Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?

Hubnutí může být skutečně neuvěřitelně složitá záležitost, dost možná to znáte i z vlastní zkušenosti. Právě proto na trhu objevují stále nové doplňky stravy, které by lidem v hubnoucím úsilí pomohly. Jedním z nich je i extrakt ze zelené kávy. Jak tělesnou hmotnost ovlivňuje? A funguje skutečně?

Jak už napovídá název, jedná se o zelené kávové boby. Ty mimo jiné obsahují kyselinu chlorogenovou, o níž se předpokládá, že dokáže podpořit hubnutí.

Co jsou to zelené kávovy boby? V podstatě se jedná o normální kávové boby, které neprošly procesem pražení. Mají od přírody zelenou barvu, právě až pražením získají hnědou barvu, na kterou jsme u klasické kávy zvyklí. Kávové boby jsou velkou zásobárnou antioxidantů a farmakologicky aktivních složek. Dvě nejdůležitější jsou kofein a kyselina chlorogenová. Podle mnoha odborníků je to právě tato látka, která je hlavní složkou zelené kávy, která napomáhá hubnutí

Pražením se ovšem většina kyseliny chlorogenové v bobech znehodnotí. Právě z tohoto důvodu tradiční káva nemá na redukci kil valný efekt.

Ani kofein však nezůstává pozadu, dokáže totiž stimulovat a zrychlit metabolismus o 3 až 11%. Nejefektivnější složkou však stále zůstává kyselina chlorogenová. Ta redukuje absorpci karbohydrátů z trávicího traktu, což snižuje hladinu cukru v krvi. Tento názor podporují studie. Mají-li skutečně pravdu, působí konzumace zelené kávy na organismus jako nízkosacharidová dieta.

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?

Méně tuku v játrech

  • Další studie prokázaly, že kyselina chlorogenová snižuje tělesnou hmotnost, zmenšuje množství tuku přijatého ze stravy, zmenšuje objem tuku v játrech a zlepšuje funkci hormonu adiponectinu, který napomáhá „spalovat“ tuky.
  • Kyselina chlorogenová také zlepšuje hladinu cholesterolu a triglyceridů, podporuje tak zdraví kardiovaskulární soustavy.
  • Kyselinou chlorogenovou se ve vědeckých experimentech na lidech odborníci zabývali docela často, máme proto k dispozici výsledky několika studií, které rozhodně stojí za zmínku.

Jedna ze studií zahrnovala 30 obézních lidí.

Po dobu 12 týdnů konzumovala první skupina osob tradiční instantní kávu, zatímco druhá skupina konzumovala instantní kávu obohacenou o 200 mg extraktu ze zelené kávy. Členové ani jedné ze skupin nijak neměnili své stravovací návyky nebo fyzickou aktivitu. Po dvanácti týdnech došlo na vážení.

Členové skupiny, která konzumovala normální kávu, shodili 1,7 kg, členové druhé skupiny pak v průměru 5,4kg a snížili procento tělesného tuku o 3,6% (první skupina jej snížila jen o 0,7%)

Možný mechanismus, kterým zelená káva ovlivňuje hubnutí má co dělat s vlivem kyseliny chlorogenové na absorpci cukru ze škrobu a na syntézu tuku v těle. Pokusy prováděné na zvířatech prokázaly, že podávané dávky kyseliny chlorogenové redukují absorpci glukózy.

Tento vliv na metabolismus glukózy může hrát ochrannou roli při cukrovce a může také vysvětlit vliv zelené kávy na tělesnou hmotnost. To prokazuje studie, během níž byla skupině jedinců podávána instantní káva obohacená o kyselinu chlorogenovou. Díky snížené absorpci glukózy kontrolní skupina zhubla.

Další pokusy prokazují, že tato látka snižuje syntézu tuku a zlepšuje hladiny cholesterolu a triglyceridů.

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?

Nejen na hubnutí, ale i na cévy

Zelená káva může také pozitivně působit na krevní cévy, které jsou důležité pro zdraví srdce. Dávky mezi 140 až 720 mg denně zapříčiňují snížení krevního tlaku (jak ve studiích na krysách, tak lidech s vysokým krevním tlakem). Kyselina chlorogenová působí také jako antioxidant.

Mezi další benefity konzumace extraktu zelené kávy patří pravděpodobně i zlepšení nálady.

Ve studii, která se objevila v žurnálu Psychofarmakologie, podávali kávu a kávu bez kofeinu obohacené o kyselinu chlorogenovou skupině zdravých, starších osob.

Skupina, které byla podávána obohacená káva s kofeinem, poté uvedli, že se jim po nápoje zlepšila nálada i kognitivní schopnosti. Obohacená káva bez kofeinu tento efekt neměla.

Mezi nejoblíbenější doplňky stravy na hubnutí proto zelená káva bez rozporu patří. 

Vyzkoušejte sami, jak se budete po zelené kávě cítit!

Starší články:

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?

Zdravý život29.2.2016

Jaro se nezadržitelně blíží a my jsme pro vás vybrali to nejlepší z našeho e-shopu, čím byste se v jarních měsících měli hýčkat!

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?

Zdravý život10.2.2016

Oslava lásky a zamilovanosti je fajn, i pokud zrovna nikoho nemáte. Co takhle tento rok oslavit 14. února láskou sama k sobě, a pořídit si sama pro sebe nějaký hezký dáreček? Buďte krásná, mladistvá a plná energie, vždyť svatý Valentýn přece nemusí nutně oslavovat jenom partnerskou lásku 🙂

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?

Zdravý život18.1.2016

Zimní sezóna je kouzelný čas, kdy vyrážíme na dovolenou do sněhem zavátých hor, kde mrzne, až praští, a užíváme si lyžařských, snowboardových a jiných mrazivých radovánek. Jenže tak, jako si užíváme my, si zdaleka neužívá naše pleť. Ba naopak. Pro pleť je zimní období snad to nejnáročnější.

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?

Zdravý život13.1.2016

O antioxidantech se v poslední době hovoří stále více jak ve vědeckých kruzích, tak mezi laiky. Doplňky stravy a kosmetické přípravky s obsahem antioxidantů se objevují víc a víc, a samozřejmě je najdete i v našem e-shopu.

Antioxidanty a jejich zdravotní benefity také milují média. Nicméně i přes tuto pozornost, které se jim dostává, spousta lidí stále neví, co to vlastně antioxidanty jsou a jak fungují.

A proto jsme tu my s naším vševysvětlujícím článkem!

Zelená káva na hubnutí. Účinky, dávkování a zkušenosti

Možná jste už i vy slyšeli o zelené kávě. Nejde o žádný mediální výmysl, ale o kávu, která se po sklizni nepraží. Jaké jsou její výhody? Jednou z nesporných výhod je její trvanlivější čerstvost.

Po tom, co se kávová zrna upraží do podoby, která je exportována zákazníkům po celém světě, klesá jejich svěžest závratným tempem. Nemluvě o mleté ​​kávě, kde o výrazné aroma můžeme hovořit tak první den po otevření balíčku.

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?

Zelenou kávu, která se zpracuje hned po sklizni, si může zákazník upražit po její koupi svépomocně. V nepražené formě nelze tento nápoj konzumovat. Na internetu lze nalézt několik firem, zabývajících se distribucí zelené kávy, které vám poskytnou tuto službu hned při její koupi.

Různé varianty zelené kávy

Zelená káva – obsah látek

Černá a zelená káva pocházejí ze stejné rostliny – kávovníku, rozdíl je pouze ve způsobu jejich zpracování. Zelená káva, na rozdíl od černé, neprochází procesem pražení, po sklizni se pouze dlouho suší. Jde o 100% Arabicu, která obsahuje 30-40 % sacharidů, 13 % bílkovin, vodu, kyselinu chlorogenová, kofein a přibližně 4 % minerálů (železo, fosfor, vápník, draslík, hořčík).

  • Kyselina chlorogenová: Snižuje krevní tlak, přispívá k omlazování, zvyšuje citlivost na inzulín. Je přímo odpovědná za snížení hladu, zlepšuje metabolismus, podporuje spalování tuků, očišťuje tělo od toxinů.
  • Kofein: Pomáhá při spalování tuků, tlumí chuť k jídlu.

Káva a hubnutí?

Kromě přípravy klasického nápoje se zelená káva využívá i na výrobu extraktu. Prvotní studie, zabývající se vlivem extraktu ze zelené kávy na snižování tělesné hmotnosti člověka, potvrzují jeho pozitivní účinek.

V květnu 2012 byly na konferenci v San Diegu tlumočené výsledky studie, které se zúčastnilo 16 mladých lidí s nadváhou.

Potvrdilo se, že osoby, které užívaly extrakt ze zelené kávy, dokázali v průběhu 22 týdnů zredukovat svou tělesnou hmotnost až o 10,5 %.

Zelená káva snižuje i chuť k jídlu a pocit hladu, čímž je přímo zodpovědná za omezování ukládání cukrů a tuků v těle, také zlepšuje metabolismus a zrychluje spalování.

Pomáhá s detoxikací

K příznivým účinkem zelené kávy na organismus se řadí i její pomoc při očistě organismu. Zelená káva účinně vyplavuje z těla škodlivé látky, díky čemuž se může bez problémů stát součástí vašich detoxikačních kúr. Jelikož působí jako silný antioxidant, tělo nejenže zbavuje toxinů, zároveň zpomaluje stárnutí a zjemňuje vrásky.

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?

Zelená káva jako přírodní léčivo

Čistý extrakt ze zelené kávy obsahuje množství kyseliny chlorogenové, která působí jako silný antioxidant. Při pražení se množství této kyseliny snižuje, proto má zelená káva více pozitivnějších benefitů na naše zdraví. Zelená káva proto úspěšněji bojuje proti volným radikálům, které způsobují poškozování buněk.

Další účinky zelené kávy

Zelená káva díky vysokému obsahu kyseliny chlorogenové příznivě ovlivňuje metabolismus cukrů a tuků, čili pomáhá při snižování tělesné hmotnosti, snížení BMI a také podílu tělesného tuku v těle. Má detoxikační i omlazovací účinky a díky vysokému množství antioxidantů slouží jako prevence proti vzniku rakoviny. Kromě toho se však k jejímu příznivým účinkem řadí i:

  • snižování krevního tlaku,
  • snižování množství glukózy v krvi,
  • zabránění usazování tuku v těle,
  • podpora činnosti mozku,
  • snižování pravděpodobnosti rizika diabetu 2. typu,
  • neutralizaci ztučnění jater,
  • ovlivňování hladiny tuků v krvi (cholesterol a triglyceridy),
  • snižování rizika vzniku cirhózy jater.

Tablety, kávovinový nápoj či drcená káva

Chuť zelené kávy je natolik výrazná, že nemusí vyhovovat každému. Pokud vás účinky zelené kávy zaujaly, ale nechcete jí nahradit černou kávu, vyzkoušejte zelenou kávu užívat ve formě tablet či s různými příchutěmi.

V případě, že si koupíte zrnka, nezapomínejte na to, že je třeba je nejprve zpracovat, abyste si z nich mohli připravit nápoj. Na výběr je například i kávovinový nápoj, kde tvoří zelená káva značnou část složení. Při výběru se zaměřujte na složení výrobku.

Budete mít zájem:  Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká

Není totiž důležité, zda si vyberete mletou verzi, tablety, případně drcenou kávu, ale to, co všechno obsahuje.

Užívání zelené kávy

Kdy je nejvhodnější konzumovat zelenou kávu? Měli byste si jí šálek dopřát hned ráno, abyste nastartovali organizmus a díky obsahu kofeinu získaly energii na celé dopoledne. Nápoj, případně zelenou kávu ve formě tablet užívejte půlhodiny před jídlem. Za ten čas vytvoří kyselina chlorogenová v těle vhodné prostředí pro správné vstřebávání glukózy.

Pokud vám chuť zelené kávy nevyhovuje, určitě si ji nepřislazujte cukrem, zvolte raději aternatívu ve formě medu, případně umělých sladidel.

Pro koho je vhodná?

Vzhledem k příznivé účinky zelené kávy na zdraví, je vhodná ke konzumaci pro lidi, kteří chtějí detoxikovat své tělo, potřebují trochu zhubnout i pro ty, kteří hledají náhradu za černou kávu.

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?

Zelená káva obsahuje kofein, proto není vhodná pro všechny navzdory faktu, že dosud nebyly odhaleny vedlejší účinky během konzumace. Konzumovat by ji neměli děti, alergici či lidé s vysokým krevním tlakem. Opatrní by měli být v její konzumaci i senioři a těhotné a kojící ženy.

Jelikož zelená káva odvodňuje organismus a napomáhá k detoxikaci, nelze při její konzumaci zapomínat na dostatečný příjem tekutin.

Vyberte si kvalitu

V záplavě produktů je někdy poměrně náročné si vybrat správné. Při zelené kávě je důležité, aby obsahovala nejméně 45 % chlorogenové kyseliny, neměla by obsahovat žádné příměsi a umělé přísady. Na balení by měl být samozřejmě seznam složek a účinných látek produktu.

Zkušenosti a recenze

Pokud máte se zelenou kávou zkušenosti, podělte se o ně v diskusi pod článkem. Obecně však můžeme konstatovat, že lidé jsou s účinky zelené kávy spokojeni. Recenze jsou většinou pozitivní i když narazíme i na negativní názory, jako v následující ukázce:

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete? Dieta při dně, cukrovce a vysokém cholesteroluPridané: 10.05.2020

Správná léčba spojena se změnou životosprávy dokáže snížit riziko bolestivých záchvatů. Jak je tedy vhodné stravovat se při dně? Pojďme se na to podívat.

Chlorogenová kyselina

Kyselina chlorogenová je organická kyselina, přírodní polyfenol. Je to ester kávové a chinové kyseliny, hořké chuti. Má antibakteriální, antiplísňové a antivirové složky.

Jde o nezvykle silný antioxidant, který se v posledních letech proslavil jako pomocník v boji s přebytečnými kilogramy.

Kyselina cholorogenová totiž povzbudí jaterní metabolismus, který napomůže rychlejšímu spalování tuků, do jisté míry potlačuje i chuť k jídlu.

Tato kyselina kromě toho, že podstatně zrychlí každý metabolismus, dokáže i úspěšně bojovat s vnějšími projevy nepříjemné celulitidy, zlepší zažívání a sníží i hladinu cholesterolu.

Kyselina chlorogenová skutečně ovlivňuje lidskou váhu. Podle výzkumu pomáhá zelená káva hubnout, pokud je konzumovaná střídmě. Naopak kdo pije pět nebo více šálků kávy denně, pravděpodobně spíše přibere.

Největší podíl této kyseliny je obsažen v zelené kávě, a to 10 %. Při takové koncentraci má zelená káva v lidském těle zajímavé účinky. Na dvě až tři hodiny totiž uzavírá v tenkém střevě kanálky, jimiž se sacharidy vstřebávají do organismu, a tím zásadně omezí využitelnost spotřebovaných sacharidů.

Nejde sice o ideální metodu, nicméně je reálné takto po určitou dobu postupovat a udržet si tak kontrolu nad váhou.

Tělo totiž reaguje přirozeně, takže pokud nezíská adekvátní množství sacharidů ze stravy, čemuž kyselina chlorogenová brání, zbytek energetické potřeby si vezme z vlastních zásob.

Znamená to, že de facto jíme, ale zároveň i rozpouštíme tukové rezervy, tudíž hubneme. Tyto schopnosti zelené kávy už prokázala řada vědeckých studií, jejichž výsledky byly v posledním desetiletí také zveřejněny.

  • Chlorogenové kyseliny snižují výlučně jen vstřebávání glukózy a nijak neovlivňují vstřebávání hodnotných vitamínů, minerálních látek, aminokyselin či mastných kyselin.
  • Po užívání chlorogenové kyseliny by se neměl dostavit ani jo-jo efekt.
  • Kyselina chlorogenová má tyto pozitivní účinky: snižuje vysoký krevní tlak; je jednou z látek zapříčiňujících projímavé účinky švestek; má psychostimulační a antioxidační účinky.
  • Vedlejším účinkem podle studií může vyvolání alergie lidského těla na některé rostlinné látky.
  • výběr z naší tvorby

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?

Kyselina chlorogenová je obsažená v kávě – 50 až 150 miligramů v jednom šálku. Kromě kávy jsou jejím bohatým zdrojem též brambory, jablka, hrušky, meruňky, broskve. V poměrně malém množství je kyselina chlorogenová obsažena například ve třešních či ve švestkách. Mimořádně vysokým obsahem této látky se však vyznačuje zelená káva; nejjakostnější druhy dosahují až 10 %.

Tato kyselina má dobrý vliv na metabolismus glukózy, která způsobuje obtížné vstřebávání cukru. To znamená, že se nám při její konzumaci v organismu ukládá méně tuku, a jídlo, které jíme, nám zajišťuje sytost na delší dobu.

Kyselina chlorogenová se přidává do spousty preparátů, které se využívají k redukčním dietám. Je pravda, že hlavní význam této kyseliny spočívá v tom, že snižuje vstřebávání glukózy, takže tělo následně k dodání energie využívá vlastních (nahromaděných) zásob.

Všeho by se mělo užívat s mírou, toto platí i o hojné konzumaci potravin a pochutin obsahující kyselinu chlorogenovou. Užívání nadměrného množství těchto přípravků může naopak vést ke zvyšování hmotnosti. Určitě si nelze myslet, že užíváním této kyseliny zaručeně snížíte svou hmotnost bez dalších aspektů – je třeba upravit svůj jídelníček, životní styl a začít se hýbat.

výběr z naší tvorby

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?

Zelená káva je v lékárnách k dostání ve formě extraktu v tobolkách nebo jako kávová zrna. Tobolek je na výběr velké množství.

Zde záleží na vás, co je pro vás výhodnější, zda radši budete konzumovat tobolky, nebo si budete připravovat nápoj z namletých kávových zrn. Výrobců tobolek je celá řada a v lékárnách vám jistě nějaké doporučí.

Tobolky obsahují různé množství extraktu zelené kávy, od čehož se odvíjí i cena.

Připravíte-li si nápoj ze zrn, nevznikne vám káva taková, na jakou jste asi byli zvyklí. Je to nápoj, který má světlou barvu.

Svetol je přírodní bezkofeinový výtažek ze zelené kávy, bohatý na aktivní složky. Zásluhou výzkumu a zkušeností společnosti Naturex Svetol v sobě produkt spojuje blahodárné vlastnosti kávy v rostlinném koncentrátu s potvrzeným efektivním zeštíhlovacím a zkrášlovacím účinkem.

Výtažek se získává z nepražených zrnek kávy Robusta (Coffea canephora robusta Pierre), díky čemuž má Svetol jedinečné složení. Účinnost je klinicky prokázána. Specifické složení Svetolu bylo podrobně zkoumáno, studie prokázaly přítomnost chlorogenové kyseliny ze zelené kávy.

Jedna 400mg dávka Svetolu se rovná ekvivalentu 3 až 6 šálků kávy (v závislosti na kvalitě kávy a způsobu její přípravy).

Chlorogenové kyseliny však nejsou jedinou aktivní složkou Svetolu. Svetol také obsahuje kyselinu kávovou, velmi dobře známou pro její antioxidační účinek. Výzkumy realizované společností Naturex ukázaly, že kyselina kávová vykazuje silný antioxidační účinek a významně omezuje oxidaci lipidů v játrech.

Svetol je preparát s výjimečným a jedinečným složením. Jeho složení zaručuje nepřítomnost určitých molekul přítomných v kávě, kterým věda připisuje potenciálně škodlivé účinky na naše zdraví, zejména při zvýšené konzumaci.

Z tohoto důvodu Svetol garantuje absenci cafestolu a kahweolu a nižší obsah kofeinu, jaký by obsahovala čtvrtka šálku kávy.

  1. Po 60 dnech užívání Svetolu ztratili jedinci 5,7 % z původní váhy, což znamenalo průměrnou ztrátu váhy 5 kg.
  2. Autor: © Nina Vinšová
  3. Foto: © Ben Mills

Mají zelené potraviny a zelená káva něco společného?

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?

V poslední době se rozhořely četné diskuse o zázračných účincích zelené kávy v souvislosti s redukcí váhy. Existuje mnoho doplňků stravy, které ji obsahují a zaručují ztrátu váhy. Jsou ale efektivní? Jak to vlastně se zelenou kávou je a co by mělo způsobovat její účinky?

Zelená káva je přesně ta káva, kterou si běžně popíjíme, jen není pražená. Káva-ať pražená, nebo zelená, do jisté míry pomáhá při hubnutí. Vezměme ale v úvahu tři věci:

  • cenu těchto doplňků ve vztahu k jejich účinnosti (neskutečně vysoká cena, neskutečně nízká účinnost)
  • jaké jsou možné alternativy
  • na základě jakých výzkumů se zjistilo, že zrovna zelená káva je tak účinná při redukci váhy (o „výzkumech“ si přečtětě dále)

V zelené kávě existují nejméně dvě látky, které mohou mít vliv na hubnutí. Jedná se o kyselinu chlorogenovou a kofein. Kromě toho ale káva obsahuje podle vědců asi 250 jiných látek, které mají větší, nebo menší vliv na náš organismus. Existuje však mnoho jiných potravin, které obsahují úplně stejné látky, pouze se o nich tolik nemluví a jsou finančně dostupné!

Kofein

Kofein můžeme nalézt v každé kávě, v čaji, ve kterém ho známe jako thein, v rostlině guarana je obsažen jako guaranin, nebo v yerba maté v podobě mateinu. Méně se už ví, že kofein obsahují například také fazole, ale i mnoho dalších listů a plodů rostlin, ve kterých slouží jako přírodní pesticid.

Kyselina chlorogenová

Šálek kávy obsahuje této kyseliny, které já dáván takový význam při redukci váhy, asi 50 – 150 mg. K tomu je potřeba ale říct, že obrovským zdrojem úplně stejné kyseliny jsou například švestky, meruňky, broskve, hrušky, jablka, artyčoky, ale i běžné brambory.

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?

Výzkum o účincích zelené kávy

Tady se dostáváme ke zcela zásadnímu rozdílu mezi zelenými potravinami a zelenou kávou. Zelené potraviny mají účinky prokazatelné tím, že se konzumují po tisíciletí, navíc výzkum o jejich příznivém přínosu pro lidi probíhá průběžně v podstatě od začátku 20. století.

Budete mít zájem:  Jíme nejméně ovoce a zeleniny z celé střední Evropy

V případě zelené kávy se často cituje studie Joe Vinsona a jeho spolupracovníků, kterou prováděli v Indii. Zúčastnilo se jí 16, ano, čtete dobře, pouhých šestnáct lidí, ve věku od 22 do 46 let. 8 ženám a 8 mužům byl podáván extrakt ze zelené kávy v různém množství a placebo.

Kromě toho, že do této studie bylo zapojeno jen 16 osob, tak studie pokulhává i v tom, že nebyly zapojeny všechny věkové skupiny a poslední podivnou věcí je to, že obvykle se podává účastníkům buď zkoumaná látka, nebo placebo. V této studii to bylo tak, že se podávaly některým účastníkům vysoké dávky látky, jiným nízké dávky kombinované s placebem.

Jak již bylo zmíněno, tak se studie prováděla v Indii, zatímco nad ní dohlížel americký vědec, který tuto studii prováděl na základě zakázky, kterou zadal a financoval výrobce extraktu zelené kávy. To rozhodně vyvolává otázky ohledně nezávislosti celé studie.

Nikde se také nedočteme, že účastníci studie denně cvičili tak, aby spálili minimálně 400 kalorií za den, takže to samo by působilo hubnutí i u lidí, kteří zelenou kávu neviděli ani z rychlíku.

Studie by měla být považována vždycky za úvod k dalšímu výzkumu. V případě zelené kávy ale její výrobce na jejím základě vyvodil závěr, že zelená káva má pro lidi efekt, díky kterému zredukují svoji váhu. Takový výsledek je velmi zavádějící, protože pokud to tak opravdu je, tak by měly být vypracovány další výzkumy, které by prováděl nezávislý odborník s daleko větším počtem účastníků.

Pokud už se výše jmenovaná studie cituje, měla by být zmiňovaná i ta, kterou prováděli australští vědci.

Ti naopak zjistili, že kyselina chlorogenová (CGA) může způsobit metabolický syndrom, což ve zkratce znamená, že se tělo stává rezidentní na inzulín, což může vést k rozvoji cukrovky 2.

typu a komplikacím oběhového systému, které mohou způsobit aterosklerózu, infarkt, nebo mozkovou mrtvici.

Podle všeho, co teď víme, je jasné, že zelená káva má se zelenými potravinami společný jen podobný název. Názor na její účinky by si měl každý vyhodnotit sám, ale jisté je to, že se dají zkoušet i levnější způsoby, jak do těla dopravit kofein a kyselinu chlorogenovou.

Rozhodně si zapamatujme jednu věc, na celém světě neexistují žádné magické pilulky, které za nás budou ztrácet váhu, takže to zůstává na každém z nás.

Co na to říkají v České televizi v pořadu Černé ovce? No nic hezkého to není, podívejte se sami.

Petr Hornišer

Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.

Co se říká o zelené kávě? Pomáhá při hubnutí a posiluje srdce

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?

Pití kávy je pro mnohé rituál, dát si odpoledne kávu a užít si relax. Až 58% lidí si bez ranní kávy neumí představit den. Pití kávy může mít pro lidské tělo pozitivní účinky, ráno zrychlí váš metabolismus a spousta lidí se bez kávy neobejde, protože je podle jejich slov „nakopne k výkonu“. Slyšeli jste už o zelené kávě? V poslední době se tato káva stala hitem. Lidé jí ve velkém kupují, pijí a hubnou. Alespoň tak to prezentují některé “zaručené” články o zázračných účincích zelené kávy. Jaká je skutečnost? Jde o podvod nebo je zelená káva zázračným hubnoucím prostředkem?

Nejde o žádný speciální druh nebo zvláštní úpravu kávy. Je to úplně normální zrno kávy, které je dokonce typu arabica.

Proč je tedy zelené a ne klasicky hnědé, jak jsme všichni zvyklí? Tato zrna neprošla pražením, přesněji je nezasáhla vysoká teplota.

Takže v sobě mají spoustu prospěšných složek a antioxidantů na rozdíl od hnědé kávy. Právě tímto pražením se zrna ochuzují o všechny zdraví prospěšné složky.

Zelenou kávu můžete pořídit jako potravinový doplněk v tabletách, jako čajovou formu. Když však milujete pití kávy, můžete zaměnit klasická hnědá zrnka za ta zelená.

Ona taková zelená káva není ničím speciální, chutná podobně, má dokonce klasickou hnědou barvu (nebojte se, zelená určitě není) a pití je pro mnohé jen o zvyku.

Budete-li zelenou kávu pít pravidelně, může to být přínosné pro vaše tělo a zdraví. Dokonce může ovlivnit také hubnutí.

Co v zelené kávě najdete?

Zelená káva je bohatá na antioxidanty. V jednotlivých kávových zrnech najdete například kyselinu chlorogenovou, která je zde bohatě zastoupena. Ta působí na lidské tělo velmi dobře, má antibakteriální a antioxidační účinky. Také obsahuje, podobně jako klasická černá káva, kofein.

Kyselina chlorogenová napomáhá snížení vstřebávání glukózy z potravin. Antioxidanty pomáhají zbavovat tělo toxických látek, proto je velmi dobré pít zelenou kávu po ránu, ještě před snídaní. Obsahuje dále také kyselinu kávovou, která pomáhá vstřebávání cukrů ze škrobu.

Obsahuje také sacharidy, bílkoviny, fenoly, draslík, vápník, fosfor, vitamín B, sodík, fluor, vitamín K.

Zelená káva a hubnutí

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?Zelená káva obsahuje kofein dokonce ve větší míře, než klasická černá káva.

To je kapitolou samo o sobě. V poslední době se z ní stal boom, který údajně pomáhá v hubnutí. Jak to tedy je? Zelená káva obsahuje látky, které pomáhají člověku lépe spalovat. Obsahuje kofein a to dokonce ve větší míře, než klasická černá káva. Možná i dík kyselině chlorogenové a kávové pomáhá snižovat kalorický přísun, čímž se snižuje hladina nezdravého tuku v těle. Zrychluje metabolismus a hubnutí vám tedy půjde jako po másle. Právě zelená káva je účinným podpůrným produktem, který můžete využít.

Ovšem pozor, je pouze podpůrný produkt, neznamená to, že když budete popíjet zelenou kávu pravidelně, máte vystaráno. To zdaleka není tak. K pití zelené kávy musíte myslet na svůj jídelníček a pohyb.

Neznamená to, že když budete pít zelenou kávu, automaticky si můžete dát na talíř, co chcete, můžete si přidávat nebo necvičit a sedět doma.

K pití zelené kávy myslete na střídmý jídelníček, pět pravidelných porcí jídla, dostatek pohybu a pitný režim.

S pomocí zelené kávy se tuky a cukry spalují v těle rychleji, neukládají se tak v lidském těle. Navíc tělo dostává víc energie, je zbaveno toxických látek, nastartuje celý váš organismus. Vyzkoušejte pít každé ráno namísto klasické kávy zelenou kávu. Pokud její chuť ani tak neumíte překousnout, pak můžete vyzkoušet různé doplňky stravy s výrazným podílem zelené kávy. Najdete je v lékárnách.

Pozitivní účinky zelené kávy

Ať už je to s hubnutím jakkoliv, zelená káva má spoustu pozitivních účinků na zdraví a lidské tělo. Je dokonce pro lidské tělo lepší, než klasická černá káva. Chutná trochu jako zelený čaj, ale nemusíte se bát, chuť kávy v ní pořád ucítíte. Co všechno vašemu zdraví a tělu může přinést?

  • Pomáhá detoxikovat organismus od toxinů a škodlivých látek čímž tělo pročistí
  • Podporuje činnost a zdraví srdce, protože obsahuje fenoly. Prospívá také krevnímu oběhu a rozšiřuje cévy
  • Chrání buňky v těle před volnými radikály
  • Napomáhá lehce zvyšovat nízký krevní tlak
  • Má přímý vliv na pravidelnou stolici, pomáhá tedy proti zácpě
  • Podporuje přirozeně obranyschopnost lidského těla, posiluje imunitní systém
  • Napomáhá mírnit vysoký cholesterol v těle
  • Působí také jako prevence před některými druhy rakoviny v těle
  • Je skvělou prevencí všech kardiovaskulárních onemocnění
  • V těle podporuje metabolismus cukrů a tuků
  • Podporuje v těle spalování kalorií
  • Působí jako pomocník v hubnutí
  • Napomáhá snižovat pocity hladu, což se promítne také do hubnutí a spalování tuků
  • Snižuje vysokou hladinu cukru v krvi
  • Díky konzumaci zelené kávy nebudete mít tolik chuť na sladké
  • Přirozeně zlepšuje vaší náladu
  • Při pravidelné a rozumné konzumaci umí ovládat a snižovat stres spolu s nervozitou

Jak si připravit zelenou kávu?

Základem je koupit si tu správnou a kvalitní zelenou kávu. Ideální je zajít si pro ni do čajovny, kde se zelená káva prodává. Tam vám poradí a doporučí tu nejlepší z nejlepších.

Můžete si koupit zelenou kávu nenamletou, ale také rozpustnou. Koupili jste si celá zrna? Pak je dejte do vlažné vody, aby se zrna změkčila. Poté sáhněte po mlýnku a pořádně pomelte.

Jak si takovou zelenou kávu připravit?

  • Na jeden šálek budete potřebovat přibližně sedm gramů zelené kávy (to jsou zhruba dvě čajové lžičky).
  • Nechejte vodu zavařit a následně jí zalijte jeden šálek. Nechejte louhovat asi pět minut.
  • Následně můžete kávu pít. Nedoporučuje se přidávat mléko nebo smetanky, protože to snižuje účinek kyseliny chlorogenové asi o jednu čtvrtinu.

Jak často pít zelenou kávu?

Jestliže se u vás neobjevuje nějaké kardiovaskulární onemocnění a jste tedy zdraví, pak se správným množstvím zelené kávy můžete tělu pomoci a podpořit tak své zdraví. V jakém množství tedy zelenou kávu pít? Ideální je jeden až tři šálky denně.

Budete mít zájem:  Otřes Mozku Příznaky U Miminek?

Jak už bylo výše uvedeno je nutno pít zelenou kávu bez smetany a bez mléka. Rovněž je ideální pít zelenou kávu bez cukru. Nesmíte zapomenout na fakt, že zelená káva, podobně jako každá káva, dehydratuje. Nezapomínejte proto při konzumaci zelené kávy dodržovat správný pitný režim.

Jedině tak zajistíte svému tělu dostatek hydratace!

Vlastnosti chlorogenní kyseliny, potraviny, vedlejší účinky a kontraindikace / Chemie

kyselina chlorogenová (CGA) je fytochemická sloučenina, která se nachází v potravinách, jako jsou kávová zrna, kávové nápoje, mateří a čaj. Ačkoli termín je obyčejně používán popisovat jednu sloučeninu, tam je tucet izomerů této substance, každý s různými smyslovými vlastnostmi.

Její název evokuje chlor, ale nesouvisí. Vychází z prvních pozorování pro jeho charakterizaci: tam byl přidán chlorid železitý do extraktů zelené kávy. Kyseliny chlorogenové kávy jsou polyfenolické sloučeniny, vzniklé esterifikací kyseliny skořicové, jako jsou kyseliny kávové, ferulové a kyseliny p-kumarové – kyselinou chinovou.

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?

Přítomnost CGA je spojena s hořkou a kovovou chutí u některých káv. Data získaná z experimentů in vivo e in vitro ukazují, že CGA představuje hlavně antioxidační a protinádorové aktivity. Byl hodnocen protizánětlivý, analgetický a antipyretický potenciál.  

Index

  • 1 Přidružené studie
  • 2 Vlastnosti kyseliny chlorogenové
  • 3 Potraviny, které mají kyselinu chlorogenovou
    • 3.1 Zelená káva
    • 3.2 Čaj
    • 3.3 Květ Jamajky
  • 4 Vedlejší účinky
  • 5 Kontraindikace
  • 6 Odkazy

Přidružené studie

Polyfenolické sloučeniny jsou četné a hojné v rostlinné říši a jsou obvykle přítomny v potravinách podporujících zdraví. Epidemiologické studie uvádějí, že konzumace potravin bohatých na polyfenoly snižuje výskyt rakoviny, koronárních onemocnění a zánětů..

Ačkoli vědci objevili CGA ve třicátých létech, výzkum je relativně nedávný. Důkazem toho je skutečnost, že v mnoha ohledech stále neexistuje přesná a vědecká odpověď o metabolické aktivitě těchto látek.

CGA je jednou z nejrozšířenějších polyfenolických sloučenin v lidské stravě. Jeho produkce v rostlinách reaguje na několik faktorů, včetně změn podmínek prostředí, jako je stres a přítomnost škůdců.

Pravděpodobně to vysvětluje, proč je koncentrace CGA téměř dvojnásobná v robustní kávě, která roste ve složitějších podmínkách ve vztahu k obsahu CGA v kávě Arabica.

Vlastnosti kyseliny chlorogenové

S konzumací CGA bylo v posledních letech spojeno mnoho zdravotních přínosů. Mezi nimi jsou následující:

– Modulace metabolismu glukózy u lidí; CGA by tedy měly antidiabetický účinek u diabetu typu 2. Bylo prokázáno, že mají pozitivní účinky na potkany, jako je zlepšení účinku inzulínu, ale dávky v potravinách nejsou dostatečné k zajištění jejich účinků. v péči a prevenci diabetu.

– Prevence vzniku katarakty v důsledku jejího potenciálního antidiabetického účinku. Tento aspekt je indikován výsledky studií na laboratorních zvířatech.

– Úloha proti obezitě díky její schopnosti inhibovat hromadění tuku a tělesné hmotnosti. To ještě nebylo vědecky prokázáno.

  • – Snížení relativního rizika kardiovaskulárních onemocnění a zlepšení vasoreaktivity u lidí.
  • – Antihypertenzní účinek u potkanů ​​a lidí.
  • – Snížení rizika vzniku žlučových kamenů.
  • – Snížení výskytu Alzheimerovy choroby.
  • – Potenciální antibakteriální aktivita.

V laboratorních testech bylo prokázáno, že chlorogenové kyseliny mají potenciální antioxidační účinky, které zabraňují poškození buněk. Vědecké důkazy o preventivních účincích proti chronickým nepřenosným chorobám jsou však i nadále slabé, neboť CGA se v organismu velmi rychle rozkládají.. 

Mírné až střední zlepšení metabolismu glukózy, regulace hmotnosti, zdraví srdce a duševního zdraví bylo obecně hlášeno zvýšením požitých dávek CGA..

Potraviny, které mají kyselinu chlorogenovou

Zelená káva

Navzdory velkému rozložení některých CGA v rostlinné říši zůstává zelená káva stále hlavním zdrojem. Jeho obsah je přizpůsoben a někdy překročen zelenými listy mate (Illex paraguayensis).

Zelená kávová zrna obvykle obsahují mezi 6 a 7% CGA a u pražených kávových zrn je tato hodnota snížena, protože pražení přemění kyselinu chlorogenovou na jiné molekuly.

Ten by mohl vysvětlit, proč pití šálku kávy nevede ke stejným výsledkům hubnutí jako u doplňků zelené kávy.

Čaj

Čaj (Camellia sinensis) je to další důležitý zdroj CGA; nicméně, množství zeleného čaje, který by měl být spotřebován pro zdravotní výhody je přibližně 10 šálků denně.

Květ Jamajky

Kyselina chlorogenová byla také nalezena v listech Hibiscus sabdariffa (rostlina populárně známá jako Jamajka květ), stejně jako v dřeň lilku, broskví a švestek.

Některé izomery CGA byly nalezeny v bramborách. Jablka obsahují různé polyfenoly, které zahrnují CGA.

Vedlejší účinky

Bylo hlášeno, že EGC může mít projímavý účinek a může dokonce způsobit bolest žaludku, nevolnost, zvracení a průjem. Někteří citliví lidé prezentovali alergické reakce na zelené kávové boby.

CGA sdílí některé reakce podobné kofeinu, ale s menší účinností. Mezi ně patří stimulační účinky, úzkost, nervozita, zrychlená srdeční frekvence a respirační a bolest hlavy, mimo jiné. Je-li osoba citlivá na kofein, měl by s opatrností brát zelený extrakt z kávových zrn.

CGA může přispět ke snížení absorpce uhlohydrátů přijímaných potravou.

Kontraindikace

CGA interagují s léky ovlivňujícími náladu a antidepresivy. Proto je nutné se poradit s lékařem, pokud užíváte léky proti úzkosti a depresi, nebo pokud máte pocit bolesti hlavy, podrážděnost, nespavost, nevolnost a zvracení..

Aby nedocházelo ke zhoršení kvality spánku, doporučuje se, aby se v odpoledních nebo večerních hodinách nejedlo o jídlo nebo doplňky obsahující CGA. Některé z látek, které interagují s EGC, jsou alkohol, adenosin, antikoagulancia, alendronát a antibiotika na bázi chinolonu..

Reaguje také na klozapin, dipyridamol, disulfiram, stimulanty, efedrin, estrogen, fluvoxamin, lithium, léky na astma, pentobarbital, fenylpropanolamin, riluzol, teofylin a verapamil..

Odkazy

  1. „Chlorogenová kyselina“ v: Coffeechemistry.com. Získáno do: 11. března 2018
  2. Chlorogenní kyselina: Zdravotní přínosy, možné vedlejší účinky a rizika. Citováno dne: 10. března 2018 ze společnosti consumerhealthdigest.com
  3. Chlorogenní kyseliny. Získáno dne 9. března 2018 z: exam.com
  4. dos Santos, M., Almeida, M., Lopes, N. a de Souza, G. (2006). Vyhodnocení protizánětlivých, analgetických a antipyretických účinků přírodní polyfenolchloridové kyseliny. Biological & Pharmaceutical Bulletin, 29 (11), str. 2236-2240.
  5. Farah, A., Donangelo C. M .; Fenolové sloučeniny v kávě. Braz. J. Plant Physiol. 2006, vol.18, n.1. Získáno 11. března 2018, str. 23-36. Dostupné na: scielo.br
  6. Farah, A. Monteiro, M. Donangelo, C. M., Lafay S .; Chlorogenní kyseliny ze zeleného kávového extraktu jsou u lidí vysoce biologicky dostupné, Žurnál výživy, Svazek 138, číslo 12, 1. prosinec 2008, strany 2309-2315
  7. John, D. (2018). Chlorogenní kyseliny v kávě. Na Livestrong.com. Dostupné na: livestrong.com. Získáno 10. března 2018

Zelená káva: šance utratit mnoho peněz za sen o krásné postavě

Přicestovaly z velké dálky pytle plné kávy. Podíváte-li se dovnitř, uvidíte drobná zelená zrnka. To jsou sušené plody kávovníku, které čekají na upražení. Teprve pak se uvolní jejich aroma a my si je můžeme vychutnat v čerstvě uvařené kávě. Nebo je lze užívat již před pražením?

V poslední době se o tom stále více mluví. Díky vysokému obsahu kyseliny chlorogenové je mnohdy pití zelené kávy doporučováno při boji s obezitou.

Kyselina chlorogenová a její účinky – v kterých potravinách ji najdete?

Samozřejmě se toho chytli mnozí prodejci potravinových doplňků, kteří nabízejí pilulky právě s obsahem výtažků ze zelené kávy. Máte tak šanci (znovu) utratit mnoho peněz za sen o krásné postavě.

Zelená káva má zajímavou chuť. Účinky na hubnutí jsou sporné

Tak jako už tolikrát, nečekejte zázraky. Zelená káva sice může redukci hmotnosti podpořit, ale ještě nikdo pouze díky ní trvale nezhubl. Jinak řečeno, bez pohybu a úpravy stravovacích návyků to nepůjde.

Kromě zelené kávy ji najdeme také v bramborách a některém ovoci. Například v jablkách, hruškách, meruňkách nebo v broskvích.

  • Má pozitivní vliv na snižování vysokého krevního tlaku.
  • Vyznačuje se silnými antioxidačními účinky.
  • Pomáhá při štěpení škrobů na cukry a podporuje jejich vstřebávání.
  • Je možnou příčinou vzniku alergií lidského těla na některé rostlinné látky.
  • Je jednou z látek zapříčiňujících projímavé účinky švestek.
  • Při pokusu na myších se prokázaly psychostimulační účinky.

Něco mezi kávou a zeleným čajem

Odpoutejme se nyní od shazování přebytečných kil a pojďme se podívat na to, proč bychom mohli pít ještě nepraženou kávu. Jde samozřejmě o specifickou chuť, kterou si někdo může oblíbit.

Zrnka kávy jsou před upražením menší a tvrdší. Chcete-li si zelenou kávu sami namlít, doporučujeme ji na několik hodin namočit do vody, aby změkla a neponičila vám mlýnek. Ten by měl být vysoce kvalitní. Případně si můžete zakoupit již namletou zelenou kávu, která se stává běžnou součástí nabídky pražíren a obchodů s kávou.

Zelenou kávu připravíme snadno. Buď v šálku, nebo pomocí french pressu. Na jednu dávku použijeme dvě až tři lžičky mleté kávy a zalijeme je vroucí vodou. Necháme zhruba pět minut louhovat, potom nápoj přecedíme.

Zrna připomínají hrášek nejen svým zbarvením, ale i chutí a vůní (což může někoho odradit). Zelená káva je víc čaj než povzbudivý nápoj, na jaký jsme u kávy zvyklí. To ovšem neznamená, že vás nedokáže nakopnout. Kofein je v zelené kávě obsažen ve vysokém množství. Proto s jejím popíjením opatrně a rozhodně ji nelze doporučit dětem, těhotným nebo kojícím ženám.

Galerie: Pražení kávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector