Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá

Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá 28.5.2015 / Počet komentářů: 132

Ovesné vločky a snídaně, to jde skoro vždycky dohromady. Jediný zádrhel se po cestě do žaludku vyskytne nanejvýš v tom, že ovesné vločky, aby byly dobré, potřebují buď dostatek tepla, nebo dostatek času, nebo oboje.

Je mi jasné, že se tenhle požadavek ne vždy slučuje s rychlou snídaní v poklusu mezi makeupovým zrcátkem a žehlícím prknem s čistou košilí do práce.

Je mnohdy jednodušší spolknout kus rohlíku, pak si to po cestě do práce vyčítat a dávat si předsevzetí, že zítra už si určitě přivstanete a ovesné vločky uvaříte.

Jenomže jediný akční den v týdnu, kdy můžete něco skutečně udělat a dokázat, je jen a pouze dnešek.

Ovesné vločky k snídani

Takže co s tím, aby se ovesné vločky mohly uhnízdit i na vašem snídaňovém jídelníčku? Je to jednodušší, než se na první pohled zdá.

Ale nejdřív vám vysvětlím, proč nejsou ovesné vločky za syrova, vysypané rovnou z pytlíku, úplně nejšťastnější řešení. Vy je možná ještě sníte, protože vás motivuje vědomí, že děláte něco pro své zdraví, ale ostatní členové rodiny vám v šesti případech z pěti vyhlásí bojkot.

Jako každá surovina, která pochází z obilnin, mají i ovesné vločky před uvařením syrově moučnou, škrobovitou příchuť. A ta zmizí jedině pobytem v teple, anebo se skoro všechna potlačí dlouhým pobytem ve studené tekutině, jako je třeba mléko nebo ovocný džus.

To poměrně dobře vysvětluje, proč si nezapečené směsi ovesných vloček a sušeného ovoce pravidelně kupují jen ti nejzapřísáhlejší propadlíci té nejzdravější stravy. Do dětí a mužných drahých poloviček to obvykle nedostanete.

Klidně před nimi můžete argumentovat vlákninou, vitamíny a poměrně vysokým obsahem železa a dalších minerálů, nepomůže to.

Klidně jim můžete vykládat o tom, že sacharidy v ovesných vločkách jsou poměrně složité, takže tělu pak trvá celé dopoledne, než je rozloží na jednoduché cukry, a že tedy dodají energii po mnoho hodin bez pocitu hladu. Nic nepomůže, pokud budete nadále trvat na tom, že vločky zůstanou syrové.

Takže se pojďme konečně podívat na rychlá a dostupná řešení, která vám nebudou komplikovat ráno a přitom vám umožní užít si ovesných vloček a všech jejich nutričních přínosů.

Varianta 1: Dostatek tepla a tekutiny

Slyšeli jste už někdy o vtipné kaši? Tak tady ji máte — vtipnou kaši, čili kaši s vtipem.

Tahle blesková ovesná kaše je základním prototypem všech snídaňových kaší. Od ní už se můžete pouze zlepšovat. Rozhodně není dokonalá a vyžaduje mikrovlnku, ale odvozenou verzi pro jeden kastrůlek a jednu plotýnku z ní bez problémů vydedukujete sami.

Bezpodmínečně budete potřebovat drcené ovesné vločky, protože s těmi celými už byste se při přípravě zbytečně zdrželi a ani v té rychlosti nedosáhli tak krémového výsledku. Potřebovat dále budete jednu misku vhodnou do mikrovlnky a jednu menší misku, do které si hotovou kaši naservírujete.

V tomto vás prosím na kolenou: stejně jako nejíte jídlo rovnou z kastrůlku (viďte?!?), tak byste ani neměli podávat jídlo v misce, ve které jste kaši vlnili.

Kaše musí přejít varem, aby získala výslednou podobu, takže značně zpění a vystoupá a ušpiní mísu po celém jejím vnitřním povrchu.

A měli byste vědět, že výborně ušpiní i vnitřek vaší mikrovlnky, pokud nepoužijete misku dostatečně velkou.

Stále čekáte, jak že z vás tahle vtipná kaše učiní chytřejšího člověka? Lidský mozek spotřebuje během dne mnoho energie, aby správně fungoval. Intenzivně bádající vědci mají stejný kalorický výdej, jako těžce pracující horníci v dole.

Takže nezapomeňte, prosím pěkně, jíst i s ohledem na váš mozek, ať jste celý den v duševní kondici.

Na otázky, kolik přijatého cukru mne stálo napsání mé poslední knížky Snídaně u Florentýny, do které jsem zařadila i tento recept, však nebudu odpovídat.
 
 

Ovesná kaše z mikrovlnky, tzv. vtipná Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá

Suroviny

  • 30 g drcených ovesných vloček
  • 200-250 ml mléka, podle toho, jak hustou kaši máte rádi
  • špetka soli
  • cokoli na ozdobení a ochucení kaše: kakao, strouhaná čokoláda, vanilkový cukr, strouhané ořechy, máslo, zavařenina, ovocný sirup, čerstvé ovoce a tak podobně

Postup

  1. Ovesné vločky osolte a smíchejte se 150 ml mléka. Vložte do mikrovlnky a v dostatečně velké misce (aspoň s třikrát větším objemem, než zaujímají vločky s mlékem) při plném výkonu přiveďte k varu. Trvá to zhruba 2 minuty, podle výkonu tohoto kuchyňského zázraku. Akci nenápadně sledujte přes dvířka, jakmile vločky zpění v celém svém objemu, nechte je vařit jen 5-10 sekund, pak jim nemilosrdně vypněte mikrovlnný příkon a vyjměte je ven.
  2. Přilijte k nim zbytek mléka, rozmíchejte a nechte chvíli odpočívat na kuchyňské lince. Zatím se třeba osprchujte nebo si uvařte kávu a čaj.
  3. Po pěti minutách znovu vložte uvařené vločky do mikrovlnky, tentokrát už jen prohřát na teplotu, jaká je vám příjemná. Přendejte na talíř, ozdobte, ochuťte a popřejte si krásné ráno.

https://www.kucharkaprodceru.cz/ovesne-vlocky-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 

Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:

Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá
 

Varianta 2: Dostatek času a tekutiny

Další možností je ovesná kaše přes noc, která bobtná v lednici, zatímco v klidu spíte. Poprvé s tímhle konceptem přišel pán, jehož jméno jistě znáte. Chtěl kvůli výživným látkám ponechat ovesné vločky syrové, ale zároveň věděl, že jim musí nějak zlepšit chuť.

Uležení přes noc v lednici je u tohoto receptu naprostá nezbytnost. Už asi tušíte, že ten pán byl švýcarský doktor Bircher, který se inspiroval stravou švýcarských horalů. Na svou dobu vcelku průlomově začal doporučovat nejen konzumaci syrové zeleniny a ovoce, ale i nevařených ovesných vloček. Udělal tak z obyčejných surovin manu nebeskou, byť byl teprve čas na snídani.
 
 

Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá

Suroviny

  • 40-50 g ovesných vloček, celých (tedy nikoli jemných nebo drcených)
  • 120-150 ml mléka
  • 1 středně velké jablko
  • zhruba 1/2 citronu
  • 1 lžíce medu
  • 1 kelímek hustého smetanového jogurtu
  • pár ořechů nebo mandlí
  • pár rozinek

Postup

  1. V předvečer smíchejte vločky s trojnásobkem své hmotnosti mléka a uložte přes noc do lednice. Vločky do rána nabobtnají, báječně zjemní a především do sebe vstřebají téměř všechnu tekutinu.
  2. Jablko rozčtvrťte, odjádřete a se slupkou nastrouhejte nahrubo. Ihned zakápněte šťávou z poloviny citronu a promíchejte, aby ovoce zbytečně nehnědlo. Ochuťte medem, množství záleží na přirozené sladkosti jablka.
  3. K ochucenému jablku přimíchejte nabobtnané vločky i se zbytkem mléka a jogurt. Rozdělte do misek. Ořechy nasekejte nahrubo, a společně s rozinkami jimi posypte hotové müsli. Jezte obratem.

Poznámky, rady, tipy:

Běžný jogurt směle zaměňte za jogurt řecký (tedy tučnější) či dokonce za ušlehanou šlehačku: podle toho, na jaké výkony se dnes cítíte. Vyhnout se můžete i namočení do mléka, jde to i s jablečným nebo pomerančovým džusem.

https://www.kucharkaprodceru.cz/ovesne-vlocky-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 

Varianta 3: Dostatek suchého tepla

Už jsem napsala, že zapečené müsli rozhodně chuťově vyhrává nad müsli nezapečeným. V některých domácnostech dokonce kontumačně.

Bylo by však bláhové se domnívat, že se tak stalo především na základě přidaného cukru. Ono to totiž jde i bez něj.

Důvod, proč je zapečené müsli vždycky lepší, je ten, že se teplem některé sacharidy rozloží, müsli zesládne a ztratí syrovou příchuť.

Z vloček a pár dalších surovin velmi snadno připravíte hromady a hromady domácího zapékaného müsli (také se mu říká granola). Je jen na vás, kolik do něj přidáte cukru, oříšků a sušeného ovoce, jak ho dochutíte kořením a zda se vrhnete směrem k dekadentním čokoládovým variantám. Možné je tu všechno.

Základní kuchařská dávka na jeden plech činí čtvrt kila vloček a asi tak stejné množství oříšků, semínek a sušeného ovoce. Máte-li horkovzdušný oběh v troubě, snadno si najednou poradíte se dvěmi nebo třemi dávkami, každou jiného ochucení. Počítejte však se zvýšenými nároky na skladovací prostory následně.

Tohle müsli jezte jen tak, nasypané na jogurt, v doprovodu trochy čerstvého ovoce, když zrovna nějaké bude poblíž. Anebo zalité teplým mlékem. Víc vaření se od vás neočekává, to už jste si odbyli při pečení.

A ještě jedno upozornění. Tohle domácí müsli je tak dobré, že se vám bude vypařovat i ze vzduchotěsné nádoby, do které ho zavřete.

Recept můžete brát jako své vlastní soukromé východisko pro další a další varianty. Vyměňte semínka za jiná, mandle nahraďte ořechy, koření zaměňte za jiné své oblíbené. Nebojte se soli, na tohle množství surovin je jí přesně akorát.
 
 

Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá

Suroviny

  • 250 g ovesných vloček
  • 25 g slunečnicových semínek
  • 25 g dýňových semínek
  • 100 g neloupaných mandlí
  • 50 g třtinového přírodního cukru
  • 5 g soli (1 zarovnaná lžička)
  • 2 g sušeného mletého zázvoru (1 zarovnaná lžička)
  • 2 g mleté skořice (1 zarovnaná lžička)
  • 90 g dětské jablečné přesnídávky (1/2 skleničky)
  • 25 g oleje
  • 70 g tekutého medu
  • 100 g sušených brusinek

Postup

  1. Trochou oleje vymažte mělký plech na pečení a troubu začněte vyhřívat na 160 stupňů.
  2. V míse smíchejte všechny sypké suroviny kromě brusinek. Přilijte přesnídávku, med, zbytek oleje a vše důkladně promíchejte velkou lžící nebo vařečkou. Spíš než pohyby zdola nahoru jsou tu účinné roztírací tlaky o dno a stěny mísy.
  3. Lepkavou směs rozprostřete v nízké vrstvě na plech a vložte do trouby. Pokud máte horkovzdušný oběh, zapněte ho a teplotu snižte na 150 stupňů. Pečte celkem 30-35 minut. V polovině doby pečení začněte müsli pravidelně po 5 minutách promíchávat. Po uplynutí půl hodiny, jakmile müsli zezlátne a přestane být částečně lepkavé, odeberte malý vzorek a nechte ho zchladnout. Je-li po vychladnutí křupavý a dobře se rozdrobí, máte upečeno. Pozor, hranice mezi dobře upečeným a spáleným müsli je velmi nezřetelená, buďte ke konci pečení rychlí a stále ve střehu.
  4. Müsli nechte dobře vychladnout a smíchejte s brusinkami. Obratem vyexpedujte do vzduchotěsné sklenice nebo krabice, jinak začne postupně vlhnout, ztrácet křupavost a kazit se.
Budete mít zájem:  Jak vybrat zubní kartáček

https://www.kucharkaprodceru.cz/ovesne-vlocky-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 
 

Samozřejmě, že existují další chuťové varianty zapečeného müsli. Samozřejmě, že se dá müsli zapéct i bez cukru. Samozřejmě, že není problém si doma udělat své vlastní müsli tyčinky. Samozřejmě, že jsem zdaleka nevyčerpala téma obilninových kaší ke snídani nebo způsoby, jak využít ovesné vločky.

Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá

Stáhněte si tuto kuchařku zdarma, najdete v ní spoustu další snídaňové inspirace.

 
 

 

Štítky:bircher müsli, granola, müsli, ovesná kaše, ovesné vločky, snídaně, zapečené müsli, zdravá snídaně

Rozhovor: Naše Kaše

Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá

Tak tady máme další rozhovor z Instinktu, který vyšel asi před dvěma týdny a  o kterém jsme s editorem pracovně mluvili jako o „veselé kaši“. Já sama jsem si Jany a Davida z Naše Kaše všimla už loni na Apetit pikniku, hlavně kvůli jejich sloganu Chutná líp, než vypadá. Lajkla jsem si je na Facebooku, napsala na to interview list a záviděla Pražákům, že si můžou kupovat kaše. Pak jsme pořádala cupcake cup, přemýšlela o sponzorech a uvědomila si, že mě samotnou by výhra kaší dost nadchla. Tak jsem zkusila napsat mail. Asi za minutu mi došla odpověď. David měl pro mě zrovna taky rozepsaný mail, ve kterém mi dával vědět, že se s Janou chystají do Brna a zvou mě na oběd a chtějí mi předat na ochutnávku jejich kaše! Tak jsme u toho sfoukli i ten rozhovor a tady je. Byl to pro mě jeden z nejmilejších rozhovorů vůbec, který pak byla radost psát. Z Davida, Jany i kaší totiž sálá tolik pozitivní energie, že jsem ji měla po našem setkání na rozdávání. A kaše jsou skvělé! Můj favotrit je Kokočokosen a těším se, až ochutnám i nové slané verze.

Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá

Herečka
a kameraman. Zní to jako klasická lovestory, ale přesto je zatím něco víc. Když
se Jana Burešová a David Borozidis seznámili na natáčení v malé obci na
Vysočině, zjistili, že sdílí vášeň pro dobré jídlo. Rozhodli se společně
založit firmu Naše Kaše a od loňského léta vaří snídaňové kaše nejen pro sebe,
ale i do dvaceti obchodů v Praze a Brně.

Jak se to stane, že
dva lidé z úplně jiného oboru napadne vařit a prodávat kaše?

Jana: Já jsem
kaše dlouho snídala a snažila jsem se vymýšlet pořád nové příchutě a objevovat
různé, dnes zapomenuté suroviny.  Už jako
malá jsem si v restauraci vždycky dávala to, co neznám, abych mohla
poznávat nové chutě. David napřed kolem kaší chodil a pozoroval je spíš
zpovzdálí, až jednou taky ochutnal.

A protože jsme oba vyloženě snídaňové typy,
začali jsme pořádat zvát i přátele, dávali jim kaše ochutnat kaše a
zjistili, že chutnají skoro všem.

Často nám říkali, že by je nikdy nenapadlo
suroviny takto zkombinovat, většina z nich znala třeba jen ovesnou a
krupičnou kaši z dětství, zatímco my jsme používali třeba pohanku, nebo
jáhly.

To ale bylo pořád jen
pro kamarády.

Jana: Takovým
startem se ale stal Apetit piknik, po něm se to všechno rozjelo.  Je to prodejní akce, kam se mohou hlásit
amatérští kulináři, nebo profesionální prodejci a nabízet svoje výrobky.

Přihlásili jsme se samozřejmě do amatérů, ale když nám před akcí přišly veškeré
podklady, zaskočilo nás, že tam jsou celkem přísné podmínky. Víc jsme to ale
nezkoumali. Pak jsme se náhodou dozvěděli, že nás omylem zařadili mezi
profesionály, ale kvůli kapacitním důvodům už se mezi amatéry nešlo přesunout.
Tak jsme to zkrátka zkusili.

Alespoň nás to nakoplo,  Protože jako „profesionálové“ jsme si na naši
premiéru museli zařídit veškeré hygienické a jiné záležitosti.

Jak to probíhalo, byl
o kaše zájem?

David: Navařili
jsme kaše,  dali do krabiček, ozdobili
barevnou páskou s puntíky a čekali, co se bude dít.

Když jsme dorazili na místo
a všude viděli dokonale nazdobené cupcakes a další krásné zákusky, řekli jsme
si, že nalákat mlsné jazýčky návštěvníků  bude asi fakt těžké.

Kaše na první pohled
přece jen nevypadají nejlépe, i proto jsme zvolili slogan Chutná líp, než vypadá, který nakonec přesvědčil stovky lidí
. Ti chodili, ochutnávali a ochutnávali,  A nakonec i nakupovali.

Jana: Taky se nás
hodně ptali, kde by se daly kaše koupit. Do té doby jsme je vařili jen pro sebe
a pro kamarády a byli jsme překvapení, že by to takto skutečně mohlo fungovat.
Vůbec jsme si nedovedli představit, že bychom kaše skutečně mohli nabízet ve
velkém. Dnes už je prodáváme na 20 místech, zatím v Praze a v Brně.

Nabídky
z obchodů už pak přicházely samy?

David: Bydlíme
kousek od jednoho z farmářských obchodů Sklizeno, kam Jana chodila často
nakupovat a pořád mi o něm vyprávěla. Na Apetit pikniku jsme dostali stánek
přímo naproti nim, tak jsme si navzájem vyměnili kontakty a tak vlastně
proběhla první spolupráce. Pak se to začalo postupně rozšiřovat do dalších
poboček i do jiných obchodů.

Zatím kaše dodáváte
do Prahy a nově i do Brna, plánujete i jiná města?

David: Rádi
bychom, ale řešíme problém s transportem. Jsme na to totiž stále jen sami
dva a rozvozy chceme řešit ekonomickou a zároveň ekologickou cestou.

To se nám
povedlo teď v Brně, sehnali jsme pána, který jezdí každé pondělí pracovně
do Brna. Vtipné je, že se nám ozvala jeho manželka, takže on sám to možná
napřed ani nevěděl.

 Původně jsme chtěli
spolupracovat s firmou Student Agency a využít kousek zavazadlového prostoru v
jejich autobusech, ale bohužel momentálně nemají volnou kapacitu.

Jana: Chvilku
jsme přemýšleli, že kaším normálně koupíme jízdenku, posadíme je na autobus a
v Brně je někdo vyzvedne a je to. Kaše by navíc ani nechtěla časopis, nebo
cappuccino, jako to v autobusech bývá, takže by to ve finále bylo
oboustranně výhodné. Možná to zkusíme vyjednat pro další města.

  • Jak to vlastně celé
    funguje, kaše vaříte každý den?
  • David: Vaříme
    vždy celou neděli, v noci se kaše chladí a ráno rozvezeme krabičky do
    obchodů na celý týden.
  • Hotové kaše vydrží
    tak dlouho čerstvé?

David: Ano, máme
to otestované v laboratoři. Trvanlivost je stanovená na šest dnů, ale
některým obchodníků to pořád připadá málo, jsou zkrátka zvyklí na trvanlivější
produkty. Objednávek  ale máme více a
více  tak že časem budeme pravděpodobně
vařit i víckrát týdně. Teď vaříme na týden přes 500 porcí kaší, což je celkově
asi 75 kilo.

To všechno zvládáte
sami dva?

Jana: Teď nám
začali kamarádi pomáhat s balením, protože to už jsme po celodenním vaření
nezvládali. Máme ale pronajatou profesionální kuchyň a s dobrým vybavením,
které urychlí čas, takže se to dá.

Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá

Myslíte si, že vás prodej
kaší může uživit?

David: Myslím, že
časem určitě ano.  Teď navíc plánujeme
přidat ještě pomazánky, budou to takové Naše kaše naslano, takže budeme mít
širší sortiment , který může zaujmout i nové zákazníky.

V současné době
nabízíte pět druhů sladkých kaší z různých obilovin, jak vznikaly
jednotlivé receptury?

David: Na začátku
jsem si myslel, že Jana jí nějaké divné zrní, ale zjistil jsem, že je to
opravdu dobré. První kaše vznikaly stylem „použijeme
to co je právě doma“.
Postupně jsme začali oba více přemýšlet  o nejlepších kombinacích.  S blížícím se  Apetit piknikem jsme recepty na Naše kaše ustálili
tak, aby byly jednotlivé druhy co nejodlišnější a jedinečné.

Všechny kaše vaříte z
bezlepkových obilovin a navíc bez mléka a bez cukru, proč?

Jana: Ani jeden
z nás není celiak a nejsme ze zásady proti lepku, ale máme pocit, že je
v dnešní době trochu přelepkováno. Když můžeme využívat suroviny, které
jsou bezlepkové přirozeně, tak proč toho nevyužít.

 Navíc  často
jde o suroviny, které jsou pro nás tradiční, ale bohužel už trochu zapomenuté.
Tak jsme to vzali jako výzvu, tyto přírodní poklady zase vzkřísit. A bez mléka a bez
cukru si sami  kaše vaříme od začátku.

Není to potřeba, kaši osladí ovoce.

Nebojí se lidé, že
kaše nebudou dobré, protože působí příliš zdravě?

David: To se nám
stává neustále, většina lidí si myslí, že jakmile je něco zdravé, nebude to
dobré. Proto hodně dbáme na ochutnávky, ať se sami přesvědčí, co se v krabičkách
ukrývá. Je jasné, že se nemůžeme do chuti trefit každému, ale většinou jsou i
ti počáteční skeptici příjemně překvapení. A to nás těší nejvíce. Už máme i své
stále zákazníky, kteří chodí pro kaše pravidelně.

Čekali jste, že ani
ne za rok budete mít takový úspěch?

Budete mít zájem:  Co je vlastně špatně na uzeninách? Horší než tuk jsou ftaláty

Jana: Vůbec ne,
jsme mnohem spokojenější, než jsme si kdy mysleli, že budeme.

David: Dva blázni
začali míchat kaši a takhle to dopadlo. V to jsme nikdy nedoufali a moc
nás to těší.

Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá

Jana Burešová se narodila 22. 2. 1984
v Olomouci. Vystudovala herectví na Vyšší odborné škole umění ve Zlíně a byla
členkou činohry Moravskoslezského divadla v Olomouci. Žije v Praze,
pracuje v reklamní agentuře a s partnerem Davidem Borozidisem založila
firmu  Naše kaše.

David Borozidis se narodil 12. 1.
1985 v Mladé Boleslavi a vystudoval kameru na Vyšší odborné škole filmové
v Písku. Je členem umělecké skupiny Popojedem production, která se věnuje
natáčení videoklipů, dokumentů a reklamních spotů. Žije v Praze a je
partnerem Jany Burešové, se kterou v loňském roce založili firmu  Naše kaše

Naše kaše je firma Jany Burešové a Davida
Borozidise, která je výrobcem snídaňových kaší.

V nabídce mají pět různých
druhů : Jáhlová s jablky a mandlemi, Rýžová s kokosem a čokoládou, Pohanková se
švestkami a mákem, Quinoová s datlemi a citrónem a Kukuřičná s perníkovou
meruňkou.

 Všechny kaše jsou z přirozeně
bezlepkových obilovin, bez chemie, cukrů a mléka. Firma na trhu funguje méně
než rok, a přesto dodává již do 2O obchodů v Praze a v Brně a kaše
nabízí i na farmářských trzích.

Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá

Foto: Naše Kaše

8 nejlepších ovesných kaší k snídani

Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá

Snídaně je prvním jídlem, kterým bychom měli zahájit každý den. Chutná a vyvážená snídaně potěší nejen naše chuťové pohárky, ale dodá nám především potřebnou energii, abychom mohli správně fungovat. Proto se dnes podíváme na tipy, jak připravit zdravé kaše, které nakopnou náš metabolismus.

Pečená ovesná kašeChcete-li si dopřát pro změnu trochu jinou snídani, zkuste pečenou ovesnou kaši. Ovesné vločky jsou zdrojem mnoha minerálních látek, vitamínů, vlákniny a dalších živin, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho organismu.

  • Počet porcí: 3 – 4 porce
  • Ingredience:1 hrnek ovesných vločekšpetka sušeného zázvorupůl lžičky prášku do pečivapůl lžičky skořicešpetka soli1 hrnek ovesného mléka1 lžíce medu2 broskve
  • hrst kustovnice čínské (goji)

máslo k vymazání pekáčku

Postup:Nejprve smíchejte ovesné vločky s kypřícím práškem, špetkou soli, skořicí a zázvorem. Poté vyšlehejte mléko spolu s vejcem a medem a tuto tekutou směs přilijte k ovesným vločkám. Vše pořádně promíchejte.

Mezitím si nechte rozpéct troubu na 180 °C a připravte si menší zapékací mísu vymazanou máslem. Do mísy vrstvěte střídavě vločky s plátky broskví a posypte goji. Pečená ovesná kaše je hotová přibližně za půl hodiny. Při servírování ji můžete ještě vylepšit pár kapkami medu nebo lžící dobrého bílého jogurtu.

A pokud kaše nezmizne z pekáčku již během snídaně, můžete si ji dopřát i coby chutnou studenou svačinku.

Fitness ovesná kašeVěděli jste, že ovesné vločky jsou jednou z nejoblíbenějších fitness surovin? Je to dáno především tím, že tělu dodávají velké množství energie v lehce stravitelné podobě. I proto je je fitness ovesná kaše vhodná nejen k snídani, ale její účinky oceníte i před či po náročném tréninku.

Pokud ke kaši navíc přidáte kvalitní proteiny, jako v našem receptu níže, podpoříte tím nejen růst svalů, ale i regeneraci poničených svalových vláken.

Mezi oblíbené proteiny patří například kakaový protein, který se skládá z nepraženého raw kakaa, výživné spiruliny a dobře stravitelných bílkovin v podobě konopných, slunečnicových, chia a dýňových semínek.

Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá

  1. Počet porcí: 1
  2. Ingredience:80 g ovesných vloček hrnek mléka
  3. 30 g kakaového proteinu

hrst oříškůhrst rozinekčerstvé ovoce dle chuti

Postup:Do malého hrnce nalijte mléko a přiveďte jej k varu společně s 30 g kakaového proteinu. Mezitím si do misky připravte ovesné vločky. Jakmile bude mléko vařit, smíchejte jej s ovesnými vločkami. Směs pořádně promíchejte a nechte lehce vychladnout. Ovesnou kaši posypte oříšky a rozinkami. Popřípadě můžete dozdobit vámi oblíbeným čerstvým ovocem.

Dietní ovesná kašeOvesné vločky nemusí být nutně součástí jen müsli směsí, ale můžete si z nich připravit i rychlou a dietní snídani. Kromě toho, že jsou ovesné vločky doporučenou surovinou během hubnutí, pomáhají rovněž snižovat hladinu cholesterolu v krvi nebo udržovat optimální hladinu krevního cukru.

  • Počet porcí: 1
  • Ingredience:250 ml mléka / vody50 g ovesných vločeklžička javorového sirupulžíce bílého jogurtu
  • hrst oříšků

hrst čerstvých borůvek

Postup:Do mléka nasypte ovesné vločky a zalijte je mlékem. Takto připravenou směs přiveďte k varu.

Jakmile bude směs dostatečně hustá, zakápněte ji javorovým sirupem, zamíchejte a přelijte do připravené misky.

Do ovesné kaše přimíchejte lžíci bílého jogurtu, přisypte ji oříšky a nakonec přidejte čerstvé borůvky, které díky svému složení napomáhají například odvodňování organismu a účinně pomáhají v boji s nadváhou.

Ovesná kaše bez mléka (s rostlinným mlékem)Nemáte-li rádi mléko či trpíte intolerancí na běžně používané kravské mléko, můžete jej nahradit vodou či rostlinným mlékem. Mezi oblíbená patří například ovesné, sójové či rýžové mléko.

  1. Počet porcí: 1
  2. Ingredience:50 g ovesných vloček350 ml vodyšpetka solibílý jogurtlžíce medušpetka skořicemenší jablko
  3. hrst rozinek

Postup:Směs vody (popřípadě rostlinného mléka), ovesných vloček, kostiček jablka a špetky soli přiveďte k varu a nechte přibližně 3 až 5 minut probublávat, než dosáhne směs požadované hustoty. Hotovou ovesnou kaši ozdobte bílým jogurtem, medem a špetkou skořice.

Ovesná kaše bez vařeníPři přípravě ovesné kaše bez vaření můžete sáhnout buď po instantní kaši, kterou zpravidla jen zalijete horkou vodou, nebo ji jednoduše připravíte podle našeho receptu. Místo hrnce si připravte zavařovací sklenici.

  • Počet porcí: 1 – 2
  • Ingredience:4 lžíce ovesných vloček
  • 4 lžíce mléka

1,5 lžíce chia semínek6 lžic bílého jogurtu

2 lžíce javorového sirupu

Postup:Všechny suroviny nasypte do zavařovací sklenice a důkladně protřepte tak, aby se jednotlivé suroviny promíchaly. Směs můžete již takto nechat, nebo do zbylého místa navrstvěte vámi oblíbené ovoce a sklenici opět uzavřete. Takto připravenou ovesnou kaši uložte do lednice, kde přes noc vločky změknou.

Výhodou ovesné kaše bez vaření je, že vám v lednici vydrží až tři dny.

Věděli jste, že chia semínka obsahují až pětkrát více vápníku než mléko nebo až třikrát více železa než špenát? Kombinací ovesných vloček, chia semínek a javorového sirupu tak tělu dodáte koktejl vitamínů, minerálních látek a dalších živin, které posílí imunitu organismu.

Ovesná kaše s banánemVíte, jaká je jedna z nejoblíbenějších kaší? Jestliže jste hádali ovesnou kaši s banánem, máte bod! V dnešním receptu vám však přinášíme tip, jak netradičně připravit banánovou variantu ovesné kaše.

Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá

  1. Počet porcí: 2
  2. Ingredience:1 hrnek ovesných vloček3 hrnky mlékašpetka soli1 banánpůl lžičky skořice
  3. 2 lžíce medu

Postup:V hrnci nebo hluboké pánvi přiveďte k varu ovesné vločky se špetkou soli a mlékem. Přibližně po 3 až 5 minutách směs odstavte. Mezitím si rozmačkejte banán a smíchejte jej s medem a skořicí a přidejte trochu mléka. Poté si vezměte na pomoc tyčový mixér a banánovou směs lehce rozmixujte tak, aby vznikla hustější banánová omáčka, kterou ovesnou kaši polijete.

Ovesná kaše s jahodamiChcete připravit zdravou snídani, na které si pochutná celá vaše rodina včetně vašich dětí? Zkuste oblíbenou ovesnou kaši se sladkými jahodami.

Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá

  • Počet porcí: 2
  • Ingredience:100 g ovesných vloček3 dl mléka3 dl vody150 g čerstvých jahod1 lžíce cukručerstvá meduňka
  • špetka soli

Postup:Do misky nalijte vodu a přisypte ovesné vločky. Zatímco vločky budou natahovat vodu, ve vyšší pánvičce povařte jahody posypané cukrem. Jakmile se jahody trochu rozvaří, přidejte k nim namočené ovesné vločky, přilijte mléko a vařte přibližně dalších pět minut. Hotovou kaši ozdobte čerstvou meduňkou a nakrájenými jahodami.

Ovesná kaše s jablkemJablka patří mezi nejoblíbenější ovoce u nás. A protože jablka dozrávají na nejedné české zahrádce, nesmíme zapomenout ani na svěží ovesnou kaši s jablky.

Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá

  1. Počet porcí: 2
  2. Ingredience:80 g ovesných vloček1,5 dl vody1,5 dl mléka1 jablko
  3. 25 g másla

20 g cukruhrst namočených rozinek

špetka skořice

Postup:Nejprve zalijte ovesné vločky vodou. Než vločky pořádně vodu nasáknou, na přepuštěném másle opečte na kostičky nakrájené jablko. Jakmile bude jablko dozlatova, přidejte k němu rozinky a vše zasypte cukrem. Poté nechte cukr zkaramelizovat a k jablkům přidejte ovesné vločky a špetku skořice. Směs míchejte přibližně pět minut a poté servírujte.

A protože ke zdravé snídani patří i řádný pitný režim, nezapomeňte si připravit dobrý čaj. K ovesné kaši s jablkem vyzkoušejte například čaj z lněného semínka, které je právem považováno za superpotravinu. Je totiž významným zdrojem omega-3- nenasycených mastných kyselin a dalších důležitých látek.

Jednou z častých výmluv osob, které nesnídají je, že prostě nestíhají. Naštěstí je na trhu k dostání řada instantních kaší, které můžete jíst během pár minut. Instantní kaši rovněž můžete využít jako základní surovinu, kterou si vylepšíte ingrediencemi a kořením dle své vlastní chuti.

Přidat můžete jak čerstvé, tak sušené ovoce, ořechy či semínka, která jsou komplexním zdrojem minerálních látek, vitamínů, bílkovin, vlákniny a dalších tělu prospěšných živin. A pokud vás zajímá, jaké účinky mají semínka na naše zdraví, nezapomeňte se podívat na článek o semínkách.

Autor: Kateřina Doul

Autor Kateřina Doul
Blog-datum 18.4.2017
Suroviny Goji kustovnice čínská, Chia semínka, Javorový sirup, Med, Ovesné vločky, Protein, Rozinky
Recepty Dezerty, Ostatní

Na kaši. Jak se z legrace dvou filmařů stal byznys v trendu slow food

A tenhle znáte? Potkají se herečka a kameraman a začnou vařit kaši. Start tohoto podnikání zní tak trochu jako klišé – oba dělali něco jiného, s gastronomií neměli žádné zkušenosti, ale dnes je z toho úspěch.

„Když se nás kamarádi ptali, co s těmi kašemi pořád blbneme, odpovídali jsme, že je to reklama od Nestlé, které udělalo casting na dva kuchaře, kteří se jim budou nakrucovat v kuchyni, a my že jsme vyhráli, a tak tam hrajeme,“ říká Jana Burešová, která s partnerem Davidem Borozidisem vlastní brand Naše kaše s ročním dvoumilionovým obratem. „Tenkrát tomu všichni věřili.“

Budete mít zájem:  Čekám dítě se svým učitelem

Když se jim ale na první gastronomické party jménem Apetit Piknik v roce 2013, kde Naše kaše zkusili lidem nabídnout, zaprášilo po celém nákladu, jako zábavu to brát přestali a začali makat. Zápal pro podnikání z nich srší dál a hned vidíte, že úspěch se k nim nezatoulal omylem.

Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá

„Uvědomili jsme si, že lidi asi opravdu hledají zdravou alternativu k pseudo přírodním cereáliím s umělým cukrem nebo svačinám nacpaným chemií,“ vzpomíná Borozidis. Tenhle odhad se ukázal jako naprosto přesný a pár na něm postavil celou svou obchodní značku.

„Jak obiloviny, tak ovoce, které pro Naše kaše kupujeme, jsou od biododavatelů, které známe a nebo o kterých máme přehled,“ přesvědčuje Burešová.

„Nezajímá nás přitom ani tak samotný bio trend, který je teď strašně módní, ale opravdu to, aby naše výrobky byly bez chemie, mléka, sóji, lepku a bílého cukru.

Tím, že se na celém procesu osobně podílíme od začátku do konce, víme, že to tak je, a máme klidné spaní.“

Borozidis připouští, že v tomhle je strategie Naše kaše možná trochu neekonomická, protože podnik by si už mohl dovolit víc lidí nebo přístroje, které by výrobu zefektivnily, ale to zatím oba odmítají. Stojí totiž před dilematem.

Firma je sice stále malá (kromě nich a dvou brigádníků v ní nikdo jiný nefiguruje) a obratem spadá mezi mikropodniky, na druhou stranu však vyrobí a rozveze tisíc kaší každý týden, zájem o ni mají jak ve specializovaných obchodech, tak na trzích a už se i stihla zúčastnit mistrovství světa ve vaření kaší.

Zájemci, kteří by chtěli podniku pomoct s marketingem, se sem tam objeví a patrně by se tedy našel i vhodný investor, jenže to by znamenalo konec toho, jak Naše kaše vypadají teď. „Bojím se toho, že s investorem nebo velkým úvěrem bychom museli začít slevovat ze své filozofie, která se zatím ukazuje jako správná,“ objasňuje Burešová.

  • Kaše ke snídani? Chutná líp než vypadá
  • „S větší výrobou by samozřejmě přišla nutnost zvýšit počet zaměstnanců, pronajmout větší provozovnu a sklad a tím bychom v podstatě přišli o svou hlavní výsadu pečlivě ručně dělaného produktu, který je exkluzivní právě pro své omezené množství a odpovídá poptávce po slow food, která je momentálně čím dál silnější,“ všímá si Borozidis.
  • Ve stávající situaci mají navíc mladí podnikatelé kromě stoprocentního přehledu a kontroly i volnou ruku v určování toho, jaký typ kaše budou vařit a jak dlouho ho nechají v nabídce.

„Snažíme se orientovat podle sezonních možností, což je další věc, kterou si člověk uvědomí, když začne podnikat v tomhle oboru. Najednou řešíte, jestli v Turecku pršelo nebo ne, protože meruňky, které potřebujete a které na českém trhu v takovém množství prostě neseženete, ohrožují tamní srážky.

Farmář s tím nic neudělá, protože úrodu nevylepšuje uměle. Řekne nám, že sklizeň sice má, ale menší a dražší.

Došlo nám, že pokud nechceme dělat kompromisy v kvalitě, a to nechceme, musíme prostě zvýšit ceny, i proto, že kvalitní zdroje nejsou nevyčerpatelné a chtějí svůj čas,“ říká rezolutně majitelka firmy.

Všechny kaše teď stojí 49 korun za krabičku, kromě speciálního ČokoMlsu, který je o šest korun dražší, a momentálně firma vyrábí osm typů produktu, čtyři na sladko a čtyři na slano. „Ve slaném výběru ale máme spíš pomazánky,“ vysvětluje Borozidis.

Namíchej si svoje müsli

Zdroj: ipodnikatel.cz 21.4.

Rozhovor: Naše kaše

Jana a David. Herečka a kameraman. Naše kaše. To byly premisy pro náš rozhovor, ze kterého nakonec vzešel moc příjemný výsledek plný inspirace pro všechny start-upuchtivé. Víme o vás, že jste původní profesí kameraman a herečka, takže je nám jasné, že jste se museli poznat při natáčení 🙂 … Ale vysvětlete nám, jak se do scénáře připletla kaše?

J: Kaše se nám do scénáře tak nějak nenápadně vplížila. Mě odjakživa přitahovaly obchody se zdravou výživou, takže když jsme se s Davidem poznali, měla jsem ten sortiment dost zmáknutý.

Tenkrát už jsem pracovala jako produkční a protože jsem nechtěla jíst ve fast foodech, připravovala jsem si pořád nějaké krabičky s jídlem. Většinou to byly nějaké obiloviny smíchané se zeleninou, k tomu luštěniny, nějaké bylinky, semínka – prostě co bylo po ruce.

A protože jsem měla pořád nějaké jáhly nebo rýži předvařené a předpřipravené v ledničce, začala jsem si je sem tam dávat i nasladko s ovocem nebo oříšky k snídani.

D: No a já jsem napřed jen tak chodil kolem a pak to ze zvědavosti musel ochutnat.

A světe div se, zachutnalo mi to a navíc se mi moc líbilo, že si to pokaždé můžu dochutit jinak, takže to nikdy není nuda.

Pak jsme první kaše dali ochutnat při společné snídani kamarádům, a protože to mělo úspěch, rozhodli jsme se z legrace zkusit, jestli by to mělo úspěch i na trhu a přihlásili se na Apetit piknik.

J: Navařili jsme asi dvě stovky kaší a napjatě čekali, co se bude dít. No a ony se všechny prodaly. A nás to tak nadchlo, že jsme tento nápad začali rozvíjet dál. Napřed jsme byli sem tam na trhu, pak přišly první obchody, no a teď už je to skoro rok naše práce a pořád nás to neuvěřitelně baví! Ale naše původní profese se nám hodí i teď.

David vše svým kameramanským okem krásně fotí a točí, mě se skvěle zúročily ty zkušenosti z produkce, no a na trhu se zase krásně hodí to herectví…naše profese jdou tedy pořád s námi, ale teď už je máme hlavně pro radost a to je nádhera! Svojí podstatou se hodně podobáte projektu Mixit, máte i podobně chytlavý a výstižný název.

Byli pro vás kluci z Mixitu impulsem či motivací, abyste přestali chodit kolem horké kaše a šli s ní na trh?

J: Mixit jsme už tenkrát určitě zaznamenali, ale spojitost jsme v tom myslím tenkrát moc nehledali. Jakmile se ale Naše kaše začaly rozrůstat, logicky jsme kluky prozkoumali víc. Pamatuji si, že jsme koukali v archivu na jejich Den D a taky se nám moc líbila a pořád líbí jejich grafika. Ta je fakt nádherně hravá, nápaditá a barevná. Ty tubusy jsou prostě luxusní!

D:  A asi nám i díky nim něco podvědomě pořád dodávalo odvahu se nebát do Našich kaší pořádně opřít, protože jsme cítili, že se lidé čím dál tím víc zajímají o kvalitu jídla a jeho vliv na zdraví. Museli jste se na začátku vypořádat s nějakými komplikacemi, nebo šlo všechno hladce a “bez hrudek”?

D: Přišli jsme z úplně jiného oboru, takže naše povědomí o tom, jak to chodí v potravinářství, bylo absolutně nulové. Obrnili jsme se ale trpělivostí a neoblomným úsměvem na rtech, což se na úřadech vyplatilo a nakonec jsme se zorientovali. Tou největší překážku pak bylo najít k pronájmu vyhovující profesionální kuchyň.

Bylo nereálné nějakou takovou kuchyň ze začátku budovat jen pro nás, to by byla obrovská investice a my jsme to chtěli prostě jen zkusit, protože nás to bavilo a ne z toho hned udělat megalomanský podnikatelský záměr.

Tady nám moc pomohla naše kamarádka Andrea, která na kuchyň k pronájmu narazila, za což jí tímto ještě jednou moc děkujeme.

J: Bylo zajímavé, že nějaké velké rozhodování pro nás nebylo ani odejít z těch dosavadních zaměstnání. Nás to prostě tak moc bavilo, že jsme to prostě bez váhání chtěli zkusit i za cenu, že by to nevyšlo.

Říkali jsme si “Proč ne?“ – jsme bez závazků, žádné hypotéky nebo hladovějících dětí se bát nemusíme, tak co? A odvahu nám dodal určitě i čím dál větší podpora zákazníků, za což jsme neuvěřitelně vděční a šťastní doteď.

Věříme, že když budeme všechno dělat s nejčistším svědomím, tak bude o Naše kaše vždycky zájem, protože to lidé dokážou ocenit. Proto je u nás poctivost naprostým základem všeho. Úzkostlivě hlídáme i kvalitu všech ingrediencí a rozhodně v tom nehodláme polevit.

Setkali jste se na začátku se špatnou reakcí na vzhled kaše, nebo proč jste zvolili heslo “Chutná líp, než vypadá”?

J: No ono je hned na první pohled jasné, že to nejsou žádné krasavice, ale na druhou stranu jsme je nechtěly jakkoliv zkrášlovat a něčím čančat – vzhled přeci není všechno – no a nakonec z té legrace vznikl právě tento slogan, který je proti všem marketingovým pravidlům, jak nám na trhu vysvětloval jeden marketingový specialista. Ale my musíme říci, že funguje skvěle. Lidi slogan zaujme, někdy se až zarazí, a často je i rozesměje, což je skvělé.

D: Je ale fakt, že když se mají Naše kaše fotit, je to tedy boj. Chceme, aby i na fotkách byly Kaše co nejpodobnější tomu, jak vypadají v reálu, prostě žádné zdobení, jak se to často u jídla dělá. Myslím, že by z toho byla parádní noční můra nejednoho foodstylisty.

J: Ale je legrace, že třeba na trhu se lidé na základě toho sloganu těch kaší často i moc mile zastávají a říkají, že vůbec nejsou ošklivé a že se jim vlastně moc líbí…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *