Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká

Před více než dvěma lety šestice firem, Coca-Cola, Pepsi, Mars, Mondeléz, Nestlé a Unilever, prezentovala společný zájem obarvit své výrobky semafory, aby zákazník na první pohled jasně viděl, co to vlastně konzumuje. Značky měly na první pohled ukázat, kolik je v potravině cukru, soli či tuků. Jenže od té doby ambiciózní plán poněkud vázne.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká Osobně v tom semaforu nevidím žádný smysl. Sice OK, ať to tam teda je, ale rozhodně vztažené na 100g ….. když se to vztáhne na porci, tak výrobky různých firem nebudou porovnatelné a především to ztrácí tu hlavní výhodu – chtějí to zavést přeci proto, aby lidé nemuseli nutriční hodnoty hledat malým písmem na obalu, ale když to bude vztažené na porci, tak tam lidé zase budou muset hledat jak je ta porce velká …… a to už je jednodušší tam najít tu nutriční tabulku.
Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká A kdyz bude na kole semafor, tak ji lidé přestanou kupovat? Člověk, který neví, že v kole je cukr bude kašlat i na semafor.
Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká Tak CocaCola to dělá dobrovolně a určitě ne proto, aby to zákazníci nekupovali.
Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká V případě výrobků Mondelezu by to chtělo ten semafor doplnit ještě o jednu barvu … hnědou.
Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká To přece musí poznat každý, jak je co sladké, slané nebo tučné.
Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká Dokazal bych ti velmi rychle pripravit velmi sladky moucnik beze stopy cukru s brezovym xylitolem. I ovoce je sladke. A mozna taky vis, ze neni tuk jako tuk. I sul se da nahradit mene skodlivou variantou. Jestli bys slozeni potravin chtel vyhodnocovat podle sve chuti, no nazdar.
Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká Ale všechny tyhle xyliloty a tydlitáty přece už na obalu vypsané jsou.
Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká Tak u ovoce pozor …… cukr obsažený v ovoci se do nutriční tabulky běžně uvádí (samozřejmě průměrná hodnota pro dané ovoce)
Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká No …….. zrovna včera jsem někde viděl jako zajímavost, že pokud se smíchá sůl s moukou (1:1, nebo o něco více mouky), tak výsledek je sladký……. a to by mě třeba nikdy nenapadlo.
Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká nepotřebuji semafor, stačí mi nápis Coca-Cola, Pepsi, Mars, Mondeléz, Nestlé, Unilever.. abych se tomu vyhnul
nedavno se mi dostal do ruku ofiko doporuceny jidelnicek pro diabetiky… Brambory, lusteniny, pecivo, ovoce, atd. To je doporuceni jak kdyby nikdo nechtel, aby se ten clovek nekdy uzdravil. Cpat do diabetika cukry horem dolem, jen aby to byl dobry pacient pro dalsi lecbu a firmy bohatly.
Hlavně by tam měli velkým písmem uvádět procenta obsahu cukru.
na etikete to mate. nevidim v tom problem. Osobne bych kazdemu cloveku doporucil tyden si psat co snedli a kolik to melo cukru. Pak si to secist, podivat se na to co cukr zpusobuje v tele a mozna by to zacali videt jinek. Pred 50 lety se reklo, tuk je spatny a zly, tak ho nikdo nechtel a firmy nahradili tuk v potravinach cukrem, aby to melo chut. Od te doby zapadni svet bojuje s obezitou, cukrovkou, kardiovaskularnimi chorobami, rakovinou atd… jaka nahoda 😀
  • Někteří neví co znamenala dřívější normová hodnota. Tak jenom pro ně 
  • 1) Potraviny vyrobené podle těchto norem, měly garantované složeni.
  • 2) Jelikož se jednalo o jedny z nejpřísnějších norem s celé Evropy, měl zákazník jistotu, že kupuje kvalitní výrobek.
  • 3) Nikdo nemusel číst složeni neboť bylo garantováno označením normy a výrobce nemohl nahrazovat cukr sirupem, maso vodou či jinými poživatinami, které dnes považují za potraviny. 
Normova hodnota – vyrobek který je vyroben podle normy musí spňovat minimální požadavky dané normovou hodnotou, čímž se výrobce nemůže vymlouvat na krajové chutě či jiné hlouposti.
Že má něco garantované složení, přece neznamená, že daná potravina je zdravá. Navíc složení nijak nehovoří o tom, kolik toho mohu za den sníst. Jinými slovy, když se budu pravidelně přežírat třeba socialistických špekáčků nebo bůčku, tak si nejspíš přivodím nějaké kardiovaskulární onemocnění bez ohledu na to, že dané složení je třeba lepší než složení dnešní levnější varianty dané potraviny.
No kdyby jen to, norma ani negarantuje prostredi ve kterem vyrobek vznika, takze bylo fajn, ze vyrobek obsahoval dane slozeni, ale negarantoval kvalitu vstupnich surovin,… natoz pak vystup, kdy sice slozeni bylo dane, ale obcas se tam vyskytlo i neco co tam nema co delat z vyroby, treba kus podlozky, mrtva moucha, spina ze spatne vymytych sklenic,…Dnes jsou normy prisnejsi na cistotu prostredi a kvalitu surovin, ale slozeni je volnejsi…
Vy komouši máte problém. Pořád je ještě dost lidí, co si tu dřívější dobu pamatují. A pamatují si, že salám byl běžně zelenej už v okamžiku prodeje nebo s takovým Romadurem hejbali červi už v sámošce.Dneska si může výrobce nahrazovat co chce čím chce, ale musí se tím pochlubit na obalu, takže každý si může vybrat, jestli si ten masný výrobek bez masa koupí nebo ne.
…bezne cervi v pecivu… atd…
Tak zrovna se zrajícími sýry mám v dnešní době problém – do regálů je obchodníci dávají zcela nezralé, takže jsou prakticky nepoživatelné. Výjimečně se sice objeví nějaký „zapomenutý“ kousek na hraně data spotřeby, ale například u tvarůžků obchody nedokážou zajistit jejich vhodné skladování, takže jsou uvnitř nezralé a na povrchu mazlavé. Nevím, proč si to výrobce nepohlídá.
Ono je to tak ale správně. Dozrát dle vlastní chuti si ho máte nechat doma.
To je pravda toto. Takto to fungovalo. Jenze dneska by firmy zatlacili a normy by se zmenili, ze misto toho tam muzes dat toto protoze to je asi stejne spatne nebo dobre. Tak to je.Normy byli fajn, ale taky ta uniformni chut vsude byla nudna. Predstavte si, ze byste mel dneska svou restauraci a musel varit podle norem. Cim byste nalakal zakazniky, kdyz by vsude vse chutnalo stejne. Ja jsem radeji, kdyz kazdy ukaze co umi uvarit a chodim jen tam, kde vari z dobrych surovin. Diky stitkum na potravinach nekupuji nic co bych si sam do jidla nedal. Nekupuji salam za 40 kc/kg protoze je jasne, ze to maso videlo hodne z dalky. Proste dneska mate velke moznosti a muzete delat podle sebe a mit vyhodu pred ostatnimi, bohuzel to nese i riziko, ze muzou jini sidit, ale to je na spotrebiteli, aby se rozhodl co je pro nej dobre.Takze ano, normy meli driv sve vyhody, ale zase zrat furt to same a nnemet moznost si udelat neco podle sebe je proste na prd 🙂
Kdybyste, vy šašci, místo značení radši polovinu cukru nahradili stevií…
Fuuuj … Tak to bych to přestal kupovat vůbec. Mě věci slauený stévií nechutnaj.
A vite, ze stevie je pro organizmus vysoce toxicka? Proste nesladte, zbavte se navyku stejneho jako je koureni.
Panove, zapomente na stevii a zkuste brezovy xylitol. Je sladsi nez cukr, prirodni, bez vedlejsi prichuti, 0 kalorii. Dokonce se s nim daji cistit zuby, protoze likviduje bakterie v ustni dutine. Ale musi byt vyroben z brizy, protoze jsou i dalsi xylitoly. Neco si o tom treba napred prectete, at nekupujete naslepo.
0 kalorií? Má polovinu kalorií rafinovaného cukru …
pokud to ma 0 kalorii tak proc to vubec pouzivat jidlo by melo bejt chutove dobry a melo by bejt vyzivny a ne jen si tam cpat veci abych byl cool
Tady už pomůže jedině daň na sladké :-)) Tak jako u cigaret, je to stejný problém. Tedy stejně nefunkční, ale stát něco vybere. Nejlepší premiér všech dob si s tím poradí, daně jsou jeho specialitka
Budete mít zájem:  Léčba anémie lidovými léky + babské rady – co vám pomůže?
Žadný chaos ve značení nemusel být kdyby se nezrušily za havla normy na výrobu teplých a studených jídel. Holt lidi ochutnali co znamená neviditelná ruka trhu, která prý vyřeší vše 
Co maji spolecneho puvodni normy teplych a studenych jidel s dovazenými sladkymi napoji? To jako ze bychom udelali normu na coca colu a tou by se vyrobce ridil?
Dříve prostě bylo lépe. A že to argumentačně nesedí je toho důkazem 😀
Tak ja mam tyto normy doma stale 🙂 obcas neco vytahnu, zejmena na studenou kuchyni je to pecka mit puvodni vlasak nebo pochoutkac 🙂 ale musi se uznat, ze dneska to takto proste nejde.A lip nebylo, dneska je lepe, ale musis se smekat, aby ses mel dobre a mohl si doprat dobre a kvalitni jidlo.
1) Žádný chaos ve značení není – na každém baleném výrobku je jasně a přehledně uvedeno, jaké výživové hodnoty obsahuje.2) Normy s tím nemají vůbec nic společného – ty udávaly minimální množství určitých surovin v určitém výrobku. Ale pokud neznáte jednotlivé normy, jsou vám normy k ničemu. Co na tom, že je párek vyroben podle normy, když netušíte, co ta norma říká?3) Ano, neviditelná ruka opravdu vše vyřeší. Pokud totiž na obalech nejsou semafory, znamená to, že tam lidé žádné semafory mít nechtějí. Neviditelná ruka trhu totiž neříká, že všichni budou mít všechno, ale jen to, že dostupné zdroje budou maximálně využity.
Toto bych vítal i na ostatních potravinách, hlavně masných. Většina je nechutně přesolená.
Je to na nich napsané i bez semaforu ne?
casto neni, jen ze obsahuje sul… (u masa)…Nechutne presolene je vse, clovek uz ani moc neciti puvodni chut, jen tu slanou…V restauracich jsou na stolech slanky uz jen na ozdobu… A to si nekteri ztezuji, ze je to jeste malo slane a ze to musi dosolovat… (proboha od toho tam je ta slanka…)
Prosim vas co vy kupujete za polotovary? Mne se jeste nestalo, ze bych koupil osolene cerstve maso.
No, mluvim o polotovarech, klobasy, salamy, sunka,…Jinak samozrejme, mate pravdu, cerstve fakt neni solene
bylo by fajn, kdyby fungující semafory byly především tam, kde mají být
Lidstvo opravdu hloupne…. Když si kupuji Colu, tak vím, že si nekupuji 100% džus
nejvtipnejsi na tve chytrosti je to, ze jedovateho cukru je v techto dvou napojich priblizne stejne 😉
V mnohých potravinách je ještě normální zdravý cukr.
O tom jak moc je zdravy, bych pochyboval,… je navykovy, stejne jako sul…Ale ano, mate pravdu,…
Zdravý cukr neexistuje. Nic takoveho neni. To vas jen 60 let presvedcuji, ze to tak je. Bohuzel nejhorsi je, kdyz se zeptate lekare, tak vam to jeste odkyve… strasna doba dneska. Vubec bychom nemeli jist sacharidy…Nedavno jsem pocital kolik cukru denne do sebe nacpe clovek, ktery tvrdi, ze ji zdrave veci (podle doporuceni). Je to 130g cukru denne… dejte si to na vahu a snezte to…. hmm, to se nikomu nechce. Ale nacpat to do sebe v 5 jidlech behem dne, to nikomu divne neprijde… Clovek by nemel jist vic nez 30g cukru denne a i to je podle me moc. Osobne jsem pro max 5g cukru – 1,5 kavove lzicky denne. Vse ostatni vede k mnohdy nenapravitelnym skodam.
Rozlišujte mezi cukry a sacharidy.
A co takhle nechat každému člověku svobodu jíst si co chce? Každý si dnes může přečíst na obalu, co si nacpe do těla. Tenhle ekologický fašizmus, neustále kárající a určující co máme jíst, dýchat, pít… to je šílenost, která nás táhne do pekel.

Brambory chutnají i léčí. Pozor na zelené!

 Celý brambor je jedovatý, ovšem kromě hlíz. Ty mají naopak skvělé vlastnosti, uplatní se v přírodní léčbě i kosmetice. Jen pozor – zelené nebo přehnojené hlízy brambor jsou nebezpečné.

O bramborách se opakovaně vedou diskuze. Škodí nám, nebo naopak prospívají? Brambory mají řadu skvělých vlastností, jen musí být v pořádku. Je dobré vědět, na co si dát pozor, a také k čemu se brambory výborně hodí.

Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká Autor: Isifa.cz

Konzumace zelených nebo naklíčených hlíz je problematická, vzrůstá koncentrace alkaloidů, především ze skupiny solaninů, které mohou při větší koncentraci ohrozit zdraví

Brambory mají značnou výživovou hodnotu. Obsahují bílkoviny, polysacharidy, vlákninu, tuky, esenciální aminokyseliny. Dále vitamíny skupiny B, vitamín C, E, A, K, z minerálních látek a stopových prvků zinek, síru, hořčík, železo, vápník, draslík, fosfor, měď, chlór, fluór, pak kyselinu jablečnou a citronovou.

Brambory obsahují i alantoin, který má hojivé a regenerační účinky, urychluje hojení sliznic i pokožky. Alantoin podporuje i tvorbu kalusu, což je tkáň, která po zlomenině spojuje úlomky kostí.

Vnitřně se alantoin rovněž používá při tepelném či chemickém poškození sliznic, atrofii sliznic žaludku a hltanu i při žaludečních a dvanácterníkových vředech.

Můžeme ho i použít jako kloktadlo při těžko se hojících zánětech ústní dutiny, aftech a u parodontózy.

Nebezpečí zvané solanin

Brambory obsahují jedovatý alkaloid solanin. Nejvíce se ho nachází v květech, plodech, klíčcích. Solanin je toxický nervový jed. Jeho negativní účinky se mohou projevit na malém mozku. Obvykle to bývají pocity nevolnosti, závratí a přes malý mozek může docházet i k negativnímu působení na zrak. Solanin působí i velmi negativně na klouby a při graviditě.

Nejvíce jedovaté bývají staré brambory a všechny jejich zelené části. Při přípravě této zeleniny nikdy nesmíme zapomenout pečlivě odstranit očka s klíčky a všechny zelené části.

Pozor na přehnojené brambory

Tato zelenina skrývá ještě jedno nebezpečí, a to je přehnojování půdy, v níž rostou. Brambory nám totiž mohou přivodit „slušnou“ zásobu nevhodné formy dusíku v organismu. A jak předusíkované brambory poznáme? Když je za syrova rozkrojíme a nalezneme v jejich středu něco, co vypadá jako pidi krasová jeskyňka. Tyto brambory nikdy nekonzumujte.

Podívejte se, jak vady brambor komentuje odborník

Galerie k rozhovoru: Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká

Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká

Pro koho nejsou brambory vhodné? Lidé s veškerými kloubními onemocněními by měli konzumaci brambor výrazně omezit nebo jejich negativní vliv aspoň eliminovat přidáním kmínu do vody při vaření. Rovněž ženy, které otěhotní v jarním období, by neměly jíst staré brambory, protože solanin může poškodit plod.

BRAMBORY UMÍ POMÁHAT I LÉČIT

Brambory mají ovšem řadu pozitivních vlastností a je možné je použít jako přírodní lék i kosmetiku.

Brambory jako přírodní projímadlo

Například za syrova je lze s úspěchem použít coby projímadlo.

Potřebujeme:

  • šťávu ze 2 větších syrových brambor
  • 2 dl vlažné vody
  • 1 lžíci lněného semene

Postup: Bramborovou šťávu smícháme s vlažnou vodou, večer kolem 18 hodiny hotovým nápojem zapijeme lněné semínko. Tento postup opakujeme 10 dní a úspěch je zaručen.

Bramborová polévka při průjmu

Brambory zastavují i průjem. Při průjmových onemocnění si můžeme pomoci právě touto zeleninou. Brambory totiž obsahují draslík a právě tuto minerální látku organismus ztrácí při průjmech.

Potřebujeme:

  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • půl lžičky mořských řas nori
  • mořskou sůl
  • 1 lžíci jemně mletých ovesných vloček

Postup: Brambory nakrájíme na kousky, mrkev nahrubo nastrouháme a vše zalijeme asi 3–4 dl vody, přidáme sůl, řasy a vše vaříme doměkka, pak odstavíme, přisypeme vločky a necháme 10 minut odpočívat. Tuto polévku pojídáme během dne.

Šťáva pro snížení tlaku

Šťáva z brambor je výborným přípravkem na snížení krevního tlaku, je to hlavně díky obsahu draslíku. Doporučené dávkování je 2× denně 1 dl bramborové šťávy po dobu 6 týdnů.

Brambory a nechutenství

Při těchto potížích si můžeme pomoci šťávou ze syrových brambor, a to i jako dlouhodobější kúrou. Na denní dávku potřebujeme šťávu z 0,5 kg vylisovaných brambor. Šťávu popíjíme během dne po dobu 2 – 4 týdnů.

Budete mít zájem:  Bílá ředkev Daikon a zdraví – plná vitamínu C

Bramborová šťáva na žaludeční problémy

Čerstvá bramborová šťáva je vhodným přírodním prostředkem při zánětu žaludku, peptickém vředu. Můžeme ji i použít na léčbu zánětu střev a při hemoroidech.

Použití: Po dobu 3 týdnů popíjíme 3 x denně 1 dl šťávy ze syrových brambor.

Brambory a překyselený žaludek

  • Brambory působí zásaditě, proto jsou vhodným prostředkem při překyseleném organismu.
  • Na zásaditý nápoj potřebujeme: 2 dl šťávy z brambor a 1 lžíci citrónové šťávy
  • Postup: Obě přísady smícháme, hotový nápoj popíjíme po douškách, nejlépe 2 x denně po dobu 5 dnů.

Bramborový obklad na hemoroidy

Překvapivě účinné jsou teplé obklady ze strouhaných brambor, mají zklidňující a stahující účinky.

Bramborový nápoj zažene únavu

Připravme si přírodní tonizující nápoj. Potřebujeme: 1 omytý neoloupaný brambor, 3 dl vody

Postup: Brambor nakrájíme na plátky, zalijeme vodou a vše necháme přes noc louhovat. Ráno přecedíme a vodu vypijeme. Brambor pustí do vody šťávu obsahující velké množství draslíku, který je pro organismus nezbytný k přenášení nervových vzruchů, pohybů svalů a zajištění dalších životně nezbytných funkcí.

Bramborový obklad na ječné zrno

Potřebujeme: 1 brambor uvařený ve slupce, bavlněný nebo lněný kapesník

Postup: Uvařený brambor zabalíme do kapesníku a na 15 minut přiložíme na ječné zrno. Brambor musí být tak horký, aby se to dalo snést.

Bramborová šťáva je velmi účinné kloktadlo

Bramborovou šťávu můžeme používat jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní, mandlí, aftách.

BRAMBOROVÉ NÁPOJE

Tonizující nápoj

Potřebujeme: 1 dl bramborové šťávy, 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z mrkve, 1 lžíci čerstvé citronové šťávy

Postup: Přísady smícháme a hotový koktejl popíjíme po doušcích 4 x týdně.

Nápoj na posílení imunitního systému

Potřebujeme: 1 dl šťávy z brambor, 1 lžíci šťávy z rakytníku, 1 lžíci šťávy z arónie, 1 dl šťávy z mrkve, 1 dl šťávy z červené řepy

Postup: Uvedené přísady dobře promícháme a můžeme popíjet. Tento nápoj doporučuji užívat po dobu 6 týdnů.

Na podrážděný žaludek a kocovinu

  1. Voda z vařených brambor zklidňuje podráždění žaludek i následky kocoviny.
  2. Potřebujeme: 3 dl slité vody z vařených brambor (měl by v ní být uvařený kmín a sůl)
  3. Postup: Vodu nalijeme do termosky a popíjíme ji po doušcích během dne.

BRAMBOROVÁ KOSMETIKA

Bramborová šťáva hydratuje pokožku

Čerstvá šťáva z brambor slouží ke zvlhčení pokožky. Hydratující masku si připravíme tak, že na očištěnou pokožku naneseme nastrouhanou bramboru a vše necháme 20 minut působit. Poté opláchneme.

Brambory zklidňují projevy akné

Každodenní čištění pleti je dobré završit potřením kůže plátkem brambory. Tento postup pomáhá proti akné.

Bramborová šťáva zklidňuje sluneční popáleniny

Jestliže přeženeme pobyt na sluníčku, můžeme kůži zchladit studenou bramborovou šťávou. Několikrát denně ji naneseme na postižené místo a vše překryjeme lněným šátkem.

Bramborové obklady

Obklad z této zeleniny můžeme používat na popáleniny, ekzémy, hmyzí kousnutí, jizvy i bolavé klouby. Připravíme si ho následujícím způsobem:

Potřebujeme: 2 ve slupce uvařené podrcené brambory

Postup: Brambory rozmixujeme na kaši a tu pak aplikujeme na postižené místo, vše zavážeme lněným šátkem a necháme 25 minut působit. Poté opláchneme.

Hojivý obklad ze syrové brambory

Obklad ze strouhané brambory je úžasných regeneračním prostředkem při léčbě ekzémů, popálenin a dalších kožních neduhů. Aplikujeme ho alespoň 3 x týdně.

Zjemňující bramborová maska

Potřebujeme: 1 rozvařený, rozmačkaný brambor, 1 lžíci citronové šťávy

Postup: Brambor i citronovou šťávu smícháme dohromady, směs naneseme na očištěný obličej a dekolt a necháme 25 minut působit. Pak umyjeme.

Hydratující pleťová maska

Potřebujeme: 1 najemno nastrouhaný syrový brambor

Postup: Brambor naneseme na obličej a dekolt a necháme 25 minut působit, pak umyjeme teplou vodou. Tato maska je velmi hydratující.

Výživná bramborová maska

Potřebujeme: 1 uvařený brambor, 1 lžíci bílého jogurtu

Postup: Brambor rozmačkáme a pak ho smícháme s jogurtem. Vzniklou směs naneseme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Pak opláchneme.

Pleťová maska na popraskané ruce a nohy

Potřebujeme: 2 ve slupce uvařené brambory, 2 lžíce mléka, 1 lžíci kukuřičné mouky, půl lžičky citronové šťávy

Postup: Brambory rozmačkáme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Vzniklou směs naneseme na ruky i nohy a vše si zabalíme do potravinářské fólie a necháme 20 minut působit. Nakonec si všechny končetiny pečlivě umyjeme a ošetříme krémem.

Bramborový pudr

Bramborový škrob může se úspěchem používat jako kosmetický pudr či zásyp.

Přečtěte si: Neloupat, nekrájet – připravíte se tak o to nejlepší z brambor

Zdroj: http://www.vitalia.cz/clanky/syrove-brambory-leci-zelene-jsou-jedovate/

República Checa: Brambor jíme výrazně méně než před revolucí

Letošní úroda brambor bude srovnatelná s tou loňskou, přesto je patrné, že pěstební plochy se od let minulých zmenšují. Bude českých brambor dostatek?

Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká

Od roku 1989 výrazně klesla spotřeba brambor. Zatímco těsně
před revolucí jsme si dopřávali téměř osmdesát tři kilogramů brambor za rok, v
roce 2012 to bylo necelých sedmdesát kilogramů.

Razantní pokles se však
přisuzuje zejména větší šíři sortimentu v prodejnách než tomu, že by nám
brambory přestaly chutnat nebo se nám zdály býti na pohled nekvalitní.

Je sice
pravda, že zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic
neříká. Jak jsme na tom se spotřebou letos a jaká nás čeká úroda?

Úroda brambor v Česku by se po loňském výrazném propadu měla
vrátit na průměr předchozích let. V Polabí a na jižní Moravě již začala sklizeň
raných brambor, celkem by jich mohli čeští zemědělci sklidit více než dvacet
šest tisíc tun.

Plochy brambor také začaly po několikaletém poklesu znovu růst.
„Porosty zatím vypadají velmi dobře, takže brambor bude dost. V porovnání s
loňským rokem postupuje zatím sklizeň raných brambor o něco rychleji, výnos je
přitom zhruba stejný.

Celkově očekáváme produkci na průměrné úrovni několika
posledních let,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Do situace v roce
2011, kdy byla úroda brambor mimořádně velká, se však čeští zemědělci
nedostanou.

Zda-li se situace odrazí nějak výrazně na cenách brambor, se nyní,
kdy se brambory teprve začaly sklízet, nedá odhadnout.

Čtěte k tématu:
Syrové brambory léčí, zelené jsou jedovaté

Celková plocha, na které se brambory pěstovaly, loni klesla
o pět procent. Produkce přitom vlivem mimořádného sucha spadla o dvacet sedm procent.
I kvůli tomu se soběstačnost snížila z obvyklých osmdesáti procent na necelých
šedesát pět.

„Brambory jsou u nás tradiční plodinou, v jejíž produkci můžeme
být soběstační.

Proto jsme je také zařadili mezi citlivé komodity, na které
zemědělcům poskytujeme podporu, letos jde celkem o sto třicet pět milionů
korun,“ uvedl ministr zemědělství.

Zemědělci letos osázeli bramborami o 734 hektarů více než v
loňském roce. Plocha raných brambor vzrostla o sto jedenáct hektarů.

Jak však
před dvěma lety uvedl Český statistický úřad: „Plochy brambor, které mají
dlouhodobě klesající trend, se sice v roce 2014 přechodně zvýšily, ale proti
plochám před deseti lety jsou nižší o 40 %, a proti plochám před 20 lety
dokonce o 70 %.

“  Brambory pěstuje i řada
českých domácností, ty rané letos na ploše 1 167 hektarů, další pak na ploše
necelých pět tisíc hektarů.

Fuente: http://www.vitalia.cz/clanky/brambor-jime-vyrazne-mene-nez-pred-revoluci/

Cuba: Avanza cosecha de papa en Ciego de Ávila

Tekuté jídlo MANA [recenze]: Dokáže nahradit pevnou stravu?

V dnešní době, kdy se každý snaží vše co nejvíce zjednodušit, získávají čím dál větší popularitu nápoje sloužící jako plnohodnotná náhrada jídla. Nemusíte nic připravovat, nosit s sebou nepraktické krabičky s jídlem a navíc ušetříte peníze (alespoň to někteří výrobci tvrdí).

Díky propracovanému marketingu stačí otevřít Instagram a už na vás vykukují reklamy na nejrůznější tekuté drinky. A já je všechny úspěšně ignoroval. Až jednou jsem se o ně začal více zajímat.

Konkrétně tedy o MANU. No a vyvrcholilo to tím, že jsem ji dokonce vyzkoušel.

Jak to změnilo můj názor? Může to být plnohodnotná náhrada stravy? Jak chutná? To a mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi. 

Na úvod zbývá ještě dodat, že pokud se nechcete tímto (poměrně dlouhým) textem pročítat a raději se podíváte na video, určitě můžeme s klidným svědomím doporučit naši videorecenzi, která obsahuje všechny důležité informace uvedené v článku. Můžete se na ni podívat přímo zde:

Budete mít zájem:  Zoonotická onemocnění (zoonózy)

Z hlediska evoluce je to naprostý nesmysl

Ještě předtím, než se vůbec podíváme konkrétně na MANU, kterou jsem vyzkoušel, bychom si měli říct, jaké jsou vlastně nevýhody pravidelného přijímání tekuté stravy. Protože jak jistě chápete, naši prapředkové někde v jeskyních nepili nápoje jako je MANA a ani nemixovali různá ovocná smoothies.

No a tudíž je pevné stravě uzpůsobeno i naše trávení. Když založíte stravu na jednom konkrétním nápoji, můžete se “těšit” především na:

  • Ochabnutí žvýkacích svalů.
  • Ochabnutí peristaltiky střev.
  • Menší sytící efekt (tudíž budete mít dříve hlad, budete muset dříve jíst, přijmete více kalorií a budete tloustnout).
  • Stereotyp, který tělo nemá rádo
  • Chuť vás omrzí. Sice se nabízí možnost si neutrální variantu nějakým způsobem dochutit, nicméně pak ztratíte ten hlavní benefit, že je to rychlé, pohodlné a nenáročné na přípravu. 
  • Slinná amyláza nebude mít dostatek času na natrávení sacharidů.

Pokud hledáte alternativu za pevnou stravu, abyste do sebe dostali potřebné živiny narychlo v tekuté formě, je to celé špatně. Už od dob pravěkých bylo jídlo stvořeno, abychom si ho mohli vychutnat a aktivovalo nám parasympatický nervový systém. Tím, že do sebe během minuty hrknete dávku tekutého jídla, brzy vám na to vaše trávení i tělo odpoví. Určitě ne pozitivně. Když už tedy chcete Manu užívat, alespoň si v práci/škole na 10 minut oddychněte a produkt si „vychutnejte“.

Samotná Mana obsahuje ty nejlevnější dostupné suroviny

U složení je nutné podotknout, že i když suroviny (většinou) nejsou vyloženě nekvalitní, všechny je spojuje jedna věc. Nízká pořizovací cena. Pojďme se na některé konkrétní suroviny podívat trochu blíže:  

1. Maltodextrin

Maltodextrin je oligosacharid/polysacharid, který se získává z pšenice. Po chemické stránce se jedná o několik molekul glukózy spojených glykosidickou vazbou. Těch jednotek glukózy bývá zpravidla 3-17, pro představu škrob (ten je v bramborách, rýži,…

) obsahuje tisíce až desetitisíce molekul glukózy. A to se projeví i na rychlosti vstřebávání. Osobně bych tedy ocenil spíše o něco komplexnější zdroj sacharidů, než je práv maltodextrin. Ale právě ten splňuje i kritérium nízké pořizovací ceny.

  

2. Izolát sojové bílkoviny

Ani zdroj bílkovin v Maně rozhodně není nějaká výhra. Sójová bílkovina je sice vhodná pro vegany, ale pokud jimi nejste, nemá příliš mnoho dalších benefitů. Základní problém je v nekompletním spektru aminokyselin, kvůli kterému nemůže být protein plně využitelný.

Podstatně lepší volbou z hlediska zdroje proteinů je tedy například syrovátkový koncentrát, nebo kombinace několika rostlinných zdrojů bílkovin. Ani jedno ale MANA neobsahuje. 

4. Isomaltulóza 

Isomaltulóza je disacharid tvořený glukózou a fruktózou. Má sice relativně pomalé vstřebávání a nižší glykemický index, ale pod obchodním názvem Palatinose ho seženete v podstatě kdekoliv a za pár korun (Například Extrifit prodává 1,5kg této suroviny za zhruba 350 Kč).

Lepší složení z této kategorie má dle našeho pohledu Anapur. Když už se tedy rozhodnete čas od času nějakého nutričního nápoje využít, rozhodně bude lepší volbou. Celou recenzi a potažmo i srovnání Mana vs. Anapur si můžete přečíst zde.

5. Vitamíny a minerály

V případě vitamínů a minerálů je MANA tak trochu diskutabilní a nicneříkající. Výrobce totiž nikde (jak na produktu, tak ani na webových stránkách) neuvádí konkrétní sloučeniny, v jakých se minerály/vitamíny vyskytují. A to je problém.

Pro ilustraci by nám mohl posloužit například hořčík, nejvíce deficientní minerál v našem těle, o kterém jsme častokrát psali i samostatný článek. Jedním z jeho zdrojů je oxid hořečnatý, druhým bisglycinát hořečnatý (existuje jich samozřejmě daleko více, ale představme si tyto dva).

Zatímco z oxidu se využijí zhruba 4% hořčíku, bisglycinát díky své chelátové vazbě je využitelný téměř ze 100%. Ale samozřejmě základní rozdíl je v ceně.

Nemůžeme tedy vědět, co konkrétně výrobce používá, ale vzhledem k tomu, že doteď byly suroviny volené podle nejnižší možné ceny, dá se očekávat, že tomu tak bude i v tomto případě. 

Jak hodnotíme složení MANA Mark 6?

S příchodem MANA Mark 6 se spousta věcí změnila k lepšímu, výrobce již udává konkrétní zastoupení jednotlivých minerálů a vitamínů, místo dvou zdrojů bílkovin je jich použito hned šest a produkt rázem dostává zcela nový rozměr. Bohužel zde ale stále zůstávají suroviny jako isomaltulóza, maltodextrin, stabilizátory či aromata, o kterých jsme v dnešní recenz již jednou mluvili.

Pokud budeme zacházet do detailu, osobně bych místo vitamínu K1 rozhodně preferoval K2, protože podle mnohých vědeckých poznatků nepřesahuje využitelnost „jedničky“ 10%, což je opravdu docela málo.

Velmi podobně si stojí i srovnání vitamínu D2 a D3.

MANA stále používá vitamín D2, který je samozřejmě levnější na produkci, proto se nachází ve většině podobných jídel, ale vitamín D3 je prokazatelně efektivnější.

Problém je ale samozřejmě v tom, že tyto látky by bylo velmi obtížné (je otázkou, zda by bylo vůbec možné) získat z rostlinných zdrojů, protože je ve většině případů najdete ve zdrojích živočišných I přesto se ale s novou verzí MANA rozhodně zlepšila, což vidím jako velké pozitivum.

Kde se MANA Mark 6 prodává nejlevněji?

Chuť má velké nedostatky

Já osobně vyzkoušel MANU ve dvou ze čtyř dostupných variant. Malinovo-jahodové a banánové příchuti. A právě první zmíněná možnost mi ani trochu nechutnala, troufám si tvrdit, že to byla jedna z nejhorších věcí, které jsem za dva roky testování pro náš web ochutnal. Banánová příchuť sice taky nebyla žádný zázrak, ale určitě se pila podstatně příjemněji.

Z mého pohledu je hlavní nevýhodou to, že se příchutě musí rychle přepít. Výrobce sice radí, že si můžete variantu “natural” dochutit různým ovocem a dalšími surovinami, nicméně pak MANA ztratí svůj hlavní benefit – nenáročnou a rychlou přípravu

Naprosto neodpovídající cena

Když se v naší dnešní recenzi znovu posunete o pár řádků výše, zjistíte, že na značný nepoměr mezi cenou surovin a cenou výsledného produktu jsme již jednou upozorňovali. Pro kompletnost této recenze se to ale hodí rozebrat i samostatně.

Za jednu lahvičku, a tedy i jednu denní dávku, totiž zaplatíte 70 Kč. A i když neříkám, že zvolené složky jsou vyloženě nekvalitní, nejsou ani zdaleka tak kvalitní, jak by mohly být. Kdybych měl vytvořit svůj vlastní produkt, použil bych ovesné vločky, syrovátkový protein a další (kvalitnější) suroviny.

Kde se MANA prodává nejlevněji?

Jak a kdy bych MANU doporučil užívat? 

I když jsem se doteď na MANU díval velmi kriticky, rozhodně má své opodstatnění.

Stejně tak jako proteinové tyčinky nebo jiné potravinové doplňky se ji vyplatí užívat v situacích, kdy nestíháte pevnou stravu a nebo nemáte možnost nic jiného koupit.

Třeba v situacích, kdy máte na výběr mezi nejrůznějšími bagetami napěchovanými konzervanty a MANOU, je volba víceméně jasná.

Lahvičku opravdu stačí protřepat a můžete “jíst”, takže praktičnost se tomuto “zázračnému nápoji” upřít rozhodně nedá. Druhou otázkou je, kdo do něj chce za tuto cenu investovat. 

Závěrem zbývá snad ještě podotknout, že osobně proti tomuto nápoji naprosto nic nemám, jen se mi nelíbí myšlenka nahrazení jídla nápojem. Ať by byl sebelepší.

MANA může v některých situacích přijít vhod, nicméně nahradit jí pevnou stravu, je naprosto nesmyslné a pro mě osobně i nereálné.

I když riskuji, že budu nařčen z absence tolik opěvované a v kulturistice extrémně důležité silné vůle, musím říct, že třeba pořádný hamburger s hranolkami a jedním pivem mi lichotí daleko více, než jakýkoliv pseudouniverzální nápoj.

TIP: Jak chutná umělý burger Beyond Meat? (Recenze)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector