Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Czechcrunch.cz | 08. 01. 2021 | Technologie

Podnikatelská dvojice Martin Kulich a Radek Hron zakládala nástroj, který by firmám ulehčil plánování směn zaměstnanců, už před pěti lety. Sami totiž …

Zdroj: Czechcrunch.cz

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Vitalia.cz | 24. 11. 2020 | Životní styl

[3 minuty čtení] „Jsem fanouškem konvenční medicíny,“ říká zkušená porodní asistentka. Dobré zkušenosti má ale i s homeopatií. Porod provázejí obavy, …

Zdroj: Vitalia.cz

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Vitalia.cz | 23. 11. 2020 | Životní styl

[4 minuty čtení] Gynekolog Pavel Turčan přidá čtyři tipy na zvýšení ženské i mužské plodnosti. Poradí, s čím skoncovat a s čím začít. A také se dozvít …

Zdroj: Vitalia.cz

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Vitalia.cz | 23. 11. 2020 | Životní styl

[6 minut čtení] Na počátku novověku se Evropa setkala s kávou a čajem (a čokoládou, i když ta sehrála přece jen menší roli). Oběma těmto nápojům v kom …

Zdroj: Vitalia.cz

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Vitalia.cz | 23. 11. 2020 | Životní styl

[6 minut čtení] Astmatem trpí nejméně půl milionu lidí v České republice. Ne každý z nich se ale správně léčí. To může zásadně zvýšit riziko nákazy ko …

Zdroj: Vitalia.cz

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Vitalia.cz | 20. 11. 2020 | Životní styl

[7 minut čtení] TEST – Dobrou kávu si můžeme připravit i sami. A nemusíme přitom sahat hluboko do kapsy, ani pořizovat složité přístroje. Vyplývá to z …

Zdroj: Vitalia.cz

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Vitalia.cz | 20. 11. 2020 | Životní styl

[2 minuty čtení] Většina maloobchodních řetězců s potravinami již zahájila své vánoční kampaně. Používají klasické vánoční atributy, nechybí tedy kole …

Zdroj: Vitalia.cz

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Vitalia.cz | 20. 11. 2020 | Životní styl

[8 minut čtení] Přestože nerodili, týká se jich poporodní deprese stejně jako žen. Jsou tím, kdo může průběh složitých duševních stavů u partnerky výz …

Zdroj: Vitalia.cz

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Vitalia.cz | 20. 11. 2020 | Životní styl

[8 minut čtení] Pandemie koronaviru klade obrovské nároky na každého člověka, na politické systémy, ekonomiku a zdravotnictví. Současné dění zároveň u …

Zdroj: Vitalia.cz

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Vitalia.cz | 19. 11. 2020 | Životní styl

[4 minuty čtení] Karanténa nebo izolace kvůli pandemii koronaviru se týká tisíců lidí. Většina z nich ale potřebuje léky, které užívá pravidelně nebo …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 19. 11. 2020 | Životní styl

[5 minut čtení] 10 000 kroků denně je známá mantra pro zdraví, které se mnoho lidí drží. Nedávno se objevil nový údaj, který zohledňuje seniory. Podle …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 19. 11. 2020 | Životní styl

[4 minuty čtení] Připravit domácí houskový knedlík, který se nesrazí, je lehký jako vánek a na talíři nevypije všechnu omáčku, chce umět každý. Dostal …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 18. 11. 2020 | Životní styl

[2 minuty čtení] Bez roušky se teď neobejdeme, a zřejmě to tak ještě nějaký čas zůstane. České autorky vyrábějí pomůcku, která nošení roušky zpříjemní …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 18. 11. 2020 | Životní styl

[3 minuty čtení] Má – jak se říká – devět druhů masa, je zdravá a třeba taková pomalu pečená krůta je vyloženě lahůdkou. Zpestřete si vánoční menu krů …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 18. 11. 2020 | Životní styl

[9 minut čtení] ANKETA – V léčbě migrény se objevily nové léky, které výrazně snižují frekvenci i intenzitu migrenózních záchvatů. Specialisté v oboru …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 17. 11. 2020 | Životní styl

[5 minut čtení] Lidé se od pradávna svěřují se svými problémy. Osobám blízkým, ale i těm, s nimiž je svede náhoda. Namátkou v čekárně, ve vlaku nebo v …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 16. 11. 2020 | Životní styl

[2 minuty čtení] Už i v Kauflandu nakoupíte pomocí mobilních telefonů nebo skenerů. Jak novinka funguje a kde všude ji najdeme? Po řetězci Globus, Tes …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 16. 11. 2020 | Životní styl

[4 minuty čtení] Někdo chce snižovat příjem tuku v jídelníčku, ale „light“ verzí se obává. Co je pravdy na tom, že nízkotučné jogurty jsou šizené a pl …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 16. 11. 2020 | Životní styl

[4 minuty čtení] „Bohužel nejsem poslem dobrých zpráv, nákaza koronavirem se prokázala u jednoho zaměstnance školky a všechny děti musí na testy,“ ozn …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 15. 11. 2020 | Životní styl

[5 minut čtení] Navzdory tomu, že jsou školy pro výuku zavřené, leckde se jejich brány kolem poledního otevírají. Školní jídelny totiž mohou i během o …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 14. 11. 2020 | Životní styl

[4 minuty čtení] Bolest zad, suchá kůže, zácpa, pálení očí a další drobnosti jsou upozorněním, že v našem těle dochází k nerovnováze. Komplexní zdraví …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 13. 11. 2020 | Životní styl

[2 minuty čtení] Pacientů s diabetem stále přibývá. Léčba stojí miliardy. Jen u Všeobecné zdravotní pojišťovny jde téměř o osm miliard korun. Výdaje n …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 13. 11. 2020 | Životní styl

[2 minuty čtení] Nová aplikace vyzývá a hlavně motivuje k pohybu nejen lidi s diabetem. Každý se může zapojit a hýbat se „společně“. Při příležitosti …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 13. 11. 2020 | Životní styl

[6 minut čtení] Pomoc během koronavirové epidemie může mít nekonečně mnoho podob. Od drobné sousedské služby až po masivní finanční podporu nadnárodní …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 13. 11. 2020 | Životní styl

[5 minut čtení] Obézní lidé jsou ohroženi koronavirem dvakrát více než ostatní – nákazou i komplikacemi. „Každé jedno kilo dolů už rizika snižuje,” up …

Budete mít zájem:  Tenzní bolest hlavy – příčiny a léčba

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 12. 11. 2020 | Životní styl

[3 minuty čtení] Ať už je jeho příčinou obávaná nemoc COVID-19 nebo jiná infekce, kašel se nemusí řešit pouze léky. Odborníci ze Společnosti všeobecné …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 12. 11. 2020 | Životní styl

[4 minuty čtení] Dáme sbohem mazlavým bramborovým knedlíkům a tvrdým šiškám. Pod taktovkou toho nejzkušenějšího kuchaře se vyvarujeme začátečnických c …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 12. 11. 2020 | Životní styl

[4 minuty čtení] Strach a úzkost se tak docela odstranit nedají. Musí se překročit… a žít navzdory realitě co nejlépe dál. Dělat něco, co nás těší neb …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 11. 11. 2020 | Životní styl

[3 minuty čtení] Časopis dTest prozkoumal sedmnáct vzorků česneků pocházejích z české, ale i zahraniční provenience. Zjišťoval u nich obsah pesticidů, …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 11. 11. 2020 | Životní styl

[3 minuty čtení] Půda a rostliny nejenom u cest mohou obsahovat zbytky rizikových látek. Místo olova je aktuálně největším problémem v zemědělské půdě …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 11. 11. 2020 | Životní styl

[9 minut čtení] „Chtěla jsem ukázat, co opravdu cítí ženy. Především těm, kdo o tom stále mají pochybnosti. Knížka je čistým odrazem pocitů, které jsm …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 10. 11. 2020 | Životní styl

[4 minuty čtení] Firma Petráčkovy Hořické trubičky je jedním z nemnoha výrobců tradiční speciality. Majitelka firmy popisuje cestu k úspěchu na trhu, …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 10. 11. 2020 | Životní styl

[3 minuty čtení] Letošních Svatomartinských vín je o něco méně, ale je prý na co se těšit. Snížení množství Svatomartinských vín se totiž podle odborn …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 10. 11. 2020 | Životní styl

[5 minut čtení] Horečka, kašel, únava… a co teď? Lidé jsou v době pandemie zmatení. Stále se najdou ti, kteří zamíří přímo do ordinace lékaře. Další s …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 09. 11. 2020 | Životní styl

[2 minuty čtení] Jednorázová rouška často končí pohozená na ulici, parkovištích nákupních center nebo kolem popelnic. Řada lidí si však neuvědomuje, ž …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 09. 11. 2020 | Životní styl

[5 minut čtení] Silikonové kryty na potraviny slibují prodloužení čerstvosti například u překrojeného citronu, okurky, cibule nebo jablka. Vyzkoušeli …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 09. 11. 2020 | Životní styl

[4 minuty čtení] Když jsem sledovala dětský pořad České televize o medicíně s názvem Operace Jauu!, dověděla jsem se informaci, která mne opravdu přek …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 07. 11. 2020 | Životní styl

[4 minuty čtení] Změny provázející klimakterium se na pokožce projevují suchostí, zvýšenou citlivostí, výskytem stařeckých skvrn, rozšířených žilek, a …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 06. 11. 2020 | Životní styl

[3 minuty čtení] Řekne-li se intimní onemocnění, nemusí se jednat jen o „klasické“ nemoci jako je syfilis, chlamydie, kapavka anebo HIV. Jsou i další, …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 06. 11. 2020 | Životní styl

[5 minut čtení] Demence je termín do hovorové češtiny přeložitelný nelichotivým slovem zblbnutí. Přesněji jde o s věkem získanou – ne tedy vrozenou – …

Zdroj: Vitalia.cz

Vitalia.cz | 06. 11. 2020 | Životní styl

[3 minuty čtení] Kontaminace vod léčivy začíná být větší problém než kontaminace pesticidy. Rozbory zjistily rezidua farmaceutických přípravků téměř n …

Zdroj: Vitalia.cz

Předchozí články Další články

Co je Chioská Masticha | Použití a účinky

Chios Masticha je pryskyřice řečíku lentišku (Pistacia lentiscus, řecky „schinos“) získávaná na ostrově Chios. Zatímco řečík roste divoce v rozsáhlé oblasti celého Středomoří, je jižní Chios jediným místem, kde se systematicky pěstuje a kde produkuje účinnou mastichu.

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Chioská Masticha (Μαστιχα Χιου) je bez přehánění fenomenální substancí s širokým uplatněním ve farmacii, výrobě potravin a kosmetiky. Příběh mastichy je poutavým vyprávěním o historii, farmakologii a dokonce i o marketingu. Masticha obsahuje podle současných zjištění více než 100 látek, přičemž dosud se jich podařilo určitě přibližně 80.

Co je masticha…

  1. Je to pryskyřice řečíku lentišku.
  2. Má unikátní bohaté složení.
  3. Je označovaná jako superfood.

  4. Má mnoho využití ve farmacii, potravinářství mimo jiné pro trávicí systém a ústní dutinu.

  5. Získává se jen na jihu ostrova Chios v oblasti mastichových vesnic.

Prozkoumejte mastichu detailně:

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Co je masticha

Název „masticha“ se často používá i pro žvýkačky, likéry, potravinové doplňky nebo cukrovinky. V těchto případech jde o nepřesné označení produktů, které mají mastichu jako základní surovinu.

Jak se rodí masticha

Masticha je jako pryskyřičná míza vylučovaná z kmene a z hlavních větví schinu (Σχίνος je řecký název mastichového stromu – řečíku lentišku). Tato produkce je uměle vyvolána systematickým nařezáním kůry pomocí speciálního nástrojem. Masticha se v řezech objevuje ve formě slz a v kapičkách stéká i na plochu pod stromem.

Vytékající pryskyřice má formu čiré, měkké a lepivé tekutiny. Ta po 15 – 20 dnech tuhne v nepravidelných tvarech. Ztuhlé pryskyřičné krystaly mají zpočátku poněkud hořkou chuť, ale tato hořkost brzy ustupuje. Vyzrálá masticha se vyznačuje silnou dřevito-ovocnou vůní a nasládlou chutí, která je nezaměnitelná.

Stupeň tvrdosti mastichy závisí na okolní teplotě, době, po níž zraje a na velikosti řezu. Plynulý tok pryskyřice vytváří velké, relativně měkké slzy mastichy, zatímco přerušovaný tok vede k malým, ale tvrdším mastichovým slzám.

Budete mít zájem:  Jóga, Tai Chi, meditace a další techniky učí mysl uzdravit tělo

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Objev mastichy

Získávání mastichy na ostrově Chios se vyvíjí nejméně dva tisíce let, o čemž vypovídají záznamy starověkých botaniků a historiků. Objev chioské mastichy ale nedokážeme přisoudit konkrétní osobnosti, ani jej přesně datovat. První významné zmínky o mastiše jsou až v dílech Dioscorida a Galéna.

Historie mastichy je velmi bohatá a vypráví o bohatství obchodníků s mastichou i o utrpení obyvatel Chiu.

Pro novověk mastichu objevili Janované, kteří zorganizovali produkci v rámci vesnic chráněných před nájezdníky důmyslnou obrannou architekturou a kteří uvedli mastichu jako významnou komoditu tehdejšího světového obchodu. Jedním z významných obchodníků s mastichou té doby byl i Kryštof Kolumbus.

Janovskou organizaci produkce v monopolu, pravidla kultivace mastichových stromů i proces sběr a zpracování mastichy převzali turečtí sultáni a do jisté míry i současná organizace pěstitelů mastichy. Tradiční organickou formou pěstování mastichy je neměnný po několik staletí.

Účinky mastichy

Chios Masticha byla ve starověku ceněna jak pro svou výraznou chuť, tak pro terapeutické vlastnosti. Dokumenty ukazují, že to byla první přírodní žvýkačka starověkého světa, která se používala na čištění zubů a osvěžení dechu. Používala se i v kosmetice pro čištění obličeje a těla. Chios Masticha se jako aktivní složka podílela na řadě farmaceutických přípravků.

V současné době je věnována značná pozornost vědecké komunity výzkumu účinků mastichy. Z hlediska spotřebitele to má však relativně malý efekt. S ohledem na legislativu chránící spotřebitele lze chioskou mastichu spojovat jen pouze s tvrzeními:

Informace o vědeckých studiích, články odborných periodik a publikací jsou k dispozici obchodním partnerům, spotřebitelům nesmí být sdělovány.

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Použití mastichy

Původní a tradiční použití mastichy je žvýkání kousků pro vonný dech a pro dobré zažívání. Osobitou dřevito-ovocnou chuť si můžete užít i dnes. Surová masticha se prodává v různých velikost slz, ale vždy v jediné příchuti – originál masticha.

Jedno s prvních známých užití mastichy je také přikládání drceného prášku na rány přímo nebo jako součást obvazů. To je základem dnešního použití mastichy a mastichového oleje v kosmetických přípravcích. Existuje mnoho výrobců mastichové kosmetiky pro péči o pokožku i vlasy.

Podobně tradiční je uplatnění mastichy jako součást péče o ústní dutinu a zuby. Samotnému žvýkání mastichy byl přisuzován bělící účinek na zuby a antibakteriální působení v ústech, což v kombinaci s působením na zažívání přispívalo vonnému dechu. V současnosti jsou pro péči o ústa k dispozici mastichové zubní pasty a ústní vody s mastichovým olejem.

Masticha je hlavní složkou nebo přísadou pokrmů a nápojů, které se často i jejím jménem sami označují. Typické je to u likérů, sušenek a dalších cukrovinek.

Druhá polovina dvacátého století přinesla v současnosti nejznámější produkt s mastichou – žvýkačky ELMA, které obsahují označení „masticha“ přímo ve svém názvu. ELMA je totiž zkratka pro elliniki masticha (řecká masticha).

Moderní doba přinesla také potravinové doplňky s mastichou určené s ohledem na další složky pro zdravé zažívání, stabilní hladinu cholesterolu, imunitu… Většina těchto produktů obsahuje určitý podíl mastichového prášku v kapsli. Cílem je dostat mastichu do zažívacího systému.

Nejvíce ceněné jsou mastichové kapsle s obsahem čisté mastichy bez přísad. Čistá mastichová pryskyřice je totiž nejúčinnější, zároveň je ale velmi náročná na výrobu.

Kromě těchto čistých špičkových produktů jsou na trhu i doplňky, kde je masticha namíchaná s antispékavými látkami.

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Chioská masticha, jedinečnost

Není obvyklé, aby přírodní surovina z relativně velmi malé lokality vykazovala vlastnosti nesrovnatelné se zdánlivě podobným produktem získaným jen o pár desítek kilometrů dále.

Člověku se podařilo pěstovat banány i citrusy v mírném pásu, brambory a kukuřici úspěšně rozšířil po celém světě atd.

Proč se tedy pryskyřici mastichy z jižního Chiu nedaří rozšířit do jiných lokalit, dokonce ani na severní část ostrova?

Podnebí, tajemství číslo 1

První z důvodů je zvláštní mikroklima regionu Mastichochoria. Ostrov Chios je dlouhý a úzký, s vysokými zalesněnými horami v severní části.

Právě ty zadržují vlhkost a tlumí severní větry, takže jižní, kopcovitá část získává výrazné klima, které je v zimě mírné a velmi suché v létě. Horká a suchá léta v Mastichochoria umožňují mastiše schnout.

To je zásadní výhoda, protože pryskyřice řečíku lentišku má tendenci se kazit, pokud před vyzráním zvlhne.

Kultivace, tajemství číslo 2

Druhým tajemstvím je eugenika – dlouhodobé šlechtění mastichových stromů. V dávných dobách selektovali kultivátoři na Chiu ty řečíky lentišky, které produkovaly největší objem pryskyřice v nejlepší kvalitě.

Množili je a rozvíjeli tak, aby vytvořili rozsáhlé nové háje s vlastnostmi mateřských stromů. V průběhu staletí vznikl tímto šlechtěním nový botanický druh – chioská varianta řečíku lentišku – Pistacia lentiscus var. Chia.

Tento mastichový strom se vyznačuje vysokou produkcí pryskyřice.

Marketing, tajemství číslo 3

Třetím tajemstvím, které stojí za úspěchem mastichy, je dobré řízení produkce, kterému dali základy starověcí Chiané. Systemizovali kultivaci mastichového stromu a produkci mastichy, standardizovali produkt a vytvořili pro něj trh.

Kombinace těchto tří faktorů – mikroklima oblasti, šlechtění rostliny a marketingová genialita – vytvořila podmínky pro vznik fenoménu mastichy, jak jej dnes známe. Pokud by jeden ze tří chyběl, nemluvili bychom dnes o chioské mastiše.

Pro přesnost je potřeba dodat, že někteří odborníci zmiňují i faktor číslo 4 – složení půdy na jižním Chiu, které je silně ovlivněno dávnou sopečnou činností.

Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Proč říkáme „masticha“?

  • Slovo masticha prý vychází z řeckého slovesa „žvýkání“.
  • Masticha ji označujeme česky, protože to přesně odpovídá i původní výslovnosti řeckého μαστίχα.
  • Anglický název je mastic a označení mastix pocházející z latiny se používá v němčině.
  • Název mastiha používá řečtina mezinárodně a vychází z absence „ch“ v angličtině.
  • V některých slovanských jazycích se pro mastichu používá slovo mastik nebo mastika.
  • Chios Masticha je chráněné označení PDO.
Budete mít zájem:  Léčba Cukrovky Přírodní Cestou?

Otázky a odpovědi

Chioská masticha je přírodní produkt, který se získává z pryskyřice stromu řečík lentišek nacházejícího se zejména na řeckém ostrově Chios.

Výtažky z chioské mastichy se odedávna používaly na různé terapeutické účely při mnoha zdravotních problémech.

V současnosti je masticha z Chiosu považována za přírodní doplněk stravy, který se doporučuje užívat obvzláště při žaludečních potížích.

Více informací naleznete na stránce: Co je to masticha

Při žaludečních a trávicích problémech jako jsou vředy, pálení žáhy, infekce bakterií helicobacter pylori nebo Crohnova nemoc je vhodné užívat mastichové kapsle nebo mastichový prášek. Žvýkání mastichových krystalů a žvýkaček doporučujeme k běžnému každodennímu užívání nebo i jako doplňkovou terapii k mastichovým kapslím a prášku.

Masticha byla v historii předepisována při různých žaludečních potížích již starověkými řeckými lékaři. Za poslední desetiletí byly provedeny mnohé vědecké studie zabývající se jejími příznivými účinky. O zkušenostech našich uživatelů s chioskou mastichou se dočtete také v sekci Zkušenosti uživatelů.

Příznivé účinky lze cítit již po 2 týdnech užívání chioské mastichy. Avšak pro dosažení dlouhotrvajícího požadovaného efektu se doporučuje terapie o délce 1 až 3 měsíce (v závislosti na konkrétním problému).

Masticha má zajímavou příjemnou pryskyřičnou chuť, která vznikne hlavně při žvýkání mastichových krystalů. Kapsle jsou samozřejmě bez chuti.

Chioská masticha se běžně používá v řecké kuchyni na dochucování jídel a nápojů.

I když z dostupných vědeckých studií nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky, stále chybí cílené vědecké výzkumy, které by potvrzovaly bezpečnost jejího užívání u dětí do 6 let a těhotné a kojící ženy.

Zákon v takových případech nařizuje užívání mastichy nedoporučit. Případnou konzumaci mastichy můžete konzultovat s vaším lékařem.

Při klinických studiích byla nejvyšší denní dávka mastichy 3 gramy, přičemž nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky.

Při dlouhodobém užívání doporučujeme brát společně s mastichou i kvalitní probiotika.

Chioská masticha výrazně snižuje oxidaci LDL cholesterolu a jeho následné ukládání se v krevních cévách, což se může projevit mírným snížením krevního tlaku.

Proto by osoby s příliš nízkým tlakem měly na začátku zvolit opatrněji dávkování. Konzumace chioské mastichy také není vhodná pro osoby trpící alergií na pryskyřici.

I když masticha nemá žádné vedlejší účinky, kvůli chybějícím konkrétním studiím se nedoporučuje její konzumace těhotným a kojícím matkám.

Z dosud provedených vědeckých studií nebyl při konzumaci chioské mastichy zaznamenán ani jeden vedlejší účinek.

Velmi zřídka se však mohou vyskytnout případy, kdy je přímá konzumace chioské mastichy hůře snášena a může způsobovat nadýmání nebo průjem.

Pokud by tyto symptomy neustupovaly ani po několika dnech terapie, doporučujeme přejít na žvýkání mastichových slz, kdy se mastichový pryskyřice nepolyká ale může zahodit po vyžvýkání účinných látek.

Spolu s Chioskou mastichou nedoporučujeme užívat antacida a léky na blokaci tvorby žaludečních šťáv – tzv. inhibitory protonové pumpy (Helicid, omeprazol, nopalza a jiné).

Rovněž buďte opatrní, pokud užíváte léky na snížení vysokého krevního tlaku (masticha snižuje cholesterol, čímž se mírně snižuje vysoký krevní tlak).

Masticha active obsahuje probiotickou kvasinku, proto ji nedoporučujeme kombinovat s antimykotiky.

Chioská masticha je přírodní doplněk stravy a je vhodný i jako prevence.

Masticha má mírně zásadité účinky. V případě, že máte sníženou tvorbu žaludečních šťáv, můžete pociťovat mírnou tíhu. Podle posledních vědeckých studií vykazovala masticha značně vyšší účinnost v kyselém prostředí. Proto mastichu nedoporučujeme kombinovat s léky na blokaci tvorby žaludečních šťáv (tzv. Inhibitory protonové pumpy – Helicid, Nopalza a jiné).

Naopak, je třeba tvorbu žaludečních šťáv podpořit. Velmi dobré zkušenosti mají uživatelé s jablečným octem. Jablečný ocet by měl být nefiltrovaný, ze sedlinou na dně láhve. Koupit jej můžete v každé prodejně se zdravou výživou. Doporučené dávkování je čajová až polévková lžička octa do sklenice s vodou (2-3dcl) 1-2 x denně, vypít před jídlem.

Jablečný ocet doporučujeme užívat až 1-2 týdny po tom, jak jste začali užívat mastichu.

Lékař Vám s největší pravděpodobností předepíše antibiotika a léky na blokaci tvorby žaludečních šťáv. Mastichu s antibiotiky kombinovat můžete, ale nedoporučujeme užívat antacida a léky na blokaci tvorby žaludečních šťáv – tzv. inhibitory protonové pumpy (Helicid, omeprazol, nopalza a jiné), které výrazně snižují účinek mastichy a úspěšnost terapie.

Podle posledních vědeckých studií vykazovala masticha značně vyšší účinnost v kyselém prostředí. Proto mastichu nedoporučujeme kombinovat s léky na blokaci tvorby žaludečních šťáv (tzv. Inhibitory protonové pumpy – Helicid, Nopalza a jiné). Naopak, je potřeba tvorbu žaludečních šťáv podpořit.

Velmi dobré zkušenosti mají uživatelé s jablečným octem. Jablečný ocet by měl být nefiltrovaný, s sedlinou na dně láhve. Koupit jej můžete v každé prodejně se zdravou výživou. Doporučené dávkování je čajová až polévková lžička octa do sklenice s vodou (2-3dcl) 1-2 x denně, vypít před jídlem.

Jablečný ocet doporučujeme užívat až 1-2 týdny po tom, jak jste začali užívat mastichu.

Ano, masticha je vhodná i pro celiaky. Masticha Active obsahuje speciální probiotickou kvasinku Saccharomyces Boulard, která má příznivý vliv při léčbě tohoto onemocnění.

Výsledky s nejvyšší přesností dosáhnete gastroskopickým vyšetřením u lékaře nebo testem ze stolice.

Více informací o bakterii Helicobacter pylori naleznete v tomto článku.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector