Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Už se strašně dlouho chystám napsat vám sem úplně všechno. Všechny moje pocity, zkušenosti, cestu s jednou partičkou. Taky jaká bude ta naše1. května porozená kuchařka nesoucí název Gastrokroužek – Spojilo nás jídlo.

A pro mnohé z vás už toto nebudou žádné novinky, protože se můj život s životy ostatních prolíná nějaký ten čas. Tedy asi víte, že mluvím o Gastrokroužku i kdybyste si nepřečetli nadpis.

Kdo je se mnou ve trochu intenzivním spojení skrze Instagram, tak asi už hodně z toho zachytil v aktuálním čase a také jsem už nakousla ten náš příběh v receptu na Květákovo-cizrnovou polévku, která totiž figuruje v nulté kapitole, co se do kuchařky nepoužila. Tam se můžete dočíst v úvodu, jak to celé začalo.

Jak jsme se jako kamarádi scházeli, abychom si odpočinuli od všedních dnů. Pak se tam také dočtete, jak to začalo nevinně s touto nádhernou kuchařkou. Protože jsme ani ve snu, i přes naše drobné zkušenosti netušili, kolik práce je před námi.

Jak dlouhá cesta plna nástrah, intenzivní práce, hodin na messengeru, rozvratů, emocí i zážitků je před námi. A dost možná jsme taky trochu megalomani a celý tento skromný projekt jsme trošku nafoukli. Tím vás tu už nebudu nudit, i když by se mi líbilo, kdyby to některé z vás inspirovalo a takový gastrokroužek si se svými přáteli začal třeba taky organizovat.

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídloKuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Jaká ta naše kuchařka vlastně bude? No to je jednoduché! Jako fúze nás všech autorů. Bude na Vás dýchat atmosféra různých sezón v průřezu celého roku. Pak také všech těch kouzelných a fotogenických míst, které jsme navštívili. Pokaždé jsme vedly dlouhé debaty a vymýšleli menu tak, aby pokrývalo všechno.

Aby vystihlo sezónu a taky aby v knize od každého z nás bylo něco slaného, něco sladkého, něco velkého i malého. Ale vždy k nám pasujícího a hlavně od srdce. Dali jsem do ní každý z nás své nej. Najdete v ní tedy mnoho bezmasých jídel, ale i masových, také různé saláty, ale ne jen tak plniče obsahu, ale opravdu recepty, které si chcete odnést od kamarádky.

Nějaké ty předkrmy i sladké. Mnoho i bezlepkového. Trochu klasického v novém kabátě.

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Kniha bude plná nádherných fotografií a tak si troufám říci, že bude ne jen zajímavá obsahově, ale i výtvarně a fotograficky. Také v ní najdete speciální hosty a recepty od nich.

Vařil s námi Přemek Foreit (olomoucký Entrée Restaurant), Jana Bilíková (kreativní složka Ambiente týmu) a třeba i Stáňa Mutlová (Punk Rock Cakes). Snad jsem vám aspoň trochu odpověděla.

Klidně ale pište dolu do komentářů a já vám moc ráda odpovím. Teď tu jsem denně. 🙂

  • Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo
  • Kdo jsou autoři a hosté?
  • Abych vám dala šanci pochopit, co znamená „fúze nás všech“, musím tu ostatní autory i hostující autory trochu představit.

Lukáše Hejlíka, takového vlastně zakladatele, jsem vám už představila v prvním článku. I když jej asi netřeba představovat. Lukáš je extrémně aktivní a výkonný člověk. Herec, moderátor, gastro nadšenec. Založil Gastromapu Lukáše Hejlíka. Vymyslel Listování, divadelní exkurze napříč knihou, které se hrají po celé republice. Mnohdy i jako one man show.

Knihy jsou to exkluzivní a často i ještě teplé z tiskárny. Jak už jsme psala dříve, Lukáš celý tento projekt celkem intenzivně kormidloval a až nás svou urputností mnohdy štval. Ale samozřejmě v každém týmu i takovou funkci musí někdo zastávat a Lukášovi patří velké díky. Nejméně ze všeho mu jde vaření a tak mu v každé kapitole pomáháme.

Ba ne, on vařit umí, ale asi ho baví mít kolem sebe tolik sous chefů. 😀

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Jana Králiková Je úžasně pozitivní osůbka, která mi za ten rok pěkně přirostla k srdci. Jana je gastro nadšenec se zdravým rozumem. Blogerka na blogu Zásadně zdravě. Podobně jako já nemá ráda jakýkoli fanatizmus ve výživě. Je vystudovaná kuchařka, výživová poradkyně i nutriční gastronom.

Je spolu se mnou lektorkou v Gourmet academii. Hodně jí baví vietnamská kuchyně. Občas provádí skupinky po Sapě. A protože se dost vyzná ve všech těch exotických bylinkách, udělala web asijskebylinky.cz, kde je všechny pěkně popsala a nafotila.

Během tohoto roka a půl s námi se také vdala a přisvojila si tohle krásné příjmení na kterém si potrpí, protože se čte i píše krátce.

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Darina Křivánková Momentálně je šéfredaktorkou časopisu Food, novinářkou v Reflexu, dříve jste ji mohli zase vídat a číst v editoriálu časopisu Gourmet. Darinka nad náma všema držela i takový odborný dohled. Její názor má vždy váhu a samozřejmě dává hlavu a patu.

Ne jen, že je literárně talentovaná a zkušená, dokáže šéfovat časopisu, ale také skvěle vaří. A tak měla rozhodně do kuchařky co vložit a co předat. Taky patří mezi ty lidi, co asi v klidu neposedí, protože má vždy rozjetých několik projektů.

Velkou část života prožila na překrásné faře v Kmětiněvsi, kterou můžete zahlédnout v knížce i na našich videích.

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Marika a Jirka Kůčovci To jsou manželé v kuchyni. Tak odlišní a zároveň stejní. Vzájemně se doplňuji a taky si tak trochu kontrují. Marika je klidná éterická víla, která toho moc nenamluví. Vždy když se objevila v naší diskuzi, byla kolem toho vlna smíchu, konfet a úžasu.

Jirka je zase synonymum smyslu pro humor. S ním prožijte večer a můžete mít jistotu, že se budete vracet domu s bolavými břišními svaly. A tak i proto si Gastrokroužek bez nich nedovedu představit. Mají blog Kitchenstory.

cz, vydali loni svou první kuchařku Manželé v kuchyni a otevřeli stejnojmenný eshop.

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Georg „Becherovka“ Němec Přišel k nám jako takový nenápadný host. Příjemné osvěžení zase trochu z jiných vod. Tuším, že Lukáš nám tenkrát řekl. „No on hodně cestuje, tak asi nebude moc často na kroužkách. Je to takový světově uznávaný barman…

“ A světe div se, asi se mu s náma líbilo, protože si myslím, že nevynechal jedinou kapitolu a vždy pro nás míchal opravdu neuvěřitelné drinky. Pro mě i nealkoholické. 🙂 Georg po světě posbíral tolik zlatých medailí za míchání drinků, že si vlastně můžeme s našima skromnýma blogama a oceněníma, co jsme za ně dostali i v součtu nás všech, jít trhnout.

Na naší knize si myslím, že bude celkem i unikátní jeho práce, protože drinky zrovna od něj budou úžasným bonusem.

Navíc Georg je i dost vtipnej a tak kromě drinků kouzlil i úžasnou atmosféru. Věřím, že by se uchytil i v módní branži, protože měl vždycky i nejvíc cool outfit na každou kapitolu! Posuďte sami. Becherovkavoyager.

  1. Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Kdo stojí za fotografií, grafickou úpravou, ale také vařením? Katka, Lucka a Adam Tuhletu trojku musím dát do jednoho odstavce, protože jsou tak nějak intenzivně propleteni.

Katka Podoláková spolu s Luckou Fenclovou, naší talentovanou fotografkou, která stojí za celou kuchařkou, tvoří blogerskou dvojici Taste of place. Ta už je na našem písečku také pár let. Katka navíc studuje grafický design a je to naše pilná včelička, která také nelenila přispět svými recepty do knihy.

  A tady se napojím na Adama Dvořáka. Kromě toho, že Adam je Katky kluk, a tak nějak byl pomalu námi infiltrován do party. Je Adam taky šikovný grafik a tak spolu s Katkou stojí za celým grafickým zpracováním tohoto dílka. Od loga počínaje, zlomu, ilustrací, … Zkrátka zatáhli společně za jeden provaz a věřím, že se jim to opravdu moc povedlo.

Adama nemůžete v partě nechtít, protože je strašně vtipnej a na druhou stranu jsem ho asi inspirovali a nebo si naopak řekl, že není nic, co umíme mi a on by neuměl, protože si založil před pár měsíci blog Taste of red, který vážně baví. Jestli v tom názvu slyšíte trochu nadsázku, tak máte pravdu.

Nekonečného humoru u něj najdete strašně moc a na vedlejší linii si z návštěvy jeho světa odnesete možná i nějaký recept. Představte si, že už dostal nabídku na knihu! 😀

Ještě se vrátím k Lucii, protože její role fotografky je určitě neopomenutelná. Myslím si, že Lucky hlavní parketa je lifestyle a věřím, že v tomto ohledu do kuchařky vložila maximum. Že knížka je plná překrásných měkkých fotek plných atmosfér. Navíc Lucky práci můžete sledovat i tady u mě na blogu, protože poslední video recepty jsem tvořila právě s ní. Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Marek Jarkovský

Mára byl takový ten neviditelný duch se strašně příjemnou energií a navíc talentem a kamerou v ruce. Marek natáčel skoro všechna naše setkání a zaznamenával tak na tento formát každou kapitolu z knihy. Vše pak i sestříhal a dokončil spolu s Lukášem v roli komentátora. Tedy Marka asi jen stěží uvidíte na nějakém záznamu. Ale byl tam s námi a byl nedílnou součástí toho skoro roka a půl. Moc děkuju Máro za tvou skvělou práci a vždy pozitivní naladění. Marek Přidám sem aspoň video z poslední kapitoly, ale na /UCtPo-HQjhyT-FLJUOLP_oOQ“>youtubu si můžete prohlédnout úplně všechna.

  • Adéla Hálková

Adélku a její Došel Karamel jsem také už představila. Adélka byla vždy klidnou vodou, která nás všechny spojovala dohromady. Byla tím klidným vůdcem, který vždy udržel diplomatickou, mírnou a klidnou silou nás všechny ve správném směru. Životy nás všech se neodvratně otiskly do kuchařky a na fotkách je speciálně na dětech vidět, jak plynul čas. Adélka za tento rok a půl s námi prožila celé své těhotenství a před Vánoci přivedla na svět malou krásnou Andělku.  A nikdy přitom pro nás všechny nepřestala být oporou. Ještě musím sehnat nějakou fotku a pak vám jí sem dám v celé její kráse, protože tahle drobná blondýnka je nejen chytrá, ale i moc krásný.

  1. Partneři a proč je máme?
Budete mít zájem:  Co Je Duševní Zdraví?

Od začátku jsme byli jednotní v tom, že nechceme do kuchařky cpát nějaké banery a vůbec reklamu, které je všude kolem nás až až. Ale přeci jen náklady kolem takové knihy jsou nemalé, jde také v neposlední řadě o nákladný tisk. A pokud chcete mít krásný papír, a vůbec ve finále držet v ruce opravdu krásnou knihu, něco to stojí.

A tak jsme oslovili různé partnery, aby nám pomohli a vymysleli, že z každé kapitoly vznikne video, které nám pomůže oplatit partnerům jejich podporu při tvorbě knihy. I proto naše videa vznikala a jsme za ně strašně moc rádi. Tedy děkujeme všem partnerům, že nám pomohli, často také přijeli a prožili to všechno s námi. Někteří jako hosté také přispěli do knihy.

Šlo o Víno Michlovský, Electrolux, Sýrárnu Taurus, Maso Klouda a Coffeespot-Káva pražená.

A na závěr se zeptám já vás…

Koupili byste si jí? Podpoříte tuhle partu nadšených kamarádů?

Chcete se s námi třeba i potkat osobně?

Pokud jste odpověděli ANO, moje srdce plesá, strašně mě to těší a děkuju vám všem předem za podporu! Ostatně bez vaší podpory bysme se do kuchařky asi ani nepustili.

1. května vychází a my pojedeme skoro až za vámi. Tedy takové malé květnové tour po celé republice. Tady najdete aktuální informace. Můžete si tak knihu koupit přímo od nás. Budeme se snažit být vždy skoro všichni. Já už teď vím, že 11.

května bohužel nepojedu, protože budu mít stánek v Holešovicích na Festivalu Mini. Ale kuchařky budu mít s sebou také a tak pokud vám bude stačit jen moje věnování a podpis, zastavte se tam za mnou. Také bude od prvního dne k dostání na našich eshopech.

Hned prvního tu najdete odkaz.

  • Jestli jste to dočetli až sem, tak jste úžasní.
  • Budu se na vás těšit, že se třeba někde v květnu potkáme.
  • Děkuju xxx
  • Markéta

Spojilo nás jídlo a je z toho kuchařka GASTROKROUŽKU

Všechno to začalo před pár lety, když jsme se souhrou náhod seznámili s Lukášem Hejlíkem. V podstatě jsme záhy zjistili, že jsme sousedi a on nás tehdy pozval na náš první Gastrokroužek. Samozřejmě jsme si říkali, že to bylo pouhé zdvořilostní pozvání a že z toho stejně nic nebude.

Když nám ale hned druhý den házel kamínky do okna a potvrzoval si, že dorazíme, byli jsme v tom brzy až po uši. V tu dobu jsme nevěděli, co máme čekat, ale nebylo to o ničem jiném, než že se potkáte s bandou přátel a uvaříte si navzájem něco dobrýho.

Od té doby uplynulo spoustu času a my poznali jsme nespočet skvělých a zajímavých lidí, co Gastrokroužkem prošli. A ikdyž se to možná už vybízelo dříve, teprve před rokem a půl nás napadlo, že bychom to naše počínání mohli začít dokumentovat a pustili se do přípravy kuchařky.

V té najdete našich 10 posledních gastrokroužků plných bláznivých výletů, supr receptů a krásných fotek ( koupit si ji můžete zde ). A to jak vlastně celá knížka vznikala, kapitolu po kapitole, můžete vidět v našich videích ( youtube kanál Gastrokroužek najdete zde ).

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Díky téhle knížce se dali dohromady opravdu rozdílní lidé, kteří by vlastně ani neměli moc šancí se v normálním životě potkat.

Vznikla tak neskutečně různorodá parta lidí, která se skvěle doplňuje a ten čas strávený s nimi nás dokonale nabíjí. Představovat vám každého zvlášť asi nemá úplně smysl, věříme, že nás všechny nejspíše už dobře znáte.

a kdyby přece jenom ne, skvěle nás všechny popsala Markétka z Kitchenette a Janča ze Zásadně zdravě, tak určitě mrkněte k nim.

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Stejně tak jako naše kuchařka Manželé v kuchyni vznikala kuchařka Gastrokroužku více než rok, kdy jsme na ni pilně a s chutí usilovně pracovali. Je skvělé, že jsme v ní zachytili všechny roční období na spoustě rozmanitých místech, které jsme měli možnost navštívit.

Tahle kniha bude pro každého z nás dost výjimečná a speciální, protože zaznamenává rok našeho života a potkávání s touhle úžasnou partou. Doufáme, že tímhle našim počinem budeme inspirovat třeba právě vás, abyste se do podobných setkávání se svými přáteli pustili taky.

 

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Hned na začátku vydání naší kuchařky jsme se rozhodli, že se vydáme na velkou tour po České republice, abychom vám byli blíž. Knížku si tak budete moci koupit přímo od nás se všemi podpisy a třeba i věnováním, pokud za námi dorazíte.

Tady už je pro vás přehledný program naší tour, abyste věděli kdy a kde na nás čekat ???? Budeme rádi, když za námi dorazíte a podpoříte nás. A pokud vám to z nějakého důvod nevyjde a nestihnete nás na nějakém místě, rozhodně nezoufejte.

Kuchařku budete moct koupit nejen u nás na eshopu Manželé v kuchyni, ale i třeba u Markétky ????

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

3. května od 17:00-19:00 v Jihlavě v Kavárna Paseka
3. května od 20:00-22:00 v Říčanech u Prahy v Gabi Café – Nadšení pro kávu
4. května od 16:00-19:00 v Brně v Tržnice Brno
4. května od 20:00-22:00 v Mikulově v Club 292
5. května od 8:30-11:00 v Bořeticích ve Dvorek :: café wine bistro :: Bořetice
5.

května od 13:00-15:00 ve Zlíně na Zlin Design Week
5. května od 17:00-19:00 ve Frýdku-Místku v Cafe Inn
5. května od 19:30-22:00 v Ostravě v Centrum PANT
6. května od 9:00-11:00 v Olomouci v Long Story Short Hostel & Café
6. května od 12:00-14:00 v Šumperku v Pikola
6. května od 15:00-16:30 ve Svitavách v Kavárna V Parku
6.

května od 17:30-19:00 v Novém Městě na Moravě v Kafé 133
9. května od 18:00-22:00 v Praze v Cafe Jedna
10. května od 17:00-19:00 v Táboře v Jednota
10. května od 20:00-22:00 v Českých Budějovicích v Café Datel
11. května od 15:00-16:30 v Poděbradech v Bistro a Grill „Sotto Ponte“
11.

května od 17:30-19:30 v Pardubicích v Dobrý Kafe
11. května od 20:00-22:00 v Hradci Králové v NÁPLAVKA café & music bar
15. května od 17:00-19:00 v Mladé Boleslavi v Nejen kafe
15. května od 20:00-22:00 v Liberci v Mikyna
20. května od 16:00-17:30 v Žatci v MLSNÁ KOZA – kavárna z lásky ke kávě
20.

května od 18:00-19:30 v Klášterci nad Ohří v Cafe Korek
20. května od 20:00-22:00 v Karlových Varech v Republica Coffee cz
23. května od 17:00-19:00 v Písku v Až na půdu
23. května od od 19:30-21:30 ve Strakonicích v Sůl & Řepa
24. května od 16:00-18:00 v Berouně v BlackDog Beroun
24. května 19:00-21:00 v Plzni v Café Regner
25.

května od 16:00-18:00 v Mělníku v Kafe Mělník
25. května od 18:30-19:30 v Litoměřicích v Káva s párou

25. května od 20:00-22:00 v Ústí nad Labem v Coffeeup

26. května od 9:00-11:00 v Kladně v Café&Bistro- Chez nous ,,U nás“

Budeme se těšit, že za námi dorazíte v co největším počtu a budeme tak mít možnost si nad kuchařkou, a nebo prostě jen tak, pokecat ????  Zatím to vypadá, že všude dorazíme v maximálním možném počtu a vy si tak budete moct odnést kuchařku se všemi našimi podpisy. 

Těšíme se na vás!!!

Marika a Jirka

Naše kuchařka Gastrokroužku / Spojilo nás jídlo | Zásadně zdravě – Jana Králiková

A baví nás nejenom výsledek loženej na stolech, ale vlastně celej ten proces, kdy je potřeba vymyslet takový menu, ze kterýho si všichni sednou na prdel! 🙂

Chcete někomu/sobě pořídit naši knížku k Ježíšku? Tak můžete tuhle v odkazu! Naši kuchařku si můžete prohlídnout tady.

Svým setkáním jsme začali říkat “gastrokroužky”. A z těch posledních deseti vznikla kuchařka plná parádních receptů, nádherných fotek a taky videa, který to všechno po hejlíkovsku mapujou.

Kuchařka Gastrokroužku vychází 1. května. A tohle je naše pozvánka!

Na videa z každý kapitoly se můžete těšit už brzo! A do tý doby to třeba můžete zkusit taky. Pozvěte přátele a provařte se s nima do super nálady! Zlepší vám to den, možná i týden – a hlavně spojí vás jídlo, tak jako spojilo nás. A to je prostě krásný!

Děkujeme všem partnerům, kteří nám pomohli tuhle naši víc jak roční jízdu zachytit a uskutečnit!

A kdo dneska vlastně tvoří Gastrokroužek? A na koho se v kuchařce můžete těšit? 🙂

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Lukáš Hejlík

Strůjce toho všeho. A taky největší šílenec pod sluncem. Copak je normální sehrát za rok přes 400 představení, zmapovat asi tak 6 582 654 gastropodniků po celý ČR a ještě k tomu páchat s náma kuchařku Gastrokroužku? Ano. Není. A my ho za to milujem! (A někdy ho chcem za to taky trošku zabít, protože držet s Lukášem tempo je prostě nemožný. :P)

Budete mít zájem:  Preventivní mastektomie, zákrok, který podstoupila i Angelina Jolie

Lukáš je gastronaut cestovatel, herec (a taky pěkná hérečka), kafeholik, moderátor, model, kámoš pro každou špatnost a největší workoholik… In the whole Milky way!

Lukáše ale všichni dobře znáte. Když ne z televize, tak určitě z magazínů o módě i časopisů o dobrým jídle a pití.

A pokud televizi nemáte a časopisy nečtete, tak to pak samozřejmě chodíte aspoň za kulturou, a to ho pak vídáte na prknech „souboru“ LiStOVáNÍ.

Anebo třeba sjíždíte Gastromapu Lukáše Hejlíka, když jste na cestách po republice, protože na tý najdete nejlepší podniky i z horní dolní.

Že je toho hodně? No, můžu prokračovat klidně dál! Jenže to by pak byl celej článek jenom o Hejlíkovi. 🙂 Ale víte co? Já vážně nevím o ničem, co ten kluk ušatá nedělá – kdysi dávno totiž spoluzaložil i Hip Hop Kemp… A kdy spí? Tak na to byste se museli zeptat jeho krásný ženy Verunky.

„Eunka“ je modelka a maminka jejich dvouletýho syna „Vlčáka“ Vojty, kterej je ale prostě celej Lukáš! Všude je ho plno a miluje společnost. A tak jsme rádi, když s náma Eu i Vlčák paří na „gastru“, co to jen jde!

Markétka „Kitchenette“ Pavleye

Kdyby měl Superman ženu, nosila by modrej trikot s červenou pláštěnkou a „eskem“ na prsou Markétka. Jo, a pod paží by při letu držela Grétku a Rubena a za krkem jako na koni by jí seděl malej Jonas-Izáček.

Markétka stojí za jedním z nejkrásnějších a nejúspěšnějších foodblogů u nás a spolu s ním řídí i svůj internetový obchod nejen s kuchyňským designem Kitchenetteshop.

Kromě toho vede kurzy vaření v Gourmet Academy a přenádherně fotí, takže na ni často narazíte v různých magazínech nejen o vaření a lifestylu.

A pozor, letos chystá ještě svou vlastní dětskou kuchařku a kurzy focení (na který se třeba já úplně děsně těším!).

View this post on Instagram

Trvalo mi par dni, odhodlat se a dat vám sem odkaz na rozhovor, který jsem dělala s milou Stepankou Hojdovou pro její projekt Womens Talks. @stepankahojdovawomenstalks Ale věřím tomu, ze prave takové projekty a otevřená a upřímná účast v nich, má velké poslání a muže mnoha lidem pomoci. Pomoci v těžkém období, se sebereflexi, sebe lecbou.

Pomůže vidět, ze životy ostatních nevypadají běžne tak, jako na FB či IG profilu. Tedy tady jsem já a úplně odkryta. Včera jsme doma oslavili Stedry večer a tak jsem asi naladena, smirena, vdecna, stastna. Odkaz na tento i další rozhovory najdete například tu: www.womens-talks.

com/povidani/ #stepankahojdovawomenstalks Fotila @nicolekotrbovaphotography Moc vás obě zdravím. ????

A post shared by Marketa Pavleje (@kitchenettehome) on Dec 10, 2017 at 1:24am PST

I když si Maki možná i kolikrát myslí, že toho tolik nezvládá, tak my všichni do jednoho jsme přesvědčený, že ve skutečnosti zvládá úplně všechno, a vždycky s jí tak přirozenou lehkostí a grácií.

„Hele, když to dá Markét, tak to dáš taky,“ zaznívá často, když se domlouváme na termínech i vzdálenosti, kde uspořádáme další „gastro“.

Markétku znám z týhle naší party nejdýl. Je pro mě zosobněním ženskosti, harmonie a otevřenosti. Každý setkání s ní vás zahřeje u srdce. Je lásky a síly plná. Obrovsky ji obdivuju, vážím si jí a miluju ji mít kolem.

Manželé v kuchyni: Jirka a Marika z Kitchen story

Mari. Tichá a éterická víla, co má smysl pro detail a krásno. Ať už na talíři, anebo třeba při výrobě šperků a návrzích dřevěnýho nádobí pro jejich společný e-shop s krásnýma českýma výrobkama do domácnosti.

Jirka. Energický kuchař srdcem i duší. Přestože ho živí „obchodní ředitelování“, já bych ho prostě postavila do kuchyně. :))

Jirkovy steaky, Maričiny bábovky a hlavně ta celková pohoda a teplo domova, který z jejich společnosti a kuchyně sálá, je děsně nakažlivý a krásný!

Jirku s Mari znáte určitě z jejich společnýho úspěšnýho blogu Kitchen Story, z rubriky FOOD v magazínu Marianne a hlavně z jejich nový přenádherný kuchařky Manželé v kuchyni, který jsem asi z jedný osminy kmotřičkou. Heč! 🙂

Darina Křivánková

Darina je šéfka každým coulem! A nejen proto, že je bývalou šéfredaktorkou časopisu Gurmet a dneska řídí časopis F.O.O.D.

Dari je prostě člověk, kterej zvládne úplně všechno, i když má někdy pocit, že je „ve smrti“ a nestíhá. Darinka je dříč a má schopnost pustit se do dvaceti projektů naráz, který si vymyslí třeba i pouhý den před deadlinem.

Je na sebe tvrdá a na nás taky. Očekává vždycky tu nejlepší kvalitu a dobře odvedenou práci, i přesto je celým svým srdcem punkerka, která nezkazí žádnou srandu.

Ba co víc, je originální, miluje černej humor a nebojí se upíct ani dort pejska a kočičky… a tím tak popřít celý Čapkovo dílo. No fakt. Nekecám! Koukejte! :))

Dort pejska a kočičky podle Josefa Čapka

Co jste obědvali na Nový rok? Čočku kvůli penězům? Vepřové koleno na posílení kloubů? My vyzkoušeli recept pejska a kočičky od Josefa Čapka. Takže vy už nemusíte. Dobrou chuť!

Zveřejnil(a) Časopis Reflex dne Pondělí 1. leden 2018

Darina a její nápady jsou úplně boží! A její jídlo je hříšně dobrý, takže věřím, že i ten dort musel chutnat prostě báječně! 😀

Adélka – Došelkaramelová – Hálková

Adélku znám ještě z dob, kdy byla šéfredaktorkou v nakladatelství Smart Press. Od tý doby už uteklo ale hodně vody. Teď má Adélka nakladatelství svoje. Jmenuje se Došel karamel.

Na svým kontě má kuchařky oceněný na celosvětových soutěžích, kde se umísťujou na prvních třech příčkách, a tak jsme úplně nejradši, že ji máme a že nám s tou naší pomáhá!

Adélka je holka do nepohody, veselá pařmenka, posledních pár týdnů na chvilku zkrocená svou čerstvě narozenou Andělkou. A má snad nejveselejšího chlapa pod sluncem. Vážně! Já jsem snad neviděla Marka se nesmát od ucha k uchu. 🙂

George „Becherovka“ Němec

Barman roku v australském Sydney a pro mě nejlepší barman na celým širým světě. Ale jako úplně vážně. Tenhle kluk posbíral po světě tolik cen z barmanských soutěží, až… no až je to prostě skoro trapný. :))

George byl jedním z mála prvních, kteří se vydali do zahraničí už v roce 2001, „zatnul zuby“, vydržel a tím pomohl vytvořit základy pro dnešní úspěšnou platformu barmanů u nás i ve světě!

Do naší party George – kromě těch nejlepších a nejoriginálnějších drinků – vnáší hlavně eleganci a radost ze života. Kapitoly s ním jsou jedny z nejveselejších a nejstylovějších. A ne. Není to jen tím alkoholem.

Na hausbótu se vžil do role kapitána, na chatě u Lukáše do sedláka, na vinici do Bakcha… je s ním vážně děsná sranda!

Je taky celosvětovým ambasadorem (dostal se mezi TOP 4 na světě!) našeho nejznámějšího českýho bylinnýho likéru Becherovka a spolutvůrcem a provozovatelem nejnavštěvovanějšího digitálního portálu v ČR – atbars.com, který se zaměřuje na nápojovou kulturu (18+).

Se svojí krásnou přítelkyní Káťou jsou nedílnou součástí našich gastrodýchánků. Jsme rádi, že vás máme!

Káťa a Lucka z Taste of Place

Dvě kamarádky, Káťa a Lucka, spolu vedou překrásnej stylovej blog Taste of Place, kterej byste určitě měli znát!

Káťa momentálně studuje v Izraeli, ale jinak nám pomáhala s přípravou všech receptů a jejich foodstylingem. Je nás vážně banda, takže tohle nám ohromně pomáhalo, chybíš nám, Káťo!

No, a Lucinka, ta nám tu kuchařku celou fotí!

Miluju její styl, je to profík jako blázen a vůbec nechápu, jak nás všechny stíhá zachytit. Jsme nejvíc rádi, že jsme ji ukecali a že do toho obě holky šly s náma.

  • Holky mají za sebou už taky jeden společnej počin, krásnou kuchařku Máma mele vločky od Martiny Dvořákový.
  • Obě jsou veselý, extrémně spolehlivý, strašně hodný a prostě je máme děsně rádi!
  • PS: Všechny fotky použité v úvodu článku jsou Luciiným dílem.

Adam a Milan z Taste of red

Nejvtipnější duo celýho Gastrokroužku! To je Adam a Milan z Taste of red.

Jeden (Adam, vpravo) pořád mluví a druhej (Milan, vlevo) pořád mlčí.

Přítel Káti z Taste of Place (a můj nejlepší kámoš ze základky) Adam a Milan, přítel Lucky, se rozhodli založit si blog vlastně hlavně proto, aby s náma „mohli“ vařit, když nám Káťa odjela studovat do Izraele, a co víc! Někdy se to dá i jíst. 😉

Kecám. Jejich recepty jsou skvělý! A prostě nás baví. Koukejte, jak jsou jiný a neotřelý, myslím, že vás budou bavit taky!

Nové video od fenomenálního dua Taste of Red. Milan mi dneska namlel.

Zveřejnil(a) Adam Dvořák dne Středa 18. říjen 2017

Marek Jarkovský

Marek je náš nejlepší kameraman. To, co vidíme v klipu tady teď my všichni, on umí nejenom parádně natočit a bezvadně sestříhat, ale hlavně umí tomu celýmu hýbacímu příběhu vdechnout duši a styl.

Přestože kolikrát člověk ani neví, že ho snímá kamerou, mrká mu objektivem přes rameno, když krájí anebo když zrovna strašně nadává, protože něco připálil, Marek je vždycky u toho. Nic mu neuteče, a ještě se potutelně usmívá, nestyda!

Budete mít zájem:  Afrodiziaka – co to je a co do nich patří?

Díky, že jsi v tom všem s náma, Máro!

…No. A pak moje maličkost. Ale mě už přece taky znáte. 😉

V kuchařce Gastrokroužku máme navíc i několik vážených hostů. Namátkou třeba kreativní šéfkuchařku Ambiente Janičku Bilíkovou, šéfkuchaře olomoucké Entrée Restaurant Přemka ForejtaStáničku Mutlovou alias Punk Rock Cakes…

Těšíme se, že se těšíte na kuchařku s náma! Dali jsme do ní všechno nejkrásnější z nás všech. 🙂 Budeme moc rádi za reakce, za sdílení a podporu. Moc vám děkujeme!

PS: „A Jájo, kdy budeš mít svoji kuchařku?“ Ptáte se mě… tak tohle, to je ona. Ta naše! Takhle mě to baví a dává mi to smysl. S kamarádama a s celou tou srandou kolem.

Svatební tabule podle Gastrokroužku – MILE magazín o svatbách a oslavách

  • Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo
  • GASTROKROUŽEK I JÍDLO SPOJUJE I KUCHAŘKA I BLOGEŘI I FOODBLOG 
  • Jídlo spojuje.

A spojilo i partu Gastrokroužku, která v květnu miulého roku vydala svou první kuchařku. Společně se v ní vydali na hory, kde na plotně bublalo kyselo a chalupou voněly lívance, spolu naskákali do vlaku, jak jinak než se zabalenou svačinkou pro případ nouze. Společně taky u velkého stolu oslavili Velikonoce nebo se vydali na jižní Moravu, kde se po práci na vinici se sklenkou vína pustili třeba do škvarkových placek. Svatební hostinu sice v kuchařce nenajdete, ale o tipy této gastroparty rozhodně nepřijdete. Jak tedy vypadá dokonalé svatební menu sestavené představiteli Gastrokroužku?

Lukáš Hejlík: herec, bloger, autor projektu Gastromapa Lukáše Hejlíka

Musím říct, že na své svatbě jsem dokonalé svatební menu skutečně měl. A to všechno díky Marice a Jirkovi, kteří nám hostinu připravili. Všechny recepty na svatební jídla, která se objevila na našem stole, pak vyšly v jejich kuchařce Manželé v kuchyni. Na naší svatbě jsme byli jen 4, kromě nás dvou to byla právě Marika s Jirkou, kteří zastali úlohu svědků i kuchařů zároveň.

V menu pro 4 byly dva druhy svatebních rolek, jedna s křenem a druhá s prosciuttem a chřestem. Následovala cuketová polévka, pstruh s jarní zeleninou a ořechový dort od Maričiny babičky Emilky, který zdobily jedlé květy. Tahle 4členná hostina proběhla na zahradě naší chalupy a všechno kolem se zelenalo. Prostě vysněná svatební hostina!

Marika a Jirka Kučovi: blogeři, autoři knížky Manželé v kuchyni

Atmosféru na svatbě tvoří mimo jiné také jídlo, které se na svatbě servíruje. Při výběru svatebního menu je důležité brát ohled nejen na místo konání, ale i na sezónu.

Není nad to, když si hosté můžou pochutnat na skvělých surovinách plných chuti v době, kdy jsou suroviny v té nejlepší kondici.

Svatební menu má být nejen nápadité, ale především lehké na trávení, aby hosté po posledním soustu neměli potřebu si jít na 20 minut lehnout.

Při volbě jednotlivých chodů bychom klidně vystřídali klasickou hostinu jako takovou za rautové stoly.

Vzhledem k tomu, že se musíme ze zdravotních důvodů vyhýbat určitým surovinám, víme, v jak obtížné situaci se mohou ocitnout někteří z hostů, když před nimi přistane talíř s jídlem, na které jejich tělo špatně reaguje.

U rautu máte jistotu, že si každý najde to své. Naším rautovým výběrem je jednoznačně tatarák ze pstruha, variace různých salátů, roastbeef nebo pečená selečí kýta. S rautem člověk nikdy nešlápne vedle! 

Darina Křivánková: šéfredaktorka časopisu FOOD

Nevím proč, ale na svatby mě většinou zvou, když chtějí, abych tam uvařila nebo napekla, případně obojí. Vždycky je to krásná, ale trochu adrenalinová práce, svatbu prostě nikomu nechcete zkazit. Ono to vždycky dobře dopadne, ale to dopředu prostě nikdy nevíte.

Svůj svatební den mám tak nějak v mlze a věřte nebo ne, vůbec si nepamatuju, co jsme to tehdy jedli. Budiž mi omluvou, že už je to hodně dávno.

A navíc už tahle svatba ani neplatí… A vyhlídka na tu další je taková čistě hypotetická, takže následující řádky jsou v režii bujné fantazie.

Přestože miluju thajskou a vietnamskou kuchyni, neustále vyhledávám nové chutě a zkouším – jíst i vařit – nová jídla, na svatbě bych chtěla tu největší klasiku klasik a naprostou jednoduchost.

Takže… skvělou šunku od kosti s křenem, vývar s játrovými knedlíčky a pořádný smažený řízek z přeštické krkovice a k tomu tradiční bramborový salát. A místo dortu klidně štrůdl nebo bábovku.

Nejspíš proto, že tohle jídlo ve mně evokuje pocit naprostého klidu a bezpečí, pocit útulného domova, kde ráno voní kafe s mlíkem, vrní pes a přede kocour. A taky je skvělý dát si řízek se salátem druhý den ráno v kocovině. Takže plán by byl! 

Text: Zuzana Bartíková, Foto: Anna Édes,Fotím

Spojilo nás jídlo aneb Co se naučíte, když chcete udělat kolektivní kuchařku

Ano, je to taková malá domů, ale nemůžu si pomoct. Následující řádky berte jako inspiraci a jako sdílené zkušenosti, které lze volně aplikovat na libovolné kolektivní dílo. Začalo to nevinně.

Můj kamarád Lukáš Hejlík (seznámili jsme se ještě v dobách, kdy on byl především herec a já filmový kritik, spojila nás láska k jehněčímu masu) se potřeboval jednou za čas dobře najíst. Tak začal pořádat mejdany, na nichž hosté vařili.

Začala se kolem něj sdružovat spousta zajímavých lidí s nadšením pro dobré jídlo. Vznikl Gastrokroužek.

Funkce drába je nezbytná

Měsíc co měsíc jsme udělali mejdan a navařili. Po nějaké době to začalo vypadat jako koncept, protože večery měly svá témata a leckdy byly i výjezdní. Díky Lukášově zabejčilosti jsme se scházeli skutečně pravidelně.

V tom tkví zásadní sociální aspekt jídla! Pak se objevil nápad vydat z našich mejdanů kuchařku. Postavili jsme se k tomu jako k výzvě a upřímně se všichni báli, že ve chvíli, kdy se zábava změní v práci, půjde kouzlo akce a, nedej bože, i přátelství do kytek.

Tak trochu to viselo ve vzduchu rok a půl, kdy jsme na knize pracovali.

Projekt neměl velitele, který by měl právo veta, o všem se hlasovalo, vše se řešilo kolektivně. Je to nesmysl, nikdy to nedělejte, i když ve výjimečných případech – jako byl ten náš – to může fungovat. Srážka eg se naštěstí nekonala.

Co se naopak dokonale osvědčilo, byla funkce drába, naháněče a neúnavného organizátora, toho takový projekt potřebuje, bez něj to prostě nejde… Jenže Lukáš Hejlík je na světě jenom jeden, jeho pracovní den má zhruba 28 hodin, jakkoli je to proti fyzikálním i jiným zákonům, a s největší pravděpodobností se ty dvě hodiny, co spí, dobíjí ze zásuvky.

Existuje-li fungující koncept, nesnažte se ho zkrotit jen proto, že má vyjít knižně. Stačí jen líp plánovat, na náhodu spoléhat jen trochu a být profesionální.

Naše mejdany jsme rozklenuli mezi školní jídelnu, grilovačku na koňském pólu, dušičkovou party na faře, narozeninovou oslavu na hausbótu… Atraktivní lokalita je základ, recepty se pak už sypou samy.

To, že budou přitažlivé a budete mít na výsledné jídlo chuť, plyne z toho, kdo je pod nimi podepsaný – v našem případě to jsou úspěšní foodbloggeři Markéta Pavleye, manželé Kučovi, Jana Králiková + já a Lukáš. A k tomu hromada hostů, třeba skvělý barman George Němec.

Díky tomu získáte pestrost, jíž by jeden autor nikdy nedocílil.

Neomezujte se jen na recepty, jde o to, předat atmosféru jednotlivých setkání a inspirovat lidi k tomu, že jídlo opravdu může být zábava a může spojovat.

A také potřebujete fotografa s citem pro foodfotografii i zachycení akce. Když dáte důvěru někomu mladému a nadějnému, může se to sakra vyplatit – Lucie Fenclová je jméno, které je dobré si pamatovat.

Jaká kuchařka Gastrokroužku je, nechám na posouzení laskavému čtenáři. Mě dojala. A za jeden z největších úspěchů považuji, že stále platí to, co jsme si dali jako moto: spojilo nás jídlo.

Recept: Cheesecake s bílou čokoládou, mákem a ovocem

I tenhle recept najdete v naší kuchařce. Je můj a je samozřejmě skvělý. Suroviny vystačí tak na 20 skleniček o objemu 160 ml.

Na korpus si připravte: 220 g kakaových sušenek a 70 g másla. Na krém: 250 g kvalitní bílé čokolády, 700 g krémového sýra (Philadelphia), 100 g cukru krupice, tři velká vejce, 180 g zakysané smetany, tři až čtyři lžíce máku.

Na polevu: 500 g mraženého bobulovitého ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, rybíz), čtyři až pět lžic třtinového cukru. Sušenky rozmixujte, přidejte pokrájené studené máslo a umixujte drobenku. Rozdělte ji do sklenek a lehce upěchujte. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.

Krémový sýr a cukr dejte do mísy robotu a protínací metlou umíchejte hladký krém.

Pomalu a za stálého míchání přidejte rozpuštěnou čokoládu, pak jedno po druhém vejce, poté zakysanou smetanu a mák. Krém přendejte do cukrářského sáčku a naplňte skleničky.

Sklenky naskládejte do pekáče, nalijte do něj asi centimetr vody a dejte péct do trouby vyhřáté na 150 °C asi na 20 minut. Mražené ovoce dejte do hrnce a pomalu vařte. Přidejte cukr, promíchejte a na velmi mírném ohni vařte asi 40 minut. Skleničky i ovoce nechte zcela vychladnout.

Pak do každé sklenky dejte dvě lžíce ovocné směsi, přidejte čerstvé bobule, nasekané mandle a sklízejte zasloužený obdiv.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector