Goji neboli Kustovnice čínská a co obsahuje toto zázračné ovoce

Bobule Goji, pocházející z Asie, jsou žhavou novinkou na trhu se zdravou výživou. V tradiční čínské medicíně jsou přitom používány už po staletí. Jde o nafouknutou bublinu, která rychle splaskne, nebo je goji opěvována jako zázračná „superpotravina“ oprávněně?

Goji neboli Kustovnice čínská a co obsahuje toto zázračné ovoceSušené plody Kustovnice čínské neboli Goji. Foto Pixabay.com

O kterém jiném ovoci můžeme říci, že bylo na Západě donedávna užíváno ke krmení ptactva a nyní nechybí jako složka zdravé diety mnoha hollywoodských hvězd? Rostlina, jejíž plody (goji) jsou v Číně pro své kvality někdy označovány jako „rudé diamanty“, byla donedávna v Británii vysazována jako živý plot, bez toho aby se někdo zajímal o její další využití. Také v České republice byla ještě nedávno neznámá – jen dokud se nerozšířily informace o přínosu jejích plodů pro lidský organizmus.

Goji je komerční název pro plody dvou velmi příbuzných rostlin – kustovnice cizí (Lycium barbarum) a kustovnice čínské ( Lycium chinense).

Obě tyto rostliny patří do čeledi lilkovitých a svůj domov mají v jihovýchodní Evropě a Asii. Bobule této rostliny jsou v přírodní medicíně, především čínské a tibetské, používány po staletí.

Je tedy s podivem, že u nás, i jinde na Západě, získávají své postavení a oblibu až poslední dva roky.

Goji jako součást zdravého jídelníčku

Goji bývá opěvována především kvůli své vysoké výživové hodnotě. Bobule obsahují jedenáct minerálů, osmnáct aminokyselin, šest základních vitamínů, stopové prvky, polysacharidy, mastné kyseliny, karotenoidy (např.

Beta karoten), fenol,  kyselinu linoleovou, antioxidanty a jiné.

Vysoké množství posledně jmenovaných antioxidantů je důvodem, proč je dnes tak populární složkou zdravého jídelníčku – každý přece ví, že antioxidanty zpomalují stárnutí a stárnout nechce nikdo.

Kolik zdraví obsahuje 100 g sušených plodů goji?

  • Vápník – 8-10%
  • Draslík – 24%
  • Železo – 100%
  • Zinek – 18%
  • Vitamín B2 – 100%
  • Vitamín C – 100%

* (údaje jsou v procentech doporučené denní dávky)

Kde goji koupit a jak je konzumovat?

Zmiňované bobule jsou dnes dostupné i na našem trhu, i když asi ne zrovna v každém supermarketu. Spíše na ně narazíte v obchůdcích se zdravou výživou.

Zde můžete koupit sušené goji v sáčku, trochu připomínající rozinky, ovšem cenově asi tak dvakrát až třikrát dražší – 100 gramů okolo 40-50 Kč. Za podobnou cenu je pořídíte i v internetových obchodech.

Kdo zahradničí, může se vrhnout do pěstování kustovnice sám – výrazně ušetří. Internet se hemží radami, jak na to.

Goji neboli Kustovnice čínská a co obsahuje toto zázračné ovoceKustovnice patří do čeledi lilkovitých, podobně jako brambory nebo paprika

A jak je jíst či upravovat? Pokud vás nezaujme jedinečná sladkokyselá chuť a nechcete je tedy jíst samotné, můžete je (podobně jako rozinky) vmíchávat do rozmanitých cereálních kaší, moučníků či ovocných salátů.

Pokud vám vadí, že jsou trochu tvrdší, nechte je vylouhovat v horké vodě nebo v čaji, kde tvrdé plody nabobtnají a změknou, a teprve poté je snězte.

Také stačí nechat sáček pár dní otevřený a plody samy zvlhnou a změknou.

Může goji léčit?

V tradiční čínské medicíně jsou goji díky svému obsahu antioxidantů  používány k léčení kardiovaskulárních a zánětlivých onemocnění, přičemž se neužívají jen samotné bobule, ale také výluhy z kořene nebo listů rostliny. Konzumace goji prý také pomáhá při poruchách zraku, jako je třeba zelený oční zákal nebo degenerace žluté skvrny. Dále je používáno k léčení onemocnění jater, sexuálních poruch a neplodnosti, a jako prevence rakoviny.

Goji neboli Kustovnice čínská a co obsahuje toto zázračné ovoce Sušené goji připomínají vzhledem i chutí rozinky nebo sušené brusinky

Pomáhá goji při léčbě nemocí? Odborníci se na módní zázrak dívají skepticky.

Někteří dokonce varují, že goji může být jen marketingovým trikem a nafouknutou bublinou – tato verze je trochu podporována faktem, že léčivé účinky goji nejsou doloženy, neexistují téměř žádné odborné studie ani posudky.

Existují jen dva dílčí výzkumy – jeden ukazuje, že pacienti s rakovinou reagují na léčbu lépe, pokud užívají goji. Další dokládá, že extrakt z goji může bránit růstu rakovinových buněk, snižuje krevní cukr a cholesterol.

Ještě jste goji neochutnali?

Pochybnosti o kvalitách goji se však týkají její schopnosti léčit onemocnění. Nikdo však tomuto ovoci neupírá místo ve zdravém jídelníčku – bobule goji jsou rozhodně velmi zdravé. Někteří jej dokonce označují za nejhodnotnější ovoce na planetě, byť jde spíše o nadsázku a marketing. Své nezanedbatelné přednosti ale rozhodně mají.

Goji neboli Kustovnice čínská a co obsahuje toto zázračné ovoce Goji neboli Kustovnice čínská a co obsahuje toto zázračné ovoce Goji neboli Kustovnice čínská a co obsahuje toto zázračné ovoce Goji neboli Kustovnice čínská a co obsahuje toto zázračné ovoce

GOJI / KUSTOVNICA ČÍNSKA – úžasná to rastlina! Čo o nej vieme?

Goji neboli Kustovnice čínská a co obsahuje toto zázračné ovoce

Hoci jej oficiálny botanický názov znie kustovnica čínska, ľudia túto rastlinu poznajú skôr ako GOJI. Jej sýto červené bobule majú blahodarné účinky na celé telo a vďaka tomu zastávajú neotrasiteľnú pozíciu v tradičnej čínskej medicíne, ale zároveň patria medzi čoraz obľúbenejšie plody aj v našej zemepisnej šírke. Údajne totiž bránia starnutiu, posilňujú imunitný systém a chránia človeka pred rakovinou a srdcovými chorobami. Okrem toho pomáhajú pri chudnutí a majú navyše široké využitie aj v kuchyni.

Čo je kustovnica čínska?

Rastlina kustovnica čínska čiže Lycium chinense je opadavý ker z čeľade ľuľkovitých, ktorý zvyčajne dorastá do výšky 50-200 centimetrov.

Spoznáte ho predovšetkým podľa dlhých prútovito previsnutých vetví, fialových rúrkovitých kvetov a naživo zelených listov.

Tie sú vajcovité, majú kosoštvorcový až kopijovitý tvar a bývajú širšie ako listy príbuzné rastliny označované ako kustovnica cudzia (Lycium barbarom).

Celkovo na svete existuje viac ako osemdesiat rôznych druhov kustovníc a ľudia aj dendrologická literatúra často kustovnicu čínsku zamieňajú práve za kustovnicu cudziu. Tá je však považovaná skôr za invazívny druh a zároveň sa líšia aj kalichom. Okrem toho predstavuje kustovnica čínska ker, ktorému na rozdiel od iných druhov úplne schádza tŕnie.

Plody kustovnice čínskej sa rovnako ako u kustovnice cudzej nazývajú Goji, ale môžete sa stretnúť aj s označením godži, gou čchi, red medlar alebo aj wolfberry.

Ide o drobné bobule, ktoré majú jasne oranžovú až sýto červenú farbu a ich chuť pripomína spojenie brusníc, šípok a višní.

Ovocie Goji sa dá konzumovať v surovom stave, ale skvele poslúži aj pri výrobe čajov, sirupov a vína.

Výskyt kustovnice čínskej

Pokiaľ ide o históriu, v ázijských krajinách je táto rastlina využívaná už tisíce rokov, ale pestovanie kustovnice čínskej zmieňujú až literárne pramene, ktoré sa datujú do 2. storočia pred naším letopočtom.

V tradičnej čínskej medicíne si vydobyla svoje miesto predovšetkým vďaka svojim liečivým účinkom a ako doplnok stravy ju s obľubou využívali už niektorí príslušníci dynastie Ming, ktorá vládla v rokoch 1368-1644.

Goji rastlina, ktorej plody ľudia z podhorí Himalájí v minulosti označovali ako aj „bobule šťastia“, sa aj dnes pestuje predovšetkým v Ázii.

Stretnúť sa s ňou môžete hlavne v Číne, Nepále, Mongolsku, Thajsku a Japonsku, ale okrem toho ju nájdete aj na Jáve, vo Vietname či na Havajských ostrovoch.

Keďže je však o túto superpotravinu s mnohostranným využitím v posledných rokoch extrémny záujem, jej komerčné pestovanie sa rozšírilo prakticky po celom svete.

Budete mít zájem:  Arterioskleróza (ateroskleróza) – nebezpečné kornatění tepen – příznaky, projevy, léčba

Nenechajte sa však zmiasť a pri nákupe sušených plodov si vždy dajte dobrý pozor. Hoci bývajú bobule Goji ponúkané na trhu označované ako plody kustovnice čínskej, často sa jedná o kustovnicu cudziu pestovanú v Číne a vyvážanú do zahraničia. V niektorých prípadoch to ale môžu byť aj vyšľachtené kultivary získané hybridizáciou kustovnice cudzej s inými kustovnicami.

Ako používať goji?

Premýšľate, k čomu táto populárna rastlina vlastne slúži? Pestuje sa samozrejme hlavne kvôli plodom, ktoré je možné konzumovať v čerstvom stave ako ovocie, ale aj vo forme čaju, sirupu, toniká či doplnku stravy. Okrem toho ľudia často pripravujú z GOJI sušené plody a tieto červené bobule sa niekedy predávajú aj v lyofilizovanom stave, teda sušené mrazom.

Okrem Goji plodov však ľudia využívajú tiež listy, kôru a korene kustovnice čínskej.

Mladé zelené výhonky predstavujú chutnú zeleninu, zo semien kustovnice sa lisuje znamenitý olej a korene slúžia na znižovanie teploty, potlačenie krvácania a prečistenie pľúc, pečene i obličiek.

O listoch sa hovorí, že dokážu vyliečiť zrak, ale údajne posilňujú aj šľachy a kosti a majú pozitívny vplyv na ľudský imunitný systém.

Hoci ľudia pestujú kustovnicu čínsku predovšetkým kvôli jej plodom a ďalším častiam, ktoré majú liečivé účinky, existuje aj ďalší dôvod, prečo záhradkári túto rastlinu vyhľadávajú. Kustovnica čínska býva totiž často vysádzaná ako melioračný porast, ktorý úspešne bráni erózii pôdy.

Goji účinky

Vďaka svojim liečivým účinkom predstavujú plody Goji doslova poklad tradičnej čínskej medicíny a mnohí ľudia preto kustovnicu čínsku oslavujú ako úplný prírodný zázrak. Hoci sa jedná o pomerne malé bobule, ukrývajú v sebe celý rad vitamínov a ďalších dôležitých látok, ktoré majú pozitívny vplyv na našu obranyschopnosť a vitalitu.

Ak sa na plody kustovnice čínskej pozrieme z nutričného hľadiska, Goji bobule pre človeka predstavujú veľmi cenený zdroj živín. Ich obsah síce vždy závisí na konkrétnom druhu, čerstvosti plodov a tiež na spôsobe ich spracovania, nájdete v nich však všetky tieto látky:

  • 18 druhov aminokyselín vrátane tých esenciálnych
  • Minerálne látky (napríklad železo, vápnik, zinok)
  • karotenoidy
  • Veľké množstvo bielkovín a vlákniny
  • Vitamíny A, B1, B2, B6, C a E

Kustovnica čínska: Liečivé účinky

Nielen že plody Goji už po stáročia využíva tradičná čínska medicína, ale skvele si vedú aj v laboratórnych štúdiách, podľa ktorých ovplyvňuje kustovnice zdravie človeka veľmi pozitívnym spôsobom.

Údajne totiž podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu, má protizápalové a protiplesňové účinky, pôsobí na správnu funkciu pečene a zažívanie a dokonca predstavuje aj mierne afrodiziakum.

Ďalším pozitívom, ktoré konzumácia plodov kustovnice čínskej prináša, je skutočnosť, že tieto bobule redukujú množstvo antigénov a pomáhajú tak astmatikom aj alergikom.

Zároveň údajne znižujú krvný tlak a cholesterol, stimulujú tvorbu bielych aj červených krviniek (podporujú teda správnu krvotvorbu), pomáhajú pri zápaloch, priaznivo ovplyvňujú funkciu pečene a podporujú svalovú výdrž.

Okrem vyššie spomenutých liečivých účinkov nesmieme zabudnúť ani na to, že konzumácia plodov Goji posilňuje zrak, upokojuje podráždené oči a pomáha zlepšiť ostrosť videnia.

Využívajú sa však aj pri liečbe mnohých ochorení, ako je napríklad rakovina, cukrovka, tuberkulóza či chronický kašeľ. Zlepšujú totiž reguláciu cukru v krvi, spomaľujú rast nádorových buniek a dodávajú telu energiu.

Navyše údajne odbúravajú stres a pomáhajú tiež pri bolestiach hlavy.

Keďže bobule Goji obsahujú tiež silné antioxidanty, pomáhajú telu vysporiadať sa s voľnými radikálmi poškodzujúcimi kolagén v pokožke, pôsobia ako prevencia niektorých závažných chronických ochorení a zároveň zabraňujú rýchlemu starnutiu organizmu. Majú tiež pozitívne účinky na pleť, ktorú dokážu udržať zdravú a sviežu, takže sa stali základom pre rôzne produkty kozmetického priemyslu.

Kustovnica čínska: Chudnutie

Keďže plody kustovnice čínskej obsahujú veľa vlákniny, majú nízky glykemický index (GI) a pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi, stali sa tiež obľúbeným pomocníkom pri znižovaní telesnej hmotnosti.

Bobule Goji navyše majú priaznivý vplyv na spaľovanie tukov a údajne zrýchľujú metabolizmus. U osôb, ktoré ich konzumujú, dlhšie pretrváva pocit sýtosti, čo môže pomôcť pri redukcii hmotnosti a chudnutie sa tak stáva jednoduchšie.

Aj tu je však dôležité dbať na vyváženú stravu a pravidelný pohyb.

Kustovnica čínska: Denná dávka

Hoci sa o kustovnici čínskej hovorí ako o superpotravine, ktorá je extrémne zdravá a výživná, človek by mal byť s užívaním Goji plodov opatrný. To znamená neprekračovať odporúčanú dennú dávku a vyhnúť sa prílišnej konzumácii samotných bobúľ, ale aj potravinových doplnkov, ktoré ich výťažky obsahujú.

Aké má teda kustovnica čínska dávkovanie? Dôležité je predovšetkým to, v akej forme plody Goji konzumujete.

Ďalej by ste však mali zohľadniť aj faktory, ako je vek, váha, výška, pohlavie i zdravotný stav konkrétneho človeka.

Pokiaľ máte pochybnosti, určite sa teda oplatí poradiť sa o konzumácii týchto bobúľ s ošetrujúcim lekárom. Majte však na pamäti, že ani odborníci sa na presné dávke často nezhodnú.

Pokiaľ ide o sušené plody, odporúčaná denná dávka predstavuje približne 1-2 hŕstky či polievkové lyžice bobúľ.

U čerstvých plodov je potom ideálny skonzumovať asi 30-45 gramov denne, a čo sa týka šťavy, sirupu či tinktúry, tu je vhodné dodržiavať pokyny, ktoré nájdete na etikete konkrétneho výrobku. Zvyčajne to však býva okolo 30-60 mililitrov.

Pozor si dajte aj na konzumáciu väčšieho množstva bobúľ goji v neskorých večerných hodinách, mohli by sa totiž dostaviť problémy so spánkom.

Menším deťom je nutné túto rastlinu do jedálnička zaraďovať postupne, aby si na jej pôsobenie zvykli. Kým nebudú vaše ratolesti staršie ako 18 mesiacov, radšej na podávanie plodov Goji zabudnite.

Akonáhle budú deti staršie, zhruba do 10 rokov veku majú na rozdiel od dospelých užívať iba polovičnú dávku.

Denne teda postačí jedna menšia hrsť bobúľ, ktorá im dodá potrebné minerály a vitamíny.

Kustovnica čínska: Nežiaduce účinky

Ak človek skonzumuje väčšie množstvo plodov Goji a dôjde k predávkovaniu, hrozí u niektorých jedincov výskyt nežiaducich účinkov, ako je napríklad nevoľnosť, silný hnačka, bolesť brucha či podráždenie pokožky. Z toho dôvodu sa odporúča vždy dodržiavať správne dávkovanie a pri akomkoľvek náznaku problémov radšej vyhľadať svojho ošetrujúceho lekára.

Keďže sa u niektorých osôb po prílišnej konzumácii bobúľ goji môžu prejaviť nepríjemné vedľajšie účinky, väčšinou sa neodporúča užívanie kustovnice v tehotenstve ani konzumácia Goji pri dojčení. Zároveň by ste plody tejto rastliny ani žiadne doplnky stravy, ktoré jej stopy obsahujú, nemali podávať deťom mladším ako 18 mesiacov.

So svojím ošetrujúcim lekárom by konzumácii plodov Goji vždy mali konzultovať ľudia s nízkou hladinou cukru v krvi, osoby s nízkym krvným tlakom či pacienti užívajúci liek warfarín, ktorý slúži na riedenie krvi. Pozor by si však mali dať aj ľudia s gastrointestinálnymi problémami. Ak sa po konzumácii bobúľ kustovnice čínskej dostavia akékoľvek zdravotné ťažkosti, vždy je nutné vyhľadať lekára.

Goji konzumácia

Zaujíma vás, ako chutí Goji a ako jesť kustovnicu, aby ste čo najlepšie využili jej liečivé účinky? Pokiaľ ide o chuť, tieto žiarivo oranžové či červené bobule sú ľahko nakyslej chuti a pripomínajú kombináciu brusníc, višní a šípok. Niektorým ľuďom ale chutia dokonca po paradajkách. Ich vôňa potom býva pripodobňovaná ďatliam, hrozienkam či sušeným brusniciam. Vďaka tomu dokáže táto exotická prísada ozvláštniť celú radu pokrmov.

Plody kustovnice čínskej sa dajú konzumovať ako za surového stavu, tak aj v mnohých ďalších formách. Zároveň môžete čerstvé aj sušené bobule pridať do spústy pokrmov, ako sú napríklad rôzne šaláty, jogurty, ovsené kaše, smoothies, dezerty, ale aj polievky či omáčky. Veľa ľudí potom využíva plody Goji ako základ chutného čaju, sirupu, džúsu či vína.

Čo sa týka iných kultúr, napríklad v Ázii sú ľudia zvyknutí pridávať plody kustovnice čínskej do kuracích vývarov, ktoré sa pripravujú spolu s ženšenom. Ďalším obľúbeným spôsobom, ako sa dajú tieto šťavnaté červené bobule využiť, je výroba tradičného čínskeho likéru Maotai. Ten obsahuje naložené plody Goji, ženšen a slivky.

Kustovnica čínska predaj a cena

Kde zohnať Goji a koľko vás bude táto netradičné rastlina stáť? Pokiaľ si chcete zaobstarať sadeničky kustovnice čínskej, z ktorých si doma vypestujete urastený ker, môžete navštíviť menšie či väčšie záhradníctve. Tie zvyčajne ponúkajú hneď niekoľko kultivarov, takže si tu na svoje príde každý pestovateľ. Okrem toho dnes predaj Goji sadeničiek ponúka aj veľa e-shopov.

Pri nákupe sadeničiek by ste si však mali dať pozor na niekoľko základných vecí. Aby ste vedeli, čo od rastliny môžete v budúcnosti očakávať a ako bude plodiť, vždy sa zaujímajte o to, ako staré sú predávané kustovnice, v akom črepníku (kontajnera) boli pestované a hlavne o aký kultivar sa jedná.

Medzi najobľúbenejšie kultivary dnes patrí napríklad Lycium chinensis „Anny“, ktorý sa radí medzi veľkoplodé odrody a dorastá až do veľkosť 2,5 metra. Ľudia ale často vyhľadávajú aj kultivary „Sweet Lifeberry“ či „Big Lifeberry“.

A aká je u rastlín Goji cena? Vždy samozrejme záleží na konkrétnej odrode, ale za drobnú rastlinku zaplatíte väčšinou do 4 euro, stredne veľký kvetináč potom stojí zhruba 4 – 6 euro a dvojlitrový kontajner vyjde zhruba na 12 euro.

Ako rastlina kustovnica čínska sa označuje opadavý ker z čeľade ľuľkovitých, ktorý dorastá do výšky 50 až 200 centimetrov. Má dlhé previsnuté vetvy, fialové rúrkovité kvety a sýto zelené listy.

Plody tejto rastliny sú najznámejšie pod názvom Goji, ale môžete sa stretnúť aj s názvom godži, red medlar alebo wolfberry.

Ide o drobné bobule jasne oranžovej či výrazne červenej farby, ktorých chuť v sebe mieša niečo z brusníc, višní a šípok.

Kustovnica čínska sa pestuje samozrejme hlavne kvôli svojim charakteristickým plodom. Tie môžete konzumovať v surovom stave, ale aj vo forme tonika, čaju alebo sirupu.

Okrem toho sa potom plody Goji hodia na sušenie a niekedy sa predávajú aj v lyofilizovanom stave. Využiť sa však dajú aj ďalšie časti kustovnice.

Mladé zelené výhonky sa konzumujú ako zelenina, zo semien sa lisuje olej a korene majú zdraviu prospešné účinky.

Plody Goji sú niekedy označované aj ako poklad tradičnej čínskej medicíny. Obsahujú totiž celý rad vitamínov, minerálov a ďalších zdraviu prospešných látok.

Vďaka tomu podporujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu, majú protizápalový efekt, pôsobia na správnu funkciu pečene a podporujú trávenie.

Okrem toho pomáhajú astmatikom aj alergikom, znižujú krvný tlak a cholesterol, stimulujú tvorbu krviniek a zabraňujú rýchlemu starnutiu. Ich konzumácia navyše posilňuje zrak a pomáha pri liečbe rôznych chorôb a zápalov.

Plody kustovnice čínskej obsahujú veľké množstvo vlákniny, pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi a majú nízky glykemický index.

Aby toho nebolo málo, bobule Goji majú navyše priaznivý vplyv na spaľovanie tukov a podporujú metabolizmus. Práve preto sa stali obľúbenou surovinou, ktorú konzumujú ľudia túžiaci po štíhlej postave.

Aj tieto osoby však musí dbať na vyváženú stravu a dostatočné množstvo pohybu.

Kustovnice čínská, neboli goji, je zázračnou superpotravinou

24.6.2020 Goji neboli Kustovnice čínská a co obsahuje toto zázračné ovoce

Goji neboli Kustovnice čínská je rostlina pocházející z Asie, jejíž plody jsou naprostou vitamínovou bombou. Jejich konzumací totiž dodáte vašemu tělu mnoho zdraví prospěšných látek a látek potřebných pro správné fungování organismu.

Abychom si dokázali představit, jak výjimečné plody goji vlastně jsou, pojďme si ukázat, co všechno v nich najdeme. Obsahují až 19 aminokyselin, velké množství minerálů a stopových prvků, např.

zinek, selen, měď, vápník, železo, fosfor a mnoho dalších.

Vegani a vegetariáni jistě ocení fakt, že 15% objemu plodu goji tvoří bílkoviny, které jsou jedním ze základních kamenů každého zdravého jídelníčku.

Zapomenout bychom neměli ani na esenciální mastné kyseliny, vitamín B, E a na vysoký obsah vitamínu C, kterého je zde až 500x více než třeba v pomerančích. Má také skvělé antioxidační účinky.

Účinky na zdraví

Mnoho lidí používá goji ke snížení hladiny cholesterolu i krevního tlaku.

Dále podporuje krvetvorbu, posiluje imunitní systém, léčí sexuální impotenci, funguje jako přírodní afrodiziakum, je rychlým zdrojem energie, může pomoci při závratích, ženy ji jistě ocení při problémech s ranní nevolností v prvním trimestru těhotenství. Její blahodárné účinky pozitivně působí na činnost ledvin a jater.

Při konzumaci maximálně 25 bobulí denně nebyly prokázány žádné nežádoucí účinky. Ovšem díky velké koncentraci látek by mohlo při vyšší konzumaci dojít k reakci s léky na ředění krve, rozšiřování cév, cukrovku a krevní tlak. Proto je doporučováno poradit se ohledně zařazení kustovnice do vašeho jídelníčku se svým lékařem.

Také se nedoporučuje konzumovat goju těsně před spaním, protože hrozí problémy s nespavostí.

Goji a hubnutí

Pokud jste si mysleli, že když zařadíte goji do své jídelníčku budete automaticky hubnout, jste na omylu. Každé zdravé hubnutí je založeno na kalorickém deficitu (Příjem < Výdej).

Tím, že snížíte kalorický příjem, byste neměli zároveň snížit podíl živin ve stravě, jinak se již nejedná o zdravé hubnutí, které je dlouhodobě udržitelné. Díky tomu může nastat jo-jo efekt, a navíc tak trápíte své tělo.

Kustovnice vám může být dobrým pomocníkem při snaze zachovat kvalitní a vyvážený jídelníček.

Vitamín B, který je v goji obsažený, podporuje metabolismus, tím i spalování tuků. Plody se také podílejí na detoxikaci organismu, které jde s hubnutím ruku v ruce. Velkým benefitem je také poměrně nízký glykemický index, proto našemu tělu dodává energii postupně, nezvyšuje krevní cukr, a tím pádem dokáže potlačit nekontrolovatelné chutě na sladké. Hubnutí se tak stává o to jednodušším.

Doporučená denní dávka

Přesné číslo či gramáž, kterou byste mohli denně sníst nebyla stanovena, ale goji byste měli brát především jako doplněk stravy. Z výzkumů vyplývá, že denně byste neměli zkonzumovat více než 25 bobulí. Děti mladší 18 měsíců by ji jíst neměli vůbec a dětem do deseti let bohatě postačí malá hrstka denně.

Kalorická hodnota

Nutriční hodnoty na 100g:Energetická hodnota: 1500 kJ (359 kcal),Tuky: 1,1 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,5 g),Sacharidy: 70 g (z toho cukry 44,2 g),Vláknina: 2 g,Bílkoviny: 14,3 g,

Sůl 0,03 g 

Použití a recepty

Goji můžete zařadit buď jako čerstvé či sušené ovoce, šťávu, tablety nebo prášek. Nejideálnější je konzumovat čerstvé plody, ale ty se jednak obtížně shánějí a také nevydrží déle než několik dní. Proto je skvělé začít kustovnici pěstovat doma. Máte ji na dosah ruky a vždy čerstvou. A věřte, že její pěstování opravdu není žádná věda.

U nás je daleko jednodušší sehnat sušené plody, které můžete přidat do jogurtu, tvarohu, ovesné kaše nebo smoothie. Skvěle se hodí i do zdravého vánočního cukroví, RAW tyčinek, datlových energy kuliček nebo si připravte zdravé domácí müsli ze sušeného ovoce.

Domácí müsli

Budeme potřebovat:

  • 100g jemných vloček
  • 100g klasických vloček
  • 50g pekanových ořechů
  • 40g kešu
  • 15g slunečnicových semínek
  • 20g goji
  • 30ml kokosového oleje
  • 30ml javorového sirupu

Ořechy posekáme na drobnější kousky a smícháme s vločkami. Rozpuštěný kokosový olej smícháme s javorovým sirupem, vylijeme na směs a pořádně promícháme.

Plech vyložíme pečícím papírem a směs na něj vysypeme, pěkně rozprostřeme do všech stran a pečeme asi 15-20 minut na 180°C. Je potřeba to kontrolovat a promíchávat, aby se nám směs nespálila. Po vychladnutí přisypeme semínka a goji a máme hotovo.

Himalyo Goji Original juice z kustovnice čínské 100% 750 ml BIO

GOJI ORIGINAL 100% juice je tekutina lisovaná z čerstvých plodů kustovnice čínské, které jsou skutečným elixírem mládí, zdraví a krásy. Šťáva je získaná z přiměřeně zralého a zdravého, čerstvého ovoce, s charakteristickou barvou, vůní a chutí.

GOJI ORIGINAL pochází z výběrových sklizní pěstovaných striktně v souladu s přírodou. Zakládáme si na tom, že plody z těchto sklizní jsou výhradně ručně sbírány, pečlivě tříděny a ihned za studena lisovány a stáčeny v ochranné atmosféře bez konzervace, přídavných látek a zahušťovadel.

Díky těmto postupům jsou v této výjimečné, živé šťávě zachovány veškeré antioxidanty, vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky v maximální míře. Už pouhých 25 ml tohoto klenotu přírody plně pokryje vaši vhodnou denní dávku antioxidantů, vitamínů a minerálů.

Pro výrobu jednoho litru GOJI ORIGINAL zpracováváme 6 kg výběrových plodů.

Čiré provedení lahve GOJI ORIGINAL Vám umožňuje kontrolu přírodnosti džusu. Sami tak můžete vizuálně posoudit stav přirozeného vrstvení v horní části lahve vypovídající o nepoužití zahušťovadel a konzervantů, které by přirozenému vrstvení bránily, nebo jej zpomalovaly.

Pravá síla Goji:

Plody kustovnice čínské obsahují nebývale vysoké množství prospěšných látek, které jsou hlavně pro nás, pro západní obyvatelstvo, velice důležité, neboť jich většinu běžně v potravinách neutralizujeme během tepelné úpravy. Produkty z Goji tyto látky do těla přinášejí v neředěné přírodní formě.

Schopnost těchto látek pohlcovat volné radikály je možné vyjádřit jednotkou ORAC (oxygen radical absorbance capacity). Jeden litr šťávy GOJI Original obsahuje téměř 60 000 ORAC.

Až daleko za Goji najdeme v žebříčku známé a běžné potraviny, jako jsou pomeranče, zelí, brokolici, jablka, špenát, květák, olivový olej a další.

U velké většiny z nich ještě dochází k poklesu této hodnoty během jejich úpravy.

Ani první zprávy o Goji v dobách před naším letopočtem, ani dnešní supermoderní vědecké výzkumy nezaznamenaly jediný škodlivý účinek při její konzumaci. Díky složení je Goji nazývánosuperovocem. Už konzumací malé dávky bobulí kustovnice čínské dostatečně pokryjeme denní výživovou a ochrannou dávku látek nezbytných pro život každého z nás.

Elixír zdraví a dlouhověkosti, ovoce nesmrtelnosti, červené diamanty či tajemství krásy a věčného mládí hollywoodských hvězd. Nevíte, o jakém ovoci je řeč? Není to citron, pomeranč ani kiwi. Správnou odpověď nalezneme, podíváme-li se směrem na východ do stínu svahů majestátních Himálají, kde nalezneme kustovnici čínskou neboli rostlinu GOJI.

Na keřích kustovnice čínské rostou krásné oranžové plody, s jemně nasládlou chutí, obsahující neuvěřitelně vysoké množství vitamínů, minerálů, aminokyselin a dalších prospěšných látek. Status nejprospěšnějšího ovoce na světě potvrdilo goji mnoho vědeckých studií.

Jeho důkazem je vitalita, dlouhověkost a zdraví čínských mnichů, ale i obyvatel žijících v oblastech provincie Ningxia.

Zde toto ovoce, s blahodárnými účinky na lidské tělo i mysl, staví na nejvyšší příčku svého jídelníčku paradoxně spolu s hollywoodskými hvězdami, které si díky jeho pravidelné konzumaci uchovávají a pěstují svoji krásu a vitalitu mládí.

Bojujete se stresem? Cítíte se často unaveni? Budíte se v noci? Nebo jen chcete udržovat své tělo zdravé, odolné a v té správné kondici?

Pravidelné užívání Goji pomáhá fungování lidského těla v mnoha směrech včetně zpomalování procesu stárnutí. Látky obsažené v Goji pomáhají v mnoha směrech – např. železo, které přispívá k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu, k normální funkci imunitního systému a ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Dále hořčík, který přispívá k normální psychické činnosti, k udržení normálního stavu kostí a normálního stavu zubů. Draslík, který přispívá k normální činnosti nervové soustavy, svalů a k udržení normálního krevního tlaku. Mezi mnohé jiné další pozitivní projevy kustovnice čínské patří také pocit spokojenosti.

Pravidelným užíváním Goji lidé bojují přímo s vnitřními příčinami oslabení organismu, což je velká výhoda oproti běžným farmaceutickým prostředkům, které potlačují příznaky už rozvinutých nemocí. Ti, kteří vedou zdravý životní styl, dožívají se ve zdraví vysokého věku a pečují kvalitně o svou mysl a své tělo, používají produkty z Goji jako skvělého pomocníka.

Látky obsažené v Goji pomáhají lidskému tělu chránit před nebezpečnými radikály – původci rakoviny a jiných onemocnění.

A přiznejme si – kdo nemáme ve svém okolí někoho, kdo je nám drahý a o jehož zdraví se bojíme? A kdo si občas nebo i častěji nevypije sklenku alkoholu? I v ní se nacházejí volné radikály, které útočí na zdraví a přispívají k oslabení imunity. I zde látky obsažené v Goji pomáhají a i tyto radikály dokáží eliminovat.

Výroba našeho produktu:

Keřík Goji denně produkuje až dva kilogramy plodů. K přípravě jednoho litru šťávy z ningxijské Goji je třeba až šest kilogramů ručně natrhaných bobulí. Bobule se ihned po sčesání za studena lisují.

Díky tomuto postupu si výsledná šťáva udrží své blahodárné vlastnosti i po vylisování a stočení. Šťáva je získaná z přiměřeně zralého a zdravého, čerstvého ovoce, s charakteristickou barvou, vůní a chutí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector