažení zkušební verze.

Kateřina Čepelíková – Právě dnes

[6 minut čtení] Distanční výuka naučila děti později vstávat, opomíjet snídani a zapomínat na svačiny. Díky tipům na vyvážené svačiny jim zase můžete vrátit režim, který je pro ně nesmírně důležitý. Online výuka zbořila řadu dobrých stravovacích n…[3 minuty čtení] Od 8. března 2021 je v obchodech nový Bio chléb Pernerka vyrobený z mouky Pernerky, podle receptury mlýna Perner, avšak vyroben na zakázku v pekařství Nopek. Co obsahuje a kde všude ho koupíte? Již začátkem února jsme vás jako prv…[3 minuty čtení] Mladá dvojice se rozhodla prorazit s českým veganským plátkem, kterým zpestříte svůj jídelníček klidně už tohle léto na domácím grilování. V čem se liší od veganských plátků, které jsou aktuálně na trhu, a jak se můžete dostat k j…[3 minuty čtení] Zlatka Otavová a Josef Maršálek dali hlavy dohromady a vymysleli dorty, které jsou ze samých dobrých surovin, dlouho vydrží a skvěle vypadají. Co v nich je, kde všude se mají prodávat a za kolik? Na pečení a zdobení dortů nemají v…[5 minut čtení] Podniky v srdci Prahy, kavárny řetězce CrossCafe nebo vyhlášený restaurant v Brně. Krize, která vypukla na gastro scéně, se nevyhnula žádnému podniku. Někteří bojují o přežití, dalším již koronakrize srazila vaz. Loňský rok se stal…[6 minut čtení] Rodinná manufaktura Naše Kaše přichází na trh s novinkou. Koronavirová doba jim dala čas potřebný k experimentování a kouzlení se surovinami, a tak si už pár týdnů můžeme užívat chuť jejich pečených granol a trvanlivé kaše. Čím vyn…[4 minuty čtení] Když mají malé děti v dosahu mouku nebo cukr, dokáží v kuchyni udělat pěkné dopuštění. Pod správným vedením ale mohou být těmi nejlepšími pomocníky. Kdy začít děti učit pomáhat v kuchyni a s čím? Práce z domova, do toho uvařit ryc…[3 minuty čtení] Společnost Spak kromě klasických majonéz a tatarek nabízí ke koupi i veganské produkty, které vypadají i chutnají jako jejich živočišné protějšky. Jaká je jejich cena a složení? Ať už chcete odlehčit svému jídelníčku od živočišnýc…[1 minuta čtení] Společnost REWE Group zavře 26. 2. další prodejnu ze svého řetězce supermarketů Billa. Kde konkrétně už si nenakoupíte a v jakých prodejnách se mění otevírací doba? Zatímco na podzim loňského roku Billa započala rekonstrukci svého…[4 minuty čtení] Luštěniny bychom měli mít na talíři dvakrát až třikrát týdně. Jenže namáčení nějakou dobu trvá, stejně tak vaření. Naštěstí už existují luštěniny ve formě, o níž se nám dříve ani nesnilo. Rychle využitelné a nesmírně chutné. Nadým…[1 minuta čtení] Jeden ze dvojice, která patnáct let účinkovala v kulinářském pořadu Kluci v akci, končí. Proč Filip Sajler pořad opouští a kdo ho nahradí? Začínal v televizním pořadu Kluci v akci, tančil ve StarDance, rozjel vlastní cateringovou …[4 minuty čtení] Předpřipravená zelenina šetří ruce, nervy i čas. Ať už je čerstvá, naporcovaná na salát, nebo předvařená, jako je tomu v případě červené řepy. Ale uvařená mrkev je něco, co lze jen těžko v domácí kuchyni využít. Nebo ne? Možná jst… Margit Slimáková – Odbornice na zdravotní prevenci a výživu Olga Sehnalová – Česká lékařka a politička Marian Jurečka – Politik za KDU-ČSL Věra Jourová – Česká politička, podnikatelka, právnička
Budete mít zájem:  Šípkový olej má unikátní regenerační a hydratační účinky

ETA Gratus Vital

Poohlížíte se po skvělém kuchyňském pomocníkovi, který vám pomůže se zdravými recepty a vaše každodenní vaření se tak stane kulinářským koncertem? Všechnu těžkou a namáhavou práci, kterou byste trávili zbytečně mnoho času, za vás udělá kuchyňský robot GratusVital 0028 90091 od české značky Eta. Přístroj, který šlehá, mixuje, hnětá, krouhá, lisuje i mele má nádherný moderní design v luxusním bílém nerezovém provedení.

PLANETÁRNÍ SYSTÉM MÍCHÁNÍ DOKONALE ZPRACUJE SUROVINY

Robot GratusVital je naprosto nepřekonatelný při zpracování surovin a přípravě krémů a různých druhů těst ve velké, 5,5litrové nerezové pracovní míse. Využívá totiž planetární systém míchání, který díky promyšleným pohybům umožňuje kvalitnější a dokonalejší promísení všech ingrediencí.

Inovativní šlehací nástavec s prodlouženou pracovní částí zase zajistí efektivnější promíchání surovin i u stěn mísy. A když připravujete pouze menší množství, můžete si nástavce vhodně výškově upravit.

Pro každý druh krému či těsta použijte nejvhodnější nástavec – šlehací metlu, mísící metlu, flexi metlu nebo hnětací hák.

NAMELTE SI MASO, MÁK, OBILÍ I LUŠTĚNINY

Vítaným příslušenstvím robotu je mlýnek na maso se čtyřmi velikostmi mlecích destiček, nástavci pro výrobu uzenin a také tvořítkem na cukroví. S robotem GratusVital snadno pomelete také mák a nově dokonce obiloviny, luštěniny a rýži.

Tento speciální mlýnek s pravými mlecími kameny si poradí s pšenicí, žitem, ovsem, neloupaným ječmenem, prosem, pohankou, čočkou, hrachem, cizrnou, fazolemi či kukuřicí a zachová v nich všechny enzymy, oleje, vitamíny a nasycené mastné kyseliny.

Namlít si tak můžete klasické lepkové, ale i bezlepkové mouky, což ocení nejen lidé s celiakií, ale také vyznavači bezlepkových diet.

UMIXUJTE SI SMOOTHIE DO SPORTOVNÍ LAHVE A VYRAZTE VEN!

Velmi platný při přípravě pokrmů vám bude také skleněný mixér o objemu 1,4 litru, který nepohlcuje pachy a barvy mixovaných potravin. Díky velmi výkonnému 1200W motoru se stabilizátorem udržuje robot nastavené otáčky i při velkém zatížení a můžete se proto spolehnout, že veškeré omáčky, smoothie, koktejly či pyré budou naprosto hladké a delikátní.

Jste-li vyznavači zdravého životního stylu nebo sportovci, jistě uvítáte, že připravené smoothie či koktejly si můžete vzít kamkoli s sebou díky dvěma sportovním lahvím na pití z tritanu, které jsou součástí výbavy robotu GratusVital. Lahve se vejdou i do držáku nápojů v autě a mají praktický neoprenový termobal, který pomáhá udržovat teplotu nápoje.

ZPŘÍJEMNĚTE SI DEN ČERSTVÝMI ŠŤÁVAMI BEZ CHEMIE

Tímto však výčet funkcí robotu Eta GratusVital nekončí. Nástavec na strouhání se šesti diskovými struhadly a převodovkou pro optimální otáčky vám umožní strouhání zeleniny, ovoce, brambor i sýrů a dalších potravin.

Připravit si můžete i čerstvé šťávy plné vitaminů, a to díky lisu na bobuloviny, ovoce a zeleninu. Jestliže upřednostňujete šťávy z pomerančů či grapefruitů, použijte místo lisu citrusovač.

Pokud by vám tato bohatá výbava nedostačovala, můžete si k robotu dokoupit nejrůznější nástavce, třeba na výrobu domácích těstovin.

CELOKOVOVÉ PROVEDENÍ ROBOTU ZAJIŠŤUJE SPOLEHLIVÝ CHOD

Technické provedení kuchyňského robotu Eta GratusVital je velice důmyslné a kvalitní. Velmi masivní celokovové provedení včetně převodovky zajišťuje dlouhou životnost a dobrou stabilitu při provozu. Plynulá regulace otáček vám zase umožní použít optimální rychlost a intenzitu pro zpracování daných surovin.

A potřebujete-li maximální otáčky, stačí použít funkci Pulse. Pro vaši bezpečnost a pohodový provoz obsahuje robot Gratus Vital několik pojistek, které brání přetížení motoru či nechtěnému spuštění přístroje v odklopené poloze. A když je vaření u konce, můžete nekovové díly robotu jednoduše umýt v myčce nádobí.

  • Kuchyňský robot GRATUS Vital
  • Velmi výkonný 1200 W motor se stabilizátorem udržuje nastavené otáčky i při velkém zatížení 
  • Masivní celokovové provedení (včetně převodovky) zajišťuje dlouhou životnost a dobrou stabilitu při provozu
  • Planetární systém míchání pro kvalitnější a systematičtější zpracování obsahu nádoby 
  • Plynulá regulace otáček pro volitelnou rychlost a intenzitu zpracování surovin
  • Funkce PULSE pro maximální otáčky
  • Možnost nastavení optimální výšky nástavců pro práci s menším množství surovin v míse
  • Inovativní šlehací nástavec s prodlouženou pracovní částí zajistí efektivnější promíchání surovin i u stěn mísy
  • Mlýnek na maso s novou přítlačnou deskou s těsněním zamezující vytékání šťávy do vnitřních částí výkyvného ramene robotu
  • Bezpečnostní tepelná pojistka se aktivuje při přetížení stroje a tak ochrání motor před zničením
  • Protiskluzové nožky zajišťující vyšší stabilitu
  • Bezpečnostní systém výkyvného ramene:
  • Umožňuje snadnou výměnu pracovních nástavců
  • Obsahuje bezpečnostní pojistku proti nechtěnému spuštění v odklopené poloze
  • Usnadňuje manipulaci díky aretační pojistce při odklopené poloze
  1. Možnost mytí jednotlivých nekovových dílců v myčce na nádobí
  2. Otvor v krytu mísy pro snadné plnění surovin za chodu 
  3. Velmi rychlé sestavení pracovních nástavců, jednoduché ovládání a snadná údržba 
  4. Maximální hladina akustického hluku je 82 dB(A) re 1pW
  5. Délka napájecího kabelu 1,35 m
  6. V základní výbavě disponuje robot těmito funkcemi: šlehání mísení hnětení mixování strouhání (krouhání, krájení, trhání) mletí masa plnění uzenin tvorba masových trubiček Kebbe protláčení strojového cukroví lisování ovoce, bobulovin a zeleniny lisování citrusových plodů mletí většiny druhů obilovin, luštěnin a rýže (např. pšenice, žito, oves, neloupaný ječmen, proso, pohanka, čočky různých odrůd, hrách, cizrna, fazole, kukuřice) a přípravu alternativní bezlepkové mouky z rýže, pohanky, prosa nebo cizrny pro osoby trpící Celiakií mletí máku
  7. Bohaté příslušenství:
  8. Velkokapacitní nerezová mísa o objemu 5,5 l, včetně průhledného krytu (až 2,5 kg těsta)
  9. Hnětací hák
  10. Šlehací metla
  11. Mísící metla
  12. Klíč pro snadné nastavení optimální výšky nástavců v míse 
  13. Flexi metla (na krémy a lehká těsta)
  14. Skleněný mixér 1,4 l (nepohlcuje pachy a barvy mixovaných potravin)
  15. Pěchovadlo pro posun větších kusů surovin do prostoru sekacího nože a uvolňovací klíč 
  16. Nástavec na strouhání se 6 diskovými struhadly + převodovka pro zajištění optimálních otáček
  17. Mlýnek na maso o průměru 62 mm (4 velikosti mlecích destiček, nástavec na výrobu uzenin, nástavec na výrobu Kebbe, tvořítko na cukroví, pěchovadlo, násypka, uvolňovací klíč)
  18. Lis na bobuloviny, ovoce a zeleninu (nádoba na šťávu 0,8 l, čisticí kartáček)
  19. Citrusovač 2 sportovní lahve z Tritanu (BPA free) na nápoje s praktickou sponou k zavěšení o objemu 400 ml a 600 ml
  20. Díky slim provedení se lahve vejdou do přihrádky dveří chladničky i auta 2 neoprenové termoobaly na lahve pro udržení teploty nápojů
  21. Mlýnek na obiloviny, luštěniny a rýži 
  22. Mlýnek na mák
  23. DOKOUPITELNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ, (není součástí balení) 3 nástavce na výrobu celé řady čerstvých těstovin:
  •  Kráječ na úzké nudle (Trenette) ETA 0028 92000
  •  Kráječ na široké nudle (Tagliatelle) ETA 0028 93000
  •  Nástavec na válení těsta (na lasagne, raviolli, cannelloni) ETA 0028 94000
  • Tvořítka na těstoviny (5 typů) ETA00 28 97000
  • Nástavec na krájení kostiček ETA 0028 95040, použitelný pouze s ETA 0028 95030 + převodovka ETA 0028 99999
  • Mlýnek na maso (malý; průměr 54 mm) ETA 0028 91010
  • Nástavec na strouhání se 4 struhadly ETA 0028 95010
  • Nástavec na strouhání se 4 struhadly ETA 0028 95020

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector