Kořen Taro a zdraví – plný vlákniny a minerálů

Kořen Taro a zdraví – plný vlákniny a minerálů

Kořen Taro a zdraví – plný vlákniny a minerálů

Potraviny bohaté na škrob mohou být pro člověka stejně prospěšné, i když se snaží zhubnout.

Mýtus říká, že škrobnaté potraviny mohou být škodlivé pro vaše zdraví. zejména pokud se pokusíte dostat přes tyto kilá. Ale realita je jiná. Potraviny na bázi škrobu jsou zdravé a obohacené různými živinami, jako jsou vláknina, minerály a vitamíny. Takové zázračné jídlo je kořen taro.

Kořen taro je také částečně škrobovitý, který zlepšuje trávení, snižuje hladinu cukru v krvi, zabraňuje určitým typům nádorů, chrání pokožku, zlepšuje vidění, zlepšuje krevní oběh a posiluje imunitní systém.

Přidání této zeleniny do vaší stravy určitě změní vaši stravu a podpoří vaše hubnutí:

Nutriční hodnota kořene Taro

Kořen Taro je naplněn vlákninou, sacharidy a vysokým obsahem vitaminu A. C, E a B6. Existují také hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík, mangan a měď. Se všemi těmito živinami, Taro Root také přidává pomlčku bílkovin do vaší stravy.

Zde je 5 zdravotních přínosů přidání taro root do vaší stravy

Dobré pro zdraví srdce [19659005] Kořen Taro a zdraví – plný vlákniny a minerálů

Jak víte, kořen taro je bohatý na draslík, esenciální minerál, které potřebujete k udržení svého zdraví a funkce. Vláknina a škrob v kořenech taro mohou pomoci zabránit tomu, aby vaše srdce trpělo různými chorobami.

Draslík usnadňuje přenos zdravé tekutiny mezi membránami a tkáněmi v celém těle a také pomáhá uvolňovat krevní cévy a tepny stresu a tlaku.

Když se žíly a krevní cévy uvolní, tak i krevní tlak a tím i stres celého kardiovaskulárního systému.

Přečtěte si také: Nutriční zvyklosti Zlepšit životní styl

Zlepšit zrak [19659005] Kořen taro obsahuje různé antioxidanty, včetně beta-karotenu a kryptoxanthinu. Tyto antioxidanty mohou zlepšit zrak a zabránit volným radikálům v napadení očních buněk, což způsobuje makulární degeneraci nebo šedý zákal.

Kontroluje hladinu cukru v krvi

Kořen Taro a zdraví – plný vlákniny a minerálů

Dietní vláknina v kořenech taro snižuje hladinu cukru v krvi regulací uvolňování inzulínu a glukózy do vašeho těla. Je obtížné strávit vlákninu, a protože se neabsorbuje, nemá žádný vliv na hladinu cukru v krvi. Pokud jste diabetik, je dobré jíst potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je kořen taro, protože to pomáhá předcházet nebezpečným výkyvům hladiny cukru v krvi.

Přečtěte si také: 5 Známky, které potřebujete více hořčíku

Prevence rakoviny

Vitamin A, C a různé fenolické antioxidanty v taro Kořen může posílit váš imunitní systém a pomoci odstranit nebezpečné volné radikály z vašeho systému.

Různé studie ukazují, že kryptoxanthin, který se nachází v kořenech taro, je přímo spojen se sníženou pravděpodobností vzniku jak plicních, tak orálních rakovin.

Nejdůležitějším polyfenolem v kořenech taro je quercetin, který je také přítomen ve velkém množství v cibuli, jablkách a čaji.

Pomáhá zhubnout

Kořen Taro a zdraví – plný vlákniny a minerálů

Spotřeba vlákniny pomáhá urychlit trávení a pravidelný pohyb střev a snižuje riziko nadbytku kalorií v těle. Různé studie ukázaly, že lidé, kteří konzumují více vlákniny mají tendenci mít nižší tělesnou hmotnost a méně tělesného tuku.

Přečtěte si více článků o zdravém stravování.

Kořen Taro a zdraví – plný vlákniny a minerálů

Napsal uživatel: Arti Chaudhary

Zdroj: Redakční tým pouze pro neziskové organizace 3. června 2019

Source link

Kolokázie jedlá

kolokázie jedlá patří totiž mezi nejstarší zemědělské plodiny. Je dokonce považován za jednu z prvních pěstovaných rostlin v lidské historii. Pěstuje se ve velkém na bahnitých polích, na mnoha místech Oceánie, Asie a Afriky, ale roste i planě.

Hlízy obsahují také velké množství organických látek, minerálů a vitamínů, které jsou důležité pro lidské zdraví.

Najdete v nich skutečně vysoký obsah vitamínu C, ale také A, B6 a E, a dále hořčíku, železa, zinku, fosforu, manganu, mědi, kyseliny listové a draslíku. 

Kolokázie jedlá a její účinky:

  • pomáhá při snižování krevního tlaku
  • stimuluje imunitní systém (antioxidant) k vytváření vyššího množství bílých krvinek, které nás brání proti cizím patogenům 
  • má protirakovinotvorné účinky 
  • má vysoký obsah sacharidů (až 26 %) 
  • díky vysokému obsahu vlákniny mají také pozitivní vliv na náš trávicí trakt, podporují peristaltiku střev, zabraňují plynatosti, nadýmání, křečím, zácpě, a dokonce i průjmu 

Použití: před konzumací je hlízy proto třeba je tepelně upravit a vodu po vaření hlíz vylít, hlízy vařit, smažit, pečené chutnají podobně jako jedlé kaštany 

  • přidává se do polévek, salátů, připravuje se z něj kaše, podává se jako příloha k masu, hodí se ale i na přípravu sladkých dezertů 
  • sušené hlízy se melou na mouku. Vyrábí se z nich také škrob, který má lepší dietetické vlastnosti než ten bramborový 
  • řapíky a mladé listy tara bohaté na vitamín C, které se připravují stejně jako špenát nebo mangold 

Čeleď: aronovité

Plod: hlízy jsou za syrova mírně jedovaté (zdroj kyseliny šťavelové), které mají po rozkrojení bílou až smetanově zbarvenou dužinu, dosahují hmotnosti od 50 gramů až do 5 kilo 

Pěstování: na zahradě vám nejlépe poroste kolem vodních ploch. Na pěstování je ale poměrně náročná, a to především kvůli poměrně vysokým nárokům na vlhkost a teplo.

Otužilé rostliny můžete v období od května do září mít i venku, přes zimu je ale třeba přesunout je do vnitřních prostor. Kolokázie totiž přezimujte při teplotě kolem 16 °C. Namnožit si ji můžete poměrně lehce.

Stačí větší hlízy rozkrájet na menší kusy, řiďte se při tom počtem oček. Sází se očkem vzhůru. 

https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/taro-koren-zazrak-nabity-vitaminy-a-mineraly-ktery-chutna-i-leci 

Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?

Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě…

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit – minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,…

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a …

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Čeleď česnekovitých (Alliaceae) je jednou velkou rodinou sympatických a chutných rostlin. Patří sem například cibule, pažitka, pórek a samozřejmě česnek. Nejen v Evropě jsou jim přičítány už od dávnověku magické a léčebné účinky.

Základem je pouze teplá voda a potom speciální Epsomskou sůl (nebo sůl z Mrtvého moře), kterou dnes běžně koupáte. Důležité je zvolit její správné množství. U dětí se doporučuje rozmíchat ve vodě asi půl šálku soli. U jedinců do padesáti kilo by měl být použitý zhruba jeden šálek. U dospělých do 75 kg by se mělo použít 1,5…

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět…

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě…Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě…

Do roku 2050 bude s nedostatkem vody, způsobené klimatickými změnami, bojovat cca 5 miliard lidí. Již nyní se pěstuje víc jak 25% světové produkce plodin v regionech s výrazným nedostatkem vody.

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 – 1 gram. Vitamin C je citlivý na…

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou…

Dělá vám Taro přibírání na váze?

  • Shrnutí Díky vysokému obsahu vlákniny a odolného škrobu taro kořen může navýšit pocity plnosti, snížit celkový příjem kalorií a zvýšení tuku hořící, což může vést k váha ztráta a snížené tělo tuk.
  • Z toho, jak dlouho vaříte taro listy?
  • 10-15 minut

Co je Gabi v angličtině? Gabi. taro rostlina (Colocasia esculenta) jakýkoli z několika dalších druhů s podobnými hlízami a růstovým zvykem v Colocasii, Alocasii atd. hlízy této rostliny.

the listy této rostliny používané jako zelenina.

Nalezeno 26 souvisejících otázek

Je Taro ovoce nebo zelenina?

Colocasia esculenta je tropická rostlina pěstovaná především pro jedlé hlízy, a kořenová zelenina nejčastěji známý jako taro (/ ˈt? ːro ?, ˈtæro? /), nebo Kalo v havajštině (rozsáhlý seznam viz Názvy a etymologie).

Můžete zmrazit listy taro?

Můžeš také zmrazit vařené taro listy a kořeny.

Budete mít zájem:  Artyčoky a zdraví – pročišťují tělo od škodlivých látek

Proč jsou taro čipy tak drahé?

Taro čipy stát vice než brambor čipy z důvodu krátké doby použitelnosti, množství ruční práce a proto taro samotný kořen je dražší než brambory, zdůrazňuje David Huntoon z Granny Goose, který byl donedávna vedoucím prodeje divize na Havaji a nyní pracuje pro společnost v Kalifornii.

K čemu používáte taro root?

Společnost kořeny jsou škrobovité a obecně se s nimi zachází jako s bramborami. Tyto hlízy vzít při vaření je ořechová. Smažení, pečení, pečení, vaření nebo vaření v páře jako příloha k masovým pokrmům jsou běžná použití. Polévky a dušená masa jsou další jídla, která kořen taro vyhovuje dobře.

Které listy jsou dobré pro zdraví?

Listová zelená zelenina je důležitou součástí a zdravý strava. Jsou nabité vitamíny, minerály a vlákninou, ale s nízkým obsahem kalorií.

Zde je 13 nejzdravějších listových zelených druhů zeleniny, které můžete zahrnout do svého jídelníčku.

  1. Kapusta. Sdílet na Pinterestu.
  2. Microgreens.
  3. Brukev Zelná.
  4. Špenát.
  5. Zelí
  6. Řepní zelení.
  7. Řeřicha.
  8. Římský salát.
  1. NÁVOD
  1. Vydrhněte vnější stranu tara.
  2. Umístěte do hrnce s dostatečným množstvím vody, abyste taro napůl zakryli.
  3. Zakryjte a vařte asi 1 1/2 hodiny, nebo dokud nezměkne.
  4. Vyjměte a ochlaďte.
  5. Sloupněte vnější kůži a nakrájejte taro na velké kostky.
  6. Vložte kokosové mléko a kostičky taro do hrnce a důkladně zahřejte.

Taro čipy stát vice než brambor čipy z důvodu krátké doby použitelnosti, množství ruční práce a proto taro samotný kořen je dražší než brambory, zdůrazňuje David Huntoon z Granny Goose, který byl donedávna vedoucím prodeje divize na Havaji a nyní pracuje pro společnost v Kalifornii.

Jak vaříte taro?

Proč je kořen taro fialový?

Ube = nachový jam. taro je kořen to vlastně není moc nachový. Jako výsledek, když uvidíte taro ochucené dezerty nebo nápoje, často uvidíte přidané potravinářské barvivo, díky kterému vypadají lehce nachový. Ube je mnohem temnější nachový.

Jak vyslovíte Taro tea?

taro (vyslovovaná tah-řada) je kořenová rostlina pocházející z Colocasia Esculenta a má mnoho jmen, například dasheen, eddo a kalo.

Je Taro yam?

taro se pěstuje z tropických taro rostlin a nepatří mezi téměř 600 druhů jámy. souhrn taro kořen roste z taro rostlina, a na rozdíl od fialové jámy, nejsou druhem jam.

Jsou Taro a Ube stejné?

Krátká a jednoduchá odpověď – ne, nejsou stejný. Vypracovat odpověď: Ube, známá také jako fialová příze, je hlíznatá kořenová zelenina. taro je také kořenová zelenina známá na Filipínách jako gabi.

Jak zastavíte Taro svědění?

Lék pro externí Svědění: Vaše pokožka se dostane svědivý od manipulace taro použijte nějakou sůl zmírnit jejich kritika. Umyjte svědivý oblast nejprve studenou vodou. Poté dostatečně nasypte sůl, abyste řádně pokryli moře a keř trochou studené vody. Opláchněte.

Odkud pochází taro?

Jihovýchodní Asie

Najdete taro v dobře zásobených potravinách obchody nebo indický, východoasijský nebo latinskoamerický trh. Vyberte pevné vzorky bez měkkých míst, plísní a trhlin a uložte je na několik dní na chladném a tmavém místě.

Jaký je jiný název pro taro root?

Pokud máte dostatečnou hladinu vlákniny, která kořen taro poskytuje, pak můžete spravovat své glykemické hladiny a snížit vaše šance na rozvoj cukrovka. Pokud máte cukrovka, pak potraviny bohaté na vlákninu kořen taro může pomoci zabránit špičkám a poklesům hladiny cukru v krvi, které tomu tak mohou být nebezpečný.

Může tě Taro zabít?

taro.

taro obsahuje sloučeninu šťavelanu vápenatého, díky níž se vaše ústa cítí znecitlivělá, když vy sněz to a umět dokonce udělat vy cítit se jako vydusím se, pokud vy konzumovat příliš mnoho. To umět také způsobit ledvinové kameny. Vaření taro snižuje výskyt této sloučeniny a otáčí se taro do jedlé, výživné pochoutky.

Je Taro yam?

taro se pěstuje z tropických taro rostlin a nepatří mezi téměř 600 druhů jámy. souhrn taro kořen roste z taro rostlina, a na rozdíl od fialové jámy, nejsou druhem jam.

Jak chutná Taro?

Škrobovitý, hlízovitý kořen (technicky hlíza), taro chutná podobně jako sladký brambor, při vaření se nerozpadá a nasává chuť jako houba.

Jak to, že taro listy nesvědí?

Pokud používáte čínštinu taro, který má méně oxalátů, budete není takový svědivý ústa. Lék na jídlo pod vařeným taro je vypláchnout si ústa solí nebo roztokem jedlé sody, aby se zabránilo podráždění.

Má Taro lepek?

Ube = nachový jam. taro je kořen to vlastně není moc nachový. Jako výsledek, když uvidíte taro ochucené dezerty nebo nápoje, často uvidíte přidané potravinářské barvivo, díky kterému vypadají lehce nachový. Ube je mnohem temnější nachový.

Jak Taro odstraňuje oxalát vápenatý?

Na základě funkčních vlastností produktu je nejlepší stav oxalát vápenatý Redukce byla namáčení v 10% hmotn./hmotn. roztoku sody po dobu 2 hodin, následované vařením při 90 ° C po dobu 60 minut. Kinetické modelování dospělo k závěru, že oxalát vápenatý Bylo zjištěno, že redukce následuje po pseudo reakci prvního řádu.

Jaká část rostliny taro se konzumuje?

Hlízy jsou primární jedlé část z rostlina. Mladé listy a zbledlé listy jsou také snědl jako potherbs. Výživové složení taro hlízy (tabulka 1) a listy (tabulka 2) jsou velmi podobné tanniím.

Jaká část rostliny taro se konzumuje?

Kořen tara, stejně jako u jiných hlíz, je rozpoznán jinými jmény. Tato hlíza je také známá jako dasheen, yautia, eddo a Kalo v mnoha oblastech světa včetně západní Afriky, Asie, Střední Ameriky, Jižní Ameriky, v Karibiku a polynéské ostrovy.

Je Taro vhodný na dnu?

Podle potřeby lze konzumovat: obilné a obilné výrobky (rýžová kaše, nudle, těstoviny, rýže, krekry, bílý chléb), zelenina (kromě těch, které jsou uvedeny výše), brambory, tarojam, ovoce, ovocný džus, vejce, nízkotučné nebo mléčné výrobky bez tuku. Omezte potraviny s vysokým obsahem tuku a cukru, které vám pomohou při regulaci hmotnosti.

Je Taro špatný pro psy?

Toxicita pro domácí mazlíčci

Tato rostlina obsahuje nerozpustné krystaly šťavelanu vápenatého podobné ostatním rostlinám z čeledi Araceae. Žvýkání nebo kousání do této rostliny uvolní tyto krystaly, což způsobí proniknutí tkáně a podráždění úst a gastrointestinálního traktu.

Na co je Arbi dobrá?

Nejen to, ale také potraviny bohaté na vlákninu Arbi pomáhá eliminovat odpad ze žaludku, což dále podporuje proces trávení a pomáhá zhubnout. S nízkým obsahem tuku a sodíku, Arbi zabraňuje vysokému krevnímu tlaku a hypertenzi, což je dnes běžně pozorováno u skupin středního věku.

Je Taro nízký GI?

Hodnoty II testovaných potravin odpovídaly GI hodnoty. Podobně hnědá rýže poskytovala nejvyšší II při 81 ± 0.1, následovaná taro (73 ± 0.3), adlay (67 ± 0.3), yam (64 ± 0.5) a nudle z mungo fazole (38 ± 0.3). Všech pět škrobových jídel mělo nižší GI, GL a II než referenční chléb (P

14 úžasné výhody (Arbi) Taro zeleniny

Taro kořenová zelenina nebo Arbi jak lépe ji známe, pochází z Malajsie a Indie, kde roste divoce v mokrých nebo suchých místech (1). Ty taro listy jsou ve tvaru srdce, bílé kořeny, které jsou ořechová chuť. To může způsobit podráždění kůže při loupání.

Taro je také známý jako ‚Arbi‘ v hindštině, ‚Chamadumpa‘ v Telugu, dasheen, kolokázie jedlá a ‚kacchalo‘ v pandžábský. To má mnoho léčivých vlastností, které jsou užitečné, jak se zbavit mnoha nemocí.

Taro Root Výhody

Pojďme se podívat na top 14 výhod kořenové zeleniny taro:

1. Snižuje únavu:

Taro kořen je spotřebována především sportovci pro dlouhotrvající energii. Je to proto, že obsahuje nízký glykemický index, což je dobré pro sportovce.

2. Hubnutí:

Taro kořeny může ukázat jako velmi přínosné pro ty, kteří chtějí zhubnout, protože to má velmi nízký obsah kalorií. Jeden šálek vařené taro vám může poskytnout 187 kalorií (2).

3. Trávení:

Tento kořen obsahuje dobré množství vláken, které je užitečné pro trávicí proces. To vám dává pocit, že jsou plné po delší dobu i po malém jídle. Takže jíst taro kořeny mohou být užitečné ztratit liber a udržet si váhu, protože má nízké kalorií a vysokým obsahem vlákniny (3).

 4. Vymaže Žaludek:

Potraviny, které obsahují vysoké množství vlákniny jsou také známé pro zvýšení trávicí proces. To pomáhá eliminovat odpady z těla a zabraňují opětovnému výskytu.

5. Zdraví srdce:

Jeden šálek taro má 0,1 g tuku a cholesterolu, který pomáhá předcházet kornatění tepen. Můžete konzumovat ji několikrát bez obav o přibírání na váze, nebo jiné zdravotní problémy spojené s tučných jídel, jako je srdce nebo onemocněním ledvin. Taro kořeny může dát 19% denního požadovaného vitamín E, který je nutný, aby se zabránilo riziku infarktu.

6. Hypertenze:

Hypertenze nebo vysoký krevní tlak je většinou pozorován v polovině věku skupiny jednotlivců, které mohou být udržovány v kontrole konzumací potravin, které jsou s nízkým obsahem tuku a sodíku. Jeden šálek taro poskytuje pouze 20 mg sodíku, který pomáhá udržovat problémy s ledvinami a zadržování tekutin.

7. Antioxidant:

Taro je jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C, protože jeden šálek taro může dát 11% z vaší denní potřeby vitamínu C. To působí jako antioxidant k odstranění toxinů z těla a detoxikuje ji (4).

8. Imunita:

Vitamin C v taro je užitečné v regeneračních funkce a zvyšuje obranyschopnost organismu.

9. Nízkým glykemickým indexem Food:

Taro kořen má nízký glykemický index (5). To pomáhá štěpit glukózy v játrech pomalu a napomáhá při hubnutí a snižuje hladinu cukru v krvi. To je také užitečné pro hypoglykémie, protože poskytuje dlouhotrvající energii.

10. Proces stárnutí:

Jedná se o velmi výživné krmivo, které obsahuje mnoho vitamíny – A, C, B, minerální látky, jako je měď, mangan, zinek, hořčík, vápník, železo, selen, draslík, beta-karoten a kryptoxanthin. To všechno jsou dobré antioxidanty, které jsou vhodné k ochraně před nemocemi a zpomalují proces stárnutí. To také obsahuje bílkoviny a je bez lepku, bez cholesterolu a nízkým obsahem sodíku příliš.

Budete mít zájem:  Řepík má protizánětlivé účinky a detoxikuje

11. Rakovina:

Taro je velmi vysoký obsah vitamínu A, který má více než 160% své denní potřeby vitaminu A. Listy a kořeny taro obsahují polyfenoly, které jsou skvělé antioxidanty a chrání i před rakovinou (6).

12. Sval Zdraví:

Taro obsahuje vitamín E a hořčíku, který může chránit před rakovinou a srdečními chorobami (7). To také pomáhá udržovat krevní tlak a pomáhá při regulaci tekutin. Taro kořeny obsahují hořčík, který je nezbytný pro svalů, kostí a nervů zdraví.

13. Aminokyseliny a omega – 3 oleje:

Taro kořen má více než 17 různých aminokyselin, které jsou nezbytné pro udržení dobrého zdraví (8). To má také Omega 3 a 6 oleje, které jsou potřebné pro udržení kardiovaskulární zdraví, prevenci rakoviny a dalších nemocí.

14. Vaření:

Taro kořeny a listy oba mají velkou chutí. Mohou být vařené a dodala ořechovou příchuť, zatímco listy chutnají jako zelí. Taro kořeny se používají k přípravě kari, smažené na hranolky, koláče, pečené, vařené, dušené, přemění v kaši atd.

Nyní víte, co je taro kořen a jeho úžasné výhody, pojďme se podívat do jeho nutriční hodnoty.

Taro Root Nutriční hodnoty:

Princip Nutriční hodnota Procento rda
Energie 112 kcal 6%
Sacharidy 26,46 g 20%
Protein 1,50 g 3%
Celkový obsah tuku 0,20 g
Cholesterol 0 mg 0%
Dietní vlákno 4,1 g 11%
Vitamíny
Folates 22 ug 5.5%
Niacin 0,600 mg 4%
Kyselina pantothenová 0,303 mg 6%
Pyridoxin 0,283 mg 23%
Riboflavin 0,025 mg 2%
Thiamin 0,095 mg 8%
Vitamín a 76 iu 2.5%
Vitamín c 4,5 mg 7%
Vitamín e 2,38 mg 20%
Vitamín k 1 ug 1%
Elektrolyty
Sodík 11 mg
Draslík 591 mg 12.5%
Minerály
Vápník 43 mg 4%
Měď 0,172 mg 19%
Železo 0,55 mg 7%
Hořčík 33 mg 8%
Mangan 0,383 mg 1.5%
Selén 0,7 μg 1%
Zinek 0,23 mg 2%
Fytoživiny
Karoten-ß 35 ug
Karoten-α 0 ug
Cryptoxanthin-ß 20 ug
Lutein-zeaxantin 0 ug

Doufám, že se vám líbil náš příspěvek na taro kořenové výhody. Už jste vyzkoušeli Taro? Napište nám své připomínky níže.

Počítá se kukuřice jako zelenina?

Lidé jsou často překvapeni, když slyší, že kukuřice, kterou konzumují k jídlu, se opravdu nepočítá jako zelenina, nebo může bránit jejich cílům v hubnutí. Pokud jste součástí této skupiny lidí, pojďme si popovídat.

Nejprve si promluvme o rozdílech mezi škrobovou a neškrobovou zeleninou. Pamatujte, že škrobnatá zelenina není „špatná“ a může se hodit ke zdravé stravě, ale chcete sledovat pouze velikost porcí.

Zelenina je obecně plná vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jsou zabaleny se všemi dobrými věcmi, které ve své stravě chceme! Jsou také nízkotučné a mohou mít nízký obsah kalorií. „Může být“ je místo, kde musíme odlišit naše vegetariány.

Kukuřice, brambory (sladké brambory a taro) a hrách spadají do zvláštní kategorie zeleniny zvané „škrobnatá zelenina“. Obsah sacharidů může být podobný potravinám, které si často představujeme jako „sacharidy“, jako je rýže, chléb a těstoviny. Protože mají vyšší obsah sacharidů, mají také vyšší kalorie než neškrobová zelenina.

Například ½ šálku kukuřice má zhruba 80 kalorií a obsahuje asi 20 gramů sacharidů. Porovnejte to s ½ šálku brokolice, což je asi 25 kalorií a 5 gramů sacharidů. Můžete jíst stejné množství brokolice a zároveň konzumovat méně kalorií.

Často říkám lidem, že neškrobová zelenina je jejich BFF, když se snaží zhubnout nebo udržet váhu. Neškrobová zelenina umožňuje snížit příjem kalorií, aniž by se snížila celková velikost jídla. Můžete sníst podobný objem a spotřebovat méně kalorií.

Naplnění ½ talíře neškrobovou zeleninou, ¼ zdravými celozrnnými nebo škrobovými zeleninami a zbývající ¼ talíře bílkovinami může být dobrá volba pro pocit plnosti a spokojenosti při konzumaci méně kalorií.

Další výhodou neškrobové zeleniny je, že mezi jídly připravují skvělé občerstvení, když potřebujete něco na svačinu. Přidejte do svého vegetariánského občerstvení zdroj bílkovin, jako je hummus, řecký jogurtový dip nebo ořechy, abyste udrželi hlad na uzdě.

Níže uvádíme příklady běžné neškrobové zeleniny. Čerstvá nebo zmrazená zelenina je v pořádku! Vždy mám svůj mrazák zásobený zeleninou, jen pro případ, že by mi došly čerstvé možnosti nebo se přidalo k rychlému jídlu. Vyberte si zmrazenou zeleninu bez přidané omáčky nebo koření, které dodávají extra kalorie.

Neškrobová zelenina Příklady:

  • Kale
  • špenát
  • květák
  • brokolice
  • růžičková kapusta
  • houby
  • Cuketa
  • papriky
  • chřest
  • rajčata
  • okurka
  • Zelí / Bok Choy
  • Artyčok
  • Daikon
  • Jicama
  • Zelené fazole / dlouhé fazole

Až si příště budete vybírat zeleninu v restauraci nebo k jídlu doma, postrčte kukuřici a jděte na neškrobovou zeleninu!

Jednoduchá a zdravá výživa během korona krize COVID-19

Nejen správná výživa, ale hlavně zdravá výživa a hydratace jsou životně důležité v boji proti koronaviru. Lidé, kteří jedí vyváženě, tak mají tendenci být zdravější se silnějším imunitním systémem a nižším rizikem chronických a infekčních onemocnění.

Každý den byste tedy měli jíst různé čerstvé a nezpracované potraviny, abyste získali vitamíny, minerály, vlákninu, bílkoviny a antioxidanty, které vaše tělo potřebuje. Pijte hlavně dostatek čisté vody, protože to je pro zdravou výživu velmi důležité.

Vyvarujte se cukru, tuků a solí, aby jste výrazně snížili riziko nadváhy, obezity, srdečních chorob, cévní mozkové příhody, cukrovky a některých druhů rakoviny.

Nebo jak co nejlépe přežít COVID 19 a udržet si zdraví v těžké době korona krize plné různých opatření. Zvládejte co nejlépe příznaky koronaviru covid 19 a hlídejte takzvaný semafor covid pro své zdraví. Zcela určitě není dobré podceňovat tento novodobý a celosvětový korona virus covid 19.

Jezte čerstvé a nezpracované potraviny každý den

Jezte ovoce, zeleninu, luštěniny (např. čočku, fazole), ořechy a celozrnné výrobky (např. nezpracovanou kukuřici, proso, oves, pšenici, hnědou rýži nebo škrobové hlízy. Nebo kořeny, jako jsou brambory, sladké brambory, taro nebo maniok) a živočisné potraviny (např. maso, mořské plody, vejce a mléko).

  • Denně jezte: 2 misky ovoce (4 porce), 2,5 misky zeleniny (5 porcí), 180 g zrn a 160 g masa a fazolí (červené maso lze konzumovat 1-2krát týdně a drůbež 2-3krát týdně).
  • K občerstvení a na chuť si raději zvolte syrovou zeleninu a čerstvé ovoce než potraviny s vysokým obsahem cukru, tuku nebo soli.
  • Nepřevařujte zeleninu a ovoce, protože by to mohlo vést ke ztrátě důležitých vitamínů.
  • Pokud používáte konzervovanou nebo sušenou zeleninu a ovoce, vybírejte raději bez přídavku soli nebo cukru.

Pijte dostatek vody každý den

Voda je pro život nezbytná. Přenáší živiny a sloučeniny v krvi, reguluje tělesnou teplotu, zbavuje tělo odpadu a maže klouby.

Pijte 8–10 sklenic vody každý den.

Voda je nejlepší volbou, ale můžete také konzumovat potraviny, jako jsou ovoce a zelenina, které obsahují vodu. Dejte si k pití například citronovou šťávu (zředěnou ve vodě a neslazenou), čaj a kávu.

Dávejte však pozor, aby jste nekonzumovali příliš mnoho kofeinu, a vyhýbejte se slazeným ovocným džusům, sirupům, koncentrátům ovocných šťáv, šumivým a neperlivým nápojům, protože všechny obsahují cukr.

Jezte přiměřené množství tuku a oleje

Konzumujte nenasycené tuky (např. ryby, avokádo, ořechy, olivový olej, sóju, řepkový, slunečnicový a kukuřičný olej) místo nasycených tuků (např. mastné maso, máslo, kokosový olej, smetana, sýr a sádlo).

  1. Vyberte si raději bílé maso – například drůbež a ryby, které mají obecně nízký obsah tuku, namísto červeného masa.
  2. Vyvarujte se zpracovaného masa, protože obsahuje vysoký obsah tuku a solí.
  3. Pokud je to možné, tak se rozhodněte pro mléko a mléčné výrobky s nízkým nebo minimálním obsahem tuku.

Vyvarujte se průmyslově vyráběných tuků. Ty se často nacházejí ve zpracovaných potravinách, rychlém občerstvení, smažených jídlech, mražené pizze, koláčích, sušenkách, margarínech a pomazánkách.

Jezte méně soli a cukru

Při vaření a přípravě jídla omezte množství soli a přísad s vysokým obsahem sodíku (např. sójová omáčka a rybí omáčka).

Omezte denní příjem soli na méně než 5 g (přibližně 1 čajovou lžičku) a použijte jodovanou sůl.

Vyvarujte se potravin, které obsahují vysoký obsah solí a cukru.

Omezte příjem nealkoholických nápojů nebo limonád a jiných nápojů s vysokým obsahem cukru (např. ovocné džusy, koncentráty a sirupy z ovocných šťáv, ochucená mléka a jogurtové nápoje).

Vyberte si čerstvé ovoce místo sladkého občerstvení, jako jsou sušenky, koláče a čokoláda.

Vyvarujte se jídla v restauraci

Jezte raději doma, aby jste snížili míru kontaktu s jinými lidmi a snížili svou šanci být nakaženi virem COVID-19. Doporučujeme udržovat vzdálenost nejméně 2 metry mezi vámi a každým, který kašle nebo kýchá.

To ale není vždy možné v přeplněných jídelnách, rychlých občerstveních, restauracích nebo kavárnách. Kapky infikovaných lidí mohou zůstat kdekoliv na zařízení a na rukou lidí.

A to při pohybu spousty lidí nemůžete zjistit, zda si ruce umývají dostatečně pravidelně a povrchy zařízení se čistí a dezinfikují dostatečně rychle.

Poradenství a psychosociální podpora

I když zdravá výživa a hydratace zlepšují zdraví a imunitu, nejsou to kouzelné věci na všechno.

Lidé žijící s chronickými nemocemi, kteří mají podezření a nebo pozitivní test na koronavirus COVID-19, tak mohou potřebovat podporu svého duševního zdraví a stravy.

Vyhledejte poradenství a psychosociální podporu od náležitě vyškolených zdravotnických pracovníků a také komunitních laických poradců.

Pokud potřebujete vitamínové nebo minerální doplňky, případně léky…tak doporučujeme nákup zde: Dr.Max.cz  *  Lekarna.cz  *  Pilulka.cz

Zajíci v krabici – září :: Zelená fazolka

Zajíci v krabici je koncept měsíční zásilkové služby, která vám při jejím objednání dodá krabici obsahující několik kvalitních potravin složených jen z přírodních surovin neobsahující žádné zbytečné konzervanty nebo barviva. Reálná hodnota potravin je 350,- a vyšší.

Zajíce v krabici již nějakou dobu znám, ale teprve teď jsem našla odvahu si ho objednat a vyzkoušet. Objednala jsem si Zajíce na měsíc za 350,- včetně poštovného. Zajíc nabízí také předplatné na tři nebo šest měsíců, u kterého můžete ušetřit 10,- na měsíc. Je vždy stanovené datum, do kterého můžete podat objednávku na další měsíc. Krabice jsou obvykle zasílány druhé pondělí v měsíci.

Zářijový měsíc mi byl doručen 9. září. Pod balicím papírem na mě čekala velmi hezky zpracovaná a dekorovaná krabice. Po jejím otevření jsem objevila 7 potravin, které mě velmi potěšily, protože většinu z nich jsem chtěla sama vyzkoušet. Nebudu dlouho chodit kolem horké kaše a napíšu vám názor na každou z nich. Některé jsem již ochutnala, další teprve čekají na zpracování.

Budete mít zájem:  Léčba Aftů A Oparů?

Tahini

Jsem velkým příznivcem tahini omáčky, a proto jsem uvítala příležitost vyzkoušet ji i od jiného výrobce, než od kterých jsem ji doposud kupovala. Oceňuji složení omáčky. Je totiž vyrobena čistě ze sezamových semínek.

Chuťově se příliš neliší od jiných tahini omáček, ale zklamala mě její ne zcela hladká struktura. Tahini omáčka je především zdrojem zdravých tuků, minerálů, vlákniny a železa.

Můžete ji využít k přípravě tahini omáčky (recept), hummusu (recept), případně ji zamíchat do ranních kaší nebo smíchat s medem a použít ji do ovocných salátů nebo na chleba místo arašídového másla nebo jako součást různých sladkých koláčů ale i slaných pokrmů (nejlépe v kombinaci s česnekem a petrželovou natí). Ty, kteří tahini omáčku vyzkouší poprvé, bych jen chtěla upozornit, ať se nenechají odradit její chutí. Pokud ji využijete jako součást jídla, nebude mít tak silnou chuť.

Součástí krabice byly i recepty obsahující zaslané potraviny, např. zakouřené dýňové kari s fazolí černé oko, kde využijete nejen fazole, ale také uzenou papriku nebo tahini omáčku. Dále jsem v krabici našla několik stránek s informacemi o jednotlivých potravinách a jejich příznivých účincích na zdraví. Součet cen jednotlivých produktů vyšel na 358,-.Zajíc v krabici je velmi zajímavý a povedený nápad. Velmi kladně hodnotím zpracování krabice a především kvalitu a pestrost vybraných produktů. Neměla jsem problém ani s objednávku ani s doručením. Každý měsíc si asi Zajíce v krabici objednávat nebudu, ale jako zpestření jídelníčku jednou za rok nebo originální dárek ho ráda využiji.

Kešu máslo jsem už delší dobu chtěla vyzkoušet. Arašídové máslo mám jednou za čas ráda, i když nejsem velkým příznivcem oříšků. I tento výrobek vyniká svou kvalitou. Součástí jsou pouze rozemleté kešu oříšky. Oproti arašídovému máslu, které v dnešní době seženete již v každém supermarketu, je kešu máslo o něco sladší a jemnější.

Má příjemnou chuť i strukturu. Můžete ho použít jako součást sladkých jídel (koláčů, buchet, kaší apod.), namazat na pečivo nebo jen mlsat lžičkou přímo ze sklenice, tak jsem ho také spotřebovala já.

Kešu oříšky jsou bohatým zdrojem hořčíku, železa, vitamínu B a nenasycených tuků a mají obdobné prospěšné účinky na zdraví jako sezamové semínko.

Součástí krabice byly i recepty obsahující zaslané potraviny, např. zakouřené dýňové kari s fazolí černé oko, kde využijete nejen fazole, ale také uzenou papriku nebo tahini omáčku. Dále jsem v krabici našla několik stránek s informacemi o jednotlivých potravinách a jejich příznivých účincích na zdraví. Součet cen jednotlivých produktů vyšel na 358,-.Zajíc v krabici je velmi zajímavý a povedený nápad. Velmi kladně hodnotím zpracování krabice a především kvalitu a pestrost vybraných produktů. Neměla jsem problém ani s objednávku ani s doručením. Každý měsíc si asi Zajíce v krabici objednávat nebudu, ale jako zpestření jídelníčku jednou za rok nebo originální dárek ho ráda využiji.

O tomto koření jsem sice již slyšela, ale ještě nikdy nevyzkoušela. Použila jsem jí nakonec v dýňové polévce. Je výraznější než klasická paprika a má zvláštní chuť navíc, která se může být příjemná v kombinaci s rajčaty, luštěninami či masem. Já ji nejspíše přenechám přátelům, ať ji vyzkouší. Mě si příliš nezískala.

Součástí krabice byly i recepty obsahující zaslané potraviny, např. zakouřené dýňové kari s fazolí černé oko, kde využijete nejen fazole, ale také uzenou papriku nebo tahini omáčku. Dále jsem v krabici našla několik stránek s informacemi o jednotlivých potravinách a jejich příznivých účincích na zdraví. Součet cen jednotlivých produktů vyšel na 358,-.Zajíc v krabici je velmi zajímavý a povedený nápad. Velmi kladně hodnotím zpracování krabice a především kvalitu a pestrost vybraných produktů. Neměla jsem problém ani s objednávku ani s doručením. Každý měsíc si asi Zajíce v krabici objednávat nebudu, ale jako zpestření jídelníčku jednou za rok nebo originální dárek ho ráda využiji.

Největším překvapením pro mě byly přírodně sušené banány. Sušené banány znám z müsli a mám je ráda. Bývají dost sladké a křupavé. Na rozdíl od přírodně sušených. Ty nejsou ani žluté, ani křupavé a překvapilo mě i to, že byly méně sladké než ty čerstvé. Aspoň taková byla má zkušenost.

Bohužel černá kolečka, jejichž struktura mi nebyla příjemná, mě neoslovily. Součástí balení byl i jeden celý sušený černý banán.

Uznávám, že na rozdíl od klasických sušených banánů, které jsou plné cukru a oleje, je to jistě zdravější varianta, mě však nezaujally na tolik, abych si je příště sama koupila.

Součástí krabice byly i recepty obsahující zaslané potraviny, např. zakouřené dýňové kari s fazolí černé oko, kde využijete nejen fazole, ale také uzenou papriku nebo tahini omáčku. Dále jsem v krabici našla několik stránek s informacemi o jednotlivých potravinách a jejich příznivých účincích na zdraví. Součet cen jednotlivých produktů vyšel na 358,-.Zajíc v krabici je velmi zajímavý a povedený nápad. Velmi kladně hodnotím zpracování krabice a především kvalitu a pestrost vybraných produktů. Neměla jsem problém ani s objednávku ani s doručením. Každý měsíc si asi Zajíce v krabici objednávat nebudu, ale jako zpestření jídelníčku jednou za rok nebo originální dárek ho ráda využiji.

V obchodech se začínají stále víc objevovat zeleninové chipsy tvářící se velmi zdravě. Jsou však obvykle smažené, což se za zdravou pochoutku rozhodně považovat nedá. Tyto jsou upraveny dehydratací s použitím malého množství oleje z jarní řepky. Jsou hezky křupavé a nepřesolené.

Oceňuji zajímavý výběr zeleniny – fazolové lusky, sladké brambory, dýně, taro aj. Nejvíc mě zaujala mrkev a taro. Ostatní zelenina mě příliš nezaujala.

Pokud byste je srovnali se 100g brambůrek, tak jsou o 400 kJ kaloričtější než brambůrky, obsahují o 4g méně tuku a navíc o podstatné množství méně těch nasycených, kterých v brambůrkách najdete až 13g.

Pokud tedy shrneme výše uvedená fakta, podstatnou výhodou zeleninových chipsů je použití řepkového oleje, který není zdrojem velkého množství nasycených tuků. Díky šetrné úpravě formou dehydratace je ztráta vitamínů a minerálních látek minimální a není potřeba používat žádné přidané konzervační látky.

Součástí krabice byly i recepty obsahující zaslané potraviny, např. zakouřené dýňové kari s fazolí černé oko, kde využijete nejen fazole, ale také uzenou papriku nebo tahini omáčku. Dále jsem v krabici našla několik stránek s informacemi o jednotlivých potravinách a jejich příznivých účincích na zdraví. Součet cen jednotlivých produktů vyšel na 358,-.Zajíc v krabici je velmi zajímavý a povedený nápad. Velmi kladně hodnotím zpracování krabice a především kvalitu a pestrost vybraných produktů. Neměla jsem problém ani s objednávku ani s doručením. Každý měsíc si asi Zajíce v krabici objednávat nebudu, ale jako zpestření jídelníčku jednou za rok nebo originální dárek ho ráda využiji.

Fazole jsou další potravinou, ke které jsem se zatím nedostala, ale velmi se těším na to, až s nimi vyzkouším něco uvařit. Fazole patří mezi luštěniny obsahující vlákninu, kyselinu listovou a jsou také zdrojem železa, či vitamínu A a C.

Tím pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a také riziko obezity. Doplním, že fazole jsem vyzkoušela. Obdiv sklidilo především jejich zbarvení. Z hrnce na mě vykovala skutečně černá očka.

Ale potvrdila se má nechuť k fazolím, takže je nemůžu objektivně chuťově ohodnotit.

Součástí krabice byly i recepty obsahující zaslané potraviny, např. zakouřené dýňové kari s fazolí černé oko, kde využijete nejen fazole, ale také uzenou papriku nebo tahini omáčku. Dále jsem v krabici našla několik stránek s informacemi o jednotlivých potravinách a jejich příznivých účincích na zdraví. Součet cen jednotlivých produktů vyšel na 358,-.Zajíc v krabici je velmi zajímavý a povedený nápad. Velmi kladně hodnotím zpracování krabice a především kvalitu a pestrost vybraných produktů. Neměla jsem problém ani s objednávku ani s doručením. Každý měsíc si asi Zajíce v krabici objednávat nebudu, ale jako zpestření jídelníčku jednou za rok nebo originální dárek ho ráda využiji.

Müsli tyčinka vyniká především svým složením. Neobsahuje žádný přidaný cukr, ztužené tuky či umělé aroma. Slazená je vysokým podílem sušeného ovoce (40%) a maltózovým sirupem. Co se týká nutričního složení, je na tom o poznání hůř.

Je sice tak akorát sladká, nedrolí se, ale na druhou stranu nezasytí. Hlavní složkou jsou rýžové pukance, které mají vysoký glykemický index.

Pokud byste k tyčince připojili například jogurt nebo tvaroh, mohla by sloužit jako součást svačiny, ale samotná není dostačující svačinou.

Součástí krabice byly i recepty obsahující zaslané potraviny, např. zakouřené dýňové kari s fazolí černé oko, kde využijete nejen fazole, ale také uzenou papriku nebo tahini omáčku. Dále jsem v krabici našla několik stránek s informacemi o jednotlivých potravinách a jejich příznivých účincích na zdraví. Součet cen jednotlivých produktů vyšel na 358,-.Zajíc v krabici je velmi zajímavý a povedený nápad. Velmi kladně hodnotím zpracování krabice a především kvalitu a pestrost vybraných produktů. Neměla jsem problém ani s objednávku ani s doručením. Každý měsíc si asi Zajíce v krabici objednávat nebudu, ale jako zpestření jídelníčku jednou za rok nebo originální dárek ho ráda využiji. Součástí krabice byly i recepty obsahující zaslané potraviny, např. zakouřené dýňové kari s fazolí černé oko, kde využijete nejen fazole, ale také uzenou papriku nebo tahini omáčku. Dále jsem v krabici našla několik stránek s informacemi o jednotlivých potravinách a jejich příznivých účincích na zdraví. Součet cen jednotlivých produktů vyšel na 358,-.

Zajíc v krabici je velmi zajímavý a povedený nápad. Velmi kladně hodnotím zpracování krabice a především kvalitu a pestrost vybraných produktů. Neměla jsem problém ani s objednávku ani s doručením. Každý měsíc si asi Zajíce v krabici objednávat nebudu, ale jako zpestření jídelníčku jednou za rok nebo originální dárek ho ráda využiji. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector