Jak zlepšit své trávení? Vše začíná u jídla

Problémy s trávením jednou za čas pozlobí každého. Pokud se však opakují nebo vás výrazně omezují, není dobré brát je na lehkou váhu.

Trávicí obtíže jsou často nepříjemně spojené také s tloustnutím. Když střevní bakterie nejsou v rovnováze, často navíc špatně funguje i imunitní systém.

Trávicí systém začíná ústy a končí až konečníkem. Pomáhá tělu absorbovat živiny a zodpovídá za zbavování se odpadu. Onemocnění zažívacího traktu můžou přerůst do vážných zdravotních komplikací. Jednou z nich je například nedostatek některých živin.

I drobné, neléčené problémy mohou vést k vážným chronickým onemocněním. Trávicí problémy mohou v extrémních případech skončit dokonce až úmrtím.

Potřebujete trávení dostat do pohody? Blendea SUPERGREENS je namíchaná tak, aby pomáhala. 

  • Blendea SUPERGREENS může pomoci s průjmem, zácpou, pocitem těžkého žaludku, nadýmáním i plynatostí.
  • Zlepšuje průchod potravy zažívacím traktem.
  • Eliminuje hnilobné procesy, které vznikají například po konzumaci tučného masa.
  • Přispívá k lepšímu složení střevní mikroflóry i pravidelnému vyprazdňování.
  • Napomáhá také detoxikaci organismu a zdravému hubnutí.
  • Objednejte si ji ještě dnes a do 2 dnů je u vás doma, připravená ulevit vám a srovnat trávení.

Jak zlepšit své trávení? Vše začíná u jídla

Nejčastější poruchy trávení a co je způsobuje

Mezi nejčastější poruchy trávení patří pálení žáhy, zácpa, nadýmání, bolesti břicha, průjem a zvracení.

Co je nejčastějším spouštěčem trávících problémů?

  • Jídlo a pití, které vám prostě nedělá dobře (tučné, pálivé, příliš kávy) = průjem, nadýmání
  • Nedostatek pohybu, vlákniny a vody = zácpa
  • Staré a nevhodně skladované jídlo = infekce nebo otrava jídlem
  • Potravinová intolerance a alergie = trávicí potíže (nadýmání, křeče, průjem, pálení žáhy, zvracení), na které léčba nepomáhá
  • Závažnější diagnózy (například zánětlivé střevní onemocnění, infekce, nádor) = bolesti břicha, průjmy, dlouhodobé zvracení, neustálá únava, náhlý úbytek váhy, krev ve stolici
  • Spouštěčem některých trávicích problémů mohou být také psychické vlivy ( stres nebo těžké životní období), hormonální změny, reflux, dráždivý tračník, některé léky a doplňky stravy i sedavé zaměstnání.
  • S běžnými problémy si můžete pomoci sami, vážnější vyřeší nutriční terapeutka a u těch nejnaléhavějších neodkládejte návštěvu lékaře.
  • VIDEORECENZE: Jak přesně Blendea pomohla našim zákaznicím?

14 zásad, které vám pomohou zlepšit trávení a cítit se lépe

Pravidelně se hýbejte.

Potíže s trávením mívá na svědomí nejčastěji nevyvážená strava a nedostatek pohybu. Protože pohyb stimuluje střevní stahy, k vyléčení trávicích problému postačí půl hodinka chůze denně, třeba cestou z práce.

Gastroenterologové (odborníci na trávicí trakt) doporučují hodinu po obědě nesedět u psacího stolu. Zkuste si vyřizování mimo kancelář naplánovat právě na tuto dobu.

Pijte dostatečné množství tekutin.

Pijte alespoň 1,5 tekutin denně – nejlépe vodu a neslazené bylinkové čaje. Naučte se popíjet celý den, 30 minut před a po jídle však nepijte.

Problémy s trávením může způsobovat i pití kávy nebo sody. Pozor také na průjem způsobený kontaminovanou vodou při cestování.

Uvolněte se 

Stres a psychické napětí způsobuje žaludeční vředy, průjem a další trávicí problémy. Uvolnit se vám může pomoci sport, jóga, meditace, sauna nebo třeba oblíbený koníček.

Dbejte na hygienu

Po použití toalety a před jídlem si ruce VŽDY důkladně omyjte ruce teplou vodou s mýdlem.

Jezte zdravě

Důsledky nevyváženého stravování, přejídání i hladovění na sebe nikdy nenechají dlouho čekat. Projeví se nejčastěji problémy s trávením a nadbytečnými kily.

Nadbytečná konzumace sacharidů napomáhá kmenům bakterií přesunout se z tlustého do tenkého střeva. Tam potom komplikují vstřebávání živin. Zaměřte se na to, abyste přijímali živiny ve správném poměru – zjednodušeně, každý pokrm by měl obsahovat ⅓ sacharidů, ⅓ bílkovin a ⅓ tuků. Jezte také 25 – 30 g vlákniny denně.

Jezte pestře a vyváženě

Změňte skladbu jídelníčku – jezte zakysané mléčné produkty, vyhýbejte se přehnanému kořenění a dráždivým jídlům.

Nepřibírejte

Sedavé zaměstnání v kombinaci s konzumací příliš tučného masa je spíše “výsadou” mužů. Zařaďte do jídelníčku raději více vlákniny (ovoce, zelenina a celozrnné výrobky) a masa lehká (kuřecí, rybí, králičí, krůtí).

Nehubněte nárazově a nebezpečně

Ženy se zase často trápí (většinou zcela zbytečně) nesmyslnými dietami, které pak ještě dlouho trápí i jejich zažívání a složení střevní mikroflóry. Pokud skutečně potřebujete zhubnout, neřiďte se (byť dobře míněnými) radami kamarádek a neodborných časopisů. Nechte si poradit raději od kvalifikovaného odborníka na výživu v kurzech hubnutí.

Spřátelte se se zeleninou

Zelenina je pro správný chod lidského těla zásadní. Všeho však s mírou. Pokud ji najednou začnete jíst přespříliš, potkat vás může nepříjemné nadýmání, větry a další problémy s trávením. Zeleninu si rozdělte na menší porce a ty jezte v průběhu celého dne – vždy po jídle.

Stravujte se a pijte vždy v klidu

Jezte v klidu, nehltejte, nespěchejte a jídlo pořádně pokousejte. Výsledkem bude nejen to, že se snáze vyhnete pocintané halence ???? Organismus přijatou potravu lépe stráví a vy jí navíc spořádáte méně, což vám pomůže shodit nějaké to kilo a bez potíží dopnout kalhoty.

Nebuďte “stravovací extrémista”

Tloustnutí a zažívací těžkosti způsobuje také hladovění přes den a večerní obžerství. Jezte pravidelně, v menších dávkách a v průběhu celého dne.

Dbejte pravidelnosti na toaletě

Pravidelně se vyprázdňujte.

Přijměte prospěšné bakterie

Probiotika, prebiotika a laktobacily nejsou nesmyslná reklama, trávení a vstřebávání živin prospívají. Nejméně jich však zpravidla skutečně obsahují ty produkty, které jejich obsah nejčastěji slibují v reklamách.  Nejvíce jich najdete v kvalitních preparátech z lékáren. Před jejich užíváním se však poraďte se svým lékařem.

INFOGRAFIKA: Průzkum 202 zákazníků užívajících Blendeu SUPERGREENS minimálně měsíc

Jak zlepšit své trávení? Vše začíná u jídla

Napravte své trávení Blendeou SUPERGREENS

Pokud v těle původce onemocnění přetrvává, potíže se mohou opakovat a přejít do chronického stavu. Úžívání Blendey SUPERGREENS je prevencí špatného trávení, zvyšuje účinnost léčby a pravděpodobnost vyléčení.

Studie účinků Blendey SUPERGREENS

Účinnost Blendey SUPERGREENS potvrdil zákaznický průzkum z roku 2018 mezi 404 českými a slovenskými zákazníky. Zlepšení trávení zaznamenalo 48,3 % z nich. Obdobných výsledků dosahují i další zákazníci.

Jak zlepšit své trávení? Vše začíná u jídla

A co je zvlášť významné: Většina zákazníků by Blendeu doporučila dál.

Upozornění: Blendea SUPERGREENS nenahrazuje léčbu. Je to stále “jenom” doplněk ze zdravých zelených superpotravin. Je však prevencí a zlepšuje její efekt. Při závažných problémech její užívání nejprve konzultujte se svým lékařem.

Jak konkrétně Blendea SUPERGREENS podpoří vaše trávení?

  • Pomáhá udržovat zásadité pH a zabraňuje překyselení.
  • Zvyšuje počet zdraví prospěšných bakterií ve střevech.
  • Je přísunem důležitých látek pro pevné zdraví – je bohatá na důležité aminokyseliny, minerály a vitamíny.
  • Pozitivně ovlivňuje celý proces trávení.

Jak zlepšit své trávení? Vše začíná u jídla

Blendea SUPERGREENS je unikátní směsí 5 silných superpotravin (15 % chlorella, 20% spirulina, 30 % zelený ječmen a 30 % mladá pšenice). Neobsahuje žádnou chemii, lepek, cukr ani laktózu. Pro lepší chuť ji vylepšujeme pouze malým kouskem svěží máty (5 %)

Hlavní účinky jednotlivých složek SUPERGREENS na trávení:

  • Chlorella – Bohatý zdroj vitamínů a minerálních látek, podpora zdravé střevní mikroflóry (zvyšuje počet prospěšných střevních bakterií, které pomáhají předcházet žaludečním nevolnostem i průjmům), pomoc při léčbě vředů, kolitidy, Crohnovy choroby, zácpy a divertikulózy, detoxikaci a zvyšování imunity.
  • Spirulina – Snižuje pocit hladu a pomáhá hubnout, detoxikuje, vytahuje a vstřebává do sebe těžké kovy uložené v lidském těle, posiluje imunitní systém i tvorbu probiotik a je příznivá pro metabolismus.
  • Mladý ječmen – Je účinný proti zácpě, čistí střeva, váže zplodiny trávení, snižuje kyselost vnitřního prostředí (pomáhá s překyselením žaludku a pálením žáhy), detoxikuje tělo, zlepšuje vyměšování i chuť k jídlu, reguluje trávení, ovlivňuje metabolismus, pomáhá v boji s nadváhou a je úlevou ulcerózní kolitidy, brání usazování nestrávených zbytků a pomáhá odplavovat nánosy potravy.
  • Zelená pšenice – Zlepšuje trávicí funkci, snižuje závažnost ulcerózní kolitidy (neboli zánět tlustého střeva), dráždivého tračníku, refluxní choroby i bolest žaludku, zácpy a dalších zažívací problémů, je prevencí zácpy, zabíjí škodlivé bakterie v trávicím traktu, zbavuje tělo odpadu, nečistot, kovů a jiných toxinů, čistí střeva (eliminuje nadýmání, plynatost a bolest břicha).

Jak zlepšit své trávení? Vše začíná u jídla

tráVení není tráPení ????

Většina našich zákazníků si pochvaluje, že jim Blendea SUPERGREENS srovnala trávení. Všechny recenze z našeho webu si můžete přečíst na tomto odkazu.

Jak zlepšit své trávení? Vše začíná u jídla
Jak zlepšit své trávení? Vše začíná u jídla
Jak zlepšit své trávení? Vše začíná u jídla
Jak zlepšit své trávení? Vše začíná u jídla
Jak zlepšit své trávení? Vše začíná u jídla

  1. VIDEO: Dalších 14 tipů, jak zlepšit trávení. 

Trpíte únavou po jídle a přijde vám to v pořádku? Nemělo by!

Jíme proto, abychom byli silní a měli dost energie. Proč to ne vždy funguje? Proč je nám někdy po jídle těžko a jsme unavení? Proč po jídle usínáme místo toho, abychom vyskočili a pustili se s chutí do všeho, co chceme zvládnout?

Budete mít zájem:  Léčba Po Operaci Kyčle?

Únava po jídle je varovným znamením špatného trávení, které není radno přehlížet.

Ospalost a únava po jídle jsou znamením toho, že vaše trávení dobře nefunguje.

Vaše slezina, slinivka a žaludek mají potíže zpracovat a přeměnit potravu na živiny, z nichž čerpáte svou životní sílu.

Takže můžete jíst, jak chcete, a přesto získáte energie jen velmi málo. Co hůř, můžete hubnout nebo vám mohou naopak přibýt nějaká ta kila navíc a s nimi spousta zdravotních potíží.

Pojďme si říct, co se s tím dá dělat pohledem tradiční čínské medicíny a 5 elementů. Více o tradiční čínské medicíně a souvislosti s cvičením čchi-kung si můžete přečíst v článcích Jak to s čchi-kung a čínskou medicínou začalo a Čchi-kung jako součást tradiční čínské medicíny. 

Trávení odpovídá element Země

Když pochopíte, jak v lidském těle funguje živel Země, snadno zjistíte, co dělat a co nedělat, aby vaše trávení (a nejen ono) dobře fungovalo.

V přírodě je Země zdrojem výživy pro všechno živé. Rostliny z ní čerpají vláhu a minerály, zvířata se zase živí rostlinami. To, co zemře, zbytky rostlin i živočichů, dokáže Země rozmělnit a rozložit a potom přeměnit na nové živiny. Právě schopnost přeměny je pro živel Země typická a pro nás velmi důležitá.

Také všechno jídlo, které jíme, pochází ze Země. Aby nám dodalo sílu a energii, musí ho nejprve rozmělnit a zpracovat žaludek. Slezina se slinivkou ho potom přemění na živiny, které krev rozvede ke všem tkáním těla. Slezina a žaludek tedy plní v organismu funkci Země tím, že zásobují tělo živinami a energií.

Co jsou příznaky špatného trávení? 

Podívejte se na to, jak se cítíte po jídle a jak vůbec dokážete zpracovat všechno, s čím se v životě potkáte.

Jídlo vás posilní a naplní energií

Pokud slezina, slinivka a žaludek správně fungují a jejich energie je v rovnováze, máte zdravou chuť k jídlu.

Jíte v okamžiku, kdy si potřebujete doplnit energii, a jíte rozmanitou stravu, podle toho, na co máte chuť. Nepřejídáte se, protože jste vnímaví k tomu, kdy máte dost.

Po jídle se cítíte nasycení a posilnění, naplnění čerstvou energií. Udržujete si stabilní váhu, nehubnete ani nepřibíráte.

Máte nejen dobré zažívání, ale také v životě dokážete zpracovat a vstřebat vše, co vám život přináší, a přeměnit to na něco pozitivního, máte zkrátka sílu se svém životě něco změnit. Jste spokojení a vyrovnaní, zakotvení ve svém středu. 

Jídlo vás unaví a vyčerpá

Jak zlepšit své trávení? Vše začíná u jídla

Řadu věcí, které se vám v životě přihodily, nedokážete zpracovat a strávit. Můžete zažívat pocity zatrpklosti, nevraživosti nebo ukřivdění, které s vámi zůstávají někdy i po mnoho let.

Jak zlepšit funkci žaludku, sleziny a slinivky

Posílit živel Země v těle můžete z pohledu tradiční čínské medicíny dvojím způsobem.

  • Zaprvé zvenku – tím, co a jak jíte.
  • Zadruhé zevnitř – zlepšením proudění čchi v nich.

Výběrem jídla každý den určujete, kolik živin z něj získáte a v jaké kondici budou vaše trávicí orgány potom, co ho zpracují. Sami rozhodujete o tom, zda budete jíst s mírou nebo se přejídat. Zda budete jíst zdravě, to, co vám dělá dobře, nebo se nacpete tím, co vám přijde pod ruku. Právě vaše stravovací návyky jsou jednou z nejdůležitějších věcí, které můžete ovlivnit. 

Dle čínské medicíny závisí vaše zdraví a vitalita od vrozené složky a od toho, jak se o svoji energii staráte během svého života. To, kolik životní energie jste dostali do vínku už ovlivnit nemůžete.

Co ale můžete dělat je jednak věnovat pozornost tomu co a jak jíte a jednak podporou vašich orgánů. Cvičení ččhi-kung aneb „umění pěstování energie“ staří Číňané vyvinuli, aby podporovali zdraví zevnitř, kultivací o „čchi“.

Pokud vám toto slovo zní cizokrajně a složitě, přečtěte si, co je čchi a je-li doopravdy skutečná. 

Jak zlepšit své trávení? Vše začíná u jídla

Několik jednoduchých rad, které řeší únavu po jídle a špatné trávení

1. Jezte jednoduchá, lehká a zdravá jídla

Průmyslově vyráběné potraviny obsahují velké množství cukrů, tuků a přidaných chemických látek, které zatěžují a oslabují vaši slezinu a žaludek.

Nerafinované, přírodní potraviny jsou mnohem komplexnější a jejich zpracování probíhá postupně s tím, jak procházejí zažívacím traktem. Výživné látky z nich se uvolňují do krve postupně a ne najednou, jako u rafinovaných potravin.

Hladina cukru v krvi mnohem méně kolísá a slinivka ji zvládá kontrolovat. Ano, jejich příprava někdy trvá déle, ale vaše zažívání se vám za tuhle péči odvděčí.

2. Jezte v klidu, nespěchejte a dobře žvýkejte

V dnešní uspěchané době se lidé naučili rychle něco zhltnout a neztrácet jídlem příliš času. Vaše slezina a žaludek ale potřebují čas a klid na to, aby potravu zpracovaly a přeměnily na živiny.

Proces trávení začíná již v ústech za pomoci žvýkání a slin. Žvýkáním se potrava rozmělní, aby ji mohl žaludek snadněji zpracovat, enzymy obsažené ve slinách započnou trávení potravy.

3. Neplácejte páté přes deváté

Zvyk jíst v rychlosti bohužel často vede k tomu, že se člověk nacpe vším možným. Abyste se vyhnuli nežádoucímu kvašení ve střevech, které vede k nadýmání a plynatosti, je lepší nemíchat sladké se škroby, mléčnými výrobky a obilovinami. Pro vaše trávení je mnohem šetrnější nechat si dezert na později a dát si ho až třeba hodinu po jídle.

4. Nepřejídejte se

Nadváha má za následek zpomalení metabolismu. Vyhýbejte se těžkým jídlům, která způsobují zahlenění. Nejčastějšími viníky jsou mléčné výrobky, bílá mouka, cukr a sladkosti, tučná masa a živočišné tuky.

Když je organismus zahleněný, proces trávení se zpomalí a není efektivní. V tkáních se pak hromadí odpadní látky a toxiny.

Vlhké prostředí poskytuje živnou půdu plísním, kvasinkám a ložiskům různých infekcí.

5. Zajistěte tělu správnou hydrataci

S postupem věku mají tkáně a pokožka tendenci se vysušovat. Úkolem sleziny je zvlhčovat  tělo a kontrolovat, aby se vaše sálající srdce nepřehřálo.

Zásobujte své tělo vším, co je hydratuje: vodou, vývary a polévkami, čerstvou zeleninou a ovocem bohatými na vodu a vitamíny, olejnatými semínky, celozrnnými obilovinami.

Namísto pečiva, toastů, černého čaje a kávy, které tělo vysušují, si k snídani uvařte rýžovou nebo obilnou kaši nebo miso polévku.

6. Odpočívejte, kdykoli to jde

Velké pracovní vypětí, stres, nedostatek odpočinku a spánku rozpalují Oheň srdce a vyčerpávají slezinu, která má za úkol mít ho pod kontrolou. Abyste posílili Jin sleziny, nezapomínejte odpočívat, dostatečně spát, předcházet stresovým situacím a vyhýbat se hlučnému prostředí. Nepracujte dlouho do noci. Dělejte si radost, relaxujte a meditujte.

7. Dopřejte si zdravý pohyb

Zařaďte do svého života pohybové aktivity, které vás přimějí se hýbat, aniž by vás vyčerpávaly. Procházky v přírodě, plavání, tanec, čchi-kung nebo jóga vás zklidní a přivedou více sama k sobě, zároveň však rozproudí v těle krev a energii a podpoří tím váš metabolismus. Vnitřní orgány, včetně trávení pak lépe fungují a tělo je lépe vyživované a zásobené energií.

Pohyb, zejména pokud se odehrává na čerstvém vzduchu, přispívá k lepšímu okysličování organismu. A kyslík je přirozeným nepřítelem plísní a kvasinkových infekcí.

Zlepšete proudění čchi pro zdravé trávení

Zevnitř zlepšíte fungování sleziny a žaludku cvičením čchi-kung Orel v hnízdě.

1. Čchi-kung zlepšuje dýchání

Taoistické dýchání, kterému se naučíte v čchi-kung Orel v hnízdě, vás povede k tomu, abyste zlepšili držení svého těla. Bránice se tak nachází v ideálním postavení rovnoběžně s pánví a může se volně a bez omezení pohybovat nahoru a dolů.

Svým pohybem dolů při nádechu jemně stlačuje slezinu, žaludek a další orgány, při výdechu a pohybu vzhůru jim zas vytváří prostor, aby se mohly uvolnit a plně rozvinout.

Touto jemnou masáží bránice stimuluje funkci sleziny a ostatních břišních orgánů, které jsou tak lépe prokrvované a okysličované. 

2. Čchi-kung rozproudí krev a čchi a zlepšuje metabolismus

Cvičením pohybů čchi-kung Orel v hnízdě se tělo uvolní, rozproudí se v něm energie a postupně se rozpustí také bloky a omezení v jejím proudění.

Volný pohyb čchi podporuje oběh krve i ostatních tekutin v těle, vnitřní orgány jsou pak lépe vyživované a okysličované a lépe fungují.

Dobře proudící krev odnáší pryč nahromaděné odpadní látky a usazeniny a zabezpečuje tak detoxikaci organismu.

3. Čchi-kung zlepšuje termoregulaci

Aby žaludek a slezina dobře fungovaly, potřebují k tomu stejnoměrné, mírné, příjemné teplo. Přílišný chlad trávicí procesy uhasí, příliš velká horkost zase potravu spálí. Chlad žaludku doprovázejí pocity těžkosti a přesycení, jeho horkost se projevuje pálením žáhy a překyselením.

Budete mít zájem:  Slazení při diabetu? Možné to je

Čchi-kung Orel v hnízdě nabízí řadu technik, které vám pomohou zlepšit tepelnou pohodu ve vašem těle. Umožní vám uvolnit přebytečné teplo z míst, kde se nahromadilo, nebo zahřát místa, kde je tepla nedostatek.

Nic neudělá žaludku a slezině lépe než čchi-kungová masáž břicha, která je jemně prohřeje a přivede do nich čerstvou energii.

Jak zlepšit své trávení? Vše začíná u jídla

Čhi-kung zlepšuje dýchání, termoregulaci a proudění krve. Vrací vás do vašeho středu.

4. Čchi-kung zklidňuje a vrací vás do vašeho středu

Horečná aktivita, stres a vypětí, jež charakterizuje dnešní dobu, vytvářejí v těle napětí a nadměrnou horkost. Horko vyčerpává vaše zásoby tekutin, vysušuje a oslabuje vaši slezinu.

Čchi-kung vás naučí zpomalit, zvolnit a stát pevně nohama na zemi. Namísto rozptýlenosti a neustálého usilování vás naučí být teď a tady, spokojení a vyrovnaní s tím, co je. Když dosáhnete vnitřní harmonie, podaří se vám zpracovat a přeměnit v moudrost vše, co v životě zažijete.

Zlepšete své trávení a nebudete trpět únavou po jídle

Rozhodli jste se udělat pro svůj žaludek a slezinu něco hezkého a dopřát jim příval nové čchi? Se změnou svých stravovacích návyků můžete únavu po jídle zcela odstranit a začít můžete hned teď.

Chcete-li vyzkoušet účinky čchi-kungu Orel v hnízdě, získejte hned 3 Orlí video lekce zdarma, přihlašte se na některý z našich živých online kurzů, nebo se  rovnou naučte sestavu Orla v hnízdě s Online kurzem pro začátečníky. 

Čhi-kung Orel v hnízdě byl vytvořen pro člověka moderní doby,  který má nedostatkem času a pohybu a jeho žaludek trpí velkou mírou stresu a pracovního vytížení. Jeho účinky poznáte i když mu věnujete jen pár minut denně! 

Jak zlepšit své trávení? Vše začíná u jídla

Dodržujte harmonogram vašeho trávení a kila půjdou dolů: Podívejte se, kdy je nejlepší jíst

Máte pocit, že jíte v základu zdravě, ale ručička na váze se stále nechce pohnout? Možná jíte správné pokrmy, ale ve špatný čas! Naše tělo má různé fáze trávení a to, co bez problému zpracuje ráno, vám večer už může způsobit potíže. Kdy je tedy aktivita trávicího traktu nejvyšší?

Náš trávicí „jízdní řád“ vychází z předpokladu, že vstáváte cca v 7 a spát jdete zhruba ve 23 hodin. Máte-li to nastaveno jinak, uvedené časy si posuňte. Každopádně jsou však jen orientační (záleží na individuální rychlosti metabolizmu, na kondici jednotlivých orgánů, na celkovém zdravotním stavu apod.). Proto především „naslouchejte hlasu“ svého těla a snažte se mu vyjít vstříc!


Ještě dřív než vy se „probouzí“ vaše tlusté střevo a dokončuje trávicí proces. Den tak vlastně začínáte poslední fází trávení (abyste hned po probuzení mohli začít jíst nanovo). Výsledkem je, že máte potřebu se vyprázdnit. Díky gravitaci se toto nutkání zvýší, jakmile vstanete.

7–9 hodin: Čas na snídani 

Žaludek je připraven pracovat – čeká, co mu pošlete dobrého ke zpracování. Při své „ranní směně“ je nejvýkonnější. Jeho nejvýznamnějším úkolem je základní štěpení bílkovin (když to žaludek nezvládne, projdou tělem bez užitku). Začíná též trávení sacharidů a tuků.  

8–13 hodin: Střeva 

Částečně natrávená potrava přechází z žaludku do tenkého střeva, které ji dále zpracovává. Jakmile je hotovo, vstřebají se živiny stěnou střeva do krve. Tato činnost je velmi náročná a může trvat i dost dlouho. Záleží na tom, zda jste jedli lehce, či těžko stravitelné pokrmy, a také v jakém množství.

Začínají intenzivněji pracovat orgány, které vlastnímu trávicímu systému pomáhají: žlučník a slinivka břišní. Pankreas bude v pohotovosti celý den – kromě pankreatické šťávy napomáhající trávení musí produkovat hormony (zejména inzulin a glukagon) podle aktuálního stavu glykemie (hladiny cukru v krvi). Aby příliš „neposkakovala“, volte potraviny s nízkým glykemickým indexem. 

12–14 hodin: Oběd 

Žaludek se dostává do druhého maxima svého denního výkonu – je vhodný čas poslat mu ke zpracování oběd. Neměli byste ho hltat ve spěchu – žaludek k práci potřebuje klid. Každé sousto dobře rozkousejte, ať se lépe tráví.  

13–14 hodin: Siesta 

Žlučník „řeší“ váš oběd – pokud ho vyhodnotí jako nedráždivý, snadno zpracovatelný, ani o něm nebudete vědět. Jestliže ho však něčím potrápíte, ozve se. Také k jeho činnosti je třeba klid – po jídle si aspoň chvíli odpočiňte. Prospějete tím celému trávicímu traktu.

Začíná další „směna“ tenkého střeva. Pokud jste mu posílali jídlo lehce stravitelné, v menších dávkách a s přiměřeným časovým odstupem, zvládá to dobře. V opačném případě vám to dá znát – budete se cítit těžce, unaveně. Právě v odpoledních hodinách se nejvíc projevují „hříchy“ z první části dne.

15–23 hodin: Třídění 

Pracuje tlusté střevo. Za pomoci bakterií dokončuje trávení toho, co se do něj přesunulo z tenkého střeva.

Vstřebává to, co by ještě tělo mohlo využít – vitaminy, minerály, ale i další látky, jež „nedopatřením“, spíše však spěchem, nebyly vstřebány v tenkém střevu. Úplný „odpad“ pak zahustí (vstřebáním vody) a připraví k odstranění z těla.

Proto můžete pocítit nutkání se znovu vyprázdnit (zvláště pokud jste toho během dne snědli hodně). Pokud ne, bude se to v tlustém střevě shromažďovat až do následujícího rána. 


18–20 hodin: Večeře 

Žaludek je opět aktivní – tento vrchol jeho výkonnosti je však ze všech tří, které během dne má, nejnižší. To znamená, že těžkou večeří ho potrápíte a bude se bránit.

Spolu s ním i slinivka a žlučník – co si rozhodně nepřejí, je kombinace tučného jídla s alkoholem, dráždivé pokrmy, větší množství syrové zeleniny, steaky (zvláště polosyrové) z červeného masa aj.

Typická západoevropská „společenská“ večeře tedy zrovna moc nevyhovuje.

Tenké střevo opět v akci. Snaží se zpracovat vše, co jste později odpoledne a večer jedli, aby vám to na noc nezůstalo ležet v žaludku. K tomu však potřebuje čas – zhruba 60–100 minut. Proto je důležité alespoň hodinu (raději však dvě!) před spaním už nic nejíst. Zato vám prospěje čaj (s lžičkou medu zaplaší i hlad), ale vlažný – přibližně v teplotě těla. Usnadní trávení a zklidní sliznice.

23–5 hodin: Odpočinek 

Základní orgány trávicího systému odpočívají. Pokud jim v tom nevhodnou či příliš pozdní večeří bráníte, začnou dělat potíže. Hrozí těžký žaludek, bolesti střev, průjem, zácpa, zvracení, pálení žáhy, žlučníkové záchvaty aj. Potíže zmírní bylinkové čaje – například mátový, opět ne vřelý, ale teplý cca 30–40 stupňů.

0–24 hodin: Nonstop 

V nepřetržitém provozu pracují játra, pro celkový metabolizmus životně důležitý orgán.

Ačkoli jsou schopná regenerovat a dokonce se i do určité míry přizpůsobit, pokud je zatěžujete například přemírou alkoholu, jejich schopnosti nejsou neomezené.

Berte na ně ohled – když jim totiž dojdou síly a vypovědí vám službu, ocitnete se doslova na prahu smrti. Totéž platí pro slinivku břišní. Potíže se navíc projeví, až když je skoro pozdě.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli

Tipy pro zdravé zažívání bez léků

Naše trávicí ústrojí neustále pracuje, tělo zpracovává živiny, potravu a vodu. Na procesu rozkladu se podílí celá řada střevních bakterií. Pakliže pracují správně, zažívací problémy se nám z větší části vyhýbají. Pokud ale máme narušenou střevní mikroflóru, začínají se objevovat trávicí potíže.

Chod střevních bakterií ovlivňuje zejména náš způsob života. Ať už je to stres, pracovní tempo, životní styl, nebo životospráva. Projevy zažívacích problémů mohou být rozmanité:

Za průjem označujeme vodnatou stolici, která se objevuje zhruba 3× a vícekrát během dne.

Akutní průjem nás může postihnout kdykoliv během dne, například po určitém jídle, které nám zrovna nesedne. V tomto případě je možné riziko dehydratace a minerálního rozvratu.

V takových případech je dobré zařadit například Endiaron, který se podává v době infekčního průjmu, vhodná probiotika, kterými obnovíte střevní mikroflóru, či tradiční „černé“ aktivní uhlí, které na sebe váže škodlivé látky.

Jste-li milovníky kávy, zkuste se poohlédnout po jejích alternativách, protože právě kofein průjem ještě podporuje.

Problémy s trávením

Problémy s trávením s sebou nesou nepříjemné pocity plného břicha. Pomocníkem by nám mohly být trávicí enzymy nebo kvalitní uklidňující čaje.

Pokud máte pocit, že je váš žaludek „jako na vodě“, pomocníkem je kuřecí vývar či sklenička Coca-Coly.

Na bolavý žaludek můžete vyzkoušet i teplé obklady.

Pálení žáhy

  • Pálením žáhy se myslí navrácení žaludeční šťávy zpět do jícnu, kde dojde k podráždění a následnému pocitu pálení.
  • V tomto případě nám může pomoci krátký odpočinek po jídle, kdy se natáhneme, nebo tabletky, které neutralizují žaludeční šťávy.
  • Z přírodních zdrojů proti pálení žáhy můžete vyzkoušet heřmánek, mléko, jedlou sodu nebo oloupané jablko.
  • Ke snížení žaludečních šťáv poslouží meruňky, mandle, vločky, fenyklový čaj nebo květák.
Budete mít zájem:  Nachlazení Močového Měchýře Příznaky?

Nadýmání

Některá jídla nám dokáží opravdu zavařit. Zná to snad každý. Nafouklé a bolavé břicho, křeče… Nic příjemného. Plyny v našem těle ale vznikají přirozeně.

Jíme – a jedení je běžnou příčinou nadýmání, protože naše tělo tráví potravu, a tím vyprodukuje určitého množství plynu, za den až k půl litru.

Velkou chybou mnoha lidí, kterou si zadělávají na problémy se žaludkem, je, že u jídla spolykají nevědomky velké množství vzduchu, protože jídlo jedí ve spěchu, shonu, nebo u toho navíc povídají.

Produkci plynů značně zvyšují některé potraviny, jako jsou luštěniny nebo zelenina, a další faktory typu věk, stres a hormonální nerovnováha. Nadýmání ale může být i příznakem zdravotních problémů, jako jsou syndrom dráždivého tračníku či potravinové alergie a intolerance.

Potravinové alergie a intolerance

Pro začátek je dobré si říci, že alergie a intolerance není totéž. Potravinovou alergií je myšlena nepřiměřená reakce našeho imunitního systému na určitou potravinu – konkrétně její složku, zpravidla glykoprotein. K nejčastějším potravinovým alergiím patří alergie na arašídy, sóju nebo ryby, více o jednotlivých alergenech v seriálu Alergeny v jídle.

Potravinová intolerance je pak metabolickou poruchou. Jedná se o nedostatek či úplnou absenci enzymů, které se podílejí na zpracování potraviny a jejích složek. Nejčastější je laktózová intolerance. Tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr (laktózu).

Jak bojovat s trávicími obtížemi a nadýmáním

Věděli jste, že trávicí proces začíná již ve chvíli, kdy jídlo vložíte do úst? Proto kousejte. Kousáním se aktivizují trávicí enzymy, a tím připravujeme žaludek na jídlo. Mimoto sliny změkčují potravu. Usnadňují tak samotný proces trávení a díky tomu, že obsahují enzym alfa-amylázu, napomáhají k trávení škrobů.

Zařaďte hořké pokrmy. Hořkými jídly stimulujete peristaltiku střev a žaludeční šťávy, které napomáhají vstřebávání potravy.

Zařaďte probiotika. Například jablečný ocet je skvělý pro svoji kyselost, napomáhá rozkladu potravy. Probiotika zlepšují vstřebávání potravy, posilují imunitní systém a podílejí se na léčbě dráždivého střeva. Jejich zdroji jsou zejména mléčné výrobky, jako jsou kefíry, acidofilní mléka nebo zakysané výrobky.

Galerie: Zdroje probiotických bakterií v potravinách 

Mějte dostatek vlákniny. Vláknina, která je obsažená především v ovoci, zelenině nebo celozrnných výrobcích, napomáhá pravidelnému vyprazdňování a navazuje na sebe škodliviny ze střev. Vláknina mimo jiné pomáhá v prevenci proti divertikulóze nebo hemoroidům.

Jezte do polosyta. I jestli vás doma učili dojíst vše, co máte na talíři, ne vždy to je přínosné pro váš zažívací trakt. Tělo lépe zpracuje potravu, pokud žaludek nebude úplně přeplněný.

Eliminujte polykání vzduchu. Mnoho lidí během jídla mluví, spěchá, něco řeší. Ne, žádný multitasking v tomto ohledu, prosím. Když jíte, snažte se doopravdy jíst, soustředit se na jídlo a zbytečně do sebe nedostávat vzduch během jídla. Naučte se jíst pomalu, jídlo vnímat a vychutnávat si ho.

Jezte v klidu a pravidelně. Pocity horšího trávení může vyvolávat nejen nekvalitní jídelníček, ale i prostředí, ve kterém jíme. Na naše střeva má vliv stres, nedostatek spánku, pracovní vyčerpání či nepravidelná životospráva. Samotné trávení vyžaduje nějaký čas, proto je vhodné jíst pomalu a nehltat.

Vyzkoušejte FODMAP dietu. Nebojte se, nelákáme vás na žádnou dietu pro hubnutí. Jedná se o anglickou zkratku pro určité potraviny, které jsou těžce absorbovány v tenkém střevě. Putují až do tlustého střeva, kde dochází ke kvašení potravy. Právě z těchto druhů jídla nás mohou trápit časté bolesti břicha, plynatost, průjem nebo zácpa. Naopak vhodnými potravinami (tzv.

low FODMAP) jsou například banány, borůvky a citrusové plody pro svůj nízký obsah fruktózy. Dále tofu, kdy během jeho výroby nedochází k fermentaci, rýže, pohanka, amarant nebo quinoa, bezlepkové obiloviny, ledový nebo hlávkový salát, špenát, zelené bylinky podporující trávení, kuřecí a rybí maso, kvalitní hovězí nebo vejce.

Podrobněji v článku Nový typ diety, která pozná, co vám v jídle vadí.

Omezte umělá sladidla. Až příliš jsme si navykli na sladkou chuť, a abychom eliminovali rafinovaný cukr, přešli jsme na umělá sladidla.

Pravdou ale je, že při konzumaci umělých sladidel dochází k rozvoji nesnášenlivosti glukózy, která může mít za následek křeče v břiše nebo průjmy. Nechceme tím říct, abyste se vrátili zpět k bílému cukru.

Spíše se naučte vnímat přirozenou chuť jídel, než je zbytečně doslazovat.

Jak zklidnit rozbouřený žaludek

Někdy to s jídlem můžeme přehnat více, než bychom chtěli, a náš žaludek nám to může dát zpětně pěkně najevo. Mimoto náš trávicí trakt je velice citlivý na vnější vlivy, jakým je stres, velké množství kávy či alkoholu.

Pokud nechcete hned sahat po tabletkách, vyzkoušejte například zázvorový čaj pro zklidnění žaludku a proti křečím nebo uklidňující heřmánek.

Pro podporu trávení jsou skvělým pomocníkem sušené švestky, které působí proti zácpě, řepa nebo obyčejná voda s citronem, která obsahuje flavoniody, které působí jako tonikum.

Vsaďte na zeleninu

  1. Zelenina je nejen skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, ale mimo to mají některé druhy i pozitivní vliv na zlepšení trávení.

  2. Celer je skvělým pomocníkem proti zácpě, zklidňuje podrážděný žaludek a působí antibakteriálně.
  3. Karotka působí proti nadýmání a zácpě, stejně tak jako hrušky.

  4. A když už jsme u ovoce, takový banán neutralizuje žaludeční kyseliny a napomáhá redukovat pálení žáhy.

Co by ve vaší kuchyni nemělo chybět

Dobrým pomocníkem může být mleté lněné semínko, které mimo jiné obsahuje vitamíny jako hořčík, fosfor nebo zinek. Lněné semínko můžeme přidávat do pečení či ovesných a dalších obilných kaší.

Popíjet můžete Vincentku, která rozpouští hleny v dýchacích cestách, žaludku i střevech.

Pokud nejste dvakrát kamarád se zeleninou, v lékárnách naleznete i přírodní psyllium, které je bohaté na vlákninu. Přidat ho můžete do pečení nebo smíchat s vodou a vypít.

Přírodní pomoc získáme i od bylinek. Nejznámějším pomocníkem je fenykl obecný, který napomáhá zmírňovat nadýmání a podporuje proces trávení. Máta peprná kromě posilování trávení ještě navíc zmírňuje křeče a zvyšuje produkci žaludečních šťáv.

Vhodné je se celkově zaměřit na stravu a omezit ve svém jídelníčku sladká a příliš tučná jídla, dráždivé koření, kávu a alkohol. Tučné jídlo například zpomaluje trávicí proces a zvyšuje možnost zácpy.

Stud není na místě

Asi každý z nás si někdy zažil nepříjemné bolesti břicha, ať už po sytém nedělním obědě, nebo v rámci dlouhodobých potíží. Vždy je ale dobré to nějakým způsobem řešit – ať už změnou životosprávy, bylinkami, či v případě trvání problému návštěvou lékaře.

Ať už nadýmání, zácpa, nebo nepříjemné pocity v břiše – všechno to jsou témata, která jsou v naší společnosti tabu, a přitom jimi trpíme více či méně všichni. Nebojte se o nich více mluvit a své problémy řešit.

  • Jezte méně a častěji. Nejezte příliš těžká jídla před spaním.
  • Dbejte na dostatek vlákniny ve stravě. To znamená několik porcí ovoce a zeleniny během dne. Také dbejte na zařazení luštěnin, obilovin a celozrnných výrobků, které vlákninu přirozeně obsahují.
  • Zařazujte 3–5× do týdne rybu a mořské plody.
  • Eliminujte z vaší stravy nadbytek živočišných tuků a smažených pokrmů.
  • Zařazujte fermentované potraviny a probiotika. Probiotika jsou živé mikroorganismy v potravě, které zlepšují naši střevní mikroflóru. Mimo to vstřebávají důležité vitamíny a minerály jako železo, chrom nebo vápník, které z potraviny získáváme. Funkcí probiotik je omezení tvorby organických sloučenin, snížení kyselosti, a tím zpomalení množení škodlivých bakterií a kvasinek.
  • Mějte ve svém jídelníčku dostatek libového masa.
  • Dbejte na dostatečný pitný režim, napomáhá trávení. Zvolit můžete čistou neperlivou vodu, vodu ochucenou o citron či limetku nebo bylinné čaje.
  • Pozor na léky. Známe to všichni – něco nás bolí a už automaticky saháme po uklidňujících tabletkách. Lidé si odvykli snášet bolest, a tak každé trápení zahánějí zapíjením léků, které bolesti do pár minut utlumí. Jenže si tímto zaděláváme na problémy s vředy.
  • Dbejte na dostatečnou pohybovou aktivitu a omezte kouření.
  • Udržujte si optimální a zdravou váhu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector